Dalije neko izlagao pceline proizvode na Spensu u NS-u koje se odrzava danas i sutra.
Cene meda na veliko
Ima i na Poljoinfo jedna tema, ali da bi se živelo od pčelarstva, kao što je napisano gore minimum je 50 dobrih društava.
Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka
Dalije neko izlagao pceline proizvode na Spensu u NS-u koje se odrzava danas i sutra.
Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka
Pitanje koliko pčelinjih društva treba pčelar da ima da bi mogao živeti od pčelarstva se relativno često postavlja. I tu ima više faktora koji utiču na to. Pre svega da li se pčelari stacionarno ili se seli, zatim zavisi i od pašnih uslova na terenu tj. od područja na kome se pčelari. Ukoliko bi se stavorili uslovi da pčelar može da iskoristi dve pa i tri bagremove paše, zatim lipu pa suncokret, onda broj pčelinjih društava sa kojima se može obezbediti egzistencija može biti i dosta manji. Ukoliko se seli pčelinjak bi mogao imati i 100 - 120 proizvodnih društava. Kad kažem proizvodnih društava uvek imam u vidu da na pčelinjaku moraju postojati i pomoćna pčelinja društva. Kod mene je to oko 25 %. Što se tiče stacionarnog pčelarenja moje mišljenje je da bi pčelar morao imati oko 200 pčelinjih društava da bi mogao on i njegova porodica živeti od pčelarstva. Normalno to podrazumeva i angažovanje cele porodice tj pčelarstvo kao porodični biznis. Sve ovo podrazumeva i proizvodnju osim meda i propolisa, polenovog praha i nešto rojeva za tržište. Imajući u vidu kolika su to ulaganja nije lako doći do jednog takvog pčelinjaka. Ulaganje po jednom pčelinjem društvu u prvoj godini pčelarenja je dosta veliko. Imajmo u vidu da jedna košnica košta oko 40 evra, jedan roj oko 30 evra, satna osnova za jedno društvo oko 10 evra, šećer za prihranu u prvoj godini oko 10 evra i još neki sitni troškovi (ne računajući osnovnu opremu čiji su troškovi jednaki za jedno ili dvadeset društava ) ispada da se dolazi do cifre od oko 100 evra po pčelinjem društvu. Zato preporučujem početnicima da počnu oprezno sa nekoliko društava u prvoj godini i da obavezno imaju mentora. Pozdrav.
Ja nabavio za pocetak 5 polovnih db12 , samo da ih sredim. Sta preporucujete da se odradi posto se farba oljustila ? Da su upale , ismirglaju i prefarbaju eko boojom spolja a da ih ne diram iznutra ?
Rosuljac, unutra se kosnice prvo dobro ociste, pcelarskim nozem se dobro istruzu svi ostaaci od propolisa i voska ako ih ima a onda se kosnice iznutra dobro opale brenerom. Spolja bas tako kako si rekao i srecno.
![]()