svejedno samo da dobro zaptiva i nepusta vlagu i musice i najvaznije da mozes lako da odrzavas temperaturu sa sto manjim ulaganjem
Posto planiram da krenem sa uzgojem sampinjona, gledam kako najbolje da prodjem. Znaci imam opciju cvrsto zidanog objekta 1.Cigla 2.Blok i od montaznih 1.Panelni objekat. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane .Molio bih vas da podelite vasa iskustva sa nama.
svejedno samo da dobro zaptiva i nepusta vlagu i musice i najvaznije da mozes lako da odrzavas temperaturu sa sto manjim ulaganjem
Sve zavisi od tebe koliko je objekat, velicina i koliko prostorija imas nameru da gradis. Najjednostavnije je od panela koji se mogu lako odrzavati i dezinfikovati. Naravno spoljni paneli i krovni ne mogu biti tanji od 10 sm.
e tu i jeste problem naj bolja varijanta u tom pogledu je panelna verzija,ali cigla sluzi i kao akumulator toplote ili hladnoce tako da su manja odstupanja u temperaturi. A i kod branja moze vise ljudi da udje.dok kod panelne varijante odmah dolazi do podizanja temperature.
Jedino ako planiras zidove od cigalja da pravis od 50 cm debljine. A i to ako ugreje sunce onda ces laditi mnogo duze dok ne oladis zidove. Isto ti je i kod grejanja zimi. Kako ti odlucis ja bi pre pravio od panela.
cigla + stiropor + klima =
Post je spojen: [time]1298720395[/time]_________________________________________________
inace paneli koliko sam ja upoznat su poprilicno skupi
11 e m2. imam neki plan da uradim 1.5 cigla pa stiropor 5 cm azatim ne pecena cigla.
Zavisi koji je redosled koji ces to praviti. Posto se zbog odrzavanja higijene i pranja nepecena cigla, cerpic, ne bi bio pogodan sa unutesnje strane jer ce se vremenom raspasti od velike kolicine vlage u prostoru. Cigla i malterisanje je jedn od mogucnosti ali i ono se natapa sa vlagom i pocece da se kruni. A ako se ne malterise je bolja varijanta i posle ciscenja prostorije sve prekreci gasenim krecom.
ja bih pre iznutra malterisao, finisirao sa cement malterom i obojio masnom farbom, a za sam zid je dosta cigla i na nju dodati stiropor od 10 cm a klima pod obavezno ! bez obzira kakva je prostorija i nemoj da zaboravis dezinfekcioni hodnik on i klima su ti dve skoro najbitnije stavke !
Unutra sam mislio da malterisem ali mislim da masna boja nije u opticaju zbog nemogucnosti zida da apsorbuje suvisnu vlagu. a nepecenu sam mislio da stavim sa spoljnje strane kao barijeru za prolaz toplote leti i uradim neku fasadu. Svaka cast za dez hodnik kod nas mnogi rade ali retko ko ima dez hodnik. Ja radim u farmaceutskoj industriji koja ima fda standard. i preporucio bih da postoje crna i bela zona, znaci dvoje vrata, na jednim se sve unosi a na drugim se sve iznosi.
masnu boju samo u visini zadnje police komposta, tj. dokle peres sa crevom
Ovo sa dezinf. hodnikom je odlicno.Ima li neko vise iskustva o ovome?
Sta, kako i na koji nacin?