Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 20 od 29

Tema: Setva deteline

Administrator novii avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Poruka
    2,616
    Zahvalio se
    81
    Zahvaljeno 194 puta na 141 poruka
    Tekstovi u blogu
    53
    Downloads
    43
    Uploads
    104

Setva deteline

Kada se seje detelina, kakvi su nephodniradovi oko toga i šta je dobra predkultura za detelinu?
    Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
    Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka

Novajlija
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Poruka
    18
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 2 puta na 1 poruci
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Odg: Setva deteline

Djeteline se mogu sijati od 3 do 9 mjeseca, ali svaki rok ima svoje dobre i loše strane. Glavni i najoubičajeniji rokovi su krajem 8. i u 3. mjesecu. Kasnoljetni rok se najviše preporučava samo treba paziti na rezidue (atrazini...) od pretkulture, mogućnost dobre pripreme i dostatnosti vlage za nicanje. U tom slučaju prvi obilniji urod imaš već iduće proljeće. Priprema zemljišta je veoma važna za dobro nicanje, znači što sitnija i ne preduboka. Isto tako, niti sjetva ne smije biti preduboka (2-3 cm). Nakon pripreme tlo je poželjno ostaviti što ravnije zbog lakše i jednoličnije koševine.
    Drugi povoljan rok je rano u proljeće. U mojem ataru su ovoproljetno zasijane lucerke odlično ponikle zahvaljujući dosta vlage i mogućnosti da se rano priredi i zasije djetelina.
    http://paor.blog.hr/

Administrator novii avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Poruka
    2,616
    Zahvalio se
    81
    Zahvaljeno 194 puta na 141 poruka
    Tekstovi u blogu
    53
    Downloads
    43
    Uploads
    104

Dali bi valajalo preći valjcima preko posejane deteline, pre nicanja?
    Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
    Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka

Super Moderator branko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Poruka
    6,752
    Zahvalio se
    896
    Zahvaljeno 428 puta na 269 poruka
    Downloads
    2
    Uploads
    1

Valjanje joj ne može škoditi, već samo poboljšati kontakt semena sa zemljom.
    Jao meni! Pogiboh, jer sam čovek nečistih usana, i živim usred naroda nečistih usana.

Novajlija
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Poruka
    140
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 4 puta na 3 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Dvije slike od prije dva tjedna kad sam bio na svojoj lucerni. Sijana je sredinom trečeg mjeseca, dakle ovo je mjesec dana nakon sjetve. Baš sam jučer prolazio kraj nje i već se prilično zeleni. Inače rizično je sijati u proljeće, jer su opasni korovi poput ambrozije, bijele lobode, štira i sličnih. Sijanje krajem 8. mjeseca je najbolje, samo je bitno napraviti zaštitu protiv korova, jer neki od zimskih korova, poput mišjakinje, mogu praviti velike štete i ugušiti djetelinu. Ovaj moj komad ima jutro i pola. Inače, obavezno bi bilo valjati tlo nakon sjetve, jer sjeme je jako sitno i teško niče ako nema kiše. Najbolji su cambridge valjci, tko ima. Ja posudim od jednog starog i pitat ću ga da mi proda.

Super Moderator branko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Poruka
    6,752
    Zahvalio se
    896
    Zahvaljeno 428 puta na 269 poruka
    Downloads
    2
    Uploads
    1

Lepo izgleda... :D

Moj kum je požurio sa setvom, mislim da je sejao početkom 3. meseca, i bilo je poprilično straha - da li će izmrznuti, ili neće...
    Jao meni! Pogiboh, jer sam čovek nečistih usana, i živim usred naroda nečistih usana.

Novajlija
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Poruka
    1,225
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 10 puta na 10 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Dali detelina=lucerka Dal postoji herbicid za detelinu Kod nas se sije sa zobi zbog vetra i peska
    Lisabonski sporazum: (čl. 50) Država članica može odlučiti istupiti iz Unije. U tom slučaju mora s drugim partnerima utanačiti sporazum o istupanju.<br />= Ograničenje suvereniteta! A ako partneri ne žele sporazum? Koliko je ono Hrvatska pokušavala da sporazumno izađe iz SFRJ? Biće borbe za nezavisnost,

Zaslužan član Čugi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Poruka
    2,172
    Zahvalio se
    46
    Zahvaljeno 40 puta na 31 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Postoje neki, Galenikin Ritam.....koliko se sećam može se prskati posle zadnje kosidbe i posle sejanja kada je u ranoj fazi
    Neko život živi, neko život traje...www.poljoprivredni-forum.com www.poljoprivreda.hforum.biz

Član
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Poruka
    1,172
    Zahvalio se
    2
    Zahvaljeno 74 puta na 55 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Hajde neka neko opise sve radnje za sejanje lucerke. Oranje, tanjiranje, drljanje..........sejanje, valjanje...?
    I koliko bi to kostalo po ha kao usluga.
    Ako neko planira da se bavi stokom pa mora da proizvede dobro seno, delom lucerke a delom neke smese trava a recimo da kukuruz kupuje, onda mu od mehanizacije odgovara i neki slabiji kinez i oprema za seno a setvu moze da plati svake 4-5 god?
    Da vidimo tu matematiku?
    Dakle meni se cini da je neisplativo opremati se jacom mehanizacijom i baviti se oranjem ako te masine nece biti iskoriscene svake god......?

Datum pristupanja
    Aug 2007
    Poruka
    2,172
    Zahvalio se
    46
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Kod mene, prošlogodišnje cene po jutru-oranje 5000, tanjiranje 2000, drljanje 1600, sejanje 2000, valjanje 1000 din.
    Neko život živi, neko život traje...www.poljoprivredni-forum.com www.poljoprivreda.hforum.biz

Super Moderator šandor avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Poruka
    3,194
    Zahvalio se
    256
    Zahvaljeno 409 puta na 165 poruka
    Downloads
    1
    Uploads
    0

nađi mi posao kod tebe Čugi.kod mene je usluga: oranje 2500 din a sve ostalo po 1000 din

Član cicimoric avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Jermenovci ( opstina Plandiste / juzni banat )
    Poruka
    2,361
    Zahvalio se
    63
    Zahvaljeno 554 puta na 243 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Citiraj Citiram: ivanhoe
    Dali detelina=lucerka Dal postoji herbicid za detelinu Kod nas se sije sa zobi zbog vetra i peska
    Mlada detelina se moze prskati sa Pivotom, i ostalim herbicidima za uskolisne korove u soji.

Datum pristupanja
    Aug 2007
    Poruka
    2,172
    Zahvalio se
    46
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Citiraj Citiram: šandor
    nađi mi posao kod tebe Čugi.kod mene je usluga: oranje 2500 din a sve ostalo po 1000 din
    Malo nas ima "većih" u N.Pazovi pa su zato jake cene, a domaćinstava sa po jutrom zemlje koliko hoćeš.

Novajlija
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Poruka
    31
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Да ли би неко од вас искусних хтео да напише нешто о врстама, за шта се која користи, где је најбоље набавити семе, колико се баца по површини...? Негде сам прочитала да је детелина добар почетак за култивацију земље која није била обрађивана неко време (да не кажем: запуштена), те да је добро природно гнојиво, да ли је то тачно?

Почетник сам па ми свака информација добро дође!

Едит: има 15 ари банатске земље, није још ношена на анализу јер ионако сад треба још да насипамо... са две стране плац излази на воду (канал и рукавац реке), али добро дренира!

Član mica967 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Poruka
    2,421
    Zahvalio se
    189
    Zahvaljeno 150 puta na 119 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Dali neko planira setvu deteline ovog proleća, koju sortu i koliko semena po ha ili k.j.

Član
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Poruka
    1,172
    Zahvalio se
    2
    Zahvaljeno 74 puta na 55 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Citiraj Citiram: mica967
    Dali neko planira setvu deteline ovog proleća, koju sortu i koliko semena po ha ili k.j.

Na šta se ovde misli? Na Detelinu kao što piše u temi ili na Lucerku (ima druga tema)

Vidim da urednici ne primećuju ovu zabunu. Sad će neko da kaže kako se kod njega u selu lucerka zove detelina . To je velika greška jer detelina i lucerka nisu isto.
    Sličnost postoji to su višegodišnje leguminoze bogate proteinima ali to su potpuno različite biljke a neznanje nekog čiče ne može biti opravdanje da se danas u 21. veku brkaju detelina i lucerka.
    Razlike su u prinosu, postoje razlike u kvalitetu, postoje razlike u dužini trajanja lucerišta i površinama pod detelinom ali najvažnije je da imaju različite zahteve po pitanju zemljišta. Detelina može da uspeva tamo gde lucerka nemože!
    Zato postji opravdan razlog za 2 teme, jedna je detelina a druga lucerka .
    Molim moderatore, urednike i članove da o ovome povedu računa. da bi forum imao pravu svrhu - razmena dobrih informacija.

Član Zoran Kostović avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Poruka
    3,320
    Zahvalio se
    183
    Zahvaljeno 267 puta na 155 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Odličen ideja. Odavno sam hteo da predložim razdvajanje kako tema, tako i terminologije.
    Ovako deluje malo konfuzno, pogotovu za ljude iz struke ili ljude sa velikim iskustvom u ovoj oblasti ratarstva.
    Kako li sve ovo tek izgleda početnicima?

Član
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Poruka
    1,124
    Zahvalio se
    27
    Zahvaljeno 138 puta na 117 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

da li neko ima iskustva sa djetelinom zvanom orka ,posijao bi sad tri jutra s tom sortoma nikad nisam sijao nijednu drugu osim osječke 66 i 88

Član
    Datum pristupanja
    Sep 2010
    Poruka
    1,622
    Zahvalio se
    90
    Zahvaljeno 253 puta na 132 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    posejana detelina iz karadjordjeva jako lepo nikla.Suplje stablo zbog lakseg susenja.

Član bosanac_iz_bosne avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    708
    Zahvalio se
    7
    Zahvaljeno 35 puta na 28 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Citiraj Citiram: Tar Pogledaj Poruke
    Na šta se ovde misli? Na Detelinu kao što piše u temi ili na Lucerku (ima druga tema)

Vidim da urednici ne primećuju ovu zabunu. Sad će neko da kaže kako se kod njega u selu lucerka zove detelina . To je velika greška jer detelina i lucerka nisu isto.
    Sličnost postoji to su višegodišnje leguminoze bogate proteinima ali to su potpuno različite biljke a neznanje nekog čiče ne može biti opravdanje da se danas u 21. veku brkaju detelina i lucerka.
    Da ne ostanemo nedorečeni u ovoj temi.
    Naime i kod mene u selu,a isto tako i u široj okolini,djetelina je djetelina,stim da se lucerka zove djetelina "konjara",a ova druga djetelina "kravara""Ova druga može biti bijela i crvena.

Djetelinom zovu i žuti zvjezdan,odnosno,smiljkita ili travica.

Sve drugo što nije djetelina zovu travom(ljulj,ježevica,mačiji repak itd) .

Ne znam jesam li u pravu.
    Tantum possumus quantum scimus - Toliko možemo koliko znamo

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja