U svetu je prilično uobičajno, ali kod nas je retko. Razlog je što cena ruža u ponudi za cvećare neznatno skoči zimi, pa se kod nas gaje uglavnom na otvorenom.
Bilo bi dobro ovde prezentovati neke ideje, pa da vidimo šta ide oko toga i kako.
Da li je proizvodnja ruze u plasteniku, kao rezanog cvjeta, pametan potez?
Da li se kod nas nko bavi sa tim?
U svetu je prilično uobičajno, ali kod nas je retko. Razlog je što cena ruža u ponudi za cvećare neznatno skoči zimi, pa se kod nas gaje uglavnom na otvorenom.
Bilo bi dobro ovde prezentovati neke ideje, pa da vidimo šta ide oko toga i kako.
Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka
pa otkud znam nije to neki veliki problem zime posto zasad treba da odmara od decembra do februara.
I ne znam da li bi se mogla uvozna konkurencija pobjediti?
I da li bi se uopste isplatilo na manjim povrsinama plastenika(200-300m2) praviti zasade?
Ruže se klasifikuju prema duđini drške, tako da su ruže sa drškom od 40cm naj jeftinije, a sa drškom od 70 cm su znatno skuplje. Cena trenutno za rauže od 50 cm su oko 50-60 dinara po komadu. Ruže se prodaju u pakovanjima od 10 ili 20 komada. To je uslov, nema načina da cvećare kupe koliko im treba, nego moraju da se uklope u sveze ruža.
Ovo su samo neke informacije koje trebaju za izradu kalkulacije da li se isplati gajiti ruže u plasteniku. Mada su korisne i kad se razmišlja i o gajenju ruža na otvorenome.
Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka
milamarija (06-11-11)
Ne znam gde da postavim pitanje pa rekoh hajde ovde cu. Supruga kupila sadnice ruza puzavica i gornji deo sadnice je u vosku, e sad dal treba nakon ili pre sadnje taj vosak skidati ili ne?
Nije junak koji tuce, nego je junak onaj koji trpi.
Duško58 (01-05-13)
Razlog je i što, u našoj klimi ne uspeva puno hibrida (sorti), koje uspevaju u umerenijoj klimi (Severna Evropa, Galapagos, Kenija, ,...).
Proizvodnjom ruža za rezani cvet sam se bavio pet godina.
Sorte se moraju izabrati pažljivo. Gaje se čajevke, koje imaju dug život u vazi (vasa life). Zastupljenost ruža u zasadu, treba da odgovara potrebama tržišta, a to znači, u crvenoj boji treba saditi preko 75%.
Zemljište treba dobro pripremiti (od pH, pa nadalje,..) jer se radi o višegodišnjem zasadu, gde i mali pomak u kvalitetu, znači veliki pomak u ceni proizvoda,..
(tema je dosta opširna,.. opisao je K.Karasek u knjizi "Gajenje ruža", i u "Plastenici u cvećarstvu i rasadničarstvu"). Treba dosta znanja za ovaj posao.
Nije znanje, znanje znati, već je znanje, znanje dati.
И вежбања.