Strana 1 od 5 123 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 20 od 84

Tema: ishrana zeceva vocem i povrcem

Novajlija
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    155
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

ishrana zeceva vocem i povrcem

Da li ima neko da mi kaze koje voce ili povce je najbolje davati zecevima i ja bih volio njima napravit neku smjeshu od voca i povrca nebi mi bilo muka svaki dan da im pravim samo ne znam od kojeg jer smatram da se njima jedan dio vitamina nalazi u granulama a drugi dio u vocu i povrcu ipak mislim da trebaju imati jednu posudu sa zitaricama i jednu sa vocem i povrcem :D :D
    Bolje je da lav predvodi vojsku magaraca nego magarac vojsku lavova

Član alfaomeganb avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Poruka
    222
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 4 puta na 2 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Odg: ishrana zeceva vocem i povrcem

Pozdrav dino. Ova deo teksta sam uspeo da izvučem iz literature a tiče se povrća. Ukoliko pronađem nešto o voću postaviću pa proceni sam.

Lišće povrtlarskog bilja
    Kao otpaci u povrtlarstvu, lišće povrtlarstkog bilja zadovo¬ljavajuća je hrana za kuniće. Tako se otpaci, koji bi inače bili kao manje vrijedni bačeni, pretvaraju u meso. Lišće većine povrtlarskog bilja ima mno¬go vode, pa ne može sačinjavati samostalan obrok, nego mu treba dodati sijena i zrnevlja. U dnevnim obrocima, radi raz¬novrsnosti, potrebno je mijenjati razne povrtlarske obroke. Ujutro se može dati list kelja, u podne list kupusa, a navečer otpatke od graška i slično, pa će kunići radije jesti i bolje iskorištavati hranu.
    Dobro je prikupljati korijenje kupusa, kelja i ostalog povr¬ća, jer s jeseni i zimi može dobro poslužiti kao hrana kuni¬ćima Svu tu hranu uvijek treba davati čistu i neuprljanu. Treba paziti da povrtlarski otpaci nisu zaprljani umjetnim gnojivima ili zaštitnim sredstvima, jer su i u malim količina¬ma otrov za kuniće. List crvenog i bijelog luka, kao i stabljiku rajčice i paprike, iako ih kunići jedu, treba izbjegavati jer su štetni za kunića. Zaperke vinove loze kunići jedu pohlepno, i potrebno ih je miješati s ostalom hranom. Kunići rado jedu stabljiku graha i graška. Lišće celera i peršina djeluje dije-tetićki u manjim količinama a u većim količinama izaziva vrućicu. Stočni kelj je odlična i izdašna hrana za kuniće. Stočni kelj dobro podnosi zimu. i zimi može poslužiti kao zelena hrana, a sočna stabLjika daje mu se uz ostalu suhu hranu.
    alfaomeganb

Moderator peto1 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Poruka
    5,702
    Zahvalio se
    16
    Zahvaljeno 205 puta na 154 poruka
    Downloads
    1
    Uploads
    0

@ dino

Pregleda malo temu http://poljoinfo.com/kunicarstvo/kunici-literatura/ pa ces naci puno odgovora na svoja pitanja pa ako ti onda nesto nije jasno onda pitaj.

Pozzzzzz.

Član
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    168
    Zahvalio se
    13
    Zahvaljeno 1 put na 1 poruci
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Ja sam mojima davao sveze vrbe, bagrema.. jedu ko ludi. Davao sam i vinove loze, nesto im se nije svidjala.
    cuo sam od nekog farmera da im daje borove iglice da jedu da bi im izlecio zatvor. Jabuke tamane, to im je najomiljenije cini mi se.

Nije bitno sta Mi jedemo, vech sta Nas izjeda...

Član
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    291
    Zahvalio se
    10
    Zahvaljeno 9 puta na 9 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Od puno jabuke, moj patuljasti je uvijek dobio proljev. Pola jabuke dnevno je dosta. Bar ja imam takvo iskustvo

Član
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    142
    Zahvalio se
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Da li mogu da im dajem listove cvekle i kupusa s obzirom na kolicinu vode i da su moji naviknuti na suvu hranu

Član
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    291
    Zahvalio se
    10
    Zahvaljeno 9 puta na 9 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Sa svojima dajem i ciklu i zelje koliko god imam. Nesmijes jedino puno salate, ali zelje ( kupus ) i kelj mogu. Mojima nikad nista nije bilo :D

Član
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Poruka
    209
    Zahvalio se
    11
    Zahvaljeno 6 puta na 5 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Borove igle ? Zar im se to sme dati da jedu? Ja sam mojima citavo leto davala sve i svasta od voca i povrca.Lepo je kao sto rece Dino da imaju jednu posudicu i sa vocem.Ja sam im davala kruske,jabuke,dinje,lubenice,tikve.kajsije ,breskve,sargarepu,kupus,kelj,spanac,cveklu,zelenu salatu i ko zna sta jos al sad ne mogu da se setim.Zavisi od toga sta se ima u kuci.Ne sme da bude budjavo i prljavo i ne sme da se daje u vecim kolicinama.Naravno uvek su pored toga imali granule i zitarice a ovo im je ostalo bilo cisto da se rashlade i zaslade.I naravno,miljenici dobiju vise a ko me ugrize taj dobije manje slatkisa

Član
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    168
    Zahvalio se
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Citiraj Citiram: sladjana
    Borove igle ? Zar im se to sme dati da jedu? Ja sam mojima citavo leto davala sve i svasta od voca i povrca.Lepo je kao sto rece Dino da imaju jednu posudicu i sa vocem.Ja sam im davala kruske,jabuke,dinje,lubenice,tikve.kajsije ,breskve,sargarepu,kupus,kelj,spanac,cveklu,zelenu salatu i ko zna sta jos al sad ne mogu da se setim.Zavisi od toga sta se ima u kuci.Ne sme da bude budjavo i prljavo i ne sme da se daje u vecim kolicinama.Naravno uvek su pored toga imali granule i zitarice a ovo im je ostalo bilo cisto da se rashlade i zaslade.I naravno,miljenici dobiju vise a ko me ugrize taj dobije manje slatkisa
    Sladjo, ja licno nikad nisam davao borove igle, ali verovatno im ne bi skodile... nemoj proveravat na svojim kunicima pusti da to neko drugi proveri...

Novajlija
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    155
    Zahvalio se
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Bash sam se zacudio kada sam vidio da mi zecevi jedu kore od patlidzana ranije sam im pokusavao dati ali nisu htjeli da ga onjushe a sada kad sam im ubacio jednu malo koru oni su se potukli oko nje.Pa da li im to neshto shteti te kore od patlidzana i mogu li ih u buduce davati.Hvala unaprijed i veliki pozdrav

Član
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Poruka
    209
    Zahvalio se
    11
    Zahvaljeno 6 puta na 5 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

U pravu si ti Nebojsa necu ja to proveravati na mojim kunicima.Sta je sigurno sigurno je.

Član
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Poruka
    196
    Zahvalio se
    8
    Zahvaljeno 10 puta na 10 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Pitanje za iskusnije Jedan stari kunićar mi je nedavno otkrio svoju recepturu koju koristi u zimskim mjesecima. On radi nešto kao kašu koju dobiva od kuhanog krumpira i šrota (prekrupe - mljevenog kukuruza) i time hrani kuniće. Ne samo sa time, već kao dodatak. Kaže da su ludi za tim. Jednostavno im ubaci nekoliko "gruda" te smjese u gajbe i sve potamane. Ima li itko iskustva sa kuhanim krumpirom. Naime, dobio sam nekoliko vreća sitnoga (za prasce, za kotao) a kako svinje ne držim...
    Ludim smatraju onoga čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine...

Član
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    168
    Zahvalio se
    13
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Pa ja mislim da je to extra ako zechevi hoche da jedu. To bi trebalo i ti probati sigurno im ne skodi.

Novajlija
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    155
    Zahvalio se
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Citiraj Citiram: Toma13
    Pitanje za iskusnije Jedan stari kunićar mi je nedavno otkrio svoju recepturu koju koristi u zimskim mjesecima. On radi nešto kao kašu koju dobiva od kuhanog krumpira i šrota (prekrupe - mljevenog kukuruza) i time hrani kuniće. Ne samo sa time, već kao dodatak. Kaže da su ludi za tim. Jednostavno im ubaci nekoliko "gruda" te smjese u gajbe i sve potamane. Ima li itko iskustva sa kuhanim krumpirom. Naime, dobio sam nekoliko vreća sitnoga (za prasce, za kotao) a kako svinje ne držim...
    Pa ja sam citao da se kuvani krompir daje zecicama dok imaju mlade zbog mlijcnosti u prvih nkoliko dana i to sam bio postavio na temu kocenje broj mladih odgjanje do odvajanja ali su preskocili to sto sam napisao i ja sam ga izbrisao pa ako neko proba neka nam javi da znamo da li je to dobro ili ne

Član
    Datum pristupanja
    Jul 2010
    Poruka
    217
    Zahvalio se
    18
    Zahvaljeno 12 puta na 10 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Krumpir-netko ko drži nekoliko kunića može hraniti svim i svačim a sad pitanje je dali želite kunića održavati u formi i na životu ili takvom hranom namjeravate toviti kuniće
    U knjizi Antuna Grujića je lijepo objašnjeno koliko čega treba sadržavati hrana za tov ili za odrasle kuniće(nutritivni sastav;bjelančevine,ugljikohidrati,masti i ostalo)
    link na knjigu stoji u "literaturi"
    a ovo je link na korisnu knjigu o hrani za životinje http://ifile.it/lx6f5s4/_hrana_za_zivotinje.pdf
    Ascultare disce, si nescis loqui

Član
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Poruka
    133
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Ovih dana mojim zecevima je poslastica kad im dam sangarepu, dobio sam vise kg na poklon. interesuje me koliko bi smeo da im dajem jer zeceve izbegavam da hranim zelenisem ali i sami znate da je sangarepa narandzasta manimo se sale jer smem da im to dajem u neogranicenim kolicinama.

Novajlija
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    155
    Zahvalio se
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Pa mislim da ako je poslastica da ne smije da se daje u neograncenim kolicinama jer za sve shto im se daje treba imati neku granicu sem sijena naravno.Po nekom mom misljenju moglo bi da im se daje ako su velika rasa zeceva 2 do 3 sargarepe po zecu ali ti vidji sam odprilike im odredi koliko cesh im dati sargarepa ja kad i dajem neshto od voca ili povrca ja to od prilike bacim pa neka jedu do sada nisam imao problema npr.da im dam vishe pa da se proliju ili tako neshto jer sam ih vec navikao da skoro svaki dan pored granule i smjesu od jecma ovsa i zita imaju voca ili povrca.Veliki pozdrav od mene

Član ePajko avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Poruka
    309
    Zahvalio se
    39
    Zahvaljeno 41 puta na 31 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Ja mojim zecevima dam sa vremena na vreme po 1 sargarepu srednje velicine. Najvece sargarepe normalno zavrse u kuhunji Od 1 sargarepe nikad im nije bilo nista e sad za vise dnevno nisam siguran dal je preporucljivo. Ako imas bas mnogo sargarepe stavi ih malo u pesak da ne uvenu brzo pa ces imati duzi vremenski period da ih hranis
    Zeka je kralj zivotinja :)

Moderator peto1 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Poruka
    5,702
    Zahvalio se
    16
    Zahvaljeno 205 puta na 154 poruka
    Downloads
    1
    Uploads
    0

Beli luk zaboravite jer cete posle i marmaladu da im dajete.

Član szeki-telep avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Poruka
    417
    Zahvalio se
    5
    Zahvaljeno 37 puta na 35 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Šalu na stranu,beli luk je lek za ljudski organizam ali za životinjski??Pogubno!!!
    Ako ne moze drugacije onda cemo posteno

Strana 1 od 5 123 ... PoslednjaPoslednja