Da, primetio sam da se ove biljke dosta traže i da ide dobro trgovina sa njima. Mada nisam znao da ih ima toliko različitih sorti.
Passiflore su lijane iz tropskog i subtropskog dela centralne i južne Amerike. Vole sunčane položaje i moramo im obezbediti potporu. Razmnožavaju se reznicama, izdancima ili semenom. Neke Pasiflore mogu da prezime u našim krajevima u bašti (P. caerulea, P. incarnata), dok većina vrsta ne podnosi mrazeve i prezimljavaju u svetlim prostorijama gde temperatura ne ide u minus.
Passiflora quadrangularis
![]()
Passiflora incarnata
Passiflora incense
Passiflora amethist
Passiflora victoria
Passiflora caerulea
Passiflora allardii
Imam još i P. edulis, P. ligularis, P. morifoliu, P. vitifoliu, P. coriaceu, ali mi još nisu cvetale
Da, primetio sam da se ove biljke dosta traže i da ide dobro trgovina sa njima. Mada nisam znao da ih ima toliko različitih sorti.
Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka
Zaista je lepo
![]()
![]()
Ima ih preko 600 vrsta, brzo rastu i dobro se razmnožavaju reznicama. Veoma su zahvalne biljke sa neobičnim cvetovima, zbog čega su i veoma tražene. Cvet im traje jedan dan, ali na biljci se formira mnogo grana sa mnoštvom pupoljaka tako da skoro svakoga dana ima otvoreno po nekoliko cvetova.
Imaju forumu kao Klematisi, mada se i značajno razlikuju. Sad za Klematise znam da je cena sadnice 750 dinara. Kako ide gajenje Passiflore, da li se od nje lako mogu dobiti sadnice ?
Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka
Da li prodajete te sto mogu da prezime u basti prelepe su sve ?
@ valjevka
Privatna pitanja idu na privatne poruke. Vidim da i sama imaš forum, pa verovatno znaš da offtopic nije poželjan.
Ne prodajem sadnice, gajim ih iz hobija, a lako se razmnožavaju iz reznica. Passiflore cvetaju na mladim granama, tako da se u proleće pre početka novog, intenzivnog porasta pasiflore orezuju, a orezane grane mogu poslužiti za ožiljavanje. Za jednu sezonu narastu i po nekoliko metara, neke sam obmotavao oko žice, a neke sam pustio da slobodno padaju sa sprata. Biljke dobijene iz semena, zavisno od vrste cvetaju druge, treće ili četvrte godine, dok ožiljene reznice cvetaju iste godine.