Rezultati 1 do 9 od 9

Tema: Passiflora sp

Novajlija
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    38
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 1 put na 1 poruci
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Passiflora sp

Passiflore su lijane iz tropskog i subtropskog dela centralne i južne Amerike. Vole sunčane položaje i moramo im obezbediti potporu. Razmnožavaju se reznicama, izdancima ili semenom. Neke Pasiflore mogu da prezime u našim krajevima u bašti (P. caerulea, P. incarnata), dok većina vrsta ne podnosi mrazeve i prezimljavaju u svetlim prostorijama gde temperatura ne ide u minus.

Passiflora quadrangularis

Passiflora incarnata

Passiflora incense

Passiflora amethist

Passiflora victoria

Passiflora caerulea

Passiflora allardii

Imam još i P. edulis, P. ligularis, P. morifoliu, P. vitifoliu, P. coriaceu, ali mi još nisu cvetale

Administrator novii avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Poruka
    2,616
    Zahvalio se
    81
    Zahvaljeno 194 puta na 141 poruka
    Tekstovi u blogu
    53
    Downloads
    43
    Uploads
    104

Odg: Passiflora sp

Da, primetio sam da se ove biljke dosta traže i da ide dobro trgovina sa njima. Mada nisam znao da ih ima toliko različitih sorti.
    Dozvolite nam pristup informacijama i slobodu odlučivanja
    Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka

Banned
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Poruka
    1,485
    Zahvalio se
    36
    Zahvaljeno 38 puta na 27 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Zaista je lepo

Novajlija
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    38
    Zahvalio se
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Ima ih preko 600 vrsta, brzo rastu i dobro se razmnožavaju reznicama. Veoma su zahvalne biljke sa neobičnim cvetovima, zbog čega su i veoma tražene. Cvet im traje jedan dan, ali na biljci se formira mnogo grana sa mnoštvom pupoljaka tako da skoro svakoga dana ima otvoreno po nekoliko cvetova.

Datum pristupanja
    Jul 2007
    Poruka
    2,616
    Zahvalio se
    81
    Tekstovi u blogu
    53
    Downloads
    43
    Uploads
    104

Imaju forumu kao Klematisi, mada se i značajno razlikuju. Sad za Klematise znam da je cena sadnice 750 dinara. Kako ide gajenje Passiflore, da li se od nje lako mogu dobiti sadnice ?
    Često postavljana pitanja | Poljoinfo blog | Poljoprivredna dokumentacija | Izgubljena lozinka

Član valjevka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Poruka
    68
    Zahvalio se
    0
    Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Da li prodajete te sto mogu da prezime u basti prelepe su sve ?

Datum pristupanja
    Jul 2007
    Poruka
    2,616
    Zahvalio se
    81
    Tekstovi u blogu
    53
    Downloads
    43
    Uploads
    104

@ valjevka

Privatna pitanja idu na privatne poruke. Vidim da i sama imaš forum, pa verovatno znaš da offtopic nije poželjan.

Novajlija
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Poruka
    38
    Zahvalio se
    0
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Ne prodajem sadnice, gajim ih iz hobija, a lako se razmnožavaju iz reznica. Passiflore cvetaju na mladim granama, tako da se u proleće pre početka novog, intenzivnog porasta pasiflore orezuju, a orezane grane mogu poslužiti za ožiljavanje. Za jednu sezonu narastu i po nekoliko metara, neke sam obmotavao oko žice, a neke sam pustio da slobodno padaju sa sprata. Biljke dobijene iz semena, zavisno od vrste cvetaju druge, treće ili četvrte godine, dok ožiljene reznice cvetaju iste godine.

Moderator oktopod avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Poruka
    2,588
    Zahvalio se
    739
    Zahvaljeno 488 puta na 382 poruka
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Jel moguće da postoji ova tema, ja otvorio novu...možda nisam kucao dva S u paSSiflora :)
    Aj da pitam i ovde...

Citiraj Citiram: oktopod Pogledaj Poruke
    Zdravo svima, ovo mi je prva tema o cveću, inače sam aktivan u delu o voćarstvu, ne znam da li je pasiflora baštensko ili saksijsko pošto sam ga na moru video u baštama a kući sam posadio u saksiju jer možda zimi mora da se unosi :)

Imam par pitanja.

1. pojavile mi se na listu neke pege šta li, znate li šta to može biti, u zemlju smo sipali NPK tečno đubrivo formulacije čini mi se 7-9-10, predviđeno je baš za cveće, sad ćemo i preko lista, ovako izgledaju bolesni listovi, pri korenu i pri vrhu, u sredini su zdravi.

2. da li ih oprašuju naši insekti pošto sam isto na moru video nekog bumbara koji ide samo na njih i nigde više nisam video tog bumbara niti sam ga ikad u životu video, a nisam primetio druge insekte da lete oko nje?

Koga zanima, to je pasiflora sa ovakvim cvetom sa slike, video sam ove godine da ima i plodove, čak sam jedan probao, ukus je nešto između smokve i nara, žao mi je što sa mora nisam poneo par plodova jer su puni semenki, ovde sam kupio semenke i od pune kesice se primilo samo 4 komada.

Nakriviću kapu, rodila mi njiva :D

Dozvole pisanja

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete odgovoriti u temi
  • Ne možete postavljati atačmente
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •  
Svi postovi su vlasništvo njihovih autora. Poljoinfo.com ne garantuje tacnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo cijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju izmedu registrovanih clanova.