Strana 3 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja
Rezultati 41 do 60 od 69

Tema: Ishrana svih kategorija svinja travom i lucerkom

Prijatelj Foruma francuz avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Poruka
    1,530
    Zahvalio se
    106
    Zahvaljeno 54 puta na 42 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0

Odg: Ishrana svih kategorija svinja mladom lucerkom

Hvala @mmmm
    " U zivotu sve treba vratiti duplo, i dobro a i zlo. "

Član none 73 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    Poruka
    897
    Zahvalio se
    88
    Zahvaljeno 36 puta na 32 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Od skoro sam poceo da dajem mladu lucerku nazimicama i susprasnim krmacama.Ostavio sam 2 obroka koncetrovane hrane a na podne im nakosim mladu luceku i dajem im.Nisam primetio nikakve promene kod njiih,i dalje isto napreduju tako da sam sa te strane zadovoljan.Ali ima jos jedna dobra stvar u ovom nacinu ishrane a to je usteda.Posto sam izbacio jedan obrok,smanjio sam potrosnju hrane za nekih 15 kg koncetrata dnevno po 24 din ispada dnevo ustedim po360 din,po meni nije lose.Isto sam primetio da je miris u svinjcu drugaciji,prijatniji.
    BILO JEDNOM U SRBIJI.......

Član draganpan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Poruka
    979
    Zahvalio se
    84
    Zahvaljeno 41 puta na 32 poruka
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Procitah negde da se daje dva kilograma lucerke dnevno suprasnim krmacama pa me bas zainteresovao taj podatak, da li se i ostali slazu sa ovom kolicinom prema svom iskustvu.
    Inace i ja dajem lucerku napodne ali se uvek plasim da li je kolicina dobra jer moze biti problema ako se daje mnogo. Vidim da je izmet puno tvrdji pri konzumiranju lucerke. Da li je to neki pokazatelj? Sta misle ostali?
    Kada sam upoznao ljude, zavoleo sam životinje

Član Nikola.KV avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Poruka
    2,567
    Zahvalio se
    162
    Zahvaljeno 121 puta na 88 poruka
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Ja krmace pustam u ispust ujutru i vracam uvece.Pre i posle pustanja ide koncetrat,a na podne trava i detelina.Na njih 5,koliko otprilike bude zajedno (bez dojara),idu vrsna kolica.
    Мој је живот као Швајцарска,скоро па савршен. http://www.facebook.com/group.php?gid=109787429053654

Član draganpan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Poruka
    979
    Zahvalio se
    84
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Izgleda da ova tema nije interesantna.
    nema strucnjaka da drze predavanja kao na nekim temama a ja hteo da pitam Kakva je za svinje sudanska trava?
    Neznam da li ce neko odgovoriti...

Datum pristupanja
    Jan 2010
    Poruka
    1,530
    Zahvalio se
    106
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Zamenio sam 1 obrok koncentrata za 2 obroka sveze lucerke
    Usteda na 16 krmaca + podmladak veca od 1000 din dnevno,.

Član xsale avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Poruka
    745
    Zahvalio se
    59
    Zahvaljeno 164 puta na 95 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Ko drzi svinje na resetkama,nek izbegava travu,ili nek je daje po manje koliko mogu da pojedu svinje odmah,posto kad trava upadne u kanal nema sanse da se ocisti bez silazenja i izbacivanja vilama iz onog smrada.

Datum pristupanja
    Jan 2010
    Poruka
    1,530
    Zahvalio se
    106
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Izgleda da si vec silazio u kanal...

Član prof. dr. Seljak avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Poruka
    636
    Zahvalio se
    120
    Zahvaljeno 167 puta na 105 poruka
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Nazimicama i krmača se preporučuje u prve dve trećine bremenitosti da polovinu svojih potreba pa i više zadovolje iz sveže hrane, idealno iz zelene lucerke. Ima pozitivno dejstvo iz više razloga, tu je karotin provitamin vitamina A, vlakna koja stimulišu rad creva i mikrofloru debelog creva koji deluju probiotski i sintetišu vitamine b kompleksa i jako bitno kao što ste svi naveli ušteda u novcu smanjnjem koncentrovanog dela obroka. Mlađim kategorijama i svinjama u tovu ko se time bavi ozbiljno ne bih preporučio davanje sveže hrane. Što se tiče sudanske trave sa njom treba biti oprezan u ishrani domaćih životinja, u fazi kada je visina billjke ispod 90 cm u sebi sadrži jednu materiju čijim razlaganjem nastaje toksično jedinjenje koje može dovesti do znakova lakšeg pa čak i težeg trovanja, posebno su osetljive svinje i ona se češće koristi u ishrani preživara. Tako da pri davanju sviinjama nikako dok ne biljka ne poraste preko 90 cm i ima manju hranljivu vrednost od lucerke.
    Nemojte raditi kako svi rade, već radite kako treba!

10. Sledeći korisnici su se zahvalili korisniku prof. dr. Seljak na ovoj poruci:

draganpan (05-05-11)

Član xsale avatar
    Datum pristupanja
    May 2010
    Poruka
    745
    Zahvalio se
    59
    Zahvaljeno 164 puta na 95 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Izgleda da si vec silazio u kanal...

Nisam ja,ali sam video kako to izgleda.Ja mojim svinjama uglavnom dajem svezu koprivu,ili malo trave samo koliko pojedu za minut,a dok sam drzao bez resetki,obavezno sam ostavljao jedan dan pokoseno malo da se prosusi,pa tek onda pokupim.100% nema proliva

Član nemanja_st01_58 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Poruka
    1,091
    Zahvalio se
    85
    Zahvaljeno 159 puta na 126 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Negde sam vec pisao ali ajde da ponovim, lucerka je izuzetno hranivo za svinje i kod suprasnih krmaca moze da cini većinski deo obroka. Podataka ima o njoj u staroj posleratnoj literaturi jer su tada gajili stoku poluintenyivno. Dokazano je da krmače koje su ostale suprasne sasvim mogu da zadovolje svoje potrebe sa 10 kg lucerke dnevno uz dodatak pola kg mekinja.
    Moji u selu počinju sa travom i lucerkom u obroku svinja svih kategorija čim trava stigne za košenje, znači pređe 15-20 cm a i lucerka bi trebalo da bude tolika jer od manje nema šta da se nakosi. U principu neznam kako je to funkcionalno na farmama ali u domaćinstvima sa 10-ak grla i manje sasvim isplativo i štedi se na kukuruzu. Inače kod nas se kosi obično popodne i daje oko 4-5sati a deo se rasprostre u hladovini i ostavlja za ujutru. Obično jedno dobro naručje trave dajemo odrasloj krmači. Sad nije tosamo lucerka, bude tu i trave iz bašte i ljulja i deteline trogodke i svega što je zeleno a zimi čak da bi upotpunili obrok i uposlili svinje dajemo seno od trava ili lucerkino što je bolje.
    Jedino trava iz kosilica nije dobra što sam jer se lepi i vrlo brzo se upali ako je na gomili a ti vrhovi su puni koncentrovanih hranljivih materija koje je biljka spremila za dalji rast i hoće da izazovu temperaturu kod svinja. njima se svid mlada trava prejedu se i nastaju problemi.

13. Sledeći korisnici su se zahvalili korisniku nemanja_st01_58 na ovoj poruci:

draganpan (07-05-11)

Član draganpan avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Poruka
    979
    Zahvalio se
    84
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Sve je tako Nemanja.
    Ja prektikujem da s proleca dam prvo koprive pa onda travu pa lucerku.
    Ako se da prvo trava posle nece cele godine da jedu koprivu, sto su mi ljudi rekli i to sam probao i uverio se da je tacno

Član none 73 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    Poruka
    897
    Zahvalio se
    88
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Nego kolege da vas pitam da li dajete i krmacama dojarama.Interseuje me posto sam procitao ali neznam kakva iskustva imate i kako se ponasaju prasad na sisi,ima li proliva,koja je procedura prilikom hranjena dojara mladom lucerkom...

Član nemanja_st01_58 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Poruka
    1,091
    Zahvalio se
    85
    Zahvaljeno 159 puta na 126 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    sad ti prodjoh kroz krnjevo :)
    ako si naviko dojare pre prasenja davaj koliko i pre ako ne onda postepeno po kilo dva tri na obrok i to sveze kosenu i pazi da ne bude mlada lucerka da ne izazove probleme, bolje ako je malo starija ka cvetanju ili pupoljanju. Mleko poboljsavaju sigurno samo pazi na kolicine i da se ne upali lucerka ili da nije mokra.

17. Sledeći korisnici su se zahvalili korisniku nemanja_st01_58 na ovoj poruci:

none 73 (09-05-11)

Član none 73 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    Poruka
    897
    Zahvalio se
    88
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Hvala prijatelju mogao si da se najavismnisam daleko od auto puta...

Član
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Poruka
    181
    Zahvalio se
    40
    Zahvaljeno 52 puta na 32 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Ja licno mislim da sveza lucerka ne moze biti dobra stvar za krmace u laktaciji iz vise razloga. Prvo, dosta sirovih vlakana poseduje a poznato je da prilikom laktacije krmaca ne unosi dovoljno hrane odnosno da je u negativnom energestkom bilansu, drugo sveza lucerka za razliku od dehidrirane ima povecani sadrzaj antinutrtivnih materija ,saponina , tanina i tripsin inhibitora koji sigurno dovode do problema, trece ima povecanu aktivnost ureaze, cetvrto ja ne vidim sta moze kod lucerke da poveca mlecnost kod krmace osim kalcijuma i + ( fitoestrogena koji svakako ima uticaja na mlecnosti mada ako krmaca nije pripremljena za laktaciju to nece biti od pomoci vec u drugoj laktaciji sledi izlucenje) ali sam pre za sinteticku formu estrogena i neki drugi hormon ako se time sluzimo i peto u toku bremenitost u prvoj fazi ograniciti lucerku a potom u drugoj polovini dodavati znatno vise, ima razloga za to znaju inzinjeri i zasto je tako. Kada neko govori o hranljivim efektima nekog hraniva onda je neophodno da postoje dve grupe: kontrolna bez tog hraniva i ogledna sa tim hranivom da bi se dao zakljucak u suprotnom sve je pricanje u prazno. Ovo je potpun odgovor za svezu lucerku u ishrani krmaca.
    Poslednji uredio animal sciense sax; 19-07-11 u 11:26.

Član Zoran Kostović avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Poruka
    3,320
    Zahvalio se
    183
    Zahvaljeno 267 puta na 155 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Ja sam pe par godina upoređivao ishranu sa i bez sveže lucerke kod dojilja. Mnogo je manje koncetrovane hrane pojela krmača kojoj sam davao lucerku, prasad je bila u boljoj kodiciji, radi se o sestrama sa istim brojem mladunaca i pripuštene su pod istog nerasta. To je iz prakse, teoriju prepuštam stručnjacima...

Moderator SAMA avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Poruka
    4,755
    Zahvalio se
    158
    Zahvaljeno 509 puta na 377 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    To mozda ako prasad nisu prisla svezoj lucerki.Ako su oni zvakali po svoj logici proliv je neizbezan.Bar moje iskustvo.Neka me neko ubedi u suprotno.
    Nije bitno kakav se covek rodio vec sta je u zivotu naucio.

Član
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Poruka
    181
    Zahvalio se
    40
    Zahvaljeno 52 puta na 32 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    @ Zorane
    Takav zakljucak je prihvatliv donekle sa odredjenim korekcijama bi to moglo biti interesantno kada bi se eliminisale manjkavosti u sledecem pogledu. Prvo ,utvrditi rasu, neophodno je utvrditi gubitak telesne mase za vreme laktacije kod krmaca hranjenih koncetratom i lucerkom, zatim ukoliko se utvrdi da je bilo gubitaka kako je on uticao na sledece reprodutivne pokazatelje u sledecem ciklusu kod krmaca, u kakvoj je kondiciji krmaca stupila u laktaciji, u kakvom zdravstvenom stanju i sa koliko rezervi masti, to je narocito vazno kod izrazito mesnatih rasa. Na osnovu toga moze se izvesti dobar zakljucak da li sveza lucerka treba da se upotrebljava za ishranu krmaca dojara a potom i drugi eksperiment koji bi u okviru grupa normirao lucerku da bi se utvrdila koja je ta optimalna kolicina za dojare. Mozda u ekstenzivnom svinjarstu i kod primitivnjih rasa i ima bolje ekonomske pokazatelje ali za intenzivno svinjarstvo to je ??
    I normalno kao sto kaze Sama bez zdravstenih problema jer onda je besmisleno takvo hranivo koristiti.
    Poslednji uredio animal sciense sax; 19-07-11 u 15:24.

Član none 73 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    Poruka
    897
    Zahvalio se
    88
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Ja sam na prosloj turi krmaca sto su se oprasili davao seno tj dehidriranu detelinu i moje zapazanje je sledece smanji sam kolicinu koncetrata za trecinu,prasad su prosla bez proliva na sisi,tako da i sad radim isto sa ovom sto se oprasila sad a planiram da to radim u buduce.Sto se tice kondicije krmace prilikom odlucivanja mislim na telesnu tezinu izgledaju kao i ranije mislim na period kada sam hranio samo koncetratom prilikom dojenja....

Strana 3 od 4 PrvaPrva 1234 PoslednjaPoslednja