Strana 19 od 43 PrvaPrva ... 9171819202129 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 361 do 380 od 841

Tema: Orezivanje voća

Član FruitBoy avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    1,308
    Zahvalio se
    38
    Zahvaljeno 177 puta na 145 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Mislim da je regina u pitanju!
    Nemam pojma šta će im gore ta metla, prošle godine je jako izrasla tako da su morali da je prekrate, a debela je kao kozerva piva. Ogromni rezovi su pravljeni. Mislim da će ove godine primenjivati regalis, regulator rasta, da malo smire voćke. I naravno, rezidbom su maximalno opterećene, tako da očekuju dosta velik prinos!

Član
    Datum pristupanja
    May 2008
    Poruka
    741
    Zahvalio se
    19
    Zahvaljeno 46 puta na 42 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Jedna od zamerki prof.Ognjanova je da su posadili previse razlicitih sorti . A na slici neznam koja je sorta . Ja sam zainteresovan za sadnju tresnje na jesen pa kad sam otisao u ovaj zasad shvatio sam koliko neznam o tresnjama . Sve do jednu su imale ovu metlu .
    Zasad je u cetvrtoj godini 'bio ' kad je ovo slikano. Prof.je bio vise nego zadovoljan rodom u cetvrtoj godini .

Moderator oktopod avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Poruka
    2,588
    Zahvalio se
    739
    Zahvaljeno 488 puta na 382 poruka
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Narode, šta mislite o ovom orezivanju kod mene u voćnjaku, u pitanju je trešnja burlat, treće leto, a ima par i na proleće posađenih. Evo snimka iz februara i sad pre par dana. Izdžiljale su ovako ma za manje od mesec dana :D Šta da radim sledeće i kad, "rod" je prošao...

Snimci su uporedni, voleo bih da neko ko se razume odvoji par minuta lepo pogleda i da mi neki savet, puno hvala unapred, oko orezivanja još najmanje znam a sad je kritična situacija :D

Kao i :

Nakriviću kapu, rodila mi njiva :D

Član Vocar avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Poruka
    1,432
    Zahvalio se
    161
    Zahvaljeno 206 puta na 161 poruka
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Pošto se vidim aktuelizuje tema o rezidbi voća na drugim temama, što je i normalno jer je to zanimljiva tema u toku zime među voćarima, dođe mi na pamet analiza rodnosti pupoljaka.
    Mislim da je to vrlo zanimljiva analiza ali ne iz nekog pomodarstva nego iz praktičnog gledišta. Ako znamo količinu potencijalno rodnih pupoljaka, možemo isprojektovati količinu roda tj. intenzitet opterećenosti drveta rodom, samim tim i smanjenu vegetativnu prirast u narednoj sezoni koja dolazi.

Sa druge strane, ako ima dosta abortirajućih ili nerodnih pupoljaka na granama usljed nepovoljnih vremenskih prilika pri diferenciranju u toku avgusta, ili nekih drugih uzroka da se voćka nije dobro pripremila za sledeću sezonu, a pod pretpostavkom da mi to ne znamo (primjetiti). Onda još pri rezidbi uklonimo i ono malo rodnog potencijala, eto razloga velike bujnosti i prirasta naredne godine (sezone). Uz to, kako inače volimo da dodamo malo više hrane pod predpostavkom da voću neće škoditi da bude u boljoj kondiciji, mnogi od nas uhvate se za glavu po nekad zašto voćka "divlja" i ima veliki prirast u toku godine (što očigledno nije uzrok samo nestučnoj rezidbi).

Moraću se raspitati ima li na našem polj. institutu u Banja Luci postoji analiza rodnosti pupoljaka.

Moderator oktopod avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Poruka
    2,588
    Zahvalio se
    739
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    A koje voće se sad orezuje? Trešnja i kajsija rekoše mi ne sad? Kajsiju sam malo okasnio pa sam u avgustu, trešnju još formiram krošnje (4 do 6 godina) pa i njih ne bih do proleća?

Da li sadnice koje sam danas posadio treba da prekratim ili to bolje u proleće? Prilično su visoke, hedelfinger 3 metra, burlat 2 metra pa se bojim da ih vetar ne povije, nemaju grančice samo su štap

Član ubovicratko avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Poruka
    90
    Zahvalio se
    21
    Zahvaljeno 24 puta na 16 poruka
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    evo jedne slike ... mozda nekome pomogne.

Član
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Poruka
    41
    Zahvalio se
    2
    Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Da ne davim (ha, ha, nekoliko postova sam poceo sa ovim recima)... imam nekoliko jabuka (Ginger gold, mislim da je podloga M106 ali nisam siguran) posadjenih u jesen 2009. i naravno problem sa orezivanjem, odnosno kako da orezem. Da, procitao sam postove u okviru ove teme, kao i druge izvore i dalje imam dileme...
    Rastojanje je 5x4,5, ali to i nije toliko bitno, hocu reci dovoljno je prostora. Mislim da bi najbolje bilo da se oblikuje vretenasti uzgojni oblik, ali kako? Radi jednostavnosti, slikao sam jednu vocku i obelezio osnovne grane. E sad moja ideja je da uklonim granu 4 i6, ali sta raditi sa ostalima? Da li ih prekratiti ili ostaviti a prorediti sitne "grancice"? Takodje imam dilemu i sta raditi sa centralnom granom (1), da li je prekrati i gde ili ne?

Eto toliko, pa ako imate vremena/volje, pomozite.

I da slicna pitanja sam postavio i u okviru teme orezivanje kruske, naravno vezana za kruske, pa ako vas ne mrzi mozete i to da pogledate i eventualno pomognete: http://poljoinfo.com/showthread.php?...e-kruske/page3 na kraju strane.

[IMG][/IMG]

Član FruitBoy avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    1,308
    Zahvalio se
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    S obzirom da imaš dosta veliko rastojanje, onda ti vretenasti uzgojni oblik baš i nije najpogodniji. Bolji bi bio neka vrsta piramide, poboljšane piramide, npr, gde ćeš u prvoj godini imati ostavljene 2-3 lepo razvijene grane, koje su po verikali udaljene jedna od druge 20ak cm. Znači, na određenoj visini od zemlje imaš jednu granu. Onda nekih 15-20 cm iznad nje imaš drugu granu koja je izrasla iz vodilje. I tako do vrha, odnosno, na čitavoj sadnici treba da imaš 6-9 tih ramenih grana na kojima ćeš imati grane drugog reda. Jesi skontao?

Član
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Poruka
    41
    Zahvalio se
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Citiraj Citiram: FruitBoy Pogledaj Poruke
    ........ I tako do vrha, odnosno, na čitavoj sadnici treba da imaš 6-9 tih ramenih grana na kojima ćeš imati grane drugog reda. Jesi skontao?
    Pravo da ti kazem ne bas...u stvari... ja sam i mislio ta takav oblik, samo sto sam ga, nazvao pogresno.
    Kazes u prvoj godini bi trebalo da ostavim 3 grane na rastojanju od bar 2ocm, ali kao to da uradim kada je svih 6 grana na medjusobnoj visini od oko 10cm?
    Dobro, ajd nije idealno ali da kazemo da bi te tri grane bile 2,3 i 5, a ostale secem u osnovi. Moje sledece pitanje je sta radim sa te tri grane da li ih prevedem na prvu spolju granu ili? I jos jedno pitanje sta da radim sa vodiljom, da li nju da kratim i gde? mozda bi mogao da na njoj ostavim jos tri bocne grane u gornjoj zoni... ?

Član FruitBoy avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    1,308
    Zahvalio se
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Pa ako je tako onda ostavi najnižu i najvišu od te grupe, da bi dobio dobar raspored. Moglo bi i 3 ostaviti, ali prostor između njih je mali. 30ak cm iznad poslednje grane prekrati vodilju. Znači, verovatno ćeš morati onu gore metlu od grana da ukloniš da bi ti vodilja lepo obrasla i da bi za kasnije imao dovoljno grana za formiranje. A ove bočne malo prevedi na neku granu slabije bujnosti, tj pokušaj da iskontrolišeš im dužinu i položaj. U narednoj godini obrati pažnju na zelene operacije, u junu uradi obaranje grana nekim od načina, višak grana ukloni! To je to za sada! Si sad skontao? :D

Član
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Poruka
    41
    Zahvalio se
    2
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Mislim da "da"... ostavicu dve ili tri najbolje rasporedjene grane koje ce biti ramene a vodilju cu na odgovarajucoj visini skratiti. U stvari, ako dobro kontan, to sam trebao da uradim jos prosle godine, ali nisam ... na ovaj predlozen nacin zrtvujem godinu dana prirasta, ali izgleda da je to jedino ispravno. Ok hvala na savetu...
    e sad kada te ne bi mrzelo da odes i na temu orezivanje kruske (jer i tamo imam pitanje vezano za rezanje)...u principu situacija je slicna, nekoliko grana krecu sa istog mesta, pa zatim prazan prostor pa sledeca grupa grana....da li primeniti isti sistem?

Član FruitBoy avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    1,308
    Zahvalio se
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Odgovorio sam ti! :D

Član pele avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    Poruka
    434
    Zahvalio se
    58
    Zahvaljeno 40 puta na 31 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Razmislja li neko o orezivanju kajsije ako se nastavi ovakvo vreme do polovine februara?

Moderator oktopod avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Poruka
    2,588
    Zahvalio se
    739
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Ja nisam iskusan, ali kajsija se ne orezuje zimi, osetljiva je na mraz, ja ću moje da orezujem po potrebi tek kad krene proleće a i odmah posle ili za vreme berbe ako krene još vodopija...kupio sam i knjigu za orezivanje, samo da postignem još i nju da pročitam pa ću preneti mudre reči i ovde :D

Naredni postovi prebačeni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?...tura-i-linkovi
    Poslednji uredio futurefarming; 24-01-12 u 23:59.

Član Vocar avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    Poruka
    1,432
    Zahvalio se
    161
    Zahvaljeno 206 puta na 161 poruka
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Kolege da li se spremate za orezivanje voća? Ja ću ovih dana da pripremim male Kukerice, radikalke Castelari i malu testericu pa gledati na lijepe dane sa povoljnom temperaturom da krenem sa rezidbom. :)

Član markodim avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Poruka
    299
    Zahvalio se
    6
    Zahvaljeno 26 puta na 16 poruka
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Ja jos da kupim dvorucne Fiskars i mogu da krenem...

Moderator oktopod avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Poruka
    2,588
    Zahvalio se
    739
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Da ne bude zabune, vi krećete sad jer imate mnogo voća, u principu je bolje još malo sačekati zbog mrazeva? Koje vrste voćaka orezujete? Da li su to starije voćke, nisu mlade kojima formirate krunu?

Član FruitBoy avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    1,308
    Zahvalio se
    38
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Male kukerice i Felco 7 spremne. Testerica razmetnuta, naoštrena. Radikalke Love 100 spremne, malo dotegnute, kad se kontrapodloška istroši, ista će biti zamenjena. Fale mi samo teleskopske makaze od par metara dužine. Koštaju po 90e, a nešto mi se baš i ne daju toliki novci za to, jer sigurno je da one same sebe ne mogu otplatiti!
    Pre same rezidbe valja napraviti dobar plan rezidbe, odrediti oštrinu i način rezidbe, zavisno od voćne vrste!

19. Sledeći korisnici su se zahvalili korisniku FruitBoy na ovoj poruci:

Vocar (23-01-12)

Član bosanac_iz_bosne avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    708
    Zahvalio se
    7
    Zahvaljeno 35 puta na 28 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Danas otpočeo sa rezidbom šljive.Uslovi idealni.Vjetar prethodne noći posušio zemlju,temperatura oko 10 stepeni,sve kako poželjeti možeš.
    Tantum possumus quantum scimus - Toliko možemo koliko znamo

Član misoo83 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010
    Poruka
    196
    Zahvalio se
    13
    Zahvaljeno 26 puta na 26 poruka
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Ljudi treba mi mala pomoc oko ove dve mlade vockice tresnje , posadnjene su u 11 mesecu 2010 godine i sad su stare godinu dana i zanima me sta radim sa ovim grancicama , dal da ih prikracujem ili povijam ili da ne diram nista ,ja se slabo razumem oko orezivanja i nebi da mi i ovo voce posle bude ruzno ,lose razgranato i previse ode u visinu jel sam u startu pogresio oko orezivanja.

http://imageshack.us/g/252/tresnja1.jpg/

Strana 19 od 43 PrvaPrva ... 9171819202129 ... PoslednjaPoslednja