@ dzonik
Pa kako nije udaranje po džepu ako ti nešto naplate? Fora je u tome da ako tu flašu posle vratiš dobiješ novac nazad. Ako je baciš nema para=udaranje po džepu :D
Naravno u startu u cenu proizvoda uračunati i kauciju za ambalažu. To i jeste glavni cilj ove akcije da ta ambalaža ima vrednost (u ovom slučaju 0,5 kn=6,5 din) i da je relativno jednostavno tu vrednost naplatiti. I sada ambalaža ima vrednost ali kako je skladištiti, gde odneti...
@ biljana&dragan
Mislim da je to u HR tako rešeno da je svaki trgovac u obavezi da ti za donetu ambalažu isplati kauciju. Čisto sumnjam da će to posle završiti u kontejneru. Pa neka i završi opet će doći na naplatu.Postoje i automati (za limenke sam siguran ali čini mi se da postoje i za PET), ubaciš ambalažu koja se u automatu presuje i dobiješ novac.

Odgovori sa citatom
.Postoje i automati (za limenke sam siguran ali čini mi se da postoje i za PET), ubaciš ambalažu koja se u automatu presuje i dobiješ novac.
ova i platis 550dinara,on te zapise a ti na godinu kad odes lepo mu predas flase ili ako nemas platis kauciju 1000din po flasi,to nisu flase kao od soka(nisu ni one dobre)ali su manje opasne od flasa otrova.