John Deere

Pozdrav svima procurio mi je semering na zadnjem desnom kotacu na 6690 ,jel imao tko iskustva sa tim, da li je samo do semeringa ili je nesto drugo uzrok toga (ulje curi jako) i da li je to komplicirano promjeniti ili moram zvati servis Pozzz....

Na zadnjem ?? To jos nisam cuo da ode, najcesce nazad ode ležaj. Mislis na 6630 ili 6900 ? Kako god bilo, ne vozi nikud nego zovi servis.
 
Krivo sam napisao traktor je 6630 ,zvao sam servis ali onu mogu doci tek za 10 dana guzva im je a traktor mi treba tako da danas idem sam to rastavit pa sta bude. Pozdrav
 
Poznanik ima John Deere 6930 Premium star godinu i pol mozda 2 maksimum i zariba mu motor, kako zašto Novokomerc utvrdi da je sve do goriva i nekih egr ventila, oni ne priznaju kvar rekli su mu samo sta si kupio trakotr kod nas, remont ga izlazi nekih 80 000kuna malo više od 10 000€, oni su mu rekli mogu mu dat garnituru brtvi za motor eto da mu pomognu covijek slom živaca dobio !
 
Poslednja izmena:
Kome je to zaribalo ? Jesi siguran da je Premium jer obicni bi trebo bit manje zahtjevan glede goriva a gorivo sjebe injektore, jako tesko da motor ode zbog goriva. Zbog EGR bventila i goriva ne moze zaribat, barem ja nisam to nikad cuo. Nek mu Sarac napravi generalku za upola para za ruke nego sto trazi NC.
 
A gle, jeste ako nije ostao bez ulja sto je moguce, je vidim kako moze zaribat zbog goriva, prvo bi poceli injektori zezat i traktor nebi radio kako treba. Po ovom video nebi reko da traktor radi na 1700 okr kako bi trebao nego na manje a to bi mogao biti uzrok zaribavanja jer pumpa ne gura ulje koliko bi trebala ali opet ne moze se tako nov traktor zaklat na taj nacin. Ili se zastopala resetka ispred hladnjaka pa se pregrijao. Uglavnom, nije mi jasno kako je NC nasao uzrok u gorivu.

Traktor je star barem 4 godine pošto je jedan video stavljen 2009.
 
Ja sam tako čuo na vagi, oko 2 godine ne znam, poznajem sina od vlasnika traktora i baš sam pitao šta je i on mi je reko ovako moramo radit generalku pošto je traktor zaribo zbog čega pitam, on kaže zbog našeg goriva i egr ventila tako je on meni reko e sada, šta se zaštopalo, šta nije ja ne znam, nikad nisam bio ljubitelj tih traktora tako da to nepratim, samo znam da se moze kupit traktor u toj klasi za dosta manje novaca zato me nikad nisu zanimali, a ovo se desi s vremena na vrijeme, poceli su problemi nije to odjednom bilo, proljetos je doso po gnojivo, i traktor stoji u krugu i fin dim baca na leru, ja ga pitam šta je kaze nemam pojma ne troši ulje barem za sada NC doso na teren po njihovom sve u redu i sada se ovo desi !
 
Krivo sam napisao traktor je 6630 ,zvao sam servis ali onu mogu doci tek za 10 dana guzva im je a traktor mi treba tako da danas idem sam to rastavit pa sta bude. Pozdrav

Ako se malo naoružate strpljenjem i malo poznavanje mehanike neće biti problem da zamenite semeringe, ali morate zameniti dva komada jer u tom delu se ne nalazi ulje nego mast za podmazivnje spoljnog ležaja.Ujedno proverite ležajeve što na osovini, a i na planetarima.

jd.jpg


Cena semeringa pod rednim brojem 13 kod nas izadje 65 evra.

Za tako kratko vreme ne može da zariba motor od goriva pa ni zbog EGR ventila-Jeste da EGR ventil dovodi brže do degradacije ulja jer vraća sagorele gasove ponovo na sagorevanje, ali uz redovno menjanje ulja to se neće desiti. Tu je neki drugi problem samo se ne spominje javno, a samim tim se i ruši ugled ove renomirane firme.
 
Poslednja izmena:
Moguće ko zna šta je bilo nece se to nikad saznat niti meni ispričat, ali na Novokomerc ih se dosta žali ima kod nas još jedan zastupnik ćlan bećar je kod njih uzeo traktor nije htio u novkomercu, ja ne znam puno o njima kazem sta sam ćuo, a sad kakvi su nebih znao znam samo da su bezobrazno skupi i ništa vise !
 
Hvala na savjetima i pomoci posebno kolegi panonstib na slikama rezervnih djelova ,ja sam to danas skinuo (Jedva ) a sutra jos moram rastavit da vidim te semeringe i lezajeve unutra ali nadam se da ce to sve ici kako treba pozzzz....
 
Poslednja izmena:
Moj kolega je malo bolje prošo. Njegov Indijac JD 5403 je do istog takog problema izduro malo više od 700 rh. Kolko se sjećam kvar se dogodio u garantnom roku i dobio je novi motor. Traktor inače radi cca 4-5 puta više rh godišnje od tvog.
 
Garancija je istekla,ali reko mi je covek iz restrejda da ce da se cuje sa fabrikom u nemackoj ili tako nesto pa ako oni odobre da mu ugrade novi motor zato sto ima malo sati.....Znaci nisam jedini kome se ovo desilo,ako mu je to mana da ga ja lepo prodam i da kupim neki bolji trakto pa neka bude i polovan...
 
Bilo bi dobro kad bi dobio drugi motor ali ne treba se previse nadati .....uvijek oni nadju neki izgovor da smo mi krivi za takve kvarove .
 
Nazad
Vrh