Galenika basar + rezon KWS hibridi
Strana 5 od 8 PrvaPrva ... 34567 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 81 do 100 od 159

Tema: Proizvodnja peleta od biomase!

 1. #81
  Član
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Lokacija
  Hrtkovci-Ruma
  Poruka
  656
  Zahvalio se
  18
  Zahvaljeno 52 puta na 41 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  možda na silo kombajn staviti uredjaj za podizanje otkosa i to je to( naravno ako je tehnički izvodljivo), ili za prosečnu kuću treba oko 3-5 tona peleta tj mase + 10-15 % rastura ako je prosečna bala oko 15 kg to je od 300-400 bala
  "Ne pišem dok dišem" stara sremačka izreka

 2. #82

  Datum pristupanja
  Jan 2010
  Lokacija
  Beograd
  Poruka
  101
  Zahvalio se
  20
  Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Dukej potpuno si u pravu...
  Bas tako se i postize velika usteda u proizvodnji peleta...
  Citava stvar se organizuje tako da se balirka potpuno iskljucuje iz proizvodnog procesa, angazuje se samohodni silokombajn sa hederom za prihvat slame, i na isti silokombajn se kaci prikolica... tu se dobija usteda izmedju 20 i 25% u samom procesu...
  Ali jako bitan, cak i najveci faktor u proizvodnji peleta igra struja i njena cena...a potrosnja je velika.
  Racunaj da u ceni jedne tone peleta struja ima ucesce od 30% ako se radi sa peletirkom od 700 kg/h.
  Proizvodnja peleta je za sada jako isplativ posao, ali postavlja se pitanje dokle ce biti...jer u ovoj drzavi koja je nalik kori od banane moraju jos mnoge stvari da se promene kako bi bili sigurni da bi takva investicija opstala bar 3-5 godina kako bi se otplatila.

  I da na kraju dodam, pelet je izuzetno dobar energent... jer svojom specificnom zapreminom i korektnom cenom obezbedjuje skoro isti komfor kao gas, a uz to je dosta povoljniji energent od gasa.

  P.S. Jako je vazno da znate da kvalitetan pelet ne moze da se proizvede samo od jedne vrste bio mase.
  Najbolji pelet se dobija mesanjem bio masa: npr. psenicna slama 60%, sojina slama 40%... tu moze da zavrsi i kukuruzovina, ljuska od suncokreta i lisce uljane repice itd...A da bi se takav proizvod prodavao, moraju se uraditi odredjena ispitivanja i merenja kako bi mogao biti izvozen (DIN standardi), poreklo proizvoda, specifikacije... U Srbiji jos ne postoji regulativa koja sprecava pustanje takvog peleta u redovnu prodaju, i to je jos jedan od razloga zasto je zanimljiva proizvodnja...

 3. #83
  Član
  Datum pristupanja
  Jun 2009
  Lokacija
  sid-srem
  Poruka
  1,124
  Zahvalio se
  546
  Zahvaljeno 141 puta na 100 poruka
  Downloads
  1
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  postoje silo kombajni sa pikap prikljuckom koji dizu pokosenu masu samo sto to dosta krupno melje pa treba ponovo mleti sa manjim sitima a to je vec mnogo prasine ozbiljne linije za peletiranje mogu da usitne rolo balu a tekvu balu traktor nosi pa nema potrebe da se placaju radnici ili cetvrtaste big bale od 300kg traktorom natovariti i doneti pa kuci i na malom mlinu moze rucno da se ubacuje po manje mase.e sad problem ce se pojaviti ako se bude kupovala sojina slama kod mene je viktorija sagradila termoelektranu za potrebe svoje fabrike ulja i biodizela pa su svu soju koja nije bila iseckana balirali i nosili takodje su donosili slamu i iz pecinaca cini mi se i jos nekog mesta.
  posto ja trenutno lozim cele bale razmisljam o kupovini manje peletirke bas zbog komfora grejanja i deo da prodam da nabaliram par tona slame i preradim polako u roku mesec dana meni bi bilo dosta

 4. #84
  Prijatelj Foruma dukej avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2007
  Lokacija
  Srbobran
  Poruka
  5,067
  Zahvalio se
  3,045
  Zahvaljeno 1,694 puta na 751 poruka
  Downloads
  13
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Ja sam za ovu godinu (prvu u kojoj se grejem na baliranu sojinu slamu) spremio oko 1300 bala. Za ono malo hladnijih dana u oktobru sam video da ću u pravoj zimi morati trošiti oko 8-9-10 bala dnevno a planirao sam da mi je dovoljno 7 dnevno. Ovi topli dani me spašavaju tako da ću imati dovoljno bala ali za sledeću sezonu moram povećati taj broj.

  Ono što sam video kod sestre (koja se greje na baliranu soju 4 godine), kod komšije i kod Bubiše, mi je dalo neku predstavu o grejanju na bale slame i pretpostavio sam da će mi biti dovoljno 7 bala za solidno hladne dane. Oni mogu da izlože samo jednu balu i da dobiju zadovoljavajuću temperaturu koja opstaje dugo onoliko koliko njihove kuće to dozvoljavaju. Kod sestre (tamo sam i ja dosta puta ložio) je dovoljno jedno loženje i temperatura u sistemu lako ide na 70+ stepeni za vrlo kratko vreme (čak i prvo jutarnje loženje kad je sistem hladan) i održava se dosta dugo (2-3 sata dok padne na nekih 40-45 stepeni kad je bala već odavno izgorela). Njihov kotao je čak i manji po dimenzijama pa svaku balu moraju cepati jer ne može da stane cela. Tako da oni lože samo kad osete da se hladi kuća a pošto imaju malo dete taj kriterijum je dosta podignut.

  Za razliku od njih, ja sa samo jednom balom ne uradim ništa. Jedva naguram temperaturu 50-60 stepeni i to samo u vrhu a odmah zatim temperatura brzo pada. Ta temperatura vode nije dovoljna da bi se značajnije osetilo grejanje radijatora a i kotao konstantno radi pothlađen pa dolazi do smolisanja u kotlu. Tek ako odmah po gašenju prve bale (dok još ima i žeravice) ubacim i drugu onda postižem da voda u sistemu ode na 70-tak stepeni i onda se tek mogu osetiti efekti grejanja. Po gašenju bale temperatura u sistemu relativno brzo pada na nekih 30-40 stepeni. Tek posle više bala (u ovom prelaznom periodu to bude uveče) kad se već dobro zagrejao prostor u kući i radijatori teže otpuštaju toplotu, mogu postići da mi se temperatura u sistemu duže zadrži u granicama oko 50 stepeni tako da onda ne moram tako često ložiti kao u prvom delu dana. Sad, nije meni problem samo loženje već što to bude na svakih 1-1.5 sati i praktično ne mogu nigde mrdnuti od kuće. Dalje, tako često loženje će dovesti do velikog broja bala (i to nije problem jer i tako je jeftinije nego kvalitetan ugalj) što dovodi i do velike količine pepela. Koliko vidim, ja ću u tom slučaju imati i po džak pepela dnevno što dovodi do problema odnošenja pepela jer lokalno komunalno preduzeće neće da odnese više od jednog džaka pepela uz kantu smeća. (A i nemam toliko džakova od veštaka pa ako neko ima viška i ne zna šta će sa njima - tu sam! :D )

  U svom tom planiranju pre nego što sam prešao na grejanje na sojinu slamu, nisam uzeo u obzir količinu vode u sistemu. Ja imam klasične radijatore sa rebrima (aluminijumske i tučane) a oni imaju mnogo veću zapreminu vode nego ovi novi panelni radijatori kakve ima sestra. Kod panelnih radijatora količina vode je 3-5 l po metru a kod mene oko 1-1.5 l po rebru a imam ih 313. dalje, kod mene su klasične gvozdene cevi većeg prečnika dok su kod sestre i komšije bakarne sa manjim prečnikom. Uglavnom, poenta je da je kod mene mnogo veća količina vode u sistemu nego u primerima koje sam pominjao i tu veliku količinu vode je nemoguće ugrejati sa jednom balom. Zato pretpostavljam da ću morati uvek u početku ložiti po dve bale jedna za drugom pa onda pauza do druge dve a kad zazimi zapravo onda će se ta pauza skratiti. U celoj priči sam izostavio šapurike kojih imam malo i za sada ih ne trošim dok ne dođu oni pravi zimski dani.

  To loženje na "mahove" dovodi do toga da se sistem satlno napreže, odnosno greje i hladi (aluminijumski radijatori stalno puckaju), a to se i subjektivno oseti, nemam onaj osećaj stalnog kontinualnog grejanja kakav sam imao dok sam se grejao na ugalj i to mi daje osećaj hladnoće čak i kad to objektivno nije slučaj, odnosno kad je temperatura u kući zadovoljavajuća, pa čak i više nego što treba. Zbog svega ovog mi je ta ideja grejanja na pelet toliko interesantna.
  Ambrozija - neprijatelj br.1 u poljoprivredi!

  jeR ≠ da li (je li, je l') ?

  jeR = zato što

 5. #85
  Prijatelj Foruma Rale 83 avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2009
  Lokacija
  Kobilje (30km od Pozarevca)
  Poruka
  3,718
  Zahvalio se
  154
  Zahvaljeno 186 puta na 129 poruka
  Downloads
  1
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  @dukej
  Daj mi model gusanih radijatora, aluminijumskih radijatora , broj rebara , snagu kotla , stepen iskoriscenje kotla , kvadraturu grejanja , udare vetrova , stepen izolacije - cigla blok ,stiropol,mlter i vrstu prozora , visinu prostorija, vrstatavana, da probam da resim tvoj problem.
  Jesilise na ugalj grejao zadovoljavajuce
  Koristis li namenki kotao za lozenje slamom
  Imasli cevne termostaten
  Koristisli mozda bojler preko grejanja
  Za metalne cevi nemoj da sumnjas nista one ne zahvataju vise vode , cak manje samo izgledaju vece.
  Panelni radijatori zahvataju 8l vode ako su 10cm sirine a 6l vode ako su 8cm sirine po duznom metru na 60cm visine ,aluminijumski manje po vode po m³ a gusani vise
  SVI JUNACI NIKOM PONIKOSE I U CRNU ZEMLJU POGLEDASE
  NE PRIHVATAM NIKAKVE AUTONOMIJE

 6. #86
  Član provac avatar
  Datum pristupanja
  May 2010
  Lokacija
  село Прово-Шабац
  Poruka
  650
  Zahvalio se
  133
  Zahvaljeno 176 puta na 92 poruka
  Downloads
  1
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  odoste vi sa teme dalekooooo ovde se prica o proizvodnji pelete a ne o grejanju na slamu jeste slicno al nije to to i mene zanima vasa tema al otvorite novu pozzzz

 7. #87
  Prijatelj Foruma Zoran0230 avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2010
  Lokacija
  Kikinda
  Poruka
  6,741
  Zahvalio se
  1,124
  Zahvaljeno 1,332 puta na 925 poruka
  Downloads
  7
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Da li postoje prese u kojima bi se mogla ukalupovati bio-masa
  To je nepravda,pa to ti je

 8. #88
  Član
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Lokacija
  Hrtkovci-Ruma
  Poruka
  656
  Zahvalio se
  18
  Zahvaljeno 52 puta na 41 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  nekoliko postova pre, čovek pomenu utrošak struje u proizvodnji peleta slažem se da je stavka ali mi je malo i nejasno kad na pr. peletirka koja radi 100 kg/h ima instaliran motor od 4 kw znači tona bi trebala da se uradi za 10-11 sati puta 4 kw ispada 40-44 kw po toni što i nije tako strašno naravno bez mlevenja, mlevenje će potrošiti još koji kw i to je to
  "Ne pišem dok dišem" stara sremačka izreka

 9. #89
  Član ivan610988 avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2010
  Lokacija
  Veliko Gradiste
  Poruka
  491
  Zahvalio se
  6
  Zahvaljeno 9 puta na 8 poruka
  Downloads
  7
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Moze i 3KW ako ne peletiras drvnu masu.
  Post je spojen: [time]1291661431[/time]
  _________________________________________________
  Mene interesuje kakve su mogucnosti za plasman peleta. Ja mogu da proizvedem, al kako ce se to i kome prodati
  Zemlju nismo nasledili od svojih predaka, vec smo je pozajmili od svojih potomaka...

 10. #90
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Poruka
  1
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Mislim da je lako prodati Pelet, ja u okruženju imam par domaćinstava i dve firme koje se polako spremaju da pređu na pelet.

  U domaćinstvima su to uglavnom kotlovi na čvrsto gorivo na koje se dodaje rezervoar, dozer i sitnija rešetka u gorećem delu.

  Industriski kotlovi se kupuju namenski od količine energije koja je potrebna za određene procese.

  Baš iz gore navedenih razloga, planiram da investiram u proizvodnju peleta kapaciteta od 1500 kg/dan.

 11. #91
  Član
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Lokacija
  Hrtkovci-Ruma
  Poruka
  656
  Zahvalio se
  18
  Zahvaljeno 52 puta na 41 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Što se tiče plasmana peleta treba obratiti pažnju na koju vrstu peleta se misli mi ovde stalno pričamo o AGROPELETAMA a one se mnogo razlikuju od drvenih peleta zbog svoje specifičnosti stvaranja silicijumske šljake te zbog toga nemogu da sagorevaju u običnim gorionicima za pelete pa je zbog toga i plasman agropeleta teži
  "Ne pišem dok dišem" stara sremačka izreka

 12. #92
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Dec 2010
  Poruka
  1
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  poz da li neko moze da mi kaze kalika bi potrosnja bila za kucu od 150m2 bez izolacije i kakav se efekat dobija kad se ugradi gorionik na kotao na cvrsto gorivo,koji su gorionici najbolji a da im je cena pristupacna.da li neko zna da napravi taj gorionik evo emajl za liniju za proizvodnju peleta

 13. #93
  Član
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Lokacija
  Hrtkovci-Ruma
  Poruka
  656
  Zahvalio se
  18
  Zahvaljeno 52 puta na 41 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Dobro došao, au mnogo pitanja od jednom probaj malo starije postove da pregledaš pa što ne nadješ neko će pokušati da odgovori za takvu kuću je teško tako iz stomaka reći a ne lupiti,zavisi od kog matrijala je zidana kakvi su prozori vrata koliko je izložena vetru itd itd

  gorionik sam pravio u kućnoj varijanti znači može slike su slikane u fazi izrade ali se vidi princip rada i kako radi
  moram da napomenem da je gorionik namenjem piljevini a pelete dodju kao poslastica ako te nešto interesuje pitaj

  poz
  "Ne pišem dok dišem" stara sremačka izreka

 14. #94
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Feb 2011
  Poruka
  1
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  U poslednje vrijeme sam se zainteresovao za proizvodnju peleta ali isključivo od drvenog otpada (piljevina, sitnog i krupnog granje, kao i ostalog drveogi otpada). Moje interesovanje za ovakvim materijalom (biomasom) je iz razloga sto sam iz Republike Srpske gdje je takav materijal jos uvijek lako dostupan. Citao sam po mnogim forumima o peletu i peletiranju, ali nigdje nisam mogao da nađem nečija lična iskustva vezana za materijal (biomasu) koja mene interesuje. Isključivo sam zainteresovan za neku mini peletaru, kao i mlin čekićar za usitnjavanje drvenog otpada iz razloga što bi mi to služilo kao dodatni izvor prihoda. E, sad! Da li neko ima iskustava u ovakvoj proizvodnji, dobrih web stranica gdje se može dodatno informisati, kuća koje se bave prodajom ovakvim mašina i sl? Unaprijed hvala!!!!

 15. #95
  Član
  Datum pristupanja
  Mar 2010
  Lokacija
  gradiska
  Poruka
  71
  Zahvalio se
  13
  Zahvaljeno 11 puta na 8 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  pozdrav samper imas sajt naturalenergy.rs tamo imas sve sta ti je potrebno za prozivodnju peleta

 16. #96
  Moderator peto1 avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2009
  Lokacija
  NS Novi Sad
  Poruka
  6,627
  Zahvalio se
  24
  Zahvaljeno 330 puta na 248 poruka
  Downloads
  3
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!


  Imas nekoliko varijanti ukucaj u search samo sta te interesuje cutting, pellet:

  http://jingangshi.en.alibaba.com/pro....html#products

 17. #97
  Član
  Datum pristupanja
  May 2010
  Lokacija
  Kula
  Poruka
  364
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  Citiraj Citiram: zeljko_bl
  pozdrav samper imas sajt naturalenergy.rs tamo imas sve sta ti je potrebno za prozivodnju peleta
  odlican sajt :D
  Post je spojen: [time]1298043220[/time]
  _________________________________________________
  ima li neko da se greje na ove sitne palete kao rezancici da kaze kakva su iskustva


 18. #98
  Novajlija
  Datum pristupanja
  Nov 2010
  Poruka
  2
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  za male linje peletiranja www.kovonovak.cz
  Post je spojen: [time]1298214485[/time]
  _________________________________________________
  Moze i www.smallpelletmill.com

 19. #99
  Član
  Datum pristupanja
  May 2010
  Lokacija
  Kula
  Poruka
  364
  Zahvalio se
  0
  Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  zar se niko ne greje na pelete da kaze kakva su iskustva,potrosnja na sat i slicno

 20. #100
  Član
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Lokacija
  Hrtkovci-Ruma
  Poruka
  656
  Zahvalio se
  18
  Zahvaljeno 52 puta na 41 poruka
  Downloads
  0
  Uploads
  0

  Odg: Proizvodnja peleta od biomase!

  pogledaj malo starije postove ima nešto i tamo
  "Ne pišem dok dišem" stara sremačka izreka

Strana 5 od 8 PrvaPrva ... 34567 ... PoslednjaPoslednja

Similar Threads

 1. Proizvodnja sira
  By posmatrac in forum Krave
  Odgovora: 33
  Poslednja Poruka: 04-04-15, 14:45
 2. Ehinacea - proizvodnja
  By mile lozac in forum Lekovito bilje
  Odgovora: 19
  Poslednja Poruka: 15-02-15, 17:19
 3. proizvodnja na veliko
  By kutlaca in forum Kunićarstvo
  Odgovora: 65
  Poslednja Poruka: 27-04-14, 20:03

Tagovi za ovu temu

Dozvole pisanja

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete odgovoriti u temi
 • Ne možete postavljati atačmente
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •  
Svi postovi su vlasništvo njihovih autora. Poljoinfo.com ne garantuje tacnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi mi bili odgovorni za štetu ili gubitak koji je posledica bilo cijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju izmedu registrovanih clanova.