Ima po neki, ali generalno, sacekacemo jos koji dan...
Printable View
Ima po neki, ali generalno, sacekacemo jos koji dan...
Svaka cast! Samo napred!
Hocete li saditi na jesen jos,ili ostajete na trenutnom broju sadnica lesnika?
Za sada ja sam odustao od dalje sadnje . Puno me košta održavanje .Možda kad počnu da vraćaju uloženo , možda .
Kod mene jedan covek ima 0.97ha lesnika. Nije mogao da dobije podsticaj za atomizer jer mu fali 3 ara.... u 4 vegetaciji su sad. Dosta dobro izgledaju i napreduju. Nisam sa njim u nekom kontaktu da bi se raspitao za detalje, ali znam da je clan @galic svojevremeno bio jako zagrejan za lesku pa mi je pricao neke bas lepe cifre, ali tek u 6-7godini pa nadalje.
Zvao sam rasadnik u vezi prodaje sadnica,cena je za bunaste od 1,2 - 1,5e
Ima li neko ko je pokupio lesnike i zna prinos po stablu?
Kod mene je situacija da u 4 godini imam oko 3500 zbunova i roda veoma malo .Delom zbog jakog oreizvanja prošle jeseni ,opšte klime ove godine i nekih mojih propusta . Resto 1700 zbunova ne računam u rod pošto su u rasponu od 1 do 3 god.
Ali sam rešio skupljati čisto da ne ostavljam i ne hranim miševe .
Kod mene na pokupljenih 500 stabala (jos 500 preostaje) prinos je 50kg neociscenih lesnika. S tim da polovina od tih 500 je imala svega po 3-4 lesnika.
Pozdrav svima.
Iz Zrenjanina sam, iza kuća imam nekih 180-200 stabala, odnosno žbunova lešnika. S tim što imam ambiciju da u skorije vreme počnem sa ozbiljnijim uzgojem istog...
Ove sadašnje leske su relativno mlade, treća, četvrta godina, a dobrim delom i mlađe, jer se nisu odmah sve primile... Do sada je sakupljeno nekih 40-45Kg, ali će verovatno biti još toliko.
Sada sam u fazi smišljanja krckalice, jer je ovo već muka "skrckati" ručno, čekićem...
Pozdrav i za tebe. Imas bas temu vezanu za krcaklicu i tamo mozes pogledati i prilicno je lagana za napraviti ako znas da rukujes sa osnovnim alatom (brsuilica, busilica i aparat za zavarivanje).
ja sam prosle jeseni posadio 400 kalemljenih i od toga nekih40-50 su se osusili i to uglavnom vece sadnice i to lepo krenule na prolece i onda samo pocele da se suse jbg, ubila ih susa ove godine ali neodustajem ako svebude kako treba ove godine cemo jos malo pojacati pozdrav.
@damir Druze, izgleda da ti je falilo vode. ;)
Ja sam se nameracio na jesen da posadim oko 50 stabala oraha na krajevima redova lesnika. :)
Što se tiče oraha oko lešnika, pokušaj da ih postaviš u delu gde neka buduća senka neće prekrivati lešnike (neka severna strana njive... LM, sličan problem imam sa par lešnika, koji su samo delom dana (pre podne) u senci kajsije (matore). Već par godina su isti kao i dana kada su posađeni. Pretpostavljam da bi isti ili sličan scenario imao sa orasima...
Možete slobodno napisati sve što drugima može biti od koristi. Gde je nešto jeftinije, kvalitetnije, gde se može naći....
Drugari interesuje me osnovna(dobra)priprema zemljista za sadnju lesnika.Sta se sve treba uraditi,da bude kvalitetno.Nema sparanja.Rec je o zasadu oko 6-7 kj.
Da li imaju uticaja na mlade zasade herbicidi(bio kokuruz).....
Izlistaj temu od pocetka, vec je sve napisano.
Ali ukratko to bi bilo, duboka obrada + podrivanje, djubrenje stajnjakom i ako je ranijih godina prskano atrazinom (radazinom) velika je verovatnoca da ce smetati mladim sadnicama.
@dragorad
Bili kokuruzi,skinuti pre par dana,dve godine za redom.Prskano i ove i prosle godine zemljisnim na bazi atrazina.Dali je bolje da ostane jednu godinu zemljiste da pauzira,zbog mladih zbunastih sadnica.
Da se podrije na 50-60cm u redove gde ce da se sadi,cela povrsina nadjubri ili samo gde ce biti sadnice-trake i uzore sve na 30cm i ostavi jednu godinu,na prolece poravna,podrlja i tokom godine prska samo totalom-da se ubiju korovi,na jesen isti postupak,busenje rupa i ostalo.
6-7 jutara su u pitanju,puno sadnica-atrazin,da biljke-sadnice nebi izumrle od atrazina.A u toku godine sve fino ogradi.....
Neznam,zato pitam.
Hvala.
Bolje da posejes ove jeseni psenicu ili stocni jecam pa onda nakon skidanja da se podrije, nadjubri (dovoljno je gde ce biti redovi u sirini prikolice) i onda uzore u medjuvremenu ako nikne trava oprskaj je totalom i taman ce se zemlja malo iscistiti od atrazina (iako on ostaje par godina u zemlji).
Pričao sam sa jednom starijom profesorkom sa poljofak.Zemun . Ona kaže da moraju biti mnogo velike doze atrazina da voće ne bih moglo da uspe. E sad, pošto je investicija velika i nije za probu pa ako uspe uspe .Bolje sačekaj jednu godinu .
Koliko mora red sadnica biti udaljen od komsijine medje....
Pa moras bar 2,5m jer ce se on toliko rasiriti kada bude u punoj snazi.
Moze da se desi da se komsija zali da ne moze da obradjuje svoju njivu od grana tvojih lesnika ili da ima hladovinu naa kulturom koju seje. :D
Zbog toga i pitam(koliko udaljeno,da nemogu da se zale)
3 metra i miran si. Mislim da je toliko i po zakonu, bez obzira na kulturu koju gajiš tj koliko se širi. Naravno to ne važi za krompir, luk, zelenu salatu i slično :) Tu možeš do same međe.
Ja sam se malo z... kada sam sve to radio. Prvo sam uvukao ogradu pola metra od granice iako nisam morao jer je u pitanju atar i mozes da stavis na granicu i od ograde sam na 2,5m posadio lesnike i sada tu knap prolazim sa traktorom. Na prolece cu poslednji put proci setvospremacem i onda cu morati da zatravim i da kosim, samo jos uvek ne znam sa cime jer traktor a i malcer sa njim nece moci da prodju.
Hvala drugari >:({.
Poz. svima . Nov sam ovde i citam redovno forum. Imam 24g. i jako me zanila lesnik. Ocu ove godine da zasadim 5-10h
i naravno podelicu svoja iskustva ovde sa vama. :)
Sta mislite o ovome
http://www.greenlaboratories.net/
Meni deluje primamljivo ali ne znaam da nije neka navlakusa... Ima li ko kakvih informacija...
http://i46.tinypic.com/hswftj.png
http://i49.tinypic.com/3494d37.png
http://i50.tinypic.com/10gmfbp.png
http://i49.tinypic.com/2cr0guf.png
Zanimljivo, samo nisam siguran da sam spreman da delim sa nekim.
Priča o puževima je za ovu što bi se reklo Mala Maca .
Ko ima lešnik i pročita kalkulaciju O dobiti sve je jasno . Od treće godine 3 kg( lešnika ) po stablu .Pošto je računica od 5 eur( kg) pretpostavljamo da se radi o očišćenom ( 3 kg ) .
Pa ja u 4 godini nemam 100 GRAMA po stablu OČIŠĆENOG .
Avioni ,kamioni tartufi .Tonaže .
Veoma me interesuje cena jednog stabla ( žbuna ) sa micelijumom tartufa ,zajedno sa dokumentacijom .Rekao bih da je igra u tome .
Voleo bih da me neko razuveri .
U ugovoru pise da je cena jedne sadnice 50e.
U Ugovoru piše da proizvodjač plaća Kompaniji ako on jednostrano raskine ugovor 50 eura po sadnici ali ne piše koliko je on po komadu plaća kad počne posao .
U kompaniji kazu da su sadnice besplatne, proizvedene u Francuskoj ili Italiji, i da je uslov od 10 do 30 ari povrsine. Sve oko rada i pripreme zemljista i nege sadnica je posao proizvodjaca uz strucne savete sluzbe nadlezne od strane firme, tj. postoji elaborat koga se treba 100 % pridrzavati. Ugovor se potpisuje na 20 godina... Navodno cena projekta je oko 1000 eura od kojih proizvodjac placa 300 u din protiv vrednosti, a ostalo donira kompanija.