Odg: Krpelji - kako zaštititi ovce i koze!?
Da neotvaram novu temu jutros mi kolega javi da je nasao moje jedno janje kako "otiče bokovima"sve mi se cini da je enterotoksemija iako sam ih cijepio nakon 20 minuta samo je crklo.Janje je nekih 22kg.To je vec drugo ove sezone.Sta mislite jesam li u pravu?
Citiraj:
Citiram: CAR
Da neotvaram novu temu jutros mi kolega javi da je nasao moje jedno janje kako "otiče bokovima"sve mi se cini da je enterotoksemija iako sam ih cijepio nakon 20 minuta samo je crklo.Janje je nekih 22kg.To je vec drugo ove sezone.Sta mislite jesam li u pravu?
Pozdrav.
Kada si ih cjepio. Janjad se ne cjepe protiv enterotoksemije prije tri mjeseca starosti. Trebas cjepit ovce jedno mjesec dana prije janjenja.
hvala bokuman za info, potrudicu se da nabavim i probam mana nemamo bas puno krpelja ali je zastita ipak pozeljna
a ne smeta ovcama ako su sjagnjene da se tumbaju mesec dana pred jagnjenje, posto se ta inekcija verovatno udara u debelo meso sa unutrasnje strane?
Citiraj:
Citiram: entuzijasta
a ne smeta ovcama ako su sjagnjene da se tumbaju mesec dana pred jagnjenje, posto se ta inekcija verovatno udara u debelo meso sa unutrasnje strane?
Cjepivo se daje ispod koze. Ne treba ih obarat. Podignes kozu na vratu i apliciras cjepivo.
Inace ovce ne treba obarati kad im dajes injekcije. Lad ih dajes u misic, dosta je uhvatit je i aplicirat u but s zadnje strane.