Plaćate li porez na oružje

Kakvi manevarski meci,to imam samo u tromblonima.Krivično je djelo posjedovanje ilegalnog oružija pa ti puco manevarske ili bojeve jedino što su ovi drugi opasni.Kazna je bila za ilegalu 1500 evra i 6 mj. prdekane.
 
На оружије ове годие у РС су подигли цене у пм,4 пута скупљи порези,као због поплава...Имам га доста,доста и плаћам,ал ми није жао ни једне једине марке,злу не требало,а нажалост требаће какви су простори.
 
Najbolje od svega je što u zakonu piše da samo 25% ide u fond solidarnosti, a ostatak redovno u budžet. Kad prođe godina i ako smanje biće nešto simbolično. Iskoristili gužvu da pljačkaju, samo pitanje je dokle.
Sve više će se prijavljivati da je oružje ukradeno, predavati na topljenje i slično, a poreza neće biti jer neće imati ko da plaća. Profesor Ćeranić stalno upozorava na taj problem, ali se vlast vodi onom "šta on zna o bezbjednosti".
 
Ма будале исто као за рег аута...Лоповлук,праве дивљаштво безвезе...Једном приликом сам седео са пензионисаним саобраћајним инспектором,учесником рата свих година и све и дечко га је питао шта треба да уради и где да положи за пиштољ..Овај му је рекоа да му треба око 400 км минимално,и да се џаба не зајебава и да плаћа порез а пиштољ стоји,него има тог гвожђа за извоз(што се дало видети одакле је муниција којом су побијени они новинари у Фр) и купи себи пиштољ и ћути..Ако ти затреба и будеш га искористио џабе ти и дозвола и све.
 
Dnevnik.rs:

Пиштољ на реверс не сме се користити без власника



После више од две деценије, Србија ће до краја овог месеца добити нови закон о оружју и муницији. Наиме, пред посланицима ће се данас наћи Предлог закона о оружју и муницији, чије се усвајање, после расправе, очекује до краја фебруара.




Садашњи важи још од 1992. године и није усклађен с прописима и начелима прихваћеним у земљама Европске уније. Осим тога, друштвене прилике су се значајно промениле у протекле 23 године, тако да он више не одражава стварне потребе у контроли цивилног поседовања оружја.
Проблем оружја у Републици Србији појавио се током деведесетих година као последица тадашњег ратног окружења које је оружје учинило лако доступним, а атмосфера опште несигурности утицала је на то да га велики број грађана набави ради личне заштите. Истовремено с порастом броја оружја у легалном поседу, расла је и количина илегалног, која се процењује на између 200.000 и 900.000 комада. Те чињенице представљају сметњу за стварање безбедног окружења, поспешују криминал и негативно утичу на општи друштвени развој.
У последњих пет година забележено је више трагичних инцидената у којима је коришћено оружје, од којих посебно треба истаћи вишеструко убиство у месту Јабуковац, када је девет особа изгубило живот, а још троје рањено. Извршилац тог злочина је легално поседовао оружје упркос чињеници да је душевни болесник, што по важећем закону није изричито наведено као разлог за његово одузимање.
Стратешко опредељење за европске интеграције нужно подразумева и усклађивање свих релевантних прописа с правом ЕУ, где спада и правна регулатива држања и ношења оружја. Стратегијом контроле стрељачког и лаког оружја у Републици Србији за период 2010–2015. година изричито је предвиђено усклађивање домаћих прописа с прописима ЕУ.
Доношењем тог закона требало би да буду остварена два циља. Први је омогућавање ефикасне контроле поседовања и промета оружја, чиме ће се спречити његове злоупотребе и побољшати безбедност грађана Србије. Други је да легалним и савесним власницима оружја омогући да га несметано поседују и користе у законом дозвољене сврхе лова, спорта, колекционарства и самоодбране.
Нацрт предвиђа и строжие кажњавање за злуопотребе и несавестан однос према оружју. Неке радње које су биле прекршај (непријављивање нађеног оружја – ранијим законом била је обавеза пријављивања у року од 48 сати, а сада се пријављује одмах) сада су кривично дело, а тежи прекршаји, за које су раније биле алтернативно прописане затворска и новчана казна, сада су кажњиви само затвором. Нацртом је, у односу на раније решење, сужена могућност давања оружја на послугу тиме што се тражи да власник оружја буде присутан током трајања послуге. Укупно гледано, тим нацртом повећана је одговорност власника за оружје које поседују.
Други циљ постиже се кроз давање повлашћеног статуса регистрованим спортским стрелцима и колекционарима. То се огледа у ослобађању од обуке и давању могућности справљања муниције стрелцима и олакшавања набавке оружја и муниције колекционарима. Укинуто је, за све власнике оружја, ограничење количине муниције која се може набавити. Категоризација и врсте оружја усклађени су с Директивом 477/91, што раније није био случај.
Битна новина коју би донео тај закон је давање могућности министру унутрашњих послова да једном у две године објави општу легализацију оружја. Разлози за то темеље се на резултатима досадашњих легализација, а у складу су с овлашћењима и надлежностима Министарства унутрашњих послова у тој области.
Муниција се може набављати неограничено, на основу оружног листа, у калибрима за оружје које је регистровано, а ако имају колекционарску дозволу – могу набављати муницију у свим калибрима. Стрељачке и ловачке организације, као и њихови чланови који су власници регистрованог оружја из категорије Б и обучени за руковање опасним материјама, имају погодност да, уз одобрење надлежног органа, сами справљају муницију за своје потребе.
Основни делови за оружје могу се набављати само уз дозволу надлежног органа и подаци о набављеним деловима уносе се у оружни лист.
Ношење оружја је такође предвиђено, уколико власник оружја докаже да му је озбиљно угрожена лична безбедност, али га може носити само на начин којим не узнемирава друга лица. Овлашћење надлежног органа да по службеној дужности води рачуна о томе да ли власници регистрованог оружја испуњавају услове за његово поседовање је прецизније разрађено. На основу тог овлашћења, оружје се може и одузети.
Значајне су, такође, и одредбе о томе како оружје набављају и користе правна лица, посебно привредни субјекти. Они могу поседовати оружје које је у складу с њиховом делатношћу и о њему морају водити евиденцију, а лица која су код њих запослена и долазе у контакт с оружјем морају испуњавати услове прописане за физичка лица. Готово истоветне су и одредбе које се тичу привредних субјектата који се баве обуком у руковању, поправљањем и преправљањем, прометом оружја и муниције.
Овлашћени продавци ће убудуће морати да имају дозволу за набављање оружја ради даље продаје, која може гласити на више комада оружја и важити дуже од шест месеци, и дужни су да податке о сваком комаду оружја из категорија А, Б и Ц, набављеном ради даље продаје, доставе надлежном органу у року од 30 дана.
За превоз оружја, делова за оружје и муниције такође је потребно одобрење надлежног органа, које се може опозвати кад се угрози јавна безбедност. Обавеза вођења евиденција оружја и муниције, као и евиденција радника који по службеној дужности долазе у додир с оружјем такође је прописана Предлогом закона.
Колекционарска дозвола
Новина у Закону је колекционарска дозвола, која се може издати физичком лицу које поседује више од пет комада регистрованог оружја из категорије Б и које располаже просторно-техничким условима за безбедно чување оружја. Та дозвола служи као основ за набављање више оружја из категорије Б, за које се свакако издаје оружни лист кад се набаве.
Уводи се и нова класа оружја „онеспособљено”. Тиме се, практично, омогућава грађанима да држе као сувенир одређене комаде оружја који за њих имају афекциону вредност. Забрињавајуће велика количина оружја које је у Србији у илегалном поседу захтева планске мере државе и обимније пројекте од репресивних активности полиције. У упоредној и домаћој пракси, акције легализације и предаје показале су се као најефикаснија мера смањења количине тог оружја.

 
Jbt kad god hoce nesto da nam nametnu ili otmu vade se na tu j...nu EU kao nisu nam zakoni uskladjeni sa njom,a u Svajcarskoj svaki gradjanin ima pravo da u kuci drzi vatreno oruzije bez lekarskih pregleda,poreza.Tako i u Nemackoj i u vecini clanica EU koje imaju normalne ljude na celu drzave!
 
U Švajcarskoj koliko znam nakon služenja vojnog roka oružje i konzervu sa određenom količinom municije nose kući da bi za u slučaju rata za pola sata svaki čovjek bio spreman za borbu.


Zamisli da je takva situacija kod nas, ako znamo koliko prosječan Srbin čuva državnu imovinu. :haha:
 
RTV.rs:

Оштрији услови за дозволу за оружје

БЕОГРАД - Скупштина Србије усвојила је данас Закон о оружју и муницији којим се пооштравају услови за добијање дозволе за држање и ношење оружја и за то предвиђају два нова услова - провера здравствене способност на сваких пет година и оправдан разлог за набавку оружја.

По новом закону, за чије усвајање је гласало 157 посланика док нико није био против, легализација оружја почеће одмах након ступања закона на снагу а трајаће три месеца.
Закон би требало да омогући ефикасну контролу поседовања и промета оружја, а истовремено да легалним и савесним власницима оружја омогући да га несметано поседују и користе у законом дозвољене сврхе - лова, спорта, колекционарства и самоодбране.
skupstina-srbije_660x330.jpg

Новим решењима прецизира се да ће поред оних услова за поседовање оружја који су постојали раније, као што су неосуђиваност за одређена кривична дела, прекршајна некажњаваност за одређене прекршаје, пословна способност, обука у руковању оружјем увести два нова услова.
Реч је о здравственој способности, која је ранија постојала као могућност, и то само приликом набављања оружја, као и оправдан разлог, што, како се наводи, раније није постојало.
Битна новина закона је и издавање оружаног листа као биометријског документа.
Као разлог за доношење тог закона, наводи се процена да у илегалном поседу има 200.000 до 900.000 комада оружја.
[TABLE="class: mceTmpl, width: 245, align: right"]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Такође, указано је да је у последњих пет година забележено више трагичних инцидената у којима је коришћено оружје.
Посебно се подсећа на вишеструко убиство у месту Јабуковац, када је девет особа изгубило живот, а још троје је било рањено.
Извршилац је, подсећа се, легално поседовао оружје, упркос чињеници да је душевни болесник што по старом закону није изричито наведено као разлог за одузимање оружја.
Предвиђено је и строже кажњавање за злоупотребе и несавестан однос према оружју, а појединим одредбама предвиђена је и забрана обављања делатности правним лицима и предузетницима којима је од стране надлежног органа одобрено бављење прометом оружја и муниције.
Када је реч о испуњавању другог циља, да се легалним и савесним власницима оружја омогући да га несметано поседују и користе, то ће се, између осталог, регулисати давањем повлашћеног статуса регистрованим спортским стрелцима и колекционарима.
Новина у закону је и колекционарска дозвола која се може издати физичком лицу које поседује најмање пет комада регистрованог оружја из категорије Б и које располаже просторно-техничким условима за безбедно чување оружја.
Та дозвола служиће и као основ за набављање више оружја из категорије Б (ватрено оружје).
Закон предвиђа да се муниција може набављати неограничено, на основу оружаног листа, у калибрима за оружје које је регистровано, а уз поседовање колекционарске дозволу, може се набављати у свим калибрима.
Ношење оружја је такође предвиђено, уколико физичко лице докаже да му је лична безбедност битно угрожена, али га може носити само на начин којим не узнемирава друга лица.
Павичевић: Апсурдно да се дефинише "поправљање оружја, а не и прављење"
Посланик Нове странке Владимир Павичевић рекао је да Законом о оружју и муницији потребно уредити и прављење оружја и муниције.
"Замислимо да неко узме водоводну цев и направи импровизовани пиштољ и то заиста постаје оружје. Ако ми то не регулишемо овим законом... немамо никакве законске могућности да реагујемо на то", навео је он и додао да је апсурдно да се предлогом закона дефинише "поправљање оружја, а не и прављење".
Министар полиције Небојша Стефановић казао да производња оружја не спаде у делокруг рада МУП.
Он је казао да се Кривичним закоником дефинише казна за то дело.
Стефановић: Закон не треба да поларизује власт и опозицију
Шеф посланичке групе опозиционе Демократске странке (ДС) Борислав Стефановић изјавио је данас да предлог Закона о оружју и муницији има добре стране, и да сматра да тај закон не треба да "поларизује власт и опозицију".
"Не може власт овде толико да поквари, колико иначе квари у другим законским предлозима", рекао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије, оценивши да се ради о интересу свих грађана.
Као добру страну предлога Стефановић је навео увођење обавезног лекарског прегледа кандидата за дозволу за држање оружја, а као лошу то што нису јасно дефинисани рокови за поступање Министарства унутрашњих послова у одређеним ситуацијама.
"Као и код Закона о заштити од пожара, увек је МУП некако изузет од тога. Чини ми се да кад год МУП предлаже измене важних закона, они некако увек гледају да себе изузму од динамике посла и од одговорности", казао је шеф посланика ДС-а.
На питање да ли ће ДС гласати за предлог Закона о оружју и муницији, Стефановић је рекао да то зависи од тога колико амандмана ће бити прихваћено.

 
[h=1]Стефановић: Обавезно лекарско на сваких пет година за ношење оружја[/h]
stefanovic.jpg

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће измене закона о оружју и муницији побољшати безбедност грађана, као и да ће се лекарско уверење за поседовање оружја и муниције обнављати на пет година.
„Обавеза је и изабраног лекара да упозори најближу полицијску станицу ако процени да је код човека који поседује оружје наступила одређена промена, да га доведу до тога да му се та дозвола одузима”, рекао је Стефановић на РТС-у.
Он је поручио и да ће се за оружје издавати биметријски документ сличан возачкој дозволи и личној карти на којем ће стајати подаци о том и другим комадима оружја које неко поседује.
„То ће омогућити лакшу контолу, али и биће олакшано грађанима који имају оружје да не морају за сваки комад посебну дозволу да имају”, истакао је Стефановић.
Истакао је и да се изменама закона о оружју и муницији предвиђају категорије оружја - А, Б, Ц и Д, те да ће се у првој налазити аутоматско које не може да се легализује.
„Нико га не може имати у легалном поседу, тако да ће сваки морати да се врати”, истакао је Стефановић, додавши да грађани могу као и до сада да легализују ловачко оружје и оружје за личну безбедност - пиштоље и револвере.
Он је позвао грађане да у што већем броју предају илегално оружје, поручио да неће одговарати и да ће се на овај начин смањити нелегално оружје.
Осврнуо се и на измене закона о безбедности саобраћаја и рекао да ће дозвољен ниво алкохола у крви за воланом сада бити смањен са 0,3 на 0,2 промила.
„Ко буде имао више од два промила постојаће могућност да му се дозвола одузме”, рекао је Стефановић и додао да ће млади возачи моћи да возе аутомобиле од 80 киловата.


Танјуг
 
Mup.gov.rs:

Број: 203/15
04. март 2015. године

Министарство унутрашњих послова Републике Србије од 4. марта 2015. године, у трајању од три месеца спроводи законску легализацију оружја.

Власници оружја (физичка и правна лица) могу да предају све врсте оружја и муниције најближој полицијској управи, односно полицијској станици без доказивања порекла оружја и муниције и неће одговарати за неовлашћено набављање и држање оружја.

Током законске легализације, физичка и правна лица могу регистровати оружје за личну безбедност (пиштољи и револвери), ловачко оружје (ловачке пушке и карабини) и спортско оружје (малокалибарски пиштољи и револвери, малокалибарске пушке и ваздушно оружје) за које не поседују одобрење Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

 
Do sad sam plaćao. Ove god. se vjerovatno opraštam od pištolja. Dobio sam ga od vojske RS kao neko priznanje u ratu. Lijepo ugravirano moje ime i ono "od vojske RS" Nov. Iz njega ispaljeno 10-tak metaka još u ratu. Otad nijedan. Došlo vrijeme da se rastajemo. Zakon kaže da ako neplatim sledi oduzimanje a platiti neću. Za mene to nije pištolj koji sam kupio da imam za šenlučenje već neko priznanje da nisam samo sjedio u nekom ćošku i čekao da rat prođe. Nisam ga tražio ali nisam ni pobjegao od njega. I tako sa pištoljem oduzimaju i to priznanje ali previše je ovo što traže da se uplati. Kad sve saberem , produženje oružnog lista i porez dođe oko 400 KM.
Mnogo je gospodo! Nemam ja toliko para koliko vi džepova.
 
Nazad
Vrh