Jagode-opšta tema

Nema na cemu zato i postoji ovaj forum, svaka biljka ima nekw svoje osobine i boljke...ja se trenutno mucim sa paprikom ali nadam se da ce ispasti ok, pozdrav.

- - - - - - - - - -

Nema na cemu zato i postoji ovaj forum, svaka biljka ima nekw svoje osobine i boljke...ja se trenutno mucim sa paprikom ali nadam se da ce ispasti ok, pozdrav.
 
Pozdrav ljudi,nudi mi jedan drug rasadu,posto nije zakidao stalone napravili su se ogromni od ove kise,pa me interesuje jel bi mogo da ih pocupam i da mi se odrze do sredine avgusta,rano mi sad da sadim,razmisljao sam da ih utrapim u pesak,citao sam i da mogu u hladnjace da se skladiste,jel radio neko nesto slicno.
 
Pa ne moze bas samo pesak...u pesku nema nista tj jako malo hranjljivih elemenata. Najbolje izmesati supstrat i pesak i ponekada dodavati pomalo djubriva kada se zaliva. Ima tu da se ukorene extra sto je u stvari i bitno, kada je dobar koren nadzemni deo do onog pupoljka u sredini mozes da odstranis znacu uopste ti list ne treba. Ako je korenov vrat tu negde 6-7 mm ili cak i deblji bice to extra sadnica. A za hladnjacu ne savetujem zato sto ona kolika god da je ne verujem da ima bas tako razvijen koren, drugo sadnice koje idu za frigo se rade oktobra kada se biljka vec spremi za zimu postepeno i prirodno a onda joj se samo ta zima proooooduuuuziii do kraja leta kada se sadi. Ti sada da je stavis sa ovih 40 pa mozda i vise stepeni na suncu direkt u hladnjak ne znam kako bi to podnela, inace na -1,-2 celzijusa je temperatura u hladnjacama gde se cuvaju frigo zivici.
 
Tako cu i da uradim imam kupovnog supstrata koji cu da izmesam sa peskom a mogu i obicnu sumsku zemlju da ubacim i negde u ladovinu da ih urovim,cu da ih osisam samo po 1-2 lista da ostane da ne pocnu da trule,tako sam radio i sa kontejnerskom rasadom prosle godine.
 
Imam zasade jagode ASIA ,to je sorta koja daje pravilne i krupne plodove .Moguci problem je u velikoj i gustoj lisnatoj masi ove sorte sto povecava utrosak sredstava za zastitu pa sam ove godine resio da zasadim nove parcele sortom JOLY.
 
Meni se asia bas svidja. Planiram da ih nadalje sadim u jednom reduna foliji zbog mnogo razloga. Zanima me da li je neko radio kako je ispalo i na kolikom rastojanju je sadi, pretpostavljam da bi moglo malo gusce od 30 cm jer je jednored.
 
NA jednoredu je razmak 15-18cm :osmeh: Ja sam posadio prosle godine 1,5h na jednoredu i mislim da os sad pa na dalje podizem samo na jednorednojfoliji. Vise staje, bolje provetravanje, jes da brze sazreva i malo su plodovivise izlozeni suncu, ali mnogo manje trulezi, malte ne nisam imao 20kg, tako da mislim da je jednored pun pogodak:ppozdrav:
 
Pa to sam i ja nesto kontao...cak sam i mislio da ne podizem bankove uopste, nego da samo onako stavim foliju na dobro usitnjenu i pripremljenu zemlju. A planirao sam i da medjured uredjujem kosilicom. Jer na dvoredu nisam mogao jer su jagode prelazile foliju i padale u travu tako da bi ih pokosio ili izgazi tockovima, kod jednoreda ne bi mogle da dobace toliko nadam se. Koristio bih foliju od 80 cm...u svakom slucaju i ja planiram tako na dalje. Takodje planiram neke sorte koje se ne usitnjuju kako jagoda stari(mislim na ono drugu, trecu godinu) i koje se lako beru, tipa clery, asia, alba...vidim dosta se spominje ta joly(dzoli) jagoda, ne bi mozda bila losa ni ona...
 
Jedno kratko pitanje kakav je predusev detelina lucerka za jagodu nikad prsanka a prihranjena pre 2 god cini mi se.?
 
Najbolji, ali opet analiza zemljišta, djubrenje stajnjakom i na osnovu analize dodatak mineralnih djubriva.

- - - - - - - - - -

Kada je najbolje vrijeme šišanja starog lista i koji broj bokora ostaviti za sledeću godinu?
 
Sta je ovo?jel se jagodari uspavali ili imate puno posla pa ne stizete na forum? ja juce kosio lisce i nadjem zrelih jagoda a ima i zelenih kao i cveta u pitanju je rumba sadjena pre 2 god.
 
Tesko da trebaju nekome...(salim se) doduse malo je i istine u tome...ja napravio rasadnik od frigo zivica i imam extra kvaliteta ali dzaba...niko ne sadi. A evo dodje i septembar... ja ih sadim obicno sredinom ili krajem avgusta.
 
Nazad
Vrh