Soja 2014 god

Zato biljku iscupajte iz punog sklopa, a ne birati biljku koja nema levo i desno od sebe konkurenciju. Juce kod druga na soji iscupali nekoliko stabiljika. Broj mahuna je cca 30, ali krupnoca je odlicna. Sorta NS Maximus. Ja sam tipovao na 2400kg/kj, a on na 2000kg/kj. Ko izgubi casti:osmeh:
Ono sto sam primetio kao dobru osobinu maximusa je da su mahune visoko postavljene, najvise mahuna ima na vrhu stabljike i prvi sprat pocinje dosta visoko. To je odlicna osobina za vrsidbu. Prvi put se ove godine susrecem sa tom sortom. Do sada je Sava bila zastupljena.
 
Za to da donje mahune budu visoko zakon je sijanje na 70cm , budu biljke bliža jedna drugoj u redu i onda nema nisko mahuna , koja god sorta. Inače u gušćem sklopu nebude nisko mahuna a u rjedjem leže na zemlji.

Jedno pitanje za kombajnere i ostale : u rijetkom sklopu je soja debela i žilava dabome , svi kažu da treba baš oštar nož jer oće da iščupa soju a da ne osječe , nego jel veliki problem ako iščupa ? Šta da je još tup nož pa da čupa dosta , manje bi ostajalo mahuna niskih ?
 
@Momosaric nije mi se to dešavalo, mada mi kosa nije bajna, mene pati u soji sto kada potjeram 2. sa pola varijatora kosa ne stigne pokosit, pa onda ne pretjerujem, promjenio sam nožiće na prstima i nozeve na kosi koji su losi, ali opet nece
 
@Momosaric nije mi se to dešavalo, mada mi kosa nije bajna, mene pati u soji sto kada potjeram 2. sa pola varijatora kosa ne stigne pokosit, pa onda ne pretjerujem, promjenio sam nožiće na prstima i nozeve na kosi koji su losi, ali opet nece

Prosto nemoguce da kosa ne moze da pokosi, to se tebi samo cini kao da provlaci soju ispod verovatno, a kada sidjes i pogledas dole nema ni jedne ostale tj.ne odsecene. Ja ga nekada teram i sa 2/3 varijatora u 2brzini pa stigne da pokosi?
 
A maksimus..........imali slika

- - - - - - - - - -
e8spj9.jpg

2hpogw9.jpg

14935h3.jpg

xbbpud.jpg
 
Fotografija0173.jpg
Galeb sa jedne parcele.Poskidano lišće da mogu lepo da se vide mahune.Još uvek je zdravo zelen.Ako je dobro prebrojano ima 180 mahuna.10 sa po 4 zrna i ostalo sa po 3 zrna.Samo da napomenem nisam lovac niti ribolovac. :haha:
Fotografija0174.jpg
Tu su i krvžice od kojih je jedan deo otrešen prilikom transporta a bakterije nisu nanošene na seme prilikom setve.
 
Fotografija0176.jpg
Evo sve su tu.Svaka gomilica ima po 10 komada.Slike jesu male ali nemam uslove za slikanje boljih jer je digitalac prezupčio i iskrivio ventile.Baća ne nadam se tolikom prinosu.Kroz tu parcelu ne može da se ide jer je soja sva isprepletana pa nije moglo da se uporedi i izvuče neki prosek broja mahuna na stabljikama.
 
Nemaš pojma koliko mi se nabantalo što neko treći čita šta pišemo po forumu.Taj treći treba da pročita postove u kojima jasno piše da kasne sa isplatom premija,regresa i subvencija.
 
Još neka slika sa današnjeg obilaska i sređivanja uvratina.

- - - - - - - - - -

Još neka slika sa današnjeg obilaska i sređivanja uvratina.

1,2,3 slika sorta sava od koje očekujem dobar prinos (5,5kj) sa ove njive ako uspem da izmerim posebno sa te parcele javljam rezultat, mahuna ima taman da se udaram u **greška što reče jedan kolega, ali će vidimo.

4,5,6 slika maksimus posejano 100kg (oko 2kj) za seme ako valja a mislim da valja, malo je višlji na slami ali se dobro drži, ima malo navaljane ali ne leži na zemlji, mahuna ima taman a ovu biljku što sam iščupao ima 83 mahune ali je to samo po koja u redu koja strči svojom visinom i brojem mahuna ali nemože nešto povećati prinos pošto je mali procenat, e sad zašto ima takvih biljaka neznam, na savi tog nema.
 
Nazad
Vrh