Soja 2014 god

Teško kombaju kolega sutješčanin, indijana je novosadska sorta ako se dobro sećam i brzo je sklonjena iz sortimemta, zašto, neznam.

Minđušar vidi na Čeneju treba da može još da se nađe, bilo je i u oglasima.
 
Indijana je kasnostasna sorta.Možda je to razlog.Nisam nikada do sada video tako nešto.Bog te čoveče raste kao kukuruz.Momo možda je velika količina Bentazona stopirala.
 
Ma stopiralo je nju i to i što nema bakterija u zemlji , a nije dobila azota . Samo nemora da bude to tolko loše , samo da je gušća u ovom slučaju .
Soja je totalno drukčija od kukuruza . Recept za visok prinos bi bio kad bi bila nekako na leru sve do cvjetanja , a onda da dobije gas . Znači da neide u visinu prije cvjetanja , samo da bude čista i zdrava , a onda da raste i dobija spratove . Samo kako to izvesti ? Jedino da zemlja bude ne nadjubrena , i onda pred cvatanje , navodnjavanje , bacanje NPK +mikroelementi koji trebaju , zaštita i insekticidi .
 
Bakterije ne koristim nekoliko godina a sejao sam soju na parcele gde nikada u veku nije bila soja pa opet ima kvržice na korenu ako je to neki pokazatelj uopšte.
 
Moja je isto u cvetu i razmišljao sam o prihrani preko lista ali se bojim da mi neće produžiti vegetaciju pa da je ne uhvate mrazevi prošle godine sam jednom prihranio i jedva je stigla jer je bio jedan rani mraz koji bi je zeznuo da nije pre toga sazrela
 
Talianu , jel ono ima mahuna sa 5 zrna ? To se rijetko vidja .

Jel može neko da uslika izbliza taj list koji žuti.
2r7rn81.jpg
 
Znaci da je ne diram nista jedna mi je visine 70cm,a jedna 40cm i sada mene to nervira zasto.a sve sam joj isto uradio.
 
Neka slika sa terena.

1 slika, sa leve strane komšijina soja (4-5 slika) neznam koja sorta (mislim da je dukat) a sa desne strane moja soja sorta sava (2-3 slika 7kj) u Srbobranskom ataru, uspeo sam da nađem po koju zreliju mahunu pa sam slikao krupnoću zrna, koliko je to sad merodavno ali obećava lepo krupno zrno, što se tiče visine biljke tu je negde oko 80cm komšijina a moja oko 100cm, broj mahuna od 10-12 ( manji broj) pa do 35-36 komada po stabli od 1-3 zrna po mahuni pošto sa 4 zrna nisam ni tražio a ni video, ovo važi i za moju i komšijinu soju a gledao sam i druge zelenije i veće i na 50cm sejane red od reda moja je na 70cm i svugde je broj mahuna približan bez obzira na sve navedeno, da dodam prosek mahuna po stabli je odokativno 25-27 komada.Inače taj deo atara je dobijao malo manje kiše nego naš i od moje kuće je udaljena 15-16km.
6 I 7 slika je iz našeg atara isto sorta sava (10kj) samo je na oko malo bolja od ovih prethodnih, visine oko 120cm i ima malo bolji prosek mahuna po stabli oko 30- 32kom i imala je i više padavina i za nijansu je zelenija od predhodne.

- - - - - - - - - -

Neka slika sa terena.

1 slika, sa leve strane komšijina soja (4-5 slika) neznam koja sorta (mislim da je dukat) a sa desne strane moja soja sorta sava (2-3 slika 10kj) u Srbobranskom ataru, uspeo sam da nađem po koju zreliju mahunu pa sam slikao krupnoću zrna, koliko je to sad merodavno ali obećava lepo krupno zrno, što se tiče visine biljke tu je negde oko 80cm komšijina a moja oko 100cm, broj mahuna od 10-12 ( manji broj) pa do 35-36 komada po stabli od 1-3 zrna po mahuni pošto sa 4 zrna nisam ni tražio a ni video, ovo važi i za moju i komšijinu soju a gledao sam i druge zelenije i veće i na 50cm sejane red od reda moja je na 70cm i svugde je broj mahuna približan bez obzira na sve navedeno, da dodam prosek mahuna po stabli je odokativno 25-27 komada.Inače taj deo atara je dobijao malo manje kiše nego naš i od moje kuće je udaljena 15-16km.
6 I 7 slika je iz našeg atara isto sorta sava (10kj) samo je na oko malo bolja od ovih prethodnih, visine oko 120cm i ima malo bolji prosek mahuna po stabli oko 30- 32kom i imala je i više padavina i za nijansu je zelenija od predhodne.
 
Poslednja izmena:
Uglavnom tako save svuda izgledaju one koje su sejane oko 10.04. Vegetacija joj polako prolazi i to je to. Zrno ce biti krupno i tesko i to je ono sto ce doneti rod.
 
Ima još koja slika gde se vidi gustina useva i razlika u fazi zrenja između moje i komšijine i isto sam gledao i kod nas u ataru po tuđim sojama koliko ima mahuna i u ranijim i u kasnijim setvama i svugde je to približno isto po broj pa se čisto pitam odakle onoliki broj mahuna po stabli u sred njive (50-120 kom) kod nekih kolega, il je usev redak il je slučajno izabran pošto kod nas toga nema a baš sam tražio po njivi, nalazio sam usamljene biljke gde oko nje nema konkurencije i tu je baš načičkano mahunama.Inače setva 2.4 2014.
 
Sale sve sto si rekao je isto kao da si i kod nas u ataru bio. Ako samo malo ukljucimo logiku i kalkulator i stavimo tih 100-tinjak mauna u racun shvaticemo da ce rodovi kod "tih" kolega biti nezapamceni u istoriji uzgavanja soje.
 
Zavisi koliko su krave ješne ili željne hrane.Nečije bi pojele i vile a neke razmeću i lepu lucerku.

Upravu si kolega... :haha: Ne nego mislim da li je neko to pokusao??? Planiram da izbaliram sojnu slamu sad ali neznam da se ne mucim badava,jel i moje krave razmecu i lucerku.... Ali kakva je bila godina,pa poplava,pa kise ja mislim da ce i moje poceti da jedu i vile.. :haha:
 
Paore ako se dobro sećam kad imaš 30-35 mahuna po stabli sa normalnom gustinom i krupnoćom zrna tu se očekuje dobar rod a sa 100 i više mahuna neznam šta da kažem.
 
Iskreno i ja sam tražio te po 100+mahuna ali ih nema:sta: uglavnom se taj broj kreće od 15-35 +- par komada.Stim da je u zrna u mahunama 2kom (20%) i 3 kom(80%) samo apolo ima više zrna. Zrna su krupna i nicanje je bilo odlično ti je ono što će doneti rod.
 
Nazad
Vrh