Bolesti ovaca

moze se dogoditi kao sto kolega slavis kaze da je ovan siluje (pogotovo ako je mlad), inace gravidna ovca se ne moze mrkati. I jos jedan savet, ovnove valja odvojiti od gravidnih ovaca.[/QUO
zaista ne znam kako bih kolega nazvao ljude koji drze ovnove sa visokosjagnjenim ovcama.pa to je slovo O u ovcarstvu,osnovna stvar koju treba ispostovati nakon ishrane i brige o zdravlju.
 
nemam puno ovaca a i prostor je neadekvatan dok se novi ne napravi ovan jeste aktivan ovce su dosle prije mjesec dana i ubjeden sam da su gravidne po nekim mojim pretpostavkama kada su tek dosle odvoio sam ovna malo dok se uklope kad sam ga pustio one su skakale u propinjke bjezale od njeg na kon 10 dana imam sta i vidjet ponovo se mrcu HVALA NA SAVJETIMA
 
goranue, mnogi ne znaju (pocetnici su ili sl.) ili "im se ne da" jednostavno odvojiti ovnove. zato postoji forum da pomazemo jedni drugima :ppozdrav:
 
Мислим да је концепт погрешан, чини ми се да је исправније одвојити високо сјагњење овце из стада, што 90 % одгајивача ради па имали 2-3 или 100 оваца :)
 
Pozdrav svima!Imam jednu ovcu koja mi je sumnjiva po malo puhce na jednu stranu nosa i povremeno izbaci neki sekret!Jede normalno pase pije vodu nije mrsava...Sve u svemu ok.visoko je sjagnja pa ne znam sta mi je ciniti!?
 
pozdrav! u zadnjih 20 dana mi otislo pet ovaca (najverovatnije toksikoza jetre ili nesto slicno) sumnjam na silazu iako dajem vrlo malo... radimo obdukcije na uginulima, bas me zanima sta je problem. inace simptomi su sledeci: ponasaju se kao "pijane" ili "slogirane" bacaju penu iz usta... da li ima neko iskustva sa tom bolescu?
 
pozdrav! u zadnjih 20 dana mi otislo pet ovaca (najverovatnije toksikoza jetre ili nesto slicno) sumnjam na silazu iako dajem vrlo malo... radimo obdukcije na uginulima, bas me zanima sta je problem. inace simptomi su sledeci: ponasaju se kao "pijane" ili "slogirane" bacaju penu iz usta... da li ima neko iskustva sa tom bolescu?
Najverovatnije enterotoksemija cepaj ih sa poliovinom ili kventodizom odmah 2 kubika pod kozu i za 21dan opet isto ponovi, takodje jagnjad koja ostaju u priplodu a starija su od tri meseca treba da dobiju istu terapiju.
 
Postovane kolege potrebno mi je hitno vase misljenje.Imam ovcu wirt.koja se ojagnjila pre mesec dana samo jedno jagnje,inace joj je ovo trece jagnjenja.Posto je zaista ogromna i ima puno mleka jagnje je dojilo samo jednu stranu,medjutim to sam tek juce primetio kada sam video da jpj je jedna sisa puno manja od druge.Kada smo ja i majka pokusali da muzemo tu stranu nije imalo mleka,pa je malo krenulo a onda kao voda bistar sadryaj.Da li ovde moze nesto da se uradi i da se spase ova polovina vimena.Do sada nije bilo problema sa njom jer se dva puta bliznila?Sta da preduzimam i vredi li sta uopste pokusavati?
 
muzi joj tu stranu svakodnevno vise puta, ako krene mleko onda ima neke sanse ako ne onda je mastits i tu pomoci nema.jednoj mojoj ovci se to isto desilo u njenom trecem jagnjenju iako je redovno davala dvojke i ja sam je ostavio iako joj je samo jedna sisa ispravna i ona se i dalje redovno blizni i odgaji oba jagnjeta (vrlo brzo jedno od dvojki nauci da krade kod drugih ovaca pa ne zaostaje u razvoju)
 
kolega vime apsolutno nije tvrdo niti je crveno,nema ni upalu.nekada smo odgajali krave visoke mlecnosti i mastitis je bio redovna pojava kod nekih grla tako da znam kako to izgleda.ovde je samo ugrozena polovina vimena manja za 20%recimo.cuo sam da mogu da se ugrade nekakve cevcice da bi mleko samo izlazilo,da li je to i ovde moguce?da li nekakvi lekovi mogu da pomognu.ne znam da li da korigujem ishranu,sta da radim,veterinar tek sutra moze da intervenise.
 
Kolega da li su uzeo u obzir da je ta polovina vimena zasusila ako je jagnje nije uopste diralo?? Ja tu polovinu uopste sada ne bih dirao ni pokusavao da izmuzem.
 
posto nije tvrdo i nema upalu onda je prosto zasusila ta strana obzirom da je proslo mesec dana od jagnjenja
 
pa to bi bila najbolja varijanta,veceras ce doci i veterinar pa cemo da vidimo.nadam se da to sto je zasusila pre vremena nece ostaviti posledice za naredne godine kada bude imala vise od jednog jagnjeta.
 
Goranue imao sam isti slučaj prošle godine, ove godine ovca se obliznila i obe sise funkcionišu. Ako je dobra ovca možda i da rizikuješ da je ostaviš.
 
Nazad
Vrh