Cena psenice rod 2013.g.

Kao što će se potvrditi na ječmu ove godine! Par ljudi iz sela neće imati tonu pivarskog po jutru ...sve se sasušilo!
 
Nema te zaštite koja će pomoći pšenici da ne prekine nalivanje i počne da se suši kada noćne temperature idu preko 20C a dnevne preko 35C u hladu.Ovidani su upravo to tj. taj presudni toplotni udar.U ovom momentu bolje će proći ranije sorte i ranije setve.Inače danas sam računao da sam u 1ha prosečne pšenice uložio oko 510-520Eura.Znači tu je bukvalno sve što sam kao trošak imao računajući i kosidbu sa prevozom.Samo u tu cenu nisu računati zakupi.
 
Mozda nije to bas zdravo, al nisam imao zivaca bas zbog ovog o cemu debatujete.
lopurde uzmu kajmak
velika ulaganja
naj manja zarada od gajenih kultura

meni psenica nikad nije bila na naplatu prva jel sam je skaladistio i prodavao na prolece, i na taj nacin prodaje jednu godinu zaradis drugu godinu puknes!
 
510e troskovi + zakup 350/400e po ha,uopste nije losa racunica!:haha:
Pa nije mi prosek zakupa ni približno toliki ,a ima se nešto i svoje zemlje valjda.U svakom slučaju ukoliko cena bude ispod 20rsd(sa pdv-om) računica će na kraju biti stvarno smešna bez obzira što se očekuje bolji rod nego prošle godine.
 
Za razliku od Maline Psenica je osnovna zivotna potreba bez koje se ne moze. Iskreno ne poznajem coveka iz svoje okoline koji kupuje i konzumira malinu ali zato hleb svako jede.
Psenica ako bude 16 din na ovolika ulaganja je van svake pameti i zdravog razuma.
 
Kako li će se zarada izvući na ovakoj pšenici , a 2-3 takve table po 30-40 ha ?

DSC03648_zps431e282b.jpg
 
Ulaganje po hektaru pšenice mi je za 30eura veće nego po hektaru kukuruza.To mi je prvi put da se to desilo.
 
Psenica ce biti 16.00 din sa ili bez pdv -a pa to je strahota,bez besplatnog lagera,prodaja ili izvlacenje do 1 sept i sta jos da prognoziram.Pa gde su ovi momci koji vide kukuruz od 35 din soju od 80 tak din itd.Ja sam po prirodi pesimista pa lepo dosla neka vedra prognoza.Ali bice mnogo tesko.
 
Za razliku od Maline Psenica je osnovna zivotna potreba bez koje se ne moze. Iskreno ne poznajem coveka iz svoje okoline koji kupuje i konzumira malinu ali zato hleb svako jede.
Psenica ako bude 16 din na ovolika ulaganja je van svake pameti i zdravog razuma.
Nebih rekao da je cena pšenice od 16 dinara van svake pameti. Treba razmišljati o nekima koji su pšenicu svoju i iz robnih rezervi prodali po, recimo, 30 din/kg sada moraju da je nadoknade po ceni ne većoj od 16 din. jer i oni moraju da imaju neku zaradu. Sve te tajkune koji su se bogatili na raznorazne načine, država mora da čuva jer su oni budućnost naše poljoprivrede i simbol lopovluka u Srbiji.
 
Danijele svi koji su rekli da je 16rsd/kg malo razmišljaju kao poljoprivredni proizvođači i ja stojim iza toga.Svako drugo razmišljanje nije u redu bar na ovom mestu.
 
Nazad
Vrh