Bolesti koza

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
dali krasta polako pocinje da se siri na cela usta ili samo na jedno mesto stoi?dali je kao sitni kraste tako nabubreni?ja sam imao slucaj pred 2-3 god.imala je prvo jedna koza krasta,a za 2 nedelje sve koze su bili sa kraste po ustama i po vimenom. lecio sam so jod i cinkvitaminska mast. lecenje traje vise od 1 mjesec.
 
Zarazni ektim koza i ovaca . Tako se zove.
Jako je infektivna i prelazi brzo na druga grla. Higijena prije svega, prvanstveno ruku. Peri dobro ruke i dezinficiraj.
Pozdrav.

- - - - - - - - - -

Za saniranje ektima najbolje je uzet otopinu joda i to jedan dio joda i dva djela glicerina. Dobro promjesat i s cetkicom za zube dobro utrljavat otopinu po krastama. Ici sve do krvi, Raditi s rukavicama (jednokratnim) te preventivno dat im dobru dozu antibiotika (tetraciklina).

Pozdrav.
 
ej hvala ja masem sa jodi i cinkovom masti al ovo ne prolazi neznam ljudi skozne mi koze trebaju dase koze a ovo imaju poludio sam doslo mi je da ih koljem
 
Zdravo svima...Treba mi savet oko koza...Imam 7 sjarnih koza i planiram ozbiljno da se bavim time...Naime,pocele su im se pojavljivati kraste u predelu vrata...Prosle godine najstarija koza je imala nesto ispod desnog uveta,ne znam zbog cega,pocelo je rasti i bilo je puno gnoja...Ja sam to iscedio i to je spalo i fino zaraslo i vise se nije pojavljivalo.Ali sada se pojavilo na jednom jaretu jos na dve koze i na jarcu te krastice....
 
Molim vas,pomozite mi,uginule su mi dve koze sad pred jarenje,a ne znam od cega,jednostavno zabace glavu u nazad i skripe zubima i u roku od par sati uginu,bio mi je veterinar i dao im je sve moguce,ne zelim da mi i ostale uginu na isti nacin.
 
Upomoc!Alpina koja se ojarila pre tacno mesec dana i ima dva jareta od jutros juce popodne slabo jede.Dosad je sve bilo u redu.Juce ujutru su malo bile napolju sve koze,popodne sam ih zatvorila a onda sam oko 15h primetila da ona nesto nije dobro.Pila je vodu,onako usporeno,nije jela i neda jaricima da joj pridju da sisaju.Uvece sam je ja drzala da oni malo sisaju,medjutim pomodrela su joj vimena.Od jutros opet ne jede,jaricima sam dala mleko od drugih koza ali ona me brine.Zvala sam vetrinara ali sumnjam da ce mi pomoci jer i nije neki strucnjak.Sta bi moglo da bude?Sta vi mislite?

- - - - - - - - - -

Nigde nikog!Veterinar misli da je upala vimena,dao joj je cetiri injekcije a sta ce biti dalje videcemo.
 
Nazad
Vrh