Aronia melanocarpa

50.pa dinara kg/ Pa koliko treba radnik da nabere toga da bi se isplatilo :zli:
 
Cena jeste jadna sa jedne strane kad se pogleda cena 0.75 litara soka, ali opet ne znam koliko kilograma je potrebno da se dobije litar soka recimo, aronija je jako suva a cedi se presom, hladno ceđena što se kaže.

Onda koliko sam shvatio, sem jakih cena sadnica, koje se posle rasađuju izdancima, ne znam koliko tu ima posla i ulaganja kad se ne prska, ne orezuje nešto specijalno, ne kreči...vidim mnogi navodnjavaju, ali ni to koliko shvatam ne mora, već utiče na prinos, kao i kod svakog voća pa je glupo to navoditi. Ispravite me ako grešim i nemojte se naći uvređenim, samo razmišljam naglas.
 
Oktopode,opet pitanjce,a pricali smo i prosle godine cini mi se. Aronija mi sad ulazi neka u 2. godinu , neke u 3. Jel treba da ih orezem malo ? Ako treba na koji nacin ?
 
Ne znam oko aronije, bilo je ovde reči da se orezuje u smislu formiranja žbuna, da ne bude gust takoreći nego provetren i da se razgrana. Ja imam dve samo, posađene prošlu jesen, na jednoj sam prekratio neke grane, na jednoj nisam ništa dirao, malo su izbile bočne grane na toj prekraćenoj ali ništa specijalno, tačnije ni jedna ni druga ne vidim nešto da su narasle iskreno, više odozdo izbijaju grane, ne izdanci nego dole na granama izbijaju nove, a u visinu mi se čini da ništa porasle nisu.

Ima ovde negde slike, bile su baš lep žbun kad sam ih kupio, sa korenom ko u kosovke devojke kosa, nije bio čuveni štapić prevarantić uvalić :)
 
Znam video sam tu sliku prosle godine.Ni ove moje ne vidim da su porasle ,uzeo sam na 3 razlicita mesta ,imam i 3 ta stapica.Ali sve komplet slabo rastu...
 
Ne treba da ih orezujes. Jos su one mlade.
Racunam da si ih sadio na 2x3m tako da ne smetaju jedna drugoj.

A ako hoces da vise prutova rastu iz nje, samo je malo vise zagrni zemljom.
Tamo gde si zatrpao pupoljke tu ce kasnije da izbije grana.
poz...
 
Ja kažem ti imam samo dve, razmak je 3 metra. Ama ništa porasle nisu, samo te nove grančice iz dna ovih postojećih. One koje sam prekratio, tu se razgranalo kao ali te što su se pojavile su iznikle samo par centimetara. Nemaju navodnjavanje, ali sam ih zalio jedno 20 puta sa 5 do 10 litara vode. Pri sadnji sam u rupu stavio veštak 15.15.15 a na proleće dva puta KAN, po manju šaku.
 
Nemam iskustva sa aronijom, samo neka opšta saznanja sa neta. Nemam pojma koliko vremena treba da se nabere i tome slično. Namerno sam preneo informaciju o ceni da bi ljudi videli kakva je realnost. Jer svedoci smo raznoraznih "velikih biznisa" sa puževima, nojevima, vertikalnim uzgojem jagoda i ko zna šta sve, od čega su zaradili samo oni što su ti to sve prodali. A ovo mi pomalo miriše na sličan scenario. Da ne bude zabune, nemam ja ništa protiv aronije ni kao voća ni kao biznisa, samo oprez i dobro se informisati.
 
U pravu si Nebojsa.
Dosli "strucnjaci" u moje selo da drze predavanje o puzevima, sat vremena objasnjavase kako ce od tod uzgoja da potece med i mleko i da se namlati ogromna lova, kad su zavrsili predavanje tj prodavanje magle i rekli ono cuveno da li ima neko nesto da pita. Ustaje naj stariji covek sa skupa i pita onog (prodavaca magle) je li sinko sve je to lepo ali ako se to(puzevi) ne vezuje za jasle meni nije potrebno. Na svu srecu u selu niko nije usao u biznis sa puzevima. Bilo je par nojeva ali se kratko zadrzase.

Sto se tice Aronije kad sam hteo da je sadim pitam prijatelja koji je inzenjer u jednom obliznjem institutu gde se proizvode sadnice Aronije, da li to valja saditi kaze mi druze meni je u interesu da prodamo sadnice ali bezi od toga nemoj to da sadis, sad je u srbiji velika cena ali u Madjarskoj je 20 evro centi takva ce cena biti i kod nas, nemoj dzabe da se zamlacujes sa tim i da trosis pare i vreme. Poslusao sam ga.
 
I to je tacno brale, ja mislim da samo treba imati nju za licne potrebe,ja imam 15-ak sadnica 2-3 godine starosti,samo za sebe,dzemovi,sok i tako cega se setim to cu praviti. Ne treba se zaletati nikako za te nove ``super vocke`` . Evo videcete za par godina kad pocnu agresivno da reklamiraju ``goji`` sto je u najavi da ce biti.Samo dok iscede price o aroniji.
 
Nenad71, pozdrav. Vidim u tvom albumu lepe slike tvog zasada pa me interesuje koliko su stare i na kom su razmaku sadjene.
I ja sam trenutno u fazi podizanja zasada. Plan je da naprolece posadim 100 sadnica Superiorovih koje bi kasnije odvajanjem od korena razmnozavao. Ukupna povrsina je nekih 40 ari koju bi za 3-4godine trebalo da popunim.
Kao taksisti iz Beograda gradske vreve mi je preko glave a vikendica sa lepim komadom zemlje zvrji uludo, zato sam se i odlucio za ovu "vikendasku" vocku, kojoj kazu ne treba previse paznje i nege.
Za mene je ovo pre svega beg iz grada u prirodu a dali ce se na kraju i materijalno isplatiti videcemo za par godina.
 
Zasad je od 2000 godine i mi smo ih sadili na 2m jednu od druge a na 4 izmedju redova.To je malo više nego što se preporučuje ali imamo dosta prostora tako da nismo hteli da budu mnogo zbijene.Preporuka je 1.5m x 3m.
Mislim da ti je pametna stvar da je posadiš a može da bude i korisna zanimacija.
 
Hvala na odgovoru Nenade. Tvoj zasad je bas lep i komotan zato sam i piotao za razmak. Mi cemo ici na optimalnu 3x1.5.
Nadam se da lepoj saradnji i da cemo istrajati u ovome.
 
Ma svako je dobro samo da joj daš vode,ona ionako netraži baš mnogo ali kad joj u julu upekne ni ona nemože da izdrži.
 
Nazad
Vrh