Hobi-poljoprivrednici

pa kao prvo koje su to srednje godine :osmeh: kao drugo to u praksi izgleda malo drugačije nego na tv-u kada se gleda emisija " moja srbija " i njima sličnim
ovde na forumu imaš 100% podršku i mnogo stručnih ljudi iz oblasti rekao bih vočarstva tako da nije bitno koliko imaš godina života već koliko imaš života u tim godinama a da bih živela od kivija ,aronije i šljiva mislim da su voćari bolje upućeni ali ja mislim da je 1h malo e sad šta je kome mali ili mnogo to je diskutabilno :ppozdrav:
 
@suncan_dan

1ha je malo ako samo planiras da od toga zivis. Drugo ako ces da se preselis u neko selo treba ti i kucu kupiti kao i ~1.5ha zemlje, sto moze da kosta poprilicno. Mozda ti nije losa varijanta da kupis zemljiste negde u Bolecu, Kaludjerici, Grockoj i slicnim delovima koji rade dosta sa povrcem, nije ti daleko od BG a verujem i da cena zemljista je povoljnija u odnosu na npr Backu. Za voce je odlican to predeo, razmisli malo. Sedi u auto/autobus otidi da vidis kako to izgleda uzivo, pricaj sa lokalnim ljudima, dobices sigurno neku dobru ideju.
 
Što dalje od Beograda i drugih gradova to jeftinije nekretnine. Da bi se živelo samo sa zemlje, pogotovo savremenim načinom života(auto, struja, voda, telefon...) nije dovoljan jedan hektar, pa ma brali dijamante sa drveća. Dakle, treba kupiti veće površine, a za malo love. Moja preporuka je u tom slučaju Jugoistočna Srbija ili Severni Banat, ali samo u slučaju da je odluka o napuštanju urbanog života neopoziva. To su, čini mi se najpustija i najsiromašnija područja gde se kuće i zemlja nude u bescenje, dakle sa manje para se može doći do većeg imanja koliko je dovoljno za preživljavanje. Pouzdano znam(iz novinskih oglasa) da u nekim selima Severnog Banata za nekih par hiljada evra možeš da kupiš i kuću i nešto zemlje, ali to je u glavnom lošija zemlja(peta, šesta klasa). Ima gde je zemlja loša u smislu slatina(bež odatle, pogodno jedino za stočarstvo) ili loša u smislu peskovita(pogodno za voćarstvo i vinogradarstvo, što bi u vašem slučaju vredelo). Ima na prodaju i gotovih podignutih voćnjaka. To danas ovde gotovo da više niko neće da radi. Ostalo je skupo ili nije na prodaju. Same kuće se kreću od 1000 do najviše 5000. Sve su to sela sa pretežno staračkom populacijom. Čak i u samoj Kikindi koja je najveće selo u okolini i centar okruga, u novinskim oglasima se od poljoprivrednog zemljišta jedino voćnjaci i bašte i nude na prodaju.

Jedina mana svega toga je to što svaki stan u nekoj višespratnici ima svog gospodara, a kuća može da ima samo slugu.
 
kako ko ja idem al na posao a kako ću se vratiti to je več drugi padež u svakom slučaju podržavam proteste pa makar morao pešačiti kao i prošle godine svaki dan po 10km
 
Mnogi profesionalci(oni koji žive samo i isključivo od poljoprivrede) iz četvrtog frtalja neće ići jer imaju kod kuće šta da rade, te neću ni ja kao poluprofesionalac(bavim se poljoprivredom zbog profita, ali nije mi jedino zanimanje). Ova uredba mi odgovara više od prošlogodišnje jer sam dobio išta što je veće nego ništa.
Šta tek hobistima reći(ako u opšte ima takvih)? Onaj ko se poljoprivredom bavi iz zabave, taj tek nema razloga da se buni, njima bi trebalo da je sve jedno.
 
Pozdrav hobisti,bar vi koji ostajete dosledni svojim stavovima.Dajem podrsku protestima ali ne ucestvujem jer se to kosi sa mojim ubedjenjima.Jeste da sam ove godine mogao nesto i da dobijem ali to nije sustinsko resenje prolema u poljoprivredi.Opet ste izasli sa predlozima na kratke staze.Bez dugorocnog plana resavanja problema u poljoprivredi nema zajednickog stava.Vama je bitno da dobijete ono sto ste ukalkulisali u ovoj godini a mi lo.asz!Vi kikindjani imate dijametralno suprotne stavove,brate sednite u neki kafic pa se bar malo slozite.Kukulele otkud ta nagla promena pravca?
 
Pa pozivas hobiste da ili ne za proteste.A sta se to promenilo u nasu korist?Par litara nafte ili usranih par hiljada dinara avansa koje dosta vas nece moci razduziti! Prosle godine 80000gazdinstva ostvarilo subvencije,pa gde ste braco?Posmatram samo svoje okruzenje sem casnih izuzetaka koje postujem ostali bi da se .ebu ali da ni ne pridju.Od nas se ocekuje da podrzimo sto posto proteste,jer imamo po jedan traktor a oni od pet posalju jedan sa nekim radnikom.Ne spadate svi u taj kos pa se izvinjavam vama ali vecina ipak od kuce prati i nada se povoljnim rezultatima.
 
Rale,pa ja sam samo postavio pitanje.Moj stav jepoznat.Mi nismo ni ovoga puta zadovoljni a prošle godine smo izdani od strane naših kolega koji nisu hobisti a sada traže našu pomoć.U jednom od postova sam i naveo da će doći do toga da ćemo im trebati i evo došlo je vreme.
U kikindi ovi sa 100+ nisu izašli koliko sam obavešten.
 
Vidiš, Rale da mi Kikinđani, barem nas dvojica trenutno ovde najaktivnijih zastupamo isti stav. Moj razlog ne izlaska na protest je istovetan kao i Kukuleletov, a to je to što smo prošle godine iznevereni na pregovorima.

---------- Poruka napisana u 23:10 ---------- Prethodna poruka je at 23:06 ----------

U kikindi ovi sa 100+ nisu izašli koliko sam obavešten.
100% znam za jednog >100 ha da je izašao, a iz moje ulice niko ni od malih, ni srednjih niti velikih. Čujem da su Kikinđani u Čenti, ništa ovde.
 
Mnogi profesionalci(oni koji žive samo i isključivo od poljoprivrede) iz četvrtog frtalja neće ići jer imaju kod kuće šta da rade, te neću ni ja kao poluprofesionalac(bavim se poljoprivredom zbog profita, ali nije mi jedino zanimanje). Ova uredba mi odgovara više od prošlogodišnje jer sam dobio išta što je veće nego ništa.
Šta tek hobistima reći(ako u opšte ima takvih)? Onaj ko se poljoprivredom bavi iz zabave, taj tek nema razloga da se buni, njima bi trebalo da je sve jedno.

Posto do sada niste bili na blokadama a ako vam ova jutrosnja vest ne odgovara sad vi izadjite na blokade! :osmeh:
 
Dobro je sto se zadrzalo subvencionisanje po hektaru, pored svih uslova koje moramo da ispunimo. Od starta je bilo jasno da tajkuni (1000ha+) moraju dobiti subvencije ove godine, jer de facto oni im placaju predizbornu kampanju. Bilo kako bilo, sacekacemo novu uredbu da vidimo tacno kako izgleda.
 
Postovane kolege profesionalci hvala vam za ucinjeno.Hobi poljoprivredici su zadovoljni i sa malim poboljsanjem svog statusa.Jos samo da vam se zahvale vasi drugovi koji su lelemudali kuci i sada prate priliv novca na tekuci.Znate li koliko njih nikad nije uzelo ucesce u protestima?Mi smo vam najmanji problem.Govorim vam samo za moje okruzenje,a vi znate za vase.
 
Drago mi je jedino što će ipak neko i od hobista uspeti da se opari a nama koji i ovoga puta visimo neka je Bog u pomoći.
 
Ne razumem zašto ste sad Vas dvojica sarkastični.
-PIO više nije uslov stoga više razgraničenja između nas nema.
 
Ne razumem zašto ste sad Vas dvojica sarkastični.
-PIO više nije uslov stoga više razgraničenja između nas nema.

Razumem ja šta Kukuleleta muči. On ne iznosi na kantar nego sve protera kroz stoku. On se boji kako će sad njega subvencionisati. Mnogi nisu razumeli tu njihovu ugovorenu proizvodnju. Ako će to da važi i za stočare, kako će da nam mere na primer prinos lucerke? Koće nam meriti taj minimum prinosa kukuruza ako ga nećemo iskipovati na kantar nego utovariti u čardake, panjime nahraniti stoku.

Nemoj pogrešno da me shvatiš da ja sad isto kukam. Ja sam zadovoljan ovim novim što ste postigli na pregovorima kao što sam bio zadovoljam i onim po kilogramu. Meni je ni iz džepa ni u džep. U svakom slučaju neće mi baš 100% površine biti subvencionisano jer sam planirao da izručim na kantar samo pšenicu i suncokret, a imam zasejane i neke kulture koje nisu predviđene za subvencionisanje kao na primer tritikale ili stočna tikva.
 
Nazad
Vrh