Ćurke i način njihovog držanja

auuu, bolje ti to kolji odmah, ili je ostavi pa nek nosi jaja, i ovako od nje nema nista.......mnoggoo je poranila, napredne ove generacije mlade...:cool:
 
auuu, bolje ti to kolji odmah, ili je ostavi pa nek nosi jaja, i ovako od nje nema nista.......mnoggoo je poranila, napredne ove generacije mlade...:cool:

Genetika je cudo. Ostavicu je, ovako nema sta zaklati pa sta bude. Tako mi i treba , kada sam one dobre podelio damama divnoga izgleda i neodoljivoga sarma.
 
Pozdrav narode. Izgleda da imam problem. Ona curka sto je stalno preskakala ogradu izgleda dostigla polnu zrelost. Stara je 3 meseca i 8 dana i stalno leze pred curane. Osetno je sitnija od ostalih curaka, ne verujem da ce isterati vise od 7-8kg ociscena sa pet meseci, ako doceka tu starost.:ppozdrav:
Duško,
kada ti ćurka snese prvo jaje odmah pod nož.Ne jaje - mislim ćurka pod nož.:ppozdrav:
Odmah počinje da gubi telesnu težinu a i menja se kvalitet mesa.Pozdrav
 
@valjevac

Ma znam to druze i hvala ti, trinaestu godinu za redom ih drzim. Ali nikada ovako rano se nije desilo, uzeo sam jednodnevne. Ma to su hibridi i kod genetskog ukrstanja dodje do greske i to je to.:ppozdrav:
 
da.. ali, od ove curke nema nista, ona i da se cuva 6 meseci nece da ima preko 10kg...znaci takav joj je sklop..Najbolje nek je cuva, i nek mu nosi jaja, cureca jaja su jako zdrava, tako sam cuo, a nosice celu jesen, ja sad kad sam klao moje, bile su pune malih jajasca preko 100kom...:ppozdrav:
 
prije nekih dva mjeseca, vjerovali ili ne crklo mi je 9 komada od 10 mogucih.
Evo ponovo nabavio 12 kom i danas crkla jos jedna.Ustvari, majka se brine o njima, tako da ne znam tacno reci koliko su stare.
Majka sumnja da je rijec o hrani, jer im je juce promijenila hranu koju je davala i onima prije.
Da li je moguce da se to desaje od hrane ili je nesto drugo u pitanju?
Citao sam malo po forumu ali ima puno stranica tako da nisam stigao nista konkretno da zakljucim.

Hranu kupi pa mijesa sa mljevenim kukurozom....tako je upustvo proizvodaca.
 
hmm, drugar pa znas sta, razloga moze biti puno...Jel si promenio dobavljaca curica? jel si promenio hranu? mozda je do vaseg kukuruza kojim mesate hranu, mozda ime Plesni, budj, miko-toksine....kakva su simptome imale curke, pre nego sto su uginule, koliko su stare bile, sve je to bitno? pozdrav:ppozdrav:
 
@Enes

Enese druze napisi nam tacno ko je proizvodjac te hrane. Malim curicima daj samo cistu jedinicu za curke i nista drugo od hrane (CU-I 28% prot.).
 
Malim curicima ne moze on da pravi jel nezna koji kokcidiostatik ide i koliko prekrupe da bi dobio 28% sir.prot. Verujem da nezna za Pirsonov kvadrat pomocu kojeg se izracunava koliko koje komponente ide u smesu. Ponavljam malim curicima samo kupovni CU-I 28% prot. a dalje vec moze da se pravi posle bobanja.
 
pa da, ali mozda ga neko zeznuo.....ima prevaranata, posebno ako su ljudi neiskusni, nesigurni, i onda ih oni lako pre.ebu... :ppozdrav: da je reko bar simptome koji su ili prisutni, pa da nagadjamo..ovako nista...
 
Ne znam tacno koji je proizvodac, pogeldat cu.
Sto se tice starosti, navodnu su kupljene starosti mjesec dana.
Ne znam tacno u kom omjeru se mijesa,kao sto rekoh majka se brine o tome.Mada smo prosle godine odhranili 5 kom bez ikakvih problem a sa istom hranom.

ono sto sam primjetio ja, da prije na dan nego sto ugine, izdvoji se u kraj, lezi i jako sporo se krece i obicno za 24h ugine.
 
@ Enes Znas li jos nekog,koji je uzeo curice na istom mestu,pa da cujes cime je hranio i kako je prosao.Stvarno je sve otvoreno,moze biti do hrane,sto iskreno sumnjam.Sta bi to mogao staviti,da tako uginjavaju.Od hrane bi veca verovatnoca slabo napredovali ,imali proliv,slabo bi je i konzumirali.Cudno je da bude sve u redu i odjednom da se pokunje i za 24h uginu.To ko da je namerno trovanje.Moze biti i obolenje curaka,mozda je zarazeno jato.Zato je naj bolje uporediti sa nekim,ako ima mogucnosti.
 
Kod hrane ćurića u toj starosti nema improvizacije.Sa strarošću od mesec dana se kreće sa "dvojkom" i to je zakon.Uz to mogu koprive i ostala salata a to mešanje sa kukuruzom i ostale improvizacije na-žalost imaju kao posledicu to što niko ne voli.Hrana za tu starost uz ostale preduslove da je zdravo, čista voda, suva prostorija, da ne bude hladno i još nešto treba zapamititi.Ćure ne sme da se ukvasi, pokisne ili posudu u kojoj može da se okupa.Tu spasa nema.:ppozdrav:
 
Juce je bilo burno na mom dvoristu...borba nevidjena...curani su se potukli do besvjesti. Nazalost nastupilo je prinudno klanje dva komada...ocisceni bili su teski 19 kg i 17.5 kg. Moj tor sada krase 2 velika starosti skoro 5 mjeseci i 5 malih (junska klasa). Zanima me kod ovakvih problema koje rane mogu curani da prezive...ova dvojica pomenutih su imali skoro otkinute one rese sto vise preko kljuna...cijeli dan smo ih bezuspjesno razdvajali,a jedan je poslije dugo bio nesposoban da hoda...Inace sad sam skroz zbunjen ...mislim da su sve curani...vise nevidim nikakvu razliku kod ovih velikih...
 
@fikret

Pa do tuce obavezno dolazi u svim jatima, i ona traje dok se ne sazna ko je gazda u jatu. Obicno se mlate dok slabiji ne legne to jest prizna jaceg za glavnoga u jatu. Do sada nisam nikada imao curane sa teskim povredama. Tvoji curani sada moraju da imaju crne cuperke na grudima i to je znak da je curan.:ppozdrav:

@Enes

Enese tesko cemo ovako utvrditi sta je stvarni uzrok uginuca. Ti bi trebalo da sednes i da lepo procitas ovu temu dobrano i verujem da ces sam uspeti da dokucis u cemu je nastao problem.:ppozdrav:
 
Dusko hvala puno na komentaru...do prije par dana bio sam ubjedjen da je jedna curka i tri curana...to i slike govore..ali sad svi imaju crne cuperke i znaci svi su bili curani...bilo kako bilo dva smo prinudno smjestili u zamrzivac i sad ova preostala dva tuguju...sve je to neiskustvo...ipak imam 5 mladih i vec znam da su tri curana i dvije curke...svaka se skola placa....
 
Nazad
Vrh