Maline-berba 2011. i cena u vasem kraju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pole

Još se bere,na 30 i više stepeni celzijusa. U normalnim godinama berbu završavam početkom avgusta. Ove vrućinčine baš povoljno deluju na malinu, tako da je skoro kuvana :haha::haha: . Cena malo veća no kod Duleta majstora.



Uploaded with ImageShack.us

Izgleda da kartel vlasnika hladnjača i ovog našeg jada od političara i ovde ima higijeničare naših misli. Verbalni delikt nije mrtav, naprotiv.

:ppozdrav:
 
Poslednja izmena od urednika:
Ne znam kako ce stanje biti sa divljom Kopaonickom borovnicom , ali i za nju pretpostavljam da nece biti ispod 150 , 170 dinara iako je prosle godine bila 80 dinara.
Ne znam koja je to "Kopaonicka borovnica", ali ako mislis na obicnu divlju borovnicu, ona je kod nas vec dostigla cenu od oko 200 dinara.
 
a sto bi je menjali kad se niko nebuni,mi ovde nemozemo nista na ovom virtuelnom forumu,samo se na ulici moze nesto promeniti,i 5 oktobar je primer kad je se nasiljem promenila vlast
 
Inace kod mene je berba zavrsena.Poz za sve malinare.:ppozdrav:
 
Poslednja izmena od urednika:
kod mene je berba zavrsena u utorak i poslednja cena je bila 80 dinj, a i kvalitet je bio los skroz jer je susa uhvatila. najvece berbe su otisle po 110, a kada sve saberem prosek mi je bio 1 e kg tako da u sustini i nije bilo toliko strasno, ali je moglo mnogo vise da se plati. tesko da ce kupina dostici 120 jer je pocetna bednih 40 ali se najavljuje lepa cena jer je kao velika potraznja za njom mada je pitasnje da li ce to stvarno tako i biti, a dok maline nije niko toliko trazio. sta da se prica nego samo lopovi!
 
sve u svemu kad se sagleda opet je nasa malina najvise placena mislim na nase konkurente Poljake i Cileance ovi prvi nece ni da beru po 0.50 eur, a Cileancima platili po 0.64 eur,a stim sto Poljaci imaju i jesenje sorte i uzdaju se u bolju cenu
 
Slao nam je jedan tako pametan kao ti na PP da je malina ove godine u krizi i da nije potraznja za njom, da je to trzina utakmica, da ne moze da se plati vise od 1 euro inace ce propasti hladnjace, ali zato ce kupina biti hit, bice skuplja od maline, potraznja za njom je ogromna... I tako prodje sezona malina i poce sezona kupina... Cena 30 dinara za cacanku i 45 za torn fri... Ja mislim da bi sad bilo korektno da nama kupinarima posalje na PP da odjednom kupina nije trazena, ali zato sljiva je hit, bice skuplja od maline i kupine zajedno...


Za one koji nisu upoznati sa pravilima foruma:

1. ZABRANJENO je vređeti i omalovažavati druge članove;
2. ZABRANJENO je raspravljati o nečijem udaljavanju sa foruma (ban);
3. off topic nije dozvoljen;
4. za sve probleme i nedoumice obratiti se uredništvu.
 
Poslednja izmena od urednika:
pozdrav za sve kolege malinare,izvinjavam se ako sam nekog uvredio,vidimo se sledece godine,dace bog da nam bude malo bolja cena od ove....
 
U uslovima ekstremne suse sa 18 ari nabro sam do sada 2450kg i jos malo berem.PLacam radnike 2000 din dnevno,prevoz 5 din po kg.Moj rezultat cista nula.Zato ponavljam jedan svoj prethodni tekst.Dabogda udario grad prvo u moju malinu ,a zatim u svaki kvadratni metar zasadjen u Srbiji.
 
Kod mene ima još 7-8 dana da se bere, sutra bi trebalo da uberem prako 120 kg.... Načisto sam se razočarao, danas uđem u kafanu, popijem pivo i zaključim da za 1 kg maline ne mogu da popijem pivo u kafanu.... Čista propast... Sad sam u dilemi za narednu godinu, da li da prestanem da pijem pivo ili da prestanem brati malinu? :ppozdrav:
 
Kod mene ima još 7-8 dana da se bere, sutra bi trebalo da uberem prako 120 kg.... Načisto sam se razočarao, danas uđem u kafanu, popijem pivo i zaključim da za 1 kg maline ne mogu da popijem pivo u kafanu.... Čista propast... Sad sam u dilemi za narednu godinu, da li da prestanem da pijem pivo ili da prestanem brati malinu? :ppozdrav:

Pocni da gajis hmelj. imaces vise koristi. So ne prodas pravis pivo.
 
Iskreno,ja sam ove godine zadovoljan kolicinom roda,na 320 duznih metara,oko 6 ari,imao sam 1300 kg vilameta.Naravno,cena je bila katastrofa,prosek oko 1 euro.Svestan sam da je kod nekih od vas drugari bilo i gore sa cenom....
 
Ja sam nabrao sa 450 dužnih metara preko 2250 kg, ima još jedno branje nekih 50 kg, ali verujem da nije bila suša da bi imalo još 500kg. Opalo je preko 200kg. Pošto je cena ovakva kakva je, nismo se mnogo ni trudili i nismo hteli da beremo po vrućini.
Pošto mislim da i iduće godine neće biti dobra cena rešio sam da spustim gornju žicu sa 175 na 150 cm i da ostavljam 3-4 na dužni metar, da bar olakšam berbu. Prskanje ću maksimalno redukovati, uz upotrebu jeftinih preparata. Ove godine sam pogrešio i koristio Kvadris, Teldor, Signum i Svič, ali će dogodine da ispadnu iz programa zaštite, da ja ne bi bio na nuli. Problem je što mi ne računamo svoj rad, ali ako bi sve operacije u malinjaku plaćali pokazalo bi se pravo stanje.
 
izgleda da sam ja najvise pustio da opadne nabrao sam sa 700 met duzni 2000 kg opalo je znaci skoro 1000 kg , al kad se preracunam nista nisam izgubio ovo sve smo sami ukucani obrali a da sam placao berace izgleda da bi morao da jos doplatim posto kod mene berac jedva nabere 35-40 kg a hoce 1500 din + dovezi odvezi napojga narani ga tako da sam odlucio ove godine da neplacam nikoga i uopste se nisam pokajao, a slazem se sa majstor gerom da redukujem proizvodnju i hemiju za sledecu godinu , jer na ovu cenu se uklopio onaj koji nije nista ulagao a sto god je predao zaradio je a kod nas je ko god je vise ulagao vise je otisao u minus
 
@cunami

Ne moze da ide ta dnevnica ako toliko slabo beru. Zasto ne smanjis dnevnicu, ili ih ne placas po kilogramu?
Mozda u vasem kraju ljudi nece da rade za manje para, ali posto cena maline pada, mora da se smanji i cena dnevnice (ili dinara po kilogramu).

Ja sam do sad malo ulagao u maline, a malo sam i dobijao. Vidim da vi mnogo vise ulazete i jeste da neke godine ne mozete da pokrijete troskove, ali kad ubodete dobru godinu, sve se nadoknadi.
Samo je pitanje kako se kome isplati, svake godine po malo, ili jedne puno, pa onda slabo...
 
sta se nadoknadi nista jedne godine losa cena druge kisa upropasti trece grad pa dokle vise ti hladnjacari zaradjuju isto koliko i mi nekada i mnogo vise nego mi al retko ali za razliku od nas oni nemaju rizika samo otkupljni kilogrami + zarada i to je to , a kod nas fabrika pod vedrim nebom sve u svemu presipanje iz supljeg u prazno, negledam ja zaraadu samo za 1 god nego na 5 -10 god kao sto se radi u naprednim zemljama ali ova nasa profesija krenula mnogo losim putem tek je pocela propast do sada smo se borili sa hladnjacarima , sada cemo imati i prirodu za neprijatelja i to velikog neprijatelja al mislim da ce tada i hladnjacarima da sidje iz guz..e u glavu
 
evo mene mili malinari zavrsena berba kod kuma u pozegi predali smo ariljskoj hladnjaci na zamrzavanje i cuvanje skoro 10 tona vilameta i oko 3 tone mikera (dobili prve pare od drzave subvencije) sada cekamo cenu zna li neko cenu za orginal vilamet nas ima oko 80% rolenda neke partije pre vrucine i vise zna li ko koliko se placa miker orginal i ko ga kupuje nas miker je bolji nego ikada poslednje partije nesto sitnije ali sve u svemu 90 % rolenda ? saljite odgovore otkupna cena sveze nas nije brigala ovako treba raditi ono jes nema para odmah ali zato je roba prava:bravo:
 
to je veliki znak ptanja 6 meseci prodje brzo a cena smrznute maline nista ne raste u tih prvi 6 meseci a rok smrznutemaline je 2 god sta ces da radis sa njom posle 6 meseci ako bude i dalje jeftina, ja sam bas veliki pesimista po tom pitanju jer ova vlast nije tu da pomogne nego su se sastvili da bi opljackali ovo malo sto je ostalo tako sam skeptican i po tom pitanju a voleo bi da gresim
 
@cunami,voleo bih da to nije tako ali potpuno si upravu,ako se malina kao smrznuta ,neuotrebi u roku naredne godine dolazi do problema,a kasnije stize i berrba 2012 pa obaranje cene itd.Stim sto ponekada treba smanjiti cifre za neku nulu :haha: inace do kraja berbe imacemo svi po 10 tona maline:haha:
 
Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh