Roto- drljača

Trebalo bi da ima bar prednju , ako nema i zadnju dasku.
 
Ranko Cuvrk je napisao(la):
Sutra idem da je pregledam pa cu napraviti par slika. Radni zahvat 3m, cijena 1500 e.
nije ti to neka povoljna varijanta , za manje para kod nas možeš naći bolje
jer ove od 3m na našem kraju su jeftinije od onih od 2.5 jer nema mnogo traktora puteva i njiva koje mogu da podnesu tricu pa su iz tog razloga jeftinije
ja ako bi uzimao ponovo RD uzeo bi od 3m i skratio je na 2,5 , jer za malo posla dobiješ 2 glave rezervnih dijelova ::namigivanje::
na kraju ako uračunaš svoj rad od recimo 150e dobiješ drljaču za iste pare samo što imaš dvije glave prida

a ovi što dovoze mehanizaciju sa zapada su bezobrazno skupi , pogotovo ako ti treba osovina i zupčanik za RD
ili obećavaju i lažu da mogu dobaviti ili ti zavale cijenu da padneš na **greška , dok je meni moje brusilice i aparata dotle će biti i RD :D
samo što je sada brusilica i aparat bila zamijenjena glodalicom strugom i štosaricom :ppozdrav:
 
Ovakvo rješenje ima i moj RD i to izgleda ovako:
sezona-2011-foto_13023700_17421657_18535132.jpg


Na svakoj glavi se nalaze 2 ležaja jedan gore i jedan dolje i sve skupa se nalazi u ulju.
 
kod nas ima jedan tera 2,5m kunovu RD sa univerzalom 555, i ide bez problema sve zavisi kakva ti je zemlja.
 
To je tacno . Zavisi kakva ti je zemlja. Traktor koji je kupio moj brat Steyr 9086 85konja. Ovde u Svajcarsku je vukao 3 brazde , a kod nas vuce 2 brazde. :ppozdrav:
 
velja imt 540 je napisao(la):
a pre si radio sa onim duplakom isto mf ,a bas mi se svidja kako ovaj jez iza nje ostavlja
Jeste,pre sam radio s duplakom ali sa starom RD širine 230cm koja je imala 540o/min kardana,a ovo mi je nova RD od 3m koja ima 1000o/min kardana..

Paker valjak je odlična stvar :D
 
ja takodje planiram da uzmem RD, najverovatnije od 2,5m, i icicu da vidim ove kod dragana.
 
2gtnuds.jpg
2ujmvs4.jpg



Malo je falilo pa da danas kupim ovu RD. Naravno ovu bi moj brat zadrzao za sebe. Ali sta vredi kad seljak nije hteo da spusti cenu. Ustvari nije dovoljno spustio nismo se uklopizi za 500e :haha:

Sala na stranu. Uz ovakvu masinu sa sejalicom iza nje . velika je usteda i veci su prinosi. Najmanje se moze ustedeti 50kg semena po hektru, a psenica bolje radja , zato sto sejalica moze da seje na odredjenu dubinu. I samim tim biljka boje napreduje. Svajcarci seju izmedju 180-220kg/hektar i imaju prinose preko 6000kg/hektar.
 
Ipak treba da se pohvalim da sam kupio ovu RD. Nadam se da ce uspeti moj brat da je upotrebi vec u prolecnu setvu.
 
Nedavno sam pisao u ovoj temi da nisam bas u potpunosti zadovoljan sa rotodrljacom jer nisam mogao u jednom prohodu da spremim zemlju kako treba.

Posle tog pokusaja sam otkacio rotodrljacu i zakacio setvospremac i kada sam poceo sa njim da radim ukapirao sam da zemlja uopste nije izmrzla ove zime kako treba i zbog toga nije mogla RD da odradi posao kako treba. I setvospremac vadi grudve velicine pesnice. Sve parcele sam uradio sa setvospremacem i na tom uradjenom sam poceo da sejem soju sa RD + sejalica. Ovako je sasvim drugacija pesma. Ovako idealno pripremljene i ravne parcele nikad u zivotu nisam imao. Gde predjem sa RD zemlja bude 3-5 cm niza nego pored gde je radjeno samo sa setvospremacem. Jednu parcelu sam zavrsio na drugom kraju gde nema puta i morao sam se prazan vracati. Vozio sam po posejanom 25 km/h i imao sam utisak da se vozikam po asfaltu.
 
I moj brat je prvo bacio vestacko djubrivo , pa posle je preso setvospremacem , pa tek pred setvu je proso Roto Drljacom. I on mi se pozalio da u nekoj njivi gde je iso direkno Roto drljacom da mu se nije bas spremila najbolje.

Cici ti mozes na tvoj da zakacis sa prednje strane Setvospremac , a pozadi sve ostalo. Mislim da je tvoj traktor dovoljno veliki da moze da tera sve to .
 
Cici ti mozes na tvoj da zakacis sa prednje strane Setvospremac , a pozadi sve ostalo. Mislim da je tvoj traktor dovoljno veliki da moze da tera sve to .

Zakacio sam i probao sam ali sam usao samo 50m i stao jer bi nosio kuci setvospremac u komadima. Nije on konstruisan da se gura nego da se vuce. Moracu za sledecu sezonu nesto da smislim da bi mogao da iskoristim prednju hidrauliku. A i ova godina je bila takva da se morala brazda zatvoriti na brzinu da se zemlja ne bi betonirala posle onih voda i naglog susenja.
 
Nazad
Vrh