Ručne alatke u voćarstvu

Imam ja jdne rmale fiskars kupio u Segedini pre par g.,Nisu loše po kvalitetu ali ne mogu prići felku,kukeru,kampanjoli...itd.Od najgorih su najbolje a od najboljih najgore,
 
Ja imam jedne dosta dugo i dobro su sluzile dok nije pukla kocnica pa ih sada malo koristim. Posle sam uzeo felko, s konja na magarca... ne pricam o kvalitetu seciva i sl. nego o lakoci rukovanja, ergonomiji. Felko ispada iz ruke, tezi, klizi... Toliko los dizajn da mi nije jasno kako su dosle na tako dobar glas.

Fiskars je dobra firma, prave jedne od najboljih sekira.
 
To je ko obuća nekom prija čizma nekom opanak a nekom patika. Ni meni ne leže felco ali fiskar još manje,campanjola mi je taman na ruku .
 
Tako je, ali me cudi da do sada nije bilo te price na ovoj temi. Izes makaze koje ne leze dobro u ruci, po meni to je najvazniji aspekt dobrog alata, narocito onog kojeg treba koristiti po ceo dan. Ovako gledajuci meni su mnogo bolje fiskars od felka, mada su realno kvalitetnije.
 
Meni felko7 leze odlicno u ruci i tezina je za mene ok, lakse su od kukera72 koje planiram da uzmem (brat ima falket , kopija kukera, makaze odlicno seku ,a duplo su jeftinije-tako da mi je i to opcija za neku narednu kupovinu)

Sto se tice fiskarsa , imam dvorucne mislim da je model 74 , makaze su nestvarno lagane, a ujedno izuzetno jake ,ali zvacu i jako lose seku ,ali sto se tice materijala i lakoce tu su stvarno dobri.
 
Mi imamo dvoje Fiskars p94, za rezidbu jabuke m9 su ekstra, veoma lagane i u ruci odlično leže jer imaju rotirajuću dršku.
Nisu za debljih grana kao kuker, ali mogu odsjeći finu granu, iznenađujuće su jake.
Imamo i teleskopske, one mi nisu nešto, možda bi bile bolje da se ne razvlače, nekako ne rade glatko
 
Pozdrav ljudi.Da li neko zna gde mogu da kupim noz za florabest makaze? Posto kad istera ovu sezonu nece vise biti za upotrebu...
8352baae9fbaf8fa8d139795fcbaa8d9.jpg
79c190fa51fa463988f111ba18d51ab6.jpg
66a890276933a7786e0258ea0161ebdf.jpg
ff71636c604da9bb0a6c927a64b056fa.jpg


Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
 
Florabest su jako dobre makaze. Imam jedne orezao sa njima mnogo vocki, mojom nepaznjom padnu mi na beton i pukne mi plasticni deo ispod noza, ne mogu nigde vise da ih najdem kod nas kupio bi ih odma'.
Ove su mi dobre jer imaju da kazem secenje iz vise poteza...Skoro da.i ne koristim velike viladzerke.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
 

Ozbiljna je to površina za ovakve makaze, po meni ovo su hobi makaze "za oko kuće"... imao sam Fiskars, Garden, Unior... ništa to nije za ozbiljan rad. Vidi kod tebe sa kojim makazama režu profesionalni rezači pa tako nešto gledaj da kupiš.
 


Fiskars makaze rade posao bez greske, da nisu kvalitetne ne bi proizvodjac davao 3 godine garanciju na njih! Ja ovih dana rezem sljivu sa njima (a imam je podoosta) i rade ekstra meni leze bolje nego Felko (a imam i njega). Sljiva nije kao visnja, tresnja itd, sljiva je tvrda i trebaju jako dobre makaze, i ovaj fiskars se super pokazao! Ko nema poverenja i nije probao neka ne komentarise neka kupi Felko koji je tri puta skuplji.

Kad je rec o Florabest makazama 2012te godine sam ih kupio u LIDL-u jedne velike i jedne male i sa njima do sada orezao ohoho stabala, sto mladih sto zapustenih, sto mojih sto tudjih. Velike i dan danas kao nove, na malim mi se slomila plastika (bakelit) ispod noza (mojom krivicom) inace bi i dan danas radile ekstra...

Treba da se zna i kako se reze, ko ne zna pravilno da koristi makaze, svake ce slomiti (bez obzira na marku). Zna se koliko debela grana moze da se sece malim, koliko debela velikim makazama, zna se i od koje debljine se ne koriste makaze nego testera... :ppozdrav:
 
Koje model dvorucnih imas ?
Kao sto sam pisao ja imam L74 i rez je jako los, bas `zvacu` koru , nove makaze.
Noze je ostar i sece odlicno ,ali kontra noz zvace koru.
 
Pitanje za sve kolege , da li je ovo problem kod svih dvorucnih makaza ,zato sto se seku deblje zive grane , pa mora da dodje do toga ili ima modela da prave cist rez kao jednorucne makaze ?
 
Nazad
Vrh