Herbicidi u kukuruzu

Žičar izgricka seme najpre i ne nikne,a posle Force-a neverujem da uđe u stablo...:ppozdrav:
A kako onda objašnjavaš (objašnjavate) to da kukuruz nikne lepo i kasnije počne da vene. Kad izvučem biljku na zrnu semena nadjem ubušenog žičara. Pa nisam blesav toliko majku mu da baš totalno pišem napamet.... Dobro,priznajem pobrko sam fazu uzrasta tj verovatno ne dogura do 5-og lista ali sigurno prodje fazu 2-3lista (jbg ne secam se u kom uzrastu su bili moji napadnuti) i onda tačno vidiš kako biljka počne da vene. NE tvrdim da žičar ne proredi sklop još u fazi nicanja ali ja još nisam imao takav slučaj a nisam ni video. OK,i to priznajem možda nisam dovoljno obraćao pažnju.... Možda je neko i imao takav slučaj ali nisam video niti čuo. Ali ovo da kukuruz nikne pa ga kasnije žičar napadne sam imao prošle godine (najfriščiji slučaj) a i bivši komšija takodje (za đurđinčane i ostale koji čitaju i koji poznaju a i da ne bude da lažem. Mirko Orč..). Još ja ne bih ni primetio nego smo išli u obilazak njiva i Babo u prolazu primeti. Stanemo otkopam biljku i kad sam je izvukao dva žičara na zrnu. Šteta što nisam slikao (Dukej sad vidim koliko grešim po pitanju kamere). Drugar (Marinko Dul..) takodje imao slučaj davnih dana da mu žičar napao dosta kasno kukuruz pa nit mu je bilo da seje ponovo a nit da ostavi. Na kraju je ostavio ali je prinos normalno bio loš. Jedan komšija sa njivom (Slavko Ostr.....) isti slučaj. Kukuruzi lepo nikli ali kako koji dan odmiče a oni sve lošiji i lošiji. Na kraju je sejao ponovo.
Na kraju krajeva,ove godine imam jednu njivu gde je strnjika bila dva puta tj ječam 2015 pa žito 2016 a sad kukuruzi. Tamo sam posejao kukuruz tretiran sa kruzerom i sa nupridom (imidakloprid),zna i Bojčetić pričali smo o tom lično kod mene kući i sam je rekao da ga zanima ishod učinka kruzera i nuprida,a jedan deo,možda pola jutra, sam posejao netretirano seme. Čisto da vidim šta će se desiti i koliki pad prinosa može biti ukoliko žičar napadne. A ako mi tamo ne napadne,onda nigde neće. Inače taj mini ogled sam uradio zato što je bilo nekih teorija da je možda zima potukla gamad. Ne bitno,al čisto da napomenem. Bio sam ovih dana ali nisam slikao a potrudiću se da slikam njivu da vidite kako su izašli kukuruzi ali i da pratim razvoj situacije. Po mojoj "teoriji" oni će kasnije biti napadnuti a po vašoj nisu nisu ni nikli. Je l tako?
 
Ipak ove godine laudisom radim jer kukuruz je vec u 5. listu, a ovo kilavo vreme mu uopste neide na ruku. Zato ipak ove godine nesto skuplje, alisigurnije resenje. Laudis je 2550 din/l sto ce biti doza po katastarskom jutru.
 
U pravu si 100%.Ovde svi tuku sa Dikambom a brojanje listova da ne spominjem.Kod mene su u 4 listu,spremljen je Moonson Active a sirak slabo izašao(možda je crkao od mraza :osmeh:)pa ću sačekati još neki list.
 
Moze da se susi od zicara ali samo do nekog 4og lista jer do tada kukuruz raste od energije iz zrna .od tada vec krece da se snalazi od korjena i fotosinteze ali najcesce bude vec stete tako sto uopste ne nikne.
 
Mene uplasila neka zastitarka danas. Kaze da nisam radio sa dobrom hemijom,kaze da ima previse sulfonil uree i da ce kukuruz dugo da ostane mali i da moze da se desi da se uopste ne oprashi. Sta vi mislite
 
Mi smo 2014 preterali sa nikosulfuronom na jednoj parceli.Prinos nije bio nikakav a sirak nismo suzbili uspešno.
 
Moj kukuruz je u fazi četvrtog lista, ali trave nema. Golu zemlju da prskam neću. Sačekaću da toplo vreme izvuče i kukuruz (ne pamtim kad su u drugoj polovini maja i soja i kukuruz ovako loše izgledali kao ove godine) i korove, pa će morati hemija preko petog lista. Planiram mezotrion (intermezzo) i terbutilazin (zeazin) i još Nikosava ako nikne semeni sirak i muhar (a nići će kad ugreje). Što se tiče nikosulfurona (Nikosav), koja doza je potrebna da bi suzbila semeni sirak i muhar, i to kad su još mali nakon nicanja, rizomskog nemam (ili tek zanemarljivo) pa da ne idem sa punom dozom. Ne zbog cene jer to sad nije skupo, već zbog kukuruza...
 
Mi smo 2014 preterali sa nikosulfuronom na jednoj parceli.Prinos nije bio nikakav a sirak nismo suzbili uspešno.

Ja sam smanjio dozu nikosulfurona,a dodao rimsulfuron. Tacnije,isao sam Siran wg 40gr/ha,a rimex 30gr/ha. Isao je mezatron 0.25/ha i peak 10 gr/ha,sve su smanjene doze osim mezatrona. Ne znam sta tu moze da smeta?
 
Moje iskustvo, a dosta je dugo, govori da da je Rimsulfuron zakon u poredjenju sa Nikosulfuronom kojeg bi svrstao kao zadnjeg sta bi koristio!
Vecina kukuruza su isprskana i to razlicito!
6 kj su posejani kroz korove gde je zatim korisceno 3.5 l/kj totala + 0.3 l/kj Matona. Pre neki dan, kad je kukuruz bio u fazi 3 lista jos 0.3/kj Matona+0.5/ kj Terbisa+5gr./kj Peek-a!
Ostale parcele prskane samo sa Terbisom i Peek-om!
Sledi korekcija na svim parcelama sa Skautom + Rimex kad su u fazi 5-6 lista! Kasnije jedno spartanje i sasvim dovoljno sa moje strane!
 
Takodje planiram za sirak ovoga puta koristim samo rimex.
Ne znam da li bih umesto okvasivaca mogao da koristim neki npr nikosulfuron (i u kojoj dozi) , ili ureuu, cuo sam da i to neko koristi, ali nemam iskustva sa tim, nisam isprobavao
 
стапарац мене интересује 2.4д ти кажеш само до 3 листа а галеникини ваљда хемичари траже да кукуруз буде у четвртом листу да би прскао са мото екстра наравно прскам због цене а и због снаге самог пестицида јер реално ако тако траже да има четри листа добиј се доста више времена за рад
 
Moje iskustvo, a dosta je dugo, govori da da je Rimsulfuron zakon u poredjenju sa Nikosulfuronom kojeg bi svrstao kao zadnjeg sta bi koristio!
Vecina kukuruza su isprskana i to razlicito!
6 kj su posejani kroz korove gde je zatim korisceno 3.5 l/kj totala + 0.3 l/kj Matona. Pre neki dan, kad je kukuruz bio u fazi 3 lista jos 0.3/kj Matona+0.5/ kj Terbisa+5gr./kj Peek-a!
Ostale parcele prskane samo sa Terbisom i Peek-om!
Sledi korekcija na svim parcelama sa Skautom + Rimex kad su u fazi 5-6 lista! Kasnije jedno spartanje i sasvim dovoljno sa moje strane!
Koliko to sve kosta po ha ?
 
Na onim parcelama gde sam posejao kao sto sam rekao kroz korove pa sledio total i sve ostalo ulaganje u hemiju je vece ali morao sam tako i jos uvek nije mi bas sve jedno sto se tice krajnjeg uspeha! Naime radi se o prvoj godini u arendi na odlicnom zemljistu ali radi se i o tome da je prosle godine tu bila posejana soja koja se uopste nije videla od korova!
Dominirala je ambrozija koja je bila visoka 1.5 m!
Tako da nisam racunao a i necu, sto se mora uraditi mora se!
Mogu samo cene herbicida da napisem!
Tatal 345; Maton 690; Terbis 600; Peak 520; Rimex 2050; Skaut 5400!
 
Jedan dan prošao od kad sam prskao,za sad ekstra odrađuje posao videćemo nadalje. Coloseum 0,6l po ha + Zeazin 0,9 l po ha.


20p3tx2.jpg


2pttris.jpg
 
Nazad
Vrh