Centralno i etazno grejanje.

Cini mi se da ce u nekoj buducnosti da pojeftini pelet, jos uvek se dobar deo potencijalne biomase za proizvodnju peleta unistava.
 
Leti se nadje za 140e kuci da doteraju,sleper normalno,za sada je keva samo kad sam se resio lozenja,prljavstine i smrada...
 
Agropelet na koji mislite, to i dalje ne radi kako Bog zapoveda. Vise pepela, smole itd. Drveni pelet ne verujem da ce biti jeftiniji od 100e/t. Presovanje godisnje nek kosta 150e to je u nekom proseku cena tona peleta. Sa tonom peleta mozes ugrajati jednu sobicu 3x3 u sezoni i nista vise.

Marko, to je isto resenje za autonomiju. Po meni i jedno i drugo (sarzer za bale i skumulator tople vode) je u dobro. To su sad nijanse po meni.
 
Nisi me shvatio ili ja nisam precizno napisao. On greje dobro, ali kotlovi nisu spremni da ga sagorevaju. Probali smo 2 x 15kg agropeleta po ceni od 100e/t cim je kupljen kotao da vidimo kako ce raditi. Za tih 30kg se zaprljao 5x a 1x totalno da je trebalo sve cistiti okolo. Silikati i sljaka se formira uzasno. Pepela puno.
 
Malo off...koliko pamtim,imas astru benzinca...sto mu ne sipas dizel?,jeftiniji je...jbg,isto tako ni gorionici koji su namenjeni sagorevanju drvenog peleta i kostice od visnje,ne mogu da sagorevaju agro pelet,za takav pelet treba drugaciji gorionik,i nema peleta koji ne moze daagori,cak i od pileceg izmeta,a imao sam i 2 vrece neki stari caj,koji su peletirali kao prostirku za konje,kako su mi rekli...
 
Nije li grejanje na gas jeftinije nego na pelet i na drva.Sa balama je ubedljivo najjeftinije.
 
Ja lozim bale na 5h po ovoj hladnoci.ne mrzi me 3-4 puta na dan da ubacim bale. spremanje ogreva me kosta 7-8000 din .
ove godine cu i kombinovani bojler ugraditi tako da cu imati toliko i ustede u struji preko zime.
ispasce da se grejem dzabe jer ce usteda na struji pokriti trosak baliranja.
gledao sam drugar se greje na suncokretovu prasinu i onaj otpad kad se redi detelina , napravio sam gorionik i to funkcionise super. naspe 30-40 kg dnevno ali greje ogromnu kucu i radionicu. preko 300 kvadrata.
otpad od deteline je nabavio dzabe a suncokretova prasina je 2.5 din kg.
potrosi oko 7-8t godisnje
sipa jednom na dan , u principu kao gorionik na pelet funkcionise


Sent from my LG-D802 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh