Kajsija

Код мене је одлично заметање плодова. А, аурори сам исјекао гране давно да се не патим са сушењем цвјетова. Три сунчана дана су била довољна да цвјетови буду опрашени.
 
slike.php
[/URL] [/IMG] Evo slika ns rodne koja opet pretera sa zametanjem,bice veselo ako se ne proredi.
 
Tesko kacim slike jer imam mts mobilni internet a njegov signal u selu mi je los.
Kajsije su za sada zametnule nenormalno. Radi se prvenstveno o domacoj odnosno madjarskoj najboljoj.
Ostale sorte mi je mlad zasad, tek druga godina tako da je tesko za procenu. Ono sto je interesantno je da su rane kajsije, koje su pocele da cvetaju jos 29.02. i za koje sam mislio da nece biti zametnutih plodova zbog bas loseg vremena/hladno i kisovito vreme/, zametnule solidno. Domaca, stabla stara od 20-50 godina, su pocela da cvetaju 08.03. i cvetale su naredne 3 nedelje. Vreme je isto bilo lose ali je bilo i par dana lepog vremena kada su pcele radile ko lude.
Primetio sam da je ove godine bilo dosta bumbara ali i solitarnih pcela. Ako je tacno da 240 solitarnih pcela zamenjuje jednu kosnicu kod oprasivanja a rade i po hladnijem vremenu onda je i razumljivo sto je i pored loseg vremena oprasivanje bilo odlicno.

Prvo se brinemo hoce li biti mraza, pa kako ce se oprasiti a sada vec i ja razmisljam hoce li se stara drveta izlomiti pod teretom roda, naravno ako ga grad ne razredi.
I na kraju ako sve bude u redu i sve sazri kakva ce cena biti. Iskustvo mi govori da kada dobro rodi bude losa cena i obrnuto. Ne valja kako god okrenes. Ali bilo bi dosadno da je sve potaman.
 
pitanje za iskusne poznavaoce ove vocne kulture,mi u pod jastrebackom kraju mucimo muku sa novim sortama kajsija, uhvati ih mraz,a starih domacih gotovo i da nema,zeljan sa da pojedem kajsiju, dali moze nekako da se uspori rano cvetanje i dali postoje sorte koje kasnije cvetaju, da su otpornije na bolesti, ako postoje recite mi gde mogu da se nadju
 
Bio grad danas i to poprilicno. Belelo se po travi. Bilo je i krupnijih gradljika, velicine krupnijeg lesnika recimo. Brojanjem u proseku pronasao po oko 40 plodova ispod svakog 20 godisnjeg stabla.
Na stablima ima ostecenih plodova, ostecenja su vec dobila braon boju i na tom mestu su mekani.
Sutra sledi prskanje sa kaptanom i amiksolom mada razmisljam da za deo kajsija stavim epin ekstra umesto amiksola. Sutra cu zvati uvoznika epina, firmu Ekoplant, da vidim koju dozu da stavim jer su im u reklamnoj brosuri protivrecne informacije. Amiksol je sredstvo na bazi aminokiselina koje pravi agrounik, firma koja pravi i slavol. Razmisljam da dodam i galofungin T protiv truljenja plodova.
 
Od novosadskih sorti iz licnog iskustva preporucujem ns 4 a sto se tice usporavanja cvetanja, krecenje , pravovremeno orezivanje,odabir kasnih sorti... Time mozes odloziti cvetanje na desetak dana.Pregledaj malo komentare od ranije,mozes dosta toga da saznas,ima tu svega i svacega za nauciti.
 
Od novosadskih sorti iz licnog iskustva preporucujem ns 4 a sto se tice usporavanja cvetanja, krecenje , pravovremeno orezivanje,odabir kasnih sorti... Time mozes odloziti cvetanje na desetak dana.Pregledaj malo komentare od ranije,mozes dosta toga da saznas,ima tu svega i svacega za nauciti.

Kakva je sorta Roksana u poredjenju sa NS4 i NS Rodna sto se otpornosti i vremena cvetanja tice?
 
Ja nemam ni jedno stablo roksane(imam zelju da nesto posadim) tako da nemam iskustva sa njom.Verovatno ce ti neko odgovoriti ko ima posadjenu. Ja danas zavrsio sa frezom,cekao kisu da ugazena zemlja od prskanja malo smeksa.Ostaje okopavanje oko stabla i skidanje grancica zahvacenih monilijom.Prskanje verovatno u ponedeljak ,javljaju slabiji vetar.Ovih dana duvalo pa nikako da oprskam.
slike.php
[/URL][/IMG]
 
Сушење кајсије:

Суши се роксана. А, баш сам мислио да ћу се најести. За разлику од осталих, овој нигдје није пукла кора. Већ понегдје видим са де поткорњак убушио. А, највећа кајсија од свих које имам.

- - - - - - - - - -

 
@Komadara
Ovo mi deluje kao apopleksija, možda grešim ali guglaj malo slike apopleksije pa uporedi.

Imam i jedno pitanje. Na par mesta mi se pojavljuje ovo.
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]

Liči mi na kovrdžavost lista ali ne u potpunosti, nisam baš siguran. Ovo je prva godina kako mi se ovo javlja. Ovo na slici je jedno mlado stablo, 2 godine od kada sam ga posadio ali ima ovoga i na starijim kajsijama koje su mi stare oko 6 godina. Nema mnogo, na svega 5-6 drveta od 100 komada i to je na drvetu uvek jedno.

Je l' neće to smetati ako malo pričeka jer ne bih prskao dok ne oberem kajsije. Barem da završim sa berbom pa bih onda prskao.
 
Члан Џокики је прије неколико година имао исти случај, али сам заборавио шта смо утврдили.

Najviše mi liči na apopleksiju. Sitan list koji je obešen i ona bleda boja. Možda grešim ali za jedno znam sigurno, iščupaj je, povadi što više žila iz zemlje i zasadi novu, ova neće dočekati jesen.
 
Nazad
Vrh