Lucerka

Jeste rosa pravi probleme. I onda se za senažu u tvojim uslovima preporučuje 60:40% italijanski ljulj-crvena detelina. Crvena detelina zato što traje tri godine kao i ljulj, a i list je puniji i jače vezan za stabljiku pa se ne kruni kao kod lucerke. Iskustvo već pomenutih rođaka u tvom komšiluku kaže: lucerka i italijanski ljulj. Treće jeseni blago podrljaju pa doseju ljulja.

A i obzirom na žarka leta iznad i po kotlinama ljulj je isplativiji jer većinu roda iznese u prvom otkosu, leto pretavori, pa u avgust-septembru opet da dobar otkos. Prelistaj ovde temu o italijanskom ljulju i vidi šta piše član Igor Dulić,mislim da se tako zove, on je po iznesenom ovde ozbiljan u toj proizvodnji.

Cena semena ljulja je neuporedivo niža u odnosu na lucerku tako da je to još jedna prednost. Jeftina, a kvalitetna krmiva vode ka uspehu u govedarstvu. Ako već imaš mehanizaciju za senažu, ljulj uz dodatak lucerke ili crvene deteline za tebe je pun pogodak.

Imao sam negde jedan lep i koristan priručnik koji je radio neko iz Sjenice, ako uspem da ga nađem pustići ti na pp.
 
Izgleda sam negdje prespavao. Najveci problem u lucerni je ljulj , sto je cistija od ljulja i ostalog duze traje. Ako je zemljiste dobro za lucernu ( pH), cista bez ljulja.
 
Baš me terate da reagujem.Da li je neko od vas otvorio kartu da vidi gde se nalazi Prijepolje? Da li je neko od vas video fotografije na koji način ovaj čovek drži goveda ?

Zaseli u Panoniju pa mudruju ko da su čitav život ratarili po Kamenoj Gori i Jabuci, tccc...
 
Hvala puno kolega na pomoci, lucerka uspeva kod nas, ali kao sto rekoh dosta je tesko odraditi za seno, za senazu bi se mogla odraditi dobro. A radije bih lucerku sa tim ljuljem, pa prvi otkos ide sve u senazu. A pokusavam da promenim nacin drzanja na koji su svi ovde navikli, seno seno i samo seno. Radim senazu evo vec druga godina. Od sledece godine i silaza od kukuruza. Tada cu se ponovo obratiti na forum da vidim u kom odnosu je najbolje sta da dajem daa bi bili sto bolji rezultati.
 
Nasa lucerka posejana jesenas. Istanjirano i povaljano na kurzovinistu. Nadam se da ce preziveti zimu.

2wdr3gp.jpg

2m6tw02.jpg
 
Jos ako bi neko mogao da kaze koliko kg djubriva, kojeg i kad da bacim. Parcela nije obradjivana ni kosena 5-6 godina, mislim da nije zemlja potrosena tu mnogo.
 
Baci nešto kombinacije 7-20-30 ili tako nešto a sjenažu napravi od prve košnje kasnije ćeš moći da je osušiš samo nemoj pustiti da omatori kosi je dok ima finu tanku stabljiku tu imaš dvostruku korist lakše je sušiš a ima duplo više proteina od one koja procvjeta
 
Da li je neko upucen kako se krece cena za zakup parcele pod luceristem ?? Nude mi parcelu sa lucerkom da kosim odmah do mog lucerista, pa mi to odgovara pa ne znam koliko da platim nisam do sad imao prilike da uzimam lucerista.
 
Verovatno od mesta do mesta je različito. Po nepisanom pravilu kod nas zasnovana lucerka u dobroj kondiciji za celu god. se izdaje za četvorostruku arendu. Ako je arenda 1000 kg pšenice po kj, znači vrednost 4 tone pšenice po jutru
 
I nije tako puno, ako zamislim da za golu zemlju izlicitiraju preko 100000/ha
Ovde nema ulaganja. Samo kosi, skupljaj, baliraj i nosi. I gledaj u nebo i moli se! :osmeh:
 
Uff to je bas puno 4x zakup. Nego opet sto kazes sve zavisi od regiona do regiona, kod vas su i arende velike :D
Ja sam cuo od jednog pre nekog vremena da je platio duplo nego sto ide arenda. Ali rekoh da proverim da se lakse dogovorim sa covekom. Ova 2016 godina ce biti treca godina kako je luceriste zasnovano, tako da bi trebalo da bude dobra, a izdace mi sve dok bude imalo sta da se kosi. I moja pored je iste godine sejana razlika samo jedan dan u setvi :D
 
Ja sam izdavao po 20000-25000rsd po kosnji predprosle god,prosle malo manje.Godisnje sakupis 450-500 bala drteline po 450-500rsd pa racunaj.Ako ti trazi 700e da pevas.
 
Nema to veze sa licitadijom drzavne zemlje. Kad kazem vrednost duplog zakupa, mislim od 300 do 400e po kj u zavisnosti kakvo je luceriste. Mada je i 400 puno.

- - - - - - - - - -

Ja sam izdavao po 20000-25000rsd po kosnji predprosle god,prosle malo manje.Godisnje sakupis 450-500 bala drteline po 450-500rsd pa racunaj.Ako ti trazi 700e da pevas.

De preracunaj se malo. Ko bi ti dao te pare?? Ako sam te dobro razumeo da je to za jedan otkos??? Posto kazes da je povoljno 700e verovatno si mislio na jedan otkos. Napravi ti meni racunicu kada je cena detelina ista kao i cena kukuruza pa mi napravi kalkulaciju, nemoj racunati ovu ekstremnu susu i nestasicu deteline.
 
Nema to veze sa licitadijom drzavne zemlje. Kad kazem vrednost duplog zakupa, mislim od 300 do 400e po kj u zavisnosti kakvo je luceriste. Mada je i 400 puno.

- - - - - - - - - -


De preracunaj se malo. Ko bi ti dao te pare?? Ako sam te dobro razumeo da je to za jedan otkos???
Onaj ko ima i kome treba,prodavao sam pojedinacno jednu po jednu u prolece sam dobijao 500-600e djuture nisam dao za 500e nek sami sebi poseju,pred svaku kosnju pitam ove sto imaju vise stoke jel treba ako ne ja kosim i na tavan pa nazimu 300-400-500rsd milina jedna.
 
Nazad
Vrh