Plug - osnovna tema

ja sa njima saradjujem nekih 17 godina za mene bez greske sa dvobrazni sam izorao preko 120 hektara bez bilo kakvog problema a na cetvorobrazni sada je cetvrta sezona zasad odlicni
 
Ja im poslao raonike na navarivanje, njihove raonike.
Nisam izorao 20 ari, puklo. Ja ih pozovem, oni kazu posalji odradicemo reklamaciju.
Posle kad ih vrstili naplatili 900 dinara, jel sam ja kao zakacio nesto sa raonikom. Sto kakvi su ljudi, izgubio su musteriju zbog 900 dinara, a I obraz su izgubili.
imeni su isto naplatili reklamaciju i od tada neuzimam od njih vise.
 
Kupio kolega 3 brazde obrtac,vuce ga sa IMT 5136 odma mu se odvalila piramida od grede,sreca pa su zamenili
Mada lepo slaze brazdu
 
Ako nesto volim, to je da se trudim da nastelujem plug do perfekcije, i uvek nesto fali u ovoj mojoj srednje teskoj zemlji.
Uglavnom, poluge su, moze se reci, na jednakom rastojanju od guma, topling takodje prav, a volan moze sa dva prsta da se drzi ali ne sme da se pusti jer onda hoce da ode u vec izoranu zemlju. Rucicu kolenaste osovine mogu da vucem unazad koliko god ali uvek nekako prednja brazda ide dublje i hvata vise od zadnje. Nekako ne mogu da nateram zadnju brazdu da ide dublje u zemlju.
Danas se oralo, pa posto neke probleme nisam mogao da otklonim, dodjoh kuci i krenuh da zagledam i merim plug.

Plug imt 756.25 od 2x30cm
Rastojanje izmedju spiceva raonika i zadnjeg dela raonika je 77cm umesto 80 a rastojanje izmedu zadnjeg raonika i prednjeg plaza (zahvat pluga) moze se reci da je oko 30 koliko i treba da bude.






Rastojanje izmedju glava je 80cm



E sada kada spustim plug, zadnji raonik se ceo osloni na zemlju, dok je prednji u tom trenutku u takvom polozaju da mozes da stavis nogu ispod njega. Uzvisen je nekih 5-6cm








A dok orem, zadnji plaz uvek radi samo jednim delom tj uglavnom je prljav gornjim delom.




Kako da znam da li je problem u prednjoj ili zadnjoj glavi? Zadnja je nekada imala udarac i ispravljao sam nogu, a prednju nikada nisam dirao. Kada bih znao koja je ispravna, pa da se jedna radi po drugoj.. Ako neko ima neku ideju, neka javi.
 
Ne znam sta da ti kazem. Ja ti ne mogu pomoci razmjeravanjem mog pluga jer je moj na kracoj rami. Mogu ga jedino otkopcati na tvrdu podlogu i poslikati da vidis kako plazovi stoje u odnosu na zemlju pa da vidis koja glava kod tebe ne stoji kako treba...

Sto se tice zadnjeg plaza, usudim se ovako na nevidjeno reci da ti je crtalo previse siroko namjesteno pa da daska okrece dosta siroku plasticu zemlje tako da za plaz ostaje samo onaj dio sto crtalo nije odsjeklo. Priblizi crtalo dasci pa vidi kako se plaz ponasa.


DODANO KASNIJE:

Sad sam opet procitao sve iz pocetka i vidim da ti zadnja ne ide u zemlju kako treba i da ti je zadnji raonik podignut u zrak u odnosu na prednji. Sve mi se cini da ti je zadnja glava "utekla" prema naprijed. Plaz zadnje brazde se oslanja na zemlju dosta i ne da plugu da potone u dubinu, ujedno je cjelo pluzno tjelo polozenije od prednjeg i tu se desava ta razlika. Da su ti sarafi razradjeni, predlozio bih ti da skines "noge" s pluga obje i da ih usporedis. Razlika se mora vidjeti.
 
Vrlo moguce da je crtalo podalje od daske.
Kad bih nasao jednu ispravnu kompletnu glavu pa da je rasturim i da isto rasturim moju i da vidim gde je problem. A i nervira me sto u sred sezone ovaj problem imam jbg.
 
Problem je komplikovaniji da mogu odgovoriti ovako preko slike - nemam takav plug, pa ni meriti ne mogu.

Ali ovo nemoj da ti smeta ("E sada kada spustim plug, zadnji raonik se ceo osloni na zemlju, dok je prednji u tom trenutku u takvom polozaju da mozes da stavis nogu ispod njega. Uzvisen je nekih 5-6cm"). radna dubina ti odradjuje da glave budu na istoj dubini, to ako "na betonu" nisu na istu dubinu (visinu), to nije problem, vec ako spustis plug, pa postigne radnu dubinu, pa opet ne ide na istu glave na istu dubinu - to je vec problem.
 
Kolega, on prica o otkopcanom plugu... I kad je otkopcan on mora lezati na raonicima kako prednji, tako i zadnji, nema da jedan lezi na betonu a drugi da je toliko uzdignut da se moze noga pod njega podvuci...
 
Nije nigde rekao da je plug otkopcan ,samo kad je spusten plug,prednja glava mu je u vazduhu.Zar skracivanjem toplinga to nece resiti?.A to sto zadnja nece u zemlju,iako produzi topling,onda se slazem sa clanom Bobo,zadnja glava je previse ispravljenja prema napred,i plug ''sedi na zadnjem plazu u brazdi.
 
Onda se ja ispricavam sto unosim pomutnju...

Ali nije mu prednja glava u zraku nego prednji raonik lezi na zemlji samo spicem dok zadnji cjelom svojom duljinom. Dakle, nesto definitivno ne stima.

Ovdje u HR sam se nagledao tako iskrivljenih 757 plugova koliko hoces. Koji god sam gledao, svaki je bio na betonu otkopcan a svaki raonik svoju politiku vodi.
 
Ako prednji kraj traktora ide udesno to znači da plug nastoji ići ulijevo, samo ga malo zakreni, ručku jedan zub unatrag. Na ravnoj površini je normalno da je prednji plug u zraku jer inače kad uđe kotač u brazdu zadnji bi iskočio van. Probaj koju sliku slikati sa stražnje strane traktora na ravnome tako da se dobije sveukupni dojam kako to stoji.
 
Aloo, ljudi nije mu prednja glava u zraku, samo zadnji kraj lemesa. plug je usukan, i 90% sam siguran da je zadnja noga "utekla"...

Vjeruj mi da kolega Marko zna podesiti plug, drzao je cak i predavanje o podesavanju pluga tako da sve teorije o losem podesavanju padaju u vodu. Covjek zna znanje ;)
 
ja samo mogu rec da bi nas dosta moglo pomoc clanu kad bi svoj plug sliko na betonu otkacen od trakotra. po danu da je komplet plug u kadru iz profila ovo ono. slika govori 1000 rijeci :osmeh:
 
Drugari, procitao sam ove vase komentare rano jutros, i odmah sam se odlucio za ono sto sledi:

Evo slika kako plug izgleda od napred gledano. Izgleda kao da je sve ok






Sledi merenje rastojanja spiceva raonika (77cm) kao i zadnjih krajeva raonika (77cm) a tu je i merenje rastojanje vrha daske (80cm) i rastojanje izmedju glava (80cm).















Zadnji plaz stoji skroz pravo dok je prednji poboden, a takodje zadnji deo prednjeg plaza je uzdignut 5cm.







E onda sam sve ovo lepo porasturao da vidim o cemu se zapravo radi






I evo rezultata. Ako ih skroz pribijem jednu uz drugu, kao da je sve u redu, ali kada spojim ove noge tako da se gornje dve rupe skroz podudaraju, donji deo koji se kaci za glavu, odstupa nekih centimetar, dva. Obelezio sam prvu i drugu nogu.





Ako podjemo od pretpostavke da je zadnja noga ispravna, obzirom da je ona ta koja stoji skroz pravo, a prednja je pobodena, ova slika odstupanja se upravo tako i poklapa. Znaci ako je "krivina prednje noge pod nekim udarcem malo ispravljena", onda ce upravo ovakva slika dobija. Ako prednju nogu iskrivim da bude kao i zadnja, onda bi zadnji kraj plaza pao na zemlju a raonik ne bi bio poboden, zar ne?
A ako zadnju brazdu, na koju se sumnja da je pojurila napred, ako je "ispravim" malo da bude kao prednja, onda bi spicevi raonika bili pobodeni zar ne? Onda bih jos vise zeznuo plug, ili bi ipak rezultat bio da ce sve leci kako treba?
 
Po meni plaz na zadnjem plugu previše leži na podu i ja mislim da je tu problem. Mogao bi pokušati zamijeniti mjesta nosačima pa vidjeti što će se događati. Jesi li nedavno u rikverc kamo zakačio ili nešto gurao, dizao?
 
Nema sanse da je zadnja brazda pojurila napred. Uvek se krivi unazad. Ako zadnja brazda nije usukana u stranu ja bih probao sledeće:
Na prednjoj brazdi staviš tanji gornji šraf na nozi a onda izmeš parče gvožđa i staviš između noge i rama pluga i na taj način gurneš celu brazdu unapred.
 
Nije u prednjoj problem, prednja se zaorava. Stražnja se ne zaorava kako treba. Možda je i torzijski malo svijen ulijevo. To bi se možda moglo izmjeriti tako da se nacrtaju na betonu dvije paralelne crte točno koliko je zahvat druge brazde i plazevi se spušte točno na crte, kada bude plug posložen. Ja navijam da je nosač stražnjeg uvijen.
26d3de6504db0386da24908917c7fc94.jpg
šteta što nemam sada sliku gdje se vidi na ravnoj podlozi.
 
Nazad
Vrh