Kukuruz 2015

Da li se nadaš prinosu od 6-6,5 t/kj na ovoj parceli ?

U jednom postu sam napisao da se nesto plasim da procenim maksimalan prinos kod mene na mojim parcelama a da mi je mnogo lakse da procenim tudji!!!:osmeh:
Ne znam sta da ti kazem!!! Nadam se dobrom prinosu jer zaista je oplodnja protekla odlicno a vidim da i naliva zrno dobro. A dobar prinos svakako znaci i vise neko dobar tih 6 t/kj za ovu god.
 
Konacno malo realnosti kolega. Ipak je ovo susna godina i nije vas atar tako velikog kvaliteta ruku na srce i pokazati i drugu stranu medalje ....
 
Od kud ti znas kako stoji nas atar i kakvog je kvaliteta???!!! Pocinjes da me zabrinjavas zemljostrugare!!!:sta:Mi kod nas i u okruzenju imamo zemlje po kvalitetu u skali od 1 do 10 i desetku i jedinicu, nevezano za katastarsku klasifikaciju, jer kad su to uradili bili su verovatno svi pijani ili ludi!
 
Kod vas a i u mnogim mestima su potplaćivali da im stave što nižu ( lošiju ) klasu zemlje da bi porez kasnije bio manji a zemlja je 1 ili 2 klasa :ppozdrav:
 
RAIFFEISEN ULIXXE, sejan 21.04 na 24 cm. Jesenas zaorano 100 kg. MAP-a po Kj, i u spartanju 100 kg/kj SAN-a. Drzi se dobro, nego upale divlje svinje, pa napravile malo stete.

img20150725064210.jpg






img20150725064410.jpg


img20150725064437.jpg


img20150725064517.jpg

Evo kako iygleda isti ovaj nekih 20 dana kasnije. Jutros slikano

img20150816062327.jpg

img20150816092338.jpg
 
sprem'te se sprem'te: http://www.021.rs/Info/Srbija/Formirana-komisija-za-kontrolu-aflatoksina.html

Formirana komisija za kontrolu aflatoksina


Ministarstvo poljoprivrede je formiralo komisiju koja će kontrolisati prisustvo aflatoksina u kukuruzu.
kukuruz_str.jpg
Sa pojmom aflatoksin šira javnost upoznala se nakon sušne 2012. kada je utvrđeno da je njegov nivo u mleku deset puta viši od dozvoljenog. Tada su veliku štetu pretrpeli proizvođači, ali i potrošači. Nivo aflatoksina u mleku početkom ove godine spušten je na 0,05 mikrograma po kilogramu. Zbog ovogodišnje suše pitanje je da li ćemo u prodavnicama i dalje imati takvo mleko.

"Sam aflatoksin nastaje pre svega na njivama, znači mi tu već imamo prve indikatore ukoliko se pojavljuje, a pojavljuje se usled temperaturnih razlika i tipa godine kao što je ova. Normalno da je dalje problem kod skladištenja tog kukuruza ukoliko se on ne tertira na adekvatan način onda imamo razvoj aflatoksina i normalno da će takav kukuruz pojesti životinje i da će doći do mleka", navodi Sanja Bugarski iz Udruženja proizvođača kukuruza.

Klima u Srbiji poput one u Hrvatskoj, Italiji i Španiji pogodna je za razvoj aflatoksina. Velike temperaturne razlike, ali i sušni periodi dovode do pucanja zrna kukuruza, što je jedan od uzroka razvoja gljiva. Unošenjem zaražene hrane, u mleku stoke pojavljuje se ova otrovna materija. Da bi predupredili problem u Ministarstvu poljoprivrede prvi put oformili su komisiju koja će pratiti rane useve u fazi zrenja.

Kakvo mleko možemo očekivati na trpezi, znaće se početkom septembra, kada je i planirana berba kukurza. "Jedino tako uzorkovanjem i kontrolisanjem drugačije ne može da se konstatuje. Nije vidljivo, ne može da se oseti ni miris. Organoleptički je neprepoznatljivo, tako da jednostavno kontrola može da se vrši samo u laboratorijama", ističe Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije. On podseća da se neće kontrolisati svaka njiva, parcela ili svaki region i dodaje da će to biti učinjeno samo tamo gde postoji povećan rizik.

Srbija spada u red deset najvećih proizvođača kukuruza. Amerika kao prvi najveći izvoznik ima dozvoljeni nivo aflatoksina 0,5 mikrograma po kilogramu, a ista situacija je i u Rusiji, Kanadi i Australiji. Srbija se, s druge strane, pridržava evropskih standarda i taj nivo je deset puta manji.
 
Naravno da će napraviti sve da ga u samom startu jeftino kupe a dok dođe vreme da ga treba onda se traži tel-kel, samo daj, nepita se ništa. Već viđeno.

Pioneer Y12
20150816_183958_zpsevrfbroz.jpg
 
Sta ga ovo jede?U pocetku sam mislio da ga jazavac obara,ali ne verujem da se penje gore kod klipa.?
 
To što je oboreno i prežvakan klip, to su jazavci.
A ptice su pojele klipove u vrhu.
Nije to ništa, pojedu one i ceo klip, ostane samo pri dnu par redova.
 
To što je oboreno i prežvakan klip, to su jazavci.
A ptice su pojele klipove u vrhu.
Nije to ništa, pojedu one i ceo klip, ostane samo pri dnu par redova.
Mislis da su ptice?Kako samo na mestima gde je oboren ima i tog sto su vrhovi pojedeni?
Inace danas ovrli 2 vrste kukuruza za stoku zakacili kukuruzni adapter i u zurbi zaboravio sam sita da otvorim pa smo dobar deo i prosuli.
 
Nazad
Vrh