Radovi u malinjaku

@pole

Kod mene je situacija mnogo gora. Zbog podzemnih voda i fitoftore u jako lošem stanju je trećina malinjaka. Posadio sam na drugom mestu, gde nema podzemnih voda, oko 10 ari i to za sada dobro izgleda.

Svaki nedostatak makro i mikro elemenata i bolesti malina pokaže na listu. Ovo sam pronašao na netu:

deficit-azota.jpg


deficit-bora.jpg


deficit-fosfora.jpg


deficit-gvoza.jpg


deficit-kalijuma.jpg


deficit-magnezijuma.jpg


deficit-mangana.jpg


antraknoza-maline.jpg


didimela.jpg
 
nisam se setio da slikam,ali počelo je na pojedinim mestima da se javlja žutilo lista od korena biljke pa naviše.Stablo je razvijeno lepo i ponelo je lepu količinu plodova i onda se u dnu javlja to žutilo.Koji je razlog tome? U pitanju je jesenja malina sorte Heritage.
 
Pozdrav svim forumašima. Zovem se Miloš, živim na planini Rudnik u simbiozi sa svojim malinama (koegzistencije organizama koji u zajednici imaju obostranu korist) :osmeh:. "Trolujem" vas :sreca: od 2010. godine, ali evo reših da delim ovo što sam naučio od svojih biljaka nakon 20 godina uspešnog druženja, jer se znanje samo deljenjem umnožava.

Srdačan pozdrav..

- - - - - - - - - -

Maline uzgajam odavno, na planini Rudnik na oko 650 metara nadmorske visine, površine oko 30ari. Godine 2008. sam imao težak šok jer u nedostatku mojih sadnica za proširenje malinjaka greškom dobijem zaražene sadnice, pa mi je do 2012-te propao ceo malinjak. Nakon toga sam u potrazi za dobrom parcelom "izgubio" 2 godine :) U martu prošle, 2014. godine, posadim oko 700 dužnih metara špalira na oko 20 ari površine. Odmah nakon sadnje nalete ona strašna poplava, a moja njiva koja nikada nije imala problem sa podzemnim vodama, ispostavi se da ima :) Mini gejziri koji su se pojavili pod naletom ogromne vode sa obližnjeg brda odneli su mi trećinu malinjaka koji sam ove godine obnovio. Ovih 2/3 koji su preživeli izgledaju poprilično dronjavo, ali svaka biljka koja je izgurala do druge žice i koja je uslovno zdrava, fino je iznela plod. Imao sam gomilu raznoraznih problema i gluposti sa kojima se i dalje borim zajedno sa svojim biljkama, ali se ne predajemo.
Ostalo mi je da napravim jedan drenažni kanal, da vidim kako da se izborim sa grinjama jer su vrlo dosadne i uporne i da postavim protivgradnu mrežu sledeće godine. Biljke su se fino namestile, mladari za sledeću godinu su dobri..

evo par sličica ovogodišnjeg roda:

ScSy1qM.jpg


efJZE0d.jpg


- - - - - - - - - -

BRAVO ....pomogli ste mi mnogo oko dileme...? Mislim da cu i ja 4-5 kg/m2 stajnjaka ne bas dobro ugoralog , iz tretirati ga EM-1 Sledece god. ga forsiram mislim na EM-1+ 100 g m/d peleta + 100 g/m/d Jare...? = 300 kg /ha + Dezinfekcija zemljista u jesen i u martu ...od crve i fungi....? OBAVEZNOOO...!

Ako može mala pomoć i pojašnjenje oko dezinfekcije zemljišta u jesen i u martu? Kako, sa čime i koliko?? Jel pisano već o tome, nisam pretraživao temu.

Hvala
 
Pozdrav svim forumašima. Zovem se Miloš,
- - - - - - - - - -
Ako može mala pomoć i pojašnjenje oko dezinfekcije zemljišta u jesen i u martu? Kako, sa čime i koliko?? Jel pisano već o tome, nisam pretraživao temu.

Hvala

Pisano jee ...a znaci tretman fugicidima Ridomil,Alijansa. Zengal...ili slicnim mozda i boljim od nabrojanih...?

2. Od crve zicnjaka i mislim gudelja ...recimo Radar plus ima i drugih ... Neka me poznavaoci isprave...;

3 .Ako je zakorovljeno i ima vuharica (mis) .... nahraniti ih.

Naravno organike nikad nije previse ....samo prema DJEPU.!

Ako se u fulu vocnjak nahrani organskim.... onda mineralnih dodati max do 1/2 -ine od preporuke.
 
Poštovane kolege imam jedan problem,na mladom zasadu sam primetio dai ss neke sadnice suše,a list im izleda ovako
7cf28b92c1a933792bfc295389f5f718.jpg
658408ed1e056da833eded19069f6e87.jpg
b39995743decc4dfffdb44b3923e035c.jpg
10299b7a93993f42976f32c57a98f48e.jpg

Takodje pojedini mladari su mi dužine preko 1 metar pa da li da ih vezujem za prvu žicu ili ne pošto su neki pali na zemljeu,a i počele su bočne grane pa da li da ih skidam ili ne? Hvala
 
Kod mene u novom zasadu ima opekotina po listu od sunca ovih dana,slicno je ali mislim da kod tebe to nije slucaj.Sacekaj iskusnije da se jave...

Lastare cu uskoro privezati na zicu ......kad postavim zicu:osmeh:
 
Ima sličnosti sem što se ove moje suše,pa sam zato pitao da nije nešto drugo u pitanju
 
Kod mene berba na samom kraju, probio sam cifru od 5kg/m/d tako da sam sa te strane zadovoljan, bilo bi još bolje da nisam imao malo sušenja u početku (nekih 5-6% biljki se isušilo) ali sve u svemu sam zadovoljan prinosom. Cena je mogla biti i bolja, većinom sam davao na 205din najveću turu me ubolo na 225din i samo taj jedan dan bila ta cena, u drugoj polovini berbe imao sam neke ture i na 185din ali je sad opet 205din. Cena je mogla biti bolja ali do god mi proizvođači nismo udruženi i jedinstveni hladnjačari će po svojoj volji diktirati cenu. Ova godina je za to izgubljena videćemo šta će doneti sledeća a do tada moramo se vratiti u malinjake i odraditi posao kako bi i sledeće godine imali dobar prinos.
U vezi toga, u jednoj parceli( onoj starijoj) nemam problema sa mladim lastarima krenuli kao i uvek dosada ali me muči to što u ovoj drugoj parceli mladi dosta kasne a na nekim mestima ih još uvek i nema iako su u obe parcele čišćeni zadnji put sa razmakom od jednog dana. Kupio sam Euronaturovo đubrivo 0-26-0 i planiram da kad isečem stare lastare pustim kroz sistem ovo đubrivo, a u koliko neko ima neki savet šta da uradim rado ću salušati.
 
...a u koliko neko ima neki savet šta da uradim rado ću salušati.

To azotno đubre će pomoći sigurno, zelena masa od njega "poludi". Čim se pojave mladi lastari polivaj nekim biostimulatorom, ako imaš $$ ja preporučujem kombinaciju BioPlant Flora + Ekstrasol na svakih 5-8 dana ili i njih puštaj kroz zalivni sistem.. Slavol je jeftiniji, ali.. ali..
Ako ti se biljke oduševe ovim mikrobiološkim djubrivima i lepo nameste i krenu, pazi da ne preteraš preko treće žice :osmeh:
 
Pocelo je da mi se javlja u malinjaku? U apoteci kazu Didimela??? Meni lici na opekotine. Sta da radim i cime da prskam?



 
Pitao bi moje drage kolege,vesele momke....ZNALCE...PROFESIONALCE,....
Amislim da to zanima i mnoge druge forumase...
Sta je najcesci uzrok zrncave i drobljive maline?
Negde sam to registrovao da je to kao nedostatak bora...
Da li je to ili nesto drugo ....? HVALA
 
Nazad
Vrh