PDA

View Full Version : Korišćenje bumbara u plastenicima


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


novii
31-03-09, 22:53
Bumbari u plastenicima, to je tema o kojoj se priča. Ali se otvaraju i mnoga pitanja. Gde ih nabaviti, dali ih ima više vrsta, koliki im je životni vek i naravno dali su opasni za ljude.

Ja anžalost o ovome ne znam, ništa iz prakse, nego isključivo iz priča. A verujem da će ovo mnogima biti zanimljivo da vide.

jhon dere
01-04-09, 01:57
Ja znam sledece da su bumbari aktivni tj rade jednu godisnju sezonu,a sledece godine se kupuju novi, i cak mislim da su oni aktivni-zivi par meseci , nisam bas siguran u ovo, da neoprasuju tj ne izlaze iz svojih kutija ako je temperatura preko 30c ,i dabi objekat morao biti zatvoren da se nerazlete okolo , stoje malo komplikovano preko leta drzati zatvoren plastenik naprimer, a znam za jednu foru koja je slicna kao bumbari a mnogo jeftinija evo sta se radi kupi se sirup extrakt maline i napravi se kao taj sokic u spricu i oprskaju se biljke stim , i to mirise na malinu , taj miris privlaci pcele koje oprasuju posle biljke isto kao i bumbari , e sad ako negde gresim neka me neko ispravi

ivanhoe
01-04-09, 14:22
Ja sam isto radio s Jelenom 1.radprobe posle ::novac::

jhon dere
01-04-09, 14:33
ivanhoe pojasni malo nerazumem

ivanhoe
01-04-09, 16:58
Za zastitu grozdja od zolja koristim boce sa nedopivenim pivom (ostavis sprsta u boci).
To mi je dalo ideju da probam da u foliju namamim insekte. Ako imas rasprskivace umesto tecnog djubriva aplikujes rogonju. Fitotoxicnosti nema jer i nase lepojke sa tim neguju cvece.

Igor
01-04-09, 20:15
I onda treba ici redovno kad se pojavi nova cvast i nju prskati extraktom? :)

Da, odrade jednu sezonu tj. jedan ciklus.. Znaci ako se radi 2 setve godisnje, onda se kupuju na prolece i na jesen.. A mogu se kupiti i sa maticom, al to su dosta vece kosnice i koriste se ili za velike objekte ili za otvoreno... Ovako za plastenike se koriste manje tj. postoje 3 dimenzije..

Kod nas se prodaju na par mesta.. Firma Hoya V.S. iz SU ih prodaje i to Koppertove... Holandska firma, al je proizvodnja bumbara za nas region u Slovackoj..

Koristi se jedna samo vrsta i to najkrupniji, Bombus terrestris.. Da, nece da rade kad je velika vrucina, pa se onda nameste par komada na ulaz od kosnice i krilima uduvavaju vazduh unutra.. Al se tad onda radi orosavanje u objektima da se spusti temp.. Treba paziti sta se koristi od preparata, ali ima na sajtu proizvodjaca kod kojih aktivnih materija se mora kosnica izneti, zatvoriti i slicno..

Slobodno se moze objekat ostaviti otvoren, nece pobeci :) i kad izadju, vrate se nazad..
Kad ugrize a to je jako retko, samo malo pocrveni i brzo prodje...

Ako vas jos nesto interesuje, pitajte :)

ivanhoe
02-04-09, 14:35
Sta je 100 RSdin ;D}
Nego posto su bumbari, Kako ih cuvati,hraniti,leciti... ^-^

Igor
02-04-09, 18:54
Postoji 3 velicine kosnica koje se koriste.. Mala, srednja i velika.. Cene su mislim oko 80,90 i 100-110e.. Znaci u zavisnosti od objekta, koriste se od 250m2 do 2000m2..

Nema posebnog cuvanja, osim da pazite da ako orosavate, da ne poplavite kosnicu, i kad se radi zastita, da po preoruci u odnosu na aktivnu materiju, pokrijete kosnicu, iznesete ili samo ih zatvorite unutra..

A hranu imaju u kosnici, na dnu je posuda sa potrebnim rastovorom i u njega je natopljen sundjer i kapilarno se podize u kosnicu gde ga bumbari koriste.. Hrane ima dovoljno za zivotni vek kosnice (4-8 nedelja u zavisnosti od velicine, mada uvek ostanu i duze..)..

jhon dere
02-04-09, 19:02
Neznam ja sam vise za to prskanje sokicem od maline oprskas otvoris plastenik i pcele samo pi.. htedoh reci zuje :lol: a citao sam da su i majcina dusica i bosiljak odlicni mamci privlace pcele pa cu ja sad da ubaci par biljaka bosiljka u plastenik a ima i neke dobre osobine sto rasteruje navodno neke stetocine

topalovic
28-04-09, 18:20
Za bumbare znam jedno da mogu da upropaste proizvodnju komplet,naime ja i moj komsija smo pre 12 godina kupovali bumbare preko grane i isli u suboticu da cekamo isporuku.Sta se desilo bumbari jednostavno nisu hteli da oprasuju cvet paradajiza,posipali smo i cvetni prah i nista i onda je procvetao bagrem i oni su lepo svi otisli na bagrem.A meni je paradjiz ostao da ga oprasujem tomatinom.i jos jedna stvar ako bumbar sleti na cvet 3-4 puta taj cvet se nece oploditi zato sto on poremeti tucak.Toliko od mene i bumbara

ciak
03-11-09, 23:31
istina jeste da bumbari imaju sladak i manje sladak cvet to uglavnom zavisi od hibrida paradaiza a isto tako ako je pored plastenik sa ranom dinjom i teraš ih da oprašuju dinje oni izleću iz plastenika i idu na paradaiz.

nebojsa
04-11-09, 13:08
Ja znam da se zato bumbari jedno vreme hrane šećernim rastvorom u koji se dodaju cvetovi kultura koje treba da oprašuju (ili koje nerado posećuju) i na taj način se oni naviknu na taj miris, ukus ili šta već. Nisam to video u praksi pa vam ne mogu ništa više reći o tome.

ciak
06-11-09, 18:44
makolik bezali priroda je to, nemozes da očekujes da ti zivuljka i nece da izlece mnogo iz plastenika i da obavi umesto tebe savrsen posao i još da ima i ukus skroz kako tebi odgovara.
^-^ ^-^ 8)

tibor.danji
14-12-09, 20:31
Standardna košnica:

• 1 kraljica + 50 – 60 radilica;
• Trajnost košnice ( aktivnost bumbara ) minimum 6 – 8 nedelja;
• Površina pokrivanja 800-2500 m2.

Srednja košnica:

• 1 kraljica + više radilica nego u standarnoj košnici;
• Trajnost košnice ( aktivnost bumbara ) iznosi minimum 4 – 6 nedelja;
• Specijalno namenjena za vocnjake ili za useve sa kratkim periodom cvetanja;
• Površina pokrivanja 500-800 m2.
Mala košnica:
• Oko 50 radilica;
• Trajnost košnice 3 – 4 nedelje;
• Specijalno namenjena za male površine (nekoliko ari);
• Površina pokrivanja 150-400 m2.
AFL specijal košnica:
• 1 kraljica + 50 – 60 radilica;
• Trajnost košnice ( aktivnost bumbara ) minimum 6 – 8 nedelja;
• Površina pokrivanja 800-2500 m2;
• Košnica namenjena uslovima proizvodnje pri smanjenom osvetlenju ili u uslovima proizvodnje sa veštackim osvetlenjem.
Multi Hive košnica:
• 2-3 košnice po hektaru;
• Za primenu u vocnjacima.

Paradajz:
Mala kosnica - 150 - 400 m2
Srednja kosnica 500-800 m2
Velika kosnica 800-2500 m2
U praksi je potrebno najpre proveriti markere da bi se odredio momenat i broj košnica koje se naknadno unose.
Tokom leta potrebno je više košnica, nego zimi, pošto biljke leti mnogo brže rastu i imaju više cvetova.
U usevu paradajza sa krupnijim plodovima potreban je manji broj košnica nego kod hibrida paradajza sa sitnijim (okruglim) plodovima.
Imati u vidu da hibridi chery paradajza imaju znacajno više cvetova u odnosu na ostale tipove paradajza, pa je broj neophodnih košnica 2-3 puta veci.

Plavi paradajz:
Broj potrebnih košnica bumbara, u usevu plavog paradajza, slican je broju košnica kod paradajza sa sitnijim plodovima. Tragove ishrane bumbara na plavom paradajzu teško je ustanoviti, stoga, da bi se utvrdio intezitet oprašivanja, neophodno je posaditi nekoliko biljaka paradajza koje bi služile kao pokazatelj.

Slatka paprika:
Kod cvetova slatkih paprika zastupljeno je samooprašivanje. Medutim, u zavisnosti od hibrida paprike i spoljašnjih uslova oprašivanje putem bumbara, ponekad, je veoma poželjano, pogotovo u kasnu zimu ili rano s proleca, kada je položaj prašnika takav da onemogucava samooprašivanje. Dokazano je da u ovakvim nepovoljnim uslovima, upotreba bumbara rezultira postizanjem viših prinosa, krupnijih plodova i pojavom smanjenja broja deformisanih plodova.
1 košnica na 3000-5000m2.

Dinja i krastavac (nepartenokarpni - zametanje sa oplodnjom):
Navedene biljke imaju muške i ženske cvetove. Muški cvetovi proizvode polen, a ženski nektar. U cilju podsticanja bumbara da posecuju ženske cvetove, u košnicama je potrebno zatvoriti pristup izvoru hrane (Biogluc). Kod vecine hibrida dinja i krastavca cvetovi se zatvaraju u popodnvnim casovima, te se u to vreme preporucuje zatvaranje bumbara u košnice, kako ne bi napustili plastenik u potrazi za hranom. Preporucuje se prepodnevna aktivnost bumbara.
1 košnica na 1000m2 .

Jagoda:
Bumbari, kao i pcele, slecu na osnovu cveta jagode i zahvaljujuci krupnijem telu odjednom vrše oprašivanje svih prašnika. Za razliku od bumbara, sitnije pcele ne mogu ovo izvesti, što prouzrokuje pojavu deformisanih plodova.
1 košnica na 1000m2 .

Borovnica:
Cvetovi razlicitih hibrida borovnice cesto nisu dovoljno atraktivni za pcele, tako da one nisu uvek optimalni izbor oprašivaca ovog voca, za razliku od bumbara koji obezbeduju dobru oplodnju i visoke prinose.
1 košnica na 500-1000m2

Za uspešno oprašivanje voca, kao što je jabuka, kruška i višnja potrebno je 2-4 košnice po hektaru. Neophodna je zaštita košnica od kiše, vetra i direktne sunceve svetlosti smeštanjem u zašticeni prostor ili pokrivanjem. ^-^

ciak
14-12-09, 20:52
svaka čast dobra analiza problema ko da radiš u hoyi.
8)

aremane
14-12-09, 23:55
ako imas jos i listu preparata koji se koriste i ne koriste za zastitu to bi bilo idealno,
sve na jednom mestu neka se nadje

nego kazi kako da se oplodi kruska Abate Fétèl, radite vi to gore sa hormonima iz madjarske

ciak
15-12-09, 12:55
pa jel nemože da se opraši sa bumbarima ta kruška jel niste probali ili je skupo.
8)

tibor.danji
15-12-09, 15:37
ne radim nigde samo koristim literaturu koju mislim da je korisna :-* {"{":

Post je spojen: 1260889005________________________________________ _________
Sigurnosne mjere
Ukoliko se pri uzgoju poljoprivredne kulture koriste samo ekološki sigurna i neškodljiva sredstva, tada za koloniju bumbara nema problema.
Međutim, ako se koriste kemijska zaštitna sredstva, bumbarske radilice ili njihovo leglo mogu biti izloženi izravnom ili neizravnom štetnom djelovanju.
Do izravnog djelovanja dolazi kada radilice nakon konzumiranja kontaminiranog peluda ili nektara bivaju onesposobljene za let ili čak umiru. Također se pod izravnim štetnim djelovanjem smatra situacija kada onečišćeni pelud ili nektar bivaju uneseni u košnicu, pa nakon konzumiranja takove hrane ugibaju radilice, njegovateljice legla, trutovi, matice, i same ličinke legla.
Pod neizravnim djelovanjem podrazumijevamo situaciju kada radilice ignoriraju i prestaju posjećivati cviječe pošto mu je korišteno kemijsko sredstvo bitno promijenilo miris peluda ili aromu nektara.
Prije svakog tretiranja biljaka, potrebno je bumbare u košnicu pospremiti po uputama u puštanje/pritvaranje bumbara. Zadržimo ih u košnici koristeći se vratašcima za reguliranje otvora košnice, tako da zatvorimo dvosmjerni i oslobodimo jednosmjerni otvor, povlačenjem šibera/vratašca u lijevi položaj. To treba učiniti oko dva sata prije tretiranja, kasno poslijepodne. Tretiranje obaviti taj isti dan, a ponovno puštanje bumbara učiniti ovisno o korištenom sredstvu.
Sistemski pesticidi (biljka ih koristi preko korijena ili lista) imaju produženo djelovanje. Ako cvijet biljke uz pelud luči i nektar, mogući su veći problemi i štete za sve članove kolonije (radilice, matice, ličinke i trutovi). U slučaju da cvijet biljke luči samo pelud, (paradajz) tada će štetni utjecaji takvih pesticida biti manji.

aremane
15-12-09, 19:46
pa jel nemože da se opraši sa bumbarima ta kruška jel niste probali ili je skupo.
8)


Mislim da je cena velike kosnice bumbara kod uvoznika u beogradu oko 100 evra ali to nije glavni razlog kad je kruska skoro 100 din.

Problem je u upotrebi pesticida, organska i integralna zastita nisu bas adekvatno resenje za uspesnu proizvodnju, nedostupnost preparata i nacina primene .

futurefarming
23-08-10, 18:55
Ako neko još prati ovu temu, imam 1 pitanje za koje molim odgovor: da li je, i kako, moguće ovako kupljenu košnicu održati u životu i nakon tih 6-8 nedelja?

topalovic
23-08-10, 20:20
ja mislim da to nije moguce oni su napravljeni geneskom selekcijom i ustvari nemogu se reprodukovati

futurefarming
23-08-10, 22:37
Vrlo moguće, ništa me ne bi čudilo. Pogledaću to malo bolje na netu, video sam kako ljudi prave košnice za bumbara na yt ali kako da nađem maticu i radilice, pa neću valjda više puta godišnje kupovati košnice, šta ako je celogodišnja proizvodnja u grejanom stakleniku?! ^-^

topalovic
23-08-10, 23:34
pa ako je proizvodnja ne gaji se paradajiz iza paradajiza nego se radi plodored pa onda ide salata ili luk a moze i spanac pa tek onda kada se zemlja malo odmori ide ponovo paradajiz

mossa
24-08-10, 13:26
ako se ne varam ima da se kupe kosnice i sa maticom i bez matice. obicno se koriste bez matice ( traje 6-8 nedelja).

futurefarming
24-08-10, 17:04
Nisam bio dovoljno jasan, u pitanju je proizvodnja po akvaponijskom sistemu, nema zemlje ni za saksiju a proizvodnja je celogodišnja-staklenik sa grejanjem pa zato pitam. Na Koppertovom sajtu piše da su košnice ne samo sa maticom i radilicama već jaja i larve! Pa, ako im nije osakaćen genetski potencijal, što reče topalovic, ne vidim zašto ne bi živele i nakon 6-8 nedelja? Unutra je sunđer sa rastvorom šećera jer u cvetu povrća uglavnom i nema polena(?) ali uz prihranu, zašto da ne opstanu?

Deda Lala
11-09-10, 22:49
Да кажем и коју реч. У Хрватској раде нешто на тему бумбара и трутова и мислим да су до сада и почели продају па молим неког од пријатеља из Хрватске да мало процуњају и прибаве обавештења о овоме.
Што се тиче гајења парадајза,он је биљка која може да се гаји и скоро 11 месеци и да сво
време даје плод.И то је оно о чему се многи споре, 5-6 тона по ару.Занимљиво,а?

markodanube
12-09-10, 03:23
http://www.virginia.rs/

to su ovoznici za bumbare , koliko citam ovde u komentarima da je cena oko 100 € ?

Mislim da je to jako skupo da je cena na zapadu oko 50 € ( imao sam neki razgovor na tu temu ovde )

Pozdrav

futurefarming
15-09-10, 15:38
http://www.kebet.net/

Evo link čoveka koji radi proizvodnju bumbara u hr. Ne znam da li ima još proizvođača, ovo sam našao na netu. >:D

aremane
29-09-10, 21:46
u hrvatskoj ih proizvodi neka firma ali kad izracunas koliko je to para dodje ti na isto, ima i u italiji proizvodnja bumbara ali opet na kraju ista cena.

Imace cena oko 100 e je za najvecu kosnicu, za ove koje traju 6-8 nedelja bila je oko 75 e

futurefarming
29-09-10, 23:33
A može li se to nekako napraviti da kupim jednom a da ih posle gajim ne da mi pocrkaju za mesec-2 dana? >:({

markodanube
29-09-10, 23:33
Tesko

futurefarming
30-09-10, 01:43
Par linkova o home-made košnicama za bumbare:

http://www.youtube.com/watch?v=2kf1bppytNY
http://www.youtube.com/watch?v=mL78F4CqjXY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vNZbyGZLV0c

Kurkela
30-09-10, 23:01
Trenutno ove bumbare sto uvoze kod nas nije moguce odrzati duze u zivotu
od gore navedenih par nedelja. Kao sto sam pisao u jednoj temi, kod mene u kraju ima
trenutno najsavremeniji plastenik u regionu koji ima zastupljenu proizvodnju 12 meseci.
Oni nabavljaju bumbare u svakom ciklusu proizvodnje.

futurefarming
30-09-10, 23:13
Na Koppertovom sajtu čitam da u košnici postoji posuda sa rastvorom šećera što im je dovoljno hrane za 6-8 nedelja, po tome ispada da oni uginu od gladi jer u cvetu povrća navodno nema ili nema dovoljno polena. Ne znam da li bi poživeli kad bi se pihranjivali ili pustili van plastenika/staklenika do sledeće sezone kad su potrebni? ^-^

Kurkela
30-09-10, 23:19
Bumari moraju biti u zatvorenom dok neobave oplodnju. Ako se puste, nece se vratiti. :lol:
To je na principu trutova, kod pcela. Obave posao i uginu. >:D

futurefarming
30-09-10, 23:23
Bogami, imaju oni maticu a gde je matica tu su i oni. Nešto mi je tu sumnjivo, moraću to da proverim. >:({

markodanube
30-09-10, 23:28
... :D

Kurkela
30-09-10, 23:31
Onda bih trebalo da se reprodukuju. ^-^
U cemu je problem, kada imaju tako kratak zivotni vek? ^-^

futurefarming
30-09-10, 23:41
Nemam pojma ali ovi što proizvode nešto muvaju, na yt brdo klipova kako da sami zapatimo koloniju bumbara a ovi kupovni imaju rok trajanja od 2 meseca. Nije mi tu sve kako treba.

markodanube
30-09-10, 23:45
koliko sam ja cuo ovde , vrlo malo ljudi ima koji to rade uspesno , i oni zaradjuju debelo na tome.
Inace i ovde ih u staklenicima nabaljaju za svaki ciklus nove

Kurkela
30-09-10, 23:55
Trenutno ove bumbare sto uvoze kod nas nije moguce odrzati duze u zivotu
od gore navedenih par nedelja. Kao sto sam pisao u jednoj temi, kod mene u kraju ima
trenutno najsavremeniji plastenik u regionu koji ima zastupljenu proizvodnju 12 meseci.
Oni nabavljaju bumbare u svakom ciklusu proizvodnje.


koliko sam ja cuo ovde , vrlo malo ljudi ima koji to rade uspesno , i oni zaradjuju debelo na tome.
Inace i ovde ih u staklenicima nabaljaju za svaki ciklus nove


Svugde je isto, ili slicno. Verovatno da trenutno nema boljeg resenja.

futurefarming
01-10-10, 00:02
Bolje mi je da dam 200 evra dobrom pčelaru da me nauči kako i šta treba nego svake godine da kupujem košnicu ili dve ili koliko već treba. Nije to božje slovo, sve se može naučiti.

Kurkela
01-10-10, 00:05
Sa dve kosnice pcela vise ce se zaraditi, nego sa plastenika prosecne velicine. :D
Tako je to, kod nas. >:({

markodanube
01-10-10, 00:40
hm......futurefarming@

svugde na svetu ima pcelara ali malo onih koji proizvode bumbare ^-^

futurefarming
01-10-10, 15:15
Suviše malo znam o tome da bih nešto pametno mogao da kažem ali računam, knjiga u levu a praktični saveti i tuđe iskustvo u desnu ruku pa može da se nešto i načini.

JuRa
01-10-10, 18:40
Zadnje 2 godine radim sa bumbarimai evo nekih mojih zapazanja:
Plastenike zatvaram normalno zbog vremenskih uslova a ne zbog bumbara.Problem nastaje kada procveta bagrem tada idu na njega ovako ne.
Za tri hale sam imao dve male kosnice ove godine ali se desilo sledece:
Pri preuzimanju mi je receno da je provereno i da su skinuti poklopci sa tih posuda gde oni jedu,skidaju polen koji nakupe ili sta vec.Medjutim sa jedne nije bio skinut i svi bumbari su uginuli vrlo brzo tako da sam morao ja da opladjam rucno posto sam to video sad skoro.Bumbari su opladjali samo jednu halu a ja dve.Gde su oni bili paradajza je bilo vise iboljeg kvaliteta.
Velika kosnica provereno traje 10 nedelja ato je dovoljno za14 roda.
Sto se tice pcela mislim da bi dosta uginule jer nebi znale da izadju iz plastenika.Moj surak ima plastenike apored njega je bio jedan pcelar i stalno je kukao kako mu ginu pcele u plastenicima.Valjda im to nije prirodna sredina sta li.

futurefarming
01-10-10, 19:43
Nema sumnje da su bumbari bolji, piše u ranijim postovima i zašto, jedino je malo konfuzno kako da ih sami zapatimo a ne da se kupuju košnice svake sezone. Ili ko ima plastenik/staklenik sa grejanjem pa radi celogodišnju proizvodnju, šta tek on da radi?

futurefarming
07-04-11, 17:44
U mom kraju prirodne matice uveliko traže gnezda, mogu reći da su veoma probirljive.

topalovic
07-04-11, 21:10
U mom kraju prirodne matice uveliko traže gnezda, mogu reći da su veoma probirljive.
ti bumbari su namenjeni samo za oprasivanje i zive najduze oko mesec dana

dejantmitrovic
08-04-11, 20:16
jedno pitanje imam u plasteniku jagode i ubaciosam bumbare ali kako sam primeti samo 2-3 izadju a ostali ne.ostaju u kosnici , zvao sam ovog sto m i prodao i on kaze da to tako treba.

JuRa
08-04-11, 21:09
Kosnica ti je organizovano drustvo,postoji podela rada, Imas izvidjace radilice i sta jos vec.Par bumbara oplode ceo plastenik i jos zvrndaju okolo.Meni su danas stigle kosnice milina jedna.Ceo prvi rod sam oplodio hormonima jos me bole ledja.Sada se otvara drugi rod pa nekaa se bumbari bakcu sa tim ja vise ne,

none 73
03-05-11, 20:01
Jedan moj prijatelj radi paradajz u plasteniku i ove godine je prvi put kupio bunbare,esad u cemu je poenta,kaze on da zbog neefikasnosti bunbara da ce na pijac izaci nedelju dana kasnije.U fazonu kada on vrsi oprasivanje ranije izlazi na pijac a ove godine ce zakasniti.Ja nesto nisam strucan sto se tice ove teme i oblasti ali po meni je nedostatak suncanih dana a ne neefikasnost bunbara,po meni su oni mlogo efikasniji od vrsenja oplodnje rucno.Hvala ako neko ima nesto da kaze na ovo.

Дана
03-06-11, 20:09
Ja bih bila jako zahvalna kada bi mi neko rekao kako se vrši ručna oplodnja jer da kupujem bumbare za lične potrebe i malecki plastenik mi se ne isplati.

Već neko vreme gledam u moje paradajize i ima dosta cvetova, a plodova da na prste jedne ruke nabrojiš.

Dugo sam se mislila šta je i konačno skontah to je do oplodnje cvetova.

Zato bih zamolila i bila jako zaahvalna ako bi mi neko rekao kako da ja to sama ručno rešim.

Дана
05-06-11, 09:54
Niko nema neki predolog!? ^-^

Nadam se da će neko reći u kojem omjeru se pravi rastvor ekstrata maline i vode. Lkl{{

Hvala unapred

topalovic
05-06-11, 11:47
Postoji tema o oplodnji paradajiza
http://poljoinfo.com/showthread.php?2916-Oplodnja-paradajza-u-plastenicima&highlight=oplodnja+paradajiza

dzionik
06-06-11, 06:42
Nadam se da će neko reći u kojem omjeru se pravi rastvor ekstrata maline i vode. Lkl{{
Čemu to služi ??

dfiskal
06-06-11, 13:09
Zadnje 2 godine radim sa bumbarimai evo nekih mojih zapazanja:
Plastenike zatvaram normalno zbog vremenskih uslova a ne zbog bumbara.Problem nastaje kada procveta bagrem tada idu na njega ovako ne.
Za tri hale sam imao dve male kosnice ove godine ali se desilo sledece:
Pri preuzimanju mi je receno da je provereno i da su skinuti poklopci sa tih posuda gde oni jedu,skidaju polen koji nakupe ili sta vec.Medjutim sa jedne nije bio skinut i svi bumbari su uginuli vrlo brzo tako da sam morao ja da opladjam rucno posto sam to video sad skoro.Bumbari su opladjali samo jednu halu a ja dve.Gde su oni bili paradajza je bilo vise iboljeg kvaliteta.
Velika kosnica provereno traje 10 nedelja ato je dovoljno za14 roda.
Sto se tice pcela mislim da bi dosta uginule jer nebi znale da izadju iz plastenika.Moj surak ima plastenike apored njega je bio jedan pcelar i stalno je kukao kako mu ginu pcele u plastenicima.Valjda im to nije prirodna sredina sta li.

Postovani,

Cvet paradajza nema nektara,pcele i koje dodju na cvet ove biljke, one ga oplode,ali budu jako "razocarane",vrate se u njihovu koloniju i jave ostalim pcelama,da na tom podruciju nema "posla" za njih,tako da od njih nema neke pomoci..Bumbari su ok! Mada, ja i na otvoreno koristim "tabletu" za oprasivanje, to mi dodje najsigurnije,a po recima prof.Ive Dzinovica (Superior- Velika Plana ),sredstvo je apsolutno bezbedno..Od jedne tablete dobije se 5l tecnosti, tako da ja "oplodim" mojih 120 komada za 10m...i potrosim 150g tecnosti...Najsigurnije..ma ko ce da ceka bumbara ili "zabludnelu" pcelu....,juce sam "oplodio" 5. rod i to na otvorenom... itd..moje iskustvo

Pozdrav svima

Дана
06-06-11, 19:59
Hvala na odgovorima.
Al sama reč hormon mi se ne sviđa, a tek da hormon mešam sa prehrambenim proizvodom mi deluje ::samo bes::
Ipak ja pokušam namamit :pcelac:: jer baš zato sama uzgajam povrće da ga nebi kupovala u radnji gde je povrće tretirano sa raznim stvarima, a meni ne igra ulogu dal budem imala npr. 100 kg ili 90 kg paradajiza.

JuRa
06-06-11, 20:40
Dana
Nemoj podlegati raznim zabludama i nacinima razmisljanja o tretiranju povrca.Profesionalna proizvodnja ne znaci da neko udje u ostavu sa preparatima i uzme sta mu padne pod ruku isprska i onda obere i proda nekome a tom sta Bog da.Ipak su ceo taj postupak osmislili strucnjaci a i vecina proizvodjaca se pridrzava toga.Sta kome igra ulogu sam najbolje zna i radi kako misli da treba i po svojoj savesti.
dfiskal
Bumbare kupujemo ne cekamo da dodju sami mada bi mi tako vise odgovaralo i nije rec o malom broju biljaka.Uplasteniku treba voditi racuna koliko je cvet otvoren,temperaturi,kada da zalijes da bi oplodnja bila uspesna,a bumbari to sve odrade sami a mi >:({ brojimo:-\

dfiskal
07-06-11, 08:22
dfiskal
Bumbare kupujemo ne cekamo da dodju sami mada bi mi tako vise odgovaralo i nije rec o malom broju biljaka.Uplasteniku treba voditi racuna koliko je cvet otvoren,temperaturi,kada da zalijes da bi oplodnja bila uspesna,a bumbari to sve odrade sami a mi >:({ brojimo:-\

Naravno,ovo se sve podrazumeva,a sto se tice bumbara,mislio sam na ove nase,"domace",koji su ove godine debelo zakazali,i glupo mi je bilo da ih cekam da se smiliju i slete.Sto se tice pcela,kao sto rekoh,od njih nema pomoci,na 400-500 m od mene,ima covek bagrenjar 4-5ha,tako da su sve pcele "otisle" na posao kod komsije u bagrenjar..

Pozdrav

German hunting terrier | Jagdterrier