PDA

View Full Version : Šljiva


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

balansero
30-07-12, 17:57
Iz mog iskustva,a tako kazu i toboznji strucnjaci,cacanska rodna nije otporna na sarku ali dobro iznese plod do kraja.Opadne nekih 10-15%,sto je za ovu sljivu i dobro,jer radja svake druge godine a tad kad rodi-prerodi.Sarka taman malo redukuje plod.U ostacima starog voca ostalo je par madzarki,i tu se vidi pravo lice sarke.Jedva 10% ostane na grani,a i one nisu nizasta.Na sve lice,na sljivu ne lice.
Sto se onih otvora na sljivi tice,nesto mi je ono previse otvoreno da bih to pripisao otpadanju drugog dela te "duple" sljive.Samo se nadam da nam nisu opet uvalili neku bolestinu poput sarke.

ironman
30-07-12, 22:08
radja svake druge godine a tad kad rodi-prerodi
To ako je posadis i pustis - pa sta joj bog da..
Ako je orezujes onda je to druga prica.
Jeste nesto zahtevnija za rezidbu ali moze se ta osobina prerodjevanja kontrolisati.
A sarka i rodna...kompleksno pitanje.
Prvo je iz instituta gde je stvorena tekla prica o njenoj u nekom stepenu tolerantnosti na sarku, zatim je malo po malo prihvatana realnost sa terena da je ipak osetljiva.
Ono sto sam ja primetio, a imam je u vocnjacima preko 30 godina, da u kisnim godinama sarka napravi manje stete jer i plod sa simptomima sarke ostane na grani do faze kad se ipak moze iskoristiti pa makar i samo za rakiju.
U susnim godinama a posebno ako se te godine prerodi spadne i dosta ploda, a i dosta rano pa se ne moze koristiti ni za radzu. To je ova godina, ako je negde rodna prerodila siguran sam da sa stabala vec uveliko kaplju polodovi.
I nije nam sarku niko uvalio, ima nje poodavno na Balkanu. Moze da bude da je rasirena brze i dalje uvodjenjem nekih sorata ili zbog cinjenice da se sadni materijal, a time i prenosnici sarke, distribuira na vece udaljenosti nego sto je to bilo pocetkom 20 veka, pa je tako mozda virus dospeo i onde gde ga nije bilo, ali prica o namernom sirenju zaraze mi se cini malo paranoicnom.

joekiki
30-07-12, 22:35
Sve u svemu vrata za moniliju su sirom otvorena.

Danas sam bio, i video...već je krenula uveliko na otvorenim plodovima.::jako_besan::

ironman
30-07-12, 23:21
jbg
Ma treba stititi, prskati, mora covek nesto da radi, tek da ne sedi skrstenih ruku, ali tesko je boriti se protiv monilije fruktigene na osetljivim sortama u nepovoljnim uslovima.
Nema tog preparata ni te zastite koja ce to da spreci, svak ko kaze da je uspeo verovatno nije svestan da je samo imao srece i nista vise.

Znas i sam, sklanjaj te mumije kad prodje berba, dobra zastita u jesen, obrada povrsine obavezno, zatita dogodine i da nam dodje neka povoljnija godina.

Duke
31-07-12, 02:06
To ako je posadis i pustis - pa sta joj bog da..
Ako je orezujes onda je to druga prica.


Ako govorimo o čačanskoj rodnoj onda to nije tačno u mom slučaju. Kod mene ona dobija identičan tretman kao i lepotica i kao i stenlej. U prvih nekoliko godina su rađale sve i obilno a onda su neke počele da preskaču godinu. Uvek 3/4 rodi a 1/4 je gotovo prazna. Moje mišljenje je da ovo nema veze sa orezivanjem.

balansero
31-07-12, 09:49
Orezujem ih redovno,bar 3x godisnje tanjiram,prskam od 3-8 puta(ove godine samo prolecno,jedno fungicidom i insekticidom,i jedno samo insekticidom jer u startu nije bilo cveta,a kad cveta jos 4-5 puta).I opet preskace sa rodom.
Moj ujak na istoj padini ima vece voce.Tri godine je preskakao rezidbu i voce mu je takodje radjalo poput mog-jedne godine ima malo,druge prerodi.Dakle,rezidba nije problem,vec jednostavno takva je sorta.
Ja sljivu iskljucivo koristim za rakiju,i zbog toga sam se opredelio za cacansku rodnu,i ako se u mom kraju mnogo vise oslanjaju na stenlej.Sa pravom,izgleda.Ona redovno radja,samo je treba prskati od monilije.Cak baca vise rakije od cacanke,iako nije toliko kvalitetna.Jedini problem,meni licno,jeste košpa,jer nemam svoj kazan,pa cekam da ujak ispece svojih 80ak kazana,pa tek onda ja.Do tad bi mi kospa syebala kominu.
Kad sve saberem i oduzmem,ni sam ne znam koja bi sorta bila najzahvalnija za rakiju.Ispada da mi je najjeftinije da kupim gotovu sljivu :)

Duke
31-07-12, 12:35
Možeš se spasiti gorkosti od kočice (bar delimično) tako što kad prođe previranje izmuljaš smesu sa nečim (ja koristio budak), sačekaš malo da kočica padne na dno a onda sve to sa kofama preručiš u drugi sud. Jeste malo posla ali čini mi se da dosta pomaže jer se ta gorkost kod rakije oseti upravo zbog dugog stajanja. Kad pečeš odma po previranju toga nema. Šta da ti kažem. Probaj pa vidi da li će tebi pomoći.

sljivar
31-07-12, 16:35
Evo nađoh slučajno jedan tekst o novoj sorti šljive stvorene u Čačku. Evo i šta pišu:

18.07.2012. Ministarstvo poljoprivrede priznalo je hibrid čačanskog Instituta za voćarstvo, u novu domaću sortu šljive koja će se zvati “nada”. Stvorena je ukrštanjem američke sorte “stenli” i rumunske “skolduš”, a autori nove nacionalne voćke su istraživači dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana Paunović i dr Slobodan Milenković.

Stručnjaci ocenjuju da će “nada”, vrhunskim odlikama nadmašiti prethodnice. Dozreva krajem druge i početkom treće dekade avgusta, sa srednje krupnim, tamnoplavim plodom čija je masa od 40 do 50 grama.

Ovo je 36. nova sorta iz Instituta osnovanog pre tačno 66 godina. “Nada” je petnaesta šljiva, pošto su pre nje u ovoj kući rođene i odgajene čačanska rana, čačanska najbolja, čačanska lepotica, čačanska rodna, čačanski šećer, jelica, valerija, valjevka, mildora, timočanka, boranka, krina, pozna plava i zlatka.

Rodnost nove sorte je fantastična, ima dobru arhitekturu stabla koje se ne lomi, a na plodovima nema tragova šarke šljive. Pogodna je i za svežu potrošnju i za preradu, posebno sušenje, kažu u Institutu..

Tekst je preuzet sa ovog linka. (http://Nova sorta domaće šljive Govor PDF Štampa El. pošta sljiva_16071218.07.2012. Ministarstvo poljoprivrede priznalo je hibrid čačanskog Instituta za voćarstvo, u novu domaću sortu šljive koja će se zvati “nada”. Stvorena je ukrštanjem američke sorte “stenli” i rumunske “skolduš”, a autori nove nacionalne voćke su istraživači dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana Paunović i dr Slobodan Milenković. Stručnjaci ocenjuju da će “nada”, vrhunskim odlikama nadmašiti prethodnice. Dozreva krajem druge i početkom treće dekade avgusta, sa srednje krupnim, tamnoplavim plodom čija je masa od 40 do 50 grama. Ovo je 36. nova sorta iz Instituta osnovanog pre tačno 66 godina. “Nada” je petnaesta šljiva, pošto su pre nje u ovoj kući rođene i odgajene čačanska rana, čačanska najbolja, čačanska lepotica, čačanska rodna, čačanski šećer, jelica, valerija, valjevka, mildora, timočanka, boranka, krina, pozna plava i zlatka. Rodnost nove sorte je fantastična, ima dobru arhitekturu stabla koje se ne lomi, a na plodovima nema tragova šarke šljive. Pogodna je i za svežu potrošnju i za preradu, posebno sušenje, kažu u Institutu.. Od 42 miliona stabala šljiva koja rastu u Srbiji, 40 odsto je stvoreno u čačanskom institutu, koji svoje sorte plasira širom našeg kontinenta.)

Duke
31-07-12, 17:07
Još samo da se napravi tržište za nju i sadimo :D

ironman
31-07-12, 21:13
Kod mene ona dobija identičan tretman kao i lepotica i kao i stenlej.
Upravo to i jeste greska sto je dobila tretman koji joj ne odgovara.
Napomenuh vec da je cacanska rodna zahtevnija za rezidbu od drugih sorata i da se ne moze rezati na isti nacin kao lepotica npr i smatrati da je rezidba dobro uradjena.
Postoji ovde tema o orezivanju voca, verovatno tamo pise nesto o tome, ovde samo napomena da se rezidba usaglasava sa nekoliko elemenata od kojih su neki: sorta, trenutno stanje vocke (njena vitalnost,starost, stepen formoranih rodnih pupoljaka, stepen novog vegetativnog prirasta i sl) ekspozicija, zemljiste, djubrenje i dosta toga.

Problem sa cacanskom rodnom je upravo u njenoj genetskoj predispoziciji za enormno visokim rodom. Formira ogroman broj rodnih pupoljka koji, ako se rezidbom ne uklone, u narednoj vegetaciji biljku opterete u toj meri da nije u mogucnosti da ih formira za sledecu vegetaciju.
Dakle da bi rezidba bila adekvatna kod cacanske rodne je neophodno da se zadovolji bar jedan od dva uslova. Prvi i najbolji je da se pre rezidbe izvrsi analiza rodnih pupoljaka i tako utvrdi intenzitet rezidbe, drugi, manje pouzdan ali daleko prakticniji i jeftiniji je da rezac ima znanje i iskustvo na osovu kog moze bar priblizno da odrediti potreban intenzitet.

Cacanska rodna nije sorta sa genetskom osobinom alternativnog radjanja, to zna svako ko se iole ozbiljnije bavi sljivom, alternativno radjanje kod nje je uvek posledica spoljih faktora. Ili su to neki vremenski uslovi ili, cesce, nedovoljno strucan rad oko nje.


Moj ujak na istoj padini ima vece voce.Tri godine je preskakao rezidbu i voce mu je takodje radjalo poput mog-jedne godine ima malo,druge prerodi
Sto je vrlo jasan dokaz da je kvallitet rezidbe bio tacan takav kao da i nije radjena uopste.

Ne bih da pametujem, ali pre nego sto nekoj sorti pripisete genetske osobine posumnjajte malo u svoj rad. To uvek koristi.

uzunche
31-07-12, 21:44
Jesenas sam posadio 20ak madzarki koje lepo napreduju,ali tek nakon ovih kisa se javio problem:gotovo sva stabla su pustila
toliko smole da izgledaju kao da imaju neku glazuru preko kore! sta moze da bude uzrok tome? videcu sutra da slikam pa da podelim sa vama kako to lose izgleda.

balansero
01-08-12, 09:29
Dobro,recimo da za proteklih 15 godina ni jedan od onih koji su mi orezivali voce to nisu radili dobro.A kud bas to isto da se desi sa svima koje licno poznajem,u tom selu i okolini?Ili kud bas svake druge godine da ih dobro orezu,pa prerode?Mozda su u pitanju podzemne vode,ko zna.

Duke
01-08-12, 09:39
Evo i ja pokušavam da pretumbam po glavi sta je rekao ironman i jedino što bi moglo da pije vodu kod loše rezidbe je da jedne godine stablo prerodi i toliko iscrpi da ne može da se oporavi za sledeću godinu. Ono što je problem sa ovim je taj što čačanska rodna i treba da ima više roda od, recimo stenleja, pod istim uslovima eksploatacije.
Ono što mogu reći reziocima sledeći put je da malo više skinu sa rodne pa da vidimo šta će da se desi.

balansero
01-08-12, 11:15
To je i moj zakljucak.Kad prerodi,toliko se iscrpi da joj treba vise od jedne godine kako bi se oporavila.Ajde videcemo,proletos sam doveo cetvrtog orezivaca za 15 godina koliko imam voce.Mozda ovaj oreze kako treba,videcemo dogodine rezultate rada.Mada,sledece godine mu i onako pada rodna godina,xaxaxa...Ma sorta je takva i to je to.

Duke
01-08-12, 14:28
Kod mene su isti već 10 godina a planiram da tako ostane i u budućnosti. Oni i sami imaju voćnjake. Čisto sumnjam da ne znaju da orežu rodnu.

balansero
01-08-12, 14:59
I ovi moji su zavrsili poljoprivrednu,jedan cak pred kraj fakulteta,i niko od njih nema manje od 1000 stabala sljive u svom vocnjaku,pa cu zato rod svake druge godine prepisati podzemnim vodama :)

Vocar
01-08-12, 15:55
Duke, balansero, čačanska rodna ne rađa alternativno. U pitanju je nestručno orezivanje. Ne orezuje se kao npr Stenlej i Ljepotica, već zbog njene sklonosti ka bržem ogolijevanju, tj. gubljenju rodnog potencijala, ljetorasti se moraju skraćivati na patrljak i tako balansirati rodnost/vegetativni prirast. U prilog moje priče ću postaviti slike rodne u trenutnoj fazi kad budem na drugom računaru pošto ovdje nemam slike.

Dakle, zelena rezidba ljetorasta na patrljak (apsolutno ne svakog ljetorasta), njihovo pripremanje za sledeću sezonu, selektivno izbacivanje nosača rodnog drveta u zimskoj rezidbi. Zatim, provjetravanje/osvjetljavanje krošnje naročito u donjoj zoni za ujednačeno sazrijevanje plodova na čitavoj krošnji uz veće količine vode nego za druge sorte je uslov za redovan i dobar prinos uz održavanje kondicije čačanske rodne. To su neki osnovni uslovi za dobar i redovan prinos, a i lakšu borbu protiv bolesti.

Duke
01-08-12, 17:37
Aj leba ti postavi slike. Baš bih voleo da vidim kako tvoje izgledaju. Verujem da ćemo uporedbom slika mogći lakše da prokomentarišemo kako i šta za sledeću sezonu. Lkl{{

---------- Poruka napisana u 17:37 ---------- Prethodna poruka je at 17:36 ----------


I ovi moji su zavrsili poljoprivrednu,jedan cak pred kraj fakulteta,i niko od njih nema manje od 1000 stabala sljive u svom vocnjaku,pa cu zato rod svake druge godine prepisati podzemnim vodama :)

Ma ja. Podzemne vode sigurno a ovamo gledaš u nebo da li će da ti padne kiša. Šinko ukopavaj še!

MILOJKO
01-08-12, 20:33
U potpunosti potpisujem Ironmanov post broj 1251 i Vocarov broj 1258 u delu vezanom za zelenu rezidbu.
To sto je neko zavrsio poljoprivrednu skolu ili fakultet ne cini ga automatski strucnjakom za rezidbu voca. Ima kod mene u mestu ljudi sa 8 razreda skole i sa decenijskim iskustvom u vocarstvu koji su obucili desetine ljudi u rezidbi voca, a isto tako ima i skolovanih koji ne znaju nista vec uslugu rezidbe placaju.
Problem sa dzanarikom kao podlogom je u tome da njen koren ne raste, a samim tim ni biljka se ne razvija i ostaje zakrzljala ako je nivo podzemnih voda na manje od 1,5m ispod povrsine zemlje.

ironman
01-08-12, 21:40
Ili kud bas svake druge godine da ih dobro orezu,pa prerode?
Ne orezu ih oni ne jedne dobro, vec se biljka u godini kad nije opterecena rodom sama pripremi za narednu godinu. A dokaz da nisu dobro orezali je bas to sto prerode.

pa cu zato rod svake druge godine prepisati podzemnim vodama

Pripisi ti to cemu ti volja, ali razlog pojavi neredovne rodnosti cacanske rodne je nenznanje tih koji, umesto da orezuju voce, seku grane. Ti tvoji ovo prvo ocito ne znaju da rade.
Sto rece Milojko To sto je neko zavrsio poljoprivrednu skolu ili fakultet ne cini ga automatski strucnjakom za rezidbu voca.

Znas, da li neko pravilno orezuje ili ne se ne procenjuje ni po tome koju skolu je zavrsio, ni po tome koliko stabala sljiva poseduje ili orezuje. To mozda mogu biti neke pocetne naznake, ali jedini siguran nacin da se konstatuje da li je dobro orezano ili ne je rezultat, dakle radja li ili ne radja, prerodjeva li ili ne. Ako jedne godine prerodi a druge ne rodi onda taj koji reze ne zna to da radi, pa makar imao i doktorsku titulu a ne da je na kraju fakulteta.


Ono što je problem sa ovim je taj što čačanska rodna i treba da ima više roda od, recimo stenleja, pod istim uslovima eksploatacije.

Sto?

Obe sorte imaju genetski potencijal za veci rod nego sto je prakticno prihvatljiv. I stenlej i cacanska rodna, ako se pravilno hrane, stite, ako nema nekih ekstremnih pojava, mogu da donesu rod koji je veci od optimalnog. Optimalan rod je onaj koji biljci omogucuje kontinulelno plodonosenje, optimalan prirast i sto duzi zivotni vek, a to nikako nije maksimalan genetski potencijal vec rod koji je manji od tog.
Rezidba upravo tome sluzi, da redukuje genetski potencijalnu rodnost kao bi se otklonile negativne posledice iste. Dakle i cacanskoj rodnoj i stenleju se rezidbom redukuje rod pa zasto bi stenleju rod redukovao jace nego cacanskoj rodnoj ako se gaje u istim uslovima?
Naravno, ako se stenlej recimo prodaje kao stona, a cacanska rodna kao rakijska,onda se moze na rakijskoj ostaviti vise roda ali to nisu genetski vec ekonomski razlozi,a ovde pricamo o genetici.

uzunche
01-08-12, 22:32
Pominjao sam juce preteranu smolu na mladim sljivama pa sam veceras uslikao da vidite. To se pojavilo tek pre par dana, bas nakon kisa koje su pale.
http://thumbnails75.imagebam.com/20414/15911b204134729.jpg (http://www.imagebam.com/image/15911b204134729) http://thumbnails78.imagebam.com/20414/0b4e96204134892.jpg (http://www.imagebam.com/image/0b4e96204134892) http://thumbnails81.imagebam.com/20414/5032d2204135091.jpg (http://www.imagebam.com/image/5032d2204135091) http://thumbnails70.imagebam.com/20414/6b9e7f204135252.jpg (http://www.imagebam.com/image/6b9e7f204135252)
Ne znam da li bih mnogao nesto da preduzmem?

MILOJKO
02-08-12, 00:13
@uzunche

Odakle tebi ove sadnice i jesi li siguran da je u pitanju sorta Madzarka (Pozegaca)? Pitam zato sto vidim neke trnove na trecoj fotografiji.

Duke
02-08-12, 09:20
@ironman
Moj ujak (a uskoro i ja) ima problem sa Čačanskom Ranom jel slabo rađa. Da li misliš da je razlog tome isto orezivanje ili nešto drugo?

uzunche
02-08-12, 09:33
@uzunche

Odakle tebi ove sadnice i jesi li siguran da je u pitanju sorta Madzarka (Pozegaca)? Pitam zato sto vidim neke trnove na trecoj fotografiji.
Sadnice su samonikle u mom starom vocnjaku u kome se nalaze samo madzarke (odatle sam presadio), tako da ne verujem da moze da bude neka druga sorta. Na koju sljivu tebi vise lici?

MILOJKO
02-08-12, 09:50
Vidim ja da tu nesto nije u redu.
Bez obzira sto je u pitanju vocnjak Pozegace (ili bilo koje druge sorte),od samoniklih izdankaka ili izdanaka iz korena ne mozes dobiti identicnu sortu poput one koju imas u vocnjaku, vec ce se svaka razlikovati medjusobno. Zato i sluzi kalemljenje da bi se osobine jedne vocke verno prenele na onoliko komada (podloga) koliko je tebi potrebno.

uzunche
02-08-12, 10:46
A sta mi je ciniti sa smolom? Nabavio sam nesto golubijeg djubriva, planirao sam to da im bacim na jesen ili da nesto pokusam ranije...

balansero
02-08-12, 12:47
Oj oj oj,pa ne rekoh ni ja da ih fakultet automatski cini dobrim rezidbarima,vec time htedoh reci da ipak imaju pojma sta rade,da su ucili o tome,a da uz to sami orezuju svoje veliku vocnjake.I pored toga,prihvatam vase dobronamerne kritike jer zbog toga i jesmo ovde.
Postoji li neki odredjeni period zelene rezidbe,i sta se tu orezuje osim uklanjanja suvih grancica i vodopija?

bratori
02-08-12, 15:26
uzunche (http://poljoinfo.com/member.php?11622-uzunche), да ли је стари воћњак маџарке подигнут изданцима, или су саднице биле калемљене? Мени ове саднице не личе на маџарку, можда грешим.Морам ти рећи да си их искасапио, ниси требао дирати гране, видим да си доста скидао. Што се тиче смоле, погледај колико смоле пуштају стара стабла.Поздрав

MILOJKO
02-08-12, 18:07
Мени ове саднице не личе на маџарку, можда грешим.Морам ти рећи да си их искасапио, ниси требао дирати гране, видим да си доста скидао.
Meni lice na autohtonu sortu koju ovde kod nas zovu Trnovaca upravo zbog tih trnova koji rastu po granama.
I ja sam hteo da mu odgovorim u stilu ove druge recenice ali nisam imao srca :)

uzunche
02-08-12, 18:25
Meni lice na autohtonu sortu koju ovde kod nas zovu Trnovaca upravo zbog tih trnova koji rastu po granama.
I ja sam hteo da mu odgovorim u stilu ove druge recenice ali nisam imao srca :)
Ma ljudi pisite sta mislite, nema nikakve sujete ili razocaravanja, ja sam nov u ovoj prici, zanima me svako misljenje. Ono sto mi se namece ko pitanje: da li ste nekad u praksi videli da je neko na trnovacu kalemio pozegacu?

MILOJKO
02-08-12, 18:38
Ono sto mi se namece ko pitanje: da li ste nekad u praksi videli da je neko na trnovacu kalemio pozegacu?
Ja nisam ali mozda neko jeste, pa ce se vec javiti. Kalemi se, kao i sve sorte, na daznariku.
Mada, ja da sam na tvom mestu, nakalemio bih par komada na te sljive, cisto da vidim kako ce se ponasati; nesto poput malog experimenta.
Pa onda za par godina delis savete ovde po forumu o kalemljenju Pozegace na Trnovacu Lkl{{

ironman
02-08-12, 21:50
@ironman
Moj ujak (a uskoro i ja) ima problem sa Čačanskom Ranom jel slabo rađa. Da li misliš da je razlog tome isto orezivanje ili nešto drugo?

Sa Cacanskom ranom nije tesko imati problem iako se dobro reze npr. Prilicno svilena sorta sto bi rekli u mom kraju (svilena u nasem slengu znaci zahtevna,osetljiva)
Malo cudno radja za sljivu, dosta cvetova je na jednogodisnjim grancicama pa je tu moguca greska pri rezidbi (ukloni se vise jednogodisnjih grana kao kod rodne npr i tako ode dobar deo roda) Ona je i aspolutno bespolodna pa je i oprasivanje moguci problem. Bujna je pa ako se malo dublje zasadi eto opet problema.
Tesko je reci sta je uzrok toga sto ne radja kod tebe, moguce je cak i neki mikroklimatski faktor (ako je parcela malo "hladnija" (recimo severna ekspozicija a nesto zbijenije zemljiste i to moze biti probem.
Mada vidim da si iz Topole a tu bas ne bi trebnalo da bude problema sa zemljistem sto se uslova za sljivu tice?
Nisam ti pomogao, zna, zao mi, je ali ne znam vise od ovoga sto sam napisao.

oktopod
02-08-12, 22:00
Ja kod mene na par kajsija imam problem sa tim trnovima, rastu iz debla a dešava se i da krenu sa dna krošnje nove grane koje ne liče na kajsijine i imaju trnove, takođe izdanci budu puni trnja, o čemu se tu radi? Ne znam na šta su kalemljene, davno su kupljene..

Izvinjavam se za pomen kajsije u temi šljive, ali kad ste već pomenuli trnje...

ironman
02-08-12, 22:08
Verovatno visoko kalemljene i to u prosep pa je racviste zapravo i mesto kalemljenja a to znaci da je deblo formirala podloga, najverovatnije dzenarika jer je dosta tipova dzenarike sa trnovima, a i samo racviste je "podeljeno" izmedju sorte i podloge pa su ti ti zboji koji na sebi imaju trnove takodje izboji iz podloge.
To se desava kad se kalemi u procep, grancica se duboko potopi u podlogu, cak je moguce da donje okce, iz koga se kasnije formira ramena grana, bude ispod povrsine preseka podloge.
E da li si razumeo ebemli ga :)
zakomplikovah obicnu stvar

oktopod
02-08-12, 22:16
Jasno ko dan, beše mi baš čudna situacija da iz dna krošnje izbijaju trnovite grane, za ove na deblu i izbojke sam nekako i kapirao da je neka trnovita podloga...

azlatko
03-08-12, 12:26
Evo komsiinog Prezidenta.Pravi lepotan medju sljivama.I ukusan dosta.Nadam se da ce i kod mene jdnog dana biti slicnih.
Lkl{{

http://t.imgbox.com/adeq2cgQ.jpg (http://imgbox.com/adeq2cgQ) http://t.imgbox.com/adfh0Or1.jpg (http://imgbox.com/adfh0Or1) http://t.imgbox.com/adj0WZSs.jpg (http://imgbox.com/adj0WZSs)

Pozdrav

Mladi vocar
03-08-12, 13:28
Nekoliko slika mladih vockica.. Molim za savjete..

http://thumbnails84.imagebam.com/20435/bf1451204340134.jpg (http://www.imagebam.com/image/bf1451204340134) http://thumbnails76.imagebam.com/20435/673a98204340146.jpg (http://www.imagebam.com/image/673a98204340146) http://thumbnails76.imagebam.com/20435/5dfc34204340158.jpg (http://www.imagebam.com/image/5dfc34204340158)

Vocar
03-08-12, 13:47
Sve odlično izgleda :) Samo vodi računa koliko obaraš donje ramene grane da za 2-3 godine ne bude rod visio previše pri zemlji. Koja je sorta, i je li ovo 4x3?

Mladi vocar
03-08-12, 14:13
Sve je Lepotica, a razmak je 4x2.8. Obraticu paznju na grane, hvala za savjet.

Vocar
03-08-12, 14:39
Imate li problema u okolini Brčkog što se tiče pucanja kore i sušenja Ljepotice u prvih 7 godina po sadnji? Znam da kad ovdje dođe do tehnološke zrelosti Ljepotice vi ste svoju već odavno obrali.

Mladi vocar
03-08-12, 15:38
Ima problema sa pucanjem kore i to prilicno. U mojoj blizoj okolini nije bilo susenja ali velika vecina stabala je sa popucalom korom.
Kakvi su prijedlozi za smanjenje te pojave ?
Ja cu na jesen da krecim stabla. Razmisljam cak i o tome da oko stabla stavim neku zastitu.

Duke
03-08-12, 15:59
Jel teče smola iz njih?

ironman
03-08-12, 21:14
Nekoliko slika mladih vockica.. Molim za savjete..
Moj ti je savet da pustis te sljive da normalno rastu. Ovako ces upropastiti za sada dobar vocnjak slusajuci savete sa kojekakvih foruma.

---------- Poruka napisana u 21:14 ---------- Prethodna poruka je at 21:07 ----------


sušenja Ljepotice u prvih 7 godina po sadnji?

Sto bas sedam? sto ne sest, djavolski broj, ili 12 apostolski? Posle toga se ne suse?
Sta se to dogodi u osmoj godini pa sljiva postane otporna na izazivaca tog susenja?
Svasta.

Vocar
04-08-12, 07:27
Evo kolega ironman da ti objasnim. Do otprilike 7 godine se suše, a kasnije najvjerovatnije da će preživjeti i normalno rasti ako nema većih posljedica pucanja kore - ovo nije striktno pravilo. Ako ispuca kora što je načešći slučaj, zakržljaju i uvjek su problemi. Dobro rađa, ali se bori da preživi iz godine u godinu. Ako su sušne godine kao ova, uz razvoj bolesti i smolotoka na tim pukotinama, nije lako gledati kako biljka pokušava da ostane u životu. Međutim, nije pravilo i ima područja gdje normalo se razvija i nema gore nabrojanih problema. Plodovi ispucalih stabala nikad ne mogu dostići kvalitet ni veličinu svojstvenu Ljepotici bez obzira na navodnjavanje.

Mladi vocar, koliko znam nema pravih objašnjenja uzroka te pojave, i nije definisano šta je pravi razlog pucanja. Dosta se priča o mrazu, bakterijama, neodgovarajućoj podlozi, bujnosti, pretjeranoj ishrani, sklonosti sorte za tim, ali nema pravog objašnjenja. Krečio sam ja, prskao, svašta radio ali ništa ne može da to spriječi, koliko mene znanje služi. Čak sam mislio da navodnjavanjem sam uzrokujem pucanje (pokušavanje pronalaska još neke teorije), međutim kod prijatelja voćara koji i ne navodnjavaju šljivu situacija je ista.

Vrlo blizu sam odluke da sve počupam ove godine dok je još list na njima. Razloga je mnogo.

Duke, teče kad su sušni periodi.

ironman
04-08-12, 20:45
Nemas ti pojma.
Napises da je to 7 godina a onda krenu vadjenja. Uz to se doda patetika kako nije lako gledati da se sljiva muci, kao da je dete u pitanju.
Uostalom pisi sta hoces, ko tebe slusa i tebi veruje ocigledno ne zna da prepozna razmetljivog neznalicu kakav si ti, od ozbiljnog diskutanta. A ako zbog toga taj neko ko tebe slusa bude imao problema, sam je kriv.
Susenje stabala sljive je bolest koja se sigurno ne moze pobediti citanjem tvojih elegicnih eseja koji patetikom treba da pridobiju simpatije i sakriju neznanje.

dalibor79
04-08-12, 23:08
sta se samo prepucavate kao da nesto znate ,a ako znate podelite to sa nama....
pucanje kore i susenje imam isti problem u trecoj cetvrtoj godini i strucnjaci kazu moze biti "pseudonomas" mada treba jos da mi dodje jedan profesor iz ns. pa cemo videti njegov sud ali cekam preciznijiodgovori iz zemuna sa fakulteta a na prvi pogled kao sto rekoh

---------- Poruka napisana u 23:08 ---------- Prethodna poruka je at 23:00 ----------

http://www.agroplod.rs/zemljoradnja/zastita-bilja/susenje-stabala-sljive-i-pucanje-njegove-kore/
pogledaj ovaj link obavezno

(http://www.agroplod.rs/zemljoradnja/zastita-bilja/susenje-stabala-sljive-i-pucanje-njegove-kore/)

ironman
04-08-12, 23:12
Ti ovde citas prepucavanje?
Ako to tako vidis onda nista.

mirmir
04-08-12, 23:20
Ja mislim,a mozda gresim da do susenja i pucanja kore dolazi usled losih sadnica u startu.Nemojte misliti da su sadnice extra dobre ako su kupljene u institutu,mnogo kojekakvih sumljivih kooperanata radi za institut,pa je tako moj rodjak pre nekoliko godina dobio 150 sadnica lepotice od instituta koje su se posusile veoma brzo,odmah angazovao advokata i posle dve godine sudjenja dobio parnicu i odstetu koji nikad nije naplatio jer nam je drzava takva kakva jeste,a utvrdjeni uzrok stradanja sadnog materijala je sto je lepotica kalemljena na breskvu

ironman
04-08-12, 23:36
Pa sve je moguce.
Ono sto nauka zna je da to pucanje moze da bude, i najcesce jeste, posledica naseljavanja bakterija (onaj pseudomonas koga pominje Dalibor) u mikropukotine koje se javljaju na kori usled kolebanja temperature. Uoceno je da je pojava intenzivnija posle zima sa ostrijim mrazevima i to se pripisuje tome.
Kako je praksa da se kalemi nisko, dakle da deblo tvori sorta a na podloga, a kako se zna da razlicite sorte imaju i razlicite osobine ne samo ploda vec i drvne mase i kore, to su odredjene sorte osetljivije na pucanje pa se pokazalo da je bas lepotica nejosetljivija. Stenlej takodje cesto puca, cacanska rodna manje ali ni ona nije imuna.
Sada se ideje krecu u smeru da se kalemi visoko, tj da podloga, najcesce dzenarika, tvori deblo jer se smatra da je na manje osetljiva na kolebanja temperature.
Medjutim, samo pucanje kore i susenje delova ili cele vocke nije dovoljan znak da se o toj bakteriji radi jer slicne simptome mogu da prouzrokuju i neke gljive, pa je jedini siguran nacin taj da se sa stabla uzme bris i u labaratoriji urade pretrage pa set ako izoluje (ili ne izoluje) patogen. To ce se verujem desiti u Daliborovim slucaju posto mu dolaze ljudi sa fakulteta.

mirmir
04-08-12, 23:52
I kod mene je na stenleju popucala kora,60%,ima vec 6-7 godina.Ja sam licno digao ruke od toga jer radja uredno i ne susi se pa dokle izdrzi.

dalibor79
05-08-12, 10:59
da kolege vocari bez hemijskih analiza nista samo nagadjanje a inace moje sadnice kupljene su iz jednog rasadnika vlasnik (profesor poljoprivrednog fakulteta) i slazem se da nemora da znaci da je uvek i dobra sadnica , zastitarka iz nase savetodavne sluzbe inace moj dobar kucni prijatelj mi je dolazila sa njenim kolegom (neki prof. iz polj.fak.zemuna) i odneli su neke uzorke na analizu prva njihova pretpostavka je ona koju sam gore naveo i vrlo verovatno da je sadnica bila jos u rasadnikku zarazena a rekose da se manifestuje pseudomonas posle 3-4 god ,e sada kada dobiijem labaratorijske rezultate javljam ,pozdarv svim kolegama>:({

Vocar
06-08-12, 07:16
kolega ironman, opušteno! Nemoj da se nerviraš, prati me dalje i samo uči. To tvoje nagađanje te ne čini znalcem. :)


dolazi usled losih sadnica u startu

Mirko 015, a po čemu su to loše sadnice? Ja sam ih kupovao iz 3 različita rasadnika pa isto.

oktopod
06-08-12, 14:18
Evo kako izgleda moja stenlejka. Na prvom stablu u videu se vidi da je kora pukla uzdužno od samih ramenih grana sve do dna. To se desilo još pre nekoliko godina i stablo ne pokazuje probleme sa rađanjem ili vitalnošću. Kod mene je izgleda u pitanju crv, pošto u dnu pukotine postoji rupa u kojoj ima piljevine tj prašine od drveta, tu sam imao par jabuka blizu u kojima je takođe bilo tog crva, debeo ko palac.

http://s11.postimage.org/6j5kguty7/canon_023.jpg (http://postimage.org/image/6j5kguty7/) http://s11.postimage.org/p19x13bq7/canon_011.jpg (http://postimage.org/image/p19x13bq7/) http://s11.postimage.org/bzo8b8nbz/canon_012.jpg (http://postimage.org/image/bzo8b8nbz/)


http://youtu.be/5Cz4fLn41ZA

MILOJKO
06-08-12, 16:13
Uzmeš prskalicu Oktopode i oprskaš sljivu protiv tog crva.

Duke
06-08-12, 16:13
Kod lepotice postoji pucanje kore i pojava smolotečine. Koliko je meni poznato, takve sadnice su slate u inostranstvo na analizu čije rezultate niko živi ne zna. Mnogi govore o bolesti korena biljke ali lično sumnjam u to zato što iz korena izbijaju mladari kojih nikako da se oslobodim. Poenta je u tome što od 100 sadnica tek 10 oboli da ne može da pregura taj period do 4-6 godine. Mislim da se ne isplati nikome da se bakće oko problema kada otpada tih 10%. Uostalom čačanska lepotica tako lepo i konstantno rađa da joj tih 10% uopšte ne uzimam za zlo.
I ja, lako je svađati se i udariti čoveka, treba mu platiti piće.

oktopod
06-08-12, 19:33
Milojko, nisam znao da je tako nešto moguće jer je crv evidentno unutar debla...kako se zovu ti preparati? Prskao sam do sad insekticidima raznim, morala je magla da padne i na koru debla...

MILOJKO
06-08-12, 19:47
Milojko, nisam znao da je tako nešto moguće jer je crv evidentno unutar debla...kako se zovu ti preparati? Prskao sam do sad insekticidima raznim, morala je magla da padne i na koru debla...
Nisam mislio ozbiljno, u pitanju je bila sala. Mislio sam da ces shvatiti.
Izvini!
Cim nekeo vidi nekog insekta, crva,... odmah postavlja sliku na forum i pita cime da tertiram biljku ne bitno da li je u pitanju voce, povrce, sobno cvece.
Mislim da je najjednostavnije da ga zgazis nogom Lkl{{

oktopod
06-08-12, 19:54
Ahahaha pa vidim ja malo mi beše čudno i nerealno, ali otkud znam, nisam ja neki sveznajući pa pomislih da je moguće :) Problem je što je on negde unutra...na tih par jabuka što su bile blizu i koje sam izvadio je bio u rupi, možda je moga i sa se isčačka ali nije bio baš crv nego suvarak od crva, moguće da se preobrazio u nekog insekta, beše debelo ko palac...odmah tu pored je kućica od psa, od kad sam mali uvek je tu bila kućica za psa, ne znam da li ta nehigijena i činjenica da se tu nikad nije obrađivala zemlja već samo kosila trava ima veze sa crvima. Posle berbe imada isfreziram, problem je gusta sadnja i izdanci tj nije baš lako isfrezirati, puno je korenja i isečenih izdanaka..

rista
06-08-12, 20:57
Prijatelju moj crva nema sanse da ubijes u stablu,sta sve nisam radio i probao ali jeddnostavno nemoguca misija ,meni je usao u tri tresnje koje su stare jedno 30 godina i izgubile su bitku tj osusile se

ironman
06-08-12, 22:22
prati me dalje i samo uči
Ma bih ali si, brate, mnogo nedosledan.
Tvrdis nesto pa posle kazes ne to ne vazi, zaletis se pa lupis glavom o zid, poletis pa zabasas...
Ajd obecaj da ces biti dobar pa necu insistirati na bas svakoj tvojoj gluposti (osim onih najvecih a i njih ima ohoho)

I kazi iskreno koje si struke, 'leba ti.


I ja, lako je svađati se i udariti čoveka, treba mu platiti piće.

coveka?

Tesko je to biti ali moze se
Ako možeš da čuješ
kako tvoje reči izvrću nevaljalci
da razdraže glupake
i da čuješ kako luda usta o tebi lažu,
a da sam ne kažeš ni jednu laž;

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Bićeš Čovek, Sine moj!

Duke
07-08-12, 08:39
sta se samo prepucavate kao da nesto znate ,a ako znate podelite to sa nama....
pucanje kore i susenje imam isti problem u trecoj cetvrtoj godini i strucnjaci kazu moze biti "pseudonomas" mada treba jos da mi dodje jedan profesor iz ns. pa cemo videti njegov sud ali cekam preciznijiodgovori iz zemuna sa fakulteta a na prvi pogled kao sto rekoh

---------- Poruka napisana u 23:08 ---------- Prethodna poruka je at 23:00 ----------

http://www.agroplod.rs/zemljoradnja/zastita-bilja/susenje-stabala-sljive-i-pucanje-njegove-kore/
pogledaj ovaj link obavezno

(http://www.agroplod.rs/zemljoradnja/zastita-bilja/susenje-stabala-sljive-i-pucanje-njegove-kore/)

Mnogo dobar tekst napisan o pucanju kod šlive. Ima poklapanja sa onim što se dešava po mom votnjaku. Ono što je razočaravajuće je to što malo može da se utiče na biljku kad jednom bakterija uđe pod koru. :(

Hemijska zaštita može biti korisna ali nije svemoguća. Pošto bakterije prezimljavaju u krošnji voćke, može se vršiti zaštita u jesen (posle opadanja lista) da bi se sprečila kasnija penetracija bakterija u raspukline od mraza koje mogu nastati tokom zime. Ako bakterije dospeju u rane, zaštita je neefikasna. „Zimsko“ ili „plavo“ prskanje se vrši rano u proleće i najčešće se u praksi obavlja kasno kada su bakterije već dospele u pukotine.

sljivar
07-08-12, 10:12
Teško je utvrditi tačan uzrok sušenja Ljepotice. Činjenica jeste da je jedan od uzroka bakterija (Pseudomonas syringae) koja se naseljava i na mjestima gde list opadne. Tako da i stbala koja se čine zdrava obole i suše se. Međutim ja sam prije 3-4 godine imao problema sa potkornjakom koji je najviše napadao ljepoticu. Na stablima je bilo izbušeno čak i preko 100 malih rupica, kao da je neko bušilicom bušio. Takva stabla su se uglavnom sva osušila. Problem u narednim godinama se rešavao hemiskom zaštitom (pirifos + cipkord) plus postavljanje sistema za navodnjavanje. To može takođe biti jedan od uzroka (treba pažljivo pregledati stabla koja su se osušila).
Jednom riječju treba stabla održavati u punoj vitalnosti i kondiciji uz obavezno navodnjavanje. Po meni je to jedina mjera preventive od sušenja Ljepotice. Kod Ljepotice to je malo i sortana osobina. S drugim sortama nisam imao nikakvih problema.

Više o potkornjaku i slika izbušene kore na ovom linku (http://dobarvocar.com/borba-protiv-potkornjaka/).

Duke
07-08-12, 10:56
Na ovogodišnju cenu šljive ne znam da li se isplati navodnjavati šljivu.

sljivar
07-08-12, 11:38
Ako se navodnjavanje ne isplati, šta se onda isplati. Onda treba dići ruke od šljive. Jer bolje je džaba lažati nego džaba raditi.

Duke
07-08-12, 11:44
Ne kažem da se ne isplati navodnjavanje, nego da mi je sumnjiva isplativost navodnjavanje šljive koja je ove godine 20din za cepanje, 30din za Rujke i ko zna koliko i da li za sušenje. Mislim da je dosta važnije navodnjavati malo skuplje proizvode tipa jabuka.

ironman
07-08-12, 19:24
Međutim ja sam prije 3-4 godine imao problema sa potkornjakom koji je najviše napadao ljepoticu

Napada skoro iskljucivo vec iznurena stabla. Zbog toga se i smatra sekundarnom stetocinom. Dakle ako se potkornjak naselio to je znak da je pre toga nesto pogresno uradjeno i to drasticno.
Navodnjavanje nije losa stvar ako se isplati, a da li se isplati zavisi od mnoooogo faktora. Ima li jeftine vode, kolika je investicija u sistem, koja cena sljive se postize, kakvi su prinosi i kvalitet bez navodnjavanja, kolika je razlika izmedju profita ostvarenog bez i onog koji bi se ostvario sa navodnjavanjem.
Bavljenje sljivom je ozbiljan posao koji treba da pociva na racunanju a ne na ubedjenju i ubedjivanju.

sljivar
07-08-12, 22:12
Dakle ako se potkornjak naselio to je znak da je pre toga nesto pogresno uradjeno i to drasticno.

To navođenje uopšte nije tačno. Potkornjak napada (slažem se iznurena stabla) i isključivo ona stabla koja su opterećena ili preopteređena rodom, a nastupi sušan period. Tada biljka ne može iznjeti rod kako treba i počinje da luči odrećene hormone koje da tako kažemo prizivaju potkornjaka. Zato u kišnoj godini nema problema sa potkornjakom.


Bavljenje sljivom je ozbiljan posao koji treba da pociva na racunanju a ne na ubedjenju i ubedjivanju.

Jeste ozbiljan posao, zato prije podizanja voćnjaka treba imati jasnu viziju plasmana proizvoda (vlastita sušara, prerada ili lanac prodaje), a ne biti u milosti nakupaca i otkupljivača. Nije dovoljno samo proizvesti šljivu i čekati da se otkupi bez prethodno ugovorene proizvodnje. Za mene je to ići grlom u jagode.

oktopod
07-08-12, 22:26
Da li on napada i kajsije, imam kajsije 6 godina stare a na nekima ima dosta rupica ali malo većih iz kojih curi smola, deluje mi da je to to, stabla nisu uopšte iznurena...i toga ima samo na m39, na kečkemetskoj ruži nema toga.

sljivar
07-08-12, 22:34
Najviše napada šljivu, breskvu i kajsiju. Jako rijetko jabuku i krušku. Godišnje razvija dvije generacije u maju i julu. Prva generacija može se suzbiti hemiskom zaštitom, a druga je problem jer sredstva koja na njega djeluju imaju veliku karencu pa se ne mogu koristiti.

ironman
07-08-12, 23:01
i isključivo ona stabla koja su opterećena ili preopteređena rodom, a nastupi sušan period.
A moze li ona koja su opterecena rodom a nema dovoljno hrane u zemljistu iako nije susni period?
Ili ona kod kojih je vec nastupilo pucanje kore?
Ili ona koja su zasadjena u nepovoljim uslovima?
Ili ona koja su neodrzavana?
Ili ona koja nisu sticena pa su iznurana raznim bolestima i stetocinama?

Ili samo u slucaju da su prerodila a nema zalivanja?
Znaci li to da se zalivanjem sprecava potkornjak?
ccccccc


zato prije podizanja voćnjaka treba imati jasnu viziju plasmana proizvoda (vlastita sušara, prerada ili lanac prodaje),
Sto znaci da bar 99 % onih koji se bave sljivom ne treba to da rade jer nemaju ni susare, ni preradu ni lance prodaje?
A isti slucaj je i sa vecinom proizvodjaca drugog voca i ne samo voca.
Proizvodnja sirove sljive je posao sam za sebe i on kao takav treba da bude isplativ. Treba praviti racunicu da li se taj posao isplati ako bi se npr investiralo u sistem za navodnjavanje a ne da taj trosak pokriva eventualni profit iz nekog drugog posla kao sto je npr posao prerade.

sljivar
07-08-12, 23:16
Ne treba bukvalizoveti stvari. A pogotovao ne onaj ko ima kako kaže, velike površine i ozbiljno se bavi šljivom. Tako da ovo što navodiš


A moze li ona koja su opterecena rodom a nema dovoljno hrane u zemljistu iako nije susni period?
Ili ona kod kojih je vec nastupilo pucanje kore?
Ili ona koja su zasadjena u nepovoljim uslovima?
Ili ona koja su neodrzavana?
Ili ona koja nisu sticena pa su iznurana raznim bolestima i stetocinama?

Toga nema u ozbiljnoj proizvodnji eventualno pucanje kore.

U svakom poslu pa i u ovom se teži da se stvori finalni proizvod, jer se jedino tako može ostvariti kvalitet i profit.

ironman
07-08-12, 23:24
Ne treba bukvalizoveti stvari.
Nije banalizovanje vec navodjenje mogucih realnih situacija u kojima su povoljni uslovi za pojavu potkornjaka.
Ako bi se razmisljalo na nacin na koji ti pokusavas sada, onda ni o jednoj bolesti niti stetocini nema razloga da se razgovara, jer u idealnim uslovima se ni jedna nece pojaviti.
Dakle potkornjak jeste stetocina koja dolazi tek posle drugih negativnih faktora i nema mnogo veze sa navodnjavanjem.
Njegova pojava jeste znak da se sa biljkom nesto ozbiljno desilo jos ranije, i tada, osim borbe protiv potkornjaka, treba traziti ( a uglavnom su oni ocigledni) i razloge zbog kojih je doslo do iznuravanja biljke i stvaranja uslova za pojavu ove stetocine.

joekiki
07-08-12, 23:41
Pozdrav svima!
Prvi put čujem za "potkornjaka"...?
Moje šljive (50kom) do sad nemaju simptoe pucanja kore, tako da nisam upućen u taj krtog...
Daj bože da se nikad ne pojavile...

pozzz joe!

sljivar
07-08-12, 23:50
Ali zašto najviše Ljepoticu, a ne npr. Stenli ili Najbolju a posađeni su u istim uslovima (plodno zemljište, redovna zaštita i sva agotehnika) na istoj prceli. Ljepoticu napada a ove ne. Što dovodi do zaključka da je ipak malo više sortna osobina u pitanju. Kao što rekoh problem sušenja je donkle riješiv uz održavanje stabala u punoj vitalnosti i kondiciji.

balansero
10-08-12, 09:57
Sto se tice pucanja kore,meni je na nekoliko stabala cacanske rodne popucala kora jos dok si bile mlade,mozda oko pete godine,a evo ih i dan danas radjaju,ne suse se,imaju 15 godina.Rekose mi da se to desava zbog preteranog djubrenja,da stablo brze deblja nego sto ga kora moze pratiti.Oni rekli meni-ja rekoh vama.Inace kora hoce da popuca i od mraza i od tog crva kog spominjete,ali tad je stablo vec pri kraju svog veka.Nece crv u zdravo deblo.
Nego,da ne otvaram novu temu...Voleo bih da cujem nesto vise o cacanskoj ranoj,koliko radja,je li konstantna,kad pocenje cvetati(zbog prolecnih mrazeva),kakva je bujnost,otpornost na sarku,moniliju...?Isto bih vas zamolio i u vezi valjevke.I ako moze-bez kopiranja onog sto pise na sajtovima rasadnika,jer tamo bi i rodjenu majku prodali,pa je sve dobro i bajno.

---------- Poruka napisana u 09:57 ---------- Prethodna poruka je at 09:52 ----------

I jos jedno pitanje: sta znaci "obnova rodnog drveta"? Jel se pri tom misli na klasicno orezivanje ili na nesto "jace" od toga?

Naredni postovi premešteni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?670-Navodnjevanje-šljive

sickohn
11-08-12, 23:19
Zna li neko sta se ovo desava?da li je moguce da je posledica suse?

http://t.imgbox.com/abgVp9Zs.jpg (http://imgbox.com/abgVp9Zs)
Umanjene slike postavljajte!

mirmir
11-08-12, 23:28
Susa 100%,i kod mene ima par grancica.Sta je tu je.

sickohn
12-08-12, 10:41
ima vise od par, ali sta cu.izdrzace valjda

Duke
12-08-12, 11:23
Ja bih isto rekao da je suša. Kao da je stablo počelo da uvlači iz roda.

sickohn
12-08-12, 22:18
izvinjavam se za sliku.nisam bas umesan u radu sa kompom , pa sam mislio da sam je smanjio dovoljno.nece da se ponavlja.Sto se tice grancica/ne bi trebalo da je nesto drugo posto je sve odradjeno sto se zastite tice.Inace , ovde u Kraljevu je u zadnja 3 meseca palo toliko kise da je to smesno.Pretvaramo se u Saharu

JelenaB
13-08-12, 13:43
Pozdrav kolegama vocarima !
Kada se uzme prosek zadnje 4 godine ( sa odbijenim svim troskovima agritehnike, hemije, branja, transporta ) , nas profite po hektaru ( imamo neujednacene povrsine pod raznim sljivama, ali smo prilagodili hektaru kao parametru) bi bio :
1. cacanska rana 9630 eura po hektaru,(neujednaceno radja, malo posla puno para )
2. cacanska lepotica 6210 eura po hektaru,(dosta novca otislo na nadnice, sve islo za konzum u drvene gajbice )
3. stenlej 5430 eura po hektaru, ( prodavano za rakiju i za secenje, ujednacen rod )
4. cacanska rodna 3200 po hektaru (najmladji vocnjak, sve je skidano tresacem u dzakove ).
Eto, mi smo nasu racunicu rekli, podelite i vi svoju sa nama ! Sva nasa sljiva je otisla sirova.
Nadam se da nisam off topic, i da kolege nece biti sujetne i da ce podeliti svoje iskustvo.
Ziveli !!!

ironman
13-08-12, 22:21
Pa cestitam.
Ako je tako dobro je, ja ne postizem toliki profit, iskreno
Malo me bune neke cifre...
recimo stenlej
kazes da je cist profit 5432 evra po hektaru
Ako bi uzeli da je to i ukupan prihod to bi bila dobra racunica
Stenlej nije bas rakijskla sorta a kazes da si ga prodavala i za rakiju, tu se bas i niej mogla postici neka visoka cena. U poslednje 4 godine nije bilo ekstrema ni kod sljive za secenje, pa mislim da prosek cene ne bi mogao da bude iznad 15 evrocenti
To bi onda znacilo :
5432:0,15=36213
Kada to uvecamo bar za 20%, jer je nemoguce da troskovi proizvodnje budu nizi to bi iznelo 43456 kg
Dakle prosecan prinos bi morao da bude MINIMALNO oko 4,5 vagona po hektaru.
Teoretski moguce ali prakticno....?
Posto smo iz istog kraja bio bih veoma zahvalan ako bi mi omogucila da vidim taj vocnjak.

JelenaB
14-08-12, 10:56
Sto se stenleja tice, upravo u zadnje 4 godine je sve odlazilo za Bosnu, ljudi ne uzimaju neke abnormalne kolicine, ali krene fin konvoj za Sepak svake godine.Konkretno, stenlej pakovan u gajbice drvene nama nikad nije bio ispod 20 din kg, ali njega imamo najmanje, malo vise od pola hektara(u svom prethodnom postu sam naglasila da sam prihod racunala po hektaru, da ne petljam drugacije). Krajnje ref i korektna saradnja. Ma moze, da se vidi vocnjak i sve....ali prvo ako je moguce da se razbije sujeta Srbskog seljaka ! Ako udruzeno komentarisemo, ne radimo to iz dosade, vec se konsultujemo da svako od nas po jedinici mere uzme vise para ! Ili ja mozda gresim ??? Ili cak jos bolje, da neko od moderatora otvori novu temu "Ekonomika poslovanja u vocartvu". Nismo mi uzajamna konkurencija, ajmo karte na sto i da fino dignemo ovaj topic na malo veci novo ???

balansero
14-08-12, 11:24
A što varničite?I to naši,medjusobno...fuj.Ovde smo da razmenimo iskustva,saznamo nesto vise,radimo bolje i ostvarujemo bolji prihod.Drzava nam nece pomoci,a ako se medjusobno ne budemo ispomagali makar savetima iz licnog iskustva-dobra biti nece.
Nego,nije mi jasno samo jedno-zarada je godisnji prosek 4 predhodne godine,ili ukupna zarada za 4 predhodne godine?
Interesuje me i raspored sadnje cacanske rane i odnosa sa oprasivacima,i koji je odnos?

JelenaB
14-08-12, 11:41
Sabrala sam prinos od 2009 zakljucno sa ovom godinom i podelila sa 4. Tip sadnje kod nas za cacanku ranu i za lepoticu je isti i to, 2.5m izmenju biljaka i 4m izmenju redova. Oprasivac u nasem slucaju je cacanka lepotica. I sad, kako bi objasnila, ceo vocnjak na kom se nalazi rana nalazi se i lepotica, stim da je rana svaki cetvrti red a sve ostalo je lepotica.

balansero
14-08-12, 12:36
Znaci jedna cacanska rana oplodjuje cetiri cacanske lepotice.
To me i interesuje,odnos sadnica u vocnjaku.Ja bih za glavnu sortu zasadio ranu,a kao oplodjivač bih ubacio lepoticu.Pa me zbog toga interesuje u kom bih odnosu to mogao saditi.
Spomenula si da su u gustoj sadnji.Koliko su stare i kako se gusta sadnja pokazala kod rane?Spomenula si i neujednacen rod,pa ako te ne mrzi malo vise napisi i o tome.

JelenaB
14-08-12, 13:21
Mi u nasem vocnjaku placamo i agronoma, i orezivace i zastitara. To ti je jedino provereno, mada malo skuplje(svaki izlazak u proseku 20eura). Rana je stara u proseku 6 godina, uzasno je zna unititi rani mraz, nama je jedne godine tako stradalo skoro 70%. Gusta sadna svih sljiva, kojima je osnova za kalemljenje dzenarika, zahteva intezivno orezivanje svake godine, i to zbog bujnosti. Dosta su ljudi podeljeni misljenjem oko te guste adnje, kod nas je za sad sve ok, mada cemo videti za koju godinu jer planiramo taj vocnjak exploatisati bar jos 15 godina. Takodje j preporucivo to takozvano zeleno orezivanje. Mi nismo neki strucnjaci, mada smo malten svakodnevno u vocnjaku, al smo prepustili da glavne odluke oko vocnjaka i njegovog stanja donose strucnjaci,tako da ne pametujemo mnogo. Nas san oko prinosa je da uspemo izgurati u 10oj godini vocnjaka na 40 000 kg po hektaru, i da nam stabla izdrze taj prinos bez vecih ostecenja, za sad nema toliko, delom zbog zamene bolesnih sadnica(odma cupamo i za koji mesec sadimo drugu), delom zbog neuigranosti strucnog tima, doslo je do promene agonoma(covek otisao u inostranstvo raditi i poslao nam nekog apsolventa da se uci ).

Duke
14-08-12, 14:15
Veoma je moguće da 1ha donese preko 30t stenleja ugodini i to da ne mora da bude u gustoj sadnji već može i na parceli 5x5. Ni ja ne bih verovao da moj brat nije ubrao 18t sa 50 ari (zasad 5x5). Šljive su mu ogromne (on rešio da ih reže sam). Na žalost ovakav prinos je imao samo pre 2 godine. Prošlu je već imao normalan prinos od 10-12 tona. Kako održati stalan prinos ne znam. Ne znam ni da li je to unazadovalo njegovu rodnost na sledeće godine ali znam da je moguće. Inače njegov zasad je star 17 godina tj. u 15-toj godini je dao ovu rekordnu "tonažu" :D

balansero
14-08-12, 14:41
Koliko placate ljude sto orezuju?
Koliko sam shvatio,vi i ne ulazite u te vocnjake.Jedino sto ne spomenu je tanjiranje.Jel i to drugi obavljaju? Lkl{{
Jezdic(onaj nas glumac)je pre nekoliko godina na dedovini posadio vece povrsine pod vocem,takodje uzeo agronoma,zastitara...ali sljivu ne predaje vec pravi rakiju.Kompletna proizvodnja.To je negde oko Babine Luke,koliko sam shvatio.U kom kraju su vasi vocnjaci?

JelenaB
14-08-12, 15:25
Kolega balansero, pazljivo procitajte. Mi smo, kao sto sam rekla u vocnjaku maltene svakodnevno, narociti kad su intezivniji poslovi u toku. E, aj da ne polemisemo oko Jezdica, bili smo i videli.Lako mi je za take koji sade tudjim parama, nije on vlasnik ni polovine onog gore, informacija proverena. On je imao plac od 20ari i onda je kupio zemlju od seljaka i poceo se covek baviti vocarstvom, mislim da mu je sad i kuca zavrsena. Nasi vocnjaci su u Bukovici Gornjoj, ako poznajes kraj. Strucnjaci sa kojima mi saradjujemo imaju posao da obilaze vocnjak, u proseku 1 puta mesecno, to te izadje oko 30 eura mesecno, odnosno nepunih 400 eura godisnje. Takodje smo uvek i na telefonskoj liniji, ali oni donose odluke kad i sa cim se prska. Orezivanje je kako se pogodis, mada mislim da smo i mi otprilike vec usli u fazon kako se to radi, s obzirom da su krosnje vec formirane. Ne moze se napamet, ne treba biti arogantan, vec uciti i upijati od pametnijih i ucenijih za taj posao.

balansero
14-08-12, 15:53
Pa mi smo preko brda >:D Moj plac je u Joševi.

ironman
14-08-12, 21:24
Ma Jelena kod mene nema sujete ali ima nerazumevanja ocigledno.
Nikako da skontam a bas se trudim, zaista

Hajd objasni mi molim te

Kazes da si gro stenleja prodavala za rakiju i za secenje, a onda kazes u drvenim gajbicama.
Razni kupci imaju razne ideje sto se ambalaze tice, ali jos nisam cuo da je neko za rakiju trazio da se pakuje u drvene gajbice? Ni za secenje, al ajd da prihvatim da je i takvih bilo.
Ja pokusah da izvedem neku racunicu i dodjoh do toga da bi moralo da rodi oko 4,5 vagona po hektaru da bi se ostvario profit o kom ti pises a ti sad kazes da ti je san 4 vagona.
Hajd malo konkretnijim ciframa kad si vec krenula u kalkulaciju

Koliki je bio prinos, posto si prodavala, kolika su bila ulaganja (ocigledno daleko iznad onoga sto sam ja ukalkulisao kao minimalna jer ti dosta toga placas) i kako si ostvarila veoma zavidan profit?

Pitam jer se i ja bavim sljivom, u Bosnu sam i ja prodavao, i nisam nikada uspevao da ostvarim tako visok profit.
I zasto uslovljavanja oko posete vocnjaku?


Ma moze, da se vidi vocnjak i sve....ali prvo ako je moguce da se razbije sujeta
Zasto ne moze pre razbijanja sujete ako mislis da je ima?
Evo da ja probijem led, pozivam te da posetis moje vocnjake bez ikakvih uslova i o mom trosku. U trminu koji sama odredis.
Mozes upravo ovih dana jer krece sakupljanje pa se moze videti i kvalitet roda i njegov intenzitet.
Inace dosta ljudi iz Bukovice poznajem pa cu se evo bas raspitati oko tog super kvalitetnog vocnjaka koji donosi enormnu zaradu.

I nije moje da savetujem ali nije fer ogovarati druge i to kako je ko dosao do novca i ciji je kapital u Jezdicevim vocnjacima. Tu se tek vidi sujeta, a ne u mojoj neverici da se moze sa hektar stenleja ostvariti 5500 evra cistog profita prodajuci ga za rakiju.
Ja sam u tim, Jezdicevim, vocnjacima bio i imam tehnoloskih zamerki, ima ozbiljnih propusta oko tehnologije gajenja voca, o tome bih radije, a cije su pare tamo ulozene bas me briga. Nemam pojma niti me interesuje cije su, a sad prvi puit cujem da nisu njegove.


Veoma je moguće da 1ha donese preko 30t stenleja ugodini
Ma naravno
To je dobar i prakticno ostvariv prinos, ali prinos koji je potrban da se ostvari profit od preko 5 hiljada evra na ovoj ceni mora da bude preko 4 i po vagona i to cetiri godine za redom.
To je, Jelena, prakticno NE MO GU CE!!!

JelenaB
14-08-12, 21:32
Svaka cast svakom, ali posto vi kolega Ironman volite izuzetno kritikovati ljude, baz prava na konstruktivan razgovor i dogovor...raspitajte se dobro, svratite u moj sljivik, al tu se moje pisanje zavrsava. Jos jedna potvrda da se ovde ljudi ponasaju kao da im je ovo babovina. Svima puno uspeha u poslovanju, mi vas napustamo. Ziveli.

ironman
14-08-12, 22:10
Meni je zao, Jelena, sto si moju nevericu dozivela kao napad.
Ja jednostavno ne znam kako se dolazi do tolikog profita, a po parametrima koje iz prakse znam taj profit je veoma tesko, tj nemoguce postici, pa sam te pitao kako se to postize?
Zao mi je i sto na konkretna pitanja odgovaras dureci se, ali to je tvoje pravo.
Evo, ako sam ja smetnja, vise na tvoje postove necu odgovarati, samo te molim da, ako zelis naravno, das neke odredjenije parametre od cifre za koju kazes da je cista zarada.
Jednu cifru, bilo koju, je veoma lako napisati i iza nje staviti tekst"moj profit", ali posto si sama predlozila da otvoreno pisemo o finansijskim rezultatima bavljenja sljivom mislim da bi bilo korektno da das neke odredjenije podatke.
Ja ne bezim od toga da pisem o svojoj kalkulaciji, o ceni kostanja, o ceni po kojoj prodajem, cak i svoje kupce ne skrivam, pisem o njima i javno i na pp kada ljudi traze.
O tome sam pisao i pisacu, mozda zato ocekujem da i ti to uradis jer si upravo ti to predlozila.
Ali kako hoces, svi ovde pisemo samo ono sto zelimo.

mityoo
14-08-12, 22:24
Da li je stenlej kalemljena voćka? I da li može da se sadi samonikli izdanak?

ironman
14-08-12, 22:38
Jeste kalemljena.
Samo tako, kalemljenjem, se prakticno i moze razmnozavati.
Izdancima se razmnozavaju sorte na "sopstvenom korenu" tj sorte koje nisu kalemljene, a to su najcesce stare autohtone sorte (crvena ranka, pozegaca, trnovaca,,,,,) i to vegetativnim izdancima (onima izbilim iz korena), a samoniklim izdancima (ako pod njima podrazumevas sejance, biljke iznikle iz semena, kostice) se ne razmnozavaju.

oktopod
14-08-12, 23:19
Svaka cast svakom, ali posto vi kolega Ironman volite izuzetno kritikovati ljude, baz prava na konstruktivan razgovor i dogovor...raspitajte se dobro, svratite u moj sljivik, al tu se moje pisanje zavrsava. Jos jedna potvrda da se ovde ljudi ponasaju kao da im je ovo babovina. Svima puno uspeha u poslovanju, mi vas napustamo. Ziveli.

Ovim si jelenab samu sebe pokopala. Čovek jeste za konstruktivan razgovor, jedino što kroz svoje reči provlači i svoje neverovanje što možda tumačiš kao kritiku.

A sa ovim "mi vas napuštamo" si se tek zakopala jer pokazuješ da nemaš argumente.

Dakle, krajnje je jednostavno...

Koliko stabala, koji razmak sadnje, koliko kilograma je nabrano, po kojoj ceni su prodati, nabrojati troškove i koliko koštaju (zaštita, đubrenje, prehrana, rezači, savetodavci) i onda se lepo sama pokaže cifra.

Ako već izlaziš javno sa ciframa, onda nije nikakva tajna navesti i ove ostale zar ne?

Duke
14-08-12, 23:31
Svaka cast svakom, ali posto vi kolega Ironman volite izuzetno kritikovati ljude, baz prava na konstruktivan razgovor i dogovor...raspitajte se dobro, svratite u moj sljivik, al tu se moje pisanje zavrsava. Jos jedna potvrda da se ovde ljudi ponasaju kao da im je ovo babovina. Svima puno uspeha u poslovanju, mi vas napustamo. Ziveli.

Ne znam zašto se povlačite iz razgovora. Ironman je oštar na rečima kad oseti da nešto nije u redu.
Na stenleju ste ove godine na 40t mogli da uzmete nešto preko 4000eu (kad se uključe troškovi berbe, zaštite, zaštitare, rezioce, troškovi obrade itd). Prosek od preko 5.000eu je moguć ako ste većinu roda od stenleja dali Rusima. Da ste umesto 5400eu po hektaru rekli 4400eu uopšte ne bismo imali ovaj problem. Takođe, računali ste pretprošlu godinu a sa koje ste mogli da imate možda i celih 7000eu (ako ste prodavali rusima). Pa čak i tada prosek je jedva preko 5000eu i to pod uslovom da ste druge tri godine uzimali po 4400eu.
Naravno ovo je moje razmišljanje na osnovu polovičnih informacija. Vi ste očigledno uzeli 5400eu po godini ali mene zanima kako. Za Vas je najjednostavnije da nam napišete koliko ste kome i šta prodali i koliki su vam troškovi. Ovo je jedini pravedan način da se cela ova stvar razreši.

---------- Poruka napisana u 23:31 ---------- Prethodna poruka je at 23:29 ----------

Dok ja napisah Oktopod me preteče :D

oktopod
14-08-12, 23:40
Iz neke teme o ovcama se može videti da jelena ima mlad voćnjak od 3 ha, em što je mlad em što na 3 hektara spakova 4 sorte šljive i od svake uze enormne novce...ili možda kad kaže 5400 eur po hektaru misli 540 eur na 10 ari pa puta 10? :D
i na stranu što tri puta menja priču u ovoj temi...


Pozdrva svim forumasima i dragim kolegama !
Naime, u okolini Valjeva imamo mlad zasadjen vocnjak od skoro 3ha, i kao dodatni posao ( posto se uskoro iz velegrada definitivno selimo na selo ) nameravamo oformiti stado ovaca .

FruitBoy
14-08-12, 23:46
Ako ništa drugo ima dobre namere i ciljeve! :D

Stanic
14-08-12, 23:49
Ako ništa drugo ima dobre namere i ciljeve! :D
Previse dobre. ;)

JelenaB
15-08-12, 08:15
U mom prvom postu sam naznacila da imamo sljive po raznim parcelama, ali da cemo uzeti jedan hektar kao parametar. E sad dal se to odnosi na deljenje ili mnozenje to je stvar matematike, ako se uzme hektar kao parametar mora se njemu prilagoditi. Da, imamo 3 hentara i 24 ara pod sljivom, od jese ni se nadamo da cemo u Radjevom selu pustiti jos 80ari pod tresnjom. Sljivim je star 6 godina, samo je najmladji deo pod rodnom i on je 4 godine. Sav sljivik je sadjen 4m izmedju redova sa 2.5 metra(u proseku posto ima i povadjenih sljiva ) izmedju sljiva, to mu izadje malo jace od 1000 stabala po hektaru. Kada gosn zastitar ili agronom izadje na teren, on uzima dnevnicu za ceo vocnjak, a ne za svaku sortu po 20 eura. Posedujemo bunar, nemamo tipicno navodnjavanje kap po kap, ali posto je vocnjak kod nagibom pokupali smo kanale i kad su bile ove suse lepo tomos pumpa i i ispumpavamo po redovima. Da, planiramo uzeti i ovce posto se definitivno selimo na selo, i planiramo zaokruziti nas radni dan.A druga stvar oko ovaca je njihov stajnjak, jer djubrenje sa njim je izgleda opasna stvar. Prodaja sljive ? evo, nikad stenlej nismo dali ispod 25 dinara, n ikad lepoticu ispod 40 dinara, nikad ranu cacanku ispod 85 dinara, rodna nam je izuzetno sitna, ni sami ne znamo zasto, tako da je ona odlazila po 15 i 18 dinara. Nas rekord je od prosle godine, kad je prosek po stablu cacanske lepotice bio 38.7 kg, al je zato ove 21.3kg Eto, izvinite ako smo poremetili taj vas redosled u pisanju, nije nam cilj bilo koga da lazemo ali takodje necemo uzivati u tim vasim razgovorima. Ne prijaju. Eto, racunajte, znate koliko je ko placao ranu u Irigu, tu smo je terali, znate koliko je odlazila lepotica u okolini Topole, tu je kupac gospodin Rus, znate koliko su placali Bosanci za kvalitetan stnlej i hladnjaca Sirogojno iz okoline Pozege, to su kupci. U vocnjak je ulozeno jako puno novca u startu, nas proracun je da je otislo oko 6.5000 eura po hektaru. Ziveli omladinci !

oktopod
15-08-12, 08:35
To znači da ste sa hektara Stenleja morali imati barem 35-40 tona da bi kad se odbiju troškovi ostalo 5400 eur?

JelenaB
15-08-12, 10:06
a zasto i ostali clanovi foruma ne bi mal
o mnozili i delili pa pisali o svojim iskustvima po hektaru,starosti,uslovima,sortimentu,pocetnim ulaganjima? Il smo samo mi na tapeti? Ako mi pricamo neistine,ajte i vi malo u detaljisanje ?

---------- Poruka napisana u 10:06 ---------- Prethodna poruka je at 09:59 ----------

tih sest ipo hiljada eura po hektaru je zbir ulaganja u godini sadnje plus jos naredne 2godine,zemlja je nasa,nasledjena. Imamo jos dosta zemlje,gde planiramo zapatiti ovce,al nju trenutno obradjuju rodjaci i za uzvrat nam rade masinske odnosno traktorske poslove za dzaba. Mi traktor jos nemamo. Izvinjavam se na greskama tokom pisanja,posto pisem sa telefona pa nije bas najpreglednije.

oktopod
15-08-12, 10:40
Nije problem da i drugi iznesu svoje cifre, vi ste sami samoinicijativno i pompezno izneli malo neverovatne cifre pa nas je interesovalo objašnjenje. Niko vas nije terao na to, mi tražimo objašnjenje. Ne davanjem objašnjenja dalje utičete na to da vam ljudi ne veruju tj zakopavate se.

Vama možda nije bitno da li vam neko veruje, ali da bi stekli poverenje na mestu gde se razmenjuju korisne informacije, veoma je od značaja da obrazložite svoju računicu inače svaka vaša reč neće imati težinu, a onda možete komotno da i ne diskutujete dalje na određene teme što je bezveze.

Da me ne shvatite pogrešno, ne želim da vas napadam i odvratim od druženja i razmene informacija već suprotno. Ovde ima ljudi koji se vekovima bave voćarstvom, ja nisam od tih i jako im je bitno da znaju kako ste postigli tako zavidan uspeh a ne znate ništa o voćarstvu, žele i oni da nauče, ili da vaše tvrdnje opovrgnu argumentima, na šta imaju pravo. Previše je u ovoj branši sveznalica i onih koji se namlatiše para od voća, a kad im pogledaš u voćnjak i novčanik nemaš šta da vidiš sem sitnine u oba slučaja :D

mirkem
15-08-12, 11:14
Dobar dan.
Zamolio bi nekog od kolega da mi pomogne i uputi sta bi trebalo da radim povodom moje sljive a evo u cemu je rec:
svake druge godine rađa i to u nenormalnim količinama da hoće da se polomi a ove druge godine kao što je ova nema ni jedna da se pojede.U pitanju je većinom stenlej.Ima oko 100 stabala.Da budem iskren nije 7godina u nazad ništa rađeno oko nje.Stara je oko 10ak godina.Ovog proleća je orezana posle sigurno 5-6godina.Ja nisam bio u prilici da se oko nje bavim,ali sada je došlo vreme za to.Na jesen planiram prihranu.Imam starog ovčijeg stajnjaka koji ima 5-6godina.
Molio bih sve iskusne kolege da me upute šta da radim oko prihrane,na koji način,kada.Orezivanje je planirano na proleće.Isto tako i prskanje,kada,čime i koliko.
Verovatno će to iziskivati dosta pisanja kolega koji su raspoloženi da daju odgovor,ali meni ne ostaje ništa drugo nego da se duboko zahvalim za sve informacije.
Veliki pozdrav

sljivar
15-08-12, 11:49
JelenaB (http://poljoinfo.com/member.php?7833-JelenaB) stavi koju sliku svog voćnjaka ako možeš, a što se tiče prinosa bez ikakvih problema može se ostvariti stabilan prinos od 40 t po hektaru u gustom sklopu uz punu agrotehniku i navodnjavanje već u petoj godini naravno ako ne bude nekih prirodnih nepogoda (mraz, led i dr,).

mirkem kad završi vegetacija odnosno najbolje tamo početkom novembra izvezi taj stanjak u trake oko sadnica i a ako možeš najbolje bi bilo da ga isfrezaš ili plitko uštijaš pošto nemaš puno. Ali prije bacanja stanjaka baci obavezno mineralno djubrivo NPK formulacije 10:20:30 ili 8:20:30 ili neke slične (oko 300g po stblu) a na proljeće tamo u februaru čim vrijeme dozvoli još 200g po stablu. Takođe na proljeće malo oštrija rezidba da se stabla podmlade jer nisi nikako orezivao.

mirkem
15-08-12, 11:56
Puno hvala.Što se tiče tih traka,kolike treba da budu ili da kažem možda i najlakše koliko lopata stajnjaka po stablu da stavim,to bi mi bio najlakši parametar.Hvala još jednom.

sljivar
15-08-12, 12:08
Otprilike 1,2m do 1,5m da bude širina trake koja se đubri, teško je reći tačno koliko lopata uglavno da bude ravnomjerno raspoređen u trakama otprilike u deblini oko 3 cm pošto se taj stanjak ustvari sad rasipa kao humus (što u stvari skoro i da jeste). Ne boj se nećeš pretjerati sa stajnjakom bitno je samo da je dobro pregorio.

mirkem
15-08-12, 12:44
Jeste pregoreo jer sam pre neki dan sa dedom zakopao asov i deluje kao humus i toliko rastresit da ce biti milina raditi.Lkl{{

sljivar
15-08-12, 12:51
Samo naprijed...

balansero
15-08-12, 13:08
Idi na sajt Galenika fitofarmacije,i tamo ces naci raspored prskanja,naravno sa njihovim preparatima,ali umesto njih mozes koristiti bilo koje.A pozeljno je da menjas proizvodjace preparata,ili same preparate.Znaci,maksimalnodva prskanja sa jednim,recimo insekticidom,pa zatim predjes na drugi.Sto se djubrenja tice lepo su ti rekli za jesen i februar,a krajem maja baci KAN,dva dzaka,zbog lastara.Kada si rekao da ti sljive radjaju svake druge godine pomislio sam da je u pitanju cacanska rodna,a za stenlej ovo prvi put cujem.Stenlej monilija zna da unisti,i na ta prskanja posebno obrati paznju.Tri u cvetu i kasnije u jednom u plodu.
A hocete li vi svadjalice meni napokon reci iz licnog iskustva,ili iz knjige,koji odnos treba da bude u sadnji glavne sorte i sotre koja je oplodjava?I pitanja oko cacanske rane-kad krece sa ozbiljnijim rodom,koliko tad u proseku daje po stablu i kako se ponasa prema sarci i moniliji.
Jelena,ne rece ti meni koliko kosta orezivanje,nadnica ili po stablu?

mirkem
15-08-12, 13:14
balansero puno hvala.sve mi je jasno.i jedva cekam da pocnem ;D}
kakva je situacija sa navodnjavanjem?stari bunar od oko 30ak metara mi je na 30metara od šljiva.ima i stari hidropak.znaci samo cevi...koliko one kostaju?

Duke
15-08-12, 13:40
Kakav je dotok u bunaru. Treba obezbediti dovoljno vode za 100 stabala.

mirkem
15-08-12, 13:58
Duke,ne znam koji je dotok ali je ja mislim dobar jer je duboko.Kako da izmerim ili da pitam dedu?I koja je to kolicina vode po nekoj jedinici necega.?!Ne znam kako da formulisem pa onda moram tako..

Duke
15-08-12, 14:10
Eto, racunajte, znate koliko je ko placao ranu u Irigu, tu smo je terali, znate koliko je odlazila lepotica u okolini Topole, tu je kupac gospodin Rus, znate koliko su placali Bosanci za kvalitetan stnlej i hladnjaca Sirogojno iz okoline Pozege, to su kupci. U vocnjak je ulozeno jako puno novca u startu, nas proracun je da je otislo oko 6.5000 eura po hektaru. Ziveli omladinci !

Nisam siguran zašto ovo radite. Stvarno nije nikakav problem da ste rekli da ste imali zaradu i od 10 000eu po hektaru stenleja, ono što je problem je to što ste izneli svoj profit (ništa sporno) a onda kada smo mi izneli kolika bi naša zarada bila da smo na vašem mestu vi kažete : "Eto, racunajte, znate koliko je ko placao ranu u Irigu ... "
Jelena,
ne znam ko Vam je dao za pravo da nas za***avate. Postavili smo Vam 5-6 prostih pitanja na koje ne da niste dali odgovor već ste nas uputili da sami izračunamo. Lično me više ne zanima da li ste i kako ostvarili profit od 5400eu za stenlej. Zapravo, nemam nameru da slušam bilo šta što Vi kažete sve dok ne prestanete sa nipodaštavanjem mene i ostalih sagovornika i dok ne iznesete suvu matematiku na sto. Dotle Vi ćete biti neozbiljan sagovornik, neozbiljan voćar i sa takvim stavom preporučio bih Vam da ostanete u velegradu. Trgovina zahteva rad sa ljudima a Vi ste dokazali da to ne znate postignete ovde na forumu.

Obratiti pažnju na izražavanje!

oktopod
15-08-12, 18:47
Idi na sajt Galenika fitofarmacije,i tamo ces naci raspored prskanja,naravno sa njihovim preparatima,ali umesto njih mozes koristiti bilo koje.A pozeljno je da menjas proizvodjace preparata,ili same preparate.Znaci,maksimalnodva prskanja sa jednim,recimo insekticidom,pa zatim predjes na drugi.

Tako i ja radim što se tiče programa prskanja, tamo vidim zapravo u kojoj fazi se prska protiv čega pa kupim šta mislim da je dovoljno dobro a nije skupo, nekad uzmem i skuplje, ne mora da bude od Galenike..

A ovo "sa drugim preparatom, sa drugim proizvođačem" nije skroz tačna izjava, bitno je da je druga AKTIVNA MATERIJA u preparatu, da se ne potrefi da kupiš drugi preparat a da u stvari ima istu aktivnu materiju :)

mirkem
15-08-12, 19:28
hvala.a sta je sa sistemom za navodnjavanje kap po kap?mislim na cenu

rista
15-08-12, 21:07
Samo da kazem da gajba drvena kad je puna kad se bere za ruse je teska plafon 7 kg a sad kad se bere zrela je skoro 10 kg ,ja licno imam u hladnjaci 1500 gajbica zelenkastih .Razlika moze da bude ogromna.


Naredni post premešten u: http://poljoinfo.com/showthread.php?1220-TRAVA-U-VOCNJAKU-(Kakvu-sortu-trave-posejati-izmedju-jabuka-)

ironman
16-08-12, 22:21
A za tebe Jelena draga jedan sasvim sasvim dobronameran komentar.

Dva komentara sam pocinjao i obrisao jer bi mozda zvucali pregrubo.
Ticali su se one tvoje (ne)racunice oko profita. Drugi je doticao tvoju konstataciju da ti se u sestoj godini suse sljive (obrati paznju na tu pojavu, uopste nije bezazlena) a ti tvrdis da taj vocnjak donosi veoam visoku zaradu.
Ne uklapa se, Jelena draga, ali nikako se ne uklapa.

No, hajd da to vise ne diskutujemo, sta je ko imao rekao je.
Nesto drugo imam na umu.

Ne znam da li si citala, pisao sam o tome, imam preko 50 godina i svih 50 su sljive oko mene. Verovatno sam u sljiviku i prohodao. Po obrazovanju sam agronom. Od voca, a prvenstveno sljiva, zivim i eto zbog svega toga dajem sebi za pravo da kazem sta mislim, a ti to mozes shvatiti kao savet ili kao napad, tvoja volja. Moja ideja je apsolutno dobronamerna.

Jelena, posto je ocigledno da ulazis u posao tebi nedovoljno poznat, da u njega ulazes ozbiljan novac zaradjen na nekom drugom poslu moj ti je savet - oprezno! Ovo sto sada radis ni malo nije oprezno, pre bi se reklo da je prilicno lakomisleno.
Nemoj svima verovati na rec pa nek su i formalni strucnjaci,neka su i iz Radjevog sela neka se zovu Dragan ili Jovan (znace li ti nesto ta imena? )
Ono sa ovcama i njihovim stajnjakom koji je "cudesan" je sasvim dovoljan pokazatelj da poprilicno srljas u ovaj posao. Polako,raspitaj se, informisi se da li je taj stajnjak bas toliko cudesan.
Nema cuda u vocarenju, postoje cifre pa ti npr mozes da pogledas sadrzaj hraniva u raznim vrstama stajnjaka pa da uporedis taj cudesni sa nekim drugim npr. Mozes da pogledas koje su kolicine stajnjaka potrebne za vocnjak povrsine 3, 5 ha, nadjes podatak koliko jedna ovca moze da proizvede stajnjaka, i onda jednostavnom racunicom dodjes do potrebnog broja ovaca za tvoj vocnjak.
Ako sve to uradis iznenadicete cifre koje dobijes.

Druga linija razmisljanja je logicka.
Sta mislis zasto veliki vocari ne koriste tu kombinaciju vocnjak+ovce kad je tako carobna? Nisu se setili, a ti to otkrila za par godina vocarenja? Nece biti da je to u pitanju Jelena, razmisli.
I ja imam imanje na kom bih mogao da drzim ovce, imam i objekte gde bih mogao da ih smestim, a opet stajnjak kupujem i placam ga gotovim novcem koga nemam previse. Ima objektivnih razloga za to, veruj mi.

Na kraju, Jelena, tvoj entuzijazam nije novina. Vidjao sam dosta takvih koji su imali izuzetan pocetni entuzijazam ali se sve zavrsilo krahom. Ne zelim ti to niti kazem da ce to biti i u tvom slucaju, samo kazem da entuzijazam ,ma koliko bio pozitivna osobina, moze da bude problem jer sprecava da se realno sagleda situacija.

Oni o kojima pricam, entuzijasti koji su doziveli razocaranja, su uglavnom nastupali sa pozicije: u vocarstvu je moguce napraviti veliku lovu samo su seljaci glupi pa ne umeju, sad cu ja to za cas.
Nije tako, nisu seljaci glupi a nisu ni bogat sloj drustva. Zasto nisu bogati kad se sa jednog hektara moze zaraditi 6, 7, 8 hiljada evra?
Nije malo seljaka koji imaju 10ak ha poseda,pa po 7, 8 hiljada evra to bi bilo 70 80 hiljada evra godisnje cistog profita. Ti je prihod od 5, 6 hiljada evra mesecno. Lepa bi to bila zarada i za americke pojmove.
Zasto to seljaci ne uzimaju a, veruj mi na rec, nisu glupi?
Bice da to nije moguce, draga moja Jelena.

Razumi ovo kako hoces ali ja rekoh i spasih svoju dusu.
Svaki uspeh ti zelim.

Duke
16-08-12, 22:31
Ja ako sa 6-7ha uberem 12.000eu ja ću da pevam. :D

ironman
16-08-12, 23:14
Ja ako sa 6-7ha uberem 12.000eu ja ću da pevam. :D

makar i promuklo (http://www.youtube.com/watch?v=fAhbl_gvP2o)

Ma naravno da cu za te pare da pevam koliko me grlo nosi :)

Jbg, nije sve bas tako slatko u praksi kako nekada pokaze papir.
Ali dobro, svako ima pravo da pokusa i da sa svojim parama radi sta hoce.

- - - - - - - - - -

I hajd da ne ostane sve na prici evo i par slicica
Stenlej, danas
Krenulo kupljenje pa hajd da slikam

http://thumbnails58.imagebam.com/20631/ae0b18206303126.jpg (http://www.imagebam.com/image/ae0b18206303126)

http://thumbnails58.imagebam.com/20631/99a5ff206303916.jpg (http://www.imagebam.com/image/99a5ff206303916)

Duke
17-08-12, 11:05
makar i promuklo (http://www.youtube.com/watch?v=fAhbl_gvP2o)

Ma naravno da cu za te pare da pevam koliko me grlo nosi ...

:D Konačno jedan istomišljenik. Ovde svi voćari slušaju neke turbo-folkere.
Elem,
pomenuo si plajvaz. Ja ga koristim dosta kad treba da odlučim šta da sadim. Voleo bih da napravim bazu od 3-4 hiljade stabala a za posle ćemo da vidimo. Za sada (a mislim da će tako i da ostane) sam se opredelio za šljivu, trešnju i breskvu/nektarinu. Nešto mora da se radi čak i ako nema neke velike zarade.
Srećno sa berbom šljive. Pošto je daješ?

Ratos
17-08-12, 20:43
Ne znam kolega koliko su ti stare šljive, vidim dobro rodila ali mislim da si mogao jaču rezidbu da sprečiš izvijanje grana jer ako ne daj bože krene neka oluja mogu da se polome grane. To je neko moje iskustvo s početka.

wajbul
17-08-12, 21:35
A pogotovo stenly.....

ironman
17-08-12, 21:37
Konačno jedan istomišljenik. Ovde svi voćari slušaju neke turbo-folkere.
Eh, ne znaju onista je pravi vocni blud (http://www.youtube.com/watch?v=kXoYIZ5-oRU) Lkl{{


Ne znam kolega koliko su ti stare šljive, vidim dobro rodila ali mislim da si mogao jaču rezidbu da sprečiš izvijanje grana jer ako ne daj bože krene neka oluja mogu da se polome grane. To je neko moje iskustvo s početka.

To sto vidis na slici je deveta godina. Drugi deo vocnajka je deseta (na kraju tih redova ali ne vidi se na slici.
Imam zasad i od 15 godina, to je cacanska rodna ali to je na drugom mestu.

A oko duzine grana i vetra.
Pa to jeste rizik, ali na tom podrucju su zaista retki takvi vetrovi da lome grane ,a ovako se dobije malo vise roda. Vazno je da krosnja bude prozracna kako bi i unutrasnjosti krosnje bilo roda. Ja to za sada uspevam.
Drugi rizik je lomljenje grana od tereta roda, tu se uzdam u neki svoj osecaj koliko smem da ostavim, da se savije a da ne pukne. Ove godine imam tek par polomljenih grana na nesto iznad dva hektara vocnjaka koji se bas dobro savio. Ja to smatram uspehom, a nije greska ni malo rigoroznije rezati pa proci i bez toga a i sa manjim rizikom.
Stvar odluke.

Ratos
17-08-12, 21:44
Svakako, iskustvo je na prvom mestu. Nekada se mora ući i u rizik a nekada i razmeniti iskustva. Pozdrav.

wajbul
18-08-12, 17:30
Osobno smatram da je tu izvršena loša rezidba(nedovoljna-slaba),što se tiče stenlya.
Danas uslikam stenly s tolikim rodom ali nema brige dali će se polomiti ijedna grančica.

- - - - - - - - - -

http://img855.imageshack.us/img855/1484/copy2of019.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/855/copy2of019.jpg/)

ironman
18-08-12, 20:25
Da se polomi nece sigurno ni jedna, ali sto se pronosa tice milsim da je razlika ocigledna.
Ali da bismo bolje uporedili hajd daj sliku nekog sireg plana, da se vidi nekoliko stabala, ceo red ili tako nesto.
Sad, da li je cilj biti siguran da se nista nece slomiti, ili uci u rizik da se nesto i slomi a da se prinos poveca je stvar pristupa i cilja vocarenja.

wajbul
18-08-12, 20:53
Nemam više ništa za reći.....sretno

ironman
18-08-12, 21:02
i tebi
Pozdrav

Matkee
19-08-12, 17:36
Данас док сам брао шљиву приметим нове становнике у воћњаку.


http://www.dodaj.rs/t/3p/wH/1tkLwAyz/2-1.jpg (http://www.dodaj.rs/?3p/wH/1tkLwAyz/2-1.jpg)http://www.dodaj.rs/t/1L/PB/2hZK8k6O/2-2.jpg (http://www.dodaj.rs/?1L/PB/2hZK8k6O/2-2.jpg)http://www.dodaj.rs/t/2e/oi/RB5DSjr/3.jpg (http://www.dodaj.rs/?2e/oi/RB5DSjr/3.jpg)

oktopod
19-08-12, 20:15
Kod mene na šljivama i nema nešto, ali ostatak placa najezda insekata...vaške, pauci i paučina, bela jajašca posvuda, providna tvrda jajašca, voćni skakači, bela leptirasta vaš, poneka gusenica...jedino bubamara nema, prošlih godina je njih bila najezda, verovatno se pojavilo nešto što ih jede ili njihova jaja šta li, pa sad najezda ostalog...dva puta sam prskao insekticid, prošli put pre 4 dana, danas gledam na sadnicama trešnje od jesenas vašaka kao da nisam ni prskao...dosta lista se uvilo, otpalo, od 12 sadnica preživelo samo 5...a i ove ostale da li će videćemo. Jel i kod vas najezda insekata?

Matkee
20-08-12, 13:32
Kod mene nema najezde, insekticidom neću tretirati sve dok ima ploda na šljivi, kada poslednju šljivu oberem tretiraću Cipkordom u malo jačoj dozi, bar sam tako radio prošle godine.

ironman
20-08-12, 20:46
Jel i kod vas najezda insekata?
Pljuc, pljuc, pljuc......daleko bilo
:)
Nema nista kod mene
(al ja postim na Bozic)
Nema stvarno nista

Bećarina pusta
20-08-12, 22:36
Šljiva, kako naš uvaženi član Panonstib kaže, negdje sa terena :) :

http://thumbnails59.imagebam.com/20689/dfe47d206883538.jpg (http://www.imagebam.com/image/dfe47d206883538)

http://thumbnails50.imagebam.com/20689/b79b79206883838.jpg (http://www.imagebam.com/image/b79b79206883838)

ironman
20-08-12, 23:18
Na tom terenu je izgleda bilo poprilicno kise ili je navodnjavana cela povrsina?
Vidim travica se zeleni, kod mene u vocnjaku sve osim sljive izgorelo od suse.

mirmir
20-08-12, 23:45
I kod mene je kao u pustinji.

oktopod
20-08-12, 23:55
izgleda da ja imam najezdu insekata zbog trešanja mladih, vole njihov list više nego išta..

Vaseljenska
21-08-12, 03:09
Топлички „Дани шљиве“ постају робна марка

http://www.vaseljenska.com/ekonomija/toplicki-dani-sljive-postaju-robna-marka/

Bećarina pusta
21-08-12, 06:21
Na tom terenu je izgleda bilo poprilicno kise ili je navodnjavana cela povrsina?
Vidim travica se zeleni, kod mene u vocnjaku sve osim sljive izgorelo od suse.

Nepaziš na satu. ;) Samo je šljiva sa prve slike navodnjavana, dok je druga na skroz drugačijem terenu i bez navodnjavanja.

mirmir
21-08-12, 14:36
Kakvo je vase misljene o sorti Cacanska Rodna.Kakva su iskustva prakticna,teoretska sam citao ali praksa i teorija obicno se kose.Ovu sortu nemam zasadjenu pa planiram da je ubacim barem jedan hektar.Svako misljenje dobro dodje.>:({

balansero
21-08-12, 15:09
Moje misljenje(podvlacim MOJE zbog raznih dusebriznika Lkl{{ )je da od nje treba bezati ko djavo od krsta.Radja svake druge godine,i tad prerodi i lomi grane i stubove,bude sitna,trt-mrt...Ovde su mi neki rekli da je to zbog nestrucne rezidbe,i vrlo moguce da je to razlog.Dakle,trazi ODLICNOG rezidbara i jaku rezidbu.Zatim,jako je podlozna sarki,mada vise sarki lista,dok je plod dosta otporniji nego,recimo madzarka.Meni je jedno manje voce pod sarkom,ali plod izgura do kraja i bude dobrog kvaliteta(ajmo sad dusebriznici,citat-napad Lkl{{ ).Ne znam kako ce se sarka razvijati narednih godina,da li ce vremenom i plod postati podlozan...videcemo.Ne znam...da sad sadim sljivu za rakiju(a verovatno je zbog toga zelis jer je za to)posadio bih valjevku.Nije toliko bujna sorta,zri krajem avgusta,otporna na sarku(kod rodjaka u mesovitom vocnjaku sarka napala rodnu a valjevku nije...za sada),"baca" rakiju mozda i bolje od rodne...Ili videti i neku od stranih sorti,top ili neke druge.
Elem,imam i ja pitanje na koje niko ne odgovara,pa da podsetim...Kada se sadi sorta kojoj treba oplodnja druge sorte,koji je odnos pri sadnji?Konkretno,posadio bih kao glavnu sortu c.ranu a kao oplodnu lepoticu.Jel ide red za red,ili moze vise redova rane,pa red lepotice?

- - - - - - - - - -

U svakom slucaju hektar rodne je mnogo Lkl{{

sljivar
21-08-12, 15:38
mirko 015 (http://poljoinfo.com/member.php?7993-mirko-015) nebih ti preporučio rodnu samo zbog jedne stvari a to je šarka šljive. Odlična je sorta dok ne oboli. A kad oboli plodovi otpadaju i ne može se nikad postići dobar kvalitet. Obično sva obli kad stupi u puni rod. To je moje mišljenje. Za rakiju treba saditi neku drugu sortu.


balansero (http://poljoinfo.com/member.php?14680-balansero) e ovako.
Sorte sadiš isključivo u punim redovima. Prvo posadiš dva reda glavne sorte pa jedan red oprašivača pa četri opet glavne pa opet jedan oprašivača pa opet četri glavne itd i završiš sa dva reda glavne umjesto 4, Znači ide odnos 4 glavne i 1 oprašivača

a evo ti i jednostavna šema: sorta 1 ti je glavna a sorta 2 ti je oprašivač. Vertikalno ti idu redovi.

1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1
1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1
1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1
1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1
1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1
1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1
1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1

Sad je samo na tebi da se prilagodiš otprilike u ovom odnosu prema parceli i broju redova.

mirmir
21-08-12, 15:44
Ja sadim iskljucivo industrijsku sljivu,dzem,cepanje,susenje,cacansku lepoticu necu,imam je,ona se moze samo prodati rusima i nikom drugom,jedino kad je ekstremna situacija kao ove godine pa daj sta das.Otkupljivac s kojim vec duze saradjujem mi predlaze ili rodnu ili stenlej a nje vec imam dosta,s tim sto rodna ima malo jacu cenu jer moze masinski da se cepa.

Kompaj
21-08-12, 15:44
Kakvo je vase misljene o sorti Cacanska Rodna.Kakva su iskustva prakticna,teoretska sam citao ali praksa i teorija obicno se kose.Ovu sortu nemam zasadjenu pa planiram da je ubacim barem jedan hektar.Svako misljenje dobro dodje.>:({
Moja iskustva su loša...
Verovatno je zemljište nepogodno za ovu sortu.Lepotica i Rana su mi dosta dobre, ali Rodna ne valja.
Sve su kupljene na jednom rasadniku i istovremeno.
Inače, kod mene je zemlja plodna, uglavnom se seju ratarske kulture, a nadmorska visina je oko 110 m.

balansero
21-08-12, 15:51
Hvala sljivar.
Nego,koju bi ti sortu sadio za rakiju?

- - - - - - - - - -

Kod nas je rodna uvek imala slabiju cenu u odnosu na stenlej.Ove godine je najmanja razlika,svega jedan dinar u korist stenleja.Ako je za predaju,nema tu razmisljanja-stenlej i tacka.

oktopod
21-08-12, 17:08
Šta vam je to cepanje, vidim počeo taj termin da se provlači a ja nemam pojma o čemu se tu radi? ^-^

sljivar
21-08-12, 17:28
Nego,koju bi ti sortu sadio za rakiju?

Iskrno teško pitanje. Sorta koja redovno rađa, ima visok sadržaj šećera, kvalitet, ne opada do pune zrelosti i sve ono što je potrebno za kvlitetnu rakiju. Takvu nažalost ne znam da kažem to je to. Svaka ima svoje mane i prednosti. Kažu da nije loša Valjevka za rakiju, ja ti o njoj ne mogu ništa reći iz ličnog iskustva. Treba provjeriti lično sa nekim ko je ima i uvjeriti se ovko je sve rekla kazala. U svako sličaju za mene je Stenli broj 1.

Ja lično pečem od Stenlija 80-90% a ostatak rodna. Po meni Stenli nije nimalo loš za rakiju, čak šta više odličan. Samo da bi od Stenlija pekao rakiju (kvalitetnu) treba prvo sprovesti dobru zaštitu, da šljiva bude zdrava i kvalitetna. U zdanjem prskanju kad počinje da plavi obavezna upotreba sredstava za moniliju ploda + insekticid. Time obezbjediš da bukvalno sva sazori na stablu i počne da se pomalo mrežura, meso oko košpice pocrni i onda tek može da ide u rakiju. Obavezno je odvajanje košpice iz Stenlija jer ona kvari sav kvalitet. To i jeste najveći problem kod Stenlija za rakiju "košpica" jer sadrži mnogo više štetnih materija, nego košpice drugih sorti.


Naredni postovi premešteni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?1002-%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-%D1%88%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%B5

mirmir
22-08-12, 18:41
Znaci da zaboravim sa sadjenjem Rodne,ipak ce to biti Stenlej(opet i dalje).Treba da sadim nov zasad,ali sadim pored sadasnjeg zasada Steleja koji je zarazen sarkom,dobro to nista ne fali,radja ona kao luda i ne oseca sarku,e problem bi bio za novi zasad sljive za sortu koja nije otporna.Znaci ipak mora Stenlej:-X

ZICAPROM
23-08-12, 14:27
Ja imam oko hektar rodne ali mi se baš nešto ne sviđa.Jeste podložna na šarku, ima je i kod mene, doduše kao što neko reče više na listu, ali traži baš jaku rezidbu, trebalo bi sa njom da se pozabavi neko iskusan i hoće lako da pređe u alternativno rađanje tj. da promašuje po 1 godinu. Ako se to desi jedne godine stvar može da se rešava samo jakim rezanjem.Koliko sam video nije otporna na sušu tj mnogo bolje je podnosi lepotica koju bih ti ja i preporučio jer kad možeš da je prodaš zakonzum dobra je cena, oko 35 do 40 dinara, a kad ne možeš za rakiju je uvek bolja od stenleja, jedino je malo izbegavaju za sušenje, kao zbog druge boje, ali ne verujem da joj išta fali za cepanje jer joj je sadržaj koske procentualno manji, i to za dosta, u odnosu na stenlej.Ja imam još jednu sortu kojom sam jako zadovoljan a to je čačanka najbolja, izuzetno krupna, redovno rađa, i stiže ranije, kao lepotica, ali za nju slabo ima otkupa.

balansero
25-08-12, 15:57
Proletos sam posadio 60-ak stabala,naravno bez navodnjavanja.Jednom sam ih zalio sa po deset litara,i opet cu posto kise nema pa nema.Cudi me da se ne suse,mada i ne napreduju nesto posebno,mada su kao sertifikovani.
Na jesen imam u planu ubacivanje oko 80 rane i 20 lepotice.Vise me prolecno sadjenje nece videti.

Mladi vocar
04-09-12, 09:36
Kolege vocari, jel moze preporuka za kolicinu gnojiva za jednogodisnje sadnice. (mislim na jesen)?
Znam da jos nije vrijeme ali se pripremam polako. Savjetuju me sa bacim 300 grama po sadnici.
Da li plavo prskanje radim kada opadne polovina ili tri cetvrtine lista ?

ironman
04-09-12, 21:35
Mozes da smanjis to malo. Nece stetiti ni svih 300 grama ali ako ti finansijski nesto znaci smanji slobodno.
Saka dve po sadnici je dovoljno, sto znaci oko 100-150 grama (saka je otprilike 70-80 grama)
Prskaj kad spadne dobar deo lista tj kada sredstvo kojim prskas moze da dopre do svih delova krosnje-grana, da mu list ne smeta i da se sto vise mesta na kojima je bio list (to su ipak ranice, tj mesta na kojima patogen moze prodreti u biljku) prekrije preparatom.

uzgred
Naravno da u teoriji postoje tacne preporuke momenata kada treba prskati, ali vaznije od toga je shvatiti sustinu prskanja pa ce time i termin biti lakse odrediti. Posebno jer je prilicno diskutabilna procena da li je opalo 3/4 ili 4/5 lista. Ni za polivinu i 3/4 se ne moze biti sto posto siguran.

Sustina plavog prskanja je generalna dezinfekcija vocke, i kada se steknu uslovi da se to moze uraditi to je pravi momenat.
Ne valja prerano jer dosta lista ometa sredstvo da dospe do svih delova grana i grancica, ne valja prekasno jer ce tako proci dosta vremena od momenta kada su opali prvi listovi pa je patogen preko tih oziljaka vec mozda inficirao biljku.
Zato se to radi kad opande vecina lista. Nekada to bude ranije nekada kasnije, ako u vremenu kad opada list duva neki jak vetar onda ce list brzo opsati pa cemo moci da sacekamo da opadne skoro sve, ako su uslovi takvi da se vegetacija sporo zavrsava onda cemo morati da prskamo iako ima vise lista nego sto bismo zeleli i sl.

Sustina je da se dezinfekcija uradi sto je moguce bolje u datim uslovima uz svest da ni najidelanija jesenja dezinfekcija nije dovoljna da se sve bolesti i stetocine preduprede. Sto je bolje uradimo to su nam vece sanse da naredne vegetacije lakse pobedimo patogene, ali sigurno cemo morati da ih suzbijamoa pa makar pogodili najidealniji momenat za plavo prskanje.

Mladi vocar
05-09-12, 08:55
Veliko je zadovoljstvo kada otvorim forum i nadjem iscrpan, precizan i dobronamjeran odgovor. To mnogo znaci i zato hvala.
Sto se tice kolicine gnojiva, nije problem finansijske prirode nego hocu da budem siguran da tako treba.
Shvatio sam poentu vezano za prskanje.

mladen87
05-09-12, 11:16
ja zalivam tako sto stavim cisternu od 1000l na auto prikolicu i crevom pustam uz svako stablo oko 30l vode... onda naspem kuci cisternu i opet u krug!da li bi valjalo dodati u tu vodu neku prehranu i koju?

oktopod
05-09-12, 11:17
Ja imam problem što mi na kajsijama ne opadne list na svakoj u isto vreme...naime jedna po jedna požute "preko noći" i list krene da otpada, tako da imam situaciju da na 50 komada list opada u različito vreme, kad je na jednoj skroz opao na drugoj tek požuti, ne znam da li i šljiva ima taj problem i šta raditi sa time, malo je nezahvalno da idem svaki drugi dan da prskam po 2-3 stabla...

oktopod
05-09-12, 11:40
Prehrana preko zemlje ti ide na jesen i u proleće, na jesen nešto tipa 15-15-15 a u aprilu i maju KAN. Količina i formulacija zavisi od sastava zemljišta. Mislim da je na jesen bolje ne unositi sa vodom, da ne bi produžio vegetaciju, a na proleće KAN sa vodom.... moraš da paziš onda oko količine, ne valja ofrlje, izračunaš tačno u litar koliko ćeš vode po stablu pa tako dodaš i KAN, a to nije tako precizno pa se ne bih sa time igrao. Mislim da je bolje da ručno razbacaš đubrivo i zafreziraš, a posle nekog vremena samo zaliješ vodom, ako nema padavina.

mladen87
05-09-12, 11:44
tako i radim,vestacka djubriva bacam rucno u jesen i prolece,to znam!mislio sam dal dodati u vodu sto zalivam neka vodotopiva djubriva,mikroelemente...?

oktopod
05-09-12, 11:54
E za to već treba da uradiš analizu zemljišta pa da vidiš da li ti nešto nedostaje, ne bih ja to napamet... :) ali ajde sačekajmo još nečije mišljenje, nisam puno upućen...ionako svi bacamo KAN i u jesen NPK napamet.. :D

ironman
05-09-12, 21:06
Zadovoljstvo je i moje, maldi vocaru.
Hvala tebi

Oktopod
Pa postoje situacije kad se i po dva puta mora raditi plavo prskanje. U ekstremnim uslovima (duga, topla i vlazna jesen) nije zgoreg ponoviti.
Bice da je kod tebe bas to resenje najzgodnije. Kad smatras da treba da tretiras te sto im list ranije opadne ti tada istretiraj i one druge. Kad dodje vreme da je za te druge pravi momenat ti istretiraj i one prve. Nece biti zgoreg a ni bakar nije bas preskup.

vitomir 1
10-09-12, 16:28
bok ljudi, jel tko od vas ima sljivu boranku,zanima me kad se bere jeli prije ruth sljive ili,
u hrvatskoj je nitko nema,ni sadnicu ni plodove pa me bas ona zanima kakve su joj odlike
hvala

oktopod
10-09-12, 16:32
Šjive „boranka" i „timočanka" su stone sorte, od kojih prva redovno rađa, ima sočan plod i sazreva sredinom jula, dok druga ima krupan plod težine do 50 grama i stiže za berbu sredinom avgusta.

Izvor: http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=7114&sectionId=13&email=yes

Ruth Gerstetter
- ova srednje bujna, i rodna rana sorta šljive, nije samooplodna, dozrijeva u periodu od kraja lipnja do početka srpnja (dosta rano)

Izvor: http://www.opg.com.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=205:sorte-ljiva-s-obzirom-na-zastupljenost-u-primjeni&catid=16:voarstvo&Itemid=37

rista
10-09-12, 23:22
Ruth Gerstetter je prva sljiva koja stize na rod u kalendarskoj godini barem ovde i mom kraju Lkl{{

vitomir 1
11-09-12, 07:28
Šjive „boranka" i „timočanka" su stone sorte, od kojih prva redovno rađa, ima sočan plod i sazreva sredinom jula, dok druga ima krupan plod težine do 50 grama i stiže za berbu sredinom avgusta.

Izvor:
http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=7114&sectionId=13&email=yes

Ruth Gerstetter
- ova srednje bujna, i rodna rana sorta šljive, nije samooplodna, dozrijeva u periodu od kraja lipnja do početka srpnja (dosta rano)

Izvor: http://www.opg.com.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=205:sorte-ljiva-s-obzirom-na-zastupljenost-u-primjeni&catid=16:voarstvo&Itemid=37


Ruth Gerstetter je prva sljiva koja stize na rod u kalendarskoj godini barem ovde i mom kraju Lkl{{
i kod mene ruth prva rodi,ali kako je kolega oktopod napisao ,po tome boranka ide prije rutha

jel ima tko od vas dvojice boranku,ima li je gdje kupit blizu vas

balansero
11-09-12, 11:47
A otkup rutha?

vitomir 1
11-09-12, 12:19
A otkup rutha?

kod nas ide dobro jer je prva pa zato ide iako je lose kvalitete u odnosu na ostale

rista
11-09-12, 22:50
rusi nece ni da je pogledaju ,jedino je uzimaju za Crnu Goru

sljivar
12-09-12, 15:59
Rut je šljiva samo za lokalno tržište, prednost joj je samo što je prva šljiva sa plavim plodovima.

-----------------

Evo kako izgleda sorta Felicia Grose (Grossa di felisio)

Slikano 04.07.2012.god

http://img256.imageshack.us/img256/7684/p1030887t.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/256/p1030887t.jpg/) http://img703.imageshack.us/img703/8061/p1030888m.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/703/p1030888m.jpg/)

a evo može se i već probirno početi brati, ali ipak treba sacekati još jedno 7 dana da prođe Stenlej taman će tad biti najbolja za branje, a i cijena će biti veća.

Slikano 09.09.2012,god. A na zadnjoj slici je veličina polda u odnosu na Stenlej (desno je Stenlej, a lijevo je Felicija).

http://img39.imageshack.us/img39/9288/p1030938y.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/39/p1030938y.jpg/) http://img841.imageshack.us/img841/2634/p1030944w.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/841/p1030944w.jpg/) http://img51.imageshack.us/img51/9646/p1030949fk.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/51/p1030949fk.jpg/)

uzunche
16-09-12, 13:07
Da li je ovo Felicija:
http://thumbnails102.imagebam.com/21090/f5e9d5210899327.jpg (http://www.imagebam.com/image/f5e9d5210899327) ?
U Palanci sam je video na pijaci, kaze prodavacica to je neka vrsta stenleja, 60 dinara kg.Lkl{{

fiat615
16-09-12, 14:07
Ove godine mi je rod bio po stablu oko 5 6 kg znaci prvi rod ove godine inace se radi o cacki i ima dio stenlija, koliki bi trebo biti rod u narednim godinima.

Mladi vocar
18-09-12, 10:01
Polako se priblizava sezona sadnje (planiram novembar). Ostalo mi je jos 50 ari na koje treba da sadim. Imam dilemu vezano za Cacansku ranu. Posadjeno je 1000 komada lepotice prosle godine, treba da sadim jos oko 650 komada. Ne znam da li da ubacujem Ranu i koliko.
Ja sam za ali je ona. kao malo nestabilna na trzistu. Covjek koji se bavi otkupom kaze da guram samo Lepoticu, ali je ove i svih prethodnih godina otkupljivao Ranu i to za jako dobru cijenu. Razmisljam o nekih 250 komada. Ambijent bi joj bio stvarno odlican jer je sa svih strana Lepotica.
Sta mislite ?

oktopod
18-09-12, 10:09
Znam da je komšija prodavao ranu za oko 100 dinara (skoro 1 EUR), ne sećam se samo da li je to bilo na otkupu ili na kvantaškoj pijaci.

balansero
20-09-12, 11:47
Ma i ja planiram da zasadim stotinak komada u novembru,ranu i lepoticu u odnosu 3:1,i isto mi se mota po glavi-hoce li imati dobru cenu i za 7-8 godina kad stigne na rod.To je muka kod sljive-puno joj treba dok ne pocne da radja(ne dok prorodi,vec dok pocne davati pun rod),a na toliko duge staze u ovoj zemlji je zeznuto pikirati.Al eto,prelomio sam.Svaka sorta voca koja prva stize donosi najvecu zaradu,pa tako ce i cacanska rana imati dobru cenu upravo zahvaljujuci tome.Ja se bar nadam,mada je ovde sve moguce Lkl{{
A i ono sto ja sadim nije ozbiljan zasad,tako da necu propasti Lkl{{

oktopod
20-09-12, 12:49
situacija sa cenama je krajnje neizvesna. Prethodnih godina je trešnja najbolja po ceni kilograma (sem lešnika i slično), a u neku ruku najmanje zahtevna, ali eto pre 10 godina ritopečani nisu imali kome da prodaju toliko trešnje, slično je i sa višnjom, malinama, čas dobra cena, čas nemaš kome ni da prodaš..u svakom slučaju ako se odlučiš za šljivu treba da imaš par sorti, rano voće uvek ima bolju cenu ali je manje interesantno za otkup za izvoz, lošije podnosi transport, pa ti možda pijaca ne gine..ali kao što rekoh, koje voće i sortu posaditi je kao igrati rulet kladeći se na boju, podjednake su šanse da uspeš i da omaneš na žalost...ma znate to već i sami nego eto da napišem i ja nešto :)

rista
20-09-12, 19:58
Prijatelju bezi od rane u tri lepe ........ kod mene ko god je posadio zazalio je ukljucujuci i mene {"{":{"{":

balansero
21-09-12, 10:45
Pricas o cacanskoj ranoj?Zasto zazalili?Pa njoj je cena bila 80-100din,a mogao si je terati i na kvantas.

Mladi vocar
21-09-12, 14:06
Zbog cega su svi zazalili ?
Svi se zale na tu sortu a koji god rasadnik da pozovem kazu da je unapred otkupljena sva proizvodnja...
Ja cu 200 da posadim pa sta bude.

oktopod
21-09-12, 16:18
Ja vam kažem da je komšijino iskustvo dobro, mada on ima od svakog voća pa se verovatno ne žali ako neka godina omane...od šljive koje ima kaže da od rane uzme najlepše pare, čak je tako lepo pričao da komšija pored mene sadi na jesen 20ak komada, koliko može da mu stane na plac.

milijas
22-09-12, 13:24
U mom selu C. rana radja jednom u 5 godina, znam ljude koji imaju zasade probali su i borom da prskaju i sa vodom u cvetu i opet odbaci 90posto plodova, beru prosecno 5kg. po stablu. A u susednom selu Trnavi radja skoro svake godine.
U vecini knjiga o sljivama pise da je sklona alternativnom rodnoscu.

rista
23-09-12, 06:16
Cena stoji i ja sam je prodao po 100 dinara .ali sa drveta koje je staro 12 godina kod mene licno uberem jedno 20 kg najvise ,a niko jos nije rekao da je neku vecu kolicinu ubrao sa nje .Prskam redovno rezem isto tako cak je i prskam vestackim oprasivacem ,inace je u vocnjaku sa cacanskom lepoticom ,I jos jedna bitna stvar na dvetu budu skroz zreli plodovi ali i skroz zeleni tako da se bere iz dva cak i tri puta.

Vaseljenska
24-09-12, 13:29
ПАЖЊА: Почиње лобирање да домаћу заменимо са „меденослатком“ ГМ шљивом

http://www.vaseljenska.com/drustvo/pocinje-lobiranje-da-domacu-sljivu-zamenimo-medenoslatkom-gm-sljivom/

VladimirGM
26-09-12, 11:11
To treba bojkotovati, u svakom smislu

oktopod
26-09-12, 16:01
Vladimir GM se buni protiv GM :)))

Čuo sam da se došlo do saznanja valjda u Evropskoj uniji, da GM hrana izaziva neke tumore, te da će biti zabranjena na teritoriji EU. Nadam se da je to istina.

VladimirGM
27-09-12, 09:54
Valjda ja znam kakav je GM, pa se zato i bunim ;D}

mirmir
27-09-12, 23:16
GM-General Motors:lol:

sljivar
28-09-12, 22:04
Ako nam uvele taj GM, onda samo otišlji u tri popodne, zato GM ne, ne i ne...:

Mladi vocar
14-10-12, 10:12
Sta mislite o ovome :
www.dobarvocar.com/primjena-uree-nakon-berbe-kao-mjera-kondicioniranja-zasada/
Da li neko radi prihranu poslije berbe ?

mirkem
14-10-12, 21:18
Nikada do sada nisam radio plavo prskanje u jesen pa me interesuje koliko treba plavog ulja za 100 stabala sljive stare 10godina i koliko se potrosi po stablu rastvora.
Hvala i pozdrav svima.

joekiki
14-10-12, 22:07
Ja sad u jesen plavo prskanje izvodim sa bakrom(bakarnioxihlorid 50), kad opadne 70% listova, a tamo krajem februara početkom marta, kad odradim rezidbu i uhvatim lepo vreme da su temperature u plusu , onda prskam uljem.
Meni je dovoljno 1 litar ulja za 80 stabala (starosti 7-12god), sa DM 14 dizna 2!
Sve zavisi čime ćeš prskati, tako da je teško tačno odrediti...
Ja kad prebacim na diznu 3, treba mi blizu 2 litre ulja...
pozzz joe!

oktopod
14-10-12, 22:50
Mirkem, jesi radio bilo koje prskanje? Onda znaš koliko ti litara treba za voćnjak...a plavo ulje ide 2 do 3 litre na 100 litara vode. Njime prskaj u februaru, do početka marta kako reče i Joe, bitno je da pupoljci već ne nabubre, tad je kasno za ulje, može da ih sprži, tako recimo trešnju možeš i maltene krajem marta, a kajsiju najkasnije početkom marta jer ranije cveta, a sada bakarni preparati..bakaroksihlorid50, cuprozin, bordovska čorba, plavi kamen..kad opadne 70 posto lista.

mirkem
14-10-12, 23:03
Puno hvala.
Nisam nikada prskao.Dobio sam juce neku rskalicu ledjnu od 15l pa me interesovalo koliko otprilike imam tura,da tako kazem.Prskacu bakaroksihlorid,sad sam gledao i na sajtu galenike.
Sto se tice prskalice,ne znam ni koja je dizna,videcu sutra.Malo ce to biti zezancija izgleda,ali za sve postoji prvi put.
I recite mi sto se tice zastite,jel potreba maska i to?!

oktopod
14-10-12, 23:21
Potrebna je maska, ali bakar mislim da nije toliko opasan kao neki insekticidi...svakako treba da razviješ tu zdravu naviku da koristiš masku, zaštitne naočare ako maska ne pokriva oči, odelo, rukavice gumene nepromičive, da se posle istuširaš i opereš tu garderobu.

Mislim da je cuprozin bolji na jesen a bakaroksihlorid na proleće...mislim, oba imaju aktivnu materiju bakaroksihlorid, ali mi neko nekad reče da je ovako bolje..cuprozin piše da je i baktericid...
http://www.fitofarmacija.rs/Proizvodi/Fungicidi/tabid/858/ProdID/648/Language/en-SG/CatID/139/Cuprozin_35_WP.aspx

mirkem
15-10-12, 09:10
Hvala lepo.A moze li mi neko reci koliko litara rastvora ode po drvetu?!Cisto od oka,interesuje me jel to 0.5l ili 3l?
Jos jednom hvala.

sljivar
15-10-12, 10:44
bitno je da pupoljci već ne nabubre, tad je kasno za ulje, može da ih sprži

Ne boj se nećeš ih spržiti. Bakarnim uljem možeš prskati do faze mišijeg uha. Najbolje je izvesti tretman kada pupovi nabubre i popucaju jer je tad efekat prskanja mnogo bolji nego kad pupovi miruju. Samo treba pratiti vremnsku prognuzu pa da se ne zakasni. Ja lično gledam da što kasnije prskam tako da i malo pali pupove. Time malo usporiš kretanje, odnosno da što kasnije cvijeta. Napominjem da ovo radim kod kruške, jabuke i šljive. Dok kod breskve prvo prskanje mora da se obavi prije pucanja pupova, jer kad pukne pup a nije izvršena zaštita onda je kasno, tafrina je uzela svoje.

oktopod
15-10-12, 13:39
Mirkem, zavisi od prskalice i od dizne i od veličine stabala...pošto sad treba lepo da okupaš stabla, ako su malo starija tj u punom rodu, to ti je negde oko 1 do 3 litre leđnom recimo. Probaj pa vidi, probaj samo sa vodom na jednom stablu otkud znam.. :)

mirkem
15-10-12, 14:55
Mirkem, zavisi od prskalice i od dizne i od veličine stabala...pošto sad treba lepo da okupaš stabla, ako su malo starija tj u punom rodu, to ti je negde oko 1 do 3 litre leđnom recimo. Probaj pa vidi, probaj samo sa vodom na jednom stablu otkud znam.. :)


Pametno zboris,probam pa vidim. Lkl{{
Hvala.Ako bude nesto trebalo,eto mene opet.

mirkem
21-10-12, 20:15
Hajde malo da pokrenem temu.Malo ste se ::)
Juče i danas sam bio selu.U šljiviku sam radio,samo je pucalo.Sekao sam obalu u kojoj je bilo nenormalno mnogo drva.Raširila se u moju parcelu skoro 3m.Pisao sam već o tome da nisam dugo ništa radio u šljiviku prethodnih godina i da je bilo dosta zapušteno.Šljive iz tog poslednjeg reda su se ili osušile ili nagle za skoro 45 stepeni tražeći sunce.Hoće li se one sad malo vratiti pošto sam isekao i kod komšinice jedno 2metra koje kakvog granja i dženerike!Cilj je bio samo da se očisti i daparcela prodiše.I sad je sjajno.Mnogo lepše,prozračnije,milina jedna.Sledi bacanje mešavine i stajnjaka i da se to prevrne tj urilja.Pozdrav

balansero
22-10-12, 10:23
Znaci usao si i komsinici 2 metra Lkl{{
'Oce,vratice se sljive,al kad ih pocupas i posadis nove :lol: Kakvo crno vracanje,tu povratka nema.Inace,i ja sam krcio obalu i jedan deo placa ove jeseni.Udarili šljivići i višnjak jedni uz druge,pa u nebo.Testera na trimeru mi sva ispucala dak sam jedan deo iskrcio.Sad tamo vire panjevi od 6-7cm u precniku jedan do drugog.Sledecu godinu cu prskati totalom,pa cu valjda u jesen 2014 moci da uzorem(valjda ce zile dovoljno istruliti).U tom cosku ima nekih 7-8 ari,ravno je,greota da zarasta,pa cu i tu nesto da ubacim.Bacio sam oko i na neke njive u okolini moje,sa preko 1h,ali to ce pricekati bar godinu-dve.Ma bice zemlje,samo nas biti nece ::suncanje::

mirkem
22-10-12, 19:59
U pravu si.Ma ako se ne vrati za dve godine ide napolje pa će opet biti posađena samo druga sorta.Što se tiče komšinice,bog da joj dušu prosti,kako se kaže,muka živela sama bez vode i stgruje.Kako je umrla,ne zna se ko je naslednik tako je počelo da zarasta koje šta po njenom dvorištu a onda polako i kod mene.Dvorište sam još i stizao a šljivik nikako.Pasam rešio da sređujem sve i došlo i to na red.I ja ću total,mada moram se raspitati o štetnom dejstvu pošto sam počeo da pčelariim sa pet košnica.Veliki pozdrav.

ssasa
30-10-12, 12:38
Ajde da cujem vase misljenje,jer uvek je vise glava pametnije od jedne.Imam jednu parcelu koja je na dobrom mestu,blaga nizbrdica,osuncana,imam bunar na vrhu.Relativno mi je blizu.Hteo sam da posadim sljivu iskljucivo za rakiju.Znaci samo za sebe i eventualno da se nesto proda ako pretekne.Mislio sam da to bude crvena ranka.Ipak je ona vrh za rakiju.Imam izdanke iz starog sljivika u selu.Da li oni mogu da se koriste,stare sljive nizu zarazene sarkom ili bar tako izgledaju.Kako ona podnosi sarku i ostale bolesti?Znam da hoce da se polomi i da ne radja redovno i sl.Od dosta ljudi sam cuo da se cacanske sorte nisu pokazale bas kao sto se o njima govorilo.Nemam puno vremena za neki ozbiljan rad u vocnjaku.Par ljudi mi je reklo da su sadili Rusku dzanariku,da zahteva minimalan rad i odrzavanje,i da su zadovoljni kvalitetom rakije,jos ako ima da se pomesa za rankom ili madzarkom bude dobra.Ne mislim da se ozbiljno bavim vocarstvom i da prodajem za konzum ili otkup i sl.Dajte neke predloge.Hvala unapred.

brile58
30-10-12, 15:18
Moj predlog ti je da pripremis parcelu i sadis odmah jedna sezona mnogo znacim za vocnjak. Biraj izdanke koji su mladi ,pravi i sa dobrim korenovim sistemom. pPREDLOZIO Bih da ako si u mogucnosti da poila parcele posadis ranku a pola sumadinku tako se kod nas na jugu zove ova vrsta a daje izvanrednu rakiju sa posebnim smekom . Obrati posenu paznju kod sadnica da imaju dobar korenov sisem i SADI nemoj mnogo da razmisljas.

ssasa
30-10-12, 16:45
Ne znam koja je to sljiva Sumadinka?Parcela je rigolovana na 60-70cm ali pretprosle godine,trebao je da bude vinograd pa se odustalo.Prosle godine je potanjirana velikom tanjiracom i posle predjena setvospremacem.Zatravila je.Sta predlazeste sada kako je pripremiti.Ja sam mislio da je izorem i potanjiram.

micko007
30-10-12, 19:36
Pozdrav svima. Novi sam clan i nemam mnogo iskustva. Resio sam da sadim jedan vocnjak koji nece biti samo sljiva ali ce da bude oko 140 sadnica sljive. Radi se o njivi od 50 ari.
Za sada sam zemlju pripremio usitnio i izbusio rupe. Mene interesuje da li je cacanska lepotica dobra za rakiju ili nije? Jos me zanima da li je dobro sto sam rupe busio svrdlom?
Cuo sam da to bas i nije dobro pa me interesuje sta mislite vi posto vidim da imaljudi koji se bas razumeju.

mirmir
30-10-12, 20:52
Rupe je najbolje asovom kopati,ja sam za sada odusto od sadnje u jesen,prosle godine mom komsiji pola tek zasadjenog vocnjaka uhvato mraz i propale sadnice,ostale su nekako pregurale mraz ali....
Mislim da cu da sadim kasnije, u martu naprimer,sto je sigurno sigurno,nemam viska para.

oktopod
30-10-12, 21:41
Problem svrdla je što pravi "zid" na omotaču rupe, mada to nije tako strašno, veće je pitanje prečnik rupe, ta svrdla su obično nešto oko 20 cm što je malo, pogotovo za šljivu treba što šira rupa, zavisno i od prethodne pripreme zemlje, tako da nakon sadnje kad korenje krene da se širi ne naiđe na tvrdo već na meko i sitno ako me razumeš...

Ja se razmišljam isto da trešnje sadim kasnije zbog mraza, ali je problem što sam trešnje sam kalemio i nalaze mi se kod kuće na placu, tako da vadio ih sada ili u februaru isti mi đavo, one će svakako prezimiti napolju, jel zna neko dal mogu kad stane vegetacija da ih povadim i utrapim samo u pesak koji bih sipao u jedno dugačko korito pa u garažu, koliko mogu tako da stoje i dal treba nešto oko njih da se radi preko zime tipa ovlaživanje peska ili je bolje da pesak bude što suvlji da ne zaledi?

micko007
30-10-12, 22:10
Precnik rupe je 60 cm. Tacno je da pravi zid to me i brine.
I mene interesuje recimo kada kupim sadnice da li moram istog dana da ih posadim?

oktopod
30-10-12, 22:31
Moraš ili da ih posadiš ili da ih utrapiš. Trap je kad svežanj sadnica samo zatrpaš zemljom, ne moraju ni da stoje uspravno, jedna rupa u koju stane svo korenje pa se odozgo zatrpa i malo ih promrdaš da zemlja popuni oko korena, ili ih staviš u pesak. Najbolje je da se sa time ne zezaš nego da ih odmah sadiš ako je moguće. Vegetacija ionako stoji, tako da ne moraš da trčiš sa sadnicama do trapa ali nije poželjno da nekoliko dana koren stoji na vazduhu i suši se.

Veličina rupe ti nije loša, taj zid sigurno nije tako strašan, ako te ne mrzi možeš ašovom malo da proširiš i razbiješ zid, svakako je lakše nego da si ašovom kopao celu rupu iako je ašovom najbolje, taman ćeš ih malo još proširiti...meni su se 5 kajsija koje sam sadio u mnogo manje rupe sve primile, sad je samo pitanje brzine napretka, nisam mogao da kopam veće jer sam tih dana operisao neki mladež na grudima pa nisam smeo da se mnogo napinjem.

micko007
30-10-12, 22:41
Tako sam i mislio da asovom malo razbijem to sa strene.
Sta mislis o kupovini sadnica u institutu u Cacku? Mislio sam da posadim cacansku ranu, cacansku lepoticu i stenly.
To bi bile sljive a planiram ostatak da posadim kajsiju. Koju kajsiju imas ti?

oktopod
30-10-12, 23:06
ja imam m39 nekih 7 komada, kečkemetsku ružu 50ak i domaću, kod nas se zove zaklopčanka, imaš u temi kajsija ili kucaj na youtube domaća kajsija zaklopčanka da vidiš. Pogledaj i ostale moje snimke na youtube. Ona je najzahvalnija po pitanju redovnog rađanja, kasni mraz joj smanji prinos ali uvek ima barem 20 do 30 kg po stablu, zatim ide kečkemetska ruža kao dobra za otkup, a m39 se nije pokazala traženom na otkupu jer je loša za transport, ali stiže jako rano pa je u lošim godinama možeš prodati. Ove godine mi jedno veče minus dva temperature krajem marta obrstilo svu m39 i ružu, nakupih 20 kila sa 50 stabala, a zaklopčanka dala oko 30 kila po stablu, u proseku, neka manje neka više, a video sam da je i njoj dosta opalo, skoro pola plodova. Plan mi je da sam kalemim ovu domaću koja nema cenu na otkupu, ide od 25 do 45 din, kako koje godine, pa da pravim rakiju, posadio bih u jednu lošiju i manju njivu bez mnogo ulaganja pa kako ispadne.

Za kupovinu sadnica nemam puno iskustva, uglavnom su negativna, zato sam počeo sam da kalemim, institut u čačku svakako zvuči ozbiljno.

ssasa
31-10-12, 06:39
Odoste vi na kajsije a moje ranke ostadose bez odgovora.

balansero
31-10-12, 11:02
Mirko,a kada i kako je komsija posadio voce?Koliko sam shvatio prvi mrazevi su unistili kaleme,pa je ili presadjivao prerano(pre pocetka mirovanja vegetacije)ili ih je kratio kad je zasadio.Ili su jednostavno sadnice bile lose same po sebi,pa bi se mozda osusile i u prolecnoj sadnji.Mnogo je tu faktora koji su mogli uticati.
Sto se tice kopanja rupe asovom ili svrdlom-žila je to-napravice ona sebi put.Pa nije cement vec je zemlja,majku mu staru.
Ssasa,dovoljno ti je oranje jednobraznim plugom,tanjiranje i AKO treba drljanje.Samo,jos malo pricekaj,da jos koji litar padne.Nisam bio u selu od kako su poceli ovi kisoviti dani,ali mislim da je za takvo oranje jos rano.I ja to cekam,pa da sadim.
Proletos sam kupio sadnice i otisao u selo da sadim.Medjutim,pocne kisa i moradoh da odgodim posao za 3 nedelje.Sadnice sam polozio na zemlju(kako ne bi štrčale u vis pa da mi komsiluk pomaznjava)i po korenu nabacao gomilu sitnog peska koji sam doooobro ugazio.Pri tome pazis da ti citav korenov sistem bude u pesku,jer sve sto viri-osusice se.U ostalom,u rasadnicima i drze kaleme u pesku mesecima,jer pesak dosta dugo drzi vlagu.I da kucnem u drvo,svi mi se kalemi primili,i pored ovogodisnje suse(samo jednom sam ih zalivao).
Posto se pribojavam suse i u sledecoj godini,odlucio sam da sadnju ovog turnusa obavim sto je pre moguce,do polovine novembra kada najavljuju sneg.Zeza me samo suva zemlja.

Gorski Car
31-10-12, 11:55
Odoste vi na kajsije a moje ranke ostadose bez odgovora.

Ranka je najbolja i neprevazidjena sljiva za rakiju ali dzbe kad ne radja svake godine...

balansero
31-10-12, 14:27
Mi smo imali dve sljive,u mom kraju su ih zvali "karićevke".Ranovače,crvenkaste boje,sitne.Stizale su oko 10-og avgusta i redovno radjale svake godine,po kazan na svakoj.Vremenom se izlomile,pa sam ih povadio.Ostavio sam izdanke oko njih,ali mi upadnu komsijine ovce i sve obrste.Prezivela je samo jedna,koju cu presaditi tokom ove zime.Nadam se da ce slediti gen svojih predhodnica ::super::

sljivar
31-10-12, 22:53
Ljudi ne izmišljate toplu vodu, već sadite na jesen, odnosno sad pa dok god vrijeme dozvoli. Prednositi su mnogobrojne, bolji start na proljeće, ne treba zaljevanje u slučajuju sušnog proljeća, zemlja se slegne 100% uz korjenov sistem i td... A što se tiče izmrzavanja sadnica u toku zime, to se najčešće dešava kod sadnica koje su forsirane u drugom djelu vegetacije (u rasadniku, jer su bile male) i nisu dobro odrvenile odnosno sazrele. Zato se sadnice (ko podiže malo veći voćnjak) prilikom kupovine idu gledati u rasadnik krajem jula, početkom avgusta, jer do tad sadnica mora biti skoro formirana. I ne treba uzimati predebele sadnice, dovoljno je da ima 3-4 prevremene grane (mislim na šljivu) i dobro razvije korjenov sistem sa dosta malih žilica. Takođe je bitna stvar da su sadnice svježe odnosno da su isti dan vađene iz rasadnika i trapljene, to se lako utvrđuje presecanjem žila makazama. Presječene žile moraju biti čiste i zdrave obično bijele boje bez trunke crnoga, takođe obrtiti pažnju da nisu smrežurane ni malo, niti oštećene prilikom vađenja. Još jedan bitna stvar a to je, da sadnice ne treba kupovati po poljo apotekama i marketima, jer dugo stoje, promrzavaju, izložene su suncu, gube vlagu i suše se. Sadnice kupujte isključivo kod provjerenih rasadničara i odmah sadite, ne odugovlačite sa sadnjom prilikom preuzimanja.

Eto toliko za sad... >:({

Gorski Car
01-11-12, 08:08
Ljudi ne izmišljate toplu vodu, već sadite na jesen, odnosno sad pa dok god vrijeme dozvoli. Prednositi su mnogobrojne, bolji start na proljeće, ne treba zaljevanje u slučajuju sušnog proljeća, zemlja se slegne 100% uz korjenov sistem i td... A što se tiče izmrzavanja sadnica u toku zime, to se najčešće dešava kod sadnica koje su forsirane u drugom djelu vegetacije (u rasadniku, jer su bile male) i nisu dobro odrvenile odnosno sazrele. Zato se sadnice (ko podiže malo veći voćnjak) prilikom kupovine idu gledati u rasadnik krajem jula, početkom avgusta, jer do tad sadnica mora biti skoro formirana. I ne treba uzimati predebele sadnice, dovoljno je da ima 3-4 prevremene grane (mislim na šljivu) i dobro razvije korjenov sistem sa dosta malih žilica. Takođe je bitna stvar da su sadnice svježe odnosno da su isti dan vađene iz rasadnika i trapljene, to se lako utvrđuje presecanjem žila makazama. Presječene žile moraju biti čiste i zdrave obično bijele boje bez trunke crnoga, takođe obrtiti pažnju da nisu smrežurane ni malo, niti oštećene prilikom vađenja. Još jedan bitna stvar a to je, da sadnice ne treba kupovati po poljo apotekama i marketima, jer dugo stoje, promrzavaju, izložene su suncu, gube vlagu i suše se. Sadnice kupujte isključivo kod provjerenih rasadničara i odmah sadite, ne odugovlačite sa sadnjom prilikom preuzimanja.

Eto toliko za sad... >:({

Tako je, ne kazu dzabe da je i najlosija jesenja sadnja bolja od najbolje prolecne.

VladimirGM
02-11-12, 09:12
Pozdrav svima. Novi sam clan i nemam mnogo iskustva. Resio sam da sadim jedan vocnjak koji nece biti samo sljiva ali ce da bude oko 140 sadnica sljive. Radi se o njivi od 50 ari.
Za sada sam zemlju pripremio usitnio i izbusio rupe. Mene interesuje da li je cacanska lepotica dobra za rakiju ili nije? Jos me zanima da li je dobro sto sam rupe busio svrdlom?
Cuo sam da to bas i nije dobro pa me interesuje sta mislite vi posto vidim da imaljudi koji se bas razumeju.
Na parcelu od 50 ari bi trebalo da stane više od 300 sadnica (!), koliki si mislio razmak između stabala ?

micko007
02-11-12, 12:16
Na parcelu od 50 ari bi trebalo da stane više od 300 sadnica (!), koliki si mislio razmak između stabala ?
Nisam rekao da nece biti samo sljive. Ne planiram da se bavim profesionalno. Ovo je vise za neke licne potrebe, a sto "pretekne" Lkl{{ moze i da se proda. Pored sljive mislo sam da posadim i nesto kajsije i neku tresnju.
Razmak sam ostavljao 5x5 metara. Znam da ce me dosta njih kritikovati ali nekako mi se cinilo da je to mnogo lakse za odrzavanje.
Zanima me vase misljenje kako bi trebao da sadim stabla sljive zbog oprasivanja?
Plan je da sto se sljive tice bude nekih 30 stabala cacanske rane,70 cacanske lepotice i 40 stenly.
Pozdrav

balansero
02-11-12, 12:49
Prelistaj ovu temu,i nacices na koji nacin se sade osnovne sorte i oprašivači.Mene je konkretno taj odnos interesovao,pa mi je objasnjeno,sa sve šemom.Samo prelistaj temu ::namigivanje::
5x5 je standardan razmak,ali ako ti zbog uklapanja odgovara i 4x5, 4,5x4,5... sve je to ok.

oktopod
02-11-12, 13:04
To sad tako pričaš, a kad počneš da radiš poneće te da to bude barem nalik na profesionalno, čim si se ti odlučio na voćarstvo, u tebi čuči skrivena ljubav prema tome :) Tako da bolje sadi 4x5, da nikad ne orežeš, 4 metra je dovoljno da se ne umrse krošnje šljive, a orezaćeš kad tad, kako tako, dobićeš dosta na broju sadnica. Za kajsije je 5x5 možda bolje, za trešnje je to minimum minimuma, 6x6 je idealno.

micko007
02-11-12, 20:42
Nema popravke rupe su vec izbusene na 5x5. Cini mi se da nisam mnogo pogresio. Slazem se da bi dobio koju sljivu vise ali za pocetak je dovoljno.
Prelistao sam celu temu i negde sam video tu semu za oprasivanje. Potrudicu se da je nadjem.

oktopod
02-11-12, 21:56
Ma kul, ne tuguj, sve je ok i biće super >:({

Gorski Car
02-11-12, 22:06
Ima li ko izdanke od sljive Sumadinke- "Ranke"? Cuo sam da se ona moze tako saditi.

ssasa
02-11-12, 22:34
Da li bi bilo pametno isprskati sada totalom parcelu pa onda orati i potanjirati pa tako ostaviti za prolecnu sadnju?

Gorski Car
02-11-12, 22:48
Da li bi bilo pametno isprskati sada totalom parcelu pa onda orati i potanjirati pa tako ostaviti za prolecnu sadnju?

Totalni herbicid deluje preko lista biljke, sad je prestala vegetacija dzabe prskas vec uvele biljke. Samo ori >:({

ZICAPROM
05-11-12, 14:28
Da li je neko koristio za jesenje plavo prskanje preparat NORDOX 75WG, inače proizvod je Singentin, i u vidu je mikrogranula. Ponudili su mi ga, cena mu je oko 2500 dinara, a ide na 500 litara vode.Prskam šljivu i nešto mladih sadnica dunje ali u manjem broju. Ako neko ima neki drugi predlog neka iznese.
http://www.syngenta.com/country/rs/sr/cp/ProductList/Pages/Nordox-75-WG.aspx

Mladi vocar
05-11-12, 16:04
Za vikend posadjeno 400 komada. 300 Lepotice i 100 Rane.
Stavljao sam dva reda lepotice pa jedan Rane.

- - - - - - - - - -

http://thumbnails105.imagebam.com/21873/499aa7218726392.jpg (http://www.imagebam.com/image/499aa7218726392)

- - - - - - - - - -

Ovo je od sadjeno proslog novembra....
http://thumbnails104.imagebam.com/21873/bdddd2218728627.jpg (http://www.imagebam.com/image/bdddd2218728627)

srkitransporter
06-11-12, 17:37
da li je dobro svake jeseni bacati NPK u sljivik(800gr po stablu) ili mozda napraviti pauzu, promeniti? na prolece inace bacam kan. sad sam nasao NPK formulacije 9.18.27 pa bih to bacio ako je preporucljivo svake godine..

oktopod
06-11-12, 21:06
Preporučljivo je zimi bacati NPK...i stajsko...i humus :) Naravno, količina i formulacija se može znati samo nakon analize zemljišta. Ove godine je dobro baciti sa što više N odnosno azota pošto je bila sušna godina i trebaće dosta vremena azotu da potone do žila do proleća kada je voćki potreban.

micko007
08-11-12, 12:38
Drugari da li je rano za sadnju sljive? Da li treba jos malo sacekati ili moze da se sadi?

oktopod
08-11-12, 13:21
U principu voće se sadi kada opadne sav list. Na šljvi list još nije opao, a bogami ni na drugim voćnim vrstama, eventualno neke kajsije...te sadnice koje bi sada kupio su znači očerupane. Ako sadnice kupuješ a nemaš svoje, sve jedno ti je sad ili kasnije jer ćeš kupiti verovatno iste, te očerupane...

BOKAL
08-11-12, 16:26
Pozdrav vocari. Imam mlad sljivar nekih 40-ak stabala za kucne potrebe, e sad mi se tu otvara prostor za jos nekih 10-ak stabala. E sad sam u dilemi da li da posadim ove novije sorte(Lepoticu, Ranu,Rodnu, ...)koje i imam u tom sljivaru ili imam od prijatelja stare sorte Madzarku,Bugargu i Ranku. Plodove kao i sto sam rekao uglavnom koristimo za domacinstvo za dzemove , slatko i rakiju. Sta vi mislite vredi li bakcati se sa ovim starim sortama i koje su razlike ako neko moze da mi objasni ???>:({

ssasa
08-11-12, 18:31
Pozdrav.Da li neko ima iskustva sa Valjevkom i Timocankom?Kakve su prema bolestima?I ako neko zna gde mogu da se kupe sadnice,da je koliko toliko sigurno.

uzunche
08-11-12, 19:36
Pozdrav vocari. Imam mlad sljivar nekih 40-ak stabala za kucne potrebe, e sad mi se tu otvara prostor za jos nekih 10-ak stabala. E sad sam u dilemi da li da posadim ove novije sorte(Lepoticu, Ranu,Rodnu, ...)koje i imam u tom sljivaru ili imam od prijatelja stare sorte Madzarku,Bugargu i Ranku. Plodove kao i sto sam rekao uglavnom koristimo za domacinstvo za dzemove , slatko i rakiju. Sta vi mislite vredi li bakcati se sa ovim starim sortama i koje su razlike ako neko moze da mi objasni ???>:({
Ja sam prosle godine pekao rakiju iskljucivo od madzarke, a ove godine sam pomesao madzarku sa rodnom i po misljenju vecine mojih prijatelja i mene proslogodisnja je imala nesto lepsu aromu. Za ranku tek kazu da je sa ukusom neprevazidjena.
S druge stane, ranka ne radja redovno, madzarka je osetljiva na neke bolesti koje bolje podnose novije sorte i ne daje toliko veliku kolicinu ploda(kasnije i prorodi od novih), ali opet, mozes da probas nije to neka drasticna razlika sa 10ak novih stabala, mozda ti bude zanimnljivo i da uocis sam razlike u ukusu i ostalim osobinama.

BOKAL
08-11-12, 19:58
uzunche hvala na informaciji otprilike sam i ja to cuo od nekih starijih ljudi sto se tice rakije da su neprevazidjene zbog mirisa i ukusa. A i kao sto kazes deset stabala mi ne igra neku ulogu pogotovo kao i sto raekoh to radim iskljucivo za svoje potrebe i cisto iz neke razonode i hobija.

balansero
09-11-12, 10:13
Naravno da je rakija od madzarke ili ranke neuporedivo kvalitetnija,ali sanse da te sljive uhvati sarka su ogromne,sem u koliko se zemljiste nalazi na velikoj nadmorskoj visini gde sarke jos uvek nema toliko.Da li zbog same nadmorske visine ili zbog vece izolovanosti i manjeg broja prenosioca tog virusa,ali cinjenica je da je planina spas za madzarku i ranku.
Dakle,pretpostavimo da ti je plac ispod 500m nadmorske visine,i pretpostavimo da posadis madzarku...i nakon 7-8 godina kada pocne da radja ti shvatis da su zarazene,plod pocne da otpada zelen,onaj koji sazri biva smezurast i gorak...i sta si uradio osim sto si izgubio 7-8 godina,plus jos toliko da bi novo voce stiglo na rod?Ipak od deset stabala bi imao 70tak litara rakije...nije za baciti.

BOKAL
09-11-12, 19:53
U tom slucaju napravicemo kompromis, 5 Rodne, 5 Madzarke pa sta bude neka bude ... Ima tu i prednosti, manja je verovatnoca da postanem alkoholicar.

ssasa
09-11-12, 20:43
I posle svih ovih strana i postova ostaje pitanje.Koju sljivu saditi iskljucivo za rakiju?Sorte kao ranka i pozegaca mi nisu sigurne,lako obolevaju,cacanska rodna takodje ima problem sa sarkom.Sta ostaje?Sta posaditi?

BOKAL
09-11-12, 21:55
Iako nisam neki strucnjak ni za rakiju, a ni za sljivu stice se utisak da to najvise zavisi od podnevlja. U mom mestu vlada utisak da je ranka neprevazidjena za rakiju, ali je sklona bolestima sto ne znaci da je ljudi u nekim brtsko planinskim predelima ne mogu uspesno gajiti. Sto se tice novijih sorti mislim da je tu razlika mala i da svako reci drugacije u zavisnosti od cega pravi. Ja sam licno u skorije vreme pio izuzetno lepu rakiju od lepotice, ali je ista odlezala min. 5 god. u hrastovom buretu sto ce reci da je sama tehnologija takodje bitna za dobru rakiju. I da ne duzim siguran sam da na ovom forumu ima strucnijih i iskusnijih ljudi koji nam mogu nesto vise reci o tome.

micko007
13-11-12, 09:14
U subotu sam kupio sadnice u Cacku.
U nedelju posadio svih 200 komada. Nisam uradi nikakvu zastitu od zeceva. Da li imate neka iskustva i preporuku cime bi to mogao da uradim?
Imam nesto plasticnih flasa kazu da je to dobro. Neko kaze da je dovoljno i onaj papir za papirne dzakove. E sad ko zna nesto vise o tome neka napise.
Pozdrav!

oktopod
13-11-12, 09:41
Kod mene u kraju svi stavljaju plastičnu mrežicu nalik na rabic žicu, tipično je plave boje, mislim da se ta mrežica koristi u građevini da se stavlja na stiropor izolaciju na spoljne zidove. Ne bi trebalo da je skupa, a širina joj je oko metar, što je dovoljna visina za tu namenu. Omotaš komad oko stabla pa ili heftalicom spojiš ili provučeš plastičnu uzicu po visini skroz.

dejan 351
13-11-12, 09:47
tako je,obicna mrezica za stiropor,sirina rolne 1m, u celoj ima 50m.Cena je 44 din, za 1m

micko007
13-11-12, 10:36
Ok hvala na odgovoru

oktopod
13-11-12, 11:55
Ostavi malo komotnije da bi mogla da stoji prvih par godina dok kora ne ojača a i da možeš barem rukom nekako da skineš grančice koje krenu sa debla, mada je to već malo filozofsko pitanje koliko komotno ostaviti...

balansero
13-11-12, 14:59
Ja sam jos u julu stavio tu mrezicu jer sam na par kalema sadjenih proletos primetio da je zec "opipavao" koru.Valjda ga susa i izgorela trava poterala ranije u sljivik.Inace tesko da ce ta mrezica izdrzati nekoliko godina dok stablo ne ojaca i kora ne ojaca dovoljno da zecu ne bude interesantna.Tacnije mrezica hoce ali heftalice su izuzetno tanke i tokom zime veci deo njih ispuca,tako da bi bilo dobro da u prolece prosetas sa punom heftalicom kroz vocnjak Lkl{{

- - - - - - - - - -

Bilo bi dobro da i u toku zime sa njom obilazis isti.

oktopod
13-11-12, 17:54
Ja sam video da neki provuku neku nit, neki kanap, celom visinom po principu klot frket, u ćeliju, iz ćelije i tako naizmenično celom visinom, ako se stavi plastična, mislim da to završava posao, može se i iseći po dužini baš od te žice jedna linija..

neba933
13-11-12, 19:34
tako je,obicna mrezica za stiropor,sirina rolne 1m, u celoj ima 50m.Cena je 44 din, za 1m

Isti posao završava i običan najlon, a jeftinija varijanta Lkl{{ stim, što sam mišljenja da bi se trebalo skidati na proleće, makar ja skidam

oktopod
13-11-12, 21:42
Ja sam najlonom omotao smokve, tačnije izdanke koje sam rasadio, on mora malo prisnije uz stablo da se omota i na proleće sam zatekao bele gljive i trulo stablo pa sam morao da ih prekratim do dna..ne diše kao mrežica, a kao što kažeš treba i da se skida na proleće.

Sa 1 metar mrežice može i 3 sadnice da se zaštite, što ispada oko 15 dinara po sadnici...a traje sigurno dve tri godine.

balansero
14-11-12, 09:26
Kakav bre najlon???To ni slucajno!Nemojte navoditi ljude da rade kako ne treba.Ispod najlona nastaju kojekakve bolestine na kori,kao i idealna mesta za prezimljavanje insekata.Koriste se iskljucivo materijali koji "dišu",znaci kartonski dzakovi ili mrezice.A sto se tice tog provlacenja najlona kroz mrezicu,znas li ti koliko vremena treba da se "prošije" jedno voce?Heftalica je zakon,samo povremeno obidjes voce i priheftas tamo gde je pukla predhodna.
Ja sam ranije koristio trake od kartonskih dzakova,spiralno umotavao kaleme i lepio ih na 3-4 mesta selotejpom(brze i lakse od vezivanja vezom).Na prolece,sa pojavom trave sam skidao i vrsio dezinfekciju kore krecenjem.Jbg,sa mrezom je malo veci problem oko krecenja,ali moze se kreciti preko nje.Samo sto izgleda ruzno.

- - - - - - - - - -

A da...i ne treba ti 33cm za jedno stablo,dovoljno je 20.Dakle,iz jednog metra dobijes 5 komada,a ako je u pitanju kruska,jabuka,nize kraceno voce,onda seces duzinu na 80,sto ti po visini daje jos jednu traku,odnosno 6 komada po 20cm Lkl{{

micko007
14-11-12, 10:36
Mrezica i heftalica odlucio sam :). Danas idem u vocnjak da odradim i to.

German hunting terrier | Jagdterrier