PDA

View Full Version : Pomoc oko pravila drzanja tovnih pilica


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Dusan123
27-01-09, 15:40
Pozdrav svima. Nov sam ovde i prvo da pohvalim rad foruma. Ima zaista korisnih informacija. Mene zanima sledece: Drzao bih tovne pilice i prodavao na pijaci. Kakvi papiri su mi potrebni? Prvo, da li mogu sam da koljem i svaki dan da ih nosim na tezgu, ili moram da nosim u klanicu? Da li moram da otvorim nekakav vid firme da bih prodavao na pijaci? Da li moram da nosim u veterinarsku inspekciju meso radi nekakvih pecata o kvalitetu mesa? Da li mi je za to potrebna firma.... Znaci, sve sto ima veze sa prodajom na pijaci. Ja sam mislio da to ide mnogo lakse. Zakolljes, odneses na pijacu i prodajes! Unapred hvala svima na odgovoru, svaka informacija o tome sta je sve potrebno da bi se prodavalo na pijaci je pozeljna! Pozdrav

branko
27-01-09, 20:14
Informacije u vezi svega što pitaš najbolje da potražiš kod opštinskog veterinarskog inspektora.

North ARMY
27-01-09, 20:16
@dusan123 zavisi ako hoces da prodajes i bavis se samo tim svasta ti treba,a ako ces po koje pile moze i bez pecata i firme >:D

Dusan123
27-01-09, 20:25
Ako moze malo blize, sta je to svasta? Planirao sam onoliko koliko tezga moze da istera. 30-ak na dan mislim da je realno, znaci 1000 mesecno.

North ARMY
27-01-09, 20:30
onda papiro ja sam mislio 10 pilica,razumes neko jos prodaje pasulj i ostalo...

Dusan123
27-01-09, 20:32
Da, da, na vise planiram, ako neko ima neku konkretnu informaciju sta mi sve treba od tih dozvola, a ako ne, odo' kod veterinarskog inspektora.

branko
27-01-09, 20:38
Da, da, na vise planiram, ako neko ima neku konkretnu informaciju sta mi sve treba od tih dozvola, a ako ne, odo' kod veterinarskog inspektora.


Veruj mi, izbeći ćeš nepotrebne komplikacije kao što je oduzimanje robe na pijaci...

Dusan123
27-01-09, 20:52
Ok, hvala. Pitam ovde da znam sta me ceka, da li da odustajem :) Sto sve mora da bude komplikovano?! Znate sta me cudi? Da li obican domacin, seljak, koji prodaje na pijaci ima sve te dozvole?! Da li je moguce da ide u klanicu a ne kolje rucno? Mnogo mi je to sumnjivo.

ivanhoe
27-01-09, 21:14
Svaka opstina,pa cak i pijaca ima i skup svojih pravila zato najbolje kod inspektora i pijacnu upravu >:({

branko
27-01-09, 21:20
Koliko ja znam piljarima koji trguju sa pilićima "gledaju kroz prste" i traže im samo zdravstvenu ispravnost, tj. potvrdu da je meso obrađeno u klanici i da je pregledano od strane nadležnog veterinara.
Takođe, ima ovde jedan tip koji je napravio klanicu za živinu i ima pečenjare za piliće. tu je zaokružen ciklus i najveća zarada. Takvom se isplati da uloži u HACCP koji nije ni malo jeftin.

Dusan123
27-01-09, 21:52
Znaci, svakako ne mogu kuci da koljem sam. Sad ispada da svaka opstina i pijaca imaju svoja ppravila, tj. da ona ne vaze u celoj Srbiji?! Ako vec koljem u klanici, recimo u Novom Sadu, mogu li onda da prodajem na tezgi bilo gde u Srbiji sa tim papirima, makar to bilo i u Leskovcu!? (lupam)

branko
27-01-09, 22:07
Ako vec koljem u klanici, recimo u Novom Sadu, mogu li onda da prodajem na tezgi bilo gde u Srbiji sa tim papirima, makar to bilo i u Leskovcu!? (lupam)


Upravo ovakva pitanja su namenjena vet. inspektorima...

ivanhoe
28-01-09, 17:20
Posto si pocetnik da te upozorim na mnogo vece muke.Trebas upoznati potrosacke navike svoje okoline,stvoriti trziste,kvalitetom i cenom preteci konkurente. :-*

Dusan123
28-01-09, 17:38
Posto si pocetnik da te upozorim na mnogo vece muke.Trebas upoznati potrosacke navike svoje okoline,stvoriti trziste,kvalitetom i cenom preteci konkurente. :-*


To sve znam. Nekoliko meseci svakodnevno mislim samo na to. Sve negativno sam racunao! Hvala na upozorenju. Mislim da se kvalitetom i radom sve moze postici, samo da me te inspekcije ne oderu!

Gabri_Su
28-01-09, 18:16
Bas sam pomislio da cu ovde naci neki savet o drzanju tj uzgoju pilica, kako se i tema zove.
a ne o pijaci, klanici i dokumentima... ::lose::
imam nesto tovnih pilica, starih par dana, koje naravno drzim za sebe, ne za pijacu :<<>

branko
28-01-09, 18:25
Pa ako baš insistiraš, sutra ću postaviti skenirano uputstvo za tov pilića od "Vranić farm"-a.

Dusan123
28-01-09, 18:42
Bas sam pomislio da cu ovde naci neki savet o drzanju tj uzgoju pilica, kako se i tema zove.
a ne o pijaci, klanici i dokumentima... ::lose::
imam nesto tovnih pilica, starih par dana, koje naravno drzim za sebe, ne za pijacu :<<>Molim da mi ne spamujes temu. Ako te nesto drugo interesuje, otvori novu pa pitaj. Sta mene briga sta si ti pomislio da ces naci.

ivanhoe
29-01-09, 16:08
@Gabri_Su http://poljoinfo.com/index.php/topic,630.0.html
Dusane ne znam dal` si zaposlen,Ja i zena u firmi prodamo vecinu, zatim zgrade gde zive rodjaci prijatelji.
Doduse radim na sitno,ali zbog traznje cu povecati

Dusan123
29-01-09, 21:26
@Gabri_Su http://poljoinfo.com/index.php/topic,630.0.html
Dusane ne znam dal` si zaposlen,Ja i zena u firmi prodamo vecinu, zatim zgrade gde zive rodjaci prijatelji.
Doduse radim na sitno,ali zbog traznje cu povecati


Planiram i ja tako nesto, znam i neke vlasnike restorana. Ali ,mislio sam da to s tezgom ide lakse. Jer, racunao sam troskove pijacnine, prevoza, da kupim masinu za cerupanje... ma sve sam racunao najnegativnije, i opet ispadne super zarada. Samo me koce ta pravila. Videcu da odem onda u inspekciju.

torpedo
13-02-09, 20:38
Sa inspekcijom vidi, uhraniti ih nije veliki problem najveci je trziste. Ima dosta jacih pa bi ti sa 1000 mesecno bio otprilike u nekom srednjem rangu. Mi smo pre neku godinu ubacivali po 100 sedmicno i nekako krcmili na sitno dok nije doslo da nemam kome da prodam a svaki dan me kostaju i prelaze kilazu. Inace tra\e se najvise od 1,8 kg. uredjeni ali neki hoce i golubove od 1,2 Velike su oscilacije ponude i tra\nje. Najbolje bi bilo kada bi mogao da se povezes sa nekom klanicom i da radis na ugovoreno, manja zarada ali te ne boli glava >:({

branko
14-02-09, 13:23
Evo konačno da ispunim obećanje dato još pre dve nedelje.
Sledi uputstvo za tov pilića.

Odmah nakon preuzimanja pilića treba ih u što kraćem roku smestiti u odgovarajuću prostoriju za odgoj. Prostorija mora biti čista i dezinifikovana.
Potrebno je voditi računa o sledećem:

1. Temperatura
Pilićima odmah po smeštaju treba obezbediti odgovarajuću temperaturu, koja u prvoj nedelji života treba da iznosi 32 stepena. Ta temperatura se obezbeđuje tako što se pilići smeste u toplu prostoriju, a iznad njih se postavi sijalica ili veštačka kvočka.
Propisana temperatura mora biti u visini leđa pilića.
U narednim nedeljama temperatura se smanjuje i to svake nedelje za po 2 stepena.
Ako je broj pilića veći, treba ih smestiti u odgovarajuće boksove, ili pregrade, koje se lako ugreju veštačkom kvočkom, ili sijalicom.

STROGO VODITI RAČUNA O PONAŠANJU PILIĆA, JER AKO SE KUPE U GOMILU, ZNAČI DA IM JE HLADNO I DA TREBA POVEĆATI TEMPERATURU.

Isto tako treba paziti da pilićima ne bude pretoplo, što takođe može dovesti do uginuća.

PILIĆI UVEK MORAJU IMATI DOVOLJNO SVEŽEG I ČISTOG VAZDUHA.

2. PROSTIRKA

Na dno kutije, ili pregrade, u koju smo smestili piliće najbolje je nasuti suvu piljevinu.
Kada se piljevina isprlja na nju se dodaje drugi sloj. Piljevina ne sme biti mokra, jer to može da dovede do pojave bolesti kod pilića.
Na velikim farmama gde nije moguće obezbediti dovoljnu količinu piljevine kao prostirka se koristi slama.

NE PREPORUČUJE SE DRŽANJE PILIĆA U KAVEZIMA SA ŽIČANIM PODOM DO 14 DANA STAROSTI.

3. VODA

Pošto su pilići smešteni u odgovarajuće uslove, odmah im treba ponuditi vodu za piće. Voda ne sme biti hladna, nego je treba pre upotrebe smlačiti zagrevanjem, ili držanjem na sobnoj temperaturi od 15-16 stepeni.
Obavezno menjati svežu vodu u čiste pojilice tri puta dnevno.
Potrebno je u vodu preventivno dodati vitamine tipa Živimicin, uz eventualnu konsultaciju sa veterinarom, prvih 7 do 10 dana starosti.
Ponekad je korisno u vodu dodati šećer, i to 2 do 3 kafene kašike na 3 litre vode u prva tri dana.

4. HRANA

Kada smo se uverili da su svi pilići pili vodu, treba im ponuditi hranu. Hrana mora biti kvalitetna sa potrebnim sadržajem proteina i vitamina (krmna smeša za početni tov pilića). Ova smeša se koristi u ishrani pilića 4 nedelje a zatim se prelazi na tzv. "dvojku" (krmna smeša za završni tov pilića). Ova smeša se daje od 29-tog dana do 7 dana pred klanje. Zadnjih 7 dana pred klanje tovnim pilićima se daje kukuruzna prekrupa.

Ja sam praktikovao umesto čiste prekrupe smesu od 85% kukuruza, 10% sojina sačma (ili griz), 3% kvasac i 2% kreda.

5.OSVETLJENJE

U toku prva tri dana tovnim pilićima svetlo gori non-stop 24 sata dnevno. Od četvrtog dana pa do kraja tova, svetlo se drži 23 sata dnevno. Sat vremena koji pilići provedu u mraku je neophodan da bi im se omogućio odmor.
Ovaj režim osvetljenja uz kvalitetnu hranu i uvek svežu i čistu vodu omogućava najbolje napredovanje pilića.

6. ZAŠTITA

Prostorija za tov pre stizanja pilića se obavezno temeljno očisti, okreči i dezinfikuje. Preporučujemo dezinfekciju sa 2% rastvora masne sode sa vodom. Mora se uvek i stalno voditi računa o higijeni prostorije, pojilica i hranilica.

PIJILICE SE MORAJU SVAKODNEVNO PRATI.

Preporučujemo da što manji broj ljudi radi oko pilića, kako bi se sprečilo unošenje raznih bolesti.
Izbegavajte da zajedno držite piliće različite starosti.

PREPORUČUJEMO OBAVEZNU VAKCINACIJU PROTIV ŽIVINSKE KUGE.

Ako se primeti bilo kakva promena u ponašanju pilića (slabije uzimanje hrane, sakupljanje u gomilu, kostrešenje, krkljanje, proliv i sl.) što pre obavestiti veterinara da bi se odredila odgovarajuća terapija.Ovo je uputstvo preuzeto od firme Vranić farm iz Kaća.

robins
21-02-09, 00:47
Neka uputstva sam postavio na temi brojleri kao pilici pa ih ne bi ponavljao a sto se tice klanja da bi ih prodavao na pijaci moras da imas transportno uverenje za jednodnevne pilice, veterinarsku potvrdu o poreklu i potvrdu o dezinfekciji vozila za transport ( ovo sve ti dostavlja prodavac jednodnevnih pilica ). Po useljenju posle par dana moras poslati transportno uginuce i uginuce u prvih par dana na analizu za salmonelu u najblizi veterinarski institut . Isti institut vrsi i analizu na salmonelu pre klanja i tek tada uz sve ove papire veterinarski inspektor sme da izda potvrdu da se pilici smeju klati. U slucaju problema sa tovom jedino su ovi instituti merodavni za otkrivanje problema ( jednodnevni pilici, hrana, bolest, uslovi drzanja i sl. ).
Trenutno je tov brojlera na granici isplativosti i zarada se moze ostvariti samo na velikim kolicinama i uz besprekoran tov bez ijedne greske tokom tova inace se zarada za cas istopi. Cene u velikim hipermarketima su potpuno nekonkurentne i tesko ostvarljive za manje proizvodjace ali to nije slucaj samo sa brojlerima.

zemunac67
27-05-09, 06:16
Pozz,svima,novi sam na ovom forumu kao i u tovljenju pilica,ovo mi je prvi turnus od celih 40 kom i dosao sam u zavrsnu fazu,stari su 48 dana,dostigli su tezinu od 3 kg bruto,hranim ih od juce trojkom Institutovom ali sam primetio da od pre dva - tri dana po neki pilici imaju proliv i to razliciti,neki imaju tamno braon,neki zelenkast,a neki jako vodnjikav,tako reci bezbojan. Svi uslovi oko drzanja su ispunjeni (sto se tice prostora,prostirke (krupna piljevina) cistoca pojilica) jedino imam mali problem oko ventilacije,tacnije,prostorija u kojima ih drzim ima jedan prozor koji je stalno otvoren...
Moje pitanje je sta da radim,s obzirom da za pet,sest dana spremam se za klanje,da li da sacekam da se prociste od dvojke i da zenemarim proliv ili da im dajem neki antibiotik i ako im dam koliko dugo i koliko posle toga da sacekam sa klanjem i da li je ovo i koliko opasna situacija zbog konzumacije istih ako ih ostavim ovako do klanja?!
Jos jedno pitanje,da li trebam da meso pilica odnesem kod veterinara na kontrolu (kao recimo meso divlje ili domace svinje)?!
Izvinjavam se na duzini posta,ali zaista sve sto sam na ovim stranicama procitao i sto sam se konsultovao sa apotekarima,nisu mi dali objasnjenje za ovaj moj problem ili su odgovori kontradiktorni!!
Hvala unapred.

ivanhoe
27-05-09, 16:41
Obzirom na kolicinu smatram da im redovno cistis,ako ne frisko pocisti jer u ovoj zegi djubre dodatno greje i oslobadja amonijak NH3
Zbog povecane potrosnje vode proses se ubrzava.Raspustu ih na veci prostor,makar i u dvoriste,Uvedi dijetu (prekrupa i mozda malo mekinja)
Hranu nesmes naglo menjati! bar 2-3 dana dodajes novu vrstu - smanjujes staru.
Ako prodajes na javnom mestu treba ti pecat

zemunac67
27-05-09, 17:28
Hvala na savetu. :-*

zemunac67
31-05-09, 18:57
Danas sam zaklao i sredio 20 komada,po merenju pred pocetak klanja primetio sam da su pilici zbog postojeceg proliva prilicno kalirali. I dalje ne znam koji je uzrok bio ali cu dosta opreznije obratiti paznju na sledeci turnus koji sam vec uzeo i zapoceo isto.

Interesuje me da li za tako mali broj pilica postoji neki sistem ili resenje za recimo automatcke pojilice,recimo dve, jer sve sajtove koje sam pregledao to su veliki sistemi i nisam u mogucnosti da ih postavim kod mene... Za hranu sam se snasao i to sam resio. :-*

ivanhoe
31-05-09, 21:54
Dok ne nabavih pipe za pojenje koristio sam balone od mineralne vode 6l.
Lemilicom na boku pri dnu istopio odvor u koji staje mali levak.Na cep se desi da ne zatvori dobro i pobegne voda.Donja posuda (laboska) treba biti ~ 10cm veceg promera.Ovolko vode je i u najvecoj zegi u turi od 25 pilica pred klanjem dovoljno 14h.
Prakticnije je od kupovnih sifonskih jer je moze dopuniti i ako je dopola,nemoras pazljivo iznositi da se ne prolije

zemunac67
01-06-09, 15:14
Dok ne nabavih pipe za pojenje koristio sam balone od mineralne vode 6l.
Lemilicom na boku pri dnu istopio odvor u koji staje mali levak.Na cep se desi da ne zatvori dobro i pobegne voda.Donja posuda (laboska) treba biti ~ 10cm veceg promera.Ovolko vode je i u najvecoj zegi u turi od 25 pilica pred klanjem dovoljno 14h.
Prakticnije je od kupovnih sifonskih jer je moze dopuniti i ako je dopola,nemoras pazljivo iznositi da se ne prolije


daj neku skicu,ili kako to izgleda ako mozes da postavis sliku ili mi posalji na PP

ivanhoe
01-06-09, 22:12
O ovome sam vec i ja pisao na forumu ako ti ovde kopiram lisicu te znanja koje ces steci pregledajuci temu zivinarstvo

Zhega
05-06-09, 21:51
Imas jos jednu varijantu, a to ti je da na okiten crevo zalemis balon od bar 5l. crevo na svakih 20cm izbusis i to uvrnes pipe kao na kavezima za koke nosilje. ispod toga moras staviti malo limeno koritance za odvod otpadne vode. na kraj creva stavis sraf tako da mozes ispustiti vodu ako bi dozirao neke lekove kroz vodu. nema pranja, iznosenja pojilica i sto je najvaznije sam pravis za kolicinu pilica koju drzis. Ja sam to ukrao sa farme. Probaj ako imas uslove i neces se pokajati >>>>

ivanhoe
06-06-09, 07:05
Dobro nam dosao >:({ >:({ >:({ Odlicno resenje ::svaka cast::

Zhega
11-06-09, 21:59
Hvala na gostoprimstvu >:D >:D

cvećka
13-06-09, 15:29
sinko,olakšao si mi život >:({ ::svaka cast:: hvala

Zhega
10-07-09, 22:16
nema na cemu! sve sto znam vrlo rado cu reci >:({

MilanR
07-10-09, 17:46
Zainteresovan sam da za pocetak (prvi put) obrnem jednu turu od 50 pilica... ;D}
Da li mozete da mi kazete:
- Koja je kvadratura potrebna za taj broj pilica?


::svaka cast:: (pa ako prodaja ne krene ima mesta i u mom zamrzivacu) ::svaka cast::

BranaZmaj
07-10-09, 18:43
Zainteresovan sam da za pocetak (prvi put) obrnem jednu turu od 50 pilica... ;D}
Da li mozete da mi kazete:
- Koja je kvadratura potrebna za taj broj pilica?


::svaka cast:: (pa ako prodaja ne krene ima mesta i u mom zamrzivacu) ::svaka cast::

Prijatelju,

za ovu kolicinu pilica treba ti ne vise od 4m2! Na metru kvadratnom leti u tovu staje 14 komada a zimi 18 komada!KAd ih pakujes u zamrzivac stanu svi na manje od kvadrat.... :lol: :lol: :lol:...mala sala...


[/quote]

MilanR
07-10-09, 20:50
Hvala na odgovoru...
Prostorija koju treba da sazidam imace 20m2, sto je znaci vise nego dovoljno.... :D

Ako bude uspela tura od 50 komada, eto odma jedne od 200 ;D}

A posto mi je sve jasno.....otisao sam u potragu za kupcima?!?!?!!? >:D :-*

BranaZmaj
07-10-09, 23:10
Hvala na odgovoru...
Prostorija koju treba da sazidam imace 20m2, sto je znaci vise nego dovoljno.... :D

Ako bude uspela tura od 50 komada, eto odma jedne od 200 ;D}

A posto mi je sve jasno.....otisao sam u potragu za kupcima?!?!?!!? >:D :-*


Druze srecno s kupcima!!!
Trebace ti!! :lol: :lol: :lol:
50 komada ces lagano da utopis po komsiluku pa cak i 200 komada!!!
Nisu to velike kolicine. Jos kad komsiluk naviknes na pilice ima da te jure po ulici...da pitaju kad je sledeca tura...ne zezam te stvarno je tako...
Puno uspeha!
Pregledaj ovaj forum imas dosta korisnih informacija osvemu!!

MilanR
07-10-09, 23:32
Evo mene opet...
Interesuje me:
1.Da li ima vise vrsta tih TOVNIH PILICA ili su tovni pilici=tovni pilici i to je to? (a ako ima vise vrsta, koju vrstu pilica biste mi preporucili za prvu turu)
2.Koliko moze da kosta 50 pilica?
3.Nakon kupovine, koliko jos para treba da se ulozi tokom tih 50 dana (hrana, struja, veterinar) da bi se natovilo 50 pilica, od prilike mi kazite?
4.Sta mi moze inspekcija, citao sam na nekom forumu da do 350 pilica ne moram da pravim nikakve papire osim da budem u kontaktu sa veterinarom? (koliko je to tacno)

Pozdrav i hvala.......

BP
08-10-09, 17:22
1. - Ima vise vrsta tovnih pilica. Svi su namenjeni tovu, ali se razlikuju po tezini koju treba da dostignu, po randmanu, po jos kojecemu.

2. - Orijentaciona cena je 50din po piletu. Mozda vise mozda manje... Zavisi gde si, ko si i od koga kupujes.

3. - Nepredvidivo! Orijentaciono: kolicina hrane potrebne za prirast po kilogramu x cena (imas tri vrste - starter, grover i finiser). Veterinar na 50 komada je cist luksuz - bolje da stradaju nego da te kostaju "Sv. Petra kajgana". Struja - ko to zna bolje od tebe (broj uredjaja koji su prisutni u objektu x snaga, puta vreme x cena kilovata....)

4. - Pojma nemam!

Sve u svemu, moram da ti kazem - zezao sam se! A malo i tebe da naucim nesto: ne postavljaj naivna pitanja na koja mozes sam da nadjes odgovor (pogodak.rs ili hr, svejedno). Time se legitmises kao neozbiljan covek. Zelis da udjes u gajenje pilica? Zelim ti puno srece, ali najpre ulozi trud u prikupljanje informacija i znanja. Forumi sluze za atipicna pitanja i razmenu iskustava (ne za olaksavanje truda i ubrzavanje neceg do cega mozes i sam).
Ovo je sve DOBRONAMERNO.

Zelim ti puno uspeha i verujem da ces pilice uspesno gajiti, ne samo 50 vec mnogo, mnogo vise!

MilanR
09-10-09, 02:43
pozdrav BP...Pa bas to i radim...raspitujem se na sve strane....
S' obzirom na to da se u mom blizem okruzenju niko ne bavi ovom vrstom posla nemam koga ni da pitam osim vas sa foruma i sta nadjem na netu, zato forum smatram izvorom informacija, pa ko hoce da pomogne hvala mu.
Hvala za onaj www.pogodak.rs , pregledacu ga kad budem imao malo vise vremena.
I da li znas mozda koliki je prostor potreban (normalan) za 50 komada, nailazio sam na razlicite kvadrature na netu?poz...

Karalic
09-10-09, 06:42
Optimalno 8 komada po m2 >:({

Post je spojen: 1255064567________________________________________ _________
A pojilice mogu da se rese i ovako: PVC cev od kanalizacije Fi 100 od dva metra, na krajevima po koleno od 90 stepeni... Cev se prosece (brusnom plocom) dva puta , paralelno po duzini, od kraja do kraja (plus 10 cm), sirine 4 do 5 centimetara. Na krajevima se presece,Tj, spoji se rez sa ovim paralelnim rezovima.Prakticno se dobije pravougaonik. Dobije se pojilica kojoj trebaju samo malo postolje od dasaka, vec sta se ima... A voda se doliva u otvore od kolena. Jako jednostavno i funkcionalno. Video sam na farmi 8 sistema po dvadeset metara duzine. Samo se crevom voda dolije u otvore od kolena i milina jedna . Pilici imaju i vise vode no sto im treba, nema razlivanja po farmi,lako se dosipa...

Post je spojen: 1255064693________________________________________ _________
I sto je najvaznije, dok piju vodu ista im ne podliva niz grlo, te su pilici uvek suvi. ::svaka cast::

ivanhoe
09-10-09, 07:14
avisi od tezine do koje ides. 25-28kg/m2 zive vage,pa ti odluci.
Najbolje se prodaju ~1,5-2kg ocisceni.Preko 2,5kg leti ides na sopstveni rizik!!!
od zive vage gubis 20-30% tezine u zavisnosti dal dodajes glavu,noge i upotrebjive iznutrice.
Za klanje i surenje pregledaj ranije postove vec je elaborirano

BP
09-10-09, 08:45
Pa bas to i radim...raspitujem se na sve strane....
To sam i primetio! :<<>
Nije fora da se RASPITUJES samo, vec i da sam NADJES I PROCITAS! Kapiras?

Primer: koliko struje ces potrositi - za to moras da znas
- koja temperatura je pilicima potrebna u kom uzrastu
- kakva je i kolika i kako izolovana prostorija u kojoj drzis jato, da li ima prozore, kakve i kolike...da li je ulaz direktan spolja...
- cime ces zagrevati (kojim uredjajem, snaga? termostat?)
- kakva je vremenska prognoza za period u kome ces jato uzeti
- kakva je potrosnja EE tvog domacinstva i hoce li ovo s pilicima da te tera u plavu ili mozda crvenu tarifu
- i ko zna sta sam josz sve zaboravio da navedem...

Dakle, ako hoces INFO, on mora da se osloni na TVOJE znanje koje si usvojio a, nazalost, to mora da se radi CITANJEM, a ne pricom i raspitivanjem.

Ja, na primer, struju ne racunam u trosak oko pilica. Svakako da postoji kao trosak, ali mi glupo da se bakcem, jer obicno gajim za sebe, 25 komada.

Inace, tih 25 gajim na 3 metra kvadratna (stari objekat). Poslednji put nisam imao mortalitet a dovedem ih do oko 3kg.

Moj otac je nekad uzimao pilice od oko 1kg, i nije ga bolela glava. Dotovljavalnje je lakse nego kad pocnes od jednodnevnog pileta. Mozda pokusas tako, za pocetak? Nije ista zarada, ali je vredno ucenja, a i traje mesec, pa i krace od mesec dana.Cev se prosece (brusnom plocom)
Karalicu, brate, ovo pravim za prolece. Odlicna ideja. Hvala. Sta mislis o jednoj inovaciji: da se umesto pravougaonika cev izbusi "ciganskom burgijom" otvorima u nizu (fi 40-50 - to cu morati da pogledam da odgovara i manjim i vecim pilicima)?

MilanR
09-10-09, 12:15
..BP.. Kako govoris da nije fora da se SAMO RASPITUJEM, vec i da NADJEM I DA PROCITAM?!

Radim i jedno i drugo...sakupljam informacije sa svih strana i uporedjujem, pa da mogu da odaberem koji mi nacin tovljenja najvise odgovara...Vec sam napomenuo da sam apsolutni pocetnik u ovom poslu i SVAKI savet je dobrodosao.

HVALA TI NA OVIM INFORMACIJAMA:
- koja temperatura je pilicima potrebna u kom uzrastu
- kakva je i kolika i kako izolovana prostorija u kojoj drzis jato, da li ima prozore, kakve i kolike...da li je ulaz direktan spolja...
- cime ces zagrevati (kojim uredjajem, snaga? termostat?)
- kakva je vremenska prognoza za period u kome ces jato uzeti
- kakva je potrosnja EE tvog domacinstva i hoce li ovo s pilicima da te tera u plavu ili mozda crvenu tarifu
- i ko zna sta sam josz sve zaboravio da navedem...


Pozdrav.

BranaZmaj
09-10-09, 13:05
Evo korisnog linka da obogatis svoje znanje
http://www.robins.co.rs/preuzimanje.html
Ne reklamiram nikog ali mi je na ovom linku nekoliko interesantnih stvari, a najvise u "uputstvu za uspesan tov brojlera"!

Tu imas sve sto te interesuje!!

BP
09-10-09, 13:36
Informativno Brano. Hvala!

Karalic
09-10-09, 19:22
Karalicu, brate, ovo pravim za prolece. Odlicna ideja. Hvala. Sta mislis o jednoj inovaciji: da se umesto pravougaonika cev izbusi "ciganskom burgijom" otvorima u nizu (fi 40-50 - to cu morati da pogledam da odgovara i manjim i vecim pilicima)?
Neznam, nisam probao... Mada mi se cini da je ideja super.Ajde da probamo, pa da se vidi.... Pozdrav >:({ >:({ >:({

pekoo
05-01-10, 09:18
pozdrav reci mi dali znas kolko grama treba da budu pilici kada ih donesu

Karalic
05-01-10, 16:35
Izvini, a iz koje si Ti price ;D} Kome da ih donesu>>> I gde da ih donesu:lol: pa predstavi se , da znamo s`kim pricamo (u cafeu) takav je red...

robins
16-03-10, 22:07
Ako pilici poticu od mladog roditeljskog jata koje je tek pronelo masa im je oko 38 grama i ispod toga ne bi trebalo biti a ako je jato staro masa jednodnevnih pilica je oko 46 do 48 grama. U principu staro jato daje na izgled lepse pilice koji su krupni i lepo izgledaju u kutiji ali ti pilici imaju manju vitalnost nego pilici od mladog jata. Pilici od mladog jata su naizgled sitni ali ako je jato dobro hranjeno i vakcinisano onda su ovi pilici mnogo vitalniji i zilaviji nego krupni. Razlika u masi od nekoliko grama se brzo nadoknadi a razlika u pocetnom uginucu i "gladnom mortalitetu" izmedju pilica od mladog jata i pilica od starog jata moze biti velika. Kod njih je i bolja zastita od bolesti jer se roditelji vakcinisu u 20. toj nedelji i ta vakcina se prenosi na pilice ali je njen "rok" do 6 meseci a onda pocinje da slabi tako da staro jato daje slab imunitet pilica. Ovo sve naravno vazi ako je proces inkubiranja bio dobar a na velicinu pilica glavnu ulogu ima vlaznost vazduha jer ako je mala tada se dobiju sitni pilici sa zalepljenim paperjem a ako je velika pilici su krupni ali cesto ne mogu da stoje i desava se neuvuceno zumance i pilici su neaktivni i slabo pokretni. Oba slucaja su losa i tada ce sigurno biti veliko uginuce tokom tova. Prilikom kupovine najvise treba obratiti paznja na vitalnost pilica i stanje paperja a ne samo na velicinu. I naravno uvek proveriti temperaturu pilecih nogica narocito kad je hladno vreme jer ako su im nogice hladne znaci da im je bilo hladno u transportu i treba ih brzo ugrejati jer to moze da donese velike probleme u tovu. Pretera ga sa pisanjem pa ce me proglasiti sa najdosadnijeg clana.

dudovcanin
16-03-10, 22:13
Kakvi dosadan?! Samo ti pisi... . >:({

torpedo
16-03-10, 22:40
Kamo sreće da su svi ovako "dosadni" >:({

tamara
15-04-10, 20:51
Pozdrav svima,ja sam Tamara,prvi put sam resila da sama odgajim pilice za sebe,uzela sam one od 1kg,neznam koliko su stari,sada im dajem konc.2,proizv.100%,do kog vremena se ona daje i sta dalje,podloga je trinja,malo je veci prostor pa su bas zivahni,inace gajila bih do 3kg zaklane,da li do kraja da stavljam u vodu prasak ili ad kapi,poz.

tamara
17-04-10, 00:26
Zahvaljujem se Valjevcu na iscrpnom odgovoru,poslusacu savete,javicu rezultate,pozdrav.

stojke
01-06-10, 15:49
Pozdrav svima!Posto sam nov na forumu treba mi savet i misljenje u vezi proizvodnje brojlerskog mesa!Za pocetak bi drzao 200 komada,e sad da li mi trebaju neki papiri,kakav objekat treba da bude,hrana,voda,grejanje...Pozdarv

robins
12-06-10, 18:09
Za 200 komada ti neki posebni papiri nisu neophodni. Za vece kolicine pri useljenju je potrebno transportno uverenje, zdravstveno uverenje ( pasos) i potvrda o dezinfekciji vozila. Neko trazi i rezultate ispitivanja na salmonelu od ugusaka iz inkubatora ali sve to vazi za mnogo veci tov. O tome a i o uslovima objekta, hrani i vodi imas na ovom forumu mnoooogo samo prelistaj prethodne stranice. Ako budemo poceli da se ponavljamo odosmoo na 1000 stranica.

verica
17-03-11, 23:09
posto sam nova na forumu , da li neko moze da me uputi gde da pogledam zakonska resenja koja se odnose na objekte za tov pilica.Zanima me koliko treba da bude udaljen od naseljenog mesta , koje uslove treba da ispunjava objekat da bi mogao da se registruje kao poljoprivredno gazdinstvo ..i.t.d.

robins
18-03-11, 11:32
П Р А В И Л Н И К
О ВЕТЕРИНАРСКО-САНИТАРНИМ УСЛОВИМА ОБЈЕКАТА
ЗА УЗГОЈ И ДРЖАЊЕ КОПИТАРА, ПАПКАРА, ЖИВИНЕ И КУНИЋА

http://www.2shared.com/document/tsWUAOzg/Pravilnik_o_vetsan_uslovima_ob.html

Pravilnik o uslovima za dobrobit zivotinja u pogledu prostora za zivotinje

http://www.2shared.com/document/LCwo8HXE/Pravilnik_o_uslovima_za_drzanj.html

Sve ovo imate i na sajtu Ministarstva poljoprvirede

nikola_VUK
21-09-11, 08:07
Mislio sam kuci za nas da odgajim 30-tak komada pilića, pa me zanima šta mislite da li bi im bila promaja ako bih od dasaka napravio 2*1.5m sanduk nekih 80cm visine a na vrh stavio samo pletenu mrezu, sanduk bi postavio u garazu koja nema trenutno ni vrata ni prozor tako da duva kroz nju?

Duško58
21-09-11, 12:11
@nikola_VUK

Nece to tako ici Nikola. Dimenzije toga sanduka su za pocetak velike, a zadnjih nedelje tova male. Razmisljaj o nekom drugom smestaju.

nikola_VUK
21-09-11, 13:22
Taj sanduk sam mislio da pravim tako da dimenzije nisu problem to se da prilagoditi, nisam siguran ali mislim da sam na forumu procitao da za bi za brojlere potreban prostor bio 14 komada na m2, ali mozda gresim?!

SAMA
21-09-11, 13:33
Ide do 34kg po kvadratu.Ili maksimum 14 komada,ali naravno manjih.Nije isto 34kom od 1kg i 10 komada od 3,4kg.Na to treba uracunati i temperaturu tj vremenske uslove.Zimi naravno moze i maksimalna gustina,sto bi leti bilo kobno.Sto se tice sanduka slozio bi se sa Dusko 58.Jel postoji neka mogucnost zatvaranja garaze sa letvama i najlonima?

nikola_VUK
21-09-11, 14:58
Mozda bih mogao da zatvorim zadnju stranu, gde su mala vrata i prozor, dok su na prednjoj strani vrata 2x2m, sto se tice zime ovde nije velik hladnoca preko zime, retko kad bude oko nule, a pretpostavljam da u septembru i oktobru ne bi padala ispod 15 stepeni. To se tice kilaze kledao bih da budu oko 3kg zive vage, jer je nas u kuci troje i idelni su nam pilici oko 2kg zaklani.

Duško58
21-09-11, 20:15
Pa Nidzo brate onda napred kada imas tako jaku volju, steta je da propadne.>:({

nikola_VUK
21-09-11, 20:33
Još jedna stvar mi je pala na pamet, imam citav sprat kuce koji je unutra u grubim radovima a spolja je kompletno završen (zajedno sa demit fasadom), ako bi ih stavio na spratu u špaiz, i stavio ispod dosta kreca i piljevine, da li bi se u betonu zadržao smrad kasnije?

Duško58
21-09-11, 20:40
Osetice se i u prizemlju. Ima zena da izbaci i pilice i tebe iz kuce.:lol: Nego nekako sa letvama i najlonom zatvori i taj ulaz u garazu pa napred.

jovanips
21-09-11, 23:34
e pa mozes Nikola da ih cuvas dok su manji nekih 14dana,u potkrovlju....ja mislim da se nece osecati..imam prijatelja koji ih tovi u potkrovlju,i stvarno se nista neoseca..kaze samo redovno da se cisti. >:({ ja moje nikad nisam ni u dvoriste osetio, i ako je bila velika vrucina, i isparenja, nisu pilici mnogo prljave zivotinje!!Lkl{{

SAMA
22-09-11, 07:44
Komad dva moze da se drzi i u spavacoj sobi pod krevetomLkl{{.Veca kolicina:<<>Meni je drugar drzao 300komada u potkrovlju.Sad se nista ne oseti,ali luftirao je 3 godine.E sad zavisi kad planiras useljenje.:lol:

Nikola.KV
22-09-11, 07:51
Moji su drzali u novoj kuci,do pred useljenje.NA pod najlon,pa debeli sloj piljevine,do zida karton.U turnusu i po 100-tak komada.Nije se nista osecalo,ali je majka vodila racuna da uvek bude suvo.

nikola_VUK
02-10-11, 19:31
Rezervisao sam pilice za cetvrtak, zatvorio sam one otvore u garazi tako da tamo upadaju, sad jos par pitanja da li da ih prvih desetak dana stavim u malo vecu kutiju ili da ih odmah pustim i jos jedna stvar koliko se secam mi kad smo davno drzali pilice prvih dan ili dva smo ih drzali na prekrupi a tek posle toga su isli na koncentrat, da li to ima smisla?

jovanips
02-10-11, 19:59
kakva Prekrupa?? to je dezinformacija.upropasio bi pilice...moj savet ti je da ih prvih 7-10dana, drzis na manjoj povrsini, npr.mozes i u kutiji, samo ako je dovoljno velika, da sve stane u nju, a ako nemas tako nesto, pregradi nekom daskom, ili lesonitnom plocom, jedan deo, od 1x1 te tvoje garaze, pokri to nekim cebetom, stavi malo jacu sijalicu, posto su noci sada hladnije, i nebrini...>:({

SAMA
02-10-11, 20:36
Slazem se sa prethodnim kolegom.Lakse ti je ugrejati manji prostor.Stavi jacu sijalicu,po mogucnosti i kvocku,ali podigni na 40tak cm.Neki spuste nize,da bi im bilo toplije.Na kraju im se sprzi mozak.Prati stanje,da li su ispod sijalice ili beze,da li dahcu i slicno,pa prema tome regulises jacinu i visinu sijalice.Prekrupa nikako.Ja praktikuje postavku vode pre useljenja pilica.Voda treba da bude na toj tako reci sobnoj temperaturi,a 90 minuta nakon useljenja im dajem hranu i to naravno koncentrat.

Misazabac1980
17-10-11, 17:52
Postovanje svima! Predstavljao sam se na ovom forumu davno i nije bilo vezano za tovne pilice, pa ne znam da li sam duzan da to ponovim?@->--Ovo je skica prostorije u kojoj bi drzao pilice. Ona se nalazi u podrumu kuce i probao bih da je iskoristim za tov! Zanima me najprakticnije resenje za grejanje( podrum je ukopan i viri iz zemlje nekih 50cm, smatram da je bolje izolovan od nekih zidanih objekata) pa bih vas zamolio da me posavetujete: Kvocka, kvarcna, bubnjara, uljani radijator, TA,....i koja je kolicina pilica najoptimalnija? Spreman sam da gajim i 200kom! http://imageshack.us/photo/my-images/94/unledzdy.jpg/ http://img94.imageshack.us/img94/9440/unledzdy.jpg

SAMA
17-10-11, 19:18
Objekat ti je taman za 200 komada.Ide do 34kg po kvadratu,ako ides na vece pilice,to je taman.Sto se tice grejanja to je diskutabilno.po meni je naj jeftinija struja,ako ne ulazis u crvenu zonu.Manje vise jeftinoca,vec mogucnost regulacije temperature.lako se termostatski zada.mozda i neki karolifer,ali iskljucivo u gornjoj zoni,zbog zapaljive prostirke.Ja koristim i kvarcne,ali treba ih odrzavati i izduvavati.Na 200komada i tu kvadraturu,treba ratmisljati o ventilatoru i to bar jedan fi 300,a nebi bilo lose i dva pa da povremeno rade.Ocu reci neka automatika za start i gasenje istih.

Misazabac1980
17-10-11, 20:33
Hvala jos jednom! Lkl{{ A na prozore da ne racunam kao neki vid ventilacije?! U gornjoj su zoni, iznad 1,75cm?

SAMA
17-10-11, 20:42
Na tu naseljenost,bolje ne racunati.Bolje imati ventilator.Naravno zavisi i od spoljne temperature,ali se ja ne bih igrao bez njega.

enesss89
24-05-12, 14:44
View My Video (http://tinypic.com/r/2wohzc3/6) Pozdrav kolege tek sam narucio pilice pa bih molio da pregledate video i da mi neko iskusan kaze da li je ovo adekvatan prostor za 50 komada koliko sam narucio, isprva samo za licne potrebe a mozda kasnije se odlucim i na prosirivanje, jeli obavezno da u dnu bude pilota posto sam ja oblozio stiroporom i sve lijepo dezinfikovao i oprao hranilice pripremio im sijalice, ako neko moze da mi kaze sta bi mi jos trebalo dok nisu dosli da znam kako postupiti hvala.

jovanips
24-05-12, 17:00
Pa moze za 50 pileta, ali do 7-10 dana.. jer mislim da kasnije ce da im bude tesno...trebao bi po podu da stavis, piljevine, ili ako to nemas, moze i seckana slama, nebi valjalo da nebude nicega!!! i to bi bilo to, mada ako bude hladnije otvor mozes da pokrijes nekim cebetom, ili cime god, da spreci odlazak toplote, prvih 5 dana im u vodi stvaljaj zivimicin, a kasnije mozes elavitol, to je vitaminski preparat, ..koncentrat, .... i to je to. >:({ PoZzZZ

enesss89
25-05-12, 11:39
Stigla su pilad maloprije pa cu sutra napraviti jedan video da mi kazes jel moze ovako i hvala ti na savjetu svakako :D

---------- Poruka napisana 25-05-12 u 11:39 ---------- Prethodna poruka je 24-05-12 at 17:35 ----------

View My Video (http://tinypic.com/r/2lnh3r9/6) Ewo ih stigli pilici, mislim da im nije hladno napravio sam im i krov koji se podize samo ne znam jel uredu sto sam galon u kojem je sijalica spustio skroz na zemlju ili sam trebao da ga malo podignem, voda koju sam im dao je sobne temperature do 15-ak stepeni, sad ako neko ima jos nesto da mi preporuci bio bih mu zahvalan.

jovanips
25-05-12, 12:08
ja mislim da im je hladno..je bas su se skupili oko sijalice.. trebao bi jos jednu sijalicu da uvedes od 100w, pod uslovom da je i ova prva tolke jacine, da ih ne stavljas u taj Galon..nego da budu, slobodne,, 10cm..iznad glaave pilica ih odigni!!! objekat je po prilicno ne osvetljen, zbog toga ti i treba druga sijalica, a i zbog toplote.. uradi to sto pre..one velike hranilice si bezpotrebno napunio hranom, za prvih 5-7 dana bi im bila dovoljna samo ona tacna.. i jedna mala pojilica, a one velike hranilice makni da ne zauzimaju mesto, pa vati posle jednu, a ostale kasnije!!! i ne vidim, dali imas ole neku prostirku?? eto tolko za sada.. PoZzZ >:({

enesss89
28-05-12, 21:20
Kolega poslusao sam sve sto si mi rekao hvala ti, a danas je pilicima 6-ti dan i krila su pocela da im bijele i nisu vise zbijeni oko sijalice puno bolje jedu.

enesss89
04-06-12, 13:36
http://www.dodaj.rs/t/N/kX/4XNgoINL/img297.jpg (http://www.dodaj.rs/?N/kX/4XNgoINL/img297.jpg) Evo kako sam ja napravio hranilicu na svoj nacin, iskoristio jednu cijev koja mi je bila viska napravio otvore sa strana da pilici mogu samo provuci glavu a ne mogu uci unutra

nikola_VUK
04-06-12, 15:29
A kako sipaš hranu u hranilicu?

jovanips
04-06-12, 18:38
e super su..pu pu... jel nije bilo gubitaka nekih za sad?? >:({

enesss89
04-06-12, 22:02
@Nikola obicnom grabilicom sto se kupi secer ili brasno i polako natresam da ne prospem sasvim je jednostavno a i ekonomicno svi se mogu pilici poredati a manje vjeruj da prosipaju nego iz ovih pojilica sto se kupe a plus ne mogu se ni uvuci u njih...

@jovanips od 50 komada samo mi je jedno uginulo kad sam ih tek donio pokvasilo se bio si u pravu kad si mi rekao da sam puno stavio pojilica ali eto sad znam za ubuduce i poslusao sam te sve da izvadim sijalicu iz galona i pospem pilotu
View My Video (http://tinypic.com/r/308cqk1/6) ewo potrudio sam se da to i snimim nadam se da se ovako bolje vidi.

---------- Poruka napisana u 22:02 ---------- Prethodna poruka je at 22:01 ----------

A sutra cu vam snimiti i kako se pravi ova hranilica jer narucio sam jos 50 komada vidim da mi ide i pravim jos jednu ovu hranilicu pa cu snimit kako treba izrezati.

enesss89
20-06-12, 23:30
View My Video (http://tinypic.com/r/11vofwo/6) Porasli moji pilici, pa sam im morao malo i prostor prosiriti da im nije tijesno.

SAMA
21-06-12, 00:01
Ma kakvi tesno.Dodji kod mene da vidis sta je tesno.Samo napred.>:({

Duško58
21-06-12, 07:08
@eness89

Po ovome na snimku sasvim im je udobno, mozda imaju i viska prostora.

enesss89
21-06-12, 10:10
E dobro je znacii ovako kako je ne treba nista mijenjati hvala vam kolege a posebno jovanicsu se zahvaljujem da mi nije dao par savjeta sigurno ne bih prosao ovako dobro sa prvim turnusom.

jovanips
21-06-12, 13:26
nema na cemu kolega, dago mi je da sam pomogao, uvek, >:({

SAMA
21-06-12, 13:44
Uspeh za ucitelja je kad ucenik postane bolji od njega.Svedoci smo da na ovom forumu,a posebno u delu zivinarstva ima dobronamernih i ne sebicnih ljudi,koji su spremni pomoci.Naravno ako ta pomoc ima smisla i ako se ne trazi da mi nesto pretrazujemo i kucamo po ko zna koji put,zato sto nekoga mrzi da lista vec napisano.
Svako dobro i uspeh u radu svim ljudima dobre volje.>:({

Ana Lovcevic
23-06-12, 20:37
Pilici su mi stari mesec dana i slabije jedu.... To nije bio problem sa predhodnima, da li je u pitanju vrucina ili nesto drugo?8)

nikola_VUK
24-06-12, 00:37
Vrućina, probaj jabukovo sirće u vodu da im stavljaš, digni im sijalicu što visočije, možda čak i onu štednu da im staviš kako bi se što manje grejali i ako imaš prozore gasi im sijalicu preko dana i u toj varijanti im je upališ oko 9 uveče nek odmore sat vremena u mraku (ovako ja radim mislim da je dobro ali...).

miki bas
24-06-12, 15:16
A koja kolicina sirceta ide na 10l vode?

nikola_VUK
24-06-12, 17:37
Cep od plastične flaše staviš, to ti je negde oko 20ml.

necapile
24-06-12, 19:01
Moja majka je nekada kada je drzala pilice sipala jabukovo sirce u vodu. Sada i ja primenjujem. Ali ona kaze da moze da ide, u stvari ona je sipala, cep od staklene flase na 3 litre vode. Ja imam onu plasticnu meru za sirup pa sipam nju punu na nekih 7 litara vode. Moram videti koliko pise na njoj u ml. pa cu napisati kasnije.

Da li je to puno ili dovoljno?

miki bas
24-06-12, 19:45
Hvala drugari! >:({

Posto sam u svemu ovome pocetnik, a ispada da sam i u nezgodno vreme poceo (msm na ovu vrucinu), jos uvek prikupljam neke cake i fore.
Prosle nedelje sam uzeo 50kom tromesecnih malisana i to mi je prvi put da imam pilice. Uzeo sam ih za sebe, mada ne bih se bunio i ako bih koje prodao. Al' kao sto kazu otom-potom.

SAMA
24-06-12, 19:57
Na 10l vode stavi 1 do 2 dl ili jednu casu od jogurta.

nikola_VUK
24-06-12, 22:07
Pa ja im stavljam nenormalno malo!

necapile
24-06-12, 23:27
Na 10l vode stavi 1 do 2 dl ili jednu casu od jogurta.

Da nije to puno?
Mislim ja neznam bas nesto ali mi deluje nekako.^-^
Bas moram premeriti sutra da vidim nesto.

enesss89
04-07-12, 15:51
Evo ga gotov prvi turnus View My Video (http://tinypic.com/r/1433j86/6) ja kontao ostaviti sve sebi u zamrzivac a na kraju ostalo mi samo 5 komada komsije sve pokupovale, tako da sutra dolazi novih 100 komada.

---------- Poruka napisana u 15:51 ---------- Prethodna poruka je at 15:48 ----------

View My Video (http://tinypic.com/r/2gshovc/6) Potrudio sam se da snimim masinu jer mozda neki nisu imali priliku da se susretnu s njom, istina i meni je ovo bio prvi put vrlo je slicna kazanu za rakiju hehehe......:D

Duško58
04-07-12, 18:32
@enesss89

Samo napred druze.>:({

jovanips
04-07-12, 18:40
superr >:({

SAMA
06-07-12, 09:51
Ako je po onoj narodnoj da se po jutru dan poznaje,bice od tebe pravi tovljac i ucitelj za nove i ne iskusne.Samo udri i ne okreci se.>:({enesss89 (http://poljoinfo.com/member.php?u=12481)

mikicamiletic
06-07-12, 22:30
Pozdrav,
zovem se Mikica Miletic
iz Stubla sam kod Kraljeva.
Interesuje me da li neko moze da mi
pomogne koji i koliko jaki
ventilatori su mi potrebni za tov 2500
pilica na povrsini od 150 m2.
Hvala

SAMA
07-07-12, 10:58
Potrebe za svezim vazduhom su 4 do 5 m3 na sat po kilogramu telesne mase zivine.Moze i 70 do 90m3 na sat po 1kg utrosene hrane dnevno.Bojim se da ti je to malo tesno na 150m2.Ako prodajes manje,tj do 2,5kg racunaj plafon 34kg po m2.Znaci 11 do 13 komada po 1m2 ili oko 1800 komada ukupno.Znaci da su tvoje potrebe za ventilatorima od 22500m3 na sat.
Preporuka je vise manjih ventilatora,da ne dodje do kolapsa u slucaju kvara,a pozeljno je da imas i viska jedan,zlu ne trebalo.

mikicamiletic
07-07-12, 15:09
Hvala
hrane se do 45 dana starosti
kada se smanjuje broj
reci mi samo koji prncip
sa jedne strane da ubacuju a sa druge strane da izbacuju vazduh
ili svi da izbacuju vazduh?

SAMA
07-07-12, 15:21
Nemas potrebe za ventilatorima za ubacivanje.Treba samo za izbacivanje,a dovod prirodnim putem,tj samo prilagodjenim otvorima.Pravilo je da na 1000m3 na sat izvlacenja vazduha treba otvor od 0,3m2 za dovod spoljnjeg vazduha.Sto ce reci da tebi treba oko 6m2 otvora.Veruj mi da to u praksi funkcionise i sa manje.Lkl{{ Ali od viska glava ne boli.Desavace ti se da ne rade svi ventilatori,pa isto tako ne treba da budu otvoreni svi dovodi.Znaci pri vrhu neki prozorcici i kao kod ventilatora vazi pravilo vise komada.>:({
Što se živine tiče, ona hranu i vodu pretvara u energiju potrebnu za život (rad organa i mišića, za održavanje telesne temperature) i rast, tj. za dobijanje na težini. Medjutim, kako živina nije 100% efikasna, stvara i veliku količinu nepotrebne toplote i vlage (u fekalijama i u procesu disanja). Živina proizvodi oko 11,6 kJ/h/kg toplote. To znači da, što su broileri veći, proizvode više toplote. Ako imamo 20 000 komada broilera težine 1.8 kg, oni će objektu osloboditi oko 417,600 kJ/h.
Količina proizvedene vlage takodje varira s obzirom na starost. Prethodno jato od 20.000 jedinki, gde su broileri težine 1,8 kg, može, zavisno od temperature, proizvesti 3785 l vode dnevno. U toku rasta, temperatura i relativna vlažnost vazduha u objektu se menjaju, ali radi optimalnog uzgoja ove parametere moramo držati u propisanim granicama.
Ranije se na farmama, radi odstranjivanja toplote, vodene pare i ugljen-dioksida, vršila izmena vazduha gravitacionim provetravanjem, pri čemu je otpadni vazduh strujao kroz otvore u krovu, a kroz prozore i vrata je ulazio svež vazduh u prostoriju. To je prirodna ventilacija.
Danas se za kontrolu protoka vazduha koriste ventilatori, uglavnom aksijalni, koji izvlače vazduh iz farmi (provetravanje sa stvaranjem podpritiska) ili pak deluju dvojako (provetravanje sa izjednačenjem pritiska). Cilj ventilacije je da obezbedi dovoljnu količinu svežeg vazduha u objektu, bez nepotrebnog rashladjivanja i stvaranja promaje u hladnijem periodu godine.
Naredna tabela prikazuje potreban nivo minimalne (zimske) i maksimalne (letnje) ventilacije u objektu u zavisnosti od težine. Prema ovoj tabeli i prema broju brojlera koje odgajate, možete vrlo lako izračunati potrebe za propisanom ventilacijom u Vašim objektima.

http://komcontrol.com/imageswb/opste-o-ventilaciji-slika-1.jpg

Uz izmenu vazduha, izlaganje živine strujanju vazduha može joj pomoci pri visokim temperaturama. Osećaj hladjenja koji nastaje kretanjem vazduha stvara nižu temperaturu. Na primer, ako vazduh u objektu temperature 32°C (i prosečne relativne vlažnosti) struji brzinom 2,5 m/s, živina sa potpuno razvijenim perjem će imati osećaj kao da je temperatura vazduha u objektu 27°C. Ovaj efekat strujanja može obezbedititunelska ventilacija koja danas predstavlja najefikasniji način za rashladjivanje objekta.
Kako radi tunelska ventilacija
Svrha tunelske ventilacije je osiguravanje ugodne klime u objektu u periodu toplog i vrućeg vremena. Tunelska ventilacija obezbedjuje efekat strujanja vazduha koji nastaje zbog velike brzine protoka vazduha u objektu. Tunelski sistemi napravljeni su tako da eliminišu suvišnu toplotu osiguravajući dovoljnu brzinu izmena vazduha potrebnu za odvodjenje suvišne toplote iz objekta u vrućem periodu vremena. Za najefikasnije hladenje potrebna je brzina kretanja vazduha od bar 2,5 m/s.

Nemanja021
07-07-12, 20:20
Dobar dan, nov na ovom forumu pa me interesuje koliko 50 komada pilica pojede koncentrate za 7 nedelje? hvala velika.

nikola_VUK
07-07-12, 21:03
Premestiće ti neko ovo na pravo mesto, 6kg po piletu!

Nemanja021
08-07-12, 11:05
hvala...Hteo bi za sebe da uzgajim toliko komada,pa me interesujem cela procedura, ako nekom nije problem da mi kaze. Hvala

Duško58
08-07-12, 19:29
Dobro nam dosao Nemanja. Malo prelistaj teme o tovnim pilicima na ovom forumu, tu imas sve napisano. Ako i onda bude nekih nejasnoca slobodno se obrati, tu smo da pomognemo.>:({

Ana Lovcevic
18-07-12, 17:28
Hvala puno : )

Rodja88
28-07-12, 19:09
Jer mi moze neko reci brzo koliko sirceta da stavim na 14 litara vode?

Jako toplo a pilici su mi u ponedeljak 6 nedelja.

Hvala unapred..

Duško58
28-07-12, 19:46
Na 10l vode stavi 1 do 2 dl ili jednu casu od jogurta.

Rodjo evo ovde ti nas drugar SAMA lepo objasnjava, samo malo treba prelistati teme.>:({

Pedja1
28-07-12, 20:32
интересантно ова табела даје фактор 11х између минималне имаксималне вентилације а ја сам нашао податак даје она 9х ...^-^

исто тако да преко 37оc што је овог лета вероватно било треба да се користи и орошавање јер од саме вентилације с врелим ваздухом могу да заковрну ... ^-^

bikibiki62
29-07-12, 13:00
Pozdrav. Nova sam u cuvanj tovnih pilica, tek 5 dana. Za sada "guraju" dobro, ispostovala sam sva pravila potrebna za pocetak. Danas sam primetila da par pileta imaju problem oko cmara. Nema paperja i kao neka ranica, koja se siri. Kako da sprecim eventualno dalje sirenje te bolesti i o cemu se radi. Hvala

SAMA
29-07-12, 21:11
Koju kolicinu drzis?Ako je to ono sto ja mislim da jeste,ne sekiraj se.Nemoj im mnogo zavirivati i bice sve u redu.Lkl{{ Opasno bi bilo da je ranica krvava i da se cokaju.Onda na to mesto namazes malo vikse i prestace da cokaju.Viksa ce da zaleci ranicu.Ali se prati.Ako nastave sa cokanjem,onda je kanibalizam,ali odosmo daleko.To je mala verovatnoca.Pre ce biti ovo moje da je bezazleno.@->--Dobro nam dosla.

Ana Lovcevic
31-07-12, 19:30
Zanima me zasto mi se desava da pile staro mesec dana zavrce krila i pada sa nogu... U cemu je problem? Hvala na pomoci unapred : )

nikola_VUK
31-07-12, 19:34
Kako misliš zavrće krila, ako ih širi to je zbog vrućine. Što se tiče nogu, meni se dešava da neki ima problema sa jednom nog0om kao neko isčešenje, to se rešava sa AD kapima, ako su kao malaksali i neće da dižu glavu samo leže ti će da crknu njih je šlog opalio.

Ana Lovcevic
31-07-12, 21:35
Pa nekako ih zavrnu pozadi : (

SAMA
31-07-12, 21:49
Pokupi to lepo i izbaci.Nek na njima ostane sva steta.Ostale nastavi da hranis kao i dosad.>:({

Rodja88
02-08-12, 15:32
Da vas pitam jer neko zna jer pilicima steti ako pojedu malo strugotine od Bukve ako ne da mogu to da im stavljam?

SAMA
02-08-12, 15:41
Ima tema prostirka u zivinarniku.Tamo je lepo opisano kakva treba da bude prostirka.Mekano drvo,a ne tvrdo.Steti im nogicama.A za jelo u svakom slucaju nije preporucljivo.Slabo ce od toga napredovati.Lkl{{

Rodja88
02-08-12, 15:44
Pa nemam drugo a to sam prosli put malo stavio i bilo je dobro pa reko da pitam da im ne bude nesto pilici su tri nedelje a slama slabo upija vlagu.

SAMA
02-08-12, 15:57
Kad se pise sta da se stavi,pise se o ideali.Naravno da je idealu tesko postici i bolje ista nego nista.Bice to dobro,ali ne treba shvatiti da se ne treba potruditi postici idealu i naci meksu prostirku.>:({

Rodja88
02-08-12, 18:55
E nasao sam Camovinu, lepa strugotina onako srednje velicine i mekana je :).Dzak 100 kinti ali nema veze sve za moje pilice Lkl{{.

micko1
08-08-12, 19:31
Zdravo svima,imam pitanje ako moze neko da mi pomogne.Novi smo u bavljenju tovnim pilicima,ovo je prvi turnus.Danas im je 12.dan i lepo napreduju mada od 1010 koliko ih je bilo sad imamo 995kom.Moje pitanje je vezano za hranu,naime hranimo ih jedinicom"jabuka" i to planiramo do 21.dana,a nakon toga prelazimo na dvojku.E sad moje pitanje je da li dvojku treba da mesamo sa necim i kako,i da li taj prelaz treba da ide postepeno ili bukvalno do 21.dana jedinica a sutradan odmah dvojka?Ako imate jos neke savete dobro dosli su.Hvala

SAMA
08-08-12, 19:43
Svaka cast.Prva tura,pa 1010Lkl{{.Mortalitet ti je sasvim OK.Nek se na tome zavrsi.Sto se tice prelaza,on bi trebao biti postepen,ali na tu kolicinu to niko i ne radi.Cepaj dvojku,kad joj bude vreme i to cistu naravno.>:({

micko1
08-08-12, 20:11
Hvala SAMA,a procitala sam na forumu da mnogi mesaju dvojku sa stocnim brasnom,prekrupom itd....zasto se to radi uopste?I koje vitamine bi mi preporucili,za sada im dajemo samo jabukovo sirce u vodu.

SAMA
08-08-12, 22:45
Ja ubacujem samo prvih dana Elavitol.Koristio sam Vitogal,Oligovit,ali ih cas ima,cas nema.Elavitol mi je nekako naj ustaljeniji.Sto se tice razblazivanja,nista se ne dobija,osim sto se tov produzava,jer se koncentrat slabi.To mogu stavljati oni koji cekaju da meso uzri.8 i vise nedelja,pa tov usporavaju.Kad se radi o komercijalnom tovu,nema logike usporavati ga,vec naprotiv.
Inace isti vitamin koristim i pri vakcinaciji.>:({

micko1
12-08-12, 23:13
ako moze pomoc.Danas im je 16 dan do sada su pojeli 1100kg hrane ciste jedinice i tezina im se krece od 450 do 650g,ne znam da li je dobra takva razlika ali ono sto me brine je sto su zadnja dva dana uginula po dva pileta i imali simptome sloga otprilike.Sta da radimo,stavljamo samo jabukovo sirce u vodu.

SAMA
12-08-12, 23:28
To je normalno na tu kolicinu.Nista to nije alarmantno.To je 0,2%Lkl{{Nego mene muci ona tvoja konverzija.Mozda nisi odbio hranu u hranilicama.Kilaza je sasvim OK za taj uzrast,ali mnoogo hrane potroseno.

micko1
12-08-12, 23:49
To je normalno na tu kolicinu.Nista to nije alarmantno.To je 0,2%Lkl{{Nego mene muci ona tvoja konverzija.Mozda nisi odbio hranu u hranilicama.Kilaza je sasvim OK za taj uzrast,ali mnoogo hrane potroseno.
Pa ne znam i meni se cini ali tako je odbila sam hranu u hranilicama.U cemu mislis da je problem,a sto se crkavanja tice procitala sam na forumu da do desetog dana kad crknu to je do pileta a sve preko desetog na nasu dusu,pa me zanima gde gresimo da zadnja dva dana po dva crknu.Zapijucu i izvrnu se.i da ne zaboravim ukupno je crklo 19 prvih deset dana 15 komada pa onda 4 dana nista i sad zadnja dva dana po dva pileta.

SAMA
13-08-12, 00:11
Malko su halapljiviji.Lkl{{Konverzija je prevelika.Potroseno ti je 200 i kusur kg vise hrane.Moze biti problem u koncentratu.U tom uzrastu ne sme preci 1,5.I to je mnogo.Npr da ti je prosek 0,55kgX1,5 to ti je 825kg.Pa ti vidi.Malo li je na ovu cenu hrane.Preracunaj ti to jos jednom.

Duško58
13-08-12, 18:56
Mozda ima dosta rastura hrane.^-^

nikola_VUK
13-08-12, 20:52
Ne verujem da je do hrane jer i ja sam Jabukom tovio zadnju turu i konverzija je bila normalna.

micko1
13-08-12, 23:32
Razgovarala sam danas sa tehnologom iz jabuke kaze da je konverzija velika ali da su i oni dosta veci nego sto treba,preporucio mi da im gasim svetlo da pocnem od sat vremena pa do sest sati navodno da im regulisemo hormone,a ja sam vec u ocaju i danas dva crkla.Deluju zdravo,imaju i vise mesta nego sto im treba,piju dosta vode,stalno im dodajemo piljevinu,cisto im je ali eto crkavaju.Ako neko ima savet pomozite.....

Duško58
14-08-12, 06:55
Zapijucu i izvrnu se.

99% je srcka. Pojedini pilici ne mogu da izdrze nagli prirast. Mora im se dati proteinski slabija hrana, ali za posledicu to ce imati duzi tov i sve sta sa njim ide.

SAMA
14-08-12, 07:51
Razgovarala sam danas sa tehnologom iz jabuke kaze da je konverzija velika ali da su i oni dosta veci nego sto treba,preporucio mi da im gasim svetlo da pocnem od sat vremena pa do sest sati navodno da im regulisemo hormone,a ja sam vec u ocaju i danas dva crkla.Deluju zdravo,imaju i vise mesta nego sto im treba,piju dosta vode,stalno im dodajemo piljevinu,cisto im je ali eto crkavaju.Ako neko ima savet pomozite.....
Taj tehnolog sebe tj firmu cupa.Ne sme konverzija u tom uzrastu biti tolika,bez obzira i da napreduju malo vise.Jedino ako imas sto kaze Dule rastura.To treba resiti.Po meni ti je u hrani veci gubitak:-\od tih uginulih pilica.Ko zna mozda su na ovu cenu soje eksperimentisali sa drugim hranjvima,pa ih malo predozirali.To sigurno nece priznati.Trebalo bi se raspitati kod drugih koji koriste istu hranu u istom vremenskom periodu,da se utvrdi ili makar odbaci jedna hipoteza.

Rodja88
14-08-12, 09:35
Da vas pitam nesto jer zna neko sta da radim sa pilicima imaju 4 nedelje i poceli su da se svadjaju da srljaju jedno da drugo ko petlovi???

SAMA
14-08-12, 16:41
Ako nema krvi budi miran.Ako se cokaju s krvlju imas u apoteci kanistop za smirenje.Ima da budu ko bubice.Frustuk i sliping.Lkl{{

nju-viliđ
15-08-12, 20:08
Koliko bi ih mogo smjestit na 1m2 tovljenika jednodnevnih?

SAMA
15-08-12, 22:11
Nije ti bas dobro formulisano pitanje.Jednodnevnih moze mnooooogo.Sutradan vec moras smanjiti kolicinu.Lkl{{Moras precizirati dokle.Oni su jednodnevni samo jedan dan.:lol:>:({

nju-viliđ
16-08-12, 00:53
Ma mislio sam jel ih može cetrdeset na metar kvadratni?
Pa nakon tjedan dana ih povecam prostor

SAMA
16-08-12, 00:54
Naravno.>:({

mikicamiletic
01-04-13, 23:21
Da li može neko da mo pomogne sa oko
konverzije kolika je za koju kolažu od
prvog dana do kraja tova
hvala

SAMA
01-04-13, 23:34
Starost dana
Težina za uzrast (kg)
Prosecan dnevni prirast (gr)
Kumulativnakonverzija (gr)
Dnevna konzumacijahrane (gr)
Ukupno utrošenohrane (kg)


7
0,164
23,4
0,856
-
0,140


14
0,430
30,7
1.059
61
0,455


21
0,843
40,1
1.261
107
1,063


28
1,397
49,9
1.446
157
2,020


35
2,017
57,6
1.611
187
3,249


42
2,626
62,5
1.760
201
4,621


49
3,177
64,8
1.902
204
6,043


56
3,644
65,1
2.045
198
7,451

- - - - - - - - - -

Uzmi u obzir da je ovo skinuto sa reklame za koncentrat,pa je malko naduvano,al je tu negde.

nikola_VUK
01-04-13, 23:35
Kod jedinice se vrti oko 1.3-1.4 a do kraja je 1.9-2 sve manje od toga znači da nešto nije kako treba.

- - - - - - - - - -

Preduhitren sam >:({

SAMA
01-04-13, 23:36
Naravno u idealnim uslovima sa idealnom hranom i idealnim pilicima.

robertbat
04-04-13, 15:49
e kad bi sve bilo idealno,bilo bi dobro ali uvek se nesto desi nepredvidjeno8):-\

malecki
17-05-13, 11:03
ja uzimam mesečno po 50 kom i gajim ih sa promenljivom srećom jutros mi je propalo 4 momada koji su stari sedam dana i stoje u kavezu
dosad nisam imao situaciju da mi crkavaju u tom uzrastu izgledaju sasvim dobro i onda odjednom...
upomoć ako neko ima ideju...

Duško58
17-05-13, 18:38
@malecki
Pilici pre izlaska iz jajeta "usisaju" zumanjak i to im je rezerva hrane narednih 5-6 dana i onda pocinje prava ishrana sa hranom koju im dajes. Mozda je ta hrana uzrok ili ne dovoljna razvijenost probavnog trakta.

malecki
18-05-13, 10:13
@malecki
Pilici pre izlaska iz jajeta "usisaju" zumanjak i to im je rezerva hrane narednih 5-6 dana i onda pocinje prava ishrana sa hranom koju im dajes. Mozda je ta hrana uzrok ili ne dovoljna razvijenost probavnog trakta.

kako je počelo tako je i stalo -6 pilića i problem rešen :(
ja inače radim dezinfekciju desolom ma da vidim da svi koriste mnogo agresivnija sretstva":":{ima li neko preporuku koja ne podrazumeva sonu kiselinu ili hemiski rat .)?
Sve se brinem da nije do nege... probaću da povećam broj pilića za 10% :)

SAMA
18-05-13, 11:06
Nije sona kiselina,vec masna soda.Lkl{{ Najbolje sredstvo,najmanje opasno,pod uslovom da se ne pije i ne lize.:lol:

malecki
03-06-13, 22:25
ajmo sad experti
hrana ista mesto isto isti ja samo su pilići iz sledeće ture
sa sličnom potrošnjom hrane manji mi je prirast ja dajem gebi

SAMA
03-06-13, 22:57
Sta je pisac hteo da kaze?Kakve to ima veze sa ekspertima?Jel to saopstenje il neka prozivka?

malecki
03-03-14, 21:12
Loše formulisano pitanje a na moje probleme je odgovor nađen na drugim temama (izvinjavam se sama ako treba)

Tiče se preklapanja tura u istom prostoru i dezinfekcije prostora
još jednom hvala Duško 58 sad smo piliće uglavnom savladali pa ću ove godine da probam patke ozbiljnije i ćurke...
objekti su spremni prvi kilaši stižu do kraja nedelje
imaću poneko podpitanje :lol::lol::lol:možda

crni gruja
23-07-14, 20:28
sada sam premeravao pilad 16 dan imaju 750 gr. pojeli po komadu 1320 gr hrane, mnogo mi brzo rastu .. zvao sam distributera SANO , drugar mi se isto cudi i zeza pita na cemu su jos ha ha .. nenormalan prirast , kakvo je vase misljenje

SAMA
23-07-14, 20:36
Previse.Nakljukano aditivima i hormonima rasta.Mozes imati problem kada predju 2kg,mogu crkavati,pogotovo ako bude vrucina.Sto se tice kvaliteta mesa,bolje donesi iz Argentine sigurno GMO soju i peci kao snicle.Malo je ta soja ukusnija,a sasvim sigurno zdravija.>:({

Branko123
23-07-14, 20:42
Cudne stvari se desavaju sa tovnom pilicima ja sam imao turnus od 150kom i sa 45dana su imali prosek od 3,2kg a hranio sam sa Gebi hranom

crni gruja
23-07-14, 21:16
Konsultovao sam se sa velikim odgajivacem , ,prelazim na dvojku , gasim i svetlo da se razviju da mi ne budu geljavi i da ih srce na gadja ,, i on mi kaze da je ovo nenormalno da bezim nedelju dana od proseka sto je mnogo za pilad

MilanM
23-07-14, 22:43
Nesto se definitivno promenilo ove godine sa pilicima, moji su prednjacili 300gr u odnosu na predhodne 6 ture (u predhodne 3 god). Sa 30 dana pilici bili prosek 2kg sto je rezultiralo najjvecem uginucu od kada cuvam pilice od 75 uginulo 7 komada uz gasenje svetla, davanju jabukovog sirceta i razblazivanju koncentrata. Mozda je i nenormalno vreme imalo uticaja a mozda su i nesto zeznuli oko koncentrata (100%) ili samih pilica nisam pametan ali ima neceg drugacijeg nego ranijih godina

nihad80
24-07-14, 04:09
Pozdrav!!!!
Da nebi otvarao drugu temu ako neko ima iskustva sa hranom Gebi UNI Ž – II 17% , pilici su stari 26 dana a tezina je 1000-1300gr , interesu je me vase iskustvo ako je neko koristio i da napomenem jos jednu stvar, pilicima sam prvo davao Jabuka BS 22% ali covek koji mi je dobavljao hranu nije u mogucnosti da posalje jer u mestu u kom zivim nema te hrane pa sam bio primoran da kupim Gebi UNI Ž – II 17% , znam da nevalja da se mijenja hrana ali sta sam mogao drugo da uradim

SAMA
24-07-14, 07:37
Za taj uzrast bi im trebalo nesto malo jace od 17%.Ta hrana je pred kraj.Licno nemam iskustva sa tom hranom,ali pretpostavljam po % proteina.Napredovace oni i od toga,samo malo sporije.Veci problem moze biti sto te zavrsne hrane nemaju u sebi kokcidiostatik,koji bi trebalo davati preventivno.Ako nije intenzivan tov,to ce sve verovatno proci bez posledica.

nihad80
24-07-14, 11:00
Prvo da se zahvalim na odgovoru , i meni je cudno sto stoji na ovoj hrani 17% proteina a pise da ima i kokcidiostatik a evo i sta pise na deklaraciji:
UNI Ž – II 17%
KOKCIDIOSTATIK: MG/KG – Manduramicin 5
NAČIN UPOTREBE:
Potpuna smeša za tov pilića II UNI II 17%, koristi se u ishrani pilića u poluintenzivnom tovu od 22. do 35. dana starosti u peletiranom obliku, po volji.
Davanje ove smeše treba prekinuti 5 dana pre klanja.

Najvise me buni ovo 17% a hrana je dvojka i namijenjena je za tov do pred klanje a da napomenem da jedinica od ovog proizvodjaca je UNI Ž – I 20% a trojka je UNI Ž – III 15%

Duško58
24-07-14, 18:13
UPOTREBE:

Potpuna smeša za tov pilića II UNI II 17%, koristi se u ishrani pilića u poluintenzivnom tovu od 22. do 35. dana starosti u peletiranom obliku, po volji.
Davanje ove smeše treba prekinuti 5 dana pre klanja.

Pa lepo pise u "poluintenzivnom tovu" sto znaci za neki sporiji (vremenski duzi) tov pilica.

nihad80
24-07-14, 18:20
Hvala Dusko, predpostavio sam da se radi o tome ali nisam bio siguran mada mi odgovara jer sam mislio da ih drzim 60 dana, samo jos jedno pitanje, hoceli promena proizvodjaca hrane uticati na prirast jer koliko sam mogao da primijetim da se oni normalno ponasaju i da jedu ko ludi

Duško58
24-07-14, 18:25
Pravila kazu da ne bi trebalo menjati proizvodjaca hrane ali kada se MORA onda ta pravila ne vaze.Lkl{{ Postepeno neka predju na hranu drugoga proizvodjaca, tako sto ces im pomesati hranu staroga i novog proizvodjaca pola pola i onda sve vise dodavati hrane novoga proizvodjaca.

touch
27-07-14, 14:52
Tovio bih oko 30 pileta za moje potrebe, ne bih prodavao ili slicno. Dakle za mene i moje ukucane.

Ako moze neko da mi da informacije na tu temu?

crni gruja
27-07-14, 14:57
A sta te zanima koja informacija .. budi konkretan

touch
27-07-14, 15:53
Ovako,

1. Sto se tice drzanja pilica, uslova za drzanje kako treba da izgledaju?

2. Cime da ih sve hranim?

3. Koliko je potrebno vremena, hrane i novca da bi jedno pile doslo do blizu 4 kg?

4. Kako da se izbegnu potencijalne komplikacije kao sto je bolest pilica i smrt?

SAMA
27-07-14, 16:06
Dobro ti nama dosao,al mislim da je tebi jednostavnije da procitas vec napisano i eventualno postavis neko pitanje,nego da mi svakom pojedinacno pisemo sve o tovu pilica.Lkl{{Razmisli malo,procitaj,pa onda pitaj.

peto1
27-07-14, 16:36
Dobro ti nama dosao,al mislim da je tebi jednostavnije da procitas vec napisano i eventualno postavis neko pitanje,nego da mi svakom pojedinacno pisemo sve o tovu pilica.Lkl{{Razmisli malo,procitaj,pa onda pitaj.
Nije sramota citati malo unazad.

touch
27-07-14, 17:17
Da li cu pronaci konkretne odgovore na ova pitanja?

SAMA
27-07-14, 18:33
Ti bas ne volis da citas,a mi jos manje da pisemo po ko zna koji put jedno te isto.Lkl{{

zis
27-07-14, 18:43
Nema veće bolesti od lenjosti

peto1
27-07-14, 18:43
da li cu pronaci konkretne odgovore na ova pitanja?
Ako procitas zadnjih 177 strana nece ti trebati nicuja pomoc oko drzanja tovnih pilica. Samo sto se mora zagrejati stolica. >:({

touch
27-07-14, 18:59
Kakva neljubaznost i kakvi su to zakljucci o lenjosti. Ako je neko lenj to ste vi da date konkretne odgovore na pitanja a ne da upucujete nekog ko je prvi put na forumu da cita 177 strana. Manje bi pisali da ste napisali konkretne i kratke odgovore na pitanja koje sam postavio. Ali, radi se o tome da necete da pomognete.

A mozda i ljubomora sto hocu da utovim 30 pileta. Ko to zna, a i ne zanima me... Odoh odavde sa ovog foruma, koji nastoji samo na tome da vredja i proziva nekog da je lenj.

Poz.

Duško58
27-07-14, 19:05
@touch (http://poljoinfo.com/member.php?25669-touch)

Pa sta mislis kada bi mi svakome ponaosob odgovarali na postavljena pitanja. Procitas temu koja te interesuje i onda ako ti nesto nije jasno postavis konkretno pitanje u vezi sa tim problemom. Tebe niko ne tera sa foruma, a ako odes to je samo tvoja volja.>:({

Philby
28-07-14, 07:41
Nije neophodno čitati svih 170 stranica, jer se na barem svakih 10-15 ponovi najbitnije (pod uslovom da se ne koristi pretraga). To je maksimalno sat vremena posla, a valjda toliko vrijedi utrošiti za pravu informaciju. :)

Niko ovde nije plaćen za pisanje na forumu i treba cijeniti to što se neko već potrudio da iznese svoje podatke stečene u prlaksi.

SAMA
28-07-14, 08:13
Uvek smo tu da pomognemo.Lepo sam napisao i to ne po prvi put,da se prvo procita,pa eventualno zatrazi objasnjenje za nesto konkretno.Covek koji nije ni prvi,ni poslednji ladno napravio spisak sta njemu treba i ocekuje ponovno pisanje,a mrzi ga da cita.Dobro nam nije trazio i novac za tov.:lol:
Da rezimiramo: Svako dobronameran je dobrodosao na ovaj forum,a mi smo tu da pomognemo.Cak je na moju radost bilo clanova,kojima smo mi iskusniji objasnjavali,a oni objasnjavali novajlijama.Lkl{{ I niko nikoga ne tera sa foruma,naravno ako se prostuju pravila,ali isto tako niko nije u obavezi da pise vec napisano.>:({

nikola_VUK
04-08-14, 13:25
Ako pricamo o korektnosti mislim da preko ovog pilicarskog dela ne postoji. Definitivno mesto gde mozes mnogo da naucis, e sad ako neko treba da ti sazvace sve to onda mislim da treba da podjes u neku ustanovu za ometene u razvoju da bi nasao takvu osobu. Uzmes lepo procitas (kao sto sam ja radio kad sam dosao ovde) pa pitas ono sto nije jasno.

nikolic miodrag
15-12-14, 13:37
Pozdrav ja sam novajlija na forumu :) prvo da vam se veliko zahvalim na sugestijama i predlozima!
imam pomocni objekat 10kvadrata
e sad zanima me koliko koliko pilica ide na 1 kvadrat?hvala

crni gruja
15-12-14, 14:38
10 komada optimalno ako ne gresim

Gorski Car
15-12-14, 14:59
Pozdrav ja sam novajlija na forumu :) prvo da vam se veliko zahvalim na sugestijama i predlozima!
imam pomocni objekat 10kvadrata
e sad zanima me koliko koliko pilica ide na 1 kvadrat?hvala

Druze ja pilice drzim za svoje potrebe, u objektu 5x5 =25 kvadrata odnegujem 80-100 komada bez problema. Jednom sam uzeo 120 ali kad su porasli bilo je tesno pa sam 20komada odvojio u drugu prostoriju.
U 10 kvadrata po mom misljenju mozes 40komada da odnegujes ladno bez problema.
Ovde ima ljudi koji se profesionalno bave pilicima pa mogu mnogo bolje da ti objasne >:({

nadalj#
17-12-14, 06:59
Pozdrav ja sam novajlija na forumu :) prvo da vam se veliko zahvalim na sugestijama i predlozima!
imam pomocni objekat 10kvadrata
e sad zanima me koliko koliko pilica ide na 1 kvadrat?hvala
Nauka kaze 14 komada na kvadrat, a praksa zavisi do koje kilaze ih drzis , uslovi drzanja leto ili zima .

SAMA
17-12-14, 09:02
34kg po kvadratu.Leti i manje srazmerno temperaturi.Znaci npr 11 komada od 3kg.Lkl{{

nikolic miodrag
17-12-14, 20:29
Hvala vam na saavetima

nesazmaj
24-12-14, 22:36
Pozdrav svima
jedno pitanje u vezi plinskih grejalica za farme takozvane "siera" sa termostatom
kod moje grejalice kada radi odredjeno vreme i kada termostat iskluci glavni gorionik pojavi mi se
plamen na donjem delu grejalice,unutra ispod one mrezice gde se nalazi glavna dizna i taj plamicak gori
par 5-6 sekundi,znaci plamen gori direktno iz dizne,dali je to normalna pojava ili ne
ko ima takve grejalice neka odgovori inace bice bum..

regulator pritiska je 1,5l/h

valjevac
26-12-14, 08:27
Zbog slabog kvaliteta plina - cesto se pojavljuju "brkovi" koji malte ne zapusavaju noirmalan dotok plina.Treba ih cesce cistiti srafcigerom ili parcetom zice i pri tome voditi racuna da se deo koji je uzaren ne nadje na prostirci.

nesazmaj
26-12-14, 10:46
Hvala valjevac
meni gori plamen iz centralne dizne,sve je cisto vec kad termostst zatvori dotok plina plamen sidje dole i gorucka u dizni par sekundi dok ima zaostalog gasa.

coka1
19-03-15, 16:54
Pozdrav svima,interesuje me od koliko dana se pilicima daju AD kapi i po koliko kapi se sipa u vodu?

nadalj#
20-03-15, 06:29
Pozdrav svima,interesuje me od koliko dana se pilicima daju AD kapi i po koliko kapi se sipa u vodu?
Ako je dobar premiks u konc. uopste se ne dodaje.

robertbat
19-05-15, 21:55
Neki kazu od treće nedelje

nadazr
24-10-16, 15:32
Posto nisam zadovoljna kilazom pilica,verovatno je losa hrana da li bi mogla da predjem na neku drugu npr Gebi,a da ne bude nekih posledica? Moji pilici sad imaju 7 nedelja i teski su u proseku 2,8 kg zive vage,prijatelji su kupili posle mene 3-4 dana (kod drugog proizvodjaca) i danas ih kolju i ocisceni imaju oko 3 kg.Moji pilici imaju sve uslove i ne znam u cemu je problem?Pozdrav i hvala unapred na odgovorima!

SAMA
24-10-16, 15:45
Nisu ni svi ljudi isti,pa naravno ni pilici,a takodje i hrana.Mogu ti reci da pile za 6,5 nedelja ima 3kg ocisceno,bas i nije normalno.Ne kazem da je nemoguce,ali cemu drzanje rekorda i takmicenje?Ja bih vise obratio paznju na kvalitet i ukus tog dobijenog mesa.Mozda ces ti u toj prici biti u boljem polozaju.Moze njihov batak da se prepolovi prilikom termicke obrade,a tvoj da skoro ostane toliki,koliki je.Ocu da kazem,da tu ima mnogo vise faktora,a i mnogo bitnijih faktora od same kilaze.
Po meni ce tvoji sa 8 nedelja imati preko 3kg ocisceno,sto je sasvim normalno i OK.

nadazr
24-10-16, 16:12
Hvala na komentaru,ne takmicim se ni sa kim ,vec su mi pojeli 200 kg hrane pa rekoh da pitam da li je to ok ili ne,naravno pocetnik sam pa me sve interesuje!Lkl{{

SAMA
24-10-16, 17:21
Podatak od 200kg hrane nista ne znaci,jel ne znamo koja je kolicina pilica u pitanju.Lkl{{

nadazr
24-10-16, 20:09
30 komada beli tovni!

smiljan123
24-10-16, 20:20
Pojedu pilici dosta hrane ako drzis uvijek pune hranilice....mojim je 2 mjeseca 8 novembra i tad ih pocinjem klati....sad pojedu veliku kantu smjese za 24 sata.Kanta je jupolska od 25 kila.Pilica ima 48 komada i imat ce po mojoj procjeni u prosjeku po 3 kie kad budu za klanje,a i da imaju manje,ja ih hranim za svoje potrebe .

Dosta zavisi i od pilica...jednom sam hranio i ni jedno nije bilo teze od 2.4 kile sa dva mjeseca...hoce da prvaju ko ove domace :lol:

pcelar91
20-03-17, 21:03
Da li je neko isprobao kaveze za uzgoj tovnih pilica? Kakvi su utisci?

SAMA
24-07-17, 16:04
Da se podsetimo,a novajlije da nauce.Lkl{{
http://superpremix.com/wp-content/uploads/2016/03/Tehnoloski-vodic-za-tov-pilica.pdf

German hunting terrier | Jagdterrier