PDA

View Full Version : Odlučivanje, uzgoj i ishrana jagnjadi


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2

vla
21-01-09, 20:22
Ishrana jagnjadi

I faza - 10-21 dan od jagnjenja
Jagnjad uzima malu kolicinu hrane, jer tek pocinje da se navikava na ishranu
Pojedu 10-20g koncentrovane hrane sa 18% proteina
kukuruz 48%,jecam 20%,suncokretova sacma 12%,sojina sacma 12% stocno brasno 5.5%, dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Dnevno kozumiraju 5-10 g sena lucerke ili jos bolje crvena detelina, trogotka /ima vecu lisnu masu/znacajno za razvoj buraga

II faza- 3-8 nedelja
Karakterise je brzi rast jagnjadi i dnevno pojedu oko 200g koncentrovane hrane sa 16% proteina
kukuruz 49.5%,jecam 12%, suncokretova sacma 10%, sojina sacma 16%, stocno brasno 10%, dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Sena pojedu 100-120 g dnevno

II faza - 8-12 nedelja
Pojedu dnevno 500-800g koncentrata sa 14% proteina
Kukuruz 52.5%, jecam 15%, suncokretova sacma 10%, sojina sacma 10%, stocno brasno 10%,dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Pojedu 300-400 g sena

Šošara
21-01-09, 22:33
Odlicno vla evo i ovcarske teme. :D

brundalo
21-01-09, 22:46
@ vla tema :D
ali brale ne svidja mi se ono stocno brasno, ima li u njemu mesnih primjesa?

Šošara
21-01-09, 22:49
@Brundalo
Koliko se ja razumem stocno brasno=mekinje.

Da nisi mislio na kostano brasno?

brundalo
21-01-09, 22:56
brundalo poklopi se usima i muči. :lol: :lol:
Decki u pravu ste pobrka san jedno i drugo. >:({

brundalo
21-01-09, 23:08
Umjetna hranidba janjadi
Umjetna hranidba janjadi podrazumijeva hranidbu janjadi putem dude i bočice ili umjetne pojilice (kante s dudama). Janjad možemo hraniti odnosno prihranjivati ovčjim, kozjim ili kravljim mlijekom te mliječnom zamjenom ili obranim mlijekom u prahu koje se prethodno pripremi s vodom.
Umjetna hranidba obuhvaća:

a) potpunu hranidbu janjadi putem bočice i
b) prihranu janajdi.
Potpuna hranidba janjadi putem bočice provodi se iz više razloga, a to su:

kada ovca ojanji dvoje janjadi i kada jedno prihvaća, a drugo ne prihvaća pa je ovo drugo potrebno hraniti na bočicu,
kada ovca ojanji troje i više janjadi,
kada ovca nema mlijeka (pojava agalakcije ili izostanak lučenja mlijeka),
kada ovca ugine ili je bilo prinudno klanje.
Razlozi odbijanja jednog janjeta mogu biti:

nasljedne prirode,
da jedno janje poprimi miris drugih ovaca pa ga ovca neće primiti zbog stranog mirisa,
zbog različite boje vune (janje bijele vune prihvati, a šarene ne prihvaća ili obratno),
katkada se dogodi da ovce slabije kondicije odbiju jedno janje.
Kod višebrojnog legla, kada ovca ojanji troje i više janjadi poželjno je da se pod ovcom ostave dva janjeta, a treće (i četvrto janje) odvaja se od majke i hraniti na bočicu. Ovaj postupak provodi se kod mladih ovaca (koje se janje prvi i drugi puta) zbog toga što one nemaju dovoljno mlijeka, a osim toga ovca ima samo dvije normalno razvijene sise. Tada se uvijek odvaja najveće janje (janjad) jer ono lakše prebole odbiće od sitnije janjadi.
Kod ovaca koje nemaju mlijeka potrebno je janje (janjad) odvojiti od majke i hraniti na bočicu. U ovom slučaju neophodno je janjetu (janjadi) dati popiti kolostrum najmanje dva puta po 50 do 70 ml ovisno o veličini janjeta.
Ponekad se dogodi da ovca nakon poroda ugine. Razlozi uginuća mogu biti u prvom redu teško janjenje, pri kojem je došlo do unutarnjih povreda, a koje nisu bile vidljive.
Prinudno klanje nakon poroda provodi se kada je janjenje bilo teško i kada je došlo do vidljivih povreda koje je teško ili koje nije bilo moguće sanirati, odnosno njihovo saniranje je preskupo zbog male vrijednosti životinje. U oba slučaja potrebno je omogućiti da janje (janjad) posiše ili popije kolostrum, a nakon toga se hrani na bočicu. Također je neophodno, dok je ovca još živa, ismusti kolostrum koji ćemo dati kasnije janjadi da pije. Kod uginuća, odnosno prinudnog klanja janajd mora najmanje dva puta posisati ili popiti kolostrum kao i u prethodnom slučaju. Višak kolostruma potrebno je zamrnuti za drugu janjad.
I kod uginuća i kod prinudnog klanja nakon poroda kada nemamo ovcu (ovce) pod koju bi podmetnuli janje (janjad) janjad je neophodno hraniti na bočicu.

Prihrana janjadi provodi se također iz više razloga. Najčešće je to kada:

ovca ojanji troje i više janjadi,
kada ovca iz određenih razloga (bolesti, starija ovca itd.) nema dovoljno mlijeka,
kada ovca doji na jednu sisu.
Kada ovca ojanji troje i više jananjdi ona u pravilu ima dovoljno mlijeka za janjad u prvih 10 do 15 (20 dana) dana života. Nakon toga janjad je potrebno prihranjivati. Najbolji pokazatelj mliječnosti ovaca u ovom slučaju biti će nam da pratimo ponašenje i rast janjadi te kada janjad počinju lizati koncentratnu hranu i jesti sijeno, odnosno pasti. Kada janjad već u prvih 10 (15 dana) dana života počinju jesti koncentratnu hranu i sijeno, odnosno pasti, kada je janjad potištena i bleji moramo znati da ovca više nema dovoljno mlijeka. U tom slučaju potrebno je započeti s prihranom janjadi. Ovce koje su na paši s janjcima potrebno je zatvoriti u zaseban boks, pojačano hraniti s kvalitetnom voluminoznom krmom, otavom, mladim lucerkinim sijenom, te im u narednih 7 dana postupno povećati koncentratni obrok za 40%, u koliko su prethodno dobivale isti. Ako su ovce bile samo na paši potrebno im je uvoditi koncentratni obrok kroz 10 dana tako da bi 10. dan dobivale oko 300 do 350 g po janjetu ovisno o veličini ovce.


Početak prihrane janjadi u dobi od 10 do 15 (20) dana dosta je otežan. Janjad je navikla na sisu pa će njoj duda, koja je od gume ili silikona, biti strano tijelo na koje se janjad teško privikava. Privikavanje može trajati i do 10 (15) dana. Postupak prihrane janajdi u dobi 10 (15) dana može biti slijedeći.1. dan janjadi se daje tri puta po 100 do 150 ml ovčjeg mlijeka kako bi janje lakše počelo piti,
2. i 3. dan tri puta po 150 ml 50% ovčjeg i 50% kravljeg mlijeka, prihvatilo,
4. i 5. dan tri puta po 200 ml čisto kravlje mlijeko,
6. i 7. dan po 200 ml 50% kravljeg mlijeka i 50% mliječne zamjene,
8., 9. i 10. dan 200ml mješavine: 25% kravljeg mlijeka i 75% mliječne zamjene, a nakon toga se janjad hrani mliječnom zamjenom.
Može se dogoditi da je janje uopće ne prihvati dudu. Janjad koja ne prihvaćaju dudu u pravilu zakržljaju. Da bih to djelomično spriječili ovu janjad potreno je ostaviti s majkom, a onu koja su prihvatila dudu odvojiti na nekoliko sati od majke, kako bi ova prva mogla nesmetano sisati. Janjad mora imati na raspolaganju koncentratnu hranu i najkvalitetnije sijeno (otava, mlada lucerna) po volji te čistu, pitku vodu u zasebnom boksu, boksu za prihranu janjadi. Kada imamo veći broj janjadi za prihranu tada je poželjno ovu janjad prihranjivati iz kante za napajanje koja ima u pravilu 6 duda, a može i više ili automatske pojilice za napajanje (na većim) farmama. Temperatura mlijeka i mliječne zamjene, kojom se janjad prihranjuje, mora biti oko 35 C.
Ponekad se može dogoditi da je ovci, uslijed upale jedna polovica vimena ostala izvan funkcije, pa ovca doji na jednu sisu. U koliko je ovca ojanjila dvoje janjadi potrebno je jedno janje odvojiti i hraniti na bočicu ili možemo ostaviti oba janjeta pod ovcom pa ih prihranjivati na bočicu. Pojedini će uzgajivači reći, kada će čitati ovaj članak, da ovca može dojiti dvoje janjadi na jednu sisu. To je točno, ali samo u slučaju kada je ovca u dobroj rasplodnoj kondiciji, dobrog zdravstvenog stanja i kada dobiva kvalitetan obrok. Takav obrok mora biti sastavljen od kvalitetnog sijena (otave, mlade lucerne), koncentratne hrane, krmne smjese koja sadrži oko 16% surovih proteina. U protivnom kada izostana ova tri preduvjeta janjad će zaostati u razvoju, odnosno zakržljati.


Postupak umjetne hranidbe janjadi je složen i težak postupak. Janjad je potrebno hraniti minimalno dva mjeseca, tj. dok ne postanu preživači, a poželjno je da se janjad hrani tri mjeseca, tj. koliki je optimalni rok sisanja janjadi. U protivnom može doći do zastoja u rastu i razvoju janjeta, tj. janje može zakržljati.

VAŽNOST KOLOSTRUMA
Nakon što se ojanji janje mora u roku 6 sati posisati, popiti kolostrum (mljezivo), a najkasnije u roku 24 sata. Prvo mlijeko ili mljezivo sadrži imunoglobuline, bjelančevine koje daju novorođenom janjetu pasivni imunitet, otpornost u prvim danima života.
Kolostrum sadrži mineralne soli koje imaju fiziološko djelovanje jer utječu na čišćenje sluzavih tvari (mekonija) iz probavnog trakta. Mekonije jesu prvi feces, crne boje, koje su se nakupile u probavnom traktu janjeta tokom bređosti.
Kolostrum je bogat vitaminima topivim u mastima. Posebno se to odnosi na karotin koji daje žućkastu boju kolostrumu.
Zbog tih osobina kolostrum ima drugačije tehnološke osobine, te ga ne smatramo mlijekom u užem smislu riječi. Jedna od osobina kolostruma je ta da se prilikom kuhanja gruša pa ga po tome još nazivamo i grušalina.

Sadržaj vitamina topivih u vodi također je povećan od kojih su njzastupljeniji vitamon B12, riboflavin i pantotenska kiselina.

Kada ovca, nakon što se ojanji, nema mlijeka potrebno je njeno janje podmetnuti pod drugu ovcu koja se ojanjila u roku 24 sata prije janjeta koje se podmeće. Ne kasnije, jer sadržaj imunoglobulina u 2. i 3. poslije poroda naglo opada.

Sastav kolostruma i mlijeka ovaca

Voda Suha tvar Ml. mast Bjelančevine Ml. šećer Pepeo
% % % % % %
Kolostrum 71,1 28,9 13,0 11,8 3,3 0,9
Mlijeko 80,1 19,1 7,7 5,9 4,6 0,9

Sadržaj pojedinih frakcija bjelančevina kolostruma po danima nakon janjenja

Dani po Imunoglobulini Laktoglobulin
janjenju % %
1. 90 10
2. 70 30
3. 26 74

Janje mora posisati kolostrum 2 do 3 puta u roku šest sati po 50 do 70 ml ovisno o veličini janjeta. Uzgajivači bi trebali imati u pripravnosti rezervne doze zmarznutog kolostruma. To drugim riječima znači da bih ovcu, koja se ojanjila trebalo pomusti i kolostrum zamrznuti u plastičnoj boci kao što se vidi na slici. Najpogodnija je plastična boca od 0,5 l od coca cole, mineralne vode. Također bi trebali imati i zamrznutog ovčjeg mlijeka. Ovo mlijeko može biti najčešće od ovaca kojih su janjad prodana. Ove ovce potrebno je nekoliko puta izmusti kako ne bi dobili upalu vimena.

TEHNIKA UMJETNE HRANIDBE JANJADI

Nakon toga se prelazi na obročnu hranidbu punomasnim mlijekom, ovčjim, ako ga ima, kozjim ili kravljim.
Treba napomenuti da se mlijeko koza i krava ne razređuje vodom zbog toga što je mlijeko istih životinja «slabije» od ovčijeg mlijeka, tj sadrži manje mliječne masti, bjelančevina i ostalih sastojaka od ovčijeg.

PROSJEČNI SASTAV MLIJEKA

Životinja Voda Suha tvar Ml. mast Bjelančevine Ml. šećer Pepeo
% % % % % %
Ovca 82,5 17,5 6,6 5,2 4,9 0,8
Krava 87,4 12,6 3,9 3,3 4,7 0,7
Koza 88,7 11,3 3,3 2,9 4,4 0,7


U kravlje i kozje mlijeko ne stavlja se šećer što poneki uzgajivači čine. Zaslađeno mlijeko može izazvati proljev kod janjadi.

Punomasnim mlijekom janjad se hrani do starosti 7 dana, nakon toga se miješa s mliječnom zamjenicom za janjad ili za telad.
Omjer mlijeka i mliječne zamjenice od 8. do 10.dana nakon poroda treba biti 75% mlijeka 25% mlijčne zamjenice.
Od 11. do 13. omjerje 50% : 50%, od 14. do 16. dana 25% :75%.
Od 17. dana pa do kraja umjetne hranidbe janjadi, do 3 mjeseca starosti, prijelazi se na ishranu mliječnom zamjenicom.

Janjad u prvih 10 dana starosti trebala bi se hraniti svakih 2 do3 sata, a količina mlijeka odnosno mješavine mlijeka i mliječne zamjenice kreće se od 1,5 do 2 dcl, ovisno o veličini janjeta. Pri tome treba voditi računa da ne dođe do prejedanja janjeta.

Od 11. do 20. dana starosti količina mješavine kreće se od 2 do 3 dcl u razmaku svaka 3 sata, a nakon toga janje se hrani u količini 3 dcl pa do sitosti svakih 3 do 4 sata vodeći također računa da ne dođe do prejedanja janjeta.

Od 10. dana starosti janjad treba imati u raspolaganju koncentratnu hranu, tj. krmnu smjesu za janjad i otavu. Na taj načina janjad se rano privikava na drugu vrstu obroka te će prije postati preživač i neće ovisiti samo o mliječnoj zamjeni.
>:({

Šošara
21-01-09, 23:31
Brundalo jes ti siguran da si mornar. :lol:

De samo iskopavas ove tabele i %
Svaka ti cast podseti me na skolu kako je bilo sve to skontati,a u praksi cepaj koncentrat kupovni ili miksaj samostalno od oka i od cega imas na gazdinstvu.

Od ceg sito od tog i debelo

brundalo
21-01-09, 23:39
Brundalo jes ti siguran da si mornar. :lol:

De samo iskopavas ove tabele i %
Svaka ti cast podseti me na skolu kako je bilo sve to skontati,a u praksi cepaj koncentrat kupovni ili miksaj samostalno od oka i od cega imas na gazdinstvu.

Od ceg sito od tog i debelo

Ja jesan mornar ali bivsi i na suhom :lol:. Podsjecan sam sebe na onu Djokinu Panonski mornar :lol:
A sta se tice toga objavija san to jer pocela je sezona janjenja a poceli i problemi pa nek se nadje. Inace ovaj materijal mi vec par godina stoji u racunali u isproban je neznam ni sam koliko puta i funkcionira >:({
Ja smatram da je odlicna nadopuna na ovu temu a ja cu skinut ako van se ne svidja he he >:({ >:({

Šošara
21-01-09, 23:51
Ne skidaj nista nek ljudi vide.Svaka tehnika je u praksi dobro dosla.Nista nije na odmet novo a i staro procitati.

A sto se tice kostanog brasna ono se pravi od kostiju iz klanica.
Postoji i mesno brasno koje je od mesa kako i sam naziv kaze.
Postoji i krvno brasno naziv sve govori.
Ovo se ucilo u skoli ali se malo primenjivalo u praksi pogotovu u ishrani prezivara.

Kostano brasno je dobar izvor Ca zivotinjskog porekla.Ali mu je dobar pandam DKF ili ti Di-kalcijum-fosfat.Mada ne treba izbegavati ni stocnu kredu.
DKF je potpuniji jer je kombinacija Ca i P (kalcijuma i fosfora) u odnosu 2:1.
Stocna kreda je samo Ca.

brundalo
22-01-09, 00:10
@ Šošara hvala za obavijesti o mesno-kostano-krvnom brasnu. U nas je zabranjeno davati blagu tipa krave,koze,ovce. Pa da valja ne bi one puste krave poludile he he. To su ipak biljojedi bolje receno travožderi. sta se tice DKF ja san ga koristija, ali mene je bog i majka priroda nadarila sa necim boljim virova ili ne. Ne mislim na sebe nego na prirodu koja me okruzuje. kako ja zivim na otoku to ovdi more izbaci toliko sipinih kostiju da neznan di cu s njima. Meljem ih i stavljam u prekrupu i zitarice...... Koze i ovce lude za tim, a jos prirodno slano od mora. A sta ces na jednoj strani ti bog uzme a na drugoj da. ja bi isto volija imat dobre pasnjake >:({

Šošara
22-01-09, 00:29
Tu sam da pomognem koliko mogu i znam a sto ne znam prepisacu. >:D
To si u pravu nesto Bog da a nesto uzme.
To sa sipinim kostima je odlicna stvar.Prirodni izvor Ca + morska so.


Ideja za biznis skupljas,meljes,pakujes i prodajes stocarima sa kopna. ::novac:: ::novac:: ::novac::

Čugi
22-01-09, 15:02
Ideja za biznis skupljas,meljes,pakujes i prodajes stocarima sa kopna. ::novac:: ::novac:: ::novac::

Odlična ideja, brundalo poslušaj čoveka, imaš sigurne kupce ovde. :-*

ivanhoe
22-01-09, 19:51
Ne samo stocarima!
pticarima je jos potrebnija ucelo (za trosenje kljunova)

vla
22-01-09, 22:29
Ako nema kolostruma, ugine majka pri jagnjenu ili nema kolstruma od druge ovce, kao adekvatna zamena moze posluziti i kolostrum krave ili kravlje mleko kome se na litar dodaju 2-3 razmucena sveza jaja, ne dodavati secer kao sto je Brundalo vec rekao.Najbolje je imati rezerve smrznutog kolostruma.
Jagnjd se od desete nedelje moze prihranjivati silazom ,ako je prethodno rano uvedena ishrana kabastom hranom ,pre svega leguminozama-lucerkom ili detelinom

Velimir
24-01-09, 00:19
@ Šošara hvala za obavijesti o mesno-kostano-krvnom brasnu. U nas je zabranjeno davati blagu tipa krave,koze,ovce. Pa da valja ne bi one puste krave poludile he he. To su ipak biljojedi bolje receno travožderi. sta se tice DKF ja san ga koristija, ali mene je bog i majka priroda nadarila sa necim boljim virova ili ne. Ne mislim na sebe nego na prirodu koja me okruzuje. kako ja zivim na otoku to ovdi more izbaci toliko sipinih kostiju da neznan di cu s njima. Meljem ih i stavljam u prekrupu i zitarice...... Koze i ovce lude za tim, a jos prirodno slano od mora. A sta ces na jednoj strani ti bog uzme a na drugoj da. ja bi isto volija imat dobre pasnjake >:({

E Brunda pa onda ipak koristis kostano brasno...i to od sipe :lol:

popovic
24-01-09, 17:39
Brundalo , pa ti si KRALJ bez krune :lol:

Velimir
14-02-09, 01:19
Ishrana jagnjadi

I faza - 10-21 dan od jagnjenja
Jagnjad uzima malu kolicinu hrane, jer tek pocinje da se navikava na ishranu
Pojedu 10-20g koncentrovane hrane sa 18% proteina
kukuruz 48%,jecam 20%,suncokretova sacma 12%,sojina sacma 12% stocno brasno 5.5%, dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Dnevno kozumiraju 5-10 g sena lucerke ili jos bolje crvena detelina, trogotka /ima vecu lisnu masu/znacajno za razvoj buraga

II faza- 3-8 nedelja
Karakterise je brzi rast jagnjadi i dnevno pojedu oko 200g koncentrovane hrane sa 16% proteina
kukuruz 49.5%,jecam 12%, suncokretova sacma 10%, sojina sacma 16%, stocno brasno 10%, dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Sena pojedu 100-120 g dnevno

II faza - 8-12 nedelja
Pojedu dnevno 500-800g koncentrata sa 14% proteina
Kukuruz 52.5%, jecam 15%, suncokretova sacma 10%, sojina sacma 10%, stocno brasno 10%,dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Pojedu 300-400 g sena

Ovde bi trebalo zameniti mesta receptima za prvu i drugu fazu...
I jedno pitanje, na koliko bi trebalo hraniti jagnjad prvih dana, koji razmak tj. kolko puta dnevno i koja kolicina mlekan naravno ako su zbog nekog razloga spreceni da sami sisaju.

brundalo
14-02-09, 03:51
Ishrana jagnjadi

I faza - 10-21 dan od jagnjenja
Jagnjad uzima malu kolicinu hrane, jer tek pocinje da se navikava na ishranu
Pojedu 10-20g koncentrovane hrane sa 18% proteina
kukuruz 48%,jecam 20%,suncokretova sacma 12%,sojina sacma 12% stocno brasno 5.5%, dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Dnevno kozumiraju 5-10 g sena lucerke ili jos bolje crvena detelina, trogotka /ima vecu lisnu masu/znacajno za razvoj buraga

II faza- 3-8 nedelja
Karakterise je brzi rast jagnjadi i dnevno pojedu oko 200g koncentrovane hrane sa 16% proteina
kukuruz 49.5%,jecam 12%, suncokretova sacma 10%, sojina sacma 16%, stocno brasno 10%, dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Sena pojedu 100-120 g dnevno

II faza - 8-12 nedelja
Pojedu dnevno 500-800g koncentrata sa 14% proteina
Kukuruz 52.5%, jecam 15%, suncokretova sacma 10%, sojina sacma 10%, stocno brasno 10%,dikalcijum fosfat 1.5% i so 1%
Pojedu 300-400 g sena

Ovde bi trebalo zameniti mesta receptima za prvu i drugu fazu...
I jedno pitanje, na koliko bi trebalo hraniti jagnjad prvih dana, koji razmak tj. kolko puta dnevno i koja kolicina mlekan naravno ako su zbog nekog razloga spreceni da sami sisaju.

Moras ih hranit na bocicu ili podmetat pod drugu ovcu bar 5-6 puta dnevno. Po obroku nek ti popiju 150-200 grama mlika. znaci otprilike svakih 2.5-3 sata. Prvo hranjenje ujutro u 6 a zadnje uvecer oko 9 . Tako prvih 7 dana a onda im ostavi kolicinu mlika istu ali nakon toga smanji jedan obrok a povecaj obrok kolicinski. Mozes ih hranit i sa istom kolicinom kravljeg mlika iz trgovine i to onog od 3,8% mlijecne masti pojacanim malo sa mlikom drugih ovaca. a imas i kupit mlijecnu zamjenu....ovdi je vec bilo rijeci o tome >:({

vla
14-02-09, 08:20
Recepture su dobre-ne treba ih zameniti, obracunajte procenat proteina Pirsonovim kvadratom pa cete videti rezultate u odnosu na sve sastojke.
Suncokretova sacma postoji sa 33% proteina ali i sa 43%.Ko sta ima.
Ne postoji nabolja receptura, jer svako ima dobrih iskustava sa nekom recepturom pa je treba primenjivati i naravno sa cime covek raspolaze kao i cenama komponenti koje ulaze u smesu, da bismo dobili sto jeftiniju smesu a sto kvalitetniju.Preporucujem da smese sami pravite, jer se na trzistu prodaju i sumnjivog kvaliteta i nepoznatog sastava.
O drugim recepturama za ovce i koze drugom prilikom.Ova navedena je najjednostavnija.

brundalo
14-02-09, 10:34
Recepture su dobre-ne treba ih zameniti, obracunajte procenat proteina Pirsonovim kvadratom pa cete videti rezultate u odnosu na sve sastojke.
Suncokretova sacma postoji sa 33% proteina ali i sa 43%.Ko sta ima.
Ne postoji nabolja receptura, jer svako ima dobrih iskustava sa nekom recepturom pa je treba primenjivati i naravno sa cime covek raspolaze kao i cenama komponenti koje ulaze u smesu, da bismo dobili sto jeftiniju smesu a sto kvalitetniju.Preporucujem da smese sami pravite, jer se na trzistu prodaju i sumnjivog kvaliteta i nepoznatog sastava.
O drugim recepturama za ovce i koze drugom prilikom.Ova navedena je najjednostavnija.

:D I takve koje sadrze antibiotike u sebi i onda na njima pise ne davati janjadi/jaradi od 2-10 dana pred klanje ovisi o proizvodjacu. Te smjese sadrze i kokcidiostatike i neznan sta sve ne >:({

Velimir
26-02-09, 01:09
A ta mlecna zamena, jel to mleko u prahu ili nesto drugo? Malo mi je cudno jer je jeftinije od obicnog kravljeg mleka.

Šošara
26-02-09, 01:27
Zamena za mleko-mleko u prahu

MILSAN

Sastav:
Slatka surutka u prahu susena rasprsivanjem,fino mlevena lanena pogaca,surutka u prahu delimicno delaktozirana i demineralizovana,rafinisana biljna mast,sojin proteinski koncentrat,suseni pivski kvasac,nabubreli psenicni skrob,predsmesa vitamina i hranljivih materija.

Hemijski sastav:
sirova mast 17%
sirovi protein 23%
lizin 1,7%
kalcijum 0,9%
fosfor 0,7%
sirova vlakna 2,5%
pepeo 9,0%
Ca-D pantotenat 10mg
nikotinska kiselina 20mg
folna kiselina 1 mg
gvozdje 100mg
holin hlorid 250mg
kalcijum formijat
bakterije mlecne kiseline 0,8X109U
Enterococcus Faecium M-74
(NCIMB) mikroorganizmi br. 15


Spravlja se kao napoj u odnosu 1kg Milsana+ 9L vode=10 L zamene za mleko

miladinovic
26-02-09, 16:33
zanima me,nisam imao to gde pitati pa pitam ovde,jecam ovcama smem li davati nesamleven i u kojim kolicinama tj procentima?imate li iskustva sa davanjem proklijalog jecma ili psenice?kravama vredi ovcama ne znam pa pitam.jagnjadima dajem u odredjenom procentu prekrupljen a za ovce me zanima kako to ide.posto su mi ovce na pasi uglavnom,zimi ide seno i jos i koncentrat ojagnjenim, dobijaju mix kukuruz,ovas,psenica u razmeri 50:25:25.

brundalo
26-02-09, 20:00
zanima me,nisam imao to gde pitati pa pitam ovde,jecam ovcama smem li davati nesamleven i u kojim kolicinama tj procentima?imate li iskustva sa davanjem proklijalog jecma ili psenice?kravama vredi ovcama ne znam pa pitam.jagnjadima dajem u odredjenom procentu prekrupljen a za ovce me zanima kako to ide.posto su mi ovce na pasi uglavnom,zimi ide seno i jos i koncentrat ojagnjenim, dobijaju mix kukuruz,ovas,psenica u razmeri 50:25:25.

Eto sam si odgovorio...samo nastavi tako davat i nemas problema. mozes im dat i jecmenu prekrupu...u stvari sve zrno je bolje prekrupit zbog toga sto ovce manje vremena potrose na prezivanje cime im ostaje vise vremena za proizvodnju mlika koje je potrebno janjadi ili za mužu. Ja bih na tvom mjestu potpuno izbacija psenicu i u tom istom omjeru davao jecam.
Sto se tice proklijalog zrna...moj savjet je izbjegavaj to. >:({ >:({

miladinovic
26-02-09, 20:43
hvala brundalo maestro >:({.ziveli.ako budes dolazio na sajam u Ns popicemo i tu valjevsku prepecenicu,da vidis znam li i to raditi kako treba ::namigivanje::

vla
26-02-09, 21:21
Kolicina mleka koje mora da posisa jagnje:
1 jagnje 2 jagnjeta
prva 3 dana 0.7 lit.kolostruma 1.2 lit.kolostruma
4-10 dana 1 l 1.7 l
10-20 dana 1.3 l 2 l
Od 3 nedelje jagnjad uzimaju koncentrat i seno pa se smanjuju potrebe za mlekom
20-30 dana 1 l 1.7 l
30-40 dana 0.5 l 0.8 l
Za 1 kg prirasta do 3 nedelje starosti jagnjetu je potrebno oko 8 l mleka.

brundalo
26-02-09, 21:26
Kolicina mleka koje mora da posisa jagnje:
1 jagnje 2 jagnjeta
prva 3 dana 0.7 lit.kolostruma 1.2 lit.kolostruma
4-10 dana 1 l 1.7 l
10-20 dana 1.3 l 2 l
Od 3 nedelje jagnjad uzimaju koncentrat i seno pa se smanjuju potrebe za mlekom
20-30 dana 1 l 1.7 l
30-40 dana 0.5 l 0.8 l
Za 1 kg prirasta do 3 nedelje starosti jagnjetu je potrebno oko 8 l mleka.

sa zadnjom konstatacijom se ne slazem...potrebno je oko 4 litre mlika

vla
26-02-09, 21:51
8 lit. za dva jagnjeta, he,he,he
Svaka cast majstore, ipak se pomno prate teme.Drago mi je.
Tako je, 4 lit. mleka na 1 kg prirasta, tako da do odbijanj jagnje posisa oko 50 lit.mleka, pa se taj podatak koristi u kalkulacijama.

brundalo
26-02-09, 22:00
8 lit. za dva jagnjeta, he,he,he
Svaka cast majstore, ipak se pomno prate teme.Drago mi je.
Tako je, 4 lit. mleka na 1 kg prirasta, tako da do odbijanj jagnje posisa oko 50 lit.mleka, pa se taj podatak koristi u kalkulacijama.

Je prijatelju ali zaboravljas da ta kalkulacija igra samo do starosti od 2-3 sedmice mozda maximalno mjesec dana posle toga janje mora i jest i onda vise kalkulacije o prirastu janjadi na temelju mlika padaju u vodu. meni se desilo prije par godina da mi je janje uginulo odmah po dolasku na svit i tako san uspija saznat koliko mi je ta ovca mlijecna jer je mjerena od prvog dana. Medjutim vise manje se slazem sa tobom u svemu >:({ >:({

markosavic
26-02-09, 22:38
Pregledao sam recepture za ishranu jagnjadi i nigde nisam video premiks. Da li se sve potebe zadovoljavaju ovim smešama?

bokuman
01-03-09, 22:46
Kolicina mleka koje mora da posisa jagnje:
1 jagnje 2 jagnjeta
prva 3 dana 0.7 lit.kolostruma 1.2 lit.kolostruma
4-10 dana 1 l 1.7 l
10-20 dana 1.3 l 2 l
Od 3 nedelje jagnjad uzimaju koncentrat i seno pa se smanjuju potrebe za mlekom
20-30 dana 1 l 1.7 l
30-40 dana 0.5 l 0.8 l
Za 1 kg prirasta do 3 nedelje starosti jagnjetu je potrebno oko 8 l mleka.

sa zadnjom konstatacijom se ne slazem...potrebno je oko 4 litre mlikaDa, da brundalo je upravo 4
_________________________________________________P ost je spojen: 1235944312________________________________________ _________
8 lit. za dva jagnjeta, he,he,he
Svaka cast majstore, ipak se pomno prate teme.Drago mi je.
Tako je, 4 lit. mleka na 1 kg prirasta, tako da do odbijanj jagnje posisa oko 50 lit.mleka, pa se taj podatak koristi u kalkulacijama.


U pravu ste ali, ima situacije evo primera iz moje prakse iz prosle godine, jer kod mene ima ovaca od 0,5 do 2,5 litra mleka, tako da ovca koja je sa manje mleka dala je bolje jagnje nego ovca sa vise mleka za isti period pricam nemora nista da znaci ali cisto kao primer
Je prijatelju ali zaboravljas da ta kalkulacija igra samo do starosti od 2-3 sedmice mozda maximalno mjesec dana posle toga janje mora i jest i onda vise kalkulacije o prirastu janjadi na temelju mlika padaju u vodu. meni se desilo prije par godina da mi je janje uginulo odmah po dolasku na svit i tako san uspija saznat koliko mi je ta ovca mlijecna jer je mjerena od prvog dana. Medjutim vise manje se slazem sa tobom u svemu >:({ >:({

vla
02-03-09, 09:07
Kalkulacija ishrane jagnjadi:

Vestacki odgoj jagnjadi do 1 meseca
8 l mleka u prahu/mlecne zamene
5 kg koncentrata
3 kg lucerke

Period tova do 100 dana-dnevni prirast 250g
mleko-posisa 50 l mleka za 60 dana
36 kg koncentrata
30 kg lucerke

1 jagnje pojede:za 1 kg prirasta
sisanje/mleko - 4 l
lucerka - 1.15 kg
koncentrat- 1.54 kg

Velimir
05-03-09, 02:25
Ona moja ovca sa mastitisom i mlekom samo iz jedne sise uspela je da prehrani dvoje jagnjadi...posle 15 dana jagnjad su ukupno dobila oko 6,5kg tako da je ona lucila na jednu sisu skoro 2 litra mleka

spensi
05-03-09, 15:39
Kod umjetne ishrane janjci moraju imati mljeka koliko hoce. Prestarter se daje vec od 15 dana starosti (trebaju ga stalno imati - nema doza), a kvalitetno sjeno (djetelina) se moze staviti na volju janjadi vec od 4 - 5 dana starosti.
Mljeko u prahu se daje u konc. 200 grama mljeka na 1 litru tople vode (37 °C).
Odlucivanje s 50 dana uz koncentrat na volju i obilno kvalitetno sijeno.
Silaza se moze davati vec u starosti od 70 dana.

brundalo
05-03-09, 19:38
Ona moja ovca sa mastitisom i mlekom samo iz jedne sise uspela je da prehrani dvoje jagnjadi...posle 15 dana jagnjad su ukupno dobila oko 6,5kg tako da je ona lucila na jednu sisu skoro 2 litra mleka

A sta je sa sisom? >:({ >:({

spensi
05-03-09, 19:43
Nije joj lako.

Velimir
06-03-09, 01:19
Pa nista jedna cuti a druga radi za dve....

brundalo
13-03-09, 14:10
Pa nista jedna cuti a druga radi za dve....

To je ok ali dali si dava injektore ili inekcije radi mlijeka dogodine... >:({ >:({

bokuman
13-03-09, 23:33
Pregledao sam recepture za ishranu jagnjadi i nigde nisam video premiks. Da li se sve potebe zadovoljavaju ovim smešama?


Nista nije obavezno ali ja ga dajem i tvrdim da ima 30% efekat bolji i na prirastu i na bolju uhranjenost jagnjadi, ja svoje jaganjce ako prije toga zadovoljavaju sve ostalo znaci da su u top formi i da nemaju proliva i slicno odlucujem nakon 30-40 dana i muzem mleko i prvaim sir, jaganjci napreduju izvanredno, ali pre toga mora se vrsiti neke pripreme u smislu navikavanje na ranu ishranu jagnjadi treba biti malo uporan i mozda jedno par dana non-stop biti kod njih prisutan, kad navrsee 20,30 dana treba jedno mleko oduzimat kako bi bolje uzimali hranu i ondak kad je sve uredu komotno se mogu odluciti.

Boban
_________________________________________________P ost je spojen: 1236983778________________________________________ _________
Pa nista jedna cuti a druga radi za dve....

To je ok ali dali si dava injektore ili inekcije radi mlijeka dogodine... >:({ >:({


Nista strasno kad ima ovaca ima i vune takos e kod nas kaze, ja svake godine imam po 5-6 ovaca koje upropaste jedno vime od 400 i vise ovaca u reprodukciji i mislim da je dobar procent, narocito kad skoro sve ostavljam radnicima i svremena na vreme kontrolisem nekada to upali ali vise puta ne.

spensi
14-03-09, 19:06
5 -6 ovaca na 400 je zanemarivo.
Sta se tice mastitisa kod ovaca, tesko da se vime moze spasiti ako je kasno poduzeta terapija.
Osim toga je dobro napraviti i sljedece. Ako imate problema velikih s mastitisima, uzme se uzorak mljeka bolesne ovce prije nego se pocne s terapijom i posalje na analizu. Drugi dio uzorka se moze koristiti i na proizvodnju stabulogene vakcine.
Kod mastitisa ne najvaznije sta vise izmuzivati bolesnu polovicu vimena i dati odmah sto prije veliku (buster) dozu antibiotika. Dobra je kombinacija amoxicilina i sulfonamida. Obavezno dati injektore u vime i to jako dobri su cefalosporinski injektori koji postoje i za ovce u laktaciji kao i one koje npr. imaju veliku kolicinu somatskih stanica. Takve je dobro zasusiti i pri kraju zasusenja se daju ovi injektori koji su specificirani da se daju u zasusenju.
Kod gangrenoznog mastitisa ne treba normalno provoditi nikakvu terapiju.

djura
14-03-09, 20:27
kod mene jagnjad prvih 14 dana su stalno sa majkom, nakon toga odvajam ih u poseban boks gde uvek ima sena i koncentrata i puštam ih na podoj četiri puta dnevno (noću su odvojeni načisto)tako do 30 dana. kasnije idem na tri puta dnevno do 50 dana , pa krećem sa odvikavanjem od sisanja do 60 dana i to samo za jagnjad koja ostaju za priplod.kod jagnjiće koja su za tov odlučivanje radim sa 40 - 45 dana. ovce odmah zasušujem i one se nakon toga za oko 30 dana ponovo pare. tako sam prošle godine imao dva jagnjenje.

joco vitemberg
14-03-09, 22:21
Djuro,ima raznih nacina i sistema koje ljudi koriste za spremanje ovaca za novo mrkanje(neki ishranom,neki na neke druge nacine). Interesuje ma na koji ti (a svi vi ostali clanovi foruma)obavljas pripreme za to. Pricali su mi da odvoje ovna od ovaca a njih hrane samo obicnom slamom 2-3 nedelje. Onda im pojacaju ishranu i dok trepnes one se teraju. Da li je to bas toliko jednostavno? Ajde podelite savete...

spensi
14-03-09, 22:31
kod mene jagnjad prvih 14 dana su stalno sa majkom, nakon toga odvajam ih u poseban boks gde uvek ima sena i koncentrata i puštam ih na podoj četiri puta dnevno (noću su odvojeni načisto)tako do 30 dana. kasnije idem na tri puta dnevno do 50 dana , pa krećem sa odvikavanjem od sisanja do 60 dana i to samo za jagnjad koja ostaju za priplod.kod jagnjiće koja su za tov odlučivanje radim sa 40 - 45 dana. ovce odmah zasušujem i one se nakon toga za oko 30 dana ponovo pare. tako sam prošle godine imao dva jagnjenje.


Koliko sam razumio djuro ti imas ovce za proizvodnju janjadi.
Zasto ih opce odvajas od ovaca. Ostavi ih stalno da stoje skupa.
S 40 - 50 dana starosti odvajaj sve i stavljaj ovce odmah na rasplod. Nemas ih sta odvajat. Vise sisaju bolji su i kvalitetniji. Stalnim sisanjem podrazuje se proizvodnja mljeka.
Prije nego ih odvojis ovcama stavi sjeno prvog otkosa ne kvalitetnog i vidit ces kako ce zasusit.
Jedino sta ti predlazem da odvojis one s dvojkama od onih s jednim janjetom. Radi prirasta.
Napravis u stali jedan manji box s manjim prolazom gdje mogu prolaziti samo janjad i u taj box im stavljas koncentrat. Sjeno jedu skupa s ovcama.

_________________________________________________P ost je spojen: 1237066566________________________________________ _________


Djuro,ima raznih nacina i sistema koje ljudi koriste za spremanje ovaca za novo mrkanje(neki ishranom,neki na neke druge nacine). Interesuje ma na koji ti (a svi vi ostali clanovi foruma)obavljas pripreme za to. Pricali su mi da odvoje ovna od ovaca a njih hrane samo obicnom slamom 2-3 nedelje. Onda im pojacaju ishranu i dok trepnes one se teraju. Da li je to bas toliko jednostavno? Ajde podelite savete...


Izgubi ti mjesec dana na taj nacin.
Stavi ti ovnove odmah medju ovce par dana, par dana ih makni i onda opet unutra. Vidices dace se one pomamit.
Pripremi ovnove misec dana prije nego ih uvalis na tulum (pojacaj im prehranu).
Moze se potaknuti tjeranje i svjetlosnom manipulacijom zajedno s ovnovima.

joco vitemberg
14-03-09, 22:43
Ajde malo objasni SVETLOSNU MANIPULACIJU . Za to nisam cuo ^-^

spensi
15-03-09, 00:08
Na principu povecavanja i smanjivanja svjetlosti u stali.
Javim se sutra ekipa. Kasno je ujutro se dizem na posa.
Ceka me ko zna koliko janjadi ujutro:lol:

djura
15-03-09, 08:37
bitno je da se jagnjad uobroče i verujte kad im odrediš satnicu za podoj na pet minuta od tada oni počinju da bleje i čim podoje sami se vraćaju u svoj boks i to mi govori da im to prija.za ovce je mnogo bolje tako jer nisu uznemiravane ako su jagnjad stalno snjima i onda mogu da jedu na miru i održavaju svoju kondiciju mnogo bolje. Pošto su tada bez prisustva ovnova nakon zasušivanja može da se postigne taj efekat ovna , a to ide tako što ovna nakon 15 dana odsustva (da ga ovce ne vide, ne čuju i ne omirišu ) spojite sa ovcama 2 dana pa ga ponovo odvojite na 15 dana.kada se ponovo spoje ovce se mrču neke odmah a druge za 17 do 20 dana.ovce treba da su u solidnoj kondiciji i zasušene a ovan mora biti stariji od dve godine a ne molo starije jagnje (oko godinu dana )
_________________________________________________P ost je spojen: 1237104018________________________________________ _________
pošto je izazivanje estrusa povezano sa godišnjim dobom ( to je naročito kod primitivnih rasa ovaca ) imamo tkz sezonsko jagnjenje.ovce se obično mrču u periodu od septembra do decembra, a u tom preiodu skraćuje se dan a povećeva noć i taj foto efeket može da se iskoristi.ovce u van sezonskom vremenu treba držati u zatvorenoj i zamračenoj prostoriji tako da na svetlu budu 8 do 10 sati i to traje 50 do 60 dana.na taj način kod njih proradi instinkt za razmnožavanje.ko ima uslove za ovo neka proba ali procenat koji će na taj način da se mrče nije veliki, a ja sam mišljenja da je on dobar samo ako se kombinuje sa flushing metodom ishrane i metodom efekat ovna onda je to pava stvar

brundalo
15-03-09, 11:07
Ajde malo objasni SVETLOSNU MANIPULACIJU . Za to nisam cuo ^-^

ma to ti je lako sta ti je spensi reka.... u principu duzi dan ovca se bolje tira ili obrnuto kraci dan neznan vise. A ovnovi bi ti tribali bit odvojeni od ovaca ali da se vide. I jos nesto dobro ti je spensi reka kako ti ne radis planski pripust iz ruke bilo bi dobro da bar radis na haremskom skoku i da pustis da janci duze sisaju. sa tim ces dobit 2 stvari kvalitetniju janjetinu a poboljsano ces u biti hranit samo majke dojilje. isto tako odvoji ovce sa jednim janjetom od onih koji imaju 2 i vise jer one zahtiijevaju bar 30-40% hrane vise od onih sa jednim janjetom >:({ >:({
PS sad se ja pitam zasto se u mene ovce regularno mrcu vec krajem 6 miseca i u 7-om 99% gotovo. Valjda zato sta su non stop na pasi a ovnovi blizu ali ne s njima

Velimir
15-03-09, 19:03
Jedno pitanje, ako se jagnjad od neke ovce zaluci a ovca nastavi da muze, da li ce posle braniti ovca tim jagnjadima da sisaju iako joj jos traje laktacija ili jagnjad mora biti odvojena dok se ovca ne zasushi................
a sto se tice ove sa mastitisom, verovatno ce na klanje jer vec bar dve laktacije ima mastitis a kolko vidim vece su sanse da se ne izleci nego obratno.... >:({

spensi
15-03-09, 21:50
Janjad ako su zalucena trebaju da budu odvojeni od ovaca. Narocito ako ih ostavljas za rasplod i remont stada. U svakom slucaju trebaju imati razlicite uvjete prehrane od ovaca koje su u laktaciji.
Ovo oko mastitisa, mugu ti reci da su male sanse da se izljeci ukoliko vec nakon dvije laktacije ima mastitis na istoj polovici.
Mastitis ako ne uhvatis na vrime i ne poduzmes odmah ljecenje (ukoliko se radi o blazem obliku mastitisa) nema spasa. Doci ce sigurno do promjena na mljecnoj zljezdi u vidu otvrdavanja i kao takva nikad vise nece imati produkciju kao prije. Ukoliko se ljeci na vrijeme i pravim preparatima (svaki mastitis ne odgovara na svaku terapiju) u velikom broju slucajeva moze se spasiti vime bez ikakvih posljedica.
Sta se tice svjetlosne manipulacije izazivanja gonjenja kod ovaca djura je to vec opisa.
U biti je na principu skracivanja svjetlosti i zamrazivanju. Dobro ga je provoditi uz efekt ovna.
Ali virujte najbolja je spuzvica. Sve ostalo dugo traje i to je gubljenje vrimena. Kod proizvodnje mljeka i janjadi treba iskoristiti sta vise zivotinje. Ako je hranis a nedaje ti nista to je samo gubitak i vrimena i para.

_________________________________________________P ost je spojen: 1237150638________________________________________ _________
Za Djuru.
Ostavi janjad stalno s ovcama. Kako ti je i Brundalo reka, bolja je kvaliteta mesa, bolji je i prirast.
Za janjad je bolje da stalno sisu. Vise puta po manje na dan. Na taj nacin poticu vise laktaciju majki, i samim tim vise i mljeka. Vise mljeka veci prirast. Osim toga i mame su mirnije ako su s janjcima, nego da ih samo osjete u blizini.
Osim toga i janjad zajedno s majkama jedu kvalitetno jer u laktaciji normalno moraju da jedu kvalitetno djetelinsko sjeno i koncentrat.
Pozdrav.

Velimir
15-03-09, 22:09
Zamena za mleko-mleko u prahu

MILSAN

Sastav:
Slatka surutka u prahu susena rasprsivanjem,fino mlevena lanena pogaca,surutka u prahu delimicno delaktozirana i demineralizovana,rafinisana biljna mast,sojin proteinski koncentrat,suseni pivski kvasac,nabubreli psenicni skrob,predsmesa vitamina i hranljivih materija.

Hemijski sastav:
sirova mast 17%
sirovi protein 23%
lizin 1,7%
kalcijum 0,9%
fosfor 0,7%
sirova vlakna 2,5%
pepeo 9,0%
Ca-D pantotenat 10mg
nikotinska kiselina 20mg
folna kiselina 1 mg
gvozdje 100mg
holin hlorid 250mg
kalcijum formijat
bakterije mlecne kiseline 0,8X109U
Enterococcus Faecium M-74
(NCIMB) mikroorganizmi br. 15


Spravlja se kao napoj u odnosu 1kg Milsana+ 9L vode=10 L zamene za mleko

Iz ovoga izlazi da litar mlecne zamene ima oko 1,7% masti...to je otprilke kao razblazeno kravlje mleko sa vodom u istom odnosu...Jel to znaci da di isti efekat, sto se hranljivosti tice, imalo razblazeno mleko kao i zamena u ishrani janjadi?

spensi
15-03-09, 22:38
1 kg mljeka u prahu na 9 litara vode mi zvuci nevjerovatno.
Ja radim godinama na umjetnom othranjivanju janjadi i koncentracija je 200 grama na litru vode.
Karakteristike mljeka u prahu su slicne s navedenim.
100 grama je jako malo.

brundalo
16-03-09, 13:24
1 kg mljeka u prahu na 9 litara vode mi zvuci nevjerovatno.
Ja radim godinama na umjetnom othranjivanju janjadi i koncentracija je 200 grama na litru vode.
Karakteristike mljeka u prahu su slicne s navedenim.
100 grama je jako malo.


Citirat cu samo spensija da ne bi citira i ostale....obicno kravlje mlijeko u prahu treba razridit u omjeru 125 grama mlika litra vode znaci isto tako i zamjenicu. To odgovara cca 8% masnom mlijeku od ovce. Kazem cca je mi se neda racunat >:({ >:({
Eto sad sami racunajte kako triba vodnit ili sta kazemo mi dalmatinci pravit bevandu >:({ >:({

Šošara
16-03-09, 22:15
Ova zamena za mleko je za telad.

Koristim je vec nekoliko godina za ishrahu kako dopunsku tako i potpunu.
Dopunska je ako starija ovca koja ima manje mleka ojagnji 2 jagnjeta pa ih uz sisanje prihranjujem,a potpuna je npr ako jedno od to dvoje jagnjadi odgajim iskljucivo na zameni.

Pravim u razmeri od 100 do 125 g zamene po litri vode.Kada stavim vise bude mnogo gusto i nece da ga piju.I jos se talozi,a i nece tako kada je gusto de se potpuno rastvori u vodi.Taj talog zapusi cuclu.

Odnos zamena/voda zavisi i od proizvodjaca zamene i da li je zamena za telad ili jagnjad/jarad.

Milsan je iz Sano programa.

Velimir
17-03-09, 02:50
E Brundalo, kad bi tako moglo bilo bi lepo :<<>,
to kravlje mleko u prahu ima 25% mlecne masti pa kad ga razvodnis tj. dodas novih 8 delova ( litar vode na 125gr mleka u prahu) pa podelis 25 sa 9 dobijes mleko sa oko 2,8% m.m. ::lose::

Nego, reci mi ono sto sam pitao, ti bi trebalo da znas: kad se jagnje zaluci a ovca nastavi da muze, dal ce posle davati ovca jagnjetu da sisa ako su u kontaktu?

brundalo
17-03-09, 11:34
E Brundalo, kad bi tako moglo bilo bi lepo :<<>,
to kravlje mleko u prahu ima 25% mlecne masti pa kad ga razvodnis tj. dodas novih 8 delova ( litar vode na 125gr mleka u prahu) pa podelis 25 sa 9 dobijes mleko sa oko 2,8% m.m. ::lose::

Nego, reci mi ono sto sam pitao, ti bi trebalo da znas: kad se jagnje zaluci a ovca nastavi da muze, dal ce posle davati ovca jagnjetu da sisa ako su u kontaktu?

Prijatelju ja ne govorim o 25% mliku u prahu nego onome 44-50% ako ne i vise a u nas ga ima na trzistu.
sta se tice kontakta naravno da ce mu dat sisat, sve dok ga vidi cak i preko plota ima kontakt sa njim i dat ce mu sisat. ja san jednom imao slucaj di je ovca dala nakon 7 miseci taman san je bija zasusija svom "janjetu :lol: :lol:" sisat a nisu se vidile 5 miseci. Ova je jednostavno toliko navaljivala da je mater na kraju popustila i onda san ih mora opet odvojit i stavit kilometar daleko da bi rijesija stvar >:({

spensi
17-03-09, 21:25
Karakteristike prije navedenog mlika u prahu mislim Milsan su 17 % masnoce i 23 % proteina ako se ne varam.
Vise manje je isti omjer kao i kod mlika u prahu za janjad.
U tom mliku u prahu nema mljecne masnoce. Masnoca je biljnog porjekla i to u najvecem broju slucajeva se radi o palminom ulju.
Ali nema veze, ono sta ocu da kazem je da omjer mlika u prahu ovakvih karakteristika se sprema za janjad na sljedeci nacin.
Kao prvo upotrebite vodu zagrijanu na jedno 38 -40 °C.
Dobro ga razmutite i to u konc. 200 g mlika u prahu na 1 litru vode, ili 160 g na 800 ml vode
Obicno proizvodjac navodi da se mliko moze razmutiti i u hladnoj vodi. Moze ali ostaju grumencici na povrsini (masnoca).
Ako se radi o mliku s 25 % masnoce , onda je ok da koncetracija treba biti manja i to kako je Brundalo reka 125 g na litru vode.
Sve ispod 200 g na litru vode je slab prirast.
Virujte mi ja to svaki dan radin. Samo u novembru sam imao cca. 750 janjadi u mjesec dana i sva su umjetno othranjivana.
Ne radite velike kolicine umjetnog mlika, jer normalno da dolazi do sedimentacije na dnu.

bokuman
17-03-09, 23:57
Prijatelji da vas informisem, 10.03 ove godine sam odlucio 220 jaganjaca i to 110 muska koji su u jednoj prostoriji i 110 zenska koji su u drugoj prostoriji. Danas sam merio par komada samo musko jagnjad jer za zenska nisam imao vremena to cu sutra, i donio sam po meni izuzetne rezultate svi kontrolni jagnici bili su sa plus tezinom od 3-4 kg za 7 dana.U toj grupi od 110 jaganjaca bili su jaganci od 12-23 kg kad sam ih zalucio.Ovi jaganjci dnevbnmo su jeli 95 kg koncentrata sa 20% sirovih proteina, plus premiks 3% Salvana i so po volji kao i voda, detelina lucerka otava oko 50 kg na dan.
Sutra cu i zenske jaganjce da proverim

Primer iz prakse prosle godine sam imao daleko slabije rezultate.

Boban

miladinovic
22-03-09, 20:42
Matematicari ima pitanje za vas posto drzimo krave i mleko je oko 20 din litar a koncentrat za jagnjad oko 17 din za kg,dal se isplati jagnjad dohranjivati u odredjenoj meri(i kojoj meri) pored sisanja i kravljim mlekom tj koliko kravljeg mleka treba za 1 kg prirasta a koliko koncentrata?naravno koncentrat i seno deteline imaju po zelji da jedu

djura
22-03-09, 22:00
evo malo moje prakse.kao što sam već pisao jagnjag odvajam i puštam ih u određeno vreme na podoje do odlučivanja, e sad u zadnjih par dana 5 se ojagnjilo od toga 3 oblizilo i kako je kod mene bilo jako hladno a jagnjad sitna i promrzla na jagnjenu morao sam da ih ubacim u boks gde su mi jagnjad koja puštam na podoje a njih da vratim među ovce.vraćena jagnjad pokidaše majke jadne samo leže čim ustanu opšta navala ne hrane se kako treba jagnjad ne jedu seno kako treba, a ove sa sitnim ne smem u zbirni deo jer su jagnjad sitna.jedva pregurasmo ova tri dana i danas sve vratim kako je bilo tako da odgovorno tvrdim (bez obzira što se brundalo i spensi sa tim ne slažu ) da je uobročivanje najbolji metod i za ovce i pogotovu za jagnjad.

spensi
22-03-09, 22:50
To je normalno da ti se desilo, jer su ta starija jagnjad odvojena od majki i kad ih vide trka na sisu. I kad uhvate sisu rastrgaju je normalno. Navikli su da sisu na brzinu. U toj brzini izgrizu sisu i rasture je. Isti slucaj imam i ja s umjetnim othranjivanjem. Pa da vidis samo sta naprave od gumene sise, ako npr. par sati iskoci struja i nemaju mljeka. Kad upalis hranilicu, ubiju se da dodju do sise.
Isto se ne dogadja ako su stalno prisutna s majkama. Pa ja imam uzgoj bergamaski koje su non stop skupa s janjcima. Odvojene su one s dvojkama u jednu stalu i one s jednim janjetom u drugu stalu. Pedeset dana su non stop skupa i nema nikakve navale.
Ali zato sisu kad su gladni,vise puta na dan. A to je i bit npr. i kod umjetne ishrane mljcnim zamjenicama. Mljeka moraju imati koliko hoce. Stalnim sisanjem i podrazuju produkciju majke,a samim tim i duzu mljecnost.
Nema smisla odvajat ih. To se nekad radilo da bi se muzlo i hranilo janjad. Pustala bi se janjad dva puta dnevno da posisu malo mljeka na brzinu i onda ih se odvajalo, i potom muzlo mljeko za sir i kajmak hmmm.
Pozdrav.

bokuman
23-03-09, 01:33
To je normalno da ti se desilo, jer su ta starija jagnjad odvojena od majki i kad ih vide trka na sisu. I kad uhvate sisu rastrgaju je normalno. Navikli su da sisu na brzinu. U toj brzini izgrizu sisu i rasture je. Isti slucaj imam i ja s umjetnim othranjivanjem. Pa da vidis samo sta naprave od gumene sise, ako npr. par sati iskoci struja i nemaju mljeka. Kad upalis hranilicu, ubiju se da dodju do sise.
Isto se ne dogadja ako su stalno prisutna s majkama. Pa ja imam uzgoj bergamaski koje su non stop skupa s janjcima. Odvojene su one s dvojkama u jednu stalu i one s jednim janjetom u drugu stalu. Pedeset dana su non stop skupa i nema nikakve navale.
Ali zato sisu kad su gladni,vise puta na dan. A to je i bit npr. i kod umjetne ishrane mljcnim zamjenicama. Mljeka moraju imati koliko hoce. Stalnim sisanjem i podrazuju produkciju majke,a samim tim i duzu mljecnost.
Nema smisla odvajat ih. To se nekad radilo da bi se muzlo i hranilo janjad. Pustala bi se janjad dva puta dnevno da posisu malo mljeka na brzinu i onda ih se odvajalo, i potom muzlo mljeko za sir i kajmak hmmm.
Pozdrav.U potpunosti se slazem

djura
01-04-09, 21:18
nisam mislio da mehanički nanose štetu na vimenu više onako figurativno, odvajanjem jagnjadi duže čuvaš ovce one mnogo manje omršaju pa za povratak u dobru kondiciju im treba kraće vremena tako da brzo uđu ponovo u priplod (sve u roku od 30 dana )

spensi
02-04-09, 10:07
Ma nanose oni na taj nacin i ozljede vimena.
Ovce kondicioni najvise gube u zadnjem mjesecu graviditeta te odmah po porodu. Medjutim posto ih dobro prehranjujes odma nakon poroda (da daju vise mljeka), one vec u mjesec dana poslje janjenja su u dobroj kondiciji (narocito tovni tip za razliku od mljecnih ovaca). Janjad ionako drzis 50 -60-tak dana pod majkama i ako u tom periodu nisu u dobroj kondiciji i prakticki pred zasusenjem onda nesto ne valja.
Prije navaden nacin je prvenstveno u svrhu dobivanja bolje janjadi. Majke proivode mljeko svakako poslje poroda, sisale ih janjad dva ili dvadeset puta dnevno.
Pozdrav.

brundalo
09-04-09, 14:11
Ma nanose oni na taj nacin i ozljede vimena.
Ovce kondicioni najvise gube u zadnjem mjesecu graviditeta te odmah po porodu. Medjutim posto ih dobro prehranjujes odma nakon poroda (da daju vise mljeka), one vec u mjesec dana poslje janjenja su u dobroj kondiciji (narocito tovni tip za razliku od mljecnih ovaca). Janjad ionako drzis 50 -60-tak dana pod majkama i ako u tom periodu nisu u dobroj kondiciji i prakticki pred zasusenjem onda nesto ne valja.
Prije navaden nacin je prvenstveno u svrhu dobivanja bolje janjadi. Majke proivode mljeko svakako poslje poroda, sisale ih janjad dva ili dvadeset puta dnevno.
Pozdrav.


E prijatelju zato da bi janjad imala veci i bolji vigor zato se ovce 45 dana pred janjenje pocne prihranjivat koncentratima tako ce dobit i ovca i janje u ostalome se manje vise slazem sa tobom >:({

spensi
10-04-09, 10:19
Zato sam i naveo da najvise kondicionog gubitka ovce imaju u zadnjem mjesecu graviditeta.Ako ih ne pocnes tada prehranjivati kao sto si rekao adio i ovce i janjad.
Pozdrav.

P.S. Brundalo nema te odavno na forumu?

Velimir
10-04-09, 23:16
Do kog uzrasta ili tezine se jagnjad koja ne sisaju majke dohranjuju mlekom?

spensi
11-04-09, 09:16
Janjad koju prehranjujes mljecnim zamjenicama kao i ona koja sisu majke ostavljas s mljekom 50 dana. Medjutim kod ishrane mljekom u prahu u vremenu od 40 dana pocinjes polako spustati koncentraciju mljeka, uz istovremeno povecavanje davanja kvalitetnog djetelinskog sjena i koncentrata.
Savjet: Kod davanja koncentrata janjcima dobro je i preporucljivo im pomjesati malo kvasa u koncentrat, radi bolje i brze uspostrave mikroflore u buragu.
Pozdrav

lle de france
25-05-09, 21:35
Pozdrav Svima
koja je najbolja receptura za sastavljanje koncentrata za jagnjice imam jagnjice od dva do 4 meseca starosti

Velimir
28-05-09, 21:52
Pozdrav i tebi,
da li bi mogao neko da napise razliku u ishrani tovne jagnjadi i jagnjadi za priplod i koliko je to bitno tj. ako bi se recimo hanila priplodna jagnjad kao tovna kakva bi steta bila.

djura
02-06-09, 15:12
nema štete ako priplodnu jagnjad hraniš na isti način već naprotiv pre dostižu veću telesnu masu pa ako uđu u priplod neće ostati kasnije sitne kao ovce u suprotnom nije poželjno da se pare dok ne navrše 12 meseci

miladinovic
02-06-09, 17:37
Slazem se sa Djurom,od ceg sito od tog i debelo ::namigivanje::
Ja moje drzim sve zajedno dok ne napune 4 meseca,onda priplodna idu s ovcama a uvece samo dobijaju dodak u vidu zita ili koncentrata.
Samo nek imaju koncentrata i lucerke po volji i nemas brige nikakve.
>:({

Velimir
03-06-09, 15:44
Momci,mada je Djuro cini mi se zenjen, nije problem ishrane u kolicini hrane nego kakvoci.U literaturi se navodi da priplodna jagnjad dnevno ne dobijaju vise od 300gr koncentrata a ostatak da nadoknadjuju kabastim hranivima. Ne navodi se zasto pa sam mislio ako imaneko iskusniji da razjasni. Ja pretpostavljam da je zbog razvoja buraga a cuo sam od jednog stocara da su kabasta hraniva bitna pogotovu za zensku jagnjad da bi im se utroba sto bise sirila i da bi kasnije lakse nosila jagnjad.
Pozdrav!

miladinovic
03-06-09, 18:08
To je tacno ali za junad pre svega da se forsira vise kabasto za priplodne a za tovne koncentrat,kod ovaca nema nekog veceg efekta jer jagnjad rado jedu seno svakako tako da im se burag lepo razvija ako imaju sena po volji i ako je seno kvalitetno.burag se razvija intenzivno posle 3 meseca starosti(razvija se i ranije ali najvise tek tada) a tad vec jagnje je zaluceno i koristi dosta kabaste hrane nekad je i na pasi bar kod mene.
pozdrav

djura
13-07-09, 17:40
prvi put sam ove godine zbog plodoreda sadio tritikal,obzirom da je požnjeven i da je u dobrom stanju imam pitanje kako da ga dajem jagnjadim (ovcama), da li onako u sirovom stanju ili da ga prokuvam

djura
14-07-09, 22:31
da dodatno pojasnim malo se brinem da zbog glutena možda to treba da se prokuva ili je to nepotrebna briga. ko zna neka objasni (kako neko negde napisa bolje da budem glup 5 min nego ceo život )

vilameteko
18-07-09, 13:15
tritikal treba samleti i pomesati sa kukuruzom i tako ga davati jagnjadima

miladinovic
23-08-09, 13:46
Imam par pitanja u vezi koncentrata za jagnjad,zanimaju me iskustva u pravljenju koncentrata,koje smese koristite i slicno.citao sam neke radove po kojima riblje brasno kao protein daje najbolji prirast,valja li cemu zamena za njega eko fish?riblje se vise ne sme koristiti koliko ja znam u ishrani.samo pisite.prirast,ekonomska opravdanost i zdravlje jagnjadi ulaze u kalkulaciju.
>:({

dejan26
23-08-09, 15:00
Moje misljenje je ukoliko covek nema masinu za pelete(granule) je da ne treba da pravi sam koncentrat za jagnjad,jer nije lepo gledati kako jagnje "kija" dok jede tu brasnastu hranu,a moze dovesti i do rinitisa,jer im te sitne cestice stalno nadrazuju sluzokozu nosa.Za odrasle ovce pravim sam konc.ali ga pre upotrebe nakvasim vodom i to one pojedu za tren oka.Sto se tice tih animalnih hraniva za ishranu prezivara,to ne treba koristiti.Dobro seno,dobar obrok i nema greske.Moja varijata konc. je:50%kukuruz,20%jecam.5%mekinje,15%sucokretova sacma,10%soja,premix,so.to dajem ovcama,siljezicama,ovcama kad doje ubacim im jos po 250g/grlo/dan suvih repinih rezanaca predhodno nakvaseni vodom......sve bude super,a racunica...pozitivna 0 u mom slucaju,ali za prave poljoprevrednike ima i da pretekne nesto para.

miladinovic
23-08-09, 15:18
pa sad,isplativije je i bolje praviti sam nego kupovati to je cinjenica,granule su super stvar to stoji ali kad se nema racun kupovati masina za malo stado nek jedu prekrupu nema im druge ::namigivanje::

dejan26
23-08-09, 20:16
Pa ja kad pravim ovaj moj konc. mene izadje 23din/kg,a granule su 26,i na 1000kg koliko ja potrosim po turnusu 3000 i nije neka para,a efekat je bolji. ::namigivanje::

miladinovic
23-08-09, 20:56
23 din po kilu je malo mnogo,il gresim,obzirom da je kukuruz 11 din sad,jecam 12,mekinje 8din...ovo su cene sa stocne pijace u valjevu

dejan26
24-08-09, 21:57
kod mene kuk 12,jecam 12,sunsokret 26, soja 59,mekinje11,premiks 170/kg........

miladinovic
24-08-09, 23:37
mekinje 11 to je preterano i tesko da je sad tako mozda je tako bilo u prolece sad su 8 do 9 din plafon

dejan26
25-08-09, 13:44
Imaju neke od 9 na pijaci,ali su pune krede,tako da ih ne koristim.Pa i soja je skupa kao zlato,sunsokret je na berzi 9 a u maloprodaji 24......ali to je SRBIJA!!!!!!!

miladinovic
25-08-09, 18:42
pune krede pojasni to je za mene novost pa me zanima?to za suncokret i soju znam i nervira me takodje to monopolisticko divljanje trgovaca.

dejan26
26-08-09, 16:40
To je ako su mekinje malo sitnije,pa sadrze u sebi kao belo brasno,ali to "belo brasno" nije brasno vec najcesce kreda=Kalcijumkarbonat.

miladinovic
26-08-09, 19:48
sto bi to radili nije mi jasno i koliko je to stetno za stoku?

dejan26
26-08-09, 21:29
Pa zato sto je kreda 3din a takve mekinje 9,pa na par desetina tona,lepa suma za tamo neki mlin sto ih pakuje.Nije dobro da kalcijum bude u visku,jer onda poremeti fosfor,a i kreda u visku smanjuje resorpciju vitamina.....

miladinovic
26-08-09, 21:36
hvala da znam koristice.mamu im lopovsku {"{": .pozdrav
>:({

Srdjan Qmane
22-12-09, 12:07
ljudi mozete i reci gde kupujete taj premiks za jagnjade i ko je proizvodjac:lol: hvala

miladinovic
22-12-09, 16:01
Bilo koja veterinarska ili poljoprivredna apoteka,trebalo bi da lako nadjes,Zemunski je najcesci u prodaji

Srdjan Qmane
24-12-09, 09:31
i na kooliko se hrane stavlja taj premiks.npr na 100 kg hrane koliko ide premiksa:lol:? hvala druze........

miladinovic
24-12-09, 09:44
nema na cemu.1 ili 2 kg sve zavisi od proizvodjaca,ako ti trebaju neke recepture za spremanje posalat cu ti na PP
>:({

Velimir
25-12-09, 02:21
У последње време се појављују премикси за преживаре који учествују у храни са три посто.Немој узимати премиксе типа констанвит или неке друге који нису искључиво за преживаре јер садрже материје анималног порекла.

dejan26
25-12-09, 23:51
Ja koristim Owowit-Milkiwit,ali to samo dajem owcama,2kg+1krede ma 100kg,150din/kg kod mene!A jagnjice kljukam granulama po wolji,sad u boksu imam 18komada,starosti od 46dana do 20dana,wec jedu oko 5kg dnewno!Za računicu ne pitajte,ne wodim,da se ne nerwiram!:-D

miladinovic
26-12-09, 03:44
Razumet ce svi:)
nikad ne vodi racun o hrani i uzivaj da ih gledas kako rastu:):)
>:({

Srdjan Qmane
26-12-09, 10:34
i ja koliko vidim tako je to,prosto se bojim sve da racunam,ali ja uvek izvucem racunicu i nerkako sam zakljucio da se ovce isplati drzati kuci........... ::namigivanje::

alfa 9
26-12-09, 10:49
pa koliko komada imas kuci srdjane?cele godine su kuci?

Srdjan Qmane
26-12-09, 11:58
imam oko 40tak komada i cele god su mi kuci 8) 8) 8)

dejan26
26-12-09, 12:07
I imaš računícu??Pa kako ti to hranis?Meni su 6 meseci na pasi,a ostalih 6 na jaslama,dok sam imao 30 majki,zarada bila oko 50000din po godini,a sad kad imam 18,wise ne računam,i suuupeer je osecaj!:-)

Srdjan Qmane
26-12-09, 12:10
Ja koristim Owowit-Milkiwit,ali to samo dajem owcama,2kg+1krede ma 100kg,150din/kg kod mene!A jagnjice kljukam granulama po wolji,sad u boksu imam 18komada,starosti od 46dana do 20dana,wec jedu oko 5kg dnewno!Za računicu ne pitajte,ne wodim,da se ne nerwiram!:-D
a stani zar nepravis hranu za jagance,sta se vise isplati praviti ili kupovati granule,koliko placas granule :lol:??

Post je spojen: 1261825964________________________________________ _________
pa ovce hranim sa sitnim zitom i sa vrsenom detelinom...dobijaju svaka po 500g dnevno zobi...

alfa 9
26-12-09, 12:35
srdjane mozda onda nemas neku veliku zaradu,ali kad ti nemas vremena da ides snjima na pasu kao ja,i kad das cobanu da cuva,ni to se neisplati,jer i cobanu znaju lepo da kradu! cime hranis ovce letos?ides da kosis travu?sta jos dajes kabastu??

Srdjan Qmane
26-12-09, 12:52
pa da isao sam malo kosio trave jer je bilo bas jako puno,hranim ovce i sa slamom.... jer nemam vremnea da ih vodim na pasu a za cobana da ne spominjemo..........

alfa 9
26-12-09, 13:10
gde radis i sta? pa i kod mene su kuci,isto i ja kosim i sve tako!imam kukuruzovinu puno pa to dajem.kakve ovce imas?jel znas neke sjagnjene na prodaju? >:({

dejan26
26-12-09, 13:44
Za jagnjice kupujem granule,jeste skuplje,al su super,jer to moraju imati po wolji,i extra detelinu,a owcama prawim koncent,koji kwasim wodom kad dajem,oko 0,5kg dnewno!Ne znam zasto swi toliko hwale zob,to je dijetalno hraniwo,jeste dobro al za owcu koja doji nije nesto,zob maxímalno 20posto konc obroka,znaci ako dajes 500gr zrna po grlu-100g ti je zob a 400g kukuruz!Ja mojim zob ne dajem wec 2god,ujutro 0,5kg kukuza,uwece 0,5kg koncent. í 2,5-3kg sena,i to kad doje je dowoljno!

Srdjan Qmane
28-12-09, 17:00
gde radis i sta? pa i kod mene su kuci,isto i ja kosim i sve tako!imam kukuruzovinu puno pa to dajem.kakve ovce imas?jel znas neke sjagnjene na prodaju? >:({

imam il de frans rasu,za sada nemam jos za prodaju ali sledece godine ce biti .a kod nas u banatu je momentalno cena za jagance 3 eura kila............pa vi vidite sta cete,a ja ovce drzim kuci!!!! hehehehe 8)

alfa 9
28-12-09, 17:09
srdjane pa onda ako je 3 e kila onda svaka cast!mozes i prodati?kod mene 200 maximum

milos bota
28-12-09, 22:33
vama u temerinu vašar rusi cenu,

alfa 9
02-01-10, 18:08
ljudi treba mi strucni pomoc. ima jedno malo jagnje,i imam problem ,ovca nema dovoljno mleka pa dali mogu dati iz cucle kravlje mleko dodatno?da nece biti problema sto jede i kravlje i ovcije mleko?

dejan26
02-01-10, 18:16
Slobodno,samo pazi da ne bude hladno to krawlje mleko!Najbolje izmuzes krawu i odmah dajes,ako to nemas,temperatura mleka 39-40 C,i po 100ml swaka 3sata!

alfa 9
02-01-10, 18:36
ja idem samo 2put dnevno da hranim,tako da ne mogu u svakih 3 sata.ali uzima on nesto mleka od ovce,stavio sam ih u boks,ovcu hranim dobro samo slabo jede!nego moram dopuniti. nece mu biti proliv??

djura
02-01-10, 19:38
bolje je da izmuzaš mleko od drugih ovaca

alfa 9
02-01-10, 20:19
nemam drugu ovcu ojagnjenu,moram kravlje mleko davati! da nije ovca dobila ketozu??posto je omrsavila jako

svetitrifun
02-01-10, 22:14
Ја размутим јаје у два деци млека и три пута на дан дајем, уз дојење код неке друге овце или козе. Јаје проверено добро, да видиш како напредује јагње. Мада би сигурно било боље давати по децилитар шест пута на дан ко има времена, да јагње не развали стомак.

Karalic
02-01-10, 23:03
gde radis i sta? pa i kod mene su kuci,isto i ja kosim i sve tako!imam kukuruzovinu puno pa to dajem.kakve ovce imas?jel znas neke sjagnjene na prodaju? >:({

imam il de frans rasu,za sada nemam jos za prodaju ali sledece godine ce biti .a kod nas u banatu je momentalno cena za jagance 3 eura kila............pa vi vidite sta cete,a ja ovce drzim kuci!!!! hehehehe 8)

Da li si siguran za cenu.. jer koliko vidim, nigde u Sbiji nije visa cena od 220 Dinara:lol:

Srdjan Qmane
05-01-10, 12:25
mani ti berzu ja ti govorim sta se na danasnji dan dogadja kod nas,ljudi ima li neko ovaca da proda u 2 ili 3 moze i 4 jagnjenje,ako neko ima nesto povoljno neka mi javi!!!!

alfa 9
05-01-10, 12:48
ima zavisi kakve ti trebaju??

Baronb
07-01-10, 00:10
nemam drugu ovcu ojagnjenu,moram kravlje mleko davati! da nije ovca dobila ketozu??posto je omrsavila jako

Kupi zamenu za mleko,naj cesce se nalazi zamena za telad ali je dobra ja sam je vec par puta koristio.

alfa 9
07-01-10, 00:33
nosim kravlje mleko svaki dan.sta ima kod tebe novo baronb??pozdrav

miladinovic
10-01-10, 14:00
Jaje u mleku razmuceno je odlicno i stencima rano zalucenim se to daje npr.
Nego zanima me jel pravio ko koncentrat za jagnjad sa ovim zamenama za riblje brasno i kakva su iskustva,prirast,isplativost,recepti?
Jel imate iskustva sa nekim sunc pogacicama kazu da su slicne sacmi samo malo masnije prodacvali kod nas na pijacu po 14 din kg,precnik oko 3,4 cm a debljina par mm?
cena soj sacme je 54,zamena ribljeg 130 do 140,sunc sacma 22

zemun
10-01-10, 17:07
mani ti berzu ja ti govorim sta se na danasnji dan dogadja kod nas,ljudi ima li neko ovaca da proda u 2 ili 3 moze i 4 jagnjenje,ako neko ima nesto povoljno neka mi javi!!!!

A koliko je to "povoljno" pretvoreno, recimo u kes?

Baronb
11-01-10, 21:29
imam il de frans rasu,za sada nemam jos za prodaju ali sledece godine ce biti .a kod nas u banatu je momentalno cena za jagance 3 eura kila............pa vi vidite sta cete,a ja ovce drzim kuci!!!! hehehehe
Prijatelju kada si napisao "3 eura kila............"da nisi pogresio pa umesto ovih tackica trebao da napises "i po" pa da bude kila i po 3 eura to je vec moguce.


Post je spojen: 1263242189________________________________________ _________


nosim kravlje mleko svaki dan.sta ima kod tebe novo baronb??pozdrav

Pozdrav alfa 9 .ako imas mleko od tvojih krava ok,ali ako kupujes vise se isplati mlacna zamena za telad a i jagnjici bolje napreduje jer im zadovoljava sve potrebe za proteinima,mineralima i td.Ja ocekujem ovid dana pocetak jagnjenja starijih ovaca a siljezice ce malo kasnije,pa sam nestrpljiv.
Jagnjanje je valjda naj lepsi deo u ovcarstvu.
Pozdrav >:D

Velimir
11-01-10, 22:40
Како мислиш да боље напредују кад замена има мање и масти и протеина од крављег млека?

Baronb
11-01-10, 23:12
Slagao bi sada kada bih rekao koliko ima masti i proteina ali to proizvode renomirane firme tako da verovatno ima dovoljno za normalan razvoj zivotinje plus izbalansirani vitamini i minerali,ali se ne daje u prvim danima,kazu od desetog dana ne pre,ja sam davao od osmog dama i sve je bilo ok.A da bolje napreduju to govorim iz iskustva jer sam prehranjivao jagnjad i sa mlekom i sa zamenom

svetitrifun
12-01-10, 02:34
Људи моји , ја сам прихрањивао јагњад и са крављим и са козјим млеком. Разлика је драстична у корист козјег млека. Прве године нисмо имали козу, али од друге је обавезно држимо, између осталог и због прихране јагњади и не мислим прекинути. И ове године се показало одлично. Ем имаш свеже, ем необрано млеко. Знаш како га прекрсте кад га купујеш од другог...Наравно, свако зна шта му је најбоље.

urban
12-01-10, 13:52
koje veštačko mleko je najbolje za jaganjce

dejan26
12-01-10, 17:43
Milkinada,od Milkiwita i to uzmete flasicu od 250mil sipate to pola wrele wode 50C,dodate 1obicnu soljicu od kafe Milkinade i zatim,opet wrela woda do 250mil,izmuckate i sačekate da se ohladi na 39-40C,date i to je to.

vilamet
15-01-10, 18:11
Pozdrav svim clanovima foruma!
Da li neko ima iskustva sa koriscenjem trebera u ishrani ovaca i jagnjadi?
To je,valjda ostatak u proizvodnji etil alkohola, glavna sirovina je kukuruz.Cena pakovanog trebera je 5 din za kg.

miladinovic
15-01-10, 18:54
Slobodno isto kao za krave se koristi,dobra je to hrana i jeftina(jecam je osnovni sastojak)
>:({

ovcar80
15-01-10, 19:48
POZDRAV I PITANJEza vas.Sme li se po koncetratu ili granulama posuti po malo secera ili mleka uprahu,da bi jagnjici u pocetku krenuli malo bolje da jedu(Da ih namamim).
Pitanje za DJURU moze li se onim metodama za brze mrkanje,to isto postici i kod svrljiskih,sjenickih i ostalih koje se pare posle 7 meseci.

dejan26
15-01-10, 21:55
Nemas potrebe granule i konc. posipati secerom ili nečim drugim,sami se oni nawiknu na tu .hranu,samo polako!

ovcar80
15-01-10, 23:34
hvala na odgovoru.Valjda nista neskodi?slabo mi se zadrzavaju oko korita,vise oko deteline,pa rekoh da ih prevarim.

dejan26
16-01-10, 13:38
Pa zato sto su mali,tek od 7nedelje jegdu granule da se bas primeti!

miladinovic
16-01-10, 14:14
Samo nek stoje pred njima da su gladni jeli bi,opusti se kad pocnu da jedu ofanzivno morat ces dopunjavati korito bar 3 puta dnevno:):)

ovcar80
16-01-10, 22:06
Ljudi,da li bi bila dobra solucija,da se ovce posle odvajanja od jagnjadi(posle50- 90 dana :lol:),jedno mesec dana dobro porane ovsom i ostalom hranom,koja deluje na bolju ovulaciju.i onda uraditi sunjerisanje(ja konkretno imam nesto svrljiskih ovaca,zao mi je da ih prodajem,mlecne su,dobre,ali da se brze pare).Ima li neko iskustva sa sundjerisanjem.Malo iskacem iz teme.izvinjavamo se,mnogo se izvinjavamo. {"{":

Velimir
16-01-10, 23:59
Ако желиш да ти овце дуго трају немој стављати сунђере.

ovcar80
17-01-10, 11:45
razlog.propadaju ako se pare brze nego uobicajeno:lol:?Ja imam i ove sto se same pare posle 50 dana,i u dobroj su formi.

miladinovic
17-01-10, 12:23
Ako im stavis sundjere 2 puta u toku zivotnog veka ,a lepo ih negujes i hranis i sundjerisanje se radi sterilno i profesionalno ne bi trebalo nista da im fali.Sistem 3 x jagnjenje u 2 godine uz dobru hranu nije neki velik problem za ovce,zalucis jagnjad sa 2 meseca,popravis ovce,sundjer,jagnje se u septembru,vec u okt i nov se same mrcu zbog kratkog dana i nagona njihovog prirodnog
>:({

ovcar80
17-01-10, 14:29
Hvala g.Miladinovicu,na savetu.Moze se dosta nauciti od vas i od ostalih. OVas je dobar:lol:??,za ovulaciju. {"{":

miladinovic
17-01-10, 14:48
Nema na cemu,sa se trudim podeliti svoje skromno znanje kao i svi ovde,zato je ovaj forum i tako dobar i posecen
Bez tog g.,molicu lepo,daleko sam ja od toga,a i jos sam mlad za persiranje:)
E sad ovas za flesing koristim ali nikad samo njega,vec mesam ga u razmeri do 30 posto
Ove godine su davali u komsiluku samo ovas,imaju g adosta, u julu i avgustu,i ovce su im u to vreme bas omrsale iako su jele kao i ranije,lepo inace drze stoku
U prvim jagnjenjim aimaju dosta keceve,kad su videli kako ide i kako se tope bukvalno poceli su im davati kukuruz i tritikal,odmah su se popravile
zasto su mrsale nije nam jasno,kazu sad ove neojagnjene da su im sve trbate nadaju se dvojkama
mozda je zob bila puna nekih gljivica ne znam cudno je

dejan26
17-01-10, 15:16
Pa normalno da su omrsale kad su jele samo zob,da ponowim opet da je to dijetetsko hraniwo,i da ga treba dawati najwise do 10% u obroku,ima malo wise wit D,pa je dobar za razwoj skeleta!Sta rade ljudi kad imaju debelog owna koji je trom i tesko pari,bace ga na zob,i odmah mrsawi.Za plodnost je extra raž,ali posto toga nema,dobar je i tritikal,jer je on pola raž pola pšenica!

Baronb
17-01-10, 19:42
Gde moze da se nabavi tritikal i po kojoj ceni?

alfa 9
17-01-10, 20:41
ima kod nas za 15din

Baronb
17-01-10, 20:53
Jel to otpad od neke industrije?

alfa 9
17-01-10, 21:15
nije,to je rod '09,kod privatnih ljudi

Velimir
18-01-10, 00:38
razlog.propadaju ako se pare brze nego uobicajeno:lol:?Ja imam i ove sto se same pare posle 50 dana,i u dobroj su formi.

Није бато проблем што се паре брже него што се нагон изазива неприродно. Имаш нпр. романовску која се стално пари и стално близни па јој је век доста дуг и преко 10 година, дужи од других мање плодних оваца. Ако узмемо да све одрадиш како треба и не изазовеш инфекцију при самој процедури ипак се ту игра са хормонима и није без последица. И доста искуснији не саветују сунђере а био сам и на једној фарми где су престали са сунђерима и прешли на неке природне начине.

Post je spojen: 1263771728________________________________________ _________
Зоб је одлична за сперматогенезу па се препоручује за овнове и мушку приплодну јагњад.

ovcar80
21-01-10, 23:15
hvala na odgovoru

ovcar80
02-02-10, 14:44
imam jedan problem,pa ako moze da mi neko od vas iskusnijih objasni da znam za ubudce.Juce ujutru sam zatekao ovcu da se ojagnjila(verovatno tokom noci,obliznila)jagnjad su bila nevesela,nisu hteli pod nju,nikako da sisaju ni kad ih guram.Onda sam ih hranio vest.mlekom(na 2sata)jeli su ali idalje su bili neveseli,i ovo koje je bilo kao malo zivlje,jutros je uginulo,a ovo drugo je ostalo i evo bas malopre,,sam bio i samo doji.Sta sam mogao jos da uradim,da scuvam to drugo, i zbog cega je uginulo(mozda sam ga preforsirao sa mlekom).Po koliko piju mleka jagnjad tek rodjena,mozda sam trebao da uh unesem pored sporeta:lol::lol::lol:

Maestro
02-02-10, 15:06
@ovcar80
Pazi kada koristiš upitnike, ako staviš tri bez razmaka, ispada smeško :lol:, pa se u tvom slucaju smeješ svojoj muci! ^-^

>:({

P.S. A što se tiče samog problema, po meni, mnogo je mogućih uročnika. Moj primer iz prošle godine, ovca suviše stara, oba blizanca uginula. Možda nije donela do roka? Ko bi znao? Odogoriće ti možda ovi iskusniji ovčari

dejan26
02-02-10, 15:20
Trebao si da izmuzeš owcu u flasicu i da das swakom jagnjetu po 50mil,jer ako ne popiju kolostrum u prwih 12h,nema nista od njih!Werowatno su bili neweseli usled gladi i hladnoće,nekada potpuno zdrawo jagnje nece da uhwatí sisu,jer je baksuz,pa se moraš pomuciti.
Uwek izmuzi owcu a sa wešt.mlekom tek 4dan kreni.Pozdraw

djura
02-02-10, 17:13
slažem se sa dejanovim objašnjenjem prvo kolostrum pa onda sve ostalo . mogao si još sam da daš evitta selen ko injekciju

ovcar80
02-02-10, 17:47
izmuzao sam(mozda kasno),ali mozda sam pogresio sa vest.mlekom(mozda sam dao previse/100ml/2,5 sata),uplasio sam se. a za smajli (MAESTRO) video sam sta sam napravio(NE namerno),ali je to mozda znak da ne brinem zbog gubitka.Sto kaze moja majka o njihovu glavu.Pozdrav ()>KOLIKO jagnad piju mleka spocetka zivota pa nadalje?

svetitrifun
03-02-10, 00:12
Ја сам негде прочитао да у току 24 сата јагњад сисају од 16 до 20 пута. А биће да је тако.

miladinovic
03-02-10, 07:50
Ako nece na flasicu sa li bez cucule(tj zapao ti je teski baksuz),lepo ugrejes mleko na normalnu temp ko za bebu,naravno mleko izmuzeno od ovce,uzmes kafenu kasicicu i polako ga hranis sa strpljenjem i upornoscu kao da trebis pirinac bokserskim rukavicama:):).ovako radis bar 3 puta na dan sve dok ne pocne da sisa samo,takodje tako slabasnu jagnjad unesi u toplu prostoriju.
Ovo je iz mog skromnog iskustva

kika
03-02-10, 12:11
Hmm procitah celu temu ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 16 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^

strile
03-02-10, 19:57
izmuzao sam(mozda kasno),ali mozda sam pogresio sa vest.mlekom(mozda sam dao previse/100ml/2,5 sata),uplasio sam se. a za smajli (MAESTRO) video sam sta sam napravio(NE namerno),ali je to mozda znak da ne brinem zbog gubitka.Sto kaze moja majka o njihovu glavu.Pozdrav ()>KOLIKO jagnad piju mleka spocetka zivota pa nadalje?

Prema literaturi trebalo bi 8 puta dnevno davati janjetu mlijeko u prvom tjednu po 1 mll po obroku, drugi tjedan 1,5 mll, pa do 2 mll kad prođe 45 dana.Ako je kravlje ne treba ga razređivati jer je ono slabije od ovčijeg koje ima do 6% masnoće.
Ja sam dodavao po malo soli u mlijeko.Prema vlastitom iskustvu bolje je da janje bude pomalo gladno nego da mu se da previše, lako dobije proljev.

svetitrifun
04-02-10, 22:21
Ја сам додавао свеже умућено јаје у два деци козјег млека па на цуцлу јањету. Посиса све живо, а и види се на њему.

miladinovic
04-02-10, 22:31
to se daje stencima i odlicno je:)

svetitrifun
04-02-10, 22:56
Ма ташта ме наговорила. Досадна ко стеница ајде пробај, ајде, ајде овај је радио, онај и свима се показало добро...Три дана ме јурила и досађивала и на крају попустим, послушах је и није ми криво. Некад и њих треба послушати.

cvećar
05-02-10, 08:00
Ма ташта ме наговорила. Досадна ко стеница ајде пробај, ајде, ајде овај је радио, онај и свима се показало добро...Три дана ме јурила и досађивала и на крају попустим, послушах је и није ми криво. Некад и њих треба послушати.
Само обазриво, лепо си рекао некад, не треба претеривати. :lol:

urban
05-02-10, 17:08
mogao si da im daš i po 2 ml glukoze u usta ili u mlaku vodu razmutiti meda i obavezno kolostrum

bokuman
07-02-10, 22:54
Hmm procitah celu temu ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 16 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^


Sve zavisi sta zelis dobiti i sa koliko ulezeno para i za sta ti je dalje jagnjad za prodaju ili za ostavljanje...

Ja licno drzim jaganjce sa ovcama od 15-20-30 dana i skoro nista im nedajem ovce hranim izuzetno dobro tako da jaganjci se samo privikavaju koncentrata mada slabo ga jedu od jedno 15 dan.
Zatim ovce od 20-30 dan idu na ispasu i pocenje lagano prehranjivanje jaganjaca tako da od 50-60 dana jaganjci dobiju masu od preko 20 kgr, pricam za rasu mesanci awassi sa domacom ovcom


Boban

Post je spojen: 1265522222________________________________________ _________


Ја сам негде прочитао да у току 24 сата јагњад сисају од 16 до 20 пута. А биће да је тако.


Milane nemoras procitai stani jedan dan i noc do njih i videceses da je tu negde narocito za mala jaganjca do 15-20 dana zivota.

Post je spojen: 1265551114________________________________________ _________


Ako nece na flasicu sa li bez cucule(tj zapao ti je teski baksuz),lepo ugrejes mleko na normalnu temp ko za bebu,naravno mleko izmuzeno od ovce,uzmes kafenu kasicicu i polako ga hranis sa strpljenjem i upornoscu kao da trebis pirinac bokserskim rukavicama:):).ovako radis bar 3 puta na dan sve dok ne pocne da sisa samo,takodje tako slabasnu jagnjad unesi u toplu prostoriju.
Ovo je iz mog skromnog iskustva


Naprotiv 3 puta na dan je vise nego premalo trebalo bi vise puta po malo po jedno 20-30 ml al cesce i ako janje nema negu posebnu bolest za 3-4 dana dobijas vitalno janje.

Post je spojen: 1265580082________________________________________ _________


Trebao si da izmuzeš owcu u flasicu i da das swakom jagnjetu po 50mil,jer ako ne popiju kolostrum u prwih 12h,nema nista od njih!Werowatno su bili neweseli usled gladi i hladnoće,nekada potpuno zdrawo jagnje nece da uhwatí sisu,jer je baksuz,pa se moraš pomuciti.
Uwek izmuzi owcu a sa wešt.mlekom tek 4dan kreni.Pozdraw


Bice da je ovo ali kolostrum najkasnije 2-3 sati posle jagnjenja za nezuvahn jagnjad sve iza toga moze da bude kasno

ovcar80
15-02-10, 11:41
Pozdrav za sve forumase.Ima li snega kod vas,kod mene u Zici jagnjci se ne vide u snegu?Imam jedno pitanjce u vezi zasusivanja ovaca?Kako najbrze ih zasutiti,da li treba neki dan izmuzati(ja imam i svrljiske)?I ako mi neko moze poslati recpturu za koncetrat za jagnjad(kukuruz,jecam/prekrupa/...%,stocno brasno... %,sojina sacma...%,sunc.sacma...%,itd......).unapred hvala

dulegagic
15-02-10, 12:04
Ja ih izmazam,ali ne do kraja,tako dva dana za redom pa jedan dan preskocis. (muzes 1. i 2., pa 4. i 6. dan) posle toga ce 90% ovaca utrgnuti mleko. A sto se tice jaganjaca moji jedu samo cist kukuruz.

miladinovic
15-02-10, 12:09
postavljeni su na forumu ovde negde solidan recept za koncentrat starter naci ces lako,mislim u temi trenutne cene jagnjadi
zasusivanje najlakse je 7 dana jagnjad pustas na podoj samo jednom,prestanes pustis ih 3. dan jos 1 i to je to
kad ovca zasusi izmuzes na zemlju ono sto je ostalo

Imam pitanje,sta dajete jagnjadima protiv parazita u uzrastu od 2. do 10. nedelje?
hvala na odgovoru

dejan26
15-02-10, 12:22
NIQAD NA ZEMIYU,gde wam owce Ieze,mIeqo ye ray za baqteriye,a mastitis samo wreba,pogotowo u zasusenyu,ya isto izuzam 2dana,pa 2 puta swaqi drugi tad sisu prsqam OTC spreyom qad izmuzem,i yos yednom naqon 3 i gotowo,i opet naspreyam.

ovcar80
15-02-10, 12:24
Kako se vidi da li je ovca zasusila(ima malo mleka,smanji se vime?),moze li da dodje do upale vimena. Sta je sa ishranom kod zasusivanja(voda,seno?)

Post je spojen: 1266233365________________________________________ _________
Ja(pocetnik) do sada sam davao samo panakur ili monil tablete(2 meseca),ali verovatno cu ovde nesto nauciti i promeniti to.

miladinovic
15-02-10, 12:35
ovce su mi uglavnom napolju tako da se to negde van izmuze
smanji samo zito,seno i voda normalno sve to majka priroda lepo regulise.uradi kako sam napisao i posle tog izmuzanja vime ce biti vrlo malo tj ovca je zasusila
i ja im dajem panakur kad primetim da neko zaistaje (od 40 i neko za go dobicno 1 ili 2 mi imaju nekih problema sa parazitima i to me nervira),al me zanima ima li kakva preventiva tog tipa?

ovcar80
15-02-10, 13:43
Kod zasusivanja,ja se najvise plasim upale. zanima me da li posle ovog postupka i posle tog zadnjeg izmuzivanja moze da se pojavi mleko,i treba li izmusti opet.Ja bih ovce odmah prebacio u drugi deo stale gde su skroz izolovane pa sta raditi u tom slucaju,da sto pre zasuse,da li izmuzati umesto tog pustanja jagnjadi jedanput na dan.??

miladinovic
15-02-10, 14:02
sto bi bacao to mleko bolje da ga jagnjad popiju a i da se lakse priviknu na kabasto konc obrok jagnjad
ne boj se mastitisa nece biti 99 posto
moze se pojaviti mleko i posle toga ali u jako maloj meri a ako ga ima vise opet nakon 3 il 4 dana izmuzi i to je kraj
intervenises samo ako se vime upali a to sprecavas higijenom pravilnim izmuzanjem i delimicno umanjenom hranom nikako gladovanjem
inace jagnajd odvoj od ovaca bar na 20 dana da ih ne puste opet da sisaju i tako nekad i skoro zasusena ovca hoce da povrati mleko desavalo mi se to leti par puta(posle zalucivanja u obor mesec dana jagnajd i ne mislis o ovoj opciji,miran si)

ovcar80
16-02-10, 19:08
Gracie signore Miladinovic.Primenicu ovaj postupak,a za odvajanje imam posebnu izolovanu prostoriju za ovce,gde bih odmah odvojio da se necuju i nevide sa jagnjicima,pa sam zbog toga pitao da li da izmuzam umesto dojenja( jed.put na dan),mada pretpostavljam da mozda nije dobro preseci odjedanput jaganjcima dojenje.Probacu da ovu izolovanu prostoriju sa malo svetlosti kasnije iskoristim za one metode(ovna,svetlosnu) za brze parenje,samo mi je ostala nejasna "flusing metoda".pozdrav

miladinovic
16-02-10, 20:09
flesing ti je najprostija metoda samo dobro hrani ovce pred parenje ako mozes,sto bolj a pasa ili seno
a od zita sta imas najbolje ako imas raz negde da nadjes ako ne,onda mesaj kukuruz 30 posto,a ostatak koktel jecam +zob + tritikal
ovo sve u kolicini koju mozes i smes da im das
lakse je sa podojem 1 put dnevno i bolje
ne brini sve ce bit ok srecom majka priroda sve uredi lepo,obicno odgajivac nekako sjebe stvar
>:({

dzigi
14-03-10, 08:04
moze li mi neko dati dobar recept za ishranu jagnjadi sa vecim udjelom mljevene lucerke

Velimir
17-03-10, 22:17
Ако мислиш на дехидровану луцерку она има око 20% протеина ( од 17 до 21) тако да је слободно можеш додати у концентрат од 18% а да не пореметиш количину протеина. Неко ограничење за коришћење луцеркиног брашна је око 20 посто у смеши. Њена мана је што је мало поскупа, бар код нас је око 30динара.

Post je spojen: 1268861080________________________________________ _________
Ево један рецепт са дехидрованом луцерком мада су ти рецепти ређи и са малим уделом вероватно због цене:
кукуруз 52
тритикале 12
сојина сачма 18
сунц.сачма 7
дехидрована луцерка 8
дкф 0,5
креда 1
со 0,5
премикс 1

Maestro
17-03-10, 22:52
@Velimir

Da li postoji mogućnost da se u privatnoj režiji napravi (samelje) dehidrovana lucerka? Čini mi se da sam negde nešto pročitao, ali sada nemogu da se setim gde?!

>:({

Velimir
17-03-10, 23:59
Она у принципу мислим да може да се самеље на прекрупачу али се пре тога добија на специјалан начин тј. веома кратким(неколико секунди) сушењем на веома високој температури(мислим 600 до 800степени). Нама преостаје рецимо некакво дуже сушење у хладу( неко време на сунцу због Д витамина) и добили би нешто слично са додуше нешто више губитака.
П.С. честитам на унапређењу и посебне похвале за труд око мањих слика.

urban
18-03-10, 18:29
ja sam mleo obično seno ( kvalitatno) ali toliko bude prašine i toliko guši da sam odustao od toga

dzigi
18-03-10, 19:45
moze se mljeti na prekrupac pokosi se navece da uvene preko noci i sutradan oko 11sati se skloni u prostoriju u kojoj je propuh najbolje nastresnicu dok se ne osusi tako najmanje gubi ja tako radim i hranim svinje

CAR
21-03-10, 01:39
Ja sam pokusao mljeti na traktorsi mlin za zito,kukuruz u klipu ma neide to nikako bar meni samo ga rasperja i bude nesto kao silaza a brasno dobiti ja nisam uspio.A vi?

urban
21-03-10, 18:30
kako to misliš mlin za žito jel to znači sitne rupe na situ

dzigi
21-03-10, 21:41
u mene je obicni mlin za zito sitno sito i odlicno melje malo sporo ali ide

CAR
22-03-10, 00:37
dea mlin za zito sitno sito ali samo ga izbaci-rtasperjaa kud neznam,kako ti dzigi uspijevas i koliko ti vremena treba za kilu da sameljes.Mozda kad bi metao slamku po slamku ja bi uspio.

dzigi
22-03-10, 12:41
neznam ti objasniti kako ali balu od 15kg sameljem za otprilike 10 minuta

CAR
22-03-10, 19:31
vijerujem ti ali na koju foru pa ovo traktor od 60ks goni zeljezo bi samlio.Jel guras dje se kuruzi melju ili...

dzigi
22-03-10, 19:35
ma moze i onda kud se kuruzi melju a ja guram onda kud ide klip nije bitna snaga

fulika
24-04-10, 08:37
Da li je neko pokusao zaluciti jarice vec sa par dana a da nije imao posledica uginuca ili smanjenja napredovanja, kako bih sto pre poceo sa muzom koza i kako bi onda lakse mogao pratiti parametre i kod ishrane i proizvodnje mleka.

CAR
24-04-10, 11:50
Sve moze ali trebaju"duboke jasle".

Sika
26-04-10, 11:42
@fulika

mozes ih zaluciti,ali moras posle da ih hranis sa mlekom bar do 4 nedelje starosti...a to ti pada na isto...a sad ako prodajes kozije mleko,mozes hraniti jarice sa mlekom u prahu koje je znatno jeftinije od kozijeg...tako da se i tu ostvaruje neki profit...

milosica
09-05-10, 21:41
kasno se ukljucivam u temu oko upale vimena. nemam nesto puno ovaca pa radim na sledeci nacin (15-20 kom).odlucivam jagnjad sa 60 dana ako su samci a sa 75 ako su blizanci. prvih 7 dana pustam jagnje jednom dnevno da sisaju a u sledeci 10 dana svaki drugi dan i nema problema. do sada mi je tako bilo ok mozda malo vise posa ali dobro i za ovcu i za jagnje

miladinovic
16-09-10, 12:14
Pitanje,stocni grasak koliko ima proteina i valja li ga davati umesto soje i u kojoj kolicini u koncentratu za jagnjad svih uzrasta?

miljko
20-09-10, 08:30
stocni grasak ima oko 30-ak% proteina, ako se ne varam i moze se koristiti umesto soje oko 15-ak% u smesi u zavisnosti od ostalih komponenti. Ne znam da li neko u vasem kraju gaji u vecim kolicinama stocni grasak ali ga kon nas nema ni za lek.

miladinovic
20-09-10, 08:37
Retko ga ko gaji,ali se u Vojvodini moze naci po ceni od oko 35 din/kg sada.Hvala za informaciju:)

Matkee
02-10-10, 02:05
Ako neko može da mi pomogne, imamo dosta ovaca koje su na paši od 1. aprila do 1.novembra kod prijatelja, posle toga ih doovozim kući. Sa ovnovima su u periodu dok su na paši, sada sam ovde pročitao dosta stvari i pišete o nekom odvajanju ovnova, da li bi trebao da kupim jednog priplodnog ovna i da ga držim kući sa tim ovcama dok su kod mene pa povremeno puštam ili da radim kao što sam radio i do sada ?

CAR
02-10-10, 09:07
Zavisi sta zelis,nevidim razlog da kupujes jos jednog"priplodnog ovna" ^-^.

Sika
02-10-10, 10:33
Zavisi sta zelis,nevidim razlog da kupujes jos jednog"priplodnog ovna" ^-^.


predpostavljam da ti ovnovi nisu njegovi...nego od nekog tamo a sa njegovim ovcama sau samo dok su one na pasi... ::namigivanje::
a sto se tice ovoga ako hoces da ti se ovce jagnje van sezonski tj da se ne jagnje januar-februar kao sve "normalne ovce" onda treba imati ovna preko cele godine i pustati ga u terminu kada tebi to odgovara...ali i pored toga zavisi koju rasu ovaca imas ako su to ciste pramenkice onda ne verujem da ce se pripatiti pre avgusta-septembra kao sto su ti se i do sada pripacavale...

Matkee
02-10-10, 18:58
pa ovce su vitenberg i kod njega su ovnovi vitenberg, ovnovi su njegovi, ima veliko stado i velike ispaše, a pušta ih sada i u kukuruz i u soju nesavesnih zemljoradnika koji nemaju interes da ga beru i da je kose... znači da kupim ovna i da bude sa njima preko zime dok su kod mene kući ? ::svaka cast::

Sika
02-10-10, 19:09
pa kao sto ti rekoh ako hoces vansezonsko jagnjenje onda tako...a zavisi koliko ovaca imas najbolje da 1 ovan iden na nekih 20-30 ovaca... ::namigivanje::

Matkee
02-10-10, 19:39
imamo 35 vitenberg ovaca, 3 il de fransa i 2 cigaje, svega i svačega :lol:, da li znaš gde se može kupiti dobar priplodni ovan ili šilježe oko 35 kg ?

Sika
02-10-10, 19:53
zavisi koje rase... ::namigivanje::

Matkee
02-10-10, 21:20
pa imamo 35 ovaca vitenberga pa msm da bi bilo najbolje da kupimo vitenberg ovna :D

Sika
02-10-10, 21:39
pa pitaj miljka,na ovom je forumu...on po meni ima najbolji W u srbiji.... :D

Matkee
02-10-10, 21:44
ok, hvala ti na informaciji ::svaka cast::

Rale 83
16-12-10, 21:41
procitah celu temu a odgovor ne nadjoh , neka pitanja se vuku na celih 14 stranica
Zeleo bih da jagnjad sisu dovoljno mleka , a zeleo bih i da muzem mleko od ovaca prvi period bih drzao jaganjce sa majkama , druga faza odvajanje jagnjadi radi prihrane , 3 faza ujutru pustim jaganjce da sisu a uvece muza
PITANJE; -u kom periodu uzrasta jaganjaca treba preci na 3 fazu
-u kom uzrasta jaganjaca treba zaluciti jagnje
-koje su mane ovakvog rezima ishrane i muze

bokuman
16-12-10, 23:24
Zbog navike u ishrani polao prehrana moze od 7-10 dan sve zavisi sta hoces, ja gajim mlecne ovce tako da minimum 20-30 nedajem nista jer nece ni da okuse a mleko visak uvece obavezno muza, od 20 pocinjem sa ishranom 20-30 gr po jagnjetu ao to pojedu, dalje od 30 dana starosti ostavljam ih samo nocu sa majkama a danju jedu koncentrat i seno mada zbog prirasta bitniji je koncentrata za seno samo se igraju sa njim, zatim na 5060 dana prodaja jaganjaca oko 40-45 moze zavisi od situacije skorz odbitak a moze i da se nastavi sa samo jednim cicanjem dnevno svako ima svoja pravila i sta zeli ao koristi mleko za sir ondak u redu ao ne koristi normalno da je najbolaj hrana janjcu majcino melko ako ga ima u dovoljnim kolicinama.prosle godine sam 520 jaganjaca ishranio samo sa 2.000 koncentratotm.

Preporuka za tebe:
1.Pocetak ishrane oko 10 dan , mozes i da ne odvajas jagnje od majke ao iams prostora ogradis gde mogu samo jaganjci da prolaze po hranu a ne i ovse.
2.Period za jednom dnevno da posisaju mleo oko 30-45 dan
3.Odbitak od make zavisi ne ispod 20 kg. tezina jagnjadi pre toga mora da pojedu minimum 200-300 gr. koncentrata odbitak da bude postepen za recimo jedno 7 dana

Nema pravila zavisi sta hoces da uradis, pitaj slobodno sta zelis konkrenije pokusacemo da objasnimo.

miladinovic
17-12-10, 21:03
3. fazu ne pocinji pre 50 dana,to je neko moje iskustvo,i mozes je slobodno zavrsiti sa 80 dana cak i kod jagnjadi koja ostaju u priplodu,mleko je jako bitno jagnjadima uvek to imaj na umu,kao i kod dece npr i svega ostalog

Stevdza
14-02-11, 21:23
Interesuje me da li mleko u prahu za telad smeta jganjcima. Posto neki kazu da nesmeta a neki kazu da smeta, pa ne bih da rizikujem zeleo bih strucno misljinje ::pomoc:; ...... unapred hvala !

Maestro
14-02-11, 22:02
Stevdza,
dobrodošao na Forum, ali pravilo je da se prvo predstaviš, pa klikni na: http://poljoinfo.com/index.php?topic=2.0 i napiši par rečenica o sebi, čime se baviš, i tsl.

>:({

Nikola.KV
14-02-11, 22:07
Kad je covek vec pomenuo,a nema odgovarajuca tema:Cime da hranim jarad odlucenu,staru 10 dana?

Gačević
15-02-11, 22:43
Imam za sada 17 komada jagnjadi raznih uzrasta od 60 dana i onih od 7 dana svi su zajedno i noći i dani, sa ovcama ne lučim ih , jer ne muzem ovce, jagnjad mogu da prolaze u poseban boks i imaju hranilice. Dajem im tritikale po volji. Ne meljem tritikale dajem i ovcama i njima u zrnu. Do kada se sme jagnjadima davati žito po volji da ne dodje do naduna. naravno non-stop im je dostupna voda i seno , a preko dana ako nije sneg ili kiša svi su na ispaši.

bokuman
04-03-11, 22:49
Ove godine sam odbio 150 jaganjaca na tezini od 13-17 kgr, odjednom, za 7 dana jaganjci su dobili po 2 kg plus.
Ova jagnjad su bez problema prihvtili novi nacin ishrane.
Ishrana je bila Koncentrat peletiran Becejka fabrika 18% proteina, plus detelina lucerka,voda non stop, vit-minerali plus.
Ovce muzem zato sam i odbio jaganjce.

Danas sam napravio 100 komada jos drasticnije odbio sam ih na tezini od 12-15 kgr. Jedu odlicno prvi dan,pokazacu za nedelju dana kako ce biti, planiram da ih gajim do pre uskrsa oko 10 Aprila.

Do tog datuma ako mi izagju u proseku 22-24 kgr, bicu prezadovoljan,za tog vremena ovce muzem.

Gačević
05-03-11, 21:20
bokuman, koliko dana su stari jaganjci koje si odbio od ovaca. Ja sam danas prvi put odlučio jagnjad celu noć, ujutro ću ih pustiti, nekoliko dana tako i mislim da će ovce zasušiti, pošto im dajem slamu i premiks.

bokuman
06-03-11, 17:10
Jaganjcu su na uzrastu od 30-40 dana. Odlucio sam ih odjedanput, ali pre toga su poceli dobro da konzumiraju hranu, dajem im koncentrat peletirani proizvodnja Becejka 18% proteina,detelina lucerka 14% proteina,Ovce muzem zbog mleka i pravljenje sira.

A ako tebi ne treba mleko normalno da ih trebas pustati jedanput dnevno kako bi presusili kasnije na dva dana i tako to.

Gačević
06-03-11, 20:43
Je li dovoljno da se to odradi za ukupno 5 dana?

Petrovo
06-03-11, 21:19
sa koliko dana pocinjete prihranu ja sam uzeo koncentrat za jagnjad mlijecni starter valjda kod nas je skoro pa nemoguce odvojiti ovcu od jagnjeta do ne napuni 1 mjesec kad ga samo podignes ona ide za tobom gura te i bleci a kad je kod nje ili ako je guzva ona samo stane ispred njega ali ima mjesto gdje se jagnje hrani opet kada vi pocinjete sa prihranom >:({

majilovac
06-03-11, 21:37
sa prihranom se pocinje od 14 dana,jaganci se vise igraju nego sto jedu ali vec od 21 i na dalje aktivno jedu vise i vise

bokuman
06-03-11, 23:51
Je li dovoljno da se to odradi za ukupno 5 dana?Dovoljno je kad ovca vise nema mleka, a za jaganjce se ne sekiraj ako dobro jedu minimum 200 gr. na dan

Petrovo
07-03-11, 17:02
hvala kolega majilovac pocecu sa neki 200g dnevno pa pomalo povecavat >:({

Gačević
07-03-11, 17:57
Danas treći dan kako ih odvajam, pustao sam ih jutros u 8 i popodne u 16 h, sutra samo u 12 preko dana, onda još dva-tri dana tako, je li dovoljno. Ovcama dajem slamu od tritikala i vodu, neke se već brane ne daju da ih jagnjad sisaju. Mleka sve manje.

Dino_H
06-04-11, 00:16
Pozdrav...
Ja sam novi na forumu i postavio bih pitanje vezano za ishranu mladih jagnjadi...
Naime, danas sam kupio dvoje mladih starosti otprilike 15 dana. Kako ih hraniti kravljim mlijekom, u kom omjeru, koliko puta dnevno, i do koje dobi. Vidim, spominjete mliječnu zamjenicu, dali je bolje davati kravlje mlijeko umjesto te zamjenice, jer ja samo to imam na raspolaganju.

nju-viliđ
08-05-11, 20:46
Pozdrav...
Ja sam novi na forumu i postavio bih pitanje vezano za ishranu mladih jagnjadi...
Naime, danas sam kupio dvoje mladih starosti otprilike 15 dana. Kako ih hraniti kravljim mlijekom, u kom omjeru, koliko puta dnevno, i do koje dobi. Vidim, spominjete mliječnu zamjenicu, dali je bolje davati kravlje mlijeko umjesto te zamjenice, jer ja samo to imam na raspolaganju.

Isto pitanje postavljam :D

Petrovo
08-05-11, 21:03
pa moze se hraniti i mlijekom u prahu koje se kupi u poljoprivrednoj apoteci ali i kravlje je uredu sa 14 dana jagnjadima se moze poceti sa prihranom koncentratom sa 21 pocinju da jedu i kako ide vrijeme jedu sve vise ali o kolicini davanj treba pitati onoga kod koga se koncentrat kupuje ili da sew krene postepeno od 50 g dnevno pa nadalje ostalo se moze naci a mlijeko se moze davati ko ima vremena svaka 2 sata a neka a kolicina koliko mogu popiti od prilike od200mlpa nadalje

Sava21
27-06-11, 17:53
pozdrav svima.dobro bi mi dosao savet kako odgajati priplodnu siljezad?naime,imam tri lepa virtemberg jagnjeta,dva zenska oko 40 kg i jednog muskog 47 kg.kako da ih hranim da mi ne budu ni predebele ni premrsave,vec u priplodnoj kondiciji,da kad dodje vreme mogu bez problema da se pare.da li neka hraniva treba forsirati ili neka treba izbegavati??

Sika
27-06-11, 17:59
Ne treba ih toviti to definitivno,dovoljno je davati oko 200-300g prekrupe dnevno i dosta sena(naravno ne treba preteravati da ne bi bili trbusati).

Petrovo
27-06-11, 18:11
moras im rasporediti obroke ujutu po 200-350 g prekrupe a u danu pasa ili trava ali nemora citav dan jer ce i od toga da budu preko mjere vec u ruckove da im podjelis

Sava21
30-06-11, 19:37
imam lepo seno i lucerku,posto nemam pasu,to im dajem,ali se pitam da li bi bilo pametno da im i sad nastavim davati mesavinu kukuruza,jecma i granula??da ih ne pretovim.ili da ubacim neko drugo hranivo umesto toga?

kvicoje
16-01-12, 21:17
Dali je neko već počeo sa zalučivanjem jagnjadi?

Velimir
17-01-12, 16:31
Знаш како Саво, за приплодну јагњад је неко мерило до триста, четристо грама концентроване смеше дневно и што више кабасте хране. Значи у твом случају слободно те мешавине што им дајеш и сена на вољу. За женску јагњад је пожељно да буду, ово што Сика каже трбушасте па зато што више кабасте хране да би се рашириле што више и касније се јагњад боље развијала у утроби, поготово ако их има више. Деки је раније наводио да је имао проблем са трбушастим овновима, мада ја и даље мислим да су овце преживари били мушки или женски и да основна храна њима треба бити кабаста храна, било сува или свежа.

miladinovic
17-01-12, 16:39
Za priplodnu jagnjad da sisaju sto duze je zakon,naravno da ovce trpe al kad se lepo hrane nije strasno,koncentrat i seno po volji i da sisaju do 4 meseca pa da vidite kakvi su to topovi:),jos kao se pare tek sa 12-18 meseci to su max odgajena grla koja pokazu pun genetski potencijal

kvicoje
17-01-12, 16:44
Velimire i Miladinoviću mislim da će vam Sava biti zahvalan što ste tako bili ažurni da mu odgovorite (čovek je postavio pitanje pre više od pola godine)

Sava21
17-01-12, 19:35
He,he,bravo Kvicoje;D}.salim se,samo opusteno i hvala,pravi savet nikad nije na odmet.

Velimir
17-01-12, 20:00
Е брате... уопште нисам видео од када је датум :lol: сам себи сам смешан...

vojvođanin
17-01-12, 20:03
Е брате... уопште нисам видео од када је датум :lol: сам себи сам смешан...

Treba i ove godine odlučivati jagnjad...>:({

Sika
17-01-12, 20:09
Velimire za zenkice si mozda u pravu da treba da budu trbusate,ali ako se jagnjad tove i idu na klanje niko nece da ih kupi kad je samo stomak od njih. :lol:

Petrovo
17-01-12, 20:16
gurne im crijevo za vodu u usta kad se dovoljno naduvaju tjeraj na pijacu

Velimir
17-01-12, 20:47
Па брате Сикооо, питање је било како хранити приплодну јагњад у ствари шиљежад. Добро можда си заборавио јер је било пре више од пола године...ову за клање, рокај концентратом и сена колко оћеју... мадаопет би месо било за најбоље јест кад би се товила на паши... још кад би планина била у питању, ммммм прсте да олижеш.

galic
17-01-12, 21:05
Da li i granule po volji?

Velimir
17-01-12, 21:54
Зависи шта хоћеш, ако за клање по вољи, али најбоље из више пута на дан, колко могу да поједу из једног пута без паузе па рецимо три пута дневно. Да не би стајао концентрат а они муљали и прљали па понеки и миш дође па проливи и болешчине. Ако ти је петљанција онда ујутру и увече и сена и воде увек пред њима ал некако наместиш да не прљају воду.

Sika
17-01-12, 21:58
Ma da nisam ni citao ovo staro. :lol:

galic
17-01-12, 22:06
Za klanje pretezno..Imam i zenskih koje ostaju a njih cu gledati da odvojim pa polako

slavis
18-01-12, 06:22
ja moju jagnjad sa 15 dana starosti pocinjem polako svaki dan da zatvaram u deo u kome ima koncentrata i sena za njih uvek. onda kada napune 30 dana pustam ih 3 puta dnevno na podoj i tako do pred kraj drugog meseca, onda svake sledece nedelje ukidam po jedan podoji to je to.

galic
18-01-12, 09:48
Znaci ne odbijas ih odjednom?

Sava21
20-01-12, 19:22
Poceo sam da prihranjujem jagnjad u posebnom boxu,imaju po volji granule,i stavio sam im lepe sitne deteline,mogu li imati problema ako budu previse konzumirali detelinu?

vojvođanin
20-01-12, 19:30
Nikakvih. Prvo će da "čačkaju" samo list, a vremenom i stabljiku.Bitno je samo da je imaju stalno na raspolaganju, kao i pristup svežoj vodi.

zarius011
05-02-12, 19:05
Evo malisana u toku klope! Imaju od mjesec, do mjesec i po. Usput sam postavio fotke granula kojim ih hranim.Dva ovnica koji su bliznad malo losije napreduju, iako ovca ima dosta mlijeka. Vjerovatno su paraziti u pitanju. U toku sedmice ce biti sva jagnjad vakcinisana.
http://i39.tinypic.com/vwqtdh.jpg
http://i41.tinypic.com/33cccix.jpg
http://i41.tinypic.com/mt17jr.jpg
http://i40.tinypic.com/33k6s5i.jpg
http://i41.tinypic.com/34y8m4j.jpg

kvicoje
05-02-12, 19:10
Čime ih tretiraš?

bato87
05-02-12, 19:12
Savic mi ispred nosa a nisam znao da pravi granule za jagnjad::sramota::
Koja je cena ovog dzaka od 10 kg?

zarius011
05-02-12, 19:32
Savic mi ispred nosa a nisam znao da pravi granule za jagnjad::sramota::
Koja je cena ovog dzaka od 10 kg?
Cjena pakovanja od 10 kg je 7,60 KM. Bar je ovde ta cjena u polj. apoteci. mozda je tu kod tebe jeftinije.

---------- Poruka napisana u 19:32 ---------- Prethodna poruka je at 19:29 ----------


Čime ih tretiraš?
Kukuruz u zrnu i ove granule, uz naravno kabastu hranu. sjeno. Davao sam i srot, tj kukuruznu prekrupu, ali to sam izbacio jer sam posavjetovan da to nije najbolja hrana za njih, tj. lijepi se za zeludac.

Sava21
05-02-12, 19:43
Mislim da je Kvicoje mislio na preparate kojim planiras da ih tretiras,a ne cime ih hranis>:({
inace,koliko ja znam jagnjad se pre tri meseca starosti vakcinisu jedino protiv enterotoksemije,od antiparazitika nista pre tri meseca starosti.

zarius011
05-02-12, 20:42
Mislim da je Kvicoje mislio na preparate kojim planiras da ih tretiras,a ne cime ih hranis>:({
inace,koliko ja znam jagnjad se pre tri meseca starosti vakcinisu jedino protiv enterotoksemije,od antiparazitika nista pre tri meseca starosti.
Pa naravno da je Kvicoje na to mislio , ali eto ja pozurio da odgovorim covjeku pa napisao sto ne treba!:lol: E ako je tako sto se tice vakcinacije protiv parazita onda neka paraziti jos malo uzivaju ako ih ima!Lkl{{

Sava21
05-02-12, 20:46
Najbolje ti vidi sa veterinarom,pa ce ti on reci.

German hunting terrier | Jagdterrier