PDA

View Full Version : Kiselost zemljišta


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


vidang
21-12-08, 15:00
Draga gospodo,koliko sam shvatio kiselost se povecava dodavanjem kreca,a smanjavanje kiselosti se vrsi dodavanjem
sumpora.
Da li neko zna kolicine npr.koliko kreca na 1 hektar?
Kakav se to sumpor dodaje,u kakvom obliku?
Da li postoje jos neke supstance za regulisanje kiselosti?
Puno zdravlja.

~Kiki~
21-12-08, 15:06
Kako se kiselost manifestuje na zemljištu ? ^-^

branko
21-12-08, 15:45
Mislim da se kiselost smanjuje sa krečom, tj. kredom.

Ako se pomoću krede smanjuje kiselost rakiji prilikom pečenja, onda bi to trebalo isto da bude i sa zemljom.

Ako nisam u pravu, izvinjavam se.

Čugi
21-12-08, 15:55
Smanjuje se, baš je kreso pisao nedavno o tome.

mladen
21-12-08, 21:00
kalcizacija je postupak dodavanja kreca zemljistu radi smanjvanja kiselosti a to se moze radit karbokalkom kredom ili krecnjakom.
i na taka zemljista nije pozeljno bacat ureu jer urea povecava kiselost na takim zemljistima azot se dodaje kanom pozeljno KAN LUKAVAC koji u sebi ima dosta kreca

branko
21-12-08, 21:54
Ko što rekoh da bi se smanjila kiselost rakije dodaje se kreda u kazan prilikom pečenja. :D

vidang
21-12-08, 22:02
I ja sam mislio isto tako krec se dodaje radi smanjenja kiselosti,ali skinuo sam brosuru Prirucnik za proizvodnju maline za svezu upotrebu i u njemu pise,citiram"Kiselost zemljista ph moze se povecati unosenjem kreca,a smanjiti unosenjem sumpora",znaci da su pisci napravili gresku.
Hvala za informacije.Pozdrav.

biljana
21-12-08, 22:09
Definitivno su pogrešili u priručniku.
Kiseline se neutrališu bazom , a kalcijum-karbonat je baza.
S druge strane sumpor-dioksid iz dima izaziva kisele kiše , pa jasno da se radi o očiglednoj grešci u okviru saveta u brošuri.

biljana
21-12-08, 22:16
Inače tačno je i da se prokislost džibre sanira dodavanjem kreča , čuo sam da ima neka kombinacija i sa pepelom od drva , imao sam priliku da probam tako "prepariranu" rakiju i nisam bio oduševljen.Ipak je bolje ispoštovati proceduru kod previranja i konzervacije koma (džibre) , pa kreč ne treba.
Opet ja odo u :){{ , al kad se samo namestilo. ::sramota::

Rastislav
21-12-08, 22:38
Kalcijum-karbonat je so jake baze, slabe kiseline i reaguje bazno.Krec se dodaje radi smanjenja kiselosti.

ph moze se povecati unosenjem kreca,a smanjiti unosenjem sumpora

To je tacno.

kreso
21-12-08, 23:24
dodaje se kreč za smanjivanje kiselosti....ali kao prvo treba napraviti analizu zemljišta da bi se točno znalo šta treba....er nemora biti da je samo tlo kiselo ako nešto nevalja sa biljkama ...ja sam imao problem na jednoj parceli sam imao područja na kojima ništa nije htjelo rasti zapravo naraste malo stane i takvo ostane , a problem je bio u tome da sam u tlu imao elementarni aluminij koji je blokirao sva gnojiva , to sam rješio sa obilnom gnojidbom stajnjakom i također sam poslje toga napravio kalcizaciju tako da sam to izlječio....i još sam htio reći da se treba posavjetovati sa stručnjacima jer kalcizaciju treba radit malo po malo , a ne odjednom jer se stvara veliki šok za zemlju ...također poslje kalcizacije treba paziti na unos nekih elemenata u zemlju jer kacizacijom se smanjuje količina bora i još nekih elemenata tako da ih treba nadomjestiti ciljanom gnojidbom ...eto malo da pojasnim nije baš to tako jednostavno jer se lako napravi glupost , a ako pretjerate sa kalcizacijom može se pojaviti lužnatost tla što je još gore od kiselosti....nadam se da sam sve dobro napisao ako sam pogrješio ispravite me

branko
21-12-08, 23:58
To je ono što smo svi hteli da čujemo. Bravo kreso! :D

vidang
22-12-08, 00:52
Kreso,ja sam Era sta znaci to luznatost,a sto se tice rakije dobra sljiva kupljena bez lisca i grancica
ispecena posle jedno mesec ipo dana pa da malo odstoji kao sljivovica ,a najbolje nekoliko godina pa onda da se prepece u ljutu bez ikakvih dodataka i onda ZBOGOM PAMETI.Hvala Kreso.

Bećarina pusta
22-12-08, 08:37
Nije ona stara izreka za džabe: Kalcizacija bogati očeve, a siromaši sinove. Stoga oprez sa kalcizacijom. Ima tu stvari na koje treba, kako je krešo rekao, jako obratiti pažnju.

kreso
22-12-08, 10:37
lužnatost ili baznost tla ..to ti je suprotno od kiselosti tla
evo našao sam jedno stručno objašnjenje :

Većina biljaka za svoj dobar rast i razvoj, a na kraju i dobar urod traži plodna tla, povoljne strukture i teksture i tla (pH tla) – neutralne do slabo kisele (pH 5,5-7,5). Sve negativne vrijednosti iznad i ispod navedenog pH tla odgovarajuće reakcije negativno utječu na, ne samo urod, već i na plodnost tla i slabije djelovanje primljenih gnojiva.
Da je tlo kiselo, najbolje pokazuje analiza tla, iako postoje i drugi načini prepoznavanja (npr. tamo gdje se nalazi kamilica znak je da je pH tla niži.
Vrijednost pH znatan je pokazatelj agrokemijskih svojstava važnih za ishranu bilja. Ispiranjem lužina iz tla (uglavnom kalcija) dolazi do promjene kemijskih i fizičkih svojstava tla, na taj način što se na adsorpcijskom kompleksu tla povećavaju vodikovi ioni na račun lužnatih te se na taj način i povećava kiselost tla. Kisela tla karakteristična su nakupljanjem gline na određenoj dubini gdje se stvara nepropusni sloj. Tada se uslijed viška vodikovih iona aktiviraju ioni aluminija i željeza koji u većim količinama djeluju negativno na biljke, najčešće blokadom fosfora i kalija koji su biljkama neophodni.
Jedna od mjera smanjenja kiselosti jeste kalcizacija. Njome se u tlo unose vapnenaste tvari
(vapno) u određenoj granici, jer preveliko unošenje odjednom uzrokuje nedostatak bora, mangana i drugih mikroelemenata. Većina operacija unošenja vapna u tlo obavlja se nakon žetve žitarica, a pred oranje zimske brazde. Međutim, kalcizacija se može obavljati i u predsjetvenoj pripremi tla i u samoj sjetvi.

Uloga kalcija ogromna je za održavanje reakcije tla i utječe indirektno na druge elemente i povećanje sorpcijske sposobnosti tla. Kalcij održava strukturu tla jer povezuje čestice u strukturne agregate zajedno s humusnim tvarima te tako regulira vodozračni režim tla. Najčešći materijali koji sadrže kalcij i koriste se u kalcizaciji su mljeveni kalcijev karbonat, lapor, dolomit, saturacijski mulj itd.
Iako je kalcizacija pozitivna mjera, prilikom primjene treba biti oprezan jer može uzrokovati velike promjene u stanju hranjiva (fosfora, teških metala...) i npr. promjena od vrlo kisele do neutralne sredine mijenja fizikalna i kemijska svojstva tla te se tada moraju unositi veće količine fosfora i mikroelemenata uz unošenje organskih gnojiva. Dolazi do promjene biogenosti tla pa se nastajanje i razlaganje humusa mijenja u smjeru jače mineralizacije tla što dovodi u kasnijem razdoblju do pada produktivnosti. Zato se često za kalcizaciju čuje izraz: “Kalcizacija bogati očeve, a siromaši sinove”.

Nedostatak kalcija izražen je na listovima biljaka u vidu kloroza, zaostatka biljaka u porastu te na kraju dolazi do sušenja listova (simptomi su izraženi od vrha prema rubovima, a listovi se često i uvijaju.).

vidang
22-12-08, 11:01
Hvala,hvala.Pozdrav i puno zdravlja.

mladen
22-12-08, 19:19
kreso znas li mozda kolko karbokalk sadrzi u sebi kalcijum karbonata
neki dan sam dovuko 30 t karbokalka sta mislis kolko bi bilo dovoljno da bacim a da nebude puno.
ja sam mislio bacit oko 8t/h

kreso
22-12-08, 20:05
koliko ja imam neke podatke količina kalcija u karbokalku se kreće od 30%do 48,2%....iako nikad nisam radio sa njime ... idealno bi bilo kada bi na količinu bačenog karbokalka bacio duplo više stajnaka tako bi donekle sačuvao mikroelemente u zemlji , a ovako napamet bez analize tla neusudim ti se reći koliko da baciš karbokalka , da me poslje nebi spominjao....

branko
22-12-08, 20:09
I kolika je cena tom karbokalku?

I uopšte, koja mu je hemijska formula?

brundalo
22-12-08, 20:26
Decki posto ja nisan toliki strucnjak za tla i poboljsavanje njegovih svojstava , a kako i mene ta tema zanima evo link sa HR foruma gdje se govori o toj temi. Ima punih 10-ak stranica materijala, pa mozda i vi pronadjete nesto korisno za sebe. >:({
http://poljoprivredni-forum.com/ratarstvo/kalcizacija-tema38/
I jos jedan link o analizi tla
http://poljoprivredni-forum.com/ratarstvo/analiza-tla-tema2020/
I jos jedna stvar kako i mene j...u transportni troskovi to mi je u HZPSS receno da se kalcizacija tla moze vrsiti i obicnim vapnom ili cak filerom iz kamenoloma (kamena prasina), istina sa prasinom nesto sporije jer sporo djeluje ali i dugorocnije popravlja kvalitet tla , bas zato sto se sporije otapa
A evo i jos jedan link
http://www.hzpss.hr/?page=savjeti,13,204

mladen
22-12-08, 21:00
krbokalk nastaje u seceranama oni dodaju krec da bi izbjelili secer e sad u njemu znaci ima kreca i neki vragova od secera.
ja sam dobio iz secerane zabe al sam prevoz platio 25e

Čugi
17-02-09, 00:43
Stručnjaci, jedno pitanje, natezao sam se sa komšijom danas u vezi rasipnja pepela po bašti, kaže zemlja je kisle i rasipanje pepela smanjuje kiselost, ja se ne slažem, ali nisam ni siguran. Ko greši?

cukaneca
17-02-09, 06:05
pepeo od cistog drveta moze ali ako je od uglja nikako

Čugi
17-02-09, 12:25
Znači smanjuje kiselost?

Rastislav
17-02-09, 13:40
...

nebojsa
17-02-09, 16:25
Da, pepeo ima alkalnu reakciju znači smanjuje kiselost. Nekada su žene od pepela kuvale lužinu (baza) za pranje veša. Iskreno neznam koliko pepela bi trebalo baciti pa da se kiselost smanji. Inače pepeo od drveta, kao i onaj od žetvenih ostataka sadrži mineralne materije, fosfor, kalijum... i odlično je đubrivo.

Čugi
17-02-09, 17:53
Hvala svima! >:({ Za lužinu i pranje sam znao, ali ne i za hem. sastav pepela.... ::namigivanje::

branko
17-02-09, 18:46
Inače pepeo od drveta, kao i onaj od žetvenih ostataka sadrži mineralne materije, fosfor, kalijum... i odlično je đubrivo.


Jesenas kada sam sušio kukuruz sa sojinom slamom sav pepeo sam razbacao po bašti a onda se našao neki pametnjaković koji mi je rekao da tamo neće ništa rasti...

Hajde da vidimo ove godine...

nebojsa
17-02-09, 19:03
Pa neće rasti ako ne poseješ :lol:

branko
17-02-09, 19:16
Ma u redu to. >:({

mityoo
17-02-09, 19:30
Kako to:

... da tamo neće ništa rasti...

Ima da naraste korov samo tako! I to bez sejanja! :lol: :lol: :lol:

nebojsa
17-02-09, 20:24
::super::

vidang
25-03-09, 19:20
Kao sto je nebojsa vec napisao i ja sam u vise literature nasao da se pepelom od drveta najvise unose u zemlju fosfor i kalijum.Kod nas se od starina pepeo razbacuje po vrtu.Prava stvar.Pozdrav.

vlada77
25-03-09, 22:01
pozdrav forumasi,znaci li to da ko ima kiselo zemljiste,bolje da spaljuje zetvene ostatke?kako moze prepoznati kiselkasta zemljista,da li su to zemljista koja izlaze na livade,tj.slatinu?

nebojsa
26-03-09, 00:13
Slatine su alkalna zemljišta, dakle ph>7. Najlakše ćeš odrediti ph analizom zemljišta koja je besplatna. Analizom se dobija još dosta drugih korisnih podataka kao i preporuka za đubrenje a rade je poljoprivredne stanice.
Što se tiče spaljivanja žetvenih ostataka to ti nikako nebih savetovao. Ž. ostaci se pretvaraju u humus a on je najbolji regulator ph vrednosti (pufer). Znači povećanjem % humusa u zemljištu (ž. ostaci, stajnjak, zelenišno đubrenje...) indirektno utičemo na regulaciju ph zemljišta bilo da su kisela ili alkalna. Naravno da je nekad ph toliko poremećen da to nije dovoljno pa se mora reagovati i na drugi način.

novii
26-03-09, 22:07
U Somboru se analiza zemljišta radi kod autobuske stanice, ali iza prema buvljaku. E sada neznam tačno kako se zove ta ustanova, ali ima nešto. Nisam siguran jer ni sam nisam nosio do sada.

North ARMY
26-03-09, 22:17
ma dok dobro radja ne treba ga menjati i bacati pare bzvz

lavi
29-03-09, 18:15
A pepeo od slame koja se upali na njivi ;D} da li je to dobro da se popravi kiselost zemljista, ili je korisnije, ako se moze, zaorati je i na taj nacin ubaciti je u zemlju. >:({

nebojsa
29-03-09, 20:21
Uvek je bolje zaorati žetvene ostatke.

vidang
02-04-09, 14:15
Koliko sam upoznat nikako ne bi trebalo spaljivati ostatke, zato sto se unistavaju razne zivotinje i mikro organizmi u povrsinskom sloju zemlje a oni imaju ulogu razgradnje raznih ostataka i pretvaranja u humus.A sto se tice analize mislim da je treba uraditi.

ivanhoe
02-04-09, 15:19
Mac sa 2 ostrice. Sprzi korisnog ali i glodare, bube, korove pred zrenjem

Vulkan
19-09-12, 11:16
Ako je zemlja kisela, moje njive su ispod 5ph, da li to automatski znači da u zemlji ima azota? Da li ga treba bacati manje nego što je uobičajeno zavisno od kulture koja se seje? Iz pročitanog po netu sam zaključio da Urea kiseli zemljište i da umesto nje treba razbacivati KAN e sad treba li smanjiti i količinu KAN-a ili i dalje poštovati preporučene količine po kulturama, na primer preporuke ispisane na džakovima KAN-a?

bikacan
19-09-12, 22:55
U svakoj zemlji ima svega, samo je pitanje cega ima dovoljno a cega nema. Azot se u svakom slucaju dodaje.

marko22
19-09-12, 23:41
Moras cak sta vise bacati KAN iz dva puta. To sto je zemljiste kiselo ne znaci da nema elemenata, znaci samo da su vezani. To je jos jedna prednost kalcifikacije, oslobadjas vezane elemente, plus one koje bacas biljka ce bolje tj procentualno vise usvajati.

Deda Lala
21-09-12, 23:22
Има биљака којима баш такав ПХ погодује.Колика је површина њиве?

Vulkan
21-09-12, 23:54
Ma sve su mi njive skoro iste po analizi. Vrlo sitne razlike. Veća njiva mi je 2,2ha ali se seje 1+1+0,2ha a onaj 1ha je jako brdo. Druga je 70ari i treća u kućnom placu 50 ari i ona je bašta, svašta po malo od povrća i malo lucerke. Na brdo sam hteo lucerku ali sejanje jesenas nije uspelo, inače je do pre par godina je tu već bila lucerka ali je kratko izdržala.

German hunting terrier | Jagdterrier