PDA

View Full Version : Mali saveti zlata vrede


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2

brundalo
03-12-08, 17:11
Kako u nasem poslu oko ovaca i koza ima puno malih stvari koje se događaju a premale su da bi se radi njih otvarale nove teme to mozemo ovdi jedan drugome dat poneki pametan savjet. Za pocetak evo 2 iz moga iskustva.
1. Orezivanje papaka Inace u Dalmaciji i opcenito na krsu blago ne pati od toga da mu se moraju podrezivat papci. Razlog - kamenjar. kako vi kontinentalci imate velikih problema s time ukljucujuci i bolest zaraznu sepavost, evo jedan mali savjet kako stediti vrijeme i trud a i novac i rijesiti problem papaka. Na tom poslu ovisno o tome koliko se ima blaga se gubi puno vremena od par sati pa sve do nekoliko dana uzastopice.
Dakle ovako - potrebno je napraviti uzani prolaz(hodnik) kojemu su stranice ljese. Sirina neka bude 1m a duzina minimalno 3 pa sve do 10m. Prolaz se ispuni tucanikom granulacije 5-7cm. Prolaz je potrebno smjestiti tako da blago prilikom izlaska iz stale a i prilikom povratka u nju mora proci kroz taj hodnik. Uzima se veca granulacija tucanika iz kamenoloma jer je on puno efikasniji nego sitni. Ukupni trosak je mozda 50-ak Eura zajedno sa transportom a potrebna kolicina tucanika je oko 2m kubna. Bilo bi pozeljno da blago ima vec porezane papke kad se postavi hodnik-prolaz tako da kamen samo odrzava ono sta je vec napravljeno. Neorezani papci ce se sporije trosit i trebat ce ih rezat dok frisko orezani sigurno nece narast.

2 Iznenadni napad krpelja Ukoliko se ovo dogodi a veterinar nije blizu i nemate nikakvog lijeka evo savjet. Janje/jare hitno treba stavit na kolina i povadit rucno prvo krpelje koji su nasisani i veliki a onda dobro pregledat blago i odstranit one malesne. Ako nemate nikakvog lika najbolje ce koristit mjesavina nafte i jestivog ulja u omjeru 4/5 nafta i 1/5 jestivo ulje. Ovom smjesom nakon rucnog odstranjivanja krpelja treba namazati blago odnosno dobro tekucinu utrljati u dlaku i kožu, na ovaj nacin blago je zasticeno 10-ak dana a zato vrime se moze nabavit neki od preparata koji sluzi u te svrhe. Ja osim ovoga koristim i biokill biljni preparat. Nikako ne preporucan koristiti benzin umjesto nafte jer je agresivniji a i brze hlapi te nema efekta
Kad se blago tako ocisti od krpelja treba mu odmah dati da pije 1% otopinu kuhinjske soli u litri vode. Naravno na bocicu i dudicu he he >:({

Tar
03-12-08, 18:14
Ovo si vec spomenuo ali nije lose ponoviti.
Tamo gde se pravi betonski ispust ne koristi se sljunak nego rizla( mrvljani kamen) i to odlicno smirgla papke.

brundalo
03-12-08, 18:58
Ovo si vec spomenuo ali nije lose ponoviti.
Tamo gde se pravi betonski ispust ne koristi se sljunak nego rizla( mrvljani kamen) i to odlicno smirgla papke.

Znan ja da san spomenija vec negdi ali san ova 2 primjera naveo samo da bi se tema zapocela. A sad ocekujen i vas. Ima valjda svak po nesto za objavit >:({

brundalo
03-12-08, 19:33
@miljko dakle ovako. sutra moram upotrijebit burdizzo klijesta za skopljenje ovnova. kako da to uradim? dali da stegnem sve odjednom ili polovicu po polovicu ^-^ ^-^ koliko znam stisak mora trajat oko minut

popovic
03-12-08, 21:32
Brundalo stisak traje 1-2 min maximalno,i stiska se prvo jedna pa druga polovina.
Mozda Miljko misli drugacije,ja sam to procitao u svajcarskom casopisu za ovcarstvo.

Čugi
03-12-08, 21:45
Ovo si vec spomenuo ali nije lose ponoviti.
Tamo gde se pravi betonski ispust ne koristi se sljunak nego rizla( mrvljani kamen) i to odlicno smirgla papke.


Cena, kod mene, 1200din/m3

popovic
03-12-08, 22:01
Evo pronasao sam ,ovako to izgleda

Tar
03-12-08, 22:12
Ovo si vec spomenuo ali nije lose ponoviti.
Tamo gde se pravi betonski ispust ne koristi se sljunak nego rizla( mrvljani kamen) i to odlicno smirgla papke.


Cena, kod mene, 1200din/m3


mislis skupo?
Onda samo gornja 2-3cm

Čugi
03-12-08, 22:28
U odnosu na šljunak koji je blizu 700, jeste.

miljko
04-12-08, 00:10
Popovic je u pravu kad kaze da se prvo jedan semevoda pa onda drugi odradi i da bi sve to bilo sigurno to se na razmaku od 1cm prema jajima jos jednom ponovi.Ne znam koliko su ti ovnici stari ali ovamo se to radi sa anastezijom.To da je 1 min potreban je takodje tacno.

brundalo
04-12-08, 20:31
Autor: Uredništvo
Subota, 07 Travanj 2007
"Gospodarski list", Zagreb, br. 9/2006. - 15. svibnja 2006.
Na ovaj članak potaknuli su me mnogi začuđujući negativni komentari naoko sveznajućih o vrlo lošim iskustvima s kozama. Slučajno smo, odvojeno, nekako u isto vrijeme prof. Rajković iz Brezovice kraj Zagreba i ja krenuli u nabavu mliječne koze.
Prošli smo mnogo kilometara. Jednostavno, nemam riječi kojima bih opisao doživljeni nemoral. Mnogi su čak znali da smo obojica iskusni kozari. Za prve ću napisati - prevelika i nerealna očekivanja, neinformiranost, neodgovornost. Za druge - otvorite dobro oči, nisu svi iskreni i dobronamjerni.
Prije kupnje koze nužno je definirati vaša očekivanja i zahtjeve. Tražite li životinju za održavanje vašeg travnjaka, trave u voćnjaku ili slično, tj. zamjenu za kosilicu, na krivom ste putu.
U tu svrhu nabavite ovce.
Koza spada među najinteligentnije i najlukavije životinje, služi se trikovima i prijevarama da bi postigla što je naumila, ima izvanredno pamćenje.
Ako ste skloni burnim i brzim reakcijama, nikako ne kupujte koze.
Vaša su očekivanja:
- proizvodnja mlijeka i mesa za vlastite potrebe + gnojivo za vaš eko-biopovrtnjak,
- kozje mlijeko za dijetnu, terapijsku i zdravstvenu svrhu,
- navedeno + proizvodnja sira, sirutka u zdravstvene svrhe i kao dodatak prehrani drugim životinjama,
- navedeno + održavanje vašeg okoliša, poboljšanje humusa,
- navedeno + eliminacija šikare i grmlja na vašim površinama.

Uklapaju li se vaša očekivanja u navedeno, svjesni ste neizostavne obveze mužnje dvaput dnevno, nabavite mliječnu kozu. Ne želite li obvezu mužnje, želite proizvesti samo meso, a pritom ispuniti potrebu za održavanjem okoliša, nabavite mesnu kozu.
Vaša će koza imati potrebe za parenjem. Držanje jarca zbog nekima neugodna mirisa uoči sezone parenja, stvorit će nekima nepremostive teškoće sa susjedima. Raspitajte se dobro ima li u vašoj blizini jarca, koji je na vanjskoj usluzi parenja.
Raspitajte se i pruža li vaša nadležna veterinarska stanica uslugu umjetnog osjemenjivanja koza. Varaždinska veterinarska stanica, primjerice, tu uslugu pruža redovito, već dulje vrijeme. Napominjem da je dr. Nazansky iz Veterinarske stanice Varaždin spreman na suradnju sa svim svojim kolegama veterinarima.
Dobro je znati da je koza izrazito socijalna životinja. U većim stadima koze majke, kćeri i tete uvijek su zajedno. Preporučuje se uvijek nabavka dviju sestara ili dviju ženski iz iste staje od majki koje su u srodstvu.
Nikada ne kupujte dvije ženke iz različitih staja, stvorit ćete si trajne probleme. Nemojte držati samo jednu kozu. Držite li dvije koze, parit ćete ih u različito vrijeme i uvijek će biti mlijeka, meso će biti bolje raspoređeno i nema potrebe za duljim zamrzavanjem mesa.
Zapisao sam i jedan vrlo važan savjet stare Babe Mare: “Sinko, kupuj koze kad se ozelene”, što znači koze i podmladak - kupuju se kad su već priviknute na zelenu hranu od starog vlasnika. Neiskustvo, stres i promjene u hranidbi vrlo često uzrokuju proljeve, nadimanje i nerijetko uginuća.

brundalo
04-12-08, 20:34
Popovic je u pravu kad kaze da se prvo jedan semevoda pa onda drugi odradi i da bi sve to bilo sigurno to se na razmaku od 1cm prema jajima jos jednom ponovi.Ne znam koliko su ti ovnici stari ali ovamo se to radi sa anastezijom.To da je 1 min potreban je takodje tacno.

hvala miljko. Inace to su stari ovnovi 6-7 godina(komada 2) i 4-5 dvogodisnjaka koji nisu zadovoljili moje kriterije u odnosu na velicinu, krupnocu, tezinu itd itd

brundalo
04-12-08, 20:43
KOZA I KOZLE, RADOST I BRIGA
Autor: Uredništvo
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2007
"Gospodarski list", Zagreb, br. 6/2007. - 15.2.2006.
Preporučljivo je da koza 3 - 4 dana ostane sa svojim kozlićima u zasebnom prostoru, manja je opasnost od gaženja malih od drugih koza ili već većih kozlića, kasnije obostrano prepoznavanje po mirisu i meketanju nije problematično, uzimanje kolostruma-mljeziva u prvim satima ne će biti ometano, a omogućit će i redovito sisanje, što je od osobite važnosti u prva tri dana života kozlića.
Dakako da kozi majci treba osigurati dovoljne količine svježe vode, koju u prva 3 dana po jarenju moramo mijenjati dvaput dnevno. Visokomliječne koze u prvim danima mogu popiti i do 10 litara vode.
Što je koza manje mliječna, popit će manje vode. Vjedro s vodom mora biti smješteno tako da bude onemogućeno onečišćavanje izmetom, mokraćom, prljavom dlakom, prljavim nogama itd.
Važno je da kozi majci osiguramo najkvalitetnije sijeno. Prvog dana po jarenju u potpunosti treba izbjegavati hranjenje krepkim krmivima. Bolje je kozi dati 2 - 3 zrele jabuke, i to malo natrule.
Veliki plod - iscrpljena koza
Ako je majka nosila veliki plod i očita je iscrpljenost, moramo joj na neki način brzo nadoknaditi izgubljenu tekućinu, minerale i vitamine.
Što poduzeti?
4 litre vode zagrijemo do najviše 38° C i u njoj stalno miješajući otopimo:
2 čajne žlice kuhinjske soli,
1 čajnu žlicu Natriumbicarbonata (ljekarne)
8 jušnih žlica grožđanog šećera ili meda (ni u kojem slučaju ne otopiti smeđi šećer od trstike, ili pogotovo ne bijeli šećer od šećerne repe)
Prelijemo u odgovarajuću posudu, ohladimo - nikako ne ispod 25° C i ponudimo kozi da pije. Koza u većini slučajeva halapljivo počne piti. Koji put potrebno je i malo nutkanja i strpljenja. Doziranje mora biti vrlo precizno veća koncentracija nekih sastojaka može izazvati kobne posljedice. Ovaj elektrolit treba koristiti kod proljeva u kozlića, odnosno svakog oporavljanja koza i kozlića od bolesti.


Prirodno ponašanje kozlića
Ne poznajući prirodno ponašanje kozlića, uzgajivači često postavljaju suvišna pitanja. Najčešće su to vezivanja kozlića različitim vezivima za kozu-majku, itd., itd.
U prirodnim uvjetima kozlići rastu u stadu i sišu majke više mjeseci, i tako sve dok koze ne zasuše. Doduše, ne postoji trajni kontakt koze majke i kozlića.
Za prvih tjedana, ovisno o vrsti terena, jarići se skriju u stijene ili se povuku u šikaru, grmlje itd. Za to vrijeme koze majke u potrazi za hranom mogu se i dosta udaljiti.
Samo 3 - 4 puta dnevno posebnim meketanjem zovu svoje kozliće na sisanje. Nakon te faze kozlići veselo izviđaju i otkrivaju novi svijet. Pronalaze svoje vršnjake i pod nadzorom jedne stare koze formiraju grupu, “kozleću školu”, koja je sve nezavisnija i često ju vidite u zajedničkom trku.
Svoje majke traže samo kad su gladni ili ako majke osjete da su vimena puna, pa ih zovu meketanjem.
Kod burskih koza izraženo je odvajanje odraslog jarca od koza, a najčešće se “kozleća škola” skuplja oko odraslog jarca. Što je jarac stariji, okupljanje je izraženije.

Kozleća škola
Uzgajivači mliječnih koza sigurno ne žele da kozlići dugo sišu mlijeko. Prirodni uvjeti u suprotnosti su s odvajanjem kozlića od svojih majki odmah kad posišu kolostrum i prve količine mlijeka. O idealnom vremenu odvajanja mišljenja nisu usuglašena, rasprave su u tijeku i bit će još dugo, dugo.
Prostor “kozleće škole” mora prije svega biti svjetao, suh i bez propuha. Bude li tako, i najmanji kozlići bez problema će podnijeti temperature i od 8° C. Kozlić kojem je hladno ima lagano nakostriješenu dlaku na leđima. Kozlići su još mali i zahtijevaju malo prostora, za zagrijavanje tog malog prostora, ako je potrebno, uzgajivači mliječnih koza uglavnom se posluže jednostavnim grijalicama. Najčešće su to infracrvene lampe (kao i kod odojaka). Ispod ili ispred bilo kojeg grijaćeg tijela morate postaviti zaštitnu rešetku, koja će ga štititi od doskakivanja kozlića, ili da grijaće tijelo ni u kojem slučaju ne može pasti među životinje.
Kako kozlići rastu, postaju otporniji i veći, traže i veći prostor. Kozlići su vrlo veseli, ako im se u njihov prostor stave neki panjevi, okrenuti sanduci, pa i veliko kamenje, koji će služiti za njihovo penjanje. Nije dobro ako se kozlići ne mogu penjati, u tom slučaju vrlo često trče “po zidovima”, što inače nazivamo “zid smrti”. Takve igre često su kobne - probajte zamisliti što se događa u utrobi kozlića u trci okomitom stranom zida.
U prostoru “kozleće škole” stelu treba vrlo često mijenjati, jer se kozlići pretežito hrane tekućom hranom, količina mokraće je znatna i brzo dolazi do provlaživanja stelje, koja ne smije biti vlažna.

miljko
04-12-08, 22:20
ako ti ovnovi ne zadovoljavaju tvoje kriterijume,prodaj ih na klanje,ne vidim neki razlog za kastriranje.Ovan koji nije u priplodu jede hranu bez veze.To je jako bolna procedura,pogotovu kod odraslih ovnova.U EU se do mesec dana jagnjad ili jarad mogu bez anestezije tako kastrirati a pose toga ,morala bi se koristiti anestezija.

brundalo
04-12-08, 22:25
Ma cini mi se da cu ja njih utovit i bez skopljenja, na pasi i onda ih prodat ovdi bez problema.Hvala na savjetu.
Sta se tice blejavica. Pogledaj vremena kad si ti postavlja slike ja san u isto vrime pisa da ih postavis, zato je doslo do greske u komunikaciji he he >:({ >:({ >:({

miljko
04-12-08, 22:47
ok je druze >:({
postavi i ti jos koju odnosno i drugi odgajivaci.Meni se uvek cini da slika mnogo vise moze da kaze nego ponekad reci

brundalo
05-12-08, 10:14
ok je druze >:({
postavi i ti jos koju odnosno i drugi odgajivaci.Meni se uvek cini da slika mnogo vise moze da kaze nego ponekad reci

Ocu prijatelju vrlo brzo kad zavrsim ovu nadstresnicu sa izmuzistem(sve, sam svoj majstor)bice slika ko u prici >:({

brundalo
15-12-08, 20:35
@ miljko da ne otvaran novu temu jar je pitanje a i sam odgovor vrlo kratak to cu uciniti ovdi.
kako da napravin kaudotomiju. Naime skopljenje muske janjadi radim redovito, ali odsijecanje repa nisam nikad radio, a alat koji se upotrebljava je potpuno isti. Hvala na odgovoru >:({ >:({

dado
15-12-08, 20:53
brundalo ja redovito to radim i koristim gumice i kliješta za gumice.jednostavno navučem gumicu na rep od korijena repa udaljim za prst širine i to je to.radim to dok su janjci do deset dana starosti,nakon par dana rep se osuši i otpadne

brundalo
15-12-08, 22:35
brundalo ja redovito to radim i koristim gumice i kliješta za gumice.jednostavno navučem gumicu na rep od korijena repa udaljim za prst širine i to je to.radim to dok su janjci do deset dana starosti,nakon par dana rep se osuši i otpadne

Ako mozes koju slikicu dat. Kazen ti iman alat ali nisan nikad radija. Jel prst po duzini ili debljini? Viruj neman pojma o tome

dado
15-12-08, 23:11
prst po širini,znači 2-3 cm,mislim da ću sutr to radit pa ću probat uslikat,ali još me pati to stavljanje slika na forum,pokušat ću.inaće sad imam materijala za odsijecanje repova,nisam se stigo pohvalit a počele mi se janjit ovce,zasad 4 ovce po dva janjeta

brundalo
15-12-08, 23:39
prst po širini,znači 2-3 cm,mislim da ću sutr to radit pa ću probat uslikat,ali još me pati to stavljanje slika na forum,pokušat ću.inaće sad imam materijala za odsijecanje repova,nisam se stigo pohvalit a počele mi se janjit ovce,zasad 4 ovce po dva janjeta

Neka ti bog da.U mene prije dva dana jedno i jutros........... uginulo. Samo ti poslikaj a ja cu ti pomoc stavit slike na forum

Volintena
16-12-08, 06:20
U mene prije dva dana jedno i jutros........... uginulo.

Nije valjda u pitanju onaj malecki sa fotkica?!?

popovic
16-12-08, 11:22
Neka ti bog da.U mene prije dva dana jedno i jutros........... uginulo. Samo ti poslikaj a ja cu ti pomoc stavit slike na forum
[/quote]

Brundalo prijatelju,ova godina nije bila tvoja ali dace Bog da sledeca bude bolja.

brundalo
16-12-08, 19:08
U mene prije dva dana jedno i jutros........... uginulo.

Nije valjda u pitanju onaj malecki sa fotkica?!?


Je upravo on, samo se ugasija. Jednostavno je zaspa. A danas se dogodilo drugo sranje. Ovca se ojanjila. Lipo krasno janje..zensko..... vizljasto. cim je doslo na svit odma je cilo stado uzbunilo he he. Sve je u redu sa njim/om ali mater.... nema mlika.... poludija san. sad ga podmecen pod onu prvu. A sta ces to je dil posla.
Ali me zanima kako to da se ovca pojanjila a iz nje ni kapi mlika? Zna li neko mozda? Zva san odma veterinara ali oni pojma nemaju ^-^ ^-^

brundalo
16-12-08, 19:10
Neka ti bog da.U mene prije dva dana jedno i jutros........... uginulo. Samo ti poslikaj a ja cu ti pomoc stavit slike na forum


Brundalo prijatelju,ova godina nije bila tvoja ali dace Bog da sledeca bude bolja.
[/quote]
dobro si reka, ako Bog da. Ali ni ja necu dat da sve ode u materinu. Hvala na podrsci

ivanhoe
16-12-08, 19:31
Zva san odma veterinara ali oni pojma nemaju ^-^ ^-^
Ima inekcija za izazivanje laktacije ;D} Pitacu cure dal se seca napamet pa ti javim
Stize odgovor
Oxytocin po 2ml/ dan dok se laktacija ne normalizuje
1X Penstrep (antibiotik) 1ml/10Kg

brundalo
16-12-08, 20:14
Zva san odma veterinara ali oni pojma nemaju ^-^ ^-^
Ima inekcija za izazivanje laktacije ;D} Pitacu cure dal se seca napamet pa ti javim
Stize odgovor
Oxytocin po 2ml/ dan dok se laktacija ne normalizuje
1X Penstrep (antibiotik) 1ml/10KgHVALA ti decko bog te blagoslovija

ivanhoe
16-12-08, 20:25
Eventualno u slucaju upale vimena dodati dexamethason 3ml
Izvini sto je ovako u reslovima ali tako su stizale poruke

brundalo
16-12-08, 20:32
Eventualno u slucaju upale vimena dodati dexamethason 3ml
Izvini sto je ovako u reslovima ali tako su stizale poruke

>:({ >:D :D

Velimir
16-12-08, 21:03
Kad smo vec kod ovih tuznih stvari da reknem da se kolostrum moze i zamrznuti pa se kasnije upotrebiti za tek rodjenu jagnjad, ako ne daj Boze ustreba

brundalo
16-12-08, 21:15
Ma znan ja to ali..... izaslo je sve tako naglo, ma ovo je zilavo prezivit ce 100% >:({

Velimir
16-12-08, 21:48
Nisam sumnjo da znas neko ako naleti neki novajlija poput mene 8)
puno srece zelim

toni
17-12-08, 10:31
ej brundalo.jeli joj to prvo janjenje? kako joj izgleda vime? jeli ista vece nega kad je bila zasušena? ako je pusti janje da povlaci i tribalo bi navuc mliko? mozes i ti stavljat tople oboge i masirat. provat pomust. tribalo bi doc.
nece ti pomoc oksitocin ako nema mlika!!!!! to je hormon koji djeluje na glatke misice koji su u alveolama mljecne zljezde. misici se stezu i isprazne alveolu, ako nema nista u njoj nema pomoci.
ako je vime skroz malo i suvo za to je najvjerojatnoje kriv neki drugi hormon npr. prolaktin......

brundalo
17-12-08, 19:31
ej brundalo.jeli joj to prvo janjenje? kako joj izgleda vime? jeli ista vece nega kad je bila zasušena? ako je pusti janje da povlaci i tribalo bi navuc mliko? mozes i ti stavljat tople oboge i masirat. provat pomust. tribalo bi doc.
nece ti pomoc oksitocin ako nema mlika!!!!! to je hormon koji djeluje na glatke misice koji su u alveolama mljecne zljezde. misici se stezu i isprazne alveolu, ako nema nista u njoj nema pomoci.
ako je vime skroz malo i suvo za to je najvjerojatnoje kriv neki drugi hormon npr. prolaktin......

To joj je 5 janjenje i dosad je sve bilo ok. Regularno zasusivana, bez mastitisa, nikad problema a sad mlika ni za lik. Doduse danas san iz jedne sise uspija izmust 2 mlaza a popodne jos 2 tako da se nadan da ce krenut

siks
17-12-08, 20:06
Problem je to Brundalo ja mislim da tu nece biti mleka ,ja sam imao proslo jagnjenje ovcu dvisku ojagnjila dvojke i nije imala mleka tj. samo malo2-3 mlaza iz sise pa jagnjici nisu nikako napredovali. Ja sam zvao veterinara i on joj je davao neke injekcije ali nije uspelo e sad je problem posto je opet sjagnjasta sta ce biti sad dal ce imati mleka ili nece. A ti se malo pomuci, flasica pa kao bebu,jeste tesko ali uspeva sigurno.
Takav ti je zivot nas slobodnih umetnika ":":{ ":":{ ::novac::

brundalo
17-12-08, 20:38
Problem je to Brundalo ja mislim da tu nece biti mleka ,ja sam imao proslo jagnjenje ovcu dvisku ojagnjila dvojke i nije imala mleka tj. samo malo2-3 mlaza iz sise pa jagnjici nisu nikako napredovali. Ja sam zvao veterinara i on joj je davao neke injekcije ali nije uspelo e sad je problem posto je opet sjagnjasta sta ce biti sad dal ce imati mleka ili nece. A ti se malo pomuci, flasica pa kao bebu,jeste tesko ali uspeva sigurno.
Takav ti je zivot nas slobodnih umetnika ":":{ ":":{ ::novac::


slazen se decko...stvarno smo slobodni umjetnici :lol: >:({ >:({
Ovo sta mi moramo kombinirat to niko ne priznaje ka umjetnost ::lose:: >:({

toni
19-12-08, 18:29
jeli doslo mliko? sta je sa ovcom:lol::lol::lol::lol::lol:??

brundalo
19-12-08, 19:09
jeli doslo mliko? sta je sa ovcom:lol::lol::lol::lol::lol:??

Tebi je to smisno jel he he. U dobroga gazde pametni janjac dvi matere sisa. Zadovoljan? >:({

Tar
20-12-08, 08:56
@toni
kada hoces da stavis vise znakova pitanja onda ih kucaj sa razmakom jer od 3 znaka pitanja ispadne :lol:

ivanhoe
20-12-08, 13:46
No najozbiljnije jesilje natero na mleko il ce morat ":":{

brundalo
20-12-08, 18:38
No najozbiljnije jesilje natero na mleko il ce morat ":":{

Mliko ide ali slabo. Mislim da ti je jasno sta to znaci. Ipak je to posao i tu nema milosti, ako zelim napredak... onda....A sta da mi se dogodine dogodi ka i Daretu..pa opet ovu muku prolazit. Ovako nek se malo utovi i zbogom nema druge..... >:({

ivanhoe
20-12-08, 21:33
Steta ::lose::

North ARMY
20-12-08, 21:41
e stete

nama je letos crkla krmaca (jedina koja se prasi) imala je ~250-300kg i 11 prasica stapih 3/4dana
1je crklo u toku noci bez krmace a 6smo dali komsijama i mi uzeli 4da hranimo na mleko od njih 4 2je ostalo i pravi su :D 1 je crklo u toku...a 1smo bacili bilo malo
hranili smo ih kozijim mlekom i kravljim
najvise je problema bilo zbog proliva,davali smo im sirup u usta,caj od dunjinog lista...jedva da su preziveli...
a sad su odlicni,da ih ne ureknem...

branko
20-12-08, 21:44
Svako ko je ikada držao krmače imao je takve "doživljaje" kao što je hranjenje prasića na cuclu i sl. >:({

North ARMY
20-12-08, 21:50
heheh :lol: jupi nisam ih na cuclu,krmaca je crkla poslepodne do ujutro svi skenjani... i kad smo sutra dan dosli sebi malo i resili sta dalje(prethodno nabavili cuclu i flasicu) i odneli tamo nako mali navaliki njuskama u mleko(otkinuli cuclu) i dalje nismo na cuclu nego smo u poklopac tegle,zatim kabla plasticnog,pa u valov sa kamenom kako su rasli... PROZDRLJIVI neki... >:({

toni
21-12-08, 08:54
sta mi je to smisno?

branko
21-12-08, 11:09
Toni, to je možda više simpatično nego smešno, ali nemamo simpatičnog smajlija... :lol:

North ARMY
21-12-08, 11:16
pa da si video njih 11(jos ih nismo razdelili) kako lizu mleko sa poda bilo bi i tebi smesno,zapravo vise simpaticno

kiza
27-12-08, 20:42
Ja da priupitam neke stvari.Jedna od koza je sjarna i pitanje je kada treba prestati sa muzom?Neko kaze mesec dana pre jarenja,neko 2,neko kaze ne prestaj uopste.Izmuzi kozu,ali to mleko nije za ljudsku upotrebu.Koliko dugo da jare sisa i kada ga odvojiti od koze?Vec sam pitao u vezi koza neke stvari i saveti su mi stvarno pomogli,a kako mi svi koje sam pitao pricaju razlicito pitam ovde na forumu.Ujedno ako treba znati jos neku stvar o temi koju sam pokrenuo napisite.Puno hvala za savete o ishrani koza,zaista sam se i dalje se istih pridrzavam i rezultati su tu.
S postovanjem i zahvalnoscu
Zoran

brundalo
27-12-08, 20:58
Ja da priupitam neke stvari.Jedna od koza je sjarna i pitanje je kada treba prestati sa muzom?Neko kaze mesec dana pre jarenja,neko 2,neko kaze ne prestaj uopste.Izmuzi kozu,ali to mleko nije za ljudsku upotrebu.Koliko dugo da jare sisa i kada ga odvojiti od koze?Vec sam pitao u vezi koza neke stvari i saveti su mi stvarno pomogli,a kako mi svi koje sam pitao pricaju razlicito pitam ovde na forumu.Ujedno ako treba znati jos neku stvar o temi koju sam pokrenuo napisite.Puno hvala za savete o ishrani koza,zaista sam se i dalje se istih pridrzavam i rezultati su tu.
S postovanjem i zahvalnoscu
Zoran

Svaki ti uzgajivac govori drukcije, a i autori u knjigama. Moj ti je savjet 60 dana prije jarenja koza treba biti suha, odnosno zasušena. E sad hoce li to bit par dana prije ili posle to je nebitno. Ako kozu muzes onda bi bilo pozeljno ovako. Ako ti je jare za prodaju(meso) onda ga trebas odvojit nakon 45 dana, a ako ti je za priplod onda nakon 60 dana. Nakon 15 dana starosti jare pocni prihranjivat najfinijim sijenom i pocni mu dodavat malo prekrupe, mozda jedno 50gr dnevno tako da mu se burag uci na cvrstu hranu. On ce to polako grickat i nemoj ga kukuruznom prekrupom "ubijat". Tih 50gr dnevno mu davaj kroz prvu sedmicu i to 2x dnevno a onda svake naredne povecaj za 50 grama. Tako bi nakon odvajanja treba dnevno dobijat oko 200-300 grama dnevno. Sijeno mu mozes davat po volji, ali pazi da ti ima dovoljno vode. Najbolje da od pocetka uci sa materom grickat sijeno...
I znas sta ukljuci se malo vise u forum he he >:({

Tar
27-12-08, 21:21
Kao sto Brundalo rece dva meseca pred jarenje treba kozu zasusiti. Tako da je uobicajena laktacija 305 dana. Tako se i izracunava mlecnost na godisnjem nivou, racunajuci laktaciju od 305 dana.
U poslednje vreme, uspesnom selekcijom postignuto je da koze mogu da daju znacajne kolicine mleka duze od godinu dana. A neke, retke i dve god. Kakva je tu matematika u pitanju nije mi bas najjasnije. Probao sam to da racunam pa nije bas islo.? U svakom slucaju vidim da je to na zapadu dosta rasirena praksa. Ovo sto Brundalo kaze da jarad sisa 60 dana je zbog dobre cene kozijeg mleka neisplativo. Pogotovo kada se uzme u obzir da su to meseci sa najvecom produkcijom. Zato se koristi kravlje mljeko i/ili "zamena za mleko.

brundalo
27-12-08, 21:30
Kao sto Brundalo rece dva meseca pred jarenje treba kozu zasusiti. Tako da je uobicajena laktacija 305 dana. Tako se i izracunava mlecnost na godisnjem nivou, racunajuci laktaciju od 305 dana.
U poslednje vreme, uspesnom selekcijom postignuto je da koze mogu da daju znacajne kolicine mleka duze od godinu dana. A neke, retke i dve god. Kakva je tu matematika u pitanju nije mi bas najjasnije. Probao sam to da racunam pa nije bas islo.? U svakom slucaju vidim da je to na zapadu dosta rasirena praksa. Ovo sto Brundalo kaze da jarad sisa 60 dana je zbog dobre cene kozijeg mleka neisplativo. Pogotovo kada se uzme u obzir da su to meseci sa najvecom produkcijom. Zato se koristi kravlje mljeko i/ili "zamena za mleko.

Tar polako ja nisam reka da sva jarad triba toliko sisat. Samo ona koja ostaju za priplod. Viruj mi ono sta se izgubi u tih 15 dana dobije se dugorocno na drugoj strani. Iako se slazem sa tobom u osnovi. Potrazit cu negdi to iman sigurno di covik u Austriji odvaja jarice od matere cim ih ova oblize po jarenju a onda ih hrani kolostrumom prvih pet dana i to tako ne da jarad sisaju iz bocice nego ih odmah uci da piju.....

ivanhoe
27-12-08, 21:36
U 3. mesecu ga koza vec i sama pocne odbijati
Isplativo je itekako ::novac:: Jarad budu daleko jaca lepsa a meso daleko ukusnije

Tar
27-12-08, 22:37
Nikako nije isplativije. One farme koje bi ja da kopiram, kada bih mogao, tako rade.
Dobra koza da u ta dva meseca 150 litara. Odlicna i mnogo vise. Vec smo rekli da je kozije mleko pretvoreno u sir 1€ a u delikatesne sireve i 1.5€ pa racunaj sta se isplati.
Jarad za klanje, meso, su sporedan proizvod osim kod burskih koza. Glavni proizvod je mleko to jest sir.
Racunica pokazuje da je prihod od mleka neuporedivo veci nego od jarica. Osim ako jarici nisu od majki rekorderki i vrhunskih jaraca pa da idu po 400,500,600 ili vise €. A i onda samo bi blesav prodao takvo zensko jare jer ce u prvoj laktaciji da mu donese vise + jarice. Dakle prodaje se samo musko.

popovic
27-12-08, 22:58
Tar pa brundalo je tako i mislio, to se odnosi na jarad koja ostaju tebi za priplod.Jer se takva grla puno bolje razviju i dugorocno gledano je to isplatljivije.

Tar
27-12-08, 23:33
Tacno je da je Brundalo na to mislio i mozda neki autori to isto tvrde u literaturi ali u ozbiljnoj proizvodnji mleka to se ne radi. Vrlo cesto jarici nemaju kontakt sa sisom. I kolostrum se muze, pasterizuje i daje jaricima na cuclu ili preko vestacke koze ili sad smo culi uce da piju mleko. Sa druge strane ako ima jeftine pase isti efekat se postigne sa nesto vise koza a bez povecanja troskova. Samo sto pasa dovodi do drugih problema a to je radna snaga......

brundalo
27-12-08, 23:54
Tacno je da je Brundalo na to mislio i mozda neki autori to isto tvrde u literaturi ali u ozbiljnoj proizvodnji mleka to se ne radi. Vrlo cesto jarici nemaju kontakt sa sisom. I kolostrum se muze, pasterizuje i daje jaricima na cuclu ili preko vestacke koze ili sad smo culi uce da piju mleko. Sa druge strane ako ima jeftine pase isti efekat se postigne sa nesto vise koza a bez povecanja troskova. Samo sto pasa dovodi do drugih problema a to je radna snaga......

Ne slazen se s tobom Tar. Pazi ne kazem da nisi u pravu, Ali u nasim uvjetima jos uvik se najbolja grla ostavljaju da sisaju malo duze. Recimo na Pagu prosjek sisanja janjadi je 27 dana a onih za priplod 35-45 ja tezin tome i kod ovaca i kod koza. Ali onda triba blago hranit bogovski

Tar
28-12-08, 09:33
Moj odgovor sam prebacio u Ekonomiju poslovanja.....

ivanhoe
28-12-08, 09:40
Daleko je ispladivije imati jako o zdravo stado nego uvek se bojati bolesti.Jaka jedinka je imunija,u slucaju da se pojavi bolest imas vremena reagovati ,nemoras odma zvati azil da odnesu stado

Puky
23-01-09, 12:47
>:D
-imam pitanje to jest treba mi savjet,vezano za suncokretovu sačmu,nisam je nikad koristio a htio bi probati
neke ovce su još bređe neke su se ojanjile,kada da im dam suncokretovu sačmu,i sa koliko grama da počnem.
HVALA ::pomoc:;

ivanhoe
23-01-09, 19:25
Do 10%
Ako je stvarno sacma!
Ja sam od coveka pod sacmom kupio otpad od selektiranja kolosa.
Prezivari se tesko snalaze sa mastima

branko
23-01-09, 19:36
Najbolje je da nađeš fabrički upakovanu sačmu.
Obično to budu džakovi od 30kg.
Postoji sačma sa 33% proteina i sa 44% proteina.
Sačma sa 33% belančevina je pogodnija za preživare zbog velikog sadržaja celuloze.
Nemoj kupovati veliku količinu, jer sačma ima u sebi određeni % vode, koja dosta brzo ispari, pa sačma "kalira", tj. izgubi na težini.

Šošara
23-01-09, 23:02
Suncokretocva sacma je odlicna u ishrani ovaca.Treba da je stalno koristis u dopunskom obroku.

djura
24-01-09, 17:57
Pre par godina imao sam veliki problem u stadu ovaca kada sam na pijaci kupio ovcu sa dvoje jagnjadi koje su imale problem sa zaraznom šepavošću.Naravno to nisam uočio pri kupovini jer prodavac je bio poznat pa nisam detaljinije pregledao ovci i jagnjiće.Bolest se vrlo brzo proširila i zahvatila oko 30% stada. Pokušavao sam i vakcinacijom i rastvorom plavog kamena, ništa nije pomoglo.Sasvim slučajno požalivši se jednom prijatelju koji se ne bavi ovčarsvom rekao mi je da je njegov otac taj problem rešio tako što je očišćeni čapak posipao prahom penicilina pa ga premazivao rastvorom joda i uvijao krpom. To se ponavlja svaki dan i otprilike za 7 dana bolest se potpuno zaleči. Od tada je prošlo dosta vremena i bolest se više nikada nije pojavila u stadu, a ja više ne kupujem ni ovce ni jagnjad ni ovnove na pijaci .

toni
27-01-09, 12:29
očistit (odrezat) ostecenu rožinu sve do zdravog tkiva ponekad treba do krvi. i nekoliko dana ispirat formalinom. prije ispiranja formalinom ocistit papak

brundalo
27-01-09, 18:40
očistit (odrezat) ostecenu rožinu sve do zdravog tkiva ponekad treba do krvi. i nekoliko dana ispirat formalinom. prije ispiranja formalinom ocistit papak

Bas do krvi ne bih se slozija po meni bi bilo bolje kroz par dana pomalo to brusit tako da se doli ipak stvori kakva takva podloga . Ali nema veze puno je bolje nanit na ulaz/izlaz iz stale par kubika tucanika gdje one moraju proc 2 puta dnevno i taj problem ce nestat

djura
28-01-09, 10:19
Znam da postoje specijalna klešta koja se koriste prilikom skraćivanja repova kod ovaca ili jagnjadi i imao sam priliku da ih vidim kako se sa njima radi, ali ima jedno vrlo obično i praktično rešenje koje je isto tako dobro.Naime uzme se komad plastičnog creva ( tvrda plastika ) dužine oko 5 cm i sa jedne strane se preseče nožem pod pravim uglom , a sa druge strane pod uglom od 45 stepeni.Za jagnjad se koristi cev manjeg prečnika, a za ovce prečnik mora biti mnogo veći. Gumica se navlači sa kose stane, a cev se na rep takođe navlači sa te strane ako se radi o skraćivanju repa ovcama.Kod jagnjića je obrnuto. Treba ostaviti samo onoliko repa da ce pokrije stidnica. Jagnjićima je najbolje staviti gumicu sa 2 dana starosti , dok kod ovaca je bolje to uraditi u zimskom periodu jer proces otpadanja repa traje oko mesec dana, a u letnjem periodu ima mušica koje napadaju mesto prekida repa pa je ovca dok to ne zasuši vrlo uznemirena. Trebajoš voditi još računa na pršljenove u repu tako da gumica legne između njih. Na ovaj način mnogo lakše se prati stanje vimena i mnogo je lakše muzti ovce , a i kada dođe vreme šišanja nema gubljenja vremena da bi se ošišao rep.

joco vitemberg
29-01-09, 16:58
pozdrav. Ja sam novi član i držim par ovaca rase vitemberg. Jedna mi se obliznila(velika radost za mene pošto tek počinjem sa držanjem) i sad imam sledeći problem:dok su druge ovce halapljive i otimaju se za hranu ova mi je neraspoložena i slabo jede. Uzima po malo obroka i pomalo sena ali je to malo i za nju samu a kamoli za proizvodnju mleka. Sinoć sam joj u obrok zamutio malo kuvanog paradajza i navalila je bila 2 minuta i onda ostavila. Imate li kakav savet vezano za ovaj problem?

djura
29-01-09, 17:58
Možda ovca nije izbacila posteljicu, pozovi veterinara obavezno.Možeš joj dati injekciju penicilina direktno u meso, ja ovcama nakon jagnjenja dajem kukuruznu prekrupu rastvorenu u mlakoj vodi sa malo šećera.

joco vitemberg
29-01-09, 18:21
Izbacila je posteljicu sigurno a posle jagnjenja sam joj dao fanglu kukuruza(tako su me naučili-da bi se očistila). Moraću ujutro da zovam veterinara pa ću videti šta on kaže.

vla
29-01-09, 18:30
Nisi smeo dati toliko mnogo kukuruza odmah posle jagnjenja.Poremecaj varenja u buragu.Daj joj samo seno i vodu.
Da bi ovca sto pre izbacila posteljicu, daje se nakon jagnjenja samo topli napoj od stocnog brasna ili mekinja.

Šošara
29-01-09, 19:09
Sto se tice stavljanja gumica na rep isti fazon je sa cevastim kljucem za svecice i gumicom za tegle.Ja koristim klesta za gumice a dok ih nisam nabavio koristio sam ovo prirucno sredstvo.Gumice obicno stavljam 4 dan od jagnjenja pa do 7-8 dana.Isrobao sam i 1 i 2 i 3 dan ali su jagnjad jos mala i nezna a kada malo odjace i ocvrsnu bez problema prihvate gumicu.Moze doci do prolazne i trenutne uznemirenosti jagnjeta po stavljanju gumice i tada ga ne treba dirati dok se samo ne smiri.Gumicu nikako tada ne skidati.
Prednosti kupiranja repa su u tome sto se povecava higijena ovce a samim tim i njeno zdravstveno stanje.Posle jagnjenja ovca ostaje suva jer nema repa koji bi pokuio plodove vode,primese krvi,sluz itd.sto je osnov za mogucu infekciju.(narocito leti kada ima muva).(zimi ovca je suva i izbegava se mogucnost smrzavanja).
Olaksano je i samo jagnjenje jer nema repa koji cesto ume da smeta ako ovca legne na njega.
Olaksano je i parenje.Bolja je higijena zbog samog ovna.
Kod ovnova je bolja ventilacija testisa.
Bolja je preglednost vimena u periodu pred jagnjenje i u periodu dojenja.Moze se na vreme videti da li je ovca dojila jagnje i koliko je vime a time i smanjiti mogucnost nastajanja mastitisa.

@ Joco
Ubuduce da znas ovci po jagnjenju daj samo vodu da pije i to ne koliko moze vec nekoliko gutljaja jer ce pre izbaciti posteljicu.Njoj je po jagnjenju potrebna voda da nadoknadi gubitak tecnosti iz organizma koja je izasla kao plodove vode.Par sati po jagnjenju(4-5 sati)slobodno joj daj da pije koliko moze vode.
Sto se tice hranjenja moj savet ti je da prva 2-3 dana ne dajes zitni deo obroka i to iz razloga da ovca ne dobije upalu vimena,ili da ne dodje do poremecaja varenja.
Ako dobije upalu vimena najbolje je da ne diras sam nista posto si pocetnik vec zovi veterinara da on to odradi.
Ako dodje do poremecaja varenja postupak je sledeci daj joj na flasu(pivsku staklenu)oko 300 ml vode u koju rastvoris sodu-bikarbonu(7-8 kafenih kasicica ili do 100 grama) sa malo kvasca.To joj das da popije tako sto je nateras stavis grlic flase u usta i mora da pije,pazis da ne ode u dusnik.
Od vet. sredstava za normalizaciju varenja treba da uvek imas nesto kod kuce.To su obicno praskovi kao sto je Neosaningest i Laksans.Ima da se kupi kod vetrerinara i vet. apotekama.Postupak davanja je isti kao i za sodu-bikarbonu.

Vodi racuna da ovca ne pojede posteljicu jer nije dobro.Posteljice je najbolje zakopati u zemlju.

joco vitemberg
29-01-09, 19:35
Možete li mi pojasniti "poremećaj varenja"? Kako se manifestuje i kada treba preduzeti te korake što je Šošara opisao?

Šošara
29-01-09, 20:12
Poremecaj varenja moze biti nekoliko:stajanje varenja uz izostanak baleganja,proliv je takodje vid poremecaja varenja.
Poremecaj varenja u smislu zastoja u varenju moze biti i sa izostankom baleganja i sa baleganjem kada je balega mekse konzistencije odnosno nije u brabonjcima vec je kao svinjska.

Kod izosatanka baleganja najcesce je doslo do preopterecenja organa za varenje tj. ovca je pojela vecu kolicinu koncentrovanog hraniva.Manifestuje se tako sto je ovca nevesela,slabo ili gotovo nikako ne uzima hranu(moze da uzima koncentrovani deo obroka a da seno nece da jede ili vrlo malo sena jede).Stomak je tvrd i ne cuju se sumovi buraga,izostaje prezivanje i nema podrigivanja.U rektumu-debelom crevu se nakuplja balega koja je zbog usporenog rada creva zadrzana i suva,tvrdi brabonjci.Cesto ovca zna da legne i da se pocne tegliti kao da ce da se jagnji-isteze se,napinje,podize rep to se zovu kolike a to je jednostavno receno bolovi u stomaku.
Uciniti sledece:
1)nedavati joj koncentrovani deo obroka do normalizacije stanja
2)dati nesto od preparata za podsticanje varenja
3)obavezno je rucno izbalegati(stavi se dva prsta u anus i polako se izbalega-cesto balege ima za 3-4-5 baleganja i ide u talasima)
4)istrlajti-izmasirati stomak u predelu gladnih jama kruznim pokretima sakom ili pesnicom.
5)hraniti samo senom


Kada poremecaja varenja koji prati balega koja je u obliku svinjske(javlja se kiseo miris balege) to je od koncentrovane hrane jer je unosi u vecoj kolicini.Ovo se javlja najcesce kod jagnjadi u periodu dojenja jer su im kao mladim organi za varenje nedovoljno sremni za varenje koncentrovane hrane.Ovo moze biti i posledica parazita najcesce pantljicare a prepoznaje se jer na takvoj balezi ima lepljive sluzi.Kad su u pitanju paraziti onda veterinar da ne bi se mnogo eksperimentisalo.(za pantljicaru je najbolji Monizol u tabletama a isto je i Albendazol samo je drugi proizvodjac)
Kada nema sumnje na parazite samo promerniti koncentrat i davati u kolicini koja im ne smeta.A do oporavka davati sodu bikarbonu jer Na iz sode regulise varenje i poremecaj Ph u zeludcu.

Jos nesto kod svakog poremecaja u organizmu prezivara prvo izostaje varenje tako da treba dobro posmatrati ovcu i dati sam dijagnozu.

joco vitemberg
29-01-09, 20:35
Hvala,ujutro zovem veterinara pa ću da vidim o čemu se radi

Šošara
29-01-09, 20:43
Nema na cemu nadam se da sam bio od koristi.

brundalo
29-01-09, 21:46
Sto se tice stavljanja gumica na rep isti fazon je sa cevastim kljucem za svecice i gumicom za tegle.Ja koristim klesta za gumice a dok ih nisam nabavio koristio sam ovo prirucno sredstvo.Gumice obicno stavljam 4 dan od jagnjenja pa do 7-8 dana.Isrobao sam i 1 i 2 i 3 dan ali su jagnjad jos mala i nezna a kada malo odjace i ocvrsnu bez problema prihvate gumicu.Moze doci do prolazne i trenutne uznemirenosti jagnjeta po stavljanju gumice i tada ga ne treba dirati dok se samo ne smiri.Gumicu nikako tada ne skidati.
Prednosti kupiranja repa su u tome sto se povecava higijena ovce a samim tim i njeno zdravstveno stanje.Posle jagnjenja ovca ostaje suva jer nema repa koji bi pokuio plodove vode,primese krvi,sluz itd.sto je osnov za mogucu infekciju.(narocito leti kada ima muva).(zimi ovca je suva i izbegava se mogucnost smrzavanja).
Olaksano je i samo jagnjenje jer nema repa koji cesto ume da smeta ako ovca legne na njega.
Olaksano je i parenje.Bolja je higijena zbog samog ovna.
Kod ovnova je bolja ventilacija testisa.
Bolja je preglednost vimena u periodu pred jagnjenje i u periodu dojenja.Moze se na vreme videti da li je ovca dojila jagnje i koliko je vime a time i smanjiti mogucnost nastajanja mastitisa.

@ Joco
Ubuduce da znas ovci po jagnjenju daj samo vodu da pije i to ne koliko moze vec nekoliko gutljaja jer ce pre izbaciti posteljicu.Njoj je po jagnjenju potrebna voda da nadoknadi gubitak tecnosti iz organizma koja je izasla kao plodove vode.Par sati po jagnjenju(4-5 sati)slobodno joj daj da pije koliko moze vode.
Sto se tice hranjenja moj savet ti je da prva 2-3 dana ne dajes zitni deo obroka i to iz razloga da ovca ne dobije upalu vimena,ili da ne dodje do poremecaja varenja.
Ako dobije upalu vimena najbolje je da ne diras sam nista posto si pocetnik vec zovi veterinara da on to odradi.
Ako dodje do poremecaja varenja postupak je sledeci daj joj na flasu(pivsku staklenu)oko 300 ml vode u koju rastvoris sodu-bikarbonu(7-8 kafenih kasicica ili do 100 grama) sa malo kvasca.To joj das da popije tako sto je nateras stavis grlic flase u usta i mora da pije,pazis da ne ode u dusnik.
Od vet. sredstava za normalizaciju varenja treba da uvek imas nesto kod kuce.To su obicno praskovi kao sto je Neosaningest i Laksans.Ima da se kupi kod vetrerinara i vet. apotekama.Postupak davanja je isti kao i za sodu-bikarbonu.

Vodi racuna da ovca ne pojede posteljicu jer nije dobro.Posteljice je najbolje zakopati u zemlju.


Odlican post, ali prijatelju potkrale su ti se 2 krupne greske i triba ih ispravit bez ljutnje i uvrede.
Prva greska je da se tekucina ne smije davat iz staklene boce. Razlog? vrlo jednostavan, blago moze pregrist staklo i unakaziti se. zato se daje iz plasticne boce od cole ili bilo cega.
Drugi ispravak je slijedeci poteljica se ne smije zakopavati. Potrebno ju je spaliti. To je najsigurniji nacin uklanjanja evetualnih problema.
Sta se tice sredstva za poboljsanje varenja evo savjet. Moze se dati kocka svjezeg kvasa(nikako instant iz kesice) rastopljenog u pola litre vode i to mlake. Ovo spominjem iz razloga jer nema svako doma nesto od lijekova za regulaciju probave a ovo su prirucna sredstva. Vrlo brzo ce regulirat probavu. Bocu joj treba namistit u kut usta tako da jezikom ne moze izbacit van
Prijatelju nadan se da se ne ljutis na ispravcima >:({ >:({

Šošara
29-01-09, 21:54
Ma sto bih se ljutio.Svaka korekcija je dobro dosla.
Ja sam napisao sta ja radim.Staklena flasa ali je ne stavim da moze uhvatiti zadnjim kutnjacima.Sta ces druze to je tehnika.
A posteljicu zakopavam jer mi je ispod dvorista suma i tamo to obavljam.
Po skolskom uputstvu o neskodljivom uklanjanu leseva i posteljca imaju dva nacina.
To sto si ti rekao spaljivanjem i ovo sto sam ja rekao zakopavanjem.
Tako da smo obojica pogodili.

brundalo
29-01-09, 22:02
Bingo... ma znas zasto san protiv zakopavanja. Jer prije par godina je veterinarska kontrola jednom frajeru napravila gresku kod analize krvi jarca. jarac je bio pozitivan na brucelu a ovi budale previdili to. I koze pocele pobacivat redom. Ajde posla on na analizu jedan pobaceni fetus i otkrilo se sta je, a pitali ga di je sa fetusima a covik reka da je zakopava. di si zakopava?? tu i tu. Ajmo sanacija zemljista i znas kakvi problemi, jer taj vrag moze u zemlji zivit par godina. Eto samo zato san reagira, zbog niceg drugog....A na staklenku san i ja dava ali san odusta jer san vidija na Tv sta se desilo frajeru u Australiji koji ima ovaca negdi 10 000 ako ne i vise..... >:({ >:({

Šošara
29-01-09, 22:08
Ima i posebna spravica za davanje tecnih lekova i zove se drenč pistolj a nikako da se kupi.
Imam sistem da ne moze da uhvati flasu zubima.Stavim prst(palac) iza prednjih sekutica u onaj prazan deo donje vilice i nedam da stegne a flasu drzim po sredini usta na jeziku i ne guram duboko u usta.Mora da pije htela to ili ne a ne moze da zagrize.


Moj ujak je davao malom jagnjetu mleko na levak. :lol: :lol: :lol:
Zamisli nije htelo pod ovcom da sisa,nece na cuclu a ovaj se iznervira stavi levak u usta i sipa flasom mleko i vice:"Koga ti zezas.Pij sad". :lol: :lol: :lol:
Odgajio ga je ali je islo za njim ko kuce.

brundalo
29-01-09, 22:16
Znan ja za drenc pistolj, ali sta si ti reka nikako.... a nije skup. kad je sve preče nego ono sta triba. A to sa janjadi mi ne spominji imam i ja sad par njih na umjetnom hranjenju, a uskoro ce svi na zamjenu radi muze >:({

Šošara
29-01-09, 22:19
Kod mene ima dobra zamena za mleko zove se Milsan proizvodjac Sano,odavno je koristim i pokazala se dobro.Ova zamena je za telad.Pravi se 1 kg Milsana na 9 L vode.

brundalo
29-01-09, 22:22
Kod mene ima dobra zamena za mleko zove se Milsan proizvodjac Sano,odavno je koristim i pokazala se dobro.Ova zamena je za telad.Pravi se 1 kg Milsana na 9 L vode.

ima sano u nas u Popovači i prave zamjenu bas za janjad i jarad. a u vas je u Novom sadu. Uglavnom posto je vreca u vas i koliko je pakiranje?

Šošara
29-01-09, 22:28
Drago mi je da cujem da ima specijal za jagnjad i jarad,zato sto kad odem u NS na sajam na standu Sano kad pomenem proizvode za ovce oni samo kazu imamo Ovisan al to retko ko kupuje i gledaju me kao da sam sa Marsa.

U pocetku kada sam poceo koristiti pre 5-6 god bilo je u vrecama od 20 ili 25 Kg.I merili su na kg koliko treba u apotekama.
Sada u ovoj apoteci gde se snabdevam je u pakovanju od 3 kg zato sto taj gazda ima fabriku stocne hrane pa prepakuje u manja pakovanja zbog lakse prodaje.Cena je oko 140 dinara/kg.

brundalo
29-01-09, 22:30
Drago mi je da cujem da ima specijal za jagnjad i jarad,zato sto kad odem u NS na sajam na standu Sano kad pomenem proizvode za ovce oni samo kazu imamo Ovisan al to retko ko kupuje i gledaju me kao da sam sa Marsa.

U pocetku kada sam poceo koristiti pre 5-6 god bilo je u vrecama od 20 ili 25 Kg.I merili su na kg koliko treba u apotekama.
Sada u ovoj apoteci gde se snabdevam je u pakovanju od 3 kg zato sto taj gazda ima fabriku stocne hrane pa prepakuje u manja pakovanja zbog lakse prodaje.Cena je oko 140 dinara/kg.

sverc komerc mamu im....nego koliko je to u eurima kg?

Šošara
29-01-09, 22:35
Sta ce kad je on gazda a mi raja koja mora da se snbdeva al nema veze.

To u eurima izadje oko 1,5e po sadasnjem kursu

brundalo
29-01-09, 22:38
a reci jel ih hranis iz bocica ili kanti sa cuclama ili mozda iz korita?

Šošara
29-01-09, 22:47
Flasica od Pepsija i cucla.Naravno plasticna flasica.

brundalo
29-01-09, 22:52
A ja san narucio plasticna korita i na njih se ugrade ventili. Svaki ventil jedna cucla. iz jednog korita moze ih cuclat 20-ak na obe strane po 10. samo otvoris ventile i ajmo....cekam jos ventile i idemo na posao

Šošara
29-01-09, 23:05
Ja samo par komada prihranjujem i to koje je prekobrojno ili od starije ovce.
To sa koritom je odlicna stvar.

joco vitemberg
30-01-09, 16:55
Veterinar je povrdio vašu dijagnozu :poremećaj varenja. Dao sam joj razmućenih mekinjai biće dobro. Interesuje me kad dajete e-selen i kako. Ovaj veterinar mi je rekao drukčije od prodavca kod koga sam kupio. Sa koliko dana starosti jagnjetu dajete prvi put,pa onda posle nedelju dana,pod kožu u predelu vrata?

brundalo
30-01-09, 18:37
Veterinar je povrdio vašu dijagnozu :poremećaj varenja. Dao sam joj razmućenih mekinjai biće dobro. Interesuje me kad dajete e-selen i kako. Ovaj veterinar mi je rekao drukčije od prodavca kod koga sam kupio. Sa koliko dana starosti jagnjetu dajete prvi put,pa onda posle nedelju dana,pod kožu u predelu vrata?

Prijatelju ja in prvi put dam sa 3 miseca. Razlog? zato sta ja cijepim ovce/koze mjesec dana pred janjenje/jarenje, tako da i mladi unutra steknu imunitet. Inace jedan savjet. ako nikad nisi davao inekciju u vrat i nemoj pokusavat dok ti neko ne pokaze kako se to radi, da nebi bilo vraga. Ja inekcije dajem sa unutrašnje strane buta tamo gdje nema dlake. mozes dat u misic ili pod kozu. ako das u misic djeluje odmah, a pod kozu blago uzima samo koliko mu treba. Inace tokoselen se ne daje sam nego u kombinaciji sa vitaminom AD3E. Znaci jedna inekcija selena a druga vitamina. Jednu u jedan but drugu u drugi.....zato pitaj par veterinara za savjet kad dat inekciju malima. Kazem par veterinara tako ces vidit sta oni kazu. Znas onu staru koja kaze da poslusas i drugo misljenje... >:({

djura
30-01-09, 22:22
Jagnjad sa kilažom do 10kg. moraju primiti tablete ( 1 / 2 ) protiv parazita i to ALBENDAZOL i one se ponavljaju nakon 15. dana. Inekcija na bazi selena se daju maksimum do 7. dana starosti u butinu ( može i u mišić ) u količini 1ml/10kg mase, ali najbolje je ovce redovno vakcinisati mesec dana pred jagnjenje kao što Brundalo kaže.

vla
30-01-09, 22:35
Evitaselen i AD3 injekcije se daju prvog dana jagnjadima radi jacanja i sprecavanja razvoja misicne slabosti-bolesti belih misica i to u but, sa unutrasnje strane kako je vec maestro Brundalo naveo.
Mlecne zamenice su Sano-Milsan 1.15 e/kg
Milkivit-Milkinada 1.25 e/kg
Scauman-Milkavit TMR 1.35e/kg
Ja imam najbolja sikustva sa Sanovim Milsanom.Piju iz kofe sa cuclama.

djura
30-01-09, 22:37
Jedna od preventivnih mera da ne dođe do problema sa varenjem je dopro pripremljeno seno.Ja bale sena kada ih slažem u skladišni prostor, uvek pospem sa stočnom solju da bi ovce kasnije ga bolje jele , da bi se eventualni višak vlage apsorbovao i da bi odvratio miševe da se nastane u balama gde mogu da se razmnožavaju , mokre ...
Interesuje me mišljenje o aparatima koji rasteruju glodare na bazi proizvodnje visofrekfentnog zvuka odnosno da li su efikasni ili je to samo reklama

brundalo
30-01-09, 22:48
Jedna od preventivnih mera da ne dođe do problema sa varenjem je dopro pripremljeno seno.Ja bale sena kada ih slažem u skladišni prostor, uvek pospem sa stočnom solju da bi ovce kasnije ga bolje jele , da bi se eventualni višak vlage apsorbovao i da bi odvratio miševe da se nastane u balama gde mogu da se razmnožavaju , mokre ...
Interesuje me mišljenje o aparatima koji rasteruju glodare na bazi proizvodnje visofrekfentnog zvuka odnosno da li su efikasni ili je to samo reklama

Nije reklama - ali djeluje u malim prostorima i sve mu smeta. Zaboravi na to

vla
30-01-09, 22:49
Poremecaj varenja kod koza i ovaca-acidoza buraga
Kod naglog uvodjenja ili davanja velikih kolicina odjednom hraniva bogatim ugljenim hidratima ili ti secerima /kukuruz,repin rezanac,itd/ povecava se kiselost u buragu i unistavaju bakterije koje normalno razlazu hranu, pa se povecava kiselost u buragu i nastaju probelmi koje je Joca imao.
Ovce i koze su prezivari ,pa osnovna pravila u ishrani su: svako novo hranivo postepeno uvoditi u ishranu u trajanju od 7-14 dana i nikada ne davati u velikim kolicinama odjednom, vec po malo u vise obroka, kako bi se bakterijska flora u buragu postepeno prilagodila novim hranivima.Iso tako nije preporucljivo cesto menjati nacin ishrane i vrste hraniva kod ovaca i koza.
Posebno voditi racuna ,na postepen prelazak sa zimske-suve ishrane senom, na prolecnu ishranu zelenom hranom-ispasom.Posebno obratiti paznju na velike kolicine kukuruza i zitarica-brasna.

Šošara
30-01-09, 23:02
E vita-selen je vitamnsko mineralna inekcija.Nije nikakva vakcina.

INDIKACIJE
-Prevencija i terapija nutritivne misicne distrofije jagnjadi i teladi.
-avitaminoza i hipovitaminoza vitamina E
-primenjuje se kod gravidnih zivotinja za prevenciju podmlatka
-deficitarnost vitamina E i selena u hrani

APLIKACIJA I DOZE
Primenjuje se jednokratno intramuskularno i supkutano

Profilaksa
Goveda,ovce,svinje: 1do 2 ml leka na 50 kg telesne mase.Tretiranje se moze ponoviti posle 2 do 4 nedelje.

Terapija
Goveda,ovce,svinje: 1 ml leka na 30 kg telesne mase,odnosno za goveda do 15 ml a za ovce i svinje do 5 ml leka.

Mlade zivotinje
Telad: 2 do 5 ml
Jagnjad: 1 do 3 ml
Prasad: 0,5 do 1 ml
Tretiranje se moze ponoviti posle 7 dana(ako je potrebno).

KONTRAINDIKACIJE
Kontraindikovana je primena kod goveda i ovaca u periodu laktacije.Preparat ne treba davati u podrucijima bogatim selenom.

KARENCA
Tretirane zivotinje svih uzrasta ne treba slati na klanje 28 dana nakon poslednje aplikacije leka.

NAPOMENA
Pre upotrebe lek treba promuckati.
Velikim zivotinjama na jednom injekcionom mestu ne davati vise od 10 do 15 ml leka,a malim 5 ml leka.

brundalo
30-01-09, 23:09
samo jedan ispravak... moze se klat ali se ne smije jetra upotrbljavat. za meso i mliko nema karence

Šošara
30-01-09, 23:18
Brundalo nisam ja propisao karencu leka vec proizvodjac.

Samo ti jedi meso tretiranih zivotinja i ne treba ti E vitamin :lol:

brundalo
30-01-09, 23:37
Brundalo nisam ja propisao karencu leka vec proizvodjac.

Samo ti jedi meso tretiranih zivotinja i ne treba ti E vitamin :lol:

ma ja san neki dan tretira koze pred jarenje i procita san to znaci da svaki proizvodjac ima svoju karencu he he >:({

Šošara
30-01-09, 23:54
>:({ >:({ >:({
tako nekako

brundalo
31-01-09, 00:01
E sad decki vi pomozite meni. Jedan majmun je doveza odnekud par sugavih ovaca i dogodilo se zlo. Uhvatile i moje ovce i koze istina ne sve ali.... Ja san napravija sta san moga. Izolira ove bolesne. kako je danas petak a do ponediljka ne mogu do nikakvog lijeka, pitan se sta da radim. ja se sa tim prvi put susrecem i znan samo ono sta pise u knjigama. Ima li ko kakav narodni lik za te stvari?. najgore mi je sta mi se blago jos janji ili se triba ojanjit/ojarit >:({

Šošara
31-01-09, 00:21
Kod mene u selu seljaci su mazali svinje preradjenim uljem kad se osugaju.
To ti ne preporucujem.

Najefikasniji su lekovi.I to Alfamec 1% i Cevamec 1%.
Aktivna materija kod oba je Ivermektin u kolicini 1ml rastvora sadrzi 10 mg Ivermektina.

Doza je 0,2 ml/10 kg telesne mase.
Aplikuje se supkutano pod kožu.

KONTRAINDIKACIJE
Prearat se ne daje kravama,ovcama i kozama(cije mleko je namenjeno za ishranu ljudi) u toku erioda laktacije,kao ni 30 dana pre teljenja, jagnjenja ili jarenja.
Preparat se ne sme aplikovati intravenski i intramuskularno.

brundalo
31-01-09, 00:24
Kod mene u selu seljaci su mazali svinje preradjenim uljem kad se osugaju.
To ti ne preporucujem.

Najefikasniji su lekovi.I to Alfamec 1% i Cevamec 1%.
Aktivna materija kod oba je Ivermektin u kolicini 1ml rastvora sadrzi 10 mg Ivermektina.

Doza je 0,2 ml/10 kg telesne mase.
Aplikuje se supkutano pod kožu.

KONTRAINDIKACIJE
Prearat se ne daje kravama,ovcama i kozama(cije mleko je namenjeno za ishranu ljudi) u toku erioda laktacije,kao ni 30 dana pre teljenja, jagnjenja ili jarenja.
Preparat se ne sme aplikovati intravenski i intramuskularno.a ima li ista s cim bi ih moga pospricat za prvu ruku?

Šošara
31-01-09, 01:22
Ima
Zove se Neocidol 600EC

Lek se aplikuje prskanjem ili kupanjem, jednokratno.

DOZA
Prskanje 20ml Neocidol 600EC : 20 L vode.


Kupanje

punjenje bazena 0,42L Neocidol 600EC : 1000 L vode
dopuna bazena 1,254 L Neocidol 600EC : 1000 L vode

Zivotinje se mogu ponovo prskati posle 2 do 3 nedelje.

U zimskim uslovima je bolje prskanje,napravis u malu rucnu ili u ledjnu prskalicu i svaku jedinku pojedinacno polako poprskas vodeci racuna o ocima i ustima zivotinje.

Velimir
31-01-09, 01:55
Ne brini Brundalo do ponedeljka im nece biti nista od suge. Ja sam prosle godine imao problem sa sugom kod ovaca. To je trajalo mesecima. Tek smo na prolece resili kad smo ih osisali i dali neki spanski (koktel, vermisantel comlex) lek pod kozu. Imaju i preparati koji se rastvaraju u vodi pa se ovca kupa. E sad, posto su ti ovce visokosjagnjene ne mogu se spricati a vreme ne dozvoljava kupanje ostaje ti samo da ih prskas sa rastvorom mada sam i to probao pa nije dalo neke rezultate. ::).....evo ja dok napisa ti vec dobi odgovor

toni
31-01-09, 19:20
nece in bit nista do ponediljka viruj. trazi ljek TAKTIK ! narodni ljek ti je pomisat jednake kolicine maslinovog ulja i sumpora.(moze i neslana svinjska mast ili obicno ulje). to ti je onaj najobicniji sumpor sta se sumporaju loze i povrce( sumpor je fungicid i akaricid tj. ubija zivotinjice iz reda paučnjaka u koje spadaju i šugarci ) napravit pastu i time mazat bolesna mista. zapamti najvise šugaraca ima na granici zdravog i bolesnog. šire se prema vani. nije to tako strasno kako izgleda

joco vitemberg
01-02-09, 15:17
Rešio sam problem sa ovcom(poremećaj varenja). Bio sam kod jednog poznanika,i on ima nekoliko ovaca. Primetio sam da mu sa jednim jagnjetom nešto nije u redu:po repu i po unutrašnjoj strani zadnjih nogu ima neku sluz(kao kad se čisti prvih dana). Jagnje je staro mesec dana . Rekao sam mu da sam negde pročitao nešto o tome ali sada ne mogu da nađem. Znam da ćete mi dati objašnjenje pa du mu pomognemo. >:D

brundalo
01-02-09, 19:25
Rešio sam problem sa ovcom(poremećaj varenja). Bio sam kod jednog poznanika,i on ima nekoliko ovaca. Primetio sam da mu sa jednim jagnjetom nešto nije u redu:po repu i po unutrašnjoj strani zadnjih nogu ima neku sluz(kao kad se čisti prvih dana). Jagnje je staro mesec dana . Rekao sam mu da sam negde pročitao nešto o tome ali sada ne mogu da nađem. Znam da ćete mi dati objašnjenje pa du mu pomognemo. >:D

Rijec je sigurno o kokcidiozi cim ima sluzav proljev. Bolest nastaje u losim zoohigijenskim uvjetima . Obavezno zvati veterinara

Čugi
02-02-09, 22:49
Đurin problem je pokrenuo temu bolesti ovaca i postovi su prebačeni http://poljoinfo.com/index.php/topic,865.0.html

djura
08-03-09, 10:19
juče sam bio na predavanju fride bauman o ovcama i kozama i evo jedan njen savet , kada se ostavi muško jagnje za priplod uvek kada krene ka vama obavezno ga poprskati vodom iz flaše po glavi , na taj način kasnije kada poraste neće biti agresivan prema vama i naravno izbegavati maženje po glavi

domino
08-03-09, 12:03
Postovani forumasi.
Zamolio bih za jedan savet,naime voleo bih se poceti baviti kozarstvom i proizvodnjom kozjeg sira ali sam jako ogranicen finansijama te mi je puno da dam 350eu za jednu kozu,pa sam mislio da kupim koze "avlijanere"(mesance)i da ih parim sa nekim rasnim jarcem za kojeg bih dao kolko treba para da bude kvalitetan.
Da li se to moze izvesti da li cu dobiti nesto time?
Zelim drzati oko 20 koza i praviti sira tek toliko da mogu prodati sve sto napravim,znaci nista na veliko.

nemanja_st01_58
08-03-09, 12:47
Dobar deo odgajivaca mislim da je tako i poceo. Nije losa ideja i mozes to da uradis samo ti je moj savet da bar kad kupujes povedes nekog iskusnijeg oko koza da vidi valja li to sto hoces da kupis. Druga stvar je da odes do najblizeg veterinara i vidis sa njim da ti kupljeno stado pregleda na brucelozu i jos neke bolesti koje se putem vadjenja krvi i laboratorijski utvrdjuju a pozeljno je da ti grla tretira protiv parazita cim ih dovedes.
Sad moze i bez ovoga ali nekako ti je sigurnije zbog ulaganja kasnije u kvalitetnog jarca a i zbog prevencije bolesti koje mogu da uniste celo stado. Takodje ako prodajes sir po pijacama po srbiji(naznam odakle si) treba ti mlecna karta a nju daju veterinari.
Malo sigurnija varijanta je da nabavis zensku jarad (od 20 do 40e cena, opet u srbiji) i kupis im dobrog priplodnjaka . Takodje kad kupujes jare gledaj mu majku, mlecnost, velicinu, oblik vimena i sisa.
Ja licno najvise volim alpinke i kad bih tako kupovao po pijacama gledao bih da mi koze lice na njih po boji jer tako znas da to grlo ima makar malo krvi alpinki i vec ti je pola posla obavljeno u smislu pretapanja tih koza u visoko kvalitetna grla.
Nadam se da sam ti pomogao a ti ako treba jos nesto pitaj >:({ i nek je sa srecom kupovina :D

domino
08-03-09, 13:06
Hvala ti puno "Nemanja",a sta mislis da li se isplati da,recimo,kupim koze od ljudi koji nece vise da ih drze(bili bolesni pa pili mleko,a sad im vise ne trebaju),odrasle sa razlicitih mesta?
Naime cuo sam da se ne trpe ako nisu iz istog stada,a na ovaj nacin bi mogao kupiti i za 2,3000 din.komad.
Inace iz Kikinde sam.

nemanja_st01_58
08-03-09, 13:46
Cena od 2300 po grlu je vise nego odlicna, pa tu cenu ces od sira za mesec dana da isplatis ako ne i pre, zavisi koliko su mlecne.
Moji prijatelji imaju 10 koza koje drze vezane na jaslama, bas zbog udaranja. imaju vez oko 50cm i kaiseve oko vrata a kace se na karabinjere zbog pustanja na pasu. Malo veci posao ali se zbog mesta i lakse muze isplati.
Samo pazi da imaju sve zube, odnosno donje sekutice(prezivari nemaju gornje), jer ako nema zube i staro je grlo onda slabije i proizvodi mleko i neotpornije je.
Kalkulisi i uklapaj, jer u Srbiji i uspevaju oni koji malo uloze i krenu sa malim a postepeno se usavrsavaju uvode nove i prakticne stvari. Treba uvoditi kvalitetnu stoku u proizvodnju ali ako mnogo ulozis i mnogo das u startu mozes mnogo da izgubis, sa malim manje zaradis ali manje i izgubis.

domino
08-03-09, 14:06
Sta bi mi savetovao u vezi kupovine kvalitetnog jarca?
Konkretno:da li da kupim alpina jarca ili sanske vrste?
Citao sam da farma Amaltea u Bacu ima kvalitetnih grla.
Ja zivim u gradu ali na selu imam lepo imanjce od 3KJ zemlje,od toga sam mislio da na jesen zasejem jedan jutar(1KJ(katastarski jutar)=0,57ha)lucerke,jedan kukuruza i jedan jecma za ishranu koza,naravno uz ovo imam i stale i kucu gde sam vec uredio prostoriju za pravljenje sira i sredio podrum za zrenje.
Da li je to dovoljno hrane za 10-tak koza?
I da:kako izgleda sirarski sto?Napravicu ga ako nije komplikovano,spretan sam u zanatskim poslovima.
I unapred hvala!

_________________________________________________P ost je spojen: 1236519646________________________________________ _________
Malo sam procunjao po ranijim postovima i nasao neke odgovore,ali ako dodas jos nesto korisno bicu zahvalan.
(jecam?)

miladinovic
08-03-09, 18:52
video sam da je neko spomenuo sepavost,sa tom odvratnom dosadnom bolescu borili smo se 7 godina na sve nacine,bazen,unutra stavljano sve zivo,ulje preradjeno,plavi kamen,desu i sl.mazali svim i svacim.bez obzira na sve od 30 komada uvek je hramalo oko 5 il 6.muke zive,kad je prekipelo a nismo hteli prodati sve ovce iz ljubavi i zato sto se to stado selektira vec 20 i vise godina,probali smo jednu mucnu ali pokazat ce se pravu stvar.napravljena je nova stala.sva zenska jagnjad su sisala bolesne majke 2 meseca i ona zdrava su odvojena u novu stalu.naravno papci orezivani redovno i bazen kupanje 2 puta dnevno za sve,tako 2 gog i zapatili smo 25 nasih lepotica a stare smo prodali,zadnjih 14 je dalo 30 jagnjadi kad su ih oterali cela porodica je plakala.bilo je pravo mucenje skoro 2 godine drzati 2 stada a da se ne sretnu i to gledati sve,svi su se trudili i nisu odustajali.sad nemamo problema i pazimo kuda idu i sta dovodimo u stado ,bazen i dalje radi naravno.godinu i vise nisu isle u stare pasnjake,bio je neki gadan soj sepavosti ima ih vise.ako neko ima problem a misli da noz nije jedino resenje evo ga.poliovinom su vakcinisane i majke i jagnjad i pre i sad da dodam i to.orezivanje papaka obavezno i higijena naravno.

nemanja_st01_58
08-03-09, 19:38
@domino
Po meni mnogo vise ima alpinke u srbiji, a sto je vise ima lakse ces da dodjes(i jeftinije) do kvalitetnog priplodnjaka. Potrazi po sajtu pa ces da vidis sta ko misli
Lucerke ti je dovoljno a ako idu na pasu cak je 57 ari i vise. Samo uzmi u obzir da lucerka u prvoj godini daje samo jedan otkos i to nesto minimalno i tek od druge mozes da je racunas za seno za stado.
Jecam je dobar za koze i ja licno sam davao 1/3 jecma(tritikale najrodniji i najvise proteina) i 2/3 kukuruza u smesi i to oko 500-800 grama ujutru na muzi i isto toliko na muzi uvece. Obicno se koze hrane ovom prekrupom dok se muzu odnosno 300 dana.
Dobro je na sto kg smese dodati 1kg krede i oko 1kg soli a ne skodi im ni dodatak sojine sacme(oko 10% smese) ili npr suncokretova sacma(oko 20% smese). Ovo vec iziskuje malo veca sredstva i moze ali ne mora
Za sir vidi od nekog drugog jer moji proizvode beli mladi koji se cuva u obicnom frizideru

Čugi
09-03-09, 00:29
Domino i moje stado je bilo mešano i jesenas sam nabavio čitokrvnog Alpino jarca, rezultate ćemo videti uskoro, još mi se nisu počele jariti koze koju su bile sa njim.

spensi
09-03-09, 20:36
video sam da je neko spomenuo sepavost,sa tom odvratnom dosadnom bolescu borili smo se 7 godina na sve nacine,bazen,unutra stavljano sve zivo,ulje preradjeno,plavi kamen,desu i sl.mazali svim i svacim.bez obzira na sve od 30 komada uvek je hramalo oko 5 il 6.muke zive,kad je prekipelo a nismo hteli prodati sve ovce iz ljubavi i zato sto se to stado selektira vec 20 i vise godina,probali smo jednu mucnu ali pokazat ce se pravu stvar.napravljena je nova stala.sva zenska jagnjad su sisala bolesne majke 2 meseca i ona zdrava su odvojena u novu stalu.naravno papci orezivani redovno i bazen kupanje 2 puta dnevno za sve,tako 2 gog i zapatili smo 25 nasih lepotica a stare smo prodali,zadnjih 14 je dalo 30 jagnjadi kad su ih oterali cela porodica je plakala.bilo je pravo mucenje skoro 2 godine drzati 2 stada a da se ne sretnu i to gledati sve,svi su se trudili i nisu odustajali.sad nemamo problema i pazimo kuda idu i sta dovodimo u stado ,bazen i dalje radi naravno.godinu i vise nisu isle u stare pasnjake,bio je neki gadan soj sepavosti ima ih vise.ako neko ima problem a misli da noz nije jedino resenje evo ga.poliovinom su vakcinisane i majke i jagnjad i pre i sad da dodam i to.orezivanje papaka obavezno i higijena naravno.


Cjepljenjem ovaca protiv zarazne sepavosti nije dalo neke posebne rezultate.
I kod cjepljenja, ako se zanemari higijena i redovito pregledavanje papaka, te obrezivanje, ce se pojavljivati.
Najbitnije je ako se pojavi izbjegavati da zdrave zivotinje prolaze preko pasnjaka na kojima su boravile bolesne i to min. u vlaznim periodima godine 3 mjeseca a ljeti i za vrijeme suhih perioda 1 mjeseca.
Obavezno sve jedinke kod kojih se pojavi sepavost izdvojiti iz stada. Staviti ih u poseban box, obrezati svu propalu rozinu i to do krvi. Poslje dobro posprejati antibakterijskim sprejom na bazi tetraciklina. Jako dobar i to vise nego odlican su se pokazali preparati na bazi tilmikozina. Daju se u dozi i to strogo 2,5 ml obavezno podkozno. Ne smije se pretjerivati s dozom i daje se samo jednom. Vec nakon 24 sata pokazuje rezultate. Papke sam uglavnom nalazio nakon tog tretmana suhe, tvrde a kod manjih ozljeda, nakon tri dana sam ih vracao u stado.
Kod svih uzgoja bez obzira da li je prisutna sepavost ili ne, dobro je provoditi dezinfekciju papaka putem bazena ili dez tapeta.

slavonac
09-03-09, 21:26
danas u vjestima kod nas -pojavila se Q-groznica kod koza ":":{ ":":{- koze masovno pobace.
samo se nadje mrtvo jare,naši još neznaju dal će lijećit ili pobit koze.
čovjek u okolici Zadra ima stado od oko 80 koza-pa priča sam-mislio je da je ajde "normalno " da pobaci 5 do 7 koza ali do sad je našao 17 mrtvi jarića-pobacitih ":":{

spensi
10-03-09, 15:06
Nije da se sad pojavila Q-groznica. Kod nas Q-groznica ezistira vec desetljecima.
Nista novo!

brundalo
13-03-09, 10:10
danas u vjestima kod nas -pojavila se Q-groznica kod koza ":":{ ":":{- koze masovno pobace.
samo se nadje mrtvo jare,naši još neznaju dal će lijećit ili pobit koze.
čovjek u okolici Zadra ima stado od oko 80 koza-pa priča sam-mislio je da je ajde "normalno " da pobaci 5 do 7 koza ali do sad je našao 17 mrtvi jarića-pobacitih ":":{

Metković lave..... u Metkoviću se to desilo. Problem je sto je dugo vrimena zvao nadlezne a niko ni da trepne. Ovo je tema za koliko ste zadovoljni veterinarskim uslugama ":":{ :<<>
Sta se tice zarazne sepavosti...necu je objasnjavat detaljno jer ima post o tome u bolestima ali bi vas sve zamolija da bolje citate postove.
Naime poznato je da u Dalmaciji i opcenito na Mediteranu te bolesti nema ili je vrlo rijetka. Razlog teski kamenjar. Ekipa ima di brusit papke. Ja san vec ovdi objavija da bi bilo dobro da svi vi koji se srecete sa tim problemom...nabavite par kamiona tucanika velicine sake ili pola sake i da to postavite prije dez barijere. 2 puta dnevno prolazak preko toga i problema nema. Vec san napisa da bi bilo dobro da je prolaz sa tucanikom dug 5-10 metara i ogradjen sa 2 strane tako da svaka mora proc tuda...vjerujte nikad necete imat problema...ali sta ces gospoda su lijena prekopat po postovima ":":{ >:({ >:({ >:({

spensi
14-03-09, 19:16
U dalmatinskoj zagori je ima.
Na otocima nema normalno nema vlaznih terena.
Sta se tice zarazne sepavosti netreba mi citat nista, intervencija mi ne fali sta se toga tice.
Vidio sam da covik ima problema i dajem mu savjet.
Ako je u mogucnosti nabavit ljek na bazi tilmikozina nema frke. Problem je da li u nas postoji na trzistu.

Sta se tice Q-groznice u nas je konstantna vec desetljecima. Najveci problem je zdravlje ljudi. Ovce i koze i ne pokazuju simptome. Lako je pobit sve ovce i koze u uzgojima, ali triba platit ljudima, a Ministarstvo kaze uvik da nema para.

brundalo
15-03-09, 11:15
U dalmatinskoj zagori je ima.
Na otocima nema normalno nema vlaznih terena.
Sta se tice zarazne sepavosti netreba mi citat nista, intervencija mi ne fali sta se toga tice.
Vidio sam da covik ima problema i dajem mu savjet.
Ako je u mogucnosti nabavit ljek na bazi tilmikozina nema frke. Problem je da li u nas postoji na trzistu.

Sta se tice Q-groznice u nas je konstantna vec desetljecima. Najveci problem je zdravlje ljudi. Ovce i koze i ne pokazuju simptome. Lako je pobit sve ovce i koze u uzgojima, ali triba platit ljudima, a Ministarstvo kaze uvik da nema para.Nisan ja tebi ni napisa post...ja znan da ti znas ::). Napisa san ga samo za one koji ne znaju ili ne citaju sta mi ovdi pisemo. Sta se tice Zagore ima je tamo di je blago non stop u mokrome. Ne zove se to uzalud uz mastitis BOLEST NEMARNOG OVCARA. Jedan sa ovog foruma me je poslusa nabavija tucanik i problema nema. Kaze mi covik da su vidili i neki njegovi susidi i sad svi nabavili tucanik. Inace ako cemo u detalje jedini dalmatinski otok koji ima nesto zarazne sepavosti je virova ili ne Krk. ali to je vec ono sta san napisa da je to bolest nemarnog ovcara >:({ >:({

spensi
15-03-09, 22:06
Je u pravu si. Zarazna sepavost je bolesti nemarnog ovcara. Tako je zovu svugdi pa tako i kod nas.
Najbitnije je cim se vidi jedna da sepa i to bez obzira dali je zarazna sepavost ili ne, triba je odvojit i pregledat.
Ako se radi o sepavosti ocistit joj papke, skinut sve zahvaceno do krvi, posprejat dobro i dati oksitetraciklin i to produzenog djelovanja dva - tri puta svakih 48 sati. Dobar je tilmikozin ali ne znam ima li ga kod nas.
Odvojit tu bolesnu ovcu i drzat je odvojeno dok ne ozdravi. Obrezane papke ne ostavljati na tlu nego ih skupiti i zapaliti, jer su puni uzrocnika zarazne sepavosti.
Je u preventivi je dobro uz dez barijeru napravit i prolaz od tucanika preko kojih prelaze ovce.

P.S. Ako na Krku ima sepavosti, onda stvarno bi se vlasnici tribali malo propitat (bavit se ili ne s ovcama).

brundalo
17-03-09, 11:27
pozdrav svima na forumu.dugo ga pratim i odlučio sam se uključiti tek sada iz razloga što vam želim prenijeti svoje mišljenje i spoznaje o pojavi Q groznice na kozama kod Metkovića.Naime prava istina je da traje borba za državno zemljište na kojem se te koze nalaze,također glavni uzročnik pojave Q groznice je trasa autoputa koji ide prema Dubrovniku i prolazi točno na tom mistu a radovi uskoro trebaju početi pa je najlakši način da otjeraju te ovčare i kozare da proglase pojavu bolesti na istima kako bi mogli iste pobiti i bez problema i prevelikih naknada ukloniti.To vam tvrdim iz razloga što odlično poznajem situaciju na terenu jer sam državni službenik i ujedno poljoprivrednik(za sada samo voćarstvo) i živim u okolici Metkovića,točnije Opuzenu.

Prijatelju moze bit tako kako ti kazes ali ja znan ono sta san gleda na poljoprivrednoj emisiji a to je da covik sam sumnja na tu bolest i da je pozva vetrinare koji su ponavljam duzni po zakonu izac na teren cak i na samu sumnju u pojavu bolesti bez obzira bilo nje ili ne a oni to nisu ucinili. Inace dobro dosa na forum i reci radi li jos Teta Olga u Rogotinu >:({ >:({

spensi
17-03-09, 21:11
Ja mu virujen Brundalo, a ti?
Znas i sam kako se u nas rjesavaju malo skakljiva pitanja.
U biti cilj je isti - Zaj... poljoprivrednika!
Na zalost lip crnjak.

brundalo
17-03-09, 21:13
Ja mu virujen Brundalo, a ti?
Znas i sam kako se u nas rjesavaju malo skakljiva pitanja.
U biti cilj je isti - Zaj... poljoprivrednika!
Na zalost lip crnjak.


A sta mislis da je to samo u nas? Zasto ne? covik je na izvoru informacija >:({ >:({

spensi
17-03-09, 21:30
Je i kod drugih se isto desava,a mozda i gore.
Samo u ovom slucaju govorimo o Metkovicu.
Medjutim kako je u nas poljoprivreda srozana na jako niski nivo, sramota je nacin na koji se oce rjesit jadnih ljudi kojima je mozda i to jedini izvor prihoda jeli.
U svakom slucaju lip potez. :D

seljo_beljo
28-11-09, 00:16
Pozdrav svima >:D

Imam problem koji ne bi trebao biti problem ali meni je ^-^
Nigdje na forumu nema konkretnog odgovora za moj problem osim smanji hranu.

Jedina koza Lkl{{ koju imam , je bredja i htio bih ju zasusiti ali nikako nemogu ::sramota::
Smanjio sam hranu prije kojih 3 tjedna , a na sjenu i vodi je vec tjedan dana ali redovito daje 1L do 1.5L na dan (prije je davala 4L 8) )
Inace pasmina je sanska,bijela ili kako vec tko naziva.

farmer
02-12-09, 14:21
narode pomagajte,neki vec znaju da sam nabavio stado koza,dvadesetak koza i dva jarca.koze su mi jako vesele i prihvatile su novu sredinu jako izvrsno,naucile su se jako brzo na pojilice.dolazio je i veterinar i zadivio se jer ih poznaje od prije i nemoze da vjeruje da su to one iste.sada se maze i jednostavno idu za nama i do ulaznih kucnih vrata.sve je to lijepo ali......ona dva jarca ROMEO I JARO nikako da se pomire pa ih odvajamo na necivilizovan nacin.Romeo je stariji i jaci i konstantno udara naseg ljubimca Jaru koji je kao dijete pe cim nas ugleda podize glavu i mazi se.da li postoji nacin da ih pomirim jer ne zelim da Romeo bude svezan?...

ivanhoe
02-12-09, 15:44
Nikako jači ce postati dominantan To je prirodno

Sumadinac-Gruzanin
24-12-09, 14:07
Ne znam da li sam pogodio temu , Pred jagnejenje ovaca posto posle jagnjenja ubacim ovce u stalu obavezno ocistimo i pospemo isitnjeni negaseni krec po podu pa onda prostremo i od akad tako radimo ovce ne oboljevaju od zapaljenja vimena , ranije se dogadjalo da jedna ili dve dobiju zapaljenje vimena .Negaseni krec je dobar je rupija vlagu i ubija bakterije.

strile
27-01-10, 21:54
Ovo sa negašenim krečum je prava stvar z anas u Slavoniji, sigurno dobro utjeće i na zdravlje papaka.ja sam ih inaće uspio stavit pod kontrolu plavim kamenom.U boci koka-kole otopim plavi kamen do zasičene otopine i sa time perem obrezane papke, ako je jača trulež nakon pranja posipam prahom plavog kamena(Sprej je možda i bolji ali je skup).Od 50 ne šepa niti jedna.
Najvažnije je reagirati isti čas kada se primjeti da ovca jednu nogu diže(npr. dok jede).
Opet se vraćamo na ono što iskusni na ovom forumu uvijek ponavljaju - nije dovoljno kupit ovce i potjerat na pašu.
Kad im se da hrana treba pažljivo pogledati svaku kako jede, dal trči na valov kao i ostale ili ne, dal diže jednu nogu i sl...

Stajcic Milan
08-02-10, 20:07
ovca mi se ojagnjila pre 2 dana tvrdo joj vime ima malo mleka mazao sam sa svinjskom mascu sa sircetom i dalje je tvrdo vime. Ovca slabo jedei prekrupu i seno. Kako da proverim dali ima temperaturu sta da uradim. Dal da pocnem da joj dajem antibitike. Hvala unapred

Sumadinac-Gruzanin
10-02-10, 14:44
Izmuzi je obavezno . Ima nekki lek cijeg naziva ne mogu da se setim kako se zove ubrizgava se direktno u vime preko plasticne iglice.

miljko
10-02-10, 22:02
druze,trebao bi da izmuzujes sto cesce iako nema mnogo mleka a veterinar bi trebao da joj da u misic odgovarajuci antibiotik i po mogucstvu iz iste grupe antibiotika u vime ali pre toga se vrh sise mora ocistiti alkoholom inace se napravi veci problem.

Farmer Bob
10-02-10, 23:09
Plasticne inekcije se zovu MASTIET-FORTE pa pokusaj.Pomaze i masaza sa KOMOVICOM....mada,hm,steta je :lol: :lol: >:({ >:({

Savin
15-02-10, 07:36
Помаже Бог, поздрав свима
Већ дуже пратим форум па реко ајд и ја да се укључим и нешто питам. Занима оно сто је члан сељо-бељо горе питао али му нико није одговорио, тиче се засушивања. Имам једну сјарену (црно белу) козу и мислим да је ту негде око 50-60 дана до јарења. Шта све треба да предузмем да би то било како ваља? За сад сам смањио мужу на једном дневно али ме занимају и неки детаљи. Хвала свима унапред.

zmaj972
15-02-10, 09:33
Ukini joj obrok ,smanji ili ukini seno,daj čistu slamu ili kukurzovinu barem nedelju dana dok ne zasuši

Savin
15-02-10, 20:23
Hvala zmaj
Smanjio sam joj cvrstu hranu, jel treba skroz da prekinem sa kukuruzom i ostalim ili treba da postoji neki minimum. Dajem joj samo detelinu posto obicno seno nemam, ^-^ jel to previse jaka hrana?
Obicno Brundalo ima neki poseban savet. >:D Brundalo pomozi prozbori neku ::pomoc:;

Stajcic Milan
16-02-10, 13:55
Hvala svima na savetima sa ovcom i jagancima je za sada uredu mnogo su mi pomogli vasi saveti > {

Sumadinac-Gruzanin
02-03-10, 20:01
Imam problem i to gadan sa jagnjetom viternberg rase .Kupio sam ga pre dve nedelje ali zadnjih 10 dana nikako ne jede .Medjutim danas su mu se i zadnje noge raskrecile i bokovi poceli da iskacu u rimu. Izgleda da ne moze da brabonja, a zadnje noge mu se nadule i deo izmedju mosnica i visuljke. Zovne otac coveka od koga smo ga kupili i on kaze zaustavljeno mu mokrenje i probila besika. Da ne nabrajam sta bih mu uradio . Dali mu mi pre toga nesto da ga protera napolje ono se nateze ali nista . Jagnje ide , bleji .Sta je uzrok zaustavljanja mokrenja? Kad je doterano ubaceno kod nasih ,jelo koncentrat i kukuruz sa jagnjadma . Nista mu posebno nije davno da jede.I da li je uopste zaustavljanje mokrace ? Da li je neko imao taj problem sa jagnjadma?

Edited by: Maestro - Skinuti smajlići, gde immesto nije!

zmaj972
02-03-10, 23:12
Liči da ti je jagnje dobilo zaprečenje mokraćovoda peskom ili kamenjem,loša prognoza izmerite mu temperaturu.Treba ti procena veterinara ako nemože da mokri iskoristiga dok još možeš,temperatura od 39.3 normalna.Da ga ovce nisu tukle?

Sumadinac-Gruzanin
03-03-10, 10:21
Ma bilo sa jagnjadma manjim od njega , kamo srece da je bilo sa ovcama bilo bi mi lakse.Znaci nema mu pomoci ?

miljko
03-03-10, 13:28
pa po tvom opisu prognoza nije povoljna, najbolje bi bilo da ga zakoljes dok je jos relativno normalno ako nisi davao neke preparate koji imaju karencu na meso. Taj problem se javlja kod muske jagnjadi bilo koje rase kada ishrana nije uravnotezena a to znaci nepovoljan odnos Kalciuma i Fosfora. Kod jagnjadi treba da je 3:1 u korist Kalcijuma a to se postize ubacivanjem stocne krede u hranu. Zitarice su bogate fosforom pa posto se jagnjad uglavnom hrane zitaricama ona se moze desiti da dodje do tog problema. Takodje uzrok moze da bude i upara mokracnih kanala odnosno besike da da kristalima konglomerati celija u mokraci budu jergro za naslaganje, kristalizaciju. Jagnjad trebaju uzimati i dovoljno soli a time i vode i da se na taj nacin mokraca razredjuje.
Nadam se da sam bar donekle za u buduce pomogao

Sumadinac-Gruzanin
03-03-10, 16:26
Pomogao si mnogo jer sa svojim ovcama i muskim jagnjadima nisam imao tih problema. Znacu za ubuduce .Hvala miljko.

spensi
04-03-10, 09:54
Problem se javlja kod muske jagnjadi koja jedu veliku kolicinu koncentrata.
Ukoliko vidis da je janje bezvoljno, napreze se i ne mokri, stavi ga u sjedeci polozaj. Zatim ispruzene dlanove postavi u ingvinalni kanal (iznad testisa) i lagano stisni prema nazad. Ukoliko se radi o zastoju mokrace osjetit ces pun mokracni mjehur i janje reagira bolnoscu (stenje).
Uglavnom nema pomoci osim eventualnog kateteriziranje da se pomaknu kamenci.
Kad pocne oticanje u prepuciju i donjem trbusnom dijelu, vec je kasno. Dolazi do pucanja mokracnog mjehura i janje ugiba od peritonitisa.
Kako kod mene na farmi se ostavlja veliki broj muskih jagnjadi za rasplod, imamo i imali smo velikih gubitaka zbog mokracnih kamenaca. Uzrok je uvjek bio koncentrat, i smanjivanjem koncentrata u ishrani, kao i mjenjanjem koncentrata (u suradnji s proizvodjacem), se rjesio problem.
Dajemo muskima dva puta dnevno koncentrat i to 200 g po grlu. Zenskoj jagnjadi vise jer kod njih ovaj problem se ne javlja. U biti javlja se ali zenke mokrenjem izlucuju, dok kod muskih zbog specificne anatomske gradje spolnih organa dolazi do ovih problema.

Pozdrav.

entuzijasta
05-03-10, 17:52
koliko od prilike traje period zasusivanja ovaca?

Postoji li neka "caka" da tako kazem da posle odvajanja tj odlucivanja jaganjaca od ovaca i ovce i jaganjci manje bleje:lol: ^-^

Sika
05-03-10, 18:01
period zasusivanja se menja od ovce do ovce ali od prilike 1-2 nedelje...a jagnje ne mozes da sprecis da bleji :<<> ...msm ja bar tako mislim >:({

djura
05-03-10, 19:26
ja od 30 do 40 dana jagnjad puštam da sisaju 4 puta dnevno , onda od 40 do 50 dana 2 puta dnevno onda zadnjih 5 dana po 1 . pa 56 dana pravim pauzu pa ih 58 dana pustim da jednom podoje pa nakon tri dana izmuzem ovce ručno i sledeći put nakon 5 dana od tada proverim vime i ako je mekano nediram a ako nije izmuzem i to je to. jagnjad su odvojena ali u istoj prostoriji jer u tom periodu ako mogu da se vide sa ovcama manje bleje

entuzijasta
05-03-10, 21:38
druze i kod mene su u istoj prostoriji, imaju pregradjen deo gde prolaze da jedu seno i koncentrat, danas iz zajebancije probam da ih odlucim da vidim sta ce biti, dok su jeli sve je bilo ok ali posle jedno 15min zapalise stalu :lol: :lol: :lol:
jos i ovce kad su se uznemirile, pocele i one... :lol:

miladinovic
05-03-10, 21:43
nek bleje malo kad vide da nema efekta ucutat ce
znam ume to da nervira

entuzijasta
05-03-10, 21:50
nije problem za mene sto bleje, nego... komsiluk ":":{
odvajao sam i do sad ali sam imao manje jaganjaca 2-3 sad 8... Znam, sad se clanovi koji imaju stotine ovaca smeju :lol:

miladinovic
05-03-10, 22:00
ma kupi komsiluku cepove za usi to je jedini lek:):)

Sumadinac-Gruzanin
06-03-10, 16:30
Opet ja s mojim jagnejtom .Da li smem da mu iglom od sprica ubodem tu guku sto mu je iskocila na preponi .Ono niti lipsuje niti se oporavlja a niti mokri niti brabonja.

miljko
06-03-10, 18:22
druze zakolji ga i zakopaj, nemoj vise da se muci, uginuce u velikim mukama a ti mozes da ih skratis

Sumadinac-Gruzanin
06-03-10, 19:55
Hocu, lepo mi kucas .Zao mi ga zato i dosadjujem ovde a onog sto mi ga je prodao cekam da sajmu u Kragujevcu ":":{ ":":{ ":":{ ":":{ ":":{ ":":{ ":":{ ":":{ ":":{
Izvinjenje svima zbog mog dosadjivanja i pored dobijenog odgovra .

spensi
06-03-10, 20:02
Ako hoces mozes bez problema iglom lagano da ubodes i vidi sta izlazi.
A ako ga zakoljes prije otvori pa pogledaj.
Pozdrav.

entuzijasta
16-03-10, 23:26
u stadu imam jednu ovcu koja je u poslednje vreme pocela da kaslje, dok ostale jedu ona se izdvoji i da kazem bas "muski" cepa.... sta da radim? dojila je jagnje i zalucena je pre osam dana, cini mi je da je oslabila na kilazi malo vise od ostalih...

miladinovic
16-03-10, 23:29
klozan,1 tableta ide na 20 kg,razmuti u mlaku vodu,zalij je na gladan stomak i neg gladuje naredna 4 sata,trebalo bi da bude ok,ako su paraziti u pitanju ne verujem da je zakacila upalu pluca
pitaj ovo u bolesti ovaca bolje ce ti reci strucniji od mene

CAR
17-03-10, 03:05
Jel joj idu bale na nos onako laicki receno gumene ili kakve?

entuzijasta
17-03-10, 17:51
ma nista joj ne ide na nos sad sam gledao, ulazio sam 3-4 puta danas nije cak ni kasljala, jel moguce da je "vlasac" neko mi rece?

Mijat80
23-03-10, 22:52
Problem
Malopre mi je ovca ojagnjila trojke ali izgleda da jos nije pustila mleko.Koliko smem jagancima da dajem kravljeg mleka na cucli do ujutru dok ne doce veterinar da vidi sta je?

Velimir
23-03-10, 23:05
Боље ако имаш неку овцу у лактацији да измузеш и даш им. Јел могуће да нема нимало млека? Битно је да посисају колострум колко било. Каква су јагњад, јел су витална, дал се није прерано ојагњила па зато нема млека? Што се тиче количине млека све зависи колко су велики.

Mijat80
23-03-10, 23:16
Nemam nijednu da se skoro ojagnjila ima one sto su se jagnjile pre 15 dana tako da ne mogu da iskoristim nijednu za kolostrum. Jaganci su vitalni non-stop traze da doje.Ta ovca mi se dosada non-stop bliznila i nije mi jasno zasto nema sada mleka posto njene jagance nisam prodavao ostavio sam za priplod, tako da nije mogla da upropasti vime.

Velimir
23-03-10, 23:39
Иде неких 20 до 25мл по килограму тежине на сваких два, три сата...за убудуће кад ти се ојагњи нека са доста колострума измузи па у замрзивач за сваку сигурност, а сад, шта ћеш, боље музи те друге овце него кравље млеко ипак је боље за њих. Јел овца има наливено виме али нема млека у сисама ако сам те добро разумео?

Mijat80
23-03-10, 23:47
Bas tako, malopre sam bio opet da pogledam ima po nekoliko kapki mleka u sisama......mozda ce i odpustiti do jutra.U svakom slucaju davacu im mleka do jutra pa onda cu videti sta ce veterinar kazati.
Hvala na pomoci Velimire

Velimir
24-03-10, 00:16
Да ниси можда већ затекао ојагњену јагњад а она ако су већ тако живахна посисале овцу па су зато празне сисе?... нек је са срећом и надам се да ће све бити у реду, уздравље >:({
п.с. коју расу држиш?
...
иначе, са избацивањем постељице почиње механизам за лучење млека.
Пази да не направиш грешку као ја, код једне овце сам која је мало млека имала покушао да изазовем веће лучење млека и већ први дан дао јој много концентрата па је добила пролив и вукла га данима.

Mijat80
24-03-10, 23:50
Bio je jutros veterinar, problem je u tome sto ovca nije izbacila trecu posteljicu pa jos pred toga nema dovoljno mleka pa moram da ih dodatno dohranjujem na svaka dva-tri sata, dodajem im kravlje mleko, za sada su zivahni nadam se da ce ostati.
Rasa: Winterberg i Sjenicka mesano, idem na to da precem na Winterberg-a, mada sam prezadovoljan i sa Sjenickom

Hvala na dobrim zeljam >:({

zoran1984
25-03-10, 21:02
Moram da postavim nekoliko pitanja, nadam se da cu da dobijem odgovore. >:D
1. Da li je problem ako je ispasa nekoliko kilometara (2 do 3) od stale? Da li je to previse svakodnevnog pesacenja za ovce?
2. Da li ovce mogu da se napasaju u sumi? Mislim na retku hrastovu i bagremovu sumu u kojoj ima trave.
3. Da li ovce mogu da jedu zir? Znam da ga svinje jedu, ali nisam siguran da li ovca moze da slomi ljusku...
4. Moze li nekako da se unisti mahovina na pasnjacima?
Unapred hvala! >:({

Sika
25-03-10, 21:11
1. mislim da to nije problem za ovce,jel one i ovako u jednom danu mnogo prepesace...
4.mozes da sprecis mahovinu tako sto ces pasnjake podrljati pre nego sto pocne da raste trava,a i ako se u nekom delu godine ti pasnjaci gose i ako imas grabulju sunece mozes je spustiti skroz do graja i tako izgrabe zemlju i skloni mahovinu... ;D}

toliko od mene,a za ostala pitanja nzm tacne podatke da iznesem... pozdrav >:D

svetitrifun
25-03-10, 23:27
Moram da postavim nekoliko pitanja, nadam se da cu da dobijem odgovore. >:D
1. Da li je problem ako je ispasa nekoliko kilometara (2 do 3) od stale? Da li je to previse svakodnevnog pesacenja za ovce?
2. Da li ovce mogu da se napasaju u sumi? Mislim na retku hrastovu i bagremovu sumu u kojoj ima trave.
3. Da li ovce mogu da jedu zir? Znam da ga svinje jedu, ali nisam siguran da li ovca moze da slomi ljusku...
4. Moze li nekako da se unisti mahovina na pasnjacima?
Unapred hvala! >:({

2. Слободно, проверава се сваки дан у пракси у Келебијској шуми, поред Суботице.
Свако добро

Mijat80
26-03-10, 00:20
1.Ma slobodno ih teraj na ispasu nista im ne fali, jedan moj kolega ih tera dnevno po 7-8km na pasu i nikad im nista nije falilo, mada bi trebalo da nabavis pse za cuvanje ovaca, lakse bi ti bilo
2.Ako ima trave u sumi sto ih ne bi pustao.

zoran1984
26-03-10, 09:09
Hvala na odgovorima! >:({
Samo jos za ovaj zir da vidim. To pitam jer kad sam bio da posetim farmu od Darka iz Svrljiga ( nadimak Dare i slika lade nive, aktivan clan foruma) njegov otac mi rece da se ovce najesen nagoje od zira. E sad, da li sam ga ja dobro cuo i razumeo...

vla
26-03-10, 09:19
Domace rase ovaca su odlične za pašni sistem i dobri pešaci, pa mogu preći dosta km dnevno pri ispaši, dok mesnate rase ovaca to ne podnose /objašnjenje je duga priča/, one su za štalski uzgoj ili oko kuće.
I ovce i koze jedu žir bez problema, i to je odlično hranivo u jesen.

zoran1984
26-03-10, 11:45
Hvala Vla, i namera mi je da pocnem sa pramenkama, posto sam pocetnik a one su nekako najmanje zahtevne.

dzigi
26-03-10, 23:03
zorane da ti kazem kad sam se prikljucio na forum pa citao sta ljudi pisu pomislio sam da su vecinom poljoprivredni inzinjeri i veterinari a sad pocinjem sumnjati da veci dio njih nikad nije ni drzao ovce jer ima jako mnogo da nekazem glupih izjava sto se tice zira to ti je najveci specijalitet za ovce i najlosije pramenke kad rodi zir se blizne ali ima i to da ovce koje nisu navikle na njega tj. nisu ga probale nikad treba im par dana da naviknu i nijedan koncetrat mu nemoze parirati

Maestro
06-04-10, 12:09
Da ne otvaramo posebnu temu, pa da o tome prodiskutujemo ovde.
Neznam da li ste na B92, pre neki dan, videli prilog iz Žiče kod Kraljeva, o onom pomoru ovaca i jagnjadi koji su napravili psi lutalice. Nema kolege ovcara80, on je iz tog kraja da se javi, a i ostalih. Verovatno znaju više detalja!

Očigledno da su psi bili toliko izgladneli, kada su preskočili ogradu (taraba), minimum visine 1.2 metra i napravili onakav pokolj?!

Pre dve-tri godine ovčaru iz okoline Beograda, koji je, preko leta - po noći, ovce držao u ogradi od pletene žice - 1.5 m visine, nisu uspeli da preskoče, ali su iskopali rupu ispod žice i provukli se. Takodje napravili pravi pokolj, preko 20 komada. Sada je morao da uradi tanak i nizak parapet od betona, ukopan u zemlju par cm., pa je onda zategao pletenu žicu!

Lično kod mene ovčarnik je osiguran, ali se bojim za preko dana, pošto mi je stado u ogradjenim pašnjacima, blizu kuće, ali ipak bez stalnog nadzora?! Verovatno ću morati da nadjem psa-čuvara?!

miladinovic
06-04-10, 12:18
pas cuvar je zakon:)
e sad sto se pokolja u kraljevu tice prepricavali su mi nisam gledao,obzirom da je to bio klasican pokolj vise mi to lici na vuka,on preskace ograde i do 2m visine i voli da kolje iako mu je 1 grlo dosta

Maestro
06-04-10, 12:26
Ali Miladinoviću zar vuk prilazi tako blizu, Žiča je na par km. od Kraljeva, urbana varošica. Mora da je neko izdvojeno domaćinstvo, van naselja, a i da su životinje bila baš izgladnele?!

meeker
06-04-10, 12:40
Psi lutalice su u zemlji Srbiji zaštićeniji od ljudi! ":":{ ":":{ ":":{
Videste li onu farmu valjda u okolina Zemuna. Kravama niko ne prilazi. Radnici mesecima nisu primili platu. Za ministra veterine nedopustivo pa će poslati inspekciju da kazni odgovorne (verovatno radnike).Naravno da je nedopustivo ali nedopustivo je i raditi bez plate. ":":{ ":":{

Kod nas je sve moguće! >:({ >:({

miladinovic
06-04-10, 12:40
ne boji se vucko ljudi preterano,ne znam,cudno mi je da psi naprave takav pokolj,ipak su oni amateri u tom poslu

Sika
06-04-10, 18:44
mom komsiji iz sela (2km daleko od mene)...je pre 2-3 gotine pit pul zaklao ovna i 8 ovaca...sva sreca pa je cuo da se nesto dogadja u ovcarniku,pa je uzeo pusku i roknuo pit bula i tako spasao ostalih dvadesetak ovaca...a mojim ovcicama ni jedno kuce ne sme da pridje na 200 metara ...cuva ih moj Meda od 50kg (sarplaninac) :D

milosica
26-04-10, 21:51
bolje ih je hemijski kastrirati ja sam jednom drzao i mislim da je to totalna katastrofa nikad vise zamisli sebe na njegovom mestu pozzzdrav

bato87
27-04-10, 12:09
u mene su pre 2-3 godine upali psi u po bela dana, sva sreca da sam video na vreme inace bi ko zna sta bilo, moj problem je sto mi je ovcarnik udaljen 100-injak metara od kuce, pa se ne bojim samo pasa vec i lopova, ali sada je tu pulinka, pre neki dan dosao kupac po jagnjad u pola 5 ujutru, ona cim je videla da je se kamion uputio na plac, stvorila se tamo i ovaj nije smeo da izadje iz kamiona nego je morao da ceka da ja dodjem, inace bi prosao a tezim telesnim povredama ::namigivanje::

CAR
27-04-10, 13:25
Moje ovce idu za par dana u pasu na nadmorsku visinu 1550m jer nemogu stici sve, zena mi treba roditi a njih 2 su mi se ponudili da cuvaju moje ovce a ja da nabavljam hranu za pse posto mi to nije problem pristao sam.Ide 9 sarplaninaca i 3 hr ovcara sa ovcama.Za noc imaju torove napravljene od armaturne mreze za deku na kucama visine 2m velicina oka 10x10.Cetri sarplaninca su u toru a 5 oko tora hr ovcari su isto oko tora setkaju.Kad idu na pasu svi psi idu sa ovcama.Ovi sarplaninci bauljaju oko grmova a ovcari vracaju i nedaju da se ovce i janjci rasijavaju po prostranstvima.Vukaova ima kao u prici ali ni ovi ih neostavljaju velikodusnima.Moje je da samo da jednom ili dvaput tjedno dovezem hranu za pse.Inace da nije blizu granica druge drzave i da nema vuka i "vuka na 4 noge" mogao bi same ih ostaviti.Poslikacu koju sliku sa mobitelom staviti na forum da vidite to.Problem je sto ovdje nema hrasta sve je bukova suma pa i jesen nema zira.Zato kod kuce ima i samo ako nepada slatko tresacom za sljive ili buraz sa ICB-jkom kad stigne strese 10tak stabala a nesto i opadne dok se nepocne sasipati sam.A to je malo poveci hrastovi gaj.

nemanja_st01_58
27-04-10, 19:17
@CAR
Grdno se varas ako mislis da bukva ne daje zir, ona samo slabije radja zir i potrebno je da budu velika stabla i redja suma, inace ovce mnogo bolje jedu bukov zir a on nema stetne materije kao hrastov. Ako ovcama dajes hrastov zir u sezoni mrkanja one znaju da se po dva tri puta pare dok ne ostanu sjagnje. (Ovo znam od pradede on je bio kao momak sa ovcama u planini)

miladinovic
27-04-10, 20:12
@CAR
Grdno se varas ako mislis da bukva ne daje zir, ona samo slabije radja zir i potrebno je da budu velika stabla i redja suma, inace ovce mnogo bolje jedu bukov zir a on nema stetne materije kao hrastov. Ako ovcama dajes hrastov zir u sezoni mrkanja one znaju da se po dva tri puta pare dok ne ostanu sjagnje. (Ovo znam od pradede on je bio kao momak sa ovcama u planini)

Potpuno tacno
@Car
bogme je ekipa brojna i sposobna za cuvanje,cekamo slike slikaj i stado i cuvare
>:({

Sika
27-04-10, 21:05
e tu lepotu bih bas voleo da vidim... :D

lle de france
08-05-10, 23:54
ljudi drugaru na kosovu pre mesec dana pokradu celo stado 25 ovaca zakolju kavkavskog ovcara
u njegovom selu je pokradjeno vise od 250 ovaca i neznam kolko grla krava kradu siptari sa nasima a policija u to umesana bar tako on kaze juri po svim pijacama da bi stado naso
ubacivo sam slike kavkavskog ovcara tu de su psi pas je pustan par puta u borbe sa sarplanincom i pobedjivo...kaze da je ker zaklan nije ubijen ^-^ ^-^ ^-^
a u moim kraju se cesto desavaju kradje ovaca ne biraju koja je sorta sta nalete nose

miladinovic
09-05-10, 00:16
u mom selu pokradeno 5 komada pre 2 veceri i u mom komsiluku 3 jagnjeta kod mene nisu dolazili.stale su rastrkane malo ali svetla i psi rade svoje,a i da se zapuca nije problem ::namigivanje::
siptari su uvek bili najbolji i najveci lopovi stoke,narod koji je sto se umeca i hrabrosti tice za svaki respekt,i pre drugog rata to su radili,bar po pricama starijih rodjaka koji su sluzili vojsku na Kosmetu

Sika
09-05-10, 02:10
ma sve to treba pobiti... ":":{ ":":{

Karalic
22-05-10, 09:42
\
siptari su uvek bili najbolji i najveci lopovi stoke,narod koji je sto se umeca i hrabrosti tice za svaki respekt,i pre drugog rata to su radili,bar po pricama starijih rodjaka koji su sluzili vojsku na Kosmetu

Miladinovicu, slazem se u tome da su jako vesti u lopovluku, to je sto posto (cin per cin, na siptarskom sto posto) tacno, ali isto se ne slazem u konstataciji da su hrabri za svaki respekt.Govorim iz licnog iskustva. A da su skloni raznim vrstama marifetluka , za koji ne postoje granice u njihovoj domisljatosti, to stoji. I kad je kradja u pitanju , lopovska logika ne radi po etnickim motivima i principima , nego se rukovodi lopovskom logikom.
A dotle su domisljati da psu daju dva , tri parceta sunke, a u zadnji komad ubace tabletu za spavanje.. I pas zaspi! Tako su i zaklali Kavkaskog ovcara. Inace ne postoji iole ozbiljniji nacin da se pridje toj rasi. I lopov se ne plasi psa koji je gabaritan poput Kavkaskog ovcara ili sarplaninca (ide tableta...) Nego , malog avlijanere koji je vezan u ogradjenom prostoru, dvoristu (ne moze mu prici) i koji dize larmu , i samim tim podize na noge kako celu farmu, tako i gazdu.I naravno , postaviti par senzorskih reflektora, to barem danas nije skupo. A lopovi ne dolaze iz drugog okruga , nego su UVEK domaci ili podstaknuti od nekog od domacih. A na kraju krajeva, onako , ponekad , cisto reda radi, Nedeljom, prebiti Zenu , Tastu, komsiju, pucati mu u psa preko ograde .. A komsinicu izj..ati, da vide da si opasan tip..P.S. Upozorenje..ovo zadnje ne pokusavati kod kuce , ide se u zatvor za tako nesto! :lol:

steva80
01-06-10, 14:43
Cuvao bih jednu od ovih rasa ovaca pa me interesuje kakva su iskustva i sta mi preporucujete! Koje su mane i prednosti ovih rasa?

Maestro
01-06-10, 18:37
@steva80

Pre svega, dobrodošao na Forum. Početnik si na Forumu, pa si greškom otvorio posebnu temu da bi postavio pitanje, zbog toga je pitanje premešteno. U vezi postavljenog pitanja teško da će ti neko dati kvalitetan, odnosno odgovor kakav ti očekuješ?!? Kao što si verovatno video u okviru Foruma i Rasa imaš veliki broj stranica i za jednu i za drugu rasu. Ako se sve to pažljivo pročita mogu da se izvuku korisni zaključci!

Ukoliko planiraš da se ozbiljnije uključišu rad Forumu, potrebno je da se predstaviš u temi za to predvidjenoj: http://poljoinfo.com/caffe/za-nove-clanove-da-se-predstave/

>:({ Urednik

zeljko_bl
15-06-10, 09:09
pozdrav svima ljudi imali komaraca kod vas znali neko za neko efikasno sredstvo,cim ih unistiti

entuzijasta
15-06-10, 16:59
mi gajimo ovce :lol:

moravacgiga
03-07-10, 14:06
Gamad treba pobiti.Bilo ko da bude.

strile
03-07-10, 23:05
Kod mene komaraca na milijarde (ako nekom fali..). UV lampa uključena non stop, samo je svako jutro očistim, ali svaka tri četiri dana bih trebao pošpricati.Prošli put sam našao neko sredstvo ULV(talijanski proizvođač) pokazalo se izvrsno.Sad ga više ne mogu nigdje pronaći.Kolege su tretirali sa Pitroidom, također vrlo uspješno.

toni
05-07-10, 12:25
Strile zove li se taj prizvod FACTOR ULV??

strile
05-07-10, 17:52
Da , to je taj, jesi ga negdje pronašao?

toni
09-07-10, 09:21
u vet. ambulanti 98kn.

alfa 9
20-07-10, 19:20
zdravo ljudi! molim pomoc! ovce su mi na pasi kod jednog cobana.imam 7kom koji sepaju,jedva hodaju tako da su jako smrsali. sta da ucinim?? pomozite mi

rajko gmilanovac
20-07-10, 19:47
Kolega Miladinovic je to lepo objasnio u nekom od prethodnih postova mislim da je u temi bolesti i nega nisam siguran prelistaj trenutno nemam vremena opsirnije da ti kazem pozzz.

entuzijasta
28-07-10, 00:10
naime, kod ujaka mi ovce zahvatio sap i to podosta, i jedan komsija kao odlican recept predlozio eksenciju i sirce, da u taj rastvor potopi papke, ljudi na sta ce to da lici:lol:

strile
28-07-10, 22:43
Nemam šepavosti več više od dvije godine.Čim prva počinje dizati nogu za vrijeme dok jede, odmah je treba uhvatiti, obrezati papke i oprati u rastvoru plavo kamena.Suha stelja, i redovito obrezivanje papaka.Postoji i sprej , sadržaj je također plave boje, vrlo efikasan ali skup.
Jednostavnije je napraviti posudu sa spužvom natopljenu otopinom plavog kamena, preko koje moraju proći i same umočiti papke.
Da nebi bilo zabune, nema sredstva koje će raditi umjesto vas.

Maestro
25-11-10, 18:17
Korisne diskusije, ali se otišlo u veliki :){{ !!! Zbog toga svi post-ovi na temu starosti i kvaliteta mesa aproppo geoporekla i cena prebačenu u: http://poljoinfo.com/ovcarstvo-i-kozarstvo/ekonomika-poslovanja-u-ovcarstvu-i-kozarstvu/, gde im je mesto !

>:({

ZORAN.BNS
07-02-11, 18:05
Imam jedan problem kod ovaca, naime jutros mi se jedna ojagnjila i ima dvoje m,edjutim stalno udara jedno a drugo liže i daje mu da sisa. Ja je uhvatim i prinesem ovo drugo ono sisa dok ga držim i jel se ja odmaknem ona ga udara. Zaleti se i zvekne ga glavom ono jadno jedva stoji i onako još kad ga udari samo se prostre. Ne znam šta da radim pa bih molio iskusnije da mi pomognu ako znaju. Hvala >:D

alfa 9
07-02-11, 18:12
ja sam na silu probao da drzim ovcu dok sisa,pa sam kasnije othranio na cuclu,to je ziva muka,bolje prodati jagnje

Rale 83
07-02-11, 18:21
zavezi je za jasle , ako ne udara i nogama

sarbanac
07-02-11, 20:43
Moguće da je imala težak porođaj pa je doživela stres. Drugi razlog ako je mršava odbaciva drugo jagnje jer joj instikt govori da nemože da othrani dva. Bilo kako bilo drži 3dana da sisa kolostrum pa ako ga ne primi sisak pa hrani.

ZORAN.BNS
08-02-11, 17:50
Hvala Vam ;D} Danas sam ga malo pod sisu malo na flašicu,a primetio sam da ima malo mleka.

Moguće da je imala težak porođaj pa je doživela stres. Drugi razlog ako je mršava odbaciva drugo jagnje jer joj instikt govori da nemože da othrani dva. Bilo kako bilo drži 3dana da sisa kolostrum pa ako ga ne primi sisak pa hrani.

Manje ga tuče ali i dalje ga ne prima. Čak i kad legne pored jagnjeta ona ga tera. Čudo. U svakom slučaju hvala >:({

sarbanac
08-02-11, 18:00
99% neće ga prihvatiti. Sisak pa hrani ili ga daj nekom da ne propadne.

ZORAN.BNS
08-02-11, 18:04
Pa s obzirom da je zima i da nemam nekog velikog posla eto mi zanimacije. Inače nemam puno ovaca - 5 kom,4 je ojanjilo 7 jagnjadi i još jedna treba da se ojanji tako da ću polako da ga hranim. >:({

sarbanac
08-02-11, 23:07
Pa prvih 15 dana ga hrani 4 do 5 puta do 200gr u obroku a posle 3puta dnevno po 300 do 400gr. Daj kocentiat posle 15 dana da što pre počne da jede i biće super. Biće to ovca mezimica. Koja ti je rasa ovaca kad se tako dobro blizne?

ZORAN.BNS
09-02-11, 14:04
To je cigaja ukrštena s ko zna čim pošto svojeg ovna nemam nego preko leta oteram kod jednog komšije koji ima 50-60 kom i tamo budu,on ih čuva od juna do kraja novembra a ima i ovnove tako da mi ujesen dodju kad se počinju jagnjiti. >:({

crni tekir
09-02-11, 17:23
@Zoran.Znaci svaleracija. :lol: :lol:

ZORAN.BNS
09-02-11, 17:37
Neka kad vole ;D} a ima i po dvoje jagnjadi :D

sarbanac
09-02-11, 18:04
Po mom skromnom mišljenju treba da obezbedis svog ovna. Pošto nemaš mnogo ovaca može da posluzi i ovogodišnje jagnje. Kupi neku tovnu rasu ili sličnog meleza kog možes kupiti i na kilo.

ZORAN.BNS
09-02-11, 18:24
Da ali ga onda preko leta moram ostavljati kući a puno mi je da i ovce celo leto hranim kod kuće a nemam ni vremena ni prostora da ih ispuštam na pašu, jer čovek koji čuva leti im a svoje ovnove

tronic
15-02-11, 13:14
KOZA I KOZLE, RADOST I BRIGA
Autor: Uredništvo
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2007
"Gospodarski list", Zagreb, br. 6/2007. - 15.2.2006.
Preporučljivo je da koza 3 - 4 dana ostane sa svojim kozlićima u zasebnom prostoru, manja je opasnost od gaženja malih od drugih koza ili već većih kozlića, kasnije obostrano prepoznavanje po mirisu i meketanju nije problematično, uzimanje kolostruma-mljeziva u prvim satima ne će biti ometano, a omogućit će i redovito sisanje, što je od osobite važnosti u prva tri dana života kozlića.
Dakako da kozi majci treba osigurati dovoljne količine svježe vode, koju u prva 3 dana po jarenju moramo mijenjati dvaput dnevno. Visokomliječne koze u prvim danima mogu popiti i do 10 litara vode.
Što je koza manje mliječna, popit će manje vode. Vjedro s vodom mora biti smješteno tako da bude onemogućeno onečišćavanje izmetom, mokraćom, prljavom dlakom, prljavim nogama itd.
Važno je da kozi majci osiguramo najkvalitetnije sijeno. Prvog dana po jarenju u potpunosti treba izbjegavati hranjenje krepkim krmivima. Bolje je kozi dati 2 - 3 zrele jabuke, i to malo natrule.
Veliki plod - iscrpljena koza
Ako je majka nosila veliki plod i očita je iscrpljenost, moramo joj na neki način brzo nadoknaditi izgubljenu tekućinu, minerale i vitamine.
Što poduzeti?
4 litre vode zagrijemo do najviše 38° C i u njoj stalno miješajući otopimo:
2 čajne žlice kuhinjske soli,
1 čajnu žlicu Natriumbicarbonata (ljekarne)
8 jušnih žlica grožđanog šećera ili meda (ni u kojem slučaju ne otopiti smeđi šećer od trstike, ili pogotovo ne bijeli šećer od šećerne repe)
Prelijemo u odgovarajuću posudu, ohladimo - nikako ne ispod 25° C i ponudimo kozi da pije. Koza u većini slučajeva halapljivo počne piti. Koji put potrebno je i malo nutkanja i strpljenja. Doziranje mora biti vrlo precizno veća koncentracija nekih sastojaka može izazvati kobne posljedice. Ovaj elektrolit treba koristiti kod proljeva u kozlića, odnosno svakog oporavljanja koza i kozlića od bolesti.


Prirodno ponašanje kozlića
Ne poznajući prirodno ponašanje kozlića, uzgajivači često postavljaju suvišna pitanja. Najčešće su to vezivanja kozlića različitim vezivima za kozu-majku, itd., itd.
U prirodnim uvjetima kozlići rastu u stadu i sišu majke više mjeseci, i tako sve dok koze ne zasuše. Doduše, ne postoji trajni kontakt koze majke i kozlića.
Za prvih tjedana, ovisno o vrsti terena, jarići se skriju u stijene ili se povuku u šikaru, grmlje itd. Za to vrijeme koze majke u potrazi za hranom mogu se i dosta udaljiti.
Samo 3 - 4 puta dnevno posebnim meketanjem zovu svoje kozliće na sisanje. Nakon te faze kozlići veselo izviđaju i otkrivaju novi svijet. Pronalaze svoje vršnjake i pod nadzorom jedne stare koze formiraju grupu, “kozleću školu”, koja je sve nezavisnija i često ju vidite u zajedničkom trku.
Svoje majke traže samo kad su gladni ili ako majke osjete da su vimena puna, pa ih zovu meketanjem.
Kod burskih koza izraženo je odvajanje odraslog jarca od koza, a najčešće se “kozleća škola” skuplja oko odraslog jarca. Što je jarac stariji, okupljanje je izraženije.

Kozleća škola
Uzgajivači mliječnih koza sigurno ne žele da kozlići dugo sišu mlijeko. Prirodni uvjeti u suprotnosti su s odvajanjem kozlića od svojih majki odmah kad posišu kolostrum i prve količine mlijeka. O idealnom vremenu odvajanja mišljenja nisu usuglašena, rasprave su u tijeku i bit će još dugo, dugo.
Prostor “kozleće škole” mora prije svega biti svjetao, suh i bez propuha. Bude li tako, i najmanji kozlići bez problema će podnijeti temperature i od 8° C. Kozlić kojem je hladno ima lagano nakostriješenu dlaku na leđima. Kozlići su još mali i zahtijevaju malo prostora, za zagrijavanje tog malog prostora, ako je potrebno, uzgajivači mliječnih koza uglavnom se posluže jednostavnim grijalicama. Najčešće su to infracrvene lampe (kao i kod odojaka). Ispod ili ispred bilo kojeg grijaćeg tijela morate postaviti zaštitnu rešetku, koja će ga štititi od doskakivanja kozlića, ili da grijaće tijelo ni u kojem slučaju ne može pasti među životinje.
Kako kozlići rastu, postaju otporniji i veći, traže i veći prostor. Kozlići su vrlo veseli, ako im se u njihov prostor stave neki panjevi, okrenuti sanduci, pa i veliko kamenje, koji će služiti za njihovo penjanje. Nije dobro ako se kozlići ne mogu penjati, u tom slučaju vrlo često trče “po zidovima”, što inače nazivamo “zid smrti”. Takve igre često su kobne - probajte zamisliti što se događa u utrobi kozlića u trci okomitom stranom zida.
U prostoru “kozleće škole” stelu treba vrlo često mijenjati, jer se kozlići pretežito hrane tekućom hranom, količina mokraće je znatna i brzo dolazi do provlaživanja stelje, koja ne smije biti vlažna.

Gačević
15-02-11, 22:22
Meni se ojagnjila ovca i tri dana sve u najboljem redu, a onda pošto je odvojena u boksu sa jagnjetom , a još nisam bio napravio hranilicu za žito nego joj stavim u metalnu kantu onu od 10 kg. tritikalea s namerom dok ostalim ovcama stavim seno da izmaknem kantu u tome sam zaboravio. Sutradan izjutra ovca leži, naduvena i balava jedva je disala, zvao sam veterinara i objasnio mu problem, on mi je rekao da joj nema spasa, a meso nije za ishranu. Odmah potom je uginula i poslužila je kao kuvana hrana šarplanincima MITRI i CEZARU. Jagnje sam nastavio da hranim 5 puta dnevno po 250 gr. zamene za mleko za sada je odlično, držim ga odvojeno od druge jagnjadi, jedini problem je što neće ništa drugo da jede.Ima 25 dana.

Karalic
15-02-11, 22:41
Gacevicu, a sto nije bila za ishranu, sta Ti je rekao veterinar... Nije bila otrovana , nego je bila samo naduta (burag) ..Mislim da je trebalo da se otvori i vidi da se nije slucajno razlio drob..Ako se nije razlio, a bila je jos ziva, onda ne vidim razlog sto se nije uredila i pravac na razanj.

Gačević
15-02-11, 22:53
Sve u njoj je bilo " na mestu " onako kako i treba, osim što sam našao onih 9 kg. žita, zbog kojih je i izgubila glavu. Ništa nije bilo puklo u njoj niti iscurelo. inače ovcaje imala preko 80 kg. rase W. Vetarinar mi je rekao da zbog dva razloga ne bi bilo dobro da koristim to meso u ishrani. Prvo, skoro se ojagnjila i hormoni su joj " aktivni ", ne znam šta to znači, a drugi razlog je da zbog naduna dolazi do oslobadjanja gasova i da meso ne valja. E sad da li nije valjalo meso ili veterinar nisam siguran, ali sigurno znam da su je šarplaninci kuvanu pojeli za par dana do poslednje kosti u slast.

Karalic
15-02-11, 22:57
Ma pojeli bi i moji vucjaci (jeli su vec..) Nego, mislim da je veterinar namerno zeznuo stvar..Sve i da nije mogla na razanj, mogla je u komade pa na kuvanje, zar ne?
Ali , veterinaru je naj lakse bilo tako... >:({

bato87
15-02-11, 23:09
Ja mislim a ispravite me ako gresim da su nadun i prejedanje dve razlicite stvar, npr. to sto se tebi desilo je tipican slucaj prejedanja kada zivotinja pojede previse hrane koja dospe u burag i popuni ga te ne dolazi do kontrakcija buraga, hrana se ne vari i dolazi do uginuca zivotinje. za raziliku od toga nadun je nakupljanje gasova u buragu pri ishrani zivotinja npr.svezom lucerkom te dolazi do oslobadjanja velike kolicine gasova koji popunjavaju burag i cak moze doci do pucanja buraga, takodje toksini ulaze u krvotok, burag vrsi pritisak na druge orgne izmedju ostalng i na pluca i dolazi do ugusenja. meni se desilo letos da mi je ovca usla ambar i prejela se jecma, nazalost kasno sam video i presudio joj je noz.

Post je spojen: 1297807769________________________________________ _________

Gačević
15-02-11, 23:27
U pravu si ovca se prejela, ali kada sam je u jutro video bila je skoro okrugla.

djura
16-02-11, 10:11
sve je to maler i ne treba nikoga kriviti, desava se ali mora se ici dalje...

Karalic
16-02-11, 12:57
Tako je... Idemo dalje >:({

spensi
16-02-11, 20:35
Dobro si napravio. Ovca u tom stanju nije za prehranu.
Pozdrav.

Gačević
16-02-11, 21:25
Hvala na savetu Spensi

Edin Crnalić
10-03-11, 07:50
Imao sam sličnu stvar. Odnosno naduvenu ovcu koja se najela djeteline! Riješih stvar sa dvije tablete šumeče magneziuma (Mg), litrom kisele Donat Mg! Kako se desi to je pomoglo Ovca se riješila naduva i sve bilo u redu! Tačno je da nisam zakasnio! Al eto čim vidite da je u djetelini ili je pojela više nego što je dnevna potreba uradite ovako i nečete imati problema! A jeftino je!

Gačević
10-03-11, 11:51
Jesi li joj od jednom dao obadve tablete i u koliko vode? Ako pomaže, jednostavno rešenje, a u ostalom ništa ne košta, ne daj Bože ali da znamo ubuduće.

Edin Crnalić
11-03-11, 15:11
obe tablete u 2 deci vode

crni tekir
11-03-11, 16:55
Kolega Edine da li isto vazi i za koze?? >:({

strile
11-03-11, 19:17
Imam jedan problem kod ovaca, naime jutros mi se jedna ojagnjila i ima dvoje m,edjutim stalno udara jedno a drugo liže i daje mu da sisa. Ja je uhvatim i prinesem ovo drugo ono sisa dok ga držim i jel se ja odmaknem ona ga udara. Zaleti se i zvekne ga glavom ono jadno jedva stoji i onako još kad ga udari samo se prostre. Ne znam šta da radim pa bih molio iskusnije da mi pomognu ako znaju. Hvala >:D

Slična situacija prije 2 dana, jedna je kolegica na forumu objavila da je namazala janje rakijom. Ja probao namazati oba janjeta po leđima , repu, trbuhu.Ovca se uznemirila , njuši jedno pa drugo i na kraju prihvatila oboje.malo više od deci rakije potrošio, još toliko popio....

ZORAN.BNS
12-03-11, 11:30
Imam jedan problem kod ovaca, naime jutros mi se jedna ojagnjila i ima dvoje m,edjutim stalno udara jedno a drugo liže i daje mu da sisa. Ja je uhvatim i prinesem ovo drugo ono sisa dok ga držim i jel se ja odmaknem ona ga udara. Zaleti se i zvekne ga glavom ono jadno jedva stoji i onako još kad ga udari samo se prostre. Ne znam šta da radim pa bih molio iskusnije da mi pomognu ako znaju. Hvala >:D

Slična situacija prije 2 dana, jedna je kolegica na forumu objavila da je namazala janje rakijom. Ja probao namazati oba janjeta po leđima , repu, trbuhu.Ovca se uznemirila , njuši jedno pa drugo i na kraju prihvatila oboje.malo više od deci rakije potrošio, još toliko popio....

jbg. nisam znao ali sad znam za ubuduće. Ja moje hranim na flašicu i već je počelo i da jede, a rakiju ću ja popiti zbog obaveza, valjda sam zaradio

Kozak
24-03-11, 23:55
Pozdrav za sve. Dosta dugo citam postove i ucim o kozama sa namerom da pokrenem farmu u Sremu. Zanimaju me vasa iskustva oko kooperacija sa vecim farmama i mlekarama. Siguran je plasman i strucna podrska, koze mogu da se dobiju pa da se isplate u mleku. Deluje ok, kakva su vasa iskustva.Mozda sve i nije tako sjajno kao sto se meni cini.

alfa 9
10-04-11, 13:45
kakve ponude si dobio?podeli sa nama da vise znamo

Kozak
13-04-11, 08:42
Jos uvek nemam nista konkretno. Bio sam na 2 sastanka u velikim mlekarama u okolini, da ne spominjem imena. Sigurno postoje pravila o reklamiranju na forumu. Ono sto je zasad sigurno to je primena njihovih iskustava i znanja, pomoc oko nabavke maticnog stada, projekat objekata i ono mozda najbitnije siguran plasman. Sve to deluje ok, ali mozda ne placaju na vreme, mozda traze da objekti budu previse skupi, mozda ti daju koze koje nisu bas sjajne, mozda... Ipak je ovo Srbija. Zato sam trazio vasa iskustva, a ja cu vas obavestiti kad budem imao nesto konkretno.

Gačević
08-05-11, 00:09
Јутрос ми се ојагњила једна овца и нађем јагње у бурету ( полу-буре метално, пресечено буре на пола ), утопило се.Наравоученије: Не остављајте дубоке и ниске посуде за воду у штали?

futurefarming
20-05-11, 18:45
Pozdrav ljudi, jedno pitanje vezano za izložbu stoke na sajmu, kako se bira šampion (npr. kod ovaca), za svaku rasu posebno ili za celu vrstu (apsolutni šampion)?

Sancho
23-05-11, 19:01
Babe i žabe, kruške i jabuke ne idu zajedno.
Na izložbama stoke izlažu se razne vrste stoke (goveda ,svinje, ovce...).U okviru svake vrste imamo i razne rase. Tako u okviru ovčastva, imamo npr. pramenku, sjeničku ovcu, wirtemberg, safolk...U okviru rase možemo imati i kategorije, kao kod goveda : krave, junice, tovni bikovi...
Kad je u pitanju krupna stoka, grla se obično ocjenjuju pojedinačno, ali se mogu ocjenjivati i kolekcije 3 ili 5 grla iste rase i kategorije.Kad je u pitanju sitna stoka (svinje, ovce, koze) ocjenjuju se kolekcije, obično 3,4,ili 5 ženskih jedinki sa ili bez muškog priplodnjaka.
Na velikim izložbama stoke gdje je zastupljeno više vrsta stoke proglašavaju se prva tri mjesta ili samo prva mjesta svih zastupljenih rasa i kategorija i kolekcija.Posebno se mogu ocjenjivati i proglašavati i muška priplodna ili tovna grla ( ako to odluči organizator) . Na takvim izložbama se bira i šampion sajma .Šampion sajma obično se bira od one vrste koja je najznačajnija za tu opštinu , regiju, državu ili region.
Izložbe mogu biti specijalizovane, gdje se izlaže samo jedna vrsta (ovce) i u okviru koje se izlažu rase i kategorije te vrste.Na ovakvim izložbama šampion može biti i jedno muško priplodno grlo (ovan),obično grlo one rase za koju organizator smatra da je najznačajnija za područje u kojem se organizuje izložba, ili grlo izuzetnih fenotipskih karakteristika za svoju rasu, a koje se ističe od ostalih.
I na kraju, izložbe mogu biti posebno specijalizovane gdje se izlaže samo jedna kategorija jedne rase( npr.izložba priplodnih ovnova rase wirtemberg)

Gačević
24-07-11, 22:45
Како би требало да изгледа припрема за рецимо, овна на сајму... Које услове би требао да испуњава да би био у конкуренцији, папири и сл.

minutauro
25-07-11, 11:48
kozak druze , interesuje me ovo... dali bi stado isplacivao kroz neke procente od ukupne kolicine proizvedenog mleka ili bi od samog starta davao svu kolicinu mleka koju prozivedes dok ne isplatis stado... ? pozdrav i hvala unapred ! >:({

Sancho
28-07-11, 08:29
"Како би требало да изгледа припрема за рецимо, овна на сајму... Које услове би требао да испуњава да би био у конкуренцији, папири и сл."
Ne znam kako to rade na zapadu, ali kod nas to od prilike izgleda ovako:
- uzgajivači koji smatraju da imaju grlo za izložbu predaju prijave za učešče na sajmu,
- organizator propisuje uslove i način prijave (npr.da su grla obilježena, da su upisana u matičnu evidenciju, da su cijepljena protiv određenih bolesti...)
- nakon toga komisija za odabir stoke izlazi na teren,provjerava navode iz prijava i donosi odluku da li prijavljeno grlo po svojim fenotipskim i genotipskim karakteristikama te sa svojom tjelesnom kondicijom može biti izložbeno grlo,
- na kraju se, grlima koja odgovaraju, uzimaju uzorci krvi i testiraju na određene bolesti (npr. bruceloza)
Kada je u pitanju tjelesna kondicija ona treba da je za ocjenu iznad priplodne.Npr. ako se kondicija ocjenjuje ocjenom od 1-5 gdje je 1 neuhranjeno grlo, a 5 utovljeno,3 je zadovoljavajuća priplodna kondicija a grlo za izložbu treba da je ocijenjeno ocjenom 4.

German hunting terrier | Jagdterrier