View Full Version : Koke nosilje - hrana, nosivost, oprema, bolesti i ostalo
gradim objekat 7m sa 8m,visina 2.2m sa 3.5m kosi krov.koliko mogu koka nosilja da drzim u kavezima?koliko prozora treba da imam? koliko osvetljenja treba?imam ventilator za izvlacenje vazduha fi 40. trebaju mi saveti oko objekta!
Zdravo kolege .. Htio bih poceti s uzgojem koka nosilja,kao dodatak kucnom budzetu . Za pocetak bih krenuo s nekih 100 komada .. Procitao sam dosta toga,ali mene zanima da li se kavezi u kojima bih drzao koke mogu napraviti ?? Ja nisam u mogucnosti nabaviti orginalne jer nema ih na ovo podruciju,svi drze u podnom (slobodnom) sistemu gajenja. Ako neko ima neku ideju ili skicu bio bih mu zahvalan :).? Lijep pozdrav.
@Maki
Strana 21 post br. 416, u ovoj temi. Samo malo treba prelistati temu i nacicete sve sto je potrebno.
@DUsko58 hvala ti .Lijep pozdrav :D
Imam mali problemčić. Juče mi pala jedna kokoška i ako je ne diraju ona ustane jedva nekako i uzme hrane mada je to sve teško. Izvadio sam je iz kaveza dao hrane i vode i nakon nekih pola sata je već bila veselija. Posmatrao sam je i video da je očerupana na predelu batka i karabatka. Mislio sam da je u pitanju pacov ili miš međutim je to visoko očerupano da bi bilo to. Seo kod njih i gledam kad ono jedna iz susednog boksa očerupala svaku po malo. Ovu je ponajviše. Morao sam i nju da izbacim. Šta može to biti? Primećujem da se i druge pipolje ali slabije. Kao da nesto svlače jedna drugoj sa perija. Može li mi ko objasniti šta se to dešava?
Pronasao resenje problema. Imam petla i jednu domacu koku koje je dobio moj sin od jednog od deda. Lepo njih dvoje ubacio napolje u obor i ubacio tu sto je pocela da cupa i jos dve od ovih rasnih. Tako da su sada u oboru petao, 1 domaca i 3 nosilje zajedno. Sada ih petao pocupa od cas posla i sve mirne kao bubice. :lol:
Pa ti za sve imas resenje.Svaka cast.>:({
pozdrav!Uskoro planiram da obnovim jato koka.Mozete li mi reci za koju rasu da se odlucim?koja je rasa najbolja sto se tice nosivosti,krupnoce jaja?dal je neko imao iskustva sa nekim rasama osim tetra-sl i dal je zadovoljan?hvala
Dobar dan kolege. Da li mogu drzati koke nosilje u stali,znaci koke i krave bi dijelio zid... Da li se mohu javiti neke bolesti ili??
Glavni problem je amonijak - ako to eliminises a ne znam na koji nacin onda je i to izvodljivo.
Ta prostorija nije nesto velika,mozda da stane 80 -100 koka,naravno u kavezima. S ugradjenim ventilatorom i svom popratnom opremom,da to na nesto lici.
Ako ti sada u toj prostoriji ne osecas amonijak koji je proizvod aktivnosti susedne krave, ostalo radi po zanatu.
Ne znam odakle da pocnem :) Ovako imam 25 godina i resio sam da se zanimavam sa cuvanje koke nosilje. E sada ovaj forum sa procitao 3-4 puta :) i nasao sam skoro sve sta me je zanimalo. Jer moja drzava (Makedonija) potpomaga ovaj biznis pa sam podneo neke aplikacije za dodatna sredstava. E sad trazili su neki biznis plan ja sam to uradio i pred nekoih sat vreme su me zvali i kazu da nije realno. Pa bih zamolio nekog ako moze da uradi jednu racunicu kao sto je na prvoj strani ove teme post broj 3 ali u evrima i sa sadasnjim cenama. Ja te cene sto sam piso tamo sam gledo od jednog cenovnika ali kazu da nije validno pa ako moze neko da mi pomogne.
Mislio sam na ovaj del
Trenutna računica je:
Troškovi: kokoške 100 komx500din = 50000 din
hrana 100komx365danax0,12kgx27din = 118260 din
Minimalni troškovi su, dakle, 168260din. Tu treba dodati još struju za ventilator i osvetljenje, eventualno lečenje, cenu rada za čišćenje i sakupljanje jaja, cenu pakovanja i transporta itd.
Prihodi: 100komx365danax0.9x9din(prosečna cena jaja) = 295650 din.
Razlika: 127390 din/ 12 meseci = 10615din.
Hvala vam
@ik0
Dobro nam dosao kolega. Tesko da ce neko odgovoriti na tvoju molbu. To je odgovoran posao i to treba da ti sastavi neko ko se vec bavi tim poslovima, mislim na nekog ekonomistu ili agenciju koji zna da ukalkulise sve sto je potrebno i da bi komisija koja odobrava sredstva bila zadovoljna.
malimedo38
28-02-12, 19:22
ovde jedino sto vidim da je nerealno je ovo.
"Prihodi: 100komx365danax0.9x9din(prosečna cena jaja) = 295650 din."
nosivost nije 100%.
znaci plafon jedna koka oko 300 jaja godisnje.
Plus ima valjda i neki mortalitet,tako od 100 koka nesto mora i da ugine.
cena jaja varira u zavisnosti od sezone.... nije uvek 9 din.
a cena objekta,kaveza,amortizacija istih.......
nije to bas tako jednostavna racunica.
Hvala na dobrodoslicu.
Nismo se bas razumeli uradili su meni ceo biznis plan, "izostaje" deo samo oko tih troskova. Znaci trosak za hranu i trosak za kupovinu kokoski...Tu sto sam nasao ja to je bilo jedna kokoska je 200denara (12 nedelji, 61,5 den=1euro) a hrana 15 den za kilogram...a oni kazu da to malo :S pa zato sam pito koliko to kod vas pa da zgolemim u nekih normala...
Hrana kg smese za koke nosilje racunaj 29,0-31,0 din. a cenu koka nosilja ne znam. Znam da je jednodnevno pile koka nosilja 65,0 din za kom. Prodaju se 18-to nedeljne koke nosilje pred pronos, pa ako uspem da saznam cenu javljam.
Ma i kod nas isto od 15-20 denara :S a jednodnevno pile je malo skuplje skoro evro. U svakom slucaju hvala na brzim odgovorima. Kad se sve bude sredilo valjda cu imati jos koe pitanjce :D ipak sam totalno nov u ovom poslu (inace sam informaticar-programer :) )
@ik0
Malo vise podataka o sebi trebao si da napises u temi:http://poljoinfo.com/showthread.php?3220-Predstavite-se!. Tamo je mesto da se novi clanovi predstave i napisu malo podataka o sebi, pa onda na ceo forum.>:({
Hvala na dobrodoslicu.
Nismo se bas razumeli uradili su meni ceo biznis plan, "izostaje" deo samo oko tih troskova. Znaci trosak za hranu i trosak za kupovinu kokoski...Tu sto sam nasao ja to je bilo jedna kokoska je 200denara (12 nedelji, 61,5 den=1euro) a hrana 15 den za kilogram...a oni kazu da to malo :S pa zato sam pito koliko to kod vas pa da zgolemim u nekih normala...
Koke nosilje 18-to nedeljne se krecu negde od oko 5 do 7 evra. Zavisno gde se nabavljaju. Cenu hrane je vec naveo gospodin Dusko58.
Pozdravljam novog kolegu. >:({
Ja ovih dana kupujem koke nosilje,tako da znam da kostaju 5e komad,18to nedeljne. A pitao bih Duska da mi kaze gde ima hrana po toj ceni,posto sve sto sam ja pronasao je bilo od 33 do 37 din... Hvala unapred... Lkl{{
@Dr.Djapa
Pa ima u mesaonama u njihovim maloprodajama. Ja nabavljam pakovanja 10/1 po ceni 31,0 za kg, tu nije uracunat i porez. Normalno ja na to dodajem moju marzu, a mesaone vrlo malo dodaju marzu u njihovoj maloprodaji. Mesaona u kojoj se ja snabdevam ima kvalitetnu hranu za koke nosilje ali i cenu adekvatnu tome. moze se naci i jeftinije pa sam zato napisao raspon od 29,0-31,0. Ako se uzimaju veca pakovanja 25/1 ili 50/1 cena ide jos dole i do 30 para po kili, a na vecu kolicinu se dobija i rabat. Ovo sam ipak odgovorio u ovoj temi, mada je mesto pitanju i odgovoru u drugoj temi.
malo osveženja za forum - družimo se jos oko mesec danahttp://i43.tinypic.com/juefx1.jpg
koja je cena koka nosilja?
pozZz, posto ne mogu da otvorim novu temu, a novi sam na forumu, zelio bih podijeliti nesto sa vama a ujedno i zatraziti i misljenje ili eventualni savjet. naime, nabavio sam 120 koka nosilje (nikada do sada nisam imao), smjestio sam ih u kaveze duzine 3m, sirine 1,4m i 2 reda visine (kavezi su dupli). sve to j stalo u prostoriju 3,5x2x1,5. temperatura u prostoriji je oko 15 stepeni C, napravio sam ventilaciju (nema promahe). sto se tice osvjetljenja, imam 2 sijelice sa strana od po 25W. u kavezima su pojilice (niple), jedna nipla za 10 koka. hranim ih gotovom hranom, ja ne mijesam. molio bih vas da mi kazete vase misljenje za ove tkz moje uslove s obzirom da ja nemam nikakvog iskustva sem ovog sto sam iscitavao na forumu. unaprijed zahvaljujem.
P.S. da li kokama smeta florescentna svjetlost i da li je moguće umjesto ovih standardnih (zutih) sijalica postaviti tkz stedne sijalice koje daju bijelu svjetlost (ovo nisam nasao na forumu nigdje)
vojvođanin
05-03-12, 21:12
pozZz, posto ne mogu da otvorim novu temu, a novi sam na forumu, zelio bih podijeliti nesto sa vama a ujedno i zatraziti i misljenje ili eventualni savjet. naime, nabavio sam 120 koka nosilje (nikada do sada nisam imao), smjestio sam ih u kaveze duzine 3m, sirine 1,4m i 2 reda visine (kavezi su dupli). sve to j stalo u prostoriju 3,5x2x1,5. temperatura u prostoriji je oko 15 stepeni C, napravio sam ventilaciju (nema promahe). sto se tice osvjetljenja, imam 2 sijelice sa strana od po 25W. u kavezima su pojilice (niple), jedna nipla za 10 koka. hranim ih gotovom hranom, ja ne mijesam. molio bih vas da mi kazete vase misljenje za ove tkz moje uslove s obzirom da ja nemam nikakvog iskustva sem ovog sto sam iscitavao na forumu. unaprijed zahvaljujem.
P.S. da li kokama smeta florescentna svjetlost i da li je moguće umjesto ovih standardnih (zutih) sijalica postaviti tkz stedne sijalice koje daju bijelu svjetlost (ovo nisam nasao na forumu nigdje)
Dobrodošli na forum.Pošto kolega koji uređuje teme u živinarstvu, trenutno nije prisutan, probaću da pomognem.Pročitajte ovo http://poljoinfo.com/showthread.php?5-Pravila-.Poljoinfo-foruma (http://poljoinfo.com/showthread.php?5-Pravila-Poljoinfo-foruma)
procitao, ovo oko predstavljanja sam vec uradio, samo ne znam dali sam potrefio u pravu rubriku. ako jos nesto trebam slobodno kazite da to uradim, nisam dosao ovdje da se zezam i sl, vec da saznam korisnih informacija o kokama nosiljama. hvala. lijep pozZz
---------- Poruka napisana u 22:57 ---------- Prethodna poruka je at 18:30 ----------
hvala Valjevac na korisnim informacijama
IMT 539 DE LUXE
11-03-12, 19:20
Uzeli bi 150-200 koka nosilja ali kao pilici pa da ih odranimo od malena drzali bi ih u slobodnom tovu u stali naravno sa ventilatorima na prozorima i mozda bi posle uzeli kaveze imamo svoj kukuruz u soju tako da nam ostaje mali deo da kupujemo od hrane i dali mogu neki saveti kada krenemo sta prvo da radimo za sada imamo 10 koka nosilja nose po 8-9 jaja na dan
Ako nemas nekog iskustva sa tim,bolje da se ne upustas i da uzmes gotove koke.Ima tu vakcinacija,secenja kljunova,veoma su stresne itd itd.
IMT 539 DE LUXE
11-03-12, 21:09
Pa mislim da se ne isplati uzimati gotove koke sada smo dali 6000 dinara za 10 komada a uzeli bi od 150 pa do 200.
Ne isplati se ni kupovati jaja po 15.Lkl{{ Da me ne shvatis pogresno.Ne bi bio ni prvi ni poslednji koji je to radio,ali bi trebalo neko iskustvo.Ja samo kazem da to nije bas tako jednostavno.Nisu one dzaba 600 dinara.Naravno da taj koji gaji ima zaradu,ali jednostavno naplacuje svoj rad i naravno znanje.Ja ti licno tu ne mogu pomoci.Moj resor su brojleri.Oko nosilja znam veoma povrsno.
>:({>:({
Pa mislim da se ne isplati uzimati gotove koke sada smo dali 6000 dinara za 10 komada a uzeli bi od 150 pa do 200.
A 126 dana svakodnevnih briga: pile, temperatura, plin, ventilacija, hrana, vakcine, debikiranje................Ko nije radio odgoj - ne zna za muke.
A trenutna cena jaja lepa i svi odjenom hoce koku koja nosi u trku jaja.
Odgoj se radi planski. Retko ko radi a da nema plasman. A u medjuvremenu nema sta da nije poskupelo od pileta, preko plina, hrane, goriva, vakcina veterinarske usluge.Ipak treba malo prikociti bar toliko da se popije po tura>:({>:({
Izgleda da je cena jaja pokrenula i potraznju koka nosilja,gde god sam zvao kazu prodato po 650 rsd.
>:({
Izgleda da je cena jaja pokrenula i potraznju koka nosilja,gde god sam zvao kazu prodato po 650 rsd.
Mislim da nisi dobro izveo zakljucak.Jaje krenulo a cena koka ostala ista: pile nije poskupelo, hrana nije poskupela, plin nije poskupeo, gorivo nije poskupelo - samo poskupelo jaje.
Simovicu to nije razlog da mi ne nazdravimo.Sve prolazi.......
Sve je to cena Evrope -nova pravila.U prostoru gde je do sada bilo 5 koka u konzumu treba da bude samo jedna da ima ljuljasku, da se klacka, da vegetira, da zivi u humanim uslvovima - nije jos propisano da gleda turske serije a mozda ce i to da bude.Njihovu opremu treba da nam prodaju.Kada je kupimo bice nova pravila i opet prodaja ili rasprodaja njihove stare opreme i to ti je to...........
Da ne pisem o tome gde je trenutno mnjk jaja u Evropi, da bi se uvezla sa drugog kontinenta, da su svesno unistena maticna jata.......teska tema
@valjevac
Ko zna, taj stvarno zna. Bravo za nasega drugara valjevca sto ne stedi svoje znanje na forumu::svaka cast::. Preci cu i ja na valjevsko, mozda cu biti pametniji.:lol:
;Evo predlog kako da nateraš koke da nose 3 jaja za 24 sata.Lkl{{ Staviš koke u prostoriju bez prozora normalno sa klimom i ventilacijom , dobro osvetlenje i kalendar ispred kaveza tj.ispred gnezda. e sad kad im daš da jedu i kad pojedu ;ugasiš svetlo na svakih 7 sati tako da budu sat vremena u mraku onda opet režim pod svetlom pa hrana pa opet mrak i tako jedno 2 ;3 dana ;i kad budu naučile na to da dan traje samo 8 sati one će početi da nose na svakih 8 sati po jedno jaje . Možda ih možeš zaj...ti i na 6 sati:lol:>:({
@zis a sta mislis da zaposli nekog da pali i gasi svetlo svaki cas mozda bude i karton jaja za 24 sata:lol::-\
Kolega @valjevac to je dobar zakljucak,sve "TO"nije razlog da mi ne nazdravimo.Moj "zakljucak" nije bitan,samo sam hteo reci da danas nisam nasao da kupim koke,bez da nekoga "pogodim".Nisam jedini sa pogresnim zakljuckom:lol:.
Ziveli!!
Kolega @zis sa tvojim "patentom" poskupece automati za zmigavce.:lol:
Ja sam imao pre dve godine 20 koka nosilja,svaki dan sam imao po 17-19 jaja,i cena je bila tad 10 dinara,sad su prestale da nose i jedna po jedna u supu xD
Ja sam imao pre dve godine 20 koka nosilja,svaki dan sam imao po 17-19 jaja,i cena je bila tad 10 dinara,sad su prestale da nose i jedna po jedna u supu xD
Pa prestale su danose u znak revolta sto pijes "jelen".:lol:
Kolega @valjevac to je dobar zakljucak,sve "TO"nije razlog da mi ne nazdravimo.Moj "zakljucak" nije bitan,samo sam hteo reci da danas nisam nasao da kupim koke,bez da nekoga "pogodim".Nisam jedini sa pogresnim zakljuckom:lol:.
Ziveli!!
Kolega @zis sa tvojim "patentom" poskupece automati za zmigavce.:lol:
Simovicu, nemoj da se ne razumemo, ja sam to samo prokomentarisao na "svoj nacin".Cenim tvoje postove i tebe kao clana ovog foruma
Kolega @valjevac hvala puno,tvoji postovi puno govore,iskustvo i znanje se mora ceniti.Pozdrav
Pa prestale su danose u znak revolta sto pijes "jelen".:lol:
HAHAHA pa kokoske navikle na "lav" a ja im davao jelen xDD,verovatno je tu greska
Kolege gde bi mogao da kupim tridesetak iznosenih koka nosilja i po kojoj ceni se prodaju?
Dali mi neko moze reci gde bi mogao da kupim koke nosilje koje tek pocinju da nose?
Takodje i mene zanima kao i cena istih ali za gajenje u kavezima, odose jaja kod nas na 20din !
Drustvo zanima me cena koka nosilja koje treba da pronesu i da li ima neko da ih prodaje u okolini surcina/beograd
Juce sam pricao sa covekom koji drzi nosilje.Kupuje gotove i kaze idu i 800 dinara nema ih ni za lek.Lkl{{ Skupa jaja pa se trazi koka vise.
Juce sam pricao sa covekom koji drzi nosilje.Kupuje gotove i kaze idu i 800 dinara nema ih ni za lek.Lkl{{ Skupa jaja pa se trazi koka vise.
Sve prolazi na sreću ili žalost.Zavisi kako ko iz kog ugla gleda.
Cena jajeta od 18 - 20 dinar a cena priplodnog jajeta 22,5 dinara.Nikad - bilo.
Mnogi će se zaleteti.Ali to je životna filozofija.Očuvati stare kupce - imati međusobno poverenje - biti solidaran sa kolegama.
Odjednom zainteresovano "kuso i repato" - tako kažu kod mene u selu.Ali to nije razlog da se ne nazdravi>:({
http://i.imgur.com/vRHAo.jpg
pozdrav narode,evo vec duze vreme se patim sa sistemom za napajanje stavio sam na svakom spratu po ventil i opet mi je jak pritisak na niplama gore iznad ploce se nalazi bure od 60 litara pa sam sliko da vidite i vi mozda imate resenje?
http://i.imgur.com/2QMIx.jpg
http://i.imgur.com/0l2fb.jpg
Životna filozofija koke nosilje: Kad se najede i napije voli da se "popenje".http://i40.tinypic.com/15egjt.jpg
Očigledan primer
Ocigledan primer bogatstva u danasnje vreme.Lkl{{ Zlatne koke ili ti zlata vrede.>:({
Ocigledan primer bogatstva u danasnje vreme.Lkl{{ Zlatne koke ili ti zlata vrede.>:({
Znaš i sam, da je sv e prolazno.I usponi i padovi - sve se menja samo ostaje jedno isto a to je rad... rad... i rad.
Za tebe>:({>:({ a ove zlatne dame za neko kratko vreme bi trebali da zamene jednodnevni ćurići.Ako sve bude po planu
Naravno da si u pravu.Sad ce svi da nagrnu na koke nosilje i pad jaja je neminovan.Samo da ne bude onako alarmantan.Svaki normalan zivinar bi potpisao na neku solidnu cenu,bez velikih oscilacija.Kad radis da znas za cega radis i da ne strepis.Ovaj nas posao je pun uspona i padova i previse stresan.Stres nikome nije dobro doneo.Onda nas posle pitaju koliko moze da se zaradi po komadu.Ko nije u zivinarstvu,taj jadac ne moze da shvati.:lol:>:({
Pogledajte http://danas.net.hr/svijet/alarmantna-nestasica-jaja-na-trzistu
Manje cemo se tucati za uskrs.:lol:
Drustvo zanima me cena koka nosilja koje treba da pronesu i da li ima neko da ih prodaje u okolini surcina/beograd
Ја сам у суботу добио по 680,00 у Болечу. Чекао сам недељу дана.
Pogledajte http://danas.net.hr/svijet/alarmantna-nestasica-jaja-na-trzistu
mislim da se evropa malo zaj.... sa ukidanjem kaveznog sistema,mnogo ljudi na planeti skupa proizvodnja
Vrnuce oni to ko za krive krastavce.:lol: mnogi misle da je u EU sve tip top.Ima i tamo budala,koji propisuju takve budalastine.E sad kad im poskupe slatkisi,ce da vrnu zakon.:lol:
mislim da se evropa malo zaj.... sa ukidanjem kaveznog sistema,
Море дај да их ми ослободимо тог "ђубрета" од кавеза! Нећемо много да им наплатимо Lkl{{
Prvo ce oni to nama prodati,pa ce onda i nama uvesti isti zakon.E tada cemo mi od njih kupovati jaja po 40.Lkl{{ Lepo ce da nam naplate svu ovu radost prodavaca jaja.:lol:
jel postoji neko resenje za koke koje jedu jaja...hitno:)
Prvo promeniti (vitaminski pojacati) hranu. U kanistopu su uglavnom zastuplene sve potrebe kokosi za vitaminima. Ako budu i dalje jele jaja moj predlog je noz.
Trebalo bi malo vise nesto napisati kad se vec nesto pita.Koji sistem je zastupljen kavezni - podni.Tip objekta, svetlosni program koji se primenjuje, starost koka, vrsta hrane -gotova, pravljena...Uz puno uvazavanje odgovora od Duska.
Uz hranu koja je u kvalitetu ne treba nista dodavati.
u pitanju je kavezni tip gajenja,koke su kod mene 5 meseci do pre mesec dana nosile su 95%,inace sam ih kupio kod Dare,valjevac znas o kome se radi
ljuska im je veoma mekana tako da je lako probiju,a drugo jato koka koje sam nabavio pre mesec dana sve je ok i ljuska i nosivost, hrana je ista i za jedne i druge
svetlo palim pred mrak i do 21h tako radio celu zimu i bilo sve ok
koje je resenje?
u pitanju je kavezni tip gajenja,koke su kod mene 5 meseci do pre mesec dana nosile su 95%,inace sam ih kupio kod Dare,valjevac znas o kome se radi
ljuska im je veoma mekana tako da je lako probiju,a drugo jato koka koje sam nabavio pre mesec dana sve je ok i ljuska i nosivost, hrana je ista i za jedne i druge
koje je resenje?
Menjaj hranu, i ove mladje ce za vrlo kratko vreme poceti da "napadaju" jaja nedostaje kalcijuma u hrani
koje je resenje?
Podrzavam kolegu Valjevca.Svaka mu je ko Njegoseva.DKF ili MKF su skupe komponente,pa se na njima stedi.Rezultat je nedostatak kalcijuma,a osnovni sastojak ljuske je upravo on.Mlade koke daju svoj kalcijum,ali dokle ce.Sto pre menjaj hranu,da i one ne ostanu bez njega.
Prvi put za ovih 13 god. rada ovoga posla necu imati u prodaji jednodnevne pilice koka nosilja. Inkubatorska stanica ne moze da nabavi jaja za lezenje istih.
Ja napisa onomad da je problem sa maticnim jatima koka nosilja.Dobio sam packe da je cena jaja zbog zabrane kaveznog drzanja u EU.Ta prica mi ne pije vodu jer je zabranjen i uvoz jaja iz kaveza.Lkl{{ Cela Jevropa ima problem sa maticnim jatima.Sa druge strane informacija da ce na jesen biti prevelika ponuda tovnih jednodnevnih jer je uvezeno mnogo vise maticnih jata nego prethodnih godina.
Izgleda da lud zbunjenog...
Podrzavam kolegu Valjevca.Svaka mu je ko Njegoseva.DKF ili MKF su skupe komponente,pa se na njima stedi.Rezultat je nedostatak kalcijuma,a osnovni sastojak ljuske je upravo on.Mlade koke daju svoj kalcijum,ali dokle ce.Sto pre menjaj hranu,da i one ne ostanu bez njega.
Zar nemože deficit kalcijuma u hrani da se zameni stočnom kredom ona je bogata sa kalcijumom a jeftina 15din/kg , ja mojim kokama redovno dodajem na 100kg hrane 2.5 kg krede i do sad nije bilo problema? ^-^ http://www.bankom.co.rs/sr/view.php?id=326
Kokama nosijama ide 7 i vise % krede.Jeste bogata kalcijumom.Da bi se taj kalcijum iskoristio mora postojati odnos komponenata.Ne moze kreda da zameni DKF.Mora ici bar 1 %,a pozeljno je i 1,5% DKFa.
2,5% je malo kokama u intenzivnoj nosivosti. Pise u recepturama preko 5%.
DKF a ?Lkl{{ Ja ne bi isao sa vise od 2%,jer ide veliki % krede.Ne bi se to jaje moglo razbiti.:lol:
Zar nemože deficit kalcijuma u hrani da se zameni stočnom kredom ona je bogata sa kalcijumom a jeftina 15din/kg , ja mojim kokama redovno dodajem na 100kg hrane 2.5 kg krede i do sad nije bilo problema? ^-^ http://www.bankom.co.rs/sr/view.php?id=326
Ma na kredu sam mislio, posto je napisano da stavlja 2,5 kg krede. Citajte malo.
Krede ide 7% cak i 8,ako hocemo jeftiniju hranu.Trenutno kreda 7 dinara,a DKF 77.
DKF ili MKF se uglavnom stavlja zbog fosfata.
DKF ili MKF se uglavnom stavlja zbog fosfata.
Fosfor zajedno sa kalcijumom služi za izgradnju kostiju a to je možda dobro za piliće u porastu a koke nosilje već imaju kosti Lkl{{ >:({
Zemo jel ti to drzis nosilje?
Ova prepiska gubi smisao bice http://yu-hung.com/forum/images/smilies/phil_35.gif (http://yu-hung.com/forum/posting.php?mode=reply&f=20&t=2961#).
Zemo jel ti to drzis nosilje?
Da zemo čitavih 60 kom + jedan petao ,da mi nije dosadno kad nisam na poslu ::suncanje::
Koja je cena noslilja koje trebaju da pocnu da nose jaja?
S obzirom da ih je manjak na trzistu,treba ih prvo naci.Cene idu od 650 do 800.Lkl{{
jel moze neko da preporuci neki proverni premix za koke..
NOSILJE BEZ KAVEZA
http://www.poljoberza.net/tekstovi/slike/DJ427_01.jpg
Iskustva holandskih živinaraI naši odgajivači biće uskoro prinuđeni da gaje živinu prema standardima Evropske unijeU zemljama Evropske unije se, u skladu s novim propisima, već nekoliko godina reorganizuje proizvodnja na živinarskim farmama. Od 2004. zabranjeno je postavljanje novih kaveza za proizvodnju konzumnih jaja, a do 2012. moraju biti potpuno uklonjeniVeći gubiciŽivinari u Engleskoj i Holandiji imaju najviše iskustva u novom načinu odgoja, jer u tim zemljama još od 2001. na većini farmi nema kaveza. Pokazalo se, međutim, da je ovaj način skuplji u poređenju s kaveznim sistemomStopa uginuća je iznad o,6 procenata, a proizvodnja jaja manja za 2,9 odsto. Uz to, povećana je dnevna potrošja hrane za oko četiri grama po nosilji. Posebno je nepovoljno to što su jaja često izvan gnezda, pa je više razbijenih i zaprljanihVeliki doprinos poboljšavanju nove metode dali su holandski stručnjaci s univerziteta u Vageningenu, koji smatraju da se najbolji rezultati postižu odgojem u višespratnom avijarnom i sistemu na dubokoj prostirci.
Uz njihove preporuke se, između ostalog, može smanjiti nošenje jaja van gnezda ispod jedan odsto.Bez stresaStručnjaci tvrde da je u ovakvom odgoju važan svaki detalj, naročito oni koji se odnose na uklanjanje mogućih uzročnika stresa. Navešćemo samo neke. Oprema za hranjanje i napajanje treba da bude ista, i istovetno postavljena, u objektima za odgoj i nošenje. Zatim, važno je da se jato od početka navikne na različite zvuke, što se rešava postavljanjem radio-aparata u objekte, a dobro je i ako radnici ulaze na farmu u odeći različitih boja.Vremenom je uočeno da se pojilice i hranilice ne smeju ostavljati na prostirci i da je idealno mesto uz gnezda. Poželjno je, zbog dužeg zadržavanja živine da međusobno budu udaljene oko 1,2 metra i raspoređene cik-cak na različitim nivoima. Objekat treba dopuniti sedalima i stepenicama, koje kokama olakšavaju kretanje po spratovima. Optimalna veličina gnezda je oko stotinu kvadratnih centimetara.Koke u početku treba podsticati da se penju na više etaže u potrazi za hranom i vodom, što se postiže postavljanjem prepreka koje smanjuju podni prostor. Nije preporučljivo da se kretanje po celoj podnoj površini ograniči duže od tri nedelje, ali je to, u većini slučajeva, dovoljno za stvaranje navike kretanja po spratovima. Tome doprinosi i isključenje sistema za napajanje i hranjanje u prizemnom delu posle desete nedelje.U proizvodnom objektuNajpogodnije vreme za prelazak u proizvodne objekte je sedamnaesta nedelja starosti, čime se ostavlja dovoljno vremena za prilagođavanje na nove uslove. Preporučuje se preseljavanje ujutro, ako to nije moguće, objekat se osvetli nešto duže nego što je uobičajeno.Prvih pet dana koke treba kontrolisati i ravnomerno raspoređivati po etažama, a kasnije će one to i same prihvatiti. Nekima je potrebna pomoć da bi pronašle pojilicu. Prepoznaju se po zaprljanim kljunovima, jer obično, da bi izbegle dehidrataciju, uzimaju vlastiti izmet.Početak nošenja je krizni period u ovom sistemu odgoja, praćen većim ili manjim postotkom uginuća.
Prouzrokuju ga, uglavnom, gaženje i tuča oko gnezda. Da bi se ovo ublažilo, treba voditi računa o tome da je objekat ravnomerno osvetljen, a neophodne su i druge mere kojima se sprečava da pojedina gnezda budu atraktivnija od ostalih. Gnezda oko kojih se stvara veća gužva, delimično se ograde i učine teže dostupnim.Privikavanje na gnezdaPosebnim programom osvetljavanja postiže se optimalna nosivost. Najbolji su rezultati kada je objekat osvetljen šesnaest časova, intenzitetom oko 20 luksa. Svetlost se posle tog roka ne iskljućuje naglo, nego je sat-dva polumrak, što se dobija postavljanjem sijalice na svakih deset metara. Neke koke, naime, u početku nose tek u sumrak, pa se na ovaj način sprečava ostavljanje jaja van gnezda. Rezervna rasveta se, potom, iskljućuje postupno, počev od nižih etaža prema vrhu, da bi se živini ostavilo dovoljno vremena za ravnomerno raspoređivanje.Nošenje van gnezda može se svesti na najmanju meru upornim pridržavanjem neophodnih mera na početku proizvodnog perioda. U prvo vreme treba bar pet puta dnevno, a poželjno je čak i na svaki sat, sakupljati jaja s poda i stavljati ih na prednji deo gnezda. Pored toga, dobre rezltate daje i ako se gnezda otvaraju dva sata pre uključivanja rasvete, a zatvaranje sat pre isključivanja. Utvrđeno je i to da je veći procenat nošenja van gnezda, kada se zaprljana prostirka ne iznosi redovno.
Mene interesuje vakcinacija malih jednodnevnih koka nosilja,kada kako cime?Ako neko zna da li su koke otporne ili su neotpornije od brojlera kao sto sam cuo?
Mene interesuje vakcinacija malih jednodnevnih koka nosilja,kada kako cime?Ako neko zna da li su koke otporne ili su neotpornije od brojlera kao sto sam cuo?
Za takve savete je najbolje upitati veterinara. Sa tim se ne igra, oni su ljudi od znanja i zvanja i to im je struka.
nazovi naucni institut koji je zaduzen za tvoje podrucje i oni ce ti dati program vakcinacije na osnovu epizootioloskih podataka,kod mene je zaduzen naucni institut u novom sadu
jel ima neko projekat , akcioni plan, finansijsku konstrukciju za cuvanje koka nosilja na recimo 1000komada ?
hvala
Hvala vam ljudi puno,ma to je najbolje da pitam institut u novom sadu.
toni veljan
17-04-12, 21:35
evo eden program vo makedonija.jas veke 3 god odgleduvam za sebe 1000 kokoski
1 de. marekova bolest i infektiven bronhitis(vo inkubatorska stanica)
8 den atipicna cuma 1000 dozi vo 200 gr.destilirana voda-aerosol
14 den gamboro vo destilir .voda za pienje
19 den gamboro- -------
25 den gamboro ----------
30 den atipicna cuma i infektiven bronhitis 200 ml dest.voda aerosol
49 den atipicna cuma------------
64 den atipicna cuma ---------
70 den difterija i salamonela ---vakcinacija
13 nedela atipicna cuma i infektiven bronhitis 200 ml destilirana voda aerosol..
16-do 18 nedela salamonela i eds-- vakcinacija
**pumpata za prskanje mora da bide nova bez tragi od isekticidi samo za aerosol!!!
pozdrav od mene mislam deka vi pomognav
Ovaj trud je bas za pohvalu.>:({
evo eden program vo makedonija.jas veke 3 god odgleduvam za sebe 1000 kokoski
1 de. marekova bolest i infektiven bronhitis(vo inkubatorska stanica)
8 den atipicna cuma 1000 dozi vo 200 gr.destilirana voda-aerosol
14 den gamboro vo destilir .voda za pienje
19 den gamboro- -------
25 den gamboro ----------
30 den atipicna cuma i infektiven bronhitis 200 ml dest.voda aerosol
49 den atipicna cuma------------
64 den atipicna cuma ---------
70 den difterija i salamonela ---vakcinacija
13 nedela atipicna cuma i infektiven bronhitis 200 ml destilirana voda aerosol..
16-do 18 nedela salamonela i eds-- vakcinacija
**pumpata za prskanje mora da bide nova bez tragi od isekticidi samo za aerosol!!!
pozdrav od mene mislam deka vi pomognav
Ovaj program za vakcine se ne razlikuje mnogo od programa koji je u primeni, opšte karakteristike + endemsko područje, ali mi nije jasno kako nema veoma vazne vakcine odnosno najvaznije vakcine za kupca koka starih 18 nedelja "polivirola".Takodje ne videh nigde "dibovet" koji se daje onog dana kada se vrsi "debikiranje".
MOzda je igra u recima - jeziku
toni veljan
19-04-12, 23:39
"polivirola".ILI EDS SAMO OD INTERVET HOLANDIJA
"dibovet" ILI DIFTERIJA .DEBIKIRANJE OBAVUVAM 5-15 DEN ZAVISI OD VETERINAROT KOGA E SLOBODEN.
"polivirola".ILI EDS SAMO OD INTERVET HOLANDIJA
"dibovet" ILI DIFTERIJA .DEBIKIRANJE OBAVUVAM 5-15 DEN ZAVISI OD VETERINAROT KOGA E SLOBODEN.
Izvini jezičke barijere.Ništa te nisam razumeo.
Pitao sam te kad dajete polivirol i dibovet.Za dibovet sam te razumeo da dajete izmedju 5 i 15 dana.Kod nas se to daje 52 dan, kada se vrši i debikiranje.A za polivirol ništa ukapirao nisam.Pozdrav
Toni za ovaj trud ti dajem sve pohvale hvala puno....mnogo mi znaci ovo jer koga god sam pitao nije hteo da mi kaze kao ne zna......kokice mi dolaze za 10 dana.......Hvala puno!
---------- Poruka napisana u 21:19 ---------- Prethodna poruka je at 21:15 ----------
Danas slusam neki deda prica u poljoprivrednoj apoteci kaze drzi koke nosilje nosivost jaja se razlikuje u odnosu na osvetljenost.....da li je to ljudi tacno ja ne znam pa reko aj da pitam hahaha.Od sutra ja cu bas da pratim jer mi koke koje su skroz dole u kavezu dobiju manje svetlosti nego ove gore.
Danas slusam neki deda prica u poljoprivrednoj apoteci kaze drzi koke nosilje nosivost jaja se razlikuje u odnosu na osvetljenost.....da li je to ljudi tacno ja ne znam pa reko aj da pitam hahaha.Od sutra ja cu bas da pratim jer mi koke koje su skroz dole u kavezu dobiju manje svetlosti nego ove gore.
Malo prelistaj temu i naci ces svetlosni program za koke nosilje. Ima sve napisano.
[8 den atipicna cuma 1000 dozi vo 200 gr.destilirana voda-aerosol] jel to 1 doza jedno pile?i kako onda odredjujes koliko vode?
p.s. ja se izvinjevam stosam dosadan
---------- Poruka napisana u 21:25 ---------- Prethodna poruka je at 21:24 ----------
Malo prelistaj temu i naci ces svetlosni program za koke nosilje. Ima sve napisano. evo upravo trazim
---------- Poruka napisana u 21:30 ---------- Prethodna poruka je at 21:25 ----------
Koja je cena noslilja koje trebaju da pocnu da nose jaja? mozda je kasno za odgovor ali koke se veoma tesko nalaze ove godine niko ih nema moras dobro pogledati cena je upravo kao sto je sama napisao.
---------- Poruka napisana 21-04-12 u 11:25 ---------- Prethodna poruka je 20-04-12 at 21:30 ----------
jel moze neko da preporuci neki proverni premix za koke.. najbolje uzmi DRENOV premins oni su ubedljivo najbolji proizvodjaci premiksa za pilice pa ja koristim i za koke
toni veljan
21-04-12, 21:13
[8 den atipicna cuma 1000 dozi vo 200 gr.destilirana voda-aerosol] jel to 1 doza jedno pile?
ZEMAS 200 GR DESTILIRANA VODA VO EDNO SISE PRESECENO NA POLA .UZIMAS VAKCINA .1 vakcina od 1000 dozi e 1 sise. ODSTRANUVAS METALNATA ZASTITA E POTOPUVAS VO VODA DRZEJKI E PA E OTVORAS POD VODA SO VADENJE NA GUMENIOT DEL.POTOA E SIPAS VO PUMPA I PRSKAS.vazno!!!
pilinjata gi sobiras na sto pomalu mesto go namaluvas svetloto ili ako imas vo moznost zemi plava sijalica zosto ke se plasat i nabivaat sto moze da dojde do ugusuvanje.posle prkajneto 2 casa da ne se ventilira za da moze da e vdisat vakcinata.pred da pocnes da prskas probaj da izvesbas so obicna voda bez vakcina.pozz.ova e za 1000 pilinja.
EDS-SE VRSI SO VAKCINIRANJE VO BELO MESO ILI BATAK 0.5ML DOZA
[8 den atipicna cuma 1000 dozi vo 200 gr.destilirana voda-aerosol] jel to 1 doza jedno pile?
ZEMAS 200 GR DESTILIRANA VODA VO EDNO SISE PRESECENO NA POLA .UZIMAS VAKCINA .1 vakcina od 1000 dozi e 1 sise. ODSTRANUVAS METALNATA ZASTITA E POTOPUVAS VO VODA DRZEJKI E PA E OTVORAS POD VODA SO VADENJE NA GUMENIOT DEL.POTOA E SIPAS VO PUMPA I PRSKAS.vazno!!!
pilinjata gi sobiras na sto pomalu mesto go namaluvas svetloto ili ako imas vo moznost zemi plava sijalica zosto ke se plasat i nabivaat sto moze da dojde do ugusuvanje.posle prkajneto 2 casa da ne se ventilira za da moze da e vdisat vakcinata.pred da pocnes da prskas probaj da izvesbas so obicna voda bez vakcina.pozz.ova e za 1000 pilinja.
EDS-SE VRSI SO VAKCINIRANJE VO BELO MESO ILI BATAK 0.5ML DOZA malo po alo sam razumeo ...hvala brate puno...cujemo se kada uradim da kazem kako je proslo pozzz
toni veljan
21-04-12, 22:09
http://www.dodaj.rs/f/i/Wl/3JzhMQJ1/0189.jpghttp://www.dodaj.rs/f/G/vG/3abb4kbP/1/0266.jpg
a ova druga je slika je pumpica kojom spricas?ja nemam takvu imam onako za spricanje voca onu kao zutu uzeo sam novu:
---------- Poruka napisana u 23:17 ---------- Prethodna poruka je at 22:48 ----------
LJudi imam pitanje sto se tice koka nosilja,kad ja to nemam nesto da pitam,da li njima smeta svetlo vestacko 24h?moj objekat je gde trenutno drzim 3x2 i stavio sam onu stedisu od 100w,sta vi mislite?
a ova druga je slika je pumpica kojom spricas?ja nemam takvu imam onako za spricanje voca onu kao zutu uzeo sam novu:
---------- Poruka napisana u 23:17 ---------- Prethodna poruka je at 22:48 ----------
LJudi imam pitanje sto se tice koka nosilja,kad ja to nemam nesto da pitam,da li njima smeta svetlo vestacko 24h?moj objekat je gde trenutno drzim 3x2 i stavio sam onu stedisu od 100w,sta vi mislite?
Koka nosilja u konzumu trebada odmara odnosno da bude bez izvora svetlosti od 22 - 06 casova.
Ima slucajeva gde se to radi od 22 - 04h.
Sve zavisi od tima objekta.Otvorenog - zatvorenog tipa.
toni veljan
22-04-12, 12:08
Ova pumpa e spric za vakciniranje salamonela i eds.za bronhitis i cuma ti treba ta pumpa za voca
Без вештачког светла била је носивост 89%. Наместио сам да се светло пали у 5 ујутру и у задњих 7 дана, до 8 сати, носивост је 100%. Једино нисам задовољан величином јаја па сам данас узео концентрате Геби, 100% и Јабука па ћу видети са којим ће се показати најбоље. Храну нисам одмеравао него је било да поједу колико могу а од сутра добијају по 115 гр.
Не занам да ли је довољно да од шестог дана од почетка нове исхране узимам у обзир резултате?
Pozdrav svima.Imam jedno pitanje.Kada se najranije kokice mogu smestiti u kaveze.Da li sme to da bude pre 18-te nedelje?
Pozdrav svima.Imam jedno pitanje.Kada se najranije kokice mogu smestiti u kaveze.Da li sme to da bude pre 18-te nedelje? najbolje je staviti oko 16-17 nedelje da se priviknu
---------- Poruka napisana u 22:53 ---------- Prethodna poruka je at 22:51 ----------
tako meni rekose ja sam tako i uradio!
---------- Poruka napisana u 22:54 ---------- Prethodna poruka je at 22:53 ----------
Koka nosilja u konzumu trebada odmara odnosno da bude bez izvora svetlosti od 22 - 06 casova.
Ima slucajeva gde se to radi od 22 - 04h.
Sve zavisi od tima objekta.Otvorenog - zatvorenog tipa. valjevac hvala,tako znaci da im gasim svetlo
---------- Poruka napisana u 23:00 ---------- Prethodna poruka je at 22:54 ----------
@biscanin
Kavezi za komercijalne nosilje su obicno trospratni. Kavez za pet nosilja je dim. 50x48x45 cm tako da svaka ima 460-480 kvad. cm. prostora. Svaki kavez ima 5 cm hranidbenog prostora po nosilji i 1-2 niple pojilice. U kavezima se naseljava 4-5 nosilja tako da na duznom metru trospratnog kaveza bude oko 60 nosilja
Program osvetljenja ima znacajnu ulogu u proizvodnji jaja. Preseljavanje 18-to nedeljnih kokica kojima je svetlosni dan trajao svega 8 sat. Nakon 18 nedelja trajanje dana pocinje da se produzava za 1 cas nedeljno.
, sve dok se ne postigne 12 cas. osvetljenosti (u 22 nedelji). Nakon 22 nedelje duzina osvetljenosti se i dalje povecava za pola casa nedeljno, sve dok se ne postigne 16-to casovno osvetljenje, a to je u 30-toj nedelji.
Jacina svetla je 3 w po met. kvad. poda zivin. Sijalice ne treba da su jace od 40 w. U svakom medjuprostoru kaveza postavlja se red sijalica u visini gornjeg sprata.
U uslovima najpovoljnije osvetljenosti nosilje su mirnije, trose manje energije i jedu manje nego kada je svetlo jako. Svetlost nikada ne treba pojacavati, cak ni za kratko vreme,jer se nosilje uznemiravaju i moze doci do stresa.
Svetlo ne paliti odjednom, nego postepeno da kao sto smo vec naveli ne bi doslo do stresa.
O seci kljunova imas temu. Samo se malo potrudi i prelistaj temu. moje koke imaju 18 nedelja i 2 sata koliko onda svetlost da gori jel kao sto valjevac rece od 06- do 22h
Negde sam procitao da kalcijum pomaze povecanju nosivosti jaja kod koka, odnosno da ga treba nadoknadjivati, jer ga koke trose da bi snele jaja. Ako je to tacno, u kom obliku ga treba dodavati hrani? (mozda samlevena ljuska od jaja ili kucica od puzeva ili moze da se kupi u poljoprivrednoj apoteci; kreda?) Da li se to odnosi i na domace koke koje se dohranjuju zitom i koje se slobodno setaju po dvoristu?
Negde sam procitao da kalcijum pomaze povecanju nosivosti jaja kod koka, odnosno da ga treba nadoknadjivati, jer ga koke trose da bi snele jaja. Ako je to tacno, u kom obliku ga treba dodavati hrani? (mozda samlevena ljuska od jaja ili kucica od puzeva ili moze da se kupi u poljoprivrednoj apoteci; kreda?) Da li se to odnosi i na domace koke koje se dohranjuju zitom i koje se slobodno setaju po dvoristu? ma ima da se kupi kreda u poljoprivrednoj apoteci to je jedan od sastojaka u hrani.pozz
Kreda je naj jeftinija komponenta.Cena joj je oko 6 dinara.U koncentrat za nosilje ide oko 8%,sto tu vrstu koncentrata cini jednom od jeftinijih.
Da li se zna sastav odnosno recept koncentrata za koke nosilje?
Ima raznih vec napisanih.Evo jedna,a za ostalo prelistaj prethodne stranice.>:({
Kukuruz 58%
Sojina sačma 18%
Suncokretova sačma 6%
Lucerkino brašno 3% (po mogućnosti peletirano)
Mesno-koštano brašno 4% (ili riblje brašno 2%)
monokalcijum fosfat 1%
So 0,2%
Kreda 7,8%
Ulje ili mast 1%
Premiks sa bojom 1%
Dugujem pice, hvala!!!!
Ima raznih vec napisanih.Evo jedna,a za ostalo prelistaj prethodne stranice.>:({
Kukuruz 58%
Sojina sačma 18%
Suncokretova sačma 6%
Lucerkino brašno 3% (po mogućnosti peletirano)
Mesno-koštano brašno 4% (ili riblje brašno 2%)
monokalcijum fosfat 1%
So 0,2%
Kreda 7,8%
Ulje ili mast 1%
Premiks sa bojom 1%
Ja sam kupovao gotovu smesu
Kod mene u kraju nigde nema jednodnevnih pilića koka nosilja. Ima li neko ovde na prodaju?
Nama stizu sutra iz Beceja,ustvari idemo po njih tamo
Kod mene u kraju nigde nema jednodnevnih pilića koka nosilja. Ima li neko ovde na prodaju? na govori mi nista mucio sam se strasno da dodjem do bilo jednodnevnih bilo 18o nedeljnih.Na kraju sam porucio kod nekog coveka u Novom Sadu.Gde su ti Skradjani?verovatno nije blizu ns pa ti se i ne isplati da dolazis,ali kaze mi ovaj covek sto drzi da ce biti sada od juna normalno.Sada je nestasica zbog one zime pa im je nesto crkavalo i neam pojma ni ja vise.pozzz
---------- Poruka napisana u 23:53 ---------- Prethodna poruka je at 23:51 ----------
Ja sam kupovao gotovu smesu ma imam ja druga drzi 2000 komada koka a kupuje gotovu smesu,a ja pravim kada stavis sve na papir nema tu nesto velike razlike jedino sto ovde znas sta pravis pa ajde.Mada njemu nose dobro sa kupovnom znaci da je ok.
Skrađani su 20 od Šapca ka Loznici. I ja sam poručivao 2 puta do sada, ali bezuspešno. Prvi put je naadno inkubator spalio piliće, a drugi put nisu ni tražili izgovor, samo su rekli da nema kad je došao dogovoreni datum....
Dobio sam informaciju da u Vladimircima postoji velika Agroživova stanica za piliće, pa ću proveriti tamo...
Ja sam kupovao od rodjaka iz Smed.Palanke za neku bagatelu,mislim tad su bile nosilje oko 6e a ja sam ih dobio po 200 dinara mislim,ali sad sam mislio da ih izlezim u inkubator ali ne znam kasnije sta treba od nege,ne znam koje se i kad vakcine daju,kako se krate kljunovi,:((
Imam jedno pitanje.Drug mi rece da bi produzio nosivost koka daje se surutku svaki mesec po jednom...da li neko ima iskustva sa ovim?On je cuo od nekog njegovog rodjaka koji se bavi kokama.To kao regenerise jetru a njima je od puno nosenje ode jetra.
Zanimljivo i vrlo moguce.Znam sigurno da surutka regenerise jetru,tako da ta prica ima logige.
hahaha jos mi niko nije rekao da je cuo za to koga god sam pitao.....mada nije glupo....ljudi kad piju surutku obavezno imaju dijareju pitam se da li je tako i kod kokica.
Ne znam,logicno je pazi,znam da surutka regenerise jetru a i koristi se za pravljenje proteina za povecanje misicne mase :D
Sigurno ima neke logike, ali treba znati u kojoj se meri daje i sa kojom hranom zajedno. Sigurno se ne daje sama.
PS: Jeste Vi to vasu jetru regenerisali kad raspolazete sa tom informacijom?Lkl{{>:({
Је ли неко имао случај да кока снесе 2 јаја дневно? Јуче сам добио носивост преко 100% зато што је једна снела 2 јаја са размаком од 13 сати.
Дал' да им смањим храну или да гасим светло?
Imam pitanje..kada i koliko se kokama daje stresforte?p.s. ovo sa dva jaja nisam imao nazalost nikad slucaj.
---------- Poruka napisana 30-04-12 u 19:23 ---------- Prethodna poruka je 29-04-12 at 10:34 ----------
Ljudi jel ima neko da ista zna o ovome?
p.s. ovo sa dva jaja nisam imao nazalost nikad slucaj.
Случај се данас поновио у другом боксу у коме су 3 коке. Ујутру 3 јаја, поподне још 2.
---------- Poruka napisana 01-05-12 u 00:07 ---------- Prethodna poruka je 30-04-12 at 23:56 ----------
kada i koliko se kokama daje stresforte?
Колико сам пронашао, једна супена кашика на џак кукуруза. Витамини и микроелементи пожељни код стреса и митарења.
Је ли неко имао случај да кока снесе 2 јаја дневно? Јуче сам добио носивост преко 100% зато што је једна снела 2 јаја са размаком од 13 сати.
Дал' да им смањим храну или да гасим светло?
Prijatelj jedan mi se malo-malo hvali sa nosivoscu 13 kokica 14 jaja i to po par dana uzastopno. Bas juce me je zvao da je imao i 15 jaja. A sto se njegovog objekta tice, gde mu je kavez, posebna prica. Stoji mu u stali gde se nalaze: krava, junica, kobila i tovni pilici. Ponekad udje i koja koka iz dvorista a nekada je neka ovcica zatvorena tu.
Nije mi jasno kako im sve to uspeva pored tolikih zivotinja. Stres utice kontra pa umesto da smanje one povecaju nosivost.
Daje im hrane koliko mogu da pojedu i pa sta bude.
I mene zanima da li je to nesto nenormalno i treba izbegavati takve dogadjaje. Mada kod mene nije bilo do pre neki dan ali je snela sa meksom ljuskom. Izbacila ranije.
Колико сам пронашао, једна супена кашика на џак кукуруза. Витамини и микроелементи пожељни код стреса и митарења. Nema veze starost koka?
Pozdrav svima!
Vec sam se predstavio u rubrici za predstavljanje ali nije na odmet da se predstavim i ovde.
Zovem se Zoran, iz Smedereva sam, imam 32 godine, i planiram da pocnem da se bavim ovim poslom, tj. proizvodnjom jaja.
Trebalo bi mi par informacija koje nisam uspeo da nadjem ovde na forumu, pa ako neko moze da me posavetuje bio bih vam veoma zahvalan..
Naime, planiram da otvorim neku mini (za mene i nije bas mini) farmu..
Kapaciteta od 500 do 1000 koka nosilja.
Da li neko moze da mi kaze gde se mogu kupiti i po kojoj ceni kavezi za iste, moze novi ali polovni imaju prednost, i da li odmah traziti kaveze koje ispunjavaju EU normu?
Da li ovaj posao moze obavljati jedan covek (mislim na prehranu i odrzavanje koka, skupljanje jaja) uz podrsku jos jedne osobe..
Koliko dnevno (vremenski) okvirno tu ima posla? Moze ili jedan covek to fizicki da postigne?
I naravno ako ima neko, ko je voljan, da mi eventualno pokaze svoju farmu.. Cisto da znam u kakav posao ulazim.
Nema veze starost koka?
Бем ли га, није писало ал' обзиром да дају канаринцима, мешају у храну за примаму рибе... требало би да нема везе.
---------- Poruka napisana u 15:55 ---------- Prethodna poruka je at 15:48 ----------
i da li odmah traziti kaveze koje ispunjavaju EU normu? Da li ovaj posao moze obavljati jedan covek (mislim na prehranu i odrzavanje koka, skupljanje jaja) uz podrsku jos jedne osobe.
Какви ли су ти нови кавези кад по коки треба 0,75м²? Иначе видео сам фарму (каскадни кавези) од 3000 где један ради све. Појење аутоматизовано (нипл појилице), истресе џак хране и притисне дугме па транспортер напуни хранилице, ђубре такође очисти притиском на дугме (скрепер), једино што ручно скупља јаја колицима која су подељена класирком.
Обавезно иди на сајам у Н. Сад.
Ne znam kakavi su kavezi, al' kad EU smisli nesto, onda naravno to tako treba, ali da ne ulazim dublje u njigovu politiku sada...
Iskreno cisto sumnjam da cu imati za tako veliko ulaganje, pa da sve bude automatizovano, sto se tice pojilica to nije problem, ali ovo ostalo cu morati rucno..
A kada je sajam u NS, znali ko?
Iskreno cisto sumnjam da cu imati za tako veliko ulaganje,
Јеси ли прочитао пост 584? Ето како то раде Холанђани.
Ljudi,desilo mi se da jaje na sebi ima neko kao crevo od zeletina i unutra je bilo krvavo jel ima neko iskustva sa tim sta mu je?
To kao da je oplodjeno.Lkl{{
To kao da je oplodjeno.Lkl{{ hahaha nema ko da ih oplodjava u kavezu su
Da nije jedna koka peto.:lol:
Da nije jedna koka peto.:lol: uuu moguce sunce ti hahaha
Ljudi,desilo mi se da jaje na sebi ima neko kao crevo od zeletina i unutra je bilo krvavo jel ima neko iskustva sa tim sta mu je?
Па јаја су ти, иначе, пилећа менструација.
Moram da nosim jaja na institut u ns na pregled ono kao salmonela itd posto su pocele da nose no skoro sve,koliko taj pregled vazi tj na koliko se nose jaja?
Ја проблем салмонеле решавам тако што им у воду за пиће додајем колоидну сребрну воду а јаја после прања напрскам сребрном водом.
ok to....nego meni treba taj papir zbog prodaje pa me interesuje koliko kosta i na koliko se nose jaja?
Јел' неко тестирао скоро храну познатих произвођача? Ја за 2 дана завршавам тестирање ал' ми је узорак мали па су резултати врло уједначени.
---------- Poruka napisana 19-05-12 u 09:22 ---------- Prethodna poruka je 15-05-12 at 21:26 ----------
Тестирани: Геби, 100% и Јабука (овим редом иду и цене - најскупљи Геби - можда код вас није).
Најкрупнија гранулација: Геби, Јабука, 100%.
Све сву коке добијале по 115 гр. и најпре поједу 100% (12 сати), Јабука (13 сати) а Геби остане и до сутра.
Најлакша јаја Геби; 100% у просеку тежа за 2,86 гр, а Јабука за 1,84 гр. од 100% (4,7 гр. од Геби).
Јаја кокошака које су јеле Геби имају врло "жилаву" опну, залепљену за љуску и тешко се ломе па се љуска сва измрви. И жуманце се теже "разбија".
Носивост код сва три произвођача је у периоду тестирања била 100%.
Закључак: најисплативија је најјефтинија храна тј. Јабука. Изгледа да нису узалудно уложили милионе у нову технологију.
Imam kokice,4 nedelje im je.Savetovali su nas(i tako sam i uradila)da im 4 nedelje dajemo jedinicu za tovne pilice pa onda dvojku isto za tovne pilice.Da li neko moze da mi kaze svoje iskustvo kakov je plan ishrane koristio i od koliko nedelja kokicama treba poceti davati hranu za koke nosilje i koliko grama dnevno dok nepocnu redovno da nose?
Imam kokice,4 nedelje im je.Savetovali su nas(i tako sam i uradila)da im 4 nedelje dajemo jedinicu za tovne pilice pa onda dvojku isto za tovne pilice.Da li neko moze da mi kaze svoje iskustvo kakov je plan ishrane koristio i od koliko nedelja kokicama treba poceti davati hranu za koke nosilje i koliko grama dnevno dok nepocnu redovno da nose?
Nisam ekspermentisao ali znam sledece:
Jedinica za odgoj koka nosilja se daje do 21 dan (ima 20% proteina -starter)
Dvojka od 22 do 70 dana (19 % proteina -grover)
Trojka od 71 - 112 dana (16 % proteina -kokice)
hrana za predpronosenje od 113 do 126 dana (17 % proteina).
Kolicine koje se daju po nedeljama ako Vas interesuje javit se na p.p da ne zamaramo ostale.
Puno uspeha u odgoju>:D
Јутрос гледам занимљив приступ формирању носиља (обзиром да човек држи 5.000 комада рачунам да му је мишљење респектабилно). Почетак ношења одлаже са 18. на 24. - 26. недељу тако што им ускраћује 2 сата светла. Коке су зрелије и у каснијој експлоатацији постижу носивост од 92% и крупнија јаја.
Узгред, јесте ли мерили колико је тешко најкрупније јаје са ваше фарме?
Nova turahttp://i47.tinypic.com/2ppanif.jpg
Pojavljuje mi se zadnjih nedelju dana da pronadjem kod koka jaje neravne ljuske. Nasao sam tri cetri komada do sada i to u razlicitim boksovima. Nije samo jedna koka snela takvo jaje. Moze li mi neko objasniti sta je problem i da li moze da izazove ozbiljnije probleme kod koka?
Nova turahttp://i47.tinypic.com/2ppanif.jpg
Tako to rade majstori.Lkl{{ Korisni ti bili druze.>:({
Hvala, SAMA, taman pomisliš da nešto znaš, govorim u svoje ime, kad ono opet nešto novo.Rebrasti papir - čudo.Pogledaj njihovu kocentraciju na taj rebrasti papir.>:({>:({a prvi dan.
To je definitivno posao koli se uci ceo zivot.>:({
To je definitivno posao koli se uci ceo zivot.>:({izvinjavam se ako se ubacujem.Pratim svakodnevno nove poruke i sad vidim da komentarisete za rebrasti papir.Sta ste time postizali ustvari cemu sluzi.
Bez izvinjenja. p.p.::super::
Pojavljuje mi se zadnjih nedelju dana da pronadjem kod koka jaje neravne ljuske.
Ја сам приметио такву љуску само кад јако крупних јаја. Под руком се осећа као шмиргла. Јутрос сам баш обратио пажњу на једно (91,57 гр.) и љуска му није ни близу осталих. Обзиром да није честа појава, уопште ме не брине.
Ја сам приметио такву љуску само кад јако крупних јаја. Под руком се осећа као шмиргла. Јутрос сам баш обратио пажњу на једно (91,57 гр.) и љуска му није ни близу осталих. Обзиром да није честа појава, уопште ме не брине.
Nije hrapava vec neravna ljuska.Neznam kako da opisem bolje. Hvala Bogu nema u poslednje vrem pa da fotografisem i postavi. Kako se pojavilo tako i nestalo. Mada cujem ovde po komsiluku da se to i kod njih nekada desi kod kokosaka koje su po dvoristu pustene.
Nisam nasla na forumu(ili sam propustila) koliko svetla treba pilicima koka nosilja.Ako ima na forumu ako moze samo br.strane.HVALA
Nisam nasla na forumu(ili sam propustila) koliko svetla treba pilicima koka nosilja.Ako ima na forumu ako moze samo br.strane.HVALA
1 - prva nedelja i td.
1-23 h
2-12
3-11
4-14 nedelje 10h
15-10,30h
16-11h
17-11,30
18-12
p/s/Kada dodju do 17 nedelje javi se ima jedan "štos"
jacina 5wati na metar kvadratni.Puno uspeha u odgoju
KUpi jedan elektronski tajmer i programiraj ga tako da se svetlo gasi u 21 h.I tako sve do kraja turnusa.Ima svoje zasto
koke mi imaju vodenu stolicu ali bukvalno na tepsiji kao voda...sta bi to moglo biti?
Vrucina i prevelik unos tecnosti.Koka nema odvojeno malu i veliku nuzdu,pa se veci unos vode tako odrazava.
1 - prva nedelja i td.
1-23 h
2-12
3-11
4-14 nedelje 10h
15-10,30h
16-11h
17-11,30
18-12
p/s/Kada dodju do 17 nedelje javi se ima jedan "štos"
jacina 5wati na metar kvadratni.Puno uspeha u odgoju
KUpi jedan elektronski tajmer i programiraj ga tako da se svetlo gasi u 21 h.I tako sve do kraja turnusa.Ima svoje zastonisam napomenula da u toj prostoriji imaju od izlaska do zalaska sunca bas dosta svetla od neka tri prozora 60x60cm i od ulaznih vrata sa staklenim delom koji otprilike 1x1m pa da li je onda to dovoljno a nocu da im nepalimo uopste.Mozda gnjavim?!
pozdrav svima >:({ kupio sam koke nosilje stare 18 nedelja (tako kazu) radnica mi je rekla da trebaju da pronesu za 3-4nedelje,usle su u 4-tu nedelju jos nisu pronele...u drugoj radnji isto prodaju koke od 18. nedelja ali mi garantuju da ce proneti za 10-15dana max. Sada me interesuje da li su ove prve stvarno od 18 nedelja ili su mladje pa nisu pronele za 10-15 dana?? i ako bih mogao da dobijem savet sa cime bih mogao da mesam koncetrat,tj kako da ih najpravilnije hranim da bih dobio sto veci prinos jajeta dnevno? unapred hvala
pozdrav svima >:({ kupio sam koke nosilje stare 18 nedelja (tako kazu) radnica mi je rekla da trebaju da pronesu za 3-4nedelje,usle su u 4-tu nedelju jos nisu pronele...u drugoj radnji isto prodaju koke od 18. nedelja ali mi garantuju da ce proneti za 10-15dana max. Sada me interesuje da li su ove prve stvarno od 18 nedelja ili su mladje pa nisu pronele za 10-15 dana?? i ako bih mogao da dobijem savet sa cime bih mogao da mesam koncetrat,tj kako da ih najpravilnije hranim da bih dobio sto veci prinos jajeta dnevno? unapred hvala
Ako napises nabavcu cenu tvojih i ovih iz druge apoteke dobijes komentar na p.p.a u vezi kolicine hrane dnevne i svetlosnog programa sve ima napisano idi malo u "rikverc" i sve ces naci.Puno uspeha>:({
Danas su moje koke pocele da nose. Dva jajeta su imala toliko slabu ljusku da su propala kroz kavez, samo je trece bilo normalno. Da li treba da se daju vitamini neki ili ce se vremenom vratiti sve u normalu?
Napisao sam ti na p.p. hrana prijatelju.DAj im onu kolicinu koju sam ti napisao i ne eksperimetisi nista to je vec davno neko uradio.
Napisao sam ti na p.p. hrana prijatelju.DAj im onu kolicinu koju sam ti napisao i ne eksperimetisi nista to je vec davno neko uradio. Sve sam uradio kako ste rekli nista nisam eksperimentisao
Imam par pitanja, ako mozete da mi odgovorite.
Posedujemo oko 150 koka crvenih nosilja, koje su u slobodnom prostoru ( ne kavezima).
Nosivost im je oko 40 %.
Od hrane koriste kukuruznu jarmu, socno brasno, premiks za nosilje (Jabukin 1 kg - 100 kg hrane)
Interesuje me kako im poboljsati nosivost.
hvala,
Sve sam uradio kako ste rekli nista nisam eksperimentisao
Budi strpljiv nekoliko dana, da se vrate u "normalu", "razbucao" si ih sa onim eksperimentima.Polako bice to, sv e u redu
prelistavao sam nedavno temu, i cini mi se da sam procitao negde da im se nesto daje ako kljucaju jaja? ili kad vidim koja je da joj dam noz?
prelistavao sam nedavno temu, i cini mi se da sam procitao negde da im se nesto daje ako kljucaju jaja? ili kad vidim koja je da joj dam noz?
Dobro ti nama dosao. Moze da se daje kanistop da bi sprecio kljucanje jaja, ali ako si koljacki nastrojen ti se prihvati noza.
Po mom misljenju je nedostatak necega u hrani. Sa cime ih hranis?
onaj poznati crveni, ali od danas dajem iz istog mesta konkurenciju . super ,kukuruz i kredu,
inace poceo sam nedavno sa 16 polovnih koka a sredinom jula idem po 20 novih pa cemo videti.
Moguće je da im fali kalcium. Ako mislimo na istu hranu ja hranim sa tom konkurenciom. Lkl{{ Možemo više o tome na p.p. da ne bi bilo reklamiranja ovde.
Slobodno napisite sa kojom hranom hranite, to nije reklama. Bukvalno reklama ne moze.
hranio sam sa gebi gotovom hranom dok nisam uzeo kukuruz. sad sam uzeo super od farm komerca i mesam 10 kg supera, 21 kg kukuruza i oko2,5 kg krede, pa cemo videti
hranio sam sa gebi gotovom hranom dok nisam uzeo kukuruz. sad sam uzeo super od farm komerca i mesam 10 kg supera, 21 kg kukuruza i oko2,5 kg krede, pa cemo videti
Ako je taj super 40 % prot. onda si tako napravio smesu sa oko 19-20% prot. a po meni to je mnogo proteina (skupo) za koke nosilje. Za koke nosilje treba oko 16% sir. prot. A to se dobija kada na taj super dodas oko 38,0 kukuruzne prekrupe, i obavezno premiks za koke nosilje. Ako je premiks 1% onda u tu kolicinu smese ide 0,5 kg. premiksa.
Farm komerc sam poceo pre dva dana da dajem po receptu na dnu. inace danas od 16 polavnjaka 15 jaja .mislim da je to ok. videcemo vremenom sta se dasava. kupio sam kanistop al cu sa njim sacekati par dana da vidim sa novom hranom sta se desava? kazi mi samo da li premiks za koke nosilje treba i u ovu smesu koju ja pravim?
@soul fly
E ovako kako si bio postavio bi bila reklama. Uradio si kako treba posto je ta dopunska samo 33% prot. Ne treba da stavljas premiks ta dopunska vec ga sadrzi.
ok, moja greska. i da dopunim da je tokom dana i 16-a snelaLkl{{
---------- Poruka napisana 20-06-12 u 23:57 ---------- Prethodna poruka je 19-06-12 at 21:53 ----------
inace polovinom jula idem u becej po 20 novih od 18 nedelja. ima li neka preporuka, kako ih prevesti i u cemu. da li ih pokriti da ih promaja ne udari? posto nemam klimu u kolima morace nesto biti otvoreno. inace put je dug oko 25 km.
Ja hranim sa istom hranom. 10 kg supera + oko 20 kg prekrupe + 2 do 2,5 kg stocne krede. Za sada Zadovoljan. Nosivost od 90 do 95%.
Člka Dule kako bi se moglo približno bar znati koliko proteina ima tako napravljena hrana? >:({
Ja hranim sa istom hranom. 10 kg supera + oko 20 kg prekrupe + 2 do 2,5 kg stocne krede. Za sada Zadovoljan. Nosivost od 90 do 95%.
Člka Dule kako bi se moglo približno bar znati koliko proteina ima tako napravljena hrana? >:({
Ako je super 33% 1 deo + 2 dela x 9% kukuruz = 51:3 dela= 17% prot.
Hvala cika Dule. Samo ne razumem cega 1deo + 2dela i onda se to pomnozi sa 9% koliko ima kukuruz.
Racunaju ga 9% proteina,ali realno varira od 7 do 11.Kad ga nacne zizak,fala proteini.Lkl{{ 1 deo npr 1kg supera, i 2 dela,tj 2kg kukuruza,a 2 se mnozi sa 9 + super je 33%.Zbirom dobijes 51 i podelis sa 3.Dodje stvarno 17%.:lol:
Ako ti nije jasno,popi jedno ladno.Lkl{{ Znam coveka.Nemere funkcionisati bez piva.Tako su i avion oborili.Videli su ono sto se ne moze videti.:lol:
Sve razumeo.>:({
Ma nije meni problem da nesto naucim. Samo treba 3 put kasti i 9 puta pokasti i sve znam. :lol: >:({
Prvo pivo,pa pali komp.>:({Gledaj samo prvo trezan da obidjes pilice,da ti se nesto ne pricini.:lol:
veterinarbanjaluka
23-06-12, 12:21
Pozdrav...predstavio sam se vec ali ponovo cu i na ovoj temi.Po struci sam veterinar sa iskustvom u svinjogojstvu...medjutim trenutno me interesuje i zivinarska prozivodnja odnosno koke nosilje.Molio bi za pomoc oko saveta vezano za ventilaciju koliki precnik ventilatora (centralnog,krovnog) je potrebno za odredjenu kvadraturu prostorije?
npr precnik od 40 cm je dovoljno za ? kvadrata
pozdrav i unapred hvala
(mogu pomoci u svinjogojstvu:))) )
Pozdrav...predstavio sam se vec ali ponovo cu i na ovoj temi.Po struci sam veterinar sa iskustvom u svinjogojstvu...medjutim trenutno me interesuje i zivinarska prozivodnja odnosno koke nosilje.Molio bi za pomoc oko saveta vezano za ventilaciju koliki precnik ventilatora (centralnog,krovnog) je potrebno za odredjenu kvadraturu prostorije?
npr precnik od 40 cm je dovoljno za ? kvadrata
pozdrav i unapred hvala
(mogu pomoci u svinjogojstvu:))) )
Nisam pristalica krovnog ventilatora zbog izolacije i ugla u odnosu na pod.Pristalica sam "tunelskog sitema " ventilacije ali to je samo moje misljenje.Problem ugla i problem ciscenja mreze postavljene kod ventilatora.
Pozdrav svima, procitao sam ovde mnogo korisnih saveta u vezi gajenja koka. Da li bi neko strucan da mi predlozi neku recepturu za hranu ja imam kukuruz, psenicu, a imam i svinjsku mast posto vidim da je neko i to spoiminjao. Sta bih trebao jos da dodam da bih poboljsao nosivost? Samo da napomenem da cu cuvati 20-ak koka i to po dvoristu, a zimi u zatvorenom, za svoje potrebe, a visak bih naravno prodao. Posto ne idem u neku ozbiljnu proizvodnju ne bih zeleo ni da ulazem nesto previse, recite sta mi je najneophodnije i koji procenat i cena je tih komponenti.
Da li mogu da znam sta je premix?
Premiks je smesa vitamina i minerala potrebnih u ishrani stoke.Sastav premiksa zavisi od potrebe odredjene grupe zivotinja tj vrste i njene starosti.Uglavnom se koriste premiksi koji se dodaju 1% ,3% ili 5%.To vec proizvodjac naznacuje na deklaraciji.Uz premiks se dodaju ostale komponente kukuruz,soja,suncokret,lucerka,stocno brasno i ostale.Kad se to dobro zamesa dobija se gotov koncentrat.
Pozz svima, i vidim da se ovde dele ne sebični saveti što mi je veoma drago. I mene je muka naterala da zatražim savet od Vas, naime od 6 kokica koliko ih imam, jedna mi stalno nosi jaje koje uopšte nema izgrađenu ljusku, to je jedva da je nazovem tako, kao neka tvrđa opna, neuspe ni da padne na žicu odmah se otvori. Šta raditi sa kokom stara je 5meseci, da je izdvojim iz kaveza pa neki tretman lekovima ili ......^-^
Pozz svima, i vidim da se ovde dele ne sebični saveti što mi je veoma drago. I mene je muka naterala da zatražim savet od Vas, naime od 6 kokica koliko ih imam, jedna mi stalno nosi jaje koje uopšte nema izgrađenu ljusku, to je jedva da je nazovem tako, kao neka tvrđa opna, neuspe ni da padne na žicu odmah se otvori. Šta raditi sa kokom stara je 5meseci, da je izdvojim iz kaveza pa neki tretman lekovima ili ......^-^
Problem je najverovatnije u hrani.Ako ti nije problem posalji na p.p. koju hranu koristis i koliko hrane im dajes svakodnevno.A o svetlosnom programau cemo kasnije
Hvala al ti 99999999 miliona ljudi šalje poruke, pa kad ja dođoh na red, kažu puno sanduče, nemere više braćela...kake sam ja sreće......
Hvala al ti 99999999 miliona ljudi šalje poruke, pa kad ja dođoh na red, kažu puno sanduče, nemere više braćela...kake sam ja sreće......
Ispraznice nas drug valjevac to pa ces moci da mu se javis na pp.>:({
Kolege imam problem.
Evo već druga nesilica mi krepava. Pustene su po vani i imaju za jest šrot i koncentrat mijesano i kostovit.
Problem je sljedeci.
Dvjema nesilicama su se pocele grciti onako uvijati "prsti" prema unutra i to na obje noge.
I onda više ne mogu hodati,nego se vuku doslovce sa onako svim povijenim prstima i krepaju.
Evo ova sto je jos ziva, sumnjam da ce izdrzat jos dva tri dana.
Jel imo netko slican problem? Sto moze biti uzrok?
kazzi prazno sanduce
Kolege imam problem.
Evo već druga nesilica mi krepava. Pustene su po vani i imaju za jest šrot i koncentrat mijesano i kostovit.
Problem je sljedeci.
Dvjema nesilicama su se pocele grciti onako uvijati "prsti" prema unutra i to na obje noge.
I onda više ne mogu hodati,nego se vuku doslovce sa onako svim povijenim prstima i krepaju.
Moj savet je obratiti se veterinaru, mislim da je neka bolest u pitanju.
Dal smijem pilicima od tjedan dana ubaciti sitne trave i pijeska u gajbu?
Dal smijem pilicima od tjedan dana ubaciti sitne trave i pijeska u gajbu?
Нисам разумео о којим се пилићима ради.Бројлери - приплодни пилићи - домаће пилићи
Leghorni su pilići.
Ubacio sam im malo nasjeckane koprive i zemlje zdrobio i bacio.
Dobili su i glistu danas
pozdrav.krajem aprila sam kupila nove koke,nisam odmah primetila da imaju kokosije vasi,pa su se one vrlo brzo rasprostranile po celom objektu...u vet .apoteci su mi preporucili su-per ec dvadeset pet,prskala sam i objekat i koke vec cetiri puta medjutim ne vidim poboljsanje nikakvo...zanima me koje sredstvo je najefikasnije protiv kokosijih vasi a da pri tome ne steti kokama..hvala!!
pozdrav.krajem aprila sam kupila nove koke,nisam odmah primetila da imaju kokosije vasi,pa su se one vrlo brzo rasprostranile po celom objektu...u vet .apoteci su mi preporucili su-per ec dvadeset pet,prskala sam i objekat i koke vec cetiri puta medjutim ne vidim poboljsanje nikakvo...zanima me koje sredstvo je najefikasnije protiv kokosijih vasi a da pri tome ne steti kokama..hvala!!
Pokušajte da dođete do leka koji se zove carbaryl u tečnom stanju pa njima prskajte i koke i kaveze i objekat.Vrlo su male šanse da su vam sa novim kokama došle vaške.Njihovo prisustvo ima neki drugi uzrok stare koke, kavezi kontakt direktni ili indirektni s kokama koje su imale vaške itd.
sa novim kokama se pojavio taj problem...zato sam to i zakljucila..hvala vam za savet nadam se da cu uz taj preparat imati vise srece ukoliko uspem da ga nabavim..
Veoma redak slučaj je da se u odgoju pojave vaške.Ipak je odgoj pod posebnim nadzorom.U njega ulazi samo onaj ko brine o njima pa barijera -dezinfekcije, pa sve mere predostrožnosti.E od dana kada izađe iz odgoja ima more situacija gde mogu vaške da se pojave.Od ljudi, transporta vozilo + kavezi i ostalo.....
Onaj lek se teško pronalazi....a čuva se kao "oko u glavi" - kako reče moj drugar.Poslednji put ga je našao u na području Kosova.
Jel postoji neka zamena za carbaryl jer lek ne mogu da pronadjem u svojoj okolini, i da li mozda postoje neke veterinarske apoteke koji bi lek poslale postom...
Jel postoji neka zamena za carbaryl jer lek ne mogu da pronadjem u svojoj okolini, i da li mozda postoje neke veterinarske apoteke koji bi lek poslale postom...
Probajte sa "super prah". Nasi stari su to drugacije radili ali za koke koje su u dvoristu. Iskopa se rupa u dvoristu i u nju se naspe (hladan) pepeo iskljucivo od drveta. U njemu se koke kupaju i nemaju problema sa vaskama.
dal je to bas originalan naziv?
dal je to bas originalan naziv?
Da to je originalan naziv, kod mene kosta 160,0 din.
Kako se ta pojava vaški primećuje, iskreno i meni je pitanje glupo al nije da sam potkovan iskustvom i znanjem pa reko da pitam::sramota::
Ikoje sredstvo za čišćenje objekta i kaveza preporučujete, konkretno mala je prostorija i samo šest kokica
Koliko sam ja razumeo one su se pojavile u objektu.Treba tretirati njih, kaveze i objekat.Pojednostavljeno koke treba "fajtati" a kaveze i objekat "okupati".
Ipak vi konsultujte nekog veterinara koji ima iskustrva sa zivinarstvom.Malo je takvih.Zarada je na krupnoj stoci.
A ja i dalje ostajem pri vec napisanom
Ja svoj peradarnik 3 puta godišnje skroz očistim rano ujutro i vlažne dijelove posušim sa sijenom ili slamom ih prebrišem.
Onda uzmem neki dezinficijens kojeg rastopim u vodi i sve dobro našpricam.
Nakon par sati što se dezinficijens osuši uzmem smješani kreč (noč prije ga napravim) i pobojam peradarnik.
I podove i sa strane zidove.
I onda uvečer tek kad kokoši idu leći stavim slame ili sijena.
Ranije je bio aktuelan "Vetiol tecni", medjutim sada ga je jako tesko naci. Jedino ako je nekome ostalo na zalihama ali tesko. Sa njim razredjenim vodom, se prska i zivina i objekat zajedno sa opremom. Ne mogu da shvatim da neko tako dobre preparate jednostavno zabrani da se prouizvode.":":{
Probajte sa "super prah". Nasi stari su to drugacije radili ali za koke koje su u dvoristu. Iskopa se rupa u d voristu i u nju se naspe (hladan) pepeo iskljucivo od drveta. U njemu se koke kupaju i nemaju problema sa vaskama.Pozdrav svima,citam Duletov post i slazem se sa njim u potpunosti.Pepeo od drveta po nekim mojim saznanjima stvara kiselu sredinu koja uopste ne pogoduje vasima,(nesto slicno sumpor radi sa grinjama) a kokosi prosto nalecu na njega i "kupaju" se vrlo rado u njemu.Naravno to vazi za pustenu zivinu.Inace,sva ta gamad je postala strasno rezistentna na hemiju,a valjani preparati su povuceni iz upotrebe.Tako da cemo morati,verovatno,da se vracamo alternativnim sredstvima nasih starih.Ja konkretno imam problem s buvama kod pasa,tako da znam sta je uporna i neunistiva gamad.
Ja sam imao sličan problem. Pronašao sam u polj. apoteci sredstvo ''AVISSAN'' proizvođača EKOSAN. Do duše preparat je za golubove i kućne ptice (papagaje...) ali meni je pomogao. U svakom slučaju može se pronaći sajt njihov pa pogledati distributere i kontakte pa kontaktirati kako doći do njega. www.ekosan.co.rs
postavih jedno pitanje al ajd da ponovim. treba da idem po 20 novih koka nosilja put je dug oko 25-30km pa me zanima da li je ok da ih spakujem u kartonske kutije sa izbusenim rupama i da ih prekrijem, jer ce prozori biti otvoreni? da li ce im smetati promaja?
@soul fly
Pa vozi polako.
Ja sam hteo da kazem da vozi u rikverc.Lkl{{ Nece im nista biti na +40.Koliko steti njima,stetice i tebi.Malo odskrini i ne sekiraj se.>:({
postavih jedno pitanje al ajd da ponovim. treba da idem po 20 novih koka nosilja put je dug oko 25-30km pa me zanima da li je ok da ih spakujem u kartonske kutije sa izbusenim rupama i da ih prekrijem, jer ce prozori biti otvoreni? da li ce im smetati promaja?
Sve zavisi od lokacije.Ako je lokacija "Okolina" onda je to mnogo komplikovano
Kolege imam problem.
Problem je sljedeci.
Moj savet je obratiti se veterinaru, mislim da je neka bolest u pitanju.
Sada se pojavilo nesto slicno i kod mene.
Naime jedna koka mi je samo legla i ne moze da ustane evo treci-cetvrti dan. Isto su se zgrcili prsti na nogama i samo lezi. Normalno jede i deluje da je sve uredu ali na noge nikako. Obratio sam se i veterinaru medjutim odgovor je bio da je nedostatak nekog vitamina ili od vrucine. ^-^
Pokusacu sutra da nabavim amino ili AD3 kapi pa probati a ako je neko imao nesto slicno i uspeo da povrati u normalan zivot neka pise.>:({
ja imam pitanje hocu kokama da stavim pojenje preko nipalica...koliko otprilike treba nipalica za svaki od kaveza u kavezu ima 5 komada?
Dovoljno je po jedna nipla na boks kaveza. Moze da se stavi i dve ali nema potrebe.
Dovoljno je po jedna nipla na boks kaveza. Moze da se stavi i dve ali nema potrebe. hvala puno !
Pozdrav forumasima .... interesuje me da li mogu da predjem sa gebi hrane na 100% a da slucajno ne poremetim nosenje zbog naglog prelaska?
Miljane nece moci niko da ti garantuje da nece biti problema. Svaki prelazak sa mesaone na mesaonu nosi i rizik, pa je tvoje da ti odlucis. Mada ne mora da bude problema.>:({
Miljane nece moci niko da ti garantuje da nece biti problema. Svaki prelazak sa mesaone na mesaonu nosi i rizik, pa je tvoje da ti odlucis. Mada ne mora da bude problema.>:({ Hvala >:({. Da li mozda znate gde mogu nabaviti kaveze za koke?
http://www.agroservice.rs/kokenosilje.html kavezi za koke.
Jel zna neko gde u okolini Leskovca mogu da se nadju polovni kavezi za koke nosilje?
Ja sam u potraznji za oko 1000 kaveza i koka, da ulozim i krenem pa da probamo. Jedino se bojim plasmana gde ce sve to otici jer nemam ideju kako plasirati? Gde vi i kako prodajete svoj proizvod ? Naplata kako ide ?
p.s. ova gore firma je preskupa traze za kavez od 60kom 19500 tj 120 30000 , a ja naso u Nisu covek pravi kaveze za 20kom za samo 3000din dakle za 60 9000din usteda preko 100evra po kavezu nije mala
Pazi samo na kvalitet kaveza,debljinu cinka.Kokosiji izmet nagriza,pa ako je los cink brzo propadne.Inace sto se tice plasmana gadna vremena.Mnogo prevaranata,odnesu pa ne plate.Trenutna cena jako losa,jos ako nemas sigurnu prodaju,bolje batali.
@rosuljac
Nemoj da te nas drugar SAMA demoralise, ali ja bih krenuo da sam na tvom mestu sa manje koka pa ako krene kako treba lako je povecavati i siriti posao.>:({
Slazem se da sad treba krenuti.U taj posao se krece kad je losa cena,pa se ceka trenutak za zaradu.Kad je dobra cena svaka susa bez uvrede zapati koke,pa se posle pojavi visak na trzistu.Slazem se da treba krenuti sa manjom kolicinom i kako se siri trziste,tako se i povecava kolicina koka.Ipak treba biti spreman i na minus,da se ne bi stvarno demoralisao.Svaki minus se na kraju pokrije plusom,ali to treba podneti i psihicki i materijalno.Fizicki vise niko ni ne racuna.
Ma znam al sa manjim brojem se ne isplati placati radnika koji ce raditi na farmi oko 200e+porezi, ja nemam vremena svaki dan biti tamo vec bi 2 puta nedeljno nosio hranu i ostale potrebstine i uzimao jaja i vozio kupcima ( 45km je od mene ). Taj deo sam razradio al me zeza samo plasman kako, gde prodati i kako naplatiti.
p.s. inace farma je velika dve hale ogromne ( projekat neki sa Grckim partnerima radjen pre 5 god pravljeno za 120 bikova al puko posao pa stoji prazna ) ogromna upravno/stambena kuca na 2 sprata sa magacinima pored moze da stane veliki broj cega god.
Ma znam al sa manjim brojem se ne isplati placati radnika koji ce raditi na farmi oko 200e+porezi, ja nemam vremena svaki dan biti tamo vec bi 2 puta nedeljno nosio hranu i ostale potrebstine i uzimao jaja i vozio kupcima ( 45km je od mene ). Taj deo sam razradio al me zeza samo plasman kako, gde prodati i kako naplatiti.
p.s. inace farma je velika dve hale ogromne ( projekat neki sa Grckim partnerima radjen pre 5 god pravljeno za 120 bikova al puko posao pa stoji prazna ) ogromna upravno/stambena kuca na 2 sprata sa magacinima pored moze da stane veliki broj cega god.
Rad sa kokama nosiljama ili konzum, kako se kaze u tom nasem zivinarskom zargonu, nije bas tako lak zalogaj.POred te dve hvale i nekog prostora treba dosta uloziti u opremu a oprema nije samo kavez za koke. A to dva radnika koji ce da .......Nema prijatelju od toga nista.Ako ti nisi u zivinarstvu prisutan 24 casa dzabe od radnika.Nemam nameru da te obeshrabrim ali imam utisak da ti ne vladas materijom.
Izvini alo ovo je dobronamerno.Ne trreba se zaletati a ne tfgreba ni obeshrabriti.Moj post nije imao nameru da te obeshrabri ali ti ipak malo prouci tu temu.Otidji kod neke farme koja ti je blizu i razgovaraj sa farmerom - bice ti dosta jasnije sta te sve ceka u tom poslu.>:({
Slozio bih se sa uvazenim kolegom.Zivinarstvo je puno zagonetki i daleko je od mastila na listu papira.Mnogo je komplikovanije i od ratarstva i da ne poredim vec sa drugim delatnostima.Po meni bi to svako trebao prvo sam krenuti,a kad nauci da zna gde i kako proveravati radnike.Mada stvarno mislim da sa ovim cenama nema ni za tebe,a kamoli za radnike.Opet svaki posao koji nosi rizik,moze doneti i dobit.Kad rizika nema,nema ni dobiti.To je zakon,e sad ko moze neka proba,od mene sva sreca ovoga sveta.Ako bude dobro tebi,onda ce biti dobro i svima nama u zivinarstvu,a i sire.>:({
rekreativac
19-07-12, 23:08
@rosuljac vidi ako mozes u te hale da ubacis koke bez kaveza za pocetak(ako mozes nabaviti dovoljnu kolicinu prostirke),sledece god.lako mozes i kaveze kupiti
Znam da nije lako citm ono sto je dostupno sa neta, bio sam kod jednog farmera koji cuva 1500kom, i ima jednog radnika a on radi nabavku prodaju odvozenje jaja uvek unapred poznatom kupcu i ostalo kad zavrsi sa poslom ( dakle posle 15h ) i kaze da stize da uradi sve, pa sam zato i napisao predhodno. Doduse ima iskustvo od 15god u tom poslu. Najgora opcija je da farma u koju je ulozeno mnooooogo novca stoji prazna slozicete se? A sta god da sam pitao da krenem svi kazu nema zarade tesko se prodaje , rizicno. Ali mislim da je buducnost u proizvodnji hrane, cak zbog udaljenosti od velikih gradova i nadmorske visine od 600m moguce je u buducnosti i rad sa eko hranom
Pitaj ti tog tvog dali se uklapa u cenu od tri jajeta za kilo kukuruza.Po tome je bolje da farma stoji prazna.Ne kazem da nije steta,ali je steta i uci u ne rentabilan posao.Musterije se sticu godinama.Taj tvoj je verovatno uzeo neke pare,pa sad i radi sa minusom,da odrzi musterije.Nije ni to lako preseci.A sad pocinjati i da bi stekao trziste,moras jos i spustati cenu.^-^ Razmisli dobro.Mozda ti je sigurnije uplatiti lutriju.Lkl{{
Ljudi u radnji mi traze da bi mi prihvatili jaja da prodaju traze mi da ih pakujem u one kartone od 10 komada......jel zna neko gde to ima da se kupi ti kartoni na veliko?
u cetvrtak idem u becej po 20 novih koka. videcemo kako ce biti,a sve ide gore pa ce valjda i jaja uskoro?
Ljudi u radnji mi traze da bi mi prihvatili jaja da prodaju traze mi da ih pakujem u one kartone od 10 komada......jel zna neko gde to ima da se kupi ti kartoni na veliko?
Samo malo prelistaj teme i naci ces sve. Sve lepo pise samo malo truda. http://poljoinfo.com/showthread.php?30-Ambala%C5%BEa-za-pakovanje-jaja-koko%C5%A1ijih
Imam pitanje za vas iskusnije. Kada uzimate koke , koliko cekate da pronesu? Moje nose skoro mesec ipo dana i jos se desava da poneka snese jaje onako bez ljuske :( a dajem vitamine za jaja uz hranu. Uzeo sam pre 5 dana nove nosilje stare 18ned. gazda garantuje da ce proneti max za 15 dana,a kada sam uzeo proslu turu na drugom mestu covek mi je rekao da ce krenuti da nose tek za 4 ned (inace i te koke sam uzeo sa 18 ned) i jesu pocele da nose po koja za to vreme.... Interesuje me da li neko od njih laze ili je nesto drugo u pitanju. Pozdrav
ma gledao sam i tu ali nema nista bas korisno to su proizvodi iz austrije nema nista vezano za vojvodinu.
ma gledao sam i tu ali nema nista bas korisno to su proizvodi iz austrije nema nista vezano za vojvodinu.
Pa onda nazovi neku firmu koja radi kartonsku ambalazu. Ako bas oni nemaju, uputice te na kolege koje rade ambalazu za jaja.
jutros doneo 20 komada nosilja od 18 nedelja. videcemo kako ce se pokazati.
jutros doneo 20 komada nosilja od 18 nedelja. videcemo kako ce se pokazati.
koja je cena po komadu