PDA

View Full Version : Bolesti koza


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2

brundalo
04-10-08, 21:51
Vidim da u zadnje vrijeme spominjemo bolesti u koza ovakve i onakve pa evo moj mali doprinos tome.
Tema ce biti podjeljena sa podnaslovima kako slijedi
1. Zarazne bolesti
1.1 Artritis-encefalitis koza
1.2 Boginje
1.3 Bruceloza-melitokokoza
1.4 Listerioza
1.5 Paratuberkuloza-johneova bolest
1.6 Q-groznica
1.7 Scrapie-svrbljivac
1.8 Slinavka i šap
1.9 Tuberkuloza
1.10 Zarazni ektim
1.11 Zarazna šepavost

2. Parazitarne bolesti
2.1 Diktiokauloza-veliki plućni vlasci
2.2 Metiljavost-facsciloza
2.3 Protostrongiloza-mali plućni vlasci

3. Upale vimena-mastitisi
3.1 Zarazno presusenje vimena

Kako budem stigao ali obecavam da cu nastojati svaki dan obraditi po jednu temu

Tar
14-10-08, 21:12
I sta sad?
Mora neko sa vise iskustva da krene od nekih svojih "dozivljaja"!
A mi cemo da se pravimo da ne znamo ko je taj?!

novii
17-10-08, 22:37
Ili će neko neiskusan da postavi pitanje, ako ima problema sa kozama pa će se razviti diskusija. Sada dok pišem ovaj post pade mi na pamet, koja je najčešća bolest koza koja se sreće na ovim našim prostorima. ^-^

Tar
18-10-08, 09:21
Ovo je dobro pitanje za pocetak.
Pa sigurno da se svaki uzgajivac u nekom trenutku sretne sa nekim oblikom mastitisa. Ovde prevencija igra glavnu ulogu. O tome smo pisali svojevremeno ali da ponovim( a "neki" ^-^ nek dodaju )
1.Svakodnevno dodavanje novog sloja prostirke.
2.Odrzavanje higijene vimena. Narocito dezinfekcija po zavrsenoj muzi. MIkroorganizmi, izazivaci mastitisa ulaze u mlecni kanal na sisi i tako dospevaju u vime. Krpice kojima se brise vime koriste se samo za jednu zivotinju i redovno se peru. Ili se koriste papirni ubrusi za jednokratnu upotrbu........
Kod visokomlecnih grla ova opasnost je veca.
Mastitisi se uspesno lece antibioticima. Medjutim kao i sve druge upale koje se ne izlece do kraja ili se zapuste mogu da predju u hronicnu formu.
Mleko obolelih zivotinja nije za upotrebu, kao ni onih koje su pod terapijom. Po zavrsetku terapije jos neko vreme sto zavisi od vrste antibiotika mleko se i dalje ne koristi, sve dok nivo antibiotika ne padne na dozvoljenu meru.
Cini mi se da bi bilo dobro da se obolelo grlo(a) odvoje od zdravih ?

Tar
18-10-08, 17:45
Jos jedna bolest zasluzuje da bude pomenuta.
To je Abces, Caseous Lymphadenitis , koga jos zovu pseudotuberkuloza a izazivac je Corynebacterium pseudotuberculosis
Ne mogu da je prepoznam na Brundalovom spisku. Da nije retka uverio sam se na nekoliko farmi. Ni na jednoj nisu znali o cemu se radi, a u jednom slucaju su je potpuno omalovazavali i vlasnik stada i prisutni veterinar: " To su naboji od jasala, pa se to zagnoji, pukne i prodje!"
....i onda se opet pojavi na istoj zivotinji a gnoj iz rane se razmazuje po jaslama,ogradama i inficira druge zivotinje.
Ova bolest nije "strasna". Na prvi pogled osim otoka koji lici na cir kada se provali, kozi nista ne fali. Ali stalni upalni proces smanjuje tezinu i prinos mleka. U kasnijim fazama razvijaju se unutrasnji apcesi i mogu da onesposobe rasplodni trakt.
I ovde je najvaznija preventiva koja se sastoji u pregledu stada iz koga se koze nabavljaju. Ako dodje do bolesti bolesne zivotinje treba izdvojiti, apcese koji pocnu da vlaze treba iscediti a unutrasnjost i spoljasnjost "cira" isprati 7% jodom. Iscedjeni gnoj se spaljuje. Najbolje je kada veterinar ume hirurski da ukloni abces ne cekajuci da sazri. Iako je rec o bakterijskoj infekciji u ovom slucaju antibiotici nisu od velike pomoci.
Vazno je znati da izazivac jednom kada izadje moze da prezivi do godinu dana na zidovima,jaslama,pojilicama i sl.

GOCE-MK
19-10-08, 22:49
Meni se ove godine prvi put pojavila ova boles prvo jedna sam primetio i odma sam poviko veterinar i on mi je rekao da ce i svi odtali da se pojave te cirovi imali su po ustama i za jedna nedeja svi su se isfrlii sa te cirovi mazao sam ujutru i navecer sa jodom i povukli se i sad bas me interesuje dali bi moglo to da se ponovi ili da ne moze da imaju neke posledice.Pozdrav

siks
19-10-08, 23:23
Al moze to da se pojavi i na ovce?Gde se pojavljuje,na kom delu tela zivotinje'

Tar
20-10-08, 11:00
@goce
nisam siguran da je rec o istoj stvari. Mislim da sam negde procitao da su ti cirici na i oko usta druga stvar.
Cim pronadjem taj clanak javicu.
@siks
ne znam za ovce, moguce(?)
Bakterija koja je izazivac se prenosi tako sto bolesna zivotinja zagadi gnojem neku povrsinu a druga se inficira tako sto se trlja ili ocese ili ogrebe na istom mestu. Smatra se da bakterija moze da udje samo na mestima gde je koza makar malo ostecena. Novija istrazivanja tvrde da moze da udje i kroz pore na kozi ali u malom broju slucajeva.(?)
Najcesce se javlja na glavi, vratu, ramenima, dakle na mestima koja su u dodiru sa zarazenim jaslama, ogradom, pojilicama i sl. Kod ovce je to teze uociti osim na glavi?
Ponavljam, nisam siguran da napada ovce. Treba ukucati u pretrazivac bolesti ovaca pa videti. Ili treba da se javi Brundalo (koji strajkuje :<<> ), on to sigurno zna. Kao sto bi trebalo da nas malo obrazuje po pitanju mastitisa jer je skoro sigurno imao iskustvo sa tim.
>:({

siks
20-10-08, 22:08
Da izgleda da je brundalo strucnjak za tu oblast, :D

brundalo
20-10-08, 22:40
Evo Brundala he he
Ajmo ovako
@ Tar paratuberkuloza i apsces nisu jedno te isto simptomi su vrlo slicni i to ljudi brkaju. Kod "normalnog" apscesa radi se najvjerojatnije o ubodu o neki ostar predmet i napravi se cir koji se lijeci na slijedeci nacin. Obavezno razrezati kirurskim skalpelom i ne jodiom nego 3% hidrogenom, ima ga u svakoj apoteci ispirati ranu pomocu sprice bez inekcije. Za vanjsku dezinfekciju obavezno treba upotrijebiti dermo sprej-antibiotik u spreju. Ovu terapiju je dosta raditi 2-3 dana 2x dnevno. Tar zar ti oces da koze pobiju ljude 7% jod? :<<>
Paratuberkuloza je malo slozenija ali obecavan sutra nesto o tome.
@ Goce sto se tice tih ranica one se strucno zovu zarazne afte i lako se prenose sa zivotinje na zivotinju. Lako je kad su vanjske ali unutrasnje su zajebane. Stoga svakodnevno ispiranje jodom i mazanje cinkovom mascu pomaze. One napadaju sve prezivace pa tako i ovce i koze. Zarazeno grlo ili vise njih treba izdvojiti iz stada i drzati u izolaciji dok bolest ne prodje.Materijal od dezinfekcije kao i kod svake bolesti obavezno spaljivati.
Sad da kazen da me proslih dana nije bilo samo iz razloga umora. Suvise san propustija ovo lito zbog bolesti pa sad moram nadoknadjivat i uvecer umor ucini svoje. Inace van je barba brundalo uvik na rspolaganju >:({ >:({

brundalo
20-10-08, 22:54
Sto se tice mastitisa to je vrlo zajebana bolest narocito ako se pojavi zarazni mastitis u stadu.
Mastiticno vime ce se najlakse prepoznati po tvrdoci i gnojnom iscjetku te nemiru zivotinje kad se ide musti. Ako je zivotinja dobila mastitis najlkse je otici u veterinarsku apoteku i uzeti injektor te ga ubrizgati u obe polovice vimena. Doza je namijenjena za krav, zbog toga se jedna sprica po pola dijeli na svaku sisu bez obzira radilo se o ovci ili kozi. Prije davanja injektora potrebno je vime i ruke dobro oprati u mlakoj vodi, zatim blago pomusti i injektor staviti u prazno vime. Tako treba raditi svakih 12 sati. Obicno je za lijecenje potrebno 2-3 dana u laksim slucajevima to znaci bar 5-6 injektora (2 dnevno).
Medjutim ne djeluju svi injektori na svaku vrstu mastitisa, zato bi bilo pozeljno zivotinju izmusti u bocicu ustvari svaku sisu u svoju bocicu i odnijeti na analizu i tek onda kad oni ustanove sto je oni propisuju koju vrstu injektora upotrijebiti. E sad se postavlja pitanje sta dotad. Nista pogotovo ako blago ima podmladak, nek ono sisa a mi samo praznimo redovno visak. Jer ako blago boli ono nece dati mladome da sisa.
Takodjer pmaze i slijedece 3x dnevno prazno vime isprati u mlakoj vodi te ga dobro namazati svinjskom mascu. Mast treba dobro utrljati u kožu. Vjerujte ovo je moje osobno iskustvo i itekako pomaze >:({ >:({
PS napominjem da blago treba obavezno izmusti u posebnu posudu i to mliko nije za upotrebu. Takodjer je pozeljno takve zivotinje izmuzivati posljednje-znaci nakon svih drugih a po mogucnosti i drzati ih odvojeno. Nikako sa takvim rukama ne dodirivati drugo blago ili njihova vimena. Karenca na antibiotik je 10-ak dana. U tezim slucajevima obavezno zvati veterinar jer jedino inekcija direktno u vime moze spasiti stvar, a to je ipak njegov posao

Tar
21-10-08, 08:57
Eto Barbe!
Tacno je to da postoji "obican" apces, zato sam pogresio sto sam stavio zapetu umesto crtice!

Jos jedna bolest zasluzuje da bude pomenuta.
To je Abces, Caseous Lymphadenitis , koga jos zovu pseudotuberkuloza a izazivac je Corynebacterium pseudotuberculosis
a treba
Jos jedna bolest zasluzuje da bude pomenuta.
To je Abces- Caseous Lymphadenitis , koga jos zovu pseudotuberkuloza a izazivac je Corynebacterium pseudotuberculosis.
Zaboravio sam da pomenem da on napada linfne cvorove., dok obican nastaje bilo gde na kozi onako kako je Brundalo objasnio.

@Brundalo
da li se Pseudotuberkuloza javlja i kod ovaca?

brundalo
21-10-08, 20:01
Prvo jedan ispravak.
U postu o pseudo-tuberkulozi i apscesu upotrijebio sam izraz para-tuberkuloza. Ove dvije bolesti samo imaju slicna imena, ali su to dvi potpuno razlicite bolesti. Dakle pravi izraz je trebao biti pseudo-tuberkuloza.
Sto stice para-tuberkuloze i o njoj ce biti rijeci.

@ Tar odgovor je potvrdan i ovce mogu obolit od pseudo-tuberkuloze. I inace ako niste znali ovce i koze su prvi rođaci stoga su im i bolesti iste.

Kazeozni limfadenitis odnosno pseudo-tuberkuloza je vrlo opaka bolest jer spada u zoonoze sto znaci da moze prijeci i na covjeka.
Simptomi: čvoričaste promjene u limfnim cvorovima,pretezno u potkozju, a rjedje u buragu, jetri, slezeni, plucima,vimenu i testisima.
Preventiva: dezinfekcija opreme( za strizu i tetoviranje), te izlucivanje iz uzgoja.
Ova zarazna bolest uzrokovana bakterijama javlja se u koza kao posljedica losih higijenskih uvjeta, a ocituje se u pojavi potkoznih ognojaka(apscesa). da bi se bolest sprijecila, trba se drzati najvaznijeg nacela higijene; primjerene cistoce. Osim toga treba da bude provedena ventilacija i primjerena ishrana. >:({ >:({

brundalo
21-10-08, 20:23
@Goce, siks
Sto se tice zaraznog ekcema ili zaraznih afti ta bolest spada u zoonoze i moze prijeci na covjeka zato osobna ili licna higijena obavezna. A kod ljecenja treba obavezno imati kirurske rukavice za jednokratnu upotrebu. I inace recimo ja imam u stali prvu pomoc sa osnovnim stvarima a uvijek 2 paketa takvih rukavica i 2 kutije injektora doma u frizideru ako bi doslo nedaj bog do mastitisa. tu je prisutan i jod, hidrogen3%, zavoji flasteri bandaze, razne masti, dermo sprejevi pa cak i 2 pakovanja bio killa koji je pokazalo se najefikasniji u borbi protiv raznih koznih oboljenja tipa suge i slicnih, ma sve sto moze zatrebati. Mozda je meni malo teze zbog udaljenosti od veterinara ali ja mislim da bi to svako treba imat. >:({ >:({ >:({

Tar
21-10-08, 20:40
treba!

brundalo
21-10-08, 21:05
Cika tar pa ti si ziv, ali mi se cini da si se malo razlinija. Kakav je to post od jedne rici? Udri tipkat brale he he. ali nemoj da spamamo temu. >:({ >:({ >:({ >:({
Nego prijatelj Cugi nan se u zadnje vrime isto nesto razlinija ali je proda koze:lol::lol::lol:??

ivanhoe
21-10-08, 21:44
ubodu o neki ostar predmet i napravi se cir koji se lijeci na slijedeci nacin. Obavezno razrezati kirurskim skalpelom i ne jodiom nego 3% hidrogenomSa oba! Osisana dlaka na 0 sa Ihtiol-kanfor mascu mazano 2-3 dana pojavilo se mesto uboda i ostatak trna kroz rupu izvicen gnoj i ubrizgavan hidrogen i jod dok se povreda nije iscistila.Tada je hirurskim nozem obrezana rana da bi sto pre zarasla.

brundalo
21-10-08, 21:49
@ Ivanhoe slazen se lave sa tobom medjutim problem je u 7% jodu. To je prejako. Zato je najbolje iznutra hidrogenom a izvana sa jodom. Ako se ide unutra sa jodom onda treba bit blazi rastvor. Bas san danas razgovara sa veterinarom o tome. Inace ono sto san ja napisa djeluje fantazija. Drago mi je da razmjenjujemo iskustva. Recimo ja za tu ihtiol-kanfor mast nisan zna :D >:({ >:({ >:({.
Recimo par puta da nisan vidija apsces i odjednom vidim gnoj. Iscjedin ga dok ne pocne izlaziti sukrvica i onda hidrogen unutra. Ne pece toliko blago i mirnije se radi. Samo u rupu od rane se ugura vrh sprice i ubrizga hidrogen,ostalo je poznato.
E a kladija bi se da ovo nisi zna ako je apsecs toliko mali onda ga je bolje ne dirat nego namazat kantariolovim uljem.. da brze sazrije i sam pukne...............

Tar
21-10-08, 22:02
Nisam se ulenjio nego sta imam ja tu da se petljam kad ste vas dvojica majstori za gnoj! :lol:
>:({

brundalo
21-10-08, 22:07
@ Ivanhoe brale reci ti meni iskreno ali ja iman osjecaj da nas Tar malo podje.... >:({ >:({ >:({

GOCE-MK
21-10-08, 23:52
@brundalo hfala puno na savetu samo mene izgleda je cuvao bog.ja nisam nosio rukavica samo sam ih mazao sa jodom ujutru i uvece i proslo kad sam pitao lekara od sta se to pojavilo on mi je rekao da sam ih pustio ujutru poranije i od rosa je bila juta pa zato sa mislio da ni je zarazno ali dobro je proslo im to ispitao sam i krv sve je u redu i vakcinirao sam ih samo me interesuje jer bi moglo to da se ponovi.POZDRAV

brundalo
22-10-08, 06:36
@ Goce pitaj ti tog tvog veterinara koju skolu je on zavrsio. Pa zar toga ima jos danas, takvih objasnjenja. Da rosa... svasta. ":":{ ":":{ :<<> Od rose ti mogu dobiti plucne vlasce, metilje velike i male i druge, ali ovu bolest, zarazne afte NE.
Zarazne afte odnosno zarazni ektim spada u grupu bolesti uzrokovanih mikroplazmama i virusima. Kod jaradi ukoliko se pojave unutrasnje afte moze doci do smrtnosti ukoliko se bolest zapusti. Naime zbog gnojnih rana na jeziku i sluznici usta jarad otezano ili nikako ne sisa i ne uzima hranu. Zato jednostavno ugine od gladi.
sto se tice pitanja moze li se ponoviti. Kod grla koja su to prebolila, u principu ne, ali vrag nikad ne spava. U mene je ta bolest cesta i dobro ju poznam. sva grla koja su to prebolila vise nikad to nisu imala.
Nego ta bolest ti moze napasti i vime. Vidit ces izvana male mjehurice. Zato je vazna higijena vimena. Takvo blago obavezno drzi i muzi odvojeno. Ukoliko kod muze ne upotrebljavas antibiotike mliko se moze koristiti za daljnju preradu. E ali takvo blago uvik muzi zadnje. Pozdrav >:({ >:({ >:({

Čugi
22-10-08, 21:19
Nego prijatelj Cugi nan se u zadnje vrime isto nesto razlinija ali je proda koze:lol::lol::lol:??


E da jesam bilo bi dobro, naprotiv, radi se od jutra do sutra u polju, pritisli poslovi..... ::)
Što se tiče koza, bogu hvala dobro su, novi jarac je položio ispit zrelosti, radi kao blesav! Lkl{{

Tar
22-10-08, 21:24
Jadan!
Doduse jos je mlad pa ni nezna koiko je jadan. :lol:

ivanhoe
22-10-08, 21:40
Ihtiol-kanfor omeksava kožu i ublažava upalu

brundalo
24-10-08, 19:54
@ Ivanhoe kakvo je to sredstvo ihtiol-kanfor? Ima li ga kupit u apotekama ili se moze radit kod kuce kao i kantariolovo ulje? Meni sama rijec ihtiol mirise na riblje ulje. Naime ihtios na grckom znaci riba :pecanje: >:({ >:({

ivanhoe
25-10-08, 07:30
Kodnas ga pravi Veterinarski zavod Zemun Ima ga u slobodnoj prodaji.Meni je cura sa farme donela,i prokomentarisala da je vise potrose radnici na svoje ruke (omeksava ispucalu kozu) nego oni na lecenje. na osnovi toga sam i ja pomislio na Jekoderm ali kanfor maskira sve mirise.I ja sam upotrebiokad sam unistavao zolje,izuzetno je efikasan!Sigurno ima i kod vas pod drugim imenom. (Znam po vakcini za kunice)

brundalo
25-10-08, 15:49
A sigurno ga ima pod nekim imenom. Ajde molim te ako imas to uputstvo skeniraj i montiraj ovdi pa cu ja kontaktirat svoje veterinare. Sigurno ekipa iz Plive u Hr. Leskovcu radi te stvari >:({ >:({

ivanhoe
25-10-08, 21:17
http://www.vetzavodzemun.com/producthem.php?id=22
Ovo ti vise vredi >:({

brundalo
26-10-08, 20:12
@Ivanhoe Hvala care, ne da je pomoglo, nego........... >:({ >:({ >:({

brundalo
27-10-08, 19:18
Kako sam malo lijen za pisanje to pribjegavan drugoj metodi o bolestima koza.
Ovaj clanak je preuzet iz najnovijeg broja Ovcarsko-kozarskog lista i nadam se da ce van pomoc, jer radi se o dosta ucestaloj bolesti koza >:({ >:({ >:({

novii
31-10-08, 10:20
One slike nisu više dostupne, ali sam ja prebacio tekst u vidljiv oblik. >:D

---------------------------------------------------------------

KAKO HRANIDBOM SPRIJEČITI ACIDOZU KOZA?

Acidoza se može pojaviti u svih kategorija i pasmina koza, ali se češće javlja u visoko proizvodnih mliječnih koza i povremeno u jaradi. Ona zapravo i nije „bolest", već poremećaj koji je pokazatelj nepravilnog managementa s kozama. Acidoza, također poznata i kao mliječna acidoza, buražna acidoza ili prežderavanje žitaricama poremećaj je fermentacije ugljikohidrata u buragu koza. Kao što joj samo ime kaže, u životinja s acidozom burag postaje kiseo ili „acidan", (acid = kiselina). Acidozu uzrokuje nepravilna hranidba s previše visoko fermentabilnih ugljikohidrata, premalo vlakana, općenito nepravilan management na farmi ili sve troje zajedno.

D Mr. se. Goran Kiš

Acidoza može varirati u nekoliko stupnjeva ozbiljnosti, od laganog pada kiselosti buraga pa do smrti životinje. Blagi oblik acidoze periodički se pojavljuje na farmama visoko proizvodnih koza koje jedu velike količine koncentrata. Jedini znak acidoze može biti smanjenje mliječne masti mlijeka, do koje dolazi zbog neuravnoteženosti mliječnih kiselina i prevladavanja „loših" kiselina u buragu. U ozbiljnijim slučajevima koza postaje neraspoložena, odbija hranu i javlja se nadam, te ukoliko se kozi ne pomogne, cijeli organizam postaje pogođen i koza pati. U tom slučaju brza reakcija veterinara je neophodna. S metaboličkom acidozom koza počinje dehidrirati, pada u komu i brzo umire, te da bi sačuvali kozu, oralna ili IV terapija je presudna. Zbog toga se, da se pojednostavi, acidoza najčešće dijeli u dva pojavna oblika, akutni i subakutni oblik acidoze.

Akutna acidoza ozbiljniji je oblik od subakutnog, ali je srećom i rjeđi. Akutna se acidoza lako utvrđuje, no nažalost kod nje nerijetko može doći do iznenadne smrti životinje. Ostali simptomi ovog poremećaja uključuju smanjenje ili prekid motaliteta buraga, nadam, povećanje frekvencije pulsa i disanja, posrtanje, pa čak i koma. Koze s akutnom acidozom, ako je prežive, ostaju slabe cijelog svog života zbog trajnih oštećenja stijenke buraga i crijeva u kojima se smanjuje apsorpcija hranjivih tvari. Subakutni oblik javlja se češće, no mnogo teže se može uočiti i prepoznati. Glavni rezultat subakutne acidoze je smanjenje konzumacije hrane i posljedično tome, pad proizvodnih rezultata koza. Drugi simptomi koji mogu upućivati na acidozu su proljevi, smanjenje preživanja, udaranje životinje u predio trbuha ili neki drugi od znakova općenite nemirnosti životinje.

PREŽDERAVANJE KONCENTRATIMA - NAJČEŠĆI UZROK

Najčešći uzrok acidoze je prežderavanje životinje žitaricama ili komercijalnim krmnim smjesama. Može se dogoditi ukoliko koze slučajno dođu do silosa ili mjesta gdje držimo koncentrate, pa se prejedu ili im se pak ustaljeno daje previše koncentrata u obroku kroz duže vrijeme. Drugi, rjeđi uzrok acidoze može biti prejedanje mlijekom, jabukama, kruhom, šećernom repom ili bilo kojim drugim krmivom koje je veliki izvor šećera ili škroba. Nadalje, hranidba s premalo vlakana, u obliku grubih voluminoza, može voditi u acidozu mada u obroku nismo dali previše energetskih koncentrata. Način hranidbe u kojem naglo mijenjamo vrstu ili količinu krmiva ili pak učestalost hranjenja također može uzrokovati acidozu.

Osnovu za sprječavanje acidoze koza predstavlja pravilno uravnoteženi obrok i pravilan management hranidbe. Prvo i glavno je da koze hranimo obrokom baziranim na voluminoznoj krmi. Takva krma mora biti u obliku prirodnih pašnjaka ili brstilišta, te dobrog i kvalitetnog sijena. Voluminozna se krma kozama treba davati na principu hranidbe po volji i životinje ne bi trebale nikada ostati bez te hrane. Ukoliko su im jasle u vrijeme hranjenja prazne, dali smo im premalo hrane i tada moramo povećati količinu sijena koje im dajemo tako da svaki dan, prilikom hranjenja, barem malo ostane u jaslama. Zdrava koza treba provesti dosta vremena i za preživanje, pa ako dugo ne preživa, imamo pokazatelj da moramo povećati udio voluminozne krme u obroku.

U hranidbi koza trebamo izbjegavati previše žitarica ili komercijalnih krmnih smjesa, što opet ne znači da ta krmiva nisu dobra ili da ih trebamo izbjegavati. Pravilno korištenje koncentratnih krmiva jedino nam osigurava maksimalnu proizvodnju i održavanje zdravlja životinja. Međutim, moramo znati kako postupati da bi navedene probleme i acidozu izbjegli. Žitarice i neke komercijalne krmne smjese sadrže visok udio brzo fermentabilnih ugljikohidrata i/ili šećera koji mogu narušiti osjetljivu ravnotežu mikroorganizama u buragu i uzrokovati acidozu.

Uzgajivači početnici, kojima još nije netko od stručnjaka izbalansirao obrok za njihove koze, trebaju ograničiti količinu žitarica i/ili krmnih smjesa na manje od polovice od ukupnog obroka za koze. U prosjeku koze će pojesti oko tri do četiri posto (3-4%) njihove tjelesne mase dnevno ili koza od oko 50 kg pojede 1,5-2 kg hrane dan (uključujući i voluminozna krmiva). Ugrubo, takva ista koza od 50 kg bi trebala pojesti najviše 0.5 do 0.75 kg žitarica ili krmnih smjesa kako bi izbjegli acidozu. a i ostale probavne poremećaje koji se mogu javiti kao posljedica nepravilne hranidbe koza

Kada u obrok koza uključujemo novo krmivo i/ili mijenjamo sastav obroka, to moramo provoditi postupno kroz vrijeme od nekoliko tjedana. NIKADA ne smijemo praviti nagle promjene u obrocima za preživače. Naglim promjenama obroka uznemirili bismo ravnotežu unutar populacije mikroorganizama u buragu i najvjerojatnije izazvali acidozu. Također, kada kozama dajemo žitarice ili krmne smjese, najbolje je dnevnu količinu podijeliti na dva ili tri hranjenja i dati ih tako, nego da sva koncentratna krmiva damo odjednom. Ovo je naročito važno za visoko proizvodne životinje kojima u obroku dajemo relativno velike količine koncentrata. Istodobno kozama moramo uvijek osigurati i dovoljno svježe i čiste vode jer će nedostatak svježe vode najvjerojatnije smanjiti i konzumaciju hrane, pa tako i proizvodnju mlijeka. Redovito trebamo provjeravati sve izvore vode za naše koze od nečistoća hrane, fecesa, lišća, smrzavanja i ostalih čimbenika koji mogu uzrokovati njezinu redukciju, jer ponovnim pristupom vodi koze naglo povećavaju konzumaciju i sklone su prežderavanju koje uzrokuje acidozu.

Jarad je također sklona prežderavanju koncentratima. U mlade jaradi burag još nije u potpunosti razvijen i porastom kiselosti stvaraju se idealni uvjeti za proliferaciju štetnih bakterija, kao što je Clostridium perfirigens. S daljnjim padom pH i porastom kiselosti, te bakterije ugibaju i otpuštaju smrtonosni otrov koji potencijalno može voditi, za jarad kobnoj, enterotok-semiji.

Ukoliko primijetimo da je koza neraspoložena bez nekih drugih znakova ovog poremećaja ili je lagano naduta, možemo joj direktno u usta dati nekoliko žlica sode bikarbone. Ako koza pati od želučane acidoze, obično će pokazati znakove poboljšanja za nekoliko sati ili ponekad i odmah, a ukoliko ne, soda bikarbona joj ionako ne će naškoditi. Ako se znakovi poboljšanja, nakon što smo kozi dali sode, ne pojave unutar nekoliko sati ili se stanje pogorša, odmah moramo potražiti pomoć veterinara. Tada najvjerojatnije imamo neki drugi problem, a ne acidozu, ili je pak acidoza toliko uznapredovala da prelazi mogućnosti liječenja samo dodatkom sode.

SPRJEČAVANJE ACIDOZE

Kako bismo spriječili acidozu koza, moramo se pridržavati nekoliko sljedećih pravila:

1. Koze ne smijemo prekomjerno hraniti mlijekom ili koncentratima. Odbitoj jaradi, prije nego se daju koncentrati, dosta prije, treba ponuditi sijeno. Količinu koncentrata koje dajemo u obroku trebamo prilagoditi kvaliteti voluminozne krme, drugim riječima, bolje sijeno, manje koncentrata. Tako postižemo hranidbeno učinkovitu i vrlo kvalitetnu (visoka mliječna mast) proizvodnju, te niže troškove.
2. Sijeno trebamo davati, ukoliko je moguće, u malim količinama nekoliko puta na dan. Moramo provjeravati da životinje pojedu većinu ponuđene hrane. Ukoliko koze biraju samo listove i odguruju stabljike ustranu, vjerojatno vole i čekaju na koncentrate koje im dajemo nakon sijena. No ipak, ne smiju se prežderati koncentratima, koze su ozloglašene kao rasipničari sijena (razbacuju ga i ne jedu), ali i njega moraju pojesti. Starije mliječne koze će pojesti 1,5 do 2,5 kg sijena dnevno. Ukoliko previše sijena ostaje u jaslama, to nam je znak da ga dajemo previše.
3. Kozama bismo trebali omogućiti slobodan pristup sodi-bikarboni, koja je jedna od najboljih mjera za preventivu acidozi. Jarčevima sodu ne smijemo davati po volji jer bi im ona mogla izazvati stvaranje urolita (kamenaca). Jarčeve tijekom sezone parenja hranimo kvalitetnim livadnim sijenom (sijeno lucerke može izazvati urološke probleme) i malim količinama žitarica.
4. Izbjegavajmo stres. Kao što se u ljudi u stresnim situacijama razvija želučana kiselina, u stresu sličan problem imaju i koze. Soda bikarbona i probiotici u tom slučaju pomažu i održavaju mikrobnu floru zdravom.
5. U vrijeme hladne zime kozama se može davati i nešto više kukuruza. Tada im možemo davati i grubo sijeno, s dosta stabljike, kako bismo neutralizirali kiselost u buragu nastalu od ekstra dodanog kukuruza. Taj dodani kukuruz u obroku, proizvodi više topline u organizmu i održava ga tijekom hladnih zimskih mjeseci toplim.

Tekst je preuzet iz "Ovčarsko-kozarski list", samo Brundalo vidi kakvi su uslovi za dalje publikovanje materijala iz tog časopisa i vidi da nabaciš link gde se mogu preuzimati stariji brojevi. A autoru teksta svaka čast, baš je dobro napiso sve i što je bitno sve je razumljivo.

brundalo
31-10-08, 12:20
Ma svaka cast noviii kad ti se da kucat >:({ >:({
Inace ova ekipa iz ovog lista preporucuje kopiranje ali sa napomenom da je preuzeto iz tog lista. zato ako te volja kucat ja cu samo nabacivat materijal he he >:({ >:({ >:({
Sto se tice linkova to ti je jos slabo. Pokusaj na google utipkat -ovcarsko kozarski list- izbaci dosta toga ali samo pokoji broj se moze prelistat

novii
31-10-08, 22:26
Kuckanje :lol:

Ti to ozbiljno ;D}

Sada je sve to automatizovano, poslacu ti privatnu poruku kako to ide, >:D

brundalo
31-10-08, 22:28
Cekam.................privatnu poruku.
Veceras san i sam nesto pokusava ali........ ^-^ >:({ >:({ >:({

brundalo
06-11-08, 19:37
Evo jedan link na temu mastitisa pa uzivajte >:({ >:({ >:({
http://www.vef.hr/org/porodnistvo/zdravlje%20stada/predavanja/Mastitis_seminar.pdf

toni
08-11-08, 12:25
TAR SVAKA CAST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KONACNO SE NEKO SITIJA OBRATIT PAZNJU NA OVU BOLEST!!!!!!!!!!!!!! OVA BOLEST JE DOSTA CESTA, POTPUNO OMALOVAZENA. MISLIN DA CAJK I STRUCNJACI GRIJESE PRI LJECENJU,AKO JE I LICE UPOCE. JER KAZU DA JE OBICNI APSCES. ALI VAJ APSCES LJUDI SAMO IMA KAZE IMA KAZEOZAN(SIRAST SADRZAJ I TO JE NAJ JEDNOSTAVNIJI NACIN DA SE RAZLIKUJE.

Tar
08-11-08, 14:20
....... OVA BOLEST JE DOSTA CESTA, POTPUNO OMALOVAZENA. MISLIN DA CAJK I STRUCNJACI GRIJESE PRI LJECENJU,AKO JE I LICE UPOCE. JER KAZU DA JE OBICNI APSCES. ALI VAJ APSCES LJUDI SAMO IMA KAZE IMA KAZEOZAN(SIRAST SADRZAJ I TO JE NAJ JEDNOSTAVNIJI NACIN DA SE RAZLIKUJE.

Toni, bolje ja da ti kazem nego da te Novii nagrdi :lol: Velika slova se smatraju za dranje na forumu. Kada nesto posebno hoces da naglasis iskoristi bold, podvuceno a mozes cak i boju da promenis... :D

E sad bolest....tacno, cesta i omalovazena. Nisam se mnogo zacudio sto su neuki uzgajivaci prihvatili da "to nije nista", ali da veterinari to proglasavaju za uboje..? Jedan drugi veterinar je dao jos originalniju izjavu: "To nije nista ozbiljno a sta je nismo jos utvrdili." moram da se :lol: a trebalo bi plakati.
Sve to na jednoj dosta savremenoj farmi na par km od dobrog fakulteta, sve pijuckajuci rakiju sa gazdom!
A siguran sam da kod tog dazde zaradi vise nego od plate!

brundalo
08-11-08, 18:57
Ma ima vetrinara bisera jedan je coviku uskopija jarca a dogodine jaradi ka u prici :lol: :lol: i jos je taj dasa (stari jarac) ubija coviku mladog jarca. A tek ono sta je Goce reka da mu je reka veterinar da su zarazne afte nastale od rose :lol: :lol: :lol: ":":{ ":":{ >:({ >:({

toni
10-11-08, 18:57
ljudi nedaj te da van lice mastitise lokalno.( injektori ,masti ,kreme i razna sranja) samo injekcije antibiotika su pouzdane kod koza sa velikim vimenom( ma i kod onih sa malin) nikad nece antibiotik koji ste stavili u sisni kanal doprijet u sve djelove vimena. jbg. kad ga das u misic on se izlucije mlikon i dospije svugdi.

brundalo
10-11-08, 19:18
ljudi nedaj te da van lice mastitise lokalno.( injektori ,masti ,kreme i razna sranja) samo injekcije antibiotika su pouzdane kod koza sa velikim vimenom( ma i kod onih sa malin) nikad nece antibiotik koji ste stavili u sisni kanal doprijet u sve djelove vimena. jbg. kad ga das u misic on se izlucije mlikon i dospije svugdi.

Toni ne bi se slozija s tobon. ja iman ovce i koze. sa kozama oko mastitis dosad nisan ima problema ali sa blejavicama jesan i koristija san injektore i djelovalo je. Ako je pocetak mastitisa onda injektor djeluje bez problema a ako ne onda inekcija. Ma najbolje je lipo odrzavat vimena i imat ih pod kontrolon i onda ne tribaju ni injektori ni inekcije he he. >:({ >:({ >:({

brundalo
10-11-08, 20:41
Ovu temu san pokrenuo radi kolege Goce koji se s ovim vec susreo a i da bi ostali clanovi upoznali tu bolest
Clanak je preuzet iz ovcarsko kozarskog lista a autor je Mr.sc. Antun Kostelic

Zarazni ektim u koza i ovaca
Zarazni ektim spada u grupu ZOONOZA sto znaci da se prenosi i na covjeka.
Zarazni ektim je bolest koja se javlja u stadima ovaca i koza. Susrecemo ga u intentzivnim uzgojima koza i ekstezivnim ovaca(npr.otoci). U uzgojima koza morbiditet cesto iznosi 100% , odnosno oboli sva jarad, dok ih 20% moze uginuti. Bolest karakterizira stvaranje krasti na usnama, jeziku, nepcu, zglobovima, vimenu, spolnim organima, vjeđama i vrhu repa. Bolest je najcesce blage naravi, medjutim, moze doci i do komplikacija poput sekundarnih infekcija. Ovce i koze su podjednako sklone obolijevanju.

UZROCNIK BOLESTI
Bolest uzrokuje virus koji vrlo dugo prezivljava u okolini, tako da na sobnoj temperaturi ostaje infektivan do 16 godina (!). Suncevo svjetlo mu smanjuje infektivnost, dok ga vecina dezificijensa uspjesno unistava.
Sirenje bolesti
Glavni izvor zaraze su oboljele zivotinje. Sirenje bolesti na nekom podrucju je cesto posljedica prenosenja virusa na odjeci, obuci(obilazak drugih farmi) ili opremi koja se koristi u stajama. Najcesce obolijevaju mladje, slabo hranjene i od drugih bolesti oboljele zivotinje. Bolest se moze pokaviti i u uzgojima u kojima su ovce i koze kvalitetno smjestene i hranjene. Infekciji pogoduju sitne rane na kozi. Janjad i jarad se inficira sisuci majke s promjenama na vimenu i obrnuto.
Znakovi bolesti
Nakon ulaska virusa u kožu prvi simptomi se uocavaju vec za 4-5 dana. Bolest karakteriziraju mjehurici i kraste koje se prvo uocavaju u kutovima usana, a mogu se naci i oko ociju, na vimenu i kruni papka.
Zarazni ektim koza
O ovome sutra...........

brundalo
12-11-08, 11:05
Prije nego veceras nastavim ovu temu evo 2 slike kako ova bolest izgleda kod koza i ovaca Tako da svi otprilike znaju o cemu se radi. Volio bih da se javi Goce i kaze jel to kod njega bio slucaj >:({ >:({ >:({
http://www.moj-album.com/slike/11598142/lzJp3c_icLlXnRNo.v.jpg
http://www.moj-album.com/slike/11598142/6YpUrZ6N_oMovde_.v.jpg

brundalo
12-11-08, 18:34
Zarazni ektim koza
Kraste mogu otezavati uzimanje hrane, narocito kod mladjih zivotinja, pa dolazi do zaostajanja u rastu. Nakon 10-14 dana kraste otpadnu i koža poprima normalan izgled. U slucaju sekundarnih infekcija (bakterije) moze doci do gnojenja rana. Promjene se mogu javiti i na vimenu, zglobovima, spolnim organima i pacima, te moze doci do sekundarnih infekcija.
Nakon ozdravljenja koze su imune na bolest 9-12 mjeseci
Dijagnoza bolesti
Bolest nije tesko prepoznati po promjenama na usnama i na temelju epizootioloskih podataka (prisutnost bolesti na nekom podrucju)
Lijecenje
Prije lijecenja moramo svaku oboljelu ili sumnjivu zivotinju odvojiti od stada. Lijecenju moramo pristupiti odmah. Kraste je potrebno premazivati otopinom joda i glicerina(omjer 1:4) vise puta dnevno ili cinkovom mascu a dobar rezultat je pokazalo i kantariolovo ulje. Otpale kraste je potrebno spaliti. U slucaju krvarenja rane je potrebno premazati ili poprskati antibiotikom (dermo sprej)
Preventiva
U slucaju pojave bolesti na nekom podrucju potrebno je strogo zabraniti pristup farmi i zivotinjama. Bolesne zivotinje moramo odmah odvojiti od stada, a staju i opremu temeljito dezinficirati. Moramo sprijeciti sisanje inficirane jaradi i janjadi jer mogu prenijeti infekciju na vime majki:( hranjenje na bocicu). Stelju je potrebno spaliti jer virus u povoljnim uvjetima moze dugo prezivjeti. Prvo muzemo zdrave zivotinje, a zatim oboljele, sisne caske moramo dobro dezinficirati nakon muznje jedne ovce ili koze. Muznu opremu je potrbno nakon svake muznje temeljito oprati i dezinficirati. Jedna od preventivnih mjera je i vakcinacija (metoda skarifikacije)
Bolest u covijeka
Obolijevaju ljudi koji su u kontaktu s oboljelim zivotinjama(uzgajivaci, agronomi, veterinari) Promjene se javljaju lokalno na rukama i licu u obliku kvrzica i mjehurica, a moze doci i do gnojenja rana. tijekom bolesti moze se javiti i povisena tjelesna temperatura.
Kraj....
U iducem nastavku LISTERIOZA

brundalo
13-11-08, 20:36
LISTERIOZA
Listerioza spada u grupu ZOONOZA sto znaci da se prenosi i na covjeka.
Listerioza je zarazna bolest brojnih vrsta domacih i divljih zivotinja (26 vrsta), ali i covjeka. Bolest se javlja u vise oblika: 1. septikemijski oblik, 2. upala mozga i mozdanih ovojnica, 3. pobacaj.
Uzrocnik bolesti je bakterija Listerija monocytogenes. Ova je bakterija vrlo otporna prema soljenju, toplini, dezificijensima i antibioticima. U vanjskoj sredini uzrocnik ostaje ziv 6 mjeseci u zemlji, u vodi 70 dana, u balegi 260 dana zimi, a u vlaznoj zemlji i fecesu 11-16 mjeseci, a u suhoj zemlji 2 godine.
....sutra nastavak.....

brundalo
15-11-08, 18:48
Evo obecani nastavak o listeriozi uz uz izvinjenje sto tekst objavljujem na ovaj nacin. Razlog kad utipkam duzi tekst racunalo ne prepoznaje format. Valjda cu ga ovih dana uspit uredit.
Decki dogodilo se nesto nepredvidjeno zato cu ovaj tekst nastojat objavit sutra
Listerioza je zarazna bolest brojnih vrsta domacih i divljih zivotinja (26 vrsta), ali i covjeka. Bolest se javlja u vise oblika: 1. septikemijski oblik, 2. upala mozga i mozdanih ovojnica, 3. pobacaj.
Uzrocnik bolesti je bakterija Listeria monocytogenes. Ova bakterija je vrlo otporna prema soljenju, toplini. dezinficijensima i antibioticima. U vanjskoj sredini uzrocnik ostaje ziv 6 mjeseci u zemlji, u vodi 70 dana. u balegi 260 dana zimi, u vlaznoj zemlji i fecesu 11-16 mjeseci, a u suhoj zemlji 2 godine.
Izvori infekcije: Primarni izvor infekcije su bolesne zivotinje. Izvor zaraze su takoder glodavci odnosno misevi i stakori.
Ovisno o obliku bolesti uzrocnik se iz organizma moze izlucivati iscjetkom iz nosa, ociju, mokracom i mlijekom (3-14 dana), a najdulje plodnim vodama, krvlju i djelovima posteljice (lohijama) nakon poba-caja. Izvor infekcije mogu biti i lesine uginulih zivotinja ako nisu neskodljivo uklonjene, te zagadena stelja. Vrlo vazni izvori listerioze su silaza i sjenaza (sekundarni izvor), zagadena hrana, voda, zemlja, pasa i otpadne vode.
Nacin sirenja infekcije: Listerioza se siri kontaktom zdravih s oboljelim zivotinjama. Veliki udio u pojavi listerioze imaju i losi higijenski uvjeti drzanja i hranidbe zivotinje. Jednom unijeta listerioza se odrzava u stadu 2-3 godine. U posljednje vrijeme bilo je slucajeva u kojima se listerioza pojavila u uzgojima gdje su koze hranjene sjenazom.
Prijemljivost: Smatra se da su na listeriozu posebno prijemljive mlade i gravidne (brede) zivotinje.
Uoceno je da se listerioza ucestalo pojavljuje na prijelazu zima - proljece. a veliki utjecaj ima nepra-vilna hranidba (slicno kao i kod enterotoksemije). Takoder pojavi bolesti pogoduje hranidba losom silazom i sjenazom. U pojedinim slucajevima prili-kom koristenja lose silaze (pH 5-7) pocela su masov-na oboljenja i uginuca ovaca.
ZNAKOVI BOLESTI:
Septikemijski oblik: Vrijeme izmedu ulaska uzrocnika do pojave prvih znakova bolesti nije poznato, a utvrdeno je da ovisi i o mjestu ulaska uzrocnika u organizam. Znakovi bolesti su povisena temperatura (41,5 - 42°C), potistenost, gubitak ape-tita. Smrt moze nastupiti za 2-3 dana.
Zivcani oblik: Ovce i koze su uzbudene, postaju plasljive, reagiraju na svaki sum, zatim padaju u depresiju. Karakteristicno je naslanjanje na ogradu ili zid, kretanje u krug, udaranje u prepreke, preplitanje straznjih nogu. Povremeno se javljaju grcevi.
Karakteristican je polozaj glave koja je flektirana unazad i naslonjena na jednu stranu tijela. S tim polozajem vecina zivotinja i ugiba, taj oblik traje 2-3 dana, ali moze se produziti na 10 dana.
Pobacaj: Prije pobacaja koze i ovce pokazuju nemir, gubitak apetita i pojacani iscjedak iz vagine. Pobacaj je dosta tezak, nije rijetko zaostajanje posteljice, a zivotinja koja pobaci, ako ne ugine, ude u zivcani oblik bolesti.

Tar
15-11-08, 20:21
Mislim da ovakvi tekstovi ma koliko vredni u obrazovnom smislu, nemaju veliku prakticnu svrhu. Jednostavno tesko je sve te detalje zapamtiti. Svaka cast Brundalu na trudu ali mislim da to treba krace.
Ok je navesti moguce uzrocnike(ukljucujuci silazu Lkl{{) da bi se bolest izbegla. Pored toga treba dati jasne simptome kao sto su depresija, kretanje u krug, zabacivanje glave unazad i na jednu stranu. Dakle na farmeru je da zove veterinara i..... Po podacima do kojih sam ja dosao sanse za izlecenje su 50:50 i pre svega zavise od brzine intervencije.
Pronasao sam tablice doziranja penicilina ali ma koliko bile vazne one su u stvari za veterinare a oni bi trebalo da znaju doze leka koji daju.

E sad, trazeci malo vise podataka o listeriozi naisao sam na jos jednu nezgodnu bolest koja je posledica nedostatka vitamina B-1. To je koziji Polio (Polioencephalomalacia). A do toga moze da dodje i kao posledica primanja antibiotika, naglog prelaska na drugu hranu, budji u senu, budji u koncentratu. Kolicina zitarica veca od potrebne takodje moze da bude podsticaj za bolest koja nije naivna.

I sta sada. Posto bolest moze da izazove budjavo seno treba li da zakljucimo da kozama ne treba davati seno?
...ili sva hrana bogata ugljenim hidratima lako podleze budjanju. Da li to znaci da treba izbaciti sve zitarice, mekinje.....repine rezance.....? Ili ida li treba izbaciti antibiotike iz upotrebe?
Poenta svih ovih pisanja nije da neki oblik hrane ne valja vec da neispravna hrana moze da izazove oboljenje.

GOCE-MK
15-11-08, 23:56
@brundalo bilo je slicno kako na slikama samo bili su okrugli kako herpes kod coveka kad ima temperatura

brundalo
16-11-08, 00:01
Da ali ovo na slikama je samo pocetak. Da to je to. Uglavnom sad znas sta ti je radit drugi put >:({ >:({ >:({

vla
24-11-08, 19:02
Samo bolesti koza, a gde smo mi ovcari i cobani.
Sefe otvaraj temu - Bolesti i lecenje ovaca
Hvala

brundalo
24-11-08, 19:08
Pa ovce i koze su prvi rođaci pa su im i bolesti slicne. Iste ih parazitske bolesti muce iste zarazne ali objavit cemi i pokoju ne boj se >:({ >:({ >:({
I ja san ovcar i kozar. Jednom rjecju ja san coban i li pastir kako oces meni svejedno.
Cobani svih zemalja ujedinite se >:({ >:({

nemanja_st01_58
03-03-09, 15:56
Imam dva tri pitanja za vas iskusnije sa jaricima i kozama, ja jes da imam skolu ali sam kratak sa iskustvom.
Prvo, jare od prijatelja staro pet dana dobilo proliv i neveselo je odjednom, sta bi moglo da bude i rekose da mu dali prasak od proliva ali mi cudno tako mlado da se razboli, a da i kazu da nece majku da sisa(velike sise) vec trci kod susedne koze i sisalo je sa njenim jaretom. Kazu kuvali mleko i probali i nema promena ni na vimenu ni na mleku(zbog mastitisa)
Drugo me interesuje je li normalno da mladja koze 5-6 dana pred jarenje lezi duze nego normalno, odbijaja hranu i konzumiraja malo vode, ustvari kazu da im ta kozica jos u stali drhti katkad a napolju je sasvim ok i normalno hoda ide itd
Unapred hvala

brundalo
03-03-09, 19:47
Imam dva tri pitanja za vas iskusnije sa jaricima i kozama, ja jes da imam skolu ali sam kratak sa iskustvom.
Prvo, jare od prijatelja staro pet dana dobilo proliv i neveselo je odjednom, sta bi moglo da bude i rekose da mu dali prasak od proliva ali mi cudno tako mlado da se razboli, a da i kazu da nece majku da sisa(velike sise) vec trci kod susedne koze i sisalo je sa njenim jaretom. Kazu kuvali mleko i probali i nema promena ni na vimenu ni na mleku(zbog mastitisa)
Drugo me interesuje je li normalno da mladja koze 5-6 dana pred jarenje lezi duze nego normalno, odbijaja hranu i konzumiraja malo vode, ustvari kazu da im ta kozica jos u stali drhti katkad a napolju je sasvim ok i normalno hoda ide itd
Unapred hvala

Jare ima kokcidiozu prijatelju...to ti je najvjerojatnije...mijenjat uvjete smjestaja. Drugo sta moze bit ako nece da sisa mater radi velikih sisa je to da nije posisalo kolostrum i onda nema imuniteta. Pod hitno zvat veterinara i dat malenome prasak INORGAN. Sta se tice toga sta trci pod drugu kozu radi velikih sisa ima i tome lijeka. Odvoji koze u 2 posebna boxa i majku sa velikim sisama treba izmuzat 4-5 puta dnevno tako da janje pomalo navlaci poluprazne sise. Tako ce lakse naucit i neces imat problema. Sto se tice te mlade normalno je da svaka koza voli spavat....
a kad je pred jarenje onda pogotovo. Medjutim to sta se trese i drhti da li ju drzite odvojeno od drugih? I drugo pitanje ima li dovoljno slame ispod nje i da joj mozda nije propuh.... ili mozda jednostavno strah >:({ >:({

nemanja_st01_58
03-03-09, 20:44
Hvala jos jednom na savetima i videcu da kazem ljudima kako da postupaju. Inace vode bas racuna o stoci i tretiraju od parazita a zivotinje su i debele za koze, a mlecne su 3-5l . Ja pitao da li su imali problema prosle godine a oni kazu da sve bilo ok u proteklih 3-4 godina i bez problema. Jedino im jarac doveden i bio mnogo mrsav ali i on se oporavio. Jedino ako je on pre 5 meseci doneo nesto. Idi mu ga znaj.
Drze se vezane jedna do druge a imaju prostirku, jedino ako nije mlada kozica uplasena od novih jarica.

brundalo
04-03-09, 10:56
Hvala jos jednom na savetima i videcu da kazem ljudima kako da postupaju. Inace vode bas racuna o stoci i tretiraju od parazita a zivotinje su i debele za koze, a mlecne su 3-5l . Ja pitao da li su imali problema prosle godine a oni kazu da sve bilo ok u proteklih 3-4 godina i bez problema. Jedino im jarac doveden i bio mnogo mrsav ali i on se oporavio. Jedino ako je on pre 5 meseci doneo nesto. Idi mu ga znaj.
Drze se vezane jedna do druge a imaju prostirku, jedino ako nije mlada kozica uplasena od novih jarica.


Prijatelju vez obavezno izbacit iz upotrebe....razlog jednostavan....podavice jarad....lakse dobiju zaraznu sepavost..itd itd. Obavezno jarcu krv izvadit svakih 6 miseci....i uzivaj....
Tu mladu kozu nije strah jaradi nego da se nesto njima ne dogodi. Zapamti blago po HR zakonu ne smije bit vezano.. a to ceka i vas na ulasku u EU >:({ >:({

ivanhoe
17-03-09, 15:34
Zapamti blago po HR zakonu ne smije bit vezano ^-^
Kako ih sprecavas da se pobiju pri hranjenju ?? Pogotovu kad dobiju zrnastu ranu/ koncentrat??

brundalo
17-03-09, 20:52
Zapamti blago po HR zakonu ne smije bit vezano ^-^
Kako ih sprecavas da se pobiju pri hranjenju ?? Pogotovu kad dobiju zrnastu ranu/ koncentrat??

Samo gladno blago se mlati. A druga stvar mozes napravit ovakav sistem i onda ce svaka jest iz svog dijela. Medjutim ja koncentrat dajem iskljucivo ujutro i uvecer na muzi tako da nemam problema. Ovo je samo skica zato se nemojte ljutit na kvalitet
http://www.moj-album.com/slike/11598142/1YmqGCH_3ZSPvf6w.v.jpg

nemanja_st01_58
26-03-09, 20:02
Cim tretirate koze protiv buva? Ja znam za vetiol ali on nije dobar za prezivare

brundalo
29-03-09, 23:29
Cim tretirate koze protiv buva? Ja znam za vetiol ali on nije dobar za prezivare

Ja upotreblavam tactic taj je protiv svih koznih nametnika ukljucujuci i sugu >:({

ivanhoe
30-03-09, 17:26
Molimte opsirnije ;D} Ciji je

brundalo
30-03-09, 20:53
Molimte opsirnije ;D} Ciji je

To je i ovdi uvoz evo ti link pa uzivaj.
http://www.intervet.com/ >:({ >:({

nemanja_st01_58
30-03-09, 23:23
Nista mi Brundalo bez tebe nemozemo da si ti nama ziv i zdrav jos sto godina
Aj uzdravlje i hvala na odgovoru
>:({

brundalo
30-03-09, 23:50
Nista mi Brundalo bez tebe nemozemo da si ti nama ziv i zdrav jos sto godina
Aj uzdravlje i hvala na odgovoru
>:({

Inace skup je ko vrag litra je negdi oko 80 €. Moze se koristit na par nacina.
prvi je da se blagu vezu noge i da ga dvojica jednostavno potope u otopinu toga pazeci da mu zastite oci i usta da to ne proguta. zato je pozeljno da je blago napojeno prije tretmana. drugi je nacin prskanjem od repa prema glavi podizuci dlaku odnosno prelaziti rukom podizuci dlaku ili vunu i prskajuci do mokre koze. sigurno nece bit krpelja, suge buha i svih vrsta ektoparazita.
Hvala na komplimentu ali..ima i vas od kojih ja ucim >:({ >:({

hajdi
28-04-09, 16:56
imam kozice i na jednoj je sa cijele jedne strane opala dlaka ona normalno jede i ponasa se ali opadanje pocinje i sa druge strane kako da joj pomognem kakva je to bolest i dali je to izlijecivo ili prelazno

stewwa
11-11-09, 11:04
moze li neko da mi kaze sta se desilo sa mojom kozom?cuvao sam je tri godine, mazio pazio,ali kad je trebala da se drugi put okozi par dana pre toga je lipsala,inace to se desilo u februaru mesecu inace bila je smestena u toploj prostoriji i jednom godisnje je bila kod veterinara ,tj 15 dana pre uginuca ^-^

ivanhoe
12-11-09, 14:40
Popuni svoj profil da ti mozemo preciznije odgovarati jer cesto zavisi od geopolozaja.
Opisi promene koje su se zapazale.

Seljak u pokusaju
08-12-09, 22:16
Pozdrav svima.
Moj nick govori dovoljno o meni i mojim problemima.
Aktuelno pitanje je: Zasto koza kaslje i kako se to leci?
Danas sam kupio 11 koza od kojih 2 kaslju. Prodavac mi je rekao da je to zato sto su se zagrcnule od ovsa. :D, medjutim one kaslju i kad nema ovsa. Mislim da to nema veze sa ovsom.
Da li neko zna o cemu se radi i kako leci.
Hvala unapred.

dejan26
09-12-09, 22:14
Najwerowatnije je Diktiókauloza,to je jedan parazit koji se nalazi u plucima.Probaj sa Wermitan tabletom,ali prowereno deluje injekcija Iwermektina,prestaje za dan-dwa kasalj!

Seljak u pokusaju
11-12-09, 15:17
Hvala.

Juce sam im dao ivermektin, videcemo za dan dva.

Seljak u pokusaju
13-12-09, 11:50
http://www.blic.rs/svet.php?id=125145

Da li neko zna nesto vise o ovome?

daner
14-12-09, 23:50
xaxaxax znaci neverujem xaxaxax

http://www.blic.rs/svet.php?id=125145

elmir
25-12-09, 02:27
imam kozu i pocela joj dlaka spadat ima neke crvene tacke po kozi molim vas dami neko odgovori staje to i o cemu se radi jos po kozi ima nesto bijelo ko krec molim vas ako neko zna o cemu je rijec neka mi brzo odgovori

dejan26
25-12-09, 11:19
Ili suga ili neko gljivicno oboljenje.

elmir
25-12-09, 23:00
imam kozice i na jednoj je sa cijele jedne strane opala dlaka ona normalno jede i ponasa se ali opadanje pocinje i sa druge strane kako da joj pomognem kakva je to bolest i dali je to izlijecivo ili prelazno

ISTI PROBLEM IMAM IJA IMAL IKO DA ZNA O CEMU JE RIJEC KOZA NORMALNO JEDE AL DLAKU GUBI SA OBADVIJE STRANE OD KICME PREMA DOLE

Post je spojen: 1261778521________________________________________ _________


Ili suga ili neko gljivicno oboljenje.
KAKO TO LIJECIT MOLIM VAS ILI DAJE UKINEM ILI DAJE LIJECIM

dejan26
25-12-09, 23:36
U vet.apoteci kupi neki preparat za sugu,Neostomosan je extra za te stwari,pa je poprskaj,ali neka to bude u toploj prostoriji,pa kad se osusi,onda je wrati napolje,ako ne bude bolje za 7 dana,onda je gljiwicno oboljena i to se leci,ali wrlo tesko,mada to je retkost,werowatno je šuga!Samo kupi nesto za sugu,i bice ok!

KARMEN
03-01-10, 15:52
Pozdrav svima!
Javljam se iz Slovenije, danas sam našla ovaj forum, jer sam tražila odgovor na moj problem, koji mi se dogodio na prvi dan nove godine.
Imam 10 koza mješanih pasma (sanska, srnasta, burska, mješanke) in kozla burske pasme.
Jedna od mojih koza, stara dve godine, prije 14 dana ca. , malo se loše osečala, bila je nekako šibka i spora. Nakom par dana dobila je proljev. Na očima sam videla, da je i anemična, ali hranila se normalno i pila vodo normalno. Veterinar mi je dao lijek protiv kokcidiozi, Farmatan prah protiv proljeva i Enterofermente. Lijek sam ji dajala pet dana i stanje se popravilo. Blato je bilo normalno. Nakom dva dana, blato je opet počelo da bude mehko. Kozi sam dajala i vitamine za koze, odvojila sam jo od ostalih koza.
Na dan 1.januarja 2010 dopodne je bila dobra, vitalna, hranila se normalno (seno), ali poslepodne našla sam jo ležečki sa zlomljenom zadnjom nogom, u boksu, samo. Odmah sam pozvala susjeda mesara i u nešto minuta jo odrešio muka. Začudio se, jer je imala krv vodeno, bez boje.
Jučer sam govorila z veterinarom, on tvrdi, da je bila kokcidioza, a noga da je bila slučaj. Ja mislim, da je imala koju drugu bolest, jer je bila puno anemična.
Za nogu ne bi znala, sumnjam, da je koja druga koza preskočila u njen boks, jo povredila i opet skočila van, ali neznam,...
Molim vas, ali ko zna, šta se s njom dogodilo, koju bolest je imala, ili je moguče, da kokcidioza tako brzo napravi takvu anemiju ili je bilo možda nešto drugo.
Izvinite na jeziku, nadam se, da ste me bar malo razumjeli ^-^.

ivanhoe
03-01-10, 22:58
Dobro nam došla @->--
Sa kozama je problem što bolesi kod njih veoma brzo razvijaju dok prepoznaš, i nestigne veterinar već je kasno.
Nasi čak i neće da izađu jer "nisu se specijalizovali za koze"
Dali je i prije bila anemična? Anemija i proliv baš neidu zajedno.

Karalic
04-01-10, 00:19
Karmen, zaista mi nije jasno to sto je imala i dijareju i prelom noge u isto vreme.
kokcidioza je moguci uzrok dijareje, ali prelom noge ... to Vam nisam u stanju pojasniti. I , da li ste odneli uzorak na analizu kod veterinara? Mislim da je to jedino merodavno.
A za jezik se ne brinite, odlicno se razumemo. Bolje Vi govorite Srpski, nego neki i koji su se rodili u Srbiji.Pozdrav i obavestite nas sta je bio uzrok mortalitetu.
P.S. Dobro nam Vi dosli @->--

KARMEN
04-01-10, 19:59
Ne, uzorak nismo uzeli. Mislim, da je bila anemična prije nego je dobila proljev, ali neznam zašto, jer je dobila sve što so dobivale druge koze. Dva puta godišnje je bila cijepljena protiv svih parazita (Ivermectin, Dectomax). Proljev je imala samo dva dana, jer je odmah dobila lijekove. Kad se je proljev javil drugi put, si je prvi dan slomila nogu i onda je bilo gotovo. Čula sam, da neki kozarji stavljaju noge u gips, ali meni se to činilo bez veze, jer nisam znala ako nima možda još nešto zlomljeno, osim noge, koja ji je visjela, jer je kost bila odtrgana.
Veterinar je siguran, da je bila kokcidioza, a noga je bila slučaj. Bilo što je bilo, sad je nema više.

Karalic
05-01-10, 01:52
Da.. moze biti da je kokcidioza.. Ali , kako zna napamet:lol: Kad je vec koza zavrsila tako kako je zvrsila, red je bio da uzme uzorak i tacno vam odredi sta je bilo u pitanju. To naprosto ne kosta skoro nista (od 3e-5e) analiza...
To je trbalo da se uradi zbog ostalih koza koje imate, ali Vi nemate krivicu, jer krivicu nosi veterinar koji je trebao to da Vam kaze.
A za gips nisam jos cuo, mada sigurno i stavljaju ako nisu ozbiljno osteceni krvni sudovi, A jos ako je neko bas rasno grlo... Koje i ima cenu, a ne kao ova kod nas..

P.S. Karmen, zaista mi je neprijatno, vidim da ste imali problem i verovatno niste stigli da se predstavite u caffeu, kao sto je red.Molim Vas , ako Vam nije tesko da napisete nekoliko recenica o sebi, Odakle ste , cime se bavite, i koliko koza imate...
Naprosto, to je trebao da Vam ukaze moderator zaduzen za ovaj deo foruma, ali je verovatno i on prevideo.Pozdrav >:({

KARMEN
05-01-10, 18:51
O.K.!

sasat#$%
24-01-10, 11:33
Tek sam se regisrovao ovde i hteo bih da postavim jedno pitanje.Ovako,21.01 2010g.okozila mi se koza(147 dan),sve je proteklo normalno i bez problema što se tiče jarenja medjutim posteljica nije izašla pa me zanima jel neko imao sličan problem i šta da radim.Koza je dobro,jede normalno,ima mleka normalno samo što eto još posteljicu nije izbacila.Unapred HVALA

mims
24-01-10, 12:10
Trebalo bi prvo da se predstaviš, imaš posebnu temu za to.

S obzirom da je prošlo tri dana i da je opšte stanje normalno, verovatno ti je posteljicu izbacila samo nisi primetio. Jel u objekat imaju pristup kučići ili mačke? Hoće ponekad i sama da je pojede, ali vrlo retko. Trebalo bi veterinar da proveri da li je izbacila posteljicu čisto da bi bio siguran, jer može doći do sepse i uginuća u suprotnom.

alfa 9
24-01-10, 12:22
koza pojela to,jer i nama se desilo vec vise puta

spensi
18-02-10, 21:41
Bas da se od Q-groznice umire ??
Prije pisanja clanaka savjet novinarima da se raspitaju od onome sta pisu.

nertljanin
21-02-10, 21:40
Ljep pozdrav ,imam problem koza mi se jari prije vremena i nemože da se ojari napinje se već 8 sati ima li ko kakvo riješenje , zahvaljujem

nemanja_st01_58
21-02-10, 22:15
Najbolje da pozoves veterinara ako imas nekog sigurnog , ako ne a ti uzmi operi lepo ruke sapunom i toplom vodom i osusi peskirom a posle namazi dobro uljem i pokusaj da je pregledas da se nesto nije poprecilo ili dva jareta posla istovremeno. U svakom slucaju ako je rani porodjaj ulje moze da pomogne jer tad vodenjak pukne i ne ovlazi kanal i jare zapinje. Ako ne mozes rukom ono barem prstima pokusaj da opipas da li ide glava i obe noge ili samo dve zadnje noge bez glave. u svakom slucaju naulji porodjajni kanal i zelim ti sve najbolje.

dzax
06-03-10, 21:40
Prvi put se srecemo mi u kuci sa kozama i jarenjem...
Koza se ojarila pre 3 dana, sve je normalno krenulo ali se drugo jare zaglavilo jer je bilo musko i vece pa smo zvali veterinara, i on ga je izvadio, sada je zivo i sve je ok sa jaricima.
Ali nas muci koza, nece da jede i pije vrlo malo kada joj prinesemo vode, Jedva i da ustaje... Veterinar je bio i dao joj neke 4 injekcije, zvali smo ga da mu kazemo da i dalje lezi ali on kaze dao je sve sto je mogao i sada da cekamo.
Koza izgleda ko da je otekla,a mleka nema,jedino na dan jarenja je bilo malo.
Jarice dojimo mlekom sa malo griza 3 puta dnevno.

Zna li neko ima li joj pomoci?

nemanja_st01_58
09-03-10, 21:43
Koze su vrlo osetljive zivotinje i verovatno se mnogo namucila pa ne ustaje. pokusaj da masiras vime mesavinom sirca i masti a mozes i kvasac da ubacis u to i to vise puta dnevno a daj joj topao napoj od mekinja i secera da jede.

zmaj972
10-03-10, 16:10
Što se tiče Zarazne ektime ja imam ovakvo iskustvo,kad se jednom pojavi u stadu javlja se kad god je stado u lošoj kondiciji:Lečenje mešavina tinkture joda i glicerina u odnosu 1:3,mazati po promenjenim mestima,dati antibiotik zbog prevencije bakterijske komplikacije,kod ovaca koje dije obratiti pažnju na vimena!!Isto je i za koze.

karla
25-03-10, 21:34
imam kozu staru oko 10mj.

sinoc oko 9 sati, kada sam zadnji put bila u stali, sve je bilo u redu. danas ujutro u 5 sam isla nahranit, a ona je lezala u boksu, zadnje noge su bile skroz ispruzene. nije se mogla ustati. oci su bile krvavo zute.
pozvala sam veterinara, rekao je da je moguce da je dobila zivcani slom. temperatura je bila 39. dobila je 3 inekcije; protiv bolova, vitamine i protiv grcenja misica.

svaki dan se krece istom livadom.

tokom dana stanje joj se pogorsalo tj. glavu stalno baca na leda i tesko stoji na nogama (uz nasu pomoc).

da li bi tko znao na koju bolest upucuju ti simptomi?

CAR
25-03-10, 23:37
Na prvi pogled po tvojoj prici cim glavu baca na ledja poucen iskustvom nece dugo sad zasto tesko je reci,a veterinar je sigurno uradio sta je bilo u njegovoj moci ostalo je u bozijim rukama ali... :<<>

karla
26-03-10, 16:08
ne kuzim zasto se to dogodilo!

samo odjednom.... uginula je danas ujutro.

Slavisa Njegic
26-03-10, 16:32
Znate li da nije možda bilo krpelja po kozi, jeste li to primetili?

CAR
26-03-10, 20:32
Slavisa nemoze samo tako od krpelja uginuti,krpelji mogu biti smrtonosni ali je tu jos nesto znaci ili joj je organizam oslabio pa nije otporan,ili nije odasala kao jare sto je jedan od glavnih uzroka smrtnosti ili ili ili,,,sve to na daleko je tesko reci.Kad bi doticna osoba rekla od poroda do danas kako je bilo mozda bi ne samo ja nego nas vise dalo puno adekvatniji odgovor.

karla
26-03-10, 21:16
nije bilo krpelja.

ja ne znam kakva je bila od poroda. kupila sam je prije 3 mj.

znala sam par puta primjetiti da trckara pa pocne s glavom ic u stranu. ne znam kako da vam objasnim...

i to je to... jela je sijeno, zob, srot, kukuruz, jecam, mrkve, jabuke, pasla po dvoristu, prije tjedan dana sam dodala kostovit u prehranu

CAR
27-03-10, 00:50
Jesu joj bila usta bijelo-pijenava i jel "skripila zubima" sa jezikom malo na stranu izbacenim ne izrazeno i nakrivo stajala usta gornja vilica preko donje malko zasukana.

karla
27-03-10, 09:15
malo kao da je bilo pjenjavo i skripila je zubima. kao da zvace kamen.

ovo za vilicu nisam primjetila.

CAR
27-03-10, 15:58
Sad bih molio koklege sa foruma strucnjake ima ih par da te obavijeste od cega je doslo do crkavanja ja sam 99,9%siguran u sebe ali nebih bio prepametan a ovdje ima momaka sa podebljim iskustvom i skolom.Karla toliko od mene.Pozudrav.

karla
27-03-10, 21:15
nadam se da bude netko rekao.

ako ne, molim vas da kazete svoje misljenje. vise se ne usudim uzimat kozu, a tako mi je draga ova bila.

spensi
28-03-10, 14:53
Ako sam dobro procita, imala je krvavo zute oci. Sigurno je skupila kakvog krpelja koji je zarazio. Pretpostavljam da se radi o piroplazmozi.
Pozdrav.

karla
28-03-10, 21:29
da, oci su bile krvavo zute.

ali sta je moguce da krpelj takvo nesto uzrokuje? ovo sto se dogadalo je bilo prestrasno za gledat, cisti horor.

glavom stalno vrtila u krug, bacala se po podu... uopce glavu nije mogla drzat.

Tar
31-03-10, 09:49
Ako sam dobro procita, imala je krvavo zute oci. Sigurno je skupila kakvog krpelja koji je zarazio. Pretpostavljam da se radi o piroplazmozi.
Pozdrav.

Ako se ne varam uz pobrojane simptome ide i prisustvo krvi u mokraci koje se lako detektuje jer mokraca ima boju Koka-kole. Takodje, trebalo bi da je temperatura povisena, pa onda da ide gore-dole pa u poslednjoj fazi pred uginuce ispod normale. U ovom slucaju temperatura je bila 39°C, sto je normalna temperatura za koze.?
Kod piroplazmoze uobicajeno je da zivotinja izgubi zivost,"kunja",....ima uobicajenu sliku bolesne zivotinje ali moze da ustane i mirna je a glavu najcesce drzi nisko.
Ovde je obrnuto. Ne moze da ustane ali zabacuje glavu!?!?
Ima drugih bolesti kod kojih postoje pobrojani simptomi ali zute oci ne idu uz to. To jeste glavna karakteristika piroplazmoze. Tako da sve skupa ostaje nejasno!

spensi
01-04-10, 23:21
Je u pravu si, ali postoje tri oblika bolesti.
Prvi je perakutni oblik koji je jako brz. Zivotinja ugiba za par sati, i simptomi su hemoliticka anemija, propadanje eritrocita (zutilo), i dolazi do poremecaja svjesti i ostecenje mozga (lipo je opisano u simptomima koje je imala koza). Uglavnom uginuce nastaje zbog hipovoluminoznog soka.
Drugi je akutni oblik kod kojeg je karakteristika visoka temperatura, anemija, moze doci i do povracanja i proljeva i dolazi so promjene boje mokrace koja je u pocetku tamnija i poslje prelazi u karakteristicnu boju poput koka kole.
Treci je kronicni oblik kod kojeg je temperatura kako si opisao cas gore cas dolje.
Moja pretpostavka je da je imala perakutni oblik piroplazmoze, a narocito jer je period aktivnosti krpelja.
Pozdrav.




Ako sam dobro procita, imala je krvavo zute oci. Sigurno je skupila kakvog krpelja koji je zarazio. Pretpostavljam da se radi o piroplazmozi.
Pozdrav.

Ako se ne varam uz pobrojane simptome ide i prisustvo krvi u mokraci koje se lako detektuje jer mokraca ima boju Koka-kole. Takodje, trebalo bi da je temperatura povisena, pa onda da ide gore-dole pa u poslednjoj fazi pred uginuce ispod normale. U ovom slucaju temperatura je bila 39°C, sto je normalna temperatura za koze.?
Kod piroplazmoze uobicajeno je da zivotinja izgubi zivost,"kunja",....ima uobicajenu sliku bolesne zivotinje ali moze da ustane i mirna je a glavu najcesce drzi nisko.
Ovde je obrnuto. Ne moze da ustane ali zabacuje glavu!?!?
Ima drugih bolesti kod kojih postoje pobrojani simptomi ali zute oci ne idu uz to. To jeste glavna karakteristika piroplazmoze. Tako da sve skupa ostaje nejasno!

Tar
02-04-10, 11:34
Xexe, znam ja da tebe treba malo potstaci da se raspricas!
Sigurno se sreces sa piroplazmozom vise od nas ostalih jer si u Italiji koja je uz Grcku najvise izlozena. Slede Spanija i juzna Fr. Po navedenom moglo bi se ocekivati da broj obolelih zivotinja pocne da raste u Istri i Dalmaciji.
Interesantno da je poslednjih godina zabelez znacajan poras obolelih i uginulih pasa u Bg i okolini. Takodje i broj ljudi narocito onih koji su krpelja zakacili na popularnim izletistima, Ada Ciganlija, Kosutnjak, pa cak i na Uscu.
Koze i ovce. Primecen je razvoj imuniteta na odredjene oblike bolesti koji ne stiti od drugog oblika. Zato se sada sve vise govori da je rec o srodnim ali razlicitim izazivacima a ne samo razlicim oblicima manifestacije.

spensi
02-04-10, 12:58
Piroplazmoza narocito napada zivotinje kod kojih dolazi do pada imuniteta.
Na zalost nekontrolirano ljecenje, nekontrolirana profilaksa i nekontrolirano kretanje bolesti dovode do ekspanzije i to mutacija raznih uzrocnika bolesti.
Pozdrav.

Hektor
13-04-10, 22:28
Jedan moj prijatel mi kaze da njegove koze jedu najlon! Dali to je normalno, ili... Dali to ce ima negotivni uticaj prema koze? Sta treba da se pevzema?

pozdrav i unaprijed hvala.

Hektor
14-04-10, 22:56
Jedan moj prijatel mi kaze da njegove koze jedu najlon! Dali to je normalno, ili... Dali to ce ima negotivni uticaj prema koze? Sta treba da se pevzema?

pozdrav i unaprijed hvala.

toni
15-04-10, 12:51
Naravno da nije dobro. Sad ovisi koliko su toga najlona pojele, ako je mali komadic nema veze. U svakom slucaju im vit. i min. i sol nebi škodili. moze bit bit i nedodtatak celuloze ako su na mladoj paši pa jedu najlon i karton

Hektor
15-04-10, 21:08
Naravno da nije dobro. Sad ovisi koliko su toga najlona pojele, ako je mali komadic nema veze. U svakom slucaju im vit. i min. i sol nebi škodili. moze bit bit i nedodtatak celuloze ako su na mladoj paši pa jedu najlon i karton


Koza je mlada na prvo jare, pred 6 dana ojarila. Mislam da je pojeo veca kolicina najlona. Ima li mogucnost sa nekave intervencije sa nekim preparatom da to se izvadi ili barem spreciti?

Hvala i pozdrav.

Hektor
18-04-10, 18:15
Naravno da nije dobro. Sad ovisi koliko su toga najlona pojele, ako je mali komadic nema veze. U svakom slucaju im vit. i min. i sol nebi škodili. moze bit bit i nedodtatak celuloze ako su na mladoj paši pa jedu najlon i karton


Koza je mlada na prvo jare, pred 6 dana ojarila. Mislam da je pojeo veca kolicina najlona. Ima li mogucnost sa nekave intervencije sa nekim preparatom da to se izvadi ili barem spreciti?

Hvala i pozdrav.

cvećar
18-04-10, 20:09
Јуче сам приметио да ми једна од најбољих коза "крмеља" на једно око, не видим неки узрок али примећујем да је мало смршала и маје дање млека и ако добро једе. Имате ли неки савет шта предузети?

elmir
01-05-10, 01:33
ja vas molim dami neko odgovori imam kozu nemogu je nikako udebljat sta daradim i dali ima neki lijek za jacanje imuniteta koze hvala vam unaprijed

CAR
03-05-10, 22:17
Ja imam jedno pitanje jarac mi nemoze bas najbolje na prednjim nogama neznam o cemu se radi davao sam mu sve vitamine ali opet (neslatko)da tako kazem hoda i cim dodje kuci odmah lijeze sto prije nije bio slucaj.O papcima netrebamo pricati jer ja redovno bar 2 puta na godinu sijecem svakoj zivotinji.

Koza-Koza
12-05-10, 13:43
Pozdrav ljudi,

pročitao sam sve što bi moglo biti vezano za problem krvi u mlijeku ali nisam pronašao odgovor, ako netko zna o čemu se radi dobro bi mi došlo:

Kupio sam nedavno kozu i nakon dva dana sam primjetio da u jednoj vimi daje lagano obojano mlijeko. Pomislio sam da je mastitis ali se u toj temi opisju različiti simptomi, između ostaloga i da je vime upaljeno pa daje u toj vimi manje mlijeka. Ovdje je sve u redu, daje jednako mlijeka (oko 2l, bez dohranjivanja), podjednako na obje strane, ne primjećujem nikakve upale. Ponekad ima mali gnojni čep (više kao zgrušano mlijeko nego gnoj - izgleda kao velika pahulja snijega sa malim crvenim točkicama koje su od zgrušane krvi), ali uglavnom nema niti to. Koza ima navodno 3-4 godine (još uvijek ima donje zube).


Zanima me hoće li joj proći to krvarenje u vimi, pošto mi nije baš prijatno piti krvavno mlijeko, i kada, bivši vlasnik mi je rekao da mogu zamijeniti kozu za drugu ako sam nezadovoljan, ali se sad već ova udomaćila, a i jako je mirna i poslušna pa je ne bih mijenjao ako nije krajnje potrebno.

milan bac
29-05-10, 22:20
jedna koza kod mene dobila je rane iza obe bradavice iz kojih curi mleko,mislim da su je jarad tako nagrdila,ima ih troje a prvi put se jarila neznam da li da je koljem ili sta da radim s njom i od cega su rane

cvećar
07-06-10, 22:27
У једном стаду коза код фармера приметио сам да имају "жвале", (краставе избочине на уснама). О чему се ради и да ли је то заразно?

mitić
08-06-10, 05:14
Dragce najverovatnije se radii o ektimi, kontagiozni ektim ovaca i koza, bolest se manifestije pojavom krasti oko usana i na vimenu uzrocnik je virus i obicno se javlja sa jeseni zbog toga sto zivotinje unose grublju hranu dolazi do mikropovreda koje su vrata za ulazak infekcije . Zvanicno bolest se kategorise kao zoonoza (prenosiva na ljude) ali neznam koliko je to tacno.Licno nebih voleo ovako nesto da mi se desi ako si bio u poseti nekom takvom farmeru nadam se da si dobro dezinfikovao djonove od cipela posle. evo i par linkova na engleskom.
http://www.sheepandgoat.com/articles/soremouth.html
http://www.goatworld.com/articles/soremouth/soremouthpt.shtml

cvećar
08-06-10, 06:27
Хвала Митићу,

Да, сад видим шта је у питању, ко зна дал сам пренео, видећемо.

fulika
17-10-10, 09:17
Nedavno sam imao kod dve koze obojeno mleko sa primesama krvi ali se ubrzo pokazalo da su je povredile rogate koze prilikom guranja za hranu u redu. Par dana sam izmuzavao te cetvrti posebno i redovno mazao Flogocid masti i za 4-5 dana je sve proslo, rana je zacelila.

elmir
30-11-10, 00:10
imam mladu kozicu a netrazi dase oplodi neznam sta da radim ako se ne opdlodi moracu je zaklat

elmir
02-12-10, 04:47
dali koze treba redovno vakcinisat i protiv cega sve

nertljanin
02-12-10, 09:33
sve zavisi od terena ali je najbolje radi prevencije tretirati protiv metilja i to ti je najbolje da im daš Fascoverm injekcijono i to barem dva puta godišnje

elmir
08-02-11, 00:38
imam kozu koja je pred jarenje pocinje da mlijeko uljeva u sise al u jednoj sisi nema mlijeka nikako sta bi to moglo bit ^-^

crni tekir
08-02-11, 08:17
Elmire druze,ja sam imao pre 4 godine alpsku kozu koja je davala dnevno(u punoj laktaciji)3,5~4 litra mleka.Nisam nista znao o kozama pa sam je zasusio samo 5 dana pred jarenje.Jarad su za divno cudo napredovala normalno ali kada su oni prestali da sisaju jedna sisa joj se bukvalno osusila.Zvao sam veterinara i on joj je ubrizgao direktno u tu sisu pola nekog sprica a drugo pola sam joj ubrizgao ja sutradan.To smo ponovili posle 7 dana i sisa se povratila,medjutim posle toga nikad vise nije dala vise od 2 litra mleka.No druze nemoj da se prepadnes,napunice ona idrugu sisu~mozda samo ne uliva mleko u sise ravnomerno(ipak je to mlada kozica~prvo jarenje kako sam shvatio).Probaj malo i dajoj izmasiras vime pa ako ne spusti mleko za 2~3 dana ti se konsultuj sa veterinarom. >:({

Post je spojen: 1297150411________________________________________ _________


imam mladu kozicu a netrazi dase oplodi neznam sta da radim ako se ne opdlodi moracu je zaklat

Ovaj savet ti prepricavam od jednog starine~gorstaka sa Tare koji je imao(po meni) najbolje ovce koje su ikad boravile u ovom mom kraju.Bez upotrebe hormonskih sundjercica,njegove ovce su se (imao ih je oko 30~tak)uvek jagnjile sve u 10~tak dana.Nekako ih je uvek tempirao da ima jagnjad kad su najskuplja~maj i januar.Njegov savet:prteni dzak se dobro nakvasi i u njega se stavi pomesano jecam i zob.S' vremena na vreme se dzak opet malo navlazi a jecam i zob se promesa.Kada zito u dzaku proklija(izvor vitamina E) davati blagu jutru i vece.U veoma kratkom roku blago poludi~tj. nastaje sexualni nagon.Tada treba samo dobar kuronja i to je TO! :lol: >:({

elmir
08-02-11, 16:19
joj drug legenda si i hvala na savjetima :D >:({

crni tekir
08-02-11, 17:16
Nema na cemu druze.Ja ti radim vec 10 godina u najvecoj pecenjari u carsiji,pa sam tako otkupljujuci stoku upoznao 99% stocara iz ovog kraja.Gde god vidim rasnu,kvalitetnu i zdravu (naprednu) stoku ja odma' "DAVIM"gazdu(pitanjima dok i meni ne dosadi)pa tu i tamo izvucem poneki savet. :lol:

galic
18-02-11, 19:34
Molim vas za savet,

Koza mi je sugava


Treba da se jari 20 aprila da li smem dati Ivermektin i u kojoj kolicini?
Hvala.

milan bac
18-02-11, 21:04
naravno da netreba da joj das

strile
18-02-11, 21:24
naravno da netreba da joj das

Zbog čega?

milan bac
18-02-11, 21:39
meni je objasnio veterinar da je to jak lek i vrlo toksican,koza moze da pobaci,cak mi nije preporucivo ni da ga dam dok koza doji

galic
18-02-11, 21:57
Bavim se svinjarstvom, i krmacama dajem 2 nedelje pred prasenje..



Jedan vetereinar mi je rekao da 3 nedelje pre jarenja i 3 nedelje posle NE SME se davati IVERMEKTIN kozama. Ostalo vreme sme,Drugi mi je rekao da ne sme nikako dok je sjarena.... ^-^

A drugar koji radi na farmi svinja, inace TRECI veterinar, usput imaju i 10 koza ,Posto leci i daje ivermektin krmacama,dao je i kozama jer su se osugale pa je racunao da im pomogne.

Nista im nije falilo.


E ja neznam sta da radim. Interesuje me da li ste davali? VI.
Hvala. >:D

crni tekir
18-02-11, 22:41
@Galic.Kolega ja bih tu probao sa nekim prirodnim preparatom(biljnim).Nekada se protiv suge koristio borov katran,a posto se radi o jednoj kozi(ne treba ti velika kolicina) mozes pogledati i u biljnoj apoteci neki melem protiv suge.U svakom slucaju bi trebalo to sto pre da saniras da ti ne predje na jarad. >:({

galic
19-02-11, 19:45
Dao sam ivermektin-odlucio sam pa kako bude.

Eto videcu kako ce ispasti pa cete znati iz prve ruke. >:D

Nikola.KV
20-02-11, 10:34
U kojoj dozi se daje Ivermektin?

galic
21-02-11, 15:19
Meni su objasnili tj. Objasnio 1 od veterinara,da 3 nedelje pre jarenja-jagnjenja i 3 nedelje posle ne smes dati. Neki kazu smes neki ne smes. Zbog jacine leka. Ja sam dao kao kod svinja 1 ml. Na 33 kg mase.

Brankojlo
26-02-11, 11:18
Pozdrav kozari!
Vec odavno uzgajam koze alpske rase ,jarceve uzimam od poznatih odgajivaca.
Ovih dana su mi se ojarile dve koze i jarad su sasvim uredu samo sto kod dvoje usi stoje kao kod janjadi padaju nadole kada sam ih opipao usi su im malo deblje nego kod ostale jaradi pa se pitam da nije neka bolest ili je genetika u pitanju.

crni tekir
26-02-11, 13:39
@Brankojlo.Mozes li da slikas pa da stavis koju fotku da vidimo? >:({

Nikola.KV
26-02-11, 16:10
Poz narode.Da se i ja prikljucim ovom delu foruma:juce mi se ojarila koza,tri komada,1m i 2z.Ona je mesana sanska i alpina,jarac alpinac.Na muskom jaretu su usi male,kao na sanskoj,i boja je siva sa crnom prugom na ledjima.Zenkice su u tipu alpine,samo sto su usi velike i oborene,kao kod vitemberga ^-^ Normalno,ili je u pitanju anomalija?
I koji je postupak dalje sa njima,sta i kad im se daje? >:D

zmajar
26-02-11, 17:18
Ja bih proverio da li koza ima dovoljno mleka.To sto su usi pale je pokazarelj da nesto nije u redu.Cim ojacaju ispravice usi.

Brankojlo
26-02-11, 19:44
Pozdrav!
Evo par fotografijahttp://i55.tinypic.com/2uihn3q.jpghttp://i55.tinypic.com/2uihn3q.jpg
Ovaj prvi je jarcic a ova druga je kozica bas kada smo je slikali podigla je jedno uho.

Post je spojen: 1298745914________________________________________ _________
Greskom sam ostampao istu fotografiju

crni tekir
27-02-11, 21:03
@ Brankojlo. Sta se desava danas sa jaradima druze? Neobicno mi jeste sto drze usi dole ali mi ne deluju bolesni(ustvari ovo jedno sto je na slici). >:({ ;D}

Brankojlo
28-02-11, 15:56
Pozdrav crni tekir!
Ma oni su super sisaju ,trckaraju i veseli su ,sto se tice ponasanja sve je uredu jedino sto nekima padaju usi .Ovo im je tatahttp://i51.tinypic.com/dbti60.jpg

crni tekir
28-02-11, 22:24
Prelep srndac druze. :D A sto se tice usiju~j..es usi bitno je da su oni zdravi,veseli i da sisaju .I pojedini naucnici su bili klempavi pa .... :lol: >:({ >:({

Brankojlo
28-02-11, 22:34
Pozdrav crni tekir! >:({
Sad sedim i razmisljam u susednoj prostoriji imam ovnolike kunice pa se pitam da nije ova moja koza zastranila pa imala flert sa ovnolikim muzjakom i mali povukli na oca(mala sala) :lol: :lol: :lol:
Nema veze nek su oni meni zivi i zdravi .

crni tekir
28-02-11, 22:50
Ma naravno druze.I boor je klempav ali ja ne bih imao nista protiv da imam jednog u stali. :lol: >:({

Karalic
28-02-11, 23:32
Brankojlo, prelep srndac :D

crni tekir
01-03-11, 07:52
A vidi se da je mlad. Zamisli jos kad udeblja rogove pa pusti bradurinu~ ima da bude pravi autoritet medju damama. ::namigivanje:: >:({

roksic
01-03-11, 12:07
.............Nov sam na Vašem forumu pa ne znam ni kako da objasnim svoj slučaj a baš mi treba pomoć! Naime,jare bi trebalo da se ojari početkom aprila,medjutim od subote ujutru ima strahovite bolove u zadnjem delu i grčeve,nikako ne može da stane na zadnje noge. Veterinar je bio juče i dao joj je injekciju protiv bolova,neku direktno u vrat i kalcijumsku injekciju.Ona je jutros potpuno ista,ne jede,ne pije,stalno škrguće zubima i bespomoćno gleda u mene tražeći pomoć. Molio bih ako možete da mi date savet dali da je koljem ili šta već da radim. Hvala puno,Roksić

Brankojlo
01-03-11, 12:41
Pozdrav!
Hvala Karalic.Jarca "SASU" sam kupio sa farme koza (dobro me kostao) tek treba da pokaze pravo lice.
Roksicu nisam neki strucnjak ali pobacaj kod koza moze izazvati mnogo cinilaca .Bremenita grla ne treba napajati hladnom vodom(na koju su koze posebno osetljive),i ne treba hraniti budjavom i pokvarenom hranom,sto moze izazvati pobacaj, ako je u coporu i ako je udari druga koza isto zna doci do problema.

zmajar
01-03-11, 13:51
.............Nov sam na Vašem forumu pa ne znam ni kako da objasnim svoj slučaj a baš mi treba pomoć! Naime,jare bi trebalo da se ojari početkom aprila,medjutim od subote ujutru ima strahovite bolove u zadnjem delu i grčeve,nikako ne može da stane na zadnje noge. Veterinar je bio juče i dao joj je injekciju protiv bolova,neku direktno u vrat i kalcijumsku injekciju.Ona je jutros potpuno ista,ne jede,ne pije,stalno škrguće zubima i bespomoćno gleda u mene tražeći pomoć. Molio bih ako možete da mi date savet dali da je koljem ili šta već da radim. Hvala puno,Roksić


Post je spojen: 1298984168________________________________________ _________
Stavi joj prst u oko ako ne trepne znaci da nije svesna.To znaci da ne moze da se hrani i sanse su joj nikakve.Ako je svesna ima neke sanse

crni tekir
01-03-11, 20:28
@Roksic. Koliko sam te razumeo vec je primila injekciju tako da klanje kao opcija odmah otpada,a i inace to je uvek zadnja solucija.Kod jednog mog drugara se dogodilo nesto slicno,samo sto je koza vec bila pocela da se otvara.Veterinar je gurnuo ruku u matericu i izvadio jedno mrtvo jare koje se bilo poprecilo.Posle toga je izvadio jos dva ziva i sve je proslo normalno.Koza je bila dobro izmrcvarena ali se oporavila.Vidi opet zovni veterinara,nemoj odustati~sve najbolje!

elmir
02-03-11, 13:42
http://i54.tinypic.com/v5byj9.jpg

Post je spojen: 1299044874________________________________________ _________
http://i51.tinypic.com/28tkrah.jpg

Post je spojen: 1299070121________________________________________ _________
sta mislite dali bi ovu kozu trebo izmust nije se jos okozila al ima veliko vime bojjim se upale ^-^

crni tekir
02-03-11, 20:44
Pozdrav druze.Znas li kad joj je termin??Ako je danas,sutra u redu je ali ako je za 4~5 dana ja bih je olaksao malo.Sacekaj da se javi jos ko od iskusnijih kolega pa da vidimo.Nesto nam nema bata Gruje,da se nije sta naljutio? ::namigivanje:: >:({ >:({

elmir
02-03-11, 20:46
ja tacno neznam kolko one dana nose al oplodena je 05.10.2010god ^-^

crni tekir
02-03-11, 20:56
Da nije druze 5.9 2010.?Nose 5 meseci+-5dana.Ako je 5.9. onda trebada se ojari u ova dva~tri dana.Ja je onda ne bi dirao.Zauvar je jaradima svaki gram "prvog mleka".Ja mislim da ces ti koliko sutra vikati na cast. >:({ >:({

Post je spojen: 1299096019________________________________________ _________
Uupss,pogresio sam u racunici,u pravu si 5.10~jari se sutra,eventualno prekosutra.Budi ti nocas na oprezu~tu je ona. >:({

elmir
02-03-11, 21:04
hvala drug naljepse ja sam se ubrino jeda sve bude ok >:({ :D

crni tekir
02-03-11, 21:25
@Elmir.Javi drugar cim bude.I zamalo da zaboravim~ Chesy ima doobro vime. ::svaka cast:: >:({

Nikola.KV
02-03-11, 21:28
Otekla je pozadi prilicno.Verovatno ce u skorije vreme.

elmir
02-03-11, 23:11
http://i52.tinypic.com/bgz2vr.jpg evo ljudi bili ste u pravu prinove su tu

crni tekir
03-03-11, 00:05
Jos jednom cestitam drugar. ::svaka cast::Prelepi su~Sta su po zanimanju(ku..nje ili dame)?

Nikola.KV
03-03-11, 06:25
Bravo,i bravo ja :lol:
Ucim se polako zanatu >:({

rajko gmilanovac
03-03-11, 11:38
@elmir
cestitke na prinovi vidim da koza ima prilicno veliko vime verovatno je i dosta mlecna. Evo ti jedan recept za održavanje vimena posle jarenja kod koza koje su sklone upalama.
Dao mi ga je jedan iskusan ing. stocarstva koji je vec 60 god u ovom poslu a posluzice i ostalim kolegama.

Uzmi kantarionov cvet možeš ga i sada kupiti u apotekama. Napuni odredjenu posudu sa zatvaracem obavezno, zatim uzmi maslinovo ulje (devicansko jer je najkvalitetnije) i nalij u istu posudu do vrha pusti da odstoji 30-40 dana zatim ocedi.
Koliko budes imao ocedjene tecnosti toliko kupi oksitociklina i smešaj sve skupa. Sa tim mazi preventivno vime sto cesce, maslinovo ulje ce brzo upijati u vime, a s njim i oksitociklin koji inace sprecava upale.
Ovo se moze koristiti i kod krava i ovaca i uspesno je iz iskustva ti kazem nije skupo, a veterinar ti nece trebati.

Pozdrav >:({

crni tekir
03-03-11, 12:16
Kolega Rajko,hvala na receptu:korisno,jeftino a i stedi vreme(ne treba veterinar).Tu smo da se dopunjujemo sa znanjem. >:({ >:({

spensi
09-03-11, 12:15
@elmir
cestitke na prinovi vidim da koza ima prilicno veliko vime verovatno je i dosta mlecna. Evo ti jedan recept za održavanje vimena posle jarenja kod koza koje su sklone upalama.
Dao mi ga je jedan iskusan ing. stocarstva koji je vec 60 god u ovom poslu a posluzice i ostalim kolegama.

Uzmi kantarionov cvet možeš ga i sada kupiti u apotekama. Napuni odredjenu posudu sa zatvaracem obavezno, zatim uzmi maslinovo ulje (devicansko jer je najkvalitetnije) i nalij u istu posudu do vrha pusti da odstoji 30-40 dana zatim ocedi.
Koliko budes imao ocedjene tecnosti toliko kupi oksitociklina i smešaj sve skupa. Sa tim mazi preventivno vime sto cesce, maslinovo ulje ce brzo upijati u vime, a s njim i oksitociklin koji inace sprecava upale.
Ovo se moze koristiti i kod krava i ovaca i uspesno je iz iskustva ti kazem nije skupo, a veterinar ti nece trebati.

Pozdrav >:({


I tako pij mljeko s dopunskom dozom antibiotika.....
To je gospino ulje i bitno je stavit ga na sunce. 50 dana na suncu mjesavinu cvjeta i maslinovog ulja. Svjez cvijet gospine trave se koristi.
Usput jako je dobro za hemeroide, rane, cir na zeludcu, samo bez antibiotika.
Pozdrav.

rajko gmilanovac
09-03-11, 19:34
@spensi
pricao sam o odrzavanju vimena neposredno posle jarenja jagnjenja teljenja u tom periodu niko drugi osim mladuncadi nekoristi to mleko a u tom periodu su pojave upala najcesce u svakom slucaju hvala za dodatne savete >:({

spensi
09-03-11, 20:50
Zavisi o tipu proizvodnje. Kod proizvodnje mljeka vec od cetvrtog dana mljeko ide u konzumaciju.
A kod upotrebe oksitetraciklina moras uzeti u obzir i karencu.
Pozdrav.

rajko gmilanovac
09-03-11, 21:14
Slazem se zato sam se i zahvalio na dodatnom savetu od vas se uvek moze nesto korisno nauciti inace ja primenjujem kod ovaca koje doje jagnjad i nemuzu se tako da mi karenca nije bila bitna >:({

luckystrike
22-03-11, 10:47
Imam problem sa jednom kozom koja se ojarila pre nekih 10-tak dana. Naime koza je visoko mlecna , dobila je dva jareta i juce primetim da je vime tvrdo i skoro da jarad ne mogu da sisaju. A jbg , pojma nisam imao da jar5ici ne mogu da posisaju svo mleko i da moram da izmuzem visak i sad mi dodje da se ubijem jer bukvalno sve vreme provodim sa njima i gledam da im je sto bolje. Predpostavljam da je mastitis i masirao sam vime ceo dan i kao pomalo izmuzem dok masiram + mazem svinjsku mast. Jer zna neko sta mogu da uradim da sprecim jos vece zlo ?

mitić
22-03-11, 11:47
Kozu moras da podvergnes tretmanu. Morace da primi nesto da bi smirilo upalu. Imas u veterinarskim apotekama plasticne injektore za krave koji mogu i kod koza i ovaca da se primene. Polovinu tog injektora ces da istisnes u obe sise, a polovinu nakon dvanest sati takodje. Ako je upala prejaka onda ce morati da primi inekciju deksazona na primer. Imas takodje mast koje smiruje upalu ali me u ovom slucaju brine da je to kod tebe malo ozbiljnije i da ce morati da je bockas. Massiraj vime svakako sto vise, ljudi u mom kraju koriste za ovaj probblem pogani sapun, onaj spravljen od svinjske masnoce koji u sebi sadrzi sodu pa sa njim trljaju vime stoci. Takodje sam cuo da su ljudi skidali upali oblagama od paradajza iz flase i kazu da im je to bas pomagalo. SVakako gledaj da sto vise masiras i koliko je moguce oslobodis odredjenu kolicinu mleka. Vime mora da se kontrolise i ukoliko jarad ili jagnjad ne mogu da isisaju mora da se izmuze ovo je greska zbog neiskustva ocigledno. Ne sekiraj se ali se potrudi da joj skines upalu moze da se sredi.

Maestro
22-03-11, 12:14
Kozu moras da ............................... potrudi da joj skines upalu moze da se sredi.


Vidim da si već dve godine na Forumu, vidljivo sa malim brojem post-ova, ali nema veze, medjutim još uvek se nisi predsavio, što je obavezno i pravilo Foruma - zato klikni ovde: http://poljoinfo.com/index.php?topic=2.0 i napiši par rečenica!

Naravno, očekujemo te češće na Forumu sa ovako korisnim post-ovima!

>:({

mitić
22-03-11, 12:59
Moderratore ova formalnost je obavljena, nisam bas ljubitelj legitimisanja pa sam izbegavao ovaj cin koliko je maksimalno bilo moguce. Doduse sa nekim clanovima foruma se znam licno.

luckystrike
22-03-11, 13:01
Vidim da si već dve godine na Forumu, vidljivo sa malim brojem post-ova, ali nema veze, medjutim još uvek se nisi predsavio, što je obavezno i pravilo Foruma

Prisutan sam na forumu od kad se i bavim poljoprivredom tako da broj postova je srazmeran mom iskustvu >:D Inace ni sam ne znam kako sam propustio da se pretstavim , mozda zato sto sam pomesao teme :) i pretstavio se ovde. http://poljoinfo.com/index.php?topic=9360.msg147200#msg147200 Pretstavicu se ponovo na datom linku kako bi ispostovali pravila. >:({

@Mitic
Hvala na odgovoru, upravo mi dolazi veterinar da da injektor pa ce da vidimo sta ce biti dalje. Naravno da je greska usled manjka iskustva. Kod mene nemam ni koga da pitam sta da radim i od koga da naucim kako sa kozama, jednostavno niko nece da drzi koze kao da je to sramota. Da ne idemo u off , zahvaljujem na brzom odgovoru.

mitić
22-03-11, 13:27
Luckystrike, Ne zahvaljuj samo leci zivotinju i uzivaj propusti u stocarstvu se desavaju ali je bitno da se saniraju posledice sto pre. Znam kako je koze nece da drze ljudi jer to odmah dozivljajvaju kao zivotinju za nize socijalne slojeve. Mada su koze nasuprot inteligentne zahvalne i zanimljive zivotinje. Taj maler nemoj da te poljulja samo ti podizi decu na kozjem mleku, siru i mesu od jarica i ne brini se za misljenja prosecnih pokondirenih ljudi. Tri cetri prosecne koze za jednu prodicu su prava blagodet.

crni tekir
22-03-11, 22:42
Luckystrike,. Znam kako je koze nece da drze ljudi jer to odmah dozivljajvaju kao zivotinju za nize socijalne slojeve. Mada su koze nasuprot inteligentne zahvalne i zanimljive zivotinje.


To su ti moj kolega skorojevici i primitivci koji truju svoju decu sa pastetama i parizerima,inace znaju da kazu da je
"koza sirotinjska majka".Slusajuci njih ja se setim sirotih Francuza,Engleza...a kad mi na pamet padnu siroti Svajcarci
prosto me dusa zaboli. :lol: :lol: Sve sama sirotinja. :lol: >:({

elmir
23-03-11, 20:53
pozdrav svima mene zanima dali koze treba pelcovat kad u koje vrijeme i protiv cega i dali dse u proljecedaju kakve tablete ili vitamini lijep pozz

crni tekir
23-03-11, 21:15
@Elmir.Pozdrav batice,kod nas praktikuju da se kozama i ovcama daje distol s' proleca kad krene ispasa.Ja imam slabo iskustva sa tim pa sam u pomoc pozvao drugara koji je veterinar.On mi predlaze da ih ocistim injekciono.Ne znam koja
je injekcija u pitanju,on kaze da cisti sve moguce moguce parazite(plucne,crevne...) i da je efikasnije od distola.Jarad moraju da imaju 4 meseca starosti pa cekam da se i taj uslov ispuni da ih sve zajedno ocistim. >:({ >:({

elmir
23-03-11, 21:23
ma ja drug neznam moracu dase raspitam sta i kako

crni tekir
23-03-11, 21:39
@Elmir Treba druze blago zastititi,a treba i konsultovati strucna lica.Uglavnom su ti preparati jeftini,na primer za jare tezine25kg. injekcija kosta 80 dinara.Ako se odlucis za tablete,distol takodje nije skup(150 din~1kom.),ali najbolje se
konsultovati sa veterinarom.Kako malci napreduju?Mogu misliti drugar da idu "ko' iz vode" jer Chesy zaista ima vime ko' Pamela Anderson :lol: >:({

elmir
23-03-11, 21:43
ja ima vime dobro i dobro napreduju al kako je izlazila napolje slabije jede sijeno mislio sma je nek ova jarad odhrani pa zaklat

crni tekir
23-03-11, 22:09
Ma kakvi to batice,dobra je ono koza a to je logicno kad okusi mlade zelene trave da nece sena.Pa bil' ti mlade p....ine
ili neku babu? :lol: :lol: >:({

Post je spojen: 1300914673________________________________________ _________
Odosmo malo u :){{ izvinjavam se.

luckystrike
25-03-11, 00:38
Juce tj sinoc sam poslednju dozu injektora ubrizgao kozi i veterinar danas dodje i kaze sve je ok , dao joj neke hormone i kaze samo pici , muzi na vreme i to je to ali.....
Posle dva sata ne izmuzoh iz koze ni 100 grama a izgleda mi vime da ima jos mleka , vet. kaze da je to ok i da joj nije formirano vime vec su neke zile, jebem li ga...... Po meni to nije izleceno, jeste mekse vime itd ali nije izleceno, dodje mi da zatrem sve i krenem iz pocetka. E stvarno svaka Vama cast meni vise muka od svega , provodim 24 sata sa njima i nije mi jasno sta da radim vise. U isto vreme imam drugu kozu koja je dva dana posle jarenja legla i ne ustaje vise (ima 5-6 dana) i veterinar kaze da nije neka bolest vec da je stara i da joj kicma nesto nije u redu. Tekir se sigurno seca to je ona koza o kojoj sam pisao da ne moze da zasusi i da joj je vime puno . Iako me covek od kojeg sam je kupio kaze da joj je tek trece jarenje. Ma nemam vise reci , stvarno ne znam sta da radim , maler sa svake strane. Ako je sve ovo normalno ja ne znam kako zive ljudi sa 50-100 koza.

crni tekir
25-03-11, 13:52
Sto se tice vimena,moras imati strpljenja a sto se tice ove druge koze,moje skromno misljenje je da veterinar nije u pravu.Nije ona druze skakala sa terase pa da osteti kicmu.Koza je pre jarenja bila normalna,imala je malo teze jarenje
treba pronaci razlog zasto ne ustaje.Mozda je ostecen neki unutrasnji organ pa joj izaziva veliki bol na pokret,onda jednostavno ne sme da ustane.Pokusaj da je podvezes sa dva satorska krila(jedno ispod plecki,a drugo do butova)
pa da je dignes.Najbolje nekom dizalicicom(tirfor ili nesto slicno).Tako ce krv da joj se slije u noge,pri tom joj noge treba trljati,masirati rakijom.Ona ce da se buni cak mozda i da dreci ali ne obracaj paznju(sto joj vise smeta toce pre
da smogne hrabrosti da stane na noge).Ovo ti pricam jer sam imao kod starca slicnu situaciju sa kravom.To smo primenili, visila je ceo dan na gredi i tek uvece stala na noge.Pre toga je lezala 6 dana bez pomeranja.Probaj,ne mozes nista da izgubis,zadnja solucija je klanje.Budi uporan,zna da se isplati. ::spreman na sve::

luckystrike
25-03-11, 14:30
Nema sanse da se povredila jer bukvalno nema kako da se povredi. Do duse dan pre jarenja je pocela da hramlje na zadnju desnu nogu al nista strasno , pretpostavio sam da se jarici u njoj nekako namestili pa joj smetaju, pregledao sam noge da se slucajno na nesto nije ubola ali ne, sve normalno deluje. Posle jarenja je ona ustala i bukvalno bila na nogama dva dana, kao sve ok i onda samo leze i od tad se ne pomera. U principu ona nije pokunjena ili da daje neke znake bolesti , jede normalno sem sto je muzem pa to mleko dajem jaricima na cuclu jer ne mogu da sisaju. E bratac danas cu da probam da je podignem pa sta joj bog da. Hvala puno.

crni tekir
25-03-11, 15:25
Nema na cemu druze,nadam se da ce to biti sve u redu i da ce ustati.Slobodno je ostavi da visi sat~dva ako ne bude smela da stane na noge.Posle je polako spustis samo da dodiruje nogama zemlju(da moze da se osloni a da ne moze
da legne.Javi do veceras sta si radio ;D}

elmir
20-04-11, 18:13
moje jedu kozu ujela je guja koza za sada dobro ponasa neznam sta bi trebo da uradim ja sam guju ubio toje u stvari poskok http://i52.tinypic.com/141jhpc.jpg

crni tekir
20-04-11, 21:58
Trebalo bi drugar da obavezno konsultujes veterinara.Mozda ona i preboli sama ali ipak treba nesto prerduzeti.Inace poskok je najotrovnija zmija kod nas.

elmir
20-04-11, 22:33
dolazio je veterinar dobila je neke inekcije i dobro je zasad kaze veterinar da nije valjda uspjeo poskok ubrizgat sav otrov posto sam ja na brzinu reagovo

crni tekir
21-04-11, 22:51
Sreca druze,inace...A reci mi,smes li sada da koristis mleko od nje?

elmir
23-04-11, 00:15
drugg koza je sva sreca dobro mlijeko tri dana moram must i bacat sto radi otrova sto radi inekcija al sve u svemu dobro pocela je jest i nije vise ono ko tuzna

crni tekir
25-04-11, 20:00
@Elmir. Imao si srece drugar,mleko nije bitno,i da bacas 15 dana samo kad je koza ostala ziva.Bice da u tvom kraju veterinari dobro rade svoj posao.

elmir
26-04-11, 22:54
pa drug veterinari su dobri i ljudi su bas korektni daju svoju pomoc i savjete i ponekad navrate sami da vide kako je stanje

elmir
19-05-11, 22:53
kod mog jednog komsije koza kad pisa pisa krv dali neko zna stabi to moglo bit krv bude ko zgrusana^-^

crni tekir
19-05-11, 23:14
Ako se malo jace oseca mokraca to moze da bude da luci sekret,mozda ce uskoro da trazi jarca.

elmir
29-05-11, 16:09
zanima me kako sprijecit krpelje kod koza i jarica jel postoji neki preparat za primjenu^-^

fulika
03-06-11, 08:27
Kako resavate problem apcesa, posto sam video na vise farmi isti problem, cak i na ovogodisnjem Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu, na izlozenim grlima.

elmir
19-07-11, 01:55
ja ljudi imam problem sa usima napale mi an koze kako i scime to sprijecit u velikoj sam frci

crni tekir
19-07-11, 06:51
@ Elmir. Veliki pozdrav batice.Potrazi u poljoprivrednim apotekama preparat "INTOX".Nije otrovan za toplokrvne zivotinje a parazite efikasno uklanja. Ima li kod tebe druze muva u stali? Ja ne znam sta da radim,toliko ih ima da ne mogu da pomuzem koze od njih.Dali znas ti neko efikasno sredstvo protiv te gamadi?>:({

elmir
19-07-11, 11:03
ej pozdrav druze ma hvala na ogovoru a protiv muha kodnas ima neka tecnost poprsces i nema muha nikako prsce se oko vrata i u stali vidicu kako se zove pacu ti poslat poruku drug>:({

crni tekir
19-07-11, 19:40
@Elmir. Vidi drugar zivota ti,pa mi javi~prave mi ogroman problem,koze ne mogu da zive od njih.>:({

elmir
08-10-11, 09:45
pozdrav svima imam jedno pitanje u vezi koza dva jareta mi kaslju nesto pa me zanima sta bi to moglo bit

Petrovo
08-10-11, 10:20
moze bit pluca vlasci vjerovatno
koliko ti jarad imaju kg jasu mala il veca

elmir
08-10-11, 17:18
pa imaju po jedno 40 kg tosu veca jarad i oplodena vec

Petrovo
08-10-11, 20:16
po meni kupi jednu distol tabletu koja ide na 80 kg tezine prepolovi je i dojeli u dvije flase
stuci i razmuti u 0,2 l vode i daj im da popiju to isto mozes ponovit pšosle 2 nedelje

crni tekir
09-10-11, 22:09
I ja sam mojima davao "distol",jaradima moze sa 1,5 meseci starosti a kozama se obicno daje kada se izmrcu.U tom slucaju jaradima ne treba davati do 6 meseci starosti.>:({

Petrovo
10-10-11, 16:08
gdje si tekir od kad te nije bilo
distol je dobra tableta i moze da se korisi u raznim slucajevima

elmir
10-10-11, 21:24
jel se svima dajee po pola tablete a stasu to plucni vlasci jel to opasno po koze^-^

Petrovo
10-10-11, 21:31
gledaj ta tableta ide na 80 kg kolika ti imaju kg toliko ces i da ima das a vlasci nisu opasni mogu se naci u starijim grlaima kad se zakolju obicno se pluca zarezu i vidi se da li ima icega u plucnim kanalima ako su cisti uredu ako ima pluca nisu za jelo

elmir
11-10-11, 00:37
hvala druze na pojasnjenju >:({

daco
05-12-11, 16:14
Postovani! Imam problem sa jednom kozom. Iz usta joj curi nekakva pljuvacka. Ona jede i sve to ali kao da ne moze progutati . Prije par dana na vimenu sam primjetio cir koji je vec bio pukao i rana je zarasla. Na tom mjestu je ostalo zadebljanje, medjutim na dodir i stiskanje koza ne pokazuje da je to boli. Unaprijed zahvalan za svaki savjet.

Velimir
07-12-11, 20:42
po meni kupi jednu distol tabletu koja ide na 80 kg tezine prepolovi je i dojeli u dvije flase
stuci i razmuti u 0,2 l vode i daj im da popiju to isto mozes ponovit pšosle 2 nedelje
Треба прочитати упуство јер већина таблета се не даје у време мркања и прве трећине гравидитета а неке и задње трећине, неке иду на тежину 120кг, неке 80кг неке 25кг, 20кг итд...
И још нешто, и овде се у народу све таблете против паразита зову "дистол" а ја ни на једној нисам видео тај назив него пише лепо Вермитан,Нилзан, Клозан, Монил... да није то био неки прашак од раније који се тако звао па остало у жаргону.

zelja
25-12-11, 17:37
sta narode preporucujete za ciscenje koza od svih crevnih parazita da se daje injekcijom. i sta je najboje za sugarac, da ja to sad probam naci pa da ih krajem januara kad se pojare mogu sve ocistiti preventivno, do sada su mi to radili veterinari, ali su cene basnoslovne. i gde ja mogu kupiti to a ako znate kazite mi i cene,iama li u Novi Sad ili Beograd?

Sava21
25-12-11, 18:07
Ivermectin.on se koristi za prevenciju i lecenje suge i crevnih parazita,s tim da na metilj ne deluje,za metilj moras dati distol ili vermitan tablete.imas u novom sadu prodavnica se zove vojvodina lek,prodace ti i inekcije koje ti trebaju.ja sam kod njih kupio preparat na bazi ivermectina,ime mu je promectin,bocica od 50 ml kosta 650 din.ako ti treba pomoc da nadjes prodavnicu javi se,a ako ti je zgodinije imas ih i u somboru i u irigu.pozdrav.

zelja
25-12-11, 18:55
hvala u utorak idem da pazarim lekove, ali i idem i u Inpak da kupim klesta za markiranje, makaze i noz za obrezivanje papaka, i makaze za strojenje

zelja
31-01-12, 19:37
Hitno mi treba savet. Prvi put se susrecem sa prolivom kod koza. Kod dve koze (ojarene pre 10 dana) sam prekljuce primetio proliv, dali smo im caj od gunja, koji smo davali i teladima dok smo drzali. Juce je taj proliv imao najgori moguci stadijum i pozvali smo veterinara, on je dao po jednu injekciji svakoj, medjutim to se ni dana s nije smirilo, sta da radim? Jedu isto sto su jele i do sada, seno cista kvalitetna detelina, kazu da je moguce da su od hladnoce, ili hladne vode dobile proliv. Sta da im dam da prestane proliv. narodni lek?

mudric milan
31-01-12, 21:35
Želja ja sam davao Tilovet injekciono veoma je efikasan.Dunje su za početak i ako je lakši.Pozdrav!

---------- Poruka napisana u 21:35 ---------- Prethodna poruka je at 21:25 ----------

Želja neznam koju injekciju ti je veterinar dao ali što nije danas ponovio nema izlčenja sa dve ili jednom inekcijom terapija se mora obaviti onako kako piše na leku.Video sam na forumu koje ti savete daju to me iznenađuje.

zelja
01-02-12, 07:47
ostavio je on jednu dozu ako se nekoj od te dve smirilo, jednoj se izgleda smirio jer juce nisam primetio proliv, dok kod ove druge je bas strasno, njij sam juce ponovio ja inekciju koju je on ostavio, evo sad krecem na salas. cujemo se uvece,

made-in-matejevac
29-02-12, 18:23
Okozila mi se danas koza (jedno zivo, drugo uginulo) nije tela da ih pogleda (olize). Ono sto mene muci je mleko, zuto, gusto kao jogurt i malo ga ima, za razliku od drugih koza.

milantina
29-02-12, 18:38
Nju izmuzi u neku cinijicu pa prospi napolje a to jare pod drugu kozu nabij ako ima neka jos okozena, procice joj to za dan dva, ako si citao meni kod 2 koze imalo i krvi...

sibili
29-02-12, 19:04
Ako koza nece da ga lize sto je veoma retko pospi ga mekinjama ili jarmom malo pa da vidis onda. A to gusto zuto mleko je Kolostrum i zna biti gusto kao krem da ga je tesko izmusti prosto kao pasta i onda se taj deo izmuze sve dotle dok ne postane takvo da ga jare moze isisati Probaj i ovosto kaze milantina​ ali ga ne odvajaj od majke neka ga cuva i ako joj nadodje mleko poturaj da je sisa. Pozdrav kolege.

made-in-matejevac
29-02-12, 21:14
Hvala kolege, kozu sam izmuzo i prosuo. Danas mi se jos jedna kozila (jedno jare) stavio sam je kod nje, ona ga je prihfatila. Jos jednom hvala.

cetverooki
06-03-12, 07:45
Imam dvije koze. Prvu sam nabavio prije dve godine i bio ubjedjen da je alpino rase. Međutim gledajući slike nikako da se pomirim sa tim..Koza je najvjerovatnije (pošto ovde u B.Luci nisam ni u šta siguran, što se tiče rasa) Njemačka srnasta koza i ima dužu dlaku. Prošle godine ojarila mi dvoje i žensko ostavim za sebe jer sam želio da sebi obezbjedim više mlijeka. Ovo je moj početak u kozarstvu:
http://www.dodaj.rs/t/1X/vB/1X0LIjeH/p3020081.jpg (http://www.dodaj.rs/?1X/vB/1X0LIjeH/p3020081.jpg)
I ovde očekujem prinove do 6-og.
Imam problem sa mojom mladom kozom koju sam ja odgojio od ove koze. Juče se ojarila i dvorište mi je punije za još dva zdrava ženska jareta. Pred jarenje na manje od mjesec dana sam primjetio da naglo mršavi, a poslije desetak dana da je slaba na nogama. Prebacivala se stalno sa noge na nogu, dok nisam primjetio da je na dve noge otečena oko papaka. Konsultovao sam se sa veterinarom ali se sve završilo na razgovoru i nije mi izlazio na lice mjesta. Kako se blizilo jarenje sve je teže ustajala, kao da je na ledu. Tri dana pred jarenje zvao sam privatno veterinara i on je rekao da ništa nije opasno, a da je najvjerovatnije pod stresom i da je sve dala na jariće. Dao joj je kalcijum i koktel vitamina, a ostalo ništa drugo jer je sjarna. Zaboravio sam da kažem, sve kosti su joj škripale i imao sam osjećaj da će se raspasti.
Juče je srećno ojarila uz moju pomoć. I dalje u njoj vidim živost, ali je i dalje slaba. Ima i dovoljno mlijeka, samo mi slabo jede, hoće nešto malo žita (kukuruza i zobi), sjena nikako i nešto malo suve djeteline. Sve ostalo odbija, osim vode. Čitavo vrijeme je imala dobru hranu i redovno dodavao kostivit ( e ovde imam strašne nevolje, šta kod da dodam u hranu obe koze odbijaju da jedu). Znači sve mora da bude čisto i bez ikakvih vještačkih dodataka. Prekrupu mogu odmah da bacim ako sam ubacio kostivit.
http://www.dodaj.rs/t/2Y/du/4uJbiIms/nova-mama.jpg (http://www.dodaj.rs/?2Y/du/4uJbiIms/nova-mama.jpg)
Evo slike mlade mame. Ovde se vidi kako je mršava i koliko je slaba, kao i otečena prednja desna noga. Interesuje me šta da radim, da li po vama ovo opasno ili moram nešto pod hitno poduzimati? Noga je topla, ne hladna i nije pretjerano osjetljiva na dodir (mislim bolno).

Jutros sam zvao veterinara jer je koza u toku noći vrlo malo jela. Mislim da je čak slaba i sa mlijekom jer jarići traže da sisaju , a ona nema.
Izmjerio joj je temperaturu 38.9. Rekao je da je lagano prehladjena, i dao joj 4 inekcije od tog antibiotik sa dužim djelovanjem, nešto za zglobove i za povrat apetita. Četvrta ne znam šta je bila. Sad čekam da vidim da li će krenuti sa jelom. Nadam se najboljem.
Danas sam primjetio da joj je neprijatan zadah iz usta, nešto kao friška balega.

---------- Poruka napisana 06-03-12 u 07:45 ---------- Prethodna poruka je 02-03-12 at 19:26 ----------

U nedelju mi je ponovo bio veterinar, jer koza od subote skoro ne jede nikako. Imala je u nedelju teperaturu 39.6 i stolica joj je bila staklasata i brabonjci su joj povezani nekakvom sluzi. Danas je stanje nepromjenjeno evo ni jutros neće ni vode. Jarići još živi, a mlijeka sve manje, jedno sam privolio na flašicu.

Sava21
06-03-12, 08:24
Jel pominjao veterinar da nije mozda katar creva?

slavis
06-03-12, 10:13
kada su brabonjci povezani obicno je zivotinja puna glisti

cetverooki
06-03-12, 12:04
U nedelju kad je bio veterinar, nije mi rekao nikakvu dijagnozu, ali joj je dao (ovaj put mi je ostavio potvrdu) Butosal 20ml, vitamin AD3 5ml, geomicin 3ml,Trimetoslul 4ml.
Sta ljece ovi ljekovi ja ne znam. Brabonjci joj nisu bili povezani dok se nije ojarila i prestala sa uzimanjem jela. Od simtoma koje sam ja primjetio kod koze, je to i sto joj opada dlaka na moje timarenje, i kad pokusava da jede kao da se pati.
Sve te njene tegobe su pocele u zadnjim danima njene gravidnosti, prije tog je bila nezaustavljiva. E sad da li ti simptomi odgovaraju kataru creva i glistama ne znam, jer predpostavljam(oko glista) da bi i moja prva koza imala identicne probleme, a nema ih i ocekujem da mi sa danas eventualno sutra ojari i ona(ovo bi mi puno olaksalo situaciju).

Sava21
06-03-12, 12:41
Mogao bi da probas da je zalijes carbobizmutom,to ti je medicinski ugalj,on deluje na vecinu promena u crevima i zeludcu.

cetverooki
06-03-12, 12:45
Zalio sam je onim praskom za prezivare juce i nista. Vidjecu da na bavim i taj ugalj danas. Koliko smijem davati mlijeka jaradima koji su ojareni prvog marta i kako da rasporedim to?
Juce je uzela malo kupinova lisca koje sam nasao u sumi kao i suvog grabovog lisca. Ali kolicina je bila tek toliko da napunim saku.

Sava21
06-03-12, 13:24
Pocni sa 150 ml mleka 5 puta na dan,i daj i njima vitamine,da malo ojacaju.Slabi su izgledi za kozu zato spasavaj jarice.

cetverooki
06-03-12, 14:47
Ja cu jos malo biti dosadan, koje vitamine da uzmem? Da li te vitamine da im dajem kroz mlijeko? Ovo drugo nikako da prihvati flasicu izgleda da uspije nesto izvuci od majke, pa ovo drugo malo vise forsiram.
@Sava21 hvala na pomoci

Sava21
06-03-12, 16:16
Ma,nemas brige.vidi,najbolje kupi bocicu promtselena.tako se kod nas zove,to su vitamini AD3iE sa mineralom selenom.Vecina nas to daje jaganjcima drugi dan po jagnjenju.To su ti inekcije,a ako ne mozes njih naci,imas i u obliku kapi te vitamine,pa im daj to u usta.Nastavi tog da forsiras,ali neka i ovo drugo bude ponudjeno.Kakvu cuclu koristis?

cetverooki
06-03-12, 18:39
Duda je obicna djecija (najobicniji oblik) kao i flasica.

Maloprije je popila razmuceno stocno brasno u toploj vodi, nesto oko 2dl i uzela malo sjena. Ovo je prvi obilniji obrok od subote navece. Brabonjci su joj manje sljepljeni i manje staklasti, ali sam joj prije toga stucao ugarak, razmutio u vodi i dao joj da popije.

Sava21
06-03-12, 20:31
Duda je onda dobra,a njoj mozes malo secera rastvoriti u mlakoj vodi,i to ce popiti,da nadoknadi energiju.

MIRKOPOZEGA
06-03-12, 23:11
Od vitaminskih preparata VITOLIGAM je vrh,a i cena mu je vrh>:({

cetverooki
11-03-12, 10:30
Mlada koza i dalje slaba al je živa. Pošto veterinari nisu znali šta joj je, dao sam joj na svoju volju, prije dva dana sredstvo protiv metilja i evo pokazuje znakove života. Ako je ovo u pitanju, samo sebe mogu da krivim za stanje koze u koje sam je doveo. Nije mi jasno ali dao sam joj vermitan krajem septembra. Sad me zanima, da li ova koza može da se povrati i nastavi kvalitetno sa životom pošto se ovako dugo patila, mojom greškom?

Od prve koze preksinoć sam dobio sam tri jareta , dva muška i jedno žensko. Ovo žensko je bilo prvo i rodilo se naopako i koza se jarila sa njom duže od sata, pa sam morao da pomažem. Izgleda da joj se i zadnja noga povredila prilikom poroda (i ovde sam se loše pokazao) pa malo kaska na njoj ali se oslanja na nju i dobro se bori sa ovim muškima za mlijeko iako je dosta sitnija. Neće me ženske nikako.
Sad mi nestašica mlijeka, al evo vidim i ova mlada ponovo oblikuje vime. Nadam se da će muke moje, proći.

Sava21
11-03-12, 11:14
Hoce,to jare ce biti u redu.nisam siguran za kozu kakav ce joj biti zivot,to ces ti vec videti,jesi davao toj kozi razumucen secer u mlakoj vodi?

cetverooki
11-03-12, 11:56
@Sava21, mutio i med, i šećer, so, kao sodu bikarbonu i ništa. Davao sam joj i sirovi kvasac ali ništa. Muke imam i da je natjeram da popije i vode, Evo od juče vidim da počinje da nešto jede. Kad joj dam prekrupu ugura glavu unutra i kao da češe nos i desni , to sam primjetio da radi i od dasku. Uglavnom počela je da pomalo da uzima hranu, jutros mi pojela i jabuku kao i malo zobi. Pustio sam je malo napolje pa kao pokušava da pase nešto, što prije nije bilo šanse. Uglavnom primjećijem neka poboljšanja na njoj.
Da li je pokupila metilj ili nešto drugo stvarno mi nije jasno!? Toliko je bila jaka da je ja i moj stari nismo mogli obuzdati dok je prevedemo do ispaše, a sad je dodirnem ona se sruši.

Sava21
11-03-12, 12:20
Ne znam zaista koja bi bolest mogla biti u pitanju,a verovatno je i kod vas isti slucaj kao i kod nas da veterinari malo znaju o bolestima malih prezivara.Nastavi da joj dajes mlaku zasecerenu vodu,to joj dodje kao infuzija.

cetverooki
16-03-12, 17:43
Sa kozom mi se dešava sledeći problem, primjetio sam da ima ovakvu stolicu, a do juče je bila normalna stolica. Dao sam joj vermitan ima oko 7 dana i stanje joj je kao krenulo nabolje. Od juce joj smrdi iz usta da mi nije prijatno ni prici, a kao počela pomalo da jede i ima nešto mlijeka.
Kad joj dajem vode uvjek joj ispadne komad hrane iz usta.
Stolica joj je sad ovakva pa ako je imao ko slično iskustvo:
http://www.dodaj.rs/t/3H/xW/395Ss0o2/p3160073.jpg (http://www.dodaj.rs/?3H/xW/395Ss0o2/p3160073.jpg)http://www.dodaj.rs/t/M/Nb/nQELE5m/p3160074.jpg (http://www.dodaj.rs/?M/Nb/nQELE5m/p3160074.jpg).
Svi brabonjci su omotani nekakvom sluzi i poredani ovako u nizu.

Sava21
16-03-12, 19:12
Cime si do sada hranio koze?sumnjam na metilj.vermitan mu ne moze nista u odmaklom stadijumu.

cetverooki
16-03-12, 19:24
Hranim obe koze isto. Imam nešto lucerke koju sam čuvao za ovo vrijeme, sjeno koje smo mi kosili, zob, ječam, kukuruz (prekrupa), stočno brašno i povremeno ubacivao repin rezanac koji i ne jedu nešto. Ovo uvjek imam. Ako je metilj, na koji sad i ja sumnjam, ako ima šanse za izlječenje šta da joj dam? Kad sam joj dao vermitan osjetio sam promjene na bolje kod nje, ali već danas opet kao da se stanje mijenja.

Sava21
16-03-12, 20:03
Ako je metilj,ja ne znam za lek,ali on se uglavnom pojavljuje ako se koze ili ovce napasaju na mocvarnim pasnjacima ili se kose livade koje su bile pod vodom.Jesi zvao veterinara,sta on kaze?

MIRKOPOZEGA
16-03-12, 20:21
klozan,albendazol...veliki i mali metilj samo razlicite doze,kod mene na zlatiboru nikad se nije mogao potpuno eliminisati bez obzira na doze i cesta ponavljanja,ima ga stravicno,kao i oestrusa,strklja,ma ne znam sta sve nema,valda cista priroda.

cetverooki
16-03-12, 20:31
Prvo što sam uradio, nazvao sam veterinara i on mi je rekao da se koza čisti. Nije mi ovde močvarno tlo, pogotovo ovo što sam kosio za sijeno i gdje ih izvodim na ipsašu. Opet ne smijem da garantujem da metilja nema.

Sava21
16-03-12, 21:03
Jel preziva?Nemam dovoljno iskustva da bih pogodio dijagnozu,ali poslusaj mirka,pokusaj nesto od ova dva preparata da nadjes,mada je sam vermitan ba bazi albendazola.Pozovi ti opet veterinara.ne mora biti ni da je metilj,cini mi se da je nesto u vezi sa varenjem,da probas da joj das neosaningest.to ti je prasak za normalizaciju varenja.mozda pomogne.

spensi
16-03-12, 21:39
Neugodan miris iz usta koze je poput acetona ?

cetverooki
16-03-12, 22:38
Neugodan miris iz usta koze je poput acetona ?
Nije baš tako, baš onako težak, kao kod čovjeka.
Davao sam joj i taj prašak za preživare ali isto. Kad joj dam sirovi kvasac, uspijem je natjerati i da pojede nešto. Mislim da sam je s tim najviše i održao, jer je bukvalno hranim iz ruke.
Žao mi jarića ojarili se 1.marta, a od ove druge koze koja je ojarila troje 10.tog, već su veći od ovo dvoje.

Sava21
16-03-12, 22:43
Prijatelju,moj ti je savet da nabavis drugu kozu ili da ovo dvoje hranis na cuclu.mozda ce i kozi biti bolje.ona ih svakako nece dobro odhraniti.

MIRKOPOZEGA
16-03-12, 23:26
Neugodan miris iz usta koze je poput acetona ?
Uh ekstra pitanje(keto-proveraLkl{{,a mozda malo dexam...)

@cetverooki Mali prezivari su jako teski pacijenti,a i nenaplativi u terenskoj veterini,pa zbog toga veterinari ne pruzaju puno,tesko bi ko po vasem izlaganju dijagnostikovao poremecaj.Ipak veterinar sa kojim saradjujete je najbolje resenje,ako ima volju.

spensi
17-03-12, 08:14
Smrad iz usta koji se osjeti je rezultat poremecaja pasaze hrane, koja zaostaje, kvari se i rezultira neugodnim zadahom. Zivotinja ne jede, naglo mrsavi, nema produkcije mljeka. Jedino malo uzima koncentrata. Pokvarena hrana u probavnom traktu intoksicira organizam sta moze rezultirati mljackanjem i pojavom pjene na ustima. Kod promjena u polozaju crijeva ili zeludca balega se javlja s vecom kolicinom sluzi. Jetra zbog trovanja stetnim sastojcima koji nastaje truljenjem hrane, je sve vise ostecena i zivotinja poslje svega ulazi u ketozu.
Moze trajati i par tjedana takvo stanje.

saramilanko
17-03-12, 08:58
Pozdrav.Nisam u toku teme ali mi hitno treba savet ako neko zna sta da radim...Ojarila mi se koza mlada je prvo jarenje i ojarila je malo jare i primetio sam da je bas slabasno,retko ustaje slabo se odrzava na nogama smrca na nos i drugacije dise od ostale jaradi!Sta bi moglo biti,jel nesto opasno ili!!!???

German hunting terrier | Jagdterrier