PDA

View Full Version : 100 ovaca - Šta je sve potrebno za dobar start ?!


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Monty
03-10-08, 00:20
Ne nadjoh ono shto me konkretno interesuje, pa pomislih da je najbolje da postavim temu.

Kao shto sam vec napisao na temi za predstavljanje, planiram da se uskoro bacim u ovcharstvo. Pochetnik sam totalni i zato me sve interesuje.

Napisacu vam kako sam ja to zamislio, ukoliko imate debele zivce i strpljenja za pochetnichka pitanja, recite shta mi za to sve treba, pa da vidim je li to nemoguca misija za mene ili mozda i uspijem da ostvarim ono shto mi je u glavi ... Lkl{{

Planiram da kupim nekoliko hektara zemlje oko Zlatibora i da na tom zemljishtu oformim farmu. Prvo bih pocheo sa ovcama i kroz prodaju jagnjadi bih zaradjivao za dalje. Razmishljao sam da pochnem sa shto vecim stadom, da ga kupim na proljece, da iskoristim do zime zemlju na Zlatiboru, a onda sa ovcama da "izbjegnem" u Shumadiju, opet do proljeca.
U razmishljanjima sam zacrtao da pochnem sa stadom od 300 - 500 ovaca ... (mozda megalomanski ... ^-^)

Interesuje me ...

- Koliko je potrebno pashnjaka za toliko ovaca ... ?

- Koliko je potrebno placa da bi toliko stado prezimilo ... ?

- Koliko bi koshtala nabavka tolikog stada i dje je najbolje da se kupi, obzirom da bi uglavnom, osim zime, provodilo na Zlatiboru ... ?

- Orjentacija bi bila na prodaju jagnjadi, koja je sorta za to najbolja ... ? (a da je meso ukusno, jer sam chuo da od nekih uvoznih ovaca meso nije ni blizu kao od domacih i da ih restorandzije izbjegavaju)

- Koliko je potrebno i koje hrane spremiti za zimu ... ?

Eto, za pochetak, dovoljno pitanja ... :)

Tar
03-10-08, 10:31
Evi ti link za Ovcarsko-kozarski list : http://www.hssc.hr/OvcarstvoKozarstvo/casopis/list.aspx
Tamo imas jedan broj koji moze ceo da se skine. I bas tu imas clanak na temu kako zapoceti farmu ovaca ili koza.
Na 14. strani casopisa imas vazan clanak o vaznosti sezone pripusta.....to je bas za one sto proizvode podmladak za klanje.
Odmah sledeci clanak na 17. strani o nabavci maticnog stada ali i o osnovnoj koncepciji i sl...

Ja nemam pojma o ovcama, osim sto sam pisao da kafedzije nece Vinterberg. To sam svojim usima cuo.
Ali, pazi ovako postoji princip kod svake proizvodnje podmlatka za meso, a to je da dobijes sto vise jaganjaca po ovci u jednoj sezoni i da te hrana kosta sto manje. Koliko ja znam sada nesto pokusava da se uradi u ovcarstvu ali.....?
Na srecu moze de se nabavi, za razliku od koza, pocetni materijal razlicitih rasa. Generalno kada se pise o prednostima i manama neke rase moras da vodis racuna da ce domaci strucnjaci da promovisu onu rasu sa kojom oni rade..
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa. Kod nas ili preterano hvale kvalitet nasih starih rasa koje imaju nisku proizvodnju, svega po malo ; malo mleka, malo vune ,malo jaganjaca, ili se odmah zalete na rase uvezene iz zapadne Evrope. A postoje odlicne rase za ukrstanje kod Izraelaca ili Rusa. Evo ti jedan od linkova za rase ovaca http://www.ansi.okstate.edu/breeds/sheep/
Po mom misljenju neophodno je kako tako poznavanje engleskog jer na njemu ima najvise informacija.
Nije mi jasno kako to zamisljas da se zimi selis u Sumadiju? Mislis kao nekad, leti u planinu zimi u ravnicu?
Mislim da to danas ne ide? Osim da ti je baza u podnozju a pasnjaci iznad....?

Imamo jednog clana(Dare), ovcara iz okoline Stare Planine, nekada centra ovcarstva u Srbiji. Ako se ne javi sam a ti mu posalji PP, pa ga pitaj kakve livade kakvo seno koliko i sl....

..ali pre svega moras sam puno da cunjas po literaturi da bi uopste mogao da postavis konkretno pitanje. Na opsta pitanja dobices opste odgovore. Moze lepo da zvuci ali nije bas nesto... >:D

P.S. odlican link bas za tebe : http://poljoinfo.com/index.php/topic,426.msg4866.html#msg4866

Monty
03-10-08, 13:55
Tar, hvala ti na iscrpnim odgovorima i uputstvima ... >:({

brundalo
03-10-08, 19:54
Ne znan direktore kakvu kvalitetu mesa trziste tamo trazi, ali zapamti sto su ti ovce vise na pasi to ti je janjetina ukusnija. A ima ti tu i jedna caka a ide ovako. 30% prihoda od janjadi, 70% prihoda od sira.
A moj ti je savjet nemoj odmah pucati na visoko. Svi izracuni govore da je za pristojan zivot 4-clane obitelji(familije) dosta 120-150 ovaca.
A sto se tice troskova zasnivanja farme imam neko materijal samo ga moran pronac pa cu ti ga prezentirat. Samo to su ti cijene u RH. >:({ >:({ >:({

Tar
03-10-08, 20:47
A ima ti tu i jedna caka a ide ovako. 30% prihoda od janjadi, 70% prihoda od sira.
. >:({ >:({ >:({

Jeste ovo je Brundalo vec napisao znatno ranije.
Moja matematika za koze kaze da je razlika i znatno veca?

ivanhoe
04-10-08, 08:50
Svi izracuni govore

Kad smo stalno kod racuna kao najiskusniji verovatno si procenio sta je isplativije napasati ili kositi na imanju ^-^ ^-^ ^-^. ovajput ostavimo po strani sta je bolje za blago

Tar
04-10-08, 10:52
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.
Ovo sam ja napisao ali nisam bio precizan :
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je za proizvodnju jaganjaca za meso najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.

Sto se tice pitanja koje je postavio Ivanhoe postoje znacajne razlike kada su ovce i koze u pitanju. Ovce jako dobro "pociste" travu sa livade, dok koze vise biraju pa deo ugaze i opogane.
Sledeca stvar je da su Brundalova iskustva sto se sena i napasanja tice specificna i za nas kontinentalce ne mogu da se direktno primene. Pored ostalih razlika meni se cini da on moze da napasa cele godine? Mozda je njemu trava veci problem leti nego zimi?

brundalo
04-10-08, 13:45
@ Ivanhoe - je decko u pravu si-najjeftinija hrana je sa vlastitog imanja. Pokosena i dana kao svjeza kao sjenaza ili sijeno, ma bilo kako. sad u zadnje vrime u nas je jako poularan ljulj kako engleski tako i jos vise talijanski i druge trave, zatim tu su leguminoze i livadne trave. Danas ima kupit svakakvog sjemena. Kako DTS tako TDS. Mogu se kosit i davat sjeze ili konzervirane.
@ Tar ti si u krivu kad kazes da koze vise uniste nego pojedu. To radi ovca a koza ne. Stara je poslovica da ovca vise izgazi nogama i guzicom nego sta pojede. Koza ako nema brsta vrlo dobro iskoristava pasu i manje prlja od ovce. inace kad bi samo grizle a ne kakale i ovce i koze tako uspjesno podgrizaju travu da di one prodju trava dugo ne raste. Stoga bi bilo najpametnije da se livada pokosi trava spremi a onda da se puste ovce ili koze ili oboje da zavrse posao.
Sto se tice moje pase problem za mene je ljeto i zima a proljece i jesen su bogom dani za ispasu. >:({ >:({ >:({

Dare
04-10-08, 14:51
@ Tar ti si u krivu kad kazes da koze vise uniste nego pojedu. To radi ovca a koza ne. Stara je poslovica da ovca vise izgazi nogama i guzicom nego sta pojede.

Tacno. Ali od velikog uticaja je i tip jasli koje imas.
Inace sto se tice hrane - evo ti ilustracija na mom primeru. Stado od oko 75-80 ovaca nadam se da ce preziveti zimu sa ~ 4 000 bala sena, kukuruzovinom idr kabastom hranom koja je u manjini. Naravno, mnogo zavisi od godine, tj kad padne sneg. Moje stado je na pasi sve do snega, povrsina je skoro neogranicena jer drugih vecih stada nema :D


- Orjentacija bi bila na prodaju jagnjadi, koja je sorta za to najbolja ... ? (a da je meso ukusno, jer sam chuo da od nekih uvoznih ovaca meso nije ni blizu kao od domacih i da ih restorandzije izbjegavaju)
Sad da se ne shvati kao reklama, ali svrljiska ovca (http://www.zdravkovic.iz.rs) je nadaleko cuvena po svom ukusu. U neka srecna vremena isla je za izvoz u Italiju itd...

Dare
04-10-08, 14:56
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.
Ovo sam ja napisao ali nisam bio precizan :
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je za proizvodnju jaganjaca za meso najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.


moj otac je jednom prilikom pitao strucnjake sa poljoprivrednog fakulteta u BG sta misle o tome, ali su rekli da samo moze da se izgubi i to sto se ima. ovo vazi za svrljisku ovcu, za ostale ne znam, jer je ona jedna od retkih rasa koje imaju mleko, meso i vunu (koja doduse nista ne vredi :( )

brundalo
04-10-08, 15:29
Cinjenica je da su krizanci po tom pitanju najjaci. Ali ni u to ne valja pretjerivati. Eno su izraelci napravili racu ovaca krizanu izmedju awassija i frizijke. I ispala krasna ovca na mliku >:({ >:({
Sta se tice jasli ima tipova jasli di ni koze ni ovce ne mogu ni u teoriji rasipat sijeno ili sjenazu iz njih

Tar
04-10-08, 16:56
Evo nesporazuma !

Dakle, nisam nikad rekao da koze unistavaju pasnjak. Ovce su poznate po tome da "sisaju" sve do zemlje pa se posle njiih pasnjak malo sporije oporavi.
Rekao sam da koze biraju i pri tom ugaze i zapisaju ono sto im nije bio prvi izbor a ona sledeca nece da jede zapisano.
Koze su poznate po tome da biraju kad mogu i to ne zavisi samo ot toga sta vole vec i od toga sta im je u tom trenutku potrebno. Pored ostalog to biranje je jedan or razloga sto im je mleko zdravije i bolje!
Ako Brundalu i koze sisaju travu do zemlje onda znaci da im je izbor oskudan.

@Dare
sto se svrljiske ovce tice jedino mogu da kazem da sam cuo za nju. Cuo sam i za Pirotsko jagnje. Moj deda je pre 2. sv rata bio trgovac stokom i za uskrs je uvek stizalo, "specijalno za njega" jagnje iz Pirota, to jest sa Stare Planine. Cuo sam i za sjenicko jagnje koje se izvozilo po jako visokim cenama u Nemacku pre 1990., dok nakupci nisu poceli da podmecu neku drugu jagnjad kao sjenicku...
Svljisko i pirotsko verovatno je isto. A ja mislim da su i pirotsko i svrljisko i sjenicko samo varijante neke nedovoljno definisane balkanske rase i da sa druge strane Stare Planine isto tako postoje ukusni jaganci koje Bugari zovu drugojacije. Dakle evo zakljucka. Nase domace ovce pripadaju primitivnim rasama koje uz "primitivnu" ishranu, znaci ispasu daju meso odlicnog ukusa. Ovo primitivno je super kvalitet kada je u pitanju meso pa tako Busa(govece) ima najukusnije a poznavaoci kazu i najzdravije meso.
Sto se strucnjaka za rase tice ne znam sta da kazem?
Kakva je izjava da ne treba ukrstati jer ce se upropastiti i to sto postoji. To je kao da je neko izjavio da ne treba j....i jer mozes da zaradis polnu bolest! Ne treba ukrstati sta sa cim? Sa kojim ciljem?
Ovca koja ima samo 1/4 krvi rase Romanov daje 2.5 jagnjeta i nema sezonu mrkanja. Tri puta u dve godine = 7.5 : 2 = 3.75 jagnjeta godisnje. Pa stado od 100 ovaca daje preko 350 jaganjaca. Posto je mama samo 1/4 Romanov a 3/4 npr Svrljiska ovca a tata moze da bude svrljiski ovan onda mozes da dobijes 7/8 svrljisko jagnje ali 3.5 komada po ovci......
Ako su strucnjaci mislili na to da treba sacuvati domacu svrljisku ovcu onda su trebali to da predloze drzavi. Nije posao stocara koji se bore za svoju egzistenciju da cuvaju genetski materijal. Ili neka drzava kaze gaji ti domacu ovcu koja daje 1.5 jagnje(ovo sam lupio jer ne znam prosek) a drzava ce da ti doplati do 3.75.
Inace ja sam skoro 100% ubedjen da je ukus pre svega posledica njazdravije moguce ishrane na planinskim pasnjacima ( nisam probao ova sa Silbe ili Paga ) a ne neke posebne podvrste(Svrljig, Sjenica, Miroc, Zlatibor...) jer stocari su koliko juce migrirali po nasim krajevima tako da nema reci o nekoj posebnoj rasi cak i ako je neki nas strucnjak doktorirao na tome.
Mozda su se zbog izolacije na ostrvima formirale neke posebne podrase ali kao sto nam je napisao Brundalo i to je ugrozeno uvozom novog materijala sa kopna. Inace i dan danas ovce putuju preko Drine samo tako, nakupci iz Sandzaka pazare po Goliji i drugim krajevima Srbije. Po neki ovan prezivi i ode u priplod i sad neko treba da mi kaze da postoji Pazarska rasna ovca.
Evo jedan zanimljiv primer. Moj dobar drug poreklom sa Pestera kune se u Sjenicko jagnje. Ma to je vrh vrhova, puter, ma to je bolje od jastoga, od srnetine......ma da nije tako ne bi ga Svabe placcale 100% vise .A placali su to je istina. I ne znam gde u Nemackoj odvede on svoje poslovne prijatelje u restoran kod nekog zemljaka gde drze sjenicku jagnjetinu. Udarili oni po picu i jagnjetini da se sve pusi a ovaj se puva:"pa jeste li jeli nekad nesto ovako?"
Ovi u glas :"Nismo!"
-"Pa sigurno da niste, ovo je Sjenicko jagnje!"
..i sve tako, pa ce zemljaku :"e zemljak uvek ti je jagnjetina dobra a sad si sam sebe prvazisao!"
A ovaj ni 5 ni 6 vec:"ma jok, ja uvek isto samo je jagnje sa Novog Zelanda!"
Ovu pricu mi je ispricao bas taj sto je ispao majmun. Pa nesto mislim da ne laze.

Dare
04-10-08, 17:21
nije isto svrljiska i pirotska :<<>

naravno da kvalitet mesa zavisi od ishrane, one ovde bukvalno pasu čaj. i kako da ne bude zdravo...

strucnjaci su mislili na to da posto je stado formirano dugogodisnjom selekcijom, da sad lako moze da se upropasti ukrstanjem, jer nije ti garantovano da ce taj melez :) da pokupi sve dobre osobine obe rase, nego opet treba selekcija i vreme. Jedno vreme je postojao fond za genetske resurse koji je placao nesto simbolicno, ali se nasao neki pametnjakovic i rekao da ima (valjda) preko 10 000 (ili neki minimum, neznam tacno) jedinki te rase, a onda se ona ne smatra ugrozenom -> nema placanja ::lose::

Tar
04-10-08, 17:49
Cistokrvna ovca rase romanov daje vise jaganjaca nego cistokrvna mangulica prasica!
Dakle rekord je 9 prezivelih komada. Redovno daju 4-5 jaganjaca. Ima dobar odnos meso:kosti jer joj je kostur lagan.Zbog tako velikog broja jaganjaca mora dajoj se pomaze pri jagnjenju. Pored toga sitna je pa se pribegava ukrstanju sa drugim mesnim rasama. Pravljenje mesanaca sa ovom rasom je opste poznat postupak u ovcarskim zemljama : Australija, Novi Zeland, Engleska, Usa, Kanada....I tacno se zna sta se dobije
Ovo je sigurno dobar nacin da se ostvare zavidni prihodi sa jaganjcima. Ako se ispostavi da je npr 100% svrljisko jagnje znatno ukusnije i kada trziste bude spremno da ga znatno vise plati onda OK.
Ali treba probati. Mislim da ako je jagnje 7/8 svrljisko da niko nece moci da vidi razliku.
A mozda ce da bude i bolje.
@Dare
daj da naucimo nesto. Na 100 ovaca koliko dobijes jaganjaca?

Dare
04-10-08, 18:08
200 :D

sala mala :)
obicno blizne 50% od ojagnjenih. Naravno, ne ojagnje se svih 100 ::jako_besan:: Iskustvo kaze da procenat bliznjenja mnogo zavisi od fizicke kondicije, tj uhranjenosti ovaca.

Tar
04-10-08, 18:31
Nadam se da se razumemo. Ja sam 100% da se sacuva sve autenticno sto imamo i sto je neko blago za buducnost. Treba to i pojedinci da rade. Ali mislim da su nam planine opustele, nema jaganjaca, jer to nije lak posao i ne donosi (dovoljno)dobru zaradu.
Uvek mi padne na pamet jedna reportaza iz USA. Covek drzi rasne Engleske galopere sa velikim uspehom, puno radi ali i silno zaradjuje. Kao hobi gaji Mustange jer je to deo Americke istorije(ma kako ta istorija kratka bila :lol:). Na kraju je poceo i na Mustanzima da zaradjuje jer njegov ranc obilazi puno turista i oce da plate da jasu Mustange da se bar za trenutak osete kao kauboji ili indijanci.
Dakle ako se pola blizni a ne ojagnji se svih 100 mozemo da kazemo da u proseku dobijas ispod 1.5 jagnjeta po ovci. E sad da imas Romanov meleze sa 3.75 pa cak i sa 2.5 znaci 100 ovaca 250 jaganjaca racunajuci i one sto omanu koliko bi vise zaradio ili, ili koliko bi mogao da spustis cenu a i dalje da opstanes. S tim sto kakva vremena idu nece morati cene da se spustaju.
Vec sada je kilo sira skuplje od tastature za kompjuter :D

brundalo
04-10-08, 20:03
E sad cu ja da se malo umisam jer ovo je ipak moj fah i ovdi cu pisat i govorit kao strucnjak sa praksom. I to strucnjak bez lazne skromnosti. Drago mi je da se i Dare uhvatija foruma jer ste mi "dopizdili" sa kozama.
Dakle u nas u HR mi uzgajivaci domacih pasmina smo posebno premirani od drzave(cca 50 Eura) po glavi. Kad kazem mi uzgajivaci mislim na uzgajivace koji imaju maticna stada(znaci knjigovodstvo, pedigrei i kontrolirani pripust itd itd). Ovi ostali koji pripust i drugo otaljavaju i drze ovce kako ko, imaju premiju od nekih 13-14 eura. I sa domacim pasminam se moze postici dobra plodnost bez krizanja sa drugim pasminama samo ako se malo pripazi na selekciju( pogledaje malo moj post o tome, a uskoro slijede i nastavci). Ja kojemu se stado vodi kao dalmatinska pramemka uspio sam plodnost sa sluzbene 0,91-0,95 podici na 1,72. Stvar je samo u selekciji i prehrani, virujte mi na ric. Ovaj moj post virujte nikako nije usmjeren protiv krizanja. Dapace cak je i pozeljno, ali samo strogo kontrolirano. >:({ >:({ >:({

Tar
04-10-08, 20:13
@ brundalo
pa decko sto me nisi ispravio ka sam onako pogresio. Kilo belog ovcijeg sira skuplje je od tastature :lol:

brundalo
04-10-08, 20:24
@Tar ima san na pameti i moj odgovor je bio da 5 tastatura vridi koliko i kilo dobrog ovcjeg sira naravno tvrdog ali san vidija Gocin post i zaboravija san. U pravu si 100% >:({ >:({ >:({

Dejanjika
05-10-08, 13:08
Što se tiče svrljiške pramenke, ona se pokazala kao najbolja rase na prostoru Timočke krajine. Ranije su ljudi iz okoline Zaječara kupovali muški priplodni materijal po selima u okolini Svrljiga ( tkz. svrljiško mrkače ). Kod mene proletos je bilo i trojki to jest dve ovce po tri jagnjeta. Muke žive Lkl{{ .

PS: Tar za tvoju informaciju ovca kao i koza ima dva mamarna kompleksa to jest dve sise.

Tar
05-10-08, 13:26
...........................................

PS: Tar za tvoju informaciju ovca kao i koza ima dva mamarna kompleksa to jest dve sise.


Nisam ni sumnjao prijatelju. Nemam pojma zasto to meni napominjes ?

Dare
05-10-08, 13:41
Što se tiče svrljiške pramenke, ona se pokazala kao najbolja rase na prostoru Timočke krajine. Ranije su ljudi iz okoline Zaječara kupovali muški priplodni materijal po selima u okolini Svrljiga ( tkz. svrljiško mrkače ). Kod mene proletos je bilo i trojki to jest dve ovce po tri jagnjeta. Muke žive Lkl{{ .

PS: Tar za tvoju informaciju ovca kao i koza ima dva mamarna kompleksa to jest dve sise.

ne samo Timocke krajine, prodavao sam ih i ljudima iz nekih ravnicarskih sela oko Paracina, ali isle su i na planinu - selo Crni Vrh - Stara planina... Niko se nije zalio da su neotporne itd. Takodje sam imao kupce iz okoline Pozarevca, a jednom coveku sam vozio u neko selo kod Kragujevca (tamo je u modi bio virtemberg poslednjih godina, ali su ga brzo provalili :lol: )

Dejanjika
05-10-08, 14:23
Napominjem ti zbog tvog predloga o ukrštanju romanovske i svrljiške ovce,od 100 ovaca 250 jaganjca, pa kako odgajiti onih 50 u našim uslovima.

Dejanjika
05-10-08, 14:32
Dare pošto su muski jaganci za priplod do 25 kg, sad sam ostavio jedno od one trojke, pa mozda za dogodine uzmem neko.Jel ti bio Cvijan u goste ?

Dare
05-10-08, 15:54
~200e +/-

Cvijan Mekic ? Lkl{{ Vise puta, i ne samo on, nego mnogi profesori sa fakulteta

Dejanjika
05-10-08, 16:08
Svaka čast, pa ti nesi labav Lkl{{. Ko je jos bio od profesora?

Dare
05-10-08, 16:25
Bio je Zujovic, pa Gajic (jos kad ), pa strucnjaci iz instituta - Frida, Jelica (Agrorazvoj), asistenti...
Ali jbg, ne studiram poljoprivredu :<<> :lol:

Dejanjika
05-10-08, 16:38
MONTY nadam se da će ti ovo pomoći.


Za 100 ovaca treba ti oko 15 ha obradive površine, za pašnjak ti ne mogu reći jer sve zavisi od tipa pašnjaka, sklopa biljaka na njemu itd.
Za nabavku stada treba ti 80-100 evra po ovci (pramenka srednjeg kvaliteta) i na to 3-4 ovna (po 150-200 evra za muški podmladak).
Za rasu ti predlažem sjeničku pramenku pošto je u pitanju Zlatibor, a možeš da nabaviš i pirotsku oplemenjenu ili svrljišku pramenku zbog skromnosti po pitanju uslova držanja,nege i ishrane.
A za zimu hrane nikad dosta, do 2kg dnevno sena i oko 150 g koncentrovane hrane po grlu x broj hranidbenih dana.

OVO TI JE OKVIRNA RAČUNICA A IMA TU JOŠ MNOGO TOGA.

Dare
05-10-08, 16:40
Dejanjika, odakle si ti ?
>:({ >:({

Dejanjika
05-10-08, 16:44
Tu iz komšiluk, Vlauca iz Zaječar.

Dare
05-10-08, 17:02
>:({ >:({ >:({ >:({ >:({

Tar
05-10-08, 17:05
Napominjem ti zbog tvog predloga o ukrštanju romanovske i svrljiške ovce,od 100 ovaca 250 jaganjca, pa kako odgajiti onih 50 u našim uslovima.

Ako je ovo namenjeno meni evo sta mogu da kazem.
Nemam pojma kako ce ta mesana ovca da odgaji 1/2 jagnjeta :lol:
To je sala a sada najozbiljnije.
U Americi se prvenstveno drze ovce za meso. Ali proizvodnja opada jer ne mogu da izdrze konkurenciju uvoza.
Pokusavaju da pariraju povecanjem produktivnosti. Uvezli su Romanov ovce i sa njima postigli odlicne rezultate.Isto tako je i u Kanadi ciji strucnjaci tvrde da je ruska Romanov ovca ovca buducnosti.
Ali gle cuda i Australijanci koji tek imaju prava da budu ponosni na razne rase svojih ovaca uvoze Romanov.
Novi Zeland najveci proizvodjac konzumne jagnjetine odlicnog kvaliteta (ima najbolje pasnjake i plus morski vazduh) i oni prtljaju sa Romanov ovcama.
Ovo su zastareli podaci jer su iz 1994. godine ali oni sada mogu da budu samo povoljniji u korist Australije i Novog Zelanda.
Izvoz jagnjetine iz Australije i Novog Zelanda u 1994. god :

Australija 127.4 million pounds(58 miliona kg), valued at US$134 million, in 1994
Novi Zeland 827 million pounds(375.5 miliona kg) in 1994. The largest market(50%) for New Zealand lamb meat exports is the European Union (EU),
E sad , prijatelju moj, ako je Zeland prodao Evropi 187.5 miliona kilograma jagnjetine 1994. gde smo tu mi.
Kako mislis da ostanes konkurentan kada treba da hranis i cuvas ovcu cele godine a ona ti godisnje da manje od 1.5 jagnjeta po ovci. Kada se samo priblizimo EU troskovi ce poceti da rastu i.....i kada padnu zastite onda ce neki trgovac da uveze 100, 200, 20000 tona novozenadske jagnjetine, jeftinija je od nase, pa ko prezivi...
Inace od te 1994 god i oni su poceli da koriguju tip jagnjetine (citaj kvalitet) mesa prema zahtevima trzista..pa tako i Romanov i druge rase iz Raznih krajeva sveta mozda i iz Svrljiga odlaze tamo da doteraju ukus i poprave produktivnost.
Dare je spomenuo da je drzava davala premije po grlu za ocuvanje ugrozenog genetskog nasledja ili tako nekako. I onda su prestali jer je broj svrljiskih ovaca prebacio 10000 i vise nisu ugrozene.

Dejanjika
05-10-08, 17:48
E VIDIŠ U NAŠOJ SRBIJI STVARI STOJE DRUKČIJE, MI NEMAMO ORGANIZOVAN OTKUP, JAGANJCI SU U JULU KOD MENE BILI 160 DIN. KILOGRAM, A JA SAM OVNA PRODAO NADKUPCU ZA 80 EVRA I BIO JE TEŽAK 80 KG. VEĆINA JAGNJADI IDE U RUKE NADKUPACA( KAO I OSTALA STOKA) ZA MALE PARE. PA LJUDIMA SA SELA JE VAŽAN PROFIT ALI NJIHOV NE TUDJ, A TI MI TU PRIČAŠ O EVROPI. :<<> ":":{
SAD JE PITANJE KAKO PREŽIVETI I OPSTATI NA OVOM DIVLJEM TRŽIŠTU.

ŠTO SE TIČE ONIH 50 JAGANJACA OD 250, TU BRACO MOJ TREBA DOSTA RADA I SREDSTAVA. MLEKO ILI ZAMENA ZA MLEKO,POJILICE(CUCLE) , LJUDSTVO , VREME, ITD.

Dare
05-10-08, 18:25
E VIDIŠ U NAŠOJ SRBIJI STVARI STOJE DRUKČIJE, MI NEMAMO ORGANIZOVAN OTKUP, JAGANJCI SU U JULU KOD MENE BILI 160 DIN. KILOGRAM, A JA SAM OVNA PRODAO NADKUPCU ZA 80 EVRA I BIO JE TEŽAK 80 KG. VEĆINA JAGNJADI IDE U RUKE NADKUPACA( KAO I OSTALA STOKA) ZA MALE PARE. PA LJUDIMA SA SELA JE VAŽAN PROFIT ALI NJIHOV NE TUDJ, A TI MI TU PRIČAŠ O EVROPI. :<<> ":":{
SAD JE PITANJE KAKO PREŽIVETI I OPSTATI NA OVOM DIVLJEM TRŽIŠTU.

ŠTO SE TIČE ONIH 50 JAGANJACA OD 250, TU BRACO MOJ TREBA DOSTA RADA I SREDSTAVA. MLEKO ILI ZAMENA ZA MLEKO,POJILICE(CUCLE) , LJUDSTVO , VREME, ITD.
Sve si u pravu

Tar
05-10-08, 18:52
Tacno tako kako ti kazes. Samo si pogresio u tome sto se ja ne zalazem ni za kakve Evrope.
Mene licno ovcarstvo ne zanima bas previse. Ali je situacija sa njim poucna. Dakle ne zadovoljavam se opstim odgovorima i kuknjavom a sa druge strane ne prihvatam ni da smo mi najpametniji i da je sve nase najbolje!
Jeste, tebi je stvarno malo 160 din za kg jagnjeta malo a jos uvek je osetno skuplje od Americkog a kamoli od Novozelandskog. Obrati paznju, ja kao neko koga interesuje poljoprivreda sam na tvojoj strani, ali ja kao potrosac nisam. Mene, kao potrosaca interesuje da dobijem sto bolju robu za sto manje para. Tako se i ti bunis kada ti neko natura skuplju domacu stvar a ti vidis da postoji strana mozda i bolja za manje para. I u pravu si.
Ti pricas da treba da se radi, da je skupa radna snaga itd .....a sta je po tebi resenje.
Nije resenje u drzavi kao sto vecina misli vec je resenje procitati sta drugi rade. Na primer Englezi su izmislili savremeno ovcarstvo i mnoge dobre rase ovaca i za vunu i za meso ( mlekom se nisu bavili). Danas se ne pozivaju na tradiciju i ne dizu nos vec idu na Novi Zeland na simpozijume o savremenom stocarstvu.
Idu tamo da nauce kako to da je na Novom Zelandu prosek 4000 ovaca po farmeru koje cuva sam. Da ne bude zamene ne jedna porodica vec jedan covek sam. To je jedan od razloga zasto je njegova jagnjetina jeftinija a on prilicno bogat.
Ako te interesuje pronaci cu link sa simpozijuma na tu temu odrzanog ove godine.

P.S.
Drugari ovcari otvorite druge ovcarske teme kao sto je npr problemi sa plasmanom, osnivaqnje udruzenja(sto je jedan od nacina da se zeznu nakupci) i sl. Ovde smo zastranili a tema treba da bude pokretanje farme za 100 ovaca. I tu ima jedna kontadiktornost. Predlazete Monty-ju Svrljisku ovcu a sa duge strane kukate kako je neisplativa. Ja mislim da je jedan od odgovora na probleme relativno niske cene povecana produktivnost. I imao sam jedan predlog a to je razmisljanje o kontrolisanom ukrstanju sa Romanov ovcom. Dajte druge predloge. >:D

brundalo
05-10-08, 20:03
Pa evo da vam kazem i da nas u HR muce isti problemi kao i vas u Srbiji. Nakupci, prekupci, skupa hrana itd.itd.
Tar je potpuno u pravu u nekim stvarima i sa njim se potpuno slazem. Medjutim i u takvim razmisljanjima postoje rupe. Ajmo ovako postavit stvari. Cinjenica je da su podaci o broju ovaca koje je naveo Tar zastrasujuci i da Novi Zeland i Australija mogu fakat unistit svjetsko ovcarstvo kao sto su unistili evropsko vunarstvo kad god pozele. Sa takvim stvarima se valja borit na drugi nacin. Pamecu. Ako oni imaju kvantitetu, mi moramo imat kvalitetu. Moramo ponudit trzistu raznovrsnost, pravu paletu domacih autohtonih proizvoda. Strogo kontrolirati te proizvode. Takve autohtone proizvode trziste trazi unatoc cinjenici da su skuplji od klasicnih, bolje da kazem od konfekcije. Pa ljudi ja san obisa Srbiju kad san bija u ondasnjoj vojsci i jos mi je u ustima okus uzickog kajmaka ili mastike iz Makedonije ili dobre sljive iz Valjeva ili sira iz Negotina. Svaki kraj ima svoj prozvod i jos ako nije produkt GMO nego tradicijski proizvod to moze postic pravu cijenu. Zato osnivanje udruzenja, zadruga i neznan cega sve ne je imperativ jer ce nas male inace progutat. Treba te lokalne proizvode zastiti sa geografskim porijeklom i certifikatom o izvornosti i orginalnosti proizvoda. Ono sta su napravili u vas u Srbiji ne mogu virovat. vise od 10000 ovaca i nije ugrozena vrsta:lol:?. U nas Paske ovce ima 30000 a dalmatinske pramenke jos i vise pa se stiti i stiti ce se poticajima da ne nestane. Inace dubrovacka ruda se pocela stiti kad je skoro nestala kad je bilo samo 12 zivih a danas ih je 150 i posebno se stiti i stimulira njezin uzgoj.Zato decki organizirajte se i u protunapad. >:({ >:({ >:({

novii
05-10-08, 20:46
Vidim ja da vi ovčari i kozari imate proizvode. ali trebate upoznati ljude sa svojim proizvodima. Pre svega u svom kraju. I kada se ima nekoliko ovaca i kada ih se ima stotinu, mora se reći ostalima da to postoji. Veoma je teško se baviti gajemnjem stoke ima tu mnogo posla, ali kada dođe vreme za prodaju nemojte da vi vijate prodavce. Neka oni čekaju u redu do vas.
Nije loše ponekad i počastiti il sa manjom cenom dati nekome poneku ovcou ili jagnje , recimo lovece na primer. Njih ima iz svih segmenata društva iz svih slojeva i veoma su druželjubivi. Ako probaju kvalitetan proizvod, svagde će ga pohvaliti. I rado će ga ponovo uzeti.

Zatim netreba zaboraviti ni Internet, napravite neki sajt. Jeste da košta, ali na taj sajt gledajte kao na jednoga promotera, koji nije nikada gladan i žedan i naravno dostupan je 24 sata dnevno.

Ovo što sam ja rekao dolazi na kraju kada se treba prodati ovca, ali je to isto bitan segment gajenja. Osim kod možda onih koji ovce drže iz hobija.

brundalo
05-10-08, 21:09
@ novii tako je decko. Ja zivin na malon otokui puno toga napravin, a da iman jos toliko triputa proda bi bez problema. Meni ljudi dolaze iz ZD,ST, RI, ZG cak iz Slovenije. Turisti nose sa sobom i ne pitaju za cijenu. Ali kad izracunam ja san u ovih 10 godina onako na reklamu potrosija jedno 100 janjaca. Isplatilo se vraca se i moze se zivit. Je da me ova godina grdo zajebala ali sta sad-nista triba nastavit radit i amen >:({ >:({ >:({

Dare
05-10-08, 21:12
imam ja sajt i sve sto kazes je OK, i znaju ljudi za nas. problem su upravo ti hobisti, tj penzioneri - starci. oni kad dodju na pijacu ponasaju se kao da su svoj proizvod nasli usput. daju posto-zasto... i zbog njih mi ne mozemo da postignemo povoljnu cenu. ali ":":{ za koju godinu ce da iznemognu :D . salim se :)
plasman ume da bude problem

Tar
05-10-08, 23:47
@ Dare,
ma pusti starce i kukanje. Reci ti nama koliko ovaca imas. Koliko ovnova. Kako odlucujes sta je od podmladka za klanje a sta za remont. Da li muzes mleko ili ides samo na jaganjce. Za vunu znamo da ne ide za sada. to su neka od pitanja. Ko tera ovce na pasu. Da li koristis el. pastira i sl.

brundalo
06-10-08, 00:02
Ma vidi ko govori pusti starce. A javija se pravi a? A on did isto ko i ja he he >:({ >:({

Tar
06-10-08, 08:03
>:({

Dare
06-10-08, 09:41
@ Dare,
ma pusti starce i kukanje. Reci ti nama koliko ovaca imas. Koliko ovnova. Kako odlucujes sta je od podmladka za klanje a sta za remont. Da li muzes mleko ili ides samo na jaganjce. Za vunu znamo da ne ide za sada. to su neka od pitanja. Ko tera ovce na pasu. Da li koristis el. pastira i sl.

imam oko 80. sta je za klanje a sta nije odlucujes prema rasporedu sara, tj. to je jedna od karakteristika svrljiske ovce. takodje je bitna genetika, tj otac i majka jagnjeta. Jos je bitna i duzina repa, i naravno fizicka krupnoca jagnjeta. Ovce doje jaganjce, a posle prodaje nastavlja se muza. el. pastir nije u upotrebi

Tar
06-10-08, 11:29
Znaci ti se jos uvek primarno bavis "preciscavanjem" rase po eksterijeru.
U zapatima gde je stado u rasnom smislu stabilno do nije primaran zadatak. T u se retko desi da je neko jagnje eksterijerni skart i takvo se izbacuje.
Vitalnost, brzina prirasta, procenat prezivljavanja, broj jagnjadi i sl, dakle ekonomski faktori treba da uticu na to koji jaganjci i koje ovce ostaju u za priplod.

Dare
06-10-08, 12:29
epa svrljiska je mozda jedina rasa kod koje se gleda eksterijer u smislu rasporeda sara. kako da sortiras recimo virtemberg po tome kad je skroz beo ?
Upravo taj raspored sara odredjuje i ekonomsku stranu, jer ono sto se idealno uklapa u definiciju rase mozes da prodas skuplje, a i mnoge proizvodne osobine mogu da se sagledaju u tome. Recimo, svrljiska ovca mora da ima crno po licu (oko usta i ociju) i crne usi, da je dugacka i da vuce rep po zemlji, da je obrasla vunom po celom telu (ne da je gologlava kao cigaja recimo).... Ako nije takva, ovde niko nece da je pogleda...

Tar
06-10-08, 16:03
Ma dobro si nam to objasnio. Ali i druge rase imaju svoje (drugacije) kriterijume.
Samo konstatujem da jos uvek moras primarno da pazis na eksterijerne osobine.

Na Zelandu npr se podrazumeva da su sve ovce sa sarom kakva treba da bude a prva selekcija se pravi kod jaganjaca
prema vitalnosti pa ona koja su najbolja isprska zelenim sprejem a ona za klanje crveno (na primer) a ovce isto dobijaju crveni marker ako im jagnje ugine ili je krzljavo. Obelezavaju se sve koje se blizne i sl. To mu je najveci posao, da obelezi jaganjce kada je sezona jagnjenja. Zamisli mora da obelezi 7000 komada...

brundalo
06-10-08, 20:34
Decki moji ja mislim da blago triba gojiti s obzirom na proizvodne rezultate a onda na vanjski izgled. Jebo ti dobru pevaljku ako se nezna j..... Jel tako ili nije. Tako i lipa ovca sluzi za vraga ako ne moze dat 1-1,5 litara mlika na dan i bar svake druge godine 2 janjeta ako ne i svake. I ja san u pocetku isa na vanjstinu pa san nakon par godina upa u corsokak iz kojeg san se jedva izvuka. Kad se standardiziraju prozvodna svojstva onda mozemo prec na eksterijer i njega ujednacit. To je moje skromno misljenje >:({ >:({ >:({

Tar
06-10-08, 21:56
Ako sam ja dobro shvatio Dareta on je jedan od malobrojnih koji gaji Svrljisku ovcu. Ali rasa jos uvek nije potpuno cista pa on pre svega insistira na eksterijeru a kolje netipicna grla.

I ja samo konstatujem da on jos uvek mora to da radi dok npr na Zelandu mogu da insistiraju na drugim, ekonomskim(proizvodnim) osobinama jer kada tamo neko krene u posao i kupi stado ono je besprekorno po rasnom sastavu.

Dare
06-10-08, 22:36
Ako sam ja dobro shvatio Dareta on je jedan od malobrojnih koji gaji Svrljisku ovcu. Ali rasa jos uvek nije potpuno cista pa on pre svega insistira na eksterijeru a kolje netipicna grla.

I ja samo konstatujem da on jos uvek mora to da radi dok npr na Zelandu mogu da insistiraju na drugim, ekonomskim(proizvodnim) osobinama jer kada tamo neko krene u posao i kupi stado ono je besprekorno po rasnom sastavu.
Svrljiska ovca je jedna od retkih domacih rasa koja je priznata. A takav nacin selekcije je neophodan bas zbog toga. Tesko to moze da shvati onaj ko nije pravi "meraklija". :<<> Ovaj covek iz Zajecara ce ukapirati o cemu pricam

Dejanjika
06-10-08, 23:12
Dare mislim da grešiš, za razliku od Engleza (ne znam tačno koliko imaju rasa a imaju ih dosta) mi imamo [b]pramenku[b] priznatu kao rasu a u okviru nje sojeve (soj je niža sistematska jedinica od rase). Znači dosta kasnimo jer smo mogli da specijalizujemo svaki soj i unapredimo u rasu. Naša pramenka je ovca trojnih osobina gaji se znači zbog mesa,mleka i vune. U okviru rase pramenka ja znam za 21 soj i to:
u Srbiji:
-sjenički,svrljiški,pirotski,lipski,krivovirski,k osovski i beli metohijski(bardoka)
u Crnoj Gori:
-pivski,vasojevićki i zetska žuja
u Makedoniji:
-ovčepoljski,šarplaninski i karakačanski(crna vlaška ovca)
u B i H:
-dubski(vlašićki),privorski i kupreški
u Hrvatskoj:
-lički,istarski i dalmatinski
i u Sloveniji:
-bovški i belokranjski

Dejanjika
06-10-08, 23:35
A što se tiče selekcije obrati pažnju i na proizvodne osobine. Trebamo konsolidovati osobine da bi smo nešto napravili. Naše svrljiške ovca spadaju u krupne(ovce 45-50kg a ovnovi 65-80kg) i mlečnije( 80 pa do 150 l mleka za 6 meseci) sojeve. Sve to možemo poboljšati i ujednačiti, ali udruženi uz bolje uslove nege,držanja i ishrane. Pa pazi samo gde je naša BUŠA a gde je DŽERZEJ.

Dare
07-10-08, 11:26
ne znam u kom smislu mislis da gresim.

sto se tice selekcije, mora tako. ako se pojavis na sajmu sa necim sto (samo) vizuelno ne izgleda kako bi trebalo - ostajes bez nagrade. Cak ni crne ovce nisu dobrodosle tamo, iako su potpuno iste u svemu sem u boji. Diskriminacija :lol:

Tar
07-10-08, 14:10
Ja mislim da svrljiska ovca zasluzuje svoju temu pa da iniciramo i klub uzgajivaca ako vec ne postoji?
Eto predloga nasim moderatorima da se vrate malo unazad po ovim postovima i vide gde smo skrenuli sa teme 100 ovaca....= kako zapoceti ovcarsku farmu, i sve odatle premeste u novu temu. A mozda je bolje da se zove Nasa Pramenka i njeni sojevi....? Tako imamo prostora i za Dalmatince i Pirocance i Bosance......
Sta mislite?

brundalo
07-10-08, 20:51
A i ja san za. Inace Tar u Hr za tvoju informaciju smo otisli i malo dalje pa su u medjuvremenu priznate Dubrovacka ruda, creska ovca, krcka ovca i bracka pramenka. Ustanovljeno je da sve spadaju u pramenke ali i da imaju dovoljno razlicitosti izmedju sebe i u odnosu na ostale da ih se prizna kao zasebne sorte ovaca..
Sto se tice vanjstine ovce ja sam jos uvik pobornik teorije da prvo produkcija pa onda vanjstina. Kad in se sredi produkcija lako je kroz par generacija dobit "klonove". Jel mi gajimo ovce radi zarade ili zarad lipote. Dok in sredimo lipotu prosa voz - umricemo :lol: :lol: :lol: >:({ >:({ >:({

Tar
07-10-08, 21:26
Ja sam 100% saglasan. Ali u Daretovom slucaju izgleda da kupci traze pravu svrljisku ovcu, Bar sam ja to tako shvatio. Dakle problem je sto se mi u Srbiji nismo na vreme poceli to da radimo, pa da su standardizovani svi nasi sojevi pramenke. Ovako , kako ja to razumem, taqj posao drzanja cistog soja( na savremeni naqcin) je novijeg daduma pa se jos uvek u osetnom broju pojavljuju primese drugih sojeva.
A sto se tice marketinga tu si u pravu. Ja sam onako usput cuo za svrljisku ovcu a u Bg osim profesora niko ne zna za nju. Ovde se maksimalan zahtev svodi na to da je jagnje sa planinskih pasnjaka i to je dovoljno.
U Hrvatskoj se malo dalje odmaklo u ocuvanju lokalnih rasa a i inace je pristup drzave prema poljoprivredi bolji.
Pazi , nisam rekao dobar vec bolji. ":":{

brundalo
08-10-08, 19:20
Znaci u principu skoro svi tipovi domacih ovaca na podrucju bivse drzave spadaju u pramenke. Osim izuzetaka.
E sad bi mi uzgajivaci jer vidin da nas muce skoro isti problemi tribali malo na tom pitanju poradit. >:({ >:({

ilijat
22-06-09, 23:12
Zeleo bih da kupim nekoliko jagnjadi (3-4) i da ih odhranim pa da u narednim godinama imam jagnjadi za svoje potrebe, posto ja nemam nikavih uslova za ispasu zanima me da li mogu da ih drzim zatvorene u dvoristu? Sa cime ih je najbolje hraniti i koliko hrane je potrebno obezbediti za jednu godinu za recimo 3 ovce i ovna? Dosada sam gajio samo svinje i sa ovcam se nisam nikada sretao pa moram da pitam >:D Vama su ova pitanja verovatno smesna ali sta mogu >:({

sasha
23-06-09, 13:03
pitanje nije ni najmanje smesno i ja sam od skoro poceo da se bavim ovom granom poljoprivrede moja trenutna iskustva su za sada zadovoljavajuca iako sam u pocetku uzeo robu koja je bila losa sto se tice uhranjenosti i jos vodim bitku da ovce dovedem u dobru kondiciju i da ih spremim za oplodjenje u avgustu ili septembru inace sto se tice drzanje u zatvorenom prostoru je moguce a sto se tice ishrane zavisi od rase koju zelis da drzis pogledaj malo po forumu i razmisli koja bi ti rasa bila najbolja za tvoje potrebe

sasha
23-06-09, 13:16
otvaram ovu temu gde pocetnici koji su skoro poceli ili zele da pocnu da se bave ovom granom poljoprivrede mogu da pitaju ili da iskazu svoja iskustva u drzanju ovaca iako je sve vec receno u ostalim temama zaboravili smo da kazemo neke male stvari sto se tice ovcarstva na primer da li se moze davati vlazna trava koja je skoro pokisla koliko jedna ovca rase te i te pojede hrane dnevno kada je najbolje vreme za pripust i sve one stvari koje su profesionalnim odgajivacima svakodnevne a pocetnicima zlata vrede

natasa
24-08-09, 22:53
Pozdrav svim uzgajivačima ovaca! Potrebna mi je vaša pomoć i unapred se zahvaljujem. Da li neko zna, gde se (i da li se) u Srbiji može kupiti jagnje ove rase (Polish merino)? >:D
http://i32.tinypic.com/21ag6z8.jpg[/I

Post je spojen: 1251147952________________________________________ _________
Sory! Ne ide mi ubacivanje slike. Ajd ponovo da probam

Post je spojen: 1251148167________________________________________ _________
Polish merino
[img]http://i32.tinypic.com/21ag6z8.jpg

miroslav k
07-12-09, 23:08
neznam koja je ovo rasa, ako neko nemoze da zaspi nek pokusa da ih prebroji :D
pa ce lepse da ::)
http://i46.tinypic.com/2wfjxwg.jpg

Velimir
08-12-09, 02:36
Колко видим овде има разних сорти...изгледа да је нешто мележено... из ког дела Србије је слика ако је одатле?

vla
08-12-09, 07:41
Ove su: cigaja ovce x razni ovnovi, najvise pramenka.Gde je ovo slikano?

miroslav k
08-12-09, 09:25
slikano je na kanalu dtd izmedju backog petrovca i kulpina,

miladinovic
08-12-09, 11:39
Uglavnom je osnov pramenka,bosanke,sa rogovima ima ih dosta na slici

SCORPION
11-12-09, 16:06
Zdaravo ja sam iz Makedonije bavim sve svega po malo sad se zelim vratiti na selu i poceti uzgoj ovaca.
imamo 3ha niva i nedoglednu pasu na selo. Hocu da znam jesu le ove nase makedonske ovce trazene i koliko su procuktivne po jagnjad?
i dali bih mogao da se bavim ovcarstvom da uzmem 100 ovaca i gajim ih szmo za meso?
i odgovara li mi rasa sarplaninske ili ovcepolske ovce za uzgaju jagnjad ili ih treba ukrstiti sa nekoj drugoj rasi?
koje je najbolje vreme da ih kupim?

novii
11-12-09, 16:34
Na većinu tih pitanja ćeš naći odgovor ako malo pretražiš forum i pročitaš starije postove. Na ovako uopšten post sa dosta pitanja, malo je teže da ćeš dobiti odgovor, pošto ljude mrzi da kucaju više puta iste odgovore na forumu.

Nikola77
17-01-10, 15:14
Planiram da kupim 50 ovaca rase virtemberg (za meso) pa me zanima:

-Kolike su dnevne potrebe hrane za jednu ovcu?
-Koliko je isplativo ovcarstvo?
-Koliki mi je prostor potreban za 50 ovaca?
-Koju hranu da im dajem?
-U glavnom sve me interesuje u vezi ovcarstva, jer sam nov u tome.

Unapred zahvalan!!! ::pomoc:;

Goran_974
21-01-10, 11:50
Nikola veliki pozdrav ako procitas ceo forum o ovcerstvu videces sta ti sve treba

Karalic
21-01-10, 13:54
Planiram da kupim 50 ovaca rase virtemberg (za meso) pa me zanima:

-Kolike su dnevne potrebe hrane za jednu ovcu?
-Koliko je isplativo ovcarstvo?
-Koliki mi je prostor potreban za 50 ovaca?
-Koju hranu da im dajem?
-U glavnom sve me interesuje u vezi ovcarstva, jer sam nov u tome.

Unapred zahvalan!!! ::pomoc:;
Pozdrav, Nikola. Ako polako prelistas teme za koje si zainteresovan, naci ces sve sto te interesuje, pa i mnogo vise od toga. Pozdrav >:D

Nikola77
22-01-10, 17:36
Hvala na informacijama. Prelistao sam ceo forum. Nasao sam dosta toga na forumu a imam i coveka koji mi daje potrebne informacije.

VELIKI POZDRAV!!! >:D

Karalic
22-01-10, 23:02
Pozdrav i Tebi Nikola >:({

kika
04-02-10, 19:20
Hmm procitah celu temu "Odlucivanje uzgoj i Ishrana jagnjadi" ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 18 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^ ::namigivanje::

urban
07-02-10, 10:56
ne bih da miniram temu ali imam jedan predlog za nove ovčare koju rasu čuvati

http://i841.photobucket.com/albums/zz338/urbanzoli/Picture1.jpg

a i ja bih

miladinovic
07-02-10, 10:59
odlican izbor kolega Urban:):)

urban
07-02-10, 11:00
Hmm procitah celu temu "Odlucivanje uzgoj i Ishrana jagnjadi" ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 18 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^ ::namigivanje::


moj predlog je da ovcu i ne odvajaš nego u poseban odeljak (tamo gde ovce nemogu ući a jaganjci mogu) daš im granule najbolje u viseću hranilicu može velika i od kokošaka i jaganjci će da jedu po malo pa sve više po volji

svetitrifun
08-02-10, 00:32
odlican izbor kolega Urban:):)

Ама људи ова троши 100 еура на дан, шта Вам је

kika
08-02-10, 08:44
Hmm procitah celu temu "Odlucivanje uzgoj i Ishrana jagnjadi" ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 18 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^ ::namigivanje::


moj predlog je da ovcu i ne odvajaš nego u poseban odeljak (tamo gde ovce nemogu ući a jaganjci mogu) daš im granule najbolje u viseću hranilicu može velika i od kokošaka i jaganjci će da jedu po malo pa sve više po volji


Ha nebih se nikad setio 8) Odlican predlog :D

Dusan F
24-05-10, 17:50
Pozdrav Drugu Montiy i svima na forumu ,
Od oca i striceva sam nasledio nepregledno prostranstvo na istocim obroncima Kopaonika sa kompletnim domacinstvom , stotinama pasnjaka i potoka i izvora , i planiram da obrazujem farmu ovaca i koza .
Monty , pitali momka da li bi zveknuo Lepu Brenu ili 2 plavusice , on malo razmisljao i kaze Brena je Brena ali 2 su 2. Daj 2 . E pa tako i sa ovcama i kozama . Onaj ko ima 3 livade i 3 ara zemlje neka bira rasu i mleko i druge stvari a kada imas nepregledna prostranstva bitno ti je da imas sto vise jedinki i da se stvar jednostavno otme kontroli . Novi Zeland nema toliko ovaca zato sto su ovce bolje a oni pametniji nego zato sto je klima blaza , ispasa duza i nema prirodnih neprijatelja osim coveka. Tamo ih ne interesuje ni da li ovca ima mleka ni da li je slomila nogu , ,predvece 1 radnik pik apom prodje za stadom pokupi sve sto je zaostalo i to sutra ide u mesaru ili to vece na astal. Njih interesuje samo broj . Odabir Zlatibora ti je potpuno pogresan jer je to turisticka destinacija i tamo je sve skupo pa i zemlja trebao si ici u krajeve gde je i bog rekao dovidjena i gde je i drzava zainteresovana da se nesto pokrene onda ima i fora sa fondom itd, itd.
Ja cu sigurno uzeti Romanovsku kao osnovnu jer kazu da ona baca najvise , i za pocetak mislim da je to najbolje , mada i pored svega sto sam naveo ipak cu pretresti ceo forum i uvaziti i misljenja kolega koji su iskusniji ali mislim da mi je velika prednost sto imam ipak veliku povrsinu i vec obrazovano domacinstvo., ako je to uopste neka prednost
Molim komentare kao pomoc
Hvala pozdrav Dusan Filipovic

miladinovic
26-05-10, 09:52
Vidim da planiras neki masovniji odgoj ovaca i da romanovsku planiras kao osnovu,sto se tice toga imat ces par problema,prvo nabavka dobrih grla i njihova brojnost kao i cena,takodje ne znam o kom broju ovaca pricas al za romanovu sve preko 100 majki u vreme jagnjenja je ozbiljan posao i problem da se gubici svedu na minimum
Mi nismo i ne mozemo biti nikad NZ,zbog klime,prostranstva i sl zato mislim da ti logika o brojnosti na ustrb kvaliteta nije bas ispravna,imas par diskusija na tu temu na forumu
srecno s zapocetim poslom
>:({

milosica
26-05-10, 22:31
dobro dosao u klub obozavaoca stoke. Kazem obozavaoca jel za sada to i nije toliko isplativo koliko imas posla i obaveza. Ali nedaj se.Nemoj se samo zaletati vec dobro razmisli i za rasu i broj. ima ovde na forumu dobrih ovcara i kozara i sigurno ce ti pomoci.SRECNO poz iz vojvodine

Edin Crnalić
05-10-10, 15:20
Srednju brate haha!! Zamisli imati takvih 30-tak pa opali!!

semA
26-10-10, 11:19
Postovanje dragi forumasi/ce

Prvo da se predstavim, zovem se Semir imam 22 god dolazim iz Makedonije, Gostivara. Ja i jos 2 mojih prijatelja mislimo se ozbiljno pocet bavit ovcarstvom imamo veliku ljubav i ambcije. Zajedno smo odrasli uvjek smo pomagali jednom seoskom ovcaru dok je bio ziv(da mu je lahka zemlja) i imao ovce. No medjutim u nas odavno postoji zelja za
ovcama i sad smo rijesili da cemo pocet, naravno od 0. Mogli smo i prije to uradit ali ja na fakultet nji dvojca posao
Irgati(za dnevnice radili) njima je prekoglave komandovanja, i rade posao koji ne vole a ovaj koji volimo potrebni su savjeti i savjeti vas dragih i iskusnih. Imamo fino ogradjen prostor od 1ar-a udaljeno od sela, tu nam je zamisao da krenemo. Ovo sve zamisljamo pocet radit na proljece... Ispocetka cemo trazit pomoc od ovcara susjednih sela da uzemo jagnjad od malena trazit cemo i na poklon odnosno platit im kad mogli i kad se stabilizovali aBda. Vecina ljudi pravi bauk ovaj posao, da je pretesko pre zahtjevno itd itd, sve nam je to jasno i to nam ne predstavlja problem jer smo mladi i 3 smo. Polosko polje sve njive se slabo odradjuju zasade se psenicu, kukuruz al 80% ostaje neobradjeno razlog tome je sto svi idu u inostranstvo radit njemacka,svicarska,italjia slo..itd
imamo 2 traktora masinerije imamo za pocetak. Znamo da treba dosta obradivog zemljista uzimat cemo u zajam od ljudi na godinu dana traze minimalno 50e da zasadimo i i koristimo njihove njive.
Drzava kao drzava daje subvencije i nadamo se za njenu pomoc i surfam u nadi da cu pronac sta sve treba od papira da bi dosli do te subvencije i pomoci.

P.S
Da ne duljim puno za pocetak trebaju nam savjeti, novi sam na ovom forumu u nadi da cemo dobit dobronamjerne savjete i kritike prihvacamo naravno. Obavjestavat cemo vas oko radova i planova. i slike cemo nakacit cim krenemo s radovima.. Al prvo nam trebaju savjeti. Pitajte sve na sta po vama nismo obratili paznju. Novi smo i idemo do kraja!

S ljubavlju
Semir, hakim, vacki (ja i moji jarani)

Bosnian
26-10-10, 11:42
Naprijed, hrabro, uzdignuta cela uz savjete i iskustva drugih ali ne daleko od nauke.

Maestro
26-10-10, 12:10
@semA

Pre svega dobrodošli na naš Forum, budite sigurni da ćemo Vam pomoći maksimalno, posebno se nadam da će to uraditi Vaši zemljaci koji su veoma aktivni na ovom Forumu (bokuman, Furgo i ostali).

U cilju da ne otvaramo veliki broj novih Tema ovo će biti spojeno sa Temom za početnike: http://poljoinfo.com/ovcarstvo-i-kozarstvo/100-ovaca-shta-sve-za-njih-treba/

Još jednom dobrodošlica, ::svaka cast:: za izbor Foruma, u puno uspešnih postova !!!

>:({ Moderator

semA
26-10-10, 16:49
Hvala lijepa ljudi bit cemo u konktaktu.. :D

bokuman
26-10-10, 22:56
Semire dobrodosao, lepo je da ima mladi ljudi koji zele ovaj posao, ja sam poceo pre 4 godine iskljuciv iz ljubavi, posle je dosla i zarada ali i naravno neki problemi koji su prateci u svakom pa i ovom poslu.Imas dosta toga po netu mozes da procitas, kao i mi svi forumasi stojimo na usluzi.

Ako si pre svega pravi zaljubljenik u zivotinje ondak nije problem da pocnes jer pocetak je najtezi jer ja iz srca zelim da pocnes da sebi zcrtas ciljeve koje hoces da ostvaris za nekoliko godina.

1.Za koji tip ovce se odluciti za meso ili mleko, bilo za koji da se odlucis idi u meleze nikako u originale jer su sa dobrom proizvodnjom a vise puta su otporniji od bolesti od originala to je moj zaklucak ne mora da znaci.
2.S cime raspolazes ovog trenutka mislim a mehanizaciju ili zemljiste ( ja bi ti preporucio da dolazis iz polog da obaezno odgajas detelinu-lucerku jer se tu najvise ispalti) dok za zrnastu hranu nekad t je svejedo dali proizvedes ili kupis jer ti je cena skoro ista.
3.Ako radis sam bez 100 ovaca ne pocinji jer nema matematike sem ako nije u pitanju hobi,ako radis sam ondak budi sprema od 15-20 sati da se provodis sa ovcama bez praznika i vikenda, ako ti rade radnici budi spreman u svakom trenutku da ih zamenis jer nikad se ne zna kad ce da odu.

Ako ove uslove ispunis mozes da pocnes i srecno ti bilo.

Boban Kumanovo

semA
26-10-10, 23:46
E hvala Bobane puno, pocinjem radit s jos 2 druga. Upravu si kad kazes 100 ovaca ali nismo u mogucnosti toliko, mehanizacije imamo poprilicno 2traktora i sve sto je potrebno uz njega. Naravno nemamo presu da poslije kosenja napravimo (ne znam pravi naziv, al ono kocke uvezane). Iz ljubavlju pocinjemo s ovim naravno. Vidjet cemo jos sta kako ako nista onda cemo prvo napravit stalu, pa skupljat pare za ovce, oko tipa ovaca razmisljamo uzet ovih sto i ima ovdje kod nas ne znam koje su al su melezi pretpostavljam cim se ne zale na bolesti neke. Jednostavno nas 3-ca kad sjednemo u kaficu svaku noc pricamo o ovcama kako sta treba radit, onda cesto odemo kod nekog cobana i slusamo price, dozivljaje itd... U nekom postu sam procitao da za jednu 4clanu obitelj potrebno 150 ovaca da bi zivjeli pristojno odnosno da se ima toliko prihoda za pristojan zivot. Nas cilj je do 500 ovaca ako Bog da. Spremni smo zrtvovat sve za da dodjemo do tog cilja. I vjerovatno cemo mi s porodicama nasim kad i osnujemo moc da zivimo od toga... Jer nam je kafane i kafanski prica i delgata je preko glave, gluposti izvaljeni i saslusani siti smo.. Zamisao nam je imat uz te ovce 3 dobra konja... Na sar planini bi bili preko ljeta na ispasu ima pasnjaka i pasnjaka... preko zime bi imali zalihu hrane dovoljnu da i prehranimo. Svjesni smo napora al se ne damo jer smo mladi i mozemo. >:({

urban
27-10-10, 18:58
pozdravljam veliku volju i entuzijazam i želim apsolutni uspeh, imao bih nekoliko sugestija ako dozvoljavate, a to je (napominjem da govorim iz krajnje najbolje namere) vas trojica bi učestvovalo u toj priči ako sam dobro svatio to je veoma pohvalno jer je mnogo lakše udruženim snagama nego sam
ali dobro se preispitajte da li ćete moći funkcionisati u troje i kad dodju teški dani da li ćete biti dovoljno toleratni u odredjenim momentima i sl. jer ste vi sada u odredjenoj euforiji i sve izgleda mnogo lepše nego što jeste pa upravo zbog svega toga predlažem da dobro razmotrite sve aspekte i da se konsultujete još sa nekim iz svojih porodica jer to što vi nameravate je veliki zalogaj i može uspeti samo ako se krajnje trezveno i realno sagledaju svi činioci i predvide problemi na koje možete naići, naravno ja vam želim da uspete u svojoj nameri i da jednog dana na ovom forumu gledamo prelepe slike sa Šarplanine sa mnogo lepih ovaca
što se odabira rase tiče upravo tako kako si i sam rekao uzeti rasu koja je kod vas najviše rasprostranjena i aklimatizovana a sa eksperimentima baviti se kasnije dok stanete na noge.

ps one uvezane kocke se kod nas zovu "bale" a mašine balirke
još jednom svu sreću i uspeh vam iskreno želim

semA
28-10-10, 00:59
Hvala lijepa urban, naravno da na tome radimo da sve moguce probleme gledamo i mislimo da mozemo tome u kraj jer iza nas sad pa do nekih iduci 4 do 5 god nemamo nikog na ledjima mislim zene da se ozenimo jos smo mladi taman do tad razmisljamo da dodjemo do broja s kojim bi mi u buducnosti mogli zivit jedan normalan zivot i formirat porodice. Radosna informacije smo dobili veceras a to je da nam covjek spreman poklonit 5o jagnjadi kad bude period jagnjenja ne ovaj sad vec iduci. Covjek nam je spreman i sad dat al mi ne zelimo da zurimo i nemamo zaliha da bi i nahranili uzet cemo sad 10-komada. a na proljece i pocetkom ljeta cemo uzet jos. Do tada se nadamo da cemo zavrsit radove na stali i tu smo nasli donacije malo, malo od svojih sto imamo zaradjenih. Sad bi vas zamolio jos za savjet:
-o cemu najvise da obratimo paznju buduci da ulazimo kao ortaci, odrasli smo zajedno uvjek se druzimo zajedno i ne gledamo na korist ko braca smo.
Sve sto kazete zahvalni smo mnogo.. sto vise negativnih strana koje vam padnu na pamet a na koje smo mi mozda zaboravili pretumacit da nam saopcite i da i razmotrimo mi. hvala lijepa >:({

ivan11996
16-01-11, 13:49
pozdrav svima . kolko mi treba hrane po ovci ako su na jaslama.mozeli sa 50 ovaca da se zaradi jedna plata.

radoje milovanovic
18-01-11, 22:37
sa 50 ovaca moze da se zaradi plata stim da imas priliv sezonski koji onda rasporedjujes mesecno ali se trazi ekonomicnost.

miladinovic
18-01-11, 23:02
50 kojih ovaca,u kojim uslovima i koja plata?
sve su to jako bitna pitanja,ako im sve kupujes neces zaraditi nista garantovano,znaci dzaba radis
>:({

Sava21
18-01-11, 23:14
pozdrav svima . kolko mi treba hrane po ovci ako su na jaslama.mozeli sa 50 ovaca da se zaradi jedna plata.

pozdrav.e,ovako,posto je i moj cilj u skladu sa trenutnim mogucnostima stado od 50 ovaca i proizvodnja jagnjadi za klanje predlazem ti da pogledas temu ekonomika poslovanja u ovcarstvu i kozarstvu.prvo moras znati sta ti je cilj,da li je to proizvodnja mesa ili mleka i mlecnih proizvoda,to ces najbolje utvrditi pracenjem traznje za ovcarskim proizvodima u tvom kraju,zatim izracunaj koje su tvoje mogucnosti u pogledu objekata,obradivih povrsina i pasnjaka.cinjenica je da ovaj posao zaista ne zahteva mnogo vremena,sto je velika prednost,ali zivotinja kao ovca ipak zahteva negu koju joj ne smemo uskratiti ako zelimo da nam donese odredjenu zaradu.a sto se tice hrane dacu ti moj licni primer.kod mene su ovce cele god na jaslama i za 7 dana 5 ovaca pojede:dve bale lucerke(oko 10 kg po bali),jednu balu sena i jednu balu sojine slame,zatim oko 10 kg kukuruza u zrnu i isto toliko koncentrata koji sam pravim,a cena kostanja mog koncentrata je priblizno 30 din./kg.nadam se da sam bar malo pomogao >:({

Milos S.
15-02-11, 17:13
Dragi ovcari i buduce kolege,

Nasledio sam imovinu u Dalmaciji, nesto oko 50 ha... Vecina su pasnjaci, a ima i oranica i sume... Tako da planiram da oranice iskoristim za uzgoj kultura koje bi mi obezbedile kvalitetnu prehranu... Nemam iskustva u uzgajanju ovaca, ali mi je to primamljiv posao i za telo i za duh... Otac i ja planiramo da se preselimo i posvetimo poslu, on ima iskustva, ali dugo nije imao dodirnih tacaka sa ovim poslom, a stvari su se malo izmenile... Inace radi se o okolini Knina...
Zanjima me koja pasmina je najbolja za ove predele...? Baba i deda su gajili pramenku...
Na prolece planiram sa izgradnjom stale, pa me zanjima i koji materijali su najbolji u odnosu cena-kvalitet...?

Srdacan pozdrav... >:({

sarbanac
15-02-11, 17:29
Ima tema kao da je izmišljena za tebe 100 ovaca šta je sve potrebno za dobar start

Post je spojen: 1297794892________________________________________ _________
Evo nešto malo saveta iz mog skromnog iskustva. Dali razmišljaš da se baviš proizvodnjom mesa ili mleka to su dve različite stvari. Za 100 ovaca treba ti minimum 200 kvadrata štale. Jedna veća oko 150m2 koja ne mora biti od čvrstog materijala. Dovoljni su drveni stubovi drvena građa salonit i daska sa tri strane okolo. Tako je najjeftinije. Drugi objekat može biti manji ali tako urađen da u vreme zime obezbedi temperaturu ne manje od nula stepeni. Ovaj drugi objekat bi služio pre svega u vreme jagnjenja i prve dane posle jagnjenja. Sto se tiče ishrane imaš 50 hektara tako da neće biti problema. Forsiraj ispašu kad god je to moguće bez obzira na godišnje doba. O rasi neznam šta da ti kažem ako hoćeš mleko tu ti ne mogu pomoći jer kod nas se isključivo proizvode jagnjad za klanje.

Milos S.
16-02-11, 11:45
Hvala Sarbanac,

Sto se temperature tice, ne bih trebao da imam problema, jer zimi retko temperatura pada ispod nule, a snega gotovo i da nema... Odlucio bih se za proizvodnju mesa, kao primarnog, a mleka koliko bude... Jer ne znam da li ce mi se isplatiti samo jedno, s obzirom da je vuna bezvredna. Sto se stale tice, gradju imam svoju, ali sam jos u dilemi da li da zidam od cvrstog materijala, ili da podascam... Rad me nece nista kostati, tako da bi mi dodatni trosak bio samo materijal (blokovi, krec, cement i pesak). ^-^

sarbanac
16-02-11, 12:20
Ako hoćeš samo meso onda prelistaj teme o meleženju i ekonomiku poslovanja. Ako možeš da nabaviš romanovske ili njihove meleze pa da kombinuješ sa tovnim rasama. Kolega Đzigi je bliže tebi pa stupi u kontakt snjim. On ima fantastične rezultate u proizvodnji jagnjadi 3,2 po ovci za godinu dana. Kod mene ima malo romanovski i teško ih je nabaviti. Ide se na tri jagnjenja u dve godine. To je moguće na dva načina rasom policikličnih ovaca romanovska slovenka ili sinhronizacijom. Za proizvdnju jagnjadi obavezno radi meleženje tovnim rasama. Nabavi tovne ovnove tipa il de frans šarole već šta možeš da nabaviš. Uključiće se i iskusnije kolege pa ćes izvući neke zaključke. Ako u početku budeš imao poteškoća nemoj da izgubiš volju budi uporan i kroz rad za par godina sve će ti se samo kazati. Želim ti svaku sreću i uspeh.

majilovac
16-02-11, 15:50
kolega milos posto malo poznajem taj kraj jer mi je zena dalmatinka mogu ti reci da mozes drzati kakvu ovcu hoces u tom kraju samo kao sto kolega sarbanac rece tovnu rasu na to i pici,sto se objekta tice daske i nebrini,trebobih da se raspitas za prodaju jagnjadi kada i koliko kila,znam da u tom kraju se prodaju jaganci sa manjom kilazom nego u srbiji i da ima periodi kooji su idealni za prodaju,pozdrav

dzigi
16-02-11, 23:21
evo da se ukljucim i ja. MILOSE ja sam u drvaru pa mi se javi kad podjes u knin i sve sto proizvedes od jaganjaca kilaze DO 30 KG prodaces tamo za deset minuta to znam jer dolaze otuda ljudi i voze od mene nemozes im obezbjediti kolicinu a daju i dobru cjenu u sezoni od maja do avgusta pozdrav

Milos S.
17-02-11, 17:23
Drage kolege,

Hvala vam svima na podrsci... Raspitiva sam se i saznao da najvise idu jaganjci od oko 25 kg, kila gore dole, mogu vam reci da sam se obradovao kad sam procitao vase poruke!!! 8) Uglavnom sam nailazio na pesimiste... Te mani se toga, te nema od toga leba... Al ne dam se ja... Kolega Dzigi, cim sine prvo sunce eto mene za Dalmaciju, do tad imam jos nekog posla u Srbiji, javicu se i sigurno navratiti po neki savet s obzirom na tvoje fantasticne rezultate... ::svaka cast::

sarbanac
17-02-11, 17:36
Još jednom ću ti ponoviti budi uporan nemoj da odustaneš mogući su i problemi ali samo napred. Rezultati u ovčarstvu se ne gledaju u jednoj godini već posle tri. Dečko puno sreće pa da sledeće godine u ovo doba oajaviš rezultate da vidimo šta si postigo.

Milos S.
18-02-11, 15:46
Kolega Sarbanac,

Svestan sam da su problemi moguci.... No valja se i moze izboriti sa njima... Meni je najbitnije da imam trziste... Ne sanjam o milionima... A znam i da ni u jenom poslu ne mozes profitirati bez bar tri godine rada, zato se i ne zanosim... Ako bog da srece da ja krenem polako...

boagrius
19-02-11, 14:30
pozdrav svima.nedavno sam se ukljucio u forum pa izvinite ako nesto pogresim,inace zovem se Marinko,iz okoline Subotice sam,imam 25god.Nisam iskusan u ovcarstvu jer od stoke drzim par krava i junadi,a ovce nisam nikad,hteo bi samo za njih da se opredelim.Imam u planu da napravim farmicu od sto ovaca iskljucivo za tov,i da farma bude zatvorenog tipa.Molio bi ako moze neko da mi kaze koliko bi trebo hrane da pripremim sto kabaste sto zitarica,i objekat od cega da napravim nabolje?dal je bolje da pocnem sa manjim brojem jer nemam iskustvo ili od jednom da ih kupim?Hvala unapred

majilovac
19-02-11, 18:18
kolega boagrius predlazem ti da napravis objekat od dasaka sa ispusto ispred,mozda je to i naijeftinije,sto se hrane tice to zavisi i od rase i od tebe kako hoces da ovce izgledaju,moram ti reci da se odlucis za rasu prvo pa cu onda moci nesto reci,

boagrius
19-02-11, 19:12
hvala ti majilovac sto si se ukljucio , vinterberg bi uzeo,mislim da su za tov najbolje ,hteo bi da budu bas dobrog izgleda.izvini ,ako mi mozes malo pojasniti ispust kako mislis ^-^

sarbanac
19-02-11, 20:29
Evo i mog mišljenja ako je od koristi. Nebi preporučio štalsko gajenje. Ako ne pasu nema šanse da se nešto zaradi a može biti i gubitka. Prelistaj ekonomiku poslovanja. Jagnjad za tov se proizvode ukrštanjem dve ili više rasa. Ameri 90%jagnjadi za klanje proizvedu ukrstanjem. Ako uzmes vitemberg da budu majke treba uzeti ovnove tovnih rasa šarole il de frans teksel moj favorit je šarole. Neznam dali možeš da nabavis bergama. Ja bi uzeo pola pola pa video šta je bolje. Kasnije ćes i sam videti šta ti odgovara od rasa. U Vojvodini imaš dosta profesionalnih ovčara obiđi bar desetoricu vidi kako oni rade. Preporucujem gos. Karkarasa predsednika udruženja BIKARA. Želim ti puno sreće i uspeha u budućem radu puno ovaca i novaca.

majilovac
19-02-11, 21:34
kolega prvo par pitanja dali imas ispasu i koliko dugo?ja imam objekat iz koga ovce izlaze preko dana na nekih 60 ari pasnjaka,na to sam mislio,u periodu gde neteram na pasu imaju mogucnost da budu napolju preko dana,sto se tice rase to ces morati da se raspitas i razmislis sam,licno za tov ti je potrebno tovna rasa ovnova da bi poboljsao mesnatos i prirast jaganjaca,vinterberg je ok ja ga licno nemam ali mislim da se postizu jos jaci rezultati ukrstanjem sa ovnovima tovne rase,sto se tovne rase tice licno posedujem teksela i sarole gde se sarole pokazao kao bolja kombinacija od teksela,obe rase sam ukrstao sa bergamo,naravno ovo je klanicka roba o kojoj pricam

Post je spojen: 1298148490________________________________________ _________
tesko je reci konkretno sta i kako dok nekazes jos par detalja,ispasa,dali ces raditi klanicku robu jaganjaca i td.bitno je da covek proba da iskoristi i svoje proizvode u ishrani ovaca ako poseduje nesto.

boagrius
21-02-11, 08:08
Mislio sam da bude bez ispase,ali ako bi tako mogao sto kaze kolega sarbanac biti u gubitku,moram razmotriti jer neznam dal bi im mogao obezbediti pasu,koliko bi mi trebalo povrsine za njih?.nesto bi islo klanicama a vecinu bi jagnjadi prodao privatno ljudima koi za sebe uzimaju isto za klanje.mogao bi dosta hrane i obezbediti jer obradjujem 80jutara sto u zakup sto svoje.razmisljo sam o silazi.hvala vam na savetima kolege >:({

sarbanac
21-02-11, 09:48
Kolega bioagris mozda grešim. Ako možeš da obezbediš veće količine jeftine kabaste stočne hrane to je druga stvar. Koliko košta zakup jednog ha ? Ako možeš da nabavljas treber repine rezance otpad iz fabrika soka sojinu slamu. Uz ovu jeftinu hranu treba i jedan obrok dobrog sena. Po Vojvodini ima dosta silosa mlinova postoji mogučnost nabavke otpada mlinske industrije. Ishrana lucerkom kocentratom i silažom cele godine je neisplativa.

boagrius
21-02-11, 12:59
Mogu nabaviti iz apatina,uzimo sam pre treber i repine rezance dok sam imo vise bikova.kod nas izidje 1400kg psenice po hektaru zakup.najkriticnije mi je seno jer imam samo pola hektara sto kosim i baliram.

sarbanac
21-02-11, 13:16
Pa i da kupiš seno ako možeš sve drugo da nađeš jeftioo dobro je. Seno zadnje dve god nije skupo jer se smanjio broj krava pa ima viška sena u ponudi.

boagrius
21-02-11, 13:26
I to je sto kazes >:({samo koliko bi mi trebalo otprilike bala?

majilovac
21-02-11, 14:42
zavisi od rase ali u proseku na 100 komada jutro vece 15-20 bala,zavisi i od bale,sve to zavisi i od ostale hrane sto proizvedes,ja licno koristim ovas,travu,seno,lucerku i silazukukuruznu jer to mogu sam da proizvedem a od zobi ovas,jecam,kukuruz i to sam proizvedem,potsecam da je danas moderno vreme i sve se moze kontrolisati i iskoriscavati a mislim da svaka malo veca stada imaju korist,kolega trebas prvo sa sobom preracunati se koliko i sta mozes od hrane staviti na papir i onda doci do nekih odgovora

moravacgiga
22-02-11, 18:53
Neki dan sam procitao da je krmni sirak i u sirovom a i u sivom stanju jako dobar za koze i ovce. 1ha daje do 100 tona sirove mase.
Interesuje me sta vi mislite o tom krmnom sirku?

boagrius
23-02-11, 19:45
ja sam ga imao i neki od kolega rodio je otprilike 8tona po hektaru,on ima vise proteina od kukuruza samo ljudi vise prednosti daju kukuruzu zbog veceg prinosa i jako retko da ga neko seje u mom kraju.

alfa 9
23-02-11, 21:50
Neki dan sam procitao da je krmni sirak i u sirovom a i u sivom stanju jako dobar za koze i ovce. 1ha daje do 100 tona sirove mase.
Interesuje me sta vi mislite o tom krmnom sirku?
? nemoguce da je 100 tona

cigaja
23-02-11, 22:23
Mislio sam da bude bez ispase,ali ako bi tako mogao sto kaze kolega sarbanac biti u gubitku,moram razmotriti jer neznam dal bi im mogao obezbediti pasu,koliko bi mi trebalo povrsine za njih?.nesto bi islo klanicama a vecinu bi jagnjadi prodao privatno ljudima koi za sebe uzimaju isto za klanje.mogao bi dosta hrane i obezbediti jer obradjujem 80jutara sto u zakup sto svoje.razmisljo sam o silazi.hvala vam na savetima kolege >:({
kolega kupi prvo 20kom pa pici to sto mislis ako ti se isplati nikad nije kasno da povecas broi nemoi da ze zaletis od jednom na stotku nije to ni lak ni extra placen poso,

sarbanac
11-11-11, 21:56
Baš me interesuje dali je neko od kolega startovao sa ovcama i ako jeste kakvi su rezultati.

strile
14-11-11, 20:51
Slažem se sa kolegom cigaja, nikome ne bih preporučio da starta sa više od 20 ovaca.Jedno je kad čitaš i misliš da je sve jasno, a sasvim drugačije kada to treba u praksi provesti.Barem jednu sezonu pokušaj sa manjim brojem.
Ovo što se može pročitati na forumu je vrlo dragocjeno, ali start sa 100 ovaca je stvarno jako hrabro.
Želim puno sreće.

minutauro
15-11-11, 20:46
interesuje me ako neko moze otp da mi kaze koliko bi npr bala lucerke godisnje trebalo za 30ak ovaca u stalskom sistemu,odnosno kolika povrsina u hektarima pod lucerkom i koliko otprilike kukuruza i jecma ? >:({

sarbanac
15-11-11, 22:19
Au teško pitanje. Ima bala i bala od 8kg do 20kg. Nemogu samo lucerku da jedu nije zdravo mora imati i livadskog sena. Može slama od ovsa soje grahorice kukuruzovina. Silaža ili senaža u štalskim usoovima obavezno. Ovce hrane prema reproduktivnom ciklusu. Ishrana pred parenje rana gradivnost kasna gradivnost dojni period. U praksi se to deli na dva perioda. Prvi od zalučenja do 45 dana u narednoj sjagnjenosti. Livadsko seno 0.8kg silaža 3kg 05kg skame ili kukuruzovine i 0.15kg mešavine žitarica. Najbolje kukuruz ovas. Drugi period od 45 dana pred jagnjenje pa do zalučenja 1kg lucerke 4kg silaže 0.5 slame i konc od 0.2 do 0.5 kg. To su neke osnovne preporuke. Može se hraniti i treberom repinim rezancima. Od čeg sito od tog i debelo. Još jedna stvar važna je i rasa. Nije isto hraniti ovcu od 60kg i 80kg. Presaberi pa vidi sam šta ti treba. Neznam dali je isplativo štalsko držanje. Ja mislim da nije.

zemun
16-11-11, 19:22
---------- Poruka napisana u 19:22 ---------- Prethodna poruka je at 19:18 ----------


Neznam dali je isplativo štalsko držanje. Ja mislim da nije.
Ja znam da jeste.

sarbanac
16-11-11, 23:04
Ako se radi o proizvodnji jagnjadi za klanje teško da je isplativo. Kad je priplod u pitanju onda ok. Mada i proizvodnja priploda košta više. Ako se uzme prosek od 30 dinara dnevno po ovci što je skromnija varijanta pa puta 365 malo lekova (preventiva) onda jedno 20 evra po jagnjetu do 35kg i na kraju cena jagnjetine 230 din godišnji prosek? Nevidim računicu.

minutauro
17-11-11, 17:23
sto se tice kukuruza bice obezbedjen po extra niskoj ceni,bice i pomesanog otpada zrna i komusine od kukuruza, psenicne,sojine slame i za sada obezbedjeno jedno jutro pod detelinom..

Marina
17-11-11, 19:23
ako neme ispaše potrebno je oko 2 kg po ovci..ovisi o rasi i dr. kako je sarbanac napisao.
(2 kg otkosa ..sijeno, otava..lucerna) znači 3o x 2 kg = 60 kg dnevno x 365 dana = oko 22 tone
krmne smjese : oko 10 tona godišnje, a sastav se mjenja..
To su okvirni podaci..pozdrav

rajko gmilanovac
17-11-11, 20:12
Stalski uzgoj moze biti isplativ i kod proizvodnje klanicne robe evo kako proizvodnjom hrane sto se vise moze na svom imanju prvenstveno mislim na proizvodnju sto jeftinije hrane u prvom redu silaza kukuruza senaza lucerke graska stocnog sirka sudanske trave ljuljeva uz maksimalno koriscenje obradivog zemljista sudanska trava od polovine aprila do oktobra u oktobru izvlacenje stajnjaka (kog ce tada biti u izobilju zbog stajskog uzgoja a koji je dragocen) i setva graska u maju skidanje graska i setva silaznog kukuruza i tako u krug. Silaza i senaza kao i koriscenje zelenih krmiva gore navedenih tokom cele godine jedino imaju manu u odnosu na pasu sto se oko njih mora dosta fizikalisati ali se po jedinici povrsine dosta dobije vise mase nnaravno uz primenu stajnjaka koji je neophodan. Setva strnih kultura u jesen jecam zob tritikale zrno koristiti za stoku a slamu kao dopunski obrok ovcama da "cackaju" zube posle silaznog obroka. Za sve ovo najmanje je potrebno povrsina za proizvodnju sena a ono je potrebno za odgoj jagnjadi i kao minimalna dopuna ovcama u zadnjem mesecu sjagnjenosti i laktaciji. Za sve ovo neko ce reci treba mehanizacija alo ko je nema netreba drzati stotinu ovaca. Ovakav sistem delimicno a u buduce i potpuno primenjujem kod sebe pa garantujem da je isplativ. Izvinjavam se ovo je tema za "ekonomiku .. . ali povela se rasprava ovde pa da nastavim. Ostaje jos jedna stavka a to je kukuruz njega ako nemozete proizvesti udruzite se sa komsijom pa ga kupite u vojvodini u oktobru kad je najjeftiniji:-\>:({

sarbanac
17-11-11, 20:27
U pravu si Rajko. Ipak je ispaša najjeftinija hrana. Kod mene je kirija maximalno 100 evra. Za sto ovaca je 10ha dovoljno.pasu 8 meseci (manje više). Po ovoj računici ovca košta (kabasti deo) mesečno 1.25 eura ili oko 4dinara dnevno.

rajko gmilanovac
17-11-11, 20:35
Jeste pasa jeftinija ali se mora misliti na jos nesto prvo nemamo svi pasnjake drugo nemamo svi sejane pasnjake a trava sa obicnig pasnjaka je mnogo losija hrana nego kabasti deo pripremljen na nacin na koji sam opisao a kvalitetne hrane je mnogo manje potrebno grlu da konzumira za iste potrebe kao kad pase. Zatim daleko manje zemlje po uslovnom grlu je potrebno za proizvodnju hrane jer nemamo ni zemlje svi u izobilju. Hocu samo da kazem da se ako se pametno radi moze izvuci dobit iz svake rase svakog tipa proizvodnje samo je potrebno da se poture ledja.

zemun
18-11-11, 19:35
Stalski uzgoj moze biti isplativ i kod proizvodnje klanicne robe evo kako proizvodnjom hrane sto se vise moze na svom imanju prvenstveno mislim na proizvodnju sto jeftinije hrane u prvom redu silaza kukuruza senaza lucerke graska stocnog sirka sudanske trave ljuljeva uz maksimalno koriscenje obradivog zemljista sudanska trava od polovine aprila do oktobra u oktobru izvlacenje stajnjaka (kog ce tada biti u izobilju zbog stajskog uzgoja a koji je dragocen) i setva graska u maju skidanje graska i setva silaznog kukuruza i tako u krug. Silaza i senaza kao i koriscenje zelenih krmiva gore navedenih tokom cele godine jedino imaju manu u odnosu na pasu sto se oko njih mora dosta fizikalisati ali se po jedinici povrsine dosta dobije vise mase nnaravno uz primenu stajnjaka koji je neophodan. Setva strnih kultura u jesen jecam zob tritikale zrno koristiti za stoku a slamu kao dopunski obrok ovcama da "cackaju" zube posle silaznog obroka. Za sve ovo najmanje je potrebno povrsina za proizvodnju sena a ono je potrebno za odgoj jagnjadi i kao minimalna dopuna ovcama u zadnjem mesecu sjagnjenosti i laktaciji. Za sve ovo neko ce reci treba mehanizacija alo ko je nema netreba drzati stotinu ovaca. Ovakav sistem delimicno a u buduce i potpuno primenjujem kod sebe pa garantujem da je isplativ. Izvinjavam se ovo je tema za "ekonomiku .. . ali povela se rasprava ovde pa da nastavim. Ostaje jos jedna stavka a to je kukuruz njega ako nemozete proizvesti udruzite se sa komsijom pa ga kupite u vojvodini u oktobru kad je najjeftiniji:-\>:({
Na sve ovo treba dodati i sojinu slamu + kukuruzovinu + ciscenje lucerista+ ovrsena lucerka (a svega toga ima u izobilju).+ visok indeks jagnjenja + subvencije...
I onda dodjemo do zakljucka da stalski uzgoj moze biti isplativ cak i kada se proizvode konzumna jagnjad, samo sto ja vise nemam ni snage ni vremena da to objasnjavam nekom ko ne zeli da 'kapira".

rajko gmilanovac
18-11-11, 20:10
Na ovakav nacin i da nema subvencija opet se isplati a vecina nas nema pravo na njih ali se jeftinom hranom moze postici rezultat.

sarbanac
18-11-11, 20:17
Jedan je rekao. Ima tri vrste ljudi. Oni koji vide. Oni koji vide kad im se pokaže i oni koji nevide nikako. Sve zavisi od kraja do kraja. Kod mene ne raste lucerka neseje se soja nema šećerana ni mlinske industrije ali ima pašnjaka i njiva za 50evra pod kiriju. Najisplativiji sistem koji sam video je kod kolege cigaja iz Vladimirovca kod Pančeva.

Sava21
18-11-11, 20:58
ne znam ljudi,meni kazu da sam lud i sto pokusavam,ali hocu da probam i uveren sam da mogu ostvariti solidan uspeh gajenjem klanicne robe u stalskom nacinu uzgoja.opredelio sam se za virtemberg rasu jer mi se najvise dopada,a iskreno u mojoj okolini se gaje virtemberg,il de frans u maloj meri,i ostalo domaca pramenka i mogu vam reci da je meso virtemberga trazeno.za pocetak pucam na 50 grla,trenutno imam 6 zenskih i jedno musko grlo,ako jagnjenje lepo protekne na prolece sledi prosirenje.pase nemam uopste jer i to malo pasnjaka sto ima kod mene je vec zauzeto,pa radim stalski sistem.moj spas je u tome sto se malo bavimo zemljoradnjom i imamo svu mehanizaciju,tako da polovina hrane za ovce koja se sastoji od sojine slame i kukuruzovine mi dodje dzabe,a sto se tice sena i lucerke troskovi su mi samo oko kosenja i baliranja,a slozicete se da su to ipak minimalni troskovi.ako bude bilo potrebno imam lak pristup suvim i svezim repinim rezancima i treberu,jedino sto sad kupujem su so,lekovi,mineralno vitaminski dodatak i jecam jer mi je trenutno nestalo.sta mislite da li je ovo dobar osnov za pocetak jednog biznisa?

sarbanac
18-11-11, 21:36
Savo puno sreće i uspeha. Mali savet sa moje strane iako se neki neće složiti. Jagnjad za klanje nemoj nikad proizvoditi u čistoj rasi. Radi meleženje imaćeš daleko bolje rezultate.

zemun
18-11-11, 21:37
Najisplativiji sistem koji sam video je kod kolege cigaja iz Vladimirovca kod Pančeva.
Kolega jos jedna "pikanterija" za Vas.Moje ovce trenutno "tuku" sacmu od uljane repice a traktori se voze na bio-dizel od iste te repice.

rus 82
18-11-11, 21:41
Kolega jos jedna "pikanterija" za Vas.Moje ovce trenutno "tuku" sacmu od uljane repice a traktori se voze na bio-dizel od iste te repice.jel dajes prvu godinu sacmu od uljane rep ili si vec davao.kaze mi jedan kolega da nije dobra za ovce koje doje kaze jaganjci dobiju proliv kakvo je tvoje iskustvo?

sarbanac
18-11-11, 21:48
Kolega jos jedna "pikanterija" za Vas.Moje ovce trenutno "tuku" sacmu od uljane repice a traktori se voze na bio-dizel od iste te repice. svaka čast. Kod mene toga nema. Radimo sa onim čime raspolažemo. Paša kad god je moguće seno veštačka livada kukuruzna silaža. Zimi dodatak zrna kukuruz ovas. Dva meseca sam ih čuvao po kukuruzištu i sojinom strništu. Sada još uvek pasu na nasipu pored reke do snega. Trave ima u izobilju.

zemun
19-11-11, 17:56
.kaze mi jedan kolega da nije dobra za ovce koje doje kaze jaganjci dobiju proliv kakvo je tvoje iskustvo?
Ja radim peletiranu sacmu i zbog ovaca koje doje je dodatno termicki obradim ( poput sojine sacme ,samo na nizoj temperaturi).
Za jagnjad pravim miks soje,repice i suncokreta, iscedim ulje a sacmu (rinfuz) termicki obradim i nema problema.

rus 82
19-11-11, 18:25
mogao bih nabaviti repicu ali nemam ekstruder^-^

josip
21-12-11, 21:06
pozdrav kolege,trenutno imam 13 ovaca i ovna il de franca i winteberg mesano.Moje je pitanje da li se od 50 ovaca sa papirima i podsticajem drzave moze nesto zaraditi?hvala

vojvođanin
21-12-11, 21:18
Ne znam za podsticaj, trudim se da što manje imam posla sa državom,ali moja matematika bi bila sledeća:

-50 ovaca, neka odhrani 50 jaganjaca,prosek 35 kg po 2.2 evra.....3850 evra.
-hranu rešavaš sa max 850 evra ostaje 3000, to podeliš sa 12 meseci...250 evra mesečno.
Još ako ućariš i nešto od podsticaja, eto jedna solidna plata.

sarbanac
22-12-11, 14:43
Mene ovca košta oko 40evra god. Ima mesta smanjenju troškova. Poceo sam sa ovim mlidnskim otpadom što bi mi smanjilo trošak za 10evra po ovci. Kod jagnjadi ne kalkulišem mnogo to mora da se hrani. Jagnje me košta između 15 i 20evra do klanične težine. Moglo bi se i ovde smanjiti ali ja lučim sa dva meseca. Kad bi sisali četri trošak nebi bio veći od 10evra. Ali gubim treće jagnjenje u dve god.

slavis
23-12-11, 06:41
ne verujem da je prirast od mleka nakon dva meseca jagnjetu bitan jer ovce naglo smanjuju mleko a jagnjetu je burag vec razvijen tako da se ono vec samo pripremilo da moze bez majke da napreduje. bitno je da budu u zatvorenom prostoru ne prevelikom da sto manje jurcaju i skakucu

sarbanac
23-12-11, 07:12
Jaganjcima je jako bitno da do četri meseca imaju i proteine animalnog porekla. Jagnjad za priplod bi trebalo da sisaju najmanje 120 dana. To je preporuka u svoj literaturi koja je meni bila dostupna.

miladinovic
23-12-11, 16:31
tako je @sarbanac sto duze sisaju sve su bolji
na sjenici kod par odgajivaca jagnjad sisaju sve dok ih majek ne odbiju same,npr kod kolege Latifa sam gledao kako ovcice koje imaju oko 70 kg jos sisaju,tj ovce se pomuzu ujutru a jagnjad preko dana su sa njima i sisaju

strile
24-12-11, 23:48
Dobro je da sisaju dugo ako će biti ostavljene za priplod, ali ako se uzgajaju za prodaju (na kilu) onda je dobro pdbiti nakon 2 mjeseca i nastaviti hraniti uz dodatak sojine i suncokretove sačme.

dejan 77
25-12-11, 00:01
evo imojih ovcica

Sava21
25-12-11, 08:28
Mene ovca košta oko 40evra god. Ima mesta smanjenju troškova. Poceo sam sa ovim mlidnskim otpadom što bi mi smanjilo trošak za 10evra po ovci. Kod jagnjadi ne kalkulišem mnogo to mora da se hrani. Jagnje me košta između 15 i 20evra do klanične težine. Moglo bi se i ovde smanjiti ali ja lučim sa dva meseca. Kad bi sisali četri trošak nebi bio veći od 10evra. Ali gubim treće jagnjenje u dve god.
pitanje za sarbanca i naravno ostale clanove:kako vi racunate vrednost hrane koju pojedu vase ovce?da li po,tako da se izrazim,fabrickoj,tj.koliko vas kosta da je proizvedete ili trzisnoj ceni odnosno ceni po kojoj bi mogli prodati tu stocnu hranu?mislim da je ovo vrlo bitno pri racunici ekonomske isplativosti uopste u stocarstvu.

Sika
25-12-11, 08:45
Ja mislim da kada bi racunali po trzisnoj vrednosti,odnosno za koliko novca bi mogli da prodamo tu proizvedenu hranu,ovcarstvo uopste ne bi bilo isplativo(sva jagnjad na klanje da idu).To je neko moje misljenje.

sarbanac
25-12-11, 10:41
Ovo je već za temu o isplativosti. Ja forsiram pašu. Ako je jedan ha u zakup prosek 70evra pase 10ovaca u proseku 240 dana. Silaža seno i nešto slame u toku zime. Taj obrok ne prelazi 20 dinara. Zrna nešto malo pred jagnjenje i u dojnom periodu. Sad prolazim i jeftinije. Dajem mlinski otpad koji me košta oko 3din sa prevozom. Mešam ga sa silažom. Sena dajem radi reda. Balu na 15 ovaca. Dnevni obrok košta ovako do 15 din maksimum. Razmena iskustava sa Rusom me naterala da odem do mlina i ugovorim ovaj otpad. Hvala Rus. Silaža u toku zime mora biti osnova ishrane jer je to ipak najjeftinija kabasta hrana. Na proleće ću zasejati silažni stočni sirak jer je otporniji na sušu od kukuruza. Dobri su i repini rezanci. Samo jeftinom hranom može se nešto zaraditi. Ako bi hranio lucerkom i kocentratom onda zarade nema. U Vojvodini je još lakše jer se može nabaviti još jeftinije. Način na koji radi kolega Cigaja donosi čist prihod u vrednosti jagnjeta jer prihodom od mleka podmiruje sve troškove.

Sava21
25-12-11, 11:03
kod mene nema pase,tako da se snalazim kako znam,ali kad pogledam to i nije tako skupo.sto se tice kabaste hrane placam samo baliranje.lucerku imam zasejanu na placu iza kuce,seno isto tako nedaleko,na tim parcelama ne znam ni sta bih drugo sejao,kukuruzovina i sojina slama je moja i opet placam samo baliranje,nema smisla da racunam neke troskove kad se oni nadoknade prodajom kukuruza i soje.da li razmisljam u pravom smeru?zrnasta hrana je naravno skuplja,ali sa njom idem u manjim kolicinama,a neki veci troskovi su jecam koji trenutno kupujem po 22 din,premiks jednom mesecno 420 din,stocna so,lizalice i sl.

slavis
26-12-11, 06:35
ako bi svi prodavali stocnu hranu onda vise ni sadasnje cene nebi bile , tako da jedinu kalkulaciju koju mozes praviti je u odnosu na tvoje troskove, a gotov proizvod u po trzisnoj ceni

majilovac
26-12-11, 13:49
ja se slazem da covek treba racunati po proizvodnoj ceni,medjutim ima jos necega sto mozda mlogi od nas nerazmisljaju,proizvodnja stocnog proizvoda iz kraja u kraj,licno ovcama nemamo ispasu preko cele godine,juli-avgust minimalna pasa,medjutim jeftina hrana poput silaze,senaze i tih ostalih proizvoda moze se smanjiti troskovi,na kolicinu ovaca koju mi drzimo 50komada imamo 1,5h kukuruza,2h lucerke(zbog terena imamo 400bala po kosenju i kosili smo 4 puta),0,5h silaze,pripremimo i trave sto pokosimo na strnjikama,ove godine negde oko 250-300 bala,na ovoliko spremnjene hrane mi prezivimo godinu dana i ostane nam nesto malo,ovu hranu jedu 50 ovaca i nekih 80-90 jagnjeta,naravno pasu koristimo koliko god je moguce i za jagance i ovce,takav je kraj pa i nema nesto preterano ispase,

milossoumi
08-04-12, 22:54
dobar start hm,pa ne bi o rasama,jer to je sou,citaj,slusaj pa odluci,al svi su ti nesto rekli,osim onog sto je najbitnije a to je da obavezno uzimas ovce sa papirima,umaticene,posveti se genetici u startu,po mom savetu bi bili zenski jaganjci,nikako starije nesto,a razloga je mnogo,al jedan bitan mozda tebi za pocetak je sa 100 ovaca imas subvenciju od 400000 dinara,e sad ako hoces da se odreknes tih para koje legnu kes na racun to je tvoja stvar,osim toga je vazno da kupis parcele na kojima ces moci sejati kukuruz,psenicu,ovas,lucerku i slicno kao i mehanizaciju,jer poenta je jeftina hrana,za taj broj grla bez senaze i silaze ne bi ni pocinjao da tako nesto planiram,ako kupujes hranu znaj da se odrices debelog kolaca sta god ti neko prico,moras imati zatvoren krug ako hoces da uspes profi,objekte pravi montazne,nikako zidane i slicno,pogledaj na googlu,obavezno idi u polj.strucnu sluzbu,za savet gde i od koga uzimas ovce,odsek stocarstvo,medju ovce ulazi jedan veterinar a ne njih deset,nadji coveka,i pored toga sto ima jos milion stvari koje bi ti reko izdvojicu sledecu:kupi sto grla pa vidi kako ide,ako imas pare lako ces kupiti jos,

galic
09-04-12, 19:04
Boga mi drugari nije lako kupiti kvalitet lepe parice za tu kolicinu treba izdvojiti.. A da su dobrog kvaliteta-svakako jagnjad a ne gotove ovce.

sarbanac
09-04-12, 19:29
Mozda sam i ranije negde napisao. Nikog nebi savetovao da kupi 100 ovaca. Bio sam sa čovekom koji je svojevremeno uložio 300 hiljada maraka u zemlju stado i objekte. Tvrdi da to stado ne može da izdržava samo sebe već da mora da dotira sa strane. Video sam par njih koji su osnivali farme ovaca sa velikom nadom u laku zaradu. Rasprodaja je sledila posle dve tri sezone. Opet oni koji su počeli sa deset dvadeset polako širili rade i danas. Nezalećite se pogotovo u kredite i ne uzdajte se u subvencije. Došla su teška vremena al još crnja dolaze posle izbora. U praznoj kuhinji nema dobre kuvarice.

miladinovic
09-04-12, 19:36
znate li nekoga ko zivi samo od ovaca?
zapitajte se to pa onda krenite u kupovine
99 posto nas smo hobisti tj imamo i dr poslove i dr stoku....

dejan26
09-04-12, 19:57
Ja sam owu Miladinovicevu twrdnju,elaborirao podobrano,nasiroko jos pre 3godine!

milossoumi
09-04-12, 22:01
od ovaca moze da se zivi ako imas svoju hranu i sto grla,sta god neko reko,nemozes da kupis ferari,ali mozes da zivis

dejan26
09-04-12, 22:36
Moze da se prezivi,a da se zivi ne moze!Meni danas vodoinstalater trazi 400eu za ruke da razvede vodu u kupatilu od 4 kvadrata i montira tus kabinu i solju a owaj keramicar 10 za m2 plocica,ja ih gledam i u sebi kazem:' J..la te Dejane veterina i ovce ..'.

---------- Poruka napisana u 22:36 ---------- Prethodna poruka je at 22:28 ----------

Ima da zavrsim kurs za molera,parketara,keramicara i vodointalatera za 6mes sve i da budem swoj covek,a ovce i veterina hobi,da uzivam!

MIRKOPOZEGA
09-04-12, 22:38
Kupuj alat pa u vodoinstalatere,ja kad kazem da sam hobista svi nesto kao da,da a ovamo zaradjujes pare.e ma..u im zaje...sku

dejan26
09-04-12, 22:49
Ti ljudi ne mogu da shvate koliko vremena,rada,truda treba uloziti +rizik na svakom cosku,da bi dobio obicno konzum jagnje,a tek neko extra priplodno..?!

milossoumi
09-04-12, 22:56
imam ja jednog u selu,sedimo pecemo rakiju,on sat vremena kuka kako propade,nista se ne isplati,a ima pet bikova, deset krava,50 svinja,deset ovaca,dvesta kokosaka,radi petnest hektara kupio drugi nov traktor,uplacuje PIO,gledam ga i misao mi bila sto on meni sve to prica kad zna sta hocu i sta sam poceo,jedini odgovor koji sam naso u glavi je da me slatko zajebava,umesto da me kao mladog coveka bodri,posavetuje,on direktno u moral,tako ste ti Deki i Mirko poceli

dejan26
09-04-12, 23:06
Somi bratac,probaj,imas moju podrsku,zelim ti srecu,ali ja ti kazem realno kako stwari stoje,od ovaca da ZIWIS,pristojno,skromno u danasnje vreme ne mozes,a dal' ce moci za 2,3,5god ja ne znam,ali od zanata gore navedenih mozes ziveti lepo!

milossoumi
09-04-12, 23:14
ja to posmatram ovako,sa sto ovaca cu imati pristojnu platu,a ovako cu morati kod italijana u fiat,za trideset hiljada,ili kod gazde za dvadeset,da mi prica kad da sednem,kad da jedem,kad da pijem,nisam ja Deki taj tip,probo sam ne ide,plus me zivot u gradu mnogo kosta vise nego u selu,izdacu kucu tim istim italijanima i pijem,jedem,spavam,pusim kad god se meni prohte brate,sa mojim blagom odo ja na livadu. . .nekazem da sam u pravu,al lepo zvuci jel?

dejan26
09-04-12, 23:22
Vidis tu te j..be Italijan,a kad ti npr.stigne roba za prodaju onda te j.be neki nas,e sad ti Italijana ne smes da bijes,a ovaj ti dodje u avliju pa te k..ca u zdrav mozak,tebi pukne film,ti ga olesis i önda ispadnes Grbav.Ja mislim da ti nemas predstavu koliki je rad na 100ovaca,ja sam radio 30,i to samo owčarstwo,bez hrane!

MIRKOPOZEGA
09-04-12, 23:26
Lepo zvuci.Ima ona stara epska ORAH NJIVU,POGAZISE TURCI,CUVAH OVCE IZJEDOSE VUCI,UZEK BUDAK(PUSKU) ODOH U HAJDUKE.Ako od mene ocekujes da te lazem samo reci ima da ti pricam bajke tri dana.ako imas dovoljno pasnjaka,i dovoljno njiva i livada( a povrsine su veoma velike za 100 ovaca) i ako si spreman da sluzis ovce,jer ovcama treba ni manje ni vise nego SLUGA 24h 365 dana godisnje,zelim ti svu srecu ovog sveta.Dok ne probas niko te ne moze ubediti u suprotno,nisam ni pokusavao samo sam iznosio svoje misljenje,a ono se bazira na vec vidjenom tj oprobano u praksi.Pricu sa nekim jeftinim nus proizvodima odmah batali ako mislis da ih tako hranis.Ni jedan moj komentar napisan na ovom forumu nije bio upucen nekome direktno mozda je to nekad tako zvucalo,samo sam pokusavao preneti neko moje vidjenje i da kazem nekakvo iskustvo,e sad ako je nekome vredelo a ko nije boze moj i na tudjim(tj mojim)glupostima mozda neko nesto nauciti bar kako ne treba.
Sto rece Miladin ja ne poznajem nekoga ko iskljucivo zivi od ovaca,lazem poznajem ali taj ne zivi covecijim zivotom

dejan26
09-04-12, 23:27
To pijem,pusim,spavam kad hocu,ZABORAVI ODMAH,hej,pa zamisli kad samo krene jagnjenje,jao brate nemoj me podsecati..Ti pricas pricu koju su meni pricali ovi sto su me zaovcarili i prodali prve ovce za dobre pare..ja tako nikad ne mogu da pricam pocetniku,jer to je greh!

MIRKOPOZEGA
09-04-12, 23:30
Laku noc drustvo,u poslednje vreme puno pricam/pisem iscrpecu se intelektualno:lol: rece cobanin i ode da spava

milossoumi
09-04-12, 23:38
salim se ja momci malo kao i vi

sarbanac
09-04-12, 23:46
Dejane drži se veterine! Primer. U priznanici za veterinarske usluge prevoz 500 din a taxi 400 Ub -Šarbane. Sreća što otvoriše privatnu pa ima konkurencije. Al za markice i bilete nemožeš da biraš. Miloše šta da ti kažem. Ako te žabar dribla za 300evra onda čuvaj ovce. Napravi plan kako i šta. Uzmi preračunaj koliko ti hrane treba na god nivou. Šta možes da proizvedeš. Forsiraj pašu. Uzimaj u kiriju pašnjake. Računaj da je jagnje 2,3 evra kg godišnji prosek. Po nekom mom računu može se navući nekako 50evra po ovci čisto za svoj rad. Sa 100 ovaca mesečno bi zaradio negde oko 400evra mesečno. Al taj obim posla teško da možeš obaviti bez povremene pomoći.

enesss89
09-04-12, 23:49
epa svrljiska je mozda jedina rasa kod koje se gleda eksterijer u smislu rasporeda sara. kako da sortiras recimo virtemberg po tome kad je skroz beo ?
Upravo taj raspored sara odredjuje i ekonomsku stranu, jer ono sto se idealno uklapa u definiciju rase mozes da prodas skuplje, a i mnoge proizvodne osobine mogu da se sagledaju u tome. Recimo, svrljiska ovca mora da ima crno po licu (oko usta i ociju) i crne usi, da je dugacka i da vuce rep po zemlji, da je obrasla vunom po celom telu (ne da je gologlava kao cigaja recimo).... Ako nije takva, ovde niko nece da je pogleda...

Kolega ima i drugih rasa kod kojih se gleda eksterijer pri odabiru rasplodnih grla a mislim na vlasicku ovcu koju ja drzim najcesce se ostavljaju ovce sa cistom crnom glavom ili sa pola bjele njuske. :D

milossoumi
10-04-12, 01:00
imam ja hrane dosta,i pasnjaka,prvo sam pet godina na tome radio,nisam hteo da mislim o ovcama bez vrhunske hrane,sad radim jos jedan objekat,a ovce paraleno sa tim sirim,pratim ja ovaj forum dugo,dosta sam od vas naucio,mada su moji imali vrhunske domace ovce i pre,ja sam hteo virtemberg i umaticena grla,i tako je sve krenulo prosle godine,i da prvo sam prodao svu stoku,i kokoske cak,jer sam odlucio ovcama da se posvetim sto posto, , ,

slavis
10-04-12, 06:36
ja iskreno mislim da si na dobrom putu i ako jos to iskombinujes sa vocarstvom ili povrtarstvom da ces moci pristojno da zivis od toga jer kragujevac je veliki grad pa samim tim i veliko trziste. drzi se grla u cistoj rasi registruj gazdinstvo pa ces imati i subvencija , a koliko znam kragujevac ima i dobar agrarni budzet, srecno

miladinovic
10-04-12, 07:41
imat ces robiju od zivota sa 100 komada druze
100 ovaca ako ide na pasu treba im bar 15 ha dobrih pasnjaka
za zimu 3 kg sena po ovci svaki dan plus zito pa racunaj....
sve to treba nahranit podgajit i na kraju prodat

---------- Poruka napisana u 07:41 ---------- Prethodna poruka je at 07:36 ----------

idi kod ovcara koji imaju po 100 grlai ne rade nist dr pa vidi kako zive....

slavis
10-04-12, 08:42
ne mora 100 nek bude 50 i ako radi silazu imace manje posla, uostalom on ne planira da bude u nekoj firmi, pa ima dnevno na raspolaganju 8h pa moze sve da stigne

milossoumi
10-04-12, 09:09
svaki pasnjak sam preorao sejao kukuruz pa patosao osokom iz bliznje farme opet preorao i posejao vestcku travu za pasnjake za ovce,prvu sam kosio da se ubokori i ovce ne pocupajutako da svaki taj hektar hrani 12 ovaca na pasi u fulu,i takvih je dovoljno 10 h za sto ovaca,plus imam pristup osoci koja cudo pravi travi,kod mene se uveliko zelenelo kad je svuda bilo zuto

beograd011
10-04-12, 16:45
Pozdrav Drugu Montiy i svima na forumu ,
Od oca i striceva sam nasledio nepregledno prostranstvo na istocim obroncima Kopaonika sa kompletnim domacinstvom , stotinama pasnjaka i potoka i izvora , i planiram da obrazujem farmu ovaca i koza .
Monty , pitali momka da li bi zveknuo Lepu Brenu ili 2 plavusice , on malo razmisljao i kaze Brena je Brena ali 2 su 2. Daj 2 . E pa tako i sa ovcama i kozama . Onaj ko ima 3 livade i 3 ara zemlje neka bira rasu i mleko i druge stvari a kada imas nepregledna prostranstva bitno ti je da imas sto vise jedinki i da se stvar jednostavno otme kontroli . Novi Zeland nema toliko ovaca zato sto su ovce bolje a oni pametniji nego zato sto je klima blaza , ispasa duza i nema prirodnih neprijatelja osim coveka. Tamo ih ne interesuje ni da li ovca ima mleka ni da li je slomila nogu , ,predvece 1 radnik pik apom prodje za stadom pokupi sve sto je zaostalo i to sutra ide u mesaru ili to vece na astal. Njih interesuje samo broj . Odabir Zlatibora ti je potpuno pogresan jer je to turisticka destinacija i tamo je sve skupo pa i zemlja trebao si ici u krajeve gde je i bog rekao dovidjena i gde je i drzava zainteresovana da se nesto pokrene onda ima i fora sa fondom itd, itd.
Ja cu sigurno uzeti Romanovsku kao osnovnu jer kazu da ona baca najvise , i za pocetak mislim da je to najbolje , mada i pored svega sto sam naveo ipak cu pretresti ceo forum i uvaziti i misljenja kolega koji su iskusniji ali mislim da mi je velika prednost sto imam ipak veliku povrsinu i vec obrazovano domacinstvo., ako je to uopste neka prednost
Molim komentare kao pomoc
Hvala pozdrav Dusan Filipovic

dobar dan,
listao sam malo forum pa dodojoh do ove price. Da se predstavim..Ja sam Aleksandar i iz Beograda sam.
Takodje sam nasledio dosta zemlje u okolini Kursumlije, pa bih ako moze da razmenimo telefone jer i ja bih polako krenuo u ovu pricu oko gajenja ovaca ili prosirio cak delatnost i na neke druge stvari.
pozdrav

enesss89
10-04-12, 19:56
Pozdrav kolege zao mi je sto ja uvijek moram kontrirati ali izgleda neki ljudi na ovom forumu bez da su to dozivjeli u praksi ubijaju volju u covjeku cast izuzecima ako neko ima 100 ili vise komada ja imam cca 220 s jagnjadima i vjerujte student sam i radim praksu u jednom preduzecu u knjigovodstvu ubijam se po citav dan a kod stada ja disem uzivam u zivotu kao sto neko gore kaze ne moze mi niko reci kad cu lec kad cu zapalit cigaretu sam sam svoj gazda a covjek koji ima pasnjake za 100 komada moze zivjeti vrlo dobro od svog stada eh sad ako nema ni hektara nek ne pomislja o nabavci ovaca....kolege cobani po sljedecim video klipovima proslijedite gdje je ljepse

View My Video (http://tinypic.com/r/wtit83/5) kod ovaca u miru i ne strepis da ce ti ko sta pametovati ili

View My Video (http://tinypic.com/r/5odx8o/5) voditi knjige

ne znam mozda sam za neke ljude glup ali jednostavno sam uvjeren i znam da se moze zivjeti dobro od 100 komada

MIRKOPOZEGA
10-04-12, 20:17
Ako si mislio na mene,doziveo sam i te kako,u istinu najvise do 70 ovaca,al zlatibor je drugo pustim ih izjutra i u vece dodju same(dok vukovi nisu poceli da haraju 2004 kad su mi zaklali 52 ovce)pasnjaci dokle vidis ocima sve drzavno i seoska zajednica,tako da ne pricam napamet.Ja licno da imam u Pozegi 15-20 ha zemlje obradive drzao bih 10 krava.Ti na Vlasicu takodje imas na raspolaganju zemlju za dz" tako da je to glupo porediti,pa ovciji sir itd.pozzzzz,DA ne pominjem petogodisnji rad na farmi gde je postojalo knjigovodstvo,tako da nije bilo lazi i prevare,svaki ulozeni dinar i zaradjeni su bili na papiru,nije se nagadjalo od prilike

milossoumi
10-04-12, 20:52
Pa nemozes ziveti od sto komada ako imas neki skart pa ti treba pet meseci da jagnje izgura 35 kila,kad nemas svoju hranu,kad placas kosenje,baliranje,i sve ostalo,opet kazem da sam pet godina radio samo na ratarstvu,kupovini zemlje,traktora,masina,pasnjacima,medjama,pa tek onda prosle godine kupio prve gviske,i po ovom iskustvu koje imam do sad sve drugacije da sam uradio ne bi mi valjao posao,u sve ovo zajedno sa masinama i zemljom sam investiro preko trideset hiljada evra,pa tek onda poceo sa ovcama,i nameravam ozbiljno da radim,sad je u izgradnji jos jedan objekati onda dodje neko ko nije ni trecinu sebe a onda i para posvetio ovcarstvu i kaze neisplati se,pa neisplati se ni sto sam ziv pa zivim,pet godina sam vozio taksi,bez dana staza,sad barem imam staz,uplacujem ga,ajd posto ima iskusnijih ja cu da poslusam,sve cu ovo da prodam i da radim nesto drugo,al ko mi kaze sta dacu mu trecinu para,evo imam druga koji je iste pare saranio u gvozdjaru,sad ima nenaplaceno 12000000 dinara i nikad te pare da vidi nece,meni barem moje pred ocima kad izadjem u dvoriste,i ako sam pet godina radio ko ludak po ceo dan,nekad i nocu,i ako sam pogresio neka,barem vidim sta sam radio,a onih trideset hiljada evra nisam naso na ulici,il uzo kredit,i to su generacije pre mene stvarale,tako da imam odgovornost prema tom novcu i tim generacijama,znam ja da ferari da kupim necu al mogu pristojno ziveti,i da ne ulazim u racune i proracune jer sam ih odavno izucio,da ne ponavljam ono sto je bilo na forumu pre tri godine,e sad ja sam skroman covek,meni za zivot netreba mnogo,ako neko misli da ce se obogatiti to je druga stvar,a i nezelim,i ako mislite da oni sto imaju milione bolje zive od nas sto nemamo grdno gresite. . .

enesss89
10-04-12, 21:41
Milosoumi kako mi se samo svidio ovaj tvoj tekst, vidis imamo dosta toga zajednickog moj otac je takodje taksista ko ti do unazad dvije godine bavio se stocarstvom ali sada je usao malo u godine i poceo je da taksira kupio skodu oktaviju 25000 Km i lagano meni prepustio stado, a kao sto kazes tebi pare nisu pale s neba uspio si zahvaljujuci svom radu i trudu, znas koja je najveca greska kod naseg naroda mnogi bi htjeli 100 ovaca i da za godinu zarade 200 hiljada maraka e ne moze potrebne su godine rada i selekcije svaka tebi cast majstore i zelim ti puno posla na taksiju.

Mirko sad se razumijemo kad imas pasu drzati 100 komada nije tesko i kao sto milossoumi i ja imamo mehanizaciju zivjet se moze predobro.

MIRKOPOZEGA
10-04-12, 22:21
Postoji jedna stvar koja se ne uklapa sa agroekonomijom,a to je sledece:ovce jesu za pasnjake i treba ih drzati na pasnjacima tj,tu su jedino isplative(da naglasim da je ovcarstvo grana stocarstva sa najnizom akumulacijom u celom svetu),na dobroj oranici se proizvodi hrana za krupnu stoku,to je jednostavno tako,ili u zadnje godine zitarice za trgovinu tj za prodaju, ,u vojvodini i ostalim zitnicama evrope sprema se hrana za mlecno govedarstvo ne za ovcarstvo(ako pricamo o isplativosti).subvencije postoje a do kad ce to niko ne zna(zato poljoprivreda u evropi spada u najranjiviju proizvodnu granu,da ukinu subvencije pada kao kula od karata i pored daleko vece platezne moci))lepo zvuci da ti drzava hrani stado,jagnje se u Srbiji kupuje iz besa a ne kao u Bosni iz nuzde ili ti pottrebe.O siru da ne pricam,U Makedoniji je ovcarstvo tradicija,narocito mlecno,ali broj krava u poslednje vreme raste a ovaca opada,sad ce me neko pitati zasto ja drzim ovce-IZ HOBIJA I LJUBAVI,Nemoj te mi zameriti uvek postoji opozicija,sta bi bilo da se vasi postovi zavrse posle prvog i niko ne protivureci,kad bi raspredali pricu i nesto ucili i vi i ja a i ostali koji citaju.pozzzzzzzz.Ovcarstvo u Srbiji bi nestalo da ljudi nisu ostali bez posla i setili se dedovine,pa sad ovce uredjuju medju i vrzinu,uvek bio sirotinjski posao i ostace,a i po nekog penzionera.

enesss89
10-04-12, 22:49
Eh upravo to sto si rekao : "Ovcarstvo u Srbiji bi nestalo da ljudi nisu ostali bez posla i setili se dedovine."
Upravo je to kljucno kad drzis 100 komada uvijek mozes prezivjeti dok onaj koji radi za minimalnu nadnicu u preduzecu ako nema sa strane nesto sastavlja jedva kraj s krajem u to sam sto posto siguran jer u mom kraju trenutno je ostalo 1700 radnika bez posla u jednom velikom gigantu koji su se podsmjehivali i rugali kad bi me vidjeli da cuvam stado pokraj ceste kao to je ponizno ja momak a ovce cuvam a prijatelju Mirko ti isti sad mene mole da cuvaju moje ovce i da se vratim na temu od 100 ovaca se moze zivjeti bolje nego u svakakvom preduzecu(mislim na preduzeca sa platom od 400-600 KM)

MIRKOPOZEGA
10-04-12, 22:54
Ok,batice,ja cu primati od 600-1000 maraka i gajiti 20 ovaca,a ti kad diplomiras diplomu u ormar i cuvaj 200 ovaca pa zaradjuj mesecno 1000 maraka.

enesss89
10-04-12, 22:57
I da podcrtam barem u BiH su rijetka takva preduzeca da je plata od 400-600 maraka jer upoznat sam posto sam dio prakse obavljao u jednoj banci da 90% radnika je u kreditima pa kad to prevedemo od ovih 400 ili 600 KM oni mjesecno ne dobiju ni da mogu ici na posao i jesti, jos ko pusi samo ubija vrijeme zalosno ali istinito ne znam kakvo je stanje u Srbiji po pitanju kreditnih zaduzenja zaposlenika, a coban kojeg god poznajem ni 1 KM nema u kreditu.

---------- Poruka napisana u 22:57 ---------- Prethodna poruka je at 22:55 ----------

Mirko moj jedan ovan je 1000 maraka moja jedna kila sira je 10 maraka u maloprodaji je 15 KM to se lako moze provjeriti.

MIRKOPOZEGA
10-04-12, 23:14
Odosmo u :){{,Samo moram postaviti jos jedno pitanje,ko onda kupuje sir od 10 KM ili ti 5 evra ili 550,00din Srbijanskih,u Srbiji kg sira kravljeg 200-250 dinara a u otkupu 140,00 din,i kupije se na krisku.99% radnika zaduzeno,Ja sve prodajem sto imam i pravac Vlasic-dedovina,ocevina i nesto moje uzecu 100.000 evra,aj mi nadji neku zemljustinu i 100 ovaca za pocetak,da se i ja obogatim,ja bih jagnjad poklanjao ko god hoce cim se rode melezio sa awasi ovnovima i udri.Stvarno sto ne ubacis neke mlecnije ovce,ako je takvo stanje sa sirom,i da sto ti jagnjad doje tako dugo.Mani kukuruz,ubaci koncetrat.I za sta idu ti ovnovi od 1000 KM

enesss89
10-04-12, 23:21
Ja sto sam god tebi rekao postavio sam i dokaz a ima ljudi ovdje jos iz BiH rekao sam mogu provjeriti cijenu vlasickog sira u maloprodaji. Ukucaj na googlu planinu Komar ima desetine napustenih sela preko 100 hektara napustene zemlje ko god hoce moze hodati po toj zemlji a nece ljudi da rade oce hljeba bez motike, a Vlasic takodje nekad bilo 60 hiljada ovaca sad jedva po mojim procjenama 10-ak hiljada u selima sve manje krava.Sta mi ljudi hocemo da svi sidjemo u grad i cekamo kad ce nam iz narodne kuhinje dati da jedemo, ne kazem ja da svi trebamo drzati ovce neko treba raditi i druge poslove ali daj ljudi sta smo se pogospodili sad imamo sve masine i opet nam njive neobradjene i napustene a prije se to sve skoro rucno stizalo i da ne idem ni ja vise u :){{

milossoumi
10-04-12, 23:21
ljudi prosto je to kom se neisplati nemoj da radi,nemoj drugima da upucava volju,al cudno je to sto ja ove kojima se ne isplati nikad ne ubedjum u suprotno dok oni mene ubedjuju ko sebe same,eness samo ti brate radi i neboj se gladi,usavrsavaj se,pravi udruzenje rani dobro ovce,radi na genetici,i sve sto propadnes lupi mi samar kad se vidimo

enesss89
10-04-12, 23:26
Jagnjad doje od januara do maja ajd ti muzi ovce po zimi i snijegu klima na Vlasicu nije nimalo blaga a da nije tako vjeruj ja bi ih prvi muzao citave godine :D

---------- Poruka napisana u 23:26 ---------- Prethodna poruka je at 23:22 ----------

Ovnovi idu za priploda vidio si ovnove i znam da ces ih potcijeniti ali ko se razumije vidi da su kvalitet.

Velimir
10-04-12, 23:35
Е људи, нападосте човека као да је почетник. Сигурно ником не бих саветовао да одмах узме одмах 100 оваца иако има и паре и услове ако нема бар неколико година овчарског стажа. То због тога док научи сам живот овце, док научи да примећује кад јој нешто фали, како да помогне око јагњења, како и колико да их храни... док све то савлада мора бити неких губитака а губици су мањи на мањем броју оваца и доста је лакше на време приметити и реаговати на мањем броју оваца. Колко видим Милош већ годинама припрема терен за овце, а надам се и да стадо постепено проширује што је и најбоље решење(доста споро али најсигурније), а не куповина великог броја оваца.
Кад већ има сву механизацију моја нека рачуница би била оваква: Килограм сена би коштао 2дин. , килограм житарица (нисам баш рачунао, више од прилике) не би требао прећи цену од 10 дин. Пошто су пашњаци у фулу, што би се рекло, сена би требало око 500кг годишње и око 150кг житарица (слабо познам виртаћа па ако грешим нек ме неко исправи). То би било око 1000дин за сено и око 1500 за жито по овци, дакле укупно 2500дин по овци. Јагње до 35кг нек поједе 1000дин. Нек буде 1,8јагњета по овци( заједно са вансезонским јагњењима, ако не убодеш неке виртаће ко Сика што имаде). Дакле трошкови за јагњад 1800дин, укупно са овцом и јагњадима 4300дин. Да буде мање нула нек буде око 40еврова. Зарада по овци јесу оних 1,8 јагњета пута 35кг пута 2 евра ( таква јагњад тежа и цена нижа у околини Крагујевца) и добијемо 126евра. Одузмемо оних 40 и добијемо зараду 86евра по овци годишње или 8600е на сто оваца или месечно 716евра или око 79хиљада динара. То је без субвенција које су наравно несигурне па их не рачунам. Трошкове витамина и третирање против паразита покрива вуна и ђубре и њих нисам рачунао...наравно жива бића су у питању и увек има ненаданих трошкова који су непредвидиви, може их бит и не мора па их не рачунам. Краве јесу исплативије и козе али овце најмање изискују обавеза јер се не музу, ако би се музле наравно и зарада би била већа...
А што се тиче колико је коме довољно пара то зависи од потрошачког менталитета, од човека до човека. Ми тренутно(жена, ја и троје мале деце) трошимо око тридесетак хиљада месечно тако да би смо имали простора да уштедимо прилично са зарадом од сто оваца а некоме самом неће бити доста 50 црвених за месец дана.
Што се тиче посла има га али ипак не као код приватника у фирми...

MIRKOPOZEGA
10-04-12, 23:44
Ne ,ne podcenjujem,dokazujes ti, to je u redu,al te ja pitam kome prodas sir od 10 maraka kad niko nema platu preko 400-600 maraka(moje domacinstvo trosi mesecno najmanje 10-12kg sira,),i sto je napustena zemlja,sto ne cuvaju ovce i ne zive lepo,moras priznati da nesto tu ne stima tj.ne uklapa se.jednostavno sto nema 120000 ovaca sta jel narod u Bosni lud pa ne voli lovu.
soumi,samo guraj,ja eto volim da sam kontras,ako smeta ti me ignorisi.
Laku noc dosta je za danas,bre samo se zalite na mene sa kim bi razmenjivali znanje,ja vam rekoh lepse ovako inace bi se svaka prica zavrsavala jednim posto,pozzzzz do sutra

velimire,nema sena za 2 dinara(osim ako ne radis rucno i ne racunas svoj rad),stajnjak/djubre mora u njivu ili livadu,to domacin ne prodaje.drago mi je sto se pojavi posle duze vremena.pozdrav za tebe i tvoju porodicu

milossoumi
10-04-12, 23:56
da svako selo ima po tri domacina sa sto ovaca zvala bi evropa nas,ne bi mi nju,ovako sve pusta gospoda i neradnik,zavid,ljubomora,jos nesto da vam kazem o sto ovaca i posledicama,nekad se u mojoj kuci pilo dvesta grama kafe za dan,kuca ko kafana,od kako kupi zemlju,mehanizaciju niko mi u kucu ne ulazi ko da je ukleta,prvo me to pogadjalo,jer sam drugacije vaspitan,mislio sam da nevaljam dok malo nisam shvatio svoju poziciju

miladinovic
11-04-12, 00:17
Ja sam zbunjen,po ovoj racunici i mojih 45 ovaca ja bih trebao da sam u plusu oko 4000 eura godisnje(pasnjaci,moja zemlja,plodnost skor 2 komada,dosta janjadi ide za priplod,...).malo se okrenem oko sebe i vidim samo nulu ili minus...nesto tu ne stima...
ne upucavam volju nikome da se razumemo samo je fakat da je u srbiji 99 posto samo hobi ovcarstvo,upitajte se zasto?
srecno svima u ovoj nasoj muci i ljubavi kod vecine nas...
aj laku noc mora se ranitt zorom na rabotu kod privatnika da se zaradi koji dinar za kupovinu ponekog kvalitetnog grla:)

milossoumi
11-04-12, 02:13
dolazi vreme kad necemo moci da radimo i u firmi i na poljoprivredi,a razloga je milion,da ne nabrajam,a onaj koji radi poljoprivredu moci ce da zaboravi na dve ovcice,dve kokoscice,dve svinjcice,dve kosnice,deset sljiva,bastu,plastenik,50 ari kukuruza,30 ari psenice,petnest cokota vinove loze,PROSLOST,hobiste ce neisplativost da upuca,na to ide drzava,pogledaj te na primeru krava,da ne vatam se za ovce samo stucace,unistili stocni fond,kad stavis na papir krava samu sebe pojede,(pre neki dan racuno komsija ispred mene u dinar),a otvaraju se farme sa trista pa navise grla,evo jedne na kilometar od mene,dacic dolazi helikopterom ponekad da obidje,kao njegov kum to drzi,mleko im placeno 35 dinara,jer predaju vise od 3000 litara po kvartalu,a obicnom seljaku sa dve krave placaju 25 dinara,znaci veliki jedu male,nego srece nase na zapustenim njivama i pasnjaka u izobilju zahvaljujuci ovima sto pobegose sa sela,inace bi ovcu trazio satelitom da je vidis u srbiji,e dokle ce to neznam,al dugo nece,dok se miskovic ne seti da otvori jedno trideset farmi ovaca,zato hobisti moracete da se odlucite ili u firmu ili na selo,dve stolice da se jasu nece jos dugo,ako shvatate sta hocu da kazem bice vam bolje mnogo,e jedina sansa ljudima koji su hobisti ce biti udruzenja koja ce ih koliko toliko drzati u zivotu,jos ako opstine i gradovi budu finansirali super,a evropa kuca na vrata,a ona ne donosi pare i bombone sto mnogi misle vec ZAKON,pa prva klanica koja se otvori i kad za klanje stoke na crno budes platio jedno pola miliona kaznu,pa kad neces moci u tu istu klanicu da predas grlo koje nije istetovirano,umaticeno i veterinarski ne pregledano,nego nagledano,(stalska knjiga,prirast,ishrana,zastite,bolesti,kilaza,i.t. d)onda ce te se vratiti na ovaj post kroz neku godinu i pritisnuti ono zahvali se. . . . a kolega nemoj da shvatis ovo kao prepucavanje o isplativosti sto ovaca,osim kad ne polemisem,stvarno se trudim da mi svaki post bude edukativan,jer ste me bas vi ucili tome,razgovor i samo razgovor izmedju nas moze promeniti stvari na bolje,sto je moj krajnji cilj bez zle namere,jer meni je kolega bogatstvo a ne konkurencija,i zato posvetite se udruzenjima i prezivite,jer cu vam dosaditi sa tom pricom.

enesss89
11-04-12, 08:19
Ne ,ne podcenjujem,dokazujes ti, to je u redu,al te ja pitam kome prodas sir od 10 maraka kad niko nema platu preko 400-600 maraka(moje domacinstvo trosi mesecno najmanje 10-12kg sira,),i sto je napustena zemlja,sto ne cuvaju ovce i ne zive lepo,moras priznati da nesto tu ne stima tj.ne uklapa se.jednostavno sto nema 120000 ovaca sta jel narod u Bosni lud pa ne voli lovu.
soumi,samo guraj,ja eto volim da sam kontras,ako smeta ti me ignorisi.
Laku noc dosta je za danas,bre samo se zalite na mene sa kim bi razmenjivali znanje,ja vam rekoh lepse ovako inace bi se svaka prica zavrsavala jednim posto,pozzzzz do sutra

velimire,nema sena za 2 dinara(osim ako ne radis rucno i ne racunas svoj rad),stajnjak/djubre mora u njivu ili livadu,to domacin ne prodaje.drago mi je sto se pojavi posle duze vremena.pozdrav za tebe i tvoju porodicu

Mirko ovaj odgovor mozete uzeti i ti i miladinovic jer ti pitas kome prodajem sir a on kaze da je stalno u minusu, da bi prodao sir ili drugi proizvod moras segmentirati trziste tj, gdje ces prodati i kome prodati uvijek ima zadruga, kafana, ugostiteljskih objekata tvoje je da dodjes i da se raspitas i onda uzmes na olovku i vidis dal ti se isplati gajiti ovce kad sve to lijepo prodas, ne moze se na pamet nista raditi pa cak ni cuvati ovce ja ovcarstvo smatram odgovornijim poslom nego vodjenjem neke firme (veci broj grla ako je u pitanju) moras imati 1-2 radnika moras voditi neku racunicu a miladinovicu Velimir ti je rekao nabavi mehanizaciju i otici ces iz minusa sigurno, a Mirko opet me nisi shvatio ko ne voli danas lovu ali narod nece da radi vec sam ti rekao nije da tu nesto ne stima nego problem je iz adidas patika obuci cizme ili opanke to je nekima jako tesko, a sto se mene tice ja volim sto je na Vlasicu malo ovaca ja uspijem sve prodati i nemam tako puno konkurencije.

miladinovic
11-04-12, 08:20
ok cekamo rezultate tih radova na veliko,svu srecu zelim...
a hobisti koji zaradjuju u firmi kao od stotinak ovaca uvek ce moci da finansiraju svoj hobi i merak:)
ps.cena sena samo za baliranje je 1 din(ovo je kostanje kanapa,servisiranja i goriva) plus djubrivo,zasnivanje travnjaka,utrosene nadnice da se seno spremi i spakuje itd
pa onda veterinarska zastita ako je ne mozes radit sam odrat ce te Dekijeve kolege:)
ovciji sir u srbiji se moze prodati samo na pesteru,u dr krajevima se koristi kravlji sir i ni za njega nema dovoljno trzista tj ima viskova

enesss89
11-04-12, 21:24
Sa 100 komada pocetnik naravno da ne moze za godinu stvoriti nesto i biti u plusu, ali za 3-4 godine moze pristojno da zivi od svog stada :D

Sava21
11-04-12, 21:26
Pozdrav svima.e,ovako,u slicnoj sam situaciji kao i Milos.i vise od svega bih zeleo da napustim posao i zivim od ovaca,ali realnost na prvom mestu.Koliko mi jagnjaca treba da pokrijem prosecnu platu u srbiji?drugo,kome prodati toliku jagnjad,sto rece Sarabanac narod jede salame od 100 din.,i trece,koliko love treba da se pokrene taj posao.Milose,moj ti je savet,radi gde vec radis,grcaj al bar imas siguran dinar,a kuci polako,siri stado,ostavljaj zensku jagnjad,musku menjaj za zensku i tako iz godine u godinu,tako ces najbolje videti gde si i sta si,a do broja 100 ces od 10 ovaca doci kroz par godina,toliko mozes izdrzati u firmi.veruj mi,manja su razocarenja kad krenes sa manjim brojem ovaca,kad budes imao 40 plotkinja,od njih bi trebalo da imas realno 60 zalucenih jagnjadi-tj.vec sledece godine imas 100 ovaca.ako vidis da ne ide,lakse ces prodati 40 ovaca sa jaganjcima,nego 100 ovaca,da napomenem da nikad neces izvuci pare za njih koje si ti dao,to je provereno."Pravo stado se stvara,a ne kupuje"-najbolja recenica ovog dela foruma.Bolje postepeno,jer niko se preko noci nije obogatio,veruj mi i ja u firmi trpim i neskolovanije i nesposobnije od sebe,ali sta ces,bar je redovno,cuti i trpi,a uz to gradim svoju malu farmu,pa ako i ostanem bez posla rezerva je tu.Sta god da odlucis ja ti zelim puno srece>:({

Sika
11-04-12, 21:40
Znaci Milosu je jedino resenje da se odseli iz Kragujevca u povoljnije krajeve. :lol: :)

MIRKOPOZEGA
11-04-12, 21:42
Ne sika nego da prilagodi proizvodnju kraju u kom zivi,e sad stvarno ispada da ga savetujem,nije mi bila namera,ovo se moze shvatiti uopsteno>:({,zamisli da na Zlatiboru neko tovi svinje

milossoumi
11-04-12, 21:44
Sarbanac,proizvodna,e znam sta te kopka trenutne cene,one vise nikad nece biti u paritetu kao nekad-sve se svodi na trgovinu

Milossoumi,ti si stvarno SOU,ima jedna takva farma u Pozegi,kamere,resetka,pregoni,ulozeno brdo novca,jel znas kolioko je vraceno za deset godina koliko postoji,e pa nista pojeo vuk magarca.Dodjes pricas sa covekom koji je vodio sve u dinar,cak i pice i hranu,eksere,ma da ti ne pricam.Sikina farma je bila pre 10-15 godina,koliko kapiram ekstra je radila za vreme komunista jos ako je bilo zelenog plana,Nego ja imam utisak da ti mislis da te ja nesto sputavam,pa somi ja te cak i ne poznajem,Ovako ce mo DAJ BOZE DA ZA 2 GODINE IMAS 100 OVACA,tada mi posalji snimak


salim se i ja malo,niko ovde nemoze nikog sputati,to je provereno,ja samo imam neke druge vizije i nacin zivota od tebe,i ne bi bilo zanimljivo da se slazemo oko svega,svako fura svoju pricu,ja cu da zagovaram ti odgovaraj i opet popijemo pivo,ne shvatam ja ovo kao nesto lose

Sika
11-04-12, 21:45
Za ovaj kraj gde se mi nalazimo su koze zakon,ja ih imam 10 komada ali sta ces kad ih ne volim...... :":214

MIRKOPOZEGA
11-04-12, 21:51
SOU BRATE Pivo ne volim,vise sam za belo vino ako moze,e vidi soumi,ja se zanosio sa time kad sam stasao da nesto palamudim,odprilike od "98-2004 tad me vukovi slomili za noc,pa opet od 2004-2008,e tu sam se sam slomio,a deda i otac do "98 gajili ovce onako usput kao i njihovi pretci u zadnjih 6 generacija,hteo da pravim farmu za 200 ovaca,selo napusteno moje dokle vidi a vidi se jedno 10-15km,livade za dzabe,vode u izobilju itd,glupo zvuci ali hvala vukovima.Moj nacin zivota je bez veze,zadovoljan sam samo porodicom

---------- Poruka napisana u 21:51 ---------- Prethodna poruka je at 21:49 ----------


Za ovaj kraj gde se mi nalazimo su koze zakon,ja ih imam 10 komada ali sta ces kad ih ne volim...... :":214

Sika ljubav je slepa::000::,zakone treba postovati,sto ove drustvene sto prirodne

milossoumi
11-04-12, 22:12
nemam sto ovaca jos al i ovako mi mnogo dobro,nasao sam sebe na selu,uzivam u svakom danu u radu,u zivotinjama,u prirodi,imam podrsku porodice i srecan sam,nit mi trebaju milioni,niti da razmisljam negativno,treba mi samo od Boga zdravlje,a i to od kako sam na selu funkionise ko sat,nije lako,ceo dan sam na traktoru,sutra imam pedest hektara jos usluzno da povaljam na farmi kod dacica,al kad dodje uskrs,ima da seknem jedno prasence,pa na vatru i mangalo i dok se okrece zavalicu se u lezaljku i uzivacu uz dobro vino u onome sto sam stvorio za zadnjih pet godina,jer sve mi je na oku,osim deset hektara pasnjaka u planini,vec sad kad pomislim na taj trenutak mi lepo,zato da li se isplati ili ne,necu vise da polemisem,al moj mir nema cenu,zato ako ga nadjem uz ovce,nek bude uz ovce

vojvođanin
11-04-12, 22:21
nemam sto ovaca jos al i ovako mi mnogo dobro,nasao sam sebe na selu,uzivam u svakom danu u radu,u zivotinjama,u prirodi,imam podrsku porodice i srecan sam,nit mi trebaju milioni,niti da razmisljam negativno,treba mi samo od Boga zdravlje,a i to od kako sam na selu funkionise ko sat,nije lako,ceo dan sam na traktoru,sutra imam pedest hektara jos usluzno da povaljam na farmi kod dacica,al kad dodje uskrs,ima da seknem jedno prasence,pa na vatru i mangalo i dok se okrece zavalicu se u lezaljku i uzivacu uz dobro vino u onome sto sam stvorio za zadnjih pet godina,jer sve mi je na oku,osim deset hektara pasnjaka u planini,vec sad kad pomislim na taj trenutak mi lepo,zato da li se isplati ili ne,necu vise da polemisem,al moj mir nema cenu,zato ako ga nadjem uz ovce,nek bude uz ovce


E tako treba.Samo jedan život imamo i treba ga proživeti maximalno.Samo da mi ćerka završi školovanje, i ja odoh na salaš, ne treba mi ni struja, ni TV, samo ovce i jedna krava.Biće za hleb i duvan....meni dovoljno.

MIRKOPOZEGA
11-04-12, 22:25
Tooooooooooooooo soumi,zato ja drzim ovce>:({

Sika
11-04-12, 22:31
Zato ih svi drzimo. :)

MIRKOPOZEGA
11-04-12, 22:46
Dobro drustvo onda smo dzaba raspravljali>:({,laku noc

enesss89
11-04-12, 22:56
Mirko nismo mi raspravljali jer mi se drzimo svog i kako milos kaze: "al moj mir nema cenu,zato ako ga nadjem uz ovce,nek bude uz ovce"

Ne razumijem tebe pradjedovi su ti se bavili ovcarstvom a ti si tako olako digao ruke radi pojedenih 50-ak ovaca pa svi smo mi imali gubitke sjecam se kao djete kad su mom djedu vukovi natklali 36 ovaca neke su ostale i zive ali nismo se predavali nastavili dalje jer gdje ima hajvana ima i zijana samo mislim da ti nemas bas puno krvi te cobanske zato ti vuces na drugu stranu i ja mogu u preduzece ali bas radi toga sto sam samo ja ostao u porodici da gajim ovce necu i hocu da se spominje jos prezime moga djeda u ovcarskom smislu jer sigurno bi bio ponosan.

dejan26
11-04-12, 23:01
Za uzivanje je sasvim dovoljno 20 vrhunskih ovaca,a za pacenje ti je optimalno 50,a za mucenicki zivot 100!:-)

---------- Poruka napisana u 23:01 ---------- Prethodna poruka je at 22:58 ----------

Mir uz 100ovaca ne mozes imati ni fizicki jer je to veliki posao,a ni psihicki,ali probaj brate,zelim da te ovde citam i za 5 godina!

MIRKOPOZEGA
11-04-12, 23:03
Enes ja mislio da smo ja i ti ispricali price,dede i pradede neka gde su slava im,ja da nemam te krvi ne bih gajio ovce na 90ari zemlje u Pozegi i mucio se da bi njima bilo lepo a lepo im je ako si gledao slike,ja bih da me pamte po necem drugom,cobane niko nikad ne spominje.Nisam digao ruke zbog pojedenih ovaca cak sam se i zahvalio vukovima,kao i uvek cini mi se da ja pricam spanski te ti ne razumes/Laku noc

milossoumi
11-04-12, 23:05
imo sam 21 godinu kad coveku na tari digli preko sto ovaca,ostali samo tragovi od guma kamiona,sta je taj trebao da radi,da se ubije,pa opet eno ga ziv,opet ima buljuk ovaca,i jos stigli unuci,pa milina,zivot je pun padova,al umetnost nije samo pikaso,leonardo,umetnost je dici se iz pepela,zato je meni feniks omiljeno mitolosko bice

enesss89
11-04-12, 23:11
Dejane kralju pa kako ja imam 220 grla tereta i obaveze imam samo kad se jagnje ovce, postavit cu sutra link kako sam se napatio danas s jednom siljezicom a ostalo je sve srednje nije ni lako ali nije ni toliko tesko kako ti kazes, znas za koga je tesko za onog ko ne zna nista o njima jer gledam danas komsiju on sa cca 50 ovcica jadan slomi se trceci neda im tamo neda im ovamo kazem mu pa covjece nece iz ove zemlje pusti ih nek pasu, ja skoro cio dan svoje sve ni ne vidim ali ovca gdje je jedna tu su sve. Uporedi dan covjeka koji radi na pilani i cobana koji danas treba polozit ovcama i cuvat ih citav dan nezamislivo.

A Mirko pamtit ce i menee ali nemoj onda govoriti da se ne moze od ovaca zivjeti jer da nemas koristi od njih ni jednu ne bi drzao kao i svi mi, davno su ljudi za ovcu rekli da je blago. LAKU NOC

milossoumi
11-04-12, 23:26
za dobar start je potrebna dobra volja,pored svega ako je nemas nemoj ni da pocinjes,ako volis posao koji radis mozda nesto i bude od tebe,ako ne nemoj ni pocinjati,

milossoumi
12-04-12, 10:46
ko jos ozbiljan rani sto ovaca senom,de ti zivis,seno se koristi samo za zasusivanje,silaza druze i senaza,ti tu ispadas iz price kao hobista

dejan26
12-04-12, 13:36
Soumi,zajebi forum,hvataj se posla i naguraj brzo tih 100komada,ja dolazim kod tebe da vidim kako to ide i krecem i ja ako je sve bude ok,ali ne hobi vec profi!

milossoumi
15-04-12, 18:36
Pasa je pasa,to se slazemo.

vojvođanin
16-04-12, 08:28
Pasa je pasa,to se slazemo.

14.04.2012....http://thumbnails19.imagebam.com/18518/31fdbd185170362.jpg (http://www.imagebam.com/image/31fdbd185170362)

enesss89
16-04-12, 09:51
Vojvodjanin blago tebi kod nas ovolika trava nece biti ni za mjesec :D

sarbanac
16-04-12, 10:22
Nema života ovcama bez pašnjaka. Ovce koje su mi se jagnjile zadnjih 20dana su na paši sa jaganjcima. Ova jagnjad su duplo naprednija nego ona iz januara. Ko planira da startuje sa 100 ovaca prvo nek razmisli o pašnjaku za stado.

enesss89
16-04-12, 10:39
Upravo tako sarbanac bez pasnjaka nema zivota ovcama, i kod mene se sad jagnje siljezice i janjci idu ko iz vode posto su stalno na pasi :D

milossoumi
16-04-12, 23:05
Za dobar start moras da budes lud ko struja i nacitan ko Dositej koliko ja vidim

brankovic
16-04-12, 23:23
za sto ovaca je potreban objekat od oko najmanje 200 kvadrata, najmanje 3 ha za pasu koja su,naravno,ogradjena i sa mogucnoscu odvajanja pasnjaka (dok su u jednom na pasi,ostali delovi da budu zatvoreni) i mehanizacija za spremanje hrane za zimu.

Sika
16-04-12, 23:32
Za sto ovaca je kao prvo potrban lud covek,a tek onda sve ovo ostalo sto nabrojaste,sto je najgore pronalazim se tu negde medju ludjima.... :))))))

sarbanac
16-04-12, 23:35
Za 100 ovaca treba do 10ha paše! Tri im je taman za igralište.

milossoumi
16-04-12, 23:41
dobro doso brankovicu al se ne izleci,ta tri hektara ti nepiju vodu,za trideset ovaca mozda,al za sto ti treba deset za pasu,moz da ih delis a moz i da bajes,osim ako ne drzis romanovke,one jedu malo vise od zeca,al su malo vece od njega,imace kolega sika uskoro za prodaju posto se i kote(jagnje) ko zecevi:lol::lol::lol:

Sika
16-04-12, 23:46
Bolje ko zecevi nego ko W (slonovi) na svakih 5 godina + nose 22 mseca...... :lol::lol:

sarbanac
16-04-12, 23:52
Miloše vidi to sa Sikom da upariš par grla vir sa rom ovnom pa ostavi te ženske potomke te ih uporedi sa ostalim delom stada.

MIRKOPOZEGA
17-04-12, 07:29
Za sto ovaca je kao prvo potrban lud covek,a tek onda sve ovo ostalo sto nabrojaste,sto je najgore pronalazim se tu negde medju ludjima.... :))))))

Da sam ja ovo izjavio soumi bi dosao u [Pozegu da razjasnimo a ovako kad kaze zema oni to rese u kafaniLkl{{

enesss89
17-04-12, 08:11
Za 100 ovaca je potrebno vise od 10 ha ako ce ovce citavo ljeto biti na pasi, jos ako je susna godina ni 30 ha nije dovoljno a brankovicu moje iskustvo govori da ovce ne vole ogradjene pasnjake vise gaze travu i duze planduju preko ljeta tj, nadju sebi jedno mjesto i odmah dok i ispustis iz tora ili stale one tu odu i citav dan leze, po meni 100 komada se ne moze drzati u zagradjenom.

brankovic
17-04-12, 10:44
imam od 25 do 30 ovaca(ne racunajuci jaganjce). imam zatvoreno oko 4 ha,ali vise od pola je suma,pa bude malo trave.ostalo je livada. ja licno tako radim,nije im uvek sve dostupno za pasu.sto mogu zatvorim,kad malo krene trava,pustim ih tu.inace,pogresio sam,malo je tri ha za sto ovaca,nesto sam se preracunao...u svakom slucaju je bolje je ako je ogradjeno,ko da ih cuva celo leto...

univerzal
17-04-12, 19:35
Zdravo svima!Imam 25 ovaca i 20 jagnjica koje nisu umaticene i nemaju pedigre,pustam ih svaki dan na ispasu sve do prvog snega na povrsinu blizu 10ha i hteo bih ove godine da taj broj povecam do 100 grla jer racunam da imam uslove za to tj. imam pasnjak za ispasu,objekat za smestaj(nije delux ali nekisne i neduva vetar),mehanizaciju za spremanje hrane i hrane tj.sena i kukuruza.E sad sam u dilemi dali je pametno gajiti meleze ili samo rasne ovce?????

milossoumi
17-04-12, 20:15
ja sam za cistu rasu,medjutim ima kolega koji nisu,zavisi i sta hoces od stada,da li prodaju priplodnih grla,ili jaganjaca za klanje,procitaj i uredbu o strategiji razvoja ovcarstva,koje rase ulaze u program strategije,idi do poljoprivredne strucne sluzbe za savet,za umaticena grla imas subvencije,za drugo nemas,pa ti razmisli,popricaj sa njih sto,pa kad mislis da znas odgovor ti opet razmisli,jer stado se pravi dugo,ako se pokajes posle pet godina za izbor rase bice to skupa muzika i bolna.pozzz

bato87
21-04-12, 17:28
Postovi o ceni koštanja spremanja sena su prebačeni u temu http://poljoinfo.com/showthread.php?415-Ekonomika-poslovanja-u-ov%C4%8Darstvu-i-kozarstvu&p=501969#post501969

Stanic
03-09-12, 13:44
Za sto ovaca je kao prvo potrban lud covek,a tek onda sve ovo ostalo sto nabrojaste,sto je najgore pronalazim se tu negde medju ludjima.... :))))))
Hahahahaha... Pronalazim se i ja,sto je najgore. Hahaha

vladakrug
22-03-13, 19:38
Ево и ја да се прикључим теми. Тренутно имам 98 оваца,које су оматичене,нов сам у овоме,неких годинуипо дана! Не знам за ове коментаре да треба бити луд,да ли да будем сагласан,али мени за сада прија! Lkl{{ сада не знам да ли је дозвољено,али ево мене од четрнаестог минута http://youtu.be/ZCL6_9mqc7E >:({

goranue
23-03-13, 08:28
Ево и ја да се прикључим теми. Тренутно имам 98 оваца,које су оматичене,нов сам у овоме,неких годинуипо дана! Не знам за ове коментаре да треба бити луд,да ли да будем сагласан,али мени за сада прија! Lkl{{ сада не знам да ли је дозвољено,али ево мене од четрнаестог минута http://youtu.be/ZCL6_9mqc7E >:({

prestao sam da slusam kada rekose da je zarada 7-8000 evra.ali ne mogu da ponovo ulazim u matematiku.neka bude po onoj staroj 100 ovaca 200jaganjaca...

Barbu
25-03-13, 18:21
Sad najbolja zarada je da imas 200-300 glava ovaca i da su umaticene i sa pidigre da bi dobio subvencije po glavi ovaca 4000 din. Onda mozes da da radis pa da ti ostane lepe pare a ovako bez toga ne , ja ne mogu da dobijem subvencije jer nije od tih rasa za koje drzava da je subvencije . POZDRAV SVIM OVCARIMA >:({

vojvođanin
25-03-13, 18:23
Ni ovi što imaju umtičene i pedigrirane ovce nisu dobili subvencije.

vladakrug
25-03-13, 19:17
Наравно то је била водитељова констатација,која је протекла из неке погрешне информације! Ја јесам из приватног бизниса-посла уложио у механизацију и остало,али надам се да смо сагласни и са мојом констатацијом изреченом у интервјуу "да се може зарадити zа солидан живот уз доста рада"!

Barbu
26-03-13, 10:54
Ni ovi što imaju umtičene i pedigrirane ovce nisu dobili subvencije.
Mozda daju ove godine

Prolaznik
26-03-13, 11:31
test test:TEST! BRE !

- - - - - - - - - -

Neverovatno.
Raspisem se samo tako, post nestane.
Matematika kod ovaca je jasna. Cena jaganjaca je rasla i padala i rasla i padala u rasponu od 200 do 160 dinara vise puta. Naravno, rasla je i cena svega, kao i evro.
Ne uklapa se nikako.
Steta za Sarbane, Stublenicu, Paljuve, Rukladu, Gvozdenovic....kad se samo setim nekad pogleda sa Sarbanske vodenice prema dolmi, belelo se od stada kraj Ubace.....

vladakrug
03-04-13, 22:55
Ni ovi što imaju umtičene i pedigrirane ovce nisu dobili subvencije.

Почела исплата,ја у Понедељак добио писмо да је уплата извршена,данас у банку оно новац на рачуну!!! У то име >:({

- - - - - - - - - -


Sad najbolja zarada je da imas 200-300 glava ovaca i da su umaticene i sa pidigre da bi dobio subvencije po glavi ovaca 4000 din. Onda mozes da da radis pa da ti ostane lepe pare a ovako bez toga ne , ja ne mogu da dobijem subvencije jer nije od tih rasa za koje drzava da je subvencije . POZDRAV SVIM OVCARIMA >:({

Мора се одузети и услуге матичне службе,код нас по грлу наплаћују 750 динара.

drit
17-12-13, 13:01
Sto vise citam i trazim sve je nejasnije, valjda previse razlicitih tema^-^. Moram da pocnem da odvajam u poseban folder na kompjuteru glavne informacije pa tek onda da ih analiziram jer ovako ima previse informacija na gomili i onih koje su mi potrebne sad i one koje ce mi trebati kasnije, sakako su sve korisne. Mislim da pocnem sa stadom 50-80 ovaca sad nisam vise siguran koju vrstu. Moram da se raspitam koja je je vrsta na kosovu zastupljena mozda na osnovu toga da odlucim koja je vrsta najisplativija da se drzi.
Naravno i dalje se trudim da procitam sve valjda ce nesto i ostati zapamceno a i ako ne jovo nanovo Lkl{{ dok se stivo ne nauci.

German hunting terrier | Jagdterrier