PDA

View Full Version : 100 ovaca - Šta je sve potrebno za dobar start ?!


Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2 3

Monty
03-10-08, 01:20
Ne nadjoh ono shto me konkretno interesuje, pa pomislih da je najbolje da postavim temu.

Kao shto sam vec napisao na temi za predstavljanje, planiram da se uskoro bacim u ovcharstvo. Pochetnik sam totalni i zato me sve interesuje.

Napisacu vam kako sam ja to zamislio, ukoliko imate debele zivce i strpljenja za pochetnichka pitanja, recite shta mi za to sve treba, pa da vidim je li to nemoguca misija za mene ili mozda i uspijem da ostvarim ono shto mi je u glavi ... Lkl{{

Planiram da kupim nekoliko hektara zemlje oko Zlatibora i da na tom zemljishtu oformim farmu. Prvo bih pocheo sa ovcama i kroz prodaju jagnjadi bih zaradjivao za dalje. Razmishljao sam da pochnem sa shto vecim stadom, da ga kupim na proljece, da iskoristim do zime zemlju na Zlatiboru, a onda sa ovcama da "izbjegnem" u Shumadiju, opet do proljeca.
U razmishljanjima sam zacrtao da pochnem sa stadom od 300 - 500 ovaca ... (mozda megalomanski ... ^-^)

Interesuje me ...

- Koliko je potrebno pashnjaka za toliko ovaca ... ?

- Koliko je potrebno placa da bi toliko stado prezimilo ... ?

- Koliko bi koshtala nabavka tolikog stada i dje je najbolje da se kupi, obzirom da bi uglavnom, osim zime, provodilo na Zlatiboru ... ?

- Orjentacija bi bila na prodaju jagnjadi, koja je sorta za to najbolja ... ? (a da je meso ukusno, jer sam chuo da od nekih uvoznih ovaca meso nije ni blizu kao od domacih i da ih restorandzije izbjegavaju)

- Koliko je potrebno i koje hrane spremiti za zimu ... ?

Eto, za pochetak, dovoljno pitanja ... :)

Tar
03-10-08, 11:31
Evi ti link za Ovcarsko-kozarski list : http://www.hssc.hr/OvcarstvoKozarstvo/casopis/list.aspx
Tamo imas jedan broj koji moze ceo da se skine. I bas tu imas clanak na temu kako zapoceti farmu ovaca ili koza.
Na 14. strani casopisa imas vazan clanak o vaznosti sezone pripusta.....to je bas za one sto proizvode podmladak za klanje.
Odmah sledeci clanak na 17. strani o nabavci maticnog stada ali i o osnovnoj koncepciji i sl...

Ja nemam pojma o ovcama, osim sto sam pisao da kafedzije nece Vinterberg. To sam svojim usima cuo.
Ali, pazi ovako postoji princip kod svake proizvodnje podmlatka za meso, a to je da dobijes sto vise jaganjaca po ovci u jednoj sezoni i da te hrana kosta sto manje. Koliko ja znam sada nesto pokusava da se uradi u ovcarstvu ali.....?
Na srecu moze de se nabavi, za razliku od koza, pocetni materijal razlicitih rasa. Generalno kada se pise o prednostima i manama neke rase moras da vodis racuna da ce domaci strucnjaci da promovisu onu rasu sa kojom oni rade..
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa. Kod nas ili preterano hvale kvalitet nasih starih rasa koje imaju nisku proizvodnju, svega po malo ; malo mleka, malo vune ,malo jaganjaca, ili se odmah zalete na rase uvezene iz zapadne Evrope. A postoje odlicne rase za ukrstanje kod Izraelaca ili Rusa. Evo ti jedan od linkova za rase ovaca http://www.ansi.okstate.edu/breeds/sheep/
Po mom misljenju neophodno je kako tako poznavanje engleskog jer na njemu ima najvise informacija.
Nije mi jasno kako to zamisljas da se zimi selis u Sumadiju? Mislis kao nekad, leti u planinu zimi u ravnicu?
Mislim da to danas ne ide? Osim da ti je baza u podnozju a pasnjaci iznad....?

Imamo jednog clana(Dare), ovcara iz okoline Stare Planine, nekada centra ovcarstva u Srbiji. Ako se ne javi sam a ti mu posalji PP, pa ga pitaj kakve livade kakvo seno koliko i sl....

..ali pre svega moras sam puno da cunjas po literaturi da bi uopste mogao da postavis konkretno pitanje. Na opsta pitanja dobices opste odgovore. Moze lepo da zvuci ali nije bas nesto... >:D

P.S. odlican link bas za tebe : http://poljoinfo.com/index.php/topic,426.msg4866.html#msg4866

Monty
03-10-08, 14:55
Tar, hvala ti na iscrpnim odgovorima i uputstvima ... >:({

brundalo
03-10-08, 20:54
Ne znan direktore kakvu kvalitetu mesa trziste tamo trazi, ali zapamti sto su ti ovce vise na pasi to ti je janjetina ukusnija. A ima ti tu i jedna caka a ide ovako. 30% prihoda od janjadi, 70% prihoda od sira.
A moj ti je savjet nemoj odmah pucati na visoko. Svi izracuni govore da je za pristojan zivot 4-clane obitelji(familije) dosta 120-150 ovaca.
A sto se tice troskova zasnivanja farme imam neko materijal samo ga moran pronac pa cu ti ga prezentirat. Samo to su ti cijene u RH. >:({ >:({ >:({

Tar
03-10-08, 21:47
A ima ti tu i jedna caka a ide ovako. 30% prihoda od janjadi, 70% prihoda od sira.
. >:({ >:({ >:({

Jeste ovo je Brundalo vec napisao znatno ranije.
Moja matematika za koze kaze da je razlika i znatno veca?

ivanhoe
04-10-08, 09:50
Svi izracuni govore

Kad smo stalno kod racuna kao najiskusniji verovatno si procenio sta je isplativije napasati ili kositi na imanju ^-^ ^-^ ^-^. ovajput ostavimo po strani sta je bolje za blago

Tar
04-10-08, 11:52
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.
Ovo sam ja napisao ali nisam bio precizan :
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je za proizvodnju jaganjaca za meso najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.

Sto se tice pitanja koje je postavio Ivanhoe postoje znacajne razlike kada su ovce i koze u pitanju. Ovce jako dobro "pociste" travu sa livade, dok koze vise biraju pa deo ugaze i opogane.
Sledeca stvar je da su Brundalova iskustva sto se sena i napasanja tice specificna i za nas kontinentalce ne mogu da se direktno primene. Pored ostalih razlika meni se cini da on moze da napasa cele godine? Mozda je njemu trava veci problem leti nego zimi?

brundalo
04-10-08, 14:45
@ Ivanhoe - je decko u pravu si-najjeftinija hrana je sa vlastitog imanja. Pokosena i dana kao svjeza kao sjenaza ili sijeno, ma bilo kako. sad u zadnje vrime u nas je jako poularan ljulj kako engleski tako i jos vise talijanski i druge trave, zatim tu su leguminoze i livadne trave. Danas ima kupit svakakvog sjemena. Kako DTS tako TDS. Mogu se kosit i davat sjeze ili konzervirane.
@ Tar ti si u krivu kad kazes da koze vise uniste nego pojedu. To radi ovca a koza ne. Stara je poslovica da ovca vise izgazi nogama i guzicom nego sta pojede. Koza ako nema brsta vrlo dobro iskoristava pasu i manje prlja od ovce. inace kad bi samo grizle a ne kakale i ovce i koze tako uspjesno podgrizaju travu da di one prodju trava dugo ne raste. Stoga bi bilo najpametnije da se livada pokosi trava spremi a onda da se puste ovce ili koze ili oboje da zavrse posao.
Sto se tice moje pase problem za mene je ljeto i zima a proljece i jesen su bogom dani za ispasu. >:({ >:({ >:({

Dare
04-10-08, 15:51
@ Tar ti si u krivu kad kazes da koze vise uniste nego pojedu. To radi ovca a koza ne. Stara je poslovica da ovca vise izgazi nogama i guzicom nego sta pojede.

Tacno. Ali od velikog uticaja je i tip jasli koje imas.
Inace sto se tice hrane - evo ti ilustracija na mom primeru. Stado od oko 75-80 ovaca nadam se da ce preziveti zimu sa ~ 4 000 bala sena, kukuruzovinom idr kabastom hranom koja je u manjini. Naravno, mnogo zavisi od godine, tj kad padne sneg. Moje stado je na pasi sve do snega, povrsina je skoro neogranicena jer drugih vecih stada nema :D


- Orjentacija bi bila na prodaju jagnjadi, koja je sorta za to najbolja ... ? (a da je meso ukusno, jer sam chuo da od nekih uvoznih ovaca meso nije ni blizu kao od domacih i da ih restorandzije izbjegavaju)
Sad da se ne shvati kao reklama, ali svrljiska ovca (http://www.zdravkovic.iz.rs) je nadaleko cuvena po svom ukusu. U neka srecna vremena isla je za izvoz u Italiju itd...

Dare
04-10-08, 15:56
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.
Ovo sam ja napisao ali nisam bio precizan :
Ja sam nesto malo citao na temu ovaca i vidim da je za proizvodnju jaganjaca za meso najekonomicnije ukrstanje razlicitih rasa.


moj otac je jednom prilikom pitao strucnjake sa poljoprivrednog fakulteta u BG sta misle o tome, ali su rekli da samo moze da se izgubi i to sto se ima. ovo vazi za svrljisku ovcu, za ostale ne znam, jer je ona jedna od retkih rasa koje imaju mleko, meso i vunu (koja doduse nista ne vredi :( )

brundalo
04-10-08, 16:29
Cinjenica je da su krizanci po tom pitanju najjaci. Ali ni u to ne valja pretjerivati. Eno su izraelci napravili racu ovaca krizanu izmedju awassija i frizijke. I ispala krasna ovca na mliku >:({ >:({
Sta se tice jasli ima tipova jasli di ni koze ni ovce ne mogu ni u teoriji rasipat sijeno ili sjenazu iz njih

Tar
04-10-08, 17:56
Evo nesporazuma !

Dakle, nisam nikad rekao da koze unistavaju pasnjak. Ovce su poznate po tome da "sisaju" sve do zemlje pa se posle njiih pasnjak malo sporije oporavi.
Rekao sam da koze biraju i pri tom ugaze i zapisaju ono sto im nije bio prvi izbor a ona sledeca nece da jede zapisano.
Koze su poznate po tome da biraju kad mogu i to ne zavisi samo ot toga sta vole vec i od toga sta im je u tom trenutku potrebno. Pored ostalog to biranje je jedan or razloga sto im je mleko zdravije i bolje!
Ako Brundalu i koze sisaju travu do zemlje onda znaci da im je izbor oskudan.

@Dare
sto se svrljiske ovce tice jedino mogu da kazem da sam cuo za nju. Cuo sam i za Pirotsko jagnje. Moj deda je pre 2. sv rata bio trgovac stokom i za uskrs je uvek stizalo, "specijalno za njega" jagnje iz Pirota, to jest sa Stare Planine. Cuo sam i za sjenicko jagnje koje se izvozilo po jako visokim cenama u Nemacku pre 1990., dok nakupci nisu poceli da podmecu neku drugu jagnjad kao sjenicku...
Svljisko i pirotsko verovatno je isto. A ja mislim da su i pirotsko i svrljisko i sjenicko samo varijante neke nedovoljno definisane balkanske rase i da sa druge strane Stare Planine isto tako postoje ukusni jaganci koje Bugari zovu drugojacije. Dakle evo zakljucka. Nase domace ovce pripadaju primitivnim rasama koje uz "primitivnu" ishranu, znaci ispasu daju meso odlicnog ukusa. Ovo primitivno je super kvalitet kada je u pitanju meso pa tako Busa(govece) ima najukusnije a poznavaoci kazu i najzdravije meso.
Sto se strucnjaka za rase tice ne znam sta da kazem?
Kakva je izjava da ne treba ukrstati jer ce se upropastiti i to sto postoji. To je kao da je neko izjavio da ne treba j....i jer mozes da zaradis polnu bolest! Ne treba ukrstati sta sa cim? Sa kojim ciljem?
Ovca koja ima samo 1/4 krvi rase Romanov daje 2.5 jagnjeta i nema sezonu mrkanja. Tri puta u dve godine = 7.5 : 2 = 3.75 jagnjeta godisnje. Pa stado od 100 ovaca daje preko 350 jaganjaca. Posto je mama samo 1/4 Romanov a 3/4 npr Svrljiska ovca a tata moze da bude svrljiski ovan onda mozes da dobijes 7/8 svrljisko jagnje ali 3.5 komada po ovci......
Ako su strucnjaci mislili na to da treba sacuvati domacu svrljisku ovcu onda su trebali to da predloze drzavi. Nije posao stocara koji se bore za svoju egzistenciju da cuvaju genetski materijal. Ili neka drzava kaze gaji ti domacu ovcu koja daje 1.5 jagnje(ovo sam lupio jer ne znam prosek) a drzava ce da ti doplati do 3.75.
Inace ja sam skoro 100% ubedjen da je ukus pre svega posledica njazdravije moguce ishrane na planinskim pasnjacima ( nisam probao ova sa Silbe ili Paga ) a ne neke posebne podvrste(Svrljig, Sjenica, Miroc, Zlatibor...) jer stocari su koliko juce migrirali po nasim krajevima tako da nema reci o nekoj posebnoj rasi cak i ako je neki nas strucnjak doktorirao na tome.
Mozda su se zbog izolacije na ostrvima formirale neke posebne podrase ali kao sto nam je napisao Brundalo i to je ugrozeno uvozom novog materijala sa kopna. Inace i dan danas ovce putuju preko Drine samo tako, nakupci iz Sandzaka pazare po Goliji i drugim krajevima Srbije. Po neki ovan prezivi i ode u priplod i sad neko treba da mi kaze da postoji Pazarska rasna ovca.
Evo jedan zanimljiv primer. Moj dobar drug poreklom sa Pestera kune se u Sjenicko jagnje. Ma to je vrh vrhova, puter, ma to je bolje od jastoga, od srnetine......ma da nije tako ne bi ga Svabe placcale 100% vise .A placali su to je istina. I ne znam gde u Nemackoj odvede on svoje poslovne prijatelje u restoran kod nekog zemljaka gde drze sjenicku jagnjetinu. Udarili oni po picu i jagnjetini da se sve pusi a ovaj se puva:"pa jeste li jeli nekad nesto ovako?"
Ovi u glas :"Nismo!"
-"Pa sigurno da niste, ovo je Sjenicko jagnje!"
..i sve tako, pa ce zemljaku :"e zemljak uvek ti je jagnjetina dobra a sad si sam sebe prvazisao!"
A ovaj ni 5 ni 6 vec:"ma jok, ja uvek isto samo je jagnje sa Novog Zelanda!"
Ovu pricu mi je ispricao bas taj sto je ispao majmun. Pa nesto mislim da ne laze.

Dare
04-10-08, 18:21
nije isto svrljiska i pirotska :<<>

naravno da kvalitet mesa zavisi od ishrane, one ovde bukvalno pasu čaj. i kako da ne bude zdravo...

strucnjaci su mislili na to da posto je stado formirano dugogodisnjom selekcijom, da sad lako moze da se upropasti ukrstanjem, jer nije ti garantovano da ce taj melez :) da pokupi sve dobre osobine obe rase, nego opet treba selekcija i vreme. Jedno vreme je postojao fond za genetske resurse koji je placao nesto simbolicno, ali se nasao neki pametnjakovic i rekao da ima (valjda) preko 10 000 (ili neki minimum, neznam tacno) jedinki te rase, a onda se ona ne smatra ugrozenom -> nema placanja ::lose::

Tar
04-10-08, 18:49
Cistokrvna ovca rase romanov daje vise jaganjaca nego cistokrvna mangulica prasica!
Dakle rekord je 9 prezivelih komada. Redovno daju 4-5 jaganjaca. Ima dobar odnos meso:kosti jer joj je kostur lagan.Zbog tako velikog broja jaganjaca mora dajoj se pomaze pri jagnjenju. Pored toga sitna je pa se pribegava ukrstanju sa drugim mesnim rasama. Pravljenje mesanaca sa ovom rasom je opste poznat postupak u ovcarskim zemljama : Australija, Novi Zeland, Engleska, Usa, Kanada....I tacno se zna sta se dobije
Ovo je sigurno dobar nacin da se ostvare zavidni prihodi sa jaganjcima. Ako se ispostavi da je npr 100% svrljisko jagnje znatno ukusnije i kada trziste bude spremno da ga znatno vise plati onda OK.
Ali treba probati. Mislim da ako je jagnje 7/8 svrljisko da niko nece moci da vidi razliku.
A mozda ce da bude i bolje.
@Dare
daj da naucimo nesto. Na 100 ovaca koliko dobijes jaganjaca?

Dare
04-10-08, 19:08
200 :D

sala mala :)
obicno blizne 50% od ojagnjenih. Naravno, ne ojagnje se svih 100 ::jako_besan:: Iskustvo kaze da procenat bliznjenja mnogo zavisi od fizicke kondicije, tj uhranjenosti ovaca.

Tar
04-10-08, 19:31
Nadam se da se razumemo. Ja sam 100% da se sacuva sve autenticno sto imamo i sto je neko blago za buducnost. Treba to i pojedinci da rade. Ali mislim da su nam planine opustele, nema jaganjaca, jer to nije lak posao i ne donosi (dovoljno)dobru zaradu.
Uvek mi padne na pamet jedna reportaza iz USA. Covek drzi rasne Engleske galopere sa velikim uspehom, puno radi ali i silno zaradjuje. Kao hobi gaji Mustange jer je to deo Americke istorije(ma kako ta istorija kratka bila :lol:). Na kraju je poceo i na Mustanzima da zaradjuje jer njegov ranc obilazi puno turista i oce da plate da jasu Mustange da se bar za trenutak osete kao kauboji ili indijanci.
Dakle ako se pola blizni a ne ojagnji se svih 100 mozemo da kazemo da u proseku dobijas ispod 1.5 jagnjeta po ovci. E sad da imas Romanov meleze sa 3.75 pa cak i sa 2.5 znaci 100 ovaca 250 jaganjaca racunajuci i one sto omanu koliko bi vise zaradio ili, ili koliko bi mogao da spustis cenu a i dalje da opstanes. S tim sto kakva vremena idu nece morati cene da se spustaju.
Vec sada je kilo sira skuplje od tastature za kompjuter :D

brundalo
04-10-08, 21:03
E sad cu ja da se malo umisam jer ovo je ipak moj fah i ovdi cu pisat i govorit kao strucnjak sa praksom. I to strucnjak bez lazne skromnosti. Drago mi je da se i Dare uhvatija foruma jer ste mi "dopizdili" sa kozama.
Dakle u nas u HR mi uzgajivaci domacih pasmina smo posebno premirani od drzave(cca 50 Eura) po glavi. Kad kazem mi uzgajivaci mislim na uzgajivace koji imaju maticna stada(znaci knjigovodstvo, pedigrei i kontrolirani pripust itd itd). Ovi ostali koji pripust i drugo otaljavaju i drze ovce kako ko, imaju premiju od nekih 13-14 eura. I sa domacim pasminam se moze postici dobra plodnost bez krizanja sa drugim pasminama samo ako se malo pripazi na selekciju( pogledaje malo moj post o tome, a uskoro slijede i nastavci). Ja kojemu se stado vodi kao dalmatinska pramemka uspio sam plodnost sa sluzbene 0,91-0,95 podici na 1,72. Stvar je samo u selekciji i prehrani, virujte mi na ric. Ovaj moj post virujte nikako nije usmjeren protiv krizanja. Dapace cak je i pozeljno, ali samo strogo kontrolirano. >:({ >:({ >:({

Tar
04-10-08, 21:13
@ brundalo
pa decko sto me nisi ispravio ka sam onako pogresio. Kilo belog ovcijeg sira skuplje je od tastature :lol:

brundalo
04-10-08, 21:24
@Tar ima san na pameti i moj odgovor je bio da 5 tastatura vridi koliko i kilo dobrog ovcjeg sira naravno tvrdog ali san vidija Gocin post i zaboravija san. U pravu si 100% >:({ >:({ >:({

Dejanjika
05-10-08, 14:08
Što se tiče svrljiške pramenke, ona se pokazala kao najbolja rase na prostoru Timočke krajine. Ranije su ljudi iz okoline Zaječara kupovali muški priplodni materijal po selima u okolini Svrljiga ( tkz. svrljiško mrkače ). Kod mene proletos je bilo i trojki to jest dve ovce po tri jagnjeta. Muke žive Lkl{{ .

PS: Tar za tvoju informaciju ovca kao i koza ima dva mamarna kompleksa to jest dve sise.

Tar
05-10-08, 14:26
...........................................

PS: Tar za tvoju informaciju ovca kao i koza ima dva mamarna kompleksa to jest dve sise.


Nisam ni sumnjao prijatelju. Nemam pojma zasto to meni napominjes ?

Dare
05-10-08, 14:41
Što se tiče svrljiške pramenke, ona se pokazala kao najbolja rase na prostoru Timočke krajine. Ranije su ljudi iz okoline Zaječara kupovali muški priplodni materijal po selima u okolini Svrljiga ( tkz. svrljiško mrkače ). Kod mene proletos je bilo i trojki to jest dve ovce po tri jagnjeta. Muke žive Lkl{{ .

PS: Tar za tvoju informaciju ovca kao i koza ima dva mamarna kompleksa to jest dve sise.

ne samo Timocke krajine, prodavao sam ih i ljudima iz nekih ravnicarskih sela oko Paracina, ali isle su i na planinu - selo Crni Vrh - Stara planina... Niko se nije zalio da su neotporne itd. Takodje sam imao kupce iz okoline Pozarevca, a jednom coveku sam vozio u neko selo kod Kragujevca (tamo je u modi bio virtemberg poslednjih godina, ali su ga brzo provalili :lol: )

Dejanjika
05-10-08, 15:23
Napominjem ti zbog tvog predloga o ukrštanju romanovske i svrljiške ovce,od 100 ovaca 250 jaganjca, pa kako odgajiti onih 50 u našim uslovima.

Dejanjika
05-10-08, 15:32
Dare pošto su muski jaganci za priplod do 25 kg, sad sam ostavio jedno od one trojke, pa mozda za dogodine uzmem neko.Jel ti bio Cvijan u goste ?

Dare
05-10-08, 16:54
~200e +/-

Cvijan Mekic ? Lkl{{ Vise puta, i ne samo on, nego mnogi profesori sa fakulteta

Dejanjika
05-10-08, 17:08
Svaka čast, pa ti nesi labav Lkl{{. Ko je jos bio od profesora?

Dare
05-10-08, 17:25
Bio je Zujovic, pa Gajic (jos kad ), pa strucnjaci iz instituta - Frida, Jelica (Agrorazvoj), asistenti...
Ali jbg, ne studiram poljoprivredu :<<> :lol:

Dejanjika
05-10-08, 17:38
MONTY nadam se da će ti ovo pomoći.


Za 100 ovaca treba ti oko 15 ha obradive površine, za pašnjak ti ne mogu reći jer sve zavisi od tipa pašnjaka, sklopa biljaka na njemu itd.
Za nabavku stada treba ti 80-100 evra po ovci (pramenka srednjeg kvaliteta) i na to 3-4 ovna (po 150-200 evra za muški podmladak).
Za rasu ti predlažem sjeničku pramenku pošto je u pitanju Zlatibor, a možeš da nabaviš i pirotsku oplemenjenu ili svrljišku pramenku zbog skromnosti po pitanju uslova držanja,nege i ishrane.
A za zimu hrane nikad dosta, do 2kg dnevno sena i oko 150 g koncentrovane hrane po grlu x broj hranidbenih dana.

OVO TI JE OKVIRNA RAČUNICA A IMA TU JOŠ MNOGO TOGA.

Dare
05-10-08, 17:40
Dejanjika, odakle si ti ?
>:({ >:({

Dejanjika
05-10-08, 17:44
Tu iz komšiluk, Vlauca iz Zaječar.

Dare
05-10-08, 18:02
>:({ >:({ >:({ >:({ >:({

Tar
05-10-08, 18:05
Napominjem ti zbog tvog predloga o ukrštanju romanovske i svrljiške ovce,od 100 ovaca 250 jaganjca, pa kako odgajiti onih 50 u našim uslovima.

Ako je ovo namenjeno meni evo sta mogu da kazem.
Nemam pojma kako ce ta mesana ovca da odgaji 1/2 jagnjeta :lol:
To je sala a sada najozbiljnije.
U Americi se prvenstveno drze ovce za meso. Ali proizvodnja opada jer ne mogu da izdrze konkurenciju uvoza.
Pokusavaju da pariraju povecanjem produktivnosti. Uvezli su Romanov ovce i sa njima postigli odlicne rezultate.Isto tako je i u Kanadi ciji strucnjaci tvrde da je ruska Romanov ovca ovca buducnosti.
Ali gle cuda i Australijanci koji tek imaju prava da budu ponosni na razne rase svojih ovaca uvoze Romanov.
Novi Zeland najveci proizvodjac konzumne jagnjetine odlicnog kvaliteta (ima najbolje pasnjake i plus morski vazduh) i oni prtljaju sa Romanov ovcama.
Ovo su zastareli podaci jer su iz 1994. godine ali oni sada mogu da budu samo povoljniji u korist Australije i Novog Zelanda.
Izvoz jagnjetine iz Australije i Novog Zelanda u 1994. god :

Australija 127.4 million pounds(58 miliona kg), valued at US$134 million, in 1994
Novi Zeland 827 million pounds(375.5 miliona kg) in 1994. The largest market(50%) for New Zealand lamb meat exports is the European Union (EU),
E sad , prijatelju moj, ako je Zeland prodao Evropi 187.5 miliona kilograma jagnjetine 1994. gde smo tu mi.
Kako mislis da ostanes konkurentan kada treba da hranis i cuvas ovcu cele godine a ona ti godisnje da manje od 1.5 jagnjeta po ovci. Kada se samo priblizimo EU troskovi ce poceti da rastu i.....i kada padnu zastite onda ce neki trgovac da uveze 100, 200, 20000 tona novozenadske jagnjetine, jeftinija je od nase, pa ko prezivi...
Inace od te 1994 god i oni su poceli da koriguju tip jagnjetine (citaj kvalitet) mesa prema zahtevima trzista..pa tako i Romanov i druge rase iz Raznih krajeva sveta mozda i iz Svrljiga odlaze tamo da doteraju ukus i poprave produktivnost.
Dare je spomenuo da je drzava davala premije po grlu za ocuvanje ugrozenog genetskog nasledja ili tako nekako. I onda su prestali jer je broj svrljiskih ovaca prebacio 10000 i vise nisu ugrozene.

Dejanjika
05-10-08, 18:48
E VIDIŠ U NAŠOJ SRBIJI STVARI STOJE DRUKČIJE, MI NEMAMO ORGANIZOVAN OTKUP, JAGANJCI SU U JULU KOD MENE BILI 160 DIN. KILOGRAM, A JA SAM OVNA PRODAO NADKUPCU ZA 80 EVRA I BIO JE TEŽAK 80 KG. VEĆINA JAGNJADI IDE U RUKE NADKUPACA( KAO I OSTALA STOKA) ZA MALE PARE. PA LJUDIMA SA SELA JE VAŽAN PROFIT ALI NJIHOV NE TUDJ, A TI MI TU PRIČAŠ O EVROPI. :<<> ":":{
SAD JE PITANJE KAKO PREŽIVETI I OPSTATI NA OVOM DIVLJEM TRŽIŠTU.

ŠTO SE TIČE ONIH 50 JAGANJACA OD 250, TU BRACO MOJ TREBA DOSTA RADA I SREDSTAVA. MLEKO ILI ZAMENA ZA MLEKO,POJILICE(CUCLE) , LJUDSTVO , VREME, ITD.

Dare
05-10-08, 19:25
E VIDIŠ U NAŠOJ SRBIJI STVARI STOJE DRUKČIJE, MI NEMAMO ORGANIZOVAN OTKUP, JAGANJCI SU U JULU KOD MENE BILI 160 DIN. KILOGRAM, A JA SAM OVNA PRODAO NADKUPCU ZA 80 EVRA I BIO JE TEŽAK 80 KG. VEĆINA JAGNJADI IDE U RUKE NADKUPACA( KAO I OSTALA STOKA) ZA MALE PARE. PA LJUDIMA SA SELA JE VAŽAN PROFIT ALI NJIHOV NE TUDJ, A TI MI TU PRIČAŠ O EVROPI. :<<> ":":{
SAD JE PITANJE KAKO PREŽIVETI I OPSTATI NA OVOM DIVLJEM TRŽIŠTU.

ŠTO SE TIČE ONIH 50 JAGANJACA OD 250, TU BRACO MOJ TREBA DOSTA RADA I SREDSTAVA. MLEKO ILI ZAMENA ZA MLEKO,POJILICE(CUCLE) , LJUDSTVO , VREME, ITD.
Sve si u pravu

Tar
05-10-08, 19:52
Tacno tako kako ti kazes. Samo si pogresio u tome sto se ja ne zalazem ni za kakve Evrope.
Mene licno ovcarstvo ne zanima bas previse. Ali je situacija sa njim poucna. Dakle ne zadovoljavam se opstim odgovorima i kuknjavom a sa druge strane ne prihvatam ni da smo mi najpametniji i da je sve nase najbolje!
Jeste, tebi je stvarno malo 160 din za kg jagnjeta malo a jos uvek je osetno skuplje od Americkog a kamoli od Novozelandskog. Obrati paznju, ja kao neko koga interesuje poljoprivreda sam na tvojoj strani, ali ja kao potrosac nisam. Mene, kao potrosaca interesuje da dobijem sto bolju robu za sto manje para. Tako se i ti bunis kada ti neko natura skuplju domacu stvar a ti vidis da postoji strana mozda i bolja za manje para. I u pravu si.
Ti pricas da treba da se radi, da je skupa radna snaga itd .....a sta je po tebi resenje.
Nije resenje u drzavi kao sto vecina misli vec je resenje procitati sta drugi rade. Na primer Englezi su izmislili savremeno ovcarstvo i mnoge dobre rase ovaca i za vunu i za meso ( mlekom se nisu bavili). Danas se ne pozivaju na tradiciju i ne dizu nos vec idu na Novi Zeland na simpozijume o savremenom stocarstvu.
Idu tamo da nauce kako to da je na Novom Zelandu prosek 4000 ovaca po farmeru koje cuva sam. Da ne bude zamene ne jedna porodica vec jedan covek sam. To je jedan od razloga zasto je njegova jagnjetina jeftinija a on prilicno bogat.
Ako te interesuje pronaci cu link sa simpozijuma na tu temu odrzanog ove godine.

P.S.
Drugari ovcari otvorite druge ovcarske teme kao sto je npr problemi sa plasmanom, osnivaqnje udruzenja(sto je jedan od nacina da se zeznu nakupci) i sl. Ovde smo zastranili a tema treba da bude pokretanje farme za 100 ovaca. I tu ima jedna kontadiktornost. Predlazete Monty-ju Svrljisku ovcu a sa duge strane kukate kako je neisplativa. Ja mislim da je jedan od odgovora na probleme relativno niske cene povecana produktivnost. I imao sam jedan predlog a to je razmisljanje o kontrolisanom ukrstanju sa Romanov ovcom. Dajte druge predloge. >:D

brundalo
05-10-08, 21:03
Pa evo da vam kazem i da nas u HR muce isti problemi kao i vas u Srbiji. Nakupci, prekupci, skupa hrana itd.itd.
Tar je potpuno u pravu u nekim stvarima i sa njim se potpuno slazem. Medjutim i u takvim razmisljanjima postoje rupe. Ajmo ovako postavit stvari. Cinjenica je da su podaci o broju ovaca koje je naveo Tar zastrasujuci i da Novi Zeland i Australija mogu fakat unistit svjetsko ovcarstvo kao sto su unistili evropsko vunarstvo kad god pozele. Sa takvim stvarima se valja borit na drugi nacin. Pamecu. Ako oni imaju kvantitetu, mi moramo imat kvalitetu. Moramo ponudit trzistu raznovrsnost, pravu paletu domacih autohtonih proizvoda. Strogo kontrolirati te proizvode. Takve autohtone proizvode trziste trazi unatoc cinjenici da su skuplji od klasicnih, bolje da kazem od konfekcije. Pa ljudi ja san obisa Srbiju kad san bija u ondasnjoj vojsci i jos mi je u ustima okus uzickog kajmaka ili mastike iz Makedonije ili dobre sljive iz Valjeva ili sira iz Negotina. Svaki kraj ima svoj prozvod i jos ako nije produkt GMO nego tradicijski proizvod to moze postic pravu cijenu. Zato osnivanje udruzenja, zadruga i neznan cega sve ne je imperativ jer ce nas male inace progutat. Treba te lokalne proizvode zastiti sa geografskim porijeklom i certifikatom o izvornosti i orginalnosti proizvoda. Ono sta su napravili u vas u Srbiji ne mogu virovat. vise od 10000 ovaca i nije ugrozena vrsta:lol:?. U nas Paske ovce ima 30000 a dalmatinske pramenke jos i vise pa se stiti i stiti ce se poticajima da ne nestane. Inace dubrovacka ruda se pocela stiti kad je skoro nestala kad je bilo samo 12 zivih a danas ih je 150 i posebno se stiti i stimulira njezin uzgoj.Zato decki organizirajte se i u protunapad. >:({ >:({ >:({

novii
05-10-08, 21:46
Vidim ja da vi ovčari i kozari imate proizvode. ali trebate upoznati ljude sa svojim proizvodima. Pre svega u svom kraju. I kada se ima nekoliko ovaca i kada ih se ima stotinu, mora se reći ostalima da to postoji. Veoma je teško se baviti gajemnjem stoke ima tu mnogo posla, ali kada dođe vreme za prodaju nemojte da vi vijate prodavce. Neka oni čekaju u redu do vas.
Nije loše ponekad i počastiti il sa manjom cenom dati nekome poneku ovcou ili jagnje , recimo lovece na primer. Njih ima iz svih segmenata društva iz svih slojeva i veoma su druželjubivi. Ako probaju kvalitetan proizvod, svagde će ga pohvaliti. I rado će ga ponovo uzeti.

Zatim netreba zaboraviti ni Internet, napravite neki sajt. Jeste da košta, ali na taj sajt gledajte kao na jednoga promotera, koji nije nikada gladan i žedan i naravno dostupan je 24 sata dnevno.

Ovo što sam ja rekao dolazi na kraju kada se treba prodati ovca, ali je to isto bitan segment gajenja. Osim kod možda onih koji ovce drže iz hobija.

brundalo
05-10-08, 22:09
@ novii tako je decko. Ja zivin na malon otokui puno toga napravin, a da iman jos toliko triputa proda bi bez problema. Meni ljudi dolaze iz ZD,ST, RI, ZG cak iz Slovenije. Turisti nose sa sobom i ne pitaju za cijenu. Ali kad izracunam ja san u ovih 10 godina onako na reklamu potrosija jedno 100 janjaca. Isplatilo se vraca se i moze se zivit. Je da me ova godina grdo zajebala ali sta sad-nista triba nastavit radit i amen >:({ >:({ >:({

Dare
05-10-08, 22:12
imam ja sajt i sve sto kazes je OK, i znaju ljudi za nas. problem su upravo ti hobisti, tj penzioneri - starci. oni kad dodju na pijacu ponasaju se kao da su svoj proizvod nasli usput. daju posto-zasto... i zbog njih mi ne mozemo da postignemo povoljnu cenu. ali ":":{ za koju godinu ce da iznemognu :D . salim se :)
plasman ume da bude problem

Tar
06-10-08, 00:47
@ Dare,
ma pusti starce i kukanje. Reci ti nama koliko ovaca imas. Koliko ovnova. Kako odlucujes sta je od podmladka za klanje a sta za remont. Da li muzes mleko ili ides samo na jaganjce. Za vunu znamo da ne ide za sada. to su neka od pitanja. Ko tera ovce na pasu. Da li koristis el. pastira i sl.

brundalo
06-10-08, 01:02
Ma vidi ko govori pusti starce. A javija se pravi a? A on did isto ko i ja he he >:({ >:({

Tar
06-10-08, 09:03
>:({

Dare
06-10-08, 10:41
@ Dare,
ma pusti starce i kukanje. Reci ti nama koliko ovaca imas. Koliko ovnova. Kako odlucujes sta je od podmladka za klanje a sta za remont. Da li muzes mleko ili ides samo na jaganjce. Za vunu znamo da ne ide za sada. to su neka od pitanja. Ko tera ovce na pasu. Da li koristis el. pastira i sl.

imam oko 80. sta je za klanje a sta nije odlucujes prema rasporedu sara, tj. to je jedna od karakteristika svrljiske ovce. takodje je bitna genetika, tj otac i majka jagnjeta. Jos je bitna i duzina repa, i naravno fizicka krupnoca jagnjeta. Ovce doje jaganjce, a posle prodaje nastavlja se muza. el. pastir nije u upotrebi

Tar
06-10-08, 12:29
Znaci ti se jos uvek primarno bavis "preciscavanjem" rase po eksterijeru.
U zapatima gde je stado u rasnom smislu stabilno do nije primaran zadatak. T u se retko desi da je neko jagnje eksterijerni skart i takvo se izbacuje.
Vitalnost, brzina prirasta, procenat prezivljavanja, broj jagnjadi i sl, dakle ekonomski faktori treba da uticu na to koji jaganjci i koje ovce ostaju u za priplod.

Dare
06-10-08, 13:29
epa svrljiska je mozda jedina rasa kod koje se gleda eksterijer u smislu rasporeda sara. kako da sortiras recimo virtemberg po tome kad je skroz beo ?
Upravo taj raspored sara odredjuje i ekonomsku stranu, jer ono sto se idealno uklapa u definiciju rase mozes da prodas skuplje, a i mnoge proizvodne osobine mogu da se sagledaju u tome. Recimo, svrljiska ovca mora da ima crno po licu (oko usta i ociju) i crne usi, da je dugacka i da vuce rep po zemlji, da je obrasla vunom po celom telu (ne da je gologlava kao cigaja recimo).... Ako nije takva, ovde niko nece da je pogleda...

Tar
06-10-08, 17:03
Ma dobro si nam to objasnio. Ali i druge rase imaju svoje (drugacije) kriterijume.
Samo konstatujem da jos uvek moras primarno da pazis na eksterijerne osobine.

Na Zelandu npr se podrazumeva da su sve ovce sa sarom kakva treba da bude a prva selekcija se pravi kod jaganjaca
prema vitalnosti pa ona koja su najbolja isprska zelenim sprejem a ona za klanje crveno (na primer) a ovce isto dobijaju crveni marker ako im jagnje ugine ili je krzljavo. Obelezavaju se sve koje se blizne i sl. To mu je najveci posao, da obelezi jaganjce kada je sezona jagnjenja. Zamisli mora da obelezi 7000 komada...

brundalo
06-10-08, 21:34
Decki moji ja mislim da blago triba gojiti s obzirom na proizvodne rezultate a onda na vanjski izgled. Jebo ti dobru pevaljku ako se nezna j..... Jel tako ili nije. Tako i lipa ovca sluzi za vraga ako ne moze dat 1-1,5 litara mlika na dan i bar svake druge godine 2 janjeta ako ne i svake. I ja san u pocetku isa na vanjstinu pa san nakon par godina upa u corsokak iz kojeg san se jedva izvuka. Kad se standardiziraju prozvodna svojstva onda mozemo prec na eksterijer i njega ujednacit. To je moje skromno misljenje >:({ >:({ >:({

Tar
06-10-08, 22:56
Ako sam ja dobro shvatio Dareta on je jedan od malobrojnih koji gaji Svrljisku ovcu. Ali rasa jos uvek nije potpuno cista pa on pre svega insistira na eksterijeru a kolje netipicna grla.

I ja samo konstatujem da on jos uvek mora to da radi dok npr na Zelandu mogu da insistiraju na drugim, ekonomskim(proizvodnim) osobinama jer kada tamo neko krene u posao i kupi stado ono je besprekorno po rasnom sastavu.

Dare
06-10-08, 23:36
Ako sam ja dobro shvatio Dareta on je jedan od malobrojnih koji gaji Svrljisku ovcu. Ali rasa jos uvek nije potpuno cista pa on pre svega insistira na eksterijeru a kolje netipicna grla.

I ja samo konstatujem da on jos uvek mora to da radi dok npr na Zelandu mogu da insistiraju na drugim, ekonomskim(proizvodnim) osobinama jer kada tamo neko krene u posao i kupi stado ono je besprekorno po rasnom sastavu.
Svrljiska ovca je jedna od retkih domacih rasa koja je priznata. A takav nacin selekcije je neophodan bas zbog toga. Tesko to moze da shvati onaj ko nije pravi "meraklija". :<<> Ovaj covek iz Zajecara ce ukapirati o cemu pricam

Dejanjika
07-10-08, 00:12
Dare mislim da grešiš, za razliku od Engleza (ne znam tačno koliko imaju rasa a imaju ih dosta) mi imamo [b]pramenku[b] priznatu kao rasu a u okviru nje sojeve (soj je niža sistematska jedinica od rase). Znači dosta kasnimo jer smo mogli da specijalizujemo svaki soj i unapredimo u rasu. Naša pramenka je ovca trojnih osobina gaji se znači zbog mesa,mleka i vune. U okviru rase pramenka ja znam za 21 soj i to:
u Srbiji:
-sjenički,svrljiški,pirotski,lipski,krivovirski,k osovski i beli metohijski(bardoka)
u Crnoj Gori:
-pivski,vasojevićki i zetska žuja
u Makedoniji:
-ovčepoljski,šarplaninski i karakačanski(crna vlaška ovca)
u B i H:
-dubski(vlašićki),privorski i kupreški
u Hrvatskoj:
-lički,istarski i dalmatinski
i u Sloveniji:
-bovški i belokranjski

Dejanjika
07-10-08, 00:35
A što se tiče selekcije obrati pažnju i na proizvodne osobine. Trebamo konsolidovati osobine da bi smo nešto napravili. Naše svrljiške ovca spadaju u krupne(ovce 45-50kg a ovnovi 65-80kg) i mlečnije( 80 pa do 150 l mleka za 6 meseci) sojeve. Sve to možemo poboljšati i ujednačiti, ali udruženi uz bolje uslove nege,držanja i ishrane. Pa pazi samo gde je naša BUŠA a gde je DŽERZEJ.

Dare
07-10-08, 12:26
ne znam u kom smislu mislis da gresim.

sto se tice selekcije, mora tako. ako se pojavis na sajmu sa necim sto (samo) vizuelno ne izgleda kako bi trebalo - ostajes bez nagrade. Cak ni crne ovce nisu dobrodosle tamo, iako su potpuno iste u svemu sem u boji. Diskriminacija :lol:

Tar
07-10-08, 15:10
Ja mislim da svrljiska ovca zasluzuje svoju temu pa da iniciramo i klub uzgajivaca ako vec ne postoji?
Eto predloga nasim moderatorima da se vrate malo unazad po ovim postovima i vide gde smo skrenuli sa teme 100 ovaca....= kako zapoceti ovcarsku farmu, i sve odatle premeste u novu temu. A mozda je bolje da se zove Nasa Pramenka i njeni sojevi....? Tako imamo prostora i za Dalmatince i Pirocance i Bosance......
Sta mislite?

brundalo
07-10-08, 21:51
A i ja san za. Inace Tar u Hr za tvoju informaciju smo otisli i malo dalje pa su u medjuvremenu priznate Dubrovacka ruda, creska ovca, krcka ovca i bracka pramenka. Ustanovljeno je da sve spadaju u pramenke ali i da imaju dovoljno razlicitosti izmedju sebe i u odnosu na ostale da ih se prizna kao zasebne sorte ovaca..
Sto se tice vanjstine ovce ja sam jos uvik pobornik teorije da prvo produkcija pa onda vanjstina. Kad in se sredi produkcija lako je kroz par generacija dobit "klonove". Jel mi gajimo ovce radi zarade ili zarad lipote. Dok in sredimo lipotu prosa voz - umricemo :lol: :lol: :lol: >:({ >:({ >:({

Tar
07-10-08, 22:26
Ja sam 100% saglasan. Ali u Daretovom slucaju izgleda da kupci traze pravu svrljisku ovcu, Bar sam ja to tako shvatio. Dakle problem je sto se mi u Srbiji nismo na vreme poceli to da radimo, pa da su standardizovani svi nasi sojevi pramenke. Ovako , kako ja to razumem, taqj posao drzanja cistog soja( na savremeni naqcin) je novijeg daduma pa se jos uvek u osetnom broju pojavljuju primese drugih sojeva.
A sto se tice marketinga tu si u pravu. Ja sam onako usput cuo za svrljisku ovcu a u Bg osim profesora niko ne zna za nju. Ovde se maksimalan zahtev svodi na to da je jagnje sa planinskih pasnjaka i to je dovoljno.
U Hrvatskoj se malo dalje odmaklo u ocuvanju lokalnih rasa a i inace je pristup drzave prema poljoprivredi bolji.
Pazi , nisam rekao dobar vec bolji. ":":{

brundalo
08-10-08, 20:20
Znaci u principu skoro svi tipovi domacih ovaca na podrucju bivse drzave spadaju u pramenke. Osim izuzetaka.
E sad bi mi uzgajivaci jer vidin da nas muce skoro isti problemi tribali malo na tom pitanju poradit. >:({ >:({

ilijat
23-06-09, 00:12
Zeleo bih da kupim nekoliko jagnjadi (3-4) i da ih odhranim pa da u narednim godinama imam jagnjadi za svoje potrebe, posto ja nemam nikavih uslova za ispasu zanima me da li mogu da ih drzim zatvorene u dvoristu? Sa cime ih je najbolje hraniti i koliko hrane je potrebno obezbediti za jednu godinu za recimo 3 ovce i ovna? Dosada sam gajio samo svinje i sa ovcam se nisam nikada sretao pa moram da pitam >:D Vama su ova pitanja verovatno smesna ali sta mogu >:({

sasha
23-06-09, 14:03
pitanje nije ni najmanje smesno i ja sam od skoro poceo da se bavim ovom granom poljoprivrede moja trenutna iskustva su za sada zadovoljavajuca iako sam u pocetku uzeo robu koja je bila losa sto se tice uhranjenosti i jos vodim bitku da ovce dovedem u dobru kondiciju i da ih spremim za oplodjenje u avgustu ili septembru inace sto se tice drzanje u zatvorenom prostoru je moguce a sto se tice ishrane zavisi od rase koju zelis da drzis pogledaj malo po forumu i razmisli koja bi ti rasa bila najbolja za tvoje potrebe

sasha
23-06-09, 14:16
otvaram ovu temu gde pocetnici koji su skoro poceli ili zele da pocnu da se bave ovom granom poljoprivrede mogu da pitaju ili da iskazu svoja iskustva u drzanju ovaca iako je sve vec receno u ostalim temama zaboravili smo da kazemo neke male stvari sto se tice ovcarstva na primer da li se moze davati vlazna trava koja je skoro pokisla koliko jedna ovca rase te i te pojede hrane dnevno kada je najbolje vreme za pripust i sve one stvari koje su profesionalnim odgajivacima svakodnevne a pocetnicima zlata vrede

natasa
24-08-09, 23:53
Pozdrav svim uzgajivačima ovaca! Potrebna mi je vaša pomoć i unapred se zahvaljujem. Da li neko zna, gde se (i da li se) u Srbiji može kupiti jagnje ove rase (Polish merino)? >:D
http://i32.tinypic.com/21ag6z8.jpg[/I

Post je spojen: 1251147952________________________________________ _________
Sory! Ne ide mi ubacivanje slike. Ajd ponovo da probam

Post je spojen: 1251148167________________________________________ _________
Polish merino
[img]http://i32.tinypic.com/21ag6z8.jpg

miroslav k
08-12-09, 00:08
neznam koja je ovo rasa, ako neko nemoze da zaspi nek pokusa da ih prebroji :D
pa ce lepse da ::)
http://i46.tinypic.com/2wfjxwg.jpg

Velimir
08-12-09, 03:36
Колко видим овде има разних сорти...изгледа да је нешто мележено... из ког дела Србије је слика ако је одатле?

vla
08-12-09, 08:41
Ove su: cigaja ovce x razni ovnovi, najvise pramenka.Gde je ovo slikano?

miroslav k
08-12-09, 10:25
slikano je na kanalu dtd izmedju backog petrovca i kulpina,

miladinovic
08-12-09, 12:39
Uglavnom je osnov pramenka,bosanke,sa rogovima ima ih dosta na slici

SCORPION
11-12-09, 17:06
Zdaravo ja sam iz Makedonije bavim sve svega po malo sad se zelim vratiti na selu i poceti uzgoj ovaca.
imamo 3ha niva i nedoglednu pasu na selo. Hocu da znam jesu le ove nase makedonske ovce trazene i koliko su procuktivne po jagnjad?
i dali bih mogao da se bavim ovcarstvom da uzmem 100 ovaca i gajim ih szmo za meso?
i odgovara li mi rasa sarplaninske ili ovcepolske ovce za uzgaju jagnjad ili ih treba ukrstiti sa nekoj drugoj rasi?
koje je najbolje vreme da ih kupim?

novii
11-12-09, 17:34
Na većinu tih pitanja ćeš naći odgovor ako malo pretražiš forum i pročitaš starije postove. Na ovako uopšten post sa dosta pitanja, malo je teže da ćeš dobiti odgovor, pošto ljude mrzi da kucaju više puta iste odgovore na forumu.

Nikola77
17-01-10, 16:14
Planiram da kupim 50 ovaca rase virtemberg (za meso) pa me zanima:

-Kolike su dnevne potrebe hrane za jednu ovcu?
-Koliko je isplativo ovcarstvo?
-Koliki mi je prostor potreban za 50 ovaca?
-Koju hranu da im dajem?
-U glavnom sve me interesuje u vezi ovcarstva, jer sam nov u tome.

Unapred zahvalan!!! ::pomoc:;

Goran_974
21-01-10, 12:50
Nikola veliki pozdrav ako procitas ceo forum o ovcerstvu videces sta ti sve treba

Karalic
21-01-10, 14:54
Planiram da kupim 50 ovaca rase virtemberg (za meso) pa me zanima:

-Kolike su dnevne potrebe hrane za jednu ovcu?
-Koliko je isplativo ovcarstvo?
-Koliki mi je prostor potreban za 50 ovaca?
-Koju hranu da im dajem?
-U glavnom sve me interesuje u vezi ovcarstva, jer sam nov u tome.

Unapred zahvalan!!! ::pomoc:;
Pozdrav, Nikola. Ako polako prelistas teme za koje si zainteresovan, naci ces sve sto te interesuje, pa i mnogo vise od toga. Pozdrav >:D

Nikola77
22-01-10, 18:36
Hvala na informacijama. Prelistao sam ceo forum. Nasao sam dosta toga na forumu a imam i coveka koji mi daje potrebne informacije.

VELIKI POZDRAV!!! >:D

Karalic
23-01-10, 00:02
Pozdrav i Tebi Nikola >:({

kika
04-02-10, 20:20
Hmm procitah celu temu "Odlucivanje uzgoj i Ishrana jagnjadi" ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 18 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^ ::namigivanje::

urban
07-02-10, 11:56
ne bih da miniram temu ali imam jedan predlog za nove ovčare koju rasu čuvati

http://i841.photobucket.com/albums/zz338/urbanzoli/Picture1.jpg

a i ja bih

miladinovic
07-02-10, 11:59
odlican izbor kolega Urban:):)

urban
07-02-10, 12:00
Hmm procitah celu temu "Odlucivanje uzgoj i Ishrana jagnjadi" ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 18 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^ ::namigivanje::


moj predlog je da ovcu i ne odvajaš nego u poseban odeljak (tamo gde ovce nemogu ući a jaganjci mogu) daš im granule najbolje u viseću hranilicu može velika i od kokošaka i jaganjci će da jedu po malo pa sve više po volji

svetitrifun
08-02-10, 01:32
odlican izbor kolega Urban:):)

Ама људи ова троши 100 еура на дан, шта Вам је

kika
08-02-10, 09:44
Hmm procitah celu temu "Odlucivanje uzgoj i Ishrana jagnjadi" ali nisam naisao na ono sto me interesuje. Ovca se obliznila pre 18 dana, sve je ok, Ovcu nisam odvajao od Jaganaca, Interesuje me kada bih trebao da pocnem da je odvajam od njih, kada da zapocnem sa davanjem koncetrata malim jagama, koji koncetrat i koliko kolicinski? Jbg. tako je to kad si pocetnik ^-^ ::namigivanje::


moj predlog je da ovcu i ne odvajaš nego u poseban odeljak (tamo gde ovce nemogu ući a jaganjci mogu) daš im granule najbolje u viseću hranilicu može velika i od kokošaka i jaganjci će da jedu po malo pa sve više po volji


Ha nebih se nikad setio 8) Odlican predlog :D

Dusan F
24-05-10, 18:50
Pozdrav Drugu Montiy i svima na forumu ,
Od oca i striceva sam nasledio nepregledno prostranstvo na istocim obroncima Kopaonika sa kompletnim domacinstvom , stotinama pasnjaka i potoka i izvora , i planiram da obrazujem farmu ovaca i koza .
Monty , pitali momka da li bi zveknuo Lepu Brenu ili 2 plavusice , on malo razmisljao i kaze Brena je Brena ali 2 su 2. Daj 2 . E pa tako i sa ovcama i kozama . Onaj ko ima 3 livade i 3 ara zemlje neka bira rasu i mleko i druge stvari a kada imas nepregledna prostranstva bitno ti je da imas sto vise jedinki i da se stvar jednostavno otme kontroli . Novi Zeland nema toliko ovaca zato sto su ovce bolje a oni pametniji nego zato sto je klima blaza , ispasa duza i nema prirodnih neprijatelja osim coveka. Tamo ih ne interesuje ni da li ovca ima mleka ni da li je slomila nogu , ,predvece 1 radnik pik apom prodje za stadom pokupi sve sto je zaostalo i to sutra ide u mesaru ili to vece na astal. Njih interesuje samo broj . Odabir Zlatibora ti je potpuno pogresan jer je to turisticka destinacija i tamo je sve skupo pa i zemlja trebao si ici u krajeve gde je i bog rekao dovidjena i gde je i drzava zainteresovana da se nesto pokrene onda ima i fora sa fondom itd, itd.
Ja cu sigurno uzeti Romanovsku kao osnovnu jer kazu da ona baca najvise , i za pocetak mislim da je to najbolje , mada i pored svega sto sam naveo ipak cu pretresti ceo forum i uvaziti i misljenja kolega koji su iskusniji ali mislim da mi je velika prednost sto imam ipak veliku povrsinu i vec obrazovano domacinstvo., ako je to uopste neka prednost
Molim komentare kao pomoc
Hvala pozdrav Dusan Filipovic

miladinovic
26-05-10, 10:52
Vidim da planiras neki masovniji odgoj ovaca i da romanovsku planiras kao osnovu,sto se tice toga imat ces par problema,prvo nabavka dobrih grla i njihova brojnost kao i cena,takodje ne znam o kom broju ovaca pricas al za romanovu sve preko 100 majki u vreme jagnjenja je ozbiljan posao i problem da se gubici svedu na minimum
Mi nismo i ne mozemo biti nikad NZ,zbog klime,prostranstva i sl zato mislim da ti logika o brojnosti na ustrb kvaliteta nije bas ispravna,imas par diskusija na tu temu na forumu
srecno s zapocetim poslom
>:({

milosica
26-05-10, 23:31
dobro dosao u klub obozavaoca stoke. Kazem obozavaoca jel za sada to i nije toliko isplativo koliko imas posla i obaveza. Ali nedaj se.Nemoj se samo zaletati vec dobro razmisli i za rasu i broj. ima ovde na forumu dobrih ovcara i kozara i sigurno ce ti pomoci.SRECNO poz iz vojvodine

Edin Crnalić
05-10-10, 16:20
Srednju brate haha!! Zamisli imati takvih 30-tak pa opali!!

semA
26-10-10, 12:19
Postovanje dragi forumasi/ce

Prvo da se predstavim, zovem se Semir imam 22 god dolazim iz Makedonije, Gostivara. Ja i jos 2 mojih prijatelja mislimo se ozbiljno pocet bavit ovcarstvom imamo veliku ljubav i ambcije. Zajedno smo odrasli uvjek smo pomagali jednom seoskom ovcaru dok je bio ziv(da mu je lahka zemlja) i imao ovce. No medjutim u nas odavno postoji zelja za
ovcama i sad smo rijesili da cemo pocet, naravno od 0. Mogli smo i prije to uradit ali ja na fakultet nji dvojca posao
Irgati(za dnevnice radili) njima je prekoglave komandovanja, i rade posao koji ne vole a ovaj koji volimo potrebni su savjeti i savjeti vas dragih i iskusnih. Imamo fino ogradjen prostor od 1ar-a udaljeno od sela, tu nam je zamisao da krenemo. Ovo sve zamisljamo pocet radit na proljece... Ispocetka cemo trazit pomoc od ovcara susjednih sela da uzemo jagnjad od malena trazit cemo i na poklon odnosno platit im kad mogli i kad se stabilizovali aBda. Vecina ljudi pravi bauk ovaj posao, da je pretesko pre zahtjevno itd itd, sve nam je to jasno i to nam ne predstavlja problem jer smo mladi i 3 smo. Polosko polje sve njive se slabo odradjuju zasade se psenicu, kukuruz al 80% ostaje neobradjeno razlog tome je sto svi idu u inostranstvo radit njemacka,svicarska,italjia slo..itd
imamo 2 traktora masinerije imamo za pocetak. Znamo da treba dosta obradivog zemljista uzimat cemo u zajam od ljudi na godinu dana traze minimalno 50e da zasadimo i i koristimo njihove njive.
Drzava kao drzava daje subvencije i nadamo se za njenu pomoc i surfam u nadi da cu pronac sta sve treba od papira da bi dosli do te subvencije i pomoci.

P.S
Da ne duljim puno za pocetak trebaju nam savjeti, novi sam na ovom forumu u nadi da cemo dobit dobronamjerne savjete i kritike prihvacamo naravno. Obavjestavat cemo vas oko radova i planova. i slike cemo nakacit cim krenemo s radovima.. Al prvo nam trebaju savjeti. Pitajte sve na sta po vama nismo obratili paznju. Novi smo i idemo do kraja!

S ljubavlju
Semir, hakim, vacki (ja i moji jarani)

Bosnian
26-10-10, 12:42
Naprijed, hrabro, uzdignuta cela uz savjete i iskustva drugih ali ne daleko od nauke.

Maestro
26-10-10, 13:10
@semA

Pre svega dobrodošli na naš Forum, budite sigurni da ćemo Vam pomoći maksimalno, posebno se nadam da će to uraditi Vaši zemljaci koji su veoma aktivni na ovom Forumu (bokuman, Furgo i ostali).

U cilju da ne otvaramo veliki broj novih Tema ovo će biti spojeno sa Temom za početnike: http://poljoinfo.com/ovcarstvo-i-kozarstvo/100-ovaca-shta-sve-za-njih-treba/

Još jednom dobrodošlica, ::svaka cast:: za izbor Foruma, u puno uspešnih postova !!!

>:({ Moderator

semA
26-10-10, 17:49
Hvala lijepa ljudi bit cemo u konktaktu.. :D

bokuman
26-10-10, 23:56
Semire dobrodosao, lepo je da ima mladi ljudi koji zele ovaj posao, ja sam poceo pre 4 godine iskljuciv iz ljubavi, posle je dosla i zarada ali i naravno neki problemi koji su prateci u svakom pa i ovom poslu.Imas dosta toga po netu mozes da procitas, kao i mi svi forumasi stojimo na usluzi.

Ako si pre svega pravi zaljubljenik u zivotinje ondak nije problem da pocnes jer pocetak je najtezi jer ja iz srca zelim da pocnes da sebi zcrtas ciljeve koje hoces da ostvaris za nekoliko godina.

1.Za koji tip ovce se odluciti za meso ili mleko, bilo za koji da se odlucis idi u meleze nikako u originale jer su sa dobrom proizvodnjom a vise puta su otporniji od bolesti od originala to je moj zaklucak ne mora da znaci.
2.S cime raspolazes ovog trenutka mislim a mehanizaciju ili zemljiste ( ja bi ti preporucio da dolazis iz polog da obaezno odgajas detelinu-lucerku jer se tu najvise ispalti) dok za zrnastu hranu nekad t je svejedo dali proizvedes ili kupis jer ti je cena skoro ista.
3.Ako radis sam bez 100 ovaca ne pocinji jer nema matematike sem ako nije u pitanju hobi,ako radis sam ondak budi sprema od 15-20 sati da se provodis sa ovcama bez praznika i vikenda, ako ti rade radnici budi spreman u svakom trenutku da ih zamenis jer nikad se ne zna kad ce da odu.

Ako ove uslove ispunis mozes da pocnes i srecno ti bilo.

Boban Kumanovo

semA
27-10-10, 00:46
E hvala Bobane puno, pocinjem radit s jos 2 druga. Upravu si kad kazes 100 ovaca ali nismo u mogucnosti toliko, mehanizacije imamo poprilicno 2traktora i sve sto je potrebno uz njega. Naravno nemamo presu da poslije kosenja napravimo (ne znam pravi naziv, al ono kocke uvezane). Iz ljubavlju pocinjemo s ovim naravno. Vidjet cemo jos sta kako ako nista onda cemo prvo napravit stalu, pa skupljat pare za ovce, oko tipa ovaca razmisljamo uzet ovih sto i ima ovdje kod nas ne znam koje su al su melezi pretpostavljam cim se ne zale na bolesti neke. Jednostavno nas 3-ca kad sjednemo u kaficu svaku noc pricamo o ovcama kako sta treba radit, onda cesto odemo kod nekog cobana i slusamo price, dozivljaje itd... U nekom postu sam procitao da za jednu 4clanu obitelj potrebno 150 ovaca da bi zivjeli pristojno odnosno da se ima toliko prihoda za pristojan zivot. Nas cilj je do 500 ovaca ako Bog da. Spremni smo zrtvovat sve za da dodjemo do tog cilja. I vjerovatno cemo mi s porodicama nasim kad i osnujemo moc da zivimo od toga... Jer nam je kafane i kafanski prica i delgata je preko glave, gluposti izvaljeni i saslusani siti smo.. Zamisao nam je imat uz te ovce 3 dobra konja... Na sar planini bi bili preko ljeta na ispasu ima pasnjaka i pasnjaka... preko zime bi imali zalihu hrane dovoljnu da i prehranimo. Svjesni smo napora al se ne damo jer smo mladi i mozemo. >:({

urban
27-10-10, 19:58
pozdravljam veliku volju i entuzijazam i želim apsolutni uspeh, imao bih nekoliko sugestija ako dozvoljavate, a to je (napominjem da govorim iz krajnje najbolje namere) vas trojica bi učestvovalo u toj priči ako sam dobro svatio to je veoma pohvalno jer je mnogo lakše udruženim snagama nego sam
ali dobro se preispitajte da li ćete moći funkcionisati u troje i kad dodju teški dani da li ćete biti dovoljno toleratni u odredjenim momentima i sl. jer ste vi sada u odredjenoj euforiji i sve izgleda mnogo lepše nego što jeste pa upravo zbog svega toga predlažem da dobro razmotrite sve aspekte i da se konsultujete još sa nekim iz svojih porodica jer to što vi nameravate je veliki zalogaj i može uspeti samo ako se krajnje trezveno i realno sagledaju svi činioci i predvide problemi na koje možete naići, naravno ja vam želim da uspete u svojoj nameri i da jednog dana na ovom forumu gledamo prelepe slike sa Šarplanine sa mnogo lepih ovaca
što se odabira rase tiče upravo tako kako si i sam rekao uzeti rasu koja je kod vas najviše rasprostranjena i aklimatizovana a sa eksperimentima baviti se kasnije dok stanete na noge.

ps one uvezane kocke se kod nas zovu "bale" a mašine balirke
još jednom svu sreću i uspeh vam iskreno želim

semA
28-10-10, 01:59
Hvala lijepa urban, naravno da na tome radimo da sve moguce probleme gledamo i mislimo da mozemo tome u kraj jer iza nas sad pa do nekih iduci 4 do 5 god nemamo nikog na ledjima mislim zene da se ozenimo jos smo mladi taman do tad razmisljamo da dodjemo do broja s kojim bi mi u buducnosti mogli zivit jedan normalan zivot i formirat porodice. Radosna informacije smo dobili veceras a to je da nam covjek spreman poklonit 5o jagnjadi kad bude period jagnjenja ne ovaj sad vec iduci. Covjek nam je spreman i sad dat al mi ne zelimo da zurimo i nemamo zaliha da bi i nahranili uzet cemo sad 10-komada. a na proljece i pocetkom ljeta cemo uzet jos. Do tada se nadamo da cemo zavrsit radove na stali i tu smo nasli donacije malo, malo od svojih sto imamo zaradjenih. Sad bi vas zamolio jos za savjet:
-o cemu najvise da obratimo paznju buduci da ulazimo kao ortaci, odrasli smo zajedno uvjek se druzimo zajedno i ne gledamo na korist ko braca smo.
Sve sto kazete zahvalni smo mnogo.. sto vise negativnih strana koje vam padnu na pamet a na koje smo mi mozda zaboravili pretumacit da nam saopcite i da i razmotrimo mi. hvala lijepa >:({

ivan11996
16-01-11, 14:49
pozdrav svima . kolko mi treba hrane po ovci ako su na jaslama.mozeli sa 50 ovaca da se zaradi jedna plata.

radoje milovanovic
18-01-11, 23:37
sa 50 ovaca moze da se zaradi plata stim da imas priliv sezonski koji onda rasporedjujes mesecno ali se trazi ekonomicnost.

miladinovic
19-01-11, 00:02
50 kojih ovaca,u kojim uslovima i koja plata?
sve su to jako bitna pitanja,ako im sve kupujes neces zaraditi nista garantovano,znaci dzaba radis
>:({

Sava21
19-01-11, 00:14
pozdrav svima . kolko mi treba hrane po ovci ako su na jaslama.mozeli sa 50 ovaca da se zaradi jedna plata.

pozdrav.e,ovako,posto je i moj cilj u skladu sa trenutnim mogucnostima stado od 50 ovaca i proizvodnja jagnjadi za klanje predlazem ti da pogledas temu ekonomika poslovanja u ovcarstvu i kozarstvu.prvo moras znati sta ti je cilj,da li je to proizvodnja mesa ili mleka i mlecnih proizvoda,to ces najbolje utvrditi pracenjem traznje za ovcarskim proizvodima u tvom kraju,zatim izracunaj koje su tvoje mogucnosti u pogledu objekata,obradivih povrsina i pasnjaka.cinjenica je da ovaj posao zaista ne zahteva mnogo vremena,sto je velika prednost,ali zivotinja kao ovca ipak zahteva negu koju joj ne smemo uskratiti ako zelimo da nam donese odredjenu zaradu.a sto se tice hrane dacu ti moj licni primer.kod mene su ovce cele god na jaslama i za 7 dana 5 ovaca pojede:dve bale lucerke(oko 10 kg po bali),jednu balu sena i jednu balu sojine slame,zatim oko 10 kg kukuruza u zrnu i isto toliko koncentrata koji sam pravim,a cena kostanja mog koncentrata je priblizno 30 din./kg.nadam se da sam bar malo pomogao >:({

Milos S.
15-02-11, 18:13
Dragi ovcari i buduce kolege,

Nasledio sam imovinu u Dalmaciji, nesto oko 50 ha... Vecina su pasnjaci, a ima i oranica i sume... Tako da planiram da oranice iskoristim za uzgoj kultura koje bi mi obezbedile kvalitetnu prehranu... Nemam iskustva u uzgajanju ovaca, ali mi je to primamljiv posao i za telo i za duh... Otac i ja planiramo da se preselimo i posvetimo poslu, on ima iskustva, ali dugo nije imao dodirnih tacaka sa ovim poslom, a stvari su se malo izmenile... Inace radi se o okolini Knina...
Zanjima me koja pasmina je najbolja za ove predele...? Baba i deda su gajili pramenku...
Na prolece planiram sa izgradnjom stale, pa me zanjima i koji materijali su najbolji u odnosu cena-kvalitet...?

Srdacan pozdrav... >:({

sarbanac
15-02-11, 18:29
Ima tema kao da je izmišljena za tebe 100 ovaca šta je sve potrebno za dobar start

Post je spojen: 1297794892________________________________________ _________
Evo nešto malo saveta iz mog skromnog iskustva. Dali razmišljaš da se baviš proizvodnjom mesa ili mleka to su dve različite stvari. Za 100 ovaca treba ti minimum 200 kvadrata štale. Jedna veća oko 150m2 koja ne mora biti od čvrstog materijala. Dovoljni su drveni stubovi drvena građa salonit i daska sa tri strane okolo. Tako je najjeftinije. Drugi objekat može biti manji ali tako urađen da u vreme zime obezbedi temperaturu ne manje od nula stepeni. Ovaj drugi objekat bi služio pre svega u vreme jagnjenja i prve dane posle jagnjenja. Sto se tiče ishrane imaš 50 hektara tako da neće biti problema. Forsiraj ispašu kad god je to moguće bez obzira na godišnje doba. O rasi neznam šta da ti kažem ako hoćeš mleko tu ti ne mogu pomoći jer kod nas se isključivo proizvode jagnjad za klanje.

Milos S.
16-02-11, 12:45
Hvala Sarbanac,

Sto se temperature tice, ne bih trebao da imam problema, jer zimi retko temperatura pada ispod nule, a snega gotovo i da nema... Odlucio bih se za proizvodnju mesa, kao primarnog, a mleka koliko bude... Jer ne znam da li ce mi se isplatiti samo jedno, s obzirom da je vuna bezvredna. Sto se stale tice, gradju imam svoju, ali sam jos u dilemi da li da zidam od cvrstog materijala, ili da podascam... Rad me nece nista kostati, tako da bi mi dodatni trosak bio samo materijal (blokovi, krec, cement i pesak). ^-^

sarbanac
16-02-11, 13:20
Ako hoćeš samo meso onda prelistaj teme o meleženju i ekonomiku poslovanja. Ako možeš da nabaviš romanovske ili njihove meleze pa da kombinuješ sa tovnim rasama. Kolega Đzigi je bliže tebi pa stupi u kontakt snjim. On ima fantastične rezultate u proizvodnji jagnjadi 3,2 po ovci za godinu dana. Kod mene ima malo romanovski i teško ih je nabaviti. Ide se na tri jagnjenja u dve godine. To je moguće na dva načina rasom policikličnih ovaca romanovska slovenka ili sinhronizacijom. Za proizvdnju jagnjadi obavezno radi meleženje tovnim rasama. Nabavi tovne ovnove tipa il de frans šarole već šta možeš da nabaviš. Uključiće se i iskusnije kolege pa ćes izvući neke zaključke. Ako u početku budeš imao poteškoća nemoj da izgubiš volju budi uporan i kroz rad za par godina sve će ti se samo kazati. Želim ti svaku sreću i uspeh.

majilovac
16-02-11, 16:50
kolega milos posto malo poznajem taj kraj jer mi je zena dalmatinka mogu ti reci da mozes drzati kakvu ovcu hoces u tom kraju samo kao sto kolega sarbanac rece tovnu rasu na to i pici,sto se objekta tice daske i nebrini,trebobih da se raspitas za prodaju jagnjadi kada i koliko kila,znam da u tom kraju se prodaju jaganci sa manjom kilazom nego u srbiji i da ima periodi kooji su idealni za prodaju,pozdrav

dzigi
17-02-11, 00:21
evo da se ukljucim i ja. MILOSE ja sam u drvaru pa mi se javi kad podjes u knin i sve sto proizvedes od jaganjaca kilaze DO 30 KG prodaces tamo za deset minuta to znam jer dolaze otuda ljudi i voze od mene nemozes im obezbjediti kolicinu a daju i dobru cjenu u sezoni od maja do avgusta pozdrav

German hunting terrier | Jagdterrier