PDA

View Full Version : Tartufi-kako se uzgajaju?


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Ruza@...vetrova
28-07-08, 03:38
:-*

Bela topola (Populus alba), je glavni simbiont belog tartufa(Tuber magnatum) u Srbiji,
pa me interesuje zašto beli tartuf najčešće raste u blizini belih topola?

Da li to znači da potražuju slične sastojke zemljišta za rast ili topola obogaćuje
zemljište nekim sastojcima koji odgovaraju belom tartufu?

Zašto crnih tartufa ima više po lipovim ili cerovim šumama?

::vadjenje_repe::

P.S.

Cene tartufa na svetskom tržištu se kreću(kvalitetni i neoštećeni primerci) od 2000 do 8000 eura.Najskuplji su beli tartufi(Tuber magnatum) zbog sporijeg uzgoja.U Italiji i Francuskoj se već uzgajaju plantažno.Posao je isplativ,jedino se do prvih plodova dolazi nakon tri godine čekanja,ali se posle beru dugo godina.Kod nas ima nekoliko uzgajivača.
Ovo je veoma zanimljiva tema,pa ako neko zna kako se to radi,neka nas pouči.

:D

Tar
28-07-08, 20:31
Bela topola nije glavi simbiont belog tartufa(Tuber magnatum).
Ali...Topole brzo rastu pa sa njima i tartufi ranije pocnu da radjaju. Hrast luznjak sa druge strane raste mnogo sporije i ima mnogo vecu cenu pa su sume tog hrasta znacajno proredjene. I hrast i topola javljaju se na terenima gde je relativno visok nivo podzemne vode. Blizina reka,recica i potoka je jedan od pokazatelja moguceg prisustva belog tartufa. Ti (beli) tartufi vole terene nastale recnim nanosima koji osim toga moraju da budu dovoljno porozni, propustljivi za vazduh . Pored hrastova i topola beli tartuf javlja se i pored lipa, lesnika i....
Simbionti su poznati, poznat je tip zemljista, poznata je kolicina padavina koja je potrebna, poznato je kako mogu da se mikorizuju sadnice pa ipak, iako postoje plantaze, uspeh u gajenju belih tartufa je potpuno neizvesan, dakle sporadican. Inace ne bi cena i dalje bila tako visoka. A cena je i veca nego sto to Ruza navodi. Naime krupni i lepi primerci ne prodaju se na kilo vec idu na aukcije.
Crni tartufi?
Pod tim imenom krije se vise vrsta. Najrasprostranjeniji je Letnji tartuf, Tuber aestivum, koji raste od severne Afrike do Engleske. Spada u srednje vredne tartufe i ima cenu od nekoliko stotina €. On se najlakse gaji. Pod uslovom da se izabere dobra lokacija, da se teren dobro pripremi, da se nabave ispravno mikorizovane sadnice, da se obezbedi dobro navodnjavanje i ispravna obrada zemljista ovaj tartuf redovno i izdasno radja. Iako cena ni izdaleka nije tako privlacna kao kada je rec o belom tartufu ovaj tartuf moze, shvatite ovo vrlo uslovno, da da i preko 700grama po sadnici godisnje. Sa gustinom od 500 sadnica po ha to je 350 kg/ha pomnozeno sa cenom od 200€ na primer to je 70.000 €/ha.A cena moze da bude i znatno veca.
Najinteresantniji crni tartuf je Tuber melanosporum. Njegova cena je nesto niza od cene belog ali na zalost njegova pojava u Srbiji je po nekima sporna a po nekima samo sporadicna. I on se gaji. Znatno lakse od belog i znatno teze od letnjeg. . Na dobrom zemljistu uz sve uslove i on moze da prinese 350 kg/ha ali sa cenom vecom od 1000€........Nije mi poznato da neko gaji ovaj tartuf u Srbiji. Postoji jos nekoliko vrsta crnih tartufa ali ovi koje sam spomenuo su najinteresantniji.
Ko zeli ovim da se bavi mora da bude svestan sledece pojave. Ima vise ljudi koji su savladali tehniku mikorizacije i koji prodaju zarazane sadnice. Po prirodi stvari oni bi trebalo da gaje tartufe i ubiru dobre prihode. Nije potrebna nikakva inteligencija pa da se zakljuci da nije bas pametno prodavati koku koja nosi zlatna jaja. Treba prodavati zlatna jaja. Dakle, kad neko prodaje koku tu nesto nije u redu...?

Ruza@...vetrova
29-07-08, 02:58
:-*

Hvala Tar,logično zvuči...
Ipak nije loše saznati na koji način se mogu lično pripremiti kvalitetne sadnice za uzgoj.
Ako postoji literatura iz te oblasti,a slučajno znaš za nju,reci nam.
Ja nisam pronašla osim uobičajenih podataka ništa konkretno.

Pozdrav

:D

Tar
29-07-08, 09:41
Mikorizacija sadnica moze da se radi u apsolutno sterilnim laboratorijskim uslovima gde je rezultat skoro siguran.
Sasvim suprotan postupak je da se zreo tartuf razmlja i tako razmrljan razmuti u vodi. Prirodno voda ne sme da bude vodovodska (hlorisana). Tom "supom" zaliju se mlade sadnice i, uz puno srece dobije se mikoriza.
Nesto izmedju:
S jeseni se skupe zirovi a jos bolje je da se beru pred ispadanje. Tako je zir zasticen od dodira sa tlom i infekcije nezeljenim gljivicama. Skupljeni zirevi se dezinfikuju rastvorom srebro-nitrata pa se stratifikuju u vlazan, cist, pesak. S proleca u momentu klijanja zirici se umacu ili prelivaju napred spomenutom "supom" i sade u saksije sa sterilisanom zemljom. Posle izvesnog vremena kada se koern malo razvije i razgrana otkine se delic korena i pod mikroskopom se proveri da li je doslo do zeljene mikorize. ...
Drugi postupak je da se mikorizuju male sadnice tako sto se koren pazljivo opere od zemlje, sterilise rastvorom srebro-nitrata, dobro ispere , umoci u supu i posadi u saksije.
E sada posto se mikoriza uspostavila na relativno malom broju sadnica pribegava se kontaktnoj mikorizi. To znaci da se uz saadnice gde se tartuf "uhvatio" za koren posadi jos nekoliko sadnica sa cistim korenom i "infekcija" ce se preneti sa korena na koren. Kada je simbiont lesnik onda su korenovi izdanci takve sadnice takodje inficirani pa je to mozda najlakse za sirenje plantaze. Osim prirodnih korenovih izdanaka moguce je proizvesti jos puno sadnica iz istog zbuna tako sto mlade izdanke povijemo do zemlje i zagrnemo pa dobijemo tzv polozenice. I one ce po svoj prilici biti kontaktno mikorizovane.
Dakle, najjednostavniji nacin za formiranje male plantaze je da se kupi par sadnica mikorizovanog lesnika i da se "zaraza" prosiri preko korenovih izdanaka , polozenica i kontaktnom mikorizom.
Medjutim, da bi se u nekom poslu sa zivim bicima a tartuf je to nesumnjivo kao i njegov simbiont, postigao neki uspeh, treba dobro upoznati zivotni ciklus tog organizma. U ovom slucaju jedan od kljuceva razumevanja lezi u shvatanju pojma mikoriza kao specificnog oblika simbioze.

Ruza@...vetrova
29-07-08, 10:32
Spomenuo si sadnice.
Nisam razumela,na koje sadnice misliš? :-*

Tar
29-07-08, 10:42
Evo ovako:
imas seme pa ga posejes u rasadnik....i niknu mlade biljcice, koje mnogi zovu sejanci. U momentu kada ih izvadis sa zeljom da ih presadis one postaju sadnice ( jer treba da se sade).
U nasem slucaju rec je o sadnicama drveca pogodnog za mikorizu odredjenje vrste tartufa.

Ruza@...vetrova
29-07-08, 11:28
:-*

E sada je jasnije,hvala Tar.

Treba se ipak malo bolje upoznati sa svim detaljima.
A ja ne znam ni šta sve treba da pitam u vezi toga.

^-^

Tar
29-07-08, 12:40
@ruza
^-^
pa dao sam ti neke smernice!
Sto se literature tice ona je Italijanskom koji ja neznam ali delimicno( uz pomoc recnika) razumem, na Francuskom gde mi ni recnik ne pomaze i ima dosta toga na engleskom.....
Na srpskom postoje neki prirucnici u vidu skripta koje nisam video, ali za koje prepostavljam da su Resavska skola.
Postoji mala knjiga, knjizica, pod nazivom Tartufi u izdanju Instituta za sumarstvo pri preduzecu Srbijasume. Probaj to da pronadjes. To bas nije neki prirucnik vec vise informativno stivo ali ima puno korisnih informacija iako sama knjizica ima jedva 60-ak stranica. Ako nista drugo tu knjizicu ima Narodna biblioteka Srbije.
Za opsirnije informacije moras puno da "googlas". Ako odlucis da ozbiljnije udjes u ovu materiju onda moras da pristupis nekim komercijalnim sajtovima. Ja sam svojevremeno uleteo u jedan takav tehnicki ne bas doteran sajt ali sa puno dobrih informacija koje ukljucuju cak i kratak ali kompletan kurs za dresiranje tartufarskog psa, zatim fotografije nekih vrlo uspesnih plantaza. Kada dobro udjes u materiju jedna fotografija moze vise da podataka da ti pruzi nego pola neke knjige. Na primer tip zemljista. ekspozicija prema suncu, tacna vrsta drveta za mikorizu, nacin zalivanja, nacin drzanja zemljista( sa travom ili bez) i jos dosta toga. Nazalost kompletan materijal koji sam skinuo sa tog sajta nestao je sa diska a sam sajt sada daje samo beznacajne informacije dok one vazne moraju da se plate.

Ruza@...vetrova
29-07-08, 13:42
Hvala Tar,baš si bio strpljiv. :D

Poslušaću tvoje savete i tu knjižicu ću potražiti po gradu ili u biblioteci.
Čim se naplaćuju informacije ili se teško do njih dolazi isto kao i sa smrčkom što je slučaj,
znači da se može ostvariti profit i to značajan.

Našla sam podatak da je kralj Milan 1896 uvezao dva dresirana psa i snabdevao se svežim trtufima
iz šume Koviljače.Smatra se da su tada i pronadjeni prvi primerci tartufa u Srbiji,
mada da sumnjam da naš narod nije i mnogo ranije otkrio tu lekovitu i gastronomsku gljivu

U svakom slučaju izazov je veliki,pa ću nastaviti da tražim podatke.

8)

novii
29-07-08, 14:55
Skripta o tartufima (http://www.gljivari.org.yu/tartufarenje/tartufarenje.pdf)

autor Vladan Đorđević

bojan65
30-07-08, 20:07
Ova skripta o tartufima je izuzetno zanimljiva, čak sam je i odštampao. E sada mene zanima dali vi lično poznajete neke tartufare i dali se uopšte u vašim krajevima sakupljaju tartufi.

Tar
30-07-08, 23:06
Najkrace:
ima tartufa i vade se u Srbiji.
Svake jesenu u Domu Sindikata odrzava se izlozba gljiva. Tu mogu da se vide i kupe tartufi a moze i da se uspostavi kontakt sa ljudima koji drze kurseve gajenja tartufa a verovatno i prodaju sadnice...
Ako pokusavaju da zarade neku kintu poducavajuci druge onda ne verujem da im bas sjajno ide?
Oni koji uspesno vade tartufe, dakle znaju mesta i vreme to znanje nece podeliti budi siguran.

novii
08-08-08, 17:13
Ja mogu samo da kažem za Apatin, a to je da ovde niko nevadi tartufe. Često se o njima povede razgovor, ali se niko ne bavi sa konkretnom akcijom po tome pitanju.

dejja
18-11-08, 14:44
Ne znam da lis ste gledali emisiju kvadratura kruga-Tartufari. Ima ih svuda,samo niko nije hteo da se slika za TV. Svi rade tajno,i ne mogu da se razlikuju od obicnog lovca.Veoma skup zanat,tako da ne verujem da neko poznaje coveka koji vadi tartufe.

Tar
19-11-08, 18:08
...ili ga poznaje samo nema pojma cime se ovaj bavi. :lol:

novii
19-11-08, 19:44
Pogledajte ovaj sajt

Tartufari Srbije (http://www.tartufari.org.yu)

Tar
20-11-08, 09:15
evo jos jedan link Oplenac pun tartufa (http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=115966)

Poslednji Skaut
01-12-08, 13:45
Ukoliko zelite da udjete u posao sa tartufima, nudimo mogucnost saradnje. Prodajemo mikorizirane sadnice lesnika inokulisane micelijumom crnog, zimskog ili belog tartufa. Obezbedjeno savetovanje pri uzgoju, pracenje procesa uzgoja, otkup svih kolicina po unapred ugovorenim cenama.
Vise na sajtu www.cudesnasuma.com ili putem telefona 064/397-0387

Slobodan Nikolic

Tar
02-12-08, 00:57
Po meni ovo je cista reklama. To treba da se plati i okaci negde sa strane. A post da se brise. Inace ono sto je uobicajeno za forum a to je da se da link, to je novii vec uradio.
Zatim kako neko moze da garantuje cenu za nesto sto se ne zna koliko ce da kosta. cene tartufa drasticno osciliraju u zavisnosti od sezone. To jest moze, npr 50% najnize cene?
Zatim kako neko moze da garantuje otkup necega sto ce poceti da radja za 4,5,6 ili 7 god. A ko garantuje da ce taj sto garantuje postojati tada?
Sledeca stvar je da kada se kaze crni tartufi to ne znaci nista. Koji crni. Sta znaci crni i zimski kada je zimski takodje crn.
I kakav je to uspesan posao kada ovi sto ga vode ne mogu da plate reklamu vec krse pravila foruma?

Sale
02-12-08, 09:39
@ Bravo Tar
Slicnu pricu koja ne pije vodu je imao Zaharije sa pricom o puzevima pa se mnogo ljudi upecalo na tu pricu i izgubilo dosta novca . Ko danas u zemlji Srbiji moze nesto da ti garantuje pogotovu na tako dug vremenski period.

novii
02-12-08, 22:55
O gajenju tartufa na sadnicama lešnika je bilo već reči. I zaključak je da je to tako isplativo, prodavci bi gajili takve lešnike, umesto što se bave prodajom sadnica i otkupom gljiva.

Iz toga se jasno može zaključiti koliko je to isplativo. Pošto je u temi o lešnicima i tartufima bilo izrečeno sve i svašta da sada ne ponavljam, usledila je i pretnja da će doći do podizanja tužbe protiv poljoinfo foruma, ovaj put ću se suzdržati od komentara. Samo ću preporučiti oprez, kada ih nazovete, pitajte ih zašto se oni ne bave uzgojem lešnika sa tartufima kada je tako unosno.

A što se tiče Slobodana Nikolića, mogu reći da je on sasvim ok, i sa obzirom da znam koliko se razume u ovu oblast njegov poziv za saranju ostaje.

giska.bgd
25-12-08, 13:09
Sve je to lepo,nego kako vestackim putem da se dodje do mikorizacije ^-^

Skoro sam procitao o tartufima i cak pojeo stek u sosu od tartufa koji mi se strasno svideo ali ne i cena,ali nema veze vrhunski je.Ali stvarno dali ti ljudi misle da ovde niko nema mozga da ne moze da provali lopovluk?Resen sam da idem do kraja,jedno stablo po jedno samo da saznam kako to uraditi vestackim putem u sterilizovanoj prostoriji.Njivu imam masine imam sve imam samo najbitnije fali znaje i pare koje nisu toliki problem kad se dogovori sa ljudima koji znaju iole nesto o tome.A ove lopove treba saplitati na svakom koraku.

Tar
26-12-08, 16:55
Resen sam da idem do kraja,jedno stablo po jedno samo da saznam kako to uraditi vestackim putem u sterilizovanoj prostoriji.Njivu imam masine imam sve imam samo najbitnije fali znaje i pare koje nisu toliki problem kad se dogovori sa ljudima koji znaju iole nesto o tome.


To sto imas njivu moze da bude dobro a ne mora nista da znaci. Nije mikorizacija najveci problem. Problem je odgovarajuce zemljiste pa uz to da nije "zagadjeno" djubrenjem i pesticidima.
Postoje skripte, postoji knjizica, postoje sajtovi...a postoji i mogucnost da kupis 1 sadnicu pa da svake god kontaktnom mikorizom povecavas broj npr X5 ili X10.....

Aleksa
16-01-09, 21:03
Zapravo pravi problem je prinos i nacin da se odrzi zasad bez upotrebe hemije .Na malim povrsinama ekonomski je neinteresantno dok je na velikim problem obrade.Nije ni lesnik sto je nekad bio ,i njega sada spopada svasta nesto.
Meni se sve vise cini da bi mikoriza sa hrastom bila realnija ali tu se namece problem zemlje tj.posumljavanja sto je kod nas takodje problematicno .
Cak je postojao i program subvencija ministarstva poljoprivrede za posumljavanje. Doduse ne znam da li se to odnosilo samo na cetinare ili na sve ?

Za znatizelju hobista odlican projekat, nada drzi ljude u zdravlju i veselju a posto je ovo malo duzi proces onda je to odlican antidepresiv.

Poslednji Skaut
31-01-09, 15:41
Sve je to lepo,nego kako vestackim putem da se dodje do mikorizacije ^-^

Inokulacija je proces koji se radi u sterilnim uslovima i cilj je zaraziti koren biljke miselijumom tartufa. Sto se tice razlike izmedju crnog tartufa (Tuber Aestivum Vitt) i zimskog tartufa (Tuber brumale Vittadini), lako ju je uvideti samo posmatranjem morfologije (spoljnih karakteristika), a da ne govorim o mirisu, ukusu i drugim razlikama...

Dalje, slazem se da je bilo pregrst prevaranata koji su nudili raznorazne poslove kroz koje ce ljudi postati lepi, srecni i bogati, ali ja ne prodajem secernu vodicu, vec se bavim mikologijom od 1998. i vise sam stvari zaboravio nego sto ce ti prevaranti ikada da znaju (naravno, pricam o gljivama).

Zasto se ja do sada nisam bavio uzgojem tartufa?

1. Imam 27 godina.
2. Bilo mi je potrebno 10 godina da naucim ono sto sam zeleo da bih imao polaznu osnovu.
3. Tek prosle godine sam poceo da se raspitujem o kupovini zemljista za zapocinjanje sopstvene proizvodnje. Zasto nisam kupio ranije? Nisam imao para. Zasto kupujem sada? Zato sto je evidentno da padaju cene na trzistu nekretnina.
4. Savetujem svima da u ovaj posao ne ulaze misleci na novac. U ovaj posao se ne ulazi ukoliko nemate dovoljno novca koji obezbedjuje vasu egzistenciju. Ukoliko ne mozete da cekate desetak godina na povracaj investicije, nemojte ulaziti u ovaj posao. Ovo sam savetovao svima koji su me kontaktirali.
5. Posao uzgoja tartufa nije posao na kraci rok. Potrebno je da prodje 7-8 godina da bi novac poceo da pristize. Postoji veliki rizik da tartuf ne prorodi, a najcesci uzroci za ovo su: neodgovarajuce zemljiste, nestrucno inokulisane sadnice, zemljiste tretirano hemikalijama, neodgovarajuci klimatski uslovi, nedovoljno vlage...
Zato se ljudi tesko odlucuju da pokrenu ovakav biznis i zato tartufi i imaju cenu koju imaju. Inace, tartufi i nisu skupi toliko koliko se prica. Astronomske cene dostizu samo izuzetni primerci koji se prodaju na aukcijama i u pitanju je beli tartuf (Tuber magnatum Pico). Cena kilograma crnog tartufa je 100-200 Eura.
Kada odlucite da krenete u ovaj posao, cilj vam mora biti da napravite dobar proizvod, a to cete uciniti ako postupate prema uputstvima strucnjaka. Ovaj proces proizvodnje ne trpi improvizacije, jer i najmanja greska moze dovesti do velikog pada prinosa.
Kada se odradi sve prema pravilima i ukoliko klimatski uslovi budu povoljni, vrlo je verovatno da ce tartuf proroditi. Slazem se da je bolje gajiti ga na hrastu, ali ljudi se odlucuju za sadnju inokulisanih sadnica leske zato sto racunaju i na berbu lesnika, a ne samo tartufa. Ova zarada nije zanemarljiva, posto potraznja za plodovima lesnika ne jenjava.

Nadam se da sam makar malo pomogao da se razjasne neke stvari.

Tika
03-02-09, 14:36
Zainteresovana sam za gajenje tartufa ali ne znam jos uvek nista o tome.prvo sto me interesuje jeste literatura o uzganjanju na leski,i koliko je isplativo to raditi na 20ara?

novii
03-02-09, 14:51
Tartufari Srbije (http://www.tartufari.org.yu)

Evo jedne adrese, a sa konkretnim pitanjima se možeš i na našem forumu javiti. Reci dali si radila analizu zemljišta na kojem to misliš da radiš.

Aleksa
03-02-09, 16:06
Sve sto nije gubitak je isplativo pa sa te strane pitanje je presiroko postavljeno.

Ali recimo hipoteticki ako na 20ari zasadite 200 do 250 sadnica leske i ako posle tri godine ispod svake nadjete 50grama tartufa zaradice te 200 eura.

Naravno to je u idealnim uslovima jer vrlo male sanse su da tartuf proradi na svim sadnicama. jedne godine to ce biti na 10 sadnica nekad na 50 nekad na 150 ....
Nekad ce tartuf biti 100 grama nekad 20 grama sve u svemu u idealni9m uslovima za tri godine mozete zaraditi 200 eura i recimo da svake sledece duplirate prinos to bi znacilo da ce te za 10 godina otplatiti zasad .
Ako je recimo leska zarazena tartufom (crnim ) 3 eura i vi sada ulozite 250x3= 750 eura + priprema zemljista +nega u periodu od 10 godina.

To Vam je ugrubo racunica . Lesnik nisam racunao jer od 5 godine imace te i tu prios u zavisnosti od sorte i nege.
Mikoriza je dobra za sam lesnik i sa te strane to je ok. ali sa druge strane iskljiucuje primenu agrotehnickih mera sto mu kasnije moze smanjiti rod.

Sve u svemu osnovno pitanje je sta je za koga isplativo?

P.S. Mudraci koji savetuju gustu sadnju 1000 sadnica po hektaru ocito nikada nisu usli u lesnikar star 5-6-7 godina. Pravljenje ograde od leske je ok ali to iziskuje rezidbu svake godine a samim tim i manje roda. Leska nije sljiva pa da rezidbom da vise grupisanog roda . Vise orezanih sadnica da isti rod kao manji broj neorezanih.

P.P.S. Ono u vezi prinosa tartufa je mozda isuvise optimisticno ocekivanje.

Tika
03-02-09, 19:48
Hvala Aleksa,
po tvojoj prici izgleda da mora prodji desetak godina da bi se nesto i aradilo, sto svakako na prvi pogled i nije bas ohrabrujuce.

Aleksa da li se i ti bavis proizvodnjom tartufa?

Edit by novii
Spojio sam ova dva posta, ukoliko želiš da dodaš nešto u post, ima u gornjme desnom ćošku dugme izmeni i to možeš jednostavno uraditi. Ukoliko postuješ dva posta jedan za drugim, postoji mogućnost da ovaj drugi bude jednostavno izbrisan bez obrazloženja. Takođe za direknu komunikaciju sa nekim članom foruma imaju privatne poruke.

Tika
03-02-09, 20:32
Volela bih da mi se javi neki proizvodjac tartufa, koga bih mogla da kontaktiram.

mismis
29-03-09, 20:36
Pozdrav,
Ja se bavim tartufarenjem. Pogledajte sajt www.tartufari.rs odakle mozete da kontaktirate clanove.

novii
29-03-09, 21:52
@ mismis
Imaš li ti psa koji ti pomaže pri traženju tartufa, i ako imaš koje je on rase ?

mismis
01-04-09, 10:45
Imam psa normalno. Rasa je lagotto romagnolo.

novii
01-04-09, 12:56
Evo dva linka za one koji se žele bolje upoznati sa ovom rasom pasa

lagotto romagnolo (http://www.lagotto-kg.com/o_rasi.htm)

LAGOTTO ROMAGNOLO (http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewtopic.php?t=7328)

mismis
01-04-09, 17:41
Kad smo vec kod malih kucica evo link za male stence koji su na prodaju. Ako nekog interesuje...
http://www.totalno.co.yu/bony/page01.htm

peca65
25-06-09, 10:48
" Ukoliko zelite da udjete u posao sa tartufima, nudimo mogucnost saradnje. Prodajemo mikorizirane sadnice lesnika inokulisane micelijumom crnog, zimskog ili belog tartufa. Obezbedjeno savetovanje pri uzgoju, pracenje procesa uzgoja, otkup svih kolicina po unapred ugovorenim cenama.
Vise na sajtu www.cudesnasuma.com ili putem telefona 064/397-0387 "

Evo jos strucnjaka o prodaji sadnica inokuliranih tartufima. Imam prijatelja koji je kupio desetak komada preko jedne zadruge ( koja se inace mnogo reklamira da radi te stvari ) . Sta da vam kazem, pola sadnica se nije primilo ( sada su suve ) iako su sadjene u optimalnom i idealnom roku, sa njihovom preporukom oko tipa zemljista i.t.d. Ovde sam i procitao nesto sto je mnogo dobra informacija i ja bi preporucio da to sami ljudi urade (inokulaciju) jeftinije ce ih izaci , jer ovi (trgovci) prodaju sadnice leske 15 e sa crnim tartufom i 30 e sa belim, a inace leska kao sadnica kosta 2 e, pa sad ti vidi na kolicinu. Drpanje , nema sta
_________________________________________________P ost je spojen: 1245920155________________________________________ _________
E , ajde da razbijemo i jos jednu zabljudu strucnjaka za tartufe {"{":. Ne treba vam nikakav rasni , super ,mega ,giga ... pas. Opet cuveni prodavci sadnica inokuliranih tartufima hoce da zarade. Svaki pas koji nije imao upale sinusa moze da bude tragac za tartufima (mogu mesanci , dresura pocinje od 2-3 meseca starosti). I jos nesto, mnogi ce vam pokusati prodati i ulje od tartufa (veoma skupo , oko 50e) za obuku. Ni to vam ne treba. Ali o tome kasnije .....

novii
25-06-09, 16:16
@ peca65

Hoćeš da kažeš da je vlasnik sajta www.cudesnasuma.com (http://www.cudesnasuma.com/) prevarant, koliko sam te ja razumeo. pošto ja sa njime imam sasvim korektnu saradnju, pa ako si ga strpao u isti post gde navodiš da su poslovi sa tartufima prevara, zanima me kakvu je prevaru izveo.

peca65
26-06-09, 22:17
Ne , ja nisam naveo da se covek koji se deklarise da radi sadnica tartufa i nudi saradnju jeste prevarant, ja sam dao primer kako ljudi rade te stvari i kako ceo trosak za jednu sadnicu ne cini ni 20% od ukupne vrednosti , i posto je velika trgovacka marza a slaba garancija da ce se tu desiti tartuf , veoma veliki rizik. Jos jednom napominjem, veoma veliki rizik , da ostanete bez povece kolicine para, a bez jasnog dela u poslovnom planu oko pokrivanja eventualnog rizika. Uostalom zapitajte se, zasto drzava ,ukoliko je to veoma unosan i profitabilan posao( izvozno orjentisan) ne radi refundaciju troskova podizanja zasada, vec se to uglavnom odnosi na vinovu lozi, vocnjake ,obicne lesnike,maline,... a?!

novii
26-06-09, 22:30
Uostalom zapitajte se, zasto drzava ,ukoliko je to veoma unosan i profitabilan posao( izvozno orjentisan) ne radi refundaciju troskova podizanja zasada, vec se to uglavnom odnosi na vinovu lozi, vocnjake ,obicne lesnike,maline,... a?!


Srbija je pre koju godinu uvozila 90% lešnika za svoje potrebe. Ali treba obratiti pažnu na to koliko se ovde konzumiraju tartufi, a koliko lešnici. To ipak su različite kategorije za poređenje.
Na tartrufe se mora gledati kao na dodatnu zaradu, jer to ovde ne može biti osnovni deo prihoda.

peca65
26-06-09, 22:40
Bilo bi tako, ali .... ovde se nude sadnice lesnika i to vemo skupo zbog tartufa, a glavna prica je tartuf.I ta njegova velika vrednost na trzistu dize cenu jeftine leske koja je inokulirana. Onaj ko zeli da podigne zasad leske moze da posadi ceo hektar umesto 20 ara zemljista.Uostalom niko ne garantuje stvaranje tartufa u zemljistu ispod leske, a da ne spominjem leske koje uglavnom nisu sertifikovan sadni materijal ...

peto1
14-11-09, 20:25
Beli tartuf od 750 grama prodat za 100.000 evra
Autor: Beta | Foto:AFP | 09.11.2009. - 13:59

Jedan primerak gljive belog tartufa od 750 grama prodat je u nedelju na aukciji na severu Italije za 100.000 evra.

http://i38.tinypic.com/svh00l.jpg


Tartuf je kupio nepoznati kupac iz Hongkonga. Na istoj aukciji prodato je ukupno 11 tartufa, za ukupnu sumu od 250 hiljada evra.
Pre dve godine, jedan beli tartuf težak kilogram i po prodat je takođe na aukciji, u italijanskoj pokrajini Toskani za rekordne 223.000 dolara.

zoka1978
25-11-09, 11:39
Ja živim u BiH, i imao sam psa za traženje tartufa.Od ljudi koji se bave preprodajom sam čuo da je Srbija puna tartufa a znam i par lokacija.srbija je i veliki uvoznik sadnica inficiranih tartufima.Nije problem naći kvalitetne sadnice ali tamo gdje tertufa nema u prirodi vrlo teško ćete ih i uzgojiti.

Aleksa
26-11-09, 16:05
Ko je uvoznik sadnica inficiranih tartufima ?? Kojih sadnica ?? Kako se to neke sadnice mogu inficirati pa uvesti ??
Jel to ono ....a sad ja treba tebe da pitam gde to ima sadnica i posto su.... a ti meni kazes da ti nemas ali znas ko ima .....??

I sta je u ovom postu vest ,sta informacija,sta je pitanje,, sta svrha...ako si se naslonio na Pecin post od pre 6 meseci onda ti je tema promasena.

Ta prica o tartufima me mnogo nervira cak sam video da je i onaj nesretni Zaharije to reklamirao davno na B92,to je toliko neisplativo da je loto par ekselans prilika za zaradu u poredjenju sa tim.

Svi pisu da je neko platio 100 hiljada eura za BELI tartuf od kilo ipo a niko ne kaze da je to jedini takav nadjen na Svetu ove godine. CRNI od kilo ipo verovatno bi kostao 3000 eura.

Kilogram crnog tartufa kosta 350-400 eura i da bi se to dobilo iz sadnje treba zasejati jedno hektar lesnika i cekati bar 5-6 godina. Hektar lesnika inokuliranog tartufom kosta jedno 5000 eura sa svi radovima i obradom .Ovo je sve pausalno em odokativno ali to je debelo neisplativo za onog ko sadi naravno.Em sto je ovde inokulirana sadnica duplo a boga mi i troduplo skuplja em sto ta investicija ne moze da se isplati ni za 20 godina.
O belom necu ni da pricam jer on jos redje radja ....

Zato batalite te super-biznise koji se reklamiraju tipa samo ga posadis i obogatis se.Nema to mora kicma trans.

ganoderma
26-11-09, 19:04
Narode dobro procitaj ovo sto je Aleksa napisao jer je sve upravo tako.
Nazalost, na ovim prostorima vec nekoliko godina vrlo sistematski radi jedna organizovana prevarantska grupa koja lakovernim ljudima uzima pare.Kada ljudi shvate da su prevareni, vec
je gotovo.Da li im nas zakon ide na ruku ili imaju neku zastitu na visem nivou, to ne znam.Krivicnih
prijava u policiji ima koliko hocete ali nisam cuo da je neko osudjen, bar za sada.
Tartufi su jedan od takvih super-biznisa, gde vas nasamare ali to obicno kasno shvatite.Kakvi tartufi , ljudi ne budite naivni.Zvao sam neke od tih sto nude ovakve prevarantske poslove.Kada
sam trazio da vidim neke *uspesne* plantaze, dobio sam odgovor da je to tajna.Na pitanje cime
garantuju za ovaj posao, odgovor je: Verujte nam radi se o odlicnom poslu, ma sto posto je siguran,
pa pravimo ugovor... :lol: :lol: :lol:Neverovatno kakve sam sve odgovore dobio.Pa kako covek da ostvari svoja prava?Ugovorom kojim mozete obrisati da ne kazem sta.U svakoj normalnoj drzavi bi
za ovakve prevare dobili zilion godina robije, a kod nas...
Ovoko stoje stvari i za gajenje shi-itake gde obecavaju sleperske kolicine za izvoz. :lol: :lol: :lol:
Neverovatno.Evropa samo ceka nasu shi-itaku.Da, da.LJUdi, manite se corava posla a ako vec
hocete ovim da se bavite, radite to sa minimalnim ulaganjima onako iz hobija pa ce i steta biti
minimalna.
Puzevi, cincile... :lol:

peto1
26-11-09, 19:27
Vidis da zoka1978 zna za razne lokacije u srbiji gde ima tartufa, dali ih ima i na Fruskoj gori? Cudi me kako se jos nije obogatio i izasao u novinama kao biznismen koji se obogatio na tartufima. Jadan i ker ga je napustio jer je sigurno bio gladan pa nasao nekog drugog gazdu. Kako Aleksa kaze, da je loto par ekselans prilika za zaradu u poredjenju sa tim. U potpunosti ga pdrzavam. To vam dode kao kada bi vam ponudio konzerviran planinski vazduh ili Sardine iz mrtvog mora.

Bratija se snalazi kako zna i ume a lakoverne je lako prevesti zedne preko vode, a njihovi depovi puni i lagodno zive. Neverujem da imaju i trunke grize savesti zbog pocinjenog dela. Ogradice se da vi niste dobro odradili svoj deo posla i nisu za to oni krivi.

Tar
07-02-10, 14:49
Neki ljudi imaju odlican prihod tako sto sakupljaju vrganje. Neki nikada nisu videli vrganj u prirodi.
Za prvog je je to vrlo isplativ posao za drugog besmislica.
Zar nisu obojica u pravu?
Tako je i sa tartufima

Nisam cuo da je neko ko nema pojma postigao neki uspeh, osim sto je dao novac u "dobrotvorne svrhe" :lol:

Sto se Istre tice nas drug poelbuster je delimicno u pravu. Naime ima plantaza u Istri. I naravno za njih ne mora da zna ni najblizi sused.

I jos nesto kada se kaze crni tartuf misli se na T.melanosporum.
Evo jedan zanimljiv podatak iz jedne oblasti Australije:
berba 2009. je najbolja do sada. 13000 sadnica dalo je odlican rod. Kao i uvek kada je rod dobar cene su malo manje: 1000-1400€/kg.
Australija nema tartufa. Ovo je "nas" tartuf prenet na lesnicima i hrastovima kojih takodje nema u Australiji.

Aleksa
08-02-10, 12:02
I u Srbiji ima nekoliko vecih plantaza koje su na rodu. Sa promenljivim rezultatima naravno.Neizvesnost roda je najveci rizik.

Tar
08-02-10, 15:35
Eh,
uspeh moze da se poboljsa pravilnim zalivanjem kao i odredjenim oblicima djubrenja sto se do skoro apsolutno iskljucivalo.
Po mom misljenu pravi uspeh kod nas moze da se postigne samo na pazljivo odabranim lokacijama , na ogradjenim parcelama koje su manje vise pod nadzorom.

zoka1978
08-02-10, 16:44
Tartufi se uzgajaju samo tamo gdje ih već ima u prirodi ili tamo gdje možete zemljište prilagoditi njima.Oni traže određenu Ph zemljišta kao i expoziciju i ako postoje ti uvjeti njih već ima.U mom kraju (zapad BiH) postoje tartufi -tuber istivum ili crni ljetni,lično sam ih pronašao.inače dobio sam psa od otkupljivača tartufa i količina koju sam pronašao nije bila dovoljna da se njemu isplati.Dok sam imao psa dobio sam 3 lokacije u Srbiji na kojima rastu bijeli i 1 s crnima i ja opet kažem tu ima puno tartufa a i tartufara ima,znam da jedan zaradi i 200 hiljada eur od tartufa.Kad bi neko imao psa bio bi voljan uz odgovarajući dogovor da zajedno tražimo tartufe

Jabukovac
18-02-10, 21:21
Pronadjen je jedan prosle godine u okolini jabukovca na racvi drveta na visini od jednog metra , mozda ga je neka ptica ostavila, a jedan je nadjen pored hrastovog korena verovatno kad su divlje svinje podriljale , pozdrav iz Jabukovca

Gljivar
27-07-10, 13:04
Pozdrav iz Spanjolske. Zivim sjeverno od Madrida, u srcu zone tartufa. Prvo, zelim zaustaviti jednu zabludu. Bijeli tartufi se ne mogu uzgajati. Ako vam itko pokusa prodati sadnice sa "bijelim tartufima", ta osoba ne govori istinu. Ne bacajte novac. Jedina osoba do sada uspjesna u plantiranju micelija na hrastov korijen je dr Romano Bozac iz Zagreba, a i njegov eksperiment je desetak godina daleko od uspjeha jer je startao sa zirom hrasta. I nema garancije da ce tartufi roditi, kada hrast dosegne zrelost.Ovdje je link:

http://www.jutarnji.hr/romano-bozac--tartufe-radije-berem-u-maksimiru-nego-u-motovunskoj-sumi/631109/

Kad smo vec kod toga, hrastu treba do 20 godina da dostigne punu zrelost. Tek kada sazrije stablo, tartufi radjaju takodjer. Zato, i samo zato ljudi koriste ljesnjake. Oni dostizu zrelost (radjaju plodove) vec za pet godina. Ljesnjaci su dodatni bonus u prihodu. Medjutim, tartufi sto rastu ispod ljesnjaka su dosta losije kvalitete. Najkvalitetniji tartufi rastu ispod hrasta.

Nisam pretjerano uvjeren, jer ih nisam vidio, da su bijeli tartufi u Srbiji iz roda tuber magnatum. Postoje bijeli tartufi losije kvalitete i neiskusni berac se lako moze prevariti. Tu bi trebali biti jako oprezni i uvjeriti se dobro o kojoj je vrsti rijec jer Italijani su i ovako ljubomorni na cinjenicu da je Istarski tartuf isti kao i njihov, tuber magnatum. Desetke godina su upravo Italijani propagirali svijetu da Istarski bijeli tartuf nije t. magnatum nego t. borchi, bijeli tartuf relativno lose kvalitete.

Postoji i treci bijeli tartuf, t. magnatum pico takodjer losije kvalitete. Lako je moguce da ce neki od bijelih tartufa u Srbiji biti iz jedne od te dvije porodice. Ako se pokaze da i t. magnatum raste u Srbiji, onda ce Italijani totalno poludjeti, a tko ih bude nasao u Srbiji, taj ce godinama uzivati u plodovima svog truda i kreativnosti majke prirode, ako bude pametno brao samo najvece komade i ostavljao dovoljno da se prirodno obnavljaju za slijedecu sezonu.

Jer cijena po kili bijelog tartufa pocinje od 3000 eura...

Tar
20-09-10, 13:03
Kolega Gljivar je dobronameran ali .....


Pozdrav iz Spanjolske. Zivim sjeverno od Madrida, u srcu zone tartufa.

Pozdrav iz Srbije. I ja živim u srcu zone tartufa : Fruška Gora, Sremske šume, Avala, Kosmaj, cela dolina Morave, Mladenovac, dolina Jasenice...itd... itd..itd...


Prvo, zelim zaustaviti jednu zabludu. Bijeli tartufi se ne mogu uzgajati...
nije tačno. Mogu ali teško.


Jedina osoba do sada uspjesna u plantiranju micelija na hrastov korijen je dr Romano Bozac iz Zagreba, a i njegov eksperiment je desetak godina daleko ....

Za Božca ne znam. Znam da odavno u Istyri ima ljudi koji znaju kako da.... i to odavno rade. Video sam tartufe odgajene u Srbiji. Mnogi su ih jeli po Bg i drugim restoranima ne znajući da su gajeni. Što se tiče prodaja sadnica kod nas uzdržaću se da nekoga kudim ili hvalim. Znam da su nekima sadnice prodavane bez upozorenja šta su preduslovi, dakle nesolidno.
Tartufi se odavno gaje, tačnije veštački "rasejavaju":
-prvo je to bilo razmuljavanje zrelih (za prodaju prezrelih) tartufa u vodi i zalivanje drveća ili sadnica tom vodom. Uspeh skroman.
-onda zalivanje žirova takvom vodom sa nešto većim uspehom,
-onda sterilizacija žira pa tek onda "inficiranje, pa dodaci koji obezbedjuju da se spore bolje zalepe, pa dodaci koji pospešuju "klijanje" spora.........
-danas je moguće bezbedno sterilisati sadnicu i sa velikim procentom izvršiti mikorizaciju. Kod nas se ne prodaju sertifikovane sadnice, bar ja za to nisam čuo. U It. se prodaju. Sertifikovane. To rade velike ozbiljne kuće.
-postoje cake kako to može da uradi bilo ko. Poštujući trud ljudi koji su malte ne sami došli do tih saznanja ne mogu da prenosim detalje koje znam, a neznam ih sve.


...Nisam pretjerano uvjeren, jer ih nisam vidio, da su bijeli tartufi u Srbiji iz roda tuber magnatum. Postoje bijeli tartufi losije kvalitete i neiskusni berac se lako moze prevariti. Tu bi trebali biti jako oprezni i uvjeriti se dobro o kojoj je vrsti rijec jer Italijani su i ovako ljubomorni na cinjenicu da je Istarski tartuf isti kao i njihov, tuber magnatum. Desetke godina su upravo Italijani propagirali svijetu da Istarski bijeli tartuf nije t. magnatum nego t. borchi, bijeli tartuf relativno lose kvalitete..................
Postoji i treci bijeli tartuf, t. magnatum pico takodjer losije kvalitete......

Prijatelj Gljivar se poziva na to da nije video bele tartufe u Srbiji. Ni ja ni bilo ko drugi (osim kosmonauta) nije video tamnu stranu meseca pa niko ne sumnja da ona postoji.. ^-^
Ja sam video bele tartufe iz Srbije. Medjutim ne treba nikome verovati na reč. Postoji knjižica o tartufima u ranijim (davnim) postovima sam naveo kako se zove, ko je izdavač .........to je početna literatura za svakoga ko želi nešto da proba.
Što se tiče tartufa koji se zove borchi, njega talijani lepo zovu "beličasti" (bianchetti ) i po tome kada se kaže beli ne misli se na njega.
Ne postoji nikakav "treći" beli tartuf jer Tuber magnatum i Tuber magnatum pico je ista stvar.
Kada se kaže "crni tartuf" onda se misli na Tuber melanosporum koji ima jako visoku cenu (manju od belog). Taj se gaji znatno lakše od belog a znatno teže od letnjeg, Tuber aestivum, koji je takodje crn. Taj se gaji se najlakše i ima najnižu cenu medju pravim tartufima.

U zaključku. Vredi se baviti gajenjem tartufa. Mora dosta da se nauči i mora stalno da se proširuje znanje, treba investirati i treba biti srpljiv jer rod ne dolazi brzo. I treba znati da postoji rizik. Pored rizika uzgoja postoji rizik i sa cenama jer one osciluju, skaču ili padaju u zavisnosti od godine.
Evo jednog primera iz Italije. U pitanju je crni, Tuber melanosporum. Parcela 20 ari zbog ograde i prolaza na nju je stalo 44 sadnice inače je gustina u ovom slučaju 280 sadnica/ha.
Prvi tartuf posle 8 godina... u 11. god 6 kg, u 12. 13kg, u 13. 19 kg u 14-oj 25 kg. Prosečna težina cca 200 gr, što je vrlo krupno i za šta se dobija max cena. Kada to prebacimo na hektar i kada uzmemo srednju cenu od 1000€/kg što je malo za ovako krupne tartufe, dobijemo da je prihod u 11-oj godini bio 38000€ a u 14-oj 159000€. . Eksperiment je uspeo i gazda se živ pojeo što nije zasadio ceo hektar bar. A moglo je i ništa da ne rodi ?
Postoje načini da se gušćom sadnjom i kombinovanjem hrasta i lešnika npr, ranije dobije rod a vremenom kada hrastovi počnu da rađaju lešnici se povade........U svakom slučaju ovakav forum je samo mala informacija. Ostalo je po knjigama i sajtovima.....

Sa jednim drugarom, koji zna više od mene, sam razmatrao naknadno "inficiranje" već postojeće plantaže. Pronašli smo da i to može i to prilično jednostavno. Baš u Španiji to uspešno rade.

I na kraju. Znanje kako doći do para niko vam neće dati za džabe. Ko ne ume da napravi mikorizaciju sadnice mora da je kupi. Ko ne ume da ispita kvalitet zemljišta mora da plati drugome, ko ne ume da izabere parcelu, da posadi i orijentiše sadnice da napravi prored, da uvede pravilno zalivanje, da uvezba psa, taj mora sve to da plati. Onda može da mu padne na pamet da đubri pa sve upropasti i tome slično.

markodanube
20-09-10, 14:42
Bravo Tar , odlican komentar .

Skoro sam citao reportazu iz okoline Beca , dva ortaka vec 15 godina se bave tartufima i uspesno ih gaje . Jedan je Mykolog promovisan i radi ako asistent na boatanickom institutu u Becu ,a drugi ortak je zavrsio sumarski fakultet a poreklom je sa Pirineja gde je kao decak sa ocem isao da trazi Tartufe, cak sa njihovim izvanrednim znanjem su imali uspone i padove u proizvodnji. Njihov projekt su podrzali sa univerziteta sa ::novac::

U evropi ima sve vise ljudi koji se bave uzgojem Tartufa ali nikome nije nista zagarantovano , takodje treba reci i da je trziste tesko , mnogo se trazi robe ali nije lako doci do pravog kupca tj. u slucaju Srbije nakupca.
Inace u svim svetskim forumima se spominje Jugaslavija kao predeo gde ima tartuf u izobilju ^-^
u nastavku jedna reportaga iz Australije gde je posadjeno 30.000 hrastova na 90 hektara zemlje .
ko nerazume nemacki moze barem dobre slike da vidi :-)

http://www.prosieben.de/tv/galileo/videos/trueffel-australien-galileo-video-7-dezember-2009-1.1242582/

futurefarming
20-09-10, 15:02
Tar, čitao sam šta ste ti i kolega diskutovali na drugom forumu, kako je prošao experiment sa naknadnim inficiranjem? >:D

Tar
21-09-10, 14:40
Tar, čitao sam šta ste ti i kolega diskutovali na drugom forumu, kako je prošao experiment sa naknadnim inficiranjem? >:D


Mislim da če se nešto znati tek na proleće

Geri
05-12-10, 20:52
Pozdrav postovani svete mene interesuje dali neko moze da mi kaze gde bi mogao da nabavim inokulisane sadnice sa micelijumom tartufa, kako vidim samo crnog letnjeg jel citajuci postove izgleda sa belim neide tako lako! ::namigivanje:: Hvala vam u napred!

Tar
07-12-10, 07:40
Koliko ja znam niko kod nas ne daje serifikat da je sadnica mikorizovana. takva sadnica u španiji košta 10-ak € i manje. u italiji isto toliko za veće količine a znatno više kada se kupuje par komada.
zato lepo ukucaš u Google:
1- tartufizirane sadnice
2- sadnice tartufi
3- mikorizovane sadnice
....i tome slično i dobićeš dovoljno ponuđača. onda lepo okreneš tel porazgovaraš pa kupiš od onog ko ti kaže da to nije baš tako jednostavno i da iako tartufa ima u Srbiji od Mađarske do Makedonije i od Bosne do Bugarske nema ih na svakom mestu....i sl.
Video sam oglas da se nude sadnice rađene u saradnji sa nekim institutom. Ako je to tačno onda bi trebalo da se dobije sertifikat.

ovde imaš dobar uvodni članak i kontakt telefone pa kreni odatle : http://www.moba.rs/ratarstvo/tartufi.html

oktopod
08-12-10, 17:13
Imam u vrtu između ostalog i 30ak kajsija Mađarske lepotice (mislim da je taj naziv, mogu da proverim) koje su trenutno stare oko 5 godina. Pre je na toj zemlji gajeno svašta od povrća.

Kad okopavam kajsije ručno, desi mi se da zabodem motiku u nešto što kad iskopam izgleda kao tartuf (nisam znalac), kad ga presečem izgleda kao sunđer, podseća me na presečeno drvo, pa me zanima da li me je ukakilo da imam neke divlje tartufe, ili je ovo neka izraslina na korenu kajsije?
Nema neki specijalan miris, miriše na vlažnu zemlju, ali na oko mi izgleda baš kao slike tartufa sa neta :)

Tar
08-12-10, 19:27
, pa me zanima da li me je ukakilo ......... :)

nije te "ukakilo"


Nema neki specijalan miris, miriše na vlažnu zemlju, ....:)

miris pravih tartufa je nezaboravan... ::namigivanje::
ima drugih "krtolastih" gljiva nejestivih i bez vrednosti. doduše nikad čuo da se neke prave mikorizu sa kajsijom.
a kajsije su prave.

kinez
02-01-11, 22:33
slabo zainteresovanih za ovu temu.cudi me ^-^

futurefarming
02-01-11, 23:44
Prema tartufima sam skeptičan ali ne bih zamerio pradedi da je pre 100 godina zasadio neki oplemenjeni lešnik Lkl{{ , šalu na stranu, najnoviji biser iz Inđije-čovek uzeo kredit, kupio i zasadio takve sadnice ali nije skinuo sertifikacione nalepnice; rezultat-nijedna nije ostala na parceli, sve povađene i odnete. Koliko je priča istinita i nije toliko bitno, ali upozorenje da se svašta dešava i da se sve krade, jeste.

Gljivar
05-01-11, 16:16
I kolega Tar je dobronamjeran ali...nije mi jasna poanta. Buduci da je spomenuo da sam nesto krivo rekao, moj komentar, u najboljoj namjeri:Kolega Gljivar je dobronameran ali .....


Pozdrav iz Spanjolske. Zivim sjeverno od Madrida, u srcu zone tartufa.

Pozdrav iz Srbije. I ja živim u srcu zone tartufa : Fruška Gora, Sremske šume, Avala, Kosmaj, cela dolina Morave, Mladenovac, dolina Jasenice...itd... itd..itd...


Prvo, zelim zaustaviti jednu zabludu. Bijeli tartufi se ne mogu uzgajati...

nije tačno. Mogu ali teško.

Nije tacno Tar. Ako znate kako se uzgaja, pa cak i "tesko", urgiram vas da krenete u uzgoj. Sa jednog hektara se moze izvuci 100 kila u rodnoj godini (budimo konzervativni, i to je fantastican prirod.). Uz cijenu od 4000 eura, to je 400 000 eura u jednoj godini.

Ako vas ne privlaci ta ideja, ima nas ovdje dosta dobrovoljaca spremnih da se upustimo u taj posao. Nadam se da cete bar podijeliti znanje sa nama, ako niste zainteresirani da ih sami uzgajate.

Ja sam spreman na sve teskoce u nastojanju da uzgojim bijele tartufe...Jedina osoba do sada uspjesna u plantiranju micelija na hrastov korijen je dr Romano Bozac iz Zagreba, a i njegov eksperiment je desetak godina daleko ....


Za Božca ne znam. Znam da odavno u Istyri ima ljudi koji znaju kako da.... i to odavno rade. Video sam tartufe odgajene u Srbiji. Mnogi su ih jeli po Bg i drugim restoranima ne znajući da su gajeni. Što se tiče prodaja sadnica kod nas uzdržaću se da nekoga kudim ili hvalim. Znam da su nekima sadnice prodavane bez upozorenja šta su preduslovi, dakle nesolidno.
Tartufi se odavno gaje, tačnije veštački "rasejavaju":
-prvo je to bilo razmuljavanje zrelih (za prodaju prezrelih) tartufa u vodi i zalivanje drveća ili sadnica tom vodom. Uspeh skroman.
-onda zalivanje žirova takvom vodom sa nešto većim uspehom,
-onda sterilizacija žira pa tek onda "inficiranje, pa dodaci koji obezbedjuju da se spore bolje zalepe, pa dodaci koji pospešuju "klijanje" spora.........
-danas je moguće bezbedno sterilisati sadnicu i sa velikim procentom izvršiti mikorizaciju. Kod nas se ne prodaju sertifikovane sadnice, bar ja za to nisam čuo. U It. se prodaju. Sertifikovane. To rade velike ozbiljne kuće.
-postoje cake kako to može da uradi bilo ko. Poštujući trud ljudi koji su malte ne sami došli do tih saznanja ne mogu da prenosim detalje koje znam, a neznam ih sve.


...Nisam pretjerano uvjeren, jer ih nisam vidio, da su bijeli tartufi u Srbiji iz roda tuber magnatum. Postoje bijeli tartufi losije kvalitete i neiskusni berac se lako moze prevariti. Tu bi trebali biti jako oprezni i uvjeriti se dobro o kojoj je vrsti rijec jer Italijani su i ovako ljubomorni na cinjenicu da je Istarski tartuf isti kao i njihov, tuber magnatum. Desetke godina su upravo Italijani propagirali svijetu da Istarski bijeli tartuf nije t. magnatum nego t. borchi, bijeli tartuf relativno lose kvalitete..................
Postoji i treci bijeli tartuf, t. magnatum pico takodjer losije kvalitete......


Prijatelj Gljivar se poziva na to da nije video bele tartufe u Srbiji. Ni ja ni bilo ko drugi (osim kosmonauta) nije video tamnu stranu meseca pa niko ne sumnja da ona postoji.. ^-^

Nije tacno. I Rusi i Sjednjene Drzave su poslali satelite (a sada vec i Japanci, Kinezi, Evropska Unija i Brazil) i snimili su tamnu stranu mjeseca. Fotografije su siroko dostupne preko interneta.

Poanta je da tko zeli, moze vidjeti tamnu stranu mjeseca. Nitko za sada ne moze reci fda je uzgojio bijeli tartuf. Crne se uzgaja jos od sredine 19tog stoljeca.


Ja sam video bele tartufe iz Srbije. Medjutim ne treba nikome verovati na reč. Postoji knjižica o tartufima u ranijim (davnim) postovima sam naveo kako se zove, ko je izdavač .........to je početna literatura za svakoga ko želi nešto da proba.
Što se tiče tartufa koji se zove borchi, njega talijani lepo zovu "beličasti" (bianchetti ) i po tome kada se kaže beli ne misli se na njega.


Ne postoji nikakav "treći" beli tartuf jer Tuber magnatum i Tuber magnatum pico je ista stvar.
Kada se kaže "crni tartuf" onda se misli na Tuber melanosporum koji ima jako visoku cenu (manju od belog). Taj se gaji znatno lakše od belog a znatno teže od letnjeg, Tuber aestivum, koji je takodje crn. Taj se gaji se najlakše i ima najnižu cenu medju pravim tartufima.

Pogreska. Postoji treci bijeli tartuf. Moja je greska u tome sto sam rekao da je losije kvalitete. Tuber magnatum PICO je slican, ne isti, tartufu tuber magnatum i po genetskim karakteristikama i po kvaliteti. Tuber magnatum (najbolje kvalitete) raste u Piemonte regiji, dok Tuber magnatum PICO raste u okolnim regijama sjeverno i juzno od Piemonte. Interesantno je da je Istarski bijeli tartuf tuber magnatum a ne tuber magnatum pico iako mu je ovaj blizi geografski nego tuber magnatum.

Trazio sam literaturu sto govori o bijelim tartufima da pruzim vise autoritativnih informacija, ali sve sto sam nasao je vrlo sturo jer su sva dosadasnja istrazivanja vrlo rudimentarna i povrsna. Zvao sam i neke institute u Italiji, ali oni su mi samo rekli da je razlika izmedju tuber magnatum i tuber magnatum pico predmet istrazivanja i da za sada nije poznato kolika je prava razlika izmedju te dvije vrste.U zaključku. Vredi se baviti gajenjem tartufa. Mora dosta da se nauči i mora stalno da se proširuje znanje, treba investirati i treba biti srpljiv jer rod ne dolazi brzo. I treba znati da postoji rizik. Pored rizika uzgoja postoji rizik i sa cenama jer one osciluju, skaču ili padaju u zavisnosti od godine.
Evo jednog primera iz Italije. U pitanju je crni, Tuber melanosporum. Parcela 20 ari zbog ograde i prolaza na nju je stalo 44 sadnice inače je gustina u ovom slučaju 280 sadnica/ha.
Prvi tartuf posle 8 godina... u 11. god 6 kg, u 12. 13kg, u 13. 19 kg u 14-oj 25 kg. Prosečna težina cca 200 gr, što je vrlo krupno i za šta se dobija max cena. Kada to prebacimo na hektar i kada uzmemo srednju cenu od 1000€/kg što je malo za ovako krupne tartufe, dobijemo da je prihod u 11-oj godini bio 38000€ a u 14-oj 159000€. . Eksperiment je uspeo i gazda se živ pojeo što nije zasadio ceo hektar bar. A moglo je i ništa da ne rodi ?
Postoje načini da se gušćom sadnjom i kombinovanjem hrasta i lešnika npr, ranije dobije rod a vremenom kada hrastovi počnu da rađaju lešnici se povade........U svakom slučaju ovakav forum je samo mala informacija. Ostalo je po knjigama i sajtovima.....

Sa jednim drugarom, koji zna više od mene, sam razmatrao naknadno "inficiranje" već postojeće plantaže. Pronašli smo da i to može i to prilično jednostavno. Baš u Španiji to uspešno rade.

Znaci, bavite se uzgojem tartufa vec neko vrijeme. To je odlicna ideja, koliko god je to i investicija na dugi rok.

I na kraju. Znanje kako doći do para niko vam neće dati za džabe. Ko ne ume da napravi mikorizaciju sadnice mora da je kupi. Ko ne ume da ispita kvalitet zemljišta mora da plati drugome, ko ne ume da izabere parcelu, da posadi i orijentiše sadnice da napravi prored, da uvede pravilno zalivanje, da uvezba psa, taj mora sve to da plati. Onda može da mu padne na pamet da đubri pa sve upropasti i tome slično.

Slazem se. Znanje je moc. I kad god cujem o tartufima iz Srbije, sjetim se Tarabicevih prorocanstava. Da se sa zemlje cupovi zlatom mogu napuniti. Samo da ljudi znaju kako.

U nauci je spas. I neprekidnom ucenju.

Tar
05-01-11, 18:59
@Gljivar

poenta je druže tačno ono što si ti napisao: "Nije tacno. I Rusi i Sjednjene Drzave su poslali satelite (a sada vec i Japanci, Kinezi, Evropska Unija i Brazil) i snimili su tamnu stranu mjeseca. Fotografije su siroko dostupne preko interneta.
Poanta je da tko zeli, moze vidjeti tamnu stranu mjeseca."

Dakle ko želi može da vidi!
To se odnosi i na tvoje tvrdnje da u Srbiji nema belih tartufa.
To se odnosi na i tvrdnje da beli ne može da se uzgaja.

Malo se potrudi pa pronađi materijale na Ital. sajtovima, na Fr. sajtovima, stupi u kontakt sa tartufarima Srbije, idi u letnju školu posvećenu tartufima....idi una sajt http://www.raggivivai.it/cataloghi/Catalogo_Tartufo.pdf
oni već godinama prodaju sadnice mikorizovane raznim pa i magnatumom. To je inače renomirana Ital. kuća.

Objašnjenje da je T.magnatum jedna a T.magnatum Pico druga vrsta ne može da stoji iz prostog razloga što prvi naziv Tuber označava da je reč o tartufu a drugi magnatum određuje vrstu pa su svi magnatumi ista vrsta. Ono Pico bi moglo da bude ime naučnika. Zaključujem po analogiji jer Tuber melanosporum i Tuber melanosporum Vitt. je isti tartuf samo jeu ovom drugom slučaju imenu pridodato skraćeno ime naučnika koji je gljivu opisao.

Materijal o tartufima je jako opširan, traži istraživanje i učenje. Za prave rezultate potrebna je određena intuicija i kreativnost ali i sreća. Što je znanje veće potreba za srećom je manja.
U svakom slučaju moja intencija je da ohrabrim i informišem one koji žele ovu oblast da prouče. Naravno i da ispravim poluinformacije ili dezinformacije.

kinez
05-01-11, 19:11
http://i51.tinypic.com/2j63iuw.jpgteoreticari da cujem komentar

Tar
05-01-11, 19:28
pa nema u Srbiji, ovo je krompir!

meeker
05-01-11, 19:30
Uoštri kada fotografišeš tartuf (mogu pomisliti da je ovo bilo šta, a možda i Photoshop).

kinez
05-01-11, 19:32
krompir :lol:

Tar
05-01-11, 19:33
Uoštri kada fotografišeš tartuf (mogu pomisliti da je ovo bilo šta, a možda i Photoshop).


Druže nemoj da si nepoverljiv. Vidiš da se senke "krompira" i vage slažu. Čini mi se da treba dosta truda da se tako upakuje "laznjak"!

kinez
05-01-11, 19:35
mozes misliti sta hoces to je tvoj problem,ako oces da probas spremis ::novac::ja se ne selim i stoim iza ove slike

meeker
05-01-11, 19:47
Uopšte ne razmišljam samo posmatram ovu sliku. A dobro znam kako padaju senke a i šta je dubinska oštrina.

Tar
05-01-11, 19:55
OK, ali cela slika je verovatno u nižij rez. , sve je po malo neoštro.

kinez
05-01-11, 19:56
to je slikano tel.a imam i sa foto aparat al nesto neznam da prebacim,bice u skorije vreme obecavam.zasto ne planiras da probas to je tako blizu samo 2/3cm ispd zemlje a stvarno lepo miris nezaboravan

Post je spojen: 1294254290________________________________________ _________
ljudi to je na prodaju.taj je vec otiso sa jos tridesetak sitnjih,al ih imamo skoro stalno,naravno manje kolicine

Tar
05-01-11, 20:07
Miris je jak i trajeeeee. Kome se uvuče pod kožu .....
Nego ako ih ti nalaziš tako plitko to je nešto fenomenalno. Ajde neki crni ali beli? Možda treba da počneš da razmišljaš u pravcu male plantaže? I to ne kup. sadnice nego od tih tvojih aklimatizovanih! Dovoljan je neki manji prezreli!

kinez
05-01-11, 20:16
zasto plantaze ako doneses svaki dan po 300,400 grama sa terena i da ne bude zabune tartufi nisu moji nego mog dobrog druga >:Dnisam od onih sto se kiti tudjim perjem

Tar
05-01-11, 20:37
ove sezone cena sitnih u ital. EURO 1.000,00/2.500* al kg pezzatura da 20 gr , znači 1000-2500€/kg za bele tartufe od 20 gr pa na više. Krupni imaju posebnu cenu.
Čini mi se da u Italiji ne smeju da se vade beli posle 31.12.

kinez
05-01-11, 20:43
u rinfuzu kod mog komse po 1500e ima i dosta krupni komadi oko 100g

Tar
06-01-11, 08:43
Malo smo pobrkali teme. Ovo je trebalo da ide u temu Beli tartufi. Osim slike, tek da se vidi da ima "lkrompira" u Srbiji!

Još malo detalja o gajenju tartufa. U Australiji ima plantaža crnih tartufa i daju pristojan rod.
http://www.limestonehills.co.nz/Down%20On%20The%20Farm/Archives/2005/August05/ThebiggesttruffleinAustr.html
još malo o australiskim i NZelandskim tartufima http://www.limestonehills.co.nz/Down%20On%20The%20Farm/Topics/TrufflesFarm.html
Tartufa nije bilo u tim krajevima. Postoje samo oni koje su ljudi zapatili i to na drveću koje je doneto.
Cena letnjeg tartufa, koji se najlakše gaji je vremenom sve niža zbog sve veće ponude. Ipak, čak i cena od 100€/kg je odlična jer na dobroj kultivisanoj plantaži je normalno da se dobije 200 gr po sadnici ( dobri znalci znatno više) Sa 600 sadnica po ha dobije se 12000 a troškovi su po tvrdnjama španskih uzgajivača jednaki kao kod pšenice! To je jednostavno dobar posao. Nikakva fantazija. Šta mislite da li su se i KInezi umešali? Naravno da jesu. Na sreću, izgleda da ti kineski tartufi imaju lošiji ukus i miris!

mismis
05-02-11, 13:20
U Srbiji ima belih tartufa evo i slike.
A ovde se moze videti kako se vadi beli u Srbiji. http://www.totalno.in.rs

http://i55.tinypic.com/28utys1.jpg

futurefarming
05-02-11, 15:32
http://www.youtube.com/watch?v=yPiXEQJa0wA&feature=player_embedded#

German hunting terrier | Jagdterrier