PDA

View Full Version : Tov pilića bez koncentrata


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Gačević
05-03-11, 22:58
Svedoci smo svakojakih priča o štetnim komponentama koje se stavljaju u koncentrate ili preparata koji se koriste u ishrani tovnih pilića ili bilo čega drugog od životinja koje se tove. Zato sam i želeo da pokrenem ovu temu upravo kada su pilići u pitanju, pa bih zamolio vaše mišljenje, da li tovni pilići mogu da rastu i da se tove bez koncentrata, već da jedu žito sa njive koja je pognojena stajnjakom, glise, hleb itd. Koliko bi trebalo vremena da se utove na 3-4 kilograma, kada bi se držali na otvorenom, da pasu i travu. Makar to bilo samo i par tura u toku proleća i leta.

SAMA
05-03-11, 23:22
Zanimljivo ti je razmisljanje.Ipak mislim da ove postojece hibride neces tom hranom dovuci do zeljene kilaze.Averzija vlada prema koncentratu.Koncentrat je u stvari koncentrovana hrana,a to moze biti kukuruz i zito.Dodas u to malo suncokreta,soje,deteline i eto ti zdravog koncentrata.Naravno neces pokvariti ako dodas soli,malo krede (mlevenog kamena) i eto ti koncentrata.
Ja sam prvi protiv ribljeg i mesnog brasna koji smrde i otuda i averzija ka koncentratu.
Jos ako ih pustis na dvoriste oni ce naci i neki mineral,te eto uspeha.
Po meni je veci problem modifikovana soja,mozda i kukuruz i suncokret koji se ne okrece prema suncu.To je vec druga tema.
Malo je bilo sturo,al sustina je tu.

panonac
06-03-11, 11:48
Zaista neznam koliko bi trebalo vremena da se odhrani takvo pile do neke tezine,mozda bi napredovali bolje nego ovi domaci.

brankovrdnik
06-03-11, 12:15
Svaka čast za pokretanje ove teme!! 8)
Ideja nije loša, možda bi trebalo da probamo eksperimentalno par komada hraniti na taj način, pa videti rezultat.Jer kao i sve kod nas i ovde možda mnoge stvari radimo po inerciji.

Rale 83
06-03-11, 14:23
Podrzavam ovu temu , jako ce biti zanimljiva i u borbi protiv CODEX ALIMENTARIJUS-a i za zdrastveno stanje nasih ukucana .
Bez koncentrata bismo imali puno stradanja u prve 3 nedelje , zato nam treba neko skolovaniji da nas posavetuje kako da iz domace radinosti izbalansiramo vitamine i minerale i proteine.
Ja licno prve 3 nedelje idem sa koncentratom za tovne pilice , posle toga mesam , Stocni grasak ,grahoricu , tritikale ,kukuruz , ovas i mineralno vitaminski dodatak u trecoj fazi mesam kukuruz i tritikale da dobiju mast ( stacete gurman sam ) . Tovim za sobstvene potrebe pa me konverzija hvane ne interesuje bas previse >:D

Duško58
06-03-11, 16:22
I da probamo hibrid da odgajimo bez potpunih smesa, opet cemo dobiti hibrid. Domace pile bi mogli da hranimo "zdravom hranom" i da dobijemo nazovimo to zdravim zivin. mesom. Za hibrid mora da bude kokcidiostatik primenjen u pocetnoj ishrani, esencijalne amino kiseline u dovoljnoj meri za hibride. Da li ce amino kiseline pilici stvarati iz prot. hraniva ili ce unositi sinteticki spremljene, stvar je odgajivaca. Hibridno pile podizati bez pripremljenih smesa za odgoj je samo za one kojima to ne predstavlja izvor zarade i koji to rade sebi za dusu. >:D

MilanM
07-03-11, 22:19
Taman sam se razmisljao da otvorim slicnu temu :). Razmisljam da ove godine uzmem manji broj tovljenika najvise 20ak i samo prvih 20 dana a mozda i manje im dajem koncentrat a posle toga probam neku smesu :
-stocno brasno ili kod nas poznato pod imenom trice
-mleven kukuruz i psenica
-ako nadjem negde tog sojinog griza i ako nije mnogo skupo
-susena ili kuvana kopriva
-lisce od kupusa i cvekle
-svezu travu
-hleba i
-vitamine ali u pocetku dok ne ojacaju i malo porastu tj dobiju perje
posle toga ih pomesam sa domacim kokama petlove tamo na jesen zakoljem a kokice pustim do sledeceg proleca.

Naime komsika nekoliko godina cuva po 30ak tovljenika za decu i unuke i po nekoliko najmanjih kokica ostavi i kolje ih sledece godine u prolece ili rano leto a uzima aprila ili maja jednodnevnu pilad.
Ljudi ja ne mogu da se nacudim kolike su one kokice porasle kaze ona kad ih kolje budu oko 4kg neke idu i do 5kg pojedine i nose jaja a jedu sve zivo i solidno se krecu onako gegaju ali se setkaju po dvoristu. Brat te komsike je pomesao tovljenike sa nekom domacom rasom koka i naredne godine izvodi pilice (ostavlja najmanje koke a ima domace petlove), petlovi mu dostizu do 5KG ali ih hrani koncentratom i domacom hranom

robins
07-03-11, 22:29
Ovakva proizvodnja spada u organsku i bilo je dosta price o tome u pojedinim temama u Zivinarstvu. Takvi pilici su mnogo skuplji u prodavnicama od obicnih a cena ide i do 12 eura za kilogram takve piletine. Tov do 2,5 kg traje oko 100 dana i koriste se samo sirovine koje su dobijene u organskoj proizvodnji, pilici imaju ispust i mogu da izlaze iz objekta a ne koristi se dodatno vec samo prirodno svetlo.

MilanM
07-03-11, 22:36
Jeste spada pod organskom ali opet kazem u pocetku nekih 20dana ili manje bi bili u jednom sanduku pod sijalicom i na kocentratu a to nije organski . Ipak su industriski pilici mnogo manje otporniji nego domaci pa zbog toga ne bih rizikovao da ih drzim 3 dana pod sijalicom i odma u ogradjen prostor(domace sam probao da cuvam u zatvorenom na domacoj hrani i nisam video neku kosrist samo sam u prostoriji imao 10kg prasine na cm2 :))

Gačević
08-03-11, 00:04
Postoji li neka kombinacija sa ovim jednodnevnim hibridima kada se othrane i dodju u stanje zrelosti da se razmnožavaju, a da proces tova bude i dosta duži. Zamislite domaće žito, trava i ostalo, a da se proizvede za sebe i eventualno nešto za drugoga. Uostalom bar bi bilo zdravo, bez sumnjivih premiksa i dr...

Petar 90
08-03-11, 00:21
Odlicana tema,ja sam isto o ovome razmisljao,samo sto sam hteo da probam sa par komada,cisto za svoje potrebe...
Mada mozda je bolja varijanta sa curkama?
Moj komsija je radio slicnu stvar,ali je ipak malo kombinovo sa gotovim smesama,rezultati nisu bili losi...
Ja cu probato ove godine takodje,samo sto ccu ja praviti kocentrat od kukuruza,zita,jecma,suncokreta,soje,kopriva,deteli ne i kostovita.....
Javicu rezultate,uz sve to bice pustene na pasu pa ce mo videti >:({

Gačević
08-03-11, 00:26
Na Jabuci iznad Prijepolja na 1260 metara nadmorske visine, oko 1. maja ubacujem 50 komada za početak. Probaću samo 15 prvih dana sa gotovom smešom, posle toga moja prirodna hrana, pa šta bude. Biće slika, a do tada trebaju mi saveti nekoga ko je slično radio i koji je hibrid najpogodniji. Kakva su iskustva da se ostave kokice za priplod, nekoliko sledećih tura u toku leta?

SAMA
08-03-11, 16:18
@robins je sigurno merodavniji za to,ali od ostavljanja za priplod nema nista.Znam neke ljude koji su to pokusali,al potomci dodju do 1,5kg i ni makac i to sa koncentratima.To su ipak hibridi teske linije i nisu maticna jata dzabe tako skupa.
Sto se ostalog tice PUNA PODRSKA.
PS:Jesi razmisljao da ostavis zito ili kukuruz da proklijaju,pa da se stim hrani. Mislim da se tako nesto koristi u ishrani prepelica.

Petar 90
08-03-11, 18:16
PS:Jesi razmisljao da ostavis zito ili kukuruz da proklijaju,pa da se stim hrani. Mislim da se tako nesto koristi u ishrani prepelica.
Ja to koristim u ishrani papagaja,odlicna stvar, ::svaka cast::za ideju >:({

MilanM
08-03-11, 19:31
PS:Jesi razmisljao da ostavis zito ili kukuruz da proklijaju,pa da se stim hrani. Mislim da se tako nesto koristi u ishrani prepelica.
Ja to koristim u ishrani papagaja,odlicna stvar, ::svaka cast::za ideju >:({


mislite na mlade iznikle biljke kukuruza i psenice koje proklijaju izbiju nekoliko listova izvade se iz zemlje i daju kao hrana

SAMA
08-03-11, 20:41
Upravo tako.Samo ne mora u zemlju.Jednom prilikom sam video da tip stavlja seme u fioku u tankom sloju,bez zemlje i vlazi zrno dok ne nikne.Fioke su u vise redova otprilike par santimetara,mislim da su imale neki razmak zarad svetlosti.Uglavnom to sve je izgledalo kao neki ormancic.
U svakom slucaju bi trebalo uskladiti vlaznost i svetlo,te se stavlja ko jaja u inkubator gotovo svaki dan.Jedno jedu,a jedno se priprema za klijanje.
Pretpostavljam da bi to neko strucniji bolje objasnio.

Gačević
08-03-11, 21:44
Baš bih voleo da neko stručan objasni taj način oko klijanja. Mada imam dovoljno tritikala i livade.Ali ipak voleo bih da znam o čemu se tu radi i koja je vrednost takve hrane.Pozdrav.

robins
08-03-11, 22:32
Tovni pilici su hibridi dobijeni kroz neka 4 nivoa ukrstanja i tim ukrstanjem je dobijeno pile kojme je dominantna karakteristika da brzo napreduje. Naravno da i brojler moze da dozivi polnu zrelost i da koke nose jaja ali pile dobijeno iz tih jaja sigurno nema karakteristike brojlera vec mnogo losije. To bi vam bilo isto kao da odlucite da u prolece ne kupujete seme kukuruza neko okrunite svoj i posejete a prinos bi u tom slucaju bio nikakav. Kao sto rece SAMA pa ni ja ne bih kupovao svake godine novo jato i placao jednodnevno pile i do 3 evra kad bih mogao svoje da reprodukujem u novo jato.
Ishrana klicama je odlicna stvar i ima o tome dosta na internetu mada mislim da nije jednostavno napraviti dobre klice. Ako hocete da pilice hranite bez koncentrata obavezno koristite neku prirodnu zamenu za kokcidiostatike u prvih mesec dana jer su tada najosetljiviji a znam da je ranije bio neki prasa u kesicama koji se zvao ROPARDIAR na bazi nekih algi koji se treba dodavati u hranu. Znam da je mirisao na origano pa kad se dodaje u hranu mirise kao u piceriji.

zorancile
08-03-11, 23:09
Dobra tema, i mene interesuje.

Petar 90
08-03-11, 23:20
dobar ti je i suncokret,ali samo ako imas tvoj,ovako je dosta skup.....
iskreno meni te klice donosi jedan odgajivac koji ima puno vise papagaja i mnogo vrednijih,pa on to radi u velikim kolicinama i nije mu problem da mi izdvoji 100g dnevno...
Mislim da ne moze da isklija za dan,ali probajte ovako,jer mi je on pricao,ali meni lakse da uzmem gotovo...
Uzmete tepsiju,poklopac od sporeta ili nesto slicno,stavite seme koje hocete da proklija,onako da bude ravno i tanko,posolite odozgo pesak,samo koliko da ga prekrije,,navlazite ga malo,ne previse,najbolje fajtalicom za pranje prozora...stavite ga na sobnoj temperaturi sa dosta svetlosti,i preko dana ga malo vise priblizite sporetu,i cim pocne da klija primeticete ,odmah cupajte iz peska i koristite u ishrani....
ako nekom nesto nije jasno ,pitajte slobodno >:({

Post je spojen: 1299622963________________________________________ _________
bitno je da stalno pesak bude vlazan,ali ne previse da ne bi doslo do budje i truljenja >:({

Gačević
08-03-11, 23:32
Je li taj pesak isti stalno koristimo. Stavljamo drugo seme čim povadimo prethodno, je li tako?

Petar 90
08-03-11, 23:34
pa da ,nema potrebe da menjas pesak,nema se sta tu istrositi,samo pazi na vlaznost,ona mora biti idealna,bolje i malo suvlje,nego vise vlazno >:({

robins
10-03-11, 20:44
Naklijavanje se moze raditi i sa belim pamucnim platnom koje se navlazi i polozi po nekoj ravnoj posudi tipa tepsije, poklopca od sporeta i sl. pa se po njemu pospe navlazeno seme u tankom sloju i onda se sve prekrije drugim slojem platna. Tu posudu treba postaviti u nekoj svetloj i toploj prostoriji i za par dada su klice izasle. Pazite samo da se ne pojavi budj jer to je onda opasno a narocito za zivinu.

Petar 90
10-03-11, 20:58
Moze i tako,to je mozda jos i laksi nacin...
na budj sam i ja skrenuo paznju,jer ako nedaj boze dodje do budjanja,moze ite kako da bude opasno pa pilice,ustvari veoma je opasno >:({

Gačević
12-03-11, 00:45
Robins koja bi bila cena za desetak komada tog roditeljskog jata iz tvoje farme, koje su recimo pri kraju, pa da se izmitare ili tako nešto, da ih držim za sopstvenu proizvodnju pilića. Podrazumeva se na otvorenom i uz hranu o kojoj smo govorili. Negde do oktobra meseca.

dejan 77
12-03-11, 07:16
ljudi bas mi je drago da ima mojih istomisljenika, ja sam hteo jos prosle godine da ostvarim. . ali vam je potrebna lucerka sa visokim sadrzajem proteina

dzionik
12-03-11, 07:41
Odlična tema...

O naklijavanju već ima negde na forumu.

robins
12-03-11, 12:01
Robins koja bi bila cena za desetak komada tog roditeljskog jata iz tvoje farme, koje su recimo pri kraju, pa da se izmitare ili tako nešto, da ih držim za sopstvenu proizvodnju pilića. Podrazumeva se na otvorenom i uz hranu o kojoj smo govorili. Negde do oktobra meseca.

Kokice se prodaju posle 9 meseci nosivosti a to je otprilike kad nosivost padne ispod 50% i tada se prodaju kao koke za klanje . Mogu se uzeti i za dvoriste jer one jos uvek nose a cak se ako se drze napolju mogu izmitariti pa da krene novi ciklus nosenja. Njihova jaja se mogu koristiti za inkubiranje ili posto se neka tad raskvoca da se poloze pod nju. Pre dve nedelje smo rasprodali jedno jato i cena je bila 80 dinara za kilogram a sledece jato se rasprodaje krajem septembra pa ako ste zainteresovani cujemo se tad.

sarbanac
21-03-11, 14:36
Dali uz te koke treba i peto? Javiću se u septembru jer mi odgovara ako ih mogu drzati na otvorenom. Još ako hoće i da se razlegu.

SAMA
21-03-11, 19:55
Za supu ne treba peto,mada je od njega supa kvalitetnija.Za eventualno razmnozavanje bojim se da je isti neophodan.

Petar 90
21-03-11, 21:10
Znate onaj klip kad baba kaze,ako petao ne gazi ne moze da se izvede pile :lol:

sarbanac
21-03-11, 21:29
Mozda čovek ne prodaje petlove. Može da ih zadrži za sledeću turu. A bez tog petla slaba vajda!

SAMA
21-03-11, 21:43
Ma nece koke na put bez petla,a i oni ostare,mladji bolje skacu , te se menjaju u paketu.Mislim da na 15 koka ide jedan peto,da je tako i kod ljudi,btzo bi i mi u supu.
Mala sala u ovo sumorno vreme >:({

Petar 90
21-03-11, 22:02
kolege odosmo u off ::lose:: ::lose:: ::lose::
NA 10 koke ide 1 petao :D

Gačević
21-03-11, 23:20
Mislim kod tovnih rasa jedan petao na 5-6-7 koka....

SAMA
22-03-11, 09:18
Ja rece da mislim,a to znaci da nisam siguran.@robins tvoja je izvrsna.Covek ipak radi sa maticnim jatom.

robins
22-03-11, 12:48
Petao je neophodan ako mislis da izvedes pilice od njihovih jaja. Lepo rece baba. Sto se odnosa tice jedan pevac ide na 10 koka a jos jedan lep podatak je da dobar petao u punoj snazi moze u toku dana da skoci na 40 koka. Blago njemu al na kraju ipak zavrsi u supi.
Kad se iznoseno jato prodaje idu i koke i petlovi zajedno.

sarbanac
22-03-11, 22:28
Hvala Robins čujemo se u septembru. Imam ogromnu okućnicu od više hektara. Pokušaću da jaja tovni pilića stavim pod domaću kvočku. Tako bi jedino mogao da odgajim tovno pile bez kocentrata. Desi se da se koka sama nasadi negde u nekom zbunu i kada su pilići sa kvočkom napolju odgaje se lako. Prirast nije kao kod intenzivnog tova ali kvalitet i ukus su vrhunski. Vredi pokušati.

SAMA
22-03-11, 22:45
Puna podrska,a za ukus i kvalitet ne sumnjam >:({

sarbanac
29-03-11, 03:59
Evo kako se nekad gajilo pile kad kocentrata nije ni bilo. Prvih 15 dana su i najvažniji. Treba im davati tvrdo kuvana jaja i mlad nesoljen sir u kombinaciji sa zitaricama (prekrupa). Sigurno nebi škodilo dodati sojine sačme.

MilanM
16-05-11, 22:50
Juce su mi se izvela 10 pileta, danas sam ih prebacio u kutiji pod sijalicom, dao sam im da jedu tvrdo kuvani zumanac i projno brasno.U toku dana sam im kupi gebi koncentrat pa se razmisljam dal ima potrebe da im kupujem zivomicin, davacu im AD3 kapi ili kostovit ili kako se vec zove videcu sta cu naci u apoteci.

robins
16-05-11, 23:08
Ako su oni vitalni NEMA razloga da im se daje antibiotik a AD3E može da se daje uvek.

MilanM
17-05-11, 09:51
Za sada su vitalni i trce ko ludi bez glave :) bilo je jedno kome sam morao ljusku da probijem kako bi izaslo napolje, ono se mucilo juce nije moglo da stoji lepo vidim sada je vec zivahno i trckara. Imaju koncentrat i testo od projnog brasna davacu im jos nekoliko dana kuvana jaja i mislim da ce to biti dovljno pak su to pilici domacih kokosaka trebalo bi ta su malo vise otporniji nego tovljenici

MilanM
19-05-11, 22:59
Uzeo sam danas 20 jednodnevnih brojlera da prave drustvo na ovih 10 pileta sto mi se izvela u nedelju. Za sada im dajem koncentrat Gebi i kapi za bebe zamena za AD3 kapi mislim da im naziv pocinje na V ali me sada mrzi da idem kod pilica i vidim tacan naziv. Razmisljam se sutra ili prekosutra da im dam opet neko zumance mislim da im nista nece biti od njega.
Zanima me koji efekat ima projno brasno u izhrani pilica da li im vise steti ili pomaze. Koliko znam kacamak koji se pravi ot tog brasna cisti creva al kakav ce efekat imati kod pilica.

MilanM
25-05-11, 11:11
Evo slika pilica jedni su stari 10 a drugi 6 dana do sada je uginulo jedno pile od tovljenika u prvih 24h po kupovini. Hranim ih gebi jedinicom i u vodi sam im davao do juce zivomicin sa antibiotikom i Viganol kapi.
http://imageshack.us/photo/my-images/18/slika0082.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/18/slika0082.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/835/slika0083n.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/7/slika0084.jpg/

duskoc
26-05-11, 20:49
Pročitao sam sve postove u ovoj interesantnoj temi, i molim poznavaoce za nekoliko odgovora: Šta je to kokcidiostatik, i zašto se njegova primena zabranjuje u zadnjih sedam dana tova čak i kod "brojlera", i da li je dozvoljeno krorišćenje hrane koja sadrži kokcidiostatik u početnom periodu ishrane živine u organskoj proizvodnji?

Duško58
27-05-11, 05:30
Kokcidioza je opasna bolest zivine.Da bi se zaustavila preventivno se u pocetne smese za ishranu istih dodaju lekovi zvani kokcidiostatici. Ima ih oko 20 razlicitih, i veterinari odredjuju koji za koju vrstu zivine. Ne preporucuje se upotreba mesa sa bilo kojom vrstom hemikalije, a narocito lekova i zato se ne peporucuje upotreba smesa sa kokcidiostaticima u zadnjim danima tova.>:({

Gačević
24-07-11, 22:53
Да би се товили пилићи без концентрата, а да напредују и да имају меса мислим да бројлери нису за ту причу, ипак треба пробати са неком расом као што је сасекс или слично, интересује ме мишљење бољих познаваоца ових прилика. Је ли могуће да не може да се нађе пилића расе САСЕКС!!!

sarbanac
24-11-11, 04:41
Pa malo smo probali ove godine ovu vrstu tova. Nismo baš totalno bez kocentrata. Imali smo 40kom. Pojeli 20kg kocentrata a onda ih hranili prekrupom uz sojin griz 20%. Kad su bili oko 2.5 kg zalkanano 20 boljih a ostalo pušteno na dvorište. Prvih dana mislim da su malo i omršali. Klali smo po potrebi juče zadnje skočilo u šerpu. Ovi zadnji imali su oko 5kg uređeni. Sledeće proleće puštam sve na dvorište kad napune 1mesec. Prirast nije bio brz ali pošto su jeli običnu hranu mislim da koštaju isto. Kvalitet je vrhunski vredi probati. Ko god ima mogućnosti nek proba manji broj za početak neće se pokajati. Pile iz prodavnice i ovako odgajeno toliko se razlikuje da nije za poređenje.

nikola_VUK
24-11-11, 11:17
Mi smo dok nismo sad počeli da gajimo piliće kupovali kod ljudi piliće koji su na koncentratu hranjeni, razlika između njih i ovih u prodavnici je ogromna, mogu samo da zamislim koja je razlika između ovih tvojih i onih iz prodavnice, svaka čast!

YT1RDI
24-11-11, 12:55
У недељу је у емисији "Знање на поклон" био прилог из Француске где се користи нека раса голошијана у мобилним кокошињцима. Највеће штете имају од лисица али све у границама укалкулисаног. По завршеном турнусу кокошињци се преместе на друго подручје па се тако ни предатори не размножавају превише и не ремете природну равнотежу. Кога занима нек погледа репризу.

sarbanac
24-11-11, 13:48
Ako na proleće uspem da nabavim kokoške iznošenog roditeljskog jata pokušaću da jaja poturim pod domaću kokošku i tako bi onda to bilo prirodno sto posto. Ono što francuzi rade je više trik. Onde je prikazano više hiljada komada na malom prostoru što nema veze sa prirodom ali je i to bolje nego u kavezu.

nikola_VUK
24-11-11, 14:32
Ne znam da li ste obratili pažnju ali oko tih kokošinjaca je sve golo kao na Mesecu tako da ne znam šta to pilići pojedu mimo ako se ne varam 6kg kukuruza i u početku nešto koncentrata.

Duško58
24-11-11, 17:46
@sarbanac

Mozes ti jaja od iznosenog jata da poturis pod surogat majku, ali ces ponovo dobiti hibridne pilice. Hranjeni ce biti bez konc. i to je ok. Oni su vec kojekakvim ukrstanjem stvorili mat. jato koje daje hibridno pile.

sarbanac
24-11-11, 18:17
Upravo sam to i mislio. Kod robinsa se mogu kupiti iznete koke roditeljskog jata i nije skupo. Nešto im je smanjena nosivost ali meni nebi trebalo više od stotinak jaja. Stavljao bi ih kako vi kažete surogat kvočku i tako dobio brojlere koje bi gajila domaća kokoš. Verovatno nebi svi preživeli al bi bili skroz bez kocentrata.

Duško58
24-11-11, 18:25
Ako na proleće uspem da nabavim kokoške iznošenog roditeljskog jata pokušaću da jaja poturim pod domaću kokošku i tako bi onda to bilo prirodno sto posto.

Ne znam da li se razumemo. Ono sto je hibrid ne moze biti prirodno, posto je nauka tu vec umesala prste. Mozes da ih hranis bez konc.i to je u redu, ali hranis hibrid. Kada bi domace pile izlegao od domace koke i petla i hranio bez konc. to bi bilo prirodno.

branko
24-11-11, 19:39
@sarbanac

To je dobra ideja, ali nema tu uspeha. Imaćeš samo problema sa takvim načinom ishrane, jer su hibridi mnogo manje otporni.

sarbanac
24-11-11, 19:59
Ne znam da li se razumemo. Ono sto je hibrid ne moze biti prirodno, posto je nauka tu vec umesala prste. Mozes da ih hranis bez konc.i to je u redu, ali hranis hibrid. Kada bi domace pile izlegao od domace koke i petla i hranio bez konc. to bi bilo prirodno. jeste nauka umešala prste ali je to ipak kokoška. I rasne kokoške selekcijom su dobile neke osobine koje nemaju divlje. Ako je hibrid produkt dve ili više rasa to se radi i kod drugih vrsta stoke. Mozda je hibrid i prejaka reč. Termin hibrid se koristi za mazgu i mulu ali one nisu reproduktivno sposobne. Brojleri mogu da se razmnožavaju pareći se međusobno ali potomstvo nema te proizvodne osobine.

Duško58
24-11-11, 21:20
@sarbanac

Ne vredi otici cemo u :){{, radi kako mislis da je naj bolje.>:({

sarbanac
24-11-11, 21:29
Ma nije problem samo menjamo mišljenja. Ja volim da čujem nešto novo. Inače gajimo kokoške za dvorište koje legu nekoliko nasada godišnje. Petlići u jesen se kolju a kokice ostaju da nose jaja.

nikola_VUK
24-11-11, 23:41
Ne znam da li ste videli ali sarbanac je već gajio hibride na otvorenom i postigao dosta dobre rezultate.

Duško58
25-11-11, 07:11
Inače gajimo kokoške za dvorište koje legu nekoliko nasada godišnje.

E to je 100% prirodno.

Aleks
08-02-12, 23:25
http://www.youtube.com/watch?v=v9iRoR9tVyY&feature=related

Aca_016
04-05-12, 20:51
Jel ima u Srbiji da se kupe pilici spororastucih brojlera i gde? Oni su najbolji za ovakav vid tova.

sarbanac
12-05-12, 06:41
Ne fali ništa ni običnim belim tovnim pilićima. Hrani ih kocentratom desetak dana. Onda prekrupa mešavine žitarica i sojine sačme 20% sa dodatkom premixa. Kad narastu oko kg treba ih pustiti na dvorište i normalno hraniti kao i drugu živinu. Ovako sporo napreduju al je kvalitet za priču. Ako se drže malo duže oko 5meseci onda izrastu kao domaće ćurke. Uređeni i preko 5kg.

Aca_016
17-05-12, 21:21
@sarbanac
Pre neki dan sam klao pilice i ostavio dva komada za probu da ih cuvam jos nekoliko meseci na otvorenom, hranim ih ko sto kazes mesavinom zitarica. Poceo sam da im dajem izmiksanu koprivu i blitvu pomesanu sa prekrupom. Mislio sam da ostavim desetak komada al mi ovi moji nisu dali, ne veruju da mogu tako da se tove brojleri, kazu nije to domaca zivina. Medjutim ja sam preuzeo odgovornost za ova dva komada pa ako bude ko sto kazes kvalitet na nivou, uzimam iduce godine jedno trideset komada da utovim za svoje potrebe.

sarbanac
17-05-12, 22:24
Ma nema omaške. Drži ih na otvorenom dva meseca biće kao manja ćurka. Kad budeš klao javi kakav je kvalitet.

MilanM
22-05-12, 21:32
Pazi ih leti moraju da budu u debelom ladu inace ce da ih strefi srcka od prevelike tezine, to ces da resis ladovinom i jabukovim sircetom, jos jedna stvar nemoj da ih drzis predugo ja sam prosle godine pogresio i kokicu sam drzao do novembra, pilice sam uzeo 19.05. tamo negde krajem septembra je izmerim ona 5kg i onda je ostavim jos malo sve u ndai da ce proneti i tako je jednog jutra pocetkom novembra nadjem mrtvu sa preko 6kg

mario mario
16-06-12, 22:44
Pozdrav,
vec par godina imam iskustva u gajenju pilica, kako tovnih brojlera tako i domace autohtone rase koka.
Obicno ljeti kupim po 10-20 jednodevnih pilica koje za svoje potrebe tovimo. Od same nabavke koristim kocentrat 1 u ishrani ali od 2 dana pocinjem da ih ucim na travu, hljeb, smrvljeni i nakvaseni i na raznu drugu hranu... Kada potrose prvi dzak koncetrata ostatak drzanja hranim ih hljebom i mekinjama, prekropom i raznim travama, osusenim korama i smrvljenim od jaja i svasta nesto ali oni i dalje napreduju, samo da uvijek imaju hranu na raspolaganju. Kod domace piladi kada kvocka izvede pilad prirodnim putem uvijek kupim jos po 8-10 jednodnevnih pilica za tov i preko noci postavim pod kvocku i on aih prihvati kao svoju pilad i odmah ih nauci da jedu svu hranu koja im je na raspolaganju. Medjutim tovnu pilad ranije odbije od sebe nego domace njene pilice ali su tovna pilad vec tada odrasla da mogu bez kvocke i naucena na raznu hranu pa ih je lako dalje gajiti do kraja tova. Kada se tovni pilice gaje u paketima pod sijalicom malo ih je teze nauciti na raznoliku hranu nego kada su s akvockom ali isto treba sto ranije ih poceti privikavati n atravu i ostalo. To je moje iskustvo sa pilicima.

MilanM
16-06-12, 22:59
Mogu tovna od prvog dana da se cuvaju sa domacim pilicima koji imaju vec nekoliko dana i tada nauce da jedu svasta, ja probao prosle godine a ove sam ostavio 2 koke koje su sa domacim pilicima i polako se uce na travu, perca od luka, zelenu salatu i mesavinu stocnog brasna i hleba

Aca_016
19-06-12, 21:38
Evo da javim kako sam prosao.
Pre neki dan sam zaklao ona dva pileta sto sam ostavio za dohranjivanje prirodnom hranom. Nisam smeo duze da ih cuvam jer su vrucine pocele da im smetaju, bili su u vocnjaku ali ipak im je toplota smetala previse. Svo vreme ovog dodatnog tova, ako tako mogu da ga nazovem, nisam puno obracao paznju na njih, samo dodjem pogledam da li imaju vodu i prekrupu, bacim neki list blitve ili sta god ima, trebalo im je nedelju dana da nauce da jedu travu iz vocnjaka. Najzanimljivije od svega je sto sam za ovaj eksperiment ostavio dva najmanja pileta a jos zanimljivije od svega je sto su svoju tezinu povecali bas ali bas puno, nisam ih merio nisam imao vremena. Prvo sto mi je palo za oko kad sam ih isparcao bila je boja mesa koja je skroz prirodno crvena, povecanje masnoce je bilo neznatno. Ukus je stvarno prica za sebe, najvise od svega mi se svidja prepecena kozica. Bilo drustvo pa smo ih oba bacili na rostilj, uz pivo za sat vremena ostale samo kosti pa su i psi bili srecni na kraju ovog lepog eksperimenta.

sarbanac
20-06-12, 12:27
A da si ih sve tako ostavio....

abadaba
09-12-12, 21:57
probao sam tovni pilica nahrani do mesec starost posle prekrupa bez vitamin voda, zakolji dobar meso ali mnogo zuti mast.

nikola_VUK
10-12-12, 12:05
Treba u prekrupu dodati malo sojine sačme pa neće biti toliko masti!

abadaba
18-12-12, 17:05
naprimer prekrupa 40 kg a sojina sacme?

nikola_VUK
18-12-12, 19:54
Mislim da bi SAMA i Duško mogli najbolje da ti objasne ali po mom makar 8kg!

nemanja_st01_58
28-12-12, 12:32
90/tih kada nije bilo para ni koncetrata tovili smo bele piliće na kukuruzu i koprivi. Koristili smo beli kukuruz do mesec dana starosti.
Prvih nekoliko dana pilicima se obavezno stavi po jedan čen belog luka u vodu, može i nekoliko kapi jabukovog sirćeta, hrane se sa sveže samlevenom bela projom, prosejanom, i kuvanim jajetom do 4-og dana.
Od četvrtog do sedmog dana počinje kuvana kopriva da im se meša u proju, samo pazite da im malo stavite jer ako ostane duže promeni miris i pokvari se, takođe poželjno je u prvo vreme kuvati samo vrhove koprive ili lišće, kasnije može i cela stabljika.
Sa dve nedelje ako je lepo vreme pilićima može da se obezbedi ispust ili da im se otvore vrata od prostorije a oni će posle dan dva izaći sami napolje. Pazite ih od domaćih i divljih grabljivaca i dan, dva proveravajte jesu li uveče svi ušli u objekat. Kod mene što zanoći van, ujutru ne osvane :)
Oko 20tog do mesec dana može da se počne davati živa kopriva, ali predhodno naseckana i poparena vrućom vodom. Bolje napreduju od kuvane ili parene. I naravno uvek umešana sa projom ili još bolje mlevenom pšenicom, tritikaleom, ječmom.
Od 10ak dana starosti možete da ubacate mast u mleveni žuti kukuriz. Mi smo davali beli jer je on sa većim sadržajem masti a po početku davanja žutog na nekih 20 do 30kg prekrupe ubacali bi 1kg svinjske masti(može i užegla) . Umešati mast rukom kroz prekrupu, najbolje u nekom koritu ili većoj posudi.
Ako na ispustu nema trave onda obavezno donositi pilićima travu sa travnjaka, od kosilice ili travu iz bašte, zeljaste sočne širokolisne biljke, ne mor/muhar jer je uskolistan i ne konzumiraju ga.
Posle mesec dana kopriva može ali i ne mora da se izbaci iz ishrane a može da se daje nemleveni kukuruz ili pšenica,mada je najbolje do 2meseca davati mleveno. U slučaju ishrane zrnastom hranom obezbediti dovoljno sitnog i krupnog šljunka da lakše svare zna. Travu davati na volju.
Ovo je sporiji metod ali vrlo uspešan. sa blagim varijacijama se i domaća pilad gajila kod mene kao i domaće ćurke.
Danas obično hranimo prvim koncentratom do 20-og dana a posle 50:50 pšenica i kukuruz uz obilje trave iz bašte ili sa travnjaka a nije loša ni mlada lucerka.
Moja preporuka je ne mešati domaću pilad sa tovnom ili nosilje jer oni sporije rastu i na malom prostoru hoće tovna da ih ugnjave. Meni se to dešavalo kada sam izvodio holandske ćubaste sa domaćim pilićima.

abadaba
27-04-13, 07:53
Zanimljivo ti je razmisljanje.Ipak mislim da ove postojece hibride neces tom hranom dovuci do zeljene kilaze.Averzija vlada prema koncentratu.Koncentrat je u stvari koncentrovana hrana,a to moze biti kukuruz i zito.Dodas u to malo suncokreta,soje,deteline i eto ti zdravog koncentrata.Naravno neces pokvariti ako dodas soli,malo krede (mlevenog kamena) i eto ti koncentrata.
Ja sam prvi protiv ribljeg i mesnog brasna koji smrde i otuda i averzija ka koncentratu.
Jos ako ih pustis na dvoriste oni ce naci i neki mineral,te eto uspeha.
Po meni je veci problem modifikovana soja,mozda i kukuruz i suncokret koji se ne okrece prema suncu.To je vec druga tema.
Malo je bilo sturo,al sustina je tu.
moze samo kukuruz, soja i suncokret? naprimer kukuruz 50 kg soja 13kg a suncokret?

PKB
31-05-13, 10:25
Ljudi ja mojima davao samo koncentrat imaju tu oko kilogram ,i poceo hleb ,pomalo zelenisa drzim zajdeno domace i tovne domace nije od vecih nijedno crklo a tovna dva komada .Kao da se nadimaju od neceg i nadjem ih samo na ledjima sta mislite da je problem ????

SAMA
31-05-13, 13:48
Tovni pilici su alaviji od domacih i znaju da se predoziraju hranom.Ako je hrana malo jaca,a hleb je dosta hranjljiv,verovatno su se prejeli i strefio ih infarkt.To sto su na ledjima je indicija,a ako im je glava modra je sasvim sigurno,da je kardiovaskularni problem Lkl{{ tj srce ili slog.

vrobec
10-06-13, 22:31
Mogu uzeti tovne pilice starosti 20 dana u paketu 15 pilica + 20 kg koncentrata = 4500 dinara.
Posto imam manji vocnjak nesto razmisljam da ih pustim tu.
Da li je dobra ideja uzimajuci u obzir cenu, i paket koji se dobije za gore navedene pare?

SAMA
10-06-13, 22:52
Moglo bi to i jeftinije jedno 500 dinara.Lkl{{ Nije to problem.Bitno je kakvi su pilici.Ako valjaju,valja i cena.Ako su neki probrani skartovi,mnogo je i dzabe.Sto se tice pustanja,razmisli dali ima kobaca i kojekakvih lija.Mora se to dobro obezbediti.

nesko2563
11-06-13, 00:25
@vrobe
Kako se zove firma od koje uzimaš taj paket?

vrobec
11-06-13, 00:53
@vrobe
Kako se zove firma od koje uzimaš taj paket?

Chick prom iz Malog Idjosa.

nesko2563
11-06-13, 00:58
Uzeo sam i ja ovih dana isto od njih, dva paketa od po 15 ali čini mi se za 4200 po paketu. Nisu loši. Slabo se razumem u njih. Jedu, kljucaju, piju vode. Ne crkava ništa još :) Svi su jednaki...

vrobec
11-06-13, 01:21
Uzeo sam i ja ovih dana isto od njih, dva paketa od po 15 ali čini mi se za 4200 po paketu. Nisu loši. Slabo se razumem u njih. Jedu, kljucaju, piju vode. Ne crkava ništa još :) Svi su jednaki...

Odlicno. ;)
Koje su tezine pilici? Da li planiras da ih drzis vani?

nesko2563
11-06-13, 01:26
Nemam pojma. Prelamam se ali koliko vidim da će prevagnuti na koncentrat jer ova kiša ubi. Nisam nikada imao posla sa peradima pa sad za potrebe zamrzivača probavam.

KAI
05-05-17, 22:28
Moglo bi to i jeftinije jedno 500 dinara.Lkl{{ Nije to problem.Bitno je kakvi su pilici.Ako valjaju,valja i cena.Ako su neki probrani skartovi,mnogo je i dzabe.Sto se tice pustanja,razmisli dali ima kobaca i kojekakvih lija.Mora se to dobro obezbediti.
Ja sam ih pustao napolje celu turu od 40 i nocu sam ih bez svetla drzao.Bili su ekstra .Lepo su i napredovali .Sazrelo im je meso kao da su domaci.Cak nisu tolko zaostajali za onima zatvorenim.Svima bih preporucio .Jedini problem kod mene bila je hladnoca .Kasno sam ih uzeo pa su dva pocela smrkati.Medjutim Vet me posavetovao da sledecu turu vakcinisem kad napune mesec dana.Posle nema nikakvih problema.Meni je ostao pevac i tri koke .Sve nose jaja al pevca sam morao maknut jer jurio one male dvzanke a imalo ga preko 8 kila.

zeljko_srb
09-05-17, 07:45
KAI

koliko su bili stari, pevac recimo taj od 8kg.

KAI
10-05-17, 08:32
Zao mi je sto ga nisam slikao ,bio je veliki i aktivan.Da napomenem on je imao 8 kilograma a mozda i vise i to uz dijetu.Kad sam resio da ga maknem tad sam poceo da ga hranim.I jos nesto.Nije jeo koncetrat uopste .Samo prvo dok je bio sa ostalima.Posle je jeo zito i psenicu i ponekad hleb al sam i hleb izbacio jer on odmah pocne da se goji mnogo.A hleba nezna kolko mu je dosta.Neznam tacno kolko je imao ,ne mogu sa sigurnoscu da kazem al imao je sigurno 6 meseci mozda i ne tolko .Al je hranjen slabije i nocu im je gaseno svetlo tako da je duze bio kod mene a manje je potrosio hrane nego ovi sto se hrane koncetratom.A to je mislim vazno da sazri lepo pilece meso.Tad postaju kao domaci ukusni.Sad sam uzeo jos jednu turu i njih tako ima da pustam ali cu sad ostaviti vise petlova .

dani.tomic
14-05-17, 13:15
6 meseci brojler!? Ja sam jednom drzao 3 meseca, od cega 1,5 napolju i bili su mnogo zilavi.

KAI
14-05-17, 21:00
Pa kao domaci su to je i poenta ne rapadju se prilikom spremanja.

dani.tomic
15-05-17, 13:38
A sto bi onda drzao brojlere? Zasto ne neku mesnatu rasu zivine? A ako hoces pile od 8kg, drzis curke. Em zdravije meso, em otpornije, lepse na oko...

vladale.rs
15-05-17, 21:22
A sto bi onda drzao brojlere? Zasto ne neku mesnatu rasu zivine? A ako hoces pile od 8kg, drzis curke. Em zdravije meso, em otpornije, lepse na oko...nemoze nijedna mesnata rasa brzo da staše i da nabije kilazu ma kolko hranio koncetratom.ipak su one za dugoooooo čuvanje,provereno i sa saseks,nju hemšir,amrok itd

- - - - - - - - - -

kai ajd objasni kako čuvaš od kupovinu pileta pa do klanje ,sve kompletno.

KAI
16-05-17, 08:53
Bilo koju domacu koku da drzimo nece dostici tu tezinu.Jeste isplativije i brze drzati u kavezu i za tri-cetri meseca uhraniti pilice .Al to nije zdravije.Ne kazem ja da treba da se ostavi tovno pile da se hrani tolko kao ja ovog petla.Ja sam njega iz radoznalosti ostavio.Moji pilici koje sam pustao napolje i koji su jeli koncetrat ,slicno su napredovali ko ovi u kavezu.Bila je mala razlika.Mnogo mi je bilo lakse da ih odrzim.Celi dan su pusteni i ne cistim puno za njima.Razlika se videla po njima.Bili su sve misicavi i cvrsti.Ja sam od njih ostavio 3 kokoskice i tog pevca.Da znate kolko su mi brzo te 4 koke pronele .Nosile su ogromna jaja.Nazalost jedna povredila nogu a drugu zakacilo kuce.tako da mi je ostala samo jedna i ona nosi .Jedini problem sto nosi cesto ogromno jaje sa dva zumanceta.Pa mislim da ece dugo trajat.
Ja bih svakom preporucio ko gaji za sebe pilice da ih tako pustene drzi i kada mu zatrebaju jednostvno uhvati i zakolje a ne da drzi u hladnjaku.I naravno kada napune odredjenu kilazu odmah mora da s prekine koncetrat .

- - - - - - - - - -

http://poljoinfo.com/album.php?albumid=1206&attachmentid=10083http://poljoinfo.com/album.php?albumid=1206&attachmentid=10085http://poljoinfo.com/album.php?albumid=1206&attachmentid=10084

dani.tomic
19-05-17, 13:34
Pitao sam na drugoj temi da li je neko drzao brojlere sorte HB color. To su tovni hibridi crvene boje, koji su bas predvidjeni za pustanje napolje. Navodno otporniji i na uslove i na hranu, ali i sporije rastu. Po normativima rase se tove 70 dana, sto znaci u nasim uslovima i do 3 meseca. Drze se prvih 3-4 nedelje unutra, a onda kom opanci, kom obojci. Uzeo sam prosle nedelje 50 komada eksperimentalno, da probam i uporedim sa belima. Opet, ne verujem da ce dogurati do 8kg. Ako si bas zapeo da drzis hibridne pilice napolju, mozda ti je to resenje. Ja cu pisati svoja iskustva. Za sada su dobri. Smrtnost u prvih nedelju dana 0. Osim jednog, koje sam prignjecio pojilicom, kad sam stavljao prvu vodu ":":{


Inace, kad ja pustim tovne pilice napolje, domaci im ne daju mira. Naskacu ih pevci, biju ih koke. Zato sam to do sada izbegavao. A nemam bas prostora da ih odvajam

vladale.rs
19-05-17, 17:05
Pitao sam na drugoj temi da li je neko drzao brojlere sorte HB color. To su tovni hibridi crvene boje, koji su bas predvidjeni za pustanje napolje. Navodno otporniji i na uslove i na hranu, ali i sporije rastu. Po normativima rase se tove 70 dana, sto znaci u nasim uslovima i do 3 meseca. Drze se prvih 3-4 nedelje unutra, a onda kom opanci, kom obojci. Uzeo sam prosle nedelje 50 komada eksperimentalno, da probam i uporedim sa belima. Opet, ne verujem da ce dogurati do 8kg. Ako si bas zapeo da drzis hibridne pilice napolju, mozda ti je to resenje. Ja cu pisati svoja iskustva. Za sada su dobri. Smrtnost u prvih nedelju dana 0. Osim jednog, koje sam prignjecio pojilicom, kad sam stavljao prvu vodu ":":{


Inace, kad ja pustim tovne pilice napolje, domaci im ne daju mira. Naskacu ih pevci, biju ih koke. Zato sam to do sada izbegavao. A nemam bas prostora da ih odvajampiši obavezno o iskustvu sa tim crvenim tovnim.ja sam zvao čoveka što ima roditeljsko jato i jednog našeg što ga svi gledamo..... i rečemi ,mnogo škakljiva ta rabota,usvakom slučaju piši.

KAI
19-05-17, 22:25
Ja imam prostora puno pa kad malo porastu i operjaju slikacu ih napolju kako uzivaju.Sad su mali jos im sijalica treba.

vuxsd
28-04-18, 21:35
Danas smo kupili deset tovnih pilića težine od oko 1kg. Planiramo da ih hranimo bez koncentrata i bez noćnog svetla. Cilj nam nije veličina ni brzina tova već samo da se dobro očiste od hrane koju su jeli do sada. Prve procene su da ćemo ih toviti još dva meseca i da čemo tada videti šta smo uradili. Sve zavisi i kakve će vrućine biti krajem juna.
Smestili smo ih u pokretni kokošinjac koji je zaštićen žicom koja ima velike otvore pa je moguće da će da manjkaju od nekog predatora.
Skuvali smo koprivu i tu tečnost razblažili vodom pa smo im dali u pojilicu. U hranilicu za početak malo koncentrata za koke nosilje sa prekrupom čisto da napravimo prelaz sa dosadašnje hrane a kasnije dobijaju smešu koju sam koristio i pravio za domaće piliće bez koncentrata. Dodoavaćemo razne travčice.... Za mesec dana ili manje, ako požive, uvodimo polako i zrnastu hranu.
Na podu kokošinjca je slama.
Prvi utisak je da su bili preplašeni ali su se kasnije oslobodili i počeli da trčkaraju i skakuću. Kroz žicu su kljuckali travu. Skuvanu koprivu sitno seckanu pomešali sa hranom i stavili u hranilicu i to kljucaju.
Najveći problem će biti jer imaju malo zaklona tj, deo kokošinjca gde je hrana i voda je otvoren. Postoji gornji deo ali nisam siguran da tako debeli mogu da se penju. Možda kasnije nauče ali teško.
Pilići su lepi na oko i okruglasti i debeljuškasti ali ono što mi se nije svidelo je da se toliko osećaju na koncentrat i imaju veoma neprijatan miris da ne pišem nešto gore.
Ovo je početak avanture. Pisaću o našim iskustvima kako bi nekom bilo od koristi.

kole
29-04-18, 00:44
Ajde molim te piši jer i ja planiram isto to da uradim tokom leta.

vuxsd
29-04-18, 07:01
Moraš biti oprezan zbog letnjih vrućina koje mogu da naškode pilićima.
Prvobitna ideja je bila da napravim takođe pokretni kokošinjac dimenzija 3x1.5m i da to obložim sitnom žicom tipa rabic i da ostavim jedan deo koji bi bio kao 'kutija'.
Ipak ovo smo na brzinu kupili jer ide toplo vreme pa će dostava pilića da se smanji ili potpuno ukine.

kole
29-04-18, 08:39
Jedino preko leta imam mogućnosti. Ima dosta prirodne hladovine. Probaću pa cu videti.

vuxsd
30-04-18, 19:21
Pilići su za sada živi i zdravi i rade ono što najbolje znaju... kljucaju...

https://image.ibb.co/eE4TBx/IMG_20180430_091701.jpg (https://ibb.co/hw7gWx)

vuxsd
07-05-18, 13:34
Lako je njima da kljucaju kad ima ko da pazi na bezbednost....

http://i63.tinypic.com/2gvvwxy.jpg

A dobili su i ispust....

https://image.ibb.co/gToPES/2018_05_07_191714.jpg (https://ibb.co/mq99g7)

vuxsd
11-05-18, 13:30
Juče smo izmerili jedan slučajni uzorak i merio je tačno 1kg posle 12 dana kod nas. Izgubili su neprijatan miris.

vuxsd
18-05-18, 09:25
Juče je jedno izmereno i ima 1,1kg. ima vizuelno i većih pilića.... prilično su nemirni za tovne piliće.

vuxsd
25-05-18, 05:58
Juče bilo merenje i najlakši primerci su oko 1.2kg a ovi najteži oko 1.5kg.

zzzz
25-05-18, 12:16
Jedan drugar je pre par godina uzgajao pilice na ovaj nacin. Bili su stvarno ogromni, ali dosta pokretni i zivahni. Hranio ih je oko 5 meseci i neki su imali i preko 5 kg.

German hunting terrier | Jagdterrier