PDA

View Full Version : Ishrana koza


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2

Tar
04-05-08, 18:17
Od glavhih tema ostalo je jos da nacnemo i ovu.
Ja sam mislio da ce Brundalo da je nacne ili mozda Ivanhoe. A onda pomislim bas i ne treba neko veliko iskustvo da postavis temu.
Kao i kod drugim mlecnih zivotinja i koze pojedu jednu kolicinu hrane samo da bi normalno funkcionisale. To su takozvane uzdrzne potrebe. Kolicina te hrane pre svega zavisi od velicine zivotinje ali ima izvesnih razlika od rase do rase. Neke bolje podnose oskudnu i manje kvalitetnu hranu a neke su kao rase probirljivije.
Zatim dolaze proizvodne potrebe. To je ona kolicina hrane koja se konvertuje u mleko i direktno je proporcionalna kolicini mleka koju zivotinja daje. Naravno nista ne vredi povecavati kolicinu hrane ako je koza postigla maksimalnu mlecnost u okviru svog genetskog potencijala.
Postoji ishrana koja treba da poboljsa uspeh parenja o cemu je nesto napisao Brundalo. Narocito je zanimljiv ono za raz!
Zatim ishrana u bremenitosti.
Sve u svemu pod uslovom da su koze rasne i sa dobrim gen.potencijalom proizvodnja direktno zavisi od kvaliteta ishrane. Vrlo je zanimljivo da koza ima i neke specificne potrebe za mikroelementima i metalima(?)..............

novii
04-05-08, 19:07
Neko je spomenuo da treba izbegavati davanje silaže kozama, a sa obzirom da je hvale kao hranu za neke druge domaće životinje, interesuje me u čemu je problem.

Tar
04-05-08, 19:26
Brundalo je to spomenuo. Tacno i ja sam procitao da ima nekih problema. To ce on da objasni. Mislim da ima varijanta gde dodatak melase pomaze. Ali senaza se koristi intenzivno.

brundalo
04-05-08, 20:57
Je ljudi ja sam spomenija silazu.
Kod ovaca i koza ona predstavlja veliki problem u ishrani ovaca i koza. u bivsoj drzavi su se dogodile 2 velike tragedije ustvari 3. Jedna u Bjelovaru ili taj kraj uglavnom Sirela je nadrapala sa ovcama. Jedna u Srbiji i jedna u Makedoniji sa ovcama i kozama.
One u principu mogu jesti tu hranu ali ne puno max mozda 1/2 kg po glavi dnevno. Ali kad ti njima natrpas u korito ajde znaj koliko koja pojede. Problem je sto se od silaze javlja Listerioza, jedna od najzajebanijih bolesti. Jedno bolesno grlo znaci i smrt svih grla, prisilno to radi veterinar, karantena i drugi problemi. Valjda znate sta znaci kad se los glas daleko prospe. U takvom poslu vise nikakva reklama nece pomoc.
Sto se tice sjenaze ona je ok. Problem sa njom je jedino ako je prljava. Znaci obavezno treba travu kositi striznom kosom da ne bi bilo ostataka zemlje unutra jer se dogadja veliki pomor blaga. Ovo su mi pricali nasi medjimurci koji su to iskusili.
Vjerujte nemam snage pisat 2 teme odjednom kako cu uskoro zavrsiti glavninu posla sa selekcijom to cu se javit i u ishrani koza i ovaca. A virujte mi da imam sto za rec. Pogotovo sto je stocna hrana sve skuplja i skuplja a nasi finalni proizvodi to jednostavno ne mogu pratiti jer inace gubimo kupce. >:({ >:({

Tar
04-05-08, 21:14
Hej majstore s mora, >:({
ovo je forum ne moras ko po zadatku da zavrsavas teme. Slobodno ubaci po neki post i u ishranu koza da se teme pokrene.

Tar
08-05-08, 17:19
Pre neki dan citam neki tekst o kozama a tamo pise kako koze imaju pokretljivu gornju usnu kao zirafe ili kamile....za razliku od ovaca itd. U prvi mah nisam shvatio vaznost ovog detalja a onda se setim kako sam gdedao na TV zirafu kako precizno brsti Akacije koje su pune trnja. Isto tako i kamila je u stanju da usnama bira i odvaja socnije delove trnovitih grancica.I tako se setim da je koza prilagodjena pre svega da brsti a da je pasa alternativa! Pokusao sam da nadjem podatke o hranljivoj vrdnosti lisnika(brsta) i nisam uspeo. Samo na jednom mestu pronasao sam da 1kg dobrog lisnika ima hranljivu vrednost kao 1kg dobrog sena!? To mi je malo verovatno.
Zatim sam pronasao da 1kg lisca masline ima 0.5 zobenih hranljivih jedinica a dobro livadsko seno 0.53 z.h.j.
Ali lisce masline je jace od vecine biljaka koje koza brsti i nema ga na izvolte a vecina nema sansu ni da ga vidi osim na letovanju Lkl{{
Dakle pitanje za Brundala ili nekog drugog da li ima tablicu hranljivih vrednosti svezeg lisca pojedinih vrsta drveca i secenog pa susenog lisca koje se u nekim krajevima ostavlja za zimu kao hrana kozama. U istocnoj Srbiji ovo suvo lisce zovu "lis".

brundalo
08-05-08, 21:06
Sutra dobivam skener pa cu vam stavit kompletne tablice zajedno sa sadrzajem kalcija i fosfora za svako pojedino krmivo. Usput vise se ne upotrebljavaju zobene hranjive jedinice... jebi ga po njima zastarilo. Ove nove me izludjuju. Ne znaju ni oni sta vise izmisljat. Sad su to neke NEM i NEL jedinice, neke neto ekstrativne dusicne i nedusicne tvari vrag ce ih razumit ^-^ ^-^ ^-^ ^-^ >:(
PS sa tim skenerom ovdi ce osvanut puno novih podataka

Tar
22-05-08, 13:44
Posto je Brundalo u guzvi: novi jarici, nova stala, a tek novi skener.... Lkl{{
evo sta sam ja pronasao kao primer ishrane u stalskom uzgoju

http://img509.imageshack.us/img509/5593/silazasenazajg4.jpg (http://imageshack.us)
Ispod ove slike pise da je rec o silazi. Meni nije jasno kako je to sabijano?
http://img87.imageshack.us/img87/3707/silageclosepx5.jpg (http://imageshack.us)
Ovde se vidi da je rec o silazi cele stabljike kukuruza u vostanoj zrelosti. Vidi se po neko celo zrno!
http://img81.imageshack.us/img81/7523/feederbq0.jpg (http://imageshack.us)
Mikser koji prosipa mesdavinu silaze u betonski valov.....boja hrane je nesto zelenija pa se moze predpostaviti da je uz silazu dodato usitnjeno seno ili senaza?
http://img87.imageshack.us/img87/4699/sanskejedusilazuvx6.jpg (http://imageshack.us)
Ovde se vidi kako su koze navalile na kukuruznu silazu. Vidi se da su to Sanske koze i jedna Togenburska koja je tu zalutala...Na gornjoj slici sa mikserom vidi se i po neka Britianska Alpina.

Ovo je velika proizvodna farma sa prosekom preko 1300 litara, racunajuci i one u 1. laktaciji. Jasno da na tako velikoj farmi, sa vise stotina grla, nije moguce odrzati prosek preko 2000 litara. Osnovna ishrana je kukuruzna silaza od cele stabljike sa klipom u fazi vostane zrelosti. Naravno to je vrsta kukuruza koja u toj fazi zrenja klipa i dalje ima zelenu stabljiku sa dosta hranljivih materija.
Posto je ovaj tip hrane izvrstan i za krave znam da se koristi i kod nas.
Bilo bi dobro da se javi neko ko se razume u nijanse oko stocne hrane pa da nam objasni da li je ovo u stvari neka varijanta silaze-senaze sa manje vlage, i kako je ona hrpa hrane sa prve slike sabijena....?

ivanhoe
29-05-08, 23:18
@Tar odakle uzimas ove primere sa silazom ^-^ Svi domaci autori nepreporucuju ishranu silazom, eventualno kao dopunu
Cak i detaljno objasnjavaju koja vrsta silaze zasto NEodgovara :<<>

Tar
30-05-08, 01:14
@Ivanhoe
Procitao sam dosta materijala i uputstava na temu koza. I dosao sam do nekih zakljucaka. A to je da gledam sta i kako rade oni koji postizu rezultate. Smatram da kod nas ni jedan strucnjak nije vodio projekat neke farme gde se doslo do znacajnijih rezultata posmatrano svetskim ili evropskim kriterijumima
Znaci njihova znjanja su manje vise akademska. Zasto bih se onda oslanjao na njihovo prepricavanje stranih iskustava sta i kako treba da se radi kada mogu direktno da proucim izvore.
Mene licno ne interesuje istorija kozarstva u bivsoj YU.........
Vrlo malo me interesuje meliorizacija domace balkanske koze...
Ne interesuju me nacelne izjave tipa da kozarstvo moze da bude uspesno jer postoje znatne teritorije pod zbunjem i makijom koja nije pogodna ni za ovce pa moze da se (jeftino) iskoristi za koze i slicno. Licno bio bih odusevljen da mogu da procitam domaceg autora koji je napisao studiju, knjigu, udzbenik u kome objasnjava kako da sa 5ha efikasno ishranim 100 koza koje ce da daju 100000 litara godisnje. Kako to da uradim sa dva radnika...........i tako dalje.
Kazes da nasi strucnjaci tvrde da silaza ne valja!

Na farmi od nekoliko stotina koza u Ljubicu kod Cacka primenjuje se silaza klipa kukuruza kao vazan deo ishrane. Ali projekat za tu farmu su pored nasih radili i Italijani?.....

Engleski farmer Neil Walker
bavi se proizvodnjom mleka.Obradjuje 1000 ha. Gaji 550 krava sto nas ne interesuje ali gaji i 900 koza. Ima odlicne rezultatate. Osnovna hrana silaza kukuruza i trava. Namerava da poveca krdo na 3000 koza!

Engleska farmerka Lucy Wastenage
gaji 1000 koza sa prosekom od 1000 litara po kozi. Ovo je fenomenalan prosek sa tako velikim brojem grla ali ona smatra da moze i mora to da poveca?
Ranije je dohranjivala kukuruzom ali je otkrila da se mlecnost povecala kada je presla na kukuruznu silazu (verovatno se misli na silazu u fazi vostane zrelosti)......
Ona sa 1ha prehrani 25 koza = 25000 litara mleka.!

Engleska farmerka Geraldine Hill
ima 600 koza a glavna hrana silaza kukuruza i silaza trava......

Sta mislis da im napisemo pismo i kazemo kako to sto oni rade ne valja? :lol: :lol: :lol:

Nego da ne bude da ti i ja samo prepricavam evo pa citaj sam:
http://www.client.teagasc.ie/docs/advisory/ruraldev/progs/goats/UK_Goat_Study_Tour.pdf
>:({

ivanhoe
30-05-08, 07:49
Engleski farmer Neil WalkerEngleska farmerka Lucy WastenageEngleska farmerka Geraldine Hill

Nezaboravi da je u pitanju 2.klima

Tar
30-05-08, 10:25
Tacno je da je engleska klima ima manje ekstreme. Dakle leta su svezija a zime blaze. Zato bi bilo glupo promenjivati engleske standarde za izolaciju objekata. Ali sada pricamo o tome da li je silaza dobra za ishranu koza. A to po meni nema veze sa klimom, bar ne u ovom poredjenju ( Balkan-Engleska). Drugo propustio si farmu iz Ljubica a to je kod nas.....koristi silažu!
Dalje velike farme za proizvodnju mleka iz svih krajeva USA koriste silažu. Tu ima mesta sa skoro indenticnom klimom kao kod nas.
Sad ti možež da kažes da to ne važi za nas jer te koze govore engleski... :lol:

Da se razumemo, silaža nosi odredjene rizike. Priprema mora dase odradi brzo i precizno. Po svemu sudeći silaža cele stabljike kukuruza u fazu voštane zrelosti je najmanje rizična i daje izvrsnu hranu za koze. Ja lično nisam veliki pristalica silaže u ishrani koza, pogotovo ne kao osnovne hrane ali očigledno da ta hrana daje odlicne rezultate. Ja sam one slike o načinu ishrane koza, mikser, silaža, betonski valov...postavio da bih nasi članovi videli kako izgleda jedan od načina savremene proizvodnje koji u slučaju te farme daje preko 1300 litara po kozi. Mislim da je jako glupo opirati se nečemu tako očiglednom i ljudima koji maju odlične rezultate suprotstavljati mišljenja nekih stručnjaka koji nemaju nikakve rezultate. Posao stručnjaka je da izvedu ili nadgledaju neki projekat i da onda imaju reference da propovedaju i brane svoje stavove. Navedi mi neki projekat gde je pod voćstvom tih stručnjaka, na koje se pozivas,ostvaren neki vredan rezultat. Dovoljno je da kažes stručnjak taj i taj tvrdi to i to a on je postigao takav i takav rezultat i onda postaviš link da vidimo taj rezultat. Ovako ti kao da si ljut sto neki tamo engleski ili americki farmeri proizvode tako velike količine mleka koristeći silažu a u tvojoj knjižici pise da silaža ne valja. Lkl{{

Tar
30-05-08, 12:54
@Ivanhoe
ti kazes:...Mortalitet vestacki ranjenih jarica ~24% i nisu za daljnju proizvodnju (primere za koje ja znam je 50%)

prijatelju gde ti pronalazis takve podatke?

Farma Amaltea iz Baca, 500 koza:

Šta je to što se mora obezbediti da bi koze bile produktivnije, mlečnije?
- Genetika, ishrana, nega staja i ljudski faktor. Ove uslove mi ispunjavamo, pa onda nije čudno da imamo visoku mlečnost i što imamo zanemarljivo mali procenat uginuća jaradi. Neosporno je, da uz sve pomenuto, treba naglasiti da je koza dosta otporna životinja.

Interesantno, na farmi „Amaltea", od prvog dana se jare odbija od majke. Postoji "veštačka majka", odnosno aparat, preko koga jare u toku sedam dana dobija kolostrum. Posle toga jarad se hrani veštačkim mlekom, a koze se intenzivno muzu, što povećava mlečnost na godišnjem nivou.
http://www.poljoprivreda.info/?oid=6&id=727

Sve 3 engleske farme koje sam spomenuo u predhodnom postu, koje imaju 900, 1000 i 600 koza odbijaju jarice posle nekoliko dana i nastavljaju dalju ishranu ili “zamenicom” ili kravljim mlekom. To moze da se procitas tamo, crno na belo.
Valjda su te farme sa 600, 900 i 1000 koza dovoljno ozbiljne?
Savremeni trendovi u kozarstvu nalazu da se jarici odmah odvoje od majki, da se kolostrum muze, pasterizuje i tek onda na cuclu ili masinski daje jaricima. Razlog za ovo je sto je jare u materici zasticeno od nekih hronicnih oboljenja a inficira se tek sisanjem(!)....posle kolostruma sledi “zamenica” ili kravlje mleko... Za ovo pored zdravstvenog ima i ekonomskog opravdanja.

ivanhoe
30-05-08, 13:13
@Tar
Citat sa tvog linka

Da bi koza dala 7 do 8 litara mleka, potrebno je da pojede oko 1,5 kg koncentrata

u kojem je 15% proteina. Onim grlima koja daju dnevno 10 litra mleka, treba dnevno davati 2 kg koncentrata i 3 do 4 kg lucerkinog sena. Koncentrovana hrana se samelje, doda premiks i onda briketira, jer tada nema rasipanja hrane.


Silazu nevidim :lol: :lol: :lol:
Engleska klima nije povoljna za podpuno zrenje zato kod njih ide silaza.
Pre 30ak godina je i kod nas dosla u modu i probali su je na vecini zivotinja,ali je opstala u govedarstvu u malom procentu.
Znam da su se ljudi zalili da krave ne ostaju steone

Tar
30-05-08, 14:23
Ja nisam rekao da Farma iz Baca hrani svoje koze silazom!
Ja sam rekao da oni svoje jarice odbijaju prvog dana, da imaju minimalan mortalitet i to, si nadam se, procitao u tekstu.
Farma iz Ljubica koristi silazu ,kukuruza i sve velike ozbiljne farme u inostranstvu!
Uopste ne znam zasto si zapeo da silaza ne valja pa sada uplices englesku klimu i da kobajagi kod njih tesko sazreva pa zato koriste silazu. Tamo lepo pise da je ta i ta farmerka koristila koncentrat od suvog zrna ali da se mlecnost povecala kada je presla na silazu.

Sto se tice tvrdnje da je silaza bila u modi ali da je opstala u malom procentu moram da te pitam: Alo, prijatelju gde ti zivis? Gde dobijas takve(srednjevekovne) informacije.

ivanhoe
30-05-08, 15:34
Alo, prijatelju gde ti zivis? Gde dobijas takve(srednjevekovne) informacije.
Pogledaj u profilu :lol: sto se kod tebe ne moze ::lose::

Tar
30-05-08, 17:04
Ma nisam ja to mislio bukvalno. Lkl{{
a i onaj komentar "srednjevekovne" je vise sala na tvoje korisnicko ime. Ivanhoe je lik iz srednjeg veka. I to iz Engleske. :lol:
Verovatno je to razlog sto je i ovaj nas Ivanhoe opsednut engleskom klimom? :lol:
i sto su mu informacije malo bajate. ::lose::

Tar
01-06-08, 12:40
E sad, kada smo se uverili da je upotreba silaze siroko rasprostranjena na velikim farmama, mozemo da kazemo da silaza u stvari nije bas najsrecniji izbor kao osnovna hrana za mlecne koze. :D
Sta je to sto ne valja? ^-^
Ako priprema nije brzo i precizno izvedena pojavljuju se razliciti nepozeljni organizmi kao sto su neke gljivice sa svojim mikotoksinima sto moze ra rezultira velikom smrtnoscu grla. Pored toga mogu da se razviju nepozeljne kiseline i.......mozda najvaznije proizvodjaci dobrih skupih sireva ne koriste (osim u maloj meri) silazu. Razlog je verovatno slabiji kvalitet(ukus) mleka?
Pored ispase i brsta i dodatne energetske hrane(zitarice, sacme..) osnovna hrana treba da bude dobro seno trava i leguminoza.
Sta je to dobro seno i kako se spravlja i koji su savremeni trendovi? ^-^
.................................................. .....
Inace Brundalova tvrdnja da koze rado jedu koprivu potvrdjena je na vise mesta! Kopriva je toliko dobra da bi je trebalo gajiti, kositi, susiti i u izmrvljenom obliku dodavati u koncentrat.
http://poljoinfo.com/index.php/topic,334.0.html

ivanhoe
10-07-08, 11:42
Proucavam vec duze vreme literaturu o ishrani koza i naisao sam na veliku gresku sto cinimo. ":":{ naime prezivarima je potreban jod i umesto sto im se daje kamena so trebamo im hranu posoliti kuhinjskom soli >:({

Tar
28-07-08, 19:26
Pored joda jako vazan je i selen kao i bakar. Oko selena postoje neke nejasnoce to jest, malo se zna kako utice na fiziologiju koze jer simptomi nedostatka selena mogu da se otklone vitaminom E !
Bakar je u malim kolicinama neophodan a u vecim toksican. Najbolje je kada ga u zemljistu ima dovoljno pa ga onda koze dobijaju u dovoljnoj kolicini bilo preko pase bilo preko sena.

Tar
09-08-08, 10:56
Iz razgovora vidim da ljudi ne razumeju vaznost ishrane za dobijanje kolicine i kvalitetata mleka. Posto je to komplikovana tema dacu jedan primer pa na osnovu njega moze da se prilagodjavaju kolicine.
Mlecna koza teska 55 kg koja da 900 litara godisnje to jest 3 litra dnevo treba da dobije:
1 kg sena lucerke
2.2 kg dobrog sena
1 kg kukuruzne prekrupe
300 grama zobi
Ovo su potrebe za belancevinama i energijom. Ovo je samo primer. Umesto prekrupe ili uz smanjenje kolicine prekrupe mogu da se dodaju mekinje,sojina i suncokretova sacma itd. Uz to treba izbalansirati odnos kalcijuma i fosfora i eventualni deficit micro elemenanta, vitamina, soli. Takodje kada koze koriste pasu ova kolicina predhodno nabrojane hrane se smanjuje. Pri tome mora da se vodi racuna da pasa ma kako kvalitetna bila jednostavno nije dovoljna za visoku produkciju mleka.
E sad, koza koja daje 900 litara mleka davace 3 l u proseku ali u praksi to ce biti od 5 do 1.5 litar. Od jarenja kolicina mleka raste, relativno brzo dostize vrhunac i onda polako pada do kraja laktacije. Kada bi sve koze u stadu bile u istoj fazi laktacije, onda bi bilo relativno lako racionalisati obroke na naucnoj bazi ali .......Zato se u velikim stadima uz pomoc hormonskih sundjercica programira mrkanje, samim tim i jarenje, najcesce u dva talasa. Tako da se koze drze u dve grupe koje su u slicnoj fazi laktacije.
U praksi kocentrovana hrana daje se dva puta dnevo prilikom muze, seno lucerke racionalizovano jednom dnevno a seno(trava) po slobodnoj volji. Dakle njega uvek mora da bude u jaslama.

ivanhoe
09-08-08, 17:30
Zato se u velikim stadima uz pomoc hormonskih sundjercica programira mrkanje, samim tim i jarenje, najcesce u dva talasa. Tako da se koze drze u dve grupe koje su u slicnoj fazi laktacije.Pokazalo se veoma nepouzdanim ::lose::


prilikom muze, Posle muze! Aroma hrane vrlo brzo prelazi u mleko ":":{
Za oba podatka izvor
Ishrana koza
Dr Nurgin Memisi
Dip.inz Frida Bauman

Tar
09-08-08, 20:14
Opet ti kontra celog sveta. :<<>
Pa jesi li ti uopste video neko savremeno izmuziste? :<<>
Ako te mrzi da trazis po netu mogao si da vidis na sajmu ili u prospektu....
I opet ti citiras nekog dr.Memisija. Pa ko je on uopste. Gde je ta farma koju je on uveo u proizvodnju i koja ima bilo kakav vredan rezultat ?
Kako mozes tako da "odvalis" i ostanes ziv? Kako to sundjercici nisu pouzdani. Gde si to procitao? Opet kod Memisija? Da nisi negde "saznao" da ni vestacko osemenjavanje ne valja.
Gde si pronasao da se energetska hrana ( prekrupa zob....) ne daje prilikom muze kada svi bas svi koji nesto znace u svetu kozarstva na tome baziraju postupak a sve velike firme proizvode opremu koja tako funkcionise?
Ne mozes da procitas samo jednu knjizicu i da mislis da si posisao celu svetsku mudrost. To jest mozes ali gaji ti tako svoje koze pa nam javi sta si postigao. Ali ako ovde na netu izlazes neko misljenje ono mora da bude na necemu zasnovano a ne proizvoljno ili samo na nekom tamo Memisiju...Ovde covek ipak mora da ima neku odgovornost prema onima koji ce ovo da citaju i ne sme tek tako da ispaljuje neke proizvoljner tvrdnje. To je neodgovorno.
Ako taj tvoj Memisi tvrdi da hormonski sundjeri nisu pouzdani onda on ne zna gde je glava a gde ona stvar. :<<>
:lol:
Pa covece isti postupak se koristi kod zena koje imaju problema da ostanu u drugom stanju. Daju im se hormoni koji sprecavaju ovulaciju, anti-bebi pilule pa sa prestankom uzimanja znacajno rastu sanse za oplodjenje. Sve sportiskinje na svetu na slican nacin regulisu mesecni ciklus da ih ne bi zakacio na nekom vaznom takmicenju... pa valjda ti nije tesko da poverujes da i ciklus kod koza moze da se uskladi?
Dakle da ponovim, SVE sto sam ovde napisao nisu moje teorije vec tvrdnje i iskustva stranih strucnjaka i uzgajivaca koji kada su koze u pitanju postizu 1000-1600 litara po grlu prosecno. To prijatelju moj, znaci da stado od 1000 koza da 1000000 do 1400000 litara godisnje. Ono stado sa prosekom od 1600 litara ima "samo" 150 koza!
E sad redom:
jedna mala ali poznata americka farma. Poznata po sirevima i visokoj proizvodnji mleka.
http://www.appletoncreamery.com/goats.html
"....The goats receive a commercial dairy grain ration twice daily, fed on the milking stand,...
Our herd gives milk that averages 3.9 percent butterfat, and each doe gives at least an average of 2500(1135kg) .."
Dakle ovako: koze dobijaju komercijalnu mesavinu zita dva puta dnevno dok su na postolju za muzu!!!
Nase krdo ima prosek preko 1132 kg sa procentom masti 3.9% !!!!
Kada procitas link koji sam ti dao videces da se jaricima do starosti od 5 dana obavezno uklanjaju rogovi.
i jedno englesko stado sa 800 mlekulja koje daju po 1400litara(prosek)
: www.givendale-goats.com/records.htm
Tu mozes da vidis da oni nemaju pojma jer osnovna hrana im je kukuruzna silaza, jer hrane koze koncentratom na postolju za muzu,
jer odbijaju jarad posle 5 dana, i to si napisao da ne valja...
i imaju prosek 1400 litara. Pa stvarno nemaju pojma.. :lol:
Znas sta. Ovo mi je glupo kao kada bi nekome objasnjavao da u radiju ne zive mali ljudi.
Ukucaj lepo u Google goat milking parlour, sto znaci izmuziste za koze, pa onda u gornjem desnom uglu Images, i videces slike desetine savremenih izmuzista i koze kako jedu za vreme muze...
I znas sta, nemoj da se ljutis, ali nije zdravo toliko tvrdoglavo insistirati na glupostima.
Znas kako bih ti ja preporucio da gledas na stvari. Postavi sebi pitanje gde je Srbija u kozarstvu?
Odgovor je na dnu.
Pa onda postavi sebi pitanje da li mogu u zemlji gde je kozarstvo poslednja rupa na svirali i gde nema ni osrednjih a kamo li dobrih rezultata, dakle moze li takva zemlja da ima dobre strucnjake?
Pa nemoze! Nazalost.

ivanhoe
10-08-08, 15:46
@Tar Ako ti sebe smatras pametnijim od strucnjaka onda sa tobom nemam sta raspravljati ::lose::
Jesi bar nabavio koze

Drugovi Kozaci zdravo!
Ja sam se predstavio tamo "gde treba" a ovde cu da dodam da nemam koze ili nam porsipas znamje copy&paste ?
U knjizi su koriscena ISKUSTVA oglednih centara iz celog sveta sa paralelnim pacenjem testnih grupa.
14 strana zauzima popis koriscene literature.

Umisljenost je losa osobina

Tar
10-08-08, 20:17
Uf, bre, Ivanhoe.
Prvo, pamet i znanje mogu ali ne moraju da budu u direktnoj vezi. To su dve razlicite stvari. Ali ti to sigurno znas. Samo si se malo zaneo i tako je doslo do greske!

Znas sta, ovo postaje zamorno.
Jos vise jer pocinje da biva suvise licno. Ti se ponasas kao da ti je taj Memisi tata.
Pa ovo ne bi trebalo da bude svadja. Ni izmedju mene i tebe a jos manje izmedju mene i Memisija....On mene ni najmanje ne interesuje. Sve dok ne pokaze neke rezultatate u kozarstvu. E, onda cu sa zadovoljstvom da se pozovem na njega i da ukazem na izvor.(copy-paste) :lol:
Moras malo da unapredis kulturu dijaloga.
Moras da se pozivas na argumente.
A u razmeni informacija sa interneta najjaci argument je copy-paste. I tu se vidi da ne razumes sustinu. Nisam ja nista izmislio niti ja nesto tvrdim. Ja pokusavam da sublimiram saznanja do kojih sam dosao najvecim delom na internetu. I opet moram da naglasim copy-paste je najbolji argument.
Evo ja te lepo molim da i ti uradis isto.
Dakle daj bar neki link gde se tvrdi da se kozama ne daje hrana dok se muzu.
Daj neki copy-paste.
?
Sa druge strane ja sam ti dao nekoliko a mogao sam na desetine.
Dakle kada ti kazes da se kozama ne daje hrana dok se muzu , ti se ne sporis samnom, sporis sa onim proizvodjacima cije linkove sam postavio. Da li si ih pogledao? Ako ti se nisu svideli ti evo jos jedan:
http://www.milkline.com/index.aspx?m=53&did=1017
Milkline je veliki proizvodjac. Bas na ovoj stranici koju sam ti copy-paste prikacio da ne moras da trazis vidi se jedno savremeno izmuziste. I ne samo da je predvidjeno da se koze hrane za vreme muze vec je rasturanje hrane automatizovano(automatic feed dispenser) da bi sve bilo jeftinije i brze.....,
a ovo je jedan savremeni(sam svoj majstor) stalak za muzu za male proizvodjace sa najvise desetak koza.
http://img212.imageshack.us/img212/9794/stalakzamuzuhw4.jpg (http://imageshack.us)
Ona plava, plasticna posuda to je za koncentrat i ako se ne varam ovde se vidi kako koza jede......
..a ovo je skoro isto to samo fabricko.
http://img137.imageshack.us/img137/2444/savremenistalak1jc3.jpg (http://imageshack.us)
I gle cuda slicna plasticna kantica..?
pa ovo http://www.gothbergfarms.com/Barn%20004.JPG (nisu joj sekli usi takva je rasa),
pa ovo http://www.gaalburncheese.co.nz/gaalburncheeseimage/nancy_robin_11GoatMilking%20jan07.jpg
"...The goats get a ration of crushed barley in the bail and there is no trouble getting them in to the bales for milking." Dakle ove koze dobijaju smrvljen jecam, mi bi rekli jecmenu prekrupu...

Eto vidis, u tome nema niceg licnog, to je jednostavno tako. I kod Westfalije i kod deLavala, Milklajna i kod svih velikih i malih proizvodjaca opreme. I tako rade oni proizvodjaci koji po svojoj proizvodnji mogu da budu samo primer.
Zasto je to tako tesko da se prihvati. E sada ako ti i dalje tvrdis da svi oni nemaju pojma, to je druga stvar. Samo, to bi tek bila umisljenost.

ivanhoe
10-08-08, 23:12
Ajde da koristimo tvoje arsine!

Sve dok ne pokaze neke rezultatate u kozarstvu. Gde su tvoji rezultati ^-^ gde ti je farma ^-^ kolko si koza upario ^-^ kolko si koza porodio ^-^ da bi mogao da procenis vrednost napisanog trebas imati iskustva >:
[quote=Tar ]Moras malo da unapredis kulturu dijaloga[/quote ]Opet kreni od sebe! Da bi mogao kritikovati neciju strucnost trebas biti bar tolko obrazovan i imati iskustvo ko oni koje kritikujes ;D} Oni su vec polozili na sto srbskog stocarstva,proguglaj malo pojedinacno njihova imena.A sta si ti polozio copy&paste :lol:
[quote=Tar ]Dakle daj bar neki link gde se tvrdi da se kozama ne daje hrana dok se muzu.[/quote ] Ishrana koza 204.strana

Tar
11-08-08, 09:07
E moj prijatelju,
sada bas ocigledno demonstriras da nisi vican dijalogu.
Ti nista ne kazes za slike koje pokazuju da nisi u pravu.
Ti ignorises najvece proizvodjace opreme za muzu.
Ti ignorises rezultate farmi koji su stvarno za svako postovanje, ti jednostavno ignorises realnost.
A onda opet pokusavas diskusiju da prevedes na lican nivo i ako bi bilo po tebi na kraju bi se takmicili ko moze dalje da pljune ili tako nesto.
Ma u ovoj diskusiji ni ja ni ti nismo vazni.
Ovde je jedino vazno da li se koze hrane prilikom muze.
Koliko vremena ti treba da to shvatis.

Inace bez obzira sto je u Srbiji kozarstvo na niskim granama ono se polako budi, tako da ima vise velikih farmi na kojima se sa manje ili vise uspeha pokusava da primeni savremeno kozarstvo. Ja sam obisao nekoliko njih i interesantno, na svakoj od njih koze dobijaju koncentrat u toku muze.
I to je cinjenica!
Tako da razgovor na ovu temu mozemo da nastavimo samo ako ti izneses neke kontra cinjenice koje mozes da dokumentujes.(copy-paste)

>:({

ivanhoe
11-08-08, 12:59
Tako da razgovor na ovu temu mozemo da nastavimo samo ako ti pokazes svoje rezultate >:({ >:({ >:({

boban
09-09-08, 08:44
pozdrav,imate li neki savet za ishranu 16+1 koza,pocetnik sam a na samom pocetku upao sam i u druge probleme ne vezane za koze pa su u stali.Trenutno raspolazem senom,kukuruzom,sumom kukuruza,repin rezanac.Sta je najbolje jos nabaviti jecam,psenicu,ovas:lol:Koze su u mrkanju kod dve se vec primecuje stomak tako da su mrkanje obavile jos kod prethodnog vlasnika.Molim Vas interesuju me kolicine hrane koje su najpreporucljivije za njihovo normalno funkcionisanje a ne dostizanje maximuma sa mlekom jer su(bar ja laicki pretpostavljam)u periodu kada se laktacija smanjuje.

Tar
09-09-08, 10:48
@boban

Uf !
Pa to si morao da proucis pre nego sto si nabavio koze.
Pod hitno nabavi literaturu da ne bi upropastio koze.
Pored knjizica koje mogu da posluze mozes dosta toga da pronadjes na internetu. Ukucas na guglu ishrana koza, gajenje koza, i sl kao sto je drzanje koza, farma koza..... naci ces dosta linkova.
Ti sada treba da pojacas hranu jarcu i da izbalansiras hranu kozama koje treba da udju u mrkanje. Dobra hrana stimulativno deluje na sex i na oplodjenje, pa se povecava broj blizanaca i trojki....
Ali to je kompleksna i obimna tema tema pa se ne moze u dve tri recenice prepricati ovde.
Generalno koze moraju da imaju dobro seno stalno na raspolaganju, po zelji. Treba da dobiju seno lucerke u doziranoj kolicini, koncentrat balansiran po tablicama i dovljne kolicine minerala i mikroelemenata.....
evo sta dobijes na prvu loptu pod ishrana koza:
www.nis.org.yu/info/poljo06smestaj.pdf
www.poljoprivreda.info/?oid=12&id=493 - 43k
www.suooks.org/glaspastira4.html - 16k
www.afc.kg.ac.yu/medjunarodnasaradnja/Mogucnosti.pdf
i na kraju :
http://www.poljoprivrednilist.co.yu/izdanja/br41_4.htm
tu imas jedno generalno, skraceno uputstvo za gajenje koza

boban
09-09-08, 11:42
hvala,literaturu jesam proucio(ne bash sasvim)samo sto nisam imao u planu da budu u stali sve do zime,medjutim sada se tako mora pa sam se nasao u prilicno nezgodnoj situaciji.Kako mislis to da jarcu pojacam hranu a kozama izbalansiram da li treba i kako da izdvojim jarca od njih?i još jedno mozda glupo pitanje jarac je stvarno izuzetan primerak,medjutim mislim da nije bash odusevljen promenom vlasnika,jer se izuzetno napadno postavlja prilikom mog ulaska u stalu,prilikom muze sve koze lepo izlaze a kad dodje red na poslednje tri jedva ih izvlacim iz stale jer su stalno iza ili ispod njega?sta ciniti--cuo sam da neki izdvajaju pa cak i vezuju jarca ali to mi je malo bezveze a i moraju se mrkati!

ivanhoe
09-09-08, 12:34
Jarrca obavezno drzi vezanog!!! da ne prodjes ko ja ":":{ 1 koza imala tiho mrkanje Musa se nocu oslobodio napalio se od mirisa,i posto ova nije dala silovao kozu do nje koja je trebala za 18dana da se ojari.Sutradan smo joj pomogli da izbaci 2 mrtva zenska jareta.
Koncentrat sam mesam prema normativima i trenutnoj ceni sirovina.

novii
09-09-08, 22:20
Naravno ima i na Poljoinfo.com ponešto pa pogledaj. Tar ti je lepo rekao za opšte informacije, a po forumu postoje posebne teme za svaki deo u vezi držanja koza. Ako nema konkretne teme za problem slobodno otvori novu temu, verujem da ćeš brzo dobiti odgovor. :D

Tar
14-09-08, 20:51
Na vise mesta, a i na nekim fotografijama, sam video da uzgajivaci daju kozama celo zrno kukuruza.
Ovo se smatra neracionalnim jer se ne iskoristi kompletno zrno a dosta energije se potrosi na varenje. Kozama treba davati prekrupu kukuruza, zobi,jecma,psenice......
Pored mlevenih (drobljenih) u obzir dolaze i gnjecena zrna.

kiza
24-09-08, 11:13
Evo i ja da se prikljuci.Posto sam pocetnik,bukvalno ,za sada samo pitanjima.Ne zamerite na neznanju.Nabavio sam kozu,cak ne znam ni rasu,samo znam da je braon i da daje mnogo manje mleka nego sto bi trebalo.Mislim da nije pedigrirana.Planiram da sledece godine,boze zdravlja nabavim vise kvalitetnih koza.Pa da pitam kako da ishranom poboljsam davanje mleka.Koza je primila jarca i najverovatnije je noseca.Dajem joj detelinu,bungur.Imate li neki savet?Navodno je davala 3 litre u 2 muze,a sada jedva litru.Znam da je malo,ali se tek ucim,pa bolje da pitam,nego da se ucim na svojim greskama

Tar
24-09-08, 11:45
Sta je bungur ?

Sa detelinom ne preteruj.
Obicno seno neka jede po volji. Pored toga moras da joj dajes stocnu so i minerale. Postoje presovani koturi vsa rupom u sredini da mogu da se obese. Koza ce da lize koliko joj treba. Voda treba da bude stalno na raspolaganju.

Ali, pre svega koza je drustvena zivotinja i ne voli kada je sama. Znaci da je sada pod stresom i to moze da bude jedan od razloga za manju kolicinu mleka.

Ali, Opet ali, kada kupujes koze kupuj od proverenog uzgajivaca koji vodi evidenciju mlecnosti. Kupi jare od dobre koze. U principu ne kupujes odraslu kozu. Zasto? Pa prodavac ce zadrzati dobre a one koje dajui manje mleka prodaje!

ivanhoe
24-09-08, 13:25
rasu,samo znam da je braon i da daje mnogo manje mleka nego sto bi trebalo
Verovatno je alpino,vodi je na pasu dize mleko 30-40%,mekinje nemoj izostaviti.Na fanglu hrane dodaj kafenu kasikicu soli Jodirane kuhinjske Repini rezanci dobro uticu na kvalitet mleka .
Obrati paznju da ne sisa samu sebe,tesko ju je odvici,u tom slucaju je vrati mora ti vratiti pare

Čugi
24-09-08, 22:38
Sta je bungur ?

Kukuruzno brašno, prekrupa. Iz zezanja jedan kolega za prekrupač kaže bungurator! :lol:


Postoje presovani koturi vsa rupom u sredini da mogu da se obese. Koza ce da lize koliko joj treba.

Oće da liže, ali hoće i da se propne i raspali glavom pa ga razbije u komade. Lkl{{

Tar
25-09-08, 07:39
Oće da liže, ali hoće i da se propne i raspali glavom pa ga razbije u komade.

Ha, ovo je dobro. Dosta govori o karakteru koza. Mozda je morala previse da se isteze ili je bila ljuta na tebe.... :<<>
U poslednje vreme sve vise se predlaze dodavanje mineralne smese u hranu. Iz nekog razloga to je navodno bolje od minerala(soli) u bloku.
Ipak ovaj blok se cini kao najjednostavnije resenje za male uzgajivace ?

brundalo
28-09-08, 20:05
Jarac pred mrkanje mora dobit pojacanu prehranu. To je van svake diskusije. Tar je potpuno u pravu kad kaze da blago treba prekrupu. Lakse je vari, manje energije za probavu znaci vise energije za mliko. Osim soli postoje i tzv.bolusi koji se daju oralno. Bolus ostaje u buragu cca 6 miseci i polako ispusta mikroelemente.
Sto se tice vezivanja jarca ja san apsolutno protiv toga. Ako imas vise koza uzmi 2 jarca i drzi ih odvojeno samo da imaju drustvo a ako je samo jedan onda ga drzi sa kozama izuzev kad je mrkanje onda mu pripustaj samo jednu po jednu kozu >:({

Tar
02-10-08, 19:10
Evo cekam 2 dana da Brundalo opali po silazi, a on nista. Pa uzeh da mu dam mali potsticaj. Lkl{{
A nije on jedini koji ima rezervu prema silazi.


Prtelistavam ovcarsko-kozarski list. Ovaj sto moze da se skine u pdf formatu, br.3 iz 2006.
I pazi sad , sta tamo pise (poslednji pasus na 13. strani) :
Kaze da je silaza dobra za ovce i da ovce koje koriste i silazu daju 4.2% vise sira ? ? ?
Pa ja sam se zalagao da se malo dodaje silaza kad tamo ne samo da moze, ne samo da je dobro , vec se dobije vise sira. I, pazi sad, ovce koje su se hranile na pasi imale su ukupno vise proteina ali onih koji otpadaju sa surutkom dok su ove hranjene silazom imale vise kazeina.

Sada nas ceka da takvo isto merenje sa kontrolnom i eksperimentalnom grupom urade i za koze. S obzirom na to da je silaza najlakse dobavljiva kabasta i energetska hrana (u slucaju silaze cele stabljike kukuruza u vostanoj zrelosti), bilo bi dobro i da kolicina sira bude ista, ali nesto mi govori da ce i u slucaju koza doci do povecanja kolicine sira .
":":{, . ., ;D}

brundalo
02-10-08, 21:08
Evo mene sa silazom.
Silaza kao hrana je ok za sve vrste zivotinja pa tako i za koze i za ovce.Postoji samo jedan problem. Pokvarenu silazu ili onu koja se tek pocela kvariti krava znatno lase svari nego ovca i koza. Kod takve silaze kao i one koja nije dobro pripremljena obavezno kod koza i ovaca dolazi do pojave LISTERIOZE. Nadam se da je svima jasno sto to znaci. I inace kod silaze treba bit oprezan jer ne mozes kontrolirat svaku, koliko je koja pojela. Za moj pojam bolja je sjenaza, ali i ona nosi svoje opasnosti. I inace mlika moze bit vise ali to nije mliko za radit tvrde sireve.
Recimo u mene ima dosta zira i ja cu ga radje dat ovcama i kozama nego silazu. Kvalitet mesa odlican a mlika jos bolji >:({ >:({ >:({

Tar
02-10-08, 21:49
Ma lako je tebi. Imas zira imas i zimzelene hrastove a sta ce ti silaza od kukuruza kad ni nemas kukuruza.. Lkl{{
Ma ne pricam ja o silazi trave ili deteline.
Koliko sam ja shvatio silaza kukuruza u vostanoj zrelosti znaci kada je klip skoro sazreo a kad noktom pritisnes zrno ostane trag koji se ne regenerise, dakle u toj fazi zrno ima dosta secera i skroba i vitamina a takodje i stabljika, koja je jos uvek zelena i predstavlja odlicnu hranu. E sad koliko sam video na fotografijama izgleda da cela biljka ima znatno manju kolicinu vode nego trave i leguminoze koje se kose pred cvetanje. I sad sva silaza mora da se gazi, presuje da bi se izbacio vazduh, a na onim slikama iz Britanije silaza je slozena kao neki veliki stog sena. Doduse pokrivena je ali nema nacina da je ugazena.
http://img509.imageshack.us/img509/5593/silazasenazajg4.jpg (http://imageshack.us)
E sad. Ova silaza koja ima puno kukuruza u sebi je jako hranljiva pa se kolicina klasicnog koncentrata smanjuje. Moze da pojede svojih 0.5 kg kod muze. Mozda?
Inace velika kolicina zrna u masi vidi se naslici http://img87.imageshack.us/img87/3707/silageclosepx5.jpg (http://imageshack.us) a skrob i secer su prirodni konzervansi.
Sto se tice toga da postoji opasnost istina je ali vidim da su ljudi masovno savladali pripremanje silaze i da to ide bez problema.

Inace, nisi me dobro razumeo, mozda se posle upotrebe silaze povecala i kolicina mleka ali glavno je to da se povecala kolicina sira jer je mnogo veci procenat kazeina a on je glavni protein za sir. >:({

brundalo
02-10-08, 22:13
@tar ja san tebe decko sasvin dobro razumija. I inace je kazein najvise zastupljen u kozjen mliku. A posteno govoreci ja neman kukuruza ali zato zira od cesmine(dalmatinski hrast) ima ga ka u prici. Ova godina je susna i sugava kodmene ali je bog dao na drugoj strani rodija zir ka blesav. A da je njega pokusat silirat? he he >:({ >:({ >:({ >:({

Tar
02-10-08, 22:21
Njega u trap = stratifikacija. Red peska, red zira, i tako redom najbolje u nekoj hladnijoj magazi i da uvek bude vlazno ali ne mokro ? :lol:
Tako se seme cuva da bi se na prolece sadilo, a moze i za koze da se sacuva.
Cesmina je zimzelena i ima malo bockavu ivicu lista?

brundalo
02-10-08, 22:33
Upravo tako izgleda cesmina(crnika). A koze je brste ko blesave pogotovo mladice

Tar
03-10-08, 20:54
Jel to znaci da cesvina nema tako puno tanina kao kontinentalni hrastovi?

novii
03-10-08, 22:37
Za moj pojam bolja je sjenaza, ali i ona nosi svoje opasnosti. I inace mlika moze bit vise ali to nije mliko za radit tvrde sireve.
Kakve su opasnosti kada je u pitanju davanje sena. Pretpostavljam da misliš na to koja je biljka najzastupljenija.

ivanhoe
04-10-08, 08:36
Kakve su opasnosti kada je u pitanju davanje sena. Pretpostavljam da misliš na to koja je biljka najzastupljenija.
Dok biljka zivi koza ih raspoznaje i ne popase stetne, >:({e a kad je pokosena... ":":{ ::lose:: ::novac::

Tar
04-10-08, 10:56
Kakve su opasnosti kada je u pitanju davanje sena. Pretpostavljam da misliš na to koja je biljka najzastupljenija.
Dok biljka zivi koza ih raspoznaje i ne popase stetne, >:({e a kad je pokosena... ":":{ ::lose:: ::novac::

Ovo sto kaze Ivanhoe je tacno, ali ne samo za koze.

@Novi
Senaza je varijanta silaze samo od poluosusene trave. Znaci mnogo manje vode i manje opasnosti od nezelenih gljivica.

brundalo
04-10-08, 13:31
Pa decki su sve lipo objasnili da me ni samo ostaje da dodam i ovo: Osim opisane opasnosti kod sjenaze i silaze ako nije kvalitetna postoji opasnost i od listerioze vrlo opake zoonoze(prelazi i na covjeka).
@Sto se tice tanina u cesmini(crniki) Ona a i sve dalmatinsko grmlje je prepuno tanina. kakav je omjer sa hrastom iz unutrasnjosti ne znan. Cinjenica je da tanin zatvara. I prilikom ishrane blaga zirom ili brstom od takvih biljaka u koncentrat treba obavezno dodavat posije(mekinje) i to cca 10%. Mekinje su laksativ i na taj nacin one ponistavaju dejstvo tanina.
Ukoliko van ovca ili koza dobije proliv ako nemate kakv lijek u blizini a ni veterinar nije na raspolaganju bilo bi dobro da u apoteci kupite hrastovu koru ili da sami nakupite hrastove kore od mladica(ja to radin od crnike) i da skuhate caj od toga(otprilike jedna velika zlica za juhu na 1/2 litre vode) pustite da se ohladi procjedite i iz plasticne boce date blagu da pije(staklena ne dolazi u obzir da je ne pregrize i unesreci se).Bilo bi dobro da se kora moci u toploj vodi bar 1 sat ako ne i 2.Boca se uvali u usta sa strane a nikako od naprid tamo di su sjekutici, te da je okrenuta u grlo. Glava se stisne medju noge, boca u usta i dok ne popije nema mrdanja. >:({ >:({ >:({

Tar
04-10-08, 14:50
Bravo Brundalo, ;D}
super korisni saveti!
Ovo sam odmah iskopirao.

brundalo
04-10-08, 15:17
Zato smo decki ovdi da pomognemo jedni drugima. Marko Petru-Petar Pavlu itd.zato ovaj forum i postoji. znan ja jos puno toga ali kako sta naleti objavicu >:({ >:({ >:({
E jos i ovo u vezi caja od hrastove kore. Ovaj napitak treba davat bar 3-4 puta dnevno dok proliv ne prestane i jos 2 dana iza toga.
Inace u svakoj veterinarskoj apoteci a mozda i obicnoj imate za te stvari prasak INORGAN-francuski proizvod i jako je dobar. Unutra je uputstvo da ga svak razumi. Jedino in je ona zlicica sakrivena u prasku pa je triba dobro potrazit. A ono gore je lik u slucaju nuzde kad covika uvati daleko od civilizacije >:({ >:({ >:({

ivanhoe
04-10-08, 16:47
Sto se tice tanina Kolega ja sam stekao 2.iskustva ;D}
Orah ima najvise tanina u nasem okruzenju.Ove moje su navalile na njega jedva sam ih odvukao odatle.I dobile jak proliv ::lose:: na brzaka sta da uradim ^-^ znam da nama pomaze zvakanje kafe u zrnu,posto imah samo mlevenu svakoh dadoh po saku kafe rado je prihvataju i odmah deluje :D to radim svaki put kad koja dobije proliv.Kafa se preporucuje i kod teskog poroda >:D

Tar
04-10-08, 17:09
I ovo je posebno zanimljivo. ^-^
Na vise mesta sam nasao da se lisce sa puno tanina ne preporucuje jer izaziva zatvor! Ivo Franic : "Gajenje KOza" i mnogo drugih clanaka i izvora koje me sada mrzi da trazim.
Sa druge strane kafa deluje kao purgativ. Na ljude. Ali, koristi se kod laksih oblika trovanja bas da bi se ubrzalo praznjenje pa kada se otkloni(izbaci) uzrok onda prestraje i posledica, diareja. Mozda su tvoje koze imale neki blazi oblik trovanja pa je kafa pomogla?

brundalo
04-10-08, 20:15
@ Ivanhoe vidis decko to za orah stvarno nisam znao. Hvala na obavijesti he he. Naime u mene nema oraha. A za kavu san zna ali kako je ja ne pijem to nisan ni pomislija na nju. Inace za regulaciju probave ja koristim svjezi pekarski kvasac. 1 kocka se razmuti u 1/2 litre mlake vode i da blagu da popije iz plasticne boce naravno.
Nego nemoj puno kozama davat kave, mogle bi se naucit a onda ces umisto mlika must bilu kavu :lol: :lol:
A sto se tice proliva da taj orah nije bio onaj mladi niski? A jos ako su prije toga bile na suhoj hrani nije ni cudo da su dobile proliv. Naime svaki nagli prelazak sa suhe na zelenu pasu izaziva prolive. Kad se ide sa zelene na suhu hranu to nema posljedica >:({ >:({ >:({

Tar
04-10-08, 20:28
....ili mogu da cpocnu da puse?

brundalo
04-10-08, 20:37
@Tar :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ivanhoe
04-10-08, 22:42
Ivo Franic : "Gajenje KOza"
Na kojoj si strani nasao?Ponovo sam prelistao tu knjizicu i ne nadjoh ;D}
Nije valjda da si se latio knjige :lol: :lol: :lol: jos malo pa ces se prihvatiti i stoke i tada cemo imat o cemu pricat >:({

Tar
04-10-08, 22:55
Ja to zbog tebe.
Mnogo si nepoverljiv.
Dakle 23. strana, na sredini stranice odmah ispod Slame, pise

Lisnik, lisce stabala sa hranidbenog i probavnog gledista dobri su za koze. Najvise se koriste zimi. Medjutim, treba iskljuciti lisce hrasta i oraha zbog veceg sadrzaja tanina, a koji djeluje zatvarajuci.
Posle toga na red dolazi voce. itd.
Jel OK?

brundalo
05-10-08, 11:51
U mene je knjiga Kozarstvo od Franica i na str 50 pise.....medjutim treba iskljuciti lisce hrasta i oraha zbog toga sto sadrzi vece kolicine tanina(tanin zatvara). Kraj citata.
@Ivanhoe a da tebi koze nisu prije toga jele sto drugo ili mozda stogod pljesnjivoga? Pazi bez ljutnje samo pitam >:({ >:({ >:({

Tar
05-10-08, 11:55
Aha, znaci ima mala i velika knjiga istog autora. Ja imam malu knjizicu u izdanju Nolita iz edicije "mala poloprivredna biblioteka", pa je kod mene skoro istovetni tekst na 23. stranici.

brundalo
05-10-08, 12:12
U mene je knjiga od 123 stranice i od sve literature koju imam ova je najaca. Nego posla san cugiju jos kad san poceja na ovom forumu jednu istu takvu. Stupi s njin u kontakt pa nek ti je iskopira >:({ >:({

ivanhoe
05-10-08, 23:46
Aha naso sam,paznja mi je bila na 2.strani(instalisao system curi na laptop Krenula je na fax bice 1veterinar+)
Plesnjivo one nece da jedu,isti dan su smazale malu dzeneriku(divlja sljiva) Poluzrele plodove je imala.1mi je svakako preosetljiva malo ako poremetim sastav koncentrata kuglice su slepljene >:D

Tar
08-10-08, 10:56
Evo Brundalo je skenirao, rekao bih iz Franiceve knjige, tablicu sa sadrzajem hranljivih materija, svarljivih belancevina, suvematerije i sadrzaja kalcijkuma i fosfora u pojedinim hranivima. Pocecemo sa ovom tablicom pa cemo dodavati i ostale.
http://img530.imageshack.us/img530/8645/b4sadrzajhjkn4.jpg (http://imageshack.us)http://img357.imageshack.us/img357/1620/hrvredzasenoizitaricewpd8.jpg (http://imageshack.us)
Ko nema knjigu sa ovakvom tablicom moze ovo da sacuva pa kada ovde okacimo trablice sa potrebama koze za odredjenim sastojcima u razlicitim fazama onda svako moze da tako kombinuje hranu da omoguci maksimalne prinose a da ne trosi vise hrane nego sto treba ili uzalud dodaje neku vrstu hrane.

Inace, da vas malo razonodim, ovo je Brundalo skenirao na Silbi pa poslao meni da ja to zbrckam i okacim. Sve u svemu totalna 007 operacija... :lol:
>:({

Tar
08-10-08, 14:17
http://img88.imageshack.us/img88/5487/hrsenaizita2ga4.jpg (http://imageshack.us)
ovo je poslednji deo ove tablice.

Tar
08-10-08, 14:44
Pre nego sto postavimo tablice sa potrebnim hj(hranljivim jedinicama), sp(svarljivim proteinima) i slicno dacu jedan primer da se vidi kako mogu ove tablice da se iskoriste u praksi.
Na primer koza od 50kg tezine koja daje 3 litra dnevno ima potrebu za 2.14 hj i 205 gr sp
E sad pogledamo tablicu i vidimo da recimo ako je samo pasa u pitanju onda koza mora da pojede 9.85 kg planinske trave da zadovolji 2.14 hj a sto se tice proteina ta kolicina bi morala da bude i veca = 10.8 kg
Medjutim sama pasa je aktivan posao na koji se trosi odredjena energija pa bi ova kolicina morala da bude i nesto veca. Uopste nisam siguran da koza koze da pojede, prezvace i svari toliku kolicinu trave?


Propustio sam da kazem da se hj racunaju kao zobene hranljive jedinice, tako sto kilogram zobi ima vrednost 1(hj)
To je stari sistem racunaja koji je sasvim dovoljan da se dobro izbalansira obrok. Moram da priznam da se u novi sistem nisam udubljivao pa mi nije ni jasan.

brundalo
08-10-08, 14:51
Zato je knjiga Dr. Ive Franica Kozarstvo zakon za sve nove napisane i dugo ce bit. A sto se tice novih jedinica kakam na njih ne razumiju ih ni oni koji pisu. Zoven ja prosle godine profu na Agronomiji u ZG da mi objasni sto znaci NEM, NEL itd itd vidin covik poceja mucat ko djace prvace. A stalno objavljuje clanke sa tim novim jedinicama. Ja cu virovat Franicu a vi kako ocete. >:({ >:({ >:({ >:({
@ Tar virova ili ne i ovca i koza pojedu toliko na dobroj pasi. Prova ja jednu godinu u proljece pustit ovce na dobru pasu a onda san 3-4 ovce izvaga kad su se vratile sa pase. Naravno bile su izvagane i prije i stvarno pojele i vraga :lol: :lol: :lol: :lol:

Tar
08-10-08, 15:08
..a da nisu pile vodu? ^-^

brundalo
08-10-08, 15:12
Jedino ako nisu nasle na pasi ali ove vagane sigurno nisu. >:({ >:({ >:({
Nego objavi i ostale stranice he he

Tar
08-10-08, 17:44
Tablica uzdrznih potreba koze u zavisnosti od tezine.
http://img223.imageshack.us/img223/7357/b3uzdrznepotrebeuk3.jpg (http://imageshack.us)
POd normalnim uslovima koza koja se ovako hrani niti dobija niti gubi na tezini, a proizvodi samo brabonjke.

Tar
08-10-08, 17:50
Dnevne uzdrzno-proizvodne potrebe u hran. u zavisnosti od tezine i produkcije mleka:
http://img528.imageshack.us/img528/9562/b5uzdproizga1.jpg (http://imageshack.us)

brundalo
08-10-08, 21:28
@ Tar 007 operacija:lol::lol::lol:? A cujes bolje i tako nego drzat sve za sebe. Ako neko drugi ima sto jace nek posalje nema problema. Covik uci dok je ziv, pa opet umre nepismen >:({ >:({ >:({

Tar
09-10-08, 08:30
Iz tablice uzdrznih potreba vidi se da je potrosnja hranljivih jedinica kod jako aktivnih grla 25% veca nego kod neaktivnih. Ako pogledamo sta je to aktivna koza videcemo da koza najvise svoje energije potrosi na pasu i brst.
Zatim na prezivanje. Znaci ja to ovako shvatam. Neaktivne koze su u intenzivnom sistemu gajenja. Umereno aktvne one koje jednokratno idu na pasu par sati i veca aktivnost je kod onih koje su ceo dan napolju. Dakle ako sam u onom primeru pokazao da koza koja se hrani samo na pasnjaku mora da pojede 11 kg trave onda zbog kretanja tokom pase treba dodati jos + 25% hj. To bi znacilo jos 2.75 kg trave(sto je mnogo mnogo je) ili
25% od 2.14 hj = 0.535 hj = 535 grama zobi ili adekvatna kolicina drugih koncentrovanih hraniva.
Cela ova racunica se odnosila na visokokvalitetan planinski pasnjak. Pa kako koza bira hranu ne samo prema nekim nasim hj i sp vec pre svega prema sopstvenim trenutnim potrebama ona moze da jede i hranu sa manje hj alki koja sadrzi neke vitamine ili minerale pa ce vrednost one kolicine biti jos nesto manja.
Zato se meni kao idealna cini varijanta poluintenzivnog uzgoja.
Jutarnja muza i pola sledovanja koncentrata, povratak u stalu i seno po volji dok se ne digne rosa, zatim pasa nekoliko sati, u stali doza sena lucerke i seno po volji ili svezi otkosi, vecernja muza i druga polovina koncentrata i seno po volji tokom cele noci.
Naravno leti kada nema rose na pasu se ide ranije tako da se ona zavrsi pre velikih vrucina a najtopliji deo dana koze provode u svezini stale.
Ovo bi bio neki kompromis izmedju najzdravije opcije(ceo dan na pasi) i najproduktivnije ( stalski uzgoj)
Obezbedjuje se dovoljno kretanja sto je dobro za koze kao i visa produktivnost.

ivanhoe
09-10-08, 20:52
Izracunavanje max potrosnje suve materije (hrane) koza u laktaciji (po Kessleru)
SM(kg/dan)=(kg kozje mase/100)+0,9+(kg mleka/dan-1)X0,4 u prva 2meseca laktacije -10 do 15% zbog smanjene sposobnosti konzumirajna u tom periodu

brundalo
09-10-08, 21:28
Ma vrazja stvar ti izracuni ali bez njih nista >:({ >:({ >:({

Tar
09-10-08, 21:56
@ Ivanhoa
prijatelj kozak iz ovoga sto si postavio meni je jasno da koza od 50kg treba da pojede 0.5 kg suve materije +0.9 i dalje mi nista nije jasno.

(kg mleka/dan-1)X0,4 sta ovo znaci..? Moras ovo malo bolje da objasnis. ^-^ ^-^ ^-^

ivanhoe
09-10-08, 22:55
Anglo literatura i volumen pretvara u masu.
Koza sa 3l dnevno-1 =2X0,4=0,8 +0,9=1,7+(43kg/100)=2,13-10%=1,9kgSM

Tar
09-10-08, 23:11
aha, znaci nije 2X0.4 (2 iks) nego 2 X 0.4 (2 puta 0.4)

..kolicina litara umanjena za 1, pomnozena sa 0.4 + 0.9 + tezina koze podeljena sa100 pa umanjeno za 10% je kolicina potrebne suve materije.
;D}

brundalo
06-11-08, 21:26
Evo jedan link na ovu temu koja davno nije obradjivana. Inace san ja i dalje protivnik ishrane koza i ovaca silazom a pobornik ishrane zelenom masom. A ova trava cak i u Dalmaciji u jednog mog kolege sa otoka daje izvrsne rezultate u mlijecnosti kad se daje u zelenom stanju. Kako se sije u 5 mjesecu to je narocito pogodna za ishranu u ljetnim mjesecima kad su suse i blago trazi vise vode >:({ >:({ >:({
http://www.hzpss.hr/adminmax/publikacije/krmni-sirak.pdf

Tar
06-11-08, 22:40
Sirak je pun ugljenih hidrata. Toliko da se od njega dobije znatno vise etanola( ovo je off ali informativno) nego od kukuruza a troskovi i i zahtevi manji nego kod kukuruza.
Koliko se secam ti si spominjao neki sirak koji ti spontano raste u dvoristu ? Napravi probu na maloj povrsini sa tim domacim i ovim koji se u clanku preporucuje.Dovoljno ti je 2 X 5 m² kao ogledne parcele. Videces na ociglednom primeru kome klima i tlo vise odgovara.
Medjutim, koliko ja shvatam, trebalo bi smanjis dohranjivanje zitaricama jer sirak ima dobru energetsku vrednost.
Problem je sto ti zivis u usko specificnom podrucju i kontinentalna iskustva ti ne znace puno.

brundalo
06-11-08, 22:56
Razmisljam i ja vec dugo o tome ali nista prije maja miseca kad je vrime sjetve >:({ >:({ >:({

Tar
06-11-08, 23:03
Vodi racuna da je preporuka data uopsteno, znaci za unutrasnjost a da je to kod tebe mozda ceo mesec ranije?

ivanhoe
07-11-08, 21:25
Brundako i ostali proizvodjaci Pazite sa sirkom opasan je ":":{ ":":{ ":":{
Par godina pred rat jedan od 1.velikih privatnih proizvodjaca koncentrata Dortor Farmer iz Cantavira je propao jer su od njegovog koncentrata uginuli prezivari.Expertizom je utvrdjeno da sirak nije obraden kako bi trebalo.

brundalo
07-11-08, 21:31
@Ivanhoe hvala decko na upozorenju. Jos san nesto naucija. Dosad nisan zna da se on stavlja i u gotove smjese. Ako znas sta o tome napisi. Inace ja san govorija o svjezem sirku jer ja nemam uvjeta za baliranje i pravljenje sjenaze i silaze. Inace znan da je sirak otrovan dok je "mali" ali kad naraste metar ipo u vis onda ga mozes kosit i svjezeg davat koliko oces. Ovo kazu svi koje san pita a pise i po forumima >:({ >:({ >:({

ivanhoe
08-11-08, 20:46
@Ivanhoe hvala decko na upozorenju. Jos san nesto naucija. Zato postoji ovaj forum da razmenimo iskustva.
Kod nas se naveliko proizvodi sirak za fabrike metala.Seme se mralo skinuti i to je predstavljao otpad.Golubovi su navalili na semenje zbog cega je izvrsena analiza i utvrdjeno da je izuzetna hrana ali osim za golubove mora se osloboditi opne zbog koje je za vecinu zivotinja nesvarivo,prezivari pak vare i oslobadja se otrovni sastojci ljuske.
2.opasnost je sto se cesljano seme lako upali (i zapali).Mestani tvrde da mu se sirak upalio

brundalo
08-11-08, 20:50
@Ivanhoe hvala decko na upozorenju. Jos san nesto naucija. Zato postoji ovaj forum da razmenimo iskustva.
Kod nas se naveliko proizvodi sirak za fabrike metala.Seme se mralo skinuti i to je predstavljao otpad.Golubovi su navalili na semenje zbog cega je izvrsena analiza i utvrdjeno da je izuzetna hrana ali osim za golubove mora se osloboditi opne zbog koje je za vecinu zivotinja nesvarivo,prezivari pak vare i oslobadja se otrovni sastojci ljuske.
2.opasnost je sto se cesljano seme lako upali (i zapali).Mestani tvrde da mu se sirak upalio

I inace san zna da je sirak opasan a da je sjeme samozapaljivo kao i kod pamuka(viruj dok san plovija da smo kad bi to vozili dobiva dodatak za opasan teret ali znan isto tako da je sirak i otrovan dok je u rastu nizak. Medjutim kad naraste preko metra moze se kosit i davat blagu bez ikakvih posljedica >:({ >:({ >:({

Tar
08-11-08, 21:00
evo ovde detalja na tu temu. http://www.hzpss.hr/adminmax/publikacije/krmni-sirak.pdf

Tar
12-11-08, 21:50
Brundalo malo,malo pa preti da oplete po silazi. Posto smo dosta cekali ajde da ga malo podstaknemo i usmerimo da ne uleti u gresku. A greska bi mogla da bude sto on pod ovcarstvom i kozarstvom podrazumeva proizvodnju tvrdih, delikatesnih sireva. Ali mleko ovaca se pored sira koristi i za odlicno kiselo mleko a od koza za obicne pa za vocne jogurte, za kefir pa za obican beli sir.
Deliokatesni sirevi pa jos brendirani su najvislji proizvod na lestvici mlecnih proizvoda i jednostavno ne mora a bogami ni ne moze svako time da se uspesno bavi. Odlicni proizvodi su i mladi i malo stariji beli sir ( i od koze i od ovce) i oni se i te kako isplate tamo gde hrana nije tako skupa i dragocena kao na ostrvima.
Koriscenje odredjenih tipova silaze i/ili odredjenih tipova senaze kao dopuske hrane moze da bude vrlo korisno jer sve dok nije osnovna hrana i ako je dobro pripremljena silaza/senaza povoljno deluje na mlecnost.
Dodao bih jos ovo da sam nasao vrlo uspesne primere gde je silaza cele stabljike kukuruza ( ponavljam cele stabnljike kukuruza u vostanoj zrelosti) osnovna(ne jedina) kabasta i energetska hrana kao sto sam pronasao proizvodjace delikatesnih sireva koji postizu fantasticne cene, a koji kao dopunsku hranu koriste spomenutu kukuruznu silazu
ajd sad!

brundalo
18-11-08, 21:09
HRANIDBA KOZA TIJEKOM ZIMSKIH MJESECI
U vrijeme do zime koze ce na kvalitetnoj pasi i brstu samo iz dostupnih krmiva, vrlo vjerojatno, zadovoljiti vecinu svojih potreba. Jedini dodatci koji ce im trebati bit ce mikroelementi, odnosno neke od soli mikrominerala i eventualno fosfor. Kako se blizi zima, odnosno, u kasnu jesen, kvaliteta i kolicine dostupne, voluminozne krme znacajno opada, te se, kako bi zadovoljile potrebe za hranjivima, kozama trebaju davati proteinski i energetski koncentrati.

Kada donosimo odluku koja krmiva moramo dati svojim kozama i koliko kojeg krmiva ce koze trebati ove zime, moramo zapamtiti jednu cinjenicu. Koza je tijekom proteklih vremena evoluirala i razvila se u zivotinju koja moze pojesti dosta krme. Stoljecima su se koze mogle odrzavati i razmnozavati samo na brstu jeduci grmlje, nisko raslinje, cak i korove, samo ponekad na pasnjacima, ali bez ikakvih koncentrata, odnosno, zitarica, proteina ili minerala. Bez sumnje je da su uz takvu ekstenzivnu proizvodnju i nisku razinu hranidbe tadasnji seljaci imali i vrlo visok stupanj mortaliteta i nisku proizvodnju mlijeka uz male priraste, ali koze su ipak prezivjele.
U danasnje vrijeme, kako se stvorila sve veca potraznja za kozama i njihovim proizvodima, te se cijena tih proizvoda povecala, koze su selektirane i stvorene su pasmine s visokim proizvodnim svojstvima. Stvorene su koze koje se ranije jare i imaju vise jaradi po leglu (dvojci), vece porodne mase, vise proizvodnje mlijeka, vecih tezina jaradi prilikom odbica (obzirom na starost) i visih prirasta. Takvi dosezi u povecanju proizvodnosti koza, u odnosu na niskoproizvodno ekstenzivno drzanje koza, jedino su moguci kroz bolju genetiku i superiornu hranidbu. Ovakva hranidba za visokoproizvodne zivotinje trebala bi biti tijekom cijele godine, pa i zimi, te kozama trebamo osigurati dovolj-no konzerviranih voluminoza. Kozama bi trebali osigurati dovoljno vlastite voluminozne krme organizacijom pregonske pase i kvalitetnog brsta, te u kombinaciji s dovoljno spremljenog sijena i silaza. Tijekom tri ili cetiri mjeseca zime nasi se kozari najcesce odlucuju da osnovni obrok zadovolje sijenom (najcesce upitne kvalitete) uz dodavanje proteinskih, energetskih i mine-ralnih koncentrata.
Shodno tomu, kako bi osigurali potrebne dodatke - koncentrate po najpovoljnijoj cijeni, kozari trebaju biti i dovoljno educirani. Svaka prekomjerna ili nedovoljna hranidba, uz neizbalansiranost krmiva u obroku, te nekonkurentnu cijenu hrane, povecat ce troskove za hranu po kozi, te voditi smanjenju profita na nasem gospodarstvu. U torn slucaju, ukoliko nemamo sred-stava iz nekih drugih izvora, spasavaju nas samo mar-ljivi i razumni ukucani koji ce pretrpjeti ovaj sezonski odljev novca i umanjenu zaradu. Kako bismo umanjili troskove uzrokovane povecanjem cijene proizvodnje, bilo bi dobro posebnu pozornost obratiti na svaki do-bronamjerni savjet i edukaciju proizvodaca, pa tako i ostale tekstove u nasem Listu.
HRANIDBENE POTREBE KOZA
Sve pasmine i/ili njihovi krizanci, svi spolovi i dobne skupine koza trebaju iste osnovne hranjive tvari, odnosno, energiju, proteine, minerale, vitamine i vodu. Dnevni obrok mora sadrzavati dovoljno proteina jer proteine ne moze zamijeniti niti jedna druga hranjiva tvar. S druge pak strane, energetske potrebe koza mogu biti podmirene iz ugljikohidrata (skroba i/ili vlakana), masti, pa cak i iz proteina, ukoliko ih je u obroku previse. Navedene i ostale hranjive tvari u obroku, a ima ih preko 50, potrebne su kozama kako bi zadovoljile sve uzdrzna potrebe, potrebe za rast, razvoj ploda, te proizvodnju mlijeka i za tov.
Uzdrzne potrebe koza su potrebe koje se koriste za bazalni metabolizam, odnosno za odrzanje tjelesne temperature i rad osnovnih funkcija organizma, te za fizicku aktivnost. Dnevne uzdrzne potrebe mogu biti u rasponu od 50 do 100% ukupnih potreba za hranjivim tvarima koza, a sto ovisi o tome da li zivotinja jos raste, doji, u tovu je ili je gravidna. Za bazalni metabolizam i odrzanje temperature koze trebaju mnogo vise ener-gije nego proteina, dok gravidne zivotinje (narocito zadnjih 6-8 mjeseci) i one koje jos rastu trebaju vise proteina. Koze u laktaciji trebaju podjednako mnogo i energije i proteina kako bi proizvele dovoljno mlijeka, dok tovnim kozama trebamo sastavljati obrok s mnogo energije i manje proteina. Da bismo izbjegli preko-mjerno, neekonomicno tovljenje koza, moramo znati dvije stvari: prvo, kako bi koza stvorila kilogram masti treba joj 2,25 puta vise energije i hranjivih tvari, nego jaradi da proizvede kilogram mesa-misica (protein i voda), i drugo, trziste vise trazi laksu jarad samo s tan-kim slojem masnoce, nego debelu stariju jaretinu koju odbacuje i teze ju je prodati. Drugim rijecima, pozeljne su misicave koze u dobroj kondiciji, dok koze s mnogo vanjske i intramuskularne masti nisu.
Dnevne potrebe za energijom i proteinima mogu biti izrazene u kvantitativnim vrijednostima, odnosno za energiju u joulima - mega joulima (MJ), te za proteine u gramima (g) ili kilogramima (kg) potrebnih sirovih proteina (SP). Osim kvantitativno - kolicinski, dnevne hranjive tvari mogu biti izrazene u postotcima (%) od ukupne dnevne konzumacije obroka (izrazeno u suhoj tvari). Kako bi ove vrijednosti bile bolje objasnjene, imamo primjer dvogodisnje koze u laktaciji, tjelesne mase 40 kg, koja treba obrokom dobiti 250 g (0,25 kg) proteina. Uz pretpostavku da ce koza pojesti 2 kg ST hrane na dan, njezin obrok treba biti s oko 12,5 % proteina, odnosno 0,25 kg SP x 2 kg obroka = 0,125 x 100 = 12,5 % SP u ST obroka.
Proizvodaci bi se trebali odvaziti i sami pristupiti izracunavanju potreba i sastavljanju obroka za svoje koze. Prvi problem i nedoumica s kojom se mogu sresti je veliki broj razlicitih tablica hranidbenih potreba i kemijskih sastava krmiva. Ponekad su i zabrinuti sto se neke tablicne vrijednosti u razlicitim tablicama ne slazu, odnosno nisu iste, pa su u dvojbi koje tablice ko-ristiti. Opcenito iz iskustva moze se red da ne postoji 100% tocan izracuna potreba i sastava vasih krmiva, nego su sve te vrijednosti prosjecne. Ukoliko netko kaze da ima i koristi precizne nepogresive tablice od-mah mu mozete reci da nije u pravu. te koje god tablice da koristite vase ce koze. najvjerojatnije. zadovoljiti potrebe za hranjivim tvarima za pojedinu proizvodnju.
Koristenjem tablica sastavit cete svakako bolji i jeftiniji obrok nego da ste sva krmiva davali bez izracunavanja potreba i vaganja krmiva, onako sve od oka prema „naukoucenju" nasih starih.
Jasno je da na hranidbene potrebe koza znacajan utjecaj ima njezin format (velicina i tezina), visina prirasta, je li koza gravidna ili u laktaciji, te je li slobodna i drzana pojedinacno ili u vecoj skupini. Koze nastoje jesti koliko god mogu tako da u svojoj hranidbi imaju sirok spektar razlicitih krmiva, razlicitih u sadrzaju suhe tvari, energije, proteina i sadrzaja minerala. Ukupna konzumacija obroka, izrazena u suhoj tvari (ST) po zivotinji na dan iznosi od 3,0 do 5,5 % od tjelesne mase s opcenitim prosjekom od oko 4 % za produktivnija grla. Konzumacija hrane ovisi o hranidbenim potrebama koze, te o kvaliteti samog obroka, odnosno, probav-ljivosti krmiva od kojih je sastavljen. Opcenito, vrijedi pravilo da kvalitetnija krmiva koze radije jedu odnosno djeluju stimulativnije na konzumaciju. No, ipak vrijedi i pravilo da ukoliko je krma losije kvalitete, kako bi zado-voljile potrebe za hranjivim tvarima iz takve krme, koze mogu pokusati jesti vece kolicine takve losije krme. Hranidba koza ovakvim manje kvalitetnim krmivima ima svoja ogranicenja i posljedice jer ukoliko koze hra-nimo na takav nacin losom krmom, ocekivati je i sman-jenje proizvodnje. Mudri kozari znaju prepoznati nega-tivnosti ovakvog, popularnog, narodnog uvjerenja i znaju da koze ne mogu stvoriti mlijeko ili meso samo iz ovakve sirotinjske krme i raslinja.
U prakticnoj primjeni hranidbenih normativa na farmama, zivotinje su podijeljene u nekoliko skupina. Proizvodaci cesto nisu skloni grupiranju koza i podjeli stada na vise skupina jer im povecava poslove oko sas-tavljanja vise vrsta obroka, razlicitih hranjivih vrijed-nosti. Kako bi pojednostavili hranidbu, koze se prema hranidbenim potrebama najcesce podijele samo u tri skupine. Jednu skupinu koza cine rastuca jarad i jarci, drugu gravidne koze i na kraju grupa koza u laktaciji.
Kod ovakvog pojednostavljenog pristupa i grupi-ranja razlicitih kategorija koza unutar jedne skupine mogu se javiti stanovite razlike u potrebnim i dobive-nim hranjivim tvarima iz obroka. Razlike u potreba-ma za energijom i proteinima za pojedine kategorije mogu se ciniti malim i beznacajnim, no posljedice nead-ekvatne hranidbe brzo se uocavaju u obliku smanjenja ocekivane proizvodnje. Nerijetko u takvim slucajevima proizvodaci nalaze krivca u losoj genetici ili zdravstven-om statusu koza, no cinjenica je da su oni sami, losom organizacijom hranidbe, izazvali takvo stanje.
U vrijeme do zime koze ce na kvalitetnoj pasi i brstu samo iz dostupnih krmiva, vrlo vjerojatno, zadovoljiti vecinu svojih potreba. Jedini dodatci koji ce im trebati bit ce mikroelementi, odnosno neke od soli mikromine-rala i eventualno fosfor. Kako se blizi zima, odnosno, u kasnu jesen kvaliteta i kolicine dostupne, voluminozne, krme znacajno opada, te se, kako bi zadovoljile potrebe za hranjivima, kozama trebaju davati proteinski i ener-getski koncentrati.
HRANIDBA U ZIMSKOM RAZDOBLJU
Najcesce se, u prakticnoj hranidba koza, zimi obrok
sastoji od sijena, kukuruza i proteinskih dodataka. Ku-kuruz kao izvor energije u manje intenzivnim proizvod-njama nije niti potrebno dodavati zbog zadovoljenja energetskih potreba koza iz vlakana, odnosno, sijena. Primjer obroka koji trebamo davati gravidnim i kozama u ranoj laktaciji u zimskom razdoblju sastoji se obicno od sijena, koje koze mogu jesti po volji i od oko 500 g proteinskog dodatka s 20 % SP. Ovakav sastav obroka imamo pri koristenju sijena s oko 6-8 % proteina, a takvo-lose sijeno imamo na vecini nasih gospo-darstava. Ukoliko se spremi sijeno s 10-11 % proteina odmah imamo ustede u koncentratu i mozemo koristiti proteinski dodatak sa 16 % umjesto s 20 % proteina, odnosno ako vec imamo koncentrat s 20 % SP njegov udio u obroku mozemo smanjiti na 375 g dnevno. Hranidba s previse proteina kod koza s ekonomske strane potpuno je besmislena, a s fizioloske, odnosno reakcije zivotinje na visak proteina, nemoguca, jer ce koza sav visak proteina pretvoriti u energiju i urin, te prakticki izmokriti sav nas novae van.
Hranidba koza sijenom po volji, proteinske vrijed-nosti 12-13 % SP zadovoljit ce potrebe koza za pro-teinom, ali ce mlijecne koze ipak trebati i nesto energije, odnosno kozama u laktaciji dobro je dati i oko 500 g kukuruza na dan. Ukoliko imamo sijeno lucerke, sijeno dobrih trava ili DTS-a s vise proteina, odnosno s oko 15-18 % proteina, nije ga potrebno davati po volji, vec koristenje takvog sijena ogranicimo prema potrebama za proteinom. Ako ga ipak dajemo kozama koliko god mogu pojesti, ono im ne ce naskoditi, narocito uz dovoljno fosfora u mineralnom dodatku, no nije eko-nomski isplativo i potrebno. U hranidbi jaradi starosti 3-6 mjeseci mozemo koristiti oko 500 g proteinskog dodatka sa 16 % SP i sijeno trava. Za stariju jarad i rano gravidne kozice preporucljivo je uz sijeno davati i pola kg 14 % SP proteinskog krmiva. Ovakav obrok mladih koza mozda je preobilan, no iz prakticnog iskustva proizvodaca tako hranjene koze oploduju i jare se bez problema s 12-14 mjeseci i imaju u dosta primjera legla s vise od 50 % dvojki.
Lako je samo govoriti o potrebama koza i zado-voljenju tih potreba, no u stvarnosti, pronaci zeljeno krmivo kakvo nam treba i odgovara za nase koze, druga je prica. Prije svega, i forma dodataka vrlo je vazna, a tu mislimo na peletirane dodatke i krmiva za koze. Jarad u obroku preferira pelete velicine 0,5 cm ili grubo mljevenu krmu, dok je za starije koze pozeljna velicina oko 1 cm. Pelete velicine od 1,5 do 2 cm kakve se daju govedima, prevelike su za koze. Ukoliko na trzistu ne mozemo naci odgovarajuci dodatak koji trebamo s npr. 20 % SP i dostupan nam je samo slabiji sa 16 %, slobodno ga mozemo dati malo vise, kako bi koze dobile odgovarajucu kolicinu proteina. Uz takav slabiji komercijalni proteinski dodatak mozemo dodati i sojine sacme ili kojeg drugog slicnog krmiva, te sami sastaviti i izmijesati dodatak zeljene proteinske vrijed-nosti. Nacin mijesanja dvaju krmiva razlicitih proteinskih vrijednosti objasnjen je u nasem Listu broj 5, te koristenjem Pearsonovog kvadrata jednostavno dol-azimo do potrebnog dodatka.
Tablica 1 - Hranidbene potrebe koza. izrazeno u postotnom udjelu suhe tvari (ST) obroka
Kategorija koza KST(kg/d) SP (%) NEL(MJ) Kalcij(%) Fosfor(%)

Mlade kozice(20kg) 1,1 8,8 3,93 0,38 0,19 Mladi kozlici(30kg) 1,3 9,0 5,21 0,33 0,24 Jednogodisnje koze(40kg) 2,1 10,0 7,16 0,33 0,23 Trogodisnje koze (50kg) 2,3 11,7 10,12 0,48 0,33 Stare mlijecne koze(70kg) 3,4 11,6 17,50 0,48 0,33 Odrasli jarci(100kg) 2,4 9,0 11,38 0,29 0,20
KST-konzumacija suhe tvari
SP - sirovi protein
NEL - neto energija za laktaciju[/b] Svim kozama na uzdrzne potrebe prema masi dodajemo: kozice i kozlici za 100 i 150 grama prirasta, prvojarke pri kraju graviditeta, stare koze za proizvodnju mlijeka od 2 i 4 kg, te jarci samo na uzdrznoj razini
Clanak je prenesen iz ovcarsko kozarskog lista

brundalo
22-11-08, 20:13
HRANIDBA GRAVIDNIH KOZA
Hranidbene potrebe koza mijenjaju se zavisno od vrste i stadija proizvodnje. Koze u suhostaju i u prvoj trećini gravidnosti ne trebaju povećavati svoje potrebe za razvoj ploda, te se hrane samo na uzdržnoj razini, odnosno mliječnim pasminama uzdržne potrebe povećavamo za proizvodne potrebe sinteze mlijeka. Kako se koza približava kraju gravidnosti, u posljednjoj trećini, njezine potrebe će se početi povećavati. Posljednja trećina gravidnosti je ujedno i najkritičnije razdoblje u hranidbi koza iz razloga što hranom trebamo osigurati zadovoljenje svih potreba za hranjivim tvarima, kako bi dobili zdrav i vitalan podmladak, te kako bi kozi omogućili proizvodnju mlijeka potrebnu za rast i razvoj tog podmlatka. Gravidnost i hranidbu možemo podijeliti u dva razdoblja: a) rana gravidnost -razdoblje prvih 100 dana i b) kasna gravidnost koje traje preostalih oko 50 dana.
Sutra nastavak.. ishrana tijekom rane gravidnosti

brundalo
23-11-08, 19:55
HRANIDBA TIJEKOM RANE GRAVIDNOSTI
U vrijeme početnog razdoblja gravidnosti koze trebamo hraniti na razini zadržavanja njihove tjelesne kondicije. Paša ill sijeno prosječne kvalitete trebalo bi biti dovoljno kako bismo zadovoljili potrebe koza u tom razdoblju. U slučaju da imamo mršave životinje, moramo pristupiti postupnom poboljšanju takvog, energetski nepovoljnog stanja koza. Takvim kozama moramo davati do 450 g koncentrata na dan i to tako dugo dok ne dođu do željene kondicije. Takoder, moramo kozama osigurati i slobodan pristup mineralima u smjesama ili obliku kamena kako bi i ove potrebe bile odgovarajuće podmirene. Na ovaj način bit ćemo sigurni da će nam koze ostati zdrave tijekom cijelog razdoblja gravidnosti. U ovom razdoblju gravidnosti moramo paziti da kozama ne dajemo previše koncentrata ill hrane općenito, kako ne bi postale predebele. Ovo može biti poseban problem jer koze, za razliku od ostalih životinja koje masne rezerve talože oko organa i ispod kože, skladište masne rezerve unutar organizma. To predstavlja problem za debele koze u kasnoj faze gravidnosti. Takve koze nisu u mogućnosti jesti dovoljne količine hranjivih tvari za zadovoljenje svojih potreba, već kod takvih koza mote doći do pojave bolesti koje nazivamo graviditetna toksemija. Drugim riječima, tjelesna mast i jare koje raste toliko će ispuniti kozu da će koza jednostavno postati prepuna kako bi jela.
sutra ishrana tijekom kasne gravidnosti--

Tar
23-11-08, 20:30
ovo mi se svidja. Kratko, jasno bez previse teorije. >:({

novii
23-11-08, 22:48
Možda da se objavljivanje proredi na svaki drugi ili šak svaki treći dan, da bi ljudi mogli da iznesu svoja praktična iskustva. Ili da pitaju ako im nešto baš i nije jasno, da se razjasni.

brundalo
23-11-08, 22:57
HRANIDBA TIJEKOM KASNE
GRAVIDNOSTI
U razdoblju posljednje trećine gravidnosti, odnosno oko mjesec i pol prije jarenja, kozu moramo pozorno promatrati i pratiti sve promjene koje se s kozom dogadaju. Hranidbene se potrebe u ovom razdoblju povećavaju, kako bi se zadovoljile potrebe za rast ploda, koji u ovom razdoblju treba narasti 75% ukupne porodne težine. Kako se koza počinje približavati posljednjim tjednima gravidnosti, možemo joj početi davati bolje sijeno, da bi je pripremili za.nadolazeću laktaciju. Budući da se u ovom razdoblju, zbog naglog povećavanja volumena uterusa, smanjuje kapacitet buraga, moramo kozama dodavati energiju i proteine, odnosno. koncentrat. Kozama koje već otprije hranimo sijenom počinjemo dodavati dnevno i oko 250 g žitarica. Kada se koza ojari, količinu žitarica možemo povećati na 0.5 do 1,0 kg na dan. Koze koje nose dvojke ili čak trojke trebaju dobiti vise žitarica od koza koje imaju samo jedno jare.
Mlliječnim kozama u ovom razdoblju gravidnosti dajemo najbolje sijeno i do 600 g koncentrata dnevno. Posljednja tri tjedna prije jarenja, odnosno u početnom razdoblju tranzicije, koncentrat povećavamo dodajući tjedno po 250 g koncentrata. Ovakvim postupnim povećanjem koncentrata sprečavamo probleme koji se mogu pojaviti u početnom razdoblju nadolazeće laktacije.
Spomenuto razdoblje tranzicije naročito je važno za kozu jer je to vrijeme najintenzivnijih metaboličkih procesa u proizvodnji mlijeka. U tom razdoblju najznačajniji je porast ploda, a i nagla produkcija mlijeka nakon jarenja. Koze bi se u to vrijeme trebale hraniti obrokom od barem 35% koncentrata i 65% voluminozne krme, a ukoliko su sklone jarenju vise jaradi, koncentratni dio obroka treba pojačati žitaricama. Ovakav se obrok preporuča da koze, zbog nedostatne energije u obroku, ne bi zapale u ranije spomenutu graviditetnu toksemiju ili rjeđe u ketozu. Mliječnu pak groznicu, odnosno bolest uzrokovanu nedostatkom kalcija možemo spriječiti hranidbom koza u suhostaju obrokom s malo kalcija i fosfora. Smanjena razina kalcija u obroku za vrijeme tranzicije pripremit će kozu na povećanu mobilizaciju kalcija iz tjelesnih rezervi u početku laktacije i tako smanjiti pojavu mliječne groznice. U to vrijeme kozama se preporučuje davati cijele biljke i žitarice koje sadrže malo kalcija kukuruzovinu. silažu kukuruza, pšenice, zobi), dok im se nakon jarenja sastavlja obrok od krme bogate kalcijem (lucerka i vapnenac).
Najnovija istraživanja s područja hranidbe koza donose rezultate i preporučuju dopunsku hranidbu koza prije jarenja koncentratnim krmivima, čime se stimulira pojačana proizvodnja kolostruma. Drugim riječima povećana proizvodnja kolostruma koji će popiti porođena jarad, isto kao i kod janjadi, pozitivno će utjecati na njihov razvitak i smanjiti mortalitet jaradi.
Dobro si to uvidija novii. Ja vec odavno molim da se ljudi jave i da piatju sta in nije jasno. Ja bar iman iskustva a sad je tu i miljko pa bi volija da se vodi zivahnija rasprava

novii
23-11-08, 23:05
Pa šro se tiče ishrane koza, sigurno će biti još prepiske. To je tema u kojoj se jednostavno ne može sve reći i do kraja ispričati. Naravno da je forum otvoren za sve, pa koga interesuje neka pita. Ovde vas ima spremnih da odgovorite, što teoretski, a što praktično. >:D

toni
29-11-08, 10:54
di mogu pronac knjigu od dr.I. Franica Kozarstvo ima san je pa je netragom nestala. zanimaju me hr.vrijednosti(energija i protein) nekih biljka. npr. lisnik od masline. mi to ovde oduvik dajemo kozama.
npr. sad iman velike kolicine toga i lisca od brokule.(ko zna mozda je mliko puno antioksidanasa)hahaha :lol:
sigurno znan da je masnije kad jedu lisnik od masline.

brundalo
29-11-08, 12:28
di mogu pronac knjigu od dr.I. Franica Kozarstvo ima san je pa je netragom nestala. zanimaju me hr.vrijednosti(energija i protein) nekih biljka. npr. lisnik od masline. mi to ovde oduvik dajemo kozama.
npr. sad iman velike kolicine toga i lisca od brokule.(ko zna mozda je mliko puno antioksidanasa)hahaha :lol:
sigurno znan da je masnije kad jedu lisnik od masline.
Podji u Zadruzni savez dalmacije u Splitu, ako ti oni ne kazu onda obidji sve antikvarijate u ST.
Dobar je onaj povrh Peristila i onaj u Varosu kod Splitske banke a ni oni blizu kazalista nije los. Taj ti je priko puta Privredne banke ZG i cevabdzinice kantun paulina i picerije jerkov. Sad ne vataj me za jezik, jer ja san zadnji put bija u St prije 10 miseci tako da se mozda prominilo. Ako to ne upali ja cu skenirat stranicu po stranicu i objavljivat ovdi nema druge >:({ >:({

PS i jos nesto da si malo bolje prekopa temu ishrana koza nasa bi i ovo. To smo Tar i ja u koperaciji napravili he he
http://poljoinfo.com/index.php/topic,308.60.html

Volintena
29-11-08, 14:30
Ja san svoj primjerak nedavno nabavija priko: aukcije.hr, mislin da san platija cca. 60,00 kn.

popovic
29-11-08, 17:23
Brundalo koliko je 60 kuna u evrima,i ako mozes nabavi jednu zamene a ja cu ti odnah oislati novac u evrima

North ARMY
29-11-08, 17:25
1kuna je ~12dinara kod nas u pogranicnoj zoni,ja imam 50kn i cuvam ih 8)

toni
29-11-08, 17:36
ma dobro san proucija ali mi je tablica grozno mutna.

brundalo
29-11-08, 18:03
Ajmo zainteresirani javite se. Ja cu to morat iskopirat i poslat van drugog nacina cini mi se nema.
60 kn u Eurima ti je cca 9 Eura. Ali ako se vracas u Srbiju preko Cugija svrati i iskopiraj to he he. Ako ne bude islo tu sam

brundalo
07-12-08, 19:04
Tablica - Poremecaji uzrokovani nedostatkom minerala u mladih koza
http://www.moj-album.com/slike/11598142/frYx_P4AxQct_yde.png

Tar
06-01-09, 10:27
Posto smo na drugom mestu spomenuli zube kod koza i Brundalo je rekao da i mladje koze mogu da imaju upropascene zube od lose ishrane, palo mi je na pamet da se zubi vise trose od sena nego od zelenisa i da zivotinje koje se vise hrane senom, narocito grubljim, sigurno imaju kraci radni vek.
Ja nisam nigde pronasao neke podatke ili tablice trosenja zuba u zavisnosti od ishrane ali ovo moze da bude znacajan faktor u proceni isplativosti.Velika je razlika da li je koza u eksploataciji do 7-8 god ili 8-10. Ovo je narocito znacajno za najbolja grla u stadu jer pored mleka za te 2-3 god daju 4-6 jareta od kojih mogu da se ocekuju dobri rezultati.
Vrlo verovatno da postoji neki naucni rad na ovu temu. Pa ako je neko natrcao na tako nesto neka objavi.

brundalo
06-01-09, 20:01
Posto smo na drugom mestu spomenuli zube kod koza i Brundalo je rekao da i mladje koze mogu da imaju upropascene zube od lose ishrane, palo mi je na pamet da se zubi vise trose od sena nego od zelenisa i da zivotinje koje se vise hrane senom, narocito grubljim, sigurno imaju kraci radni vek.
Ja nisam nigde pronasao neke podatke ili tablice trosenja zuba u zavisnosti od ishrane ali ovo moze da bude znacajan faktor u proceni isplativosti.Velika je razlika da li je koza u eksploataciji do 7-8 god ili 8-10. Ovo je narocito znacajno za najbolja grla u stadu jer pored mleka za te 2-3 god daju 4-6 jareta od kojih mogu da se ocekuju dobri rezultati.
Vrlo verovatno da postoji neki naucni rad na ovu temu. Pa ako je neko natrcao na tako nesto neka objavi.

I ja bi to volija ali cini mi se da cemo mi prije na forumu doc do znanstvenih zakljucaka za tu temu nego sta ce se neko uvatit toga posla >:({ >:({
inace ovo sa sijenom kao jednom od faktora trosenja zubi je sigurno tacno ali znantno manje se tako trose zubi nego ako in se daje cijelo zrno zitarica ili recimo na primjer suhi a ne namoceni peleti lucerke/djeteline. Znaci iskljucivo usitnjena ali ne brasnasta hrana

GOCE-MK
09-01-09, 17:51
od danas sam poceo da pustam po jedan sat sami da jedu ko koliko moze mogu li nesto da stedi na nihovo zdravje ili je boje da se malo fizicki aktivni za polesno kozene

brundalo
09-01-09, 19:39
od danas sam poceo da pustam po jedan sat sami da jedu ko koliko moze mogu li nesto da stedi na nihovo zdravje ili je boje da se malo fizicki aktivni za polesno kozene

Goce nece im nista stetit, ne boj se. Ali brate napravi in velike jasle da ti toliko ne prosipaju

GOCE-MK
09-01-09, 20:56
imam jasle samo ovaj stog sena mi je ostao od lani i vako mi je lesnije a imam jes dva stoga ima i da se prosipe i da ostane

brundalo
09-01-09, 21:15
imam jasle samo ovaj stog sena mi je ostao od lani i vako mi je lesnije a imam jes dva stoga ima i da se prosipe i da ostane

Goce koliko tvoje koze daju mlijeka? >:({

GOCE-MK
09-01-09, 21:36
prosek 2 kila sabajle i i 2 navecer zavisi do periot u prolet mozei do 2 ipol a esen i 1 ipol prosek je dve kila na muzene ujutro i uvece

brundalo
09-01-09, 21:59
prosek 2 kila sabajle i i 2 navecer zavisi do periot u prolet mozei do 2 ipol a esen i 1 ipol prosek je dve kila na muzene ujutro i uvece

Lipi prosjek bogami. a kazi to sijeno dali je livadno ili je neko tipa djetelina, lucerna...?

GOCE-MK
09-01-09, 22:03
ne obicno livadsko ja to sam kosim

brundalo
09-01-09, 22:06
ne obicno livadsko ja to sam kosim

I reci mi Goce dali im jos stogod dajes uz to sijeno i ako dajes koliko?

popovic
09-01-09, 22:11
Posto je ovo tema ishrana koza / ovaca , evo i jedne susare za seno:polovna, malo koristena,14KW, oko 800e+prevoz i carina.

GOCE-MK
09-01-09, 22:13
sad imam 15 grla iseltirao sam najboje sad od kad sam prestao da ih muzem dajem jacmen po 4 kila dnevno a uprolet poslusacu tebe i planiram da nabavim pcenka da kacim maslenost

brundalo
09-01-09, 22:14
a kako ta stvar uopce funkcionira? ^-^

brundalo
09-01-09, 22:17
sad imam 15 grla iseltirao sam najboje sad od kad sam prestao da ih muzem dajem jacmen po 4 kila dnevno a uprolet poslusacu tebe i planiram da nabavim pcenka da kacim maslenost

Pa zasto sad toliko puno jecma? zar ti nije bolje kukuruz? i druga stvar jel 4 kila jecma na sve ili po glavi

popovic
09-01-09, 22:18
ova je nesto veca i malo novija, a cena slicna

GOCE-MK
09-01-09, 22:21
na svi zasto da ne je malku

popovic
09-01-09, 22:33
Ovo je potpuno ispravna susara i kosta samo 2e

brundalo
09-01-09, 22:34
Ne onda je u redu ja san mislija po glavi. a dali im dajes mineralnu sol i koju?

GOCE-MK
09-01-09, 22:38
ne to nisam ih davao do sad a za sto to dajes

brundalo
09-01-09, 22:41
Obavezno moras davat mineralnu sol. to su kolutovi cca 4-5 kg i obavezno moraju imat mineralnu sol za lizanje po volji. tu su ti svi minerali + sol. To obavezno kupi i daj im. ne kosta puno kolut cca 5 eura u poljoprivrednoj apoteci

Šošara
09-01-09, 22:42
So je obavezna u ishrani.Daje se u jarmi ili koncentratu u odredjenom % i ide najcesce oko 2-3% mada teorijski ovce podnose i do 9% soli u smesi.
Dobro je cak i pozeljno da imaju so u kalupu i da je lizu po volji.
Normalno i voda je obavezna po volji.

ivanhoe
10-01-09, 12:37
Mora biti jodirana, podlozne su gusavosti ":":{

brundalo
10-01-09, 13:56
Mora biti jodirana, podlozne su gusavosti ":":{

Zato svugdi u literaturi stoji da im se daje morska sol a ne kamena >:({

Šošara
10-01-09, 19:02
Stocna so jeste jodirana (bar tako pise na dzacicu).Postoje i razliciti kalupi stocne lize takozvane.Koje su obogacene mineralima i vitaminima sto je dobro.Imaju jednu veliku manu po meni a to je da se brzo trose tacnije da ih ovce polizu bolje reci izgrizu u roku od par sati kad ih stavim pred njih, a uvek so stoji po volji za lizanje.Znaci ekonomski neopravdane su bar za mene.Kod mene u apotekama ima da se kupi kamena so u grumenovima od 2-3 kg do 15 kg.Ovce je rado lizu,ne trosi se brzo kao liza i dosta je jeftinija od lize a po mom zapazanju efekat je isti.Kad stavim grumen kamene soli zaboravim kad sam ga stavio,polako se trosi.Naravno u koncentovanu smesu obavezno stavljam stocnu so u kolicini od 2-3%.Tu se doda jos i stocna kreda ili DKF zbog unosa kalcijuma i naravno premiks zbog unosa mikoro elemenata i vitamina.

brundalo
10-01-09, 20:38
Stocna so jeste jodirana (bar tako pise na dzacicu).Postoje i razliciti kalupi stocne lize takozvane.Koje su obogacene mineralima i vitaminima sto je dobro.Imaju jednu veliku manu po meni a to je da se brzo trose tacnije da ih ovce polizu bolje reci izgrizu u roku od par sati kad ih stavim pred njih, a uvek so stoji po volji za lizanje.Znaci ekonomski neopravdane su bar za mene.Kod mene u apotekama ima da se kupi kamena so u grumenovima od 2-3 kg do 15 kg.Ovce je rado lizu,ne trosi se brzo kao liza i dosta je jeftinija od lize a po mom zapazanju efekat je isti.Kad stavim grumen kamene soli zaboravim kad sam ga stavio,polako se trosi.Naravno u koncentovanu smesu obavezno stavljam stocnu so u kolicini od 2-3%.Tu se doda jos i stocna kreda ili DKF zbog unosa kalcijuma i naravno premiks zbog unosa mikoro elemenata i vitamina.

Reci ti meni direktore kako ti njima postavljas mineralnu sol? to su kolutovi i ne mogu ih bas izgrist tako lako

Šošara
10-01-09, 21:43
@ Brundalo

Ovo sto ja imam da kupim kao kalup mineralne soli je mizernog kvaliteta presovanja,znaci mekano i cim dodje u kontakt sa ovcijim jezikom,zubima i pljuvackom se topi veoma brzo.Raspada se i kruni verovatno da bi proizvodjac sto vise prodao.
Oblik kalupa je okrugao recnika oko 25cm ili pravuogaoni 20X25 cm debljine oko 5 cm i bez rupe na sredini kroz koju bi se provukla drvena oblica i montirala na stalak.I ovce bi u lizanju okretale kalup.Zato sam je stavljo u drvenu kutiju okacenu na stub u visini koja odgovara da ovce mogu je lako dohvatiti(visina jasli sa slika gde su psi).
U istu kutiju stavljam i kamene grumenove pa cak ih ubacim i u jasle svakoj grupi po 1 kamen.

brundalo
10-01-09, 22:01
@ Brundalo

Ovo sto ja imam da kupim kao kalup mineralne soli je mizernog kvaliteta presovanja,znaci mekano i cim dodje u kontakt sa ovcijim jezikom,zubima i pljuvackom se topi veoma brzo.Raspada se i kruni verovatno da bi proizvodjac sto vise prodao.
Oblik kalupa je okrugao recnika oko 25cm ili pravuogaoni 20X25 cm debljine oko 5 cm i bez rupe na sredini kroz koju bi se provukla drvena oblica i montirala na stalak.I ovce bi u lizanju okretale kalup.Zato sam je stavljo u drvenu kutiju okacenu na stub u visini koja odgovara da ovce mogu je lako dohvatiti(visina jasli sa slika gde su psi).
U istu kutiju stavljam i kamene grumenove pa cak ih ubacim i u jasle svakoj grupi po 1 kamen.

A da nije to uvoz od nas iz valpova. ta ne valja nista ":":{. Ja koristim neku svapsku i to su kolutovi suplji u sredini za koje sam napravio stalak kao onaj za WC papir zasticen sa gornje strane do pola i sa strana tako da se okrece oko osovine i ne mogu je grist a na dnu je posudica slicna onoj za sapun tako da ono sta ispadne trenje pada u nju i to ima bacam u korito sa hranom. tako se ne gubi nista

Šošara
10-01-09, 23:41
Provericu ko je proizvodjac ovih liza sto sam ja nalazio u prodaji.
Svapski kvalitet je ipak na visem nivou. Znam na kakav oblik mislis ali to vde kod mene nisam vidjao u ponudi.
Ipak Mercedes i Yugo jesu auti ali nisu ista klasa. >:D

brundalo
10-01-09, 23:49
Provericu ko je proizvodjac ovih liza sto sam ja nalazio u prodaji.
Svapski kvalitet je ipak na visem nivou. Znam na kakav oblik mislis ali to vde kod mene nisam vidjao u ponudi.
Ipak Mercedes i Yugo jesu auti ali nisu ista klasa. >:D

Ma mora bit, ja cu sutra vidit ko je proizvodjac ove "moje" soli pa cu obisit na forum.
Ja san sta se tice auta ima samo jedno u zivotu. Yuga 45 i jos vozi u kcere, istina po brdima bez registracije i sluzi kao katica za sve. Ide tamo di nijedan nece. s njim san prosa pola evrope i cilu bivsu drzavu. samo da ti recen da kad san plovija na liniji BG-Iskenderun (Turska) san 2x misecno vozija za ST i nazad do BG. Tu me je ceka iducih 15 dana dok ne dodjen iz Turske. I znas sta jos nije bija na generalnoj a prosa je nekih 400000 virova ili ne. Da ne idem u off...... >:({ >:D

Šošara
11-01-09, 00:19
Pa to je Yugo off road.
Nego da ne idemo van teme.Ova liza sto sam pominjao mislim da je od nekog privatnika (a sta sve nije) nisam 100% siguran jer je nisam dugooooooooooo kupovao pa sam zaboravio.Ima dva proizvodjaca.Cim u pon. odem do poljo apoteke belezim joj gazdu.
Iskljucivo kupujem kamenu so.Pa nek lizu do mile volje ili dok ih jezik ne zabole. :D

popovic
11-01-09, 02:11
Ja takodje dajem kamenu so i to je OK , ali s' vremena na vreme solim (rucno) i seno u jaslama kuhinjskom solju zbog joda(kazu da je dobro) ^-^

brundalo
11-01-09, 10:50
Ja takodje dajem kamenu so i to je OK , ali s' vremena na vreme solim (rucno) i seno u jaslama kuhinjskom solju zbog joda(kazu da je dobro) ^-^

A imas jos jednu bolju caku.....pokusaj sol rastopit u vodi i malom metlicom naspricat sijeno....da vidis kako onda jedu sijeno. Ne ostaje ni ono sta nevole >:({

popovic
11-01-09, 11:08
Brundalo ja rastopim so u vodu i onda napunim plasticnu flasu na kojoj je zatvarac probusen, pa tako naprskam (pokvasim)seno

brundalo
11-01-09, 11:16
Brundalo ja rastopim so u vodu i onda napunim plasticnu flasu na kojoj je zatvarac probusen, pa tako naprskam (pokvasim)seno

Znaci znas i ti za to. :D >:D >:({

Šošara
11-01-09, 11:57
To je opste poznata caka kako doskocititi ovcama da pojedu sve iz jasli.
Redovnim unosenjem soli u organizam pored obezbedjenja potreba u Na i Cl obezbedjuje se i redovno konzumiranje vode a to je vezano sa unosenjem hrane.Sto vise jede vise pije vode i sto vise pije vode vise jede.Bar je praksa to pokazala.
Kad smo kod jodirane soli Popovic napisa da koristi kuhinjsku so sto je odlicno ali ima da se kupi i stocna so jodirana u dzacicima od 10 i 25 kg i cena je ok 10-12 dinara/kg.Sto je ekonomicnije a efekat je isti.

popovic
11-01-09, 12:21
Sosara to je zato sto ja imam malo stoke(6 siljezice ille de france , 1 ovan iste sorte , dve sanske koze , 1 malo zensko jare i naravno 1 lep alpino jarac (Djura). Siljezice su sad sjagnjene , i koze sjarene pa tamo negde krajem februara cemo videti ako Bog d&#228; da bude sve u redu.

Šošara
11-01-09, 12:31
@ Popovic
:D >:({ >:D

brundalo
11-01-09, 12:51
ISHRANA KOZA NA PAŠI

Suprotno ustaljenom mišljenju da koze mogu uspješno preživljavati na siromašnoj hrani, koze zapravo trebaju hranjiviji obrok nego bilo koji drugi preživač. Probavni trakt koza je kratak i ne omogućuje dugo zadržavanje hrane, odnosno hranjive tvari u probavilu ne stignu se u potpunosti probaviti. Zbog ovakve brze probave koze trebaju pojesti veće količine hrane kako bi nadoknadile smanjenu apsorpciju hranjivih tvari iz krmiva. Ovakva prilagodba koza i njihovo specifično ponašanje na paši čiini ih posebnim, u odnosu na ostale preživače, te im omogućuje da uspješno preživljavaju i proizvode na paši.

Koze sa svojim malim ustima i pokretljivim usnama mogu na paši izabirati najhranjivije dijelove biljaka i ostavljati one manje hranjive. Ovakva prilagodba koza na paši daje im prednost pred govedima, koja pasu tako da uzimaju velike zalogaje, te ovakvi velike zalogaju mogu sadržavati velike količine krme, ali nerijetko krme slabije ili čak loše kvalitete.
Svaka koza može pojesti hrane oko 3 do 5% svoje tjelesne mase u suhoj tvari (ST) na dan. Krmu koja je kvalitetnija i probavljivija mote pojesti čak i nešto više od navedenog postotka. Kako bi pojela potrebnu količinu hrane, koza mora pasti na pašnjaku s ve¬likom masom dostupne kvalitetne krme jer ukoliko su koze na lošem pašnjaku, jedu i proizvode manje. Mnogo je utjecaja o kojima ovisi konzumacija krme na pašnjacima i neki su uvjetovani samom životinjom, dok su ostale okolišni, odnosno ovise o kvalitete dostupne krme. Tako na konzumaciju utječe dob, masa i stadij proizvodnje koza, njihovo zdravstveno stanje, te indi¬vidualna sklonost prema nekim biljnim vrstama koja može biti izražena pod utjecajem majke ili vršnjaka. Od okolišnih uvjeta prvi je sezona i vrijeme na pašnjaku, te najvažniji, utjecaj same paše, sastav i ješnost, stadij zrelosti i probavljivost, odnosno sadržaj strukturalnih ugljikohidrata.
Kada su na pašnjaku, koze preferiraju brstiti, odnosno birati i jesti drvenaste biljke, ali će uspješno pojesti i trave, te neke korove. Poznato je ponašanje koza kada se one propinju na zadnje noge kako bi dosegnule najkvalitetnije listiće i mlade izdanke višeg bilja. Budući da koze, ovce i goveda vole različitu krmu i različite biljne vrste u većini slučajeva, na pašnjacima, ove životinje međusobno ne predstavljaju konkurenciju za istom hranom, te se mogu vrlo uspješno koristiti u kombiniranom (multispecies) sistemu napasivanja. Ovakav način iskorištavanja pašnjaka omogućuje bolje iskorištenje pašnjaka i proizvodi višu dobit. lstraživanja učinkovitosti ovakvog načina iskorištavanja pašnjaka dokazuju da je poboljšanje iskorištenja zemlje za 25% ukoliko na njoj napasujemo koze i goveda, nego da smo imali samo goveda.
Korištenje pašnjaka u hranidbi koza mora biti dobro organizirano, odnosno, pašnjaci se moraju zaštititi od prekomjernog napasivanja. Prekomjerno napasivanje koza može dovesti do nepoželjnih posljedica za gam pašnjak, koje se najčešće očituju u uništenju nekih, za koze primamIjivijih biljnih vrsta. Ovakvo nestajanje bilj¬aka na pojedinim površinama pašnjaka može uzroko¬vati smanjenje isplativosti iskorištavanja takvih staništa, a samim gubitkom biljaka na nekoj površini tla dovesti i do opasnosti od eventualnih erozija. Ovakve ,gole" površine na pašnjacima, osim što su pogodne za razvoj korova, za samu životinju znače manje hrane, odnos¬no, smanjenje proizvodnosti i pašnjaka i koza koje se na njima hrane. Osim same smanjene produktivnosti životinja, korištenjem ovakvih pašnjaka povećava se rizik od kontaminacije pojedinim parazitima i općenito zdravstvenih problema.
Kako bi zaštitili i dobro koristili pašnjake, uvijek je bolje na pašnjacima imati manje nego više životinja, od nekog optimalnog broja životinja po površini pašnjaka. Koze bi se trebale s pašnjaka seliti svaki puta kada visi-na popasenih biljaka bude do nekih 7 do 10 cm od tla. Ovakvim nadinom korištenja pašnjaka, gdje životinje na pašnjake puštamo izmjenično, osiguravamo dugi vijek pašnjaka koji održavamo, a ne da ga odjednom u potpunosti iskoristimo i uništimo.
Da ne bismo pomislili kako je koza sa stajališta paše i iskorištavanja biljnog pokrova nepoželjna ili, ne daj bože, štetna životinja, mora se spomenuti i njezin izniman značaj u pozitivnom smislu. U gospo¬darenju prirodnim resursima koza predstavlja prirod¬nu, biološku kontrolu pašnjaka i biljnih pokrova od nepoželjnog korova. Pravilno nadzirana defolijacija biIjaka na paši ima učinak povećanje biljnog pokrova poželjnih vrsta trava i leguminoza, dok se smanjuju ili uklanjaju nepoželjne grmolike vrste. Stari pašnjaci nas¬tanjeni grmljem i trnovitim biljkama i korovom koje pasu i brste koze pretvaraju se u površine na kojima prevladavaju trave i leguminoze, samo nakon nekoiko godina pravilnog iskorištavanja. Koze mogu čistiti šikare i neželjenu vegetaciju mnogo učinkovitije i brže nego druge vrste domaćih životinja, te će njihov značaj u budućnosti još više biti naglašen. Ovo se prije svega odnosi na ekološki znacaj koza u prirodi. Uz stalni rast cijena konvencionalnih metoda za kontrolu pašnjaka, kao što su mehaničke metode i primjena herbicida pro¬tiv korova, uloga koza postaje nezamjenjiva u ekološki održivom gospodarenju prirodnim resursima.
U nastavku... pregonsko napasivanje....

vla
11-01-09, 16:20
Silaza u ishrani ovaca i koza
Silaza napravljena od cele kukuruzne biljke je odlicno i kvalitetno energetsko hranivo za ovce i koze.Glavna stvar je pravilno napraviti silazu:silirati u pravo vreme rasta kukuruza, silokombajn mora biti podesen da cepa zrno i secka na odredjenu duzinu,kvalitetno gazenje-nabijanje silaze,dodavanje soli, zatvaranje i prepokrivanje folijom.Silaza koja se koristi ne sme biti plesniva, smrznuta ni velike kiselosti.Daje se u kolicini do 4 kg dnevno /0.5% telesne tezine/ ali najbolje 2kg u jednom obroku.Ovcama i kozama koje su na silazi treba davati i dikalcijum fosfat ako ga nema u koncentrovanom delu obroka.
Sustina je kada dati silazu.
Silaza se daje u podnevnom obroku, postepeno se uvodi u ishranu,i ne sme ostati u jaslama nakon obroka, nepojedena se baca.Tada nema negativnog efekta na mleko, cak povecava mlecnost, uvecava se procenat mlecne masti, kao energetsko hranivo, i bez problema pravi beli domaci sir u kriskama/licno iskustvo/.Velike mlecne farme ovaca i koza u Holandiji hrane silazom svoja grla i proizvode izvrstan sir bez problema.Jagnjadima se silaza uvodi u ishranu od 4 meseca.
Silaza je zabranjena u ishrani kod proizvodnje nekih brendiranih sireva jer kada je radjen standard o tome se malo znalo i da bi odrzali kvote proizvodajcima mleka ,jer je propisom odredjeno koliko se mleka odnosno sira moze proizvesti godisnje i po kojoj proceudri.Standard nije menjan vekovima.

Ovce i koze nisu krave u malom, pa se njihova ishrana razlikuje.

Šošara
15-01-09, 15:25
@Brundalo

Nesto sam obecao a ja ispunjavam obecanja.
Porverio sam ko je proizvodjac stocne lize o kojoj smo pricali.

Proizvodjac: INTERFOOD Beograd
Proizvodni pogon: Valjevska Loznica
Naziv proizvoda: Mineralka GOVKD


>:D >:D >:D

brundalo
15-01-09, 18:48
A ja san se zeznuo nije svapska sol u mene nego austrijska ( isti vrag po meni)
Proizvođač je SALINEN AUSTRIA >:({ >:({

Šošara
15-01-09, 18:57
Austrijanci su Nemacki Crnogorci :lol: :lol: :lol:

>:D

brundalo
15-01-09, 19:06
:lol: :lol:
@ sosara za tvoju inf. Ja sam otisao na njihov sajt i poslao im e-mail u kojem ih molim da mi ako imaju posalju imena distributera za Srbiju. Ako sta stigne odmah javljam. Ova uputstva na kutiji su na svim jezicima osim srpskog, makedonskog itd >:({

Šošara
15-01-09, 19:49
@Brundalo pa ti si car. :D

Sto se tice uputstva ko jos pise na Srpskom,cak ni sami Srbi :lol: :lol: :lol:

popovic
15-01-09, 22:47
Pa Brundalo prijatelju razumemo mi i Hrvatski :lol:

brundalo
16-01-09, 12:27
Pa Brundalo prijatelju razumemo mi i Hrvatski :lol:

Da pa nismo mi ovdi ka ona dva 'ladna predsjednika koji su na svoje sastanke vodili prevodioce :lol: :lol:. stariji ce se toga sicat.Ali da ne idemo off....

GOCE-MK
17-01-09, 21:43
zelijo bi da pitam dali bi bilo dobro dok su skozni koza da se daje soli zasto jednom kad sam i poceo da ih dajem soli u hranu poceli su da se paru i zato praktikuem da dam soli pred parene

brundalo
17-01-09, 21:52
@ Goce - Sol moras davat narocito kad su skozne(bređe) jer onda imaju povecanu potrebu za mineralima

Šošara
17-01-09, 22:27
@GoceMK

Koze kao i ovce moraju imati stalno so (kamenu ili u kalupu) da je lizu po volji.Onoliko koliko im organizam zahteva.Pored toga treba da stavljas so i u dopunski obrok (prekrupa) u 2-3% ili 2do3 kg soli na 100kg prekrupe.Treba da im u dopunski obrok stavljas i premiks (mineralno-vitaminski dodatak) u kolicini od 1 do 3 %(zavisno od proizvodjaca).

brundalo
20-01-09, 19:01
Decki evo obecane adrese za nabavu mineralne soli u Srbiji sa brojevima telefona, faksa i maila a dalje se snalazite sami he he. Ono sto sam dobio saljem u cijelosti

Dear Mr. Ninkovic,

thank you very much for you interest in our agricultural products! We
are glad, that you are satisfied with our products.

Our representative in Serbia is the company Dinara AD.

adress:
Dinara AD
Save Maskovica 3
11040 Belgrade
Serbia/Montenegro

The contact person is Mrs. Biljana Sunkic. (b.sunkic@dinara.co.yu) or b.sunkic@gmail.com
telefone number: 00381 11 39 74 723
fax number: 00381 112 464 462

Thanks a lot for your inquiry!
with best regards
Jacqueline Engl

GOCE-MK
21-01-09, 22:07
danas sam kupijo tu ciglu soli stavio sam ali posto nis sam stavao do sad neznam kako da ih naucim da lizu i imali veze sto sam ostavio nadvor moze li da ga kisa opere ili da stavim negde na suvo POZDRAV

brundalo
21-01-09, 22:29
danas sam kupijo tu ciglu soli stavio sam ali posto nis sam stavao do sad neznam kako da ih naucim da lizu i imali veze sto sam ostavio nadvor moze li da ga kisa opere ili da stavim negde na suvo POZDRAV

Obavezno na suho u stali. Objesi na uze da visi same ce lizat. ako ne ide a ti stavi cijeli kolut u korito di dajes zrno. Tako ce pocet polako

Šošara
21-01-09, 22:35
@Brundalo
Hvala na ulozenom trudu. >:({

Hvala na paznji.Blagodarim. >:D

brundalo
21-01-09, 22:36
@Brundalo
Hvala na ulozenom trudu. >:({

Hvala na paznji.Blagodarim. >:D

>:({ >:({

Šošara
21-01-09, 22:38
@Brundalo

Ono ti je dobro:"Tako ce pocet polako".

A kad se navade ne moze covek samo nakupovati. :lol:

brundalo
21-01-09, 22:44
@Brundalo

Ono ti je dobro:"Tako ce pocet polako".

A kad se navade ne moze covek samo nakupovati. :lol:

A nista neka onda strazari sa puskom da ne polizu cili kolut za noc :lol: :lol:

Šošara
21-01-09, 22:48
Samo ne sme pipati kolut da i njega ne pojedu sa sve puskom :lol: :lol: :lol:

ivanhoe
22-01-09, 19:25
Zrnastu hranu treba posoliti,na svaku fanglu hrane sraviosam kafenu kasiku soli.
Tada se smanjila potrosnja lize na 1/4

brundalo
03-02-09, 22:01
Pregonsko napasivanje
U kozarskoj je proizvodnji korištenje pašnjaka najčešće organizirano kao konstantno i kontinuirano, bez bilo kakvih ograničavanja u korištenje vegetacije tijekom pašne sezone. U intenzivnijoj kozarskoj proiz-vodnji ekonomičniji je način korištenja pašnjaka kon¬troliranim i1i pregonskim načinom. Ovakav način paše primjenjuje se više za pašne način držanja goveda, nego što je to slučaj s kozama. Osnovni princip ovakve paše je da se životinjama omogući paša samo ograničeno vrijeme, te se zatim seli na drugi pašnjak i1i s1jedeću manju parcelu istog pašnjaka. Biljne vrste na pregon¬skim pašnjacima na taj način mogu ponovno rasti da ne koriste sve svoje rezerve iz korijena. Grmolikim biljkama također treba neko vrijeme da obnove svoje obrštene dijelove i postanu pogodne za ponovni brst i paše, dok drvenastoj vegetaciji može trebati i čitava godina kako bi se obnovila i ponovno postala po¬godna kao hrana za koze. Pregonskim načinom paše ponovno se pojavljuju leguminoze i prirodno prisutne trave, odnosno dolazi do veće bioraznolikosti biljnih vrsta na takvom pašnjaku. Ovakvim gospodarenjem na pašnjacima općenito se poboljšava paša, produljuje sezone napasivanja i omogućeno je proizvođačima da osiguraju kvalitetniju i jeftiniju krma za svoje životinje. Pregonsko napasivanja može biti korisno i sa zdravst¬venog stajališta, odnosno u smanjenju problema izaz¬vanih parazitima. Smanjena pojava parazita uočava se pri premještanju koza s pojedine lokacije prije nego je pojedena krma bile niža od 10 cm od tla. Osim neo¬spornog i stvarnog značaja pregonskog načina hranidbe koza, ono zahtijeva i povećane organizacijske sposobnosti samog proizvođača, te odgovarajuće ograđivanje pašnjaka i konstantnu dostupnost svježe vode.
Glavni cilj pregonskog napasivanja je da imamo dovoljno velik dio pašnjaka koji se može koristiti za pašu nekoliko dana, od jednog pa do deset dana. Ko¬liko će se dugo životinje zadržati na svakom pojedinom dijelu pašnjaka ovisi o broju koza, te o količini i kvaliteti krme na njemu. Zadržavanje životinja na pojedinom pašnjaku ovisi i o intenzitetu proizvodnje, dijelu godine i stadiju rasta biljne mase. Na samom početku ovakvog načina korištenja pašnjaka proizvođači najprije prim¬jenjuju pregona većih površina s dužim intervalima izmjene pašnih dijelova. Vremenom, kako postaje sve vještiji u ovakvoj organizaciji paše i dobro se upoznaju s pašnim navikama koza i biljnim vrstama na pašnjaku, pašne površine pregrađuju u sve manje i brže ih izmj¬enjuju. Dijeljenjem pašnih površina omogućava se definiranje pašnjaka i njihovo korištenje u sukladnosti s različitim stadijima porasta vegetacije i promjenama u hranidbenim potrebama koza.
sutra nastavak...

brundalo
07-02-09, 11:33
Način i organizacija pregonskog napasivanja također ima utjecaja na ponašanje koza i samu proiz¬vodnju mlijeka. Primijećena je značajna korelacija izmedu premještanja koza s pašnjaka na pašnjak, duljine boravka na pojedinom dijelu pašnjaka i proiz¬vodnje mlijeka. Za vrijeme prva tri dana boravka koza na svježem pregonu, proizvodnja mlijeka raste i zatim počinje opadati tijekom sljedeća tri dana za 5 do 10%. Slijedeće premještanje na novi pregon opet povećava proizvodnju za 2 do 11%, te s daljnjim zadržavanjem na tom pregonu počinje ponovno opadati, bez obzira što na tom pregonu može ostati još dovoljno hrane za njih. Kako bi se u potpunosti iskoristila dostupna krma na pašnjaku, ovakvo ponašanje koza dovodi do zaključka da je najbolje načiniti više manjih pregona s više premještanja i više koza po pregonu, te da. će na taj način i proizvodnja mlijeka biti najviša.
Kozama mora uvijek biti dostupno dovoljno čiste i svježe vode. Na pregonskoj paši vode može biti smještena centralno i dostupna kozama sa svih prego¬na i1i svaki pregon ima svoju posebno dostupnu vodu. Posebno pojilo za svaki pregon predstavlja poseban izazov i novi trošak za svakog proizvođača. No važnost svježe vode za koze je znacajna jar će one na svaki nedostatak čiste vode reagirati smanjenom konzumaci¬jom hrane prije nego bi tako reagirale ovce ili goveda.
Osim vode kozama trebaju biti dostupni i mineralni dodatci cijelo vrijeme paše. Kako bismo bili sigurni da će mineralne dodatke i pojesti, najbolje je kalcij, fosfor i mikrominerale davati kozama izmiješane sa solju. Za pravilan izbor potrebnog mineralnog dodatka najbolje je napraviti kemijsku analizu sastava krme na pašnjaku. Mineralni sastav voluminozne krme vrlo je različit s obzirom na dio naše zemlje u kojem se pašnjak nalazi (tablica 1). Različite su i hranidbene potrebe koza za mineralima s obzirom na tip proizvodnje, intenzitet i stadij proizvodnje, tako da ne možemo govoriti o jedin¬stvenom mineralnom dodatku koji će biti dobar i zado¬voljiti koze na svim lokacijama i svim proizvodnim situ¬acijama. Primjer su visoko proizvodne mliječne koze koje trebaju više kalcija i fosfora od zasušenih koza koje držimo za proizvodnju mesa, te se pri izboru mineralnog dodatka najbolje savjetovati sa strucnjacima i pre-poznati dobar dodatak za vlastite koze. Nakon što smo mineralni dodatak nabavili, da bismo bill sigurni da su ga koze u dovoljnim količinama i pojele, koze moramo konstantno nadzirati.
Poznato je ponašanje koza da one biraju hranu koju jedu i izabiru samo najbolje dijelove biljke koje će pojesti. Ako im damo mogućnost da budu selektivne, pojest će samo najbolje i najhranjivije dijelove krme, a ostalo ostaviti. Hranidbom koza na kvalitetnoj paši koze će najvjerojatnije zadovoIjiti i svoje potrebe za proteinima bez potrebe za dopunskom proteinskim do¬datkom. Kvalitetne mliječne koze pašom dobiju manje proteina nego što trebaju, pa se ovim životinjama treba dodavati i nešto proteinskih krmiva, te žitarica ukoliko pašnim držanjem koza imamo deficit u energiji.
Na mliječnim farmama koze obično držimo zat¬vorene i sva krmiva im se donose u objekte u kojima i borave. Ukoliko postoji mogućnost napasivanja koza treba je razmotriti i uzeti u obzir jer se hranidbom na paši smanjuju troškovi proizvodnje, koje bismo imali da smo morali nabavljati skupe žitarice, izostaju nam troškovi košnje i transporta voluminozne krme do koza, izostaju nam troškovi izgnojavanja objekta jer su koze van!, a i samim time smanjuju se troškovi za mineralnim gnojivima jer koze fecesom minerale vraćaju natrag u tlo.
Tablica 1 - Raspon mineralnog sastava pašnjačkih trava i leguminoza
Mineralni
elementi TRAVE LEGUMINOZE
minimum maksimum prosjek minimum maksimum prosjek
Makrominerali (g u ST)
Kalcij < 0,3 > 1,0 0,40-0,80 < 0,60 > 2,5 1,2-2,3
Magnezij < 0,1 > 0,3 0,12-0,26 < 0,10 > 0,6 0,3-0,4
Kalij < 1,0 > 3,0 1,20-2,80 < 0,40 > 3,0 1,5-2,2
Fosfor < 0,2 > 0,4 0,20-0,30 < 0,15 > 0,7 0,2-0,3
Sumpor < 0,1 > 0,3 0.15-0,25 < 0,20 > 0,7 0,3-0,4
Mikrominerali (ppm u ST)
željezo < 45,0 > 200,0 50,0-100 < 30,0 > 300 50-200
Kobalt < 0,08 > 0,30 0,08-0,25 < 0,08 > 0,30 0,08-0,25
Bakar < 3,0 < 10,0 4,0-8,0 < 4,0 > 15,0 6,0-12,0
Mangan < 30,0 > 250,0 40,0-200 < 20,0 > 100 25,0 - 45,0
Molibden < 0,4 > 5,0 0,5-3.0 < 0,20 > 5,0 0,5-3,0
Selen < 0,04 > 5,0 0,08-0,10 < 0,04 > 5,0 0,08-0,1
Cink < 15,0 > 100 20,0-80,0 < 10,0 > 50,0 12,0-35,0
Evo radi preglednosti i kako ta tablica izgleda u orginalu.
http://slike.hr/slika.php?z=imgnew1.jpg

nemanja_st01_58
11-02-09, 00:09
Pošto sam novi član a pročitao sam ovu temu hteo bih da iznesem moje iskustvo po više pitanja.
Prvo, na onim slikama je mikser distributer prikolica koja sipa kompletan obrok u jasla kozama. Obrok se sastoji od sena, senaže, silaže i ponekad koncentrovanog hraniva. Ta prikolica ima noževe u sebi i kada se svi sastojci ubace u nju ona ih isitni i promeša. Obrok se pravi po tablicama a prema potrebama koza koje su grupisane preme mlečnosti ili stanju bremenitosti. Uglavnom se u prikolicu ubace dnevne potrebe za stado i sipa im se ujutru i uveče. Pošto se obrok radi za prosek stada onda se na mužu dodaje koncentrat zbog grla koja su iznad proseka ili su isuviše mlečna i nemože potrebe za proizvodnju da zadovolje iz predhodnog obroka.
Druga stvar, mleko lako poprima mirise i zbog toga ne treba neposredno pred mužu davati silažu već se to radi posle jutarnje ili dva sata pre večernje muže. Od koncentrata mleko nemože da poprimi miris jer po pravilu u koncentrat za preživare se ne ubaca stimulan za miris kao kod prasadi. Stranci, pošto imaju veliki broj koza po farmi i žele da mužu završe što pre, ne daju konc za vreme muže. Razlog je što koza ne stigne da pojede svu količinu dok traje muža i on gubi vreme dok je čeka.
U vezi slikom silaže koja izgleda kao kamara, svaka silaža mora da se nekako sabije-izgazi. sad ko zna kako su radili, ali su morali to da urade i moguće da je to silaža zrna kukuruza a da je gažena traktorima guseničarima.
U vezi sa davanjem silaže ovcama i kozama, do sad nisam čuo da se izbegava i da je neka dobila listerozu, ja sam bio na praksi, na ekonomiji polj-veterinarske škole u Svilajncu i hranili smo Virtemberga(150) i Cigaje (50-60) uredno silažom, jedini problem koji je bio kod njih je poneko uginuće jagnjadi zbog hladnoće ili gaženja i mastitis ali izazvan nestaranjem. Kod silaže onaj ko daje, jasno vidi pokvareni grumen koji je plesniv, i on se odvaja a ako se pazi da se da dovoljno sena onda je ok dati silažu i nema problema. Jedino što je već rečeno kod proizvodnje tvrdih sireva i podmlatka do 4meseca se ne preporučuje
U vezi sa zubima i njihovim trošenjem, mislim da se više troše na paši i veći je procenat lomljenja jer grla otkidaju travu sekuticima dok pasu a kad jedu seno onda se više služe kutnjacima. Pošto se ovce dosta čuvaju po voćjacima treba da se izbegne da jedu zelene i tvrde kruške jer lome zube. Kod krava npr znam sigurno, da na paši brže stradaju zubi i pre se iskrzaju. Inače kod domaćih rasa ovaca smatra se da do neke 12-te godine imaju zube a da posle stradaju. Čuo sa za fenomen, jedna ovca doživela 18-tu godinu i još uvek se jagnjila.

Edin
07-03-09, 09:25
Možda postavljam bezveze pitanja za temu ali meni je vrlo važno šta kažu ljudi iz prakse o mojim pitanjima jer teorija i praksa nisu iste ni približno jer znam iz iskustva posto radim kao profesor sa mentalno retardiranom djecom i znam da teorija i praksa nemaju puno toga...

zato molim dobre ljude i iskusne uzgajivače da mi odgovore na neka pitanja:
1. koliko je potrebno hrane godišnje za 10 grla romanovske ovce?
2. koliko je potrebno hrane godišnje za 10 grla Francuske alpina koze?
3. šta je potrebno da se napravi koncentran od 100kg"domaći" koje su potrebne količine raznovrsne hrane?

uzeo sam 10 grla zbog toga sto ono sto vi napisete mogu uvečati za bilo koliki broj grla...

hvala vam i jako vas uvažavam sve na forumu jer ima par ljudi koji zaista znaju puno toga

pozdrav

djura
07-03-09, 09:46
edine, mnogo žuriš!!prvo isčitaj sve tekstove sa foruma u vezi ovaca i koza i još jednom dobro razmisli da li da napustiš posao i menjaš sredinu.ova vrsta posla još uvek je vrlo rizična a obzirom da bi ti tek počeo treba ti jako puno i novca i vremena da to podigneš na nivo da od toga možeš živeti.

brundalo
13-03-09, 14:08
Možda postavljam bezveze pitanja za temu ali meni je vrlo važno šta kažu ljudi iz prakse o mojim pitanjima jer teorija i praksa nisu iste ni približno jer znam iz iskustva posto radim kao profesor sa mentalno retardiranom djecom i znam da teorija i praksa nemaju puno toga...

zato molim dobre ljude i iskusne uzgajivače da mi odgovore na neka pitanja:
1. koliko je potrebno hrane godišnje za 10 grla romanovske ovce?
2. koliko je potrebno hrane godišnje za 10 grla Francuske alpina koze?
3. šta je potrebno da se napravi koncentran od 100kg"domaći" koje su potrebne količine raznovrsne hrane?

uzeo sam 10 grla zbog toga sto ono sto vi napisete mogu uvečati za bilo koliki broj grla...

hvala vam i jako vas uvažavam sve na forumu jer ima par ljudi koji zaista znaju puno toga

pozdravprijatelju dobro ti je djura napisa pregledaj dobro forum...ovo sta smo dosad napravili je prava Biblija i ako nesto ne nadjes sve cemo ti objasnit. Nakon posla kojim se bavis ovo ce ti bit prava relaksacija. To ti govorim iz osobnog iskustva, naime moja majka je radila cili zivot u skoli za mentalno retardiranu dicu pa znan o cemu pricas. Ali zapamti od 20 blaga ne mozes zivit pa bile to alpine ili romanovske svejedno. Slazen se da se moze pocet od malog broja pa polako, ali samo ako imas dobru zaledjinu ::novac:: za duze razdoblje. Sretno >:({

Edin
13-03-09, 14:49
pozdrav za Vas gospodine "brundalo" i dosta sam Vaših tekstova čitao na forumu i svi su jako zanimljivi.

Otprilike moje razmišljanje je da se vrlo teško može življeti od stočarstva ako nemaš rašireno tržište za plasman onog što proizvodiš..
10 ovaca je malo slažem se ali ja bi želio da pored mog posla profesora imam neki hobi koji bi učinio meni veliko zadovoljstvo a spojio bi i ugodno sa korisnim mada takođe mislim da je bolje imati i 10 ovaca i hranit ih i brinut se o njima dobro nego 50 pa ih izgladnjivat. Negdje sam na forumu pročitao jednu dobru stvar koja glasi "Nije važan kvantitet već kvalitet"!!!

Vi gospodine brundalo živite od stočarstvakako vam ide i koliko imate grla ovaca i koza i koja je to kod vas zastupljena rasa??

pozdrav

brundalo
13-03-09, 19:37
pozdrav za Vas gospodine "brundalo" i dosta sam Vaših tekstova čitao na forumu i svi su jako zanimljivi.

Otprilike moje razmišljanje je da se vrlo teško može življeti od stočarstva ako nemaš rašireno tržište za plasman onog što proizvodiš..
10 ovaca je malo slažem se ali ja bi želio da pored mog posla profesora imam neki hobi koji bi učinio meni veliko zadovoljstvo a spojio bi i ugodno sa korisnim mada takođe mislim da je bolje imati i 10 ovaca i hranit ih i brinut se o njima dobro nego 50 pa ih izgladnjivat. Negdje sam na forumu pročitao jednu dobru stvar koja glasi "Nije važan kvantitet već kvalitet"!!!

Vi gospodine brundalo živite od stočarstvakako vam ide i koliko imate grla ovaca i koza i koja je to kod vas zastupljena rasa??

pozdrav

Ajmo prvo gospodine profesore razjasnit jednu stvar.... mozemo na ti. Razlog pa mi smo kolege...stocari >:({
Sta se tice mojih ovaca i koza ja imam trenutno 80-ak ovaca i 20 koza ali lani san "najebo" i cilo stado ovaca je "nestalo". Necu poblize objasnjavat...strefilo me i sad se polako vracan nazad iako cu ovu godinu dosta jos smanjit stado ovaca radi generalnog remonta. Sta se tice koza, imam alpinu i prezadovoljan sam. Inace ovca je domaca Silbenska ovca dobra mljekulja i dobrih proizvodnih sposobnosti janjaca. Prosjek janjenja mi je izmedju 1,5 i 1.7 janjadi po ovci. Ove dane ocekujem i jedne trojke i bit ce slika ako budu. Mater im je inace od cetvorki i ovo joj je 4 janjenje a u dosadanja tri je dala 6 janjaca. Ali nikad nije bila ovako siroka. Ili su 2 velika ili su tri manja. Ja se inace profesionalno bavim ovim poslom evo 11-a godina. I od toga se posla moze zivit ako mu se covik posveti kompletno. U tom poslu nema ni petka ni svetka ni godisnjeg ni blagdana ni nicega. Inace ja se bavim i proizvodnjom sira jer bez toga trebalo bi imat bar 300 dobrih ovaca mesnih pasmina da bi se ovaj posao isplatija. Ali o tome je vec pisano na ovom forumu. Zato me strah kad kazes da bi ovo radija iz hobija...Jednostavno je pitanje kako ces uskladit sve obaveze? Ako imas pomoc OK, ali ako nemas zaboravi...... >:({
Ako ti bude trebala ikakva pomoć... tu smo >:({ >:({

jelivas
20-03-09, 23:45
Trenutno na muzi imam 24 koze,rase Alpina.Prosek oko 3L.Hranim ih dva puta dnevno koncentratom(smesom) kada ih inace muzem,a resto pojedu oko 1,5-2kg lucerke po grlu.Trenutno ih jos ne pustam na pasu.Mlecnost im se penje iz dana u dan,tako da sam startovao sa 250gr smese po obroku pre 20-tak dana,sada se to vec popelo na 300gr.Smesa mi se sastoji od koncentrata za muzne koze,crvenog brasna(mekinje) i mlevenog kukuruza.Da li negde gresim u smesi?
Procenat masnoce u mleku mi je 3.1% trenutno,tako da mi za 1kg sira treba oko 6,3l mleka.
Koje seno bih preko zime mogao uz lucerku da dodam kozama?Cuo sam da je seno od prosa najjeftinije a da ga koza vole.Silazu ne koristim,jer nemam jos ni godinu radnog iskustva kad su koze u pitanju.Ovim se bavim radi prezivljavanja,hobi mi je skijanje...

spensi
21-03-09, 00:19
Silaza je izmisljena kao prvo radi ustede na velikim intezivnim farmama.
Koji je problem kod davanja silaze. Nema nikakvih problema, dapace jako je dobra u proizvodnji mljeka. Dobra je u kombinaciji s sjenom i sjenazom normalno uz koncentrat.
Silaza ide po grlu i do 1 - 1,2 kg u visokoj laktaciji zajedno s 500 g - 1 kg sjenaze.
Nema frke.
Kod silaze nema problema s listeriozom kako je prije navedeno.
Problemi se mogu javiti s klostridiozom ili enterotoksemijom. Ali ako se radi kako treba nema problema. Bitna je dobra fermentacija i to je to.
Za razliku od silaze mozes imati velikih problema s kukuruzom u zrnu u velikim kolicinama i drugim zitaricama, jer u dosta slucajeva se ne osusi dobro i rezultat tome je stvaranje mufe odnosno plijesni i kao posljedica toga imas veliku konc. alfa toksina u mljeku.
Isto tako mozes imati problema s alfa toksinima i sa sjenom i ostalom prehranom.
Ocu rec da je sve stvar dobre prerade i dobrog manipuliranja. Sve greske mogu dovesti do problema s mljecnoscu, zdravljem, sirenjem itd.
Sta se tice umjetnog othranjivanja, mislim da se malo pretjeruje s brojkama.
Pa da neko ima toliki postotak mortaliteta, nebi vise primjenjivao tu tehnologiju. Znaci da nesto ne valja i da triba mjenjat. Ako je mortalitet 50 % onda bolje da sve pobije nakon jarenja. Ovako samo ide u trosak.
Znate li vi mozda koji je rad potreban u provodjenju umjetne ishrane?
Trebate imati ljude osposobljene za taj posa i uvjek na dispoziciji.
Mi smo u prethodna dva mjeseca imali kod ovaca cca. 600 janjadi na umjetnoj ishrani odmah nakon janjenja i mortalitet nije bio niti 2 - 3 %. I to je uglavnom mortalitet kao posljedica teskih janjenja, deformacija i mrtvo ojagnjene janjadi.
Za mjesec novembar digli smo cca 800 - 850 janjadi na isti nacin s mortalitetom nekih 5% i to iz istih prije navedenih razloga.

brundalo
21-03-09, 11:32
Trenutno na muzi imam 24 koze,rase Alpina.Prosek oko 3L.Hranim ih dva puta dnevno koncentratom(smesom) kada ih inace muzem,a resto pojedu oko 1,5-2kg lucerke po grlu.Trenutno ih jos ne pustam na pasu.Mlecnost im se penje iz dana u dan,tako da sam startovao sa 250gr smese po obroku pre 20-tak dana,sada se to vec popelo na 300gr.Smesa mi se sastoji od koncentrata za muzne koze,crvenog brasna(mekinje) i mlevenog kukuruza.Da li negde gresim u smesi?
Procenat masnoce u mleku mi je 3.1% trenutno,tako da mi za 1kg sira treba oko 6,3l mleka.
Koje seno bih preko zime mogao uz lucerku da dodam kozama?Cuo sam da je seno od prosa najjeftinije a da ga koza vole.Silazu ne koristim,jer nemam jos ni godinu radnog iskustva kad su koze u pitanju.Ovim se bavim radi prezivljavanja,hobi mi je skijanje...

Prijatelju puno grijesis u ishrani koncentratom. On mora biti raznovrstan. ali da bi ti ja objasnija sve morao bi ponovo ispisat cijeli f orum. Zato je jednostavniji nacin da ti procitas sve pa onda da pucas sa pitanjima. Inace se ne slzem sa ishranom silazom i sjenazom ovca/koza zbog kvalitete sira, pri tome mislim na tvrde delikatesne sireve te zbog pojave listerioze kod blaga ako doticna hrana nije u redu pripremljena. Znaci procitaj sve sta pise a do veceras cu ti promac neki recept za koncentrat iako ih imas objavljenih i ovdi i samo triba potrazit. Inace dobro dosao na forum medju ovcare/kozare >:({
PS evo ti par recepata za pravljenje kod kuce...bolje i kvalitetnije od kupovnog
Recept 1
Jecam 35%
Zob 25%
Kukuruz 10%
Sojina sacma 25%
Minerali 5%
Recept 2
Ječam 40%
Zob 30%
suncokretova sacma 25%
Minerali 5%
Recept 3
Ječam 40%
Kukuruz 30%
Sojina sačma ili suncokretova sačma 25%
minerali 5%

Suncokretovu sacmu navodim kao zamjenicu za sojinu jer je domaca i jeftinija ( a jednako efikasna) a soja ko zna koji GMO je unutra i uvoz je. takodjer sta se tice crvenog brasna ili mekinja. budi oprezan sa njima jer istina je da one poboljsavaju mlijecnost ali znaju i izazvat i probleme(one su laksativ i izazivaju proljev) a kod muskih grla izazivaju kamenac na bubrezima. Zato neka ti u svakom obroku budu zastupljene maximalno 10%
Zadovoljan? ? ? ? ? ? ? ? ?
Šta se tice recepata ima ih jos puno. Kod koza vrijedi pravilo sta raznovrsniji obrok zadovoljnije blago a sta je blago zadovoljnije daje vise mlika.

ivanhoe
21-03-09, 20:42
Letos sam ja postavio recept, Kodnas bar trave imas u izobilju,okolina Topole je prebogata dracom imatces sta pripremiti
Vidim da si Brundalo u medjuvremenu stavio recepture :-*
Proliv sam primetio od tritikala,a i o tome sam vec pisao

jelivas
21-03-09, 21:16
Hvala za recepte kolega brundalo,za sada nemam problema sa prolivom kod koza,obraticu paznju,a svakako cu probati tvoje recepte.Imate li neki recept za sir?Nov sam,jedino znam da pravim belu krisku.Rado bih probao napraviti neki kackavalj ili parmezan.Cuo sam da od cistog kozjeg mleka ne moze da se napravi elastican kackavalj,da li je to istina?Danas sam kupio u TEMPU u Beogradu kozji sir u vakum pakovanju.E ljudi,180gr=270din.Ne mogu da verujem!!!!!Da li je resenje u vakumiranju ili ... ?

brundalo
21-03-09, 21:27
Hvala za recepte kolega brundalo,za sada nemam problema sa prolivom kod koza,obraticu paznju,a svakako cu probati tvoje recepte.Imate li neki recept za sir?Nov sam,jedino znam da pravim belu krisku.Rado bih probao napraviti neki kackavalj ili parmezan.Cuo sam da od cistog kozjeg mleka ne moze da se napravi elastican kackavalj,da li je to istina?Danas sam kupio u TEMPU u Beogradu kozji sir u vakum pakovanju.E ljudi,180gr=270din.Ne mogu da verujem!!!!!Da li je resenje u vakumiranju ili ... ?

Evo ovako za kackavalje neznan ali dobar sir u tipu parmezana mozes napravit...samo pazi onda bez silaze i sjenaze.ta hrana ne valja za tvrde sireve. I ja san neki dan u ZD kupio 250 grama caprodura proizvodjaca Vindije iz Varazdina, takodjer vakumiranog. Cijena, pih.. prava sitnica cca 4 eura. pazi to su tvornicki sirevi velikih industrija. sir je bio skroz ok. Inace cijena je negdi oko 25 eura kg ali malih proizvodjaca i to su najaci sirevi. Sta se tice vakumiranja, moze se vakumirat iz razloga sta sir onda zadrzava mekocu, aromu, miris i sve pozitivno iz njega. Ali vakumira se tek kad sazrije. Sta se tice proizvodnje sireva recepti ti nece puno pomoc. Moras sam eksperimentirat. Na forumu imas ono najbitnije. Samo citaj he he. Di ste decki bili prije godinu dana kad nas je ovdi bilo 3-4. Nigdi nikoga. salu na stranu moran vas malo zaje.... >:({ >:({

branko
22-03-09, 10:58
@Brundalo

Druže, nije svejedno da li je u pitanju sojina ili suncokretova sačma.
Sojina sačma ima više belančevina a manje celuloze, dok je kod suncokretove sačme obrnuto.
Hoću da kažem da je ta receptura sa sojinom sačmom više namenjena nepreživarima, ali i puno skuplja, a za koze je dovoljno jaka hrana i ona sa suncokretovom sačmom.

Nadam se da nisam suviše zakomplikovao odgovor. :D

spensi
22-03-09, 11:22
Ako hoces mliko tribas dat proteine.
Brundalo ti je dobro napisa.U recepturi imas vise komponenata. Celulozu imaju neboj se.
Visokoproteinska prehrana vise mlika normalno.
Vec mjesec dana prije poroda moras povecavat postepeno udio proteina u prehrani, da bi dosao na maksimum po porodu.
Ako ih drzis iz hobija mozes ici i s malom karikom, jer te mliko ne interesira. Ako oces proizvodit mliko trebas ici s prehranom u tom smislu.
Pozdrav.

brundalo
22-03-09, 11:31
@Brundalo

Druže, nije svejedno da li je u pitanju sojina ili suncokretova sačma.
Sojina sačma ima više belančevina a manje celuloze, dok je kod suncokretove sačme obrnuto.
Hoću da kažem da je ta receptura sa sojinom sačmom više namenjena nepreživarima, ali i puno skuplja, a za koze je dovoljno jaka hrana i ona sa suncokretovom sačmom.

Nadam se da nisam suviše zakomplikovao odgovor. :D

Slusaj ti.... nemoj ti mene zaje.... :lol: :lol:
Salu na stranu, moga si se i ti vise ukljucit. Sta nas je vise to bolje >:({ >:({ >:({

spensi
22-03-09, 11:39
A da pisemo malo o ishrani ljudi?

Brundalo evo upravo spreman rucak i gustiran domacu travaricu!

branko
22-03-09, 16:15
@Spensi, druže...

I u suncokretovoj sačmi ima dovoljno proteina za potrebe te kategorije životinja.
Posebno ako u hranu ide toliki procenat. A razlika u ceni po jedinici proteina je velika.
Dodouše, iskoristljivost proteina iz suncokretove sačme je manja nego kod sojine, ali opet to ne menja stvar.

@brundalo

Moje skromno znanje o ishrani životinja, koje je pre svega plod višegodišnjeg iskustva, mogu i želim podeliti sa vama.
Zato me interesuje na koji tačno mineralni dodatak misliš? I da li znaš njegove hemijske osobine?

jelivas
22-03-09, 18:31
@Brundalo
Kolega,video sam neke vase slike masina za proizvodnju sira.Interesuje me ona o kojoj Vi mastate, od 12.000Eur.Ono je divna masina, jos kad bi imali nekakav nacrt pa da to napravimo?!!!Imate li neke preciznije informacije o njoj?
Ili pak o onim presama,jer ja sam trebao biti lekar,a ne masinac, tako da mi je to totalno nepoznato.Kozarstvom sam se odlucio baviti iz razloga sto zelim kroz mleko,sir,surutku i ostale proizvode da vise lecim ljude nego da zaradjujem.Uzgred imam divnu devojcicu od 19meseci,nazalost sa cerebralnom paralizom,pa me je i to skrenulo od bolnicke guzve i problema.
Uzgred,sta mislis o izdvojenoj kukuruznoj klici,dobijenoj preradom kukuruza u skrobari.
Cini mi se da bi mogla biti od koristi:lol:
Veliki pozdrav

vla
22-03-09, 19:39
Kod sastavljanja obroka za koze po meni najbitnija je sto manja cena kg. hrane koja se koristi.Sojina sacma je najskuplji izvor proteina za koze.Bolje koristiti suncokretovu sacmu.Proteine koze ne dobijaju samo iz koncentrovanog dela obroka vec i iz kabastog.Sto kvalitenija kabasta hrana/jeftinija/, manje koncentrata.Smesa za koze u graviditetu sadrzi 14% a u laktaciji 16% proetina.
Nuz proizvodi iz prehrambene industrije, repin rezanac,pivski treber,melasa,kukuruzna klica su odlicni za ishranu mlecnih koza.Popravljaju mlecnost.

_________________________________________________P ost je spojen: 1237748239________________________________________ _________
Ishrana koza u toku godine u zavisnosti od mlecnosti
Dnevna kolicina izmuzenog mleka
2 L 4 L 6 L
Zimski obrok
Livadsko seno 1 kg 1.5 2
Seno lucerke 1 1.5 2
Kukuruzna silaza 2 2 3
Koncentrat 0.4 0.8 1.2

Letnji obrok - pasni sistem
Pasa 8 10 10
Koncentrat 0.4 0.8 1.2

Letnjim obrok - stala
Zelena hrana 8 10 10
Seno / / 0.5
Koncentrat 0.4 0.8 1.2

brundalo
22-03-09, 21:35
@Brundalo
Kolega,video sam neke vase slike masina za proizvodnju sira.Interesuje me ona o kojoj Vi mastate, od 12.000Eur.Ono je divna masina, jos kad bi imali nekakav nacrt pa da to napravimo?!!!Imate li neke preciznije informacije o njoj?
Ili pak o onim presama,jer ja sam trebao biti lekar,a ne masinac, tako da mi je to totalno nepoznato.Kozarstvom sam se odlucio baviti iz razloga sto zelim kroz mleko,sir,surutku i ostale proizvode da vise lecim ljude nego da zaradjujem.Uzgred imam divnu devojcicu od 19meseci,nazalost sa cerebralnom paralizom,pa me je i to skrenulo od bolnicke guzve i problema.
Uzgred,sta mislis o izdvojenoj kukuruznoj klici,dobijenoj preradom kukuruza u skrobari.
Cini mi se da bi mogla biti od koristi:lol:
Veliki pozdrav

Prijatelju sve sta ti ja mogu rec u vezi one mini sirane je da ti dam link proizvodjaca. najveci problem je tu kotao. Ostalo moze napravit svaki bravar koji pozna rad u inoxu. Sta mislis da ja nisan o tome razmislja he he. Odmah mi je zapalila mastu cim sam je vidija. Sta se tice klica neznan prijatelju. Razlog...ja svu koncentriranu hranu moram ponavljam moram kupovat i tu sam malo hendikepiran... tako da o tim klicama neznan nista. Sta se tice tvoje curice...zao mi je ali jedino upornoscu ces morat to pobijedit ti i ona zajedno >:({ >:({

jelivas
22-03-09, 23:18
@brundalo
Koji je link?
@vla
Da li si koristio kukuruznu klicu i u kojoj kolicini?
Za pivski treber sam cuo da kvari mleko,lose se odrazava na sirenje sira?!?!
O silazi isto tako kada su u pitanju koze dosta su protivurecni na forumu.
Postoje ljudi koji su izricito protiv koriscenja silaze u ishrani koza.
Je li receptura tvoja ili ti je neko sastavio?

branko
29-03-09, 15:28
Evo jedne recepture koju koristi moj poznanik za pripremu hrane za ovce:

Kukuruz 73%
Sojina sačma 7%
Suncokretova sačma 8%
Mekinje 8%
Kreda 1,5%
So 0,5%
Dikalcijum fosfat 1%
Mineralno vitaminski dodatak 1%

Čovek je iz Prnjavora iz Šapca.

vla
29-03-09, 20:20
@jelivas
Kukuruznu klicu nisam koristio jer toga nema kod mene ali znam da ga daju u Vojvodini bez problema.Mora biti uvek svez jer se brzo kvari.Ti, nuz proizvodi prehrambene industrije su odlicna i jeftina hrana za prezivare, pa ih treba koristiti u ovoj krizi jer se dosta ustedi-ekonomija.
Pivski treber je odlicna hrana za ovce/koze, prezivare, jer sadrzi dosta lako svarljivih proteina.
Sustina je u tome da se postepeno uvodi u ishranu, daje u malim kolicinama,uvek svez, ne sme da stoji duze od 3 dana, voditi racuna leti ,da se ne upali ili zimi da ne smrzne, do 10% obroka dnevno, uvek u podnevnom obroku, da ne ostaje u jaslama, ocistiti ga ako ga stoka ne pojede,pre i posle toga ,grlima dati seno ili lucerku.Ja ga mesam sa prekrupom i nema uticaja na kvalitet mleka i pravljenja svezeg belog sira u kriskama.
Ne mogu a da ne kazem i nesto i o istini i zabludama o koriscenju silaze u ishrani ovaca i koza.
Ja licno koristim bez problema i nema uticaja na mleko i pravljenje sira-beli svezi u kriskama, a video i na mnogim farmama.Problem je u pravilnoj izradi silaze i njenom pravilnom davljanju.O uticaju na pravljenje tvrdih sireva nemam informacije,ali u Holandiji sam video da to koriste bez problema, na jesen testiram i ja.

alfatik
01-05-09, 00:04
Eto kako sam ja resio ishranu mojih koza...

http://www.moj-album.com/slike/15629476/GavZt_9fjHj6sseL.v.jpg
_________________________________________________P ost je spojen: 1241129423________________________________________ _________
Za sada na 1 vakvu jaslu jedu sve 12 koze (koliko ih imam)...

http://www.moj-album.com/slike/15629476/VqBMIQ5JQzrI_4mb.v.jpg

kikiri
04-05-09, 23:10
Pozdrav forumašima,kupila sam 85 koza i krećem u ozbiljnu proizvodnju mlijeka.Čitajući stalno i prateći raznorazne forume hvata me panika i strah.Pa vi ste već doktorirali na ovcama i kozama .Što više proučavam čini mi se da manje znam.Trenutno sam u izgradnji jasla za koze pa više ni sama ne znam kako ih napraviti a da to bude baš to.I ja sam u Dalmacije gdje nema baš obilje trave svo sijeno moram kupovati i cilj mi je što više uštede.Pomoć početniku molim.Hvala

toni
05-05-09, 12:19
Ej kikiri. dobar pocetak. jesi li prije imala koze ili su ti ovo prve? 85 lipi broj ako si pocetnik. di ces sa mlikon?

ivanhoe
05-05-09, 15:15
Ako ga siri turisti ce sve pojest :D

alfatik
05-05-09, 20:57
Mi u Makedoniji imamo hranu koliko vam dusa hoce... Pa mozemo vam i izvesti... Samo javite se... Imam dovoljne kolicine... koje planiram balirati... Lucerka + seno...

kikiri
05-05-09, 21:37
Na žalost početnik sam u ovome.Farma je u okolici Kistanja tako da nije problem mlijeko i otkup,za sada.U perspektivi mini sirana ako bude sve o.k.

rudar
26-06-09, 15:50
Molim neki isprobani recept za mesavinu zrnaste hrane koji daje dobre rezultate?

ivanhoe
26-06-09, 22:11
Pregledaj temu ima ih nekoliko >:({

daco
13-07-09, 19:43
Pozdrav svim forumasima.
Kako ja jos uvijek skupljam teoretska znanja o ovcarstvu i kozarstvu, evo jednog pitanja za koje se nadam da nije preglupo.Dali se u ishrani koza i ovaca smiju koristiti i ukojoj mjeri i kupus, mrkva,stocni kelj,repa i slicni poljoprivredni proizvodi.
Tko ne pita glup je cjeli zivot, a tko pita samo 5 minuta :'({

farmer
16-07-09, 11:10
8)evo nakon dugo vremena uspeo sam da dobijem termin u jednoj od vodecih farmi koza u pokrajini tirol u austriji.obici cu farmu i vidjeti: stale, nacin ishrane,proizvodnju sira,itd,itd.imacu nadam se i sansu da to sve dokumentujem kamerom pa cu ako to uspem u narednim danima da stavim na forum.ujedno sam u pregovorima i sa jednom farmom od 200 koza isto u tirolu i sa jednom od najsavremenijim u svajcarskoj sa oko 250-300 koza.sa tom u svici dogovor teze ide zato sto je farma pod zastitom.zele da obnove jednu rasu koja je bila tako reci izumrla

lle de france
04-12-09, 20:08
http://docs.google.com/gview?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=1255b0a44c0490f7&mt=application%2Fpdf&url=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3D 2%26ik%3Debbf81ba2f%26view%3Datt%26th%3D1255b0a44c 0490f7%26attid%3D0.1%26disp%3Dattd%26zw&sig=AHIEtbTVz88h0RqSdreTKWm3ytjB_pBr_g

Post je spojen: 1259953806________________________________________ _________
http://docs.google.com/gview?a=v&pid=gmail&attid=0.2&thid=1255b0a44c0490f7&mt=application%2Fpdf&url=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3D 2%26ik%3Debbf81ba2f%26view%3Datt%26th%3D1255b0a44c 0490f7%26attid%3D0.2%26disp%3Dattd%26zw&sig=AHIEtbR4Hs4ZDh-kcUlFRbq9GurcEb2-Lg

Post je spojen: 1259953952________________________________________ _________
http://docs.google.com/gview?a=v&pid=gmail&attid=0.2&thid=1255b0f2ec90556c&mt=application%2Fpdf&url=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3D 2%26ik%3Debbf81ba2f%26view%3Datt%26th%3D1255b0f2ec 90556c%26attid%3D0.2%26disp%3Dattd%26zw&sig=AHIEtbQ85NUsLoEastNNeQhaU15VgX2HBg

Post je spojen: 1259954018________________________________________ _________
papci

http://docs.google.com/gview?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=1255b0f2ec90556c&mt=application%2Fpdf&url=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3D 2%26ik%3Debbf81ba2f%26view%3Datt%26th%3D1255b0f2ec 90556c%26attid%3D0.1%26disp%3Dattd%26zw&sig=AHIEtbR7o4TYeGf20MXuNZw_Vzyh_dnc5w

Post je spojen: 1259954095________________________________________ _________
tehnika i higijena muznje

http://docs.google.com/gview?a=v&pid=gmail&attid=0.3&thid=1255b0f2ec90556c&mt=application%2Fpdf&url=http%3A%2F%2Fmail.google.com%2Fmail%2F%3Fui%3D 2%26ik%3Debbf81ba2f%26view%3Datt%26th%3D1255b0f2ec 90556c%26attid%3D0.3%26disp%3Dattd%26zw&sig=AHIEtbS2xvvo0Ju74n49f3P5U95fez6sAg

farmer
10-02-10, 13:28
posto se lagano priblizava prolece i sa samim tim i neke sjetve interesuju me iskustva o zobi sa graskom(graorina).zanima me da li je neko ovo sijao,vjerovatno jeste,kako su mu se odrazilo na proizvodnji mlijeka.moja poznanica mi to preporucuje da posijem i onda dok je jos zeleno da pokosim i da baliram u folije i da to svaki dandajem kozama navece.njeno izjava glasi ,,koze ce ti davati do 20% vise mlijeka.sta vi mislite o tome tj kakva su vasa iskustva

Tar
10-02-10, 14:29
@farmer
ovde mozes da procitas o vrlo atraktivnoj proizvodnji sirka i SuSu. Odlicna trava podnosi susu, puna je secera i smanjuje potrebu za prekrupom odnosno energetskim dodacima, prinos moze i preko 100T/ha zelene mase!
http://poljoprivredni-forum.com/ratarstvo/stocni-sirak-sudanska-trava-tema1312/

na istom mestu o dobicima gajenja stocnog graska u kombinaciji sa nekim zitom kao potpora protiv poleganja i kao energetski deo. Seje se najbolje ozimi, skida krajem Aprila i onda ide druga setva!
http://poljoprivredni-forum.com/ratarstvo/smjesa-stocnog-graska-zitarica-tema841/

Po mom misljenju pravilno su te savetovali. A ti ne budi lenj pa procitaj svih 100 strana na tu temu(e). Moze puno da se nauci. Sve iz verifikovane prakse.
>:({

seljak67
12-02-10, 15:31
Ja neznam o cemuse ovde radi jedino znam iz ISKUSTVA jel koze gajim 40 godina.Silaza ne dolazi u obzir gube na plodnosti razbolevaju se i masovno uginjavaju nakon 3 god davanja silaze.Losiji kvalitet mleka odnosno mleko je nezdravo.Za koze je seno i pripremljeno lisce uz mali dodatak kukuruza ili ovsa prava stvar i mleko moze dase pije kako se pomuze bez neke obrade.

Tar
12-02-10, 16:40
@seljak67

Ja ne razumem bas najbolje na sta si mislio posto nisi citirao.
Ako mislis na hibridni sirak i SuSu koji sam u predhodnom postu preporucio farmeru stvari stoje ovako:
Sirak jeste dobar i za siliranje a odlican je da se daje na zeleno. Jedina mana je sto nije za napasanje pa mora da se pokosi i da. Ali 1 ha daje preko 100tona zelene mase pa samo kosis i nosis i dok pokosis do kraja pocetak je vec zreo za novo kosenje.
Sudanska trava je, jako kaloricna, odlicno podnosi susu kao i sirak i od nje moze da se pravi odlicno seno. Moze da da 20tona/ha sena.
Grasak i zito, na primer ovas(zob) u kombinaciji seju se u oktobru i kose se krajem aprila. Zavisi kakva je godina. Dobija se 6-8 tona vrhunskog sena, prepunog proteina. Takodje moze i silaza ali ja to nisam spominjao.Posle kosenja ide neka druga kultura. Moze i sirak ili SuSu a moze i kukuruz koji ima kraci ciklus. I prva i druga i treca biljka jako povoljno uticu na kolicinu i kvalitet mleka.
Sto se silaze tice ja nisam previse zainteresovan za nju ali pravilno napravljena ona je glavna hrana kozama na mnogim farmama bez ikakvih problema. Naglasavam pravilno napravljena. Doduse mleko sa tih farmi koristi se u izradi mlecnih napitaka( jogurt, kefir....) i u proizvodnji belih sireva. Ono sto je vazno je da je prosek na tim farmama 1000 litara godisnje po kozi. Posto se mlecnost zvanicno prati i meri tu nema ovaj kaze ili onaj laze. To je tako.
Posto sam ja pre svega zainteresovan za proizvodnju tvrdih sireva ja sam prihvatio tradicionalan stav da ishrana silazom nije dobra za tu namenu. Medjutim, novi podaci i to dovode u pitanje.
sa druge strane dobar tvrdi sir je skup proizvod koji dozvoljava malo veci luksuz u ishrani pa silaza nije neophodna.
To sto kazes da mleko moze da se pije sveze pomuzeno, to ne zavisi od hrane nego od zdravlja zivotinje. I najbolje hranjene, pazene i mazene koze mogu da obole i obolevaju od raznih zaraznih bolesti koje mogu da se prenesu i na ljude preko mleka. Neke od njih su prilicno opasne a simptomi ili posledice mogu da se pojave mnogo kasnije. Ja bih mozda i popio casu sveze pomuzenog mleka ali ga nikada ne bih dao bilo kom detetu.

farmer
13-02-10, 13:45
ni ja nepomislam na silazu,nekada davno smo je pravili kad sam ja bio djecak,otac i majka su imali 12 krava sto ja zahtijevalo dosta hrane na malo zemlje.tacno je da su krave rado jele tu silazu koja je pravita u prisustvu strucnjaka ali moram i ovo da azem mlijeka je bilo vise ali sa puno manjom masnom jedinicom i naravno da smo posle 2 godine prestali sa silazom jer kada smo to izracunali bolje je bilo daati manje masnijeg mlijeka nego dosta posnijeg.sto se tice sijena u foliji to je slicno silazi ali kvalitet je pretpostavlja daleko bolji jer su sve prirodne komponente jos uvek oko 90% prisutne..odlucio sam se na prirodnu primjenu svega tako da nezelim da dajem vjestacko djubrivo na moje parcele,pokusacu sa osokom da pomognem rastu trava,i naravno prinosima.inace moje koze dobijaju koncentrat koji se pravi od svih mojih proizvoda,soju koritim koju moj prijatelj proizvodi,sa mojih njiva koristim djetelinu,,trecakinju i sedmakinju,,kukuruz sam sijem mada cu promijeniti vrstu(savjet strucnjaka),i sad zelim da pripremim zemljiste za lucerku koju je tako reci nemoguce kod nas proizvesti.uzorci zemljista su na ispitivanju....zelim da vam kazem da po mom misljenju svim prezivarima a posebno nasim kozama treba sto prirodnija hrana ako zelimo da dobijemo mlijeko da ga bez razmisljanja piju i djeca.to je ono pravo

Tar
13-02-10, 16:12
Pravilno!

Posto hoces sve sto prirodnije ja ti predlazem da ozbiljno razmotris sirak i sudansku travu. Obe vrste smanjuju potrebu za prekrupom koja nije prirodna hrana za koze. U svakom slucaju kukuruz nije dovoljan. Treba i jecma i zobi i razi i mekinja...ali sa dobrom pasom i senom manje. Ja licno ne bih soju. radije suncokretovu sacmu. Jeftina je i ima dosta proteina.
Predlazem ti da na nekoj maloj parceli posejes koprivu. Odlicno seno za dodatak, rado ga jedu i jako povoljno utice na zdravlje a samim tim i na kvalitet mleka. Moze da se kosi vise puta, ima dobar prinos, a seno je zeleno....Probaj na par ari.
Znas zasto se kaze "nece grom u koprive".

Post je spojen: 1266089085________________________________________ _________
Ovo za zaboravio. To sto zoves seno u foliji. To moze da bude i senaza i silaza u zavisnosti od % vlage.

Nisi napisao sta ste vi stavljali u silazu ?

farmer
14-02-10, 15:39
e pa ovako,mi smo sijali negdje krajem maja vrstu kukuruza za silazu(neznam koji je to tacno bio)pa smo onda negdje sredinom septembra ili cak nesto prije komletan kukuruz silirali sa silo kombajnom,pa smo smjesu istresali u silaznik koji je bio 14m x 4m i sa cistim traktorom to nagazivali do ,,iznemoglosti,,.sve je to bilo prekriveno folijom i slojem zemlje 10 do 15 cm.da su to krave rado jele jesu ali kvalitet mlijeka je daleko bio slabiji,moja mjka u to vrijeme nije bila zadovoljna sa sirom friskim iz drveog kacica a mi djeca smo takoreci uzaludno gledali u serpu sa jako malo kajmaka na povrsini mlijeka..ali posle kajmak je bio debeo 1 cm a sir je bio ponovo trazen pa cak su ga i popovi kupovali uz casni post :lol: :lol: :lol:

fulika
09-04-10, 21:48
Moje koze koje su u laktaciji hranim sa koncentratom od 18% proteina i u njega dodajem zivocelijski kvasac, pufere i sve ostale aditive preko potrebne za izdrzljivost u laktaciji. Stalski je uzgoj i sena deteline jedu po volji. Vrlo sam zadovoljan prinosom mleka i stalnim kvalitetom. Prvi put ove godine cu posejati jedan deo sudanske trave za hranjenje u zeleno.

Tar
10-04-10, 06:55
@fulika
Posto nameravas da sejes sudansku travu za zeleno sto ne probas sirak( N.S. "Dzin" npr). Sitak daje vecu masu sigurno 20% a izgleda da ima i vise ugljenih hidrata(?) I jedno i drugo je odlicno za senazu.

fulika
14-10-10, 20:13
Hvala na savetu, sto se tice senaze nisam veliki pristalica jer imaju dosta vode u sebi i koze generalno neunesu dovoljno suve materije pa ipak deo mleka na muzi bude manji. Steta jer je odlicno hranivo.

Post je spojen: 1287080084________________________________________ _________
Tar da li si mozda sejao NS Chiker

sasat#$%
16-12-10, 12:12
Može li mi neko odgovoriti da li smem da dajem kozama repni rezanac ali sirovi kupljen u šećerani?Kod nas počela šećerana da radi,rezanac jeftin(samo što nije džaba)ali sam čuo da postoji neka hemikalija koju koriste u šećerani i da to škodi kozama pa neznam da li da kupim,neko mi kaže da uzmem slobodno a neki mi govore da ni slučajno ne kupujem.Hvala

vla
16-12-10, 12:29
Slobodno daj, odlična hrana za mlečne koze

sasat#$%
19-12-10, 10:40
Hvala Vla na informaciji .Sutra idem da kupim

cvećar
23-01-11, 20:37
Поштоване колеге,

Поново прочитах све коментаре у вези исхране и пошто не нађох, молим за следећи савет. Које готове концентрате користите у исхрани коза и предности и мане постојећих на тржишту Србије.
Наиме, већ неколико узгајивача ми каже да се више исплати радити на гајењу трава а концентрат куповати.

Поздрав

Tar
23-01-11, 21:27
@dragče
pravljenje smeše, koncentrata u privatnoj režiji je po meni bolje iz više razloga:

1. Potpuno si siguran u sastav što je kod nas jako važno
2. po mojim računicama jeste malo jeftinije. Sa manjom brojem grla ta razlika nije vredna truda( što se novca tiče)
3. ni jedna smeša nije pravljena za koze. Smeša koja je za koze i ovce može da bude dobra ili za koze ili za ovce. Energfetski deo je manje važan (ili nevažan) ali se potrebe za mineralima razlikuju. Pre svega bakar. Zatim koza je izrazito mlečna što znači da kroz mleko izlučuje velike količine minerala. pre svega kalcijuma što mora da se kompenzuje kroz ishranu.
4. kada odgajivač sam pravi konc. onda može da prilagodi smešu različitim potrebama. Npr da po Brundalovom savetu ubaci raž u smesu kod flushing-a i tako poboljša uspeh.
5. u komercijalnim koncentratima kao proteinski deo najčešće je samo sojina sačma. Po meni mnogo bolje je da proteinski deo bude kombinacija sojine i suncokretove sačme. Takođe energetski deo, žitarice treba da bude što raznolikiji : deo kukuruza, ječam, zob, može i tritikale ili pšenica, mekinje. Što raznovrsnija hrana to bolje. To se može uporediti sa ljudskom ishranom po tablici : proteinski deo ista šnicla, energetski deo pire krompir i vitaminsli zelena salata. To je OK ali ko može da živi na tome u dužem periodu bez ozbiljnih poremećaja?

Ako se pitanje postavi kao ili ili onda je bolje vreme i energiju uložiti u kvalitet paše i sena to je sigurno. Paša i seno bogati proteinima i energijom smanjuju potrebe za koncentratima.

cvećar
24-01-11, 07:43
Хвала Тар,

Слажем се са тобом у наведеном али сам приметио да људи у пракси купују концентрат. Тешко је вероватно набавити стално све потребне компоненте и то радити у малим количинама, без мешаоне...
Наравно мислим на број коза 10-30 а не фарма од стотинак коза. Волео бих да чујем савета шта од готових концентрата користе и какво је ту искуство.

Свако добро

crni tekir
24-01-11, 09:42
Pozdrav drugari!Ja sada(po savetu jednog batice sa ovog naseg foruma)dajem jutru i vece koncentrat za krave muzare uz dodatak jecma i zobi.Jarad sisaju ali im dajemjednom dnevno(popodne,izmedju 2 dojenja)granulu 1~cu za jagnjad sa malo mesane prekrupe.Koza ima sasvim dovoljno mleka za dvoje jaradi,a uvece kada se oni natabaju ja izmuzem jos oko 1l.Sto se mene tice zadovoljavajuce. :D >:({

cvećar
24-01-11, 16:18
Хвала Текир,

За тај концентрат су ми и остали рекли. Да ли има везе произвођач, односно који из изкуства даје боље резултате и колико протеина је најбоље.

crni tekir
24-01-11, 17:51
Batice,ja dajem Zemunski mada moj drugar daje Becejkin i takodje ga hvali.Sto se tice proizvodjaca,po meni sve je to slicno.Ja jedino ne bih koristio koncetrate koji se prave od ostataka alkoholnih derivata jer imam drugara koji je upropastio i ovce(54kom.) i krave sa kukuruznim ostacima iz fabrike akohola u kojoj radi~KOSTOJEVICI.Prve dve godine je sve bilo u redu,medjutim ove godine mu se dve trecine ovaca nije izjagnjilo,krava koja daje27 litara mleka na tom kukuruzu i senu i koja se prosle godine obliznila sada uopste ne moze da ostane steona.Misljenje 6 od 7 veterinara u B.Basti(sa sedmim ne govorim)su da je to posledica intenzivnog davanja kukuruza koji jepreradjivan u fabrici alkohola.Mozda gresim,mozda to nema veze sa koncentratima koji u sebi sadrze ostatke alkoholnih derivata ali ja se ne bih usudio da probam. :<<> >:D

crni tekir
01-02-11, 22:58
Nego ljudi da vas pitam,da li kozi moze da naskodi suncokret?Moja Lanka se dokopala papirnog dzaka u kom drzim suncokret za golubove.Propisno ga je olaksala,doduse dosta je i prosula pa se bojim da joj sta ne naskodi. ^-^

crni tekir
08-02-11, 11:19
Veliki pozdrav za sve kozare i nadam se da ce se neko ukljuciti u razgovor da mi odgovori na jedno pitanjce.NEDALEKO (300~400m) od moje kuce se nalazi stara napustena zadruzna ekonomija.Uz njenu ogradu tj.bodljikavu zicu duzine oko 300 m raste divlja kupina.Primetio sam da je i sad usred zime lisce zeleno pa sam hteo da pitam da li bi sada kada je suncano i prilicno toplo(oko 15')smeo da pustim koze da to malo brste~da ih zelja mine.Bojim se da ne dobiju proliv.Pustio bi ih ne zbog hrane(hrane imam u "steku" za jos dve zime) vec samo da im udovoljim posto znate svi sta za kozu znaci brst :-* ::namigivanje::.Ako je neko od iskusnijih kozara ili ovcara prisutan na forumu molio bih da mi odgovori~hvala unapred. ;D} >:({ >:({

Post je spojen: 1297160477________________________________________ _________


Nego ljudi da vas pitam,da li kozi moze da naskodi suncokret?Moja Lanka se dokopala papirnog dzaka u kom drzim suncokret za golubove.Propisno ga je olaksala,doduse dosta je i prosula pa se bojim da joj sta ne naskodi. ^-^

Ovo prezderavanje suncokretom je prezivela~nista joj nije bilo. >:({

djura
08-02-11, 19:02
pre puštanja neka se najedu sena i onda jedno pola sata neka se počaste

crni tekir
08-02-11, 19:27
Hvala druze. >:({ Sad im je sve sto je sveze i zeleno prava poslastica.Cak i ono sto nikada uprolecnom periodu ne bi probale sada prosto "METU".Npr. danas sam im seckao jabuke a cerkica mi bila pored mene i jede pomorandzu.Pruzi ona pomorandzu kozi i ova bez razmisljanja uzima i jede.Pazi brate,nisu gladne~hranim ih ko' bogove(imam samo troje)~seno je non stop pred njima,mesavinu (koncentrat,jecam i zob)jutru i uvece a jaradima granula na volju~preko celog dana.Ali kad vide jabuke ili sargarepu secenu duzno na listice prosto polude.Sta ti drzis druze? >:({

djura
11-02-11, 14:54
imamo 40 0vaca i dve koze.jedna treba da se ojari za par dana dok druga tek za 2 meseca

futurefarming
11-02-11, 19:08
Prelistao sam ovu temu ali nisam našao pravi odgovor; koju biljku saditi da se dobije kvalitetan brst/lisnik?

crni tekir
11-02-11, 22:49
@Futurefarming.Najbolji brst je divlji lesnik(ljeska)sto bi nas narod rekao.Koza jos radije brsti bagrem ali tu postoji jedan problem~tesko je sacuvati vime od uboda i posekotina.Drugi problem je sto se bagrem brzo siri i tesko se iskorenjuje,sto ga vise seces i maltretiras on se sve brze siri.Na primer:ako ove godine poseces jedno stablo bagrema,vec sledece ce u njegovom precnikuod10~tak metara iz njegovih zila izrasti na desetine mladara.Sto se tice lisnika za zimu ,on se ostavlja i koristi samo u krajevima koji oskudevaju sa senom~zauzima veliki prostor a kvalitet mu je kao kod osrednjeg sena tako da kod nas to nema nikakvu svrhu. >:({

futurefarming
11-02-11, 22:52
crni tekir, hvala kolega, čitao sam da u ishrani burskih koza preovlađuje brst pa me je to navelo da pitam. Tipovao sam na bagrem i zovu, ona isto raste kao nezdrava ali ne znam da li je koze jedu. >:({

crni tekir
12-02-11, 09:50
crni tekir, hvala kolega, čitao sam da u ishrani burskih koza preovlađuje brst pa me je to navelo da pitam. Tipovao sam na bagrem i zovu, ona isto raste kao nezdrava ali ne znam da li je koze jedu. >:({

Nema na cemu kolega.To za zovu znam da se brzo siri ali je nemam nigde u blizini tako da ne znamkoliko je rado brste.Usvakom slucaju vredi probati.Ija sam pronasao na ovom forumu pod temom cini mi se"Burska koza~prednosti i mane" da je burr dosta prozdrljivija i da nije toliko probirljiva kao mlecne koze.Njoj takodje bagrem ne moze da naudi jer nema veliko vime(ima ga samo dok jarad sisaju).Kolega imas li burske koze? >:({

Tar
12-02-11, 11:46
Prelistao sam ovu temu ali nisam našao pravi odgovor; koju biljku saditi da se dobije kvalitetan brst/lisnik?

Najbolji brst generalno daju biljke iz porodice leguminoza, dakle drveće iz iste familije kao lucerka i detelina. To su Gledicia ili trnovac pogotovo varijanta bez trnja, zatim bagremac Amorpha fruticosa, koji je kao i Bagrem (takođe leguminoza) kao i Trnovac donet iz Amerike. Ovo žbunasto drvo ima azotne bakterije na korenu pa fiksira azot. Raste vrlo bujno i ima veliki prirast. Može da se koristi za brst i za lisnik....
Trnovac ima i velike mahune koje su odlična hrana sa sve semenom. Problem je naći drvo bez trnja a onda nije teško da se vegetativno razmnoži.
Navedene biljke imaju jako visoke procente proteina a zbog dubokog korena i veću otpornost na sušu pa mogu da budu dragocen izvor sveže visokokvalitetne hrane za vreme letnjih suša kada je trava lošeg kvaliteta.
Jako zanimljivo drvo je i "Lucerka drvo", Chamaecytisus palmensis, koji je poreklom sa kanarskih ostrva ali se prilagodio različitim klimama. Ima ga u Etiopiji na 3000m nad morem ili u tzv australiskim alpima ili na Novom Zelandu gde se pojavljuje i u područjima sa jačim mrazevima. Nivo proteina može da bude prilično veći od najbolje lucerke pa su rezultati u proizvodnji mleka i tovu odlični. Ovo drvo bi po svemu moglo da uspeva kod nas pri čemu tek treba ustanoviti prinose zelene mase.
Sve navedene drvenaste leguminoze su i odlična paša za pčele.

futurefarming
12-02-11, 16:18
crni tekir, ne još ali planiram, ja sam jedan od onih koji pre prakse razrađuju teoriju do detalja. Lkl{{

Tar, kao i uvek, neiscrpna inspiracija za nas početnike. >:({

sibili
12-02-11, 18:03
Pozdrav kolege. Sto se tice brsta zA koze ne brinite one jedu sve nekad pre anekad posle zavisi u kom je stadijumu vegetacije.Mislim da one jedu 6 puta vise razliciti biljni vrsta u odnosu na krave, njihov jelovnik je ogroman i one bi prirodno 75% hraniva unele preko brsta. To bi bila zdrava i ekonomicna prpizvodnja ,ali treba imati uslove za to.[i]
crni tekir ]Ne zaboravi da su ALPINKE mlecna rasa ne moraju da izgledaju robusno da bi dale dosta mleka. >:({ .

crni tekir
12-02-11, 20:23
@ sibili.Dragi moj kolega,gde sam ja to rekao da alpska koza mora da bude robusna da bi dala dosta mleka? ^-^ ^-^ ^-^ Pogledaj linkove"Farma koza select milk ~ Indjija ,ili"Farma koza francuska alpina "uBacu itd...itd... sam ces zakljuciti odlike rase francuska alpina.Na ovom nasem forumu ima more korisnih postova i linkova o ovoj rasi,nigde ne videh sicusne i zdepaste koze(mada mi ni dalje nije jasno gde sam ja to rekao da francuska alpina mora da bude robusna da bi dala dosta mleka).Cak sta vise poznam dosta ljudi koji drze umelezene koze koje daju 3 i vise litara mleka iako su sicusne ali nikada nisam rekao daim je to mana.Znaci od mene se moglo cuti samo pozitivno misljenje o bilo kojoj jedinki ili rasi.Zaista ne znam da sam ja to rekao. ^-^Ali nema veze,nek' smo mi zivi i zdravi >:({ >:D

sibili
12-02-11, 22:11
Pozdrav kolege.
Zanimljivo je da i one imaju " kravlje vime" ali nije crno vec belo~roze.Deda kaze da mu daju po 2,5 l sto je odlicno obzirom da su sitne(na slici bas i ne izgleda ali uzivo~kao da su mlade jarice a jedna ima 4 god.,a druga 2,5 .
Ja sam mislio na ovo sto si napisao u temi ALPSKE KOZE. ALI TO NIJE TOLIKO BITNO mozda se nisi dobro izrazio. U svakom slucaju sve je ok. Koze mozes pustiti da brste divlju kupinu i tako ces ih polako privikavati na zeleno jer nijedan nagli prelaz nije dobar jer njihov zeludac nije spreman na to .

Tar
13-02-11, 08:22
Pozdrav kolege. Sto se tice brsta zA koze ne brinite one jedu sve nekad pre anekad posle zavisi u kom je stadijumu vegetacije...............


Nije poenta u tome šta koza hoće da jede već u kvalitetu hrane. Koza rado jede seno ako je ispravno ali da bi imala dovoljno mleka i dobar kvalitet neophodno je i seno leguminoza: lucerke, deteline, zvezdana, esperzete, graška, grahorice.....
Paša ili brst su dobra zdrava hrana ali za ozbiljnu proizvodnju mleka su limitirajući faktor. Jednostavno koza ne može da pojede dovoljno takve hrane da bi imala dobru proizvodnju. Zato se i pored paše daje seno i koncentrat .
Koncentrat je neprirodna hrana za preživare, njihov stomak nije napravljen za varenje žitarica, zato je jako važno da su kabasta hraniva što kvalitetnija. Istovremeno tako se smanjuju troskovi ishrane. Em bolje, em jeftinije.
Koze radu jedu mnoge korove. To je sa razlogom. U njima je veća koncentracija hranljivih materija. Zato se danas u naprednoj poljoprivredi SEJU korovi : štir, loboda, gavez, bokvica, vodopija.......Koze koje pasu ili jedu seno sa ovim biljkama manje oboljevaju i daju konstantno dobar prinos mleka i to boljeg kvaliteta.

crni tekir
13-02-11, 09:11
Postovani kolega Tar~zaista puno korisnih saveta u tvojim postovima.Stira i bokvice kod mene ima koliko hoces,dok gavez u izobilju raste oko gradskog setalista~reka Pilica tako da cu probati da ga presadim kod mene(valda ce se kao i ostale korovske biljke brzo rasiriti).Sto se tice tvog prethodnog posta,prepoznao sam samo jednu biljku sa onog spiska(gledicia~trnovac ali bez trnja).U mom blizem okruzenju ima samo 4 komada ispred gimnazije "Josif Pancic",zasadjeno kao ukrasno drvece. >:({ >:D

Tar
13-02-11, 11:05
Bagremac je invazivna biljka. Ima lišće kao bagrem a nema trnje. Raste kao žbun do 3m. U Vojvodini je prava napast. U blizini vode hoće da raste i iz kamenih nasipa. Mora da ga ima pored Drine. Što nizvodnije to verovatnije.
Vodopija sigurno raste u tvom okruženju. http://www.valdaveto.net/immagini/fiori/cichorium_intybus_disegno__copyright_(c)_Giorgio_V enturini.jpg
Njoj odovara suvlji teren. Nekada se gajila jer se iz korena dobijala cigura, zamena za kafu.

U principu ni jedna od ovih korovskih biljkaka ne bi trebala pojedinačno da čini više od 5% hrane. Sve zajedno do 15%.
Dobro je da ih ima u senu. Na pašnjaku ako nije pregonski koze će ih uništiti jer ih vole. ::namigivanje::

Trnovac bez trnja je super. Razmnožava se i zelenim i zrelim reznicama. Dešava se da na drvetu bez trnja po negde ipak bude i po neki trn. Zato reznice uzimaš od grana gde nema trnja pa po pravilu dobiješ drvo bez trnja.

crni tekir
13-02-11, 11:13
Hxala Tar.Obe biljke sa ovog linka su itekako zastupljene na mom pasnjaku.Od ove sa plavim cveticima se pravi icaj protiv proliva u kombinaciji sa dunjevim listom. >:({

crni tekir
20-02-11, 14:45
Pozdrav za sve kozare.Interesuje me da li kozama sme da se daje sirova stabljika kukuruza.Ovo me interesuje jer sam dobio na koristenje jednu njivu od 50tak ari na kojoj je prosle godine bio kukuruz.Kukuruz je obran sa beracem koji je ostavio mnogo otpada po zemlji.Tu bi trebalo po mom misljenju da bude dosta samoniklog kukuruza.Dali to sme da daje kozama i u kojoj kolicini ^-^.I jos jedno pitanje~jedan drugar mi rece da je kozama dobro pored normalne dnevne ishrane(zrnasta hrana jutru i vece sa dodatkom konc. za muzare+seno na volju~non stop) davati u podne po100 ~200 grama ciste sojine sacme.Da li je neko imao iskustva sa tim,posto je drugar mlad veterinar a ja ne bih da preteram pa da napravim nezeljene efekte kod koza. ^-^ ^-^ >:({ ;D} >:({

mudric milan
22-02-11, 18:47
Pozdrav drugar.Što se tiče zelene mase kukuruza slobodno možeš davati kozama u početku manje količine pa postepeno povećavaj.Zrnastu hranu bi trevbalo na mlin krupnije samleti.Ja lično koze hranim sa lucerkinim senom,pa 0.5 kg koncentrata za krave muzare.U letnom periodu posle sva tri obroka dajem zelenu lucerku.Znači dnevno koze dobiju po 1.5 kg koncentrata.Posle sirenja koze piju surutku o odnosu 1:1 sa vodom a rezultat toga se može videti u fotogaleriji na našem forumu negde 20 ili 21 stranica.Pozdrav Milan!

crni tekir
22-02-11, 19:23
Hvala druze na savetima,uvek sam spreman da ih saslusam i primenim kada dolaze od iskusnijih ljudi i znalaca.Skokno' sam i do fotogalerije~ ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast:: Zaista kvalitet. A to druze za surutku,valja li i jaradima(koji ne sisaju naravno)? >:({

mudric milan
22-02-11, 21:40
Može ali samo postepeno povećavati količinu samo ni slučajno ne dodavati stočno u surutku za jariće.Milan.

entuzijasta
22-02-11, 22:16
ne zanima me nesto preterano jer ne drzim koze i nemam surutke, ali napisi bar da znamo zbog cega ne stavljati stocno? >:({

crni tekir
23-02-11, 01:16
Jaradima dajem od 15 dana starosti granulu za jagnjad i jarad.Kad napune 2 meseca dajem im 2\3 granule i 1\3jecma.
@Entuzijasta.Pretpostavljam da surutka i stocno ne idu zajedno radi moguce pojave proliva.Stocno brasno je dobro kao laksativ za probavu).

Karalic
23-02-11, 01:47
Tekir, stocno brasno se daje za zaustavljanje dijareje (proliv ), prasicima posebno. >:({

crni tekir
23-02-11, 08:23
Onda ne znam ali sigurno postoji razlog.Ali ona vimena unizu(u fotogaleriji 12 str.)... :D ::svaka cast:: >:({

entuzijasta
23-02-11, 10:22
pade mi nesto na pamet ideja, mozda zbog toga da ljuspice stocnog brasna ne dospeju u "dusnik" ako se to tako zove? ^-^

crni tekir
23-02-11, 11:14
Kad smo vec kod tih ljuspica,da li postoji koncentrat za krave muzare u granulame(peletiran)??Ovaj sto ja dajem mnogo sitno mleven pa koza samo prkce kad ga jede.

Karalic
23-02-11, 12:37
pade mi nesto na pamet ideja, mozda zbog toga da ljuspice stocnog brasna ne dospeju u "dusnik" ako se to tako zove? ^-^


Naravno, zato i ne dajemo "suvo" nego kasasto...Barem ja tako >:D

mudric milan
23-02-11, 13:08
Moram opet da se javim i ako mi se ne objašnjava mnogo, ali vidim da pojedinci nisu razumeli o surutki. Jarićima se sa stočnim brašnom ne sme davati surutka ili mleko jer dolazi do nadimanja.
Što se tiče koncentrata najbolji je u granulama iz više razloga kao prvo kozama manje smeta prilikom uzimanja hrane za zdrve, a drugo granule su termički obrađene pa je manja verovatnoća do pojave clostridije u mleku a posle u siru što je za posledica rano i kasno nadimanje sira što u sadejstvu sa drugim bakterijama iz štale sa ruku donosi velike problema u proizvodnji sira ako se uzročnici na vreme ne indetifikuju. Pozdrav Milan!l

crni tekir
23-02-11, 14:41
@Mudric Milan.Kolega koji koncentrat za muzare dajes i je li peletiran(granula)??

mudric milan
23-02-11, 15:23
Crni tekiru granule znači paletirani od Čantavira ali koristio sam i od drugih proizvođača.Ovde je problem što se koristi za krave a on ima previše bakra akod nas se ne može naći koncentrat za koze.

crni tekir
23-02-11, 15:28
Crni tekiru granule znači paletirani od Čantavira ali koristio sam i od drugih proizvođača.Ovde je problem što se koristi za krave a on ima previše bakra akod nas se ne može naći koncentrat za koze.


Hvala druze. >:({

German hunting terrier | Jagdterrier