PDA

View Full Version : Uzgoj glista - lumbrikultura


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


novii
28-04-08, 15:03
Na svetu ima oko 3 000različitih vrsta glista, ali je ovaj podatak samo jedna zanimljivost. U ovoj temi će se pisati o uzgoju glista, a za te potrebe se koristi crvena kaliforniska glista, od koje je stvoreno nekoliko hibrida.

Glista ima izduženo telo, koje je okruglo na preseku i koje se sastoji iz većeg broja segmenata. Na svakom od tih segmenata nalaze se ojačane dlačice, koje se nazivaju čekinjama. One služe glistama da im olakšaju kretanje kroz hodnike koje prave u zemlji.

Sistem ishrane glista je relativno jednostavan, jer one krećući se kroz zemljište, prosto rečeno usisavaju komadiće organskih materijala. Prilikom varenja tih organsih materijala koje su crvene kaliforniske gliste unele u sebe, veliku ulogu odigravaju bakterije koje se nalaze unutar creva. Takođe organskim materijama pri prolasku kroz creva se povećava kiselost, radi bržeg razlaganja u crevima. I zbog tog razloga se gliste mogu naći i u zemljištima koja imaju povećanu kiselost.

Razmnožavanje glista je veoma bitno razumeti, kada je reč o uzgoju crvene kaliforniske gliste. Svaka glista poseduje muške i ženske polne organe, kao i posebne semene mehurove u kojese smešta veća količina sperme, prilikom sparivanja glista. Ona se koristi za kasniju oplodnju jer su susreti glista u prirodi prilično retki. I dok gliste u prirodi polašu jaja jednom u dva meseca, one koje se gaje na farmama polažu jaja svakih 15 dana. Iz jaja se izležu mlade gliste u zavisnosti od temperature, posle 14 do 20 dana. Mlada glista kada se izleže je bele bojei može se odmah starati sama o sebi.

Crvena kaliforniska glista naraste do 8 cm i bude prosečne težine oko 1 grama. Prilikom ishrane one od svega što unesu u organizam izbace oko 60 % napolje kao humus. Mogu da snesu oko 1200 jaja godišnje a ako su im uslovi uzgoja dobri to može biti i više.

Leglo je mera koja se koristi prilikom uzgoja glista za potrebe dobijanja humusa. U takvom leglu bi se trebalo nalaziti oko 100 000 glista, mladih glista i jaja. Jedno takvo leglo kaliforniskih crvenih glista se posle 90 dana može podeliti na dva. Ako seipak odluči za odvajanje glista za prodaju, odrasle se mogu izdvajati iz legla svakih 30 dana. Kontejner za jedno leglo ima dimenzije 200 x100 x25 cm. Oprema koja se koristi prilikom uzgoja je standardna za baštovanstvo, ali je nepohodan aparat za merenje kiselosti zemljišta, ili trakice koje se koriste za merenje kiselosti.

Ovo su neki osnovni podaci, ako neko još ima interesovanja, mogu da iznesem neka praktična iskustva pošto gajim pomalo gliste za pecanje. One koje se kupuju po pecaroškim prodavnicama su iz uvoza, iz Mađarske. Pošto već sve uvozimo što nebi onda uvozili i crvene kaliforniske gliste.

ivanhoe
07-06-08, 11:36
Zdravo,Odmah na pocetku da razjasnimo neke pojmove ;D} Crvicima ne zelim da se bavim iz biznisa,nego kad vec imam djubre sto da ne 8) Imam koze + zivinu.Znam da je zivinsko puno proteina sto za njih nije povoljno,no primetio sam da se na zivinskom djubru (zajedno je s kozjim) odmah pojave glive koje razloze proteine.Nameravam uzeti 2-3 pecaroske porcije i pustiti ih.
Oce uginuti ili se namnoziti i napraviti glistenjak?

Tar
07-06-08, 11:57
Ako ti djubre stoji na zamlji nece uginuti. Naime tada gliste mogu da se sklone u zemlju dok traju nepovoljni procesi u svezem djubretu, kao sto je povisena temperatura i sl. U susnom periodu treba s vremena na vreme da zalijes djubre i dobro je da se nalazi negde u hladu. A inace djubre mozes da iskoristis za gajenje pecuraka a ono sto ostane i dalje je odlicno djubrivo.

ivanhoe
18-06-08, 16:19
Stavio sam ih ukarton i pokrio slojem djubra,zasad cute Lkl{{ .Nakon kolko vremena da ih pogledam dal napreduju il su gotove.

novii
18-06-08, 22:23
Ja sam moje postavio u zemlju, iskopao sam oko 15 cm. Onda sam nabacio sloj peska, jer sam kontao da im neće valjati a iznad će biti đubra, pa će zato ostati. Pošto je gomila đubra stalno poprilično velika, gliste se premeštju, valjda kako dolazi do sagorevanja đubra. Probam na nekoliko mesta, pa kada naiđem na gliste velika ih bude koncentracija.

Probaj ti slobodno da vidiš šta se dešava, ali polako. Čisto da vidiš dali su gliste žive, jer ako nisu, da nečekaš bezveze

Sale
01-07-08, 12:25
@ novii

Mene interesuje glistenjak za mene ,ne za prodaju.Malo sam se bavio tom tematikom ,reci mi kolika povrsina treba da bude i koliko od te povrsine mozes u kom periodu da ocekujes glistenjaka.I koja su ulaganja za pocetak?Inace se spremam za ozbiljno sadjenje lesnika na velikoj parceli kad sam cuo cenu po lit.glistenjaka rekao sam kako je to super jeftino ali kada sam stavio na digitron nije malo .A s obzirom da prihrane vockama uvek treba tj.glistenjaka zasto ne bih sam probao da proizvedem.

novii
01-07-08, 13:03
Pa ja sam radio tako što sam na gomili gde bacamo đubar, jedan deo odvajao za gliste: Tu bih se brinuo da imaju sve što im treba, a gliste koristim samo za pecanje. One prerađuju đubar, ali je za mene to bio sporedan efekat na koji nisam mnogo obraćao pažnju. Ali da se isplati, sigurno je tako, međutim problem je što ljudi ovde imaju malo iskustva, pa je neophodno eksperimentisanje u sopstvenoj režiji. >:D

Tar
02-07-08, 08:54
Ja bas nisam nesto strucan za gliste ali evo sta znam(?):

1-kalifornijske gliste nece pobeci u zemlju jer u obicnoj zemlji ne mogu da zive. Tako da ne postoji potreba da se sprecava bezanje glista. Sa druge strane moze da se dogodi da se djubre "upali" to jest da procesi fermentacije krenu malo brze pa to proizvodi povisenu temperaturu i cini mi se vecu kolicinu nezeljenih gasova sto u kombinaciji moze da pobije gliste. Zato je dobro da gliste mogu da se povuku u zemlju ispod djubreta, da bi prezivele. Cim se proces stabilizuje one se vracaju jer su gladne a u obicnoj zemlji nema za njih hrane.
Neki proizvodjaci glisti i glistenjaka stavljaju na zemlju rabic mrezu pa preko nje formiraju gredicu za uzgoj glisti. Svrha ove mrezice je da spreci stetu od krtice koja kao sto je poznato obozava gliste. Znaci krtica ne moze unutra a gliste po potrebi mogu tamo amo....

2-Sto se otpadaka tice oni treba da budu sto sitniji i vec prevreli pa se tako proces ubrzava. Na primer dobro je da se (sto sitniji)biljni otpaci iz baste i kuhinje potapaju u neko staro bure. Vrlo brzo ova smesa pocinje da smrdi kao kombinacija stale i svinjca. Posle nekog vremena kada smesa prestane jako da smrdi ocedi se tecnost koja se mesa 1 : 10 sa vodom i tako se dobije izvrsno ekolosko djubrivo za bastu, vocnjak... a talog iz bureta se baca glistama. Ovako fermentisane otpatke gliste ce brzo da prerade.

3-mislim da djubre treba, s vremena na vreme, po slojevima, posipati sa malo gasenog kreca da bi se smanjila kiselost. Ovo se preporucuje za svako kompostiranje ali nisam 100% siguran da je obavezno i za gliste.

4-Ako su uslovi dobri gliste se brzo mnoze pa treba duplirati povrsinu gde se gaje ili prepoloviti broj glisti. Za one koji su zainteresovani za totalnu eko-proizvodnju gliste su super proteinska hrana za zivinu

ivanhoe
02-07-08, 11:08
Za one koji su zainteresovani za totalnu eko-proizvodnju gliste su super proteinska hrana za zivinu

Od pre paaar godina je Z A B R A N J E N O koriscenje hrane animalnog porekla u ishrani zivotinja.{zbog ludih krava}
Ph se regilise izpirajnem,djubre bi trebalo biti pregorelo usitnjeno izprano.kreda ih stiti od proteina(za njih otrovan)
Preporucujem brosuru "Gajenje glista" iz serije mala poljoprivredna biblioteka
Moje gliste su dobro,morao sam im rasturiti dom priblizavale se krtice,djubre sam pretovario na mrezu

Tar
28-07-08, 21:08
@ivanhoe.
Ti to mnogo bukvalno shvatas.
Da li to znaci da po novim propisima kokoske vise ne smeju da trce po drvoristu i kljucaju muve, crve i gliste?

Hajde objasni kokoskama to...... :lol:
Znaci po tebi zabranjeno je i riblje brasno....Pa kako se onda hrane curici koji moraju da jedu puno proteina jer su im u prirodi bube,crvi i gliste glavna hrana u mladosti?
Pogledaj natanane te propise ponovo pa ces videti da se to po svoj prilici odnosi na prezivare : krave, koze, ovce, jer tu su nastali problemi kada su umesto hrane bogate biljnim proteinima ( lucerka, razne mahunarke, galega...) poceli da ih hrane preradjenim otpacima iz klanicne industrije.
Dobili su brzi prirast i lude krave!
Gliste su najbolji prirodni izvor po sastavu idealnih proteina za zivinu. Tamo gde se zivina dodatno hrani glistama to se istice sa ponosom i TO opravdava visoku cenu takvog mesa ili jaja!
Ne postoji ni najmanja dilema da li su gliste dobra hrana. Problem je kako ispravno proizvesti dovoljno glista!

novii
28-07-08, 22:37
@ivanhoe.

Ti to mnogo bukvalno shvatas.
Da li to znaci da po novim propisima kokoske vise ne smeju da trce po drvoristu i kljucaju muve, crve i gliste?

Hajde objasni kokoskama to...... :lol:Nije to problem, nego jem problem zakonska regulativa. Sećam se kada je izašlo da svako pojedinačni primerak stoke mora da ima identifikacioni broj. To je za nekoga ko sedi u Beogradu i piše propise sasvim logično. Međutim javili su se pčelari i vlasnici ribnjaka pa su pitali kako da oni obeleže sve svoje životinje koje poseduju.
Tako je i sa hranom animalnog porekla, jednostavno su propisi ili nedorečeni ili dvosmisleni. I iz toga proizilaze zabune i problemi. Ja jesam za zabranu ishrane stoke sa hranom animalnog porekla, neshvatljivo mi je da se na primer na farmama svinja, crknute svinje melju i koriste za ishranu živih. E to je ono što bi ovakav zakon trebao zabraniti.
Ali ovo sve već izlazi iz teme uzgoja glista, koja je kao što mogu videti interesantna posetiocima. A i treba da bude jer otvara mnoge mogućnosti.

ivanhoe
29-07-08, 07:49
:){{

@ivanhoe.
Ti to mnogo bukvalno shvatas.
Nazalost nisam ja :<<> U uniji su toliko strogo shvatili da sada inspekcija obilazi restorane i ko ne prikaze potvrdu o predatim kuhinjskim odpatcima u kolicini logicnoj prometu kaznjavaju deebeelo ::lose:: Naime isovremeno sa zabranom upotrebe dodataka animalnog porekla zabranjena je i upotreba kuhinjskog otpada.
@ novii ovo moze porvrditi posto Apatinci isto prate Hu programe.
Bilo je pre ~ mecec dana na RTL klub-Fokus

Tar
29-07-08, 08:19
Dobro de,
malo smo to razjasnili. Ali kada se daje komentar pozivajuci se na propise, koji nisu dovoljno jasni onda bar komentar mora da bude jasan
ivanhoe Citat:
Od pre paaar godina je Z A B R A N J E N O koriscenje hrane animalnog porekla u ishrani zivotinja.{zbog ludih krava}

nam ja da birokratija moze da "ispali" razne gluposti. Ali pitam se, da li je neko toliko glup da zabrani ishranu pasa, macaka i drugih mesozdera hranom animalnog porekla?
Dakle toliko glupi nisu ni u EU.
Te zabrane odnose se na biljojede, krave koze, ovce verovatno i konje.
Verujem da je zabranjeno kanibalisticko recikliranje klanicnog otpada i da je zabranjeno hraniti svinje pomijama iz restorana ali neke zivotinjke moraju da jedu proteine zivotinjskog porekla a medju te koje moraju spada i zivina.
Ono sto sam tvrdio a i dalje to tvrdim da je glista ne samo najbolji izvor proteina za zivinu i ne samo da je njeno koriscenje dozvoljeno vec se i preporucuje

ivanhoe
29-07-08, 22:12
Te zabrane odnose se na biljojede, krave koze, ovce verovatno i konje.
http://www.mezohir.hu/2001-07/21.html

Tar
29-07-08, 23:01
@ivanhoe
Jeste da imam mnogo madjara u familiji ali ne razumem madjarski nazalost.
Ajde lepo, ti to nama prevedi....ili bar izvuci sustinu.

ivanhoe
30-07-08, 07:58
U pitanju je zvanicni strucni list komsijske poljoprivrede
Sta ce biti posle zabrane ribljeg brasna?
Ovako brzo jos nisu prihvatili zakon u Nemackoj kao zbog BSE zabrane upotrebe zivotinjske proteine i masnoce u ishrani
Od 2.XXII 2000.je zabranjena upotreba mesa-krvi-kostanog brasna-klanicnog otpada-ribljeg i perjanog ^-^ brasna.

Dalje komentarise da je sastav biljnih aminokiselina nepovoljniji od zivotinjskih,da ce se morati ici na zamenu skrobom lizinom sojom zitaricama,ali posto se biljna hrana losije vari bice gubitaka u proizvodnji,manje vitalnog podmlatka

Tar
30-07-08, 10:38
dobro, hvala,
ajde jos malo podataka.....nekako mi deluje kao da nije kompletna informacija?

ivanhoe
30-07-08, 22:28
nije kompletna informacija
Znam, guglam za dokumentom njihovog ministarsva poljoprivrede koji sam 1om skino 01.-02.god prevod dokumenta EU iz kojeg sam zapamtio da je pisalo o zabrani svih hraniva animalnog porekla,za sve zivotinje.Posle skoro godine zooloskom vrtovima je skinuta zabrana.
Uostalom pogledaj na EU programima reklame za kucecu-maciju hranu sve vegetarijanski sastojci :lol:

novii
16-09-08, 18:28
Zaista ne bi škodilo objašnjenje šta se nalazi u onom tekstu koji je linkovao ivanhoe, sada me baš živo zanima. ^-^

ivanhoe
17-09-08, 13:07
Zaista ne bi škodilo objašnjenje šta se nalazi u onom tekstu koji je linkovao ivanhoe, sada me baš živo zanima. ^-^

Poenta je to da se zabranjuje upotreba sirovina animalnog porekla u ishrani zivotinja.isto je zabranjena upotreba otpadaka sa ljudske kuhinje.
Tolko su bukvualisti da su letos kaznjavali restorane koji nisu mogli da prikazu potvrdu o predatoj kolicini kuhinjskog otpada na bezbedno unistavanje {"{":
Akciju inspekcije sam gledao na RTL klub_u
Od rodjaka/prijatelja sam saznao da se ista akcija sinhrono odvijala i u Ceskoj,Slovackoj i Poljskoj {"{": {"{": {"{": ::lose::

novii
17-09-08, 13:33
Da bilo je problema kada su bukvalnosti u pitanju sa propisima uvek. Kao na primer da svako grlo stoke mora imati markicu, pa onda nisu znali kako sa ribom u ribnjacima i sa pčelama da se postupa.
Ali skrenusmo sa teme o uzgoju glista. :){{

ivanhoe
17-09-08, 19:03
Ali skrenusmo sa teme o uzgoju glista.


Trazili ste gledajte Lkl{{
Nego kako ti uzimljavas crvice ^-^ da cujem praxu, ne bih se striktno knjizice drzo 8)

novii
17-09-08, 22:17
Nikako, kod mene su u đubru, pa kako se snađu. Tek na proleće planiram napraviti jedan sanduk, pa da se malo ozbiljnije posvetim tome. Međutim znam da je podrum sasvim ok, ali neznam na koje uslove treba obratiti pažnju. ^-^

JBG, nisam bio baš od neke pomoći. :D

ivanhoe
18-09-08, 11:41
Nikako, kod mene su u đubru, pa kako se snađu.
To je vajda i najbolje uz pokrivanje asurom jer se povlace u dubinu.Kod nas je to problem ":":{ Pesak je slican kamenu,provodi temperaturu,zimi je normalno da je 30-40cm smrznuto ::lose::

ivanhoe
28-10-08, 18:40
Kako si zazimio "Guje ljute" ^-^
Ja sam ih pokrio Opalim liscem.Nadam se da to nece shvatiti kao novu porciju i proci kroz

novii
29-10-08, 23:36
Pokrio sam ih sa malo slame i sena. Zapravo i ne baš tako malo, nego pristojan sloj. Koje si lišće koristio za zazimljavanje, mislim za pokrivanje. Od kojega drveta?

ivanhoe
30-10-08, 18:03
To sto imam,leske

vojin
07-11-08, 23:15
Pozdravljam članove foruma . Dobre su diskusije o ovim malim stvorovima izuzetno bitnim za očuvanje plodnosti tla. Kako je u ovoj oblasti praksa ispred teorije ostaje samo oslonac na sopstvena iskustva. Kad je reč o zazimljavanju dobro ih je prekriti stajnjakom starim oko šest meseci . Kako je i meni ovo prva zima sa „ gujama ljutim „ eksperiment je u pripremi .
POZDRAV !!!

ivanhoe
08-11-08, 21:07
Dobro nam dosao Vojo >:({ >:D :veseljak::

vojin
08-11-08, 21:16
Hvala na ukazanoj dobrodošlici i zdravo živo !!! >:({

vojin
09-11-08, 12:46
Dobro je još malo pažnje posvetiti „ mikrokosmosu“ iz razloga boljeg razumevanja značaja ovim malih stvorenja.
Nabijajući je na ribarsku udicu ili režući na času biologije na stočiću za seciranje je i najviša tačka do koje se čovek približi jednoj glisti što je i nepošteno i nepravedno i nezasluženo jer je ipak ona najkorisniji saveznik u čovečijij borbi za opstanak !!!
Savremena poljoprivreda je neoprostivo zanemaruje i okrutno maltretira i doslovno uništava !!!
Jede sve ,neprobirljiva i negadljiva ,slepa guta sve pred sobom .Guta i sirovu zemlju , koristeći pesak i čestice drugih minerala kao meljače u svom predželucu. U želucu pomešane s hemijom za varenje i bakterijama za razlaganje ,ovi elementi izlaze sa drugačijom hemijom koju biljke lakše preuzimaju !!!!!
Crevni sadržaj stalno neutralizovan kalcijum – karbonatom / CaCO3 / iz tri para žlezda u blizini predželuca i sitno samleven pre obrade pet puta je bogatiji azotom ,sedam puta bogatiji fosfatima i jedanest puta bogatiji kalijevim karbonatom od bilo čega drugog poznatog a nastala hemiska supstanca savršena je hrana biljkama .Pravi organski NPK !!!
Ostaje pitanje da li ovi mali stvorovi menjaju elemente ili ih skupljaju i preradjuju da bi oplodili tlo :lol:
Čak i kad im je na raspolaganju bogata organska hrana one jedu veće količine zemlje te mešajući ovo dvoje proizvode bogati humus najsavršeniji po svom sastavu nego što bilo koji čovek ili životinja mogu stvoriti.
Noćni gmizavci jer na površinu izlaze samo noću u svojim glavama veličine čiode imaju toliko pameti da lišće kojim se hrane uvlače za uži deo u svoje jazbine čime pokazuju da imaju više pameti od spaljivača lišća gradskih i prigradskih naselja, uskraćujući mu tako jesenju hranu..

Iz knjige "Tajni Život Tla" Peter Tompkins i Christopher Bird

ivanhoe
09-11-08, 18:15
Ostaje pitanje da li ovi mali stvorovi menjaju elemente ili ih skupljaju i preradjuju da bi oplodili tloCa i N su najcesci sastojci zivotinjskog otpada, a i sam dodajes regulisuci ph hrane

vojin
11-11-08, 10:11
Slažem se sa tobom ivanhoe no ipak stoji da je uplitanje od starne čoveka do sada nanosilo više štete no koristii i po okolinu i po opšte zdravlje ljudi, čast izuzecima . O posledicama dodavanja NPK djubriva ostavimo za neku drugu priliku ovde bih istakao još nekoliko prednosti glistenjaka !!!
Evo šta kaže jedan engleski prirodoslovac Gilbert White i to trideset godine pre rodjenja
Darwina:
“Gliste su veliki podupirači vegetacije koji bušeći čine tlo rahlim i propusnim za kišu i biljna celulozna vlakna,slamke, peteljke ,lišća i grančice a ponajviše bljujući neizmerne količine grudvica zemlje zvane „ glistini odljevci „ koji su budući da je to izmet izvrsno đubrivo za žitarice i trave . Zemlja bi se bez glista brzo ohladila , otvrdla i prestala fermentisati dakle postala bi jalova.“

Ti odljevci ostavljeni u starim izrovanim rupama dubini tla ili na površini sastoje se od jedne trećine sadržaja glistinih creva u obliku kuglica i imaju jednu trećinu više bakterija nego okolno tlo ! Rekao bih ja ivanhoe da su sad ove zadnje ključ priče menjanja elemenata, al otom potom .
Pozdrav !

vidang
07-12-08, 17:33
Ljudi vrlo interesantna suceljavanja ali da li bi mogli reci nesto vise o glistama ?

novii
08-12-08, 08:12
Što se tiče teorije sve je već napisano i prethodnim postovima, sada se mogu samo iznositi praktična iskustva. Jedino ti se na ovo pitanje može odgovoriti ako napišeš šta te konkretno zanima.

Tar
08-12-08, 12:50
.....Ostaje pitanje da li ovi mali stvorovi menjaju elemente ili ih skupljaju i preradjuju da bi oplodili tlo ....

....Noćni gmizavci.....
Iz knjige "Tajni Život Tla" Peter Tompkins i Christopher Bird

Nisam citao ovu knjigu ali ako je dobro prevedeno i tacno citirano onda autori lupetaju gluposti. Ni jedan zivi organizam osim coveka nije u stanju da menja elemente! A i covek je to u stanju samo uz pomoc nukleartnih procesa ili akceleratora........ i naravno gliste nisu gmizavci. Od glisti do gmizavaca prosli su milioni i milioni godina evolucije.

A da su gliste korisne u to nema sumnje.

brundalo
08-12-08, 22:23
Evo van decki jedan link o "ribljoj spizi" pardon kalifornijskim glistama
http://www.humus-trbuscic.com/index.php

vojin
09-12-08, 22:33
Tar, vrlo tvrda i smela izjava .Čovek pokušava da menja elemente i to mu ne ide baš od ruke jer svaki pokušaj menjenja na kraju je imao vrlo loše posledice.U slučaju glista koje slobodno možeš nazvati gmizavcima jer gmižu da znamo nešto o njima ne bi se prema njima tako ponašali.
E sad što se tiče menjanja ili ako hoćeš transmutacije , idi niže u kako reče evolutivnom stablu pa proučavaj bakterije možda i dodješ do nekih zaključaka.
Pozdrav !!! >:({

novii
22-12-08, 12:52
Rekao sam da je napisano u prethodnim postovima, ali nije sve. Moglo bi se nešto teoretski reći i o odvajanju glista kada stigne vreme za to. Jedna opcija predviđa da se koristi neka vrsta sita, ali mi to nije baš naj jasnije. JBG, nema slika. A druga opcija predviđa sto sa glatkom površinom, verovatno bi dobro došao neki deblji nailon. I da se na tome stolu potom ručno pretrese đubar iz sanduka. Verujem nekako da je ova druga varijanta mnogo efikasnija.

vojin
24-12-08, 22:12
Novii ovo pitanje dolazi i kod mene na red sproleća a dotle meni se ova prva opcija više svidja . Jednostavno prekriješ legla sitnom mrežom i na vrh baciš sloj hrane. Kako gliste uvek idu za hranom od dna prema vrhu, prođu kroz mrežu prema hrani i tada ih zajedno s mrežom odvojiš od humusa koji ostane u gredicama. >:({
Pozdrav !!!!

Rastislav
26-12-08, 12:10
...

Tar
26-12-08, 13:36
Tar, vrlo tvrda i smela izjava .Čovek pokušava da menja elemente i to mu ne ide baš od ruke jer svaki pokušaj menjenja na kraju je imao vrlo loše posledice.U slučaju glista koje slobodno možeš nazvati gmizavcima jer gmižu da znamo nešto o njima ne bi se prema njima tako ponašali.
E sad što se tiče menjanja ili ako hoćeš transmutacije , idi niže u kako reče evolutivnom stablu pa proučavaj bakterije možda i dodješ do nekih zaključaka.
Pozdrav !!! >:({


Uopste ne razumem kako smo dosli do filozofije. Ovde je rec o jednostavnim cinjenicama a ne o njihovom moralnom aspektu.
U poeziji covek moze biti ptica ali u bilo kakvom "normalnom" razgovoru takva tvrdnja je neprihvatljiva. Iako je 100% tacno da ljudi mogu da lete ipak nisu ptice. Pa ni gliste nisu gmizavci iako se tako krecu. Sa druge strane mnogi gmizavci odlicno trce ali su i dalje gmizavci a ne "trkavci". U normalnom, pristojnom govoru jednostavno nije dozvoljeno "frljati" se tako proizvoljnim izjavama. A ako neko bas zeli da glistu nazove gmizavcem onda to gmizavac treba da stavi pod navodnike i sve ce biti jasno. A biti jasan u svojim izjavama je jedan od osnovnih kvaliteta komunikacije.
I jos nesto. Taj tekst na koji se ti pozivas vrvi proizvoljnostima, da ne kazem glupostima. Na primer reci da glista ima glavu velicine ciode i u njoj "toliko pameti..."?
Pre svega glista uopste nema glavu a jos manje u njoj neku pamet. To jest i ako ima neke pameti ona je podjednako rasporedjena od usta do dupeta, pardon anusa. Naime gliste uopste nemaju mozak, cak ni u najskromnijem obliku. Ako se dobro secam one imaju lestvicast nervni sistem pa se sa pravom moze reci da je bilo koji segment gliste podjednako pametan ili glup.....
Ali sve to uopste ne umanjuje njihov znacaj i korist koju donose svom okruzenju. Ni gljivice kvasca nisu pametne pa ipak prave pivo. >:({

ivanhoe
26-12-08, 23:35
Ni gljivice kvasca nisu pametne pa ipak prave pivo. >:({

Pivo pravi covek odnosno njegove masine ;D} One obavljaju samo ono sta im je namenjeno.Razlazu secere

Tar
27-12-08, 10:31
Dobro de Ivanhoe, ne mora bas bukvalno da se shvati. Pravilo se i pilo se pivo pre nego sto su se pojavile masine, flase i metalni cepovi....
Sustina je da gljivice kvasca pretvore jecam i vodu u pivo.
Manje je vazno to sto covek u fabrikama kontrolise te procese sto dodaje hmelj..sto je pronasao nacin da pravi tamna ili svetla, teska ili laka piva.
Isto kao sto je manje vazno to sto covek danas organizovano proizvodi lumvrihumus. Sustina je da gliste jedu fermentisanu ili poluraspadnutu hranu biljnog porekla i pretvaraju je u vrhunsko djubrivo.

tine
28-12-08, 11:34
Kako rado idemo temom u OT.

Kalifornijske gliste, ili jednostavno prirodno kompostiranje mogu se obavljat jednostavnim putem: to su u starim vrtlrijama radili odavno: duga hrpa materijala, na jednom se kraju dodava sveži, a s drugog se kopa humus.
Za normalne količine po meni bi bilo najpovoljnije da bi napravio nekakav nepotpuni 'krug' od materijala oko kakvog stable belogorice (crnogorica je vrlo nepoželjna, kako i piljevina od nje).
Zbog isušavanja nije poželjno, da je ispostavljeno direktno suncu.
Gliste brzo idu za svežom hranom. U princiou na strani, koje je 'obrađena' ne bi ih trebalo biti. S druge strane se materijal kopa, poželjno je da se sije, a krupniji ostatki se vrate u 'obradu'. Može se upotrebit sav rastlinski organski otpad, sem crnogorice. Znaći, ostaci od održavanja vočjaka, parkova itd.. Tome i služe mašine, koje usitnjavaju granje i krupnije komada.

nemanja_st01_58
05-02-09, 23:24
Časopis ,,Jutro'' je u nekom od svojih starih brojeva pisao o Kalifornijskim glistama i njihovom odgoju, samo ako se ja dobro sećam tog teksta bilo je reči da se ova vrsta glista može gajiti samo na stajnjaku a najbolji je govedji. Ovo pišem jer me je iznenadio podatak da se mogu hraniti i biljnim otpacima bez stajnjaka.
Takodje me interesuje koja je cena po leglu ovih glista i gde se mogu nabaviti?
Unapred zahvalan na obaveštenju

ivanhoe
06-02-09, 17:24
Gajenje glista
Milutin Mitrovic

Na prvi pogled delujeneverovatno ali cinjenica da karton predstavlja jedan od najboljih materijala kako za isradu tako za podlogu za gliste.Buduci da je sav sazdan od vlakana celuloze...
Za cenu se raspitaj u svojoj okolini (lokalni mali oglasi,pecarosi,pijaca pitas kod prudavca zemlje za cvece,prodavci rasade...
Ako ti treba samo za tvoje potrebe kupi 2-3 pakovanja gliste za pecanje proletos je unas bilo 20din. Brzo ce se namnoze
Leto ti bre to govedo >:({

vojin
08-02-09, 08:25
Nemanja ,gliste mogu preraditi i komunalni otpad , razlike su samo u kvalitetu humusa koje daju.Ukoliko preradjuju biljni otpad ta vrsta humusa je dobra za uzgajivaće cveća i za travnjake.Ishrana stajskim još bolje konjskim i gnojivom kunića daće HUMUS izuzetnog kvaliteta za bilo koju povrtarsku kulturu. Ishrana kartonom mu dodje kao desert . Kako vidim iz Kruševca si tako da smo relativno blizu pa ukoliko si interesent ovde u Nišu kreće inicijativa za formiranje udruženja svako ko želi da upozna ova vredna stvorenja dobro je došao.
vms712@ bankerinter.net >:({

cvećar
11-03-09, 18:11
Evo i nekoliko prakticnih saveta koje sam stekao u desetak godina bavljenja sa glistama. "Leja" je preporucljivo da budu sirine 1-1.5 metar i zeljene duzine (prvo dok se ne razmnoze 1-2m). Obavezno mora imati zastitu od eventualnog upada krtice(ona moze unistiti leglo). Ja stavljam filc koji se koristi u izradi puteva. Hranjenje treba vrsiti kad se predhodno djubre obradi i ne stavljati jako debeo sloj, sem zimi. Leje da budu, ako je moguce, u senci i leti cesto zalivati. Ja ih hranim djubretom od ovaca i koza ali ne sveze.
MOj savet je svima koji imaju djubre da nabave gliste jer uz malo rada dobijaju jako kvalitetnu prihranu za svoje biljke. Umesto pet prikolica stajnjaka bolje je imati jednu prikolicu humusa. Smanjuje se utovar, vuca, razbacivanje...

ivanhoe
16-03-09, 18:24
Ja stavljam filc koji se koristi u izradi puteva. ^-^ ^-^ ^-^
Molim te pojasni

cvećar
17-03-09, 07:19
Idem na put ali samo kratko. To je beli materijal kao postava u kaputima, zato sam rekao filc. Prilikom izrade puteva stavlja se kao pocetni sloj pre nasipanja rizle i kamena. Propusta vodu ali nedozvoljava da se zemlja mesa sa kamenom. Ranije sam kupio u jednoj fabrizi u Kragujevcu.

ivanhoe
17-03-09, 16:27
AAA ja tampon Krtice ga ne provale??
Mi smo u firmi pokusavali sve da zaprecimo glodare (kablovske uvodnice) Ali nista ne pomaze ":":{

jhon dere
05-06-09, 20:57
evo jednog "HIBRIDA" ... http://i43.tinypic.com/92ep.jpg A pazi sad ovo http://i40.tinypic.com/16jpsas.jpg

ivanhoe
06-06-09, 07:20
HHHUUUUU! ::svaka cast:: >:({

peto1
05-09-09, 17:33
Pozdrav!

Ovi hibridi se sigurno nece razmnozavati kao one male od nekih 10-tak sm. Krtice jesu problem ali manji, veciu stetu ce napraviti ronci ako se usele u leju. Dali ste primetili da ih ima.

peto1
26-11-09, 20:21
Imamo i jednog ozbiljnog uzgajivaca glista.

http://www.naslovi.net/2008-05-13/biznis-novine/gliste-rade-u-ilegali/670881


Moze da posluzi a amblem firme.

http://i46.tinypic.com/etsj68.jpg

peto1
28-11-09, 14:08
Glistenjak

Standardno leglo svakih 100 dana spremno je da bude podeljeno na nova legla. Kao podloga za uzgajanje glista mogu da se koriste (uz prethodnu obradu) goveđe, konjsko, svinjsko đubrivo kao i đubre od koza, ovaca i zečeva. Osim toga mogu da se korisre i karton, stari papir, lišće, piljevina, mleveni treset, sitno seckana slama i seno, otpaci od prerade iz poljoprivrede. Najbolje je da podloga, odnosno hrana koja se daje glistama, bude neutralne reakcije.
http://i48.tinypic.com/i78nig.jpg
Značaj glista i njihovog prisustva u zemljištu poznat je od davnina. Još u starom Egiptu postojao je zakon koji je zabranjivao odnošenje glista s obradivih površina, jer se plodnost tog regiona pripisivala upravo prisustvom glista u nanosima reke Nil. U staroj Grčkoj Aristotel je isticao značaj glista i dejstvo na zemljište nazivajući ih "crevima zemljišta". Jedan od najvećih prirodnjaka i naučnika Čarls Darvin izučavao je gliste preko 40 godina i objavio je prvu studiju o glistama u kojoj, izmedu ostalog, kaže: "Sva rodna zemlja u celom svetu je mnogo puta prolazila i prolaziće kroz utrobu glista". Početkom 20. veka u Americi pojavljuju se prvi odgajivači glista koji više iz hobija počinju da proizvodegliste, pre svega kao mamce za sportski ribolov, odnosno kao hranu za ptice i živinu, ali i za proizvodnju kvalitetnog supstrata za njihove bašte. Vrlo brzo gajenje glista od hobija prerasta u veliki biznis. Pedesetih godina na Kalifornijskom Univerzitetu Berkeley počinje selekcija i odabir onih glista koje su najbrže i najkvalitetnije pretvarale organski otpad u kvalitetan humus. Kao rezultat dobijen je hibrid crvene gliste poznat pod nazivom "kalifornijska glista". Danas, u svetu proizvodnja glista predstavlja vrlo unosan posao koji samo u SAD-u dostiže preko dve milijarde dolara godišnje. Osim Amerike, kao najveći svetski proizvođači glista, ističu se Japan i Kanada, dok su u Evropi to Italijani.

Ovakva popularnost i trend proizvodnje i gajenja glista u svetu tumači se na njihovoj velikoj kako direktnoj, tako i indirektnoj koristi, kao i u relativno lakoj proizvodnji. Direktna korist se ogleda u, pre svega, zaradi od prodaje glista, dok indirektna predstavlja povećanje plodnosti zemljišta, a samirn tim i prinosa, odnosno profita. Gliste, danas, nalaze primenu i u farmaceutskoj industriji (kao izvor mnogih supstanci), odnosno u živinarstvu, ribarstvu i svinjarstvu, gde se koriste kao hrana. Od glista se proizvodi izuzetno kvalitetno proteinsko brašno. Svakako, ne treba zaboraviti glistu kao jedan od omiljenih mamaca u sportskom ribolovu.

Proizvodnja glista ne zahteva skupu opremu, a moguće ih je proizvoditi gotovo svuda, na otvorenom polju (betonska, drvena ili žičana legla) i u zatvorenim prostorijama (garaža, terasa, podrum). Osnovna jedinica za uzgoj glista je leglo. Leglo podrazumeva zapreminu od 100 x 200 x 25 cm podloge i hrane i oko 100.000 komada samih glista. U jednom leglu ima oko 20.000 do 30.000 polno zrelih glista dok ostalo čine jaja i mlade, polno nezrele, gliste. Jedno standardno leglo svakih 100 dana spremno je da bude podeljeno na nova legla.

Kada je o mestu reč, odnosno podlozi gde će leglo biti postavljeno, ne mora da se vodi posebna briga. Prirodno stanište glista su deponije stajskog i biljnog dubreta. Na površinu gde se podiže leglo postavi se žičana mreža, zatim sloj starog papira ili kartona. pa onda dodati podlogu. Kao podloga za uzgajanje glista mogu da se koriste (uz prethodnu obradu) goveđe, konjsko, svinjsko đubrivo kao i đubre od koza, ovaca i zečeva. Osim toga mogu da se korisre i karton, stari papir, lišće, piljevina, mleveni treset, sitno seckana slama i seno, otpaci od prerade iz poljoprivrede.

Trebalo bi izbegavati materijal koji je bogat proteinima, kao i onaj koji sadrži eterična ulja i druge materije koje gliste ne podnose (iglice četinara, list oraha), ili materijal koji sadrži ostatke pesticida ili antibitika. Takođe, treba voditi računa da u podlozi ne bude mnogo velikih i teških grudvi zemljišta.

Leglo ne treba podizati na mestima koja su u blizini velikih gradilišta, kamenoloma, železničkih pruga i autoputeva, jer gliste ne podnose potresanja. Leglo ne bi trebalo da bude izloženo direktnim naletima vetrova, jer jaki vetrovi teraju gliste u niže slojeve zemljišta i čini ih manje produktivnim.

Glisnjak zahteva malo svakodnevne angažovanosti, što često dovodi do zanemarivanja i nebrige oko glista. Da bi proizvodnja glista bila uspešna potrebno je obezbediti optimalne uslove za njihov rast i razviće. Voda je važan činilac u proizvodnji glista, jer one traže konstantno visoku vlažnost supstrata u toku razvoja. Međutim, preobilna, kao i premala vlažnost, često su uzrok što gliste napuštaju leglo u potrazi za povoljnijim uslovima. Optimalna vlažnost trebalo bi da se održava oko i malo ispod 80% (kada se u šaci stisne materijal, voda treba da se cedi u kapljicama).

Uprkos tome što gliste traže vlažniju sredinu, za uspešnu proizvodnju je potrebna i dobra provetrenost. Pošto gliste ne podnose protresanje, ne može da se obavlja prevrtanje, već samo okretanje samo gornjeg sloja glistenjaka.

Optimalna temperatura za gliste je oko 20°C. Gliste su osetljive na velika kolebanja temperature. Ako je temperatura ispod 5°C potrebno je na leju naneti veći (deblji za oko 10 cm) sloj hrane (organskog otpada). Temperature ispod 0°C pogubne su za gliste. Gliste prezimljavaju u obliku jaja (kokona), koje podnose izuzetno niske temperature (i do - 20°C). Visoke temperature (30°C i više), takođe, su nepovoljne na razvoj glista, pa je potrebno snižavati temperaturu (prskanjem vodom ili zaklanjanjem od direktnih sunčevih zraka u toku letnjih vrućina).

Gliste su naročito osetljive na kiselost podloge. Najbolje je da podloga, odnosno hrana koja se daje glistama, bude neutralne reakcije (ph 6,5 - 7,5). Ukoliko su ph vrednosti niže ili više, potrebno je dodavati, u slučaju kiselosti, kalcijum-karbonat, odnosno ako je reakcija bazna suvog papira i treseta).

Virusi i bakterije ne napadaju gliste, odnosno, gliste ne obolevaju. Prirodni neprijatelji glista jesu krtice, žabe, miševi, ptice. Ipak, najveći neprijatelj glista je čovek, odnosno, nepažnja prilikom proizvodnje.

Jedan od indikatora plodnosti zemljišta predstavljaju i gliste. One se sreću samo na plodnim i ne zagadenim zemljištima. Gliste predstavljaju značajne preradivače i razlagače organskih materija i otpada u kvalitetnu organsku materiju, koja se naziva glistenjak ili glisnjak. Danas, glistenjak ima sve veću primenu u povrtarskoj, voćarskoj, cvećarskoj proizvodnji, kao i dodatak travnjacima. Može da se koristi kao osnovno organsko đubrivo, ali i za spravljanje hranljive smeše za proizvodnju cveća i povrća, odnosno rasada i ožiljavanje reznica u voćarskoj proizvodnji. Glisnjak je bogat humusom (i do 25%), fosforom 2.400 mg/100g), kalijumom (1.400 mg/100g), kao i mnogim značajnim mikroelementima (cink, bakar, mangan, gvožde), dok je siromašniji u mineralnom azotu (1 - 1,7%). Osim izuzetno povoljnih hemijskih osobina, glistenjak ima i visok mikrobiološki naboj, a to znači i bržu razgradnju organske materije kao i bolje iskorišćavanje hraniva.

Kao osnovno dubrivo, glisnjak se koristi u količini od 0,2 - 5 kg/m2, dok se za spravljanje kvalitetnih hranljivih smeša, meša sa zemljom i to, sa siromašnim zemljištima 1:6, dok sa plodnijim 1:10. Ovakve smeše mogu da se koriste za proizvodnju rasada, kao i proizvodnju povrća kako na otvorenom polju, tako i u svim tipovima zaštićenih objekata.

Vuk Vujasinović, Poljoprivredni fakultet, Novi SadSa slikama

http://images.google.com/images?hl=en&lr=&q=vermicompost&um=1&ie=UTF-8&ei=zC4RS8rGG9KrjAex3_XSAw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCQQsAQwAw

brane
29-01-10, 23:34
Imam farmu koza www.farmakoza.biz a bavim se pored ostalog skupljanjem i pakovanjem čistog stajskog kozjeg đubriva koje je jako pogodno za đubrenje voćnjaka i povrtnjaka kao i plastenika. Pored toga ostaje mi kozje đubrivo u smjesi sa slamom pa pitam široki auditorujum kako bi bilo da u tu smješu pustim kalifornijske gliste da to prerade u humus. Cijena jednog legla je oko 100 eura, koliko legala je potrebno za masu od jedne tone smješe slame i kozjeg đubriva i za koliko vremena one to mogu da prerade. Hvala i pozdrav!

vojin
18-02-10, 17:20
@brane stajsko kozije djubrivo moze preraditi druga vrsta glista tkz belgiska glista dendrobena veneta a za vise informacija vidite na ,http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=6&Itemid=3
uzgajivacu crvene kaliforniske gliste ga izbegavaju.

brbljivica
01-03-10, 13:40
Pozdrav svima, ja sam nova na ovom forumu i zainteresovana za reciklazu otpada putem glista (bilo kalifornijskih bilo obicnih). Obzirom da se gliste koriste za preradu feklanih otpadaka zanima me da li mogu da preradjuju pseci izmet jer imam odgajivacnicu pasa i taj otpad mi pricinjava veliki problem. Normalno taj humus ne bih koristila za djubrenje zemljista gde se gaji voce, povrce ili zitarice, ali sume su tu, zar ne?Dobar dan i dobrodošli na poljoinfo.Pre pisanja bilo kakvog posta dužni ste da pročitate pravila i predstavite se u temi http://poljoinfo.com/caffe/za-nove-clanove-da-se-predstave/!

Zoran0230
01-03-10, 18:32
Evo i nekoliko prakticnih saveta koje sam stekao u desetak godina bavljenja sa glistama. "Leja" je preporucljivo da budu sirine 1-1.5 metar i zeljene duzine (prvo dok se ne razmnoze 1-2m). Obavezno mora imati zastitu od eventualnog upada krtice(ona moze unistiti leglo). Ja stavljam filc koji se koristi u izradi puteva. Hranjenje treba vrsiti kad se predhodno djubre obradi i ne stavljati jako debeo sloj, sem zimi. Leje da budu, ako je moguce, u senci i leti cesto zalivati. Ja ih hranim djubretom od ovaca i koza ali ne sveze.
MOj savet je svima koji imaju djubre da nabave gliste jer uz malo rada dobijaju jako kvalitetnu prihranu za svoje biljke. Umesto pet prikolica stajnjaka bolje je imati jednu prikolicu humusa. Smanjuje se utovar, vuca, razbacivanje...

Ja bih hteo da se uključim u ovu temu-mislim da se kod nas o tome malo razmišlja a trebalo bi.
Interesuje me (o ovoj temi baš ništa ne znam)-ja godišnje imam oko 60 tona stajnjaka
-koliko treba glista da bi tu količinu preradile
-koji im je vremenski period potreban da prerade tu količinu đubreta
-ispod đubreta je zemlja
-orijentaciono-koliko bi trebao da investiram u proizvodnju
^-^

Tar
01-03-10, 22:10
.....Obzirom da se gliste koriste za preradu feklanih otpadaka zanima me da li mogu da preradjuju pseci izmet jer imam odgajivacnicu pasa i taj otpad mi pricinjava veliki problem. Normalno taj humus ne bih koristila za djubrenje zemljista gde se gaji voce, povrce ili zitarice, ali sume su tu, zar ne?

Pseci izmet je potpuno neupotrebljiv. Mislim da je i toksican za gliste.

W.S.C.
02-03-10, 19:36
Ja imam mini farmu koki nosilja i konkretno me interesuje da li je moguce iskoristiti zivinsko djubre za uzgoj glista, s obzirom da ima oprecnih misljenja.U knjizi "Gliste-humus" Nenada Rajkovica i Bratislava Minica iz 1986.godine zivinski stajnjak se takodje navodi kao potencijalna hrana za ckg.Koliko sam ja razumeo ono nije stetno,vec se dobija humus losijeg kvaliteta.

Ladybird
22-03-10, 23:43
Pozdrav svim citaocima,
Prosle godine sam pocela sa uzgajanjem kalifornijskih glisti. Nisam uspela da nadjem informaciju koliko jedno leglo moze da proizvede glistenjaka i kako se vrsi njegova berba. Takodje me zanima dali je moguc izvoz glistenjaka i legla kalifornijskih glisti. Unapred zahvalna na svim informacijama.

P. S. Takodje povoljno prodajem legla kalifornijskih glisti.

macosd
31-03-10, 22:53
ljudi, sutra slikam moju mini farmu glistica jer ih imam oko 20-ak legala ali ih neradim ozbiljno vec kao rezervnu varijantu i za potrebe mojih jagoda ;D}

Lumbrinis
03-04-10, 23:22
Pozdrav svim citaocima,
Prosle godine sam pocela sa uzgajanjem kalifornijskih glisti. Nisam uspela da nadjem informaciju koliko jedno leglo moze da proizvede glistenjaka i kako se vrsi njegova berba. Takodje me zanima dali je moguc izvoz glistenjaka i legla kalifornijskih glisti. Unapred zahvalna na svim informacijama.

P. S. Takodje povoljno prodajem legla kalifornijskih glisti.


Jedno leglo godisnje utrosi za ishranu 1000-1200kg hraniva, od toga se dobije oko 600kg glistnjaka. Humus se vadi jednom godisnje tako sto se glistama izostavi jedna prihrana. Kada im se nakon toga da prhrana gliste ulaze u taj gornji sloj koji se nakon nekoliko dana pomera, a vadi se donji sloj iz legla gde je zapravo rinfuzni glistenjak.
U Niskoj Banji je registrivano Udruzenje proizvodjaca i potrosaca organskih djubriva kalifornijskih glisti "Bio-humus" Zaplanje gde mozete dobiti sve informacije i eventualno postati clan Udruzenja.

Rajko
18-05-10, 14:39
pozzzz
ja se bavim uzgojem i prodajoj glista na veliko i malo za ribolovacke radnje ali ocu da se prestanem time baviti jel nemogu da stizem da radim...da li ima ko da je zainteresovan da kupi...cena je po dogovoru....neka mi se javi na pvt...

francuz
19-05-10, 14:33
Zainteresovan sam za kupovinu legla glista, ponude slati na pp >:D

futurefarming
22-08-10, 02:19
Mene glista zanima isključivo kao izuzetna hrana za uzgoj ribe, tu kalifornijska nije najsrećnije rešenje, znam za neke druge vrste a i za humus/kompost proizvodnju su joj našli konkurenta ali da ne pričam van konteksta ovde, ako nekog zanima neka javi pa da otvorimo temu.

francuz
14-09-10, 23:16
Mene glista zanima isključivo kao izuzetna hrana za uzgoj ribe, tu kalifornijska nije najsrećnije rešenje, znam za neke druge vrste a i za humus/kompost proizvodnju su joj našli konkurenta ali da ne pričam van konteksta ovde, ako nekog zanima neka javi pa da otvorimo temu.

Sta bi za tu novu temu?? ^-^

Mikele
27-09-10, 19:18
@futurefarming:
Ima još interesenata za novu temu. Ako mogu neki linkovi ili neka lična saznanja o nekim drugim vrstama glista.
>:D

futurefarming
27-09-10, 20:08
Moja greška, izvinite, otvorio sam temu još odavno ali nije bilio interesenata pa sam slabo i pisao, a da ne budemo baš usko stručni uredio sam to malo opširnije, evo linka:

http://poljoinfo.com/ostale-oblasti/gliste-crvi-i-insekti-kao-prirodna-riblja-hrana/

Sve što vas interesuje, slobodno pitajte, a ako mogu da zamolim, samo što konkretnije ba ću moći konkretno i da odgovorim.

futurefarming
29-01-11, 19:50
Odličan link! >:({


U proizvodnji i uzgoju glista postoje zvanično 6 vrsta glista koje se uzgajaju. U Evropi postoje 4 vrste glista i to su: Crvena kalifornijska glista, Eisenia Fetida, Eisenia Andreii i Dendrobena Veneta.

Sve navedene gliste možete da nabavite preko mene. Ja uzgajam dvije vrste, a imam certifkiate za sve 4 vrste glista koje mogu plasirati na naše tržište, tržišta u regionu i tržišta EU.

Od gore navedenih vrsta glista Dendrobena Veneta se pokazala kao najbolja vrsta sa kojom možete da prerađujete sav organski otpad, a ujedno je možete koristiti i za ishranu kod riba, živine i da je koristite kao živi mamac ili u kasi kod ribolova.

Humus ja također proizvodim i možete ga uzeti kod mene, naravno uz atest koji dobijete.

S poštovanjem, Tanja
E: tatjana.vuckovic@poljoprivreda.ba

francuz
29-01-11, 22:32
Odličan link! >:({


U proizvodnji i uzgoju glista postoje zvanično 6 vrsta glista koje se uzgajaju. U Evropi postoje 4 vrste glista i to su: Crvena kalifornijska glista, Eisenia Fetida, Eisenia Andreii i Dendrobena Veneta.

Sve navedene gliste možete da nabavite preko mene. Ja uzgajam dvije vrste, a imam certifkiate za sve 4 vrste glista koje mogu plasirati na naše tržište, tržišta u regionu i tržišta EU.

Od gore navedenih vrsta glista Dendrobena Veneta se pokazala kao najbolja vrsta sa kojom možete da prerađujete sav organski otpad, a ujedno je možete koristiti i za ishranu kod riba, živine i da je koristite kao živi mamac ili u kasi kod ribolova.

Humus ja također proizvodim i možete ga uzeti kod mene, naravno uz atest koji dobijete.

S poštovanjem, Tanja
E: tatjana.vuckovic@poljoprivreda.ba


Ima li toga u Srbiji?
Daleko mi Bosna

futurefarming
29-01-11, 23:30
Crvenih kalifornijskih ima, malo po netu zagrebi i naći ćeš sigurno a za ovu belgijsku nemam pojma, ova gospođa ih prodaje ne samo u BiH već ima sertifikat za region pa ih verovatno i šalje nekako. Cene su jake.

futurefarming
31-01-11, 00:56
Slučajno sam naleteo na sajt jednog domaćeg proizvođača:

http://www.ekofarmakovacevic.iz.rs/

FruitBoy
02-02-11, 19:50
@futurefarming
pa ti sve živo znaš! :D

francuz
03-02-11, 14:36
Slučajno sam naleteo na sajt jednog domaćeg proizvođača:

http://www.ekofarmakovacevic.iz.rs/

Zvao sam i ugovorio kupovinu 1/2 legla za mart....50 e, pa neka se razmnozavaju kod mene :D

futurefarming
03-02-11, 15:05
@futurefarming
pa ti sve živo znaš! :D


Bato moj, znam možda 0,1% od onog što je potrebno da bih bio dobar poljoprivrednik. >:({

francuz, kolega, šta su vam rekli, koliko legala/kg preporučuju za đubrenje glistenjakom jednog ara? Na linku koji je vojin stavio, može se pročitati i preporuka od 2 legla po aru što je 200 legala za hektar i 20 000 evra!
http://i52.tinypic.com/fldh1z.jpg

nebojsa
06-02-11, 15:57
Hajde da oživimo malo ovu temu.
Interesuje me cena glistenjaka. Da li neko od vas prodaje ili zna kako se kreće cena? Druga stvar, interesuje me i cena legla kalifornijskih glista.

futurefarming
06-02-11, 17:24
Cena za leglo tj. 1kg crvene kalifornijske je oko 100 evra, ostale vrste su skuplje.

Ne bi bilo loše da se ove dve teme spoje:

http://poljoinfo.com/index.php?topic=5922.0

vojin
06-02-11, 19:38
@futurefarming, to je dosta visoka cena.Imamo udruzenje uzgajivaca u Nisu i cene su duplo manje. Crvene kalifornijske daju nakvalitetniji humus. Ono sto je najbitnije dajemo podrsku svakom onom koji krene da ih uzgaja.
Sve sto Vas interesuje na ovu temu pitajte >:({

futurefarming
06-02-11, 21:11
Bravo za vas vojine, gde god da sam pitao za cenu ispod 100 evropljanina nije bilo.

Da li neko od vaših članova uzgaja Dendrobenu Venetu (Dendrobaena Veneta)? >:D

nebojsa
06-02-11, 21:15
@ vojin

Hvala na ponuđenoj pomoći.
Razmišljam da uzmem neko leglo da imam humus za svoje potrebe. Nisam ni znao da postoje druge vrste u lumbrikulturi osim kalifornijske gliste. Koja vrsta glista je najbolja kada je u pitanju prerada nekog šireg spektra organskog otpada? Mislim pored stajnjaka i na lišće, pokošenu travu, ostatke od voća i povrća...
Biće više konkretnih pitanja dok se malo upoznam sa problematikom.
Niš mi je daleko. Na koji način bi se leglo moglo transportovati u severne krajeve?

Kosjerac
06-02-11, 21:28
Nebojša moj deda se bavi uzgojom i prodajom kaliforniskih glista, ako si zaintresovan mogu ti broj poslati na pp da nebude reklama.

futurefarming
06-02-11, 22:00
U Evropi postoje 4 vrste glista i to su: Crvena kalifornijska glista, Eisenia Fetida, Eisenia Andrei i Dendrobaena Veneta.

Ova plava ima najbolje preporuke. Na linku koji je vojin dao u drugoj temi možeš pročitati više o tome a moja savet svima koji uzgajaju gliste je da se informišu malo i o ovom korisnom insektu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hermetia_illucens

http://www.youtube.com/watch?v=C-zAbzRx29Ihttp://www.youtube.com/watch?v=qaoVBlS8iVA&feature=related


http://poljoinfo.com/index.php?topic=10926.0

nebojsa
06-02-11, 22:05
@ Kosjerac

Tek sam u fazi upoznavanja sa tematikom. Nema šanse da se tome posvetim pre leta. A problem je i daljina. Što da ne, pošalji broj.

@ futurefarming

Čitao sam malo o BSF. Ima li iko kod nas da se time bavi?

futurefarming
06-02-11, 22:12
@ futurefarming

Čitao sam malo o BSF. Ima li iko kod nas da se time bavi?


To i mene zanima ali nisam čuo da ih ima. Planiram ove godine da kupim jedno leglo iz nemačke za "priplod" pa će biti.

Petar 90
06-02-11, 22:18
Koliko se brzo razmnozavaju ove gliste? >:({

futurefarming
06-02-11, 22:24
Ako misliš na BSF to nisu gliste već larve mušice i reprodukuju se dosta brzo. Gliste su zahtevnije po pitanju uslova uzgoja i njihovo razmnožavanje zavisi od mnogih faktora, temperatura, vlažnost, nutrienti i posebno pH. >:({

Petar 90
06-02-11, 22:29
za te musice ako na isto mislimo sam gledao na tv-u...
covek cuva musice,tj gaji,proizvodi crve koji preradjuju djubrivo i onda on to granulira i prodaje...
mene zanimaju gliste napravio bih poso da ih prodajem ribolovcima kao mamac za soma...
Napravio bih par legla ,tj onoliko koliko je dovoljno da imam gliste na prodaju tokom cele godine

futurefarming
06-02-11, 22:42
Može biti jer tih mušica ima u prirodi, mislim, čak i kod nas. Kalifornijska nije dobar izbor kao hrana u uzgoju ribe ali bi za mamac mogla da posluži. Belgijska je kažu dobra za sve.

Ako imaš mogućnosti, najbolje je u zatvorenom prostoru držati legla, onda sve ide brže.

nebojsa
06-02-11, 22:59
@ futurefarming

Javi se kad zapatiš ove životinjke, može to da bude zanimljivo.

Petar 90
06-02-11, 22:59
pa za njih verovatno ne treba veliki prostor,a sigurno mogu i na spratovima da se urade ajde tako da kazem posude gde ce se drzati,tako da bih mogo odvojiti jedan deo u podrumi ,pregratiti knaufom i srediti i opremiti za taj poslic,ako ide dobro lako cu uraditi neku zgradicu

futurefarming
06-02-11, 23:13
nebojsa, nema brige >:({

Petar 90, tebi bi ova varijanta sa "spratovima" ili fiokama odgovarala:

http://www.youtube.com/watch?v=-4xo2hAa-LY&feature=related

Petar 90
06-02-11, 23:21
pa tako nesto....
morao bih prvo videti negde proizvodju pa onda krenuti sa izradom objekta i svega sto ide uz to

futurefarming
06-02-11, 23:37
Proizvodnja ide u lejama ali ovaj sistem po vertikali je odlična stvar za manju količinu.

FruitBoy
09-02-11, 20:18
Neka, neka, samo napred! :D

francuz
09-02-11, 20:31
@futurefarming
pa ti sve živo znaš! :D


Bato moj, znam možda 0,1% od onog što je potrebno da bih bio dobar poljoprivrednik. >:({

francuz, kolega, šta su vam rekli, koliko legala/kg preporučuju za đubrenje glistenjakom jednog ara? Na linku koji je vojin stavio, može se pročitati i preporuka od 2 legla po aru što je 200 legala za hektar i 20 000 evra!

Djubris onoliko koliko mozes, znamo da 1 leglo obradi 1 tonu stajnjaka i napravi 500 kg glistenjaka, a da je glistenjak 3,5 puta "jaci" od obicnog stajnaka...
Ostaje hrana za kokoske, svinje, cist protein!

futurefarming
13-02-11, 15:05
Gliste prave đubrivo od fekalija
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=12&nav_category=9&nav_id=492432

Petar 90
13-02-11, 18:22
Gliste prave đubrivo od fekalija
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=12&nav_category=9&nav_id=492432
Druze jel ovo sutra ili je bilo danas?

Post je spojen: 1297617777________________________________________ _________
sad vidoh da pise gore 'SUBOTA'

znaci bilo je danas,e jbg nisam gledao >:({ >:({

Zoran0230
13-02-11, 18:29
Gliste prave đubrivo od fekalija
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=12&nav_category=9&nav_id=492432


O tome sam ja razmišljao zato me i interesuje koliko glista treba za jedno 60 tona stajnjaka i koliko im treba vremenski

futurefarming
13-02-11, 18:58
Petar 90 bilo je danas ali nisu apdejtovali vest na sajtu, ja sam noćas zaginuo do 5 pa je vest kasnila ali mislim da je to manje/više sve što je bilo i u emisiji.

Zoran0230
Proces traje godinu dana a zavisi i od vrste, najbolje da direktno kontaktiraš uzgajivače, recimo na ovom portalu ljudi pitaju konkretne stvari i dobijaju odgovore:
http://www.poljoprivreda.ba/pitajte-odgovaramo/uzgoj-glista
http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=6&Itemid=3

vojin
20-02-11, 10:05
Dendrobenu Veneta ili Evropska kako je neki nazivaju kao jos jedna vrsta je pravi svastojed i nije toliko probirljiva kao kalifornijske glista. Humus koji ona izbaci nesto je losijeg lavaliteta. Nije toliko osetljiva kao kalifornijska glista i sporije se razmnozava.
Meedjutim Dendrobenu Veneta ima siru upotrebu.
60 t stajnjaka preradi 60 standardnih legala za godinu dana t.j. 1 leglo 1 t.

Petar 90
20-02-11, 17:11
Jedan ribolovac,inace u penziji je covek,mi rece da su kaliforniske gliste ustvari one iz djubreta,sto se mogu naci i sto koristimo za pecanje....
Zanima me jel on u pravu ili nije?

vojin
20-02-11, 17:29
Smatram da nije u pravu .Djubretarka je domaca vrsta glista , tako da je to treca vrsta glista i ona je dobra ya ribolovce.. Razlike su u razmnozavanju i kvalitetu HUMUSA koje daju. Primat u odnosu na ove karakteristike drzi kaliforniska glista.

Zoran0230
20-02-11, 18:07
Vojine,imaš li pojma kolika je cena jednog legla

Kosjerac
20-02-11, 19:32
Vojine,imaš li pojma kolika je cena jednog legla

od 80- 100 evra zavisi kako se dogovoriš sa gazdom ( te cene su od mog dede) >:D
nije reklama

futurefarming
20-02-11, 19:45
Cena za leglo tj. 1kg crvene kalifornijske je oko 100 evra, ostale vrste su skuplje.

Ne bi bilo loše da se ove dve teme spoje:

http://poljoinfo.com/index.php?topic=5922.0


@futurefarming, to je dosta visoka cena.Imamo udruzenje uzgajivaca u Nisu i cene su duplo manje. Crvene kalifornijske daju nakvalitetniji humus. Ono sto je najbitnije dajemo podrsku svakom onom koji krene da ih uzgaja.
Sve sto Vas interesuje na ovu temu pitajte >:({

Petar 90
21-02-11, 01:10
Smatram da nije u pravu .Djubretarka je domaca vrsta glista , tako da je to treca vrsta glista i ona je dobra ya ribolovce.. Razlike su u razmnozavanju i kvalitetu HUMUSA koje daju. Primat u odnosu na ove karakteristike drzi kaliforniska glista.
Ja mu isto govorio da to nije to,al ko da se raspravlja s budalom :lol: :lol: :lol:
a posto ja nemam iskustva s tim,reko da pitam vas jesam li se s pravom bunio >:({

Gačević
22-02-11, 00:18
Ako ovčije djubre stoji u štali 6 meseci, u toku jesen-zima ispod ovaca, da li treba i posle čišćenja objekta još da odleži ili mogu gliste odmah da se ubacuju ispod njega.

Petar 90
22-02-11, 13:52
Malo njuskah po netu i naleteh na ovo;
pogledajte ima dosta dobrih stvari
http://www.poljoprivreda.ba/pitajte-odgovaramo/uzgoj-glista/1849-uzgoj-glista

futurefarming
22-02-11, 16:23
Ako ovčije djubre stoji u štali 6 meseci, u toku jesen-zima ispod ovaca, da li treba i posle čišćenja objekta još da odleži ili mogu gliste odmah da se ubacuju ispod njega.


Šest meseci je dovoljno, relativno svež stajnjak iz gornjih slojeva ne bi trebao da bude problem jer će gliste krenuti od onih delova koji su najduže odstojali.

Kalifornijska crvena ne može da preradi ovčiji niti kozji stajnjak, samo goveđi, zato pazite koju vrstu kupujete! >:({

Gačević
22-02-11, 18:25
Pa koje gliste onda mogu, pošto je kod mene isključivo ovčije djubre, razume se izmešano sa slamom.

futurefarming
22-02-11, 19:24
Dendrobaena Veneta

Info i u ovoj temi:

http://poljoinfo.com/index.php?topic=5922.0

Petar 90
23-02-11, 07:22
@futurefarming

druze koliko treba biti staro junece djubre da bi mogo u njemu razmnozavati gliste?
Razmisljam uzeti bure od 50l staviti na dno junece djubre,karton,pa zemlju i tako 2x...naravno izmedju vlaziti >:({

peto1
23-02-11, 09:23
Evo mala brosura o uzgoju Kalifornijskih gujica:

http://www31.zippyshare.com/v/67185674/file.html

Gačević
23-02-11, 10:02
Dobra literatura, samo sam malo zabrinut jer neko reče da ne može ovčije djubre umešano sa slamom, odnosno takva podloga ispod ovaca koja stoji po 6 meseci u objektu da bude hrana za kalifornijske gliste, a ja toga imam na pretek.Interesuje me od ovih ljudi koji rade sa kalifornijskim glistama je li to tačno.

nebojsa
23-02-11, 10:13
Evo mala brosura o uzgoju Kalifornijskih gujica:


http://www.imagebam.com/image/12a3c1120740493


Izgleda da je uklonjena ^-^

peto1
23-02-11, 12:15
Sad bi trebao da radi.

http://www37.zippyshare.com/v/44263318/file.html

futurefarming
23-02-11, 14:54
@futurefarming

druze koliko treba biti staro junece djubre da bi mogo u njemu razmnozavati gliste?
Razmisljam uzeti bure od 50l staviti na dno junece djubre,karton,pa zemlju i tako 2x...naravno izmedju vlaziti >:({


Rodbino, 6 meseci je neki minimum. Na prethodnoj strani imaš yt snimak sa vertikalnim posudama, to ti je daleko lakše za održavanje nego bure. >:({

peto1, hvala za linkove, skinuo sam obe.

vojin
23-02-11, 23:18
@Petar 90 , druze na dno ide dobar pregoreli stajnjak do god. dana. Dalje ide samo sloj do 20 cm hrane ne vise i dobro je prekriti slojem slame . Nema potrebe trpati mnogo hrane. Obavezna je na dnu drenaza. Kaligorniska g. je dosta osetljiva na ambijentalne uslove ali zato daje najkvalitetniji humus .
Sto se tice ovčijeg djubriva i kozijeg i to mogu preraditi zasto ne ,malo nevoljnije ga napadaju.
Konjsko napadaju sveze kao i kunica koje se pokazalo u analizi odlicno.
Kolega koji koristi odabrano stajsko djubrivo i moje od kunica imalo je znacajano veci nivo FOSFORA a vi znate sta to znaci.

nebojsa
02-03-11, 21:49
Neki dan sam pričao sa čovekom koji se 20 godina bavi ovim poslom. Deluje mi ozbiljno i da zna šta priča a njegova priča se u nekim stvarima razlikuje od svega što sam za ovo kratko vreme pročitao o lumbrikulturi.
Par stvari mi je bilo zanimljivo pa vas molim za komentar.

1. Čovek kaže da leglo koje on prodaje (usput rečeno za 100e) predstavlja 2m x 1m x 0,25m sa sve humusom i glistama u njemu. Od prilike težine 250 kg. Čovek se nasmejao kad sam mu spomenuo priču o 1 kg glista svih uzrasta. Kaže još da mu treba dve nedelje za pripremu legla za prodaju (da bi mogao da podeli leglo kako treba)

2. Kaže da se za godinu dana od ovakvog legla dobiju dva jaka legla. Kaže čovek da se može deliti i ranije i na više "delova" ali da to sve slabi legla koja su manje produktivna. U takvim leglima ima malo polno zrelih glista i da legla sporo "napreduju" i slabije prerađuju ono čime ih hranimo u humus.

vojin
03-03-11, 07:36
Iz price bih rekao da se dugo bavi glisrenjacima . :D
Tacna je ijedna i druga informavija.
Mala korekcija je da je tezina legla 250 l. sto je oko 125 kg.
Ranije su u liteteraturi navodili da ih dele na svaka tri meseca .
I meni iskustvo govori da je najbolje jedna deoba godisnje.
Odgovori su korektni , dobro ostaje cena ali to je to ... >:({

peto1
03-03-11, 09:43
Jos jedna bitna stavka kod gujica je i ta kakda se kupuju. Najbolje je uzimati leti kad su temperature oko 20-ak stepeni jer su onda gujice najaktivnije i nalaze se u gornjim slojevima glistenjaka. Tu su i polozena jaja i vec izlegnute gujice, takozvani kokoni iz kojih se razvijaju nove gujice. I jos jedna vazna stavka je da se vlaznost pokrivke dubreta stalno dryi na jednakom nivou. Treba ga zalivati da se ne isusi. Pored toga ima i opasnosti da se u glistenjak usele ronci koji nemilice unistavaju i gliste i jaja pa se desi da desetkuju legla. Isto je i sa krticama koje znaju napraviti pravi dar mar u glistenjaku. Nije sve bas kao na papiru. Ima tu jos dosta stvari koje se uce uz glistenjak i gujice. Najinteresantnija stvar je kada prislonite uvo skoro na pokrivku glistenjaka lepo se moze cuti kako gujice jedu pokrivku. Malo smesno ali istinito.

vojin
04-03-11, 21:57
@peto1, sve je stvar iskustva i prakse i jos dosta toga trebamo uciti o ovim tako bitnim stvorenjima.
U svemu najbitnije je sigurno odrzavati vlagu konstantnom. Sto se tice stetnika krtica je u tome najjaci predator i imam utisak da mogu da osete njena kretanja kilometrima daleko. A sto se tice njihovog usisavanja hrane pravi orkestar je Dendrobena veneta koja je i pravi svastojed. I ona je ta koja preradjuje kanalizacioni mulj a ne kaliforniska koja je probirljivija. >:({

peto1
04-03-11, 22:05
Gajio sam ih dok sam radio sampinjone, samo zbog toga da ne bacam kompost koji je izbacivan nego da ga gujice prerade u hunus. Tako da sam upoznat sa svim nedacama koje idu sa njima.

nebojsa
04-03-11, 23:00
Pa zna li neko gde kod nas može da se nabavi ta Dendrobena veneta?
Kakva je razlika u kvalitetu dobijenog humusa, u brzini razmnožavanja... u odnosu na kalifornijsku glistu? Ako manje osetljiva i manje izbirljiva po pitanju ishrane od kalifornijske nije mi logično da ipak svi gaje kalifornijsku. Mora da ima neko "ali"

vojin
04-03-11, 23:27
@nebojsa , kaliforniska je bila hit svojevremeno upravo da bi se prodavala legla zbog brze reprodukcije
Sva koncetracija se daje na opise njihovih zivotnih navika ali ponavljam ono sto je kod njih bitno je bez obzira o kojoj vrsti se radi je HUMUS kao najbolje poznato organsko djubrivo koje nijedna laboratorija u svetu nece nikada uspeti da napravi.
U ovom slucaju bio je izgleda u pitanju marketing i kaliforniska je bila bolje reklamirana.
Dendrobenu vole ribari i iodlicna je proteinska hrana za zivotinje . Ali oni koji o tome treba da pricaju nepricaju >:({

francuz
04-03-11, 23:32
Ali oni koji o tome treba da pricaju nepricaju >:({


Pratim temu, trazim nesto vise o kal.gilstama/Dendrobena veneta, pa me interesuje KO to treba da prica a ne prica, da ga potkacimo da prica, zanimljivo je, steta da ostane nedoreceno....
hvala

nebojsa
04-03-11, 23:40
@ vojin

Misliš da je caka samo u boljem marketingu? Imaš li ti nekog iskustva sa Dendrobena veneta, neposrednog ili posrednog?

vojin
04-03-11, 23:57
@francuz , skolovani poljoprivrednici izadju iz skole a da i neznaju koje vrste ovih marljivih radnika postoje. Da su one besplatni oraci zemljista ali kad im bacis vestak eto jada nema ih vise u zemljistu i to je onda spirala bez povratka.
@nebojsa sa Dendrobenom sam se upoznao od skoro i traze mozda malo vise vlage .
Zasada smatram da je marketing u pitanju vreme ce pokazati.

Gačević
05-03-11, 21:04
Daj da radimo sa glistama, djubre čeka, a mi smo u nedoumici koje gliste odabrati. Dajte neko sa iskustvom neka nam objasni. Ovce svaki dan brabonjaju, a zemlja godinama posna, da ne čekamo više. Ili jedna ili druga. Koja vrsta?

vojin
05-03-11, 21:47
Gačević , idi sa kaliforniskom i ne cekaj , nema nedoumice. Imas dosta materijala i nek ti pomogne onaj od koga uzimas legla to je to nema filozofije ucis u hodu. >:({

peto1
05-03-11, 21:59
Sad ces tesko naci pravo leglo za kupovinu jer se gujice na ovu hladnocu povlace u dublje slojeve da prezime. I ako uzimas leglo neka ti odvadi gornji sloj od 25 sm. Prvo rukom malo razgrni dali ima dovoljno gujica i dali se vide jaja mali zuckasti klikercici precnika do 3 mm to su ti jaja iz kojih treba da se izlegu nove gujice. inace leglo se prodaje po povrsini 1 x 2 m i dubine od 25 sm. treba da bude pola kubika dureta sa glistama. Moj ti je savet da sacekas do kraja Maja ili poceta Juna pa onda pazari.

Gačević
05-03-11, 22:02
Dva reda betonskih blokova, 40 centimetara u vis, 1 metar u širinu i 2 u dužinu. Je li tako? Interesuje me pošto ja ispod svega stavljam slamu i otpadno seno i ovce i krave i kerovi, može li sve to sa jedne gomile, tako izmešano i odstajalo pravo pred gliste i još nešto, pošto uskoro ubacujem kuniće, oni će biti u kavezima, znači njihovo djubre će biti bez slame, koliko treba ono da odleži da bih ga mogao staviti kao prvi sloj na gliste. Koliko vremena ova smeša da stoji, pa da delim gliste i da vadim humus.Pozdrav.

SAMA
05-03-11, 22:13
Ne znam mnogo o ovoj temi.Imao sam jedno leglo pre nekoliko godina cisto amaterski za pecanje.
Savetovali su mi da ispod stavljam sloj peska posto ima krtica.Ako one provale bice gozbe.Ja sam se obezbedio od njih,al ne lezi vraze provalile kokoske.
To je bio kraj mog bavljenj glistama.

peto1
05-03-11, 22:14
Ispod na zemlju stavi zicu 1x1sm da ti se krtica ne useli u klistarnik. Sve to so mislis da stavis mora biti mokro nikako suvo. imas na ovoj strani dve knjige o gujicama pa skini i procitaj.

http://www31.zippyshare.com/v/67185674/file.html

http://www37.zippyshare.com/v/44263318/file.html

Nemoj biti lenj ako vec oces stim da se bakces. >:({

Gačević
05-03-11, 22:21
Ja sam ispod betonirao, a pod je malo pod nagibom, bilo predvidjeno zza druge stvari, ali.. Da li valja betonski pod.

peto1
05-03-11, 22:27
To ti je najbolja varijanta. Samo na blokovima napravi zljebove gde moze da ode voda. Gujice nece pobeci. Kako je reko moj drugar ko je jos pobegao od punog stola A visinu posle mozes dici i do 1 m. I jos da dodam ako mozes napraviti to sve gde je preko celog dana ladovina to bi ti puno pomoglo.

vojin
05-03-11, 22:42
Gačević gledaj da od kerova ne jer je dosta kiselo i hrane se mesom znaci to ne :<<> . Kao aditiv za kombinaciju ovcje i kravlje soli kalcijum karbonatom ono prija glistama i podize pH .
Sto se tice kunica ono slobodno ide direktno na leglo nemora odstajati i polako dok prodje godina.
Pozdrav >:({

Gačević
05-03-11, 22:48
Mogu da napravim da bude hladovina preko celog dana i mogu da podignem 1 metar sa betonskim blokovima, a imam prostor 2x2 metra, može li tu dva legla ili da stavim jedno, da ne pregradjujem, pa neka se šire. Koliko bi im vremena trebalo da to " odrade ", 2 x 2 x 1 u vis. Inače planiram gliste negde oko 20 maja.

Post je spojen: 1299361797________________________________________ _________


Gačević gledaj da od kerova ne jer je dosta kiselo i hrane se mesom znaci to ne :<<> . Kao aditiv za kombinaciju ovcje i kravlje soli kalcijum karbonatom ono prija glistama i podize pH .
Sto se tice kunica ono slobodno ide direktno na leglo nemora odstajati i polako dok prodje godina.
Pozdrav >:({

Kako se soli, prilikom izbacivanja iz objekta na mesto na kome će da odleži ili kada se stavlja na gliste.Pozdrav.

SAMA
05-03-11, 22:56
OBAVEZNO ZALIVAJ nikako suvo sto rece kolega.Naravno ne trba ni da plivaju,samo da bude vlazno.
Opet se vracam na pesak.Meni rekose da krtica nece ako se zaranja.Znaci peska 20tak cm.Ipak jeftinije od betona,a jos zica idi begaj mogu samo da ih omirisu.

peto1
05-03-11, 23:00
Ama brate uzmi knjigu i procitaj ne stavlja se odma metar dubreta nego u slojevima od 5-6sm i tako dok ne stignes do vrha. Mojia su legla bila duzine 6m sa 1,2m i visine oko 90sm. Od tri legla sam na kraju imao 5 boksova od 6 m. Ne za godinu dana negomalo duze. 3-4 god.

Gačević
05-03-11, 23:06
Ama brate uzmi knjigu i procitaj ne stavlja se odma metar dubreta nego u slojevima od 5-6sm i tako dok ne stignes do vrha. Mojia su legla bila duzine 6m sa 1,2m i visine oko 90sm. Od tri legla sam na kraju imao 5 boksova od 6 m. Ne za godinu dana negomalo duze. 3-4 god.

Jasno mi je to brate moj, nego pitam da li da uzmem jedno leglo ili dva pošto imam prostor 2x2 metra. Da ne pregradjujem na metar.

Mrgud
05-03-11, 23:10
Da li treba humus "obraditi" pre stavljanja u plastenik? Zbog mogucnosti unosa raznih gljivica, insekata itd ^-^ mozda krec ili tako nesto?

peto1
05-03-11, 23:24
Ako je prodavac posten sto je danas redak slucaj dosta ti je jedno leglo za tu povrsinu. Ispod stavis 15-20santimetra dubreta naravno mokrok i izmesanog ne nabijenog i ako na to bacis jedno leglo sa jajima i sitnim kokonima koji su bele boje dok su mali do par mm duzine imaces do kraja godine jedno solidmo leglo i humusa do oko pola metra plus gornji sloj koji se predhodno skida u dva puta. Zato ti nebi bilo lose da imas jos jedan objekat gde ces prebaciti gujise. Prebacujes iz dva puta tako sto prvo skidas gornji sloj i ponovo stavljas dubre jedno 5 sm i za 10-15 dana skidas i taj sloj kojim pokupis gujice i kokone koji su ostali u humusu. Jel ce dosta glisti da ti se povuce u dubino kad pocnes da carakas sa vilama da ih vadis. Zato ti kazem da procitas knjigu da imas neku osnovnu predstavu u sta se upustas pa onda pitaj sta ti nije jasno.

@ Mrgud

Netreba nista samo se proseje kroz sito i pazis da ne zapatis kojeg ronca.

vojin
05-03-11, 23:24
@Gačević , najbolje kroz prste kad ga dodajes glistama .
@Mrgude , HUMUS ne napadaju nikakve gljivice , insekti , muve ili bilo sta jer je to tako priroda odredila, kakav krec .Slobodno stavljaj u plastenik i videces cuda >:({

Gačević
05-03-11, 23:30
Peto 1, hvala najlepše. Čitam i pitam, još samo iskustva. Inače humus bih razbacivao po njivi za žito, a gliste posle solidnog broja legala za zdravu hranu pilićima i svinjama. Djubreta imam na pretek ovčijeg, kravljeg i uskoro od kunića. Šteta ga je ne iskoristiti, a i dobijam na glistama.

peto1
05-03-11, 23:42
@ Gačević

Ma neces ti tu imati vagon glisti da to sve naranis. Sa pocetkom hladnijeg vremena u jesen videces da se gujice povlace dublje nisu na povrsinskom sloju onda se stavi dubre jedno 20-tak santimetara i sve to okolo i od gore ususkas sa balama slame da se ne smrznu preko zime. na prolece kada otopli i nema vise mrazeva se otkrijes i polako pocinjes sve jovo nanovo.

nikola indjija
19-03-11, 20:14
kako se radi homogenizacija glistenjaka >:D

vojin
20-03-11, 15:25
Morao bi biti malo jasniji na sta konkretno mislis ^-^

nikola indjija
20-03-11, 15:42
Unistavanje glista iz glistenjaka

futurefarming
20-03-11, 16:44
Gliste treba odvojiti, nikako uništavati, kokoni koji ostanu ne prave probleme.

vojin
20-03-11, 17:07
@nikola unistavas iz kog razloga ^-^

peto1
20-03-11, 22:15
@ futurefarming

Gde ostaju kokoni. Pa zato se skida u dva puta gornji sloj, pa cak i u triput, da bi i njih pokupio i prebacio u novo gnezdo. To su ti isto gliste koje ce vrlo brzo da pocnu da preraduju dubre.

Petar 90
20-03-11, 23:27
Kako znati koliko humusa treba skinuti prilikom skidanja? >:({

peto1
20-03-11, 23:43
Kada vidis da su ti gliste skoro na povrsini skidaj taj slos, pa stavljas novi sloj dubreta u koji ce se gliste vrlo brzo preselitiza nekoliko dana. Onda skidas taj sloj i prebacujes u vec pripremljenu leju, a na staru stavljas novi sloj dubreta da se i ono sto je ostalo u humusu ili nisi pokupio prvi put to uradis drugim skidanjem. Ako skines i drugi put dubre gornji sloj moze malo da se zakaci i humusa na vilama pregledaj malo po humusu dali je ostalo jaja od predhodnog skidanja nabaci jos jednu turu dubreta i ostavi jedno 15-tak dana pa pregledaj ponovo, razgrni rukama dure na nekoliko mesta pa ces videti. Nije to samo tako sad cu da pravim humus i gotovo, treba i malo da odes kod nekog ko se stim bavi pa pomalo da krades zanat. Jedno je ovde sto pisemo a drugo kad ti to radis uzivo.

Petar 90
20-03-11, 23:45
Hvala,slazem se da treba videti s nekim ko to vec radi,ali u mojoj okolini ne pznajem,a nisam ni cuo za nekog da to radi >:({

futurefarming
20-03-11, 23:47
@ futurefarming

Gde ostaju kokoni. Pa zato se skida u dva puta gornji sloj, pa cak i u triput, da bi i njih pokupio i prebacio u novo gnezdo. To su ti isto gliste koje ce vrlo brzo da pocnu da preraduju dubre.


Naravno, htedoh reći da ako neki i pretekne to nije razlog za bilo kakvu intervenciju na humusu, prerada ili slično; nisam bio dovoljno precizan. ::sramota::

Petar 90, ima i fazon sa mokrim kartonom ispod kojeg se preostale gliste grupišu, to naravno ne važi za kokone, tu samo dobar pogled radi posao. :D

peto1
20-03-11, 23:53
@ Petar 90

Jesi li vec nabavi gliste ili tek imas nameru da ih nabavis?

Petar 90
20-03-11, 23:56
Tek imam nameru >:({

peto1
21-03-11, 00:06
Onda nemoj ni kupovati do kraja Maja ili tek pocetkom Juna. I ako budes kupovao pregledaj koliko ima glista u gornjem sloju. Nemoj da ti da leglo koje je skoro razdvajao pa da ti od tih proredenih da leglo. Gornji sloj sa hunusom do 25sm sa 2 m2.

futurefarming
21-03-11, 00:08
Evo jedne stvari o kojoj se priča:

http://www.youtube.com/watch?v=QjG9IMnTS0E
http://www.youtube.com/watch?v=KRI69IO5y3c&feature=related Ako ovo i odvaja gliste, pitanje je šta se sa jajima dešava + mali kapacitet...

peto1
21-03-11, 00:18
Tako odvajaju gliste za pecarose a ostatak vracaju na leglo.

futurefarming
21-03-11, 00:23
Moguće. U svakom slučaju, ja sam više za tradicionalne metode iako lome kičmu. Lkl{{
Ako nekog zanima, evo ozbiljnijeg (ali ne i boljeg) pristupa celoj stvari:

http://www.youtube.com/watch?v=rJ2DW8aWpXw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vQEQ-gWLHJU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=iSAs5fYZ4WY&feature=related

Vrbavac
23-08-11, 21:04
http://i53.tinypic.com/htzdph.jpg ako nekom treba lako napraviti za odvajanje glista od humusa .

Vrbavac
23-08-11, 21:06
http://i53.tinypic.com/htzdph.jpg

peto1
23-08-11, 21:10
http://poljoinfo.com/http://i54.tinypic.com/2u9pxzn.jpghttp://poljoinfo.com/http://i54.tinypic.com/2u9pxzn.jpghttp://i54.tinypic.com/2u9pxzn.jpg

necapile
18-09-11, 16:08
Pozdrav drustvo. Mene intresuje, posto ovde nisam nasao, da li moze da se stavi neka vrsta glista u izmet od kokosaka? Razgovarao sam sa jednim covekom on je nesto spomenuo kao nekog crva muve (BSF verovatno je to ali nisam siguran) Moze li mi neko pomoci u vezi ovoga? Zanima me taj crvic ili neka prerada kokosijeg izmeta za koriscenje u djubrenju zemnjista.

hanza
18-09-11, 17:03
Mešanjem, kokošijeg izmeta, organskih odpadadaka, (trava, korov, slama, kukurozovina, lišća), zemlje, piljevine i drugo, i sve to zaliješ korisnim mikroorganizmima dobiješ izvrstan kompost.
Korišćenjem tog komposta uštediš dodobru količinu novca i smanjiš rad na minimum.
Uz sve to povećaš proizvodnju i jedeš zdravu hranu.

necapile
18-09-11, 20:04
Da li je potrebno nesto posebno praviti ili moze direktno na mestu odlaganja da se to uradi? Mislim kao za gliste praviti neke boksove ili nesto. Gde mogu da se nabave korisnii mikroorganizmi i koja je cena toga? ^-^
>:({

futurefarming
18-09-11, 23:02
Gliste u živinskom stajnjaku, bogami skeptičan sam. Probaj ali da dobro pregori i, kao što hanza reče mešaj sa još dosta organskog materijala pa tek onda naseli leglo tu gde bude komposna gomila.

BSF je larva vojničke mušice, vrlo korisna zver, pisali smo na forumu, ukucaj u pretragu i čitaj. Molim za kontakt čoveka ako ima leglo BSF na prodaju, na pp.

O korisnim mikroorganizmima u posebnoj temi.

hanza
19-09-11, 16:43
Nije ti potrebno da praviš nikakve boksove, samo slaganje, zalivanje i da pokriješ. ( vidi temu kompostiranje).http://i53.tinypic.com/ka44de.jpg

peto1
20-09-11, 14:59
http://poljoinfo.com/http://i56.tinypic.com/f9v6x.jpghttp://i56.tinypic.com/f9v6x.jpg

hanza
21-09-11, 16:12
Peto, dobar ti ovaj potez, okretanje slike, menjao sam windovs pa mi je sve prilično pobrkano, (ne znam gde mi je šta), hvala!

peto1
21-09-11, 16:20
Samo da ne okrecem monitor da vidim sliku.

Pozzzz.

hanza
01-10-11, 19:33
Juče uzimao kompost, iz ove srednje gomile, što se vidi na slici, ima strašno mnogo glista?!! pa sve neke debele.
Ne znam da li imaju isti efekat kao kalifornijske? U gomili toplo i vlažno pa se skupljaju i množe. A bogme i krtice navalile bojim se potamaniće mi sve gliste? koliko krtica može da pojede toga?

zis
01-10-11, 19:44
Juče uzimao kompost, iz ove srednje gomile, što se vidi na slici, ima strašno mnogo glista?!! pa sve neke debele.
Ne znam da li imaju isti efekat kao kalifornijske? U gomili toplo i vlažno pa se skupljaju i množe. A bogme i krtice navalile bojim se potamaniće mi sve gliste? koliko krtica može da pojede toga? Toliko da ćeš na kraju morati kupovat gliste ako hoćeš da imaš humus:lol:

peto1
01-10-11, 19:44
Krtice i ronci mogu da ti desetkuju leglo glista. Zato se dole stavlja mreza da nemogu da udu u kompost, a sa strane se pravi neka ograda br nekoh 20-30 sm.

necapile
07-10-11, 23:10
Pozdrav narode.
Kod mene se u kokosijem izmetu pojavio neki beli crvic. Moze li mi neko malo nesto vise objasniti sta i kako da ga zadrzim sobzirom da vidim da on to lepo preradjuje i pravi nako lep samo neznam koliko kvalitetan humus.

http://i56.tinypic.com/2jd43zt.jpg

siki7
17-11-11, 08:38
@tar
3-mislim da djubre treba, s vremena na vreme, po slojevima, posipati sa malo gasenog kreca da bi se smanjila kiselost. Ovo se preporucuje za svako kompostiranje ali nisam 100% siguran da je obavezno i za gliste.

to je tacno ali se gaseni krec mora dodavati OPREZNO, jer u direktnom dodiru sa glistama ubija ih!
(malo sam zakasnio, post je daaaavno postavljen a ja se tek nedavno pridruzio forumu ali sam morao to da dodam, tu cinjenicu jer ko zna koliko ce ljudi jos da procita ......)
ja licno koristim stocnu kredu, ali ne uvek, zavisi

---------- Poruka napisana u 22:03 ---------- Prethodna poruka je at 21:46 ----------


Da li je potrebno nesto posebno praviti ili moze direktno na mestu odlaganja da se to uradi? Mislim kao za gliste praviti neke boksove ili nesto. Gde mogu da se nabave korisnii mikroorganizmi i koja je cena toga? ^-^
>:({

..... moja preporuka ti je da pravis te "boksove" kako si ih nazvao, od starih cigala recimo i miran si od krtica prvenstveno, lepo ih sloziti na poravnati teren, sa strane i tu mogu cigle naravno ali moze i od dasaka ili nekog drugog materijala sve zavisi sta imas........moze se dole postaviti i agrotekstil koji se koristi za izgradnju puteva, itd itd (ali to kosta naravno), ...ako zelis kontaktiraj me pa cu ti pomoci...

pozdrav

---------- Poruka napisana u 22:20 ---------- Prethodna poruka je at 22:03 ----------

@ivanhoec citiram:Ph se regilise izpirajnem,djubre bi trebalo biti pregorelo usitnjeno izprano.kreda ih stiti od proteina(za njih otrovan)

....prijatelju izvini, sve je tacno sto si napisao ali ono u zagradi nevalja, ako mislis na stocnu kredu, ona nije otrovna za njih, ja licno kao sto sam vec spomenuo malopre, dodajem, ali ne uvek prilikom dodavanja hrane glistama, u MALIM kolicinama (povecava se ph sa dodavanjem)
pozdrav

Evo jedno pitanje za drugare koji se bave uzgojem glista bilo koje vrste prvenstveno, a i za ostale koji znaju nesto o tome, dali na teritoriji Vojvodine postoji neko Udruzenje Lumbrikulture??...poznato mi je za Udruzenje u Nisu (Zaplanje), cini mi se da postoji i u Zemunu (Beohumus, ako se nevaram) ali nisam uspeo da nadjem njihov sajt na internetu,..... znaci neke informacije u vezi toga ako neko zna.

---------- Poruka napisana 17-11-11 u 08:38 ---------- Prethodna poruka je 15-11-11 at 22:20 ----------

.....zar nema bas nikog na ovu temu? ...... eh da

nikola_VUK
17-11-11, 08:46
Malo se ljudi ovim bavi, ja bih volio ali nemam nikakvu predstavu o obradi humusa posle glista!

SIMOVIC
17-11-11, 09:50
1985god.izlagao sam kunice na Novosadskom sajmu,stand do mene,jedan mladic je izlagao Kaliforniske gliste.Do tada nisam ni znao da neko gaji gliste,zainteresovalo me je pa sam se upoznao sa njim i sazno da je uvezao sleper glista iz italije inace je poljoprivredni ING.Mladic je bio iz Novog Sada a veliku farmu ima u Begecu kod N.S.Eto od tada i ja gajim gliste ali samo za svoje potrebe.

---------- Poruka napisana u 09:50 ---------- Prethodna poruka je at 09:42 ----------

1985god.izlagao sam kunice na Novosadskom sajmu,stand do mene,jedan mladic je izlagao Kaliforniske gliste.Do tada nisam ni znao da neko gaji gliste,zainteresovalo me je pa sam se upoznao sa njim i sazno da je uvezao sleper glista iz italije inace je poljoprivredni ING.Mladic je bio iz Novog Sada a veliku farmu ima u Begecu kod N.S.Eto od tada i ja gajim gliste ali samo za svoje potrebe.

siki7
17-11-11, 11:51
Malo se ljudi ovim bavi, ja bih volio ali nemam nikakvu predstavu o obradi humusa posle glista!

Jeste. Apsolutno se slazem sa Tobom drugar, mislio sam i nas malo koliko nas ima bas zbog toga da se udruzimo .... i tako dalje i tako dalje....
Govorim naravno koliko ja znam, i pokusavam da razmenim iskustva sa ostalima koji se time bave, i ja sam poceo kao ono iz hobija pa kada posle godinu dana prihranis biljke pa ovo pa ono tek onda vidis sta imas u posedu, ali puno covek nauci (to je jedan drugar vec ranije spomenuo) u hodu, praksa, ako nisi siguran, pocni sa malo pa posle kada vidis da mozes time da se bavis (sto zavisi naravno od puno faktora, kao i svaki posao), kupis vise, siris se......i tako pomalo, e a imas i onu pricu, imam vecu sumu novaca, e sad cu da ....pa kupi 20-30 legala, a ima recimo pored sebe nekog koji ima iskustva sa tim, da nekazem nekog savetnika ili partnera....itd itd
Jeste, ima obrada posle glista, tada u akciju stupaju (bi trebalo,Lkl{{) razne masine, ali to bolje znaju od mene ljudi i vlasnici vecih farmi koji pakuju proizvode, mesaju sa ostalim tresetima itd itd (ja sam jos pocetnik u svemu tome) ....a moze se naravno i odmah tako prehraniti biljka, bez obrade. (zavisi za koje potrebe), e tu vec nisam pocetnik.Lkl{{ Lepeza primene proizvoda glista (humus) je sirok!

Nikola, pogledaj ovaj video:
http://www.youtube.com/watch?v=kOthC5gVEPo&NR=1
.....kazem Ti, vlasnici vecih farmi bi znali tacno da Ti odgovore, ali koliko sam ja uspeo da saznam za ovo kratko vreme koliko se bavim uzgojem ckg., ovakva masina (mlin cekicar) sigurno nebi "smetala" u tom proizvodnom lancu obrade, ...mislim.......:lol:
.....sto cak i na pocetku lanca, mislim na sitnjenje biomaterijala......u svakom slucaju nije lose imati (misli moja malenkost)Lkl{{---------- Poruka napisana u 11:51 ---------- Prethodna poruka je at 11:46 ----------


1985god.izlagao sam kunice na Novosadskom sajmu,stand do mene,jedan mladic je izlagao Kaliforniske gliste.Do tada nisam ni znao da neko gaji gliste,zainteresovalo me je pa sam se upoznao sa njim i sazno da je uvezao sleper glista iz italije inace je poljoprivredni ING.Mladic je bio iz Novog Sada a veliku farmu ima u Begecu kod N.S.Eto od tada i ja gajim gliste ali samo za svoje potrebe.
....
---------- Poruka napisana u 09:50 ---------- Prethodna poruka je at 09:42 ----------

1985god.izlagao sam kunice na Novosadskom sajmu,stand do mene,jedan mladic je izlagao Kaliforniske gliste.Do tada nisam ni znao da neko gaji gliste,zainteresovalo me je pa sam se upoznao sa njim i sazno da je uvezao sleper glista iz italije inace je poljoprivredni ING.Mladic je bio iz Novog Sada a veliku farmu ima u Begecu kod N.S.Eto od tada i ja gajim gliste ali samo za svoje potrebe.

.....ufff, sleper glista(mislim da mislis na to da je covek puno kupio, puno legala TADA 1985), mislim verujem Ti sigurno i ako se time bavi i dana danas......ufff, sto ja to nemam :lol:Lkl{{
....hvala sto si mi rekao, pokusat cu da ga nadjem na internetu... (ili mi Ti prosledi neki podatak, kontakt tel., kako god)
sve najbolje

nikola_VUK
18-11-11, 11:08
Siki, gde si ti sa glistama, koliko imaš i kako to što radiš funkcioniše?

siki7
18-11-11, 15:47
Siki, gde si ti sa glistama, koliko imaš i kako to što radiš funkcioniše?

Bas u Somboru sam, ma znas kako je to bilo, prosle godine sam zapatio 2 legla samo (ajde ja to da probam), ufff, kako da Ti odgovorim sto realnije na ono sledece pitanje, kao i svako zivo bice, ako ispostujes neke stvari kod uzgoja glista onda to ide, hocu reci, razmnozavaju se turbo (ali samo tada sa tim isp. uslovima), ima puno faktora ali jedan od najvaznijih je i temperatura.... recimo, prosle godine su bili dooooobro zasuskani (za zimu), a ove godine nedavno dobile su "krov nad glavom"...Lkl{{, sta da Ti kazem, zavolis ih......sustina kod mene je da se trudim da ispostujem skoro sve idealne (bolje receno potrebne) uslove za preradu pa i za razmnozavanje.....e sad, koliko u tome uspevam, videce se, .......imam ih dosta (za moj pojam), a rade non-stop ko dragstor,:lol::lol:

SIMOVIC
19-11-11, 00:20
Citat.....ufff, sleper glista(mislim da mislis na to da je covek puno kupio, puno legala TADA 1985), mislim verujem Ti sigurno i ako se time bavi i dana danas......ufff, sto ja to nemam

Mslim bukvalno pun sleper.Kupio je pre a ja video 1985god.tada je imau ugovorenu proizvodnju za neku firmu iz Splita(kako mi je on rekao).Tada je farma zauzimala vise od hektara,imao je velika cilindricna sita,pakerice i nekoliko radnika.Trenutno nemogu da nadjem njegove podatke,ali bez obzira ako jos uxek radi toliki proizvodjac nemoze biti nezapazen.Farma je sigurno bila u BEGECU kod N.S.Meni je prilicno daleko a voleo bih da saznam dali jos uvek radi,ako ista saznas javni.Pozdrav!

siki7
19-11-11, 00:47
Citat.....ufff, sleper glista(mislim da mislis na to da je covek puno kupio, puno legala TADA 1985), mislim verujem Ti sigurno i ako se time bavi i dana danas......ufff, sto ja to nemam

Mslim bukvalno pun sleper.Kupio je pre a ja video 1985god.tada je imau ugovorenu proizvodnju za neku firmu iz Splita(kako mi je on rekao).Tada je farma zauzimala vise od hektara,imao je velika cilindricna sita,pakerice i nekoliko radnika.Trenutno nemogu da nadjem njegove podatke,ali bez obzira ako jos uxek radi toliki proizvodjac nemoze biti nezapazen.Farma je sigurno bila u BEGECU kod N.S.Meni je prilicno daleko a voleo bih da saznam dali jos uvek radi,ako ista saznas javni.Pozdrav!Verujem Ti. Juce sam poceo da trazim o toj farmi ali bezuspesno. Ako saznam javit cu Ti.
pozz

nikola_VUK
21-11-11, 15:38
Jel može da se koristi pileće đubre za proizvodnju humusa?

siki7
21-11-11, 19:24
Jel može da se koristi pileće đubre za proizvodnju humusa?
Moze, ali ima postupak, MORA se to ispostovati, ondak moze. Ako hoces objasnit cu, ali vecina to vec odavno zna. Mislis pilece djubre kao dodatak hrane, kao hrana glistama??

nikola_VUK
23-11-11, 11:34
Mislio sam pileće djubre kao osnovna hrana za gliste i da se od njega odmah pravi kompost.

siki7
23-11-11, 15:23
Mislio sam pileće djubre kao osnovna hrana za gliste i da se od njega odmah pravi kompost.
NE. Kao osnovna hrana ni slucajno (djubre kokosje, pilece, pataka, curaka....), znaci ni u podlozi ni kao osnovna hrana za gliste se NESME davati glistama, cak i malo vece kolicine mogu prouzrokovati "trovanje proteinom".
U prethodnom postu sam rekao da se moze davati glistama kao dodatna hrana, ali posto par godina je potrebno da se isto djubre fermentira, proces je jako dug (po nekoliko godina), moze se uz mali postotak mesati sa ostalim hranjivim sastojcima ali pre toga kazem, uslov je da je dovoljno dugo odlezao.
Ako se mesa sa dovoljno kolicina biomaterijala (slama, seno, piljevina, trava) i doda kalcijev karbonat, i da se posle toga ostavi opet dovoljno dugo da fermentira uz dovoljno vlazenje mase, naravno povremeno mesanje, kao takva moze se dati kao dodatak hrane glistama. Ne predlazem da se eksperimentise sa ovim ko nije dovoljno iskusan u tome, ja licno izbegavam djubre od peradi, .....u sirokom luku.
Moze se naneti jako velika steta leglu !
Ni u ludilu ja necu da rizikujem. Nema potrebe za tim. (u mom slucaju)
pozdrav

siki7
05-12-11, 13:53
..."stala" ova tema, nigde nikog ....

siki7
24-12-11, 13:51
Djubris onoliko koliko mozes, znamo da 1 leglo obradi 1 tonu stajnjaka i napravi 500 kg glistenjaka, a da je glistenjak 3,5 puta "jaci" od obicnog stajnaka...
Ostaje hrana za kokoske, svinje, cist protein!
Nije "jaci" nego kvalitetniji tj. najkvalitetnije djubrivo.

rakisvu
19-01-12, 23:00
Moze li neko ponovo da postavi onu literaturu posto linkovi ne rade? Bio bih veoma zahvalan, zelim da pocnem sa uzgojom kalifornijskih glista a znam samo ono sto sam procitao po forumima, mislim da bi mi ova literatura jako puno pomogla.

peto1
20-01-12, 06:32
Evo ovde imas knige koje mozes skinuti:

http://www.baneprevoz.com/trazi.php?cx=partner-pub-8572157611004827%3A2605388129&cof=FORID%3A10&ie=UTF-8&filter=0&safe=off&q=uzgoj+glista&sa=Search&siteurl=www.baneprevoz.com%2F

nebojsa
13-02-12, 13:43
@ siki7

Komšija poslao sam ti poruku pa kad budeš imao vremena kucni koje slovo >:({

Katarinam
14-08-12, 21:25
Zašto je stala ova tema????

---------- Poruka napisana u 21:24 ---------- Prethodna poruka je at 21:21 ----------

Pokušaću da je nastavim i pokrenem u pomen i sećanje na mog Siki-ja 7, koji je na ovu temu mnogo, mnogo pisao i odgovarao na ovu temu. Nadam se da je mnogima pomogao. Probudite se, treba da radimo. Nebojša - piši na ovu temu, pisaću i ja. Imam veliko iskustvo i znanje oko glista i glistenjaka.

---------- Poruka napisana u 21:25 ---------- Prethodna poruka je at 21:24 ----------

Nebojša, molim te pokrenimo ovu temu ponovo.

Sale
22-10-12, 11:21
Ja sam pre dve nedelje počeo sa glistama . Napravili smo tri leje . Na dno smo stavili kartona i dobro ga zalili vodom , zatim red stajnjaka oko 7-10 cm , pa leglo glista , pa opet sloj stajnjak 7-10 cm . Sve smo to opet zalili vodom .Pokriveno je slojem slame zbog ptica .Na slikama se vide leje u izgradnji ,gde smo još daskama podigli stranice na 70 cm visine .
Planiram da ih pokrijem nekim lesonit ili ondulin pločama . Pitanja za iskusne :
Koliki sloj slame bi trebao staviti kad počne zima ? Glista ima sad posle 2 nedelje u svim slojevima i to dosta ,kako da znam kad treba dodati sledeći loj stajnjak tj. kada su dosbro preradile ovaj u leji ? Juče sam primetio u 2 leje da imam goste (poljski miš ) pa sam ga izbacio .Kako se boriti protiv njih i da li su oni štetočine za gliste ?

http://imageshack.us/a/img526/3615/img2012100600217.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/526/img2012100600217.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

emink68
21-12-12, 17:50
to staniste treba da ima pad da se voda moze da izlazi a kod vas nevidim da moze,jaste da gliste trebaju imati vlazno staniste ali prilikom vecih padavina voda ce ih potopiti i ako bi duze stojala mogu i poceti bjezati

- - - - - - - - - -

Misevi obicno neprave vece problemi u stanistu jer je hrana vlazna.Oni se obicno naseljavaju u jesen pa ih treba izbaciti kad zazimljavate gliste se obicno hrane svakih 15 dana ako ih imate vani

Aurelius
27-02-13, 21:39
Pozdrav svima,
na proleće planiram da nabavim leglo glista, ako neko ima spomenute Dendrobena veneta molim da mi se javi pa da ugovorimo pazar Lkl{{ . Pitanje za iskusne - Neko je spomenuo da je prerađivao podlogu za uzgoj šampinjona (ustvari koristio je izraz pečurke) dakle da li ista treba da se obradi ili šta već .. obzirom da se dosta "prska nažalost ne samo vodom nego raznim insekticidima.." , dobro bi došla iskustva i mišljenja po tom pitanju obzirom da po svoj prilici mogu nabaviti veču količinu iz pečurkane.
Svako dobro ekipi

emink68
16-03-13, 10:21
podlog od sampiljona nije dobra za ishranu glista

PetarT
04-04-13, 18:13
Da li neko ima da se bavi sa kalifornijskim glistama radijusu 50 60 km od Loznice. Sabac, Valjevo ?

robi89
29-09-13, 13:47
pozdrav ljudi poceo sam ove godine sa uzgojom kalifornijskih glista kupio sam jegno leglo i sad u pocetku su se po mome misljenju ziveli kao carevi uvek bili blizu povrsine na nekih 10etak cm do 15cm...e sad u poslednje vreme kao da ih nema tolik ali imali su uglavnom vlazni stajnjak ovciji pregoreli, e sad kako sam krenuo da trazim gliste a zabrinuo sam se naiso sam na rovce i bomami poneki poveci komadi....e sad sta da radim dali ima tu nekog leka protiv dali oni predstavljaju problem,i kako ih pripremiti za zimu bio bih veoma zahvalan,a bilo koja vrsta stajnjaka mi je pristupacna,(govedji,ovciji,svinjski,pileci.),pozz drav hvala unapred

Katarinam
07-11-13, 19:52
Pozdrav Robi, najjednostavnije je da me nađeš na fb, tu sam postavila mnogo albuma o glistama. I sve što ti nije jasno, možeš da me pitaš. Katarina Miksa mi je na fb.

Daruši
07-10-14, 10:42
Juče sam počeo da pripremam teren za glistenjak. Navukao sam zemlje da bi podloga glistenjaka bila viša od okolne zemlje, zbog ocednosti. Sada ću ciglom isflasterisati pod, a da li preko cigle da stavim mrežicu onu plavu za bavalit pa preko toga karton. I sa strane ću poređati cigle.
valja li ovako?

novii
07-10-14, 10:59
Ja mislim da ti ne treba ta plava mrežica, a pitanje je i taj karton. Mada sam ja koristio drugačiji sistem, iskopao sam rupu dubine nekih 30cm, a dimenzija 1,5m x 3m. Nasuo sam dole peska jedno 15 -20cm, a oko ivice rupe složio sloj od 10cm one žute zemlje sa dosta ilovače. Zatim sam u rupu nabacio đubra i to je to.

Stvar je samo što su meni trebale gliste za pecanje, znači nisam gledao ni količinu glista ni kvalitet humusa, ali je sve to uglavnom bilo dobro.

Daruši
07-10-14, 12:15
Mene brinu krtice i rovci pa flasterišem.
A čitam u ranijim postovima da se stavlja karton!?

milosmis
14-10-14, 22:30
za pod ti je dovoljna samo cigla ,obavezno popuni fugne a karton se stavlja kao podloga za ishranu glista i nema nikakvu zastitnu ulogu

Djole71
15-10-14, 13:38
Pozdrav imali gde trzista za Lumbrikogeni humus na veliko.Drugar ima na lageru kolicinu oko 350 tona,odnosno 450 000 litara
ima sve moguce sertifikate i za izvoz.Ali nezna kome da se obrati za prodaju na veliko....Svaka pomoc dobrodosla.

Daruši
15-10-14, 13:53
za pod ti je dovoljna samo cigla ,obavezno popuni fugne a karton se stavlja kao podloga za ishranu glista i nema nikakvu zastitnu ulogu
da popunim fugne zemljom ili peskom? Kako kao podloga za ishranu, imam dosta stajnjaka treba li i onda karton?

nebojsa
16-10-14, 08:14
Karton nije obavezan, ali ga gliste vole.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

milosmis
21-10-14, 23:31
da popunim fugne zemljom ili peskom? Kako kao podloga za ishranu, imam dosta stajnjaka treba li i onda karton?
fugne popuni malterom ,karton stavi sa stajnjakom , upijace visak vlage jer ce sigurno ovih dana biti kise i kao takav predstavlja pravu poslasticu za gliste .karton mozes staviti nista nece da skodi -moze a nemora. pozdrav

jojojo
25-10-14, 20:55
S obzirom da moji ukućani nisu uopšte zainteresovani za ove gliste a ja uporna da želim to da probam. Htela bih u jedan manji sanduk mislim da je otplike oko 30 litara ali je drven da započnem sa uzgojem glista. Kao što sam već rekla pomoći nemam već ću to ja sama pa me zanima dali neko zna koja bi mi količina ja to onako laički bih rekla 2 šake bi mi valjda bile dovoljne za početak. Tako bih pokušala da vidim mogu li ja to. Naime humus bih koristila za moje čili papričice a višak glisti za koke jer sam čula da je to dobro davati kokama. Koja bi cena bila za ove dve šake glista i dali je neko raspoložen od vas koji gajite da mi tako prodate.

rekreativac
01-11-14, 19:40
Idi u neku prodavnicu ribolovnog pribora oni verovatno imaju i glista za pecanje pa kupi tamo

jojojo
05-11-14, 14:03
Odradjeno i to baš tako kod ovih što prodaju te glistose za pecanje. Koje su sad to gliste i dali su to baš one kaliforniske ko će ga znati. Dali su dobre radnice i to ćemo videti ali jedino što je sigurno ako moja zamisao neispadne kako treba koke će ih poklopati.

nebojsa
21-11-14, 10:00
Govorilo se o geotekstilu koji se postavlja na dno uzgajalista. Vidim na netu da ima vise vrsta, pa me zanima koji koristite i gde ga nabavljate.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Wormguy
01-12-14, 23:57
Pozdrav. Evo da se i ja ukljucim u temu. Vidim da ima dosta nedoumica i dezinformacija. Ja sam nedavno poceo sa uzgojem glista ali izucavam taj proces vec godinu dana pa cu ovde podeliti ono sto sam naucio.

Prvo, postoji jako dobar razlog zasto se potencira kalifornijska crvena glista. Prvo- njeno razmnozavanje je puno brze neko god drugih vrsta. Dok ona leze kokon svakih 7-10 dana, druge gliste lezu svakih 45-50 dana. Istao tako njen kokon sadrzi 10-20 mladih glisti dok kod drugih obicno bude 1-4 komada.
Drugo- izuzetno je prozdrljiva(sto naravno jako pogoduje kompostiranju). Kalifornijska glista pojede polovinu svoje tezine svakog dana(po nekima cak i punu svoju tezinu svakog dana, ukoliko su uslovi dobri).
Oko naziva se vodi polemika. Na internetu ima svakakvih informacija i cesto se koristi rec hibrid. Navodno su 60tih godina naucnici sa Berkeley Univerziteta (Kalifornija, odatle i naziv) odlucili da istraze kako gliste obradjuju organski otpad, u nadi da ce resiti problem nagomilavanja stajskog djubriva koji je, kao proizvod stocne industrije, pretio da zagadi zemljiste. Naucnici su znali da gliste obradjuju organski otpad i hteli su da vide koja vrsta gliste to najbolje radi. E sad postoje oprecna misljenja (opet, internet) ali izgleda da je to bila Eisenia fetida. Stim sto su oni kod nje potencirali razvoj pojedinih osobina i tako dobili crvenu kalifornijsku glistu- crveni hibrid. E sad, posto ta vrsta nije dobijena ukrstanjem razlicitih vrsta, nego samo potenciranjem pojedinih osobina, neki tvrde da ne treba da se naziva "hibridom". Ali manje vise, nama to nije ni bitno.

Iako kalifornijske gliste nemaju bolesti u klasicnom smislu, imaju i svoje mane. Npr. tzv. "trovanje proteinom" zbog cega treba izbegavati davanje mesa ili mlecnih proizvoda. Trovanje se primeti ako gliste postanu blede i tada treba da im se menja ishrana, dodaje kalcijum karbonat itd. Ukoliko se redovno proverava pH ne bi smelo da dodje do trovanja.
Osim toga, realtivno su male. Teske su oko 1gr. Zato neki radije uzimaju holandsku glistu (cujem da se koristi naziv belgijska ali pretpostavljam da je to ista vrsta). E to su one lepe debele pecaroske gliste. Kome treba za uzgoj pilica ili riba, mozda je ona bolji izbor.

Dakle bitno je da napomenem da kalifornijske gliste jedu svu organsku materiju koja se raspada! Na zapadu ih cak koriste u domacinstvu za reciklazu organskog otpada. Svi otpaci od hrane (opet ne meso i mlecni proizvodi) se ubacuju kod glista i one ih polako obradjuju. Dakle lisce, trava, grancice, sta god... i naravno bolje je ako se usitni jer onda razlaganje pocinje brze. Gliste nemaju zube. Prema tome one jedu samo materiju koju su bakterije vec pocele da razlazu. Neko rece da kalifornijska glista ne jede ovciji stajnjak, a evo moje su vec 6 meseci samo na tome i ubise od jela :D

E sad dolazimo do meni posebno interesantne oblasti i ovome cu posebno dati paznju. A to je-zasto je humus glistenjak tako dobar?
Kao prvo, 1t glistenjaka je ekvivalent 5t stajnjaka. Ali to nije sve. Jer biljka ne moze direktno iz stajnjaka da usvoji hranjive elemente. Prvo stajnjak moraju da razgrade bakterije i tek onda biljka moze da ih usvoji. Ali, ako su ga prethodno pojele gliste, u njihovom probavnom traktu se unistavaju svi patogeni iz stajnjaka, a materija se obogacuje "dobrim" mikroorganizmima. Dakle biljka iz glistenjaka automatski crpi sve hranjive elemente.
"Kuglica" koju glista izbaci, ima sposobnost da primi 8 puta vecu kolicinu vode od svoje zapremine.
I jos jedna veoma bitna stvar, je naelektrisanje. Povrsina te kuglice ima odredjeno naelektrisanje koje privlaci minerale iz zemljista. To znaci da minerali, koji bi se mozda ispirali tokom kise i navodnjavanja i odlazili dublje u zemlju, sada ostaju "nakaceni" na humus glistenjak i ostaju "na izvolte" biljakama da ih usvoje preko korena.
Postoje i tvrdnje da glistenjak stiti biljku od bolesti. Ali o tome cu pisati u posebnoj temi..


Dakle ovo je ukratko ono sto sam smatrao da treba da izdvojim. Ja sam inace tek ove godine zapoceo svoju proizvodnju i trebace mi jos godinu dana da dostignem neki cilj od 200 legala. Medjutim, vrlo mi je bitno da ono sto pricam mogu i da dokazem. Prema tome vec od 2015 cu raditi eksperimente. Sadicu paradajz, krastavac i papriku u 4 grupe.
1. grupa ce biti samo u zemljistu
2. grupa ce biti sa dodatim glistenjakom
3. grupa ce biti sa dodatim glistenjakom i folijarno prihranjivano cajem od glistenjaka
4. grupa ce biti samo folijarno prihranjivano cajem od glistenjaka.

Istovremeno ce moj brat saditi sve na klasican nacin- vestacka djubriva itd. Pa cemo videti razliku. Recimo, radjeno je istrazivanje gde su na 10hektara posadili papriku. Jedan deo je prihranjivan sa NPK, drugi deo glistenjakom a treci stajnjakom. Sad nisam bas 100% siguran za cifre, ali najgori je bio stajnjak- oko 14t/hektaru. GListenjak je dao oko 22t/hektaru a NPK je dao 24t/hektaru. Medjutim kod NPK je bilo vise plodova ali je paprika bila sitna, imala tanju kozu i bila neukusnija. Sa glistenjakom je brojcano bilo manje plodova, ali su plodovi bili veci, deblji i ukusniji.

Eto, voleo bih da slicne podatke dobijem i sam, eksperimentom i onda mogu da promovisem svoj proizvod uz dokaz. Crno na belo... :D

milosmis
07-12-14, 17:40
ja to ne koristim ,samo obrati paznju ako kupujes da li je UV stabilan jer na suncu zna vrlo brzo da se raspadne

daksi990
28-06-15, 19:01
Zanima me gde bih mogao da kupim leglo kalifornijskih glisti?

rade j
20-07-15, 11:13
Dali ste koristili humus prilikom sadnje voca i vinove loze?Kakvi su efekti?Dali loza ranije stupi na rod?Imam nekoliko krusaka ,nikako da pocnu da bujaju ,da rastu ,ako ovako nastave nikadas nece poceti da radjaju ,iako je oko njih i okopano i zaliveno.Sta mislite ,dali ce se konacno probuditi ako im stavim glistenjaka ?

milosmis
27-09-15, 14:57
prilikom sadnje i presadjivanja OBAVEZNO staviti humus glistenjak . Primanje biljke je 100 - procentno i mnogo bolje napreduju u odnosu na one biljke bez glistenjaka ( iz iskustva u sadnji leske i kupine )

milosmis
07-05-16, 21:12
pozdrav kolegama po glistama ,
izgleda da su kalifornijske gliste i humus-glistenjak, kao najbolje prirodno organsko đubrivo otišle u istoriju ?

Dusan Filipovic
21-05-16, 14:54
Pozdrav drugari , ima li neko objasnjenje ili savet
imam mali glistenjak i primetio sam u zadnjih nekoliko dana da poneke gliste ostaju na povrsini osuse se i uginu . Nista nisam menjao , dirao niti dodavao neuobicajeno sto ne cinim vec mesecima ?
hvala unapred

Dusan Filipovic
24-05-16, 13:13
Upravo izmerio Ph u glistenjaku izmedju 7 -8 vise vuce na 7 , sto bi trebalo biti dobro ,
ORGANSKI NAPRED
POZ

Комадара
24-05-16, 14:18
prilikom sadnje i presadjivanja OBAVEZNO staviti humus glistenjak . Primanje biljke je 100 - procentno i mnogo bolje napreduju u odnosu na one biljke bez glistenjaka ( iz iskustva u sadnji leske i kupine )
Може ли глистењак да буде одмах на коријењу посађене воћке? Прве године ми воћке споро расту док не стигну до стајског ђубрета друге године.

milosmis
25-05-16, 21:00
može glistenjak biti na samom korenu bez bojazni da će doći do nekog oštećenja . Kao što sam predhodno napisao , sadnja biljaka sa upotrebom glistenjaka dovodi do 100-procentnog primanja biljaka naravno da biljka koja se presađuje nije u totalno lošem stanju.

- - - - - - - - - -

prirodno je da kalifornijska glista beži od svetla . može se desiti, ako je glistarnik mnogo mali ,da gliste preko noći pokušaju pobeći.ujutru ih sunce stigne , pa još ako su na nekoj suvljoj podlozi ne mogu pobeći i tu im je kraj. Ako se na površini nađu istegnute , mlitave-kao da ih je neko zgnječio onda je problem u ishrani ili prevelikoj vlažnosti.

Dobri J
06-04-17, 23:07
Da li se neko bavi proizvodnjom glistenjaka u radijusu od 100-ak km od Leskovca i Niša? Planiram neki zasad na jesen/proleće pa me zanima nešto veća količina.

milansvaba
21-04-17, 01:51
Da li se neko bavi proizvodnjom glistenjaka u radijusu od 100-ak km od Leskovca i Niša? Planiram neki zasad na jesen/proleće pa me zanima nešto veća količina.

www.jablan.rs

misoo83
20-09-17, 07:34
Evo jedan od mene video na ovu temu kako napraviti glistenjak.


https://www.youtube.com/watch?v=uoqLuXRPEI8

German hunting terrier | Jagdterrier