PDA

View Full Version : Folijarna prihrana


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


Strane : [1] 2 3

novii
20-04-08, 09:56
Kada sam odneo herbicide do čoveka koji mi prska kukuruz, on me je pitao dali nešto mogu da mu kažem o folijarnoj prihrani. Interesovalo ga je koje je sretstvo najpopularnije trenutno za folijarnu prihranu i koliko je to dobro da se koristi.

Na ovom forumu je bilo reči o nekim sretstvima za folijarnu prihranu, ali sam se ipak odlučio da pokrenem ovu temu pa ako neko ima nešto konkretno neka napiše a i biće preglednije za praćenje foruma

S3RiOUS
20-04-08, 10:26
Ja sam jednom koristio folijarnu prihranu zita ali nije bilo neke razlike. Folijarna prihrana sluzi da poveca kvalitet zrna, ne u smislu da poveca drasticno prinos, tj. taj kvalitet se vidi tek u preradi a to nas kao primarne proizvodjace ne zanima. Nas interesuje samo prinos a to bez vestaka i vlage nema.

Čugi
20-04-08, 13:34
taj kvalitet se vidi tek u preradi a to nas kao primarne proizvodjace ne zanima. Nas interesuje samo prinos a to bez vestaka i vlage nema.


Potpisujem!

dukej
20-04-08, 14:36
Po meni se to ne isplati raditi samostalno već jedino zajedno sa nekim prskanjem, od korova ili bolesti, sve jedno (gorivo je sve skuplje...). Ja sam praktikovao kad prskam sa herbicidima, npr. sirak, da dodam malo rastopljene UREA-e ili AN-a da bi bilo bolje usvajanje herbicida od strane samog sirka, a gajenoj kulturi će pomoći da lakše preboli herbicid. Jedne godine sam kod prskanja soje dodao kemiru, i nisam imao dovoljno za poslednju prskalicu pa mi je to bio svojevrsni ogled. Nikakve razlike kasnije nisam primetio. Evo i ovde su bila slična iskustva: http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.sr.gov.yu/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=99

mladen
20-04-08, 16:48
ja obavezno kad prscem ubacujem folijarno gnojivo do sad sam najvise koristio folifertil i mortoniki ujedno malo se gajena kultura osvjezi a i korovi bolje usvajaju herbicide i dosad sam imo odlicnoca iskustvo , aa evo i jednog primjera jedne godine prvu prihranu psenice sam moro obavit rucno tako da je usjev bio saren , kad sam radio sa sekatorom korove ubacio sam i folifertil za dva dana psenica je bila sva izjednacena to jest imala jednaku boju.
sro znaci da ima koristi :D

slovakbre
10-12-08, 09:57
Da vam kažem ,ja uopšte ne dajem veštak samo prskam folijarno a rezultati su super.Na ove cene žitarica i nema računa da se bacaju pare na veštačko đubrivo.Koristim Izraelsko sredstvo ,,POLIFID,, 20-20-20 :D

branko
10-12-08, 18:48
Ja koristim Kemiru za kukuruz, ali da bi bilo bilo kakvog efekta, a to je uglavnom ubrzani rast tokom nekog perioda nakon prskanja, stavljam duplu dozu i prskam samo u trake prilikom prvog špartanja.
Prilikom drugog špartanja, tj. zagrtanja, dodam još 100 kg AN-a, u redove.
Jedino na taj način kukuruz ne oseća sušu.

slovakbre
10-12-08, 20:20
Zaboravio sam da napišem da je taj polifid dobar za sve kulture ali prskam svakih 10-a5 dana tako ako stignem to bude 3-4 puta a nebi bilo zadnji put laše da se isprska sa kaliumom.Prvi put prskam kada kukuruz ima 3 lista onda pomešam i herbicide.Ovo je dobro zbog toga što onda biljka ima slab korenov sistem pa ovako preko lista bolje upije.Provereno i zadovoljan sam. :D

branko
10-12-08, 20:51
Da, i ja radim folijarno prskanje kada kukuruz ima 3 do 4 lista, tj. nisam napisao da prvo špartanje radim kada je kukuruz u tom uzrastu i prskam prihranu i herbicid protiv širokolisnih kultura... U trake.
Naravno i kada prskam protiv uskolisnih korova isto dodajem folijarnu prihranu.
Dakle ja to radim samo dva puta, ali duplu dozu, i kukruz to odlično podnese, čak naprotiv, neko vreme nakon toga, desetak dana, dobije tamno zelenu boju i ubrza rast.

E sada mi reci gde nabavljaš Polifid, koja je cena i koje doze idu?

tarana
11-12-08, 08:55
ljudi, meni je stvarno žao što bacate pare...pri folijarnoj prihrani u fazi 3 lista ni 5% đubriva ne padne na kukuruz...

Bećarina pusta
11-12-08, 09:15
ljudi, meni je stvarno žao što bacate pare...pri folijarnoj prihrani u fazi 3 lista ni 5% đubriva ne padne na kukuruz...


Čekao sam kad će to netko napisati. Slažem se s tim, jer kukuruz, za razliku od žita, nema puno lisne mase da bi to gnojivo adekvatno "prihvatio". Jedino prskanjem u trake se tu može donekle popraviti situacija sa folijarnom prihranom kukuruza. A gnojdba, dakle pravilna ishrana usjeva, bez mineralnih gnojiva je teško izvediva. Dušik se preko lista najbolje usvaja (od tri makro elementa) no što je sa P I K u folijarnoj ishrani? Mišljenja sam da je folijarna ishrana dobra uz adekvatnu gnojidbu mineralnim gnojivima. Jer ako je usjev loš (dakle bez gnojiva, i to mineralnog) teško će njega samo folijarna prihrana izvuć. Kad usjev ima gnojiva onda mu je i početni porast dobar, a hranjiva za taj početni porast može dobiti jedino iz tla. Što će reći ishranjen usjev ima dobro razvijenu lisnu masu (znači veliku lisnu površinu) i može još bolje usjvajati folijarna gnojiva od onog usjeva koji nije dobio min. gnojivo i ima manju lisnu masu u početku vegetacije. Mineralna gnojiva obavezno koristiti, a folijarnima gnojivima dodatno poboljšavati ishranu u cilju povećanja prinosa i raditi "korekcije" u usjevu. Nadam se da ste me razumjeli. Lkl{{ To je moje mišljenje, a svatko od nas radi kako misli da je za njega najbolje.

popovic
11-12-08, 14:54
Objasnite malo bolje kako se radi to ''Folijarno Prskanje''

branko
11-12-08, 19:46
Pa rekoh ja da prskam samo u trake... ;D}

Doduše, sada ću samog sebe korigovati. Najpre, kada je kukuruz u fazi 3 lista, prskam protiv širokolisnih korova a tek kada herbicid odradi posao uradim špartanje sa prihranom u trake. Tada je kukuruz već u fazi 5 do 6 listova. Namaknem na špartač prskalicu od 400 litara i to mi je dovoljno za 8 jutara...
A dejstvo je vidljivo jako brzo.

Bećarino, sa tobom se potpuno slažem da nema prave prihrane bez mineralnog đubriva. Folijarno đubrivo samo pomaže da biljka bude u boljoj "kondiciji", ali samo ako je dobro nahranjena sa NPK mineralnim.

Pre par godina su ovde mnogi naseli na žvaku sa Baktofilom. Kao nema potrebe da se đubri ni sa čim drugim, nego samo da se oprska sa Baktofilom i to je dovoljno hraniva. To je bilo jedne godine. Nisam primetio da je sledeće godine neko koristio Baktofil. To je samo sredstvo za brže razlagnje žetvenih ostataka, ali ne i "svemoguće" folijarno đubrivo.

North ARMY
11-12-08, 19:58
cale je soju prskao tako sto 5kg ureje rastopi u vodu i sa tim oprska 1ha

kloki
11-12-08, 20:02
pa jel uradio sta korisno

Čugi
12-12-08, 00:57
Pre par godina su ovde mnogi naseli na žvaku sa Baktofilom. Kao nema potrebe da se đubri ni sa čim drugim, nego samo da se oprska sa Baktofilom i to je dovoljno hraniva. To je bilo jedne godine. Nisam primetio da je sledeće godine neko koristio Baktofil. To je samo sredstvo za brže razlagnje žetvenih ostataka, ali ne i "svemoguće" folijarno đubrivo.


:lol: :lol: :lol: Sad me nasmeja dobro, sećaš se kad sam ti pričao kako je pukao onaj moj "ortakluk", e i ovo je bio jedan od razloga, ja kažem NPK on Bactofil, ja u klin on u ploču pa u krug itd.....

tarana
12-12-08, 08:43
nego, da čujem iskustva. jednu njivu s pšenicom ove godine nisam djubrio kompleksnim, jer je po analizi zemljišta izgledalo da nije potrebno.
zaostaje mi u razvoju. nedostaje i P i K. crvenkasta je i na nekim listovima pri vrhu suva.
s čim prskati i kad?
kad - verovatno čim krene vegetacija.
ali s čim i u kojoj koncentraciji?

branko
12-12-08, 10:02
Pa ne mogu da ti kažem za pšenicu... Ali, kada sam kukuruz oprskao sa Kemirom, i to duplom dozom, on je obišao u porastu komšijin koji je bio posejan oko nedelju dana ranije. A ti znaš da je ove godine setva rađena ranije, jer su uslovi bili idealni za to...

Bećarina pusta
12-12-08, 11:00
nego, da čujem iskustva. jednu njivu s pšenicom ove godine nisam djubrio kompleksnim, jer je po analizi zemljišta izgledalo da nije potrebno.
zaostaje mi u razvoju. nedostaje i P i K. crvenkasta je i na nekim listovima pri vrhu suva.
s čim prskati i kad?
kad - verovatno čim krene vegetacija.
ali s čim i u kojoj koncentraciji?


Čuj možeš napraviti i sad prihranu sa NPK gnojivima da bi se nadoknadio P i K. Ja sam jednom prilikom radio prvu prihranu žita (bila je i obavezna gnojidba u jesen) oko 19. 1. i to sa NPK 15-15-15. Obično se prihrana sa NPK gnojivima ne preporučuje no ako ju naparviš rano i ta prihrana uspije jer se gnojiva uspiju aktivirati i biljka ih još stigne usvojiti. A nakon te prihrane sa NPK (koju radim samo po potrebi) idu još dvije prihrane sa KAN-om i jedna (ili dvije) sa folijarnim gnojivima. Ono što je vrlo bitno kod prihrane je vrijeme prihrane tj. prihranu vršiti kad je usijev u određenim fazama rasta. Biljka mora imati konstantno hranjiva. Znači bolje više manjih (sa manjim količinama gnojiva) prihrana u pravo vrijeme nego jedna velika prihrana kad nama paše. Prvu prihranu radim kad pšenica počne busati (ako tad nema dovoljno hranjiva manje će se zrna formirati u klasu), zatim pred samo vlatanje (ili tjekom vlatanja) i u klasanju (što nije obavezno, a ovisi o godini, stanju usjeva, sklopu...). Folijarnu prihranu radim zajedno sa zaštitom protiv pepelnice kad je lisna masa dovoljno razvijena i drugi puta kad radim zaštitu od paleži klasa (tu prihranu radim ako vidim da treba). Vrlo bitno je pratiti faze rasta usjeva i prema tome određivati termin prihrane. Ima tu dosta caka i cakica.

tarana
12-12-08, 12:57
bećarčino, prihrana sa NPK otpada jer efekta neće biti. P i K se vrlo slabo pomeraju u dubinu, ni santimetar godišnje, tako da neće biti dostupni korenovom sistemu, zato se razbacuju pred oranje.
izgleda moraću da guglam na tu temu. mislim da se P i K teško usvajaju preko lista. žito uopšte nije dramatično loše, nego nije onakvo kakvo ja mislim da treba da bude.

branko
12-12-08, 22:17
E, ajde sada Bećarino reci koliki si imao prosečan prinos pšenice ove godine sa takvim tretmanom đubrivima i herbicidima?

Bećarina pusta
14-12-08, 09:40
@tarana: Znam to, no kad ti usjev vapi za tim gnojivom onda je bolje išta nego ništa i vjeruj mi da se to vidi na žitu kad ga prihraniš sa NPK.
Razumljivo je da se P i K dodaju u obradi tla, no nekad se to i nestigne kod nekog.

@branko: To žito sam imao prošle godine i prosječni prinos je bio 8,12 t/ha ili 4,64 t/kj. To je prosjek dok sam na mjesta imao i preko 9 t/ha.
Sklop je bio super i uz dobru ishranu, zaštitu od glodavaca, od korova, od leme i od bolesti došlo se i do dobrog prinosa. Ove godine
sam imao vrlo malo žita koje je posijano u loše uvjete tako da sam imao rjeđi sklop no uz ovako dobru godinu sam nekako natero jače
od 40 metara po jutru.

kreso
14-12-08, 10:23
ja uz prihranu preko lista koristim i "modus" (regulator rasta) tako mogu malo i isforsirati pšenicu sa gnojivima a da nemam problema sa poleganjem i produžim joj vegetaciju maksimalno ...ja moju pšenicu kosim 15-20 dana nakon susjeda a osjeti se i na prinosima...naravno bez osnovne gnojidbe ništa ...tj , ako nezaorete N-P-K na jesen samo uz puno sreće će biti dobri urodi , a kod mene pogotovo jer mi je zemlja puno lošija nego kod vas

tarana
15-12-08, 10:09
aj malo da pričamo o regulatoru rasta.
čujem se povremeno s jednim poljoprivrednim inženjerom i pričamo.
kažem kako sam prošle godine išao u prihranu sa 140kg ureje po jutru.
kaže da sam preterao. sve preko 120kg je suvišno. ako mu 120 ne pomogne neće ni 140kg.ovo samo prosleđujem, pošto kupio po to prod'o.
razumem da ako hoćeš da "presoliš" da moraš da koristiš regulator rasta.
no da li to isplativo?
koliko ti đubriš kreso? i pošto je regulator?

kreso
15-12-08, 14:40
hmm dali je isplativ regulator rasta ili ne ..pitanje je na mjestu , možda kada izkaluliraš dođe ti skoro na isto , ali on mi daje određenu sigurnost od poleganja i sa njime produžujem vegetaciju a svaki dan što je pšenica duže zelena nosi ti viši prinos ( nemogu se sjetiti koliki je izračun po hektaru ..ima kalkulacija koliko jedan dan nosi kg )
ovako zaorem 7-20-30 oko 250 kg na jutro , zatim na oranje bacim oko 100 kg ura-e i to unesem u zemlju sa tanjuračama ili drljačama( ovisi kakvo je tlo) i zatim sijem ... preferiram srpanjku i gabi, ...normalno najveći čimbenik je koliko imaš novaca da uložiš u sjetvu , ali bez gnojiva nema ni prinosa....a u folijarnoj prihrani koristim "kristalon" ,a ureu ako nemam ništa drugo.... e da sad za cijenu modusa nisam siguran ali napisati ću ti kad nađem račune

tarana
15-12-08, 15:26
čekaj...znači celokupan azot i kompleksna unosiš pre setve? ne prihranjuješ azotom u januaru-februaru sem folijarno?

kreso
15-12-08, 17:34
ma idem u 2 mjesecu sa 80 kg kan-a po jutru ...(zaboravio sam napisatia) i još sam zaboravio napisati da na srpanjku neidem sa modusom jer je dosta rana sorta... i da modus košta oko 500kn i mislim da je to dovoljno za jedan hektar ( nisam siguran nemogu naći uputstva)

branko
15-12-08, 19:32
Iz ovoga gore što su Bećar i Krešo naveli da je proizvodnja pšenice skoro jednaka po troškovima kao i proizvodnja kukuruza... ^-^

Dragan18
15-12-08, 20:11
zato smo mi ove godine dobro prosli na stocnom jecmu jer su manja ulaganja ::novac:: a cena je bila za 1 dinar manja od psenice 15 din/kg !

Ulaganja i cu vam predstaviti neki drugi put sad nemam vremena! >:D

North ARMY
15-12-08, 20:14
Ljudi izvinite sto se mesam,ali jbg nije svaka zemlja ista i trebalo bi se svako zemljiste odneti na PH analizu da se ispita kiselost,pa tek onda odredjivati koje jke djubrivo najpotrebnije...
Moji djubre po sistemu koliko para imaju toliko i bace...sto moze biti vise nego gubitak,ne znam da iko u kosiluku koristi djubriva i da je merio ph zemljista ^-^

branko
15-12-08, 20:28
NA, potpuno si u pravu.
Sledeće godine će mnogi ići na rizik, tj bez đubrenja...

kreso
15-12-08, 20:42
Ljudi izvinite sto se mesam,ali jbg nije svaka zemlja ista i trebalo bi se svako zemljiste odneti na PH analizu da se ispita kiselost,pa tek onda odredjivati koje jke djubrivo najpotrebnije...
Moji djubre po sistemu koliko para imaju toliko i bace...sto moze biti vise nego gubitak,ne znam da iko u kosiluku koristi djubriva i da je merio ph zemljista ^-^


gle ja tri godine pomalo radim na kalcifikaciji ...jer mi je zemlja kisela... a pogotovo državne table ono kud je kiselo,još je pjeskovita, a i jako gladna zemlja tako da moram puno ulagati u zemlju

Bećarina pusta
15-12-08, 22:01
Ljudi izvinite sto se mesam,ali jbg nije svaka zemlja ista i trebalo bi se svako zemljiste odneti na PH analizu da se ispita kiselost,pa tek onda odredjivati koje jke djubrivo najpotrebnije...
Moji djubre po sistemu koliko para imaju toliko i bace...sto moze biti vise nego gubitak,ne znam da iko u kosiluku koristi djubriva i da je merio ph zemljista ^-^


gle ja tri godine pomalo radim na kalcifikaciji ...jer mi je zemlja kisela... a pogotovo državne table ono kud je kiselo,još je pjeskovita, a i jako gladna zemlja tako da moram puno ulagati u zemlju


Krešo nadam se da se nećeš ljutiti što te ispravljam no nije kalcifikacija već kalcizacija. Kalcifikacija je potpuno drugi proces.

kreso
15-12-08, 23:27
Ljudi izvinite sto se mesam,ali jbg nije svaka zemlja ista i trebalo bi se svako zemljiste odneti na PH analizu da se ispita kiselost,pa tek onda odredjivati koje jke djubrivo najpotrebnije...
Moji djubre po sistemu koliko para imaju toliko i bace...sto moze biti vise nego gubitak,ne znam da iko u kosiluku koristi djubriva i da je merio ph zemljista ^-^


gle ja tri godine pomalo radim na kalcifikaciji ...jer mi je zemlja kisela... a pogotovo državne table ono kud je kiselo,još je pjeskovita, a i jako gladna zemlja tako da moram puno ulagati u zemlju


Krešo nadam se da se nećeš ljutiti što te ispravljam no nije kalcifikacija već kalcizacija. Kalcifikacija je potpuno drugi proces.
ma sma šta bi se ljutio .... >:({.....

kreso
17-12-08, 09:33
eto sad neznam dali sam otišao off ali imam neke zanimljive slike kad smo se već dotakli teme osnovne gnojidbe..dakle slika sa osnovnom gnojdbom cca 200 kg 7-20-30, i oko 100 kg ura-e ,te ima oko 300-400 kg fertdolomita (sredstvo za kalcifikaciju) predkultura suncokret sijano oko 10.10
http://slike.hr/slika/dsc000503.jpg (http://slike.hr)
i bez gnojiva predkultura kukuruz sijano je oko 15.10
http://slike.hr/slika/dsc000531.jpg (http://slike.hr)
i da njive su jedna preko puta druge tako da ih jednako kiša vlaži i jednako sunce grije

mladen
17-12-08, 20:06
auuu kreso da to ipak nije od herbicida od kukuruza

kreso
17-12-08, 20:35
ni taj kukuruz nije ništa dobio osim kana ..gnojiva poštenog nije bilo 2 godine... iako je prijašnji gazda dobro gnojio a ovaj novi baš i ne , dok je kod mene obrnuto kod mene je zemlja gladna od prijašnjeg gazde nije vidjela ništa više od ure i kana, tek sam ja počeo kalcizaciju i gnojiti sa 7-20-30....

mladen
17-12-08, 20:38
onda je to veliki nedostatak fosfora (blokiran fosfor)

tarana
18-12-08, 08:55
više liči na nedostatak azota...od nedostatka fosfora je crvenkasta...
no, to nije baš ni bitno...katastrofalno izgleda...

diklofen
27-01-09, 14:28
Ja sam prošle godine slučajno uradio mini ogled.Prskao sam polje krompira sa kristalonom 18-18-18+3 i ostalo mi oko 50 litara u prskalici.Da ga ne bi bacio ja u povratku kući jednim krilom obiđem krug oko pšenice.Komšije mi imaju detelinu pa sam terao po njihovom,jer je pšenica već bila velika.
Moj tata ne veruje u ta nova čuda,ali je ovoga puta na njivi proveo pola sata razgledajući razliku.U početku je to bila razlika u boji ,a vremenom visinom pa onda dužinom i punoćom klasa.Od tada sve svoje pšenice idem sa 100kg/kj urea(početkom februara) i zatim pri prskanju korova folijarno.kukuruzišta ne palim nego ih izvaljam pa zatim bacim oko 75kg/kj ureje.Potom to zaorem.pre pripreme bacam od 120-150kg/kj 15-15-15.Na to onda sejem pšenicu.
Na suncokretišta na koja planiram pšenicu obavezno bacam 16-16-16 sa po 150-170kg/kj.Posle je proces isti kao i kod pšenice gde je predusev bio kukuruz.

tarana
12-02-09, 10:36
ne mogu da odolim a da ne citiram ženu sa sajta poloprivredne savetodavne službe.agronom, bavi se ishranom bilja.

ja jesam strucnjak i bavim se iskljucivo ishranom biljaka ... nemam nista protiv "DODATAKA ISHRANE" ( to nudi Eurofertil) koji se primenjuju putem lista ali ja sve vas pitam ako biljka treba da se hrani iskljucivo preko lista zasto joj onda KOREN NIJE NA VRHOVIMA LISTOVIMA :lol:
Dakle biljka se PRVENSTVENO HRANI PUTEM KORENA TJ PREKO ZEMLJE sve ostalo joj je pomoc koja se nekad isplati nekad ne, nekad uspe a nekad ne - zavisi od jako puno faktora !!!
Pa vi sad vidite - PRIRODA JE PRIRODA I NE MOZE SE ICI PORED NJE !!!

~Kiki~
12-02-09, 12:27
Kaže nešto ta žena ili uspe ili ne . Mislim da su to samo pokušaji bar za sada , a za kasnije nesumnjam ! >:D

nebojsa
12-02-09, 12:34
Slažem se sa onim citatom od malo pre. Naravno da se osnovno đubrenje nemože nadomestiti folijarnim. Međutim ukoliko je osnovno đubrenje izostalo iz bilo kog razloga ili je bilo "mršavo" pa usev pati od nedostatka hraniva onda će folijarna prihrana vrlo brzo popraviti sliku useva ali nisam siguran koliko bi to imalo nekog dugoročnog efekta, jedino da se redovno prska ali gde je tu računica. Svakako da bi trebalo iskoristiti svako prskanje i dodati i nešto đubriva u prskalicu, neće da škodi a ako ne škodi onda znači da koristi :lol: . Šalim se, ali nije neki veliki trošak pa bi svako mogao sebi da napravi ogled, pola prska a pola ne pa da se sam uveri, pa ako zaključiš da se isplati ok a ako misliš da nema efekta završiš priču.

~Kiki~
12-02-09, 12:57
Sve je to OK folijarna prihrana je problem jer nekad se napredak ne vidi ili je napredak kratkog daha . Mada taj napredan kratkog daha je nekad baš preko potreban da zauka biljku . Ali veštak može da zameni samo dobar stajnjak ! >:D

Kojcica
12-02-09, 18:13
Златно иње је органски оплемењивач земљишта , биостимулатор и примењује се као фолијарно ђубриво по технологији Слободана Миловановића који је проналазач овог производа.Њиме се правовременом применом повећава отпорност према различитим врстама стреса .Користи се у прихрани воћа, поврћа, цвећа и код ратарских култура. Битно је да не сме да се меша са средствима на бази бакра , сумпорно-кречном чорбом,цинебом и јако алкалним препаратима што најчешће иде код прихране винове лозе.Код ратарских култура и то у два третмана са 1 литром на 200 литара воде по хектару и у комбинацији са хербицидима за сузбијање корова и то када се суѕбијају широколисни корови у фази када гајене биљке имају 3-7 листова а други третман када се сузбијају усколисни корови , сирак док механизација може да прође кроз њиву.Пшеница је најбоље најкасније до почетка влатања.Препарат је испитиван на имању ПКБ и дао је добре резултате.Ја сам га прошле године користио и приметио сам да када је жито било неједнако на местима на њиви где није пало класично вештачко ђубре ,после прскања све се изједначило и дало је уједначен принос. Такође и на сунцокрету се лепо показало тако што су приноси били у просеку 2ооо кг/ јутру што је код нас у атару добар принос.Цена је око 900 динара по литри,док је прошле године била 1300 >:D mityoo

ervin
12-02-09, 18:43
a pretprosle god skoro 2000 tad sam probao i nikad vise efekata kod mene nije bilo ::lose::

tarana
12-02-09, 20:37
"pokazao dobre rezultate na polju PKB-a."
pa dobro koje rezultate? nigde nisam video ni jedan ogled gde kazu - eto bilo toliko kilograma vise.
ubedjen sam da prodaju maglu...sta bre jedna litra tecnosti moze da uradi na 10.000 kvadratnih metara?!?!
kojcica - nista licno!

mityoo
12-02-09, 22:45
E ja cu da probam ove godine pa da uporedimo! daj kontakt za narucivanje!

Kojcica
14-02-09, 15:04
Kontakt osoba za Zlatno Inje je Marijanski Nadica 063 7394130 i ako se naruci kolicina za 6000 dinara sto je odprilike za 10 jutara, preparat se dostavlja na kucnu adresu direktnom postom . I jos jednom da budem jasan ja mogu da kazem da sam imao dobrog iskustva sa tim proizvodom a niti ga prodajem niti proizvodim pa da sad imam nekog specijalnog interesa , pa ko hoce neka proba. >:({

slovakbre
17-02-09, 19:18
Polifid nabavljam u Beogradu Batajnički put bb kod firme ,,Zeleni Hit,,ide 1% a cena mu je sada oko 220.oo din.

branko
17-02-09, 19:29
I za šta koristiš tu prihranu?
Dal' za povrće, ili samo za ratarske kulture?

slovakbre
17-02-09, 19:35
Najviše sam koristio za kukuruz ali ostalo mi je u prskalici i isprskao sam suncokret i bilo je super
_________________________________________________P ost je spojen: 1234895881________________________________________ _________
pa ova mineralna đubriva su jako skupa ali i nekvalitetna,da ima u njemu ono što piše na džaku ali to je za mene bacanje para.

branko
17-02-09, 22:45
Ma uredu je to, ali bez prihrane sa barem 150kg/ha AN-a nema kukurza.
Folijarnu prihranu koristim samo kao dopunu za održavanje biljke u što boljoj kondiciji...

nebojsa
17-02-09, 23:00
2 branko
Upravo to i jeste svrha folijarne prihrane ::super::

slavonac
17-02-09, 23:09
ja sam koristio mortonic + i dobro se pokazao i neslažem se da nevrjedi naročito kod kukuruza kad kukuruz ima 3 do 4 lista a korjen mu je relativno slab vrjedi mu zlata folijarna prihrana a svi smo svjedoci da suša pogadja sve

Kojcica
17-02-09, 23:10
naravno i ja sam bacao 150kg mesanog i 100 kg uree po juttru na psenici a folijarno najcesce kad vec prskam protiv korova

Jugos
18-02-09, 07:21
I ja sam za folijarno,a moj papa kaze: to ti je ko supa bez mesa. :lol: :lol:

branko
18-02-09, 12:21
ja sam koristio mortonic + i dobro se pokazao i neslažem se da nevrjedi naročito kod kukuruza kad kukuruz ima 3 do 4 lista a korjen mu je relativno slab vrjedi mu zlata folijarna prihrana a svi smo svjedoci da suša pogadja sve


Drugar, ja upravo ovo i radim. Prilikom prve kultivacije prskam u redove prihranu preko lista sa Kemirom, ali zato prilikom druge kultivacije obavezno idem sa 150 kg/ha AN-a isto u redove. Na taj način kukuruz sigurno preživljava svaku sušu. To sam se posebno uverio 2000. godine kad od kraja februara pa do kraja augusta skoro i da nije bilo kiše, a kukuruz je dao prosek od 6700kg/ha.

slavonac
18-02-09, 16:37
branko nisam ni mislio samo folijarno ::lose:: i ja bacam u redove s kultivatorom ako nedaš ::novac::
nemožeš ni zaradit ::novac::

jaroslav
21-02-09, 11:48
znam coveka koji nebaca mineralno dubrivo u soju.
ide dvaput folijarno sa murtonikom.
prinos mu je isti ili najvise 100kg manji od proseka
ja se bojim da to probam!!

branko
21-02-09, 11:57
Ma u soji ti i nije potrebna prihrana.
Ja sam samo zaorao 200 NPK i seme tretirao nitraginom.
Dva puta ošpartao i prilikom prvog špricanja ubacio prihranu Kemiru.

Slobodno izbaci prihranu.

leka
14-04-09, 21:26
Prihranjivali psenicu i jecam folijarno i po potrebi dodavali herbicid... poslepodne popravljao u radionici!
Cime si prihranjivao psenicu folijarno,moja je losa pa hocu da probam-folijarnom prihranom?

mityoo
14-04-09, 21:27
Cime si prihranjivao psenicu folijarno,moja je losa, pa bi probao da je popravim sa folijarnom prihranom?

Kemira Grow how Ferticare II 24x8x16 ide 4 kg/ha a cena mu je 180 din/kg ima pakovanje od 2 i od 25 kg Mnogo lakse se rastvori od kristalona! 4 kile sipas u kabo od polikolora i mesas 5 minuta i sve se rastvori!

leka
14-04-09, 21:36
Kemira Grow how Ferticare II 24x8x16 ide 4 kg/ha a cena mu je 180 din/kg ima pakovanje od 2 i od 25 kg Mnogo lakse se rastvori od kristalona! 4 kile sipas u kabo od polikolora i mesas 5 minuta i sve se rastvori!
Da li treba vise puta da se predje folijarno ili je dovoljno jednom?

branko
14-04-09, 21:41
Cime si prihranjivao psenicu folijarno,moja je losa, pa bi probao da je popravim sa folijarnom prihranom?

Kemira Grow how Ferticare II 24x8x16 ide 4 kg/ha a cena mu je 180 din/kg ima pakovanje od 2 i od 25 kg Mnogo lakse se rastvori od kristalona! 4 kile sipas u kabo od polikolora i mesas 5 minuta i sve se rastvori!


Ja to koristim za folijarnu prihranu kukruza.

leka
14-04-09, 21:51
e sad ste me zbunili ^-^

mityoo
14-04-09, 21:57
Moze da se koristi svakih 10 dana ali ja sam koristio jednom 4kg ili 2 puta po 3 kg/ha jer je posle vec greota gaziti psenicu! A isti preparat se koristi i za kukuruz i za secernu repu!

neshasba
14-04-09, 22:07
Kad se kukuruz prihranjuje folijarno. Ja samo prošle godine prihranjivao prvi put (čini mi se da se zove murtonik ili tako nešto ^-^) kada sam prskao herbicid ali sam vodio račun da uništim korove (u 2-3 pera kukuruz) i nisam bideo nikakav boljitak. Ovo kažem jer u prvu prsklalicu nisam stavljao pa mu isto dođe ::lose::

slavonac
14-04-09, 22:12
kukuruz prihranjuješ tek kad zatvori redove- tj da što više padne na list.
a gnojivo se zove mortonic¸+ i ja već godinama prskam s njim ide ga 2,5kg na hektar uz utrošak vode 300 do 400 l

leka
14-04-09, 22:14
Moze da se koristi svakih 10 dana ali ja sam koristio jednom 4kg ili 2 puta po 3 kg/ha jer je posle vec greota gaziti psenicu! A isti preparat se koristi i za kukuruz i za secernu repu!
Nesto cu morati ,hvala na pomoci >:({

branko
14-04-09, 22:24
Ja folijarno prihranjujem kukuruz prilikom međuredne obrade, kada je kukuruz u fazi do pet listova.

neshasba
14-04-09, 22:28
Do pet listova je OK, mogu da ga mešam sa herbicidom (recimo: Equip)

todor
14-04-09, 23:58
jel neko probao veštačko đubrivo da rastvori u vodi pa sa tim da ide prihranu

KishRobert
15-04-09, 00:37
jeste,do 10% na 100l vode.

todor
15-04-09, 06:16
objasni kish

KishRobert
15-04-09, 09:52
na 100 litara vode razmuti oko 7~8 kg urea-e,pa ces videti rezultat.

todor
15-04-09, 14:12
jel si ti radio dobio sam neko novo đubre sto kg pa hoću da probam prihranu

mityoo
15-04-09, 22:10
Ja sam jedne godine nabavio ureu koja se lako rastvarala u vodi... neka ruska ali smo sipali samo 4 kg kad smo prskali herbicide da im pojacamo dejstvo! I mogu reci da u susnim periodima vredi... Bolji efekat je imao herbicid sa ureom nego bez uree...

todor
15-04-09, 22:26
hvala mityo ja sam kao odabrano gazdinstvo dobio 100kg euroferila ali jako teško se rastvara

neshasba
15-04-09, 22:34
I šta je zaključak. Vredi li folijarno u kukuruz ili ne. Možda je kod mene specifičnija situacija jer zemlja ne oskudeva baš u mikroelementima a koliko ja kapiram glavna fora ovih folijarnih đubriva su baš mikroelementi. Međutim, čuo sam da imaju i drugi efekat a to da ublažavaju stres biljke prilikom prskanja (mada to radi i ono plus u herbicidima). ^-^Ajde ovo sigurno neko od vas zna bolje. Ja sam za većinu vas amater u poljoprivredi >:({

mityoo
15-04-09, 22:36
Ja cu ove godine probati ako budem imao ::novac:: pa cu da napravim ogled!

todor
15-04-09, 22:41
ja ću ove godine sa anom da probam

Jugos
19-04-09, 06:44
Ja sam zadnjih godina prihranjivao kukuruze prilikom tretiranja od korova sa vise njih (folijaraca i vestaka razmucenih) i uvek je kukuruz posle toga dobio bolju boju i ostao u boljoj formi nego pre.
Sto se tice vestaka uree najlakse se rastvori kad punis prskalicu vodom,ujedno sipas i ureu,ona se topi dok tece voda (mora biti stavljeno sito na otvoru) mnogo bolje nego da je mesas u nekom koritu...jedne godine sam nekih 40kg sipo u prskalicu od 440 lit.
An se topi mnogo bolje od uree,a efekat je isti.

Jel ste imali iskustva sa Eurofertilovim (Timac agro) folijarcem "starterom" u secernoj repi i "vitalom 954" u psenici?
Nadam se da sam doprineo nesto ovoj temi...

branko
19-04-09, 09:45
Evo nekoliko linkova koji su na sajtu pokrajinske savetodavne službe.

http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.sr.gov.yu/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=198
http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.sr.gov.yu/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=194
http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.sr.gov.yu/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=79
http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.sr.gov.yu/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=107

topalovic
29-04-09, 16:06
Ljudi probaj te SKOTC djubriva i onda tek recite dali je vredno ili ne.Ja sam probo formulaciju 20x20x20 na svem i svacemu i bio sam zadovoljan.Djubrivo je jako dobro i moze da se mesa sa svim i svacim a cena i nije tako losa

kreso
29-04-09, 22:51
Ja sam zadnjih godina prihranjivao kukuruze prilikom tretiranja od korova sa vise njih (folijaraca i vestaka razmucenih) i uvek je kukuruz posle toga dobio bolju boju i ostao u boljoj formi nego pre.
Sto se tice vestaka uree najlakse se rastvori kad punis prskalicu vodom,ujedno sipas i ureu,ona se topi dok tece voda (mora biti stavljeno sito na otvoru) mnogo bolje nego da je mesas u nekom koritu...jedne godine sam nekih 40kg sipo u prskalicu od 440 lit.
An se topi mnogo bolje od uree,a efekat je isti

Jel ste imali iskustva sa Eurofertilovim (Timac agro) folijarcem "starterom" u secernoj repi i "vitalom 954" u psenici?
Nadam se da sam doprineo nesto ovoj temi...


ureu najlakše rastopite sa toplom vodom ...probajte

mityoo
07-05-09, 23:05
Bilo je reci o folijarnoj prihrani psenice! Odgovarajuca doza u pravo vreme itekako pomaze! Evo jedne slike! Sa desne strane se lepo vidi da je zito bledje! Tu se ispraznila prskalica a trebalo je oprskati 2 metra sirine pa sam to ostavio kao uzorak za uporedjivanje! Procenite sami! Ovo levo je prskano kemirom 4kg/ha
http://i377.photobucket.com/albums/oo218/mityoo/Slika392.jpg

šandor
08-05-09, 22:20
Ja koristim eurofertilovo folijarno đubrivo :
http://i43.tinypic.com/2dtyq3a.jpg
Biče slika u toku vegetacije da vidite šta ovo čudotvorno sredstvo radi :D

drobi
08-05-09, 23:04
Za cenu Eurofertila mogo si da bacis 100kg vestaka vise po hektaru.Vredi to toliko:lol:
Iskreno receno ja ne verujem.

šandor
08-05-09, 23:11
Baš tako , ja mislim da vredi :D

šandor
18-05-09, 23:11
Ja koristim eurofertilovo folijarno đubrivo :
http://i43.tinypic.com/2dtyq3a.jpg
Biče slika u toku vegetacije da vidite šta ovo čudotvorno sredstvo radi :D


Todore


ako je dobro nije skupo ,aj mi napiši na pp koja je špecija dobra za kukuruz i gde može da se nabavi


Ova su ta tri koja ja koristim mada ima i još koja vrsta. Starter je NPK đubrivo, Axis je Zn (cink) Gold BMo je Bor Molibden .
Cela površina:
Kukuruz - 2 l startera i 2 l axisa
Soja - 3 l gold bmo
Repa - 2 l starter i 2 l gold bmo
Stiže ti br telefona na PP

todor
18-05-09, 23:14
zanima me za kukuruz kolika je cena

šandor
18-05-09, 23:16
Ako ideš celom površinom onda je 2740 din za Kj

todor
18-05-09, 23:17
redno bih išao jer jeftnije mi je

leka
18-05-09, 23:22
Baš tako , ja mislim da vredi :D
Sandore,jel ti ides samo folijarno ili?

šandor
19-05-09, 08:26
Ne nego 100 kg mešano NPK + 100 kg uree + folijarno

Jugos
19-05-09, 21:20
Sandore jesi time prskao i proslih godina?
Ja sam ove godine uzeo starter za repu i ono drugo kako mu ime...za psenicu.Ubedio me dovoljno ovaj iz Eurofertila da prihranim folijarno sa tim pa te pitam kakvi su bili rezultati,ako si imao experiment da si napravio sam ogled da vidis razlike?

cicimoric
19-05-09, 23:24
ja sam ove godine pravio svoj mini ogled. baceno je djubrivo npk i urea. posle sam 18 redi prskao sa AXIS-om, 18 redi sa SLAVOLOM i 18 redi nije prskano. Videcemo razliku ( ako je ima ). Ranije sam nekoliko godina radio sa murtonikom ali nikakvu razliku nisam primetio.

jaroslav
24-05-09, 13:22
kada je najbolje vreme za folijarnu prihranu kukuruza i soje?

leka
25-05-09, 10:41
Ne nego 100 kg mešano NPK + 100 kg uree + folijarno
koji prinos kukuruza po kj imas sa ovim? naravno suvog .

Dragan18
07-06-09, 16:57
Ja koristim eurofertilovo folijarno đubrivo :
http://i43.tinypic.com/2dtyq3a.jpg
Biče slika u toku vegetacije da vidite šta ovo čudotvorno sredstvo radi :D


koliko kosta taj eurofertil i kolike su doze na 1 jutro?

topalovic
07-06-09, 17:35
jel koristio neko tecnu ureju i kakvi su rezultati

šandor
07-06-09, 22:35
@Dragan 18 napisao sam i dozu i cenu par posta pre >:({

Dragan18
07-06-09, 22:52
@Dragan 18 napisao sam i dozu i cenu par posta pre >:({


a nisam skontao ...hvala i pozdrav shanji!

šandor
08-06-09, 07:47
Doze su ti za hektar ;D}

Dragan18
08-06-09, 12:07
dobro da si rekao ja se vec presekao koliko je skupo. >:({ :lol:

filimon
08-06-09, 14:49
kukuruz sam ove godine prihranio iskljucivo sa otopinom uree,u 100l vode rastopio sam 10kguree i oprskao 1kj jos je bacen map 100kg/kj.otopinom uree sam prskaosa herbicidima prvi put adrugi putsamo otopinu kad je kukuruz bio 10 ak listova sa tom koncentracijom je dobio malo ozegotina ali sam danas obiso njive i potpuno se oporavio idobilo neverovatnu zelenu boju,mnogo se razlikuje od komsiinog ai od mijih5 6 vrsti koje nisam prskao.prosle godine sam radio ogledno prskanje sa ureom i imao sam dobre rezultate i ako sam isao 2puta po 5kg/kj cini mise da je bilo i povecanje prinosa ali nije mereno.

Dragan18
10-06-09, 12:49
kupljen Murtonik i kukuruz je prihranjen samo najkriticniji.

tarana
10-06-09, 12:53
prosle godine sam radio ogledno prskanje sa ureom i imao sam dobre rezultate i ako sam isao 2puta po 5kg/kj cini mise da je bilo i povecanje prinosa ali nije mereno.

ne kontam baš...
dobri rezultati, ČINI ti se da je bilo i povećanja prinosa ali nisi merio?!? ^-^

filimon
10-06-09, 20:35
nije tacno mereno ali po bunkeruu berbi jedno 200 do 300kg/kj.sada sam bio da zagrcem kukuruz i skoro na svakoj njivi imam nesto neprskano,tamo gde je prskano kukuruz preko svetala od imt565 naravno nisam zagrtao, agde nije za15ak cm nizi.zar to nijedobar rezultat .svakako ce se to odraziti i na jesen,boze zdravlja

Mile69
21-06-09, 18:45
Ja sam ranijih godina tretirao sa onim organski djubrivom i biostimulatorom Zlatnim injem prosle godine sam radio poredjenje i imao sam razliku 13,8 % na kukuruzu, posto ga vise nema uzeo sam Eko booster2 u zamenu , na testiranje. Videcu sta ce ispasti posto je veoma jako, za sada sve ide kako treba i razlika u visini i napredovanju biljaka je ocigledna.Prijatelj i ja cemo ove godine raditi kao i prosle postrnu setvu , koja ce biti pokrivena sistemom za zalivanje. Primenjujemo manje vestackog djubriva za vrednost folijarnih preparata, i racunica je bolja jer je iskoriscenje hranljivih materija ocigledno.Jedan moj drugi prijatelj veoma malo stavlja u zemlju a posle svakuh 10-tak dana prehranjuje useve i opet smo tu, samo vise vremena provodi na traktoru.

filimon
23-06-09, 14:48
mile kako mislis jako pisi koji je sastav materija icenu da znamo za sledecu godinu

pidikanac
25-02-10, 22:24
ja sam prošle godine kupio u zeleni hit izraelsi polifid formulacije 20x20x20+cink i nisam video razliku iako sam prskao tri puta po 5kg po hektaru

Dani ekopatent
03-03-10, 20:06
Pisanje ovoga naslova, podstaklo me je na činjenicu da će Ministarstvo poljoprivrede na Produktnoj berzi stimulisati kupovinu đubriva veštačkog za prihranu biljaka. Moramo biti svesni činjenice da pored osnovne prihrane biljaka, važnu ulogu u samome toku vegetacije ima prihrana biljaka preko lista. Kako upotreba raste kada su upitanju preparati za folijarnu prihranu, tako i cene preparata zbog sveukupne situacije koja vlada i one rastu. Hteo mi da vidim Vaša mišljenja na ovu temu.

aremane
03-03-10, 20:50
ne mozes odma na prvi post pa reklama, oblasni malo, pa se foliraj, pricaj kako je to mnogo dobro, itd.

Opusti se malo, jos je blato, malo ko moze u njivu.

Dani ekopatent
03-03-10, 22:18
Ne teram ja nikoga da ide u njive. Imam li ja prava da kažem nešto. Nikoga ja ne vređam, nisam ja ovde da nekoga teram i sudim. Ja sam ovde opisao, da bi trebalo da postoji stimulacija, kao što postoji za veštačka đubriva, za dizel gorivo D2, za seme kukuruza. Tako da prihvatam od Vas kao dobro namernu kritiku, ovo što ste rekli.

472
03-03-10, 22:43
Osnovno djubrivo je u kolicini od nekoliko stotina kilograma po hektaru, prihrana azotnim djubrivima je isto u kolicinama od nekoliko stotina kg, u zavisnosti od vrste useva. Da bismo nadoknadili ono sto bilje iznose moramo djubriti, tacnije moramo vracati deo iznetih hraniva u zemljiste.
Folijarna prihrana se koristi kao dopunska i korektivna mera i ne moze da zameni upotrebu mineralnih djubriva u onom klasicnom smislu reci o kom sam rekao i u prvom pasusu. Folijarna djubriva su dobra kao korektivna u slucaju nedostatka nekog elementa ili kao dopunsko unosenje, narocito, mikroelemenata i koriste se sa nekoliko kg po hektaru.
Nadam se da ne verujete onima koji vam govore da sa nekoliko kilograma nekog folijarnog djubriva mozete da zamenite upotrebu nekoliko stotina djubriva :lol: :lol: :lol:
To je jedan od razloga zasto se ne ide na regresiranje nabavke mineralnih djubriva za folijarnu prihranu biljaka. Naravno, ona spadaju u kategoriju mineralnih djubriva i racuni od kupovine ove vrste mineralnih djubriva se priznaju u okviru uredbe za regresiranje repromaterijala u iznosu od 14000 po hektaru.

branko
03-03-10, 22:54
Hvala Radivoju na pojašnjenju u vezi nepostojećeg regresiranja folijarnih đubriva.

@Dani ekopatent

Pravila foruma nalažu da se najpre predstaviš u odgovarajućoj temi: http://poljoinfo.com/clanovi-poljoinfo-foruma/

Da ova tema ne bi prerasla u jeftinu reklamu.

Toskov
05-03-10, 16:31
Meni se za soju pokazalo najbolje folijarno djubrivo slavol!

Trebalo bi da se predstaviš u odgovarajućoj temi: http://poljoinfo.com/clanovi-poljoinfo-foruma/

Deda Lala
17-03-10, 23:54
Kako je napisao Gos-n Radivoj N.folijarna prihrana je u osnovi korektivna,i to je tačno.Ali onda kada su velike suše sa visokim temperaturama i kada je tlo "suvo" veliku ulogu ima upravo ovakav način zadovoljavanja ishrane biljaka,
kao i vlaženje listova odn. zalivanja biljaka.Kada ima dovoljno kiša i tlo je "vlažno" folijarno prihranjivanje je važno kao potsticaj rasta biljaka,i kao podsticaj zapovećanje prinosa i kvaliteta prinosa.Rezultati kojima ja raspolažem
su pristojni jer je povećanje prinosa redovno bilo preko 10 %, a bilo je i do 26%.
Opet ću da skrenem pažnju na jednu bitnu stvar:analiza tla na makro i mikro elemente.Jako je važna mera rastresanja tla bar jednom u 5 godina.Isto tako treba voditi računa i o tome kada i koliko duboko oremo ,kada zatvaramo brazde,kakvo đubrivo unosimo u tlo i kada.
Posebna napomena :kvalitet semena,kvalitet obrade i zaštite semena pre setve.
Koliko imate humusa u tlu? 1 L humusa upija 2L vode,pa sad računajte.
U vodi iz tla se nalaze joni soli rastvorenih makro i mikro elemenata iz đubriva koje ste uneli u tlo.

Folijarnom prihranom kukuruz će vam vratiti povećanim prinosom i boljim kvalitetom zrna.

Dragojlo
18-03-10, 18:39
ja bih izneo samo jedno jedno moje zapažanje plus sve ovo što je navedeno-koristeći folijarnu prehranu preko lista(sa makro+mikroelementima)biljke su daleko otpornije prema bolestima,otpornije su čak i na poleganje(naročito žita) i veoma važna stvar isto-nedobiju šok od tretiranja pesticidima. >:({ >:({

Potpisujem >:({ >:({ :D i plus u susnijem periodu odlicno dodju za osvezenje kukuruza pre svega u maju mesecu,kukuruz se bolje drzi ostaje sa zelenom masom-tamno zelene bolje, a ne zut kao limun i od toga posle nema nista,sigurno da folijaran djubriva su samo jedna + u prihrani, to mozete smatrati kao kratka trenutna infuzija koja drzi nekoliko dana 7-15 i toje sve, svi smo svedoci zadnjih5-6 godina da je maj najsusniji mesec u godini za sve kulture u poljoprivredi.I naravno ono ne moze ni blizu zameniti hemijsko djubrivo, ili stajnjak-humus koji nastaje kasnije trulenjem ostataka od zetve ili cega vec koja je kultura bila.Velika je greska sto mnogi spaljuju biljne ostatke sa njive to je nabolji humus u prirodi koji nastaje trulenjem jos ako se pomesa sa stajnjakom nema da ne rodi, dobra jesenja brazda i na prolece kao vuna zemlja,sagorela i uorila se sto bi rekli :D

zorancile
06-04-10, 22:14
Jel istina da Bactofil (baktofil) razgradjuje biljne ostatke za 55-60 dana? Tako reklamiraju...
Interesuje jednog mog druga, jer je negde cuo da se koristi i za prskanje stajnjaka radi razgradnje, kaze za nekoliko dana izgleda kao da je star 2 godine.

ilijat
11-04-10, 14:48
@šandor
Da li se eurofertil starter primenjuje samo za ratarske kulture ili moze i za voce? Jel moze da se kupi u obicnim poljoprivrednim apotekama ili se samo narucuje? Ako se narucuje jer moze broj na pp?

mityoo
11-04-10, 16:38
Ja sam rastopio 50-ak kila DAP-a što je bio toliko mokar da nisam smeo da sipam u rasipač veštaka, pa će to pšenica dobiti preko lista.....

topalovic
11-04-10, 16:44
koliko bi trebalo rastopiti AN-a ili UREJE za jedno prskanje od 1 ha

Dragan18
11-04-10, 17:15
za kukuruz smo utvrdili na prethodnim stranama daa je potrebno nekih 10 % u prskalcii znaci oko 40 kg na 440 l prskalicu.

topalovic
11-04-10, 17:18
a za psenicu i soju jel neko probao ^-^

KishRobert
11-04-10, 18:13
ja sam sipao 5kg na 120lit.(urea)

Deda Lala
11-04-10, 18:35
@Dragojlo i Vi svi ostali,
Folijarna prihrana je značajna u trenutku kada je to biljkama važno i nema veze što delovanje traje kratko.
Za humus se svi slažemo da je značajan ali se na tome jako malo radi.Nisam siguran šta je razlog tome.Da li to što
za spravljanje komposta treba malo vremena (a svi vi ga sigurno imate) ili nedostatak pravog recepta.
Opet da ponovim,1l humusa može da upije i do 2l vode,pa vidite da li se isplati polagati ga u tlo.
MISLIM NA PRAVILNO NAPRAVLJEN HUMUS ,a ne na razne surogate.

zorancile
12-04-10, 00:07
Jel ima na forumu neka tema o pravljenju humusa?

Dr.Gruja
12-04-10, 00:26
Citiracu jednog strucnjaka iz instituta Petar Drezgic iz SM. biljka se hrani pomocu korena a covek na usta, folijarna prihrana je isto sto i za coveka infuzija nije jeo ali nece umerti. >:({

aremane
12-04-10, 01:06
Svaka cast Doktore ::svaka cast::

Cisto korektivna funkcija, ako nema u zemlji nista dzaba ti i folijarno.
Folijarno moze da se balansira pojedini nedostatak ili stimulise dodatno biljka da bolje usvaja ono sto ima (ako ima)

isidor
12-04-10, 06:33
Mislim da je apsurdno prskati kukuruz foliarno sa konvencionalnim prskalicama jer 95 otsto rastvora djubriva pada na zemlju . mnogi rade kristalonima i raznim drugim min djubrivima to raditi je cista glupost jer to jesu vodotopiva djubriva ali nisu formulisana tako da ih biljka moze 100% usvojiti preko lista zato sto je to namenjeno da ga biljka preko korena usvaja .
To su mi strucnjaci rekli da su izvikali to trgovci samo da bi prodali .Postoje druge formulacije djubriva koje mogu da se koriste foliarno i malo su skuplja .Recimo sta ce kukuruzu azot foliarno ako ga nemate u zemlji jer je azot element koji utice na usvajanje ostalih elemenata .Fosfor je naj bitniji u ranim fazama do 6 listova pogotovo ako je malo hladnije vreme biljka nemoze da ga usvaja da vrsi fotosintezu ,verovatno ste primetili crvenilo na listu dok je kukuruz u 3 4 lista onda mu daj ta djubriva da prebrodi stres .i to specialno formulisana tecna djubriva za usfajanje preko lista i to tracno a ne po celoj njivi

Bećarina pusta
12-04-10, 08:39
Isidore nebih se baš složio sa tobom. Prvo kažeš: mnogi rade kristalonima i raznim drugim min djubrivima to raditi je cista glupost jer to jesu vodotopiva djubriva ali nisu formulisana tako da ih biljka moze 100% usvojiti preko lista zato sto je to namenjeno da ga biljka preko korena usvaja .

A onda: Fosfor je naj bitniji u ranim fazama do 6 listova pogotovo ako je malo hladnije vreme biljka nemoze da ga usvaja da vrsi fotosintezu ,verovatno ste primetili crvenilo na listu dok je kukuruz u 3 4 lista onda mu daj ta djubriva da prebrodi stres .

Folijarna gnojiva su dobra, no ne sva i ne u svim oblicima. Jasno da folijarna ishrana nemože ići sama već joj moraju predhoditi mineralna gnojiva. Što se tiče dušika-azota i folijarne prihrane tu opet mislim da nisi u pravu. Dobra doza dušika prekolista u pravo vrijeme zna napraviti čuda u usjevu. ::namigivanje::

pidikanac
12-04-10, 13:13
svako ima pravo da kaže svoje mišljenje ali šta kažu stručnjaci ? i mislim da se svake sezone vodi ista rasprava i uvek ista priča pogledajte prvu stranicu ove teme i recite nije li sad ova rasprava bespotrebna . ^-^

Bećarina pusta
12-04-10, 13:17
@pidikanac: U pravu si.

Šta je sa linkom, nevidi se?

pidikanac
12-04-10, 13:21
neznam štaje ali ispravio sam post pa ga sada možeš videti ,a na prvoj strani je ta web adresa

Jugos
20-04-10, 18:16
Ko ima iskustva sa Francuskim fol. KSC-om,ima valjda jedinica,dvojka i petica tj razlicite formulacije sa nekim mikroelementima i ko zna s cim jos.Kosta nekih 6880 din,jedan dzakic od 25kg i ide jedno 5kg po hektaru...

Rale 83
20-04-10, 19:43
Folijarna prihrana traje 7-15 dana , dok se biljka hrani preko lista hrana joj lakse dostupna pa se brze razvija nadzemni deo , nakon toga biljka je u boljoj kondiciji i pospesuje korenov sistem da radi i razvijase potragom za hranom. U zavisnosti od kulture mi prihranjujemo folijarno sa o,1-o,3% procenata hranjiva koje je biljci potrebno , a biljka to treba da usvoji da bi rodila .

Bećarina pusta
20-04-10, 21:46
Folijarna prihrana traje 7-15 dana , dok se biljka hrani preko lista hrana joj lakse dostupna pa se brze razvija nadzemni deo , nakon toga biljka je u boljoj kondiciji i pospesuje korenov sistem da radi i razvijase potragom za hranom. U zavisnosti od kulture mi prihranjujemo folijarno sa o,1-o,3% procenata hranjiva koje je biljci potrebno , a biljka to treba da usvoji da bi rodila .


Daj nam reci koliko taj period traje?

Rale 83
20-04-10, 22:37
Zavisno od kulture faze razvoja i vrmenskih prilika , odprilike 7 do 15 dana. U pedhodnom postu sam hteo da objasnim kako se povecava prinos Folijarnom prihranom i izneo podatak koja je to mala koncentracija , i zbog cega se nesme izostavljati osnovna djubrenja . Folijarnom prihranom nemozemo zameniti osnovna djubrenja, i nemozemo je uporaditi sa infuzijom i akoje veoma slicna

aremane
20-04-10, 22:59
o.1 - o.3 % (100 - 300 gr./100 lit vode) pa to je koncentracija za proizvodnju rasada, a ne za folijarnu prihranu.

Primena preko lista ispod 1 % nema smisla za vecinu biljaka, to ti je kao da zednom das supenu kasiku vode (mislim na djubriva bez stimulatora rasta i hormona).

Rale 83
20-04-10, 23:19
Za psenicu je potrebno 90 kg azota , a mi prskamo primer sa 2 kg necega sa 15-10-20 gde imamo 300grama azota , to je 0,3% potrebe psenice za azotom ostatak psenica mora drugim putem da usvoji.

Post je spojen: 1271798499________________________________________ _________
Mislim ostalih 89,7 kg azota za prinos od 5 tona

aremane
20-04-10, 23:21
i mislis daje to dosta ?

Rale 83
20-04-10, 23:24
Nesme se predozirati biljka , suficit nanosi stete i vece od deficita. A putem lista se jako brzo usvaja
i nema tu sposobnost da uzima samo koliko joj treba kao putem korenovog sistema >:({

aremane
20-04-10, 23:33
slobodno ti opleti i sa 5 kg ali folijarnog djubriva, a ne nekog namenjenog za sistema za navodnjavanje.
nije to isto,
Ako radis 200 lit. vode 1% je 2 kg, ako radis 500 lit. vode 1 % je 5 kg.

Koliko vode za optimalnu pokrivenost, a bez preteranog rasipanja, to ti je mera

Bećarina pusta
21-04-10, 12:45
Zavisno od kulture faze razvoja i vrmenskih prilika , odprilike 7 do 15 dana. U pedhodnom postu sam hteo da objasnim kako se povecava prinos Folijarnom prihranom i izneo podatak koja je to mala koncentracija , i zbog cega se nesme izostavljati osnovna djubrenja . Folijarnom prihranom nemozemo zameniti osnovna djubrenja, i nemozemo je uporaditi sa infuzijom i akoje veoma slicna


Neka to pričat nigdje dalje da te nebi neko ismijao.

Dragojlo
21-04-10, 14:16
Joj znas sta bi na ovo reko Arsla, :lol: :lol: :lol:joj arlsla je meni bog :lol:
Znas sta bi reko? :lol:

Reko bi, E ovo je uvala borova :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

TLN :D

ilijat
29-04-10, 19:17
Ja koristim Kemiru za kukuruz, ali da bi bilo bilo kakvog efekta, a to je uglavnom ubrzani rast tokom nekog perioda nakon prskanja, stavljam duplu dozu i prskam samo u trake prilikom prvog špartanja.
Prilikom drugog špartanja, tj. zagrtanja, dodam još 100 kg AN-a, u redove.
Jedino na taj način kukuruz ne oseća sušu.

Jel dobar ferticare 24 8 16 za kukuruze?

Dragan18
29-04-10, 21:27
zavisi za sta ti treba, i zavisi sta si bacio u zemlju. ako u zemlji ima dovoljno Azota recimo a deficitaran je fosfor onda treba dodati koliko moze fosfora preko lista jer je to posle jedini nacin za neki popravak. Recimo situacija bacio si X kila azota i primecujes da kukuruz nema modro zelenu boju nego ima svetlije zelenu do zuckastu boju , e tu fali FOSFOR zato sto fosfor pomaze u transportu AZOTA , ako nema fosfora nema ni transporta AZOTA.... eto ukratko, a od mikroelemenata za kukuruz je dobar Zn(cink) ,Molibden, Bor.....

dakle pitanje je koliko si cega bacio i kako izgleda biljka.... >:D

bewisa
29-04-10, 21:36
Da li je neko koristio slavol i kakva su iskustva sa njim? >:({

Dragan18
29-04-10, 21:52
Slavol je mikrobiolosko djubrivo na bazi zivih sojeva bakterija koje pospesuju fosfomineralizaciju i azotofiksaciju. Uz te bakterijice dodati su i prirodni stimulatori rasta i mikroelementi. Sojevi bakterija koji su zastupljeni u preparatu sami po sebi proizvode dodatno stimulatore rasta i imaju antibioticko dejstvo na stetne mikroorganizme. Dakle sa Slavolom sigurno neces pogresiti , samo treba potrefiti vreme prskanja da se sto bolje iskoristi preparat.

Folijarno se prska sa 7 litara po hektaru.

bewisa
29-04-10, 22:01
Jednom ili dvaput prskati,sta je bolje? >:({

Dragan18
29-04-10, 22:10
pa, koliko sam gledao oglede na zvanicnom sajtu Slavola http://www.slavol.rs/ , prskali su samo jedan put, primeceno je poboljsanje prinosa na nekim usevima do 20 % . Sigurno mu nece smetati 2 prskanja ali koliko je to ekonomski isplativo treba dobro proveriti. >:D

zorancile
29-04-10, 22:34
Da li je isplativo i jedno prskanje? ^-^

Dragan18
29-04-10, 22:42
pa pazi ovako koliko sam ja video cena za litru je oko 300 dinara , sto znaci da ti treba 2100 din za hektar, e sad .... sve zavisi od cene psenice koja ce biti u julu ali mislim da psenica mora makar da vrati ono sto si ulozio u nju.

Deda Lala
29-04-10, 22:49
Ниси написао шта ћеш прскати.
Професорка Ђорђевић и њени сарадници препоручују за неке културе 2 прскања а за неке 1, па напиши
које су културе у питању да би добио прави одговор.
За@Драгана18
Синко идеш добрим путем,биће од тебе нешто!

zorancile
29-04-10, 22:57
Imam posejanu soju, suncokret i kukuruz.
Čitao sam i ja te reklame, imam i neki prospekt Slavola, ali me interesuje dali je to baš tako? Dosta je skuplji od ostalih mikrobioloških djubriva, pa se pitam dali se isplati?

Dragan18
29-04-10, 23:01
Ниси написао шта ћеш прскати.
Професорка Ђорђевић и њени сарадници препоручују за неке културе 2 прскања а за неке 1, па напиши
које су културе у питању да би добио прави одговор.
За@Драгана18
Синко идеш добрим путем,биће од тебе нешто!

Ucim od najboljih :-* i trudim se ::namigivanje:: ::namigivanje::

branko
29-04-10, 23:47
Ja koristim Kemiru za kukuruz, ali da bi bilo bilo kakvog efekta, a to je uglavnom ubrzani rast tokom nekog perioda nakon prskanja, stavljam duplu dozu i prskam samo u trake prilikom prvog špartanja.
Prilikom drugog špartanja, tj. zagrtanja, dodam još 100 kg AN-a, u redove.
Jedino na taj način kukuruz ne oseća sušu.

Jel dobar ferticare 24 8 16 za kukuruze?


Jeste, taj i koristim, a Kemira je naziv firme.

bewisa
30-04-10, 19:53
@branko

Koju dozu(duplu?) i kad koristis?
Koliko kosta kemira i u cemu se razlikuje od slavola? >:({

zeko
30-04-10, 21:26
Uz svo dužno poštovanje prma vama moje mišljenje je da je folijarna prihrana kao kolač posle dobrog ručka naime ako nema osnovnog đubriva folijarna prihrana nije nešto bog zna šta >:D

Dragan18
30-04-10, 22:11
jeste tako zeko ali recimo prosle godine smo radili mini ogled kod mene, za 3 % je bio veci hektolitar tamo gde smo poprskali sa Kemirom.


Danas sam poprskao 6 jutara psenice sa Kemirom formulacije 14-12-25 + cink,molibden,gvozdje, bor, ... od mikroelemenata. Sutra prepodne odmaranje i rostilj a uvece opet prskanje .

P.S. zaboravio sam da kazem da sam dodavao malo uree , ,nekih 11 kila po prskalici. jako lepo se rastopila.

branko
30-04-10, 23:53
@branko

Koju dozu(duplu?) i kad koristis?
Koliko kosta kemira i u cemu se razlikuje od slavola? >:({


Pa lepo, dozu koju preporučuju samo dupliram.
Kemira je čista hemija a Slavol nije.

Inače ove godine nisam imao novaca za Kemiru pa sam u zadruzi uzeo Murtonik. To nisam nikada koristio, pa će da vidimo šta će biti. Ne bih ga ni uzimao, ali bio je manjak računa za đubrivo.

Deda Lala
01-05-10, 19:25
Шта год ставили за фолијарну прихрану,боље је него ништа.Ако не шкоди биљци.
Тачно је да је основно ђубрење примарно и јако важно,али када је биљци тешко потребна је и помоћ коју добија и преко листа и ако таква помоћ изостане штета која настаје може бити врло очигледна што се тиче
самог развоја и касније плодоношења , а и самог квантитета и квалитета плода.
За свако боље и дуже објашњавање мало су странице овог форума,јер је тема јако широка и јако озбиљна.
Мортоник фолијарна ђубрива су добра ,само се треба придржавати препорука за употребу за поједине културе.

diklofen
28-05-10, 20:22
Ima li koga da je koristio Ekoboster 2 na nekim od ratarskih kultura?Vidim da je reklama dosta jaka ,a cena po Ha je dosta prihvatljiva.

Dragan18
28-05-10, 22:15
sta to cudo sadrzi u sebi?

diklofen
28-05-10, 22:19
EKO BOOSTER 2 ® je organsko folijarno djubrivo-biostimulator-bio regulator , proizvedeno po jedinstvenoj tehnologiji. Preparat ne sadrzi materije cije je poreklo potice od svinjskog stajnjaka .Djubrivo je tamno-mrka tecnost veoma neprijatnog mirisa.Sam preparat je posebnim tehnologijama pojacan sa aktivnim aminokiselinama - huminskom i fulvo. Efekti preparata su veoma brzo vidljivi na biljkama od 2-5 dana.Cilj preparata EKO BOOSTER 2 ® je da omogoci poljoprivredniku da u slucaju naglih meteo promena (nevreme, led, jak vetar, susa , ...) hitno pomogne , biljci dejstvom preko lista , u prevladavanju stresa koji umanjuju rod i kvalitet plodova.

Efekti EKO BOOSTER 2 ®

Osnovne hranljive materije, azot fosfor i kalijum kao i drugi makroelementi, prisutni su u izuzetno visokom procentu za organska djubriva, i to u velikoj kolicini u obliku lako pristupacnih jedinjenja.
Visok sadrzaj N,P,K, pospešuje rast i razvoj biljaka, utice na cvrstocu biljaka i povecava njihovu zelenu masu, intenzivira boju kod cvetnica, ubrzava ozivljavanje pri sadnji, povecava masu plodova i sadrzaj šecera u njima, povecava otpornost biljaka na bolesti i stresne uslove.
Poseban kvalitet djubriva je slabo bazna reakcija, koja bitno utice na popravku kvaliteta istrošenih i zakišeljenih zemljišta usled prekomerne upotrebe mineralnih djubriva.
Sadrzaj i odnos svih hranljivih elemenata u djubrivu je takav, da ona predstavlju potpuno hranivo za sve biljne kulture.
Utice na jacanje rezistencije prema bolestima mikrobiološkog porekla , i.t.d
Jaca stepen zametanja plodova, utice na povecanje procenta oplodnje
Povecava prinos za 15-40% u odnosu na kontrolne biljke
Produzava period vegetacije biljaka sa ranijom berbom i vise plodova


Ide se sa 0.5% rastvora što bi došlo oko 1 litra po ha i cena mu je 870dinara/litru.

aremane
29-05-10, 00:09
@dragan18
P.S. zaboravio sam da kazem da sam dodavao malo uree , ,nekih 11 kila po prskalici. jako lepo se rastopila.


Malo uree :lol:, jel to za jedno jutro prskalica

Dragan18
29-05-10, 01:54
za 3 kj...sto pitas jel mnogo?

mityoo
29-05-10, 06:56
Nije!... I ja sam išao sa 3-4kg/kj

aremane
29-05-10, 09:40
sve dok ne spalis biljku nije mnogo

diklofen
29-05-10, 09:54
U kukuruz može do 6% rastopine ureje.To je provereno i preporučuju stručne poljoprivredne službe.

Boki-Vl
29-05-10, 10:04
Ja idem sa 2.5kg po kj...

diklofen
29-05-10, 19:24
KULTURA KONCENTRACIJA
Žitarice do 30 %
Livade do 30 %
Kukuruz 0,6 - 6,4 %
Uljana repica do 30 %
Šećerna repa do 4,5 %
Krumpir do 5,0 %
Vočnjaci 0,5 - 2,0 %
Maslina 3 - 5 %
Vinova loza 0,7 - 1,0 %
Lubenica do 0,5 %
Mahune 0,3 - 0,6 %
Krastavci 0,5 - 1,0 %
Rajčica 0,4 - 0,7 %
Paprika 0,5 - 0,7 %
Celer 0,8 - 2,4 %
Mrkva / peršin 1,2 - 3,0 %
Kupus 0,8 - 1,6 %
Salata 0,6 - 1,0 %
Luk 1,6 - 2,5 %
Cikla 1,5 - 2,0 %
Radi se o rastopini ureje.

bdanijel
30-05-10, 21:04
Ja sam u suncokretu prosle godine koristio FOLICARE 17-9-33 B,i dobro je bilo

leka
06-06-10, 22:07
Jel neko koristio Wuxal super? :D

mityoo
06-06-10, 22:13
Ja sam koristio u repi Wuxal Boron.... Videla se razlika....

maki_vs
06-06-10, 22:42
dali neko koristi agrostemin.cale mi je pricao da je krajem osamdesetih koristio i da je razlika ocigledna na ne tretiranoj i tretiranoj povrsini.

branko
06-06-10, 23:04
Sa agrosteminom tretiram samo seme soje i kukuruza.
Posebno na soji je vidljivo dejstvo agrostemina...

zorancile
06-06-10, 23:42
Kako tretiraš seme? Pokvasiš, pa ostaviš da se osuši?

branko
06-06-10, 23:49
Da, kukuruz.

A soju tretiram neposredno pred setvu u kombinaciji sa nitraginom... Naravno uz dodatak tečnosti.

zorancile
06-06-10, 23:58
Koliko košta doza za kj?
Moj deda je prskao agrosteminom folijarno žito i kukuruz i jako ga je hvalio, ali je to bilo u vreme sankcija kad se mineralno djubrivo nije koristilo uopšte... Pitam se koliko utiče na prinos sad kad se koristi i mineralno?

branko
07-06-10, 00:04
Doza za 20 ha je koštala nešto preko 10 hiljada pretprošle godine.

mityoo
07-06-10, 06:27
Sa agrostemino tretiram samo seme soje i kukuruza.
Posebno na soji je vidljivo dejstvo agrostemina...

Ja sam iste operacije radio ove godine sa slavolom!

zorancile
07-06-10, 21:07
Mityoo, jel si ostavio nešto i neprskano za kontrolu?

mityoo
07-06-10, 22:36
Kukuruza ima kontrole a soje nema...

macvanin
08-06-10, 09:54
ja sam ove godine koristio u kukuruzu i soji kristalon 18*18*18 2kg-450din, odlucio sam se za njega zbog cene murtonika 2kg-950din.

zoran_vs
08-06-10, 22:09
ja sam ove godine koristio u kukuruzu i soji kristalon 18*18*18 2kg-450din, odlucio sam se za njega zbog cene murtonika 2kg-950din.
i ja sam to isto uradio,cak za kukuruz drugo prskanje idem posle spartanja

dicki
08-06-10, 23:21
Ja sam za sada samo folijalno oprskao kukuruz sa ureom. Postoji ocigledna razlika izmedju prskanog i ne prskanog kukuruza [ veceras je i to zavrseno]. Prskani je za 1/4 visine visi i bujniji. Preporucujem, jeftino je a sigurno ima efekta.

Okrim
09-06-10, 08:13
@ dicki

Koliko uree koristiš po jutru oprskanog kukuruza?

mirmag
09-06-10, 11:41
Ja sam za sada samo folijalno oprskao kukuruz sa ureom. Postoji ocigledna razlika izmedju prskanog i ne prskanog kukuruza [ veceras je i to zavrseno]. Prskani je za 1/4 visine visi i bujniji. Preporucujem, jeftino je a sigurno ima efekta.
To i ja radim,dva puta po 10kg na 1kj u sezoni...kukuruz bude :D :D

zorancile
09-06-10, 21:45
Kad je najbolje da se prska ureom, koliki treba da bude kukuruz?

dicki
10-06-10, 00:35
Evo ovako za one koje interesuje folijalno ureom: U temi Kukuruz 2010 sam postavio sliku [sa upaljacom uz kukuruz] i u tom stadijumu sam prskao : 420 lit. vode,35kg. uree, oprskan 1,5 H. Danas se vise ne moze uci traktorom u njivu.U temi Maisadour seme sam postavio slike posle prskanja . >:D

kornisonac
17-07-10, 15:01
ako neko ima malo vise iskustva u gajenju kornisona na otvorenom,neka napise koje folijarne prihrane je najbolje koristiti,po fazama...pre cvetanja,cvetanje,...branje...unapred hvala

babrenko
17-07-10, 15:08
Pravio sam mali ogled na psenici.Na njivi od 6 jutara pola sam folijarno prihranio pola nisam,ista je predsetvena kolicina djubriva,isto seme,ista zastita od korova,bolesti ,stetocina,isti dan prskano,prehranjeno An-om u prolece,....,sve isto.Na ta tri jutra,koja sam prehranio slavolom,imao sam hektolitarsku tezinu od 77 a na druga tri jutra ona je bila 67.Prinos je bio 2600 kg/kj a na druga tri jutra je oko 2200 kg/kj ,vlaga i primese su bile iste....

zorancile
17-07-10, 21:25
Babrenko, koliko slavola si koristio, kad i kako?

aremane
17-07-10, 23:12
jesi kontrolu prskao cistom vodom ili uopste nisi prkao (u isto vreme kada si radio slavol)

Deda Lala
17-07-10, 23:45
Волео бих да се јаве и други чланови форума и изнесу своја конкретна искуства у вези фолијарне прихране
органским ђубривима и Славолом и /или Агростемином.
Онима који ће да на стрњику да посеју силажни кукуруз препоручујем третман семена и Славолом и Агростемином на чијем паковању има одштемпан и потпис Др.Данице Гајић који ,ако је купљен где треба,
гарантује да је купљен оригинал.Пазите,у промету су велике количине не баш оригиналног Агростемина који
НЕМА ИСТО ДЕЈСТВО КАО ОРИГИНАЛ А СКУПЉИ ЈЕ од оригинала и без обзира на име узето је са ИСТЕ гомиле.

Такође,препоручујем и преглед тла на разне акрепе у њему и правовремену примену заштите и семена и касније никлог усева

Непаметни решавају проблеме а паметни добро планирају.

babrenko
18-07-10, 00:48
@ zorancile
Koristio sam preporucenu dozu od 5 litara po hektaru,u prskalici zajedno sa preparatima protiv korova (tomigan i meteor) i insekticidom protiv leme ( sumi-alpha).Sve je zajedno izmesano u prskalici i oprskano.Drugih 3 jutra je oprskano samo sa insekticidom i herbicidom.Bilo je i vizuelnih poboljsanja,kontrolni deo je dobio tamno zelenu boju i izjednacenje u nicanju tj. rastu dok drugih 3 jutra je delovalo kao da je bolesna i nije nicala jednako.

@ aremane
Razlika je jedino ta sto sam na 3 (kontrolna) jutra sa drugim preparatima koristio i slavol a na drugih 3 jutra samo ostale preparate

Kolicina vode je bila 220 litara po hektaru

zorancile
02-12-10, 15:14
Jel još neko radio neki ogled ove godine?

panonac
19-12-10, 22:03
Dali je neko mozda psenicu prehranjivao sa osokom i kakva su vasa iskustva u tome ^-^

diklofen
05-04-11, 11:39
Ugovorio pre neki dan da radim ogled sa đubrivima Ekoboster.Dobio sam Ekoboster1 da odradim tretman semena i Ekoboster2 da odradim dva tretmana na 2ha kukuruza i dva tretmana na 1ha pšenice.Prošle godine sam bio prezadovoljan u primeni na kukuruzu,a ove ćemo videti prave razlike.

Rabadzija
19-05-11, 11:29
Evo ovako za one koje interesuje folijalno ureom: U temi Kukuruz 2010 sam postavio sliku [sa upaljacom uz kukuruz] i u tom stadijumu sam prskao : 420 lit. vode,35kg. uree, oprskan 1,5 H. Danas se vise ne moze uci traktorom u njivu.U temi Maisadour seme sam postavio slike posle prskanja . >:D
pogledao sam sliku to je stadium 6-8 list i nije ga oprljila tolika kolicina Uree ? ? ? malo mi se cini puno uree
drugi clan je preporucio 10kg/Jutru po dva tretmana....tvoja doza je 13,41/jutru odjednom
Interesuje me jer zelim da ga malo osvezim posle ovih prirodnih tretmana toplo-hladno

SasaK
19-05-11, 15:01
Kad radim sa herbicidima, u prskalici stavim sve herbicide i 5 kg uree po lancu, tj jutru!A kasnije kad ga zagrnem jos 5 kg uree po lancu, meni se ta kombinacija pokazala dobro...

dicki
19-05-11, 20:47
pogledao sam sliku to je stadium 6-8 list i nije ga oprljila tolika kolicina Uree ? ? ? malo mi se cini puno uree
drugi clan je preporucio 10kg/Jutru po dva tretmana....tvoja doza je 13,41/jutru odjednom
Interesuje me jer zelim da ga malo osvezim posle ovih prirodnih tretmana toplo-hladno
Ja nemam problem da kazem kad je greska i kad nesto nije dobro .Daklem: prskati kad nije mnogo toplo [pred vece].Na kukuruzu NEMA ozegotina.Sa prinosom sam bio zadovoljan.

diklofen
19-05-11, 21:06
kupio sam fitofert 12-4-6(100 litar oko 30000dinara).Probaću i njega pa ćemo videti rezultate.Išao sam 1l/ha sa herbicidima i idem 3l/ha kad bude skoro zadnji momenat ulaska traktora.Ali obavezno pre devetog lista.

MOMOSARIC
19-05-11, 22:58
Kad mogu idem sa folijarnom al ne treba očekivati ništa spektakularno .Nigdje nije dokazan neki poseban efekat.Najviše očekujem od mikroelemenata(Zn,B,Fe,Ca,..) zbog onog pravila "punjenja bureta vodom".Ali moje je mišljenje da je folijarna jedino isplativa ako se već ide prskalicom zbog nečeg drugog ili da ne košta mnogo i da su cijene kukuruza bar solidne.

diklofen
20-05-11, 07:49
Pa koliko može da košta prskanje kao operacija.Nije to neko ulaganje po hektaru površine.Pogotovo ako na jednom mestu imaš 5-10-15ha.Ponekad nije bitno ni videti spoljni efekat primene folijaraca već ono što se dešava u biljci.Dovoljno je da pregura neke stresne uslove i dobije potencijal za prinos.Na taj način već se odvajaš od komšija ,a rezultati su vidljivi kad se kosi ili bere.

Rabadzija
20-05-11, 20:43
ja danas prskao KUKURUZ 2/3 dzaka Uree na 440 litara vode to je cca 1,5 Ha videcemo rezultate

MOMOSARIC
20-05-11, 22:32
Pa kolko može imati efekta 20ak kg uree po hektaru (ako i tolko usvoji) .Zakon je raditi jedan dio a jedan ne pa na jesen uporediti.
Opet tvrdim da su mikroelementi bitni ,ako je neki u nedostatku možeš azot i kamionom kipati neće povećati prinos.
FOLIJARNA PRIHRANA JE ODLIČNA PRILIKA DA SE BILJCI DAJU MIKROELEMENTI.

miko
20-05-11, 22:53
dobio sam za neki dug djubrivo puccioni nutrisol 20 20 20.jel ga mogu koristiti folijarno po kukuruzu.?racunao mi je 240din kg.uzeo sam 50 kg.koliko ga mogu koristiti po hektaru i dali moze?hvala

branko
21-05-11, 07:48
Folijarna prihrana ima efekat da kukuruz malo "pogura" u porastu, to je moje lično iskustvo. Zato ne propuštam priliku da ga folijarno prihranim prilikom međuredne obrade.

Rabadzija
21-05-11, 08:02
Folijarna prihrana ima efekat da kukuruz malo "pogura" u porastu, to je moje lično iskustvo. Zato ne propuštam priliku da ga folijarno prihranim prilikom međuredne obrade.
u jednom prohodu?objasni kako? ili stavi slike da vidimo tu skalameriju

MOMOSARIC
21-05-11, 22:45
Da kako misliš "prilikom medjuredne obrade"?

zorancile
21-05-11, 22:48
Na špartaču ima namontirano bure, a na traktoru pumpu, pa dok šparta ujedno i prska. Video sam sliku u nekoj temi.

pujol
23-05-11, 14:11
Jer se isplati prskati kukuruz Mortonikom,tj daje li neke efekte?

branko
23-05-11, 14:34
Slika špartača je na ovoj stranici:
http://poljoinfo.com/showthread.php?207-Kultivatori-(%C5%A1parta%C4%8Di)/page10&highlight=%C5%A1parta%C4%8Di

Prihrana Murtonikom ima efekat posebno ove godine, jer ubrzava rast kukuruza u ovoj jako osetljivoj fazi za njega.

zorancile
23-05-11, 14:59
Branko, na drugoj strani teme špartači je ta slika: http://poljoinfo.com/showthread.php?207-Kultivatori-(%C5%A1parta%C4%8Di)/page2&highlight=%C5%A1parta%C4%8Di

steva mrštanac
23-05-11, 15:03
Jer se isplati prskati kukuruz Mortonikom,tj daje li neke efekte?
Ja sam prosle godine prskao kukuruz mortonikom bio je toliko veliki da sam i polomio po koji struk. Ali posle prskanja je poludeo, a i na kraju pri berbi se video efekat prihrane.

marko22
23-05-11, 20:45
Koju kolicinu Mortonika ste isli, i da li ste mesali sa nekim herbicidom ili posebno?

steva mrštanac
23-05-11, 21:00
Ja sam iso sa 2 kg na hektar, nisam mesao sa nicim iz razloga jer nije imalo potrebe. U slucaju Mortonika moze se mesati sa herbicidima, insekticidima, provereno. Za ostalo neznam.

zorancile
23-05-11, 21:19
Stevo, da li se sećaš cene?

steva mrštanac
23-05-11, 21:37
Ako mislis na mortonik sad sam kupovao za prihranu lucerke i kolko me secanje sluzi bilo je 425 din za kg, kod mene u Gea centru

cika_jova
25-05-11, 09:10
planiram da polijem soju protiv korova pa bih ubacio uree u bure da je prihranim, jel neko to radio i sa kojom kolicinom ste isli ?

Okrim
25-05-11, 09:57
planiram da polijem soju protiv korova pa bih ubacio uree u bure da je prihranim, jel neko to radio i sa kojom kolicinom ste isli ?
Ja sam to radio pre dva dana i pisao sam u temi koja je vezana za soju. Na 300 litara vode sam dodao oko 8 kg uree, a prskao sam površinu od 1,5 hektara. Planiram još dve prihrane, jednu sa istom količinom uree i jednu sa "Slavolom"

Pozdrav od Mirka iz Kule.>:D

cika_jova
31-05-11, 14:33
koliki razmak pravite izmedju dve folijarne prihrane u soji ?

Macva
13-06-11, 08:54
Nisam nikada folijarno prehranjivao kukuruz,a ni ostalo,pre tri dana sam ga prehranio sa 300kg AN po hektaru,posto sam primetio da malo zaostaje u porastu hteo sam i folijarno da ga prehranim.Ovde citam da ljudi koriste ureu,da li mogu da upotrebim an posto njega imam?

bewisa
14-06-11, 01:39
Moze rodjo, danas sam prihranjivao sa 7-8kg AN-a po hektaru.Samo dizne stopaju vise od AN-a
AN se brze rastrvori u toploj vodi.Kad se rastopi i slegne talog tad sipam kroz najlon carapu.

MOMOSARIC
14-06-11, 22:19
Misliš da je trebalo čak 300kg ANA /ha?

MOMOSARIC
14-06-11, 22:20
Nisam nikada folijarno prehranjivao kukuruz,a ni ostalo,pre tri dana sam ga prehranio sa 300kg AN po hektaru,posto sam primetio da malo zaostaje u porastu hteo sam i folijarno da ga prehranim.Ovde citam da ljudi koriste ureu,da li mogu da upotrebim an posto njega imam?

Misliš da je trebalo čak 300kg ANa po ha?

tarana
14-06-11, 22:46
Moze rodjo, danas sam prihranjivao sa 7-8kg AN-a po hektaru.Samo dizne stopaju vise od AN-a
AN se brze rastrvori u toploj vodi.Kad se rastopi i slegne talog tad sipam kroz najlon carapu.
od tih 8kg, pola je palo na kukuruz (tako kaze literatura)
4kg an-a, to je otprilike 1.3kg cistog azota.kad se podeli na najmanje 60.000 biljaka, dodje mu 0.00002kg po biljci, ili ti 0.02 grama.
e ako mu to ne pomogne, ne znam sta ce...

maki_vs
15-06-11, 22:38
jel neko prehranjivao sa fito fert tecnim djubrivima,kakva su iskustva valja li sta to?

maki_vs
15-06-11, 22:46
jel neko prehranjivao sa fito fert tecnim djubrivima,kakva su iskustva valja li sta to?

diklofen
15-06-11, 22:51
Ja sam radio ove godine sa fito fertom.Koristio sam za pšenice 10-5-10 i 12-4-6 za kukuruz.Išao sam 3 litre /ha.Potrošio sam preko 150 litara i nadam se da nisam uzalud.

dicki
16-06-11, 00:48
Nisam nikada folijarno prehranjivao kukuruz,a ni ostalo,pre tri dana sam ga prehranio sa 300kg AN po hektaru,posto sam primetio da malo zaostaje u porastu hteo sam i folijarno da ga prehranim.Ovde citam da ljudi koriste ureu,da li mogu da upotrebim an posto njega imam?

Nemoj sa anom.

bewisa
16-06-11, 01:00
zasto nije dobar an.

dicki
16-06-11, 01:09
Kukuruz ga lose usvaja peko lisca, pa dobije ozegotine i u mesto da kerne sa porastom on stane i dugo se muci dok se ne oporavi. Prinos se sigurno smanji.

marko22
16-06-11, 15:16
Isao sam prihranu sa kombinacijom Novalo oko 4 kg/ha i UAN oko 10l/ha sa oko 300 l vode. Tamo gde sam prosao duplo sa prskalicom tu su listovi malo pozuteli po vrhovima. UAN je 32% N i 1l~ 1,3 kg. Sto bi znacilo da moze i do 20 kg uree po ha.

Macva
17-06-11, 11:40
Misliš da je trebalo čak 300kg ANa po ha?
Ja sam bacio 300kg\ha,mislim da to nije previse,bacaju ljudi i manje,oko 200kg,kolko ko moze.Spartao sam i basio AN pre sedam dana i krenuo je.

Macva
17-06-11, 12:06
Misliš da je trebalo čak 300kg ANa po ha?
Toliko sam bacio,ne verujem da je mnogo,bacaju ljudi i manje,koliko ko ima.

Farmer Bob
18-06-11, 21:05
Da ne listam sad temu od pocetka,interesuju me vasa iskustva sa folijarnom prihranom sa UREOM?Koliko kg rastopiti po jutru i da li se isplati? >:({

vitezbb
18-06-11, 21:55
Pre sedam dana sam folijarno prskao 1,5h kukuruza u 11 listu sa 6 kilograma kristalona,2 litre wuxal supera i 3 kilograma ureje sve sa 330 litara vode.Danas sam išao da obiđem kukuruze negde oko pola 5 kada je pržilo najače sunce moram vam reći da bukvalno ni jedan list nije uvrnuo dok kod komšije nije bilo kukuruza koji nije uvrnuo list.Nisam mogao da verujem njiva do njive.Inače sejao sam as 72

Dragan18
19-06-11, 16:30
A kad je orao komsija, a kad si ti orao?

vitezbb
19-06-11, 17:07
Možda je tu začkoljica dragane ja sam 21.novembra a on negde u februaru

diklofen
19-06-11, 18:00
Danas slikano.Moja visina je 190cm kako bi imali predstavu o visini kukuruza.Seme DKC 5783.
Tretirano seme Ekobosterom 1 i dva tretmana Ekobosterom 2
http://i54.tinypic.com/2mfxflg.jpg
Tretirano seme Ekobosterom1 i jednom Ekobosterom2
http://i51.tinypic.com/288s5ti.jpg
Tretirano samo seme Ekobosterom1
http://i52.tinypic.com/f2j5ft.jpg

zorancile
19-06-11, 19:05
Diklofen, koliko košta tretman po kj?

Jugos
19-06-11, 19:16
Jel to ista parcela i sejanje? Odlican!

KishRobert
19-06-11, 19:24
Samo bez "belog" nema nista,ovo ostalo je sveta vodica,ko nije bacio pred setvu/brazdu zmisku,ti eko boosteri,kristaloni i ostali nemaju efekta nikakvog...to je vise da umirite sopstvenu savest.

Matic
19-06-11, 19:28
Tako je a i da se umiri novčanik.

German hunting terrier | Jagdterrier