View Full Version : Naj hladnija zima poslednjih 1000 godina.
Ranko Cuvrk
18-10-10, 11:59
Ruski a i nasi meteorolozi predvidjaju ovu zimu, naj hladniju , kakve nije bilo poslednjih 1000 godina,da li bi trebali ovu najavu shvatiti ozbiljno ^-^
Najavljivu i smak sveta ^-^Ostaje da vidimo ali mislim da su najavljivali i sušnu godinu
Zoran Kostović
18-10-10, 12:39
Bilo je price i o svedskom standardu, 1000 evra za besplatne akcije, brzim prugama, poslu za 500 000 ljudi... :lol:
Spremi ti Ranko drva i ne beri brigu. >:({
pročitao sam i ja u novinama da nas čeka pravo malo ledeno doba, ali se nadam da je to još jedan meteorološki promašaj.... ::namigivanje::
znaci svi u sumu za drva, pa kuci umetri i ne prodaj dok ne bude metar 100e
Ma neka bude i to bar smo mi u Srbiji ocvrsnuli i mislim da prosli svasta pa da mozemo i to da dodamo na listu! :D
moj komsija kaze da je prosla zima bila najhladnija.....nije imo dovolno para da kupi jos drva:lol::lol:
tako da sto vise drva to toplija zima.........
Eej, znate za ono kad Indijanci 2 godine skupljaju drva...?
Ja sam zaboravio, ajd ako ti nije tesko napisi. >:({
North ARMY
18-10-10, 19:23
Ko ce cistiti sneg na +40*C ?? ^-^ ^-^
Evropa najavljuje globalno zagrevanje mi i braca rusi ledeno doba...
globalno zagrevanje +najhladnija zima u proteklih 1000g.= lepo vreme za smak sveta
sta vam je ljudi pa moraju rusi da prodaju nekome gas za grejanje
Ma oni ne mogu da pogode sutrasnju prognozu a kamoli za celu zimu! manite se tih spika! zima ko zima ,ne moze da bude toplo to znam i ja da kazem!!
upravo sam i ja to hteo reči :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kažu biće i do -25 što je jako brrrr.Mada mene više ništa ne može iznenaditi pa ni da udari leto u sred zime
Ma neka bude i -80, neka puca ceric, drva ima, bice pršute, vruce rakije, a bice i žena da se još bolje zagrejemo.... :lol: :lol: :lol: U suštini valja da malo upekne minus... ::namigivanje:: ::namigivanje:: ::namigivanje::
ma do sada su sve pogodili :lol: ali ipak če biti kako BOG zapoveda pa šta bude biče ko preživi pričaće >:D
Tokom druge polovine devedesetih godina nije prošla ni jedna zima da nije bilo bar nedelju dana sa temperaturama ispod -15, pa ništa, tako da ni ovo nije ništa strašno.
prognoze za 3-5 dana su tacne od 50-60% sto se duzi period prognozira verovatnoca se smanjuje a na vama je da odlucite da li ce te verovati u prognozu ili ne.A dobro je sto je ova tema otvorena da prodiskutujemo na prolece (ko prezivi) >:({
U indijanskom plemenu dosao mlad, neiskusan poglavica...
Pitaju ga ovi sta da rade, a on im kaze da skupljaju drva za zimu... Skupljaju Indijanci drva a poglavica pozove meteoroloski zavod i pita ih da li ce zima biti ostra.
- "Pa bice hladna..." - kazu mu oni.
On naredi Indijancima da jos vise drva skupe...
Pozove posle 2 dana opet zavod i pita kakva ce zima biti a oni mu kazu:
- "Cini se da ce biti hladnija nego sto smo mislili."
Naredi on Indijancima da jos vise skupljaju drva...
Pozove posle nekoliko dana opet zavod i pita kakva ce zima biti a oni mu kazu:
- "Auuu bice veoma hladno!"
On naredi Indijancima da skupljaju danonocno drva! Skupljaju Indijanci kao pomahnitali, a poglavica pozove opet zavod i pita ih kakva ce biti zima. Oni mu kazu:
- "Najhladnija zima dosad!"
Poglavica:"Pa kako znate:lol:"
- "Ovi Indijanci skupljaju drva kao ludi!!!"
Evo kad nece niko da pise, a ja stvarno zaboravio... {"{":
2004.god u februaru je bilo -27,tad sam ziveo u Pancevu i ekstra se secam.Ladno ko tastino srce.I potrajalo nekih 10-ak dana.Tad je bila i neka frka oko gasa,nije bilo grejanja,ma sou.Srecom ja se tek ozenio,pa snajka bila grejno telo. :lol: :lol: :lol:
Sumadinac-Gruzanin
18-10-10, 23:21
Gde nadje ova zima da bude najhladnija kad nisam drva spremio .Kisa me zeznula
Gde nadje ova zima da bude najhladnija kad nisam drva spremio .Kisa me zeznula
Samo se ti obrati @savoris-u i nems brige ocas posla ce on to da vladimircom pretjera iz sume do kuce i rusom od kuce do tebe i nema zime kad za tebe bosanac brine............ :lol: :lol: >:({ >:({ >:({ ;D}
U indijanskom plemenu dosao mlad, neiskusan poglavica...
Pitaju ga ovi sta da rade, a on im kaze da skupljaju drva za zimu... Skupljaju Indijanci drva a poglavica pozove meteoroloski zavod i pita ih da li ce zima biti ostra.
- "Pa bice hladna..." - kazu mu oni.
On naredi Indijancima da jos vise drva skupe...
Pozove posle 2 dana opet zavod i pita kakva ce zima biti a oni mu kazu:
- "Cini se da ce biti hladnija nego sto smo mislili."
Naredi on Indijancima da jos vise skupljaju drva...
Pozove posle nekoliko dana opet zavod i pita kakva ce zima biti a oni mu kazu:
- "Auuu bice veoma hladno!"
On naredi Indijancima da skupljaju danonocno drva! Skupljaju Indijanci kao pomahnitali, a poglavica pozove opet zavod i pita ih kakva ce biti zima. Oni mu kazu:
- "Najhladnija zima dosad!"
Poglavica:"Pa kako znate:lol:"
- "Ovi Indijanci skupljaju drva kao ludi!!!"
Evo kad nece niko da pise, a ja stvarno zaboravio... {"{":
hahah, samo da tako ne bude i kod nas :lol:, Stihl MS 170 i u kanal dok ne zazimi :lol: hahah
Pitali Indijanci svog vraca kakva ce zima biti ove godine. On se ode posavetovati sa duhovima, vrati se i kaze: biće duga i ostra zima. Indijanci odmah podjose skupljati drva za zimu. Zima medjutim omane. Bude kratka i blaga. Sledeceg leta opet ga Indijanci pitaju kakva ce bitii zima. On pomisli prosla je bila blaga, ova garant mora biti hladna. Vrati se i objavi Indijancima da duhovi kazu da ce naredna zima sigurno biti hladna. Pogresi medjutim opet. I sledeca je bila blaga. Kad su ga treceg leta Indijanci pitali kakva ce biti zima, on im kaze da mora problem prouciti na planini duhova, te ode u Metereoloski institut i upita glavnog metereologa kakva ce biti naredna zima. Duga i hladna odgovori mu ovaj. Kako znas? Pa Indijanci vec dve godine skupljaju drva.
>:D
Naredna zima bice duga i hladna ":":{ iz vise razloga
1 sumar iz okoline golupca ( razumete da necu smeti da napisem mesto ili ime zbog njegove sigurnosti)
potvrdio mi da je dobio nalog da iscekira samo 30 % drva koje prosecno iscekira . Rezultat drvosece nezadovoljne kolicinom kojom su dobili za obradu , veca potraznja za ugljem u tim krajevima.
2 Neki jak so.......... je uspeo da zaustavi Tender u Kostolcu da bi povecao svoj monopol nad isporukama uglja i sebe zastiti od GLADNIH vozaca iz kolubare koji nemaju uglja u kolubari , znaci nemaju sta da voze - znaci nemaju od cega da zive .
3 Bager u rudniku u M.Bavanistu skoro da neradi od kad je propala licitacija sa bugarima pa se rudnik vratio u drzavnu svoinu ( i nekoj tamo partiji ) pa su isporuke ocajne . Sreca pa takva bagera imamo samo oko 2 u Evropi (nezvanicna informacija )
4 Kao rezultat svega toga dobicemo poskupljenje ogreva , poskupljenje Centralnih grejanja i izgovor za poskupljenje Elektricne energije i Izgovor za INFLACIJU
SMO: Nema ledene zime
Blic - Pre sat i 20 minuta
Svetska meteorološka organizacija odbacila je danas prognoze da će predstojeća zima biti najhladnija u Evropi u poslednjih hiljadu godina, navodeći da će temperature biti prosečne.
U saopštenju ove organizacije se navodi da predstojeća zima ni po čemu neće odudarati od proseka, kako po temperaturama, tako i trajanjem.
"Trenutno sve prognoze vremena za duži vremenski period ne govore o posebno hladnoj zimi za Evropu i za taj podatak nema konkretnih naučnih dokaza", navodi se u saopštenju SMO i ističe da su prognoze o najhladnijoj zimi obične spekulacije.
Informacije o najhladnijoj zimi u poslednjih hiljadu godina dali su ruski prognostičari, pozivajući se na slabljenje Golfske struje koja donosi topao vazduh preko Atlantskog okeana, kao suprotnost vetrovima s Arktika koji putuju prema Evropi i Rusiji.
Ne mogu ni oni da se dogovore ::lose::
hahah, baš tako toshiba :D, asistent na predmetu meteorologija nam je prvi čas rekao da se o vremenu najviše priča, a najmanje zna... :lol: hahah :lol: :lol: :lol:
A Indijanci,na njih ste zaboravili :lol:
moramo verovato indijancima!!!!!!
Ma kakvi indijanci,da su nesto znali nebi ih Ameri zaj...ali.
Ako Rusi zavrnu gas, ::svaka cast:: bice jako hladno.Znaju oni sta pricaju {"{":
Ja verujem samo iskustvu.
Jel pitao neko Krkodedicu kakva je bila zima pre 1000 godina_ :lol:
futurefarming
15-11-10, 18:45
Ja verujem samo iskustvu.
Jel pitao neko Krkodedicu kakva je bila zima pre 1000 godina_ :lol:
Ne zna sigurno jer je u to vreme službovao kao mlađi referent kod Ramzesa u Egiptu :lol:
Zima polako pocinje da otopljava , proradio rudnik kovin i proso je tender na kopu kostolac
Ma kakvi indijanci,da su nesto znali nebi ih Ameri zaj...ali.
Haha dobre su vam ove prognoze :D
Bibliotekar
19-11-10, 16:26
Viskova agrometeorološka prognoza:
- za sledeću sedmicu
- do kraja 2010. godine i
- tokom prve polovine 2011. godine.
Nuto qrca u slamnatom šeširu, ili:
ko bi gore, sada je dole.
- Biće lepo vreme do kraja 2010. godine.
- Početkom 2011. godine biće sneg na nivou od 8-17 cm na nivou tla (da se zaštiti izniklo žito).
- 2011. godina donosi ratarima neslućene prinose ratarskih kultura.
- Međutim, opašće prinosi povrtarskih kultura u zaštićenom prostoru (plastenici i staklenici).
- Tokom 2011. godine porašće interes tržišta za povrće gajeno na otvorenom prostoru.
- Predviđa se paljenje žive vatre* na poljima i povrtnjacima.
(* Paljenje žive vatre je kultni obred koji treba uvesti u opštu kulturu.)
Summa summarum (umesto zaključka):
2011. godina obećava odličan prinos ratarskih i povrtarskih kultura.
E ta ti je prognoza dosada najbolja ali nekako je off za ovu temu :lol:
Viskova agrometeorološka prognoza:
- za sledeću sedmicu
- do kraja 2010. godine i
- tokom prve polovine 2011. godine.
Nuto qrca u slamnatom šeširu, ili: ko bi gore, sada je dole.
- Biće lepo vreme do kraja 2010. godine.
- Početkom 2011. godine biće sneg na nivou od 8-17 cm na nivou tla (da se zaštiti izniklo žito).
- 2011. godina donosi ratarima neslućene prinose ratarskih kultura.
- Međutim, opašće prinosi povrtarskih kultura u zaštićenom prostoru (plastenici i staklenici).
- Tokom 2011. godine porašće interes tržišta za povrće gajeno na otvorenom prostoru.
- Predviđa se paljenje žive vatre* na poljima i povrtnjacima.
(* Paljenje žive vatre je kultni obred koji treba uvesti u opštu kulturu.)
Suma sumarum: 2011. godina obećava odličan prinos ratarskih i povrtarskih kultura.
nemoj samo da umesto toga dođe suša jer ništa ne verujem dok ne skinem usev
Bibliotekar
19-11-10, 16:39
Bibliotekar je rekao !!!
Amin
Biće zime!!!!
http://i52.tinypic.com/29w7doy.jpg :lol: :lol: :lol:
Tko su i proslu zimu rekli bez snega-padavina a videli ste i sami koliko je bilo i snega i kise >:({
За 150 и нешто година како се у Србији испод Дунава и Саве прати време само је десетак година било потаман.Остале су биле или сушне или кишне.
У К унд К монархији се време пратило и бележило мало дуже али је просек сличан.
Polako kreće zagrevanje za zahlađenje :D
Tema je očišćena od off topica
Dr Culibrk
28-11-10, 18:53
neverujem da ce u doba globalnog zagrevanja biti ostre zime,najvecu zimu pamtim prosle godine kad je mraz stegao 3 nedelje bez plusa a ove godine vicedemo,to cemo pricati u martu kad se zima zavrsi i nastupi prolece! 8)
Juce i danas (27-28. novembar) hladnoca poobarala rekorde u Engleskoj i Irskoj :-* za ovo doba godine. Snijeg napadao pa poledilo, pa opet napadao. Veceras najavljuju novo obaranje rekorda, razvedrilo se :( .
I javljaju da ce biti ovako hladno kroz vecinu decembra. Izgleda nisu ni ti Rusi bas toliko mutavi...
Ovi za sada najavljuju samo povremenu kisu. Samo da nepada sneg.
@
Englezima treba jedno godinu dana tako, da se posmrzavaju mamu im,,,,, {"{":
dosta je i nama snega neka pada malo i kod njih >:({
kad krenemo mi sa našim postovima ima da bude ledeno doba
Biće onako kako bude.Rekoše i za ovu godinu suša nezapamćena pa prc šta bi,bezmalo Nojeve barke da pokupujemo
KishRobert
28-11-10, 21:27
Biće onako kako bude.Rekoše i za ovu godinu suša nezapamćena pa prc šta bi,bezmalo Nojeve barke da pokupujemo
tacno,koliko pratim meteo forume,sve preko 5 dana prognoze je glupo komentarisati!
Sergej Zimov pravi pašnjake u Sibiru
Politika - Pre 2 sata i 43 minuta
Ruski naučnik Sergej Zimov čvrsto je uveren da se globalno zagravanje može usporiti ukoliko uspe životinje, biljojede, naviknuti na život u Sibiru.
On je u svoj park u severnom Sibiru, kojeg je nazvao Park ledenog doba, uvezao divlje konje, volove, irvase, a nada se da će jednoga dana uspjei da dovede i ostale biljojede koji će mu pomoći u dokazivanju teorije.
"Neki ljudi imaju male bašte, a ja imam svoj Park ledenog doba. To je moj hobi", rekao je Zimov za AP.
On pokušava da načini ekosistem koji je nestao pre 10.000 godina, krajem ledenog doba. Veruje da pomoću biljojeda može tundru, u kojoj danas opstaje samo mali broj drveća i grmlja, pretvoriti u bogate pašnjake.
"Visoka trava sa složenim sistemom korenja stabiliziraće smrznuto tlo, koje se sada sve više otapa", rekao je Zimov.
Zimov veruje da bi biljojedi održavali rastinje zdravim, a njihovo gnojivo bi bilo takođe od velikog značaja.
Kako je istakao, tokom zime životinje bi izgazile i tako poravnale sneg, čime bi se spečavalo smrzavanje tla.
Zimov je projekat počeo 1989. godine. Ogradio je prostor od 160 kvadratnih kilometara, u kojem se nalaze šuma, livade i jezero.
Park se nalazi 40 kilometara od Naučne stanice koju je Zimov osnovao i gde živi već 30 godina.
"U parku imam 70 životinja, rekao je Zimov" i dodao da se uglavnom sve navikavaju na život u Sibiru.
Naravno, mnoge životinje su umrle, ali je on istrajan u svom naumu.
"Da uvezem 1.000 bizona iz Severne Amerike potrebno je milion dolara. Permafrost, sloj večnog leda, se topi… Šta je onda milion dolara?", rekao je Zimov, prenosi AP.
Post je spojen: 1290978507________________________________________ _________
Najniže noćne temperature u novembru u Velikoj Britaniji
Blic - Pre 3 sata i 47 minuta
LONDON - Velike hladnoće zahvatile su Veliku Britaniju i oborile noćne temperature na istorijski minimum u novembru u Velsu i Severnoj Irskoj od kada je počelo merenje temperatura vazduha, saopštila je danas britanska meteorloška služba.
Termometri su u Povisu u Velsu pokazivali prošle noći minus 18 stepeni Celzijusa dok je u Loč Feu u Severnoj Irskoj izmereno minus 9,5 stepeni.
U Škotskoj je živa pala na minus 15,3 stepena tokom prošle noći u Loh Glaskarnoču, dok je u Engleskoj izmereno minus 13,5 stepeni Celzijusa, što je rekordno najniža temperatura izmerena u Topklifu u Severnom Jorkširu.
"Veoma niske temperature tokom noći će se verovatno ponavljati u narednim nedeljama, ukoliko hladno i vreme sa snegom bude nastavljeno", rekao je prognostičar Meteorološke službe Stiv Vilington.
Hladnoća i sneg će trajati nekoliko dana, uz jake mrazeve i led.
"Ukoliko vetar bude u pojačanju naredne sedmice, delovaće da je vreme još hladnije", naveo je Vilington.
Dolazi zima,duga i hladna, biće slina,kijanja i kašljanja {"{": {"{": :<<>
Prve žrtve hladnoće u Poljskoj i Češkoj
Politika - Pre 5 sati
Zima i mrazevi tek što su zakucali na vrata srednje Evrope a već su odneli dva života u Poljskoj, dok je jedan čovek nađen mrtav u Brnu u Češkoj.
U mestu Lipnjica Velka na samom jugu Poljske smrznut je pronađen 70-godišnji muškarac, dijabetičar koji je iz kuće izašao u petak.
I u Lođu na jugu Poljske policija je pronašla beživotno smrznuto telo sredovečnog muškarca čiji identitet za sada nije utvrđen.
U susednoj Češkoj u kojoj kao i u Poljskoj vladaju od vikenda temperature od oko sedam stepeni ispod nule noću, a ne prelaze nulu ni danju, u Brnu su u subotu na stanici gradskog autobusa policajci našli mrtvog čoveka, javljaju češki mediji.
Meteorolozi u obe zemlje upozoravaju da su ovi prvi mrazevi tek prethodnica jačih i najavljuju da će se recimo u južnim delovima Poljske u podnožju Tatra temperature spustiti i do 20 stepeni ispod nule.
Prvi sneg je izazvao i komplikacije u saobraćaju, a Češku od večeras čekaju snežne mećave, najavljuju meteorolozi.