PDA

View Full Version : Motori sa i bez turbine prednosti i razlike


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


isidor
09-03-10, 14:48
Imam jedno pitenje i nedoumicu , u vezi turbo motora .
Znam da izvlace vise snage iz istog bez turbine.
Pricao sam sa onima sto imaju traktore i sa i bez turbine jedni ih havale jedni ih kude intere suje me vase misljenje

zike
09-03-10, 20:58
Kako mislis da izlace vise snage iz istog.Izvini ali ovo ne razumem.

North ARMY
10-03-10, 00:06
Motor sa turbinom moze da izvuce i do 30% vise snage od istog motora bez turbine.
Zivlji je na gasu.

galki
10-03-10, 08:17
turbina je po meni prava stvar verujem da je vecina vozila npr. golfa sa i bez turbine sobzirom da je golf traktor to ti je to :lol: :lol: :lol:

pidikanac
10-03-10, 08:28
pa može i bez turbine malo da se nasvira i bude jači ali sa turbinom je to druga priča možeš kudikamo više snage da izvučeš iz motora jer je veča kompresija ima više obrtaja itd.ali i to ima svoju cenu .

igor74
10-03-10, 16:44
ako je rec o novijim motorima turbina je skoro obavezna. kod starijih je turbina nadgradnja i od slucaja do slucaja negde je dobra anegde nije. u svakom slucaju smanjuje potrosnju goriva i povecava snagu motora. >:D

North ARMY
17-03-10, 14:53
Hmmm ko je sad malo ... ja ili profesor... ^-^
Profesor fizike kaze da su bolji americki motori od 3000ccm nego evropski od 1500-2000ccm,ja sam zastupao nase sa turbinama a on atmosferske.
On kaze ovako da turbina trosi vise goriva od obicnog ubrizgavanja,navodno sa turbinom se ubrizga manje vazduha a vise goriva,te je on dosao na zakljucak da turbine nikako ne valjaju.
Moja vizija je da turbina jos vise kompresuje vazduh tako da motor bolje sagoreva smesu(vazduh + gorivo) i da manje trosi za X predjenih km.Rec je o autima,a isto se odnosi i na radne masine.

galki
17-03-10, 14:56
taj tvoj profesor nema pojma sta ti predaje

North ARMY
17-03-10, 15:01
Ima 25-26g i pre par dana je poceo da predaje i pametuje,al jbg naleteo je meni da prica o autima i masinama(istina da nisam majstor vec gimnazijalac,ali znam osnovne stvari mehanike) nije znao kako se zateze glava motora(da se na "kile" zateze) lepo sam mu rekao da ima moment kljuc kome podesix X kila i on skljocne kad dosegne te kile,a on poceo da mi izvodi formule za duzinu poluge...

petarHR
17-03-10, 17:38
A kolko je razlika potrošnje kod benz. motora s turbinom i bez?
Nekoliko prijatelja ima par fijata s TB motorom, ajme kako to leti, potrošnja je ok kad se vozi ispod turba, al to se ni nemože, noga sama ode u pod.

Inače, turbo motori izvlače više snage nego atmosferski iz istog obujma bez obzira na potrošnju koja opet je manja nego kod atmosferskog iste snage ali većeg obujma.. Znači bolje iskorištenje.
I da, nebojte se Tmotora, jer ti motori su jače građe nego atmosferski tako da i oni traju, ipak je to netko proračuno a ne Mujo i Haso našarafili u radioni.

Pristalica sam turba bez obzira na turbo rupu, turbo lag, paženje na turbinu...

~Kiki~
17-03-10, 17:54
Turbo rupa gotovo i da ne postoji kod novojih motora . Turbo rupa je postojala zbog "gromaznih" turbina (nekad). Njiima je trebalo "više" izduvnih gasova da se pokrenu (veća inercija) . Pa je pri dodavanju gasa bila mala pauza pre nego što je počeo da pljuje vatru . Onda se porsch dosetio da stavi jedan ventil na usis , tako da se turbina vrtela u prazno na malim obrtajima , pri povećanju obrtaja bila je odmah spremna da dejstvuje (jer se već vrtela) . Naravno novi materijali su doveli do toga da su turbine postale "lakše" (manje inercije) te lakše i brže reagovale na promenu protoka izduvnih gasova (broj obrtaja motora) .

mucobieno
17-03-10, 18:20
Inače, turbo motori izvlače više snage nego atmosferski iz istog obujma bez obzira na potrošnju koja opet je manja nego kod atmosferskog iste snage ali većeg obujma
zato se kaze da turbo manje trosi, jer u stvari poredimo svi dva motora po istoj snazi, a jedan je atmosferski, sa vecom kubikazom, a drugi turbo, manja kubikaza ali je napucan usis... >:({


North Army: reci profi da nema pojma, to sto mu tata vozi auto voz, neznaci da ima pojma o motorima!!! Decko prodaje gradsku pamet, a zivi na selu, ko ga slusa pomislio bi da je jako pametan >:({
e a takve nevolim, i to me nervira kod njih...

p.s. volim turbo... bio sam skeptican povodom njega, ali sam se razuverio....

pidikanac
17-03-10, 18:25
reci profesoru da se bolje drži književnosti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jer turbina ne ubacuje gorivo već vazduh

zetor7245
17-03-10, 18:29
ja imam golfa tdi, samo rijeci hvale za turbo, golf iste kubikaze 1,9 sa i bez turba je razlika 11 kw :D

Goran G.
17-03-10, 18:59
Turbo punjaci su jedan od nekoliko sistema za dodatno unošenje vazduha u motor tj. one kompresuju (smanjuju zapreminu) vazduha koji ulazi u motor. Prednost smanjivanja zapremine vazduha koji ulazi u motor kroz usisnu granu je da dozvoljava motoru da ima više vazduha u cilindru, a samim tim više goriva treba da bi se napravila odgovarajuca smesa. Samim time, dobija se više snage iz svake eksplozije unutar svakog cilindra motora. Motor sa turbo punjacem po definiciji proizvodi više snage od motora koji nema turbo punjac, a to znacajno poboljšava odnos snaga / težina motora.

http://img21.imageshack.us/img21/346/turbo3o.jpg
Uprošcena shema motora sa turbo punjacem
Air filter – filter vazduha, Turbocharger – turbo punjac, Intake – usisna grana, Exaust – izduvna grana

Da bi turbo punjaci postigli odgovarajucu kompresiju, turbo punjac koristi izduvne gasove motora da bi zavrteo svoju turbinu koja opet ubrzava unos vazduha. Turbina turbo punjaca se obicno vrti od 100 do 150 hiljada obrtaja u minuti, a kako je direktno povezana na izduvnu granu motora temperature na kojima turbina radi su veoma visoke.

Osnove:
Najlakši nacin da dobijete više snage iz motora je da povecate kolicinu vazduha i goriva koje motor može da sagori. Jedan od nacina je da se poveca zapremina bilo povecanjem zapremine cilindara ili dodavanjem cilindara. Ako taj nacin nije moguc ili isplativ, turbo punjac je jednostavnije i kompaktnije rešenje.

Turbo punjaci omogucavaju motoru da sagori više goriva i vazduha tako što u postojecu zapreminu motora sabijanjem ubacuje više goriva i vazduha. Mera za sabijenost je u barima (metricki sistem) ili psi (kolonijalni sistem – funte po kvadratnom incu).
1bar = 14,503 psi tj. 1psi = 0.068947 bar.

Tipican pritisak turbina je obicno oko 6-8 psi tj. oko 0,5 bar što znaci da se u motor ubacuje 50% više vazduha (1 bar je normalan pritisak, a kada dodate 0,5 bar pritiska pomocu turba dobijate 1,5 bar tj. 50% povecanja pritiska). Za ocekivati je da ce i snaga skociti za 50%, medjutim sistem nije 100% efikasan tako da su povecanja snage u okviru 30 – 40% u zavisnosti od konstrukcije. Deo neefikasnosti potice od toga što vazduh koji pokrece turbinu nije „besplatan“, tj. vazduh koji turbina pozajmljuje iz izduvne grane motora ima svoju cenu. Cena je da motor mora da uloži više energije da izbaci vazduh obzirom da na izlazu postoji otpor okretanja turbine koji taj izdvuni gas mora da savlada.

Turbine na visini
Turbo punjaci pomažu na velikim visinama gde je vazduh dodatno razredjen. Normalni motori ce na takvom razredjenom vazduhu imati manje snage na raspolaganju zato što ce manje vazduha biti u cilindru, dok se kod motora sa turbo punjacem ta razlika daleko smanjuje (i dalje postoji pad snage, samo je manji) zato što ce turbina iako je vazduh redji ugurati daleko više tog redjeg vazduha zato što je on lakši pa ce time malo kompenzovati gubitak gustine vazduha.

Stariji automobili sa karburatorom automatski povecavaju dotok goriva da bi parirali vecem dotoku vazduha u motor, dok moderni automobili sa elektronskim ubrizgavanjem goriva takodje to rade, ali ce to povecanje dotoka goriva biti srazmerno podatku koji šalje protokomer vazduha koji meri kao što mu i ime kaže koliko je vazduha ušlo u motor pa ce odnos vazduha i goriva kod takvih motora biti uvek veoma blizu idealnom. Ukoliko turbina radi na visokom pritisku i elektronsko ubrizgavanje nema dovoljno jaku pumpu koja može da dopremi potrebnu kolicinu goriva u cilindre ili softver koji upravlja ubrizgavanjem goriva nece da dozvoli toliku kolicinu goriva ili brizgaljke za unos goriva u cilindar nemaju dovoljno veliku protocnu moc motor nece moci da maksimalno iskoristi turbo punjac pa ce nostali delovi sistema za ubrizgavanje goriva morati dodatno da se modifikuju da iskoriste pun potencijal turbo punjaca.

Nacin funkcionisanja turbo punjaca:
Turbo punjac je pricvršcen na izduvnu granu motora, a ti izduvni gasovi okrecu turbinu. Turbina je osovinom povezana sa kompresorom koji se nalazi izmedju filtera za vazduh i usisne grane motora i taj kompresor sabija vazduh koji se ubacuje u cilindre. Izduv iz cilindara prolazi preko lopatica turbine koje okrecu samu turbinu i što više vazduha prolazi kroz lopatice, to se turbina brže okrece. Sa druge strane osovine na koju je prikacena turbina nalazi se kompresor koji pumpa vazduh u cilindre. Kompresor je tzv. Centrifugalna pumpa – uvlaci vazduh u centru svojih lopatica i gura ga dalje kako se okrece. Da bi izdržala 150000 rotacija u minuti osovina turbine mora biti pricvršcena veoma pažljivo. Vecina ležaja bi pri ovoj brzini okretanja verovatno eksplodirala pa tako turbo punjaci koriste fluid (ulje) koje je u veoma tankom sloju izmedju lagera i osovine i pomocu koga se kuglagerima po kojima se osovina krece samim tim smanjuje trenje, a istovremeno hladi osovinu i druge delove turbo punjaca.

http://img5.imageshack.us/img5/1462/turbo4b.jpg
Izgled turbo punjaca
Sa leve strane je kompresor koji sabija vazduh, a sa desne strane je turbina koja pomocu izduvnih gasova
pokrece kompresor pomocu osovine koja ih povezuje.

Sistem rada turbo punjaca
http://img21.imageshack.us/img21/226/turbo5i.jpg
[/quote]


Post je spojen: 1268848919________________________________________ _________


Vecina automobilskih turbo punjaca imaju ventil za ispuštanje viška vazduha koji omogucava manjim turbo punjacima da se ne vrte previše brzo na visokom broju obrtaja, a istovremeno time što su mali umanjuju lag. Ventil za ispuštanje viška vazduha omogucava izduvnim gasovima da ne prelaze preko lopatica turbine. Ventil „oseca“ promenu pritiska i ako pritisak predje odredjenu granicu to je indikator da se turbina okrece prebrzo i tada ventil ispušta deo izduvnih gasova tako da ne prelaze preko turbine i time omogucava turbini da uspori.
http://img522.imageshack.us/img522/2605/turbo7.jpg

Interkuleri

Kada je vazduh kompresovan (po zakonima termodinamike) on se greje, a kada se vazduh greje on se širi. Tako jedan deo od povecanja pritiska turbo pujnaca je rezultat zagrevanja vazduha pre nego on udje u motor. Da bi se povecala snaga motora, cilj je povecati broj molekula vazduha u motor, a ne neophodno povecati pritisak vazduha. Interkuler je dodatna komponenta sistema koja lici na hladnjak, samo što vazduh prolazi kako kroz interkuler tako i oko njega. Vazduh koji treba da udje u motor prolazi kroz interkuler i time se hladi, dok se spoljašnji vazduh pomocu ventilatora duva preko interkulera. Interkuler povecava snagu automobila tako što hladi vazduh pod pritiskom koji izlazi iz turbine pre nego što udje u motor. To znaci da turbo punjac koji radi na 0,5 bar pritiska uz pomoc interkulera ubacuje hladan vazduh na 0,5 koji sadrži daleko više molekula vazduha obzirom da hladniji vazduh je gušci nego topliji.
http://img196.imageshack.us/img196/5522/turbo9.jpg
[/quote]

~Kiki~
17-03-10, 19:16
Mislim da se vratilo turbo punjača vrti na kliznim ležajima jer kuglični sigurno nebi "izdržali" te obrtaje . Mogli bi sad pričati i o turbinama sa promenljivom geometrijom ... ima tu štiva za pisati . ::namigivanje::

Korisnik1787
17-03-10, 19:21
Kada ovako nesto napisete (prepisete) morate dati i izvor podataka i vlasnika originala odakle ste to procitali inace vlasnik ovog clanka moze da Vas tuzi.

pidikanac
17-03-10, 19:24
osim ovih turbina koje pokreču izduvni gasovi tu su i kompresori a njih pokreče kaiš to su takozvani G kompresori

~Kiki~
17-03-10, 20:18
osim ovih turbina koje pokreču izduvni gasovi tu su i kompresori a njih pokreče kaiš to su takozvani G kompresori


Danas veoma retki , koristi ih još Mercedes u nekim serijama , R&R , Bentli , jednom rečju super luksuzne mašine .

MONTOYA
17-03-10, 20:28
Zaboravio si VW CORADO G 60

North ARMY
17-03-10, 20:53
@Muccobieno znaci njegov cale je majstor??
Utegnut mu onaj auto,ma poceo pred devojkama da folira kako je njegov auto 3.0 i te price pa sam ga malo gasio jer nije znao razliku releja i reglera,a predaje struju tj sad radimo struju na fizici i poluprovodnike.

mucobieno
17-03-10, 21:17
@Muccobieno znaci njegov cale je majstor??
Utegnut mu onaj auto,ma poceo pred devojkama da folira kako je njegov auto 3.0 i te price pa sam ga malo gasio jer nije znao razliku releja i reglera,a predaje struju tj sad radimo struju na fizici i poluprovodnike.


mogao bi da mu odrzimhratku lekciju o elektronici, i mehanici, a moze i o oboje u jednom...
a moje znanje je skromno, ni za prineti nekom drugom...
ali on je Profa pa ti vidi... :lol: :lol: :lol:

North ARMY
17-03-10, 21:19
On je profa koji nema pojma,nije znao da namesti one instrumente jer je falilo original dzekova pa sam ja svojerucno spojio i radilo je,a u medjuvremenu je razred umirao kako sam ga prozivao. :lol:

Da se vratimo na motore,znaci turbina isisava ili usisava vazduh??

mucobieno
17-03-10, 21:20
Turbina usisava vazduh! i pravi pritisak od 0,5 bara u usisnoj grani...!!! >:D


>:({ u subotu?

Goran G.
17-03-10, 21:23
Kada ovako nesto napisete (prepisete) morate dati i izvor podataka i vlasnika originala odakle ste to procitali inace vlasnik ovog clanka moze da Vas tuzi.

podaci preuzeti sa bmw auto klub srbija
valda me nece tuziti >:({
inace sam u pokusaju da stavim turbo na benzinski motor

Post je spojen: 1268857701________________________________________ _________


On je profa koji nema pojma,nije znao da namesti one instrumente jer je falilo original dzekova pa sam ja svojerucno spojio i radilo je,a u medjuvremenu je razred umirao kako sam ga prozivao. :lol:

Da se vratimo na motore,znaci turbina isisava ili usisava vazduh??

pre neki dan si placao majstora elektricara za traktor a sada si pametniji od profesora

North ARMY
17-03-10, 22:05
Na cemu imas interkuler??

šandor
17-03-10, 22:07
Ja imam na zetoru. Evo da stavim i sliku da bude " bogatija " tema >:({

http://i41.tinypic.com/c2ly.jpg

North ARMY
17-03-10, 22:08
Na kojoj masini imas ??

danger
17-03-10, 22:17
pa na primer da krenemo od nesto starijih vozila a poznatih,golf 2 1.6td ima sa interkulerom,dzeta isto,golf 1.9 tdi.....ma moze do jutra da se nabraja jer'' skoro'' svaki noviji auto dizel turbo ima interkuler

Post je spojen: 1268860995________________________________________ _________
nesvidja mi se sto je interkuler na ovom traktoru daleko od motornog i hladnjaka klime,izmedju ima dosta lufta tako da verovatno efekat hladjenja interkulera je mali jer ce dosta vazduha da prolazi okolo interkulera umesto kroz njega,trebali su ga staviti blize motornom hladnjaku da ima bolje strujanje vazduha,da ventilator radi svoj posao,bar tako deluje na slici

šandor
17-03-10, 22:20
@ Miroslave pogledaj tu >:({ http://poljoinfo.com/proizvodaci/zetor/msg5042/#msg5042 ista cena i sad .

pidikanac
17-03-10, 23:32
inter kuler hladi vazduh koi turbina tera u usisnu granu jer hladan vazduh se može više sabiti a da se stavi inter kuler na kombajnu može ali mora biti blizu kod hladnjaka za vodu da bi ga ventilator hladio inače nema efekta

meyconi
26-03-10, 09:41
Aj sad nesto prakticno. Zetor 6245. Dali je moguce ugraditi turbinu ? koliko se dobija time u ks? sta sve treba da se menja (ventili , klipovi , puma ili sta vec)da to radi kako treba?

Bobo
26-03-10, 15:07
Jel ne idu na turbo motore kovani klipovi? Koliko sam cuo da obican klip tu ne moze biti...

galki
26-03-10, 17:39
za turbo trebaju brizgaljke sto prskaju odozdo hilznu sa uljem i celo klipa je presvuceno sa nekim sranjem zaboravio sam kako se zove a ni karike nisu iste

meyconi
27-03-10, 00:53
Jel znate nekoga ko je to radio?

mityoo
27-03-10, 06:16
Pisano je o tome u temi zetor! 7745 ima fabrički sa turbom, je verujem da bi isto pasalo na 6245 a im gomila delova... Po katalogu glava je ista, samo ventili su drugačiji, treba u boš pumpi neke sitnice zameniti, filter ulja treba zameniti, za onaj tip koji ima hlađenje ulja, idu drugi klipovi i klipnjače, i naravno druge izduvna i usisna grana i sam turbo!

zike
05-04-10, 23:26
Evo ti kod mene je ubacen turbo na mtz 52 nevidi se dobro ali cu to slikati ovih dana.http://i42.tinypic.com/21ce1qo.jpg

daner
03-06-10, 03:48
na turbo motore idu upushteni klipovi sa kovanom glavom ;) i nije to samo staviti turbo ...

povecanje kolicine vazduha treba da prati i povecanje kolicine goriva ... i traktori sa turbom trose vishe nego isti takav bez ...

primer :

kum uzeo belorusa novog 90ks turbo ... a komsija njegov isti takav samo 82 ks bez turba .... znaci ne da ovaj od 82 ks manje trosi nego nije normalno ...

koji golf manje trosi tdi ili sdi ? ;)

drugar vozi calibru 2.0 16v turbo a ja istu takvu samo bez turba ... samo shto ja imam 150 ks a on 205 (fabricki sve) meni auto trosi manje za 2l nego njegov ... al zato njegov ideeeeeeeee ;)

i turbo motor mora vishe da trosi od obicnog ... shta dodash turbo - snaga poraste a potrosnja smanji xaxaxa kako da ne ....

dodavanjem vece kolicine vazduha omogucava se da se veca kolicina nafte sagori i automatski dobija se veca energija

Goran G.
03-06-10, 07:13
potpuno si u pravu :lol:
isto tako manje trose motori sa dva klipa ::sramota::

mityoo
03-06-10, 08:20
A tek oni sa jednim klipom! :lol: Još kad se ne upali motor, kako tek onda malo troši!

galki
03-06-10, 18:15
Daner nisi u pravu ali nema veze ako ti tako mislis.Knjige drugacije govore >:({.

pidikanac
03-06-10, 20:24
Daner sa dodavanjem turbine ti povečavaš pritisak u cilindru a dodaješ istu količinu goriva sa većim pritiskom dobijaš veču ekspanziju ili ti eksploziju i samim tim i veču snagu i obrtni momenat . >:D >:D >:D


e sad šta je to obrtni moment ^-^ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Goran G.
03-06-10, 20:31
ovo ce da bude previse informacija od jednom >:D

zzivica
03-06-10, 22:55
evo nekoliko vrsta proizvodjaca turbina,ja imam punokrvnu garrett-ovu turbinu,ali ima dosta laznjaka na trzistu.
http://i47.tinypic.com/54c086.jpg
http://i48.tinypic.com/16l4k7.jpg
http://i46.tinypic.com/fcii51.jpg
http://i45.tinypic.com/2805do1.jpg

staky
03-06-10, 23:00
uvek dajem prednost TURBO motorima,bilo da su u pitanju traktorski kamionski motori ili automobilski, ;D}turbo je majka :)

zzivica
03-06-10, 23:02
a prednosti su ocigledno tolike da necu komentarisati bice suvisno.
http://i46.tinypic.com/16a9rv7.gif
http://i49.tinypic.com/34sl89z.gif

mirko_markovic67
03-06-10, 23:07
Daner sa dodavanjem turbine ti povečavaš pritisak u cilindru a dodaješ istu količinu goriva sa većim pritiskom dobijaš veču ekspanziju ili ti eksploziju i samim tim i veču snagu i obrtni momenat . >:D >:D >:D


e sad šta je to obrtni moment ^-^ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ako ne dodaš goriva nećeš dobiti ništa, sagorevanem goriva dolazi do povećana pritiska u cilindru.

zorancile
03-06-10, 23:16
Obrtni moment je veći kod turbo motora u odnosu na motor iste zapremine bez turba, zato što ima veću snagu a iste obrtaje.

Bobo
03-06-10, 23:55
Daner, ne stoji tvoja tvrdnja...

Uzmi dva motora iste snage, u istim autima, ali da je jedan turbo a drugi ne... Podjeli svoju potrosnju s koleginom, ali sa snagom, pa ces vidjeti kolika je potrosnja l/KS pa ces vidjeti da njegov auto ipak trosi manje od tvojeg. Ima veliku ulogu i stil i nacin voznje, te koliko se osoba vecinom vozi u autu. tako i razlika izmedju traktora do traktora, ne radi svaki jednak posao...

zzivica
03-06-10, 23:57
da,kao neki motori na jd traktorima,motor bez turbine 72ks euro1,sa turbinom 95ks euro2,euro3 105ks a svugde ista zapremina motora 4,5 l.

staky
04-06-10, 00:11
pa u tome i je ste fazon,da se iz manje zapremine izvuce sto vise snage,vidis sad motori od 3 cyl. izvlace 75+konja a 4 cyl. preko 120 ,ti motri i duze traju od obicnih usisnih a i efikasniji su i manje trose ,provereno i dokazano >:D

amac86rs
04-06-10, 01:27
ja znam da na rusu 892 sa turbom ima 1800 obrtaja a ovi bez turba 2200 ili 2400 nisam siguran ^-^, i jos je jaci. mislili smo da je motor sa 820 i 892 isti al kad je majsor izvukao klipove oni su drugaciji. cak kad mi je jedan neandertalac radio motor prvi put ubacio od 820 i bilo je strasno. Motor u mestu je lepo radio al snage nije imao nista a pregrevao se kao lud. Mislim da ovi sa turbinama manje trose i da turbina neubacuje vazduh vec ona stvara veci vakum u cilindru pa kad klip ide dole vise vazduha usisa. A kako su mi obljasnili da komresori ubacuju vazduh. To vam je ono kad na novijim mercedesovim autima pise kompresor,oni nemaju turbine vec kompresor. Takodje sam cuo da na sportskim autima kad budze motore stavljaju i kompresor i turbinu al samo na nekim ne mogu to svi motori da izdrze.

Bobo
04-06-10, 07:49
Pa i turbo je kompresor, samo se ne pokrece direktno remenom, vec indirektno, ispusnim plinovima...

Turbo povecava tlak u usisnoj grani na vislji od "standardnog" za neki motor. Sto olaksava samim klipovima "prazni hod" prema dolje u taktu usisa, posto je i tlak veci uzima se vise zraka u cilindre i to je cjela filozofija...

U najmodernijim autima postoje dva turba, jedan veci, a drugi manji, kako bi se izbjegla "turbo rupa" koja nastaje kad naglo das gas, a dok se lopatice turbine ne zavrte i ne dodju na nominalne okretaje. tak nastupa manji turbo kojeg je lakse zavrtjeti i on popunjava rupu i auto ima super performanse od pocetka do kraja...

Uvijek ce biti rasprava je lo bolji mehanicki ili turbo kompresor. Ameri vise vole ove mehanicke, da im vire iz haube kao mad max-u, dok normalan svijet sve vise ide prema turbo kompresoru, jer s manjim troskovima imas istu stvar, cak bih rekao da je i turbo jednostavniji za odrzavanje...

galki
04-06-10, 07:53
Bobo sad postoje i varijabilne turbine kod kojih nema turbo rupe a to su resili pomocu nekih stabilnih lopatica stose zakrecu.

pidikanac
04-06-10, 08:18
Daner sa dodavanjem turbine ti povečavaš pritisak u cilindru a dodaješ istu količinu goriva sa većim pritiskom dobijaš veču ekspanziju ili ti eksploziju i samim tim i veču snagu i obrtni momenat . >:D >:D >:D


e sad šta je to obrtni moment ^-^ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ako ne dodaš goriva nećeš dobiti ništa, sagorevanem goriva dolazi do povećana pritiska u cilindru.


druže ti gorivom ne povećevaš pritisak u cilindru jer kada gorivo stigne u cilindar tamo ga već čeka veči pritisak .ja govorim o istim motorima sa i bez turba naravno da ako još i povečamo količinu goriva dobičemo još jači motor.

Bobo
04-06-10, 13:24
ma, zaboravio sam na turbine s varijabilnim tlakom...

Na njima se kuciste "otvara" i "zatvara" i na taj nacin reguliraju pritisak u turbini.

milan_spay
04-06-10, 14:01
ja znam da na rusu 892 sa turbom ima 1800 obrtaja a ovi bez turba 2200 ili 2400 nisam siguran ^-^, i jos je jaci. mislili smo da je motor sa 820 i 892 isti al kad je majsor izvukao klipove oni su drugaciji. cak kad mi je jedan neandertalac radio motor prvi put ubacio od 820 i bilo je strasno. Motor u mestu je lepo radio al snage nije imao nista a pregrevao se kao lud. Mislim da ovi sa turbinama manje trose i da turbina neubacuje vazduh vec ona stvara veci vakum u cilindru pa kad klip ide dole vise vazduha usisa. A kako su mi obljasnili da komresori ubacuju vazduh. To vam je ono kad na novijim mercedesovim autima pise kompresor,oni nemaju turbine vec kompresor. Takodje sam cuo da na sportskim autima kad budze motore stavljaju i kompresor i turbinu al samo na nekim ne mogu to svi motori da izdrze.

Kolega, pročitaj post što je napisao @Goran IHC na prvoj stranici i biće ti sve jasno... >:({

Goran G.
04-06-10, 14:46
a mozete da ubacite i nitro pa onda da vidite voznju ::namigivanje::
http://www.youtube.com/watch?v=rijHiNKShwQ

amac86rs
04-06-10, 15:10
ja znam da na rusu 892 sa turbom ima 1800 obrtaja a ovi bez turba 2200 ili 2400 nisam siguran ^-^, i jos je jaci. mislili smo da je motor sa 820 i 892 isti al kad je majsor izvukao klipove oni su drugaciji. cak kad mi je jedan neandertalac radio motor prvi put ubacio od 820 i bilo je strasno. Motor u mestu je lepo radio al snage nije imao nista a pregrevao se kao lud. Mislim da ovi sa turbinama manje trose i da turbina neubacuje vazduh vec ona stvara veci vakum u cilindru pa kad klip ide dole vise vazduha usisa. A kako su mi obljasnili da komresori ubacuju vazduh. To vam je ono kad na novijim mercedesovim autima pise kompresor,oni nemaju turbine vec kompresor. Takodje sam cuo da na sportskim autima kad budze motore stavljaju i kompresor i turbinu al samo na nekim ne mogu to svi motori da izdrze.

Kolega, pročitaj post što je napisao @Goran IHC na prvoj stranici i biće ti sve jasno... >:({

sory nisam citao sve

danger
04-06-10, 22:55
jojjjjj,sta vi sve lupate ::sramota:: ::sramota:: ::sramota:: ::sramota::
@galki
turbina sa promenjivom geometrijom :D

zzivica
04-06-10, 22:57
nisandzije :lol:

Post je spojen: 1275685085________________________________________ _________
sta pricas?

mirko_markovic67
04-06-10, 23:44
Daner sa dodavanjem turbine ti povečavaš pritisak u cilindru a dodaješ istu količinu goriva sa većim pritiskom dobijaš veču ekspanziju ili ti eksploziju i samim tim i veču snagu i obrtni momenat . >:D >:D >:

e sad šta je to obrtni moment ^-^ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ako ne dodaš goriva nećeš dobiti ništa, sagorevanem goriva dolazi do povećana pritiska u cilindru.


druže ti gorivom ne povećevaš pritisak u cilindru jer kada gorivo stigne u cilindar tamo ga već čeka veči pritisak .ja govorim o istim motorima sa i bez turba naravno da ako još i povečamo količinu goriva dobičemo još jači motor.
Turbina povečava pritisak u cilindru, već pritisak veća kolićina kiseonika pa može da sagori veću količinu goriva samim tim dobija se veći pritisak u cilndru što povećava snagu motora.
bez više goriva nema povećanja snage. nitro nije gorivo to je jedinjenje kiseonoka i azota u kome je količina kiseonika monogo veća nego u vazduhu, kad se to spoji sa gorivom u motoru dobijaju se mnogo veće snage ali motor brzo eksplodira.Svrha turbine je da iz iste zapremin motor izvuče što veću snagu i poveća efikasnost motora to jest smanji specifičnu potrošnju.

petarHR
05-06-10, 13:56
Svrha turbine je da iz iste zapremin motor izvuče što veću snagu i poveća efikasnost motora to jest smanji specifičnu potrošnju.

Sve bi to imalo svrhe da se registracija plaća po zapremnini motora a ne po snazi. Ovako me živo boli jel 105ks iz 1.2 motora il 1.6 il 2.5.
Da rezimiramo, turbina prvestveno služi da se pojeftine proizvodni procesi, manje cilindara+ manja kubikaža =manji utrošak materijala, jeftiniji proizvod,
kao i badalaštine s euro normama, traže dlaku u jajetu na malim motorima a avionske niko ne dira a zagađenje od njih je daleko od zanemarivog, jer lakše je izpumpat lovu od 10 000 000 ljudi nego od par aviokompanija.

meeker
06-06-10, 14:48
ma, zaboravio sam na turbine s varijabilnim tlakom...

Na njima se kuciste "otvara" i "zatvara" i na taj nacin reguliraju pritisak u turbini.


Varijabilni turbo punjači imaju promenljivu geometriju ( ugao zahvata ) lopatica na turbini. Shodno toj osobini postižu potrebne pritiske punjenja i pri malim i velikim obrtajima motora.
Sve turbine imaju bajpas (obilazni) ventil koji se otvara pri zadatom pritisku i izduvni gasovi idu direktno u izduvni sistem. I pritisci u cilindrima imaju svoje limite.

@mirko_markovic67
Turbina povečava pritisak u cilindru, već pritisak veća kolićina kiseonika pa može da sagori veću količinu goriva samim tim dobija se veća snaga motora.
Ovako bi bilo O.K.

@petarHR
Apsolutno se slažem.
>:({

galki
06-06-10, 21:58
@Meker nemaju sva turbine rasteretni ventil >:({

meeker
06-06-10, 23:04
@galki

Al imaju sisteme kontrole brzine i pritiska punjenja. U protivnom..... {"{":
>:({

galki
07-06-10, 08:03
E tako vec moze ;D}

Bobo
10-06-10, 16:03
Tek sad sam vidio da si napisao da imaju promjenjivu geometriju lopatica na turbini, sto nije istina, nego se vanjsku rub kucista otvara i na tjanacin se smanjuje pritisak koji turbina salje u usisnu granu. promjena geomatrije lopatica na turbini "u hodu" znaci pokretni djelovi... Pokretni djelovi na 100 000 i vise okretaja na osovini bez lezajeva koja "pliva na ulju" bas i nije pametna ideja. da ne pricam o tome kako bi to bilo za izbalansirati.

Druze, turbina ima fiskan oblik lopatica, dok se kuciste prilagodjava potrebama motora. ako je kuciste skroz zatvoreno, 100% zraka ide u usis i tu je najveca snaga, kad nema potrebe za tom snagom, kuciste turbine se otvori tako da se dio zraka "izbacuje" kao visak, a dio koji je potreban ide u motor...

zorancile
10-06-10, 21:43
To ima vw tdi (crveno i).

kiraj
10-06-10, 22:32
Ovde ima o turbinama http://motori.mas.bg.ac.rs/downloads/AS07054026/OSNOVI%20MOTORA-7ned.pdf .

Bobo
10-06-10, 23:14
Jako puno novih turbo motora ima tip turbine kakav sam opisao... znaci to radi na rincip tlaka u turbini. ako je pre visok, membrana ce se napuhati i pokrenuti mehanizam za izjednacavanje tlaka. kad se tlak u turbini spusti, membrana se vraca i tako regulira tlak zraka u sistemu.

Stari princip je bio da turbina ima rasteretni ventil, znaci radis na velikom gasu i naglo ga pustis, motor ne ususava zrak, a turbina i dalje tlaci, pa visak zraka izleti kroz taj ventil. to nije precizno radilo, a ovaj sistem s varijabilnim tlakom ,je zakon i samoregulirajuci i turbine puno bolje rade i imaju vecu iskoristivost.

pidikanac
10-06-10, 23:28
to se zove ger ventil >:D

Bobo
10-06-10, 23:29
Zar nije EGR?

pidikanac
10-06-10, 23:32
on i vrača izduvne gasove na ponovno sagorevanje ukoliko ima potrebe za tima to sve zavisi od pritiska u usisnoj grani u kojoj se nalazi senzor ger ventila >:D

Bobo
10-06-10, 23:36
Nije GER, vec EGR... to sam te ispravio...

Ispusne plinove na ponovno sagorijevanje ne vracaju sve turbine, ali neka istrazivanja su pokazala da se na benzinskim motorima potrosnja u nekim idelanim slucajevima mogla smanjiti na taj nacin i do 30%. em je turbina trebala usisati manje zraka, em je dio tog "zraka" jos uvijek zapaljiv...

meeker
10-06-10, 23:45
Tek sad sam vidio da si napisao da imaju promjenjivu geometriju lopatica na turbini, sto nije istina, nego se vanjsku rub kucista otvara i na tjanacin se smanjuje pritisak koji turbina salje u usisnu granu. promjena geomatrije lopatica na turbini "u hodu" znaci pokretni djelovi... Pokretni djelovi na 100 000 i vise okretaja na osovini bez lezajeva koja "pliva na ulju" bas i nije pametna ideja. da ne pricam o tome kako bi to bilo za izbalansirati.

Druze, turbina ima fiskan oblik lopatica, dok se kuciste prilagodjava potrebama motora. ako je kuciste skroz zatvoreno, 100% zraka ide u usis i tu je najveca snaga, kad nema potrebe za tom snagom, kuciste turbine se otvori tako da se dio zraka "izbacuje" kao visak, a dio koji je potreban ide u motor...
Promene na tom vanjskom delu, zakretanje tih profila dovodi do promene geometrije. ( ugla lopatica u odnosu na te profile).Možda zahvat nije najsrećniji termin, u svakom slučaju dolazi do promene geometrije. Ako se razumemo.
http://thumbnails25.imagebam.com/8401/e48b1584008409.jpg (http://www.imagebam.com/image/e48b1584008409)
>:({

Bobo
10-06-10, 23:51
pazi ovako... tocno se da procitati sto je napisano...

Geometrija lopatica se ne mjenja niti na koji nacin, nit njhov oblik, nit njhov zahvat. uvijek ostaju iste, jedina njima promjenjiva velicina je brzina vrtnje. otvaranje i zatvaranje kucista turbine samo ispusta visak stlacenog zraka koji se tamo u zadanom trenutku nalazi i nista vise...

Nema tu nikakvih kompliciranih stvari, turbinu svatko ziv moze otvoriti, ocistiti, prepakovati i sastaviti. nije to nikakva znanost, koliko ljudi misle da je to slozeno.

meeker
11-06-10, 00:05
@ Bobo
Ti turbo punjači ili turbo kompresori se upravo nazivaju turbo punjači promenljive geometrije.
Inače to je vrlo stari pronalazak eksploatisan u WW2 na avionskim motorima.
>:({

gregorije83
11-06-10, 06:59
Hmmm ko je sad malo ... ja ili profesor... ^-^
Profesor fizike kaze da su bolji americki motori od 3000ccm nego evropski od 1500-2000ccm,ja sam zastupao nase sa turbinama a on atmosferske.
On kaze ovako da turbina trosi vise goriva od obicnog ubrizgavanja,navodno sa turbinom se ubrizga manje vazduha a vise goriva,te je on dosao na zakljucak da turbine nikako ne valjaju.
Moja vizija je da turbina jos vise kompresuje vazduh tako da motor bolje sagoreva smesu(vazduh + gorivo) i da manje trosi za X predjenih km.Rec je o autima,a isto se odnosi i na radne masine.


ja sam zavrsio poljoprivrednu tehniku na polj. fakultetu tako da mi je to struka a profesoru reci da sam mi ja porucio da nema pojima i da ga sram bilo sto tako lupeta...i naravno da vise nikako ne dolazi do zakljucaka...........

sad nemam vremena da objasnjavam ali vidim da je to @Goran IHC gore lepo objasnio...

isidor
11-06-10, 07:15
Vidim da se tema lepo razvila .Nisam nesto strucan oko turbo motora ali princip rada mi je dobro poznat .Ali iz konkretnog mogu da izvucem zakljucak a to je.Ja imam mtz 82 sa obicnim motorom a drugar 952 sa turbinom , kubikaza motora je ista ali se moj vrti na 2200 obrtaja a njegov na 1800 obrtaja na istoj parceli sa istim plugom jatrosim 15 do 16 l a on trosi 11 l ,pa vi sad vidite sta je bolje

Bobo
11-06-10, 11:16
@ Bobo
Ti turbo punjači ili turbo kompresori se upravo nazivaju turbo punjači promenljive geometrije.
Inače to je vrlo stari pronalazak eksploatisan u WW2 na avionskim motorima.
>:({


Znam ja kako se to zove, uzalud se pokusavas izvuci, ili ne znas objasniti preko tastature ono sto zapravo zelis reci ;)

Sve u svemu, pisao si da se mjenja geometrija lopatica, sto nije istina. Drugo me ne zanima nista, jer znam na koji princip radi i turbo kompresor i mehanicki kompresor. Koliko se sjecam da je mahanicki kompresor stariji izum i da su se mahanicki koristili u avionima, ali ne za svrhu povecanja snage, vec zbog toga da mogu vislje letjeti gdje je rijedak zrak. Slucajno su otkrili da to podize snagu motora u normalnim uvjetima, gdje zraka ima dovoljno. Turbo kompresor je kasnije dosao u cjelu pricu i na kraju krajeva u potpunosti izgurao mehanicke kompresore iz igre.

Goran G.
11-06-10, 18:58
tema se bas lepo pokrenula ovih dana,sad bi trebalo da probate sami da ugradite turbinu na svoja vozila :D

Bobo
11-06-10, 21:38
Razmisljao sam o ugradjivanju turbine na neki od mojih traktora, ali samo radi zvuka, ne bih ju spajao na motor, nek puse u prazno, samo neka ficuka ;)

Prevelika je komplikacija ugradjivati turbinu na motor. Po meni je to neisplativa operacija, ako motor kojim slucajem nije prethodno za to pripremljen, sto je rijedak slucaj...

Goran G.
11-06-10, 21:49
moj traktor vec ima turbo ali nema interkuler pa cu probati da mu dogradim
skinuo sam na otpadu sa kamiona i malo sam ga skratio da mi stane pod masku jos samo da kupim creva i selne

pidikanac
11-06-10, 21:58
bolje mu stavi K&N filter :lol: :lol: :lol:
http://i45.tinypic.com/4hdzko.jpg

Goran G.
11-06-10, 22:01
bojim se prasine >:D

zorancile
11-06-10, 22:15
Gorane, na koji traktor?

Goran G.
11-06-10, 22:37
ihc 1246

zorancile
11-06-10, 22:41
Treba da se pojača punjenje boš pumpe, bez toga se neće primetiti razlika.

danger
11-06-10, 22:48
EGR ventil je :D za ekologiju, a za motor i dugotrajnost motora ::lose:: ::lose::
sta mislite na koji nacin su uspeli da smanje zagadjenost izduvnih gasove dizela,tako sto su pomocu egera deo izduvnih gasova vracali u usis i smanjili zagadjenost,i tim se pocelo dobijati nanosenje masnih naslaga mesanjem izduvnih gasova i ulja u usisnoj grani sto je cesto dovodilo do zagusenja usisne grane ,ko je mehanicar zna o cemu pricam,i dan danas sva vozila imaju taj problem(dizeli)
egr se kod starijih dizela blokirao kako bi motor duze trajao i smanjilo se zagusivanje grane,a sad nema blokade jer nemoze da radi bez EGR,tako je konstruisano
sto se tice turba sa promenivom geometrijom,niko nije rekao da su lopatice promenive geometrije,vec zakrilca pomocu kojih se regulise obrtaji rotora turbine,zakrilca su pomerljiva i usmeravaju izduvne gasove na lopatice i samim zakretanjem se dobija veci-manji obrtaju a to regulise membrana koje je preko osovine povezana na zakrilca i elektro ventil koji upravlja membranom,zavivsi od auta radi na vakum ili pritisak,e posto izduvni gasovi idu preko tih zakrilca,zakrilca znaju od garezi da se speknu i turbo ostane u max punjenju i sad.....ili ce ti se razvaliti kuler,puci neko crevo ili daj boze da je konstruktor mislio na to pa je putem senzora pritiska turbine preko racunara ustrojio dizne i auto samo se ulenji,stanes ugasis ga upalis i nastavis i sve normalno dok opet ne osolis,neki auti imaju tu zastitu a neki nemaju,koji nemaju ili se raspadne turbo,pukne rotor ili kuler se naduva i pukne i tako..................

Goran G.
11-06-10, 22:49
to nije problem
interesujeme jel to neko probao i kakva su iskustva

Bobo
11-06-10, 23:08
Danger, ti izvini, ja na bih dizao toliku prasinu bez veze, a da nisam 3 puta procitao sto je covjek napisao... Ako je u medjuvremenu popravio svoj komentar, u to ne ulazim, ali je pisalo krivo...

Povrat ispushin plinova u usis motora je dobar i za performanse i za motor i za turbinu, ALI (Uvijek ima "ALI") ako se taj auto, traktor, kamion ili sto vec, vozi kako se treba voziti. Ako ga tusis ispod 2 000 okretaja, jasno da ce se zagusiti sve zivo i nezivo, ali takvi turbodizel motori trebaju raditi u okretajima i treba ih zivlje voziti i nikad nece biti problema ni s turbinom ni motorom... jasno, prije stajanja i gasenja motora dati turbini vremena da se uspori i ohladi, da ne bi zaribala kad ulje prestane cirkulirati kroz sistem...

kiraj
12-06-10, 07:42
E sad mi ništa nije jasno.Pasata vozim skoro uvek ispod 2000 obrtaja pošto nebi da sam meta radarima.Po Bobi ja treba da vozim trećom i gas na 2500-3000 obrtaja.

kloki
12-06-10, 11:08
bobo je u pravu što se tiče čađi na malim obrtajima se usisna grana začađavi ukoliko postoji egr ventil
pošto imam takav auto (turbo sa varij. geomtri. i egr vent.comonrail intercooler...i sva druga njesra) i sve sam to otvarao.

nemora se voziti stalno na većim obrtajima već s vremena na vreme ja u drugoj malo nagazim
izađe crni dim i posle ga više nema pri istom postupku.

egr kod mene se ne uključuje dok je motor hladan i on u praksi služi samo za ekologiju
auto bolje vuče kad je on blokiran jer uvek dobija čist vazduh ali se poveća malo potrošnja(zanemarljivo)

inače egr i turbina nemaju ništa jedno sa drugim

Bobo
12-06-10, 13:32
Ma, ne zacadi se samo usisna grana, nego cjeli sistem se zatusi... Ispuh se zaprlja i vise nema protoka plinova kao sto bi trebao biti, pa se cadja dulje moze zadrzavati i u cilindrima, i u ekstramnim slucajevima se mogu postopati brizgaljke...

Kako smo kupili renault megane diesel, on u sebi ima putno racunalo, pa smi stari i ja imali takmicenje koji ce napraviti manju potrosnju u voznji, pa smo tusili bas iz neznanja. Navikli na benzince, a to nam je prvi dizel auto koji imamo i cinio nam se bucan, pa smo ga u 5. brzini cesto puta vozili i 70km/h...

Brat nas je upozoravao jako cesto puta da to ne radimo, da ce izbit iz dzepa lijepe pare, ali "sta on zna" mi se natjecemo koji ce manje potrositi...

Stari odvezao auto na redovni servis i serviser je cuo da auto ne radi kako treba i odmah na dijagnostiku motora, Kompjuter je pokazao da je motor jako jako zatusen i pitao oca kako vozimo auto, jer je u losem stanju...

Kod nas je u naselju dozvoljeno voziti 50km/h s tolerancijom od 10km/h i vozi se 60. u 4. je to 1900 okretaja a mi ga vozimo u 3. pri nekih 2200-2300, nisam siguran. Putno racunalo pokazuje cak i manju potrosnju na relacijama duljim od 50km u "zivljem" nacinu voznje, nego kako smo ga tusili prije. Vodimo i evidenciju potrosnje u "dnevnik" i kroz godinu dana se pravi izracun koji je tocniji nego izracun putnog racunala i pokazalo se da auto zbilaj torsi u gradu jednako kako i tusenjem, a na otvorenoj cesti se potrosnja smanjuje jer se motor ne muci da odrzava brzinu, vec prede ko macka.

Kiraj, bolje je brzina nize, pa po gasu, iako se ne cini da je tako, ali eto... Da nismo sami vodili evidenciju, ne bi me nitko ziv uvjerio, ali sve imam an papiru i zbilaj je bolje.

zombie_666
12-06-10, 14:30
Vidim da se ovdje fakat svašta priča...jedni tvrde da se mijenja geometrija krilaca na rotoru, a drugi da se mijenja geometrija krilaca na kućišti (to tvrdi Bobo i u pravu je).

Rotor turbine ima veoma, veoma slozenu geometriju, radi pod ogromnom temperaturom u vrlo agresivnoj atmosferi i pri više od 100.000 obrtaja u minuti (čak i mnogo više od toga). Rotori se, ako su metalni, obično izradjuju iz jednog komada na petoosnim CNC mašinama. Kako to izgleda mozete pogledati ovdje (doduše ovdje se izradjuje rotor kompresora, ali je jako slično).

http://www.youtube.com/watch?v=Fjzhygzafr0

Proces zna biti jako dug, čak i na najmodernijim mašinama, a geometrija samog rotora je tako slozena da CNC program i ne pišu ljudi (jer je praktično nemoguće) več se CNC kod izradjuje direkto na osnovu 3D modela (npr u Catia V5R19).

Kod nekih motora se rotori izradjuju od keramike ili raznih kompozitnih materijala (npr kermeta) i tada se izradjuju od jednog komada, obično sinterovanjem ili iz monokristala. Takvi se koriste na sportskim automobilima zbog ekstremih uslova ekspolatacije.

Kako izgleda "promjena geometrije" vidi se ovdje:

http://www.youtube.com/watch?v=QlO0MtuavUQ&NR=1

Obratite paznju na pokretna krilca na kućištu turbine. Ona su otvorena kada je motor u visokim obrtajima pošto je tada protok gasova jako veliki, pa je i brzina njihovog kretanja velika (zakon o protoku koji kaze da je zapremina koja prodje kroz odredjeni poprečni presjek jednaka proizvodu brzine kretanja fluida i površine poprečnog presjeka, V = A*v). Kada se broj obrtaja motora smanji, opadne i protok gasova. U tom trenutku, krilca se "zatvaraju", pa se poprečni presjek kuda gasovi mogu da prodju takodje smanjuje, što dovodi do porasta brzine gasova, a time i njihove kinetičke energije, kojom oni djeluju na rotor turbine što ima za posledicu porast broja obrtaja rotora turbine. Prema tome, vidi se da je cilj mijenjanja geometrije kućišta turbine odrzavanje što većeg broja obrtaja turbine a time i kompresora, pošto o tome zavisi protok i pritisak koji kompresor moze da potisne u cilindre motora.

Smisao ugradnje turbine je u tome da se uz priblizno istu potrošnju goriva dobije više snage i obrtnog momenta. Ista količina goriva uz veću količinu vazduha ( tačnije kiseonika u njemu) rezultira boljim sagorijevanjem, oslobadjanjem više energije, manjim zagadjenjem jer su ugljovodonici "spaljeni" u većoj mjeri. Prema tome, motor sa turbinom za istu zapreminu daje veću snagu i manju potrošnju (naravno, kada je sve ispravno), te omogućava izradu manjih motora, što je velika ušteda u materijalu.

Siguran sam da će sada biti nekih koji će tvrditi drugačije, ali pošto sam dipl. inzenjer mašinstva a za par mjeseci i magistar (specijalizacija na proizvodnji) mogu garantovati da je sve što sam napisao 100% istina. Lično sam gledao kako se izradjuju kućišta turbina, prsten koji nosi pokretna krilca, radio sam u toj firmi neko vrijeme skupljajući odredjene informacije potrebne za izradu magistarskog rad (radi se o TMD AI Gradačac ovdje u BiH koji izradjuje te prstenove TDI motora za VW, Audi i Skoda).

Što se tiče Bobine priče o potrebi za zivljom voznjom, u pravu je. Kao licencirani voditelj tehničkih pregleda (ne radim to više, srećom) prošao sam obiman kurs i polozio ispite u Banja Luci gdje sam stekao mnogo znanja u vozilima, njihovim dijelovima i motorima posebno. Činjenica je da previše "lagana" voznja moze naskoditi praktično bilo kojem motoru jer dovodi da stvaranja naslaga nesagorelih ostaka goriva i maziva koje svakako dospijeva svugdje, što je uzrokovano obično preniskom radnom temperaturom. Veliki motori (posebno dizeli) rade na velikim kompresijama i velikim temperaturama, pa su za njih nizi obrtaji prihvatljivi, dok mali motori (posebno benzinci) više "vole" malo veći broj obrtaja. Naravno da to ima za posledicu skraćivanje radnog vijeka motora (pogledajte koliko kilometra izdrzi kamionski motor od 10-15.000ccm a koliko neki mali benzinac ili dizelu autu od 1000-1600ccm). Veliki broj obrtaja dovodi de većeg trošenja dijelova, veće erozije lezajeva i hiljadu drugih stvari, ali ti motori su pravljeni da tako i toliko rade i mi tu nista ne mozemo.

zorancile
12-06-10, 15:58
Slažem se sa Bobom što se tiče toga da turbo dizel motor ne sme dugo da se vozi na malim obrtajima. Dopuniću ga da se kvarovi ne dešavaju na novim kolima, nego kad predju 100000km, onda svaki put sve kraće traje turbina i egr ventil jer motor dimi sve više, pa stvara naslage čadji.
Polovni Reno ne može ni toliko da predje bez ozbiljnije popravke.
Poznajem jednog čoveka koji ima Pasata b6 tdi sa 6 brzina, i ima bord kompjuter, kaže da kad vozi 6. brzinom 80-90 km/h (to je ispod 2000 obrtaja motora) troši mu skoro 2 litre više nego kad vozi 5. brzinom. A kad ide 6. brzinom preko 130 km/h onda mu se opet spušta potrošnja na onaj nivo kao 5. na 90 km/h.
Pitanje za razmišljanje: Šta se dešava sa te 2 litre goriva, ako motor ima male obrtaje?

zombie_666
12-06-10, 17:03
Slažem se sa Bobom što se tiče toga da turbo dizel motor ne sme dugo da se vozi na malim obrtajima. Dopuniću ga da se kvarovi ne dešavaju na novim kolima, nego kad predju 100000km, onda svaki put sve kraće traje turbina i egr ventil jer motor dimi sve više, pa stvara naslage čadji.
Polovni Reno ne može ni toliko da predje bez ozbiljnije popravke.
Poznajem jednog čoveka koji ima Pasata b6 tdi sa 6 brzina, i ima bord kompjuter, kaže da kad vozi 6. brzinom 80-90 km/h (to je ispod 2000 obrtaja motora) troši mu skoro 2 litre više nego kad vozi 5. brzinom. A kad ide 6. brzinom preko 130 km/h onda mu se opet spušta potrošnja na onaj nivo kao 5. na 90 km/h.
Pitanje za razmišljanje: Šta se dešava sa te 2 litre goriva, ako motor ima male obrtaje?


Praktično ništa, motor ih izbaci nesagorele. Pri takvom rezimu rada, em je temperatura motora niska, em su moment i snaga jako mali (pri tim obrtajima motor je daleko ispod svojih performansi) pa elektronika "osjeća" da je motor opterećen pa ubrizgava još više goriva. Turbina ima niske obrtaje, djaba što se krilca pomjeraju i povećavaju joj brzinu - protok gasova je jednostavno premali. Pošto se turbina sporo okreće, i i kompresor se sporo okreće pa motor ne dobija onoliko vazduha koliko mu treba za gorivo koje je ubrizgao. Gorivo se ubrizgava, vazduha nema, gorivo ne sagori i ne oslobodi dovoljno energije pa elektronika ubrizga još al djaba kad nema vazduha i tako ukrug. Eto gdje odu ta dva litra - motor ne radi u svom definisanom opsegu opterećenja i broja obrtaja i bezveze baca neiskorišteno gorivo kroz auspuh.

zorancile
12-06-10, 18:09
Čadj se stvara kada nema dovoljno vazduha i kad je nedovoljna temperatura. Mislim da to zapušava turbinu i egr ventil.

meeker
12-06-10, 23:49
@zombie

Aj mi reci de to ljudi još pišu (računaju) programe za CNC mašine, bile one i 2 osne. Pored tolikog parametarskog softvera !

Pošto vidim da si tehničko lice onda sigurno znaš šta znači kućište. Pa ta krilca (rekao bih čitav mehanizam) ne mogu biti deo kućišta. Već novi delovi koji usložnjavaju konstrukciju.Takođe ti je poznato da 1litar D2 i 1litar eurodizel goriva zasigurno nemaju istu energetsku vrednost. Pitanje je samo energetske efikasnosti motora. Takođe jedan od vrlo bitnih parametara je i elastičnost motora, tj. sposobnost da i pri niskim obrtajima isporučuje snagu i obrtni moment. Pa nećemo ga mi voziti na probnom stolu u idealnim uslovima. Smetaju mu niski obrtaji, a i visiki mi ne prijaju, pa nećemo samo gledati u obrtomer da bi tom tehničkom čedu ugodili.Postoje razne izvedbe turbina različitih proizvođača. Odavno vozim dizel auto sa turbinom, sledeći će verovatno biti benzinac.

" Prema tome, motor sa turbinom za istu zapreminu daje veću snagu i manju potrošnju (naravno, kada je sve ispravno), te omogućava izradu manjih motora, što je velika ušteda u materijalu."

Ovo je odlično sa stanovišta proizvođača, za korisnike nisam baš siguran. Bolji je biturdo od jednog turba i dva auta su bolja od jednog.Još malo pa će uspeti da nas ubede kako je jednocilindraš u svim uslovima i primenama bolji od četvorocilindričnog motora. U celoj ovoj turbo priči ima mnogo i marketinga. Meni ( a i mnogima koje znam) je potreban motor koji će biti pouzdan, jednostavan i jeftin za održavanje.Na žalost ovi novi motori CAD-CAM projektovani i optimizovani to poprilično nisu. Projektovani su i proizvedeni da traju onoliko koliko je proizvođač odredio.
>:D

zombie_666
13-06-10, 08:25
@zombie

Aj mi reci de to ljudi još pišu (računaju) programe za CNC mašine, bile one i 2 osne. Pored tolikog parametriskog softvera !

Pošto vidim da si tehničko lice onda sigurno znaš šta znači kućište. Pa ta krilca (rekao bih čitav mehanizam) ne mogu biti deo kućišta. Već novi delovi koji usložnjavaju konstrukciju.Takođe ti je poznato da 1litar D2 i 1litar eurodizel goriva zasigurno nemaju istu energetsku vrednost. Pitanje je samo energetske efikasnosti motora. Takođe jedan od vrlo bitnih parametara je i elastičnost motora, tj. sposobnost da i pri niskim obrtajima isporučuje snagu i obrtni moment. Pa nećemo ga mi voziti na probnom stolu u idealnim uslovima. Smetaju mu niski obrtaji, a i visiki mi ne prijaju, pa nećemo samo gledati u obrtomer da bi tom tehničkom čedu ugodili.Postoje razne izvedbe turbina različitih proizvođača. Odavno vozim dizel auto sa turbinom, sledeći će verovatno biti benzinac.

" Prema tome, motor sa turbinom za istu zapreminu daje veću snagu i manju potrošnju (naravno, kada je sve ispravno), te omogućava izradu manjih motora, što je velika ušteda u materijalu."

Ovo je odlično sa stanovišta proizvođača, za korisnike nisam baš siguran. Bolji je biturdo od jednog turba i dva auta su bolja od jednog.Još malo pa će uspeti da nas ubede kako je jednocilindraš u svim uslovima i primenama bolji od četvorocilindričnog motora. U celoj ovoj turbo priči ima mnogo i marketinga. Meni ( a i mnogima koje znam) je potreban motor koji će biti pouzdan, jednostavan i jeftin za održavanje.Na žalost ovi novi motori CAD-CAM projektovani i optimizovani to poprilično nisu. Projektovani su i proizvedeni da traju onoliko koliko je proizvođač odredio.
>:D


Vjeruj mi da se CNC i NC kod još uvijek u dosta slučajeva izradjuje ručno, posebno za jednostavne proizode kao i za one koji se izradjuju "ad hoc" (dodje lik i kaze, ej meni treba takva šajba tog prečnika i debljine, lik koji radi na mašini, u ovom slučaju plazma-rezaču, unese par potrebnih parametara i gotovo, tu se i ne isplati ganjati se sa Catia ili slično). Takodje, bio sam u dosta malih firmi ovdje u BiH koje imaju starije CNC i NC mašine i jako često radnici ili inzenjer ručno upisuju kod direktno na konzoli mašine, naravno ako je dio jednostavan (vratilo, osovinice i slično).

Znam dobro šta je kućište i da se pod tim smatra nepokretni dio, ali vidiš da sam naveo da se statorska krilca nalaze na prstenu sa mehanizmom koji im omogućava da se zakreću za odredjene uglove. Da ne bih sad duljio svaki put svu tu priču o prstenu i krilcima, objasnio sam i tekstualno a i pomoću onog videa kako to ide i dalje govorio o mijenjanju geometrije kučišta, pošto nikako drugačije ne mozemo nazvati statorska krilca, prsten, ulazni i izlazni vod, lezajeve, zaptivke, sistem za podmazivanje...Sve to nazivam ukratko kućište, a rotor nazivam turbina. Ako kome nije jasno šta je šta, slobodno moze da pita.

Smisao ugradnje turbine sa varijabilnom geometrijom i jeste u tome da se poveća elastičnost motora, pošto se i za manju količinu izduvnih gasova kojio je pogone dobijaju visoki obrtaji rotora turbine, a time i rotora kompresora. Sama turbine ne utiča na rad motora, to radi turbo-kompresor koji je sa pogonskom turbinom kruto spojen. Bitno je da napomenem da su turbina i turbo-kompresor u principu isto, samo im je smjer krilaca nasuprotan. Sama geometrija je jako slična.

Idealan motor je nemoguće napraviti, pa se svako trudi da dobije najbolje što zna. Npr, VW ima ponudi motor (ugradjivao se neku GTI verziju Golf 5) koji ima i turbinu (turbina i turbo-kompresor koji su kruto spojeni) i dodatno jedan mehanički kompresor (nisam siguran jel zavojni "screw" kompresor ili je Root-kompresor). Ovo "mehanički" znači da taj kompresor pogon dobija direktno od motora, obično preko remena. Smisao toga je da se i pri jako niskim obrtajima dobija maks. snaga i moment (gdje radi mehanički kompresor, kome je svejedno pri kojim obrtajima radi jer je pritisak koji on ostvaruje isti, samo se protok mijenja) dok pri višim obrtajima taj posao preuzima turbina i njen turbo-kompresor, koji su visoko-efikasni tek pri visokim obrtajima, gdje mehanički kompresor više nije pogodan radi pregrijavanja (gasovi se griju prilikom kompresije). Stoga pri niskim obrtajima radi mehanički kompresor, dajući potreban pritisak i količinu vazduha uz odrzavanje niskih temperatura vazduha (veoma je bitno da komprimirani vazduh bude što hladniji) i samog sebe, dok je turbina "isključena" preko baj-pasa. Isti scenario se dešava pri višim obrtajima, gdje se mehanički kompresor "isključuje" baj-pasom.

Jasno je da sve to ne pogoduje dugotrajnosti i pozdanosti motora. Jako mnogo dijelova, jako mnogo elektronike da svim time upravlja, jako visoka opterećenja usljed teznje da se iz male zapremine izvuče što više snage, sve to zajedno predstavlja recept za brzi otkaz.

Svako zna da npr oni stari, veliki dizeli koje je Mercedes nekada radio, sa velikom zapreminom i malo kilowata, mogu da izdrze citavu vječnost. Vlasnik jednog auto-servisa u mojoj okolini nedavno je kupio neki stari Mercedes (mislim da je 1968. godište) sa oko 800.000km. Limarija i sve ostalo se raspalo, pa treba na restauriranje, ali motor i dan danas pali i radi kao sat, iako auto praktično nije u voznom stanju zbog limarije. Nijedan današnji moderni turbo-dizel to ne moze. Kao što kazes, sve se danas projektuje da radi i izdrzi tačno definisan vremenski period i da potom rikne, kako bi kupili novi proizvod. Vjeruj da su me i na fakultetu a na postdiplomskom učili da tako radim.

zorancile
13-06-10, 13:24
Nameće se još jedno pitanje: da li je uopšte isplativo imati turbo dizel motor u autu ili je bolje imati običan dizel? (Ovo važi za ljude koji poštuju ograničenje brzine)
Turbo dizel ima manju specifičnu potrošnju, ali mu je ukupna snaga veća, pa se samim tim dešava da auto više troši ili bar isto kao onaj bez turbine. Posle nekog vremena kad treba da ode u servis popravka je toliko skupa da bi za te pare imao puno goriva da kupi, daleko više nego što je uštedeo...

Bobo
13-06-10, 13:42
Nema veze postivanje brzine... Samo ne treba tusiti motor i sve ce biti u redu. 60km/h se vozis u 3. brzini, a to ne da je samo dobro po motor, nego i po tvoj dzep, jer trosis manje goriva.

Ako nekoga treba obici, turbina je vec u okretajima, i ubrzanje je trenutno i obilazis bez problema. Turbo ili ne, motor ne treba tusiti voznjom ispod 2 000 okretaja...

Naravno, pricam o autima.

galki
13-06-10, 14:37
potpuno se slazem sa bobom netreba daviti motor ,ja naprimer vozim kamion uzbrdo izmedju zelenog i zutog polja na 1600 obrtaja i kad dam gas on prosto povlaci a cim spustim obrtaje pocinje da dize temperaturu, dimi i neradi kako treba.

amac86rs
13-06-10, 16:08
ja sam primetio da kod mene ka vozim 70-80km/h 4 brzinom da manje trosi nego kad idem 5 .

Goran G.
13-06-10, 17:51
galki
koji kamion i koliko ti trosi

meeker
13-06-10, 23:44
@zombie_666

Jasno je da sve to ne pogoduje dugotrajnosti i pozdanosti motora. Jako mnogo dijelova, jako mnogo elektronike da svim time upravlja, jako visoka opterećenja usljed teznje da se iz male zapremine izvuče što više snage, sve to zajedno predstavlja recept za brzi otkaz.
Apsolutno se slažem.
@zorancile
Ma kad ti serviseri udare šamarčinu ::novac:: brzo se ohladiš za turbo.
Iskreno (srećom) nisam imao tih problema, al mnogi jesu.

zombie_666
14-06-10, 09:11
Ima jedna zanimljiva stvar kod gotovo svih motora sa turbinom, nebitno jesu li na traktoru ili nekom drugom vozilu. Naime, turbine obično dobijaju ulje za podmazivanje od istog sistema koji podmazuje i ostale dijelove motora. Postoje neki motori sa turbinama koje imaju sopstveni sistem podmazivanja, ali mislim da toga ima samo na brodovima, gdje je turbina sa kompresorom velika kao soba.

Problem kod motora kod kojih ista uljna pumpa (zupčasta, pošto je nevjerovatno pouzdana) napaja uljem i turbinu (njene lezajeve i ostale pokretne dijelove) javi se kada je motor pod visokim obrtajima (tada se i turbina zestoko zavrti) i motor odjednom ugasimo. U trenutku gašenja motora, prestaje raditi zupčasta pumpa, podmazivanje prestaje jer svi dijelovi motora prestaju da se kreću pa im podmazivanje nije ni potrebno, ali šta je sa turbine? Ona se i dalje, čak i nekoliko minuta, vrti. Sigurno ste i i vi bezbroj puta to uradili, ono stignete negdje ili ulazite u garazu, pa gas tamo-amo, pa odmah ugasite auto. Zamislite šta se dešava u lezajevima turbine i kompresora kada se oni vrte na npr 50.000 obrtaja (što i nije mnogo, s obzirom koliko mogu da se zavrte) i odjednom prestaje podmazivanje? Kompresor će naravno dosta brzo usporiti okretanje, jer on i dalje zahvata vazduh i pokušava da ga gura prema cilindrima pa tu troši energiju i gubi zalet, ali ovako ili onako pri svakom naglom gašenju motora sa turbinom, turbina se nekoliko desetaka sekundi vrti sa veoma velikim brojem obrtaja a sve to bez podmazivanja, što znatno skraćuje njen radni vijek.

Stoga je dobro uvijek smanjiti gas i usporiti motor prije gašenja, i kod auta, kamionam traktora, pošto se i turbina tako mnogo brze uspori.

galki
14-06-10, 11:32
@goran IHC Vozim mercedes actros 18 43 godiste 98 radim sa njim samo crnu goru i pun pun nemogu da spustim potrosnju ispod 42 litra na sto.

Bobo
14-06-10, 14:17
Zombie: Koliko mi je poznato da samo stare turbine imaju lezajeve kao takve, ave "modernije" na koje smo vec svi naviknuti imaju klizne lezajeve i rotor "pliva" na tankom sloju ulja, jer tako mal lezaj a da izdrzi tolike okretaje jos nije napravljen. Problem nastaje bas kod tog naglog gasenja da je pogonska strane turbine jos uivjek dosta vrela, a i okretaji koji se krecu i preko 100 000 okretaja, nisu mala stvar. Ulje na kojem rotor pliva se krene jos vise grijati i isparavati, od silne temperature se dogadjaju promjene na samom vratilu turbine, kao i na gumicama koje sprijecavaju izlaz ulja iz lezajeva.

Neka se samo jedna gumica podere, na ovaj nacin, vratilo vise nece imato dovoljno podmazivanja, pa samim time i hladjenja i OP, odose pare iz dzepa...

Koliko mi je poznato da neki automobili imaju elektricnu uljnu pumpu, uz mehanicku, koja cirkulira ulje kroz turbinu, dok se ova ne ohladi, cak i nakon gasenja motora...

zombie_666
14-06-10, 14:46
Zombie: Koliko mi je poznato da samo stare turbine imaju lezajeve kao takve, ave "modernije" na koje smo vec svi naviknuti imaju klizne lezajeve i rotor "pliva" na tankom sloju ulja, jer tako mal lezaj a da izdrzi tolike okretaje jos nije napravljen. Problem nastaje bas kod tog naglog gasenja da je pogonska strane turbine jos uivjek dosta vrela, a i okretaji koji se krecu i preko 100 000 okretaja, nisu mala stvar. Ulje na kojem rotor pliva se krene jos vise grijati i isparavati, od silne temperature se dogadjaju promjene na samom vratilu turbine, kao i na gumicama koje sprijecavaju izlaz ulja iz lezajeva.

Neka se samo jedna gumica podere, na ovaj nacin, vratilo vise nece imato dovoljno podmazivanja, pa samim time i hladjenja i OP, odose pare iz dzepa...

Koliko mi je poznato da neki automobili imaju elektricnu uljnu pumpu, uz mehanicku, koja cirkulira ulje kroz turbinu, dok se ova ne ohladi, cak i nakon gasenja motora...


Da, upravo tako, i mislio sam na te lezajeve, ovi sa kuglicama i valjcima nikad ne bi ni izdrzali takve obrtaje.

zorancile
14-06-10, 22:46
Za turbo motore je jako važno da se poštuje preporuka motornog ulja, baš zbog takvih situacija kao što ste objašnjavali. Ulje mora da bude otporno na visoke temperature, i da ima dobru viskoznost zbog hladnog starta turbine i zbog gašenja motora pri gasu. Pravilo je da što je noviji motor on je i osetljiviji, pa se i sipa sve kvalitetnije (skuplje) ulje...
Na standardnim turbinama su klizni ležaji, ali najmodernije Japanske turbine imaju kuglične ležaje, sa dijamantskim kuglicama. Verovali ili ne... Jako su skupe i ugradjuju se samo u neke modele za trke, zato što su manje inertne od standardnih i imaju bolji stepen iskorišćenja jer se lakše okreću.

Bobo
15-06-10, 00:14
Cuj, uvijek je program djelova za trke bio precizniji, skuplji, doradjeniji... tamo i nijansa pomogne da budes bolji od protivnika, dok je to u normalnim uvjetima nebitno, pa se u cilju smanjenja cjene kostanja nekog djela ne ide u detaljno razradjivanje njegove funkcionalnosti, kao sto se to radi za trkaci program.

Zbilja nisam znao da kuglicni lezaj iam sto traziti u turbu, pogotovo u trkacem programu, da je ne znam kako prevljen, meni se cini suludo to raditi. mozda je ta turbina manje inertna, pa se vrti ko luda, ali je i kratkog vjeka, kao i trkaci motor...

oldtimer
18-06-10, 00:04
Ako nekoga zanima, posto se kasno ukljucujem u diskusiju, a ona je vec otisla nekim drugim tokom, postoje kompresori koji imaju promenljivu geometriju krilaca na rotoru...U pitanju su avionski motori, ali ipak motori...potrazite na netu Saturnov al-41, i General Electric YF-120.
To je "cutting edge" tehnologije, i trenutno u svetu vise drzava ima tehnologiju da napravi atomsku bombu, nego takav kompresor. Samim tim, cena je da se 'oladis >:({

danger
18-06-10, 00:27
@bobo
koliko znam da elektro uljna pumpa(u auto industriji za podmazivanje turba) nepostoji,postoje turbine koje imaju vodeno hladjenje pa te turbine imaju posebnu pumpu koja tera vodu,narocito kad se auto ugasi leti ta pumpa zna jos dugo da vrti vodu radi hladjenja

Post je spojen: 1276781355________________________________________ _________
@ kloki
eger i turbo nemaju nista jedno sa drugim ^-^
izvini al moram ovako :lol: :lol: :lol: :lol:

Bobo
18-06-10, 09:07
Danger, ne znam, ja sam to procitao jos prije par godina u "auto klubu" kad su pisali o prednostima i manama turba. tamo sam i naucio da se turbo motor prije gasenja treba smiriti, da se turbina stigne usporiti i ohladiti, narocito ako je auto prije toga ganjan.

Takodjer je tamo pisalo bas za uljnu pumpu koja cirkulira ulje kroz turbinu, i nakon sto se motor zaustavi, a za vodom hladjene turbine nisam ni znao da postoje, evo od tebe mi prvi glas.

Eto, svaki dan nesto naucis...

galki
18-06-10, 09:18
Cak i zadnje serje golfa 2 tdi imaju elektricnu pumpu za vodu da hladi turbinu >:D

danger
18-06-10, 17:21
jeste galki,golf 2,pasat i to godiste tdi sa interkulerom ima vodeno hladjenje,kasnije su istu pumpu poceli i na transportere 4,kako za hladjenje turba tako i za poboljsanje grejanja kabine

kloki
25-06-10, 00:18
@ kloki
eger i turbo nemaju nista jedno sa drugim ^-^
izvini al moram ovako :lol: :lol: :lol: :lol:


pa nemešaju se u rad jedan drugom bar kod mene
pojasni ja retko lupam ali mogu da pogrešim

galki
25-06-10, 22:05
nisam mogao da odolim , morao sam postaviti ovu silu od turbo motoraSNurNXia_vQ

Bubu
26-06-10, 02:57
Bas bas mocno! :D

Vidite ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=a67GQE8RefM

Cuje se kao tenk. . . :lol:

diklofen
27-08-10, 22:03
Koji je najlakši način da se u kućnoj radinosti proveri radi li turbina dobro tj. radi li kako treba?

zorancile
27-08-10, 22:11
Za merenje pritiska ti treba manometar sa malim podeocima koji meri do 1 ili 2 bar koji se priključi na usisnu granu, pa se motor delimično optereti da se vidi koliki pritisak daje. Pravi manometar za to merenje ima i negativnu stranu -2 bar, tj meri vakum.
Što se tiče curenja ulja, to možeš lako, skineš crevo koje ide sa turbine na usisnu granu pa ćeš videti da li ima ulja. Ako nisi siguran upali motor tako bez tog creva pa gledaj da li kaplje ulje.

danger
27-08-10, 22:44
:<<> :<<> to ti nije nimalo meradodavno da skidas usis da vidis dal je unutar creva masno ili grane,to uvek bude masno,skini i na bilo kojem autu dizelu koji netrosi ulje i koji ima malo kilometara pa pogledaj jel i kod njega masno,svi turbaci maste al je pitanje samo kad prelazi tu granicu preterivanja

zorancile
27-08-10, 22:51
Naravno da bude malo masno, ali ako baš jako curi turbina vidi se kad se upali da curi sveže ulje.

CAR
28-08-10, 00:02
Turbasi nisu za svakoga ko nema sluha bolje da nema turbine meni na Fiatu turbina je isla 500 000 km zatim je procurila ja metnuo drugu i opet mir ide i dalje.Turbinu UNISTI los motor,naglo turiranje i gonjenje hladnog motora i naglo gasenje dok se motor ne smiri(turbina).Ustvari skupljaju se naslage na perca grila i čadj pa lezajevi dobiju lufta i od toga svi kvarovi krecu.Inace svaki turbo motor trosi ulje pa makar iz tvornice i nov dosao.

petarHR
28-08-10, 08:17
Inace svaki turbo motor trosi ulje pa makar iz tvornice i nov dosao.

Svaki motor troši ulje, bio T ili ne. A do vozača je da li će to biti skoro ništa, umjerena potrošnja ulja ili srkanje.. Narvno pričamo o ispravnim motorima.

diklofen
28-08-10, 08:18
Znam da su se na nekim traktorima kad se ugase čule turbine kako još vrte.Treba li se to čuti ili ne?

Korisnik1787
28-08-10, 12:49
Za ispitivanje turbokompresora treba Vam kako je napisao zorancile manometar ili vakummetar zavisi sa koje strane ćete meriti.Pritisak za svaki turbokompresor propisuje fabrika.Drugo ispitivanje je ispitivanje ležaja kompresora.Meri se aksijalni i radijalni zazor.I ove mere su propisane od strane proizvođača i kreću se oko 0,14 mm aksijalni i oko 0,95 mm radijalni zazor.Ako su ovi zazori veći treba zameniti ili remontovati kompresor.Najveći problem kod kompresora je taj klizni ležaj koji se obrće u tankom filmu ulja koji dobija od uljne pumpe motora.Greške se najčešće javljaju kod neurednih vlasnika koji nredovno menjaju ulje i dođe do nakupljanja smolastih materija u povratnom vodu ulja od turbokompresora ka koritu motora (karteru) i smanji se prečnik ovora ili još gore da se sktoz zatvori (i sa ovim sam se sreo) i ulje nema gde da se vrati i izbija u samu turbinu.Bilo je reči da je i nova turbina masna što je i normalno jer dihtovanje oko ovog ležaja obavlja ulje i dok ne dostigne radnu temperaturu deo ulja izađe izvan ležaja.
Što se tiče obrtanja turbine nakon gašenja motora to se uglavnom dešava kod onih mašina gde rukovaoc pre gašenja daje pun gas (kao da izduva motor) i onda ugasi.To je skroz pogrešna radnja jer pri davanju punog gasa imamo veliko punjenje koje daje pumpa visokog punjenja i kada ga tada ugasimo imamo da deo goriva ne sagori ostaje u cilindrima spira ulje sa stublina i sledeći start je "suvi" start motora, a i turbo kompresor nastavlja da se obrće a pritisak ulja je sve manji i klizni ležaj se obrće na "suvo".Ista greška nastaje i kod startovanja malo istrošenog motora kod koga je niži pritisak ulja da odmah da pun gas nakon starta ili još gore da ga "turira".
Izvinite na dužini posta, ali nije se moglo kraće. >:D

meeker
28-08-10, 13:08
.Najveći problem kod kompresora je taj klizni ležaj koji se obrće u tankom filmu ulja koji dobija od uljne pumpe motora.


Klizni ležaj je fiksan. Vratilo se okreće u filmu ulja koje popunjava zazor između kliznog ležaja i vratila.
Mala ispravka bez uvrede.
>:D

Korisnik1787
28-08-10, 13:25
Jeste moja greška prihvatam ispraku bez uvrede. >:({

CAR
29-08-10, 00:55
Pam u meekerovom mijestu ima servis turbina tako dobar i jeftin da 70% HR nosi turbine na popravak ostali su ili zadrti ili imaju viska novca.

Matic
29-08-10, 08:50
Oni dobri i povoljni ^-^
Ne znate da kod njih nema intervencije bez 200 eura :<<>
Ima i drugih servisa koji rade kvalitetno i po realnim cenama. >:D

zzivica
12-09-10, 23:09
jas sam zvao servis za garet-ove turbine i dva manometra kostaju da se ugrade 450 eura prava sica,nisu dzabe najbolje na svetu jer ih ugradjuju u nove mecke da bi videli opsirnije googlajte pa cete videti sta su vecite turbine.

zorancile
12-09-10, 23:16
Kakvi manometri?

Matic
12-09-10, 23:18
Svaka turbina je priča za sebe tako i tvoje tvrdnje koje iznosiš po forumu.

zzivica
12-09-10, 23:36
ma sto meri broj obrtaja i korisnost turbine a vazdusni pritisak moze bilo koji manometar tj tri manometra mi trebaju za 1 turbinu.turbina se vrti do nekih 200.000 o/min strasno mnogo.

Post je spojen: 1284262733________________________________________ _________
ma dokazano na automobile i kamione GARET je najbolja,i najvise se koristi tj najbolje trazi najbolje.

Post je spojen: 1284295253________________________________________ _________
mecka,bmw,volvo,daf,man svi oni imaju garet turbine i naravno kejs

Post je spojen: 1284327782________________________________________ _________
da vidis sta one izdrzavaju a nekvare se,uziga se turbina da svetli u mraku ali je u pitanju sportski auto od nekih 3-4000 kubika

bojcetic
12-09-10, 23:53
turbina se vrti do nekih 200.000 o/min strasno mnogo.

Nisam siguran, ali kakav treba da bude mahanicki sklop i kvalitet materijala da izdrzi ovakvu brzinu?
Da nisi malo dodavao proizvoljno nule sa kraja?
>:D

zorancile
13-09-10, 00:02
Kažu da se u automobilima vrti do 100000 ob/min, to su one male sa lakim rotorima, neznam koliko ima obrtaja turbina na traktorskom motoru?

zzivica
13-09-10, 00:06
pa svugde je isto izguglajte slike manometara pa ce vam biti jasno,ali uglavnom znam da za te pare 450 eura mogu da kupim novu losiju turbinu dok je garetova kao moja 2000,npr turbina za golfa 3 je cini mi se kkk turbina i koristio j bmw jedno vreme pa se prebacio na garet.

Post je spojen: 1284330798________________________________________ _________
http://i54.tinypic.com/2m47u3c.jpg
http://i53.tinypic.com/2rgopqo.jpg

meeker
13-09-10, 01:04
JBG ovaj satić neće moći prikazati broj obrtaja tvoje turbine koja se vrti 200000 :lol: :lol: :lol:

Matic
13-09-10, 09:12
Ići će skazaljka još jedan krug ipak je to Case :lol:

mtz82
13-09-10, 20:59
¸da ,da koliko ima obrtaja automobilski motor(govorim o normalnom autu a ne o f1) a koliko traktor

bojcetic
13-09-10, 21:24
Svi momentni motori se prave sa malim brojem obraja u donosu na zujalice koje se ugradjuju u automobili i motocikle. Bitni su prioriteti. Kod traktora i kamiona je bitan polazni moment i vucna sila, dok kod auta popuno je drugacija logika. Isto tako mi je neprihvatljivo da se traktorske turbine vrte 100.000+ o/min :<<>

zzivica
14-09-10, 22:55
pa kad pocnemo od toga kakav je rus bez prednje vuce e takav je rus i bez turbine,kad nema prednju vucu nije nizasta a kad nema turbinu tj savremen motor jeb.. traktor mnogo su zilaviji motori sa turbinama no oni bez turba.

Post je spojen: 1284498077________________________________________ _________
savremeni motori su daleko tisi sa turbinom i kvalitetnije proivedeni sklopovi to kazem sam majstor tog zanata ali kao prvo motor iz male zapremine ima veliku snagu pa je potrosnja goriva mnogo manja naspram motora sa istom konjazom bez turba jer ima mnogo vecu zapreminu.

North ARMY
14-09-10, 23:02
I kejs naravno ima turbinu. ::svaka cast::
Ti si nas idol.

zzivica
14-09-10, 23:23
da kejs ima manju kubikazu naspram 577 pa stim i rosi manje nafte a ima 25 ks vise ^-^

North ARMY
14-09-10, 23:25
Ja mislim da je to zbog vazduha da kejs uzima samo kiseonik cist pa da bolje sagoreva gorivo, 'oce to. ::namigivanje::

Matic
14-09-10, 23:27
Oće,oće kopaonik,kopaonik na sve strane kiseonik.

zzivica
14-09-10, 23:29
ma nece oce otrovo sam se sa tim turbom valjda bi mogo ceo dan da ga slusam jako lep zvuk.

North ARMY
14-09-10, 23:32
Ti prodaj kompijuter i kupi turbinu za dobrobit svih nas,a posebno tebe bar sto se foruma tice. >:D

zzivica
14-09-10, 23:33
moja turbina je prva liga i uvek zvizdi dok na rusa ti neces cuti turbinu sve dok nepocne da crkava to jest kad se cuje zvizddanje zrela je za remont.ali to su stariji motori a nni turbine nisu neke izdrzljive u sto narod laze cistokrvne turbine ,cistokrvna je samo garet. ^-^

Post je spojen: 1284468108________________________________________ _________
u americi garet proizvodi neke turbine u manufakturi a te su jjjaaaaakkkooo skupe kao manastir,a i unapred se zna i za koga se proizvode pa postoje i duple turbine kao sijamski blizanci znaci ta turbina ne da poveceva ks nego nemogu da se izbroje ni na jednom meracu ....

Post je spojen: 1284500568________________________________________ _________
www.turbobygarett.com

telnett
14-09-10, 23:44
"motor iz male zapremine ima veliku snagu pa je potrosnja goriva mnogo manja naspram motora sa istom konjazom bez turba jer ima mnogo vecu zapreminu "

al si potrefio poentu ko prstom u ...

Matic
14-09-10, 23:47
E da je sada živ Nikola Tesla pa vas dvojica bi čudo napravili zzivice a tek sa Ajnštajnom kada bi se udružio sa tvojim znanjem i umećem mogu samo da zamislim šta bi ispalo ::namigivanje::

Milosimt
14-09-10, 23:51
moja turbina je prva liga i uvek zvizdi dok na rusa ti neces cuti turbinu sve dok nepocne da crkava to jest kad se cuje zvizddanje zrela je za remont.ali to su stariji motori a nni turbine nisu neke izdrzljive u sto narod laze cistokrvne turbine ,cistokrvna je samo garet. ^-^

Post je spojen: 1284435708________________________________________ _________
u americi garet proizvodi neke turbine u manufakturi a te su jjjaaaaakkkooo skupe kao manastir,a i unapred se zna i za koga se proizvode pa postoje i duple turbine kao sijamski blizanci znaci ta turbina ne da poveceva ks nego nemogu da se izbroje ni na jednom meracu ....

Post je spojen: 1284468168________________________________________ _________
www.turbobygarett.comZivice znaci turbina na case je zrela za remont posto se cuje stalno zvizdanje

North ARMY
14-09-10, 23:53
Nee Milose nisi razumeo kad na ostalima zvizdi onda je za remont,a samo na kejsu je cool kad zvizdi.Zzivice imas opomenu pred banovanje,ako nastavis da pises ovakve gluposti dobices jedan lep ban ima da zvizdi dugo.

Matic
14-09-10, 23:54
Garett turbo ban. ::traktor1::

bojcetic
14-09-10, 23:55
da kejs ima manju kubikazu naspram 577 pa stim i rosi manje nafte a ima 25 ks vise ^-^

Imam ideju ajde da smanjimo zapreminu na 0.1l i da nabudzimo snagu 500ks, ma trosice kao upaljac :lol: :lol: :lol:


u americi garet proizvodi neke turbine u manufakturi a te su jjjaaaaakkkooo skupe kao manastir,a i unapred se zna i za koga se proizvode pa postoje i duple turbine kao sijamski blizanci znaci ta turbina ne da poveceva ks nego nemogu da se izbroje ni na jednom meracu

:lol: :lol: :lol: :lol:

zzivica
15-09-10, 00:17
http://i56.tinypic.com/2zejnsk.gif

Post je spojen: 1284502772________________________________________ _________
ti su se dobro namuculi da uzare izduv i turbinu a ameri daju garanciju da ce pre motor crci nego turbina garet ma sta da rade.

meeker
15-09-10, 23:27
Bajo svaka turbina može da se pokvari a onda od servisera sledi TURBO šamarčina.
Provozaj petnestak minuta auto ( može i jugić) onako oštro u visokim obrtajima i zaustavi i pogledaj izduvnu granu pa ćeš videti kako izgleda.

Bubu
15-09-10, 23:58
Zvekne svaka turbina, pa i Garrett ako se vozilo ne odrzava i ne koristi adekvatno!
I nije istina da turbina za taj Case kosta 2000 evra...mozda kod ovlascenog klepatora...ups hteo sam da kazem servisera. Redovna prosecna cena kvalitetne turbine je 600-800 evoprskih novaca. . . . . >:D

CAR
16-09-10, 00:17
Meni se cini da ovdje mnogi neznaju princip i rad turbine,sta je unistava a sta joj odgovara pa bi valjalo da malo se netko ukljuci od automehanicara u dilemu i objasni sta koga muci.Ja imam na Fiatu turbinu i nemam nikakvih problema sa njom a moj kum na pasatu vec 3 promijenuo za dvije godine i 300 000km.moj fiat je upola manje presao za 3 godine.Turbina ne da fucka nego jeci a digao sam je na 1.3bara.Dal uopste pojedinci znaju a cini mi se da neznaju kako se stela turbina i dobiva konjaza.Mislim da neznaju pa im majstori oderase kozu sa ledja kad je turbina u pitanju.Najveci je problem turbina sa promijenjivom giometriom krilaca a ove osnovne sto su u traktoru i starim krsevima kao moj Fiat itd.to je obican pasulj tko imalo zna nesto o njima.Bitno je kvalitetno ulje sipati redovno ga mijenjati i negasiti vruce vozilo i turbina ce svaki motor sahraniti.

zorancile
17-09-10, 20:29
Te turbine sa promenljivom geometrijom na Audi, Vw i Škodi se nisu baš proslavile, daleko kraće traju nego standardne.

danger
17-09-10, 22:05
@care
ne bih o tome koja je bolja, samo dok sam radio u servisu jednom unazad 13 godina nemogu da ti opisem kolio sam turbina skinuo sa fiata JTD jer su popucali rotori,dok na vw samo skidanje i ciscenje zakrilaca i eeeeeeeeeeventualno zamena membrane >:D

North ARMY
17-09-10, 22:17
I ti ga pretera,pa nije JTD star 13g. >:D

danger
17-09-10, 22:22
e i ti ga sad.........pa normalno zna se od kada jtd stupa na snagu koriscenja,u roku tih 13 godina sam sarafao turbine tek kad se jtd pojavio,do tada nista jer se nisu kidale a od kako je fiat izbacio jtd i serviserima turbina je svanulo ::novac::

CAR
17-09-10, 22:29
Onda je moja unikat ili ja znam postupati sa turbo motorom,ok ja ali i zena ga nezali jer kad sijede iz benzinca u njega kako kaze nece da ide dusu mu vadi.Kolega par ga isto uzme i vozi kao svoje auto jer kad negdje dalje idu meni ostave svoje krseve a od mene uzmu Fiata.Nefalim Fiata nekudim wolksvagena jer ga moja zena vozi i to benzinca 1.8 16v ali ovdje je rijec o torbinama.Moj kum na audiju kako sam rekao sahrani svake godine jednu ali on gnjavi auto a ja da nema patosa tabanima bi zuljao po asfaltu koliko ga cepam ali nakon cca 5 minuta sto auto odradi bilo ljeto ili zima kad ga prvi put palim i kad stanem nakon duge voznje pustim auto 1min. na leru da odradi onda ga ugasim.Turbinu sahrani čadja a to mnogima nije jasno,a sta se desava kad se vruc auto ugasi malo progoglajte i vidjecete sta se desava znaju se krilca pokriviti.A turbine sa promijenjivom geometrijom izduraju 300 000km zatim je potrebna reparatura.Ponavljam kod turbasa nikad nesipati ulje koje nije namijenjeno za turbomotore ako se i uspe mijenjati ga na pola vijeka kako je proizvodjac prepisao i nesipati nekvalitetna ulja sa buvljaka sumljivog porijekla.ZAPAMTITE SKRT I SIROMAK DVA PUTA PLACAJU.

velja imt 540
18-10-10, 13:41
ima jedan covek kod mene u selu statog hanomaga 65ks i ima turbinu
nisam mogo da verujem traktor je 1969god

dejan 77
23-10-10, 09:41
turbo motor se pali bez dodavanja gasa(na ler gasu) i nedaje se gas u prvih 5-10 min da bi lezista turba dostigli radnu temperaturu i da bi ulje procirkulisalo kroz citav motor .kod nas je praksa nabijes gas i onda palis jos ga malo isturiras da se brze zagreje ,i kreces. prednosti turba dolaze do izrazaja kada se radi u propisanim rezimima rada,npr ako vozis turbo motor ispod odredjenog broja obrtaja moze ti se desiti veca potrosnja(u pitanju su starije generacije turba bez elektronike) jer nemas dovoljno vazduha u cilindrima.to su sada resili sa krilcima sa promenjlivom geometrijom .

CAR
23-10-10, 21:00
Ja sam davno rekao da se motori sa turbom nesmiju naledeno forsirati i vruci gasiti ali mnogi se sprdaju koliko sam primijetio i dijele turbine na svabe,talijane itd.Nema veze pun gas kad se motor pali on ako je malo rastelan i dizne pisaju moras mu dati ujutro pun gas 3-4 sekunde "dok proguta"i onda ga ostaviti na cca 950 obrtaja da radi bilo traktor ili auto.Ja tako radim sa svakim strojem bio turbo ili ne kad je ispod +5temperatura upalim i kavu,rakiju popijem a to je 10-tak minuta.Zatim gassss i naravno turbo motor trazi kvalitetnije ulje i cesce mijenjanje ali mnogima je zao 1/2l nafte ujutro potrositi i ulje zamijenuti na vrijeme.Inace nikad nebijezim od turbo motora ali sa promijenjivom geometrijom je necu jer znam sta je i kakva je i rastavljao sam ih.Vece dobijanje zraka u cilindar nikakav problem nije rijesiti i sve bude kako treba i jos 10-tak kobilica :lol: se dobije.Moj Fiat je nabrijan sa 92ks na cca 115ks ali sve zafaljajuci turbu.

landinithebest
12-02-11, 23:36
cuo sam da traktor sa turbo motorom proguta otprilike pola litre ulja na 100 radnih sati
da li je to tacno >:({

zorancile
12-02-11, 23:50
Zavisi koji traktor i u kakvom je stanju...

landinithebest
13-02-11, 11:28
npr. isao sam da pogledam landini 9880 turbo 96 god u stvarno dobrom stanju i covjek kaze da trosi pola litre ulja na 100 sati
i kaze jos da svaki turbo motor trosi malo ulja

diklofen
13-02-11, 12:03
Tako sam i ja čuo ali to kod mene na traktoru nije slučaj.Što bi trošio na turbini ako nigde ne propušta?

zorancile
13-02-11, 13:09
Pola litre nije strašno na 100 sati, nemoj da te to zabrinjava.

Goran G.
13-02-11, 16:09
cuo sam da traktor sa turbo motorom proguta otprilike pola litre ulja na 100 radnih sati
da li je to tacno >:({

moze i vise ulja da potrosi >:D

zmaj
13-02-11, 21:15
a da li je u kombajn zmaj 142 bolje ubaciti mercedes motor bez turba ili sa turbom?

zorancile
13-02-11, 21:26
Trebalo bi da turbo motor manje troši pošto ima manju specifičnu potrošnju, a i jači je od onog bez turba, pa mu je lakše i manje se greje.

zzivica
13-02-11, 22:56
tako je turbo je zakon sto se tice potrosnje nije tacno,trosi ako nesto nevalja na motoru,turbina,temperatura ulja itd.. ali nema veze GARRETT turbo je broj jedan na svetu a ostale nemogu da se ocesu,generalni zastupnik za njih je turboservis uzice misim da ih ima i po beogradu i novom sadu,sto se tice intervala menjanja ulja tako i ja radim duplo kraci vek zamene nego sto mi je servis rekao jer se ulje brzo zaprlja pa nevalja za lezaje turbine jer ce krace trajati.sigurno je garrett najbolji jer sam video rad i kkk turbine i ostalih ali garrett ima najlepsi zvuk.kada prodje kamion slepe npr. volvo a on ima garrett turbine cucete kako fino zuji turbina kad ubrzava,mislim da i mercedes koristi samo garrett turbine i bmw koristi samo njih koristio je i neke druge ali su crkavale ama bas sve na 35000 km pa je fabrika sama menjala turbine o svom trosku pa sad koristi samo garrett-ove turbine izmedju ostalog postoji njihov sajt pa lepo ga posetite tamo imao jako lepih i zanimljivih stvari.e sad sto se tice cene siguran sam da kosta 2000 eura jer nema bolje turbine a kad sam hteo da kupim dva sata za nju ali mora samo oreginal i nista drugo rekli su mi da kostaju 450 eura ta dva sata,pa tolko kosta nova turbina ali ne garrett.npr tolko kosta golfova turbina ili za rusa koja se ni necuje da postoji.

Bećarina pusta
18-02-11, 10:19
tako je turbo je zakon sto se tice potrosnje nije tacno,trosi ako nesto nevalja na motoru,turbina,temperatura ulja itd.. ali nema veze GARRETT turbo je broj jedan na svetu a ostale nemogu da se ocesu,generalni zastupnik za njih je turboservis uzice misim da ih ima i po beogradu i novom sadu,sto se tice intervala menjanja ulja tako i ja radim duplo kraci vek zamene nego sto mi je servis rekao jer se ulje brzo zaprlja pa nevalja za lezaje turbine jer ce krace trajati.sigurno je garrett najbolji jer sam video rad i kkk turbine i ostalih ali garrett ima najlepsi zvuk.kada prodje kamion slepe npr. volvo a on ima garrett turbine cucete kako fino zuji turbina kad ubrzava,mislim da i mercedes koristi samo garrett turbine i bmw koristi samo njih koristio je i neke druge ali su crkavale ama bas sve na 35000 km pa je fabrika sama menjala turbine o svom trosku pa sad koristi samo garrett-ove turbine izmedju ostalog postoji njihov sajt pa lepo ga posetite tamo imao jako lepih i zanimljivih stvari.e sad sto se tice cene siguran sam da kosta 2000 eura jer nema bolje turbine a kad sam hteo da kupim dva sata za nju ali mora samo oreginal i nista drugo rekli su mi da kostaju 450 eura ta dva sata,pa tolko kosta nova turbina ali ne garrett.npr tolko kosta golfova turbina ili za rusa koja se ni necuje da postoji.


O Bože kako sam se fino nasmijao. :lol: :lol: :lol: zzivice ugodno je čitati tvoje postove, čovjek se uvijek fino nasmije. :D

Bobo
18-02-11, 10:31
Nemoj tako becarino... Pitaj boga koliko staru turbinu on ima i o cemu on uopce prica...

Njemu je kvaliteta turbine samo zvuk koji ona prouizvodi ;)

Goran G.
18-02-11, 20:10
covek ima iskustvo :D

Lala iz Banata
18-02-11, 20:15
tako je turbo je zakon sto se tice potrosnje nije tacno,trosi ako nesto nevalja na motoru,turbina,temperatura ulja itd.. ali nema veze GARRETT turbo je broj jedan na svetu a ostale nemogu da se ocesu,generalni zastupnik za njih je turboservis uzice misim da ih ima i po beogradu i novom sadu,sto se tice intervala menjanja ulja tako i ja radim duplo kraci vek zamene nego sto mi je servis rekao jer se ulje brzo zaprlja pa nevalja za lezaje turbine jer ce krace trajati.sigurno je garrett najbolji jer sam video rad i kkk turbine i ostalih ali garrett ima najlepsi zvuk.kada prodje kamion slepe npr. volvo a on ima garrett turbine cucete kako fino zuji turbina kad ubrzava,mislim da i mercedes koristi samo garrett turbine i bmw koristi samo njih koristio je i neke druge ali su crkavale ama bas sve na 35000 km pa je fabrika sama menjala turbine o svom trosku pa sad koristi samo garrett-ove turbine izmedju ostalog postoji njihov sajt pa lepo ga posetite tamo imao jako lepih i zanimljivih stvari.e sad sto se tice cene siguran sam da kosta 2000 eura jer nema bolje turbine a kad sam hteo da kupim dva sata za nju ali mora samo oreginal i nista drugo rekli su mi da kostaju 450 eura ta dva sata,pa tolko kosta nova turbina ali ne garrett.npr tolko kosta golfova turbina ili za rusa koja se ni necuje da postoji.

Jesi li siguran? Gle kako sviri:
http://www.youtube.com/watch?v=Lr91shipPYM

zombie_666
21-02-11, 16:37
Kako motori kod Belarusa podnose turbinu?Mislim na 892 i 952, skraćuje li im radni vijek, jel trazi turbina neko posebno ulje u motoru? Zanimaju me iskustva vlasnika tih traktora, posebno prednosti ili mane koje turbina donosi u odnosu na 82.1/820 i 920?

Goran G.
21-02-11, 18:54
izgleda da nije garet turbina
http://i52.tinypic.com/29frql5.jpg

dejan 77
18-03-11, 23:29
veoma zanimljiva turbina :D

diklofen
26-10-11, 19:08
Ne znam gde da postavim pitanje pa je valjda ovde najprikladnije.
Konkretno me interesuje dali kada traktor radi i ugasi se normalnim putem turbina treba još da se vrti?Znači ja uvek skroz smanjim gas i sačekam tako desetak sekundi i onda gasim traktor.Kod mene se radi o Garet turbini.

Vlada B.B
26-10-11, 19:17
Kako motori kod Belarusa podnose turbinu?Mislim na 892 i 952, skraćuje li im radni vijek, jel trazi turbina neko posebno ulje u motoru? Zanimaju me iskustva vlasnika tih traktora, posebno prednosti ili mane koje turbina donosi u odnosu na 82.1/820 i 920?
pa 82.1 , 820 i 920 nemaju turbinu,ja u moj 892 sipam neko ulje za turbo motore

RatkoPa
26-10-11, 19:17
Kod mene na massey-u se vrti i posle gasenja

Vlada B.B
26-10-11, 19:22
pa i kod mene se vrti na rusu al neko kratko vreme,al ne znam koja je turbina

diklofen
26-10-11, 19:23
I kod mene se vrti ali svega par sekundi.Neki majstor mi kaže da to nije dobro i da bi trebala mnogo duže da se vrti.Ajde reko da pitam pošto ovde ima veoma iskusnih majstora i traktorista.

RatkoPa
26-10-11, 19:30
evo ti lista kvarova turbokompresora
http://www.turboservis.rs/?troubleshooting

srdjan7
26-10-11, 19:53
na rusu 1025 se skoro ni ne cuje posle gasenja,mozda sekundu dve...na ursusu 1634 oko 3.4 sekunde,a na laverdi(iveco-fiat motor) kada se ugasi motor,ponekad i do 7-8 sekundi-e sad sta to znaci kod svakoga-ne znam.

diklofen
26-10-11, 20:25
Ma ja verujem da je dobro čim ja mogu prstima da je zavrtim i ona ide lepo kad pustim.Ovo što piše o kvarovima je toliko generalizovano da nema smisla ni obazirati se na to.

Jarava
07-11-11, 22:33
turbina treba samo da se cuje kad je traktor ukljuci pri opterecenju, onaj karakteristican "zvizduk" vazduha koji struji, i to samo kad traktor krece iz mesta...
proveri lezajeve da li su "pojedeni"... inace kod rusa sve zavisi od traktora do traktora kako je koji podesen, naravno fabricki... video sam da su neki ljudi "instalirali" merace pritiska turbine u kabinu da prate rad...

miroslav k
22-01-12, 19:04
Procitao sam na brzinu celu ovu temu, poredenje motora s-46 i s-46t, recimo na traktoru 5106 i 5136, skori svaki motor (rakovica) sa turbom dimi sto znaci da je potrosnja velika dok sa motorom bez turbine nije tako. U cemu je problem?

zombie_666
22-01-12, 19:42
na rusu 1025 se skoro ni ne cuje posle gasenja,mozda sekundu dve...na ursusu 1634 oko 3.4 sekunde,a na laverdi(iveco-fiat motor) kada se ugasi motor,ponekad i do 7-8 sekundi-e sad sta to znaci kod svakoga-ne znam.

Turbina (ili tačnije sklop turbine i kompresora) ima klizne ležajeve dizajniranetako da, čim se rotor zavrti dovoljno brzo, on počinje da "lebdi" na jako tankom sloju ulja, što je prkazano na donjoj slici:http://mit.mas.bg.ac.rs/E_Biblioteka/OWP_2010/Elementi1/slike/lekcije/5.5.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Hydrodynamic_lubrication_attitude_angle.svg/250px-Hydrodynamic_lubrication_attitude_angle.svg.png

U kliznom ležaju nalaze se posebni utori napravljeni tako da omoguće "podilaženje" ulja u prostor između rotora i statora (ležaja). U trenutku pokretanja turbine, rotor (mislim na vratilo) i ležaj su u direktnom kontaktu, dakle metal na metal. Pošto turbina ubrzava sa ekstremno velikim ugaonim ubrzanjem to su vratilo i ležaj vrlo kratko u fizičkom kontaktu jer brzo dolazi do pojave hidrodinamičkog podmazivanja tj. vratilo a sa njim i rotori turbine i kompresora počinju da "lebde" na sloju ulja. To je jedini način na koji je moguće postići tako velike brojeve obrtaja koje postižu moderne turbine, daleko preko 100.000 obrtaja.

Prema navedenom, podmazivanje ležajeva turbine je od krajnje važnosti za njeno funkcionisanje i dugotrajnost. Velika naprezanja, visoke temperature i agresivna sredina razlog su zašto se motorima sa turbinom ulje mora češće mijenjati a "trošenje" ulja koje se zapaža kod takvih motora uzrokovano je propuštanjem zaptivki na vratilu turbine (semeringa).

Problem svih turbina je početak rada i prestanak istog. U trenutku startovanja motora, ulja u prvim trenutcima rada nema dovoljno pa neko kratko vrijeme dolazi do fizičkog kontakta vratila i ležajeva. To naravno dovodi do njihvog habanja. Veći problem nastaje u trenutku prestanka rada motora, posebno ako je on nagao, tj. isključimo motor koji je tren prije toga bio na visokim obrtajima. Zamislite šta se dešava kada odjednom nestaje ulja (ne radi motor - ne radi ni pumpa koja šalje ulje u ležaj turbine). Ulje je u tom trenutku jako toplo i viskozitet mu je nizak pa se hidrodinamičko podmazivanje prekida jako naglo. U tom trenutku, kada se turbina i kompresor vrte na, pretpostavimo, 40-50k obrtaja (često i mnogo više), dolazi do fizičkog kontakta između vratila i kliznog ležaja, tj. imamo dodir metal na metal, direktno, bez ulja između.

Kako bi se taj problem, koji i predstavlja faktor koji vremenom uništi turbinu, eliminisao, na nekim motorima se postavljaju električne pumpe za ulje koje ostvaruju njegovu cirkulaciju prije startovanja samog motora i njegove mehaničke pumpe a sa druge strane, održavaju cirkulaciju ulja neko vrijeme nakon prekida rada motora kako bi se turbina zaustavila u režimu stalnog podmazivanja. Takva rješenja se vidjaju na nekim sportskim automobilima, divovskim damperima, brodskim motorima, a posebno u energetskim postrojenjima kakva su hidroelektrane i termoelektrane.

meyconi
19-03-12, 18:01
Posto vidim da ima dosta strucnih ljudi u ovoj temi imao bih jedno pitanje. Na svom Massey fergusonu 3065 imam motor koji se vodi kao perkins t4.236. i po katalogu taj motor na traktoru ima 82 do 85 ks. Isti taj motor nosi i traktor massey ferguson 3070 i on ima oko 90 ks, a isti taj motor na JCB kombinirki ima 102 ks. U katalozima koje ja imam ne mogu da vidim nikakvu razliku (meni vidljivu, naglasavam jer nisam dobar u masinstvuili cemu vec) , pitanje je kako su izvukli toliko veliku razliku , mogu li ja to isto da uradim na mom motoru i koliko bi to stetilo masini? Da li treba da menjam nesto od sklopova i delova ili je samo stvar u podesavanju bos pumpe i turbine?

mucobieno
19-03-12, 18:24
Mozda ima razlike u broju klipova? Moze biti jako puno kombinacija, drugacije punjenje bos pumpe, pa onda da li ima interkuler, pa da li ima turbo, pa na kraju moguca je i varijanta sa i turbom i intrekulerom.

zombie_666
19-03-12, 18:34
3065 i 3070 imaju po 4 klipa ali po Konedata motor ne nosi istu oznaku, kod 3065 je AC4.236 a kod 3070 je AT4.236. Dimenzije klipa su iste ali kao što reče mucobieno, tu je podešavanje pumpe, turbine, interkuler, možda sam klip nije isti (jeste po prečniku ali nije po obliku)?

meyconi
19-03-12, 18:46
I mene je bunilo to sto je na jednom oznaka AC a na drugom AT, skinuo sam kaatalog perkinsa sa specifikacijama motora prema broju motora i tamo ne postoji motor ac i at , vec samo motori sa i bez turbine. Znaci oznaka T 4. 236 oznacava turbo motor sa 4 cilindra i sa zapreminom 0d 236 kubnih inca. Moju traktor po broju motora nosi motor t4.236 sto se i slaze posto imam turbinu. E sad , u svim katalozima koje sam nasao ne vidim nikakvu razliku u klipovima koji se montiraju, samo sam uspeo da iskopam da idu druge dizne i da je pritisak na diznama kod jednog 230 a kod drugog 250 bara. fizicki su iste ali je pritisak veci , za pumpu i turbinu
nisam nasao parametre podesavanja.

zombie_666
19-03-12, 18:59
Podizanje snage na snagu 3070 nema nekog smisla jer se radi o maloj razlici, tek desetak KS. Podizanje snage na 100KS je, po mom mišljenju, već malo previše, zagrijavanje motora je dosta veće pa bi i hladjenje moralo da se modifikuje, masa traktora bi bila ista pa snagu ne bi mogao baš adekvatno da iskoristiš jer bi teško mogao da nosiš tako velike priključke ili da ih vučeš zbog nedostatka mase...

Po mom mišljenju, neisplativa modifikacija od koje ne bi imao mnogo koristi. Ako ti je motor pri kraju to je već nešto drugo jer bi tda svakako mijenjao dizne i još koješta, majstor bi bio pri ruci tako da bi se moglo nekako sve ukomponovati u rad i troškove oko generalne, mada se opet vraćamo na smisao takve petljavine zbog 10 ili 20KS.

meyconi
19-03-12, 19:06
Motor ,bar po mom misljenju nije pri kraju , ali imam problema sa bos pumpom . Radjena je i od tada kao mrtav konj je , pa planiram da je ponovo nosim kod drugog bosiste da je radi , a kad to vec radim zasto nebih malo i tjuningovao? I ja mislim da bi mi tih desetak konja malo znacilo , posto ne koristim ni polovinu njegovih mogucnosti tesko da bih ga grejao ali bi ipak pokusao da podignem snagu. Naravno da pre nego sto odnesem kod majstora pokusavam da saznam sto vise detalja jer prethodnog puta to nisam uradio i sad moram ponovo da radim pumpu.

stralex
30-01-13, 22:39
ja zelim da ugradim turbo sarzer na 560... Pa bi zelo da pitam da li je to neko vec radio i da li je to pametno...? :)

mucobieno
30-01-13, 23:15
ja zelim da ugradim turbo sarzer na 560... Pa bi zelo da pitam da li je to neko vec radio i da li je to pametno...? :)

Od cega cete staviti izduvnu granu?

Okrim
22-09-14, 14:02
Odavno ova tema nije postovana, pa me interesuje da li ima nekih novih iskustava sa turbo-motorima, da li ima neko da je ugrađivao turbinu u MTZ traktore, gde je nabavljao delove, kao i da li ima u Srbiji da se kupi turbo-set kao što ima u Mađarskoj.
http://www.webshop.keletagro.hu/147_mtz-turbo-szettek?lang=en
http://www.agro-parts.eu/index.php?pageNum_Recordset1=7&totalRows_Recordset1=102&search_group=1&search_word=turbo+mtz#listtop

Pozdrav od Mirka iz Kule.>:D

German hunting terrier | Jagdterrier