PDA

View Full Version : Samostalna proizvodnja bio-dizela


Poljoinfo Wiki - poljoprivredna enciklopedija
Poljolink - adresar poljoprivrednih firmi

Advertisement


Advertisement

Advertisement


nsnidza
25-02-10, 16:50
Zamolio bih ako neko nesto zna u vezi procesa proizvodnje bio dizela da mi kaze posto vec duze vreme trazim nesto o tome na netu i nista nisam nasao. Unapred zahvalan. >:({

pidikanac
25-02-10, 17:14
firma HIMEL iz Subotice proizvodi i prodaje kompletne linije za proizvodnju bio dizela

www.himel.co.rs/ pa sastrane klikni na 6 (šestu )ikonicu piše pored bio dizel subotica :D :D

http://www.vigma.biz/page34.html

www.biodizel.nicrotehna.co.rs

www.docstoc.com

nsnidza
25-02-10, 17:25
Hvala puno :D :D

sasa22
25-02-10, 17:34
http://poljoinfo.com/ostale-oblasti/biodizel-opsta-tema/
slabo trazis

Boki-Vl
14-12-11, 22:48
Da li je neko koristio bio-dizel? Sta mislite o ovome? http://www.bio-dizel.rs/en/Ma%C5%A1ine/Biodizel

Petru
14-12-11, 22:56
proizvodi jedan u lokve i u karlovcu probaj sipaj ali posle nemoj da psujes:lol:

Boki-Vl
14-12-11, 22:57
Sto? Jel mozda mirise na krofne...

Petru
14-12-11, 23:00
ne nego crkavaju bos pumpe dizne i dosta:-\ da to popravis moj drug je bosista mora pumpu da je potopi u benzin da bi mogao rucno da je vrti bezi od toga:lol: pitaj peet dal oce on da sipa to u traktor ako mu ovaj da

Surdonja
14-12-11, 23:06
Molim moderatore, da izbrisu ovo. Pukla mi je veza pa sam napisao istu poruku dva puta.

dejan 77
14-12-11, 23:08
ako je bio dizel ok onda nema tih problema moze da bude da ima nekih nedostataka u tehnologiji?tj da neodvoje sav glicerin? ili ne pokupe ostatke NaOH

Petru
14-12-11, 23:16
ne znam samo znam da je moj drug uradio dosta pumpe koje su propale zbog toga sad za tehnologiu ne znam i ne razumem se ono sto ne znam na znam>:({

Surdonja
14-12-11, 23:19
Ne znam da li se tehnologija spravljanja promenila, u odnosu na onu od pre 15-16 godina. Tada je tata(i svi ostali kooperanti iz sela) od secerane dobio bio dizel da bi izvadili i prevukli repu. Taj bio dizel je koristio te jeseni za sve radove. Njegovi utisci su bili, da traktor dimi kao parnjaca, nesto manje snage, veca potrosnja i miris rostilja u kabini. Niti je posle toga radio pumpu ni dizne, a od tada je proslo 15+ godina. Sad da li je taj bio dizel bio drugaciji ili je sa njim odradjeno malo sati da bi napravio kurslus ne znam, uglavnom da problema nije bilo.

talianu
15-12-11, 00:43
Tehnologija je jednostavna !
Problem je što privatnici kad odvajaju faze rad to tako što odtoče is suda (kao vino kad se bistri) a fabrike koriste separatore.
Tako da u home made varijanti uvek može biti glicerina .
Druga stvar nisu sve masti(ulja) iste pa tako da samo laboratorijskim ispitivanjem (obično titracijom ) se utvrđuje svojstvo masti i na osnovu toga se vrši dodavanje NaOh u određenom odnosu i katalizator.
Kod kuće je ta mera "odprilike tu negde" pa je pitanje koliko se dobije kvalitetan biodizel (uglavnom nedovršen proces). E posle toga bošista ima posla.

Rabadzija
15-12-11, 16:22
Da li je neko koristio bio-dizel? Sta mislite o ovome? http://www.bio-dizel.rs/en/Mašine/Biodizel
ja sam koristio,extra stvar i na napomenem ne u traktor vec u A-4 98 godiste i super je radio i jos radi bez problema
Ovo mi je prosto neverovatno da za 2000-3000 eura imas kucnu rafineriju...SUPER ako je istinito
Himel firma mi nije poznata ali poznajem jednog lika sa spiska imena i nemam dobro misljenje o njemu a to se vidi i po cifri linije koju nudi

bojcetic
15-12-11, 19:39
Pogledao sam ovo sto pisete o biodizelu i ceni opreme od 2000-3000e za "rafineriju". Po meni je to jako jeftino da bi radilo radnju kvalitetno. Savremeni dizel CR motori su jako osetljivi na lose gorivo. Pitanje koliko se sa ovim masinama moze resiti problem primesa. Ako to nije na zadovoljavajucem nivu, imacete ubrzo probleme sa pumpom i motorom. Bilo bi dobro pozvati firmi i naci tel broj od nekog ko je vec kupio datu masinu. Otici kod njega uzeti uzorak i odneti na analizu. Bez toga ne bih ni razmisljao o ovako necemu.
U Prigrevici (susedno selo) su na imanju Viktorije koristili u JD traktorima bio dizel proizveden u Sidu u njihovoj fabrici. Od vozaca sam saznao da se lose pokazalo. Skaceni servisni interval, manja snaga, veca potrosnja i traktor se oseti na pomfrit.

Surdonja
16-12-11, 17:30
Profesor Marko Todorovic, iz Vladimiraca je napisao knjigu o tehnologiji proizvodnje bio dizela. Jedno poglavlje je posveceno prizvodnji u kucnoj radinosti. Ako je neko zainteresovan za knjigu mogu mu dati Todorovicev broj. Kako je on meni rekao "sa ovim savetima bi i malouman uspeo".

talianu
17-12-11, 23:08
Profesor Marko Todorovic, iz Vladimiraca je napisao knjigu o tehnologiji proizvodnje bio dizela. Jedno poglavlje je posveceno prizvodnji u kucnoj radinosti. Ako je neko zainteresovan za knjigu mogu mu dati Todorovicev broj. Kako je on meni rekao "sa ovim savetima bi i malouman uspeo".
Žao mi je profe ,hoće da zaradi koju kintu na literaturi.
Moj savet ne počinjite takav posao u kućnoj varijanti jer je osuđen na neuspeh.Od vas će jedino profitirati prodavci raznih mašina za nus proizvod.

Surdonja
11-01-12, 22:13
@talianu moguce je da si u pravu. Kod Todorovica sam isao drugim poslom, pa mi je pricao o samostalnoj proizvodnji u kucnoj radinosti. Slao me je i kod par porodica, koje to rade po njegovoj recepturi, da se raspitam. Trebao mi je zbog drugih stvari k'o 'leba, pa sam morao da slusam sta god je pricao. Mene bio-dizel nije interesovao, tako da se nisam ni raspitivao. Video sam da se povela diskusija, kakva je tehnologija proizvodnje, setio se njega i rekoh ako nekom treba literatura, da mu pomognem znam gde ima.

pocerina
11-01-12, 22:55
On svima prica o bio dizelu, meni je bio profesor na Visokoj poljoprivrednoj u Sapcu... Stalno je pricao o bio dizelu... I jedna ispravka, on je iz Trbusca kod Vladimiraca >:({

Surdonja
11-01-12, 23:13
@pocerina meni je rekao da je iz Vladimiraca, nisam znao tacno, posto smo se nasli u Ridjakama. Mi smo znaci kolege, i ja trenutno u Sapcu,polazem neke razlike predmeta, pa sam ga jurio da mi prizna hemiju koju sam polozio u Zemumu, da bi imao uslov za polaganja toga sto mi treba.

German hunting terrier | Jagdterrier